Brochure finalisten lowland photo contest 2015

Page 1

Lowl a nd Photo Contest

2015

1


2


Lowl a nd Photo Contest

2015

Wild van natuur


4


INHOUD Wild van natuurfotografie

6

Lowland Photo Contest 2015, een verslag

8

Lowland Photographer of the Year

9

Abstract, compositie en vormen

11

Andere dieren 17 Insecten en kriebelbeesten

23

Landschap, weer en natuurverschijnselen

29

Mens en natuur 35 Planten en paddenstoelen

41

Vogels 47 Wildernis in de Lage Landen

53

Zoogdieren 59 Zwart-wit 65 Onze wilde weldoeners 71 5


WILD VAN NATUURFOTOGRAFIE Aagje De Doncker & Jan Loos (Landschap vzw) Toen midden 2011 natuurvereniging Landschap vzw werd opgericht, detecteerden we al meteen een gat in de markt: een datingbureau voor natuurfotografen. Want hoe sympathiek en joviaal al die gedreven natuurfotografen ook zijn, in het veld lopen ze vaak met een grote boog om elkaar heen; je wil niet exact dezelfde foto maken als die ander, toch? Dankzij websites en sociale media kennen natuurfotografen tegenwoordig wel elkaars beelden, maar daarom kennen ze elkaar nog niet… De rol van koppelaar leek Landschap vzw op het lijf geschreven. Het idee van het datingbureau werd uiteindelijk lichtjes bijgesteld: we zouden een groot natuurfotografiefestival organiseren voor alle natuurfotografen van de Lage Landen, een jaarlijks hoogtepunt waar iedereen naar uitkijkt en waar ruimte voor ontmoeting centraal staat. De rest is geschiedenis: met de steun van BVNF werd 6

de eerste editie van het Lowland Photo Festival een gigantisch succes. De tweede editie staat er nu ook, en hoe! Dubbel zo groot, dubbel zoveel deelnemers. Natuurfotografen zijn dus tóch sociale wezens… Maar sociaal of niet, aan de meeste exemplaren zit toch ook een hardnekkig competitief kantje… Talloze keren kregen we de suggestie om aan het Lowland Photo Festival een volwaardige, prestigieuze natuurfotowedstrijd te koppelen. Eéntje die de regio’s zou overstijgen en die zelfs de landsgrens tussen België en Nederland moest doen vervagen. De Lowland Photo Contest was geboren! Het opzet van de eerste Lowland-fotowedstrijd was even eenvoudig als ambitieus: dit zou dé toonaangevende natuurfotocompetitie voor alle Vlaamse en Nederlandse natuurfotografen worden. Qua ambitieniveau mag je vergelijken met grote buitenlandse


wedstrijden, maar er is één belangrijk verschil: deze wedstrijd zou heel bewust gaan focussen op natuur én natuurfotografen van hier. Ruim 8.000 beelden van 657 verschillende natuurfotografen ontvingen we voor de eerste editie van de Lowland Photo Contest, perfect 50/50 verdeeld over Vlaanderen en Nederland. Onze topjury keek zijn ogen uit bij het zien van zoveel moois! De selectie van de 50 finalisten bewijst 2 dingen. Ter eerste: kwaliteit komt altijd bovendrijven. Hoewel de ruim 8.000 beelden volstrekt anoniem beoordeeld werden, zitten er behoorlijk wat ‘grote namen’ tussen de finalisten. Dat bewijst niet alleen dat die grote namen terecht grote namen zijn, het zegt ook veel over het uitstekend beoordelingsvermogen van onze Lowlandjury.

Tweede vaststelling, zo mogelijk nog belangrijker: wie gelooft in zijn eigen kansen, kan het ver schoppen in deze wedstrijd. Want onder de finalisten en categoriewinnaars zie je ook heel veel nieuwe namen verschijnen. Talentvolle natuurfotografen die plots hun kop boven het maaiveld steken, en die zomaar een plaatsje komen opeisen tussen de gevestigde waarden. Hou ze in het oog, want ze geraakten heus niet toevallig zo ver in deze wedstrijd! Ben jij er niet bij? Niet getreurd! Volgend jaar is er weer een Lowland Photo Contest met een hele nieuwe reeks finalisten. Blijf vooral fotograferen. Probeer bijzondere beelden te maken en unieke gebeurtenissen vast te leggen. Afspraak op de prijsuitreiking in 2016!

7


LOWLAND PHOTO CONTEST 2015 - EEN VERSLAG Bob Luijks (juryvoorzitter) We mogen de eerste editie van de Lowland Photo Contest een groot succes noemen. Ruim 8.000 foto’s mochten we ontvangen, ingestuurd door 657 natuurfotografen uit België, Nederland en Frankrijk. Bijzonder detail: de verhouding België / Nederland is exact gelijk. Een voorjury - leden van Fauna Flora Fotoclub Schoten, afgekort FFFS - hadden de eer om het grote aantal inzendingen te reduceren tot een behapbare hoeveelheid voor de eindjury. De eindjury bestond uit Theo Bosboom, Filip van Boven, Jeffrey Van Daele, Jan van der Greef, Bart Heirweg, Bob Luijks, David Pattyn, Ingrid Vekemans en Johan van de Watering. Natuurlijk was het op de jurydag - 23 november - schitterend weer, zowaar de eerste fraaie winterdag met mist en overal rijp. Een aantal juryleden liet zich niet weerhouden eerst uitgebreid te gaan fotograferen op de Kalmthoutse Heide. Of waren het de beruchte files op de Ring van Antwerpen die deze fotografen extra vroeg de heide opjoegen? 8

Om 9.30 uur, het licht werd toch te hard, verzamelde iedereen zich in bezoekerscentrum De Vroente. Daar mochten we ons de hele dag vergapen aan indrukwekkende, grappige, ontroerende en verrassende foto’s uit de Lage Landen. En dan valt pas op hoe mooi onze eigen natuur gelukkig nog is. Natuurlijk, menselijke elementen zijn overal aanwezig en veel dieren zijn schuw, maar wie beter kijkt en de tijd neemt, is hier in staat weergaloos mooie foto’s te maken. Via een drietal stemrondes kwamen we bij de winnende foto’s. In de eerste ronde brachten we het aantal foto’s terug tot ongeveer 20 - 30 foto’s per categorie, om in de tweede ronde nog maximaal 10 foto’s per categorie over te houden. De derde ronde bepaalde uiteindelijk de exacte rangorde. Maar dan nog de keuze voor de overall winnaar. Een gezellige en gezonde discussie volgde. Rond 22.00 uur was de uitslag daar. Daardoor waren de restaurants inmiddels gesloten, een pizzeria bood een late uitkomst.


LOWLAND PHOTOGRAPHER OF THE YEAR Henri van Vliet

9


Canon 5D Mark III, 17mm, f/4.5, 1/20 sec, ISO 50.

10


WINNAAR ABSTRACT, COMPOSITIE EN VORMEN Jonathan Lhoir Meervoudige belichting (4 foto’s). Bij iedere foto draaide ik de camera 90 graden.

Jury Een spannende combinatie van kleuren, herkenbaar herfst, maar toch mysterieus. Een beeld dat je even op je moet laten inwerken en waar je vervolgens naar blijft kijken. Het kleurcontrast en de eenvoud maken de foto.

11


Canon 5D Mark III, 85mm, f/1.2, 1/500 sec, ISO 200.

RUNNER UP Jonathan Lhoir Beukenbladeren en een boom, samengebracht in een dubbele belichting. De eerste foto is scherpgesteld op de top van de boom, de tweede op het blad in de voorgrond. Het standpunt tussen de foto’s is onveranderd.

12


Canon 5D Mark III, 185mm, f/8, 1/45 sec, ISO 500.

HIGHLY COMMENDED Kristel Schneider Oude beukenboom met bladeren in herfstkleuren en sneeuw. Genomen half oktober met de bomen nog volop in de herfstkleuren tijdens de eerste sneeuwbuien.

13


Canon 7D, 90mm, f/11, 1/6 sec, ISO 100.

HIGHLY COMMENDED Bas van Laarhoven Op de foto zijn herfstbladeren te zien die in of onder het ijs zitten. Het was een koude ochtend en in het gebied waren diverse bevroren gedeeltes te vinden met mooie ijsstructuren. Uiteindelijk vond ik een vrij groot stuk ijs waarin veel bladeren ‘gevangen’ zaten. Ik ben meer dan een uur bezig geweest alvorens ik tevreden was over de compositie/uitsnede.

14


Canon 5D Mark II, 220mm, f/6.3, 1/13 sec, ISO 6400.

HIGHLY COMMENDED Jan Helsen De opname werd gemaakt met zeer weinig licht. Om het effect van het gevecht tussen twee jonge mannetjesherten te vergroten, werd tijdens het afdrukken uitgezoomd.

15


Nikon D300s, 55mm, f/13, 1/100 sec, ISO 200. Hugyfot onderwaterhuis 2x Subtronic flits. 16


WINNAAR ANDERE DIEREN Luc Rooman Bij een duik in Ekeren zag ik plots een kikker uit de waterplanten opduiken die naar de oppervlakte zwom. Dit is eigenlijk een zeer lucky shot omdat ik slechts twee foto’s kon nemen juist voor hij de oppervlakte bereikte, wat de spiegeling tot stand bracht. Ik heb sindsdien nooit meer zo’n kans gekregen.

Jury In de categorie ‘overige dieren’ waren kikkers en padden ruim vertegenwoordigd. In die massa viel dit beeld meteen op door zijn krachtige eenvoud. Een hele gewone soort op verrassende wijze vastgelegd.

17


Nikon D300s, 60mm, f/22, 1/125 sec, ISO 100. Hugyfot onderwaterhuis + Subtronic flits met Retra snoot.

RUNNER UP Luc Rooman Deze jonge platvis heb ik tijdens een nachtduik in de Oosterschelde kunnen fotograferen met behulp van een snoot, zodat ik enkel de vis kon belichten. Door de omgeving uit te schakelen wat betreft belichting ontstond een mooi portret.

18


Canon 50D, 150mm, f/6.3, 1/250 sec, ISO 200.

HIGHLY COMMENDED Gertjan Ketelaars De foto is gemaakt in de tijd dat de heikikkers actief aan het paren waren. Mijzelf en de camera zo gepositioneerd aan de rand van de poel dat ik de kleur van de ondergaande zon kon vangen in het beeld. Camera op een rijstzak op de grond voor een zo laag mogelijk standpunt en om zoveel mogelijk het warme licht te vangen in het beeld en de dril.

19


HIGHLY COMMENDED Vincent de Jong Deze foto is gemaakt op een natte asfaltweg na een periode van veel regen toen de paddentrek op gang kwam. De foto is uit de hand genomen vanuit een zo laag mogelijk standpunt. Het oranje licht is afkomstig van de lampen van mijn eigen auto (het is een rustige weg en stond half in de berm). Ik heb hier een zaklamp gebruikt om de pad enigszins op te lichten.

Nikon D800, 150mm, f/5, 1/160 sec, ISO 800. 20


Nikon D800, 105mm, f/5.6, 1/640 sec, ISO 200.

HIGHLY COMMENDED Vincent de Jong De foto is gemaakt in een licht stromend water over een half verharde weg. De opname is genomen vanuit een zo laag mogelijk standpunt. De kringen in de achtergrond zijn het resultaat van reflecties van het water en zonlicht op kleine steentjes in de weg. Ik moest inflitsen omdat de kringen in de achtergrond te fel waren en het dier anders volledig donker zou worden.

21


Nikon D800, 105mm, f/5.6, 1/800 sec, ISO 400.

22


WINNAAR INSECTEN EN KRIEBELBEESTEN Jowan Iven In het voorjaar ben ik speciaal voor de sleutelbloemen naar het Wijboschbroek gegaan om deze tijdens de ondergaande zon te fotograferen. Zoekend naar de juiste sleutelbloemen, die in combinatie met de ondergaande zon gefotografeerd konden worden, kreeg ik bezoek van een mug die een prominente positie op één van de bloemen innam. Ik koos voor een compositie waarbij het licht van de ondergaande zon zich achter de mug zou bevinden en er nog steeds een interessant beeld van de sleutelbloemen overbleef. Om zo flexibel mogelijk te kunnen werken en een standpunt dicht bij de grond te kunnen innemen, moest er uit de hand worden gefotografeerd; lekker met de knieën in de zompige broekbosgrond!

Jury Het zijn de sleutelbloemen die om aandacht schreeuwen, maar de fotograaf heeft goed oog gehouden voor het kleine grut dat zo af en toe langskomt. Het licht is prachtig, waarbij het insect op exact de goede plek zit.

23


Canon 5D Mark III, 65mm, f/5.6, 1/4 sec, ISO 1600.

RUNNER UP Paulien Bunskoek Tijdens een mooie, windstille ochtend in augustus heb ik deze gewone oeverlibel gefotografeerd in de Millingerwaard. Hij zat doodstil in het riet. Het was voor mij de eerste keer dat ik met het Canon MP-E 65mm objectief kon fotograferen. Het is niet makkelijk te zorgen voor voldoende scherpte maar uiteindelijk zijn alle details zichtbaar geworden.

24


HIGHLY COMMENDED Jonathan Lhoir Een springstaartje op luchtbellen die op het water drijven.

Canon 5D Mark III, 65mm, f/2.8, 1/320 sec, ISO 800. 25


Nikon D4, 200mm, f/4.8, 1/320 sec, ISO 200.

HIGHLY COMMENDED Swa BouvĂŠ Dambordje bij zonsopkomst.

26


Canon 5D Mark III, 100mm, f/3.2, 1/60 sec, ISO 100.

HIGHLY COMMENDED Judith Borremans De camera stond op statief. Met liveview heb ik scherp gesteld en met de afstandsbediening de foto genomen. Ik heb een takje met bloeiende heide vlak voor de lens gehouden en dit zo gepositioneerd dat er een soort doorkijkje ontstond. Omdat het heel vroeg in de morgen was, zat de libel nog onder de dauwdruppels.

27


Nikon D700, 24mm, f/11, 1/5 sec, ISO 200. 28


WINNAAR LANDSCHAP, WEER EN NATUURVERSCHIJNSELEN Marie-José van Rijsbergen De foto is gemaakt op Ameland. Ik was daar op een fotoreis met een flink aantal enthousiaste medefotografen. We waren ‘s morgens vroeg op pad gegaan om gebruik te maken van het ochtendlicht. We gingen eigenlijk naar de duinen, maar ik was erg nieuwsgierig naar het strand erachter, omdat ik gehoord had dat dit nog een stukje ongecultiveerde natuur was. Ik liep als enige van de groep weg en haastte me naar het strand. Daar aangekomen, besefte ik meteen dat dit een juiste ingeving was. Wat een ‘fotoparadijs’! Die prachtige lijnen samen met het mooi gekleurde ochtendlicht gaven echt een WAUW-gevoel. Snel, snel aan de slag, wetende dat deze momenten niet van lange duur zijn...

Jury Wat een bijzondere structuren in het zand, wat een sfeer. De fotografe was hier duidelijk op de juiste plek op het juiste moment. De verticale uitsnede benadrukt de golfbewegingen in het zand, een krachtige keuze en compositie.

29


Canon 5D Mark III, 17mm, f/16, 1/2 sec, ISO 100.

RUNNER UP Marijn Heuts Een lang weekend weg met het gezin en elke avond even naar het strand. Deze specifieke najaarsavond ging het flink te keer. De wolken waren donker, de zee was woest en ergens in de verte moest een beste bui vallen. De zon probeerde er een mooie ondergang van te maken maar ging hopeloos ten onder. Echter niet zonder de lucht toch nog even wat kleur mee te geven.

30


Nikon D800, 70mm, f/6.3, 1/60 sec, ISO 500.

HIGHLY COMMENDED Nancy Carels De herfst is een schitterende periode om nieuwe plekjes te ontdekken in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Zo ook deze ochtend, die in eerste instantie niet echt mistig leek. Maar al snel toverde de mist het landschap om tot een mysterieus tafereel. Ik ben een hele tijd blijven wachten tot vanachter een eiland deze kuifeenden kwamen aanzwemmen.

31


Canon 1D X, 16mm, f/11, 1/160 sec, ISO 200.

HIGHLY COMMENDED Jasper Doest Rottumeroog is een plek waar lange tijd niks gebeurt als je niks onderneemt, dus blijf je aldoor in beweging, op zoek naar het onbekende. Tegen de tijd dat ik bij dit stuk strand aankwam, had ik al meerdere fikse regenbuien over me heen gehad. De tijd om te fotograferen tussen de buien door was minimaal en met de naderende storm moest ik snel handelen.

32


Nikon D300, 500mm, f/7.1, 1/500 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Herman van der Hart Na een uiterst koude nacht (-22 째C) ben ik meteen naar de IJssel-uiterwaarden gegaan. Het was hoogwater in de uiterwaarden maar er lag ijs, dat weer bedekt was met wat sneeuw. Er staat een uitermate grote knotwilg, nu geheel bedekt met rijp. Omdat de rivier niet bevroren was, kwam er steeds mist vanaf het water binnendrijven.

33


Nikon D810, 240mm, f/6.3, 1/400 sec, ISO 400.

34


WINNAAR MENS EN NATUUR Nancy Carels Op een heldere voorjaarsavond in april ging ik wat rondrijden omdat de bomen prachtig in de bloesem stonden en het avondlicht heel mooi was. Ik stopte bij een hoogspanningsmast om de ondergaande zon te fotograferen. Wat er boven de hoogspanningsmast gebeurde, was interessanter dan de ondergaande zon: dansende kraaien boven de hoogspanning.

Jury Elektriciteitsmasten zijn misschien wel de grootste ergernis van veel natuurfotografen. Deze fotografe is er in geslaagd van iets storends iets magisch te maken, met een vogel in een prachtige pose.

35


Canon 1D X, 200mm, f/2.8, 1/1250 sec, ISO 4000.

RUNNER UP Jeroen Stel Het juiste moment was voor mij wanneer een wild zwijn overstak en ik door middel van de lichten van de aankomende auto een silhouet kon maken van het zwijn en zo het gevaar voelbaar kon maken in de foto. Ik heb een hele serie beelden waar er net nog teveel schemerlicht was en ik het effect niet goed kreeg, maar bij deze foto lukte het eindelijk.

36


Canon 5D Mark III, 700mm, f/13, 1,3 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Peter Verwoerd In de provincie Zuid-Holland, midden in het Groene Hart, ligt het kleine natuurgebiedje Zaans Rietveld. Voorheen was dit een weiland waarin koeien graasden. Hier en daar zijn daar nog sporen van terug te vinden, zoals een oude duiker waar vogels, zoals deze scholeksters, op rusten.

37


Canon 7D, 100mm, f/8, 1/640 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Jurgen Sloots Jan-van-Gent, dood door vissersnet. Dood, verstild, golfjes en schuim geven aan dat het ritme van het leven doorgaat. De vogel zwom de vorige dag nog in de haven, sterk verwaarloosd, maar niet te benaderen of te redden. De dag erop lag de vogel dood op het strand. Dit is voor mij een iconisch beeld door de verbeelde strijd tussen 2 vissers: de mens en de vogel.

38


Canon 1D Mark II, 700mm, f/6.3, 1/640 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Menno van Duijn Een paartje visdieven rust uit op een palingfuik bij Stellendam. Een beeld waarbij de naam van de vogels misschien meer op de eigenaar van de fuik van toepassing is dan op die van de vogels zelf. De paling gaat dramatisch snel achteruit. Glasalen kunnen niet meer vanuit de zee het zoete water op zwemmen en waar het ze toch lukt, worden ze weggevangen.

39


Canon 5D Mark III, 500mm, f/11, 1/60 sec, ISO 200.

40


WINNAAR PLANTEN EN PADDENSTOELEN Marijn Heuts EĂŠn van de weinige dagen dat het sneeuwt in Nederland. In die omstandigheden is ineens elk onderwerp de moeite waard, ook deze oude en grillige eik die ik al keren voorbij was gereden zonder een blik waardig te gunnen. De directe omgeving van de eik is veel te druk om er in andere omstandigheden een mooie foto van te kunnen maken, maar toen het hard begon te sneeuwen, bleven alleen de grillige vormen overeind en dat was juist het karakteristieke en uitnodigende aan deze boom.

Jury Ook een boom is een plant en opmerkelijk genoeg lopen we daar snel aan voorbij. Een boom toont in de winter zijn ware gedaante. Als het dan ook nog eens flink sneeuwt, ontstaat een fabelachtig kunstwerkje.

41


Canon 5D Mark III, 17mm, f/22, 1/2 sec, ISO 125.

RUNNER UP Tjeerd Visser Vanop afstand zag ik deze paddenstoel staan hoog op een pol mos. Mijn statief kan niet dusdanig laag, dus heb ik mijn camera ondersteboven aan het statief gehangen. Op die manier kon ik een erg laag standpunt krijgen. Door de groothoeklens te gebruiken, kreeg ik veel scherptediepte, met de bomen en zon in een fijne symmetrie. De donkere onderzijde heb ik ingeflitst.

42


Canon 6D, 100mm, f/10, 1/200 sec, ISO 800.

HIGHLY COMMENDED David Peskens Veel foto’s van bosanemonen worden laag genomen, op de hoogte van het bloemetje zelf. Maar het dichte bladerdek is wat mij betreft minstens even interessant. Bij het ondergaan van de zon viel mijn oog op de strookjes licht op het dek en wachtte ik op het moment dat deze losstaande bloem werd beschenen.

43


HIGHLY COMMENDED Martine Decoussemaeker Tijdens het inventariseren in de helmduinen vonden we de zeer zeldzame helminktzwam. Aan de grootte van de zandkorrels is te zien hoe klein deze zwam is. De foto is een stacking van 9 RAW-beelden die samengevoegd zijn met Photoshop.

Canon 7D Mark II, 100mm, f/2.8, 1/100 sec, ISO 100. 44


Canon 5D Mark III, 27mm, f/4.5, 1/100 sec, ISO 50.

HIGHLY COMMENDED Paulien Bunskoek Begin november 2015 was er helaas niet heel veel blad meer aan de beukenbomen van het Leuvenumse Bos. Er waren gelukkig nog wel wat gekleurde blaadjes over en ik ben gaan experimenteren met dubbele belichtingen in de camera om zowel de kale bomen als de resterende blaadjes op de foto te krijgen.

45


Canon 5D Mark III, 700mm, f/7.1, 1/50 sec, ISO 4000.

46


WINNAAR VOGELS Peter Verwoerd Elke avond vanaf half juli komen er spreeuwen slapen in de rietlanden op de grens van Noord- en Zuid-Holland. Op het eind van het jaar loopt het aantal op tot wel 200.000 vogels. Op de foto is te zien dat de spreeuwen al in het riet zitten, maar als er dan een roofvogel aan het jagen is, vliegt de groep soms massaal op.

Jury Een beeld waar je naar blijft kijken. De foto bevat een fraaie gelaagde opbouw van riet, via stilzittende spreeuwen naar de opvliegende menigte. Een echte spreeuwenwolk, maar dan toch even anders.

47


Canon 1D Mark III, 700mm, f/5.6, 1/200 sec, ISO 400.

RUNNER UP Pieter Espeel Bijeenkomst van houtduiven op een koude morgen in december, gefotografeerd vanuit een schuilhut met laag standpunt bij een wintervoederplaats in onze tuin. Het aanwezige sneeuwtapijt zorgde voor de bijzondere lichtomstandigheden. De telelens werd ondersteund met een rijstzak.

48


Nikon D700, 500mm, f/4, 1/100 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Ludo Goossens Jaarlijks broeden de steenuilen in de tuin van de buur. Wanneer de jongen groot zijn, jagen de oudervogels ook al in de schemering. Ze maken vooral gebruik van de afsluiting om het gebied te overzien. Mijn schuilhut stond reeds een aantal weken in de tuin om de vogels te laten wennen. Met een panoramafoto kon ik de knotwilg en avondkleuren ook in beeld brengen.

49


HIGHLY COMMENDED Pascal De Munck De foto van een grote zilverreiger in broedkleed werd gemaakt vanuit een hut, sessie van 5 uur ‘s ochtends tot 19 uur ‘s avonds.

Canon 1D Mark IV, 500mm, f/4, 1/400 sec, ISO 1600. 50


HIGHLY COMMENDED Gerwin Kieboom Het positioneren was een belangrijke factor in deze foto, waarbij de achtergrond bepalend is geweest. Oude beuken in hun herfstblad zorgen namelijk voor de kleurrijke spiegeling in het water en de prachtige herfsttinten die de sfeer bepalen. Een zestal sessies zijn nodig geweest om de foto te kunnen maken in het juiste zonlicht.

Nikon D800E, 400mm, f/4, 1/800 sec, ISO 1600. 51


Canon7D, 213mm, f/9.5, 1/45 sec, ISO 4000.

52


WINNAAR WILDERNIS IN DE LAGE LANDEN Henri van Vliet De opname is bij schemer gemaakt. Door de harde sneeuwval moest ik manueel scherpstellen op de zwijnen. Ik heb de foto omgezet naar zwart-wit om de foto te ontdoen van het laatste beetje kleur.

Jury Een beeld dat de woestheid van onze natuur laat zien, zoals maar weinig mensen echt kennen. Onder erbarmelijke omstandigheden zoekt een groep wilde zwijnen hun kostje bij elkaar, door de dichte sneeuw vervaagd tot mysterieuze silhouetten, nog maar net herkenbaar. Een beeld dat de jury direct opviel tussen alle andere goede beelden en dat bleef intrigeren, ook na het herhaald en uitgebreid bekijken. Als je naar de foto kijkt, voel je haast de koude.

53


Canon 5D Mark II, 16mm, f/8, 1/60 sec, ISO 400.

RUNNER UP Johan van der Wielen Het was dichte mist die dag, je zag nog geen 50 meter voor je uit. Dit gaf een sfeer van stilte en geheimzinnigheid. Dit moeras is als een moeras bedoeld: verzonken bomen, droefenis en stilte.

54


Canon 5D Mark II, 17mm, f/16, 3 sec, ISO 200.

HIGHLY COMMENDED Marc Slootmaekers Al vanop een afstand trok deze bleke varen langs de Laarse Beek mijn aandacht. Het was enkel nog zoeken naar een mooi standpunt om de varen te laten stralen in het overigens sombere en mistige herfstbos. Door te werken met een groothoek en te kiezen voor een klein diafragma springt de varen uit z’n sombere omgeving.

55


Canon 5D Mark III, 123mm, f/16, 1/80 sec, ISO 200.

HIGHLY COMMENDED Marijn Heuts Waarschijnlijk ĂŠĂŠn van de meest gefotografeerde groepjes bomen van de Benelux. Tijdens een wandeling over plankenpaden in de Fagne Wallonne kom je er gegarandeerd langs. Een dik pak sneeuw bracht het beeld vooraan terug tot enkel de ijzige bomen, snel opkomende mist zorgde ervoor dat de bossen in de achtergrond voor even aan het zicht werden onttrokken.

56


Canon 1D Mark II, 500mm, f/8, 1/160 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Menno van Duijn Terwijl heel Nederland binnen bij de verwarming zat met een kop chocomelk gleed ik over polderweggetjes in een sneeuwstorm op zoek naar ganzen. Winterse omstandigheden worden steeds schaarser, dus ganzen in de sneeuw in Nederland fotograferen is een zeldzame kans die je dan met beide handen moet grijpen.

57


Canon5D Mark II, 700mm, f/5.6, 1/400 sec, ISO 640.

58


WINNAAR ZOOGDIEREN Zenno Bloemendal Ik stond te wachten voor de blauwborst en roodborsttapuit, toen er ineens een hermelijn op me afliep met een jong in zijn bek. Ik dacht: ‘die kans krijg ik nooit meer’, maar even later kwam ze recht op de auto aflopen en verdween in de vegetatie. Amper 10 minuten later kwam ze weer met een jong aanlopen. Toen ben ik op het pad gaan liggen en heb ik gewacht tot ze weer terug kwam. Ze liep langs me en verdween de vegetatie in, waarop ze weer met een jong aankwam. In totaal bracht ze zes jongen naar een ander nest en ik kreeg de kans om van twee ervan foto’s te maken. Het was een ‘once in a lifetime’-experience.

Jury Hermelijnen zijn klein en schuw. Het vastleggen van deze soort is dan ook geen gemakkelijke opgave. De fotograaf slaagt er niet alleen in het diertje voor de lens te krijgen, maar ook prachtig gedrag - ouder dier neemt jong mee in de bek - te vangen in beeld.

59


Canon 5D Mark III, 600mm, f/7.1, 1/160 sec, ISO 640.

RUNNER UP Mark van Veldhuizen Deze foto is gemaakt op een regenachtige avond in Nationaal Park De Hoge Veluwe, bij het Reemsterveld. Na een hevige regenbui kleurde het veld mooi in het tegenlicht van de ondergaande zon. Dit edelhert stond op vrij grote afstand, maar kon daardoor mooi in het landschap worden geplaatst. De foto leent zich goed voor een pano uitsnede, dus heb ik dat gedaan.

60


Canon 1D Mark IV, 600mm, f/4, 1/1250 sec, ISO 800.

HIGHLY COMMENDED RenĂŠ Visser Ieder jaar breng ik tijdens de reeĂŤnbronst vele uren door in het veld. De ene ochtend is er meer activiteit dan de andere en na een rustige ochtend besluit ik huiswaarts te keren. Vlak voordat ik vertrek, zie ik een reebok staan die wat onrustig gedrag vertoont. Vanuit de dekking in de achtergrond zie ik een tweede reebok opgewonden komen aanlopen.

61


Nikon D810, 550mm, f/5.6, 1/1000 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Jo Huntjens Ik ben drie weken lang bijna dagelijks naar deze locatie gegaan, soms twee keer per dag. Er zijn weinig dagen met mooi licht geweest, maar als dan alles samenkomt, is dat ene moment ruimschoots de moeite waard.

62


Canon 7D Mark II, 16mm, f/5.6, 1/80 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Wouter Vroom Ik wou koniks in relatie met de omringende havenindustrie fotograferen. Terwijl ik daar was, kwam de kudde steeds dichterbij, zonder aandacht aan mij te besteden. Snel mijn tele voor een groothoek verwisseld en op dat moment, vlak voor mijn neus, zoekt het veulen de tepel van zijn moeder om te drinken. Plat op mijn buik liggend heb ik deze foto gemaakt.

63


Canon 5D Mark III, 75mm, f/16, 0,6 sec, ISO 100.

64


WINNAAR ZWART-WIT Marijn Heuts Een eenvoudig berkenblaadje, maar het trok meteen de aandacht omdat het qua kleur en vorm zo mooi contrasteerde met het bochtige en berijpte gras er onder. Het leek meteen een geschikte kandidaat voor een zwartwit-omzetting, met name omdat de vormen heel sterk waren, maar de kleuren wat minder aansprekend.

Jury Een intrigerend beeld waar je naar blijft kijken. Het is een grote kunst van de fotograaf in de chaos een zekere rust te creĂŤren.

65


Nikon D800, 14mm, f/11, 1/500 sec, ISO 640.

RUNNER UP Jasper Doest Er zijn van die momenten in de natuur die met geen pen te beschrijven zijn. Daarom ben ik misschien wel fotograaf geworden, om wat niet onder woorden te brengen is te vangen in een tweedimensionaal kader. Cadeautjes, zoals deze ogenschijnlijk gezonde aalscholver (die gewoon kon vliegen) waarmee ik 1,5 uur zijaan-zij heb gelopen over een spiegelend wad.

66


Canon 5D Mark II, 21mm, f/18, 1 sec, ISO 50.

HIGHLY COMMENDED Gerard Schouten Deze foto is genomen tijdens de eerste najaarsstorm van 2013. Mijn oog viel op een groepje esdoorns met zwiepende kruinen aan de rand van Eindhoven. Ik wilde een krachtige impressie van het grauwe en extreem stormachtige weer maken. Ik heb dit gedaan door in het veld te kiezen voor wat langere sluitertijden en daarna het beeld om te zetten naar zwart-wit.

67


Canon 5D Mark II, 100mm, f/2.8, 1/4000 sec, ISO 200.

HIGHLY COMMENDED Jonathan Lhoir Luchtbellen gevangen in het ijs van een kleine vijver.

68


Canon 7D, 32mm, f/14, 0,8 sec, ISO 100.

HIGHLY COMMENDED Bas van Laarhoven Bomen op het besneeuwde stuifzand van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. De avond van te voren hadden ze sneeuw voorspeld, voor mij directe aanleiding om een ochtend fotograferen in te plannen. Toen ik bij mijn geliefd rijtje bomen aankwam, zag ik meteen dat dit wel eens een hele mooie foto op zou kunnen leveren, mede door de mist.

69


70


ONZE WILDE WELDOENERS

Cameratools Chipclean CEWE fotoservice Degreef & Partner: JOBY Gorillapod Disnet: CARUBA FotoVideoRetail.nl: BENRO - INDURO - TENBA - VENUS OPTICS LAOWA - VĂœ Glenn Vermeersch vogelfotografie H. De Beukelaar & co: TAMRON - LOWEPRO Hotz N.V.: ZEISS - EXPLORER CASES - NOVOLEX - VISIBLE DUST Milo Profi Mr Jan Gear Shannon fotografisch printen SIGMA Benelux Starling natuur- en fotografiereizen Studio Teurlings - Selexion Clix halle Transcontinenta: TAMRAC - SAMYANG TSE Imaging: CRUMPLER - SIRUI VDH Photo Supplies: NISI - COTTON CARRIER Xpozer

71


COLOFON

Vormgeving en redactie Natuurportret (www.natuurportret.nl)

Met dank aan Theo Bosboom, Filip van Boven, Jeffrey Van Daele, Jan van der Greef, Bart Heirweg, Bob Luijks, David Pattyn, Ingrid Vekemans en Johan van de Watering. Luc Cappaert, Fauna Flora Fotoclub Schoten, BVNF.

Š 2015, Landschap vzw Doornstraat 29, BE-3370 Boutersem Ondernemingsnummer: BE 0837.482.657 Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Wild van natuurDe natuur in onze Lage Landen saai? De ruim 8.000 ingezonden foto’s voor de Lowland Photo Contest 2015 bewijzen het tegendeel. Spectaculaire dieren, woeste landschappen en tere bloemen, je komt ze allemaal tegen in onze eigen natuur en in deze fraaie wedstrijdcatalogus. www.lowlandcontest.com

Wild van natuur 74


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.