Yippie 2009 Nr8

Page 1

Nr 8 2009

Guiden till Härnösand

November

.nu

I skuggan av Grease 50-talstjejerna Linnea och Jennifer lever kvar i sin drömtid!

Seså Härnösand! ...nu har vi chansen

52

Sport med Olle Morgon på bussen

Linnea Kempe

sidor fyllda med reportage, bilder och annonser

Passion för tango


Dagon fixar så allt funkar!

Vi har hyrt av Dagon på Campus Härnösand i ett och ett halvt år och det har fung– erat mycket bra. Det är enkla och snabba beslutsvägar utan en massa byråkrati. Vi har ju en ganska föränderlig verksamhet som ibland kräver anpassningar och förändringar av lokalerna. Dessutom måste jobben göras under begränsade tider, oftast på sommaren, för att inte störa verksamheten. Men Dagon har hittills löst allt på ett både snabbt och smidigt sätt.” Dagon är ett börsnoterat fastighetsbolag med fastigheter över hela Sverige och en

Lennart Johansson, fastighetschef, Mittuniversitetet

av de större fastighetsägarna i Härnösand. Totalt äger och förvaltar vi cirka 67 000 kvadratmeter i Härnösand, framför allt på Kusthöjden och Campus Härnösand. Paul Gerdin Fastighetschef för DAGON 070/697 66 06 Hans-Olov Söstram Drifttekniker för Fastighets AB Sjöbefälet 076/773 24 40 Roger Bygdell Drifttekniker för Kusthöjden 070/330 42 22

www.dagon.se


19-21 eXotiC sPa

foto

Kenneth Zetterlund

En känsla av Asien

PÅ oMsLaget

Linnéa Löfqvist och Jennifer Grip gillar 50-talet. Läs mer på sid 13-15.

16-17

eMPe k a e Linn tt i ny stafe Först ut

40-41

oLLes sPortsidor

34-37

PendLare Härnösandsbor på bussen

innehåll 8 12 13 22 28 42 43 47

* nr 8 2009

Plock Stenkakor och biskopar Mode Mjuka julklappar Sweet Nothing Blogg om 50-talsmode Tango Nuestro I gamla Frälsis Syster & jag Nyöppnad butik vid Torget Recensioner Joakim recenserar spel Vimmel Vi var där. Var du? Kalendarium Fars, julmarknad & luciafirande YIPPIE HÄRNÖSAND

3


LARS KÅGSTRÖM lars@yippie.nu

Det är roligt att få hjälp av en så erfaren och samtidigt entusiastisk person som Olle

v

älkommen till ett nytt nummer av Yippie, ett nummer med flera nyheter. Den första ser du här nedan – vår nya Yippie-gubbe, som Rune Hemström har tagit fram. Den kommer att följa dig, i olika varianter, genom tidningen och i allt annat material vi producerar. En annan nyhet är fasta avdelningar med egna redaktörer. En av de nya avdelningarna är Sport där vi som redaktör har anlitat den legendariske sportjournalisten och före detta sportchefen Olle Larsson. Det känns väldigt roligt att kunna få hjälp av en så erfaren och samtidigt så entusiastisk person. Olle brinner verkligen för sport av alla de slag. Den andra nya avdelningen är Mode med Hanna Persson som ansvarig och vi räknar med att starta fler avdelningar framöver.

Jan Claesson (till höger) kommer med ett bra tips till Yippie. Resultatet kan du se på sid 9.

vi var PÅ FokusMÄssan Yippie fanns så klart med på Fokusmässan på Härnö Dans & Konferens i oktober. Vi träffade mycket folk, fick fin respons på tidningen och även många tips om vad vi ska skriva om.

Hört talas om Yippie-pinnen? Inte så konstigt för den är också alldeles ny i Yippie. Det är en ”intervjustafett” där personen som intervjuas väljer nästa gäst, som i sin tur väljer nästa och så vidare i all oändlighet. Först ut är Linnea Kempe, sångerska i She. Vem hon har valt får ni veta om en månad, i decembernumret av Yippie. Ha det bra tills dess! PS Nästa nummer kommer ut den 16 december. Har du något att tipsa oss om så maila till info@yippie.nu

4

YIPPIE HÄRNÖSAND

ges uT av Alltid Marknadsbyrå AB Storgatan 35, 871 30 Härnösand

Vinnare! vinnare i vår tipstävling under mässan blev inger viberg, kjell westberg, linda strindin, dan göransson och Tilde dahlbom. varsin yippie-tröja finns att hämta på vår redaktion, storgatan 35. grattis!

ansvarig uTgivare/ redakTör Lars Kågström, lars@yippie.nu

Tel 0611–51 13 20

ProdukTionsledare Michael Carnbro, mic@alltid.net 0611–51 13 20

info@yippie.nu www.yippie.nu

vd Kenneth Zetterlund, z@alltid.net


tjuvlyssnat i Härnösand oJ! sa JaG Det HöGt?

vaD är Det Här för popcorn?

Två tjejer, ca 14 år, sitter bredvid varandra i skolans matsal när en kompis till tjej 1 sätter sig bakom dem. Tjej 1: Tjenis! Tjej 2: Penis. Tjej 2 (efter en kort paus): Oj! Sa jag det högt?

Två systrar, 19 och 10 år, är på bio. En vuxen sätter sig i stolen framför lillasystern så de tar sina saker och flyttar några platser bort. storasyster (efter en stund): Köpte jag inte en större popcorn? lillasyster (håller upp en bägare): Jo, den är här.

storasyster: Men vad är det här för popcorn då? Storasystern vrider försiktigt på huvudet och ser tre små arga pojkar som blänger på henne.

Månadens bästa…

Tävling!

Svara på frågorna här nedan (svaren går att hitta i tidningen) och skicka svaret till info@yippie.nu. Bland de rätt inskickade svaren lottar vi ut fem Yippie-tröjor. Ange vilken modell och storlek du vill ha om du vinner.

1. Vad heter Linnea Löfquists och Jennifer Grips blogg? 1. Sweet Nothing x. Sweet Fifties 2. Sweet Styling

Har du tjuvlyssnat något roligt den senaste tiden. Skicka in dina observationer till info@yippie.nu

3. Vad heter Härnösands tangoorkester? 1. Tango Nuestro x. Tango Nuevo 2. Tango RompecabeZas

2. Vem är Månadens konstnär på Turistbyrån/Konsthallen? 1. Anders Eliasson x. Lisa W Carlsson 2. Bernt Kumlin

var Fokusmässan där Härnösands företag visade upp sig för Härnösandsborna och kunde knyta kontakter med varandra. Det var fyra år sedan sist och många företag tog chansen att vara med. HÄRNÖSAND Är Fokusmässan här mässa 23-24 oktober för att stanna nu?

f kus

För att inte tala om…

utställningen Hard rain på Technichus. Fotografen Mark Edwards har bildsatt Bob Dylans klassiska låt med fantastiska bilder om klimatförändring, fattigdom och mänskliga rättigheter. En mycket stark upplevelse.

Å andra sidan…

Vinnare!

är det en tung tid just nu för alla oss som inte gillar mörker, blåst, regn och gråbruna nyanser. Som tur är har vi redan kommit halvvägs genom årets värsta månad. Överlever du november så överlever du allt!

rätt svar på Bildgåtan i förra numret var storgatan 46. lycklig vinnare av en yippie-tröja blev andreas forsberg. Tröjan finns att hämta på yippies redaktion, storgatan 35. grattis!

För övrigt…

ProJekTledare/annonsBokning Susanne Boström, susanne@yippie.nu 0611–51 13 20, Nils-Erik Jonsson, nicke@yippie.nu, 0611–723 45, Kenneth Zetterlund, z@alltid.net, 0611–51 13 20

ska du inte missa galapremiären på Norrdans nya föreställning torsdag 19 november. Förmodligen är det som vanligt hög klass på scenen och enligt ryktet också fullt med galaklädda människor i foajé och salong.

redigering Anneli Egland, anneli@alltid.net

Tryck Hemströms Tryckeri

uTgivningsBevis nr 28 157

medarBeTare i deTTa nummer Linda Saltin, Hanna Persson, Olle Larsson, Sanna Forslund, Alexandra Loonin, Anders Eliasson, Joakim Bengtsson, Rune Hemström, Felix Zetterlund, Sofia Ekelund, Amanda Wikström

uTdelning 15 000 ex med Posten, Total hushållstäckning, Härnösands kommun

YIPPIE HÄRNÖSAND

5


Julkonsert

HÄRNÖSAND INFORMERAR Tillsammans ska vi göra det bästa av Härnösand!

Anna-Lotta & Göran

Förslag till ny översiktsplan

Andreas Landegren

Hur ska översiktsplanen visa utvecklingsmöjligheter kopplade till mark- och vattenanvändning och hur ska bebyggelsen i framtiden se ut i kommunen?

STIGSJÖ

Kom och tyck till på våra samrådsträffar!

Tisdag 8/12 kl. 19.00 Stigsjö kyrka

Tors 19 nov kl 18.30 – 20.30. Informationsmöte, Viksjö Folkets Hus Tisd 1 dec kl 18.30 – 20-30 Informationsmöte, Sambiblioteket

Övr. medv.: LY-Hört & Stigsjökören

Tors 3 dec kl 18.30 – 20.30 Informationsmöte, Smöråkers föreningshus

Dirigent: Olle Parkman Förköp: Härnökiosken och Pastorsexpeditionen, Säbrå Byåker

www.accidenstryckeriet.se

Planen har bearbetats efter tidigare medborgardialoger och är nu ute för samråd. Sedan den 11 nov finns planen tillgänglig på kommunens hemsida www.harnosand.se/op

Ev. överbl. bilj. säljes vid entrén Gruppbokningar o turnéorter, se

www.hakanmarklund.se

75 kr rabatt! gäller vid köp av 6-20 kg valfritt hund- eller kattfoder. Namn: ....................................................................................................................... Butiksnr

X

Kontrollnr

X194-09 Lös in kupong (gäller endast hos Butik Klöver) och du får 75 kr rabatt vid köp av 6-20 kg valfritt hund- eller kattfoder ur Royal Canins sortiment. En kupong per hushåll och tillfälle. Kupongen gäller längst till 091130 och så långt lagret räcker. Till butik: kupong skickas till Royal Canin för ersättning senast 091231.

50 kr rabatt! gäller vid köp av 1,5-4 kg valfritt hund- eller kattfoder. Namn: .......................................................................................................................

Butiksnr

X

Kontrollnr

X195-09 Lös in kupong (gäller endast hos Butik Klöver) och du får 50 kr rabatt vid köp av 1,5-4 kg valfritt hund- eller kattfoder ur Royal Canins sortiment. En kupong per hushåll och tillfälle. Kupongen gäller längst till 091130 och så långt lagret räcker. Till butik: kupong skickas till Royal Canin för ersättning senast 091231.

6

YIPPIE HÄRNÖSAND

Annonsera i Yippie! • Produceras i Härnösand • Trycks i Härnösand • Handlar om Härnösand • Delas ut till alla hushåll i Härnösand Ta kontakt med Susanne Boström 0611-51 13 20 för bokning av annons!


OBS

Öppet ar alla dag till 22!

Bokar du fler än 6 nummer så får du rabatt!

Dags att boka in Yippie för hela 2010!

För barn en har vi ett stor sortimen t t av godis!

UTGIVNINGSPLAN 2010 UTGIVNING

MATERIALSTOPP

Nr 1 Nr 2 Nr 3

27 januari 24 februari 24 mars

Nr 4 Nr 5

21 april 26 maj

14 januari 11 februari 11 mars 8 april 12 maj

Sommar 23 juni Nr 6-7 nu mmer! Nr 8 25 augusti Nr 9 22 september Nr 10 20 oktober

Nr 11 Nr 12

24 november 15 december

10 juni 12 augusti 9 september 7 oktober 11 november 2 december

Boka in dina nummer Ta kontakt med för 2010. Vi hjälper dig med idéer och annonsutformning.

Projektledare Bokar du fler än 6 nummer vid samma tillfälle utgår 5% i rabatt. 11 nummer Susanne Boström 10% . tel 0611-51 13 20 Med vänlig hälsning Kenneth Zetterlund 0611-51 13 20, z@alltid.net

• • • • • • • •

Goudaost /kg 49,90 Yes Powerdrops 45-pack 59,90 Mamma Scans köttbullar 350 g 19,90 Vetemjöl Kungsörnens 2 kg 12,90 3 st Risifrutti (ej xl) 24,00 2x1 liter Bravojuice 25,00 Husman 520 g 11,90 Klass hundfoder 10 kg 170,00 Välkommen! Tullportsgatan 16 0611–213 50 www.tempo.se

SKAFFA VOLVOKORT FÅ RABATT PÅ BENSIN OCH TVÄTT

Grattis! Det blir verkligen rent när du använder vår nya supertvätt. Du använder ett vanligt Visa-kort för betalning. Du kan också använda Volvokort. Volvokortet kostar ingenting men ger dig rabatt på både bensin och tvätt.

HÖSTKAMPANJ tom 30/11 15% RABATT för alla 30% RABATT för dig med Volvokor t

ÖPPET DYGNET RUNT

0:-

BILTVÄTTEN SOM GER DIG

RENASTE BILEN I STAN! Härnösand 0611-52 10 20 • www.bilbolaget.com

YIPPIE HÄRNÖSAND

7


NY SIDA AV SIDA

foto

Smått och gott om livet i Härnösand. Har du tips och idéer om vad vi ska skriva här, maila till info@yippie.nu

Sanna Forslund

Plock

Vid årsskiftet bytte sida i Härnösand namn till sida Partnership forum och breddade sin verksamhet mot nya målgrupper. Förutom frivilligorganisationer samarbetar Sida numera även med näringsliv och offentlig sektor, såsom myndigheter, kommuner och landsting. Framför allt arrangeras utbildningar och seminarier. – I slutet av november kommer en delegation från södra Afrika som arbetar inom mineralsektorn, berättar samordnaren nina ulander. Verksamheten vid Sida i Härnösand resulterar i över 10 000 gästnätter per år.

KRUSTÄNGER OCH PLÅTTAK I förra numret av Yippie skrev vi om Facebook-grupper med anknytning till Härnösand. Sedan dess har det dykt upp två nya, mycket snabbväxande grupper. De två snarlika grupperna heter Bortskänkes/mottages/ges/doneras/härnösand och köpes/ säljes/Bytes/härnösand.. Efter bara någon vecka hade de 200-300 medlemmar och aktiviteten är livlig. Medlemmarna erbjuder/ söker allt från krustänger och Barbie-dockor till oljetankar och plåttak. Och så två små söta möss.

RUNES RUTOR av Rune Hemström

8

YIPPIE HÄRNÖSAND

VÄLKOMMEN NYA BISKOPEN! Nu är Härnösands första kvinnliga biskop, Tuulikki koivunen Bylund Bylund, på plats. Hon har senast arbetat som domprost i Uppsala i 14 år och har även varit nära att bli biskop tidigare. Bland annat kandiderade hon som biskop i Åbo stift i Finland och hade, om hon vunnit, blivit Finlands första kvinnliga biskop. Tuulikki Koivunen Bylund efterträder Tony guldbrandzén guldbrandzén, som går i pension.


Yippie vill gärna porträttera fler samlare. Samlar du på någonting, eller känner du någon som gör det? Skicka ditt tips till info@yippie.nu

Jan och hans bildstenkakor 1996 kom Jan claesson av en slump över en bildstenkaka, The bells of St Mary’s. – Sedan var jag fast. Nu har jag 90 stycken, varav 58 olika. Hur många finns det? – 63 olika, men några finns i olika färgsättningar och varianter. Du saknar alltså bara fem. Hur svåra är de att få tag i? – Väldigt svåra. Jag var med och bjöd på en, vi var 36 som bjöd och jag var med upp till 2 000 dollar. Men den gick för mycket, mycket mer. Så du lär få nöja dig med dem du har? – Förmodligen, men jag ger inte upp hoppet. Rätt vad det är har man tur. Jan har varit musiksamlare i hela sitt liv och har även ett tusental vinylskivor och cirka 3 000 kassettband. Fotnot 1. Stenkakan var en föregångare till vinylskivan Fotnot 2. Vinylskivan var en föregångare till cd-skivan Fotnot 3. Cd-skivan var en föregångare till mp3, Spotify och alla andra sätt att lyssna på musik idag

drÖMgÄsterna Norrfällsviken är platsen när emil westerlind bjuder sex drömgäster på en trerätters middag. Kvällen börjar i bastun, eftersom det brukar vara en bra icebreaker för att få igång snacket. Å andra sidan är nog hans sex drömgäster inte så svåra att få igång. Eller vad sägs om:

3

1 fredrik wikingsson – Verkar riktigt skön och får väl i agera konferencier i sällskapet. Påläst och kan ställa intressanta frågor med en rolig touche. 4

2 ljubo mranjavac – Känd från ”Draknästet” i TV, entreprenör med bakgrund som handbollsspelare. Verkar intressant och det närmaste en förebild jag kan komma i sammanhanget. 3 Bert karlsson – Tycka vad man vill om Bert, men tråkigt kan det inte bli när han är med. Han har nog ett antal historier om både det ena och det andra som han vill dela med sig av. 4 sean combs aka ”P diddy” – Hiphop-artist, festarrangör, entreprenör och skivbolagsägare. Kan tänka mig en del roliga diskussioner mellan honom och Bert när vi kommer in på ämnet musik. 5 will ferrell – Om Diddy ändå tar privatjeten till Sverige kan han lika gärna ta med sig Will, i mitt tycke en av världens roligaste komiker. Blir resten av gubbarna för seriösa får Will kliva in. 6 dan glimne – Gentlemannen och pokeroraklet. När vi andra börjar somna in får Dan dra igång någon gammal Vegashistoria.

1

5

2

6

Vilka är dina drömgäster? Skriv ner sex namn, motivera varför och skicka in till info@yippie.nu. Kanske är det din tur att bjuda på middag i nästa Yippie. YIPPIE HÄRNÖSAND

9


Plock

Hur är läget!

TAVLAN BLEV EN BOK För tre år sedan såg Jan wolfwatz målningen ”Fem porträtt” av vilhelm hammershöi och blev tagen. Han köpte ett vykort och placerade på sitt skrivbord. – Under ett års tid betraktade jag porträtten och så småningom började jag höra var och ens berättelse. Tillfället att skriva ner dem kom sommaren 2007 då han fick ett tre veckors stipendium i Aten. – Det var 46 grader i skuggan så det gick inte att gå ut och jag skrev rätt intensivt, halvt ihjälskrämd av värmen. Resultatet blev ”Vilhelm Hammershöis väg”, en historia om fem män som bor längs samma gata och vars livsöden hakar i varandra. – Det är fem variationer på temat ”det kortaste strået”.

Hej, Astrid Robillard, mezzosopran som nyligen fick Jenny Lindstipendiet. Hur känns det? – Fantastiskt roligt. Det är något av det absolut finaste och mest ärofyllda man kan få. Det har delats ut ända sedan 1965. Vad vann du? – 40 000 kronor och en turné nästa sommar. Det blir en månad i USA och en i Sverige. Inget är bokat än, men det blir säkert någon konsert i Härnösand.

”Fem porträtt” av Vilhelm Hammershöi.

HAMNKROGEN – NU ÄVEN PÅ VINTERN Den 27 november nyöppnar hamnkrogen efter att ha vinterbonats. Nu kommer den populära sommarkrogen även ha öppet under vinterhalvåret och erbjuda luncher och á la carte-meny. Dessutom startar de redan i år med julbord. – Det känns kul att vi nu kan ha öppet på vintern. Den 30 november öppnar vi för luncher från måndag till fredag, säger ägaren mikael Tallbacka.

10

YIPPIE HÄRNÖSAND

Vad gör du annars? – Jag går sista året på Operahögskolan. Just nu är det rätt lugnt, men till våren blir det hektiskt. Då ska vi göra en slutproduktion i samarbete med Norrlandsoperan i Umeå. Och sedan då? – Jag har klart med ett halvårs jobb nästa höst, men jag får inte berätta vad det är än. Hur är Härnösand som musikstad? – Den har ett väldigt rikt kulturliv. Min upplevelse när jag växte upp var att alla spelade något instrument och jag möter många duktiga musiker från Härnösand. Vad är bäst med Härnösand? – Musiklivet i kyrkan med alla körer och Fredrik Sixten har betytt jättemycket för mig. Och så Kapells förstås och Karin Bengtsdotter-Olsson. Jag förstod nog inte hur bra det var när jag gick där, men Kapells är en av Sveriges bästa musikskolor.


fri en ung trÈ

På väg Att tA körkort?! Specsavers utför synkollen som krävs för lämplighetsintyget gratis. Ta med ID. Välkommen!

a vu xna

vinn tAndSmycken! tandläkarna Wiklund pratar ”Tänder & Tandläkeri”. Du kan också vinna tandsmycken med fastsättning och mycket annat.

ungdomSmäSSa 20/11 kl. 10-16

21/11

Illustration Sanna Hjalmarsson, www.wild-at-heart.se

kl. 11-16

Sex & Sömn Pengar och livet

AF Bank Försäkring Kommunen

tänder & tandläkeri

Tandläkarna Wiklund

öga för trafik

Specsavers

done n’ done SlagverkSenSemblen beSök

technichus.se för mer info

Stand-uP workShoP!

Anna Söderlind

(Föranmäl dig på hemsidan)

www.technichus.se Storgatan 11, Härnösand YIPPIE HÄRNÖSAND

11


Mode

Beatrice Här hittade jag massor av intressanta och stilrena smycken, som jag tror passar de flesta åldrar och smaker. Alla på bilden kommer från Snö of Sweden.

julklappstips! För att hjälpa lite på traven inför julklappsinköpen har jag gått till fem butiker i Härnösand och plockat ut några accessoarer som kan lysa upp den mörkaste vinterdagen. De flesta av dem kan, beroende på hur modig man är, användas både av honom och henne, bara man låter inspirationen flöda.

Tremans

Tetre En härlig mössa från Replay och en rutig sjal från Jack and Jones. Tips! Att knyta en sjal som tubtopp över ett linne kan vara en snabb lösning när helheten känns för tråkig.

Höstens stora hit, flugor, hittar du till bra pris och med stora variationer från märket Michaelis. Kan även användas som hårband!

Farbror Alice Färgglada och trendiga strumpor från Happy Socks (med dessa på kommer man att vilja vika upp byxorna trots kylan) och färgglada, lekfulla klockor av märket Item.

Bernard och Bianca Vardagslyx i form av en vacker plånbok från Boomerang och en vacker färgglad sjal från Erfurt. Två julklappar som blir användbara året om.

anton russell är 20 år och jag får syn på honom direkt när jag går in på caféet där han sitter och tar en kaffe. Hans stil är nämligen sjukt snygg. På sig har han en jacka från H&M, Cheap Monday-jeans och T-shirt från Weekday. Skorna kommer från Zara och mössan är av märket Vandals.

HANNA PERSSON hanna@yippie.nu

d

Kläderna handlar allt mer sällan om funktion och oftare om ett uttryckssätt

et var julen när jag var sju år som allt började. Som vanligt stod jag där i vardagsrummet och delade ut julklapparna med endast en tomteluva som förklädnad. Två väldigt viktiga klappar hamnade på min plats, två paket som fem minuter senare kom att visa sig innehålla något som skulle förändra världen som jag såg den: Ett par svarta stretchjeans och en vit blus, inget krås. Nej, en slät blus med en maskulin touche. Två plagg som genast blev så dyrbara att jag knappt vågade använda dem, och på den vägen bar det. Intresset för

12

YIPPIE HÄRNÖSAND

kläderna, känslan av att genom färg och form uttrycka mig och vem jag är, eller den dagen vill vara. Att ha en egen stil har aldrig varit viktigare. Kläderna handlar allt mer sällan om funktion och oftare om ett uttryckssätt. Därför har jag till detta nummer träffat Linnea och Jennifer, två tjejer som valt att greppa femtiotalet. Dessutom har jag gått ut på stan för att på bild fånga någon som har det lilla extra, allt för att spä på ryktet om att stil och personlighet faktiskt hör ihop.


Reportage

text & foto Hanna Persson

Ljuva 50-tal

Linnea Löfquist och Jennifer Grip är tjejerna som för lite mer än ett år sedan bestämde sig för att starta en blogg tillsammans. För att sticka ut lite extra bland myllret av bloggar valde de 50-talsstilen och döpte bloggen till Sweet Nothing. Jag träffade dem för att fråga vad som inspirerar dem att utveckla sin stil.



YIPPIE HÄRNÖSAND

13


14

YIPPIE HÄRNÖSAND


Linnéa Löfquist Favoritacessoar Rosetter, basker Drömresmål Paris Familj Mamma, pappa, storebror, katten Musse Gör Pluggar tredje gymnasieåret grafisk design Musik Johnny Cash, Veronica Maggio m m

 Jennifer Grip Favoritaccessoar Diadem och läppstift Drömresmål Paris Familj Mamma, pappa, syster, bror, katten Casper Gör Pluggar tredje gymnasieåret grafisk design Musik Elvis, svensk pop, rockabilly

Varför hägrade just femtiotalet?

– Min pappa har alltid lyssnat på rock, han har det i hjärtat, säger Jennifer med ett leende. Det stora steget togs i augusti 2008 när de både tjejerna bestämde sig för att starta en blogg tillsammans. – Vi ville ha en nischad blogg, inte göra samma sak som alla andra, och då kändes det naturligt att välja just femtiotalet säger Linnéa. Det gick väldigt snabbt, i princip från ena dagen till den andra ändrade vi vår stil helt. Intresset för stilar har dock alltid funnits, och vi har alltid beundrat andra som vågar sticka ut, men det var inte förrän nu vi tog steget på riktigt. Lite speciellt, med tanke på att de har en äldre stil, är att de oftast köper sina kläder i vanliga kedjebutiker. Jag konstaterar att man varken måste spendera stora mängder pengar eller rota i second hand-butiker för att uttrycka sig personligt. Att se dessa två tjejer får mig nämligen att undra om jag råkat kliva in i en tidsmaskin. – Det sitter i stylingen, säger de båda tjejerna.Vi har lärt oss frisyrerna och klipper själva håret när det behövs, även om en frisör fick klippa frisyren första gången. – Jag syr även mina egna klänningar, säger Linnéa. Jag brukar titta på kläder i butiker och sedan utgå från dem. Totalt har jag tio helt egensydda klänningar.Vi båda lägger upp och ändrar klänningarna för att få så bra passform som möjligt. Jag måste säga att de ser helt oklanderliga ut.Välskräddade klänningar, släta frisyrer och ett läppstift som hittat alldeles rätt. Det här är verkligen något helt annat än när jag själv gick i gymnasiet och alla med annorlunda stil (jag och de två tjejerna jag bodde med) bar palestinasjalar, sydde in våra jeans (när det fortfarande inte fanns stuprör att köpa) och lyssnade på Belle & Sebastian tills våra öron blödde. Det verkar som om internet och bloggar har öppnat en helt ny dimension där man inte bara inspireras av varandra utan även av bloggen själv. En otroligt kreativ möjlighet där man kan inspireras och utvecklas på flera plan. I och med det har även synen på modet och identiteten förändrats, och i stor utsträckning även förstärkts. Jag ställer den oundvikliga frågan: Är det viktigt att sticka ut?

– Vi tycker att det är roligt, men det måste vara upp till var och en, svarar Linnéa och Jennifer. Jag hade inte kunnat säga det bättre själv. Det ska vara roligt och kreativt att uttrycka sig, och idag när möjligheterna och utrymmet är större än någonsin vågar fler ta chansen.

YIPPIE HÄRNÖSAND

15


Yippie-pinnen text Lars Kågström foto Hanna Persson

& Kenneth Zetterlund

yippie-pinnen fungerar som en stafett. i varje nummer av yippie porträtteras en person. han eller hon väljer sedan vem som ska få pinnen i nästa nummer och skickar också med en fråga till den personen. först ut är linnea kempe. vem hon passar vidare till får du veta i nästa yippie, som kommer den 16 december.

Musiken Är nÖdvÄndig FÖr Linnea Linnea Kempe har spelat i band ända sedan hon var 13-14 år. Och hon kan inte tänka sig ett liv utan musik. – Att ha någonstans att gå där jag vet att jag kan ha kul och vara kreativ, det är som en ventil för både kropp och själ.

linnea kempe ålDer 24 känD som Sångerska i She, butiksbiträde på Härnöhallen

linnea kempe är sånGerska i sHe. Bandet har funnits i fem år och utvecklingen har tagit lite olika riktningar under åren. Just nu är de inne i en helt ny fas. She har nämligen utökats med en keyboardist och dessutom är det en vikarie bakom trummorna. – Det har blivit lite nytändning. Framför allt bor alla i stan nu så vi kan repa när som helst. Det känns helt sjukt! Tidigare har bandet repat vid väldigt spridda tillfällen, ibland i Härnösand, ibland i Stockholm, Göteborg eller någon annanstans. – Det har gjort oss väldigt bra på att jobba effektivt. Det är verkligen inte mycket skitsnack när vi träffas. Nu skriver de nytt material och målet är att få kontrakt för en skiva. Under året har She kunnat höras i den uppmärksammade filmen "I taket lyser stjärnorna". Där spelas "The same old song" under en fest. – Vi har haft med en låt i en norsk film också, men tyvärr floppade den. Linnea har spelat i band sedan hon var 13-14 år. Det första hette Ymer och bestod av fem tjejer. – Det var så djävulskt roligt. Vi var väl inte så bra

rent tekniskt, men det struntade vi i. Vi bara spelade och hade kul. Hon välkomnar trenden att allt fler tjejer börjar spela och väljer alla olika instrument, även elgitarr och trummor. Hon tror också att musik kan få människor att hitta sig själva och bli starkare som personer. – Jag tycker att alla borde testa. Det kan vara väldigt befriande. Det har det i alla fall varit för mig. Men det är få förunnat att kunna leva på sin musik. Linnea har i många år jobbat på Härnöhallen. Sedan i höstas går hon en tvåårig utbildning till möbeltapetserare och för tillfället praktiserar hon på Hanngrens Bilsadelmakeri i Sundsvall. Tidigare har hon också läst lite sporadiskt på universitetet. – Men det var inget för mig. Det här känns däremot helt rätt, ett hantverk jag kan ha med mig hela livet. Jag känner att jag måste få jobba med händerna. Linnea Kempe beskriver sig själv som en oplanerad människa. Hon hoppar på grejor utan att tänka så mycket och provar sig fram. Hittills har det varit en bra metod och hon avslutar intervjun med att säga: – Jag är supernöjd med mina val i livet!

Gillar när Allt går bra är starkt emot Ku Klux Klan Hoppas att Den dagen kommer då alla människor är nöjda med sig själva och sin omgivning 16

YIPPIE HÄRNÖSAND

Vi var väl inte så bra rent tekniskt, men det struntade vi i. Vi bara spelade och hade kul.


Favoritplatsen i Härnösand är Skeppsbron. – Jag älskar den gatan. Jag mår alltid bra där.

YIPPIE HÄRNÖSAND

17


Vi trycker allt utom pengar Hemströms är ditt tryckeri i Härnösand. Vi klarar alla uppdrag och ger dig trycksaker av högsta kvalitet. Kom med en tryckfärdig fil eller bara ett manus – vi fixar resten! Vi startade vår verksamhet i Härnösand 1942. Då var vi framför allt ett boktryckeri. Sedan dess har vi utvecklat verksamheten och kan trycka allt från fina fyrfärgstryck till enkla digitala trycksaker i liten upplaga. Det är förresten vi som har fått förtroendet att trycka Yippie. Vi är rätt nöjda själva med resultatet. Vad tycker du?

Tryck • Kopiering • Digitaltryck Tullportsgatan 13 0611-51 17 10 info@hemstroms-tryckeri.se 18

YIPPIE HÄRNÖSAND


Reportage

text Linda Saltin foto Sanna Forslund

Carina Lundvall öppnar Härnösands första spa på Södra vägen första advent. Hur många spainrättningar i Sverige kan erbjuda sina gäster ett dopp i havet? Inte många – men Carina kan! På Exotic Spa kan gästerna ta ett dopp i Södra sundet efter en härlig stund i jacuzzin med havsutsikt.

FjÄrran Östern PÅ sÖdra vÄgen  YIPPIE HÄRNÖSAND

19




U

te är det råkallt när fotografen och jag öppnar bambudörren till Exotic Spa. Vi stänger ute kylan och kommer in i värmen hos Carina. Det doftar välkomnande av citrongräs och i bakgrunden hörs lugn asiatisk avslappningsmusik. Den ruggiga novemberdagen känns plötsligt långt borta när vi får varsin kopp värmande rött te i handen. – Man ska absolut inte frysa på ett spa. Nu är ni här för att slappna av utan krav, säger Carina med sin lugna röst. Carina är varm och omhändertagande, vi känner oss genast välkomna. – Jag vill kunna erbjuda gästerna en exotisk miljö och att de kan komma bort från kalla Sverige några timmar utan att behöva åka utomlands. Vi får varsin korg med tofflor, handduk och badrock. Överst i korgen ligger en vit orkidéblomma som prydnad. Det märks att Carina har känsla för detaljer. Bambulister mjukar upp de kaklade väggarna inne i badrummet. Vattenkranen med glasdetaljer är importerad från Thailand. Och delfinerna i trä köpte Carinas man under en resa på Bali. Varma vattenstrålar slår emot huden från den thailändska regnduschen. Samtidigt står fötterna stadigt på en spamatta, som ger mjuk massage under fotsulorna. En elefant på en jättetavla från golv till tak tittar rakt på oss i korridoren – det känns verkligen som att vi är i djungeln. Och vi får färskpressade fruktdrinkar i bambubaren. Massagehyddan är inredd i olika naturmaterial. Bananblad, kokosfiber, sjögräs och palmblad samsas här inne. – Jag vill att det ska vara varmt och välkomnande. Jag har sett alltför många massagerum där det varit för sterilt och kliniskt. Jag kommer att samarbeta med lokala massörer som utför behandlingar på gästerna, säger Carina. – Inför öppnandet har jag varit på studiebesök på många spainrättningar. Jag åkte på en kombinerad inköps- och inspirationsresa till Thailand. Efter en behandling på spa i Thailand får man torkad frukt som är bra för immunförsvar och leder – det är något som även jag erbjuder.Torkad melon

20

YIPPIE HÄRNÖSAND

Anna Olsgren Byström och Mattias Byström provar utomhusjacuzzin.

Exotic Spa  Tar emot grupper från

fyra personer och uppåt både på vardagskvällar och helger

 Inomhuspool  Utomhusjacuzzi  Relaxavdelning med

bastu

 Bambubar  Massagehydda  Saltvattenakvarium med

korallrev. Här finns bland annat ”Hitta Nemofiskar” – clownfiskar

Visste du att ordet spa kommer från latinets salus per aqua och betyder hälsa genom vatten.

är bra för hyn och ingefära för ett starkare immunförsvar. Inne i poolområdet glittrar det 30-gradiga turkosa vattnet inbjudande när jag sitter i den sköna vilstolen och samtalar med en av spagästerna – Mattias. Han är där med sin fru Anna och de har med sig sin sju veckor gamla dotter Stella som lyckas sova sig igenom hela spavistelsen. – Jag tycker att det är bra med ett barnvänligt spa, det passar oss utmärkt.Vi får en chans att komma i väg och koppla av, säger Mattias. Inomhuspoolen, utomhusjacuzzin och havet bildar tillsammans tre olika nivåer av vatten. Pooldäcket ute är gjort i räfflat trä och halkfritt, en genomtänkt detalj. Spabesökarna stiger ner i den varma jacuzzin med 70 massagejetstrålar. Det är underbart, min onda rygg får sig en superskön massage. – Det ska bli jättespännande, det är en ny grej med ett spa i stan så jag hoppas att det kommer att gå bra, säger en förväntansfull och lite nervös Carina. – Jag är jätteinspirerad. All min energi har gått åt till att bygga upp och inreda spaanläggningen. Det har länge varit en dröm och nu är det äntligen verklighet.


Carina Lundvall Ålder 42 år Familj Maken Fredrik och sju barn (!). ”Vi har två gemensamma barn, jag har två barn sedan tidigare och Fredrik har tre.” Spainspiration får jag från Bambu, palmer, tropisk värme och hav

YIPPIE HÄRNÖSAND

21


Reportage

text Alexandra Loonin foto Anders Eliasson &

22

Hanna Persson

YIPPIE HÄRNÖSAND

T


Tango

i egen lokal till egen orkEster En regning söndagskväll i oktober kliver jag innanför dörrarna till Frälsningsarméns gamla lokal på Artillerigatan. Där inne pågår Tango Nuestros söndagspraktika och jag hoppas ta reda på vad det är som är så fängslande med argentinsk tango.

idag.Vi har hunnit med att dansa över hela Härnösand, bland annat på Parketten, landstingets foajé, Kulturpalatset, servicehus, Kristinaskolan och NBVs och IOGTs lokaler. För två år sedan började vi hyra in oss i Frälsis.

E

– Efter att ha sett tango på tv insåg jag att det var något för mig. Det är avancerat, spännande, komplicerat och en utmaning, det var det jag fastnade för. Jag tror att den argentinska tangon tilltalar så många eftersom den dessutom är snygg, elegant och förförisk samtidigt som musiken är fantastisk. Tangon öppnar en helt ny sida hos människor. Den är ett eget universum, en ny planet. För min egen del startade tangon som ett söndagsnöje på ett litet, italienskt café i San Francisco. Där tog jag emot nybörjarlektioner bredvid borden där Francis Ford Coppola skrev filmmanuset till Gudfadern. Aldrig hade jag kunnat föreställa mig att tangon skulle kunna bli lika fängslande som filmerna, om inte mer. Men den har fångat mig och jag vet att var jag än befinner mig så har jag ett hem i tangon. Det är ett omedelbart välkomnande

n praktika är som namnet antyder ett övningstillfälle där man kan få hjälp av de lite mer erfarna dansarna med olika turer, steg och moment. Majoriteten av dem som är här idag har dansat i flera år men det är också två nybörjare på plats, något som uppmuntras av föreningen – alla är välkomna. I ”Frälsis” får jag veta att det var Thomas Olsson som tog tangon till Härnösand. Är det du som är Härnösands tangofader? – Ja, det var jag som drog igång den första kursen. Jag befann mig i ett läge där jag pendlade mellan Anundsjö och Umeå för att kunna dansa och undervisa. För att slippa den långa körvägen så drog jag igång en klubb i Örnsköldsvik och så småningom även i Härnösand.Vi fick igång studiecirklar hos NBV och med tiden bildades den tangoförening som finns

Vad? Argentinsk tango i Härnösand Var? Gamla Frälsis, Artillerigatan 3 När? Torsdag och söndag 19.00-21.30 Kostar? 20 kr för medlemmar, 40 kr för övriga

Varför började du själv att dansa?



YIPPIE HÄRNÖSAND

23


och framför allt känslan. När man dansar med någon så är det den personen som gäller och det är så häftigt när allting funkar. Tjugo sekunder räcker, man har fått vara med om något fantastiskt. Det är som danspedagogen Gunilla Rydén säger, ”den som njuter mest vinner”.

och fin gemenskap tangodansare

 emellan oavsett om det är ett

dimmigt San Francisco eller ett Härnösand i höstregn som står som värd. Den nya lokalen – ett varmt rum med röda väggar och inrett med smak av Argentina – andas verkligen tango. Golvet är nylagt och dansvänligt efter den makeover som Kurt Åke Nässjer har gett huset sedan han köpte det i början av april. Han bor dessutom i den del som det inte dansas i. För dem som inte talar spanska betyder tango nuestro ”vår tango” och tack vare Kurt Åke har nu föreningen på riktigt fått en ”vår lokal”, något medlemmarna är väldigt glada över. Hur kommer det sig att du köpte Frälsis?

– Det har länge varit en dröm för mig att ha ett eget tangoställe så när Frälsis blev till salu var det inget att tveka om. Vad är det som är så speciellt med tango?

– För mig så är det musiken, dansen 24

YIPPIE HÄRNÖSAND

Är Härnösand en tangostad?

Den 19-22 november anordnar Tango Nuestro en höstfestival i Härnösand med milongor och workshops. Under lördagen blir det en timmes ”prova på” för nybörjare. Fullständigt schema finns på www.tangonuestro.se.

– Jag hoppas att det ska bli. Härnösand har både tangolokal, förening, jättebra ledare och dessutom en alldeles egen orkester – Tango RompecabeZas. Det är helt otroligt. Man skulle kunna kalla en man som har valt att bo med tangon för tangofantast, men det är å andra sidan de flesta som någon gång provat på. Kanske står du på tur för att (för)föras?


JOHAN ÄR DIN LOKALA ELKONTAKT I HÄRNÖSAND! Driver du ett företag eller sitter som elinköpare till företag, kontakta mig för ett möte. Jag ser gärna över ditt befintliga elavtal och jämför med vad vi kan erbjuda dig. Johan Ritzén 070-311 34 60 eller e-post johan.ritzen@skekraft.se

Eller ring vår Kundservice 060-17 78 05 för elavtalsförslag till dig som privatkund.

www.skekraft.se

skek

Ljuset i advent 22/11 Orgelkonsert i kl 18.00 i Domkyrkan Gundega Vilcane Fri entré - kollekt

28/11 kl 11.30 i Domkyrkan Orgelmusik före tolvslaget – Stund för stillhet. Lars G Fredriksson, orgel. Kaffeservering. 29/11 Adventskonsert i kl 18.00 i Domkyrkan Vi sjunger in advent Domkyrkokören Domkyrkans barnkörer Gundega Vilcane, orgel Lars G Fredriksson, orgel Fredrik Sixten, dirigent Fri entré - kollekt

Domkyrkan Mässa: onsdagar kl 8.00 Mässa: torsdagar kl 18.30 Högmässa: söndagar kl 11.00 Öppen alla dagar kl 10.00 - 16.00 Ängekyrkan Högmässa: söndagar kl 10.00 Café Trädgårn Vardagar 9.30-16.00 Lördagar 11.00-15.00

Mer info och bokning: 0611-245 00 www.harnosandsdomkyrka.se

YIPPIE HÄRNÖSAND

25


D E T TA U P P S L A G Ä R E N A N N O N S

KORT OM I N F O R M AT I O N T I L L D I G S O M B O R H Ä R • 2 0 0 9

Härnösands kommun

Satsningarna som gör Härnösa

Härnösand är den klart största vinnaren när trafiken på Botniabanan och Ådalsbanan kommer igång. En färsk rapport visar att Härnösand kan ha 1 200 fler invånare år 2030 jämfört med om banorna inte byggts.

på den regionala utvecklingen. Rapporten visar att Botniabanan, bara genom att finnas, ger Härnösand ett potentiellt tillskott på drygt 200 invånare år 2030. Men den största vinsten, ytterligare cirka 800 invånare, kommer om man också satsar på bra, lokal kollektivtrafik samt planerar för bostäder och verksamheter i närheten av Resecentrum.

– Nu har vi världens chans. Det gäller bara att ta vara på möjligheterna, säger kommunalrådet Anders Gäfvert. Rapporten ”Från räls till resande” har gjorts inom projektet Bästa resan för att beräkna Botniabanans potentiella effekt

STORA EFFEKTER PÅ SIKT – Erfarenheten säger att människor, framför allt nyinflyttare, söker sig till områdena runt knutpunkterna. På sikt kan det ge stora effekter, säger Christer Anderstig på WSP Analys & Strategi

SALTVIK INVIGDES

Den 3 november invigdes nya Saltviksanstalten av justitieminister Beatrice Ask. Anstalten kommer att ha drygt 230 anställda och de första internerna kommer i februari 2010. 26 YIPPIELundgren HÄRNÖSAND Foto: Mats

och en av författarna till rapporten. Om dessutom restiden mellan Härnösand och Sundsvall förkortas kan ytterligare 200 personer läggas till, totalt alltså 1 200 fler än om banorna inte byggts. BRA GEOGRAFISKT LÄGE – Härnösand har onekligen ett mycket bra geografiskt läge, säger Christer Anderstig. Siffran 1 200 balanserar i stort sett den minskning som Härnösand hade beräknats göra om ingenting gjorts och i slutänden kan det ändå bli ett reellt plus. I rapporten påpekas nämligen att

MARKNAD PÅ SKYLTSÖNDAG

Söndag 29 november är det skyltsöndag och många föreningar, skolklasser och andra är på plats. Men det finns fortfarande utrymme för fler. Anmälan till: Lina Dahlbom, 0611 – 34 82 55, lina.dahlbom@harnosand.se


S FRÅN HÄRNÖSANDS KOMMUN

Nio viktiga punkter

Härnösand har onekligen ett mycket bra geografiskt läge” Christer Anderstig, docent i Regional planering, KTH, WSP Analys & Strategi

• Förbättrat resecentrum • Attraktiva boenden • Företags- och myndighetsetableringar • Nya industriområden • Konferenshotell • Samverkan kommun, näringsliv och universitet • Besöksnäringen • Förbifart E4 • Privat sjukhus

and till en vinnare!

HETA UTBILDNINGAR BLIR YRKESHÖGSKOLA Energiutbildningen Heta Utbildningar i Härnösand har ansökt om att bli så kallad Yrkeshögskola, en eftergymnasial utbildning. I samband med den nya ansökan utökas antalet platser till 80, varav 30 på Solenergitekniker med Värmesystemkompetens, 25 på Drifttekniker Kraft & Värme och 25 på Elkrafttekniker Eldistribution. Heta Utbildningar har funnits i drygt tre år och har utvecklats i samarbete med energibranschen. – Det finns en stor efterfrågan på tekniker i branschen, säger Maria Kalén, utbildningssamordnare på Heta Utbildningar. För mer info, Maria Kalén, 0611 - 34 86 03, maria.kalen@harnosand.se

ANPASSADE ARBETSPLATSER

siffrorna sannolikt är i underkant. Dels ingår inte personer under 20 och över 64 år, dels beräknas bara effekterna av en större arbetsmarknad. Den nya infrastrukturen ger även tillgång till en större marknad med ett större kultur- och nöjesutbud och fler utbildningsmöjligheter. – Det skapar en mer attraktiv miljö för unga människor och bör kunna minska utflyttningen, säger Christer Anderstig. Kommunalrådet Anders Gäfvert ser mycket positivt på läget. – Härnösand har en oerhörd framtidspotential. Nu ska vi fokusera på rätt saker. Resecentrum måste bli mer funktionellt och så behöver vi planera för attraktiva boen-

den, både i flerbostadshus och egnahem. Andra viktiga insatser är att planera för ett nytt industriområde med koppling till både järnvägen, hamnen och vägarna samt planera för andra nya verksamheter, särskilt inom tjänstesektorn. Sådana placerar sig gärna i närheten av resecentra. – Vi måste också kunna erbjuda bättre konferensmöjligheter och fler hotellsängar, säger Anders Gäfvert. Det gagnar både företagsetableringar och besöksnäringen. Hela rapporten finns på länsstyrelsens hemsida www.y.lst.se under Projekt och Bästa resan

Senaste informationen från kommunen får du på vår webb www.harnosand.se

Nu finns större möjligheter för personer med funktionsnedsättning att hitta ett arbete. Ett 40-tal företag i Härnösand har tillsammans med kommunen tagit fram arbetsuppgifter av olika karaktär som passar personer med funktionsnedsättning. – Det är fantastiskt att så många företag har hörsammat kommunens behov av sådana här platser, säger Carina Jansson Haglund, arbetskonsulent inom omsorg om funktionshindrade i Härnösands kommun. För mer info, Carina Jansson Haglund, 0611 - 34 86 63, carina.jansson.haglund@ harnosand.se

Informatör Tina Svingstedt Härnösands kommun tina.svingstedt@harnosand.se YIPPIE HÄRNÖSAND

27


& foto Linda Saltin

text

Syster & jag Maria Söderholm hade alltid drömt om att starta eget. Nu fick hon chansen. Den 23 oktober öppnades dörrarna till butiken Syster och jag vid torget i Härnösand. – Jag ville att det fortfarande skulle gå att köpa barnskor i Härnösand och tänkte att då får jag väl öppna en butik som gör det. När Wedins lade ner kändes det som ett bra läge att uppfylla drömmar, säger Maria Söderholm. I Marias butik är huvudprodukten barnskor. Hon säljer även väskor, resväskor, handskar och mycket, mycket mer. Maria och hennes syster Lena Grafström, som också kommer att arbeta i butiken, har renoverat i över en månad och nu har Syster och jag äntligen öppnats. – Det känns jätteroligt och spännande, säger Maria. Maria har jobbat inom handeln i 20 år. Hon började sin karriär i butiken Herr City i Härnösand. Många Härnösandsbor känner säkert igen henne från Telia, där hon arbetat i över tio år. – Jag älskar verkligen att träffa kunder! Jag skulle aldrig kunna byta bransch, säger den nya egenföretagaren Maria.

Maria Söderholm driver Syster & jag tillsammans med sin syster Lena Grafström. Annika Sahlin (till vänster) köpte en Dramaten som hon var nöjd med.

nu i Härnösand

StjärnaFyrkant | Viktoriagatan 3 | Härnösand | 0611 - 55 70 66

28

YIPPIE HÄRNÖSAND


Det finns omkring 200 butiker, caféer & restauranger i Härnösand*

Klappjakt!

5 sidor erbjudanden!

Aktiviteter du borde ha koll på! 20-21/11 Äntligen Vuxen – mässa på Technichus 28/11 Julgala med julbuffé på Härnö Dans & Konferens 28/11 Nypremiär Hamnkrogen 28/11 En lördag i dansens tecken! Kindbergs spelar och stan dansar! 29/11 Skyltsöndag 29/11 Tomtarnas Café, Teaterns foajé 3/12 Pengarna eller livet – fars och julbord, Teatern 12/12 Kröning av Härnösands Lucia, Domkyrkan

Vi jobbar för att utveckla Härnösands butiker och stad. Handelsplats Härnösand är ett samarbete mellan kommunen, butiker och fastighetsägare.

*Källa: Härnösands kommuns företagsregister

YIPPIE HÄRNÖSAND

29


HOS OSS FINNER DU PRODUKTER.

Upptäck

Vi hjälper dig att hitta rätt. Varmt välkommen!

hos oss! Öppettider mån-fre 10-18 lör 10-15

Storgatan 20 0611–270 70 www.fininunder.se

Stora Torget 3 • 0611-201 05

EN PRISVINNARE I HÄRNÖSAND

Grönt är det nya svarta!

Mer än bara en färg. NVEY ECO är en certifierad ekologisk make-up serie som förenar mode & natur.

Härnösandsbor! Handla hemma och det blir bättre... ...och närmare!

Just nu!

Är du intresserad av att skapa evenemang i centrum? Ta kontakt med Lina Dahlbom 0611-34 82 55

DROP-IN • BOKNING

Läppglans 6 olika färger 249:-

• Inga konserveringsmedel • Inte testat på djur • Bara oljor från växtriket så som, jojoba-, morotsoch tistelolja. Storgatan 12 B • 0611-234 00







 

30

YIPPIE HÄRNÖSAND

Du är värd en ny frisyr! Kenneth Nilsson

Mousse + Spray 119:Skeppspron 7 • Härnösand 070-350 13 16, 0611-55 54 51

Fint till advent? Hos hos oss hittar du ljusslingor, ljusstakar och annat som hör julen till.

BODÉNS ELAFFÄR

Storgatan 16 0611-120 93


Vi har produkter för kreativa frisyrer

Barn- och pensionärsrabatter Kvällsöppet tisdag och onsdag till 19.00

Salong Clip & Salong Cicci Öppet mån-fre 09.00–17.00 Brunnshusgatan 14 • 0611–51 11 05

GOLDWELL

SCHAMPO + BALSAM

229:-

– HÄRNÖSANDS SÄKRASTE FAMILJEFÖRETAG –

Har du pengarna i

MADRASSEN? Vi har inbrottsfördröjande skåp från 795:Öppet mån-fre 08.00 – 17.00 Köpmang 10 0611–129 01 www.nylundslas.se

50% rabatt

på den mindre ringen

Gäller vid köp av 2 guldringar i samma modell. Gravyrkostnad tillkommer. Gäller alla våra 140 standard-ringmodeller i guld och vitguld 18K. Dessutom ingår ett par fantastiska champagneglas. Så långt lagret räcker.

Bilder och mer info på www.kalling.com G

U

L

D

S

M

E

D

MAN & WOMAN VÄLKOMMEN IN

Trädgårdsgatan 6, Härnösand, 0611-12480

P R I S M AG A L L E R I A N 0 6 1 1 - 1 5 3 6 3 YIPPIE HÄRNÖSAND

31


HÄRNÖSANDS AUKTORISERADE HÄLSOBUTIK

Ekologisk hudvård Upplev skillnaden!

Börlinds hudvård är framtagen av naturens finaste ekologiska råvaror som med hjälp av modern bioteknik omvandlas till sköna crèmer som gör underverk med din hud. Välj Annemarie Börlind när du vill ha effektiv hudvård, som stöder hudens naturliga funktion och är snäll mot både huden, hälsan och miljön.

10% rabatt t o m 30/11. Välkommen in och hämta ett gratis varuprov

Sveriges största hälsokedja

Köpmangatan 2 Härnösand Tel 0611-230 80

Inomhuseld

1095:s d n a s rnö ad ä H 249:- Julmarkn 364 kvm proppfyllda med massor av klappar

Ljuslykta Viktoria fr

(ord1595:-) Flera olika träslag

Arlanda XL

9375:-

Julkudde

Finns i flera färger

315:3-set

Bord

198:-

3-set

Nyckelskåp

298:-

395:-

(ord 439:-)

3500:Nu när juletid inför dörren stunda är det bra att gå på ”Inreda” en runda!

(ord1595:-)

DELA UPP betalningen RÄNTEFRITT Västra Kyrkogatan 1

32

YIPPIE HÄRNÖSAND

HÄRNÖSAND

0611-204 65


PRISFEST VI FYLLER 20 ÅR

FIRA MED OSS! Det har alltid varit lätt att hitta bra och prisvärda prylar hos oss på Team Sportia. Lägg därtill att vi kämpar för kunskap och personlig service så har du några av delarna i en vinnande kombination. Det vet vi efter 20 år av framgång. Nu har vi prisfest i alla våra butiker och du är hjärtligt välkommen. Men kom i tid, så att inte chansen att göra fynd blir till en tuff sport.

EXTREME FIT CT 629

En prisvärd crosstrainer med stort svänghjul för jämn och skön belastning. Lättanvänd och datorstyrd belastning ger dig en behaglig träning utan att tänka på inställningar.

FISCHER FUSE

Alpinskida som passar bäst i pisten, men som även går att åka med över hela berget. Bred midja ger bra bärighet i snön. Passar för medelgoda och avancerade åkare. Paket med binding.

2695:-

ORD. PRIS 3695:-

SCOTT MOTIVE

Skidglasöga med dubbel spegellins. Brett band. Passar bra till hjälm.

499:-

ORD. PRIS 999:-

3995:-

ORD. PRIS 6995:-

SALOMON DEVINE MIST

Alpinpjäxa som passar nybörjare till medelgoda åkare. Fleecefodrad innersko. Damstorlekar.

1795:-

ORD. PRIS 2795:-

SALOMON MISSION RS 24

Alpinpjäxa som passar medelgoda till avancerade åkare. Custom Fit innersko som formas efter foten och andas. Herrstorlekar.

1995:-

ORD. PRIS 3495:-

väsTra kyrkogaTan 1, härnösand, O611-135 31 • ÖPPETTIDER: MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-158, YIPPIE HÄRNÖSAND

33


Reportage

text Linda Saltin foto Sanna Forslund

& Kenneth Zetterlund

busstider

34

YIPPIE HÄRNÖSAND


Fanny Svanholm (till vänster) läser till sjuksköterska på Mittuniversitetet, Nahom Tesfazion (ovan) går på Businessprogrammet.

En sak har de gemensamt – alla busspendlare mellan Härnösand och Sundsvall. De kliver upp en timme tidigare än alla andra och kommer hem en timme senare. Möt sju Härnösandsbor som pendlar med 201:an till Sundsvall.

D

enna tidiga novembermorgon är det mörkt och ruggigt ute när jag träffar fotografen vid busshållplatsen vid Riksbanken. Det är skönt när vi får kliva in i bussvärmen. Jag slår mig ner bredvid Tomas Söderlind, 39 år och teamledare på Kronofogdemyndigheten i Sundsvall. Han har pendlat till jobbet i Sundsvall i snart tre år nu. – Tidsaspekten är det sämsta – jag ägnar flera timmar om dagen åt pendlingen. Jag busspendlar av den enda anledningen att min sambo har bilen och hon pendlar till Kramfors. Fördelar med pendlingen, finns det?

– Fördelen är att jag kan sova på bussen och att jag får gratis motion. Jag går både till och från Sundsvalls busstation till kontoret i Nacksta. 10 000 steg om dan brukar jag få ihop på de turerna. – Jag sover alltid när vi passerar Timrå. Jag har aldrig sett EON-arena, men å andra sidan är den ingenting att se, säger den inbitne Modoiten Tomas med

glimten i ögat. En annan passagerare som gillar att sova på bussen är Fanny Svanholm, 21 år, som läser till sjuksköterska på Mittuniversitet i Sundsvall. Nu har Fanny pendlat till Sundsvall i lite mer än två månader. Idag ska hon ner och plugga till en tenta med sina kurskamrater. – Jag brukar ta 07.35-bussen istället för 07.25 för den går ända fram till universitetet. Då kommer jag fram prick halv nio och får springa in till lektionen. Men det är värt att ta den sena bussen för då får jag sova en stund längre på morgonen, säger Fanny.



Hört på 201:an: Full busschaufför? En morgon var bussen fylld till sista plats när den lämnade Resecentrum i Härnösand och busschauffören sa då till de resenärer som stod och väntande vid Shell Södra vägen: – Nej, men ni måste förstå, ni kan inte åka med mig, för jag är full. Ni får ta nästa buss.

YIPPIE HÄRNÖSAND

35


– När jag sitter ensam på bussen på morgonen och dricker kaffe ur termosen – jag älskar livet den stunden, säger Amanda Norberg.

Finns det någon fördel med  pendlandet?

– Att sova på bussen. Jag sover i princip varje gång. Ibland vaknar jag till och undrar vart jag är. – Jag bor på Storgatan och kliver på vid Riksbanken, så det är väldigt nära till busshållplatsen i alla fall, skrattar Fanny. Jag vill prata med en veteranpendlare och lyckas hitta Ingvar Godin, 60 år och lärare på Bygg- och anläggningsprogrammet på Västermalms gymnasium. Ingvar har dagpendlat till jobbet i 20 år. Han trivs med det jobb han har och det finns inte i Härnösand. Därför pendlar han. – Från början var det krångligare att pendla. Då fick man åka runt Stavrevi-

ken när inte Deltavägen fanns. Det tog mycket längre tid. – Man får göra av med en 500 timmar per år på bussen. Det är klart det blir jobbigt att sitta och åka emellan. Men det skulle vara ännu värre att behöva ta bilen när det är mörkt och snöslask ute. Bussen går tungt uppför backkrönet, motorn får verkligen jobba. Jag går längre bak i bussen och där sitter 17-åringarna Linn Cederholm von Schmalensee, Madeleine Nyberg och Nahom Tesfazion, som läser andra året på Businessprogrammet. Det här är tredje terminen de pendlar till Sundsvall. 16-årga Amanda Norberg går i ettan och läser Management och det här är hennes första pendlingstermin till

Hört på 201:an: Grillen i mittgången Bussen står still på den nya hållplatsen i Birsta tidigt en novembermorgon för att ta upp påstigande passagerare. Plötsligt backar en traktor rakt in i fronten på bussen: – Det var helt sjukt. Genom framrutan såg jag traktorn komma farande rakt in i bussen som blev helt intryckt. Grillen lossnade och chauffören gick ut och plockade upp den och la den i mittgången, för det var det enda stället där den fick plats, säger en passagerare som var med om traktordramat.

36

YIPPIE HÄRNÖSAND

Resvanor i Härnösands kommun:  Tåg och regionbuss används

i något större grad av kvinnor än män

 8 procent av alla resor som

går utanför Härnösands kommun går till Sundsvalls kommun

 Antalet resor per person och

dag är 2,9 stycken

 Det är ungdomar mellan 16-

19 år som åker mest regionbuss i kommunen. 12 procent av Härnösands ungdomar åker med regionbussar dagligen, i åldersgruppen 26-44 år är det 3 procent som åker regionbuss


Sundsvall. Hon har nyss flyttat hemifrån till egen lägenhet. – På hemvägen tänker jag på allt jag måste göra när jag kommer hem. Diska, tvätta, dammsuga och laga mat. Jag hade inte insett hur mycket det faktiskt är att göra nu när jag bor själv, säger Amanda. – Det blir ju tidiga morgnar, man måste upp en timme tidigare än alla andra. Jag vill kunna sova så länge som möjligt så jag är medvetet sen och brukar vara den som kommer sist in i bussen. Jag äter aldrig frukost utan tar en banan på bussen, säger Madde. – Madde är alltid sist och hon sover jämt på bussen. Jag kan inte sova här. Jag brukar luta huvudet mot fönstret och sitta och tänka. Det är en skön morgonrutin, säger Nahom. – Jag brukar sova, läsa, lyssna på musik eller plugga, säger Linn. – Jag kan inte plugga på bussen. Då blir jag åksjuk, säger Madde. De sprider en positiv energi i bussen. De skrattar mycket och verkar ha kul tillsammans. – Vi är som en liten familj, säger Amanda. De börjar prata om att de ska ha fulfredag och jag frågar vad det är. – Fulfredag betyder att vi bara har mjukisar på oss på fredagarna, säger Nahom. – Ja, det är bra med fulfredagar för då slipper man göra sig i ordning, säger Linn. Vi fortsätter att småprata och plötsligt är vi inne på ett helt annat ämne – busschaufförer. Alla är överens om att Nicke är den bästa. – En gång när jag hade tappat mitt busskort så hittade han det. Han glömmer heller aldrig att påminna om att vi ska ha bälten på oss i bussen. Han är snäll. Jag gillar Nicke, han är den bästa busschauffören, säger Nahom. Vi passerar Bengt Lindströms Y vid flygplatsen. Färgerna har bleknat och mattats av. Y:et ser trött och gammalt ut jämfört med hur det såg ut vid invigningen i all sin färgsprakande lyster. – Jag tycker att det är asmysigt att pendla. Det är skönt att bara sitta och koppla av och ta det lugnt, säger Linn. – När jag sitter ensam på bussen på morgonen och dricker kaffe ur termosen – jag älskar livet just den stunden, säger Amanda.

Ingvar Godin (till vänster) är en riktig veteran. I 20 år har han pendlat. Linn Cederholm von Schmalensee (nedan), Madde Nyberg och Nahom Tesfazion (i mitten) är bara inne på sitt andra år. Tomas Söderlind (nederst) sover oftast på bussen, men går sedan till jobbet i Nacksta.

YIPPIE HÄRNÖSAND

37


Gäller t o m 30/112009

Endast

4,81 kr/dag*

Ett av HEMABs viktigaste mål är att ge dig Länets Lägsta Priser. Det är bra både för dig som kund, för HEMAB som företag och för hela Härnösand.

*Gäller en 15 kgs förp. Iams Adult (ord.pris) till en hund på 20 kg.

*Max ett erbjudande per hushåll. Giltig tom 30/11-09 eller så långt lagret räcker i din närmaste zoobutik. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel. © Severa Pet Foods AB, 08-630 73 00, info@severa.se, www.severa.se eller www.iamsdog.se När jag lämnar min e-postadress godkänner jag samtidigt att Severa Pet Foods skickar mig information och erbjudanden via e-post. Jag kan när som helst avregistrera mig från maillistan.

Varvsgatan 18 • 0611–123 30 Öppet: vard 9-18 • lörd 10-14

Målet gäller våra tjänster fjärrvärme, renhållning, elnät samt vatten- och avlopp. Målet är långsiktigt och vi följer upp att vi är på väg åt rätt håll.

norrdans

Thomas Noone Dance

Läs mer på www.lanetslagstapriser.se

AKTUELLT • 10 december kl 16 Företagsträff på HEMAB Alla företag i Härnösand välkomna! Ta del av våra strategier. Ge din syn på vad vi kan göra bättre. För anmälan se www.hemab.se

! R Ä I PREM

A L A G

1

19/1 g a d s r

To

• Vi söker Elmontörer Är du den vi söker? En duktig elmontör som vill arbeta i ett elnätföretag som satsar framåt med ny teknik och nya arbetsuppgifter. Välkommen att e-posta din personliga ansökan innehållande meritförteckning så att vi har den senast 30 nov 2009 till: info@hemab.se. Det går också bra att posta till Härnösand Elnät AB, Box 304, 871 26 Härnösand. Märk ansökan ”Elmontör 2009”. För mer information se www.hemab.se

www.hemab.se 38

YIPPIE HÄRNÖSAND

Tort / Kvart / Sunday, Again Härnösands Teater

Torsdag 19/11 kl. 19.00 Lördag 21/11 kl. 18.00 Biljetter: 180:- unga tom. 19 år och pensionärer 80:- serviceavgift tillk. Arr: Härnösands Teaterförening


Ny avdelning med:

Vintage Second hand Fika med hembakt bröd!

w

BLÅ POR TEN ÖPPET Udda veckor tor-fre 11–17, lör-sön 11–15

Antik och Loppis Ramsås, Älandsbro 070–353 21 43

Extra öppet 1:a advent lör-sön 11–15

Hej alla härnösandare! Vi har köpt HEMAB Elförsäljning AB och hälsar dig nu hjärtligt välkommen som elhandelskund hos E.ON. Klimatsmart information och fina erbjudanden finns på eon.se/harnosand. Hos oss kan du känna dig som hemma. Välkommen!

Vi köper enstaka föremål eller delar av eller hela hem.

YIPPIE HÄRNÖSAND

39


Sport

MaLin – en tuFF brud i bandYFÖrPaCkning

OLLE LARSSON olle@yippie.nu

Att rättvist väga prestationer i en idrott mot dito i en annan är naturligtvis alldeles omöjligt.

40

YIPPIE HÄRNÖSAND

foto

Kenneth Zetterlund

L

istornas tid är nu. Så även på nya Yippiesporten. Alla har vi väl någon gång varit med om att göra listor. Ja, jag menar förstås inte en simpel handlingslista inför veckobesöket på OBS eller ICA eller en hopplös önskelista inför julen. Just nu florerar en rad bästalistor och utmärkelser som sätter idrottare mot idrottare och idrotter mot idrotter. Jag vet människor som tar sånt på allvar och försöker övertyga mig att Zlatan Ibrahimovic ska ha årets bragdmedalj. Jag svarar förstås jaså. Och ler. Att rättvist väga prestationer i en idrott mot dito i en annan är naturligtvis alldeles omöjligt. Just däri ligger charmen i dessa listor av skilda slag. Tyckandet är fritt, något absolut svar och dito rättvisa finnes icke. Själv har jag deltagit i en del listtillverkningar, av mer eller mindre bisarrt slag. Särskilt minns jag en sen afton i mitten på 60-talet på gamla Idrottsbladets redaktion i Stockholm när tv-profilen och listfantasten Bengt Grive beordrade oss att ranka världens mest kända människa. Efter en stunds högljudd diskussion ändrades uppdraget till att utse en person, alla tiders superkändis här på jorden. – Jesse Owens, föreslog någon. – Fel, konstaterade Grive med bister min. – Jesus, försökte någon annan. – Ännu mer fel, röt Grive kompromisslöst. Ytterligare några förslag blev bryskt förkastade innan den självutnämnde domaren tillkännagav ”det korrekta svaret”: William Shakespeare! Till sist: min listfavorit alla kategorier hittar jag under rubriken De Klantigaste Skadorna: John Smoltz, basebollspelare från Atlanta Braves. Han försökte före en match stryka sin matchtröja. Han glömde dock ta av sig tröjan och drabbades av första gradens brännskador. Allt enligt den förträffliga ”Listboken” (Strömbergs Media Group).

Det finns saker vi vanliga kan svära på att undvika. Fan ska stå i ett bandymål, exempelvis. Yippie mötte ett modigt undantag. Sabla såll, bedrövliga blindstyre, fumlande sopa. Kärt målvaktsbarn har många öknamn. Ett enda misstag och det kan vara kört. Klart man undrar varför någon frivilligt utsätter sig för allt detta. Vad är det för fel med att vara högerback eller toppforward? Vi frågade. Svarade gjorde Haik-målvakten Malin Berglund, 21, en tuff brud i bandyförpackning. Varför blir man bandymålvakt? – För mig är det kicken.., ja att göra en räddning. Och så smärtan, den är speciell, säger unga fröken Berglund, och ser riktigt nöjd ut med sin formulering. Liten boll som är svår att se, ett stort mål att vakta. På ett par skenor. Är du aldrig skotträdd? – Nej, nej, jag tål en hel del. Var vill man inte få en boll, Malin? – I 20 minusgrader är det ingen behaglig upplevelse att få en stenhård boll på insidan av låren.

En välriktad lackröd projektil i nyllet då? – Jag har ju ansiktsmask. Inga problem. Det kanske inte gör så ont, men det är alltid obehagligt. Malin delar målvaktsjobbet i Haik med Evelina Winqvist och Petra Nordh (nyförvärv från Jönköping). Hon säger att de hjälper och sporrar varandra och just samarbetet kan bli räddningen för Haik som nykomling i elitserien. Om du ska beskriva dig själv som målvakt? – Utkasten är min styrka. Jag är energisk och pratar mycket. Jag gillar att höras, det kommer alla på Högslätten att märka. Målvaktsjobbet är utsatt. Det är lätt att få kritik – och beröm. – Men man ska aldrig tro att man blir färdig som målvakt. Däremot ska man ha självförtroende. Målsättningen i vinter? – Vi har ett ungt lag och alla är målmedvetna. Taggade till tusen. Det blir tufft och kul, men vi ska nog kunna överraska.


Hur är läget? Malin Jonsson …Malin Jonsson i Älgarna, årets målspruta i Härnösandsfotbollen. 31 fullträffar på 16 matcher imponerar. Vad är det som utmärker en målskytt? – Hårt arbete i straffområdet. Det gäller att vara i rörelse hela tiden och hitta rätt position. Då blir man svårmarkerad. Du har varit borta från fotbollen i tre år. Nu blev det en hejdundrande come back… – Jag får väldigt fina passningar från lagkompisarna. Ibland går allt in. Det bara flyter på. Man behöver bara sätta fram en tå så blir det mål. Är de flesta av dina mål så kallade spelmål?

– Jo, jag har bara gjort ett på nick. Resten är spelmål. När du ser tillbaka, vad var roligast under säsongen? – Bortamatchen mot Frånö, kanske. En svår match. De är alltid ettriga och ger aldrig upp. Matchen stod och vägde, ställningen var 1-1, och jag lyckades avgöra med tre mål på raken. Det var kul. Hur många klara målchanser har du bränt? – Det vet jag inte… men det är nog en hel del. Vilken är din styrka som fotbollspelare? – Jag är aggressiv, stark och hård. Styrkan är egentligen min styrka. Vad måste du förbättra?

– Allt, ha, ha! Snabbheten och i viss mån styrkan. Kör hårt nästa säsong! – Tack, det lovar jag att göra.

Kanonligan Fem bästa målskyttarna på dam- och herrsidan i Härnösandsfotbollen 2009: DAMER 31 mål: Malin Jonsson, Älgarna 30 mål: Fanny Gradin, Älgarna 16 mål: Caroline Jonsson, Älgarna

Malin Holestad

cHrister berGfors, 64, meD rötterna i HärnösanD, har tagit över ordförandeskapet i Svenska Golfförbundet. Ekonomi och kommunikation är de två frågor som står högst på prioriteringslistan för Bergfors. Som under tiden i Öbacka har ett förflutet som handbollspelare i Brännans IF. Han har också varit personalchef på flygbolaget SAS och jobbat som stridspilot.

foto

Haik Har varit borta från Dameliten under en längre tid. Dagens trupp består av 21 spelare i åldern 14-35 år, varav de flesta är födda 88-93. Klubben har gjort tolv allsvenska säsonger och intar plats tio i den allsvenska maratontabellen; 134 matcher, 48 vinster, elva oavgjorda, 75 förluster, 437-635 i mål och 107 poäng. Så nu vet ni det…

3

KOMMANDE HÖJDPUNKTER

LÖrdag 21 noveMber Bowling: Allsvenskan, BK FlashBK Nolia, Parkadens bowlinghall 10.00 Prestigeladdat derby mot grannen från Ö-vik. Och jag lovar, det är mycket medryckande att följa den raffinerade sifferkampen från ringside.

13 mål: Frida Saari, Ramviks IF/Frånö

LÖrdag 5 deCeMber

10 mål: Jenny Beijar, BIK SK och Sanne Pettersson, Härnösands SK

volleyBoll: Damer division 2, Härnösands VK-Sätra, Landgrenshallen 14.00 Volleybollen i Härnösand är på väg mot nya höjder. Spännande? Absolut. Bra? Jodå. Underhållande? Stundtals.

HERRAR 28 mål: Alen Zulovic, Härnösands FF 14 mål: Ken Jonsson, Härnösands FF 13 mål: Jocke Nylander, Ramviks IF, Sebastian Libell, Älgarnas juniorer 11 mål: Kim Jonsson, Härnösands FF

LÖrdag 12 deCeMber handBoll: Damer division 1 Norra, Härnösands HK-Tumba, Öbacka sporthall 14.00 Damidrotten regerar i Härnösand. De nya inne-tjejerna hör hemma i HHK. Och som sagt, det handlar om näst högsta serien.

YIPPIE HÄRNÖSAND

41


Recensioner tvÅ gaMLa godingar

SPEL

 super metroid (snes, wii virtual console)

Om spel skulle kunna klassas som en konstform kan diskuteras, men om det har något hopp så började det för mig här. Prisjägaren Samus Aran har uppdraget att återhämta en stulen metroid, en flygande manetliknande varelse, från ett band rymdpirater. Det börjar på planeten Zebes regniga yta och därefter utforskar man miljöer som ett övergivet(?) skepp, kalla hav och ner djupare mot planetens desto varmare kärna. Det är inte uppdelat i banor utan spelet presenteras som en sammanhängande värld. Allt eftersom man skjuter sig igenom dessa områden samlar man på sig nya redskap för att ta sig vidare. Atmosfären är dock det som står ut mest för mig, särskilt med tanke på Super Nintendos 15+ år på nacken. De förmedlar en känsla av isolation och utforskning. Du hittar inget bättre då, och få spel lyckas bättre nu.

 Torchlight (Pc)

På ett sätt en väldigt lång single player-demo (och prissatt därefter) för Runic Games kommande MMORPG. Utspelas i en by plågad av något som lurar under den, och under är där man spenderar största delen av spelets tid som en av genrens tre gamla vanliga klasser; krigare, magiker eller jägare. Varje klass har dock mer möjlighet för variation än man ser annars. Vad du än väljer kommer du slakta dig igenom våning efter våning av jättespindlar, blåsrörsmissbrukande pygméer och mer, i jakt efter ännu en level up och ännu bättre saker att mörda med, den eviga moroten i snöret hela den här genren bygger på. Men låt inte demosnacket eller priset lura, det finns många timmars frenetiskt klickande att hämta.

Sida Partnership Forum Sida Partnership Forum är en arena för lärande och möten. Vi välkomnar företrädare som är intresserade av internationellt utvecklingssamarbete från: • näringsliv • myndigheter • kommuner, landsting och regioner • forskare • civila samhället VÅR KOMPETENS: kulturmöten och kommunikation, hållbar utveckling, genusfrågor, antikorruption, konflikthantering, hiv/aids, humanitära insatser, projektplanering och resultatstyrning, organisationsutveckling.

Sida Partnership Forum – där goda idéer möts

Sida Partnership Forum • Södra vägen 3 D • 08-698 50 00 • www.sida.se

42

YIPPIE HÄRNÖSAND

JOAKIM BENGTSSON

Kastreringskampanj HUND December, januari & februari

Tik och hanhund Upp till 50% på priset Läs mer på www.vmkh.se Ring och boka tid! 0611–20 000 Vi finns på gamla KA5-området i Härnösand, för vägbeskrivning se vår hemsida www.vmkh.se


foto Hanna

vimmel

Persson

Nöjesliv

YIPPIE TOG EN

RUNDA PÅ STAN.

BLEV DU FÅNGAD PÅ BILD?

Kristoffer och Erik, Svenssons

FRÅGEFREDAG PÅ STAN



6 november kl. 14.00-15.00 1. Vad gör du om fem minuter? 2. Vad gör du om fem timmar? 3. Vad gör du om fem månader? 4. Vad gör du om fem år?

gudrun åsalund dahlman

åke Persson

ulla viklander

1. Då dricker jag te!

1. Kvar på jobbet.

1. Då hoppas jag på kunder!

2. TV-kväll om det är något bra på.

2. Fredagsmys hemma.

2. En trevlig middag hemma.

3. Då flyttar jag till ett hus i Skåne.

3. Då njuter jag av vårsolen i sommarstugan!

3. Jag hoppas på något roligt, kanske en överraskning!

4. Då har jag förhoppningsvis pensionerat mig.

4. Då kanske jag är pensionär!

4. Jag hoppas på att jag då har ett sommarhus i Portugal!

YIPPIE HÄRNÖSAND

43


4 1 6 1. aleksis hoppades på en kul kväll på Svenssons. 2. hakimah yousufy, maud nandorf och henny eriksson är väldigt nöjda med Kupan/ Röda Korsets nya lokaler. "De är så ljusa!"

7

3. helena Bylund sitter och läser på Café Samba. 4. kathrin och sofia var på Genny´s.

Michael Jackson-filmen ”This is it” hade premiär på Saga Bio.

2

5. emma roade sig på Bittens. 6. fanny engqvist har sett fram emot Michael Jackson-filmen ”This is it” jättelänge! 7. kristina åsén och sanna andersson brukar ofta gå till Kupan/ Röda Korset eftersom estetiska programmet ligger alldeles brevid. 8. nina och henke är väldigt glada över att se Yippie på Bittens. 9. Johanna nordgren och Tina östman ska ta en fika på Sambiblioteket. ”Te och kakor blir det!” 10. sonja holmgren och anna-greta linder är på väg hem efter att ha jobbat ett pass på Kupan/Röda Korset med många kunder.

3

11. frida andersson har precis sett ”This is it” och är väldigt nöjd! 12. ida, sofia och sofie var på Svenssons.

44

YIPPIE HÄRNÖSAND

9


5

8

10

11

12

NYHET

Nu kan du annonsera här!

Marknadsför dig nära Vimlet! Här gäller modulstorlekar och begränsat antal annonser. Ta kontakt med Susanne Boström 0611-51 13 20 för bokning av annons!

YIPPIE HÄRNÖSAND

45


Julklappar till ditt hem!

Kravmärkt julbord ”med nya smaker” t ex • Chilimarinerad sill • Västerbottensill • Älgköttbullar Pris: 380:Öppettider: 17-23 Förbokning minst 15 pers

0611-640 11 • info.solebo.com • www.solebo.com

Duschblandare med energisparsystem

1595:-

Vi försöker lösa de små vardagliga miljöproblemen. Inget onödigt slösande med varmvattnet! EcoSafe™ för en bättre miljö.

Mora MMIX T5 Ord.pris1995:-

Köksblandare med energisparsystem

1395:Mora MMIX K5 Ord.pris1635:-

BOKA ANNONS I

• 100% Härnösand • Alla hushåll Ring 0611-51 13 20

Julmat Härnösand JULMAT

Tvättställsblandare med energisparsystem

1135:Mora MMIX B5 Ord.pris1335:-

Våra montörer ordnar montering och installering.

Vi fixar all er julmat: smörgåsar, gröt, landgångar, jultallrik, småvarm buffé eller ett helt julbord. Start 27/11 t o m den 23/12. Vi kör ut maten till er!

CATERING

Allt från smörgåsar till 3-rätters middagar. Vår köksmästare Bertil Ramström tillagar all mat. Välkomna!

NYÅRS-SUPÉ Varmrätt, 2-rätters, 3-rätters Kontakta oss för menyförslag Vi kör ut maten till Er mellan kl 10.00-17.00 VÅRT MOTTO: I alla lägen kommer vi att ge max för att du som kund Vi ska vara nöjd

ll mat kör ut a ösand! n r ä inom H

ERIKSSONS VVS

Telefon: 0611-20720 Telefax: 0611-207 71 Tullportsgatan 4 HÄRNÖSAND

46

YIPPIE HÄRNÖSAND

eller ring 0611–201 22


Kalendarium

OBS! Det här är ett urval av vad som händer i Härnösand. Det fullständiga kalendariet hittar du alltid på www.yippie.nu

Händer i Här nösand 18 nov – 15 dec

rt, Sunday Again/Kvart/To NorrDans e & Thomas Noone Danc 19 & 21/11

Dans till Kindbergs 28/11

musik 22/11

foto

24/11

1/12

utställningar Konsthallen Månadens konstnär i november Foto av Anders Eliasson. Pågår till 30 nov Marie Påvik och Elisabet Svensson Keramisk installation 29 nov-30 dec

Murberget LJUDLAByrint I en gigantisk klangskulptur kan du upptäcka ljud i alla dess former. Pågår till 10 jan 2010 Från Sapmí till Murberget I den här utställningen får du se föremål ur museets samiska samling. Pågår till 14 feb 2010

Bollstabor och andra Georg Hedbergs fotografier från Bollsta med omnejd. Han skildrar folkhemmet med demonstrationståg, körer, kalasbyxor, myggjagare och italienska veckor på Konsum. Pågår till 14 mars 2010 Asagudar Möt Bengt Lindströms jättelika asagudar. Pågår till 30 jan 2011

Technichus ”Äntligen vuxen” En utställning om ungdomar av ungdomar. Pågår till 31 jan 2010

Julkonsert Thorleif Torstensson, Susanne Alfvengren och Lasse trofast orkester. Härnösands Teater kl 19.30

Magnus Carlsson Änglars tid – en julkonsert med Magnus Carlsson + liveband under ledning av Kjell Roos. Även Säbrås barnkör NonStop medverkar. Säbrå kyrka kl 19

5/12

David & the Goliatsch 5 i 12 firas med klezmermusik Sambiblioteket kl 13

Julkonsert Härnösands Motettkör under ledning av Margareta Sandblom Säbrå kyrka kl 18

6/12

Adventskonsert Säbrå kyrka kl 18

10/12

Suzukikonsert Musik- och Kulturskolans suzukielever. Kvällsöppet i butiken. Murberget kl 17.30

12/12

Med reservation för eventuella fel och ändringar

Manu Lozano

Teatercafé med Motettkören Musik från filmens värld och en och annan julsång. Teaterfoajén kl 15

Kalles och Bengans julshow Kalle Moreaus och Bengan Jansson Härnösands Teater kl 17

YIPPIE HÄRNÖSAND

47


föreläsningar 22/11 23/11

26/11

1/12

dans/nöjen

En annan bild av Bollsta Ulla Johansson berättar personliga minnen från Bollsta. Murberget kl 14

19/11

Motionsdans Dans till Du & Vi. Härnö Dans & Konferens kl 18.30-21.30

Karin Johannisson Författare och professor i idéhistoria berättar om sin nya bok Melankoliska rum Sambiblioteket kl 18.30

28/11

Dans till Kindbergs Dans till populära dansbandet Kindbergs. Härnö Dans & Konferens

Humanistiska klubben Khosrow Razavi. Vad hände med Persien? Från saga till aga – Iran i historisk och kulturell belysning P105 i P-huset (f.d. Sjöbefälsskolan) kl 19-21 Landsarkivet Björn Thunberg berättar om kyrkoherden i Säbrå, Laurentius Svenonis och hans ättlingar. Mittnordensalen kl 18.30

3/12

Motionsdans Dans till Barrabazz orkester. Härnö Dans & Konferens kl 18.30-21.30

5/12

Dans till James Band... Julbord och dans till James Band... och överraskningsartist. Härnö Dans & Konferens

scen/teater 19 & 21/11 Sunday again/Kvart/Tort NorrDans tillsammans med Thomas Noone Dance från Spanien Teatern, 19/11 kl 19, 21/11 kl 18 28/11

3-5/12

sport 28/11

BK City-Timrå IBC Innebandy div 3 Öbackahallen kl 10.30

12/12

BK City-FBC Nordic Sundsvall Innebandy div 3 Öbackahallen kl 16.30

barn 21/11

28/11

48

YIPPIE HÄRNÖSAND

foto

Vad kan man lära av sagor? – Mycket. De är ofta mer djupsinniga och symboliska än man kan tro.

Karin Törnblom

Hallå där, Arne Wiig! Den 21 november berättar du sagor för vuxna på Sambiblioteket. Vad blir det för sagor? – Jag tänker berätta mer gammaldags sagor, grovhuggna och sedelärande sagor som kanske inte anses så passande för barn idag. Kan du ge något exempel? – Nej, det vill jag hålla hemligt. Men det blir en del sagor från det gamla Ryssland. Många av dem påverkade bröderna Grimms sagor, som i sin tur låg till grund för många Disneyfilmer. Men då var de värsta sakerna bortskalade. Jag vill plocka fram det grova och sorgliga i originalen.

Hoppa lilla loppa Musikteater med Eva Granath Wigardt och Catarina Edén. Sambiblioteket kl 12 Jullekar Med elever från musikhandledarutbildningen. Sambiblioteket kl 12 & 13 Bygg en kontaktmikrofon Ljudkonstnären Björn Ola Lind inspirerar och handleder. Murberget kl 16-19

Julkonsert, Magnus Carlsson 1/12

foto

Øyvind Lund

3/12

Sagor för vuxna 21/11

Pengarna eller livet En klassisk förvecklingskomedi med bl a Lasse Brandeby, Roland ”Teliapappan” Nordqvist och Martin ”Fråga Olle” Björk. Härnösands Teater kl 20

13 & 15/12 Windows NorrDans skyltfönsterföreställning NorrDans Fyren 13/12 kl 15, Murberget 15/12 kl 12.30

Pengarna eller livet 3-5/12

”Adress Metropol Konst” Ett 25-tal norrländska konstnärer visar performance, ljudkonst, videor, live painting, poesi, musik med mera Metropol kl 19


D I V I N O RRA D AM E R

12 DEC Kl 14.00 ÖBACKAHALLEN

HHK-IFK TUMBA Entré 50:skolungdom, pensionärer och medlemmar 30 kr

Dans till James Band... 5/12

övrigt 20-21/11

Minimässa på Technichus För ungdomar på väg till vuxenlivet. Technichus kl 11-16

21/11

Julmarknad Olika slöjdare. Försäljning av tunnbröd, sladdkakor, kolbullar, lotteri. Säbrå Hembygdsförening kl 11-15

Sagor för vuxna Arne Wiig berättar Sambiblioteket kl 14

Film – Men jag då? En film av Tove Kjellmark som tar oss in i en familjesituation under upplösning. Murberget, Hörsalen kl 16

22/11

Julmarknad Hantverk, slöjd,kolbullar, fika, lotteri m m. Brännaborg kl 12-15

Oväntat i LJUDLAByrinten Visning av LJUDLAByrint med inslag av oväntade möten. Murberget kl 14-16

28/11

Julmarknad Parketten kl 10-14

Julmarknad Försäljning – Vävstugan och Rädda Barnen. Musikunderhållning Sambiblioteket kl 11-14.30

Vernissage Keramisk installation med Marie Pårup och Elisabet Svensson. Härnösands Konsthall kl 12-15 Dansbandspotpurri på stan Centrum i Härnösand kl 12-15

29/11

Första advent Traditionsenligt första adventfirande Härnösands Konsthall kl 12-15

Skyltsöndag Centrum i Härnösand

6/12

Loppmarknad Brännaborg kl 12-15

13/12

Julmarknad Traditionell julmarknad på Murbergstorget. Försäljning av hantverk, slöjd och matvaror. Kolbullar, julstök, ponnyridning mm. Murberget kl 12-15

Lucia med esteterna Teaterfoajén kl 15

Äntligen vuxen! Pågår till 31 januari 2010

Marknadsför ditt arrangemang med en annons i Yippie Ta kontakt med Susanne Boström 0611-51 13 20 för bokning av annons!

Härnösands Motettkör

Sanna Hjalmarsson

Storseans med Birgitta Thollander Artillerigatan 3 kl 19-21

ill.

20/11

Hallå där, Mauri Mellenius, vd på Technichus. Vad är Äntligen vuxen!? – En utställning som är gjord av ungdomar och handlar om att bli vuxen. Vad kan man göra? – Man kan till exempel morfa sig själv och se hur man kommer att se ut som gammal, experimentera med olika ungdomsstilar eller spela memory med ungdomsord. Vi har också en biktstol där ungdomar ställer frågor och får svar av vuxna och tvärtom. Händer det något mer? – Ja, den 20-21 november har vi en minimässa om ungdomsfrågor. Mer om utställningen finns på www.antligenvuxen.se

Se & hör Dirigent Margareta Sandblom

Teatercafé Teaterfoajén, sön 22 nov kl 15 50 kr inkl kaffe

Julkonsert Säbrå kyrka, lör 5 dec kl 18 60 kr vuxna 20 kr barn VÄLKOMMEN!

YIPPIE HÄRNÖSAND

49


DAMKLÄDER

RESTAURANG

TAPETER & FÄRG

MÅLA OM

da nsk a mo dekläder

”För ett perfekt resultat”

Öppet torsdag 12-18, Lördag 10-14 Firma Karin Åberg Kusthöjden 13 (KA5) • 0611–188 81

DATA

0611-120 95 • Storgatan 23

Dagens lunch kl 11–13 Smårätter, smörgåsar Boka konferens hos oss! Vi har lokaler för små och stora grupper – upp till 200 personer

HUDVÅRD

www.hfs.se

Här borde du haft en annons. 15 000 ex per nummer. Nästa nummer kommer 16/12. Bokningsstopp 3/12. Ring oss så hjälper vi dig med annonsidén 0611–51 13 20

NU ÄR JAG TILLBAKA!

Boka valfri ansiktsoch fotvård så bjuder jag på frans- och brynfärgning (ord. pris 275:-). Erbj gäller ej presentkort. Gäller t o m 7/12

10%

RABATT

på Decleor-prod. Ej presentförp.

Säbråv 27 • 0611–194 60

www. salongsoma.com

KONST Nuschia Slomma Konstnär RAMVIK • 0612–404 24 Välkomna!

svenskakonstnarer.se Kika in på: kultur 1 & galleri 1

Besök oss på yippie.nu 50

YIPPIE HÄRNÖSAND

Vad är vi kända för: Lanseringen av Västernorrlandsfonden, Miljöcentralen, Upptäck Jorden, Aktiva Fonder, Energy Factor 2, Yippie, Härnösandmagasinet, Heta Utbildningar m m Vilka vi jobbar åt: Idus, Klar IT, Härnösands kommun, Härnösandshus, HEMAB, Härnösands hamn, Landstinget, Åmåls kommun, Sydöstran, Melleruds kommun, Johans Park & Mark m fl ... och 200 kunder till via Yippie Är du intresserad av att få hjälp med marknadsföring? Ring 0611-51 13 20


Magisk soluppgång över Däggstenarna. Foto: Kenneth Zetterlund


BARA I YIPPIE

VÄRDEKUPONGER HÄRNÖSAND ✁

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

på alla jeans

på Decleor-produkter

100 KR RABATT 10% RABATT 10% RABATT Gäller t o m 15/12 da nsk a mo de k läder

Firma Karin Åberg Kusthöjden 13 (KA5) • 0611–188 81

Gäller ej presentförpackningar! Gäller tom 7/12

på stövlar & skor från PAX Gäller tom 15/12

Säbråvägen 27 • 0611–194 60

Stora Torget 3 • 0611–201 05

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

synundersökning

Calvin Klein, s-xl, vit + svart

VI BJUDER PÅ för- eller efterrätt vid köp av varmrätt Max 2 personer. Värde 78:-

Gäller tom 15/12

Storgatan 32 • www.bittens.net

5 kronor för HERRBOXER

vid köp av glasögon från 395:-

KÖP 2 FÖR 400:”Make up your mind, use Calvin Klein”

Ord pris 250:-/st Gäller t o m 5/12

Gäller tom 15/12 0611–550 650 www.specsavers.se

Storgatan 20 • 0611–270 70

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

PASSA PÅ 40 KR RABATT Valfri förp Iams hundmat 15 kg

Köp 2 par sulor så får du

för ENDAST

199 KR

Max ett erbjudande/kund!

Ord pris 399-449:Gäller t o m 30/11

på Fiskolja

HALVA PRISET på det billigaste paret

Omega Forte

Gäller tom 15/12

Ord pris 220:-

Gäller t o m 1/12

Varvsgatan 18 • 0611–126 60

V Kyrkogatan 1 • 0611–135 31

Köpmangatan 2

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

10% RABATT KöP 2 KAFFE

GRATIS FALUKORV

på lågenergilampor E14, E27

Gäller tom 15/12

BODÉNS ELAFFÄR Storgatan 16 • 0611–120 93

BETALA FöR 1 Gäller t o m 1/12

Hörnet Nybrogatan/Storgatan

(Nyhléns) om du handlar för 200:Gäller ej tobak, alkohol, & tidskrifter Gäller t o m 30/11

Tullportsg 16 0611–213 50 www.tempo.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.