__MAIN_TEXT__

Page 14

INFART / PLOCK

Elevutställning från Ecuador

5

HUNDBAJSARNAS VÄRSTA BÄSTA FIENDE w När snön tinade bort och allt hundbajs kom fram fick Wilma Olsson Öberg och Alva Olsson nog. De tog helt enkelt på sig plasthandskar, tog med sig plastpåsar och gick ut och plockade. Vid två olika tillfällen fick de ihop totalt ungefär elva kilo hundbajs.

– Vi vill inte att folk ska bli drabbade. Det är ju inte det fräschaste att trampa i, säger Wilma, som liksom kusinen Alva går i årskurs 5 på Solenskolan. Hur fräscht var det att vara ute och plocka då? – Inte så roligt. Äckligt! Trots det är de beredda att

rycka ut igen, om inte förr så nästa år när våren kommer. Fast förhoppningsvis är mängden bajs då mindre. Tjejerna har nämligen startat Facebookgruppen #stoppahundskitpågatan. – Vi hoppas att många läser där och delar så att fler inser att de ska plocka upp bajset själva!

Fem släpp föR HITTA HÄRNÖSAND w Friskvårdssatsningen HittaHärnösand delas i år upp i fem etapper i stället för fyra. Nya kartor släpps vid varje månadsskifte och den första etappen startar den 1 maj. En annan nyhet är att kartorna finns att hämta i de stora livsmedelsbutikerna och andra större offentliga lokaler som Sambiblioteket, Simhallen med flera. – I övrigt är det ungefär som tidigare. Den som vill vara med registrerar sig och sina checkpoints på vår hemsida, säger Per Edström, ordförande i arrang-

erande Härnösands Orienteringsklubb. Varje etapp innehåller 20 checkpoints, alltså totalt 100, och deltagarna får orientera sig i olika delar av Härnösand och dess omgivningar. Den första kartan gäller Sälsten/Norra Härnön. Förra året registrerades totalt 36 437 checkpoints, en ökning med över 40 procent jämfört med året innan. – Vi hoppas naturligtvis att den siffran ska öka ännu mer i år, säger Per Edström.

Dragningen

14

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

w Nyligen kom gymnasieeleverna Viktoria Piirainen och Benjamin Alarcon hem efter en tre veckor lång resa i Ecuador. Där har de gjort sitt gymnasiearbete om hur urbefolkningen diskrimineras. De har bland annat fotograferat och pratat med olika människor. – Mannen på den här bilden driver en förskola som jobbar för att främja mångfald och för att bevara kichwa-kuturen, säger Viktoria. Nu ska bilder och texter sättas ihop av mediaeleven Maja Nylund till en utställning som visas på Sambiblioteket 2-13 maj.

Elever reser till Auschwitz w Den 23 maj åker hela årskurs nio på Murbergsskolan till Krakow för att bland annat besöka koncentrationslägret Auschwitz. Pengarna till resan samlar eleverna ihop själva. – Vi har samlat ända sedan vi gick i sjuan och nu fattas bara 11 000 kronor, säger Wilma Karlsson, en av eleverna. För att få ihop de sista slantarna säljer eleverna dels UF-företaget Gröna Häftets rabatthäfte, dels inramade diplom med ett tack till den som stöder resan. Rättelse

Res till gamla Härnösand w ”En resa i tiden” heter en ny applikation på eniro.se. Där kan man rulla över en kartbild och successivt byta från en svartvit gammal flygbild till en modern färgbild. På någon sekund går det alltså att se hur miljön har förändrats och nya hus och anläggningar har byggts där det förut var öppen mark eller skog. För Härnösands del är de gamla bilderna från 1955-1967.

Charlotta Bothorp, ålder: 70+, ägnar sig åt: litteratur och föreningsliv

Godis eller snacks?

Cykla eller gå?

Valborg eller 1:a maj?

- Godis! Man mår bra på godis! Jag har inget behov av snacks, däremot av godis.

- Jag cyklar när jag är på landet, men annars är det mycket promenader. Då gillar jag inte att lyssna på musik eller prata, utan tystnaden är viktig för mig.

- Valborg. Det hänger ihop med min studenttid, då man brukade ha kul och fira vårens ankomst. Ofta var det någon bal också. Jag firar Valborg även nu, gärna med en fest, och tycker det är härligt med vårsångerna!

w Två faktafel smög sig in i förra numret av Yippie. Motionsdanserna på Ramvik Folkets Hus arrangeras ojämna torsdagar och inget annat. Dessutom är det den fristående föreningen Motionererna som arrangerar, inte Motionärerna som är en helt annan förening.

90

år fyllde Thorbjörn Fälldin härom dagen. Han var partiledare för Centerpartiet 1971-85 och statsminister 76-78 och 79-82.

Profile for Alltid Marknadsbyra

Yippie Härnösand 4 2016  

Yippie Härnösand 4 2016  

Profile for lamee