Page 1


Benvinguda

JORDI AYMAMÍ I ROCA Alcalde d’Igualada

La Mostra torna a la nostra ciutat per esdevenir el punt de referència del teatre infantil i familiar a nivell nacional. Benvinguts i benvingudes, a tots els programadors de teatre, tant de casa nostra com els que arribeu de fora per assistir al mercat de l’espectacle infantil i juvenil més important de Catalunya. Gaudiu de la nostra ciutat. Igualada us dóna la benvinguda en l’edició més especial de la seva història, la que representa un punt d’inflexió en el món del teatre infantil i juvenil, en el panorama dels espectacles per a tots els públics. Per primera vegada es produeix la unió de dues entitats molt arrelades a casa nostra, la de la Fundació Xarxa i l’Associació Rialles, que a partir d’aquesta edició organitzaran conjuntament una única mostra a nivell de Catalunya juntament amb la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Igualada. També vull agrair una vegada més, la implicació desinteressada de tots els voluntaris i voluntàries del grup local de Xarxa Igualada, sense la col·laboració dels quals no estaria garantit el compromís dels igualadins en la gestió d’una activitat cultural que s’han fet seva. L’Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya, ha fet una aposta important per situar Igualada en el mapa dels grans esdeveniments culturals. En aquest sentit, la nova fira comptarà amb més recursos per atraure els programadors tant de Catalunya com de la resta d’estat, i millorar qualitativament la seva estada a casa nostra, perquè Igualada esdevingui un veritable mercat de l’espectacle, on es generin sinèrgies econòmiques importants per la pervivència dels nostres creadors. A tots vosaltres, programadors i veïns de tota la vida, gaudiu de l’oportunitat que ens ofereix la programació de la Mostra amb més d’un centenar d’espectacles concentrats en quatre dies, que faran gaudir tota la família en aquesta Mostra tant especial. Bona Mostra!


LA NOVA ETAPA DE LA MOSTRA

Del 25 al 28 de maig Igualada acollirà la 17a Fira de Teatre Infantil i Juvenil. Gràcies a l’impuls de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) de la Generalitat de Catalunya, a la voluntat de la ciutat d’Igualada i al compromís de la Fundació Xarxa i de l’Associació Rialles, el sector del teatre infantil gaudirà per primer cop d’una única fira que té per objectiu esdevenir el referent en el mercat de les arts escèniques al públic infantil i familiar. Quatre dies de Fira, prop d’un centenar d’espectacles als teatres i carrers d’Igualada, produccions catalanes, de la resta de l’Estat i internacionals, i estrenes exclusives configuren una Mostra que vol convertir-se en un espai de mercat necessari per a les produccions i útils per als professionals i programadors. L’any 2006 marca l’inici d’una nova etapa que és possible gràcies a l’esforç i aportació al llarg d’aquests anys de l’Associació Rialles i la Fundació Xarxa. La Mostra d’enguany vol posar les bases per construir una fira que indiqui tendències en la creació d’un sector tan divers i prolífic i alhora potent, com és el dels espectacles per a tots els públics. Amb el convenciment que obrim noves perspectives per al teatre infantil i familiar de Catalunya, us esperem a LA MOSTRA.


DIRECCIÓ ARTÍSTICA

A l’hora de seleccionar els espectacles per aquesta edició de La Mostra, hem intentat seguir diferents criteris. Per exemple, el dijous i el divendres, hem escollit una sèrie d’espectacles que van més dirigits a joves d’instituts. Una peculiaritat d’aquest any, posant accent en que és una mostra de teatre infantil i, però també, juvenil. És per això que, precisament, el tema de debat obert l’hem plantejat sobre “Cal un teatre per a joves?”, un tema en el que hi ha opinions diferents i que cal posar sobre la taula, ja que hi ha una colla d’iniciatives encetades i que cal potenciar o no, segons es decideixi.

Dins el programa de La Mostra, hem triat portar una experiència que dóna una altra dimensió de la manera de veure i de viure el teatre. El “Teatro de los Sentidos” resulta una vivència més propera i directa, en una dinàmica diferent del de seure a la butaca i mirar cap a l’escenari, en un espai propi. El que normalment en diem espectador es converteix, en aquest cas, en protagonista de la història, i en petit grup. Una manera de que l’espectacle formi part de la pròpia vida. Quan hem triat la resta d’espectacles que configuren la programació de dissabte i diumenge, el que en diem el gruix de programació, hem tingut en compte diferents aspectes: Per una banda, tipologies diferents a partir de les tècniques: teatre, dansa, titelles, circ, pallassos, rondalles, teatre musical, màgia, animació, òpera, música, cercavila. Hem posat més accent en els espectacles d’espai tancat, perquè són els que es programen més durant les temporades, però sense deixar de banda els espectacles de carrer, d’animació i de cercavila. Per una altra banda, el que en diem espais diferents. Els hem organitzat de la següent manera: l’espai dels menuts a l’Espai Cívic Centre, on centralitzem aquells espectacles que van dirigits als més petits, i on la relació espectacle-espectador és molt directa; l’espai de dansa a l’Auditori de l’Ateneu; l’espai circ; els espais de gran format als escenaris del Teatre Municipal l’Ateneu i del Teatre Mercantil; els espais de mitjà format com les Escolàpies, l’Escola de música i l’Aurora; i l’espai de petit format a l’Aurora B. També hem mirat de no ser excessius en la quantitat de companyies i ens hem mogut al voltant de la xifra de 60 espectacles. D’aquests, la gran majoria hem mirat que fossin del nostre país. Hem mantingut el compromís d’intercanvi amb Mallorca, i d’aquí la presència d’espectacles de les illes. ISobre el que en diríem els criteris més amplis, i alguns més difícils, hem valorat: la novetat de la proposta, el risc de la creació, una més acurada posada en escena, si l’espectacle era nou o ja havia girat, si el crèiem interessant i ben lligat, si s’havia treballat bé... La tria sempre té una part aleatòria que costa molt de definir. En tot cas hem mirat de que tinguin un nivell acceptable de qualitat, i hem intentat defugir la presència de companyies no professionals.


LA MOSTRA I ELS PROFESSIONALS

Més enllà de la presència del públic en els espectacles programats, La Mostra persegueix un altre objectiu: servir d’aparador de les noves produccions i muntatges de les companyies pels programadors. Les persones encarregades de la programació disposaran d’un Espai pels Professionals. Situat a la Biblioteca Municipal de Can Font, i amb un horari d’atenció adaptat a les necessitats dels professionals aquest punt de la ciutat serà l’indret en el que es disposarà de tota la informació referent a les companyies que participen a La Mostra. A banda de les companyies, hi haurà la possibilitat de conèixer millor les característiques dels propis muntatges i, alhora, esdevenir un espai d’intercanvi i de trobada entre ambdues parts. I, precisament, la important presència de programadors professionals de tot l’Estat requereix una atenció especial per part de la organització. És amb aquest objectiu, i també amb el de facilitar el contacte d’aquests amb els actors i les companyies, pel que hi ha previst un sopar i un dinar dirigit, exclusivament, a aquest col·lectiu. Dissabte a la nit, al pati del Teatre de l’Ateneu, és la primera cita. La segona trobada està prevista pel diumenge, a l’hora de dinar, a l’Hotel Amèrica. Programadors i professionals a banda, els voluntaris que col·laboraran amb tota la organització de La Mostra també tindran accés tant al sopar com al dinar.


LA MOSTRA I LES ESCOLES

El públic al que estan dirigits els espectacles és l’infantil i el juvenil. Aquesta és la raó de ser de La Mostra. I, per tant, un dels aspectes importants, que també cobreix el programa, és el de dirigir-se directament a aquest públic. Per aquesta raó, tot i que la Mostra comenci el dijous 25 de maig, durant tota la setmana els escolars ja podran començar a participar activament del certamen.

I és que, dilluns, dimarts i dimecres s’han programat tres espectacles pel públic infantil, dirigit a les escoles d’Igualada. L’espectacle de dilluns de la companyia Samfaina de Colors està pensat per nens d’entre 2 i 5 anys. L’espectacle de dimarts, el que proposa la companyia Fanatik Visual, està adreçat al nens i nenes d’entre 9 i 12 anys. Finalment, el dimecres 24 de maig, Enric Magoo presentarà un espectacle de màgia dirigit als infants de 6 a 9 anys. Amb aquesta programació prèvia es pretén cobrir aquest espectre de públic escolar, i esdevenir una forma d’inciar la Mostra. A banda d’això, i ja inclòs en el programa oficial, bona part de la programació de dijous i divendres està pensada per a un públic més juvenil i adolescent, al què també se li vol dedicar una atenció especial. La jornada de dijous 25, a més dels espectacles, es vol complementar amb una iniciativa que ha de servir per poder fer una radiografia del sector del teatre infantil i juvenil. Per això es planteja com una jornada de debat i discussió al voltant d’aquest tem, tot continuant la iniciativa d'edicions anteriors de l'espai anomenat Teatre i Escola. En concret, sota el lema “Escola: Cal un teatre per a joves?”, durant aquesta jornada es debatrà sobre la necessitat o no de programar uns espectacles adreçats específicament per aquest sector de la població. O bé, si cal introduir aquest públic concret a partir dels espectacles programats a les cartelleres i adreçats a tots els públics. Un debat que, a banda de recollir diferents experiències concretes, es planteja amb la voluntat de poder arribar a alguna conclusió sobre si la política i el camí que, en aquest sentit, s’està seguint és la més adequada. Per tot plegat, prop d’una trentena de persones han estat convidades a participar d’aquest debat. Són professionals del sector i de fora, que han d’aportar els seus diferents punts de vista sobre la qüestió. En una primera part, al matí (12:00-14:00) s’estructurarà una taula de treball per conèixer les diferents opinions i experiències. La segona part, a la tarda (17:30-19:00), s'acabarà de debatre aquesta qüestió i s’elaborarà un document que consensui unes conclusions generals que, posteriorment, es faran arribar a les institucions implicades perquè les puguin tenir en compte per al futur. Algunes d’aquestes institucions també participaran activament del debat. Un dels convidats més destacats per aquest debat és Tim Baker, promotor gal·lès de teatre juvenil que ha treballat tant a Catalunya com a fora. Baker aportarà el seu coneixement en les activitats complementàries que es poden fer per introduir el públic juvenil al món del teatre i de l’espectacle; o bé, Jordi Salat, director del programa de Televisió de Catalunya “3XL.NET”. També hi seran presents d’altres personalitats destacades com Joan Font, dels Comediants, que actualment s’encarrega de potenciar el teatre familiar i juvenil al Teatre Nacional de Catalunya; Joan Morros, del Galliner de Manresa; Agustina Soler, del Teatre Regina; Óscar Rodríguez, del SAT; Ramon Vila, de l’Institut del Teatre de Vic, entre d’altres. També hi estan connvidades empreses productores especialitzades en aquest gènere com Bitò, de Girona, o Imaginautes, de Tarragona.


A partir de les 20:00h ACTES COMPLEMENTARIS DIVENDRES 26 DE MAIG (Biblioteca Cal Font)

Premi Xarxa 2006 Instaurat el 1996, el Premi Xarxa és un guardó convocat per la Fundació Xarxa per potenciar la creació teatral. Els projectes presentats han de reunir tres condicions bàsiques: la llengua catalana, la qualitat artística i valors pedagògics. El premi per al projecte guanyador consisteix en 3.000 ¤ en metàl·lic i 7.500 ¤ en actuacions. El jurat de l'edició 2005 el componien les següents persones: - Pere Daussà, Dep. de Cultura de la Generalitat de Catalunya - Mònica Ruz, Of. de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona - Carme Canet, periodista de iCatFM - Francesca Piñón, actriu - Pep Bou, actor - Carme Pomareda, mestra i membre de l'Àrea d'espectacles de la Fundació Xarxa - Agustí Coll, Cap de l'Àrea d'espectacles de la Fundació Xarxa, director de la Mostra de Teatre de la Fundació Xarxa 1995-2005 i adjunt a la direcció artística de l'edició de La Mostra 2006 - Aurelià Garcia, secretari de la Fundació Xarxa El guanyador del premi del 2005 ha estat el projecte “Allò que el vent s’endugué”, de la cia. Avibikini. El veredicte es va fer públic en el marc de la Marató de Contes, el dissabte 26 de novembre de 2005 al Teatre Nacional de Catalunya. La seva estrena està prevista el diumenge dia 28 de maig a les 10:00 al teatre Aurora.

V Fira de Teatre Infantil Illes Balears Un any més, La Mostra servirà per presentar la nova edició de la Fira de Teatre Infantil de les Illes Balears. Els seus organitzadors aprofitaran aquest esdeveniment per oferir les línies generals d’aquesta nova edició que, enguany, se celebrarà del 9 al 15 d’octubre. La localitat que acollirà la quarantena d’espectacles i les diferents activitats serà, una vegada més, Vilafranca de Bonany. Aquesta és una petita localitat mallorquina de poc més de 2000 habitants, però amb moltes possibilitats per adequar espais que puguin servir d’escenari de totes les propostes artístiques.


Una de les prioritats de l’organització per aquesta cinquena edició són els espectacles de carrer. A més, el programa d’espectacles també donarà cabuda als muntatges rondallístics, a les titelles, als musicals, a la dansa, etc. Això sí, sempre destinats al públic infantil i juvenil. De totes maneres, el programa definitu es tanca abans de l’estiu, després de passar per la Mostra d’Igualada, per tal de seleccionar alguns dels espectacles per incloure’ls en el programa de la Fira de les Illes Balears. Paral·lelament al programa d’espectacles, aquesta edició també ha organitzat altres activitats: un cicle de teatre i literatura, la segona edició de les jornades adreçades als bibliotecaris de les illes, un debat sobre la relació entre el teatre i l’escola i, fins i tot, un curs de veu per a docents que anirà a càrrec d’Elena Fortuny, actriu i llicenciada en interpretació.

IV Premi Guillem d’Efak Aquest és un concurs de textos teatrals infantils i juvenils dirigit tan a autors novells com els ja consolidats. La dotació econòmica pel guanyador es manté, en aquesta edició, en els 3.000 en metàl·lic. A més, la Fundació Teatre Principal de Mallorca també es compromet a publicar l’obra guanyadora. El concurs està convocat per Sa Xerxa i, entre el jurat, hi destaquen noms com el de Gabriel Janer-Manila, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics. Aquesta entitat també col·labora en l’organització d’aquest acte. Els originals es poden enviar fins a mitjan mes d’agost, quan es tancarà la convocatòria d’aquest any.

Comunicació sobre la 17a Fira de Teatre Infantil i Juvenil, LA MOSTRA 2006 A les 20:45h BUFET A les 21:00h INAUGURACIÓ OFICIAL


L’espectacle:

El mundo al revés

10

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: De 6 a 12 anys DURADA: 2 h. i 30 min. DATA: Dij. 25 / Div. 26 / Dis. 27 / Dium. 28

HORA: 9:30 – 15:30 / 9:30 – 15:30 11:00 – 16:30/ 11:00 – 16:30

LLOC: Museu

La companyia: TEATRO DE LOS SENTIDOS L’ànima de la companyia és Enrique Vargas, que el 1993 abandona la seva Càtedra sobre la dramaturgia de la imatge sensorial de la Universitat Nacional de Colòmbia per tal d’encetar el projecte del Teatro de los Sentidos.

Un enorme candau protegeix les portes d’entrada al ‘món al revés’, per tal d’evitar que qualsevol persona es pugui apoderar dels secrets d’aquest món, i pugui retornar amb algun artefacte i un parell d’idees que, a la llarga, desordenarien el ‘món del dret’. Per acabar de dissuadir a qualsevol intrús, un guardià es passeja per davant de les portes, amb un ull posat al candau i l’altre a qualsevol cosa que es mogui al seu voltant. Els nens que vulguin conèixer “El mundo al revés” hauran de fer ús de la seva astúcia i imaginació per lliurar-se de la vigilància del guardiá i podran anar allà on anar és tornar, a dalt queda a baix, caminar és volar i res és el que sembla... Mentrestant, els adults que vulguin conèixer els secrets d’aquest món tan particular, s’hauran d’esperar a la sortida d’aquest laberint, perquè els únics que poden travessar les portes són els menors de 13 anys. La companyia “Teatro de los sentidos” investiga la poètica sensorial i la seva relació amb la memòria del cos. Aquesta recerca aconsegueix la seva finalitat quan el públic es converteix en protagonista a partir de la seva pròpia experiència. Els seus espectacles són un continu procés de transformació on l’equilibri entre la instal·lació plàstica i l’acció teatral és necesseàri. Per això, el Teatro de los Sentidos apunta el seu treball en un llenguatge basat en el que no es diu. Posa en escena el silenci, com a condició indispensable per fer efectiva la comunicació entre l’obra i el públic.


Ubush emperador

L’espectacle

11 El pare UBUSH, Ministre d’Assumptes Poc Importants de Patriolàndia, increpat per la seva pèrfida esposa, la mare UBUSH, decideix anihilar tots els membres de la família reial i fer-se amb la corona. L’ajuden en la seva missió el capità Escombrall i la seva colla. El pare aconsegueix el seu objectiu, però se li escapa la jove Consti, que jura venjar-se d’aquesta malifeta. Un cop el pare es converteix en rei de Patriolàndia no pot aturar la seva ambició i vol aconseguir proclamar-se emperador del món. Però, com li diuen els seus ministres, necessita un motiu de pes per a fer-ho, el qual apareix de la mà del seu més apreciat enemic, Bin Mister, que es converteix, a partir d’aquest moment, en la seva raó de viure. Podrà la jove Consti satisfer la seva set de venjança? Trobarà entrebancs la il·limitada ambició del pare UBUSH? Sobreviurà el món a l’existència del Bin Mister? Amb l’obra “UBUSH emperador”, la companyia Prot-Estable ha volgut recuperar l’espectacle crític, amb voluntat de divertir a l’espectador però també de fer-lo reflexionar.

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: A partir de 16 anys DURADA: 60 min. DATA: Dijous 25 HORA: 10:30 LLOC: T. M. l’Ateneu

La companyia: PROT-ESTABLE Amb aquest espectacle es presenta la Companyia Prot-Estable, que neix a partir de l’Aula de Teatre de Lleida. Els actors i actrius que formen part de la companyia han estat escollits a través d’un acurat procés de selecció. Són joves de 19 anys amb una formació i experiència teatral iniciada 10 anys enrere a la mateixa escola. Això els ha permès arribar a assolir un bon nivell tècnic i un excel·lent coneixement de l’art teatral. Malgrat la seva joventut, els membres de la companyia ja han actuat en diversos punts de la geografia espanyola i han participat també en diversos festivals de teatre sota la denominació de Companyia de Teatre Juvenil La Inestable. Amb aquesta companyia han rebut els guardons, entre d’altres, com al millor grup i a la millor direcció de la Mostra de Teatre de la Llitera, o els seguit de reconeixements a la millor actriu principal, al millor actor de repartiment i el tercer premi absolut del Certamen Nacional Ciudad de Reinosa.


L’espectacle

L'Odissea

12

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: Majors 12 anys DURADA: 50 min. DATA: Dij. 25 HORA: 19:30 LLOC: Aurora

La companyia: TEATRE MUNICIPAL DE MANACOR La companyia del Teatre de Manacor apareix a partir i sota el resguard d’aquesta institució que des de les Illes Balears programa espectacles teatrals per totes les edats. Tot i que el planter d’actors dels que disposa la companyia és més àmplia, per l’obra que ens proposen a La Mostra n’hi participen només cinc.

Amb “Odissea” hem decidit llençar-nos a les aigües de l’humor, conscients que el gran poema èpic que ha influenciat tota la literatura occidental és un vaixell segur per arribar a la nostra Itaca irreverent i juganera. Una Itaca modesta, però amb la pretensió de fer arribar, encara que de manera polissona, els textos del mestre grec, i també la d’ajudar a que més d’un s’animi a navegar per la mar gran de l’obra original ESPAI ILLES BALEA RS


El cavaller i els músics de palau

L’espectacle

13 Viatge màgic per tres llegendes populars de la mediterrànea. Espectacle viu de música i teatre. Ja fa uns anys que el gust per la tradició oral i la saviesa popular s’ha reconegut com un dels ocis més plaents i reconstituents dels que es pot gaudir avui dia. Tot un luxe si a sobre és acompanyat per una excepcional proposta musical d’altíssim nivell. Música, literatura, teatre, imatges, poesia en acció. Un espectacle que és la suma de la companyia teatral PepC i del quintet de vent Tirikendo. Aquest últim està integrat per dos compositors: Ferenc Farkas i Pau Sandaran. La música de l’espectacle és el resultat de la inspiració en les danses medievals En definitiva, un espectacle fresc, lúdic i pedagògic.

GÈNERE: Música PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 55 min. DATA: Dijous 25 HORA: 22:00 LLOC: Claus. Escolapis

La companyia: PEP CASTELLS Des de 1996, la companyia teatral PepC reinventa, redescobreix i divulga la saviesa popular. Dins dels objectius de la companyia hi ha els d’actualitzar la cultura popular i recuperar les velles essències de l’espai mediterrani. A nivell musical, Tirikendo és un quintet de vent que té el seu origen a l’Orquestra de l’Acadèmia del Gran Teatre del Liceu.


L’espectacle

Julietta

14

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: Majors de 12 anys DURADA: 60 min. DATA: Divendres 26

Julieta (el personatge) innocent juga, com la nena que és, disfruta de l'espai, el moviment, el risc. No sap el que li espera. Clara (l'actriu) conscient arrisca, com la dona adulta que és. Disfruta del joc, el vertígen, del silenci. Sap perfectament el que l'espera. Julieta balla. Clara balla. Les dues s'enamoren, una sabent el seu cruel destí. L'altra innocent en els preàmbuls de la vida..

HORA: 10:30 LLOC: T. M. l’Ateneu

La companyia: SHAKESPEARE WOMEN COMPANY Aquesta companyia va néixer fa un any a Lisboa. Així com en l’època de Shakespeare tan sols actuaven homes, en aquesta companyia tan sols hi actuen dones. Aquesta companyia tan sols representa obres del dramaturg anglès o bé peces inspirades en els seus textos. D’aquesta manera presenten uns espectacles unipersonals i multipersonals, i es proposen investigar les més variades formes teatrals. La seva primera estrena va ser amb l’obra “Julieta”, el juliol del 2005, i el febrer d’aquest any van presentar el muntatge “Príncipe Fim”, basat amb "A buen fim no hay mal principio". Els dos espectacles es van estrenar a Portugal. El seu director, Claudio Hochman, s’ha especializat en adaptar i dirigir les obres de Shakespeare a Argentina, Espanya i Portugal. I, per això, presenten les seves obres en portuguès, anglès, espanyol i català.


La sopaboba

L’espectacle

15 “La sopaboba” és un espectacle que té el seu origen en el conte de Fernando Alonso "Sopaboba", a mig camí entre el teatre d'objectes i el teatre d'actor. A partir d'aquest conte i en una escenografia que incorpora el públic dins l'espai escènic, en un màxim de cent espectadors per funció, es juga amb la idea d'explicar una història a partir del secret que guarda un plat de sopa.

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: De 3 a 5 anys DURADA: 40 min. DATA: Divendres 26 HORA: 10:30 LLOC: Auditori Ateneu

La companyia: TEATRE CLAVÉ El Teatre Clavé és un teatre inaugurat l'any 2000 i des dels seus inicis va posar en marxa un programa de formació i de difusió artística. Des de finals de 2005 va decidir incorporar-se a les produccions vinculades amb les arts escèniques. Amb aquesta idea crea una companyia estable amb diferents professionals vinculats al món de la interpretació, de l'escenografia i de la creació i manipulació d'objectes per tal de produir amb una primera fase produccions vinculades al públic familiar. La companyia del Teatre Clavé vol combinar un nucli estable d'artistes amb col·laboracions puntuals d'altres professionals del sector.


L’espectacle

Pedres de paraules

16

GÈNERE: Titelles PÚBLIC: Adults DURADA: 50 min. DATA: Divendres 26 HORA: 12:00 LLOC: Aurora

La companyia: L'ESTENEDOR David Laín és la persona que va iniciar l’Estenedor ja fa més de 25 anys. Ell s’encarrega de pensar les històries, fer els titelles i la posada en escena. Envoltat de grans professionals, des de músics fins a la persona que porta la paperassa, aquesta companyia ha produït un grapat d’espectacles per a tots els públics, i per a totes les edats.

DaQuan un poble ha estat espoliat del seu bé més preuat: la Terra. Quan de casa teva només et deixen la clau. Quan et planten un mur impossible de passar entre casa teva i el teu hort. Quan et condenen no a morir, sinó a poder només sobreviure. Només et queden les pedres: PEDRES DE PARAULA. Pedres que posen en escena el sentiment d'impotència i rebel·lia amb els poemes d'autors i autores palestines. Pedres que voldrien despertar la nostra consciència adormida. Pedres que no volen ferir ningú, sinó solidaritzar-se amb un poble que pateix


Artur i Merlí. Cròniques de Camelot

L’espectacle

17 A “Artur i Merlí. Cròniques de Camelot”, de C. Dinarès i F. Hernàndez, el nen que s’ha escapat de casa ho fa acompanyat del seu millor amic, un llibre. Un llibre que evoca les fantàstiques aventures de cavallers sense màcula i sense por, joves donzelles i temibles dragons. Aquell llibre el fascinarà tant que canviarà el seu odi per fervent amor a la seva llengua. El nen, a les portes de l’adolescència, es refugia en un teatre abandonat on hi viu un home, un sense sostre. Aquest serà el principi d’una aventura marcada per la presència del llibre de l’historia del Rei Artur i els cavallers de la Taula Rodona. Amb aquest desconegut, un home sense casa que viu en un lloc abandonat i misteriós, el nen compartirà l’aventura de llegir i el joc d’inventar escenaris extraordinaris. Segurament aquest és el millor missatge que es pot transmetre a una joventut amb poca afecció a llegir: les meravelles que pot trobar en la lectura d’un llibre, i què fàcil és, mitjançant la lectura, entrar en el món de la imaginació.

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: Majors de 10 anys DURADA: 60 min. DATA: Divendres 26 HORA: 17:30 LLOC: Teatre Ateneu

ESPAI ILLES BALEA RS

La companyia: SA XERXA L’Associació Sa Xerxa va néixer el 2004 a Mallorca a partir de la feina feta per la formació Gom Teatre. Aquesta formació apostava per donar a conèixer la vida i l’obra de Guillem d’Efak amb els seus espectacles, a més d’organitzar la Fira de Teatre Infantil de les Illes Balears. A partir d’aquesta data, es crea aquesta associació que assumeix aquestes tasques organitzatives, així com també les difusió de la cultura popular de les Balears i el foment de les arts escèniques. Com a companyia aposta pel teatre de qualitat i en català. “Artur i Merlí”, és la primera producció de Sa Xerxa juntament amb el Teatre Principal, i és el text guanyador en la passada edició del premi Guillem d’Efak. A més, també han organitzat, durant els pocs anys de vida de l’associació, el circuit de teatre infantil i juvenil pels pobles més petits de les Illes Balears. Amb l’objectiu d’acostar aquest gènere als municipis amb menys possibilitats tècniques per acollir grans produccions.


L’espectacle

Les perkus

18

GÈNERE: Cercavila PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 45 min. DATA: Div. 26 / Dis. 27 HORA: 21:30 / 18:45 LLOC: Pl. Cal Font / Itinerant

La companyia: XIRRIQUITEULA Des del 1995, Xirriquiteula Teatre combina el teatre de sala amb les creacions pel carrer, oferint espectacles per tots els gustos. Des d’aquell any, i fins l’actualitat, els muntatges d’aquest grup han girat per tot l’Estat espanyol. També han superat aquestes fronteres, actuant pel Regne Unit, França, Itàlia i Suïssa. En aquests moments estan a punt d’arribar a les 2000 representacions.

Unes titelles-màscares gegants i enigmàtiques es passegen i dansen enmig de la percussió, per bastir un diàleg de ball i música protagonitzat per una banda de Perkus. Una relectura del gegant de la cultura mediterrània empeltat, en aquest cas, d'aromes i imatges de l'Àfrica subsahariana. Un espectacle que es representarà en una versió nocturna per a la inauguració oficial de La Mostra.


El Cavall d’Igualada

L’espectacle

19 El primer pas d'una nova figura que l’Ajuntament d'Igualada vol incorporar al calendari festiu de la ciutat: és el nou cavall d’Igualada. Es tracta d’un titella gegant articulat de gairebé quatre metres. El cavall d’Igualada és un element pensat per animar els esdeveniments i festes de la ciutat. El cavall ha estat patrocinat per l’empresa constructora EMCOFA i anirà acompanyat dels tabals de Mal Llamp.

GÈNERE: Cercavila PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 45 min. DATA: Div. 26 / Dis. 27 HORA: 21:30 / 18:45 LLOC: Pl. Cal Font / Pl. Cal Font

La companyia: AJUNTAMENT D’IGUALADA


L’espectacle

Els viatges del Sr. Argan

20

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 1 h. i 5 min. DATA: Divendres 26 HORA: 22:30 LLOC: Aurora

La companyia: EL QUE MA QUEDA DE TEATRE LaLa companyia va néixer a la bonica vila de Santa Coloma de Gramenet al 1994. Actualment, la companyia la formem Andreu Banús i Joan Fernández. Altres espectacles d’aquesta companyia són “A la recerca del drac màgic”, “Curial e Güelfa” o una versió del clàssic català “Terra baixa”.

El senyor Argan està malalt, molt malalt, o bé això és el que ell diu. No es mou del seu sofà, ningú no sap què li passa i l’apotecari ja no té més medicines per donar-li. Sense saber gairebé com i amb el pijama posat, veurà com el seu gran sofà es converteix en el Circ dels Malalts Imaginaris, on es trobarà amb personatges com Arlecchino, Julietta i Cyrano. Tots ells, amb les seves aventures i desventures, faran que el senyor Argan descobreixi que no està malalt, que simplement és un somiador i no hi ha remei per a un malalt imaginari. Només en els límits de la seva fantasia hi ha la solució... SOMIAR DESPERT!


Escudella de contes

L’espectacle

21 Per a fer una bona escudella es necessiten uns bons ingredients i una mica de temps. Els ingredients ja els tenim: una caldereta de pastorets, una llegenda de torró, un polsim de nadales i el secret professional de tot bon cuiner... Pel que fa al temps... el que destinarà el públic anant a gaudir d'aquest nou espectacle de la Rosa Fité. És un espectacle divertit, alegre i didàctic, basat en contes de temàtica de Nadal, on es juga amb elements visuals i on el públic interactua i hi participa directament. L’escenografia del espectacle consta d’un decorat on es troben els diferents paisatges al·legòrics, dins dels quals es representen les històries.

GÈNERE: Rondallístic PÚBLIC: De 3 a 5 anys DURADA: 50 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 10:30 – 12:00 LLOC: Espai Cívic Centre

La companyia: ROSA FITÉ Nascuda a Castellar del Vallès, Rosa Fité és mestra de professió i actriu de vocació. Després de 15 anys d’experiència com a mestra de llar d’infants, va decidir penjar les botes i s’ha dedicat, des del 1995, al món de l’espectacle. La seva trajectòria ha anat in creiscendo. Al principi es dedicava a explicar contes per les escoles i la biblioteca de Castellar cobrint, sobretot, les festes assenyalades del curs. A l’abril del 99 va sortir de l’ou a Rubí amb “Poesia i escola”, amb la poesia de Miquel Martí i Pol. D’aleshores ençà, treballa bàsicament explicant contes mitjançant la poesia, donant a conèixer als més menuts les obres de diferents autors contemporanis, com són Pere Quart, Miquel Martí i Pol, Olga Xirinacs, Josep Carner i d’altres. És a partir d’aquí que es decideix pujar als escenaris presentant “Poesia amb petites historietes”, espectacle que va estrenar a la Mostra de Teatre Infantil i Juvenil d’Igualada de l’any 2004.


L’espectacle

Còctel

22

GÈNERE: Circ PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 50 min.

Aquest muntatge és un combinat dels millors números del duet format per Joan López i Lulú Hernández extrets, alguns, d'anteriors espectacles, els altres, de nova creació: un còctel circense de la mà dels dos pallassos de Desastrosus Cirkus, on l'humor, l'enginy i la destresa uneixen la seqüència de números tècnics, aparentment inconnexes. “Còctel” és un espectacle de circ sense diàlegs, concebut per a ser representat davant d’un públic familiar, de totes les edats.

DATA: Dissabte 27 HORA: 11:00 LLOC: Espai tot Circ

La companyia: DESASTROSUS CIRKUS D’uns anys ençà, Desastrosus Cirkus aposta per un llenguatge visual, mescla de teatre i circ, aproximant-se a les tendències actuals del nou circ europeu, sense perdre de vista el punt de partida, els orígens de la companyia: el teatre de carrer. En la seva línia de treball característica, Desastrosus Cirkus presenta un espectacle carregat d'humor i comicitat, unint elaborats números circenses amb imatges sorgides del món imaginari. Una mescla entre realitat i somni, on la il·lusió i la màgia del gest més senzill, arriba més enllà que el desplegament de mitjans materials.


La bella dorment

L’espectacle:

23 Adaptació a teatre musical del conegut conte que explica que, en un regne llunyà, hi havia uns reis que no tenien fills. Els súbdits tenien por que aquesta manca de successor acabés amb l’estabilitat del reialme. És per això que els reis decideixen consultar a mags i fades, per mirar de solucionar el problema. A la fi, els reis tenen una filla i el dia del bateig, en el que totes les fades hi són convidades menys la fada sisena, li fa un malefici a la princeseta: abans de complir setze anys es punxarà amb una agulla i morirà. La fada setena, que no té tan poder, aconsegueix atenuar el malefici: només quedarà dormida durant cent anys i la despertarà el petó d’un príncep. Per seguretat, tanquen la princesa a casa del mag, amb la seva fada padrina, fins el dia del seu setzè aniversari, que ja haurà passat el perill. Però, per un nou malefici, la princesa es punxa i queda adormida fins que cent anys després un príncep d’un regne llunyà li fa el petó i aconsegueix desfer l’encanteri.

GÈNERE: Teatre Musical PÚBLIC: De 3 a 11 anys DURADA: 60 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 11:00 - 12:30 LLOC: Escolàpies

La companyia: DREAMS TEATRE Ara fa deu anys que la companyia Dreams Teatre va començar l’aventura en el teatre infantil. Gràcies al tàndem format per Montserrat Miralles i Roser Contreras, que van invertir hores, diners, il·lusió i molt d’entusiasme per engegar el projecte, encara segueixen apropant el món de l’escena als més petits. En tot aquest temps molts actors han format part de la companyia, el que ha permès portar damunt l’escenari més de 20 muntatges de teatre musical, dansa, titelles, teatre de text... Els últims anys però, l’activitat s’ha centrat en l’adaptació de contes populars o de creació pròpia. Fa un parell de temporades que només produeixen un nou espectacle per any. Aquesta és la conclusió a la que han arribat després de comprovar que és millor invertir els esforços en una única direcció. Entre els espectacles de Dreams Teatre hi trobem “Blancaneus i els set nans”, amb el que es van estrenar el 1995, “La ventafocs”, “El malalt imaginari” o, els més recents, “Dalí, un geni” i “La sireneta”.


L’espectacle

L'inventor d'il·lusions

24

GÈNERE: Màgia PÚBLIC: Tots els públics

No t’has preguntat mai: qui s’inventa els jocs de mans? Qui els fabrica? Qui decideix si es poden fer en públic? Saps quants tipus de trucs hi ha? Com es classifiquen? Si vols conèixer les respostes a totes les preguntes màgiques que sempre t’has fet, no et pots perdre la visita guiada al taller del Professor Gargot i l’actuació estelar del “GrandMack”.

DURADA: 60 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 11:00 – 13:00 LLOC: Mercantil

La companyia: ENRIC MAGOO Fa 25 anys el que va començar com una afecció i, una temporada de circ, va esdevenir la seva feina i la seva vida. Enric Magoo va descobrir que la màgia és un mitjà de comunicació i expressió fascinant i atractiu per ell mateix. Durant aquests 25 anys ha fet una mitjana de 200 actuacions a l'any repartides en espectacles per a infants, per adults o per a tota la família en festes majors, convencions, festes d'empreses, celebracions diverses i un llarg etcètera. El 1984 va fundar, juntament amb Carlos Verdiales, “The Society of American Magicians”. El 1997 és un dels membres fundadors de l'”Associació Catalana de Mags Il·lusionistes Professionals i Empresaris”. I, des del 2001, és el director del Festival Internacional de Màgia de Badalona "Memorial Li-Chang".


Camins i corriols

L’espectacle

25 Un dia de vacances al carrer. Des de que surt el sol fins a negra nit. El temps passa pels quatre estadis d'un dia qualsevol: el matí, el migdia, la tarda i la nit. L'espai és al carrer i al mercat, a l'aire lliure i al jardí, al riu i la seva ribera, a la plaça i el seu entorn. Aquest és un espectacle pensat per a parvulari i cicle inicial de primària, tot i que és recomanat per a tothom.

GÈNERE: Dansa PÚBLIC: De 3 a 7 anys DURADA: 60 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 11:00 – 12:45 LLOC: Auditori Ateneu

La companyia: FACTORIA MASCARÓ Factoria Mascaró és un espai format per un col·lectiu de vuit professionals de la dansa catalana. En la línia constant de buscar i experimentar noves formes de ball en català, han creat una nova companyia de dansa per poder fer arribar les seves propostes de dansa catalana al màxim públic possible. Les seves interpretacions són creacions originals a través de les quals estableixen un lligam amb la quotidianitat i la gestualitat d'avui, sempre a partir del coneixement de les fonts de la dansa popular i tradicional i del respecte als seus components. A més de la creació d’espectacles, també es dediquen a la formació en aquest camp artístic.


L’espectacle

Els músics de Bremen

26

GÈNERE: Titelles PÚBLIC: De3 a 5 anys DURADA: 50 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 11:15 – 12:45 LLOC: Aurora B

La companyia: XIP XAP Xip Xap neix com a companyia l’any 1983 a la ciutat de Lleida. En aquests anys, i fins l’actualitat, s’han dedicat bàsicament a l’animació musical, el teatre de carrer i el teatre per a tots els públics, fent espectacles on hi participen des de 2 fins a 25 actors, i en els quals la companyia assumeix la responsabilitat en tots els àmbits de l’espectacle, des del purament empresarial i administratiu, com l’artístic i el tècnic. Sota aquests paràmetres han dirigit, produït, elaborat, coordinat i interpretat un total de 47 espectacles, entre els quals trobem espectacles de cercaviles, titelles, pallassos, animació musical, teatre per a tots els públics, teatre de carrer, espectacles pirotècnics, accions, performances i d’escuma. Des de l’any 1999 inclouen entre les seves propostes el teatre per a adults.

Aquesta és la clàssica història d'amistat i treball en equip on tothom pot aportar quelcom positiu per ajudar-se els uns als altres. La música i les cançons que ens ensenyen els protagonistes de la història són el vehicle i el motor del conte. Així, mentre escoltem les peripècies d'aquests intrèpids animals, aprendrem cançons i participarem de la seva aventura.


La fabulosa ciència del Dr. Grau i les bessones GR Tàbata Teatre i Teatre de La Sargantana ens ofereixen un captivador festival on la ciència i la fantasia es complementen meravellosament. Un espectacle on els tres porquets, la caputxeta vermella, el soldadet de plom i altres herois de la imaginària fantàstica, ens serveixen per introduir- nos en l’anàlisi de la matèria, en el cicle de l’aigua o en els fonaments de la topografia, adobant-lo tot amb insòlita originalitat, humor i belles cançons. El famós científic Josep Maria Grau i Casadevall, acompanyat de les espectaculars germanes Grimm, descendents directes dels mundialment coneguts autors de contes populars del mateix nom, ens ofereixen un captivador festival on la ciència i la fantasia es complementen meravellosament.

L’espectacle

27

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 60 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 11:30 LLOC: Aurora

La companyia: TÀBATA TEATRE i TEATRE DE LA SARGANTANA TÀBATA neix la primavera del 1995 amb l’obra "Grúmic, un somni de tardor". Va ser creada per Frederic Roda i Francina Gómez Ars. Des d’aleshores fan somriure als més petits. Els fan somniar. TÀBATA teatre és una companyia màgica. TÀBATA treballa el teatre de text i l’acompanya amb cançons. Les seves obres són escrites per autors contemporanis. Fa de l’espai escènic, del vestuari i dels objectes una part essencial de les seves propostes. La interpretació i la posada en escena es duu a terme a partir del realisme poètic i amb elements de l’expressionisme teatral pròxim a la tècnica del clown i la Comèdia dell’Arte.


L’espectacle

Alonso Quijano el bueno

28

GÈNERE: Dansa PÚBLIC: A partir de 9 anys

Alonso és un nen a qui agraden els llibres. Això és motiu de burla per part dels seus companys. Un dia defensa a una nena que és agredida i també en surt maltractat. Això uneix als dos nens. L'Alonso se sent víctima de la seva manera de ser, però comprén que ser diferent implica riscos: ho accepta perquè així se sent realment feliç.

DURADA: 60 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 11:30 LLOC: T. M. l’Ateneu

La companyia: DA. TE DANZA La Companyia DA.TE DANZA és el resultat del desig d’impulsar la dansa contemporània des de Granada. El seu primer espectacle “Un Caballo en el Cielo“, estrenat l’octubre de 1999, va néixer amb la il·lusió d’iniciar als nens i joves en els fonaments d’aquest art. Des d’aquell moment, ha participat en diferents festivals i certàmens nacionals i internacionals. I, també des d’aleshores, han creat nous espectacles, i dirigits al públic més jove. Un altre vesant de la companyia és el que fa referència a l’ensenyament d’aquest art. Per això també han format a centenars de persones a través dels seus cursos. El director de DA. TE DANZA, Omar Meza, mexicà de naixement, està avalat per la seva dilatada trajectòria professional com a ballarí, coreògraf i director de companyies professionals. Amb el seu esforç ha aconseguit tirar endavant aquest projecte, integrat per joves ballarins.


Bastià i Bastiana

L’espectacle

29 Us proposem l’òpera còmica “Bastià i Bastiana”. Mozart la va escriure amb només 12 anys, sent una de les seves primeres òperes. I la companyia d’òpera Camera Musicae, també ha volgut iniciar la trajectòria amb aquesta obra. Tot plegat, un espectacle concebut durant la celebració del 250è aniversari del naixement de Wolfgang Amadeus Mozart

GÈNERE: Òpera PÚBLIC: A partir de 6 anys DURADA: 55 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 11:30 – 13:00 LLOC: Esc. de música

La companyia: CIA. D'ÒPERA CAMERA MUSICAE La Companyia d’òpera Camera Musicae es va crear el setembre de l’any 2005 amb l’objectiu de representar òperes de petit format o de cambra amb músics de les comarques tarragonines i solistes de renom. Les representacions són en català i amb orquestra en viu, fent així que l’espectacle sigui complert, musicalment i escènicament. L’objectiu final, doncs, és el de promoure la música clàssica, en especial l’òpera, i difondre-la als països de llengua catalana.


L’espectacle

Les set cabretes i el llop

30

GÈNERE: Titelles PÚBLIC: De 3 a 7 anys DURADA: 60 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 16:00 – 18:00 LLOC: Aurora

La companyia: SIM SALABIM El grup Sim Salabim neix l'any 1.990. Desde la seva fundació ha estat buscant fòrmules per tal d'encaixar i d'utilitzar diferents arts escèniques en les seves obres. La màgia, la música i el teatre d'objectes; entre d'altres. Els espectacles realitzats han estat els següents: “Històries Màgiques”, “Pota de Conill”, “Do, re, mi, fa...magia”, “Inimagianable” o “La màgica volta al món”.

Dalt de la muntanya hi viuen set cabretes amb la mare. A dins del bosc hi viu un llop. La mare Cabra està molt i molt cansada: ha de menjar molta herba per omplir les mamelles i donar llet a totes les cabretes. Les cabretes són entremaliades i amb caràcters ben diferents. Les seves actituds són d’allò més incordiant, i la mare Cabra decideix donar una bona lliçó. El Llop viu al bosc: s’amaga dels caçadors, cerca preses per menjar i, de tant en tant, xerra amb la mare Cabra. Sí, tots dos són molt amics, sembla estrany, oi? Doncs així és. I gràcies a la seva amistat, la senyora Cabra, amb l’ajuda del Llop, educarà d’allò més bé a les seves cabretes.


Es jai de ses rondalles

L’espectacle

31 “Hola, hola, hola, hola, jo som "Es jai de ses rondalles" que venc de les muntanyes on hi tenc una caseta amb un llumeneret blau i avui vespre hi arribaré si a Déu plau”. Així es presenta aquest espectacle que ens porta rondalles i música, música i rondalles per a conèixer les nostres contarelles més populars. Reis, gegants, princeses, dracs, Bernadets i Magranetes”.

GÈNERE: Rondallístic PÚBLIC: De 3 a 5 anys DURADA: 50 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 16:15 – 18:00 LLOC: Aurora B

ESPAI ILLES BALEA RS

La companyia: GUILLEM SAMSÓ Guillem Samsó va ser un dels fundadors del grup Teatre dels Capsigranys de Manacor duent a terme amb ells diverses obres de d’autors com Guillem d’Efak o Miquel Mestre, entre d’altres. Aquests espectacles van recollir un gran èxit de públic a nivell local i comarcal. Per aquell temps, també va formar part d’un grup de teatre infantil que va passejar per tota Mallorca l’obra “Jugar amb la imaginació”, escrita i dirigida pel director argentí Martí Gómez Curletto, que també havia dirigit les primeres obres del Teatre dels Capsigranys. Guillem Sansó també és compositor de temes propis, així com d’altre gent, entre ells: Celia Cruz, Joan Bibiloni, Núria Feliu, Marina Rossell, Marisa Rojas, Tomeu Penya, Mocedades o Moncho.


L’espectacle

Brins

32

GÈNERE: Dansa PÚBLIC: A partir de 6 anys DURADA: 60 min.

Després de vuit anys, i amb la perspectiva que dóna el temps i l’experiència, Nats Nus ha volgut recuperar dels seus anteriors espectacles aquelles escenes i idees que millor van funcionar amb el seu públic. “Brins”, pedacets, trocets, pessics... un viatge pels seus anteriors treballs per recuperar sensacions, idees, situacions i recompondre un nou puzzle amb tots aquells moments que tant els ha agradat compartir amb el nens i que ells, en més d’una ocasió, han demanat tornar a veure.

DATA: Dissabte 27 HORA: 16:30 LLOC: Teatre Ateneu

La companyia: NATS NUS Companyia resident del Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès, es dedica a la difusió de la dansa contemporània des de fa quasi 20 anys. De fet, el 1987 van presentar el primer espectacle, adreçat al públic adult i, des del 1998, que han volgut apostar també per donar a conèixer aquest gènere artístic entre el públic infantil. El primer espectacle adreçat a aquest públic va ser “Caixes”, que es va estrenar a Igualada. Adreçat al públic adult, un dels espectacles que també destaquen és “Loft”, del que es van arribar a fer un centenar de representacions tan a Catalunya com a l’estranger. Al llarg de tots aquests anys s’ha consolidat la companyia, formada per una quinzena de persones, i amb una trajectòria d’uns 20 espectacles produïts. A mes, ara és la responsable d’organitzar el programa “Dansa a les Escoles” a Sant Cugat.


Nens, al pati!

L’espectacle

33 Què fan els nens al pati de l’escola? Juguen, es gronxen, canten... Al pati de l’escola, a més, els nens expliquen les seves coses i amaguen els seus secrets.

GÈNERE: Música

Els seus acudits i les seves cabòries, embolcallades per una deliciosa tria del cançoner tradicional català, ens ofereixen un espectacle musical, poètic i visual.

PÚBLIC: De 3 a 7 anys

Espectacle musical per a Educació infantil, Cicle inicial i públic familiar.

DURADA: 50 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 16:30 – 18:00 LLOC: Esc. de música

La companyia: SAMFAINA DE COLORS Mirna Vilasís i Xavi Múrcia, fundadors dels grups Tralla i La Cobleta de la Selva, van crear Samfaina de Colors el 1988 per difondre la música, els instruments i la cultura tradicional dels Països Catalans entre les nenes i els nens. La veu és l’instrument principal i més reconegut del grup, però també hi trobem instruments tradicionals com l'acordió diatònic, la viola de roda, el salteri, el sac de gemecs, la guitarra, el llaüt, el flabiol i tamborí, el rebec, les flautes, les percussions, el contrabaix o la mandolina. Samfaina de Colors ha creat 20 espectacles musicals al llarg d'aquests anys de treball ininterromput i ha realitzat més de 2.700 funcions arreu del país. També ha enregistrat 5 discos, entre els que destaquen “Convit a la festa “, “Ralet, ralet “, “Nou pometes té el cançoner “ o, el més recent, “Nens, al pati! “. La companyia va crear l’any 2000 el seu propi segell discogràfic Discos a mà.


L’espectacle

Tap story tour

34

GÈNERE: Claqué i pallasso PÚBLIC: A partir de 6 anys DURADA: 55 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 17:00 - 18:30 LLOC: Auditori Ateneu

La companyia: CLAC & ROLL La companyia Clac&Roll, va néixer el 2001, de la mà de Basilio Gonzàlez, amb l’espectacle “Melodies de Broadway”. Després d’uns anys de rodatge i actuacions per tota Espanya, s’ha consolidat com una de les companyies a tenir en compte en el panorama escènic actual. Després d’aquest primer espectacle, han presentat “Bits of rhythm” i “TapADos!”. Els muntatges van adreçats a un públic divers ja que barregen coreografies de gran varietat d’estils amb moltes dosis d’humor. Molt d’humor.

Aquest muntatge realitza un passeig per la història del claqué, explicant d’una forma divertida i entretinguda tot el seu desenvolupament. Per poder crear els diversos ritmes i sons s’utilitzen diferents tipus d’instruments: les mans, les sabates de fusta, sabates de claqué, sabatilles d’esport, pilotes de bàsquet, el propi cos, etc. Mitjançant “Tap Story Tour”, el que és l’últim projecte d’aquesta companyia, podem descobrir i conèixer als grans ballarins de claqué de totes les èpoques: Bill Robinson, Nicholas Brothers, Fred Astaire, Gene Kelly… així com les tendències actuals que segueix el claqué: funky, body percusion, etc. En aquest espectacle s’han unit la comèdia visual, el clown i el claqué.


Cacau de contes

L’espectacle

35 La Mònica i en Joan descobreixen, en una forat mig enterrat del pati de l’escola, una entrada secreta que condueix cap una habitació misteriosa on hi ha tot de llibres. Amb l’ajuda del seu professor, el Sr. Grau, esbrinen que aquell lloc era l’antiga biblioteca de l’escola. Els nostres protagonistes es topen amb un dau gegant de 12 cares, tantes com contes hi ha als llibres, i un pergamí amb una llegenda. La llegenda explica que si es narren els contes i el públic riu, disfruta i aplaudeix ben fort, seran proclamats Rondallaires Professionals! Però s’haurà de superar una última prova: inventarse un conte amb 4 paraules que dirà el públic.

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: De 3 a 7 anys DURADA: 60 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 17:00 – 18:30 LLOC: Escolàpies

La companyia: DEPARRANDA Deparranda és una companyia que sorgeix de Gog i Magog l’any 2000. Està especialitzada en muntatges d'espectacles familiars, amb quatre espectacles en cartera, actualment: dos espectacles d'animació, un espectacle de sala i un espectacle de contes, el “Cacau de contes”, que presenten a la Mostra d'enguany. Reclamen la denominació dels seus muntatges com a ‘Teatre de Comarques’, en contra del que consideren muntatges cosmopolites. Deparranda ha participat cada any a La Mostra i ha voltat per tot el país, amb una mitjana de 120 actuacions anuals. Els seus espectacles són originals. Tots els muntatges i guions són propis, sense necessitat de fer versions o adaptacions de clàssics, ni celebracions centenàries d'autors catalans. La filosofia de la companyia és intentar crear espectacles que agradin a tot tipus de públic, mitjançant jocs de paraules i de situacions. Aposten per la qualitat, des de les històries, passant per la música, vestuari i arribant en unes acurades escenografies. La companyia està formada per Joel Grau, Joan Cirera i Mònica Torra.


L’espectacle

Frederic, i tu què fas?

36

GÈNERE: Titelles PÚBLIC: De 3 a 5 anys DURADA: 55 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 17:15 - 18:30

Amb un llenguatge molt planer s'explica la història de quatre ratolins que han de fer provisions per quan vingui l'hivern. Mentre tres ratolins van amunt i avall recollint menjar per passar l'hivern, en Frederic s'està quiet, amb els ulls tancats, però no dorm. Ell també treballa. Recull colors... Sensacions... Olors... En fa provisions per a l'hivern. I és que cadascú té la seva manera de treballar. I totes són importants. A escena, un viatge il·lustrat a partir de la combinació del joc d’actors, siluetes i projeccions que es fan en directe. Imatges amb els tres colors bàsics: blau, vermell i groc. I tots els matisos propis de cada una de les quatre estacions. La música també hi posa la seva pinzellada de color. Història amb una gran força poètica i amb la màgia de la tendresa.

LLOC: Espai Cívic Centre

La companyia: MARDUIX L'any 1976 Joana Clusellas i Jordi Pujol comencen la història de Marduix creant uns muntatges a partir de les imatges i símbols del món popular i tradicional, amb músics, actors i titelles. S’instal·len a Sant Esteve de Palautordera, en un teatre-taller, on neixen totes les seves produccions. Després de dedicar els primers 10 anys a treballs sobre temes tradicionals “De com Sant Francesc va amansir el llop” i “Preludi a la Vallflorida”, entren de ple en el món de la literatura a partir dels clàssics com “A l'ombra del Canigó”, basada en el poema èpic de Jacint Verdaguer; o “Tirant lo Blanc”, de Joanot Martorell, entre d’altres. Les històries que explica MARDUIX són les històries dels nostres mites, la fantasia i la realitat i l'aprenentatge en són el punt de partida. Els personatges (els ninots) són especials per a cada muntatge amb les característiques que demana el guió, intentant representar el moment que els toca viure, darrerament recitant els nostres clàssics i també els autors actuals.


Mascarot

L’espectacle

37 El professor i etnocòmic Mascarot ha tornat del seu viatge d'investigació. En el seu anar i venir pels cinc continents, ha recollit una gran varietat de màscares que ens mostren les diverses cultures universals. Dins d'un joc teatral en clau de comèdia, el professor recrearà amb el seu ajudant Arremangat una particular visió de les cerimònies i rictus populars als quals ha assistit.

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: A partir de 8 anys DURADA: 60 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 18:00 LLOC: Plaça Pius XII

La companyia: L'HOME DIBUIXAT Aquesta companyia de Castelló va començar el seu camí pel món de l’espectacle l’any 1992, quan va estrenar el muntatge “Els polls dels actors”, de José Sanchis Sinisterra. Durant tots aquests anys han produït un gran nombre d’espectacles i han participat en els festivals i les mostres de més rellevància, tant dins com fora del nostre país. Amb més de 1200 funcions realitzades durant aquests 14 anys de vida, la companyia teatral L’Home Dibuixat ha visitat 14 comunitats autònomes espanyoles i ha realitzat 15 fires per llatinoamèrica.


L’espectacle

El camí de Washali

38

GÈNERE: Titelles virtuals

PÚBLIC: A partir de 6 anys DURADA: 1 h i 5 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 18:00 – 20:30 LLOC: Mercantil

La companyia: FANATIK VISUAL Fanàtik Visual va néixer l’any 2002 amb l’objectiu d’oferir als seus clients un ampli ventall de productes relacionats amb el món audiovisual, interactiu i màrqueting. Això els ha portat a ser pioners, actualment, en la producció d’espectacles teatrals utilitzant animació 3D i a ser reconeguts com a factoria d’idees.

Fanàtik Visual, la primera companyia que va portar l'animació 3D al teatre, torna presentant un nou espectacle “El camí de Washali”. La història transcorre en una sabana africana imaginària, on les peripècies que viuen una nena i un nen en aquest estrany món, acompanyats per un conjunt d'animals pintorescos, els conduiran amb un somriure a descobrir el sentit de la vida. Aquest nou espectacle segueix amb la idea de recuperar la tradició dels contacontes, potenciant la màgia de l’ús de la paraula i fent que aquesta arribi al món dels infants. Per aconseguir-ho s’utilitza un recurs cinematogràfic amb titelles virtuals que prenen vida pròpia, en una gran pantalla que esdevé l’eix central de l’escena. Música en directe, més de vint personatges, interactivitat, una escenografia original, participació directe dels espectadors, cançons... i tot barrejat amb molt d’humor, fan d’aquest espectacle un esdeveniment per tots els públics.


Taller de màgia

L’espectacle

39 Es tracta d’un taller on els nens i nenes podran introduir-se en el màgic món de l'il·lusionisme, aprenent i construint petits efectes màgics.

GÈNERE: Tallers

Aquest taller està dinamitzat per dos monitors especialitzats dins del món de la màgia, i seran els encarregats d‘iniciar als nens i nenes en les tècniques de construcció de jocs màgics.

PÚBLIC: A partir de 5 anys DURADA: 2 h.

Amb diferents elements quotidians, com gomes, llumins, globus, fulls, monedes…cada nen crearà una sèrie de jocs de fàcil construcció i d’impressionant efecte màgic.

DATA: Dis. 27 / Dium. 28

A la cua d’espera del mateix taller, hi ha una animació de màgia de prop i de carrer, a càrrec d’aquest simpàtic i sorprenent mag canari, “El Mago Manu”. Un espectacle ple de petits jocs de manipulació i endevinació de cartes, sempre amb pinzellades d’humor.

HORA: 18:00 / 11:00 LLOC: Rbla Sant Isidre

La companyia: GAAC GAAC neix amb la inquietud de servir com a eina de suport a les necessitats existents en l’àmbit cultural i del lleure. Els integrants de GAAC, tenen més de 15 anys d'experiència dins d'aquest singular món de la cultura en general i de l'espectacle en particular, ja sigui com actors, o com elements actius en l'organització i gestió d'espectacles i d'esdeveniments culturals. Les seves tasques es poden definir en un ampli ventall de possibilitats, des de la producció, a l'organització, tot passant per la gestió o l'assessorament d'actes o activitats de tota mena, això sí, sempre en els àmbits de la cultura i el lleure, i amb unes propostes acurades i personalitzades adequades a les necessitats concretes de cada cas.


L’espectacle

Taller de titelles

40

GÈNERE: Tallers PÚBLIC: A partir de 5 anys DURADA: 2 h. DATA: Dissabte 27 i Diumenge 28 HORA: 18:00 – 11:00

Tots serem titellaires per un dia, jugarem a crear el nostre propi espectacle de titelles, i els espectadors...seran els pares i els amics i amigues. Més de 60 titelles de tipus diferents. Tres teatrins gegants dins de tres carpes.Tres monitors que iniciaran als nens i nenes en les tècniques de manipulació de diferents tipus de titelles, tot creant divertides històries. Cada teatrí es d’una temàtica diferent, els dibuixos que ens ubiquen en tres espais, que donen peu a recrear possibles històries que puguin succeir dins d’aquest lloc. A part de la manipulació de titelles, també es treballa la improvisació, amb un esquema de jocs, situacions còmiques, escenificant versions dels contes populars, i tot guiat pels mateixos monitors.

LLOC: Rambla Sant Isidre

La companyia: GAAC GAAC neix amb la inquietud de servir com a eina de suport a les necessitats existents en l’àmbit cultural i del lleure. Els integrants de GAAC, tenen més de 15 anys d'experiència dins d'aquest singular món de la cultura en general i de l'espectacle en particular, ja sigui com actors, o com elements actius en l'organització i gestió d'espectacles i d'esdeveniments culturals. Les seves tasques es poden definir en un ampli ventall de possibilitats, des de la producció, a l'organització, tot passant per la gestió o l'assessorament d'actes o activitats de tota mena, això sí, sempre en els àmbits de la cultura i el lleure, i amb unes propostes acurades i personalitzades adequades a les necessitats concretes de cada cas.


Hopa-li

L’espectacle

41 HOPA-LI és un espectacle de circ i clown... Un divertit cuiner farà equilibris i malabars amb diferents estris de cuina: plats, cassoles, copes, culleres, etc. I, de cop i volta, la cuina es converteix en una sala de concert de musica clàssica: serà possible començar el concert sense cap entrebanc? O potser el concert es transformarà en un partit de tenis? O bé, en un seguit d’arriscades acrobàcies amb xanques?... Si ho voleu saber, veniu, comença l’espectacle: HOPA-LI.

GÈNERE: Circ PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 60 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 18:15 LLOC: Espai Tot Circ

La companyia: TOT CIRC TOTCIRC és una companyia creada l’estiu de l’any 1986. Els seus components i a la vegada fundadors, en Miquel Montiel i l’Elisabet Tomàs, expliquen que havien format part d’un grup d’animació anomenat Bolic Bullanga, però el seu interès pel circ els va fer seguir camins diferents i, sense pensars’ho dues vegades, va sorgir TOTCIRC. L’objectiu de TOTCIRC és donar a conèixer el circ i tot el que l’envolta, ja sigui mitjançant espectacles de caire infantil, però aptes per a tots els públics, o tallers en què el públic és l’únic protagonista. De poble en poble, de plaça en plaça, han recorregut tot Catalunya, Aragó, Castella, Andalusia, València, País Vasc, Navarra, Madrid, Andorra, Itàlia, França, Portugal... hi ha estat presents a molts festivals de teatre i circ.


L’espectacle

Històries d'aigua

42

GÈNERE: Animació PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 1 h. i 10 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 18:30 LLOC: Rambla Sant Isidre

La companyia: LA TRESCA I LA VERDESCA La Tresca i la Verdesca és un equip de quatre actors format en l'àmbit de l'educació. Desde fa uns quants anys es dediquen professionalment als espectacles per a infants. Mitjançant la música intenten comunicar-se amb el públic. El seu repertori es composa de cançons i danses de creació pròpia i adaptacions de cançons tradicionals catalanes i d'arreu del món. Aposten per la música en directe proposant diferents ritmes tocats amb una bona varietat d'instruments musicals.

Cançons i danses remullades. Cada canço és una excusa per refrescar-se una mica! A través de la música, les cançons, els jocs i les danses proposen un espai de creació tant dins com fora de l'escenari, defugint, tant com sigui possible, de clixés i estereotips, i donant a la improvisació un paper important dins la dinàmica de l'espectacle.


Action!

L’espectacle

43 Espectacle de carrer en el que tres divertits personatges recorren la ciutat tot buscant els actors ideals per aconseguir fer la seva primera producció cinematogràfica.

GÈNERE: Cercavila PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 45 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 18:45 LLOC: Itinerant

La companyia: CLOWNX TEATRE La companyia professional de teatre per a tots els públics CLOWNX TEATRE va ser creada l´any 1998. Els seus espectacles acostumen a ser una barreja entre la imaginació i el divertiment. Aposten per muntatges de qualitat aptes per a tot tipus de públic, tant per a programacions familiars com per campanyes escolars.


L’espectacle

La gran família

44

GÈNERE: Cercavila PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 45 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 18:45 LLOC: Itinerant

La companyia: FADUNITO Aquesta companyia es va formar l'any 2003, fruit de la trobada de dos pallassos de Cervera, a Lleida. Eren el FADU, Ferran Orobitg, i el NITO, Ivan Alcoba. Fins aleshores havien estat treballant els dos per separat amb d'altres companyies professionals, fins que un dia van decidir ajuntar els seus noms, i el resultat és sorprenent: FADUNITO. Recentment, aquesta jove companyia, ha presentat el seu darrer muntatge al Festival San Patrick’s de Dublín. I també han assumit la direcció artística de l’Aquelarre de Cervera.

“La gran família” és l’espectacle més recent de la companyia Fadunito. Es tracta d’un muntatge itinerant musical, on una mare i els seus fills surten a fer un tomb per la ciutat. El què passa és que aquesta família és una mica especial... són gegants. Els nens són una mica entremaliats i, durant tota l’estona, estaran fent bromes a petits i grans, a tots els que es trobin pel camí. La mare, mentrestant, intentarà controlar la situació i evitar que tot plegat vagi a més.


Pugeu a la furgo

L’espectacle

45 Arriben amb una furgoneta imaginària ben gran on tothom hi té un lloc reservat per emprendre el viatge més emocionant i marxós de l’any. A ritmes de rock, rumba, tarantel·la, polca, sardana, ska, música de l’Àfrica, de la Índia, d’Amèrica i d’Orient, fem un viatge molt bellugat i animat per viure històries i veure món. Animació infantil amb música d’arreu, humor, gags còmics, participació de tothom i un crit ben gran per a la diversitat, les cultures i la pau al món.

GÈNERE: Animació PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 60 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 19:30 LLOC: Pl. Cal Font

La companyia: VATUA L'OLLA La companyia i la seva gent ja porta més de 10 anys trepitjant carrers i places d'arreu. Han repartit somriures i marxa per París, Saint Marhy, Madrid, Castelló, Vinaròs, León, Logroño, Salamanca i Ourense, d'entre altres ciutats i pobles de Catalunya i Europa. Han participat en certàmens com la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, la Fira de Teatre de Viladecans o el Mercat de Musica Viva de Vic, el que els ha donat l'impuls necessari per reafirmar la seva trajectòria artística. Amb tota aquesta feina feta no en tenen prou, i aquesta temporada han preparat dos nous espectacles que presenten a la Mostra d’Igualada.


L’espectacle

El cel de Mozart

46

GÈNERE: Teatre i Titelles PÚBLIC: A partir de 5 anys DURADA: 60 min. DATA: Dissabte 27

L’espectacle combina els actors i els titelles. Els actors representen Mozart i Konstanze adults, i els titelles representen els seus records i fantasies. És un espectacle eminentment visual, amb una selecció de la millor música que Mozart va compondre. Però també és un espectacle on el text té molta importància, perquè recull les pròpies paraules del compositor conservades a través de les cartes que va intercanviar amb el seu pare Leopold, la seva mare, la seva germana i també amb la seva esposa Konstanze. El muntatge és el primer que Microcosmos Teatre dirigeix al públic infantil. Es va desenvolupar a principis d’aquest any i està dirigit per Marc Hervàs.

HORA: 21:00 – 23:00 LLOC: Aurora

La companyia: MICROCOSMOS TEATRE Companyia de recent creació, va néixer el 2005, està integrada per Júlia Roca i Arnau Vinós que, un cop acabats els estudis a l’Institut del Teatre, decideixen apostar per tirar endavant els seus projectes artístics. L’espectacle que presenten a La Mostra “El cel de Mozart”, és un salt endavant en el món professional. El seu primer espectacle va ser “Final de trajecte”, una proposta adreçada al públic adult i inspirat en els cabarets de mitjans del segle XX. Microcosmos Teatre, una companyia jove que té clar l’objectiu d’oferir un teatre musical, no tal i com es coneix, sinó on la música es converteixi en una de les peces claus de tots els muntatges. La voluntat és la de crear un segell particular, amb uns espectacles multidisciplinars.


Concierto para piano y baraja

L’espectacle

47 Espectacle on el Magomigue i Joaquin González ofereixen un show d'il·lusionisme amb fragments de "El Amor Brujo" de Manuel de Falla. Amb la teatralitat del Pianista i el sentit de l'humor del Mag, el jocs de cartes i el piano es converteixen en instruments de comunicació d'emocions, i aquesta és la primera sorpresa al descobrir com objectes tan essencialment diferents poden ser utilitzats per a emocions tan similars i profundes.

GÈNERE: Màgia PÚBLIC: A partir de 6 anys DURADA: 60 min. DATA: Dissabte 27 HORA: 22:15 LLOC: Teatre Ateneu

La companyia: MIGUEL PUGA El granadí Miguel Puga va quedar fascinat pel món de la màgia amb tan sol quatre anys. Als vuit ja li van regalar una "caixa de màgia", amb la que va començar a meravellar als seus companys d’escola, i sorprendre als mags professionals. El 1984 coneix a Juan Tamaríz, qui li va ampliar el concepte que tenia sobre l’art de l’encantament. Durant tots els anys dedicats professionalment a la màgia, ha creat jocs especialment pensats per televisió, ràdio i, fins i tot, Internet. Actualment, Miguel Puga reparteix el seu temps entre actuacions, la formació i la direcció de l’“HocusPocus”, el Festival Internacional de Màgia de Granada. A banda d’altres guardons i reconeixements, a l’edició del 2003 del Campionat Mundial de Màgia celebrat a La Haya, Miguel Puga ha aconseguit el primer premi en l’especialitat de cartomàgia


L’espectacle

One o'clown'K

48

GÈNERE: Mim PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 60 min. DATA: Dissabte 27

“One O’Clown’K” és una barreja d’històries, que es barregen les unes amb les altres i van creant la textura de l’espectacle. Marcelo González asumeix tot sol el repte de posar-ho en escena i ens convida a reflexionar, amb sentit de l’humor, sobre alguns temes de la vida quotidiana com les peripècies que li poden passar una persona un dia de pluja, la història de David i Goliat, la festa religiosa d’una boda, o la simple i fantàstica imatge d’un insecte. És una bonica passejada per l'humor, la sorpresa, la subtilesa, la tendresa i l 'absurd. És un espectacle dinàmic i divertit, de característiques simples; és una barreja de mim i pallasso pensat per teatre, per un espai íntim i per a tot públic.

HORA: 23:00 LLOC: Escolàpies

La companyia: LA MASCARA Marcelo González és un actor nascut la primavera del 64 a Mar del Plata, Argentina. Actualment viu a Sabadell i, des de ja fa molts anys ha desenvolupat una important trajectòria dins del món del teatre gestual, on l’essència de la comunicació radica en el llenguatge del moviment pur. El 1989, el gest, la imatge i els objectes, van ser la base d’un treball d’investigació i combinació que, com a resultat, va donar el naixement de la companyia teatral La Màscara. El seu primer espectacle va ser “El Reparador de Sueños”. Durant tot aquest temps ha estat present amb els seus espectacles a festivals, festes i celebracions culturals en diferents ciutats del sud i el centre d’Amèrica, d’Europa i de l’Orient. És professor de mim i clown a l’escola d’art dramàtic “La Casona” de Barcelona.


Farcell de jocs tradicionals

L’espectacle

49 Es tracta d’una trentena de jocs tradicionals, construïts per Fefe i Cia., que es col·loquen a les places. En aquest farcell s’ensenya i es fa participar a petits i grans durant una bona estona. Durant l'espectacle en tot moment hi ha un animador amb micròfon engrescant a la gent a participar.

GÈNERE: Tallers PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 2 h. DATA: Diumenge 28 HORA: 11:00 LLOC: Plaça del Pilar

La companyia: FEFE I CIA. El grup d’animació infantil Fefe i companyia va començar l’any 1995. La finalitat del grup és ensenyar les seves cançons de creació pròpia i també populars a la mainada. Actualment, aquesta companyia té muntats dos espectacles que passeja per carrers i places del país. A banda del que es presenta a La Mostra, també són els autors de “Festa a la plaça: cançons i danses”.


L’espectacle

Tondo redondo

50

GÈNERE: Dansa PÚBLIC: De 0 a 3 anys

Tondo Redondo explica, a través del moviment i d’objectes rodons, el cicle de la vida. L’espectacle està marcat per la creació d’imatges de gran sensibilitat: una dona embarassada, el passeig d’una mare amb la seva filla, el naixement,... L’espectacle consta d’una part coreografiada de 30 minuts, i d’una altra amb la participació dels infants, de 15 minuts aproximadament.

DURADA: 45 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 11:00 - 12:00 LLOC: Espai cívic Centre

La companyia: DA. TE DANZA La Companyia DA.TE DANZA és el resultat del desig d’impulsar la dansa contemporània des de Granada. El seu primer espectacle “Un Caballo en el Cielo“, estrenat l’octubre de 1999, va néixer amb la il·lusió d’iniciar als nens i joves en els fonaments d’aquest art. Des d’aquell moment, ha participat en diferents festivals i certàmens nacionals i internacionals. I, també des d’aleshores, han creat nous espectacles, i dirigits al públic més jove. Un altre vesant de la companyia és el que fa referència a l’ensenyament d’aquest art. Per això també han format a centenars de persones a través dels seus cursos. El director de DA. TE DANZA, Omar Meza, mexicà de naixement, està avalat per la seva dilatada trajectòria professional com a ballarí, coreògraf i director de companyies professionals. Amb el seu esforç ha aconseguit tirar endavant aquest projecte, integrat per joves ballarins.


Allò que el vent s'endugué Premi Xarxa 2005

L’espectacle

51 En Carlets, un personatge estrany i divertit, viu amb el seu gos, en Fosquet, en un pis que s’ha muntat al terrat d’un edifici d’una gran ciutat. La seva vida és rutinària i vulgar fins el dia en què una ventada s’emporta els calçotets que ha estès a l’estenedor. Convençut de que la seva peça de roba íntima ha estat robada pel seu veí, un Sevillano, entrarà en conflicte amb aquest, que li retreurà la mala educació del Fosquet, que sempre borda, i les males condicions en les que el té a casa. Aquesta pugna acabarà amb una carta del president de l'escala que obligarà al Carlets a haver de regalar el Fosquet. La solitud del pobre Carlets farà que canviï el seu caràcter i que faci tot el que sigui necessari per poder recuperar la seva estimada mascota. El muntatge, guanyador del Premi Xarxa 2005, compta amb un clown, un músic i els titelles que ells mateixos manipularan: Fosquet i Sevillano. La presència del músic a l'escenari permet que sigui alhora, el manipulador del Sevillano que apareix i desapareix per la finestra que dóna al darrera de l’escenografia. D'una manera semblant, el Carlets serà l’encarregat de fer anar amunt i avall en Fosquet, manipulant-lo a través d'una corretja rígida que li permetrà desplaçar-lo com li convingui en cada moment.

GÈNERE: Pallasso i Titelles PÚBLIC: De 3 a 7 anys DURADA: 60 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 11:00 – 13:00 LLOC: Aurora

La companyia: CIA. AVIBIKINI Aquest és el primer espectacle que posa en escena la companyia Avibikini. La jove formació neix el 2005 a partir de la unió d’esforços i d’experiència dels actors que, individualment, havien participat i col·laborat en altres companyies infantils. A partir d’aquest espectacle, els seus membres continuen treballant per oferir produccions de teatre de sala i d’animació de carrer. La companyia, però, forma part de la productora Input Produccions, que és l’empresa que ha resultat de la professionalització de la companyia Tres i prou, nascuda l’any 84.


L’espectacle

La petita màgia dels ki-kids

52

GÈNERE: Teatre musical PÚBLIC: De 3 a 8 anys

Mister-K dóna la benvinguda a tots els nens i nenes que arriben al teatre. L'escenari és casa seva, la ludoteca. Està amb la seva amiga la girafa. Està esperant dos amics en Kio i la Kia que li han dit que tenen un problema amb una amiga seva... I passaran moltes aventures buscant solucions per recuperar la seva amiga.

DURADA: 60 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 11:00 – 13:00 LLOC: Teatre Municipal l’Ateneu

La companyia: KI-KIDS Essential Minds, S.L. és el nom de l’empresa creadora de tota la gamma de productes Ki-Kids, així com també de l’obra musical familiar “La màgia dels Ki-Kids”. Aquesta empresa neix arrel de la passió, sensibilitat i preocupació d’una mare, Roser Pujol, per tal d’oferir als pares eines de gran valor educatiu, innovadores pel seu concepte d’entreteniment divertit però, sobretot, de gran utilitat. En defintiva, la fundadora va engegar aquest projecte per tal de fomentar l’apropament i el contacte entre el pare, la mare o els educadors i els nens. A la vegada també realitza la distribució, en exclusiva en Espanya, dels productes i activitats de les marques “Baby Einstein Company”, “So Smart”, “King Otis”, “Maisy”, “Music for Babies” i “Baby Gourmet”.


Estrelles

L’espectacle

53 “Les estrelles surten de nit quan els infants dormen. Es queden quietes en el cel i els miren mentre dormen. Tots els infants tenen la seva estrella. Si escoltes, tanques els ulls i obres una mà, la sentiràs passar... notaràs com t’acarona i et deixa un regal”. El conte es desenvolupa acompanyant les paraules amb una lleu música de carilló, en un ambient escenogràfic constituït per un petit planetari de llum i quatre bressols, on dormen quatre infants nounats.

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: De 3 a 6 anys DURADA: 50 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 11:15 – 12:45 LLOC: Escolàpies

La companyia: TEATRO PARAISO A partir d'un text de Roberto Fabretti, i produït per Teatro Paraiso en col·laboració amb La Barraca, Centre Italià de Teatre i Art per a la infància i la Joventut. Teatro Paraiso, una companyia teatral afincada a Vitòria, va estrenar el gener del 1998 aquest espectacle en euskera i en castellà. N'ha fet, fins avui, 139 funcions en euskera i 318 en castellà. Ara, Teatro Paraiso ens presenta “Estrelles” en la seva versió catalana, amb un text traduït per l'Anna Fité. Un "bombonet" d'espectacle per a públic familiar.


L’espectacle

Nuvoloncels

54

GÈNERE: Música PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 60 min.

La proposta de l'Orchestra Fireluche es centra en oferir un espectacle musical a partir de la composició de temes amb instruments de joguina. Les peces del conjunt s'elaboren a partir d'instruments poc convencionals, a més d'objectes quotidians. Els pots, les cassoles, les serres, els pianets, ‘casiotones’ i la imaginació dels Fireluches dóna un toc de color i màgia a la música. El grup ofereix un ampli repertori de temes propis i versions d’arreu, i algunes vegades la posada en escena és teatralitzada.

DATA: Diumenge 28 HORA: 11:15 – 12:45 LLOC: Escola de música

La companyia: ORCHESTRA FIRELUCHE L’Orchestra Fireluche és un grup musical de joguina nascut al Pasteral, a Girona, al desembre del 2002, que treballa en el camp de la música, especialment, així com en el teatre, la dansa i les arts en general. Ha enregistrat el seu primer disc a l’estudi Ground de Cornellà de Terri, el desembre del 2003. En tots aquests anys, ha actuat per diferents festes majors i fires de Catalunya. Ha treballat per diferents companyies teatrals i ha composat bandes sonores per diferents espectacles. L’Orchestra Fireluche treballa també en tallers musicals per escoles de primària i secundària. Una proposta original per enriquir la imaginació i donar un altre concepció de la música als infants i als joves, amb la finalitat de donar un altre enfoc de la música.


Dadá Memé

L’espectacle

55 Dadá i Memé són dos germans que viuen els últims mesos de gestació al ventre de la seva mare, Mar Mercè. Aviat els tocarà sortir a l’exterior i, per això, comencen a plantejar-se com serà això de néixer. La Dadá té molta pressa i, al setè mes, neix. És un part natural, feliç, sense traumes. Però… i en Memé? Ui, aquest va molt a poc a poc i s’agafa el seu temps fins a l’últim moment. Per fi, aquest moment arriba. DADÁ MEMÉ és un poètic espectacle ple de tendresa que ajuda als nens a comprendre el procés de l’embaràs i el naixement. L’obra culmina amb el part en escena, un element molt poc habitual en el teatre infantil que aquí està tractat d’una manera realista i bellíssima.

GÈNERE: Titelles PÚBLIC: De 3 a 5 anys DURADA: 50 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 11:15 – 12:45 LLOC: Aurora B

La companyia: CIA BOCA RICA La Companyia Boca Rica neix l’any 1996 sota la direcció de la titellaire brasilera Zilda Maria Torres, estrenant l’espectacle “CUCUDRULU.” En aquests 10 anys, la companyia s’ha dedicat als espectacles per a nens i nenes de totes les edats i a la realització de tallers de construcció i manipulació de titelles i objectes.


L’espectacle

Contecolors

56

GÈNERE: Dansa PÚBLIC: A partir de 6 anys DURADA: 55 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 11:30 –13:00 LLOC: Auditori Ateneu

La companyia: LA MANDARINA La Companyia La Mandarina es presenta en públic amb l’estrena del seu primer espectacle de dansateatre “Pinotxo”, al Festival Mostra de Teatre Infatil i Juvenil Xarxa d’Igualada de 2003. Posteriorment, el 2004, presenta el seu segon espectacle, “El petit petit príncep”, una versió de la novel·la d’Antoine de Saint-Exupéry. El total de representacions que la companyia ha fet d’aquests dos espectacles, per diferents ciutats de Catalunya i Mallorca és de més de 70, fins l’actualitat.

Es tracta d’una proposta pensada i adreçada al públic infantil amb la finalitat d’endinsar-se, de manera entretinguda i didàctica, a les arts escèniques en general i, més concretament, a la dansa i el gest. Un espectacle de dansateatre en el qual es combina la dansa i el gest coreografiats amb la intervenció d’una narradora en off i la projecció d’imatges. La proposta de la Companyia La Mandarina és una dansa clara, amb motius fàcilment identificables. Les coreografies expliquen situacions i s’hi desenvolupa l’argument de l’obra.


Mar i sol

L’espectacle

57 Estem a la década dels ‘60, en una platja de la Costa Brava on arriben els primers turistes buscant el mar i el sol. En el xiringuito de la platja hi ha programat un concert de piano. Arriba la concertista Mari i quan es disposa a tocar s'adona que enlloc de tocar Beethoven ha de tocar els últims èxits del moment tot compartint amb el públic l´humor i les peripècies d'un fantàstic dia de platja. “Mar i sol”, un espectacle de pallasses, sense text, amb música en directe i malabars, inspirat en l'ambent de platja dels ‘60.

GÈNERE: Circ PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 55 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 12:00 LLOC: Espai tot Circ

La companyia: CIRQUET CONFETTI El Cirquet Confetti és una troupe apassionada pel circ i de les grans possibilitats que aquest ofereix. La companyia fa més de 12 anys que es dedica al món de l’espectacle infantil i concretament al del circ. Ha participat en molts festivals internacionals i, en aquest temps, ha produït un bon nombre d’espectacles. Els seus personatges es prenen la vida amb sentit de l'humor, fet que queda reflectit en els seus espectacles, per a totes les edats i somriures.


L’espectacle

Les sabates noves de l'emperador

58

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: De 5 a 10 anys DURADA: 65 min.

L’obra es desenvolupa al darrera d’una botiga de sabates. No es tracta d’un rera-botiga normal sinó que és la sabateria a on s’arreglen les sabates dels personatges dels contes. El personatge no és el sabater, com seria d’esperar, sinó el seu ajudant. El sabater treballa de nit i descansa de dia mentre que el seu ajudant ho fa de l’inrevés. És a través de l’ajudant de sabater que coneixerem les anècdotes i històries “ocultes” de les sabates dels contes i com és que el sabater ha arribat a ser tant famós que tots li portin les seves sabates

DATA: Diumenge 28 HORA: 12:00 LLOC: Mercantil

La companyia: ANNA ROCA La Companyia de teatre Anna Roca, creada al 1996 i orientada al públic infantil, està formada per aquesta actriu catalana, que va néixer a Olot el 1967. Va estudiar interpretació a l'Institut Festino Barocco de Barcelona. Després de finalitzar els estudis es va dedicar a ensenyar teatre a escoles de primària i secundària. El conte, amb un llenguatge senzill i directe, va ser el vehicle adoptat per Anna Roca per a introduir els nens en el món del teatre. A partir d'aquesta experiència va néixer el seu primer espectacle, “Els contes de l'Anna”, estrenat el 1996 a la "Mostra de Xarxa" d’Igualada. Altres espectacles que ha produït aquesta companyia han estat “Contes al terrat” i “Can pere petit”. Al mateix temps, aquesta companyia ha començat recentment a actuar per la resta d'Espanya.


Per lo rector

L’espectacle

59 Des d’algun càmping de costa ens arriben en Cisco, la Nita i en Ramon, tres germans, diguem-ne poc espavilats. Al timó d'una Derbi Antorcha de 50cc. arrosseguen la seva roulotte-teatre. A dins encabeixen 19 espectadors per mostrar una obra de titelles heretada d’un seu avi portuguès. A canvi d'una entrada, et representen les històries del Rector que va casar, batejar i enterrar, però que mai va aconseguir cobrar d'en Saldoni i la seva esposa Margarida. Aquest és el primer muntatge de No me titre pas, el resultat de la unió d’esforços entre les companyies Pomodoro i Oixque. Amb titelles de l’estil dels Bonecos de Santo Aleixo, argument adaptat dels sainets del 1900 i música en directe al so d’un ukelele, els components de “No me titere pas” intentaran ensenyar-nos, en 10 minuts, les maldats d’un capellà, una sogra i dos nois que es volen casar. Es tracta d’un espectacle fugaç entre el teatre de carrer i el de titelles.

GÈNERE: Titelles PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 45 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 12:30 LLOC: Plaça del Pilar

La companyia: NE ME TÍTERE PAS Ne me titere pas té tres components. En Xesco Quadres, fundador de la Oixque cia. Ambulant, ha realitzat l’espectacle de titella de guant “Trinoceria”. També ha treballat en el Circ Cric i ha estat de gira durant dos anys amb l’espectacle de “Lunnis”. A més, és el director artístic dels programes de TV Balear “MST” i de TV Aragón “Zagales”. Miquel Nevado ha treballat com a actor en funcions teatrals, curts i spots. Com a manipulador ha exercit en la cia. Binixiflat i a la cia. Pomodoro, de la qual n’és un dels fundadors. En aquesta darrera ha actuat amb les obres com “Les bruixes del menhir” i “Contes a l´aula”, de les quals també n’ha composat la música. I, finalment, Eva Montero, que ha fet d’actriu, d’encarregada de vestuari i del disseny gràfic de funcions teatrals i curts. Com a manipuladora i constructora de titelles exerceix en la cia. Binixiflat i en la cia. Pomodoro de la qual n’és, també, una de les fundadores.


L’espectacle

Cercavila residual

60

GÈNERE: Cercavila PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 45 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 12:30 LLOC: Itinerant

La companyia: LA RESIDUAL La Residual promou activitats relacionades amb l'educació mediambiental i amb la manipulació de residus d'una manera creativa, de caràter social i destinades a ajuntaments, escoles, tot tipus d'associacions i festes.

Un cercavila on els residus es converteixen en personatges màgics de grans dimensions: cavalls de 3 metres, gegants de més de 4 metres, equilibristes, titelles, músics...


Catxolos al vol

L’espectacle

61 Espectacle itinerant d’animació amb música en viu de “banda Vatua”, amb una increïble i única exhibició d’acrobàcia i equilibris sobre xanques. Xanquers que “volen” per sobre els caps de tothom, desafiant la llei de la gravetat i la d’estrangeria, han vingut des de les amèriques per deixar al públic ben enrampat amb l’energia dels "cacholos voladors".

GÈNERE: Cercavila PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 45 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 12:30 LLOC: Itinerant

La companyia: VATUA L'OLLA La companyia i la seva gent ja porta més de 10 anys trepitjant carrers i places d'arreu. Han repartit somriures i marxa per París, Saint Marhy, Madrid, Castelló, Vinaròs, León, Logroño, Salamanca i Ourense, d'entre altres ciutats i pobles de Catalunya i Europa. Han participat en certàmens com la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, la Fira de Teatre de Viladecans o el Mercat de Musica Viva de Vic, el que els ha donat l'impuls necessari per reafirmar la seva trajectòria artística. Amb tota aquesta feina feta no en tenen prou, i aquesta temporada han preparat dos nous espectacles que presenten a la Mostra d’Igualada.


L’espectacle

La màquina del temps

62 Senyores i senyors! Nenes i nens! CIUTADANS DEL MÓN! GÈNERE: Animació PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 1 h i 10 min.

L'invent més esperat de la història, per fi ja s'ha creat! Estem parlant ni més ni menys de... LA MÀQUINA DEL TEMPS!! Animació musical adreçada al públic familiar que basa el seu eix d'animació en un recorregut a través de les diferents èpoques i cultures més històriques, amb música 100% en directe.

DATA: Diumenge 28 HORA: 12:30 LLOC: Rambla Sant Isidre

La companyia: ENCARA FAREM SALAT La companyia de comediants Encara Farem Salat de Lleida va néixer al novembre de 2001 amb la intenció de constituir-se com un grup d’animació i teatre professional. Els seus integrants provenen tots del món de l’animació, els pallassos, el teatre i la música. Les més de 280 actuacions fetes durant aquests 4 anys de vida els han permès consolidar-se com a grup i ara ja poden oferir un repertori força ampli d’espectacles en els terrenys infantil, familiar i juvenil. D’entre aquests destaca “La volta al món”, de la que han fet una animació musical. Els “Pastorets Rock” i “Cops” són la seva primera incursió en el món del públic adult.


Les aventures de Tom Sawyer

L’espectacle

63 Tom Sawyer és un nen que viu i somia les seves pròpies aventures en el seu petit poblet a la vora del riu Mississipi; amb el seu millor i inseparable amic: en Hucleberry Finn. Tom i Huck viuran i ens faran viure una història plena d'aventures, d'amistat, d'emocions, que ens transportaran a un món màgic. Un món on les bruixes cavalquen sobre les seves escombres voladores, Robin Hood és una persona de carn i ossos, un gat mort és un tresor molt valuós i la imaginació, la força que transforma la realitat.

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: A partir de 6 anys DURADA: 60 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 16:30 – 18:00 LLOC: Escolàpies

La companyia: LA REMOREU La companyia Remoreu neix de la divisió de la companyia Zum Zum Teatre l’any 2005. Eduard Muntada decideix endegar un projecte a partir dels més de 10 anys d’experiència acumulada en el món del teatre infantil. L’objectiu d’aquesta companyia és aportar un nou estil de teatre molt més proper al tradicional, amb un important pes de l’escenografia i prescindint, en certa manera, d’altres elements com la música o els efectes especials. Aposten, de forma clara i contundent, pel teatre d’autors clàssics per apropar-los a un públic infantil. I és que una cosa la tenen molt clara: el públic infantil és intel·ligent. “Les aventures de Tom Sawyer” és el primer muntatge que produeix aquesta companyia i es va estrenar a finals del 2004.


L’espectacle

Pippi Langstrump i la Sra. Lindgren

64

GÈNERE: Teatre PÚBLIC: A partir de 7 anys DURADA: 50 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 16:30 – 18:00 LLOC: Aurora B

La companyia: LAZZIGAGS Lazzigags produccions és una cooperativa teatral, creada per Lídia Linuesa i Miquel Agell l’any 1999, amb dues activitats principals: la producció de muntatges teatrals destinats al públic adult i familiar i l’ensenyament de teatre a les escoles. El primer espectacle que van estrenar va ser “Supertot” i, des d’aleshores ja n’han produit 7 més.

El personatge de Pippi Mitgesllargues, viatgera infatigable, arriba al teatre amb la disposició de viure una de les moltes aventures que està acostumada a tenir. Descobreix primerament al públic, decideix quedar-se i sap que serà un dia fantàstic per compartir amb ells el joc del "trobacoses".


El racó dels avorrits

L’espectacle

65 Sovint, quan es renya un infant després d’haver comès una trapelleria, se’l convida a fer una visita al “Racó dels avorrits” on, de mala gana, s’hi estarà una bona estona reflexionant sobre allò que ha fet. El què s’hi pot trobar allà sempre ha estat una gran incògnita pels infants i per la humanitat, però ara ha arribat el moment de saber què s’hi amaga en aquell lloc: històries cantades, llegendes i cançons, i moltes altres coses que han anat deixant aquells que l’han visitat alguna vegada. Una proposta per a un públic familiar que sorgeix de l'anterior espectacle "Un llençol d'estels" i fa un petit pas més enllà en l'ús dels mitjans audiovisuals incloent-hi, a més, la música en directe i els dibuixos animats, la imatge real, els músics virtuals, el cinema, una exposició itinerant del fotògraf Toni Mirabent, el món del clown el vídeoclip i altres elements destinats a la recerca de les sensacions sonores i visuals. El repertori recupera temes dels dos darrers discs de Pep López ”Tant de bo” i “Secrets d’un mentider”.

GÈNERE: Música PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 60 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 16:30 –18:15 LLOC: Mercantil

La companyia: PEP LÓPEZ Pep López inicia la seva activitat professional en el terreny de la música per infants l'any 1976. Estudia al Conservatori Superior de Música a Barcelona, i complementa la seva formació de guitarra i veu al Taller de Músics i Aula de Jazz a Barcelona, i a Colorado. Crea diferents formacions musicals especialment dirigides al públic infantil fins a consolidar-se com el grup "El Sac de Gemecs". Té el seu propi programa de televisió durant tres anys consecutius al circuit català de TVE. Col·labora en programes a TV3,fa de guionista a programes infantils de TVE a Madrid i programes de ràdio, entre d’altres. Col·laborador des de l'any 1990 en l’assessorament dels grups de música per a infants al Mercat de Música Viva de Vic. Director musical del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà del Llobregat. En el seu discos han col·laborat músics com "Los Manolos", Santi Arisa, Pep Sala, Pep Poblet o Joan Crosas, entre d’altres.


L’espectacle

Circo de madera

66

GÈNERE: Titelles PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 55 min. DATA: Diumenge 28

Per tal de crear aquest espectacle, la companyia Karromato s’ha inspirat en els números de varietats que, en el segle XIX, servien per entretenir al públic durant les mitges parts de les representacions teatrals de titelles. Han escollit aquells números que tenien una major relació amb el món del circ i els han unit seguint, com a fil conductor, la música que han composat per l’ocasió. Una música que accentua l’humor, quasi grotesc, de les accions. L’espectacle és una contínua desfilada d‘acròbates, feres, forçuts, equilibristes, monos, cavalls, pallassos i altres personatges que se succeeixen en aquest circ de titelles.

HORA: 17:00 – 18:30 LLOC: Aurora

La companyia: KARROMATO Karromato es una companyia europea de titelles amb seu a Praga. Els seus membres procedeixen de cinc països diferents i, els uneix l’interès per la tècnica de les titelles de fil tradicional. En les tasques de construcció i manipulació treballen, de forma conjunta des del 1997. En tots aquests anys han presentat quatre espectacles, amb els que han actuat en més de 120 festivals de 14 països europeus. A més, també han realitzat gires pel Canadà, Mèxic, Veneçuela, Costa Rica, Equador i Brasil. En totes les seves obres la companyia Karromato busca la comunicació sense necessitat de les paraules, basant-se en dos criteris bàsics: en la universitalitat de l’humor i de la música, així com en la capacitat expressiva que tenen las mateixas titelles. El procés artesanal realizat per la seva construcció, la utilització de la fusta i, sobretot, un acabat acurat en els detalls i els decorats, aconsegueix despertar en l’espectador, records d’una època que no ha viscut, però que, d’alguna manera, enyora.


La cama voladora

L’espectacle

67 Espectacle de dansa contemporània per a nens i nenes, basat en un preciós conte tradicional d'Islàndia que combina titelles i ombres xineses, al so de la música original de Germán Díaz. Hilini, únic fill de la reina, ha desaparegut al bosc. La seva mare, amb una enorme tristesa, ofereix la meitat del seu regne a qui li torni el seu fill. Signy, filla de camperols, troba el príncep dormint en un llit d'or, dins la cova d'una trol...

GÈNERE: Dansa PÚBLIC: De 8 a 12 anys DURADA: 50 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 17:30 LLOC: Auditori Ateneu

La companyia: CALAMAR Calamar teatro va néixer el 1999 a Valladolid, de la mà de Natalia Díez Wirton, en col·laboració amb altres actors, músics i artistes plàstics. Díez Wirton es va enamorar del llenguatge de les titelles tot veient una representació de l’espectacle "El paseo en bicicleta de Buster Keaton". Això va ser el que la va portar a dedicar-se professionalment a aquest món. El primer espectacle de la companyia va ser “Desayuno con swing”. Altres espectacles que també han realitzat han estat “La voz que sale del mar”, també el 1999, “Cosmobasura”, el 2003, o bé, “Titirifauna”, que el 2002 va ser guardonat al FETEN amb una menció especial en la categoria d’espectacle de petit format.


L’espectacle

Miranius

68

GÈNERE: Titelles PÚBLIC: De 0 a 3 anys

Sol solet, el cargol treu banya, les petites formiguetes, la lluna... Les cançons dels més petits han inspirat aquest espectacle de titelles per a nens i nenes de 0 a 3 anys. “Miranius” és una metàfora de la vida. És ple d'al·legories de la natura, de personatges, colors i cançons.

DURADA: 50 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 17:30 – 18:30 LLOC: Espai cívic centre

La companyia: PAM I PIPA Pamipipa és una companyia professional d'espectacles infantils, l'activitat de la qual es pot resumir en dues branques: espectacles de titelles, per una banda, i tallers i espectacles de jocs, per una altra. En tots dos vessants, titelles i jocs, Pamipipa ha produït diversos espectacles que han voltat per escenaris, places i carrers d'arreu de Catalunya, Espanya i Andorra. Han participat en festivals, mostres d'espectacles, campanyes escolars, programacions de teatres i centres cívics, biblioteques, escoles i moltes festes majors. El seu primer espectacle, que combinava teatre i jocs tradicionals, va ser “Bitjoc”, estrenat el 1999. Actualment, tenen en marxa 5 espectacles, tots ells amb un alt valor pedagògic i lúdic.


Els músics de Bremen

L’espectacle

69 Un ruc, un gos, una gallina i una gata fugen dels seus amos perquè els fan treballar massa i decideixen anar a la ciutat, on s’imaginen que viuran millor i es podran dedicar a allò que més els agrada: cantar. I, heu-los aquí, presentant-nos el musical que han preparat per mirar de guanyar-se la vida. El conte dels Germans Grimm és un cant contra la intolerància, l’explotació i l’obsessió dels humans per la productivitat i el consum. Aquesta dèria passa per sobre dels plaers de la vida, com són el temps lliure, la música, la natura o la bona companyia. Hi ha moltes versions d’aquest conte. En aquest cas, la faula serveix a la companyia de teatre La Nau per fer que les persones comprenguin millor aquesta història en una societat com l’actual.

GÈNERE: Música PÚBLIC: De 3 a 7 anys DURADA: 55 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 18:00 LLOC: Escola de música

La companyia: TEATRE LA NAU La companyia Teatre de la Nau va presentar el seu primer espectacle el 1988. Es tractava de la versió del clàssic dels germans Grimm “Els músics de Bremen”, l’espectacle que, renovat, presenten aquesta any a la Mostra. Dos noms propis són els que identifiquen aquests quasi 20 anys de trajectòria: Eles Alavedra i Ever Blanchet. Entre els dos han dirigit la desena d’espectacles produïts per la companyia. Tot i això, un robatori que van patir el 1993 va estroncar la carrera de Teatre de la Nau, que va estar aturada durant 6 anys per les pèrdues econòmiques ocasionades.


L’espectacle

Pista

70

GÈNERE: Pallassos PÚBLIC: Tots els públics

Pupetes i Fideu juguen a ser detectius i seguint la pista s'introdueixen a les dependències d'un circ, tot açò sense eixir de l'habitació dels pares. Però la Pista que allí trobaran els portarà a conèixer un munt de coses que ni ells mateix podrien arribar a imaginar... Aquests dos pallassos descobriran, al mateix temps que els més menuts, la màgia que envolta el meravellós món del circ.

DURADA: 60 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 18:00 LLOC: Plaça Pius XII

La companyia: ENGRATA Engrata Companyia de Teatre és una companyia valenciana que s’ha constituït no tan sols amb la intenció de fer un bon teatre d’escenari, sinó que pretén traspassar la frontera editant els seus espectacles en una colecció de contes, els “Pallacontes”, i també les seves bandes sonores en format CD. D’aquesta manera, l’espectador pot reviure l’espectacle tantes vegades com vulgui. Aquest original mètode de combinar variats aspectes culturals ofereix la possibilitat de fomentar un planter de nous espectadors-lectors. Avalats per més de 10 anys en el camp de la pedagogia teatral, principalment infantil i sobre tot en el món del clown i del circ, la diversió, la constància i la seriositat convergeixen en una voluntat de qualitat. I aquest és el principal objectiu d’aquesta companyia. Un objectiu que es combina, en tots els seus espectacles, amb la participació de l’espectador, involucrant-lo en tot moment.


En colors

L’espectacle

71 De quin color són els vostres somnis? Es pot navegar pels somnis blaus? I els somnis vermells són somnis de cor, de sang o de maduixa? Qui té un somni verd li surt amargant com l'herba? I tots els grocs fan olor a llimona i tenen gust a vainilla? I els grocs són grocs o brillants com l'or? Us proposem que deixem de veure la vida en blanc i negre i la veiem EN COLORS! Un espectacle de teatre-circ inspirat en poemes de Palau i Fabre que va escriure al boig dels colors: Picasso!

GÈNERE: Teatre / Circ PÚBLIC: A partir de 5 anys DURADA: 55 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 18:00 LLOC:Teatre Municipal l’Ateneu

La companyia: LA INDUSTRIAL TEATRERA La Industrial Teatrera és un mestissatge catalano-madrileny format per artistes de gran trajectòria professional i amb molt bagatge en festivals i espectacles de sala i de carrer. Proposa crear espectacles en diferents formats i en diferents disciplines, amb una visió actual i original, treballant alhora tots els artistes: actors, modistes, músics, escenògrafs, acròbates, ballarins... que provenen de diferents camps. Tot plegat aconsegueix un mestissatge de tècniques i un segell personal en les seves creacions.


L’espectacle

Microglophone

72

GÈNERE: Circ i Pallasso PÚBLIC: Tots els públics

Un espectacle gestual, imaginatiu i de carrer. Un espectacle de teatre físic, circ i clown on les sorpreses, la màgia i la imaginació seran les protagonistes, usant manterials i objectes de maneres sorprenents. Amb molta música, efectes sonors i pirotècnia. L'humor àcid i la ràpida successió de les accions permet a l'espectador regar-se amb una bona dosi de fantasia i riure.

DURADA: 50 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 18:30 LLOC: Espai Tot Circ

La companyia: TON KATRASKA Companyia de teatre gestual dedicada a l’àcidclown. Expliquen històries impossibles on l'acció, el moviment i els sons són els protagonistes. Amb la intenció de fer imaginar i riure l'espectador, fan un teatre fresc i original. L'àcidclown és un gènere de clown que va més enllà del simple gag. Busca l'arrel i el per què de cada acció i de cada gest, exagera i converteix en essencial la cosa més banal, o treu tota la importància d'una acció perillosa. El propòsit de la companyia KATRASKA és el de fer riure l'espectador, de fer-li viure la història que té al davant i que se senti protagonista de l'escena. El teatre gestual permet imaginar un concret propi i personal en cada espectador. Degut precisament al caràcter visual les coses explicades a escena tenen tantes variacions com espectadors hi ha. Cadascun d'ells crea, segons les seves vivències, una o altre imatge.


Noé Rivas i els bandafesta

L’espectacle

73 Es tracta d’una formació acústica (guitarra, mandolina, acordió, flauta travessera, trompeta, contrabaix i tot tipus de percussions) que presenta una barreja acurada de ritmes ben diversos: mediterranis, rumbes, cúmbies, tex-mex, sambes... Cançons per a totes les edats i per a públics amb ganes d'endinsar-se en uns horitzons sonors diferents i danses que provoquen una explosió de musicalitat, d'entusiasme, d'alegria... Resumint una experiència lúdica i festiva única, però, alerta, té un perill i està comprovat: crea addició!!!

GÈNERE: Animació PÚBLIC: Tots els públics DURADA: 1 h i 10 min. DATA: Diumenge 28 HORA: 19:30 LLOC: Rambla Sant Isidre

La companyia: NOÉ RIVAS Noé Rivas va néixer l'any 1960 a Sants. L'any 1977 va començar a anar per arreu de Catalunya amb diversos espectacles, tots ells d'animació infantil. Ha presentat espectacles a diversos festivals com els de Tàrrega, el Mercat de Música Viva de Vic, l'Altaveu, el David o Ecolleure.


COMPANYIA

SAMFAINA DE COLORS SAMFAINA DE COLORS

FANATIK VISUAL FANATIK VISUAL

10.00 15.30

ANNA ROCA ANNA ROCA

DIMECRES 24 DE MAIG

10.00 15.30

DIMARTS 23 DE MAIG

10.00 15.30

DILLUNS 22 DE MAIG

HORA

LES SABATES NOVES DE L’EMPERADOR LES SABATES NOVES DE L’EMPERADOR

EL CAMI DE WASAHALI EL CAMI DE WASAHALI

NENS AL PATI NENS AL PATI

ESPECTACLE

PROGRAMACIÓ PER A ESCOLES

PROGRAMACIÓ ESPECTACLES

TEATRE TEATRE

TEATRE TEATRE

MUSICA MUSICA

GÈNERE

ATENEU ATENEU

ATENEU ATENEU

ATENEU ATENEU

LLOC

60 m 60 m

65 m 65 m

55 m 55 m

DURADA


COMPANYIA

TEATRO DE LOS SENTIDOS PROT-ESTABLE TEATRO DE LOS SENTIDOS TEATRE DE MANACOR PEP CASTELLS

21.00 21.30 22.30

9.30 10.30 10.30 12.00 15.30 17.30 19.00 20.00

EL MUNDO AL REVES UBUSH EMPERADOR TEATRE I ESCOLA: CAL UN TEATRE PER A JOVES? EL MUNDO AL REVES TEATRE I ESCOLA: CAL UN TEATRE PER A JOVES? L’ODISSEA ELS CAVALLERS I ELS MUSICS DE PALAU

ESPECTACLE

TEATRO DE LOS SENTIDOS EL MUNDO AL REVES SHAKESPEARE WOMEN COMPANY JULIETTA TEATRE CLAVE LA SOPABOBA L’ESTENEDOR PEDRES DE PARAULES TEATRO DE LOS SENTIDOS EL MUNDO AL REVES SA XERXA ARTUR I MERLI TEATRE CLAVE LA SOPABOBA Presentació XI Premi Xarxa a projecte teatral, Presentació de la V Fira de Teatre Infantil Illes Balears, Presentació del IV Premi Guillem d’Efak de textos teatrals, Comunicació sobre la 17a edició de LA MOSTRA INAUGURACIÓ OFICAL XIRRIQUITEULA EL CAVALL D’IGUALADA PERKUS DE NIT EL QUE MA QUEDA DE TEATRE ELS VIATGES DEL SR. ARGAN

DIVENDRES 26 DE MAIG

9.30 10.30 12.00 15.30 17.30 19.30 22.00

DIJOUS 25 DE MAIG

HORA

PROGRAMACIÓ OFICIAL

DE CARRER TEATRE

TEATRE TEATRE TEATRE TITELLES TEATRE TEATRE TEATRE -

TEATRE TEATRE DEBAT (taula de treball) TEATRE DEBAT (conclusions) TEATRE MUSICA

GÈNERE

BIBLIOTECA CAL FONT PL. DE CAL FONT AURORA

MUSEU TEATRE ATENEU AUDITORI ATENEU AURORA MUSEU TEATRE ATENEU AUDITORI ATENEU BIBLIOTECA CAL FONT

MUSEU TEATRE ATENEU BIBLIOTECA CAL FONT MUSEU BIBLIOTECA CAL FONT AURORA CLAUSTRE ESCOLAPSI

LLOC

30 m 45 m 65 m

150 m 60 m 40 m 50 m 150 m 60 m 40 m 45 m

150 m 60 m 120 m 150 m 90 m 50 m 55 m

DURADA


COMPANYIA

10.30 11.00 11.00 11.00 11.00 11.00 11.15 11.30 11.30 11.30 12.00 12.30 12.45 12.45 13.00 13.00 16.00 16.15 16.30 16.30 16.30 17.00 17.00 17.15 18.00 18.00 18.00

ROSA FITE DREAMS FACTORIA MASCARÓ TEATRO DE LOS SENTIDOS DESASTROSUS CIRCUS ENRIC MAGOO XIP XAP T. DE LA SARGANTANA / TABATA TEATRE DATE DANZA OPERA DE CAMBRA MUSICAE ROSA FITE DREAMS XIP XAP FACTORIA MASCARÓ ENRIC MAGOO OPERA DE CAMBRA MUSICAE SIM SALABIM GUILLEM SAMSO SAMFAINA DE COLORS NATS NUS TEATRO DE LOS SENTIDOS CLAC & ROLL DEPARRANDA MARDUIX GAAC GAAC GUILLEM SAMSO

DISSABTE 27 DE MAIG

HORA

ESCUDELLA DE CONTES LA BELLA DORMENT CAMINS I CORRIOLS EL MUNDO AL REVES COCTEL L’INVENTOR D’IL·LUSIONS ELS MUSICS DE BREMEN LA FABULOSA CIENCIA DEL DR.GRAU ALONSO QUIJANO EL BUENO BASTIA I BASTIANA ESCUDELLA DE CONTES LA BELLA DORMENT ELS MUSICS DE BREMEN CAMINS I CORRIOLS L’INVENTOR D’IL·LUSIONS BASTIA I BASTIANA LES SET CABRETES I EL LLOP ES JAI DE SES RONDALLES NENS AL PATI BRINS EL MUNDO AL REVES TAP STORY TOUR CACAU DE CONTES FREDERIC TALLERS DE MÀGIA TALLERS DE TITELLES EN JAI DE SES RONDALLES

ESPECTACLE

RONDALLISTIC TEATRE DANSA TEATRE CIRC MAGIÀ TITELLES TEATRE DANSA OPERA RONDALLISTIC TEATRE TITELLES DANSA MAGIÀ OPERA TITELLES RONDALLISTIC MUSICA DANSA TEATRE DANSA TEATRE TITELLES TALLERS TALLERS RONDALLISTIC

GÈNERE

ESPAI CIVIC CENTRE ESCOLÀPIES AUDITORI ATENEU MUSEU ESPAI TOT CIRC MERCANTIL AURORA B AURORA TEATRE ATENEU ESCOLA DE MUSICA ESPAI CIVIC CENTRE ESCOLÀPIES AURORA B AUDITORI ATENEU MERCANTIL ESCOLA DE MUSICA AURORA AURORA B ESCOLA DE MUSICA TEATRE ATENEU MUSEU AUDITORI ATENEU ESCOLÀPIES ESPAI CIVIC CENTRE RBLA. SANT ISIDRE RBLA. SANT ISIDRE AURORA B

LLOC

50 m 60 m 60 m 150 m 50 m 60 m 50 m 60 m 60 m 55 m 50 m 60 m 50 m 60 m 60 m 55 m 60 m 60 m 50 m 60 m 150 m 55 m 60 m 55 m 120 m 120 m 60 m

DURADA


18.00 18.00 18.00 18.00 18.15 18.30 18.30 18.30 18.30 18.45 18.45 18.45 18.45 19.30 21.00 20.30 22.15 23.00 23.00

SAMFAINA DE COLORS FANATIK VISUAL SIM SALABIM L’HOME DIBUIXAT TOT CIRC MARDUIX CLAC & ROLL LA TRESCA I LA VERDESCA DEPARRANDA FADUNITO CLOWNX TEATRE EL CAVALL D’IGUALADA XIRRIQUITEULA VATUA L’OLLA MICROCOSMOS FANATIK VISUAL MIGUEL PUGA LA MASCARA MICROCOSMOS LES PERKUS PUGEU A LA FURGO EL CEL DE MOZART EL CAMI DE WASHALI CONCIERTO PARA PIANO Y BARAJA ONE O’CLOWN’K EL CEL DE MOZART

NENS AL PATI EL CAMI DE WASHALI LES SET CABRETES I EL LLOP MASCAROT HOPA-LI FREDERIC TAP STORY TOUR HISTORIES D’AIGUA CACAU DE CONTES LA GRAN FAMILIA ACTION

MUSICA TEATRE TITELLES TEATRE CIRC TITELLES DANSA ANIMACIÓ TEATRE CERCAVILA CERCAVILA CERCAVILA CERCAVILA ANIMACIO TEATRE TEATRE MÀGIA MIM TEATRE

ESCOLA DE MUSICA MERCANTIL AURORA PL. PIUS XII ESPAI TOT CIRC ESPAI CIVIC CENTRE AUDITORI ATENEU RBLA. SANT ISIDRE ESCOLÀPIES ITINERANT ITINERANT ITINERANT IINERANT PL. DE CAL FONT AURORA MERCANTIL TEATRE ATENEU ESCOLÀPIES AURORA

50 m 65 m 60 m 60 m 60 m 55 m 55 m 70 m 60 m 45 m 45 m 45 m 45 m 60 m 60 m 65 m 60 m 60 m 60 m


COMPANYIA

11.00 11.00 11.00 11.00 11.00 11.00 11.00 11.15 11.15 11.15 11.30 12.00 12.00 12.00 12.30 12.30 12.30 12.30 12.45 12.45 12.45 13.00 13.00 13.00 16.30 16.30 16.30

FEFE I CIA GAAC GAAC CIA. AVIBIKINI KI-KIDS DATE DANZA TEATRO DE LOS SENTIDOS TEATRO PARAISO ORQUESTRA FIRELUXE BOCA RICA LA MANDARINA DATE DANZA CIRQUET CONFETTI ANNA ROCA VATUA L’OLLA NE ME TITERE PAS LA RESIDUAL ENCARA FEREM SALAT BOCA RICA TEATRO PARAISO ORQUESTRA FIRELUXE KI-KIDS LA MANDARINA CIA. AVIBIKINI LAZZIGAGS PEP LOPEZ CIA. LA REMOREU

DIUMENGE 28 DE MAIG

HORA

FARCELL DE JOCS TRADICIONALS TALLERS DE MÀGIA TALLERS DE TITELLES ALLO QUE EL VENT D’ENDUGUE (Premi Xarxa 2005) LA PETITA MÀGIA DELS KI-KDS TONDO REDONDO EL MUNDO AL REVES ESTRELLAS NUVOLONCELS DADA MEME CONTE COLORS TONDO REDONDO MAR I SOL LES SABATES NOVES DE L’EMPERADOR CAXOLOS AL VOL PER LO RECTOR CERCAVILA LA RESIDUAL LA MAQUINA DEL TEMPS DADA MEME ESTRELLAS NUVOLONCELS LA PETITA MÀGIA DELS KI-KDS CONTE COLORS ALLO QUE EL VENT D’ENDUGUE (Premi Xarxa 2005) PIPI LANGSTRUMP I LA SRA.LINDORE EL RACO DELS AVORRITS LES AVENTURES DE TOM SAWYER

ESPECTACLE

TALLERS TALLERS TALLERS TEATRE T.MUSICAL DANSA TEATRE TEATRE MÚSICA TITELLES DANSA DANSA CIRC TEATRE CERCAVILA TITELLES CERCAVILA ANIMACIO TITELLES TEATRE MÚSICA T.MUSICAL DANSA TEATRE TEATRE MUSICA TEATRE

GÈNERE

PL. DEL PILAR RBLA. SANT ISIDRE RBLA. SANT ISIDRE AURORA TEATRE ATENEU ESPAI CIVIC CENTRE MUSEU ESCOLÀPIES ESCOLA DE MUSICA AURORA B AUDITORI ATENEU ESPAI CIVIC CENTRE ESPAI TOT CIRC MERCANTIL ITINERANT PL. DEL PILAR ITINERANT RBLA. SANT ISIDRE AURORA B ESCOLÀPIES ESCOLA DE MUSICA TEATRE ATENEU AUDITORI ATENEU AURORA AURORA B MERCANTIL ESCOLÀPIES

LLOC

120 m 120 m 120 m 60 m 60 m 30 m 150 m 55 m 60 m 50 m 55 m 30 m 55 m 65 m 45 m 45 m 45 m 70 m 50 m 55 m 60 m 60 m 55 m 60 m 50 m 60 m 60 m

DURADA


TEATRO DE LOS SENTIDOS KARROMATO CALAMAR PAM I PIPA ENGRATA LAZZIGAGS TEATRE DE LA NAU LA INDUSTRIAL TEATRERA CIA. LA REMOREU PEP LOPEZ TON KATRASKA KARROMATO PAM I PIPA NOE RIVAS

EL MUNDO AL REVES CIRCO DE MADERA LA CAMA VOLADORA MIRANIUS PISTA PIPI LANGSTRUMP I LA SRA.LINDORE ELS MUSICS DE BREMEN EN COLORS LES AVENTURES DE TOM SAWYER EL RACO DELS AVORRITS MICROGLOPHON CIRCO DE MADERA MIRANIUS BAND DE FESTA

Els socis del Club Súper tres tindran entrada gratuïta als espectacles de pagament assenyalats amb el logotip Tots els espectacles són gratuïts tret dels que es fan al Teatre Municipal l'Ateneu, Teatre Aurora (espai A) i Teatre Mercantil. Aquí, el preu serà de 3 euros per tots els espectacles. En tots els espais interiors d'aforament reduït, tindran preferència els programadors. Està rigorosament prohibit fer fotografies i enregistraments videogràfics dels espectacles sense el permís exprés de la companyia i l'acreditació corresponent.

16.30 17.00 17.30 17.30 18.00 18.00 18.00 18.00 18.00 18.15 18.30 18.30 18.30 19.30

TEATRE TITELLES DANSA TITELLES PALLASSOS TEATRE MÚSICA CIRC/CLOWN TEATRE MUSICA CLOWN TITELLES TITELLES ANIMACIÓ

MUSEU AURORA AUDITORI ATENEU ESPAI CIVIC CENTRE P. PIUS XII AURORA B ESCOLA DE MUSICA TEATRE ATENEU ESCOLÀPIES MERCANTIL ESPAI TOT CIRC AURORA ESPAI CIVIC CENTRE RBLA. SANT ISIDRE

150 m 55 m 55 m 50 m 60 m 50 m 55 m 55 m 60 m 60 m 60 m 55 m 50 m 70 m


1

TEATRE MUNICIPAL ATENEU

2

AUDITORI ATENEU

3

TEATRE AURORA i AURORA B

4

MUSEU DE LA PELL

5

BIBLIOTECA CAL FONT

6

CLAUSTRE ESCOLAPIS

7

TEATRE MERCANTIL

8

ESCOLÀPIES

9

ESPAI CIVIC CENTRE

10

ESCOLA MUNICIPAL DE MUSICA

11

PLAÇA DE CAL FONT

12

ESPAI TOT CIRC

13

RAMBLA SANT ISIDRE

14

PLAÇA PIUS XII

15

PLAÇA DEL PILAR


6

pla

no

ld

e

l

ac

t a t iu

4

11 12 3 13

14

7 5

o

15

10 1 2

8

9


INFORMACIÓ, RECEPCIÓ I ACREDITACIÓ Biblioteca Municipal Cal Font De dijous a dissabte, de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 19:00 Diumenge de 10:00 a 14:00 T 937 332 732 oficina tècnica T 938 030 763 Teatre Ateneu d’Igualada

ESPAI PROFESSIONAL Biblioteca Municipal Cal Font De dijous a dissabte, de 10:00 a 19:00 Diumenge de 10:00 a 14:00

SOPAR PROFESSIONALS I VOLUNTARIS Pati de l’Ateneu (Teatre Ateneu) Dissabte 27, de les 19:30 a les 23:00

DINAR PROFESSIONALS I VOLUNTARIS Hotel Amèrica Diumenge 28, de les 14:00 a les 16:00

LA MOSTRA 2006 Comitè organitzador: Ajuntament d’Igualada Generalitat de Catalunya Fundació Xarxa Associació Rialles Direcció tècnica: Ajuntament d’Igualada Comunicació: TVNS productora

Direcció artística: Joan Segalés i Joan Faneca, companyia Vol Ras Adjunts: Agustí Coll i Eulàlia Ribera Producció: Fundació Xarxa Imatge i disseny: Martí Riba


Amb la col路laboraci贸 especial de:

Programa La Mostra d'Igualada 2006  

Programa oficial de la 17a edició de La Mostra d'Igualada - Fira de teatre infantil i juvenil celebrada del 25 al 28 de maig de 2006.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you