__MAIN_TEXT__

Page 1

Å RG Å N G 11 • N R 2 / 2 020

MAG

ETT K VA ASI LIT N O ETS M O SS I TI MRÅ

1

TILL 1 0 0 0 E X. A LL OCH A HUSH I TIM FÖRET ÅLL AG RÅ K OMM UN

ANNONS

FA K TA AILEENS TIPS VÅGA! Varje grej du gör öppnar en ny dörr och är en ny lärdom. Var kreativ! Tänk utanför boxen, hitta nya vägar. SAMARBETA! Hitta samarbeten med andra entreprenörer – det är bra både för dina affärer och din utveckling. FÖRSAKA! Acceptera att du kommer att få välja bort saker för att lyckas. SKIT I VAD FOLK TYCKER! Tror du på något så kör!

Selfie från en inspelning med en influenser som inom kort lanseras på Voyd.

FOTO PRIVAT

”Det bästa jag har gjort”

2018 startade Aileen Lilja från Timrå eget. Två år senare lever hon på sitt video- & contentproduktionsföretag och ångrar inte en sekund att hon tog steget. – Det är det bästa jag har gjort! Det har krävt uppoffringar, men det har varit värt det.

w Aileen Lilja var bara drygt 25 år när hon blev egen företagare. Hon hade då provat på flera olika branscher och varit allt från kassabiträde till regionchef på ett kosmetikaföretag. Men hon tröttnade och flyttade från Stockholm, hem till Sundsvall/Timrå för att satsa på sin dröm. – Jag frågade mig själv: varför ska jag slita röven av mig för att uppfylla någon annans dröm? Jag visste vad jag ville göra och kände att det är nu eller aldrig. Kärleken till film har funnits så länge hon kan minnas. Som barn lånade hon sin mammas digitalkamera och började experimentera. I tio-elva-årsåldern började hon klippa ihop egna filmer och sedan har det bara fortsatt. Idag gör hennes företag allt från reklamfilmer för olika företag till konsertfilmer och egna tv-produktioner. Mycket uppmärksammad blev dokumentären om Sundsvallsboxaren Otto Wallin – ”Mitt liv som

proffsboxare” – som köptes in av C More. Den filmen gav nya uppdrag till bland annat Dplay och SVT. Hon har spelat in en konsert med artisten Tommy Nilsson och arbetar även med andra stora artister och profiler. Konserten är tillgänglig via plattformen Voyd där material streamas till betalande kunder. – Jag började samarbeta med Voyd när det var en ung startup, och ägarna Jesper Johansson och Mikael Bergström har betytt mycket för mig. Jag och Voyd har tillsammans lärt oss mycket under resan. Att starta upp som nyföretagare är en rolig utmaning, konstaterar Aileen Lilja. Glädjen över att få göra det man älskar och få bestämma hur det ska göras uppväger uppoffringarna som man ibland måste göra, och idag skulle hon aldrig vilja gå tillbaka till att vara anställd. När hon listar sina bästa tips för att lyckas som egenföretagare är ”Våga!” nummer ett. Och på slutet kommer det rättframma: ”Skit i vad folk tycker!”. Funderar du på att starta eget företag? Vi hjälper dig att komma igång! Kontakta Fredrik Eriksson, näringslivsutvecklare, 072-216 60 77 fredrik.eriksson@timra.se

Hallå där…

Näringslivskontoret

H E L A D E N N A S I DA Ä R E N A N N O N S

I Timrå går företagen före!

GÅ VIDARE

Gunilla Österholm, konsult hos Nyföretagarcentrum.

Vad gör Nyföretagarcentrum? – Vi erbjuder en oberoende, kostnadsfri och konfidentiell rådgivning för alla som funderar på att starta eget företag. Vi är ett bollplank om du vill prata affärsidé eller affärsplan och kan också ge förslag på nästa steg på din resa. Nyföretagarcentrum väljer också varje år ut ett mindre antal nyföretagare som får gratis mentorshjälp under ett år. Om jag har tänkt starta ett företag, varför ska jag vända mig till Nyföretagarcentrum? – Tips från kompisar är nog välvilliga, men Nyföretagarcentrums konsulter är utbildade och driver egna företag. Vi är proffs på det här, och rådgivningen är helt gratis – du har inget att förlora på att prova! Under perioden 2010–2019 genomförde vi 2 752 rådgivningar i SundsvallTimrå-Härnösand och under samma tid startade 1 485 nya företag där vi har varit med på ett eller annat sätt i uppstartsprocessen. Vad är starta egetbidrag? – Det är ett stöd som man kan få under en tidsbegränsad period om man är arbetslös eller riskerar att bli arbetslös och väljer att starta eget företag. Starta eget-bidraget hanteras av Arbetsförmedlingen så vänd dig direkt dit för att få mer information. Men tänk på att höra av dig i god tid – du ska söka bidraget INNAN du startar företaget!

Upptäck Timrås vandringsleder

Privatuthyrning lyfter Timrå • ”Ringar på vattnet” • Lyckat fredagsfika

FYRA SIDOR NYHETER FRÅN NÄRINGSLIVS­ KONTORET Mitt i tidningen • ”Hyr ut till hemestrarna”

FYNDLÄGE

Sommartider är loppistider

AGNES

SJUNGER

Upptäck Timrås unika historia

UT

TIMRÅTJEJEN HAR MUSIKEN I BLODET

FINT FISKE I BERGEFORSEN • BÅTLIV • DAG JONZON • TRAILFANTASTERNA


HÖGÅSTORNET LJUSTORPSÅN

TIMRÅ GOLFKLUBB

ÖPPNA LANDSKAP

Annica Sjöberg, sambo och Ljustorpsbo sedan 1984. Vi är lyckligt lottade som även har våra barn och barnbarn boende i kommunen. I mitt tidigare jobb inom hemsjukvården fick jag besöka alla möjliga och omöjliga platser inom kommunens gränser. Min nuvarande arbetsplats är på Arenaskolan där jag får träffa ”Timrås framtid” ca 460 härliga ungdomar. Det bästa med Timrå är närheten till den varierande naturen med öppna landskap, skog, berg, dalgångar och hav. Även alla idrottsaktiviteter som kommunen erbjuder är en tillgång. Jag har själv ett idrottsintresse sedan tidig ålder, ett intresse som även barn och barnbarn delar. Idrottsgrenar som har engagerat oss är skidåkning, fotboll, ridning, voltige och konståkning och allt har vi haft tillgång till inom kommunens gränser. Vi är nu 4 generationer som kan spela golf tillsammans. Smultronställen: Promenader i den natur som finns precis utanför husknuten och Timrå golfbana, platser att vara ”här och nu” på. Fotointresset är relativt nytt, anmälde mig till en fotokurs och köpte en kamera för 1½ år sedan. Jag har mycket att lära om fotografering så det kanske blir fler kurser och fler objektiv framöver. Jag gillar att fota i naturen och de allra minsta och enklaste detaljerna fascinerar mig lika mycket som storslagna vyer. Med tanke på att man inte ska resa så långt i sommar så har vi tur som har så mycket vackert att njuta av på hemmaplan. Ha en skön sommar! (Instagramkonto: asnaturrum)

Annica Sjöberg

From Timrå with love är ett initiativ från Timrå kommun och syftar till att stärka bilden av Timrå som plats. All framgång kommer från Timråbor och besökare som bidrar med att sprida positiva bilder av Timrå. Alla bidrar utifrån sina förutsättningar och det finns inga rätt eller fel. Grundtanken är enkel: SPRID DIN POSITIVA BILD AV TIMRÅ!

2

iTIMRÅ


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FÖR TIMR Å KOMMUN

NR 2 2020

INFORMATION KONTAKT: kommun@timra.se • 060-16 31 00 • GILLA OSS PÅ FACEBOOK! facebook.com/timrakommun WEBB: www.timra.se

Timrå ska klara coronakrisen! Både kommunen som samhälle betraktat och som organisation prövas hårt av coronapandemin. Tillsammans får vi göra hårda prioriteringar, tuffa uppoffringar och omställningar i vår vardag. Timrå klarar även detta, nu gäller det att vara uthållig i krishanteringen och samtidigt leverera välfärd, tillväxt och utveckling med sikte på tiden efter pandemin. SKYDDA VÅRA ÄLDRE Sedan i mars månad 2020 har Timrå kommun arbetat med en aktiverad krisledning. Tillsammans över förvaltningsgränserna har vi löpande arbetat med inriktning och samordning för att begränsa smittspridningen, skydda våra äldre och samtidigt upprätthålla samhällsviktiga funktioner. Vad har vi då gjort? Till att börja med gjorde alla förvaltningar riskbedömningar av sina verksamheter för att kunna vidta åtgärder för att minska smittspridningen. Det innebar att vi utökade lokalvården, vi separerade måltidsutrymmen för våra äldreboenden och elever och vi förberedde tydliga rutiner för verksamheten inom hemtjänst och särskilda boenden. Vi gick även ut med tydliga riktlinjer och förhållningssätt i hela organisationen för att varje medarbetare skulle kunna bidra till att minska smittspridningen –

0:-

Torghandel

Som följd av covid-19 så har Timrå kommun beslutat att hyra av torgplatser är kostnadsfria mellan 1/5 - 31/8-2020. Bokning av torgplats: Kontakta Anneli Holmqvist på telefon 060-16 31 52 mellan 8.00-11.30 eller via e-post: uthyrningen@timra.se.

vi har hört det många gånger nu: tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk och arbeta hemma där och när det är möjligt. Parallellt såg vi till att lägga beställningar av skyddsutrustning och desinfektionsmedel. Redan innan vi hade det första bekräftade fallet i verksamheten av covid-19 hade vi skyddsutrustning och gott om desinfektionsmedel på plats. Rutiner för att vårda misstänkta och bekräftade fall separat fanns på plats. Tyvärr har vi inte lyckats hålla smittan borta från alla våra äldreboenden, men än så länge från de flesta. En utökad provtagning av både personal och brukare står fortfarande på vår önskelista. Vi har även skickat postalt utskick till alla över 70 år med information och rekommendation med stöd för mat- och medicinstöd. FÖRETAGSAKUT Arbetet med att upprätthålla samhällsviktiga funktioner har även inneburit stora omställningar. Fastighetsskötare har fått hjälpa till i lokalvården, gymnasieutbildningen har skett på distans och vårt näringslivskontor som är van att arbeta med obruten tillväxt har ställt om till en företagsakut för att hjälpa befintliga företag att överleva när orderboken lyser tom.

skyddsutrustning till kommunala verksamheter och hjälper den kommunala ledsagarservicen med att köra ut varor till personer i riskgrupper. Elever tillverkar visir och personer som får hjälp på vårt arbetsmarknadstorg hjälper även till med att få ut viktig samhällsinformation om covid-19 på flertalet av de språk som talas inom kommunens olika befolkningsgrupper. Vi hanterar krisen tillsammans, tillsammans med de som kommunens organisation är till för. Det är just vår verksamhetsidé: Tillsammans gör vi det enklare att leva, växa och mötas!

n

Andreaz Strömgre

ANDREAZ STRÖMGREN, KOMMUNCHEF

Det är samtidigt häftigt att se hur Timrå som samhälle agerar i kris. Helt plötsligt har vi företag som skänker

andreaz.stromgren@timra.se

VÅRA DIGITALA KANALER!

Vill du följa kommunens arbete och hålla kontakt med oss? BEVAKA VÅR WEBB: www.timra.se GILLA OSS PÅ FACEBOOK! facebook.com/timrakommun INTRESSERAD AV NÄRINGSLIVSFRÅGOR? www.facebook.com/naringslivskontorettimrakommun FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM: timrakommun VILL DU GE ELLER HA TIPS PÅ AKTIVITETER I KOMMUNEN? Besök vår evenemangskalender: www.timra.se/uppleva-och-gora/evenemangskalender MER INFORMATION: Marie Zetterlund, kommunikationsoch marknadsansvarig, Timrå kommun, marie.zetterlund@timra.se i TIM R Å

3


HEL A DET TA UPPSL AG ÄR EN ANNONS FÖR TIMR Å KOMMUN

4DU

SOM BOR I TIMRÅ KOMMUN! Det innebär:

Timrå kommun följer myndigheternas rekommendationer kring hanteringen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Högsta prioritet är att skydda våra riskgrupper.

vi har besöksförbud på våra vård- 4 och omsorgsboenden

personal ska stanna hemma om de är sjuka eller har sjukdomssymptom en del grupp- och mötesverksamheter är stängda några av våra verksamheter har begränsade öppettider vi genomför distansundervisning för gymnasiets och vuxenskolans elever

4 4

4

4

Var med och bromsa smittspridningen: stanna hemma vid minsta 4 sjukdomssymptom

4 var hemma minst två dagar efter symptomen försvunnit

4 jobba hemifrån om du kan är du över 70 år? Träffa så få 4 människor som möjligt 4 tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten

4 hosta och nys i armvecket, undvik att ta med fingrarna i ansiktet

Viktig information om coronapandemin

4 håll avstånd till andra människor, minst två meter

4 avstå från större träffar och onödiga resor

Tack snälla!

Informationen ovan är hämtad från Folkhälsomyndighetens webbplats och gäller tillsvidare. Nya rekommendationer och riktlinjer kan ändras på mycket kort tid. Håll dig uppdaterad och följ myndighetsinformation: www.folkhalsomyndigheten.se www.krisinformation.se www.rvn.se www.1177.se www.timra.se/corona

2.

1.

4.

3.

5.

7.

8.

6.

9.

+ Korsord om Timrå

9.

Nio distanstips i väntan på bättre tider 1. Upptäck och tävla

Med broschyren ToppHemester i Timrå, som har gått ut till alla hushåll i Timrå i början av juni, kan du vara med och tävla om en middag och hyrbil genom att tagga dina bilder på Instagram med #topphemesteritimrå. Fram till och med 31 augusti kan du vara med och tävla. Tänk på att ha ett öppet instagramkonto och #fromtimrawithlove kan du alltid sprida!

2. Gör det festligare hemma

Passa på att använda restaurangernas erbjudanden om take away eller hemkörning. Duka upp fint och njut av en god middag. 4

iTIMRÅ

3. Lek turist hemma

6. Träna på nätet

4. Shoppa lokalt

7. Nyttja bibliotekens bok-kasse

Har du tittat nära på Y:ets nya färg? Har du vandrat i Mjällådalen? Eller varför inte leta upp Kallbäckens avrättningsplats! Det finns mycket att uppleva på hemmaplan. Stötta det lokala näringslivet genom att handla på hemmaplan. Om dina pengar stannar lokalt bidrar du till en hållbar framtid på flera plan.

5. Rensa och gör fint

Ta chansen och röj i garage och förråd. På timra.se hittar du TIRAB:s öppettider under webbsidan återvinningscentral.

Att träna med sin egen kroppsvikt som redskap är effektivt. Eller yoga. Leta reda på ett inspirerande program på tv, youtube eller annan kanal och kör järnet. Beställ en bok-kasse från biblioteken i Timrå eller Söråker som du sedan hämtar utanför biblioteket.

8. Köp soffbiljett

Gynna kultur- och nöjesarrangörer som sänder live. Det finns ett oväntat stort antal utbud av intressanta och bra evenemang att ta del av.


Håll-ut-krysset

Tävlingssidan finns i papperstidningen!

Skicka rätt svar till info@timra.se och märk mejlet med Håll-ut-krysset. Senast sista augusti 2020 vill vi ha ditt svar.


INNEHÅLL iTimrå • Nr 2 / 2020

Shoppa hållbart w Sommartider är lika med loppistider. 

HURTBULLAR

VANDRARE 

6

iTIMRÅ

Sidan 36 BÅTLIV

Sidan 16

Sidan 11

Sidan 38

STENKUL

Sidan 24


FOTO STIG CARLSSON

DAG JONZON info@itimra.se

P

KRÖNIKA

Ljuv musik av näktergal och rosenfink i Deltat å en gren sitter en vacker fågel, hallonröd på huvudet, och ropar till mig: Pleased to meet you! Pleased to meet you!”

Året är 1980 och jag har just flyttat till Sörviks Herrgård i Söråker. Det är en tidig, varm och solig sommarmorgon och jag får höra något jag aldrig hört eller sett. Ljudet är klart, högt, men också mjukt och rent som en från en piccolaflöjt. Det är en fågel som beskrivs som en sentida invandrare från öst. Jag kan fortfarande kan höra hur han sjunger ibland på senvåren och försommaren i buskagen längs Strandpromenaden och från naturreservatet Fågelsången i Söråker längs Klingerfjärdens norra sida. Vännen, naturälskaren och fotografen, Stig Carlsson står för årets

första bildbevis på att Rosenfinken återigen har gjort entré från öst. Från mitten av maj till början på september har du själv möjlighet att göra samma iakttagelser när den är på besök från Asien. På Facebook beskriver Stig rosenfinken som en av karaktärsfåglarna i Indalsälvens delta och att en av de första platserna i Sverige som den dök upp på under sjuttiotalet var just här i deltat. På senare år verkar den ha gått tillbaka något, men i år har jag uppfattningen att det är fler sjungande hannar än på länge, skriver Stig, som har fler fina naturbilder på sin hemsida www.outsidepix.com. Sena ljusa majnätter är också tiden för en annan sparsamt sedd och mer anspråkslös fågel vad gäller fjäderdräkt, men med en sång som väcker uppmärksamhet och känns exotisk på våra breddgrader. Näktergalens starka sång hör till en annan av mina bästa maj/junifågelupplevelser på hemmaplan. Så ta med kikaren på nästa vandring i deltat och lyssna efter fågeln med sången som vi tycker är så välkomnande. I Västergötland hör de en fågel som på västgötska signalerar: Skit i det du! Skit i det du! när vi hör Pleased to meet you.

Sommaren 2020 är sommaren som introducerar det lokala b­ egreppet Topphemester i Timrå i en broschyr som kommer att delas ut, inte bara i Timrå, utan även i sundsvalls- och härnösandsbornas brevlådor. Om det är någon gång vi har möjlighet att marknadsföra Timrås natur med det unika deltat i Indalsälven och Lögdö Vildmarks stora skogs- och sjösytem och Y:et som porten till Höga Kusten, så är det väl i sommar. Vi kan vandra, gå plockenader, uppleva vattenriket Klingerfjärden och Åvikebukten som omringar Tynderölandet och Åstön. Vi kan återupptäcka vår del av den gröna och blå planet som vi bebor, men som så lätt kan förbises på grund av hemma­ blindhet. Istället för att dra i väg, kan vi exportera våra egna

smultronställen och dela med oss – fast på behörigt avstånd. För aldrig har väl naturen känts så välkomnande och livgivande som denna vår och försommar. Och aldrig har möjligheten att skicka kärlekshälsningar från Timrå till omvärlden varit större. #From Timråwithlove kan komma att explodera på ­sociala medier i år. I Medelpad var det salig Nisse Lundmark som var vår fågel­guru och som jag hade glädjen att göra sällskap med på olika fågeläventyr. När vi vandrade i alskogen i Fågelsången i Söråker lanserade Nisse sin 80-talsversion av Rosenfinkens läte: Köp en video! Köp en video! Och blir du nyfiken på vad fåglarna egentligen sjunger, så titta in på Fågelramsor.se. på nätet. Bofinken sjunger vad många vill stämma in efter månader av karantän: ”Snälla lilla mamma kan jag få gå på bio ikväll?” Tills vidare är det vedbacken och naturen som har ­ ppet och ljust dygnet runt och söker du mörkret, så kan ö du hyra en egen filmvisning på Folkan för dina närmaste nära och kära – i väntan på det Nya Normala!

i TIM R Å

7


I N FA RT / PL OC K

Blicka utåt

Corona. Inställt. Social distans. Ja, vad att göra med dessa tråkiga realiteter? Svaret är förstås att se det positiva. Naturen är alltid öppen och i Timrå har vi mycket av den varan. Social distans? Inga problem där heller, vi ryms! I det här numret av Timrås bästa magasin går vi ut i naturen och njuter. Våra förfäder har lämnat spår efter sig, en del av dem har vi letat upp. Gör det du med! Följ med på en resa bakåt i tiden till platser där vi kan stanna upp ett tag. Mycket av det som var värt att besöka för 1000 år sedan är fortfarande vackert och värt ett besök. 

8

iTIMRÅ

TEXT & FOTO ANDERS ELIASSON


TIMRÅ BIBLIOTEK 1/6-30/8 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag

10-19 10-16 10-16 10-16 10-15

20/7-9/8 (v 30-31) Måndag 10-19 Tisdag 10-16 Onsdag 10-16

Berg- & gruskrossning med moderna, transportabla verk

2/6-14/8

Sommarutställning på Timrå bibliotek. Bengt Lindström i Timrå kommuns konstsamling. Sommarboken på Timrå bibliotek mellan den 11 juni - 17 augusti! För barn 7-12 år.

BIBLIOTEKET

För aktuella öppettider och mer information: bibliotek.timra.se

Vi har egna täkter i Binböle, Kallsta & Torsboda

FRÖLÉN KROSS AB FÖR FRÅGOR & BESTÄLLNING RING MARIA:

070 – 654 72 70 • 0611 – 214 40 • www.frolenkross.se

Sverige ska vara möjligheternas land för alla. Tillsammans tar vi kampen. Bli medlem! BLI MEDLEM I LIBERALERNA på medlem.liberalerna.se • 50 kr första året

NYAMKO SABUNI Partiledare

i TIM R Å

9


I N FA R T / PL O C K

Bergeforsen lockar

Bergeforsen lockar och drar. Inte bara fisk och fiskare, hit kommer även besökare för att njuta av området, sitta och titta en stund och kanske drömma om en vild lax i änden av ett fiskespö. w 30 meter från land, och på fyra meters djup i det virvlande strömstarka vattnet står en enorm öring och väntar på att något ätbart ska passera. Andra öringar är uppe vid ytan för att snappa åt sig en insekt som flyter förbi. På land står fiskare med vaksamma ögon och spejar efter spår på vattenytan som avslöjar var i forsen bytet finns. Två båtar rör sig med större rörelsefrihet och betar av området utanför kraftverket som heter zon två. Annelie och Torbjörn Hamrin heter arrendatorerna som sköter om området och ser till att allt flyter. Annelie är den som arbetar på heltid, och hon har bråda tider nu när säsongen är på högvarv. – Nu är det full fart! Örings­ fisket börjar under våren och försommaren då de kommer in från havet för att äta av insekterna som värmen medför. Sedan ska de ut till havet igen för att återvända under lektiden i oktober/ november, säger Annelie. När öringen går ut kommer laxen in för sin lekperiod i juli, så det är två olika typer av fiske i forsen. Laxen stannar till oktober då de påbörjar sin långa vandring söderut för att sedan återvända nästa år vid samma tid och har då växt på sig ordentligt. Men säsongen är flytande då fisken inte kan almanackan utan styrs av temperaturen i vattnet och andra faktorer. Det finns även en del fisk som stannar kvar så fisket kan bedrivas året runt. Harr, abborre och andra fiskar nappar, men vilket bete ska det vara och vilken tid på dygnet är bäst? – Det där är nog upp till var och en att pröva. Fördelen med våra ljusa nätter gör att fisken är 10

iTIMRÅ

Tre zoner finns närmast kraftverket. Zon 1 anses vara bäst.

Anneli Hamrin med en fin havsöring. Så här ser en 25-kilos ut.

aktiv dygnet runt, och det nappar lika bra på natten som på dagen. Om det sedan ska vara spinnare, wobbler eller skeddrag för att ta öringen är lite upp till var och en vad de tror är bäst. När det gäller laxfisket är vi tydliga. Då gäller enbart flugfiske, och där är det väl samma sak, att färgen och formen är upp till var och en så länge man har en fluga med enkelkrok säger Annelie. Fisket är indelat i tre zoner,

där platserna närmast kraftverket är zon ett. Det är åtråvärda platser att stå och fiska på, då fisken inte kommer längre. När det gäller lax och öring är antalet begränsat till fyra fiskar

per dag när man blöter reven i zon ett och två. I den tredje zonen är antalet fritt. Den största laxen som tagits på spö här i forsen sedan Bergeforsfisket vägde 30 kilo och får nog räknas till undantagen, men laxar på 10–15 kilo är något man kan räkna med, och när det gäller öringen är det vanligt med fiskar runt 5–6 kilo. – Bergeforslaxen är känd för sin styrka och därför ges en spektakulär upplevelse till den som får kämpa för att få upp den på land, säger Annelie, och fisket här är vida berömt. Det kommer även många internationella sportfiskare från andra länder hit och fiskar. I vanliga fall vill säga,

just den här sommaren är ju lite speciell, men behovet är större än utbudet, och man får sätta upp sig på en kölista för att få ett återbud under de tider som är mest populära. Fisken söker sig tillbaka till åarna och älvarna där den är född. När kraftverksdammen byggdes och älven reglerades kunde inte fisken gå upp längre, så energibolagen fick därför starta en fiskodling som kompensation. Idag släpps över hundratusen små fiskar ut årligen från Bergeforsens odling där samtliga individer har fått sin fettfena bortklippt. En markering som används för att göra beräkningar på stammens bestånd.


till hugg Spring i benen Man behöver inte fiska för att njuta av den vackra Bergeforsen. Nån gång i veckan under sommaren åker Birgitta Olsén och Kjell Uveskog hit med sin fikakorg och korkar upp kaffetermosen. ”Här är det lugnt och stilla och ingen stress, och en härlig plats att vara på.”

– Det är jätteviktigt att fångstrapporteringen görs av alla som tar upp fisk. Hur många som släpps ut kommer tillbaka? I dag sker en decimering av antalet på grund av skarv vars förekomst har ökat på sistone. Är det ett litet eller ett stort problem som måste åtgärdas? Laxen tar sig varje år ner till Öresundsbron för att återvända hit, och fångstrapporteringen blir därigenom en termometer på tillståndet i havet, säger Annelie. Några som gärna fiskar här är Wlowek Kapika och Bert-Åke Holmsten från Sundsvall respektive Njurunda. De fiskar 2–3 gånger per år här, och har för dagen hyrt en båt med en liten elmotor som tar dem runt ute i zon två. – Det finns ett ställe utanför en liten udde där det är 12 meter djupt, där brukar vi få napp. En fin öring på 6,5 kilo har vi tagit där, säger Bert-Åke. I en annan båt sitter två killar i 20-årsåldern som hoppat över motorn och ror istället. De får kämpa med årorna för att ta sig uppströms i zonen. – Det är det som är så roligt att se att både erfarna fiskeveteraner och nybörjare kommer hit för att fiska. Alla kan man sportfiska, men det går i regel en kvinna på tusen män och det bestämde vi oss för att göra något åt, säger Annelie och berättar om arrange­manget ”laxfiske för kvinnor” som när det utlystes på

sociala medier blev fulltecknat på en timme och uppmärksammades av 13000 personer innan dagen var över. – Ett gensvar som var otroligt! I juli och augusti kommer fiskeprofilen Evelina Henriksen hit och kör event för bara kvinnor. Där vill vi visa alla tjejer att det inte är något som hindrar oss från sportfiskeglädjen. Fisket i Bergeforsen har varit

viktig och inkomstbringande för befolkningen i trakten sedan urminnes tider, och för Annelie och hennas man Torbjörn är känslan stor för omgivningarna. De kan se fem generationer bakåt i sin familj där fisket varit betydelsefullt och därför värnar de mycket om platsen. – Det är en fantastisk miljö med stor potential att utveckla långsiktigt. Att ställa i ordning fler platser står på agendan. Det kan handla om att tillsammans med markägarna och de fiskeintresserade skapa bra förutsättningar. Att röja sly och ta bort buskage nära vattnet är något flugfiskare uppskattar, men även det som inte syns är viktigt att åtgärda. Spökgarn, alltså linor och liknande som ligger kvar i vattnet måste rensas kontinuerligt, säger Annelie. Om inte fisken i vattnet mår bra, så försvinner hela fisket, om inte sportfiskarna trivs, förloras en del av naturupplevelsen.

w Att springa längs skogsstigar och ut i naturen kallas TRAIL och det finns det ett gäng i Timrå som gör. En dag i början av sommaren träffades man och körde tre lopp med sträckor på 15–20 kilometers längd. Deltagarna kunde välja en eller flera lopp. En som sprang hela sträckan denna dag var Henning Karlsson. Han hade ­tagit sig hit från Sundsvall för att springa med det härliga gänget. – Det är opretentiöst, lättsamt, och kul att springa i Timrå med några som kan lederna. Det är väldigt fint att springa längs älven säger Henning och byter skor för att ta sig an nästa sträcka. Han var en av de sju som denna dag sprang alla tre lopp och vid målgång kunde känna sig nöjda med över 5 mil i benen. En Timråbo som ofta ses längs vägarna är Jimmy Siltamäki. Han gillar långlopp och brukar ligga topp tre i resultatlistan på

Höga Kusten Maraton. – Förra året kom jag på andraplats, och min bästa tid på den maran är 2 timmar och 52 minuter. Oj, då ligger du säkert även i täten i det här gänget? – Nejdå, inte alls! Det är väldigt stor skillnad på att springa på en rak väg och i berg. Det är helt olika löptekniker, så här blir jag ofta frånsprungen. Initiativtagaren heter Thomas Åkerdahl han och vill uppmuntra fler att prova på den här sortens löpning. – Vi springer inte ifrån varandra, utan håller ihop. Det här var ett sätt att visa på de olika sträckor som finns i närheten som ger blandad löpning i olika terränger. På Facebook har vi en grupp ”Sörberge Ultra Trail”, där den som är sugen får tips, och det går även via den gruppen att komma i kontakt med oss om man vill springa i grupp, hälsar Thomas.

Över stockar och stenar i djupa skogar och höga berg, och som här över bron. Full fart är det på: Jimmy Siltamäki, Henning Karlsson, Patrik Törnsten, Kenneth Norman, Ola Lindström, Thomas Storsjö och Thomas Åkerdahl.

i TIM R Å

11


Henrik Bouvin beundrar Cecilia Edlunds teknik.

Torbjörn ny chef för utemiljön w Den nye verksamhetschefen för

Sommarens bästa flopp w Det är mycket som är stängt i sommar, men den underbara Fagerstranden är öppen. Dygnet runt! Populärast i sommar är discgolfbanan. Den har funnits sju år, men nu i sommar tycks den få ett rejält uppsving då det är en utmärkt utomhusaktivitet. – Vi är båda nybörjare och det var faktiskt lite svårt att hitta nybörjarkit med discar, säger Cecilia Edlund som tillsammans med Henrik Bouvin har kommit fram till hål nio på banan. – Vi är halvvägs nu, och solen skiner, det är vindstilla och varmt, så det är en härlig dag konstaterar bägge samstämmigt. Hur spelar man då? Ja, det är inte så krångliga regler, det gäller att träffa kedjorna på korgarna som står på olika längd från utslagsplatsen. Nu kan det förstås vara så att det står träd i vägen och det är inte raka spåret mellan utslag och korg. Det gäller då att vara en skicklig

Tobias Nylander och Valdemar Ekbom.

kastare och få discen att flyga i en perfekt sväng för att runda hinder och i bästa fall göra en ”BIO” (Basket in One.) För att klara de 18 korgarna och vinna gäller det att ha så få kast som möjligt. Det brukar ta 1–1,5 timme att gå runt, och är det en härlig dag så är alla vinnare! Lite längre bort står två killar och tar en runda. Tobias Nylander och Valdemar Ekbom från Tallnäs

tycker att det är en perfekt aktivitet och det spelar ingen roll om man är duktig eller ej, man har kul ändå! Man klarar sig bra med ett set på fyra discar, två drivers och två puttar, men om man nördar in på detta (vilket verkar lätt) kan man ha hur många specialdiscar som helst. På många ställen har nybörjarkiten varit slutsålda på många ställen vilket säger något om den stigande populariteten och en ökande trend.

Nya kafétjejer kastar loss w Såhär i coronatider är det många sommarfik som

Wilma Frengen, Lisa Svedin och Elin Thelberg fixar fikat på Skeppshamn i sommar.

12

iTIMRÅ

utemiljön i kommunen heter Torbjörn Nylander. – Jag kommer att sitta på Kultur- och teknikförvaltningen och det är vi som har koll på vägar, parker, Torbjörn Nylander. skog och industrispår och liknande, berättar den nye chefen när vi träffar honom. Torbjörn berättar vidare om sig själv att han bor i Härnösand och tidigare varit projektledare på Trafikverket. Nu tycker han att det ska bli spännande att lära känna sina 15 nya medarbetare. – Det verkar vara ett härligt gäng så det här känner jag kommer att bli bra. Det känns även som att jag har kommit till en kommun med framåt­ anda, så här kommer jag att trivas! Om Torbjörn kan vi berätta att han, förutom att han spelar gitarr på fritiden, även när vädret så til�låter gärna tar hojen till jobbet. Och då pratar vi en riktig hoj. När det står en Honda Shadow på 1100cc parkerad utanför kontoret, då är han på plats!

funderar över hur de ska ha öppet. Några som bestämt sig och är taggade på att starta är Wilma, Lisa och Elin som slår upp dörrarna till Skeppshamns Sommarcafé i början av juli. – Vi utökar vår service genom att ta upp beställningar på uteserveringen, och kunderna kan även ta med fikat ut på klipporna eller stranden som finns i närheten. Alla kan känna trygga, säger tjejerna. De kommer även att sätta upp en frågeslinga på någon av stigarna i Skeppshamn och fler aktiviteter är på gång. Själva lovar vi att åka ut och njuta av en Skeppshamnsk räkmacka och njuta av havsutsikten i det somriga paradis som platsen är.

Y:et står redo för sommaren w Driften av Y:et har tillfallit den

ideella föreningen EQ Kultur som idag driver EQ Arena, en verksamhet som rymmer flera arbetsträningsarenor. – Vi kommer att ställa ut stolar och bord, så besökarna kan koppla av och njuta av kaffe, smörgåsar och glass och vi kommer dessutom att sköta om turistinformationen och ta hand om toaletter och utemiljön och liknande. För oss är det oerhört viktigt att våra arbetsträningsarenor innehåller riktiga arbetsuppgifter i skarpa lägen, och vi är glada och stolta över förtroendet att få sköta Y:et i sommar, och vi hoppas att det blir början på en lång relation, säger Kent Nordin på EQ Arena. −Det har varit ett högt tryck på området kring Y:et. Den här satsningen bidrar till hela områdets utveckling och att tillgängliggöra det för fler. Vi är glada att EQ Arena väljer att satsa mitt i en pandemi. Viljan hos våra befintliga besöksnäringsföretag är stor och detta kommer leda till fler samarbeten, säger Christian Söderberg, näringslivschef Timrå kommun.


DET HÄR ÄR EN ANNONS FRÅN TIMRÅ KOMMUN VÄ R L D E N S K V I N N O R F I N N S I T I M R Å – N I O K V I N N O R N I O B E R ÄT T E L S E R N I O L Ä N D E R

ÄNTLIGEN FÅR VI SPRÅKA MED VARANN IGEN Ergalem Zemichael och hennes dotter Misghana har väntat i tre månader på att kunna träffa sin språkvän Gunilla Jonzon Perlkvist. Coronautbrottet har satt stopp för så många aktiviteter och språkvännerna har i stället fått ringa, sms:a och chatta med varandra för att hålla kontakt. Men inget är som social närvaro - fast fortfarande med fysisk distans. Kadra Ismail är projektledaren som försöker hitta nya språkvänner och göra det möjligt för nyanlända kvinnor med uppehållstillstånd i Timrå kommun att utveckla svenska språket i samspråk med svenska kvinnor. Just nu förbereder hon vårens avslutning med att skriva ut diplom till deltagarna. Ergalem Zemichael bor i Söråker och kommer från Eritrea och Sudan. Hennes barn går på högstadiet i Ala och på Timrå Gymnasium och har snabbt lärt sig det nya språket. Ergalem var elva år när hon fick börja skolan i Karthoum. Hon fick bara gå fyra år i skolan innan hon blev bortgift och en ung mamma. Nu studerar hon Svenska för Invandrare på Vuxenutbildningen i Timrå och förbereder sig för nationella prov som innebär

att hon ska visa att hon kan läsa, skriva, förstå och prata svenska. –Gunilla har gjort att jag vågar prata och skriva och jag får lära mig hur viktigt det är för oss kvinnor att vi skaffar oss egen kunskap och tar ansvar för våra egna liv, säger Ergalem. Mariam Ali Shebko har också en språkvän och granne, Linda, som hon umgåtts jättemycket med innan coronapandemin bröt ut. –Jag saknar alla aktiviteter och hoppas vi kan börja träffas mer igen och inte bara håller kontakt via mobilen. Kadra Ismail, Integrationsenheten på Timrå kommun, kom redan på 1990-talet till Söråker och bor nu i Timrå. Hon är också styrelseledamot i Sundsvall/Timrådistriktet av Rädda Barnen. Hon vet hur viktigt det är att föräldrar och barn får det stöd som behövs för att förstå en ny kultur. Därför har hon dragit igång ett läxhjälpsprojekt för alla barn i årskurs 1-4 i Timrå. På Pingstdagen var det avslutning för alla barn som träffats för att göra läxorna tillsammans med stöd av frivilliga vuxna. Fika och pysselstund stod på schemat med föräldrarna i ett fantastiskt försommarväder.

Ergalem Zemichael

Kadra Ismail, projektledare Integrationsenheten på Timrå kommun

Mariam Ali Shebko

Avslutning i strålande sol.

TEXT OCH FOTO: DAG JONZON i TIM R Å

13


Musik i blodet Agnes Söderberg har i dagarna just gått ut sista året på gymnasiet och har hela livet framför sig. Hon fyller 19 år i sommar och ser fram emot sol, bad och härliga sommarkvällar och att spela fotboll i sin nya klubb, och att sommarjobba. Dessutom kanske något händer i sommar så hon får inspiration till att skriva texten till en poplåt. TEXT & FOTO ANDERS ELIASSON

V

i träffar henne på verandan i huset i Laggarberg. En jämthund skäller på den okände besökaren med kamera, block och penna. – Lugn Gibson lugn, hysch! När hunden fått skälla klart en stund berättar vi varför vi kommit. Vi hälsade på där Agnes bor för att vi hört en skön låt där hon sjunger solo. Vem är Agnes S som det står på skivomslaget, Laggarbergstjejen som i april släppte en singel på Spotify och redan fått 18 000 spelningar? Och hunden har fått namn efter en elgitarr, det vittnar kanske om ett stort musikintresse där hon bor? – Det blir nog så om man växer upp med föräldrar som är musiker. Mina föräldrar träffades när 14

iTIMRÅ

pappa spelade gitarr i Martinez och mamma sjöng, så i hela mitt liv har musiken funnits närvarande, och det har alltid funnits musikinstrument hemma. När jag var liten ville jag gå i musikskolan och lära mig ett instrument, och mamma tyckte jag skulle lära mig saxofon ”för det är häftigare än fiol”, och så blev det. Så nu är du jätteduktig på att lira sax? – Nej, jag höll på några år, men det kom andra intressen i vägen. Jag har spelat mycket fotboll. Jag började i IFK Timrå och spelade många år. Nu i höstas gick jag över till Selånger FK. Så nu får du snart möta dina gamla klubbkamrater fast på andra sidan? – Ja, det blir nog lite speciellt, jag var ju med

så länge i min gamla moderklubb och har väldigt många kompisar där, men det kändes bra för min egen utveckling att byta klubb. Din musikaliska bana, hur har den sett ut? – Jag började sjunga med ”We R singers” i Sundsvall, och lärde känna lite olika musikmänniskor. En dag ringde sångaren och låtskrivaren Kristoffer Bergman som ville att jag sjunga duett med honom på ett tävlingsbidrag i P4. Vi vann med låten (We are) killing it” och tog hem segern i årets upplaga av P4 Nästa i Västernorrland 2017. Sedan sjöng jag på hans låt ”Deep Water” på hans skiva med bandet ”NVGHTS”. Senare blev jag kontaktad av en producent på skivbolaget Ninetones i Sundsvall som tyckte jag skulle spela in en sololåt. Den


Agnes Söderberg NAMN: Agnes Söderberg. ÅLDER: 19 år. AKTUELL: Har gjort solodebut på Spotify med låten ”Imagine”. SYSKON: En massa hel, halv och bonussyskon. GILLAR: Att sjunga och hålla på med musik, spela fotboll och umgås med mina vänner. BADAR HELST I: En pool. SENAST LÄSTA BOK: Läser inte så mycket, men i skolan läste jag ”Omgiven av idioter”. MÄRKLIGASTE INSTRUMENTET HON SPELAT PÅ: Måste väl vara saxofonen!

processen har varit väldigt lärorik. Det är väldigt lätt att gå tillbaka i gamla mönster att sjunga på, men duktiga musikproducenterna har fått mig att prova modern pop vilket lite annorlunda än den pop jag är van att sjunga. Så det har varit väldigt utvecklande, säger Agnes. Vilket är din gamla stil då? – Främst har jag sjungit sorgsna pop-soulballader, jag gillar den musikstilen. ”Imagine” din debutsingel, vad handlar texten om? – Något man ångrar att man gjort i en kärleksrelation. Hur det skulle varit om man gjort något på ett annat sätt. Har du skrivit texten själv?

– Nej, men jag har varit med och skrivit en del av den, det var kul och jag har lärt mig mycket. Nästa steg är att skriva en låt helt och hållet själv. Vilken typ av text skulle du skriva då? – Det är svårt att säga, det är inte bara att sätta sig ner och skriva något och se till att det rimmar på vissa ställen, den text jag vill sjunga får gärna komma från erfarenheter i livet, att känslan i låten ska komma inifrån, då kan det bli bra. Jag gissar att du lyssnar väldigt mycket på musik, någon särskild artist som inspirerar dig? – Nej, ingen favorit just nu, men jag lyssnar mycket på soul och pop. Det skiftar. Sommaren står för dörren, du har nyss gått ut skolan, du har bytt fotbollsklubb, och du

har börjat sjunga i en ny genre, många förändringar. Framtiden? – Jag hade lite planer på att åka ut och resa, men nu är det ju som det är. Jag hade ett servitörsjobb på en restaurang i Sundsvall, men de ringde och sa att de måste skära ner på all personal så det sprack, det var lite tungt där ett tag, men nu har jag fått några veckors sommarjobb på Bogrundets Plantskola. Det känns bra. Sedan väntar jag på besked om jag kommer in på högskolan. Jag har sökt psykologprogrammet på olika orter i landet, och kommer jag in på någon av dem så är det fem år på heltid då jag vad jag kommer att göra. Lägger du musiken på hyllan då? – Haha, nej! Det kan man ju inte göra! J i TIM R Å

15


Loppistider hej hej… Tusentals prylar som ingen behöver, eller något tusen människor vill ha. Den står där på ett bord på en loppmarknad nära dig, den där fantastiska och idag SÅÅÅ trendriktiga grejen. Nu på sommaren får man tid att i lugn och ro gå och leta upp den där prylen man inte visste att man behövde! TEXT & FOTO ANDERS ELIASSON

w Några sätter upp en pappkartong med hänvisning till sitt garage där man radat upp grejer och prylar som legat i källaren eller på vinden sedan förra seklet och vinsten blir både utrymme och en slant, dessutom slipper man kanske åka till soptippen med dem, för vad som är skräp för en, är guld för en annan. Vi tittade in på några loppisar och kollade läget. Märrgårds Loppis & Antik – nu med vintagekläder!

Den ligger på Skeppshamnsleden på väg ut mot Tynderö och är rejält stor. Hela ladans 300 kvadrat är fylld med precis allt man kan tänka sig (och faktiskt en hel del som man inte kan tänka sig alls!) Utanför 16

iTIMRÅ

ladan går några myskankor tillsammans med Timrås snyggaste tupp och det kanske sitter en katt och ser sur ut vid lagårdsdörren. Ett skönt ställe att besöka, och loppisdrottningen på Märrgård heter Pernilla och hon berättar att nypåfyllt för i år är ett helt hus på gården fullproppat med vintagekläder. – Kläder från hela 1900–talet finns därinne. Just nu är det väldigt mycket 1950–60-talsklänningar och mycket är i nyskick. Det är mest damkläder även om det kan hänga en och annan frack för herrarna säger Pernilla. Det är inte bara klädesplagg i vintageboden, en hel del handväskor från 1950 hänger bredvid glänsande blanka bijouterier från 70-talet. I övrigt när det gäller loppis- och antikvitetsdelen här ute på Märrgård är det lite som man kan förvänta sig, hur mycket som helst av allt är nog en bra beskrivning och det ska nog mycket till om man inte hittar något att fynda. Hur är det öppet då i sommar? – Ja, bra fråga, det här kan bli en konstig sommar, så faktiskt det säkraste är nog att gå in på Facebook och titta på Märrgårds Loppis & Antik när jag har öppet.

Finns det något särskilt speciellt du minns att du sålt? – Oj, det är så mycket roligt som passerats genom åren, men jag sålde en gång en glasvas för tio kronor. Sedan konstaterade jag att den borde nog haft en annan prislapp. Vid närmare kontroll av vasen visade det sig att den var gjord av konstnären Simon Gate och var värd väldigt många tusenlappar. Det blev en nöjd kund i alla fall, alltid något! Orsils Loppis

På Laggarbergsvägen hittas en klassisk loppmarknad, om man letar någon skillnad på denna och andra loppisar så finns här även en hel del byggvaror som dörrar, köksbänkar, renoveringsgrejer, verktyg och liknande vilket kan vara lämpligt om man bygger något på sommarhuset. Mats Birgén är mannen bakom stora hyllor med massor av prylar, och ibland kan det vara svårt att hitta honom bland alla grejer. – Haha, ja, här finns över 600 kvadrat och många utrymmen att vandra runt i säger Mats och hjälper till att bära en kökshylla till en kund som ska renovera sin sommarstuga. Inne i själva huvudbyggnaden är

»


i TIM R Ã…

17


Ett härligt gäng på Erikshjälpen Niklas, Ida, Anne-Sofie och Chatrine.

Maud Hjältman har en loppis i sitt garage.

Mats Birgén trivs bland prylarna i Orsil.

det högt i tak och man kan vandra omkring länge bland trattgrammofoner, termosflaskor, vinställ, gitarrer, blomvaser, köksstolar och lampor, böcker, serietidningar och kristallkronor, vitrinställ och fotbollar. Ja, och 27614 andra saker förstås. Har du sålt något särskilt udda vid något tillfälle? – Jovisst, jag satsar mycket på ett udda sortiment, så det är ju så otroligt mycket som sålts genom åren, men en sak kommer jag ihåg: det låg 50 knivar uppradade i ett skåp, och det kom en man en dag och sa; jag tar allihop! Det var väl udda? Erikshjälpen

Egentligen kanske inte en loppis, men Erikshjälpen har varit på samma plats i 27 år berättar Chatrine Löfkvist som är butikschef. Stället har ändrat karaktär under åren och var mera ”loppislik” i början. Nu liknar den alltmer en strukturerad second hand-affär med skyltar som tydligt visar var allt ligger. Fynda udda saker kan man i alla fall göra här. – Man tappar en del kunder och vinner andra på det, så det jämnar ut sig. Konceptet är ändå densamma, folk skänker saker, vi prissätter allt och tar gärna ut så mycket det 18

iTIMRÅ

Pernilla vid Märrgårds Loppis & Antik.

går då överskottet går till hjälpverksamhet med fokus på barn här och utomlands säger Chaterine. Två anställda finns i butiken och då man även har ett samarbete med kommunen som en arbetsträningscentral, så det finns många hjälpande händer. Någon speciell sak du tänker på som sålts här? – En EU-moped får man väl kalla ovanlig i sammanhanget. En sak som jag själv ville köpa var en leksak, en hoppande tiger som var kul. Den hade passat hemma hos mig! Men varför köpte du den inte då? – Vi har en regel i butiken att det som kommer in till oss får inte personalen köpa förrän grejen legat ute på hyllan i 1.5 timme. Med tigern var det så att en kund hann före, det var lite synd för mig, men så blir det ibland. (Se filmen på den hoppande tigern på facebooksidan Erikshjälpen Second Hand Timrå under rubriken ”barnsligaste butiken i Timrå.”) Loppis

Loppis. Ja, den heter så, loppmarknaden som ligger på Terminalvägen. Fantasilöst namn, eller kanske fullständigt genialiskt?

Hursomhelst är man precis vad man heter, och det är en upplevelse att gå in. Konceptet skiljer sig lite från en ”vanlig” loppis då det är sju personer som har varsin del av lokalen och därför blir det en FANTASTISK mix av precis allting. Öppet tre dagar i veckan. I sommarlandskapet möter man ibland

en handskriven skylt det står LOPPIS på. Då kan man ana att här handlar det om en garageloppis, och det finns många sådana blommor i sommartimrå. Även om de är små, så är de icke att förakta, för här kan man hitta precis vad som helst, och detta till spännande priser! De finns överallt, och svänger man in vid Torsbodamacken och kör hundra meter ­träffar man på en av dem, det är Maude Hjältman som för sjunde sommaren i rad har sin garageloppis öppen. – Men vi har bara öppet då vi är hemma och om det är fint väder. Man kan ju inte bära ut sakerna om det ska bli regn säger Maude, och vi får som hon önska att det regnar på nätterna så sommarblommorna får sitt och att solen skiner på dagarna så vi kan besöka alla loppisarna som flyttar ut sina prylar!


HE L A D EN N A S IDA Ä R EN A N N ON S

FA K TA AILEENS TIPS VÅGA! Varje grej du gör öppnar en ny dörr och är en ny lärdom. Var kreativ! Tänk utanför boxen, hitta nya vägar. SAMARBETA! Hitta samarbeten med andra entreprenörer – det är bra både för dina affärer och din utveckling. FÖRSAKA! Acceptera att du kommer att få välja bort saker för att lyckas. SKIT I VAD FOLK TYCKER! Tror du på något så kör!

Selfie från en inspelning med en influenser som inom kort lanseras på Voyd.

FOTO PRIVAT

”Det bästa jag har gjort”

2018 startade Aileen Lilja från Timrå eget. Två år senare lever hon på sitt video- & contentproduktionsföretag och ångrar inte en sekund att hon tog steget. – Det är det bästa jag har gjort! Det har krävt uppoffringar, men det har varit värt det.

w Aileen Lilja var bara drygt 25 år när hon blev egen företagare. Hon hade då provat på flera olika branscher och varit allt från kassabiträde till regionchef på ett kosmetikaföretag. Men hon tröttnade och flyttade från Stockholm, hem till Sundsvall/Timrå för att satsa på sin dröm. – Jag frågade mig själv: varför ska jag slita röven av mig för att uppfylla någon annans dröm? Jag visste vad jag ville göra och kände att det är nu eller aldrig. Kärleken till film har funnits så länge hon kan minnas. Som barn lånade hon sin mammas digitalkamera och började experimentera. I tio-elva-årsåldern började hon klippa ihop egna filmer och sedan har det bara fortsatt. Idag gör hennes företag allt från reklamfilmer för olika företag till konsertfilmer och egna tv-produktioner. Mycket uppmärksammad blev dokumentären om Sundsvallsboxaren Otto Wallin – ”Mitt liv som

proffsboxare” – som köptes in av C More. Den filmen gav nya uppdrag till bland annat Dplay och SVT. Hon har spelat in en konsert med artisten Tommy Nilsson och arbetar även med andra stora artister och profiler. Konserten är tillgänglig via plattformen Voyd där material streamas till betalande kunder. – Jag började samarbeta med Voyd när det var en ung startup, och ägarna Jesper Johansson och Mikael Bergström har betytt mycket för mig. Jag och Voyd har tillsammans lärt oss mycket under resan. Att starta upp som nyföretagare är en rolig utmaning, konstaterar Aileen Lilja. Glädjen över att få göra det man älskar och få bestämma hur det ska göras uppväger uppoffringarna som man ibland måste göra, och idag skulle hon aldrig vilja gå tillbaka till att vara anställd. När hon listar sina bästa tips för att lyckas som egenföretagare är ”Våga!” nummer ett. Och på slutet kommer det rättframma: ”Skit i vad folk tycker!”. Funderar du på att starta eget företag? Vi hjälper dig att komma igång! Kontakta Fredrik Eriksson, näringslivsutvecklare, 072-216 60 77 fredrik.eriksson@timra.se

Näringslivskontoret

I Timrå går företagen före!

Hallå där…

Gunilla Österholm, konsult hos Nyföretagarcentrum.

Vad gör Nyföretagarcentrum? – Vi erbjuder en oberoende, kostnadsfri och konfidentiell rådgivning för alla som funderar på att starta eget företag. Vi är ett bollplank om du vill prata affärsidé eller affärsplan och kan också ge förslag på nästa steg på din resa. Nyföretagarcentrum väljer också varje år ut ett mindre antal nyföretagare som får gratis mentorshjälp under ett år. Om jag har tänkt starta ett företag, varför ska jag vända mig till Nyföretagarcentrum? – Tips från kompisar är nog välvilliga, men Nyföretagarcentrums konsulter är utbildade och driver egna företag. Vi är proffs på det här, och rådgivningen är helt gratis – du har inget att förlora på att prova! Under perioden 2010–2019 genomförde vi 2 752 rådgivningar i SundsvallTimrå-Härnösand och under samma tid startade 1 485 nya företag där vi har varit med på ett eller annat sätt i uppstartsprocessen. Vad är starta egetbidrag? – Det är ett stöd som man kan få under en tidsbegränsad period om man är arbetslös eller riskerar att bli arbetslös och väljer att starta eget företag. Starta eget-bidraget hanteras av Arbetsförmedlingen så vänd dig direkt dit för att få mer information. Men tänk på att höra av dig i god tid – du ska söka bidraget INNAN du startar företaget!

i TIM R Å

Privatuthyrning lyfter Timrå • ”Ringar på vattnet” • Lyckat fredagsfika

19


Näringslivskontoret

H E L A D E N N A SIDA ÄR EN A N N O N S

Timrås företagare ger kommunen ett rekordhögt betyg Timrå kommun får 2020 det högsta betyget någonsin av sina lokala företagare. Det står klart när enkätsvaren från Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet sammanställts. – Vilket fantastiskt betyg, tack alla företagare i Timrå för ert förtroende, säger Christian Söderberg, näringslivschef.

w Omdömena från Timråföretagarna ligger över riksgenomsnittet över hela linjen och de sticker ut tydligt på flera punkter, som exempelvis i kategorierna ”Kommunpolitikernas attityd till företag” (plats 2 i hela landet) och ”Tjänstemäns attityd till företag” (plats 3). Men även på punkter som exempelvis rör kommunikationer, service och bemötande samt dialog mellan företag och beslutsfattare är omdömena mycket positiva och i topp nationellt. Och när Sveriges kommuner som helhet får lägre betyg av sina företagare än föregående år så förbättrar Timrå sitt omdöme och ligger nu på plats 3 av 290 i Sverige. Christian Söderberg lyfter också fram företagarnas egen skattning av sitt engagemang, där siffran ökar 2020 från en redan hög nivå. Även i den kategorin ligger Timrå nu på plats 2 i landet. – Politiker och tjänstemän bygger inte ensamma det goda företagsklimatet i en kommun, utan en grundförutsättning är att det finns engagerade företag som vill driva näringslivsfrågor i dialog med kommunen, och det engagemanget finns verkligen i Timrå, säger Söderberg. Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet består av flera delar, där enkätsvaren från de lokala företagarna väger tungt. Den sammanvägda rankingen släpps i höst.

Elva unga laddar för företagande w Timrå fortsätter att satsa på projektet Sommarlovsentreprenörer där unga Timråbor driver eget under sommarmånaderna. Veckan efter midsommar startar projektet med en utbildningsvecka. I år deltar elva ungdomar, fördelade på fem företag. Åtta av sommarlovsentreprenörerna kommer direkt från högstadiet. – Det är jättespännande att komma igång. Vi är medvetna om att pandemin innebär en extra utmaning för den som startar företag nu så vi har tagit med ett särskilt block om hälsa, hygeien och smittspridning i utbildningsvecka, säger projektledaren Andreas Norrbin. 20

iTIMRÅ

Maria Österborg blev uthyrare av en slump och har de senaste åren haft fullt i sin stuga i Tynderö hela somra populära boendet, men hela juli är ändå fullbokad. .

Hyr ut till he Coronakris inom besöksnäringen på många håll, javisst, men i Timrå behövs faktiskt FLER bäddar. 2020 förväntas bli det stora genombrottet för hemester, semester på hemmaplan, och näringslivsutvecklare Fredrik Eriksson hoppas att många privatpersoner nu tar chansen. – Hyr ut! Här finns möjligheter att tjäna pengar, bidra till utveckling och att bli en ambassadör för vår kommun.

semestra på. – Timrå har varit en plats som semesterfirare drar förbi på väg mot mer inarbetade resmål. Vi börjar så smått etablera oss som en bra anhalt på vägen – men på sikt vill ju bli en destination i sin egen rätt. Den här sommaren när fler svenskar än vanligt stannar hemma har vi en möjlighet att visa upp hur fantastiskt fint Timrå faktiskt är, säger Fredrik.

w Att svenskar valde att semestra på hemmaplan var en trend redan innan coronapandemin slog klorna i världen. Redan 2017 svarade 40 procent av de tillfrågade i Vagabonds, Europeiska ERV:s och Utrikesdepartementets Resebarometer att de skulle tillbringa semestern i Sverige. Reserestriktioner, stängda gränser och en allmän oro i coronavirusets spår väntas höja den siffran rejält under sommaren 2020. Efterfrågan på boende nära naturen förväntas öka, och här ser Fredrik Eriksson, näringslivsutvecklare med inriktning på besöksnärings- och landsbygdsutveckling, att det finns bra möjligheter att lansera Timrå kommun som en bra plats att

En som redan är igång är Maria Österborg i Tynderö. Hon och familjen är bofasta i bygden sedan många år och blev stuguthyrare lite av en slump. – På vår grannfastighet står en stuga som är så fantastiskt gullig. Vi hade tittat till den åt grannarna som hade den som sommarstuga och plötsligt bestämde de sig för att sälja. Det slutade med att vi köpte den. Då var vi bara så glada över att ha fått köpa den och hade inte några tankar på att hyra ut den. Men för tre somrar sedan nämnde barnen Airbnb och vi la ut en annons utan några förväntningar alls. Och det bara ramlade in bokningar. Vid det laget hade det gått några år och


FAKTA HYRA UT – TÄNK PÅ DET HÄR

4 Förenklat gäller att hyresintäkter upp till 40 000 kronor per år är skattefria. Skatten är 30 procent av överskottet. 4 Det är olika regler för småhus, bostadsrätt och hyresrätt. 4 Om din uthyrning liknar hotellverksamhet kan du behöva betala moms. 4 Kontrollera med ditt försäkringsbolag innan uthyrning så att du vet vilket försäkringsskydd du har om olyckan är framme. 4 Hyr du ut via en förmedling till exempel Booking eller Airbnb måste du dela med dig av intäkterna till förmedlingstjänsten, men får också hjälp med marknadsföring och får ofta erbjudanden om exempelvis försäkringar.

arna. I år väntar en renovering av det

Maria Österborgs tips till uthyrare: VAR ÄRLIG! Var uppriktig när du redovisar standard och bekvämligheter i boendet. HÅLL RENT! Oavsett boendestandard: ingen vill bo där det är smutsigt och ofräscht. SKÖNA SÄNGAR! Satsa lite extra på bra sängar. Det uppskattar gästerna.

FOTO ANDERS ELIASSON

emestrare familjen hade hunnit bygga ut stugan Bäckebo med ett sovrum och en liten toalett, och hela byggnaden hade gått igenom en ordentlig renovering. På tre somrar har familjen tagit emot gäster från stora delar av världen, de mest långväga från Australien, och redan 2019 började sommarbokningarna trilla in redan i januari. Stugan är visserligen ett familjeprojekt där framförallt maken Bengt och dottern Sofia har en stor del, men Maria står som värd och hon är numera superhost enligt Airbnbs terminologi. Det betyder att hon och boendet fått genomgående mycket positiva betyg av gästerna. Och det märks att Maria älskar både sitt Bäckebo och värdskapet. Sju år efter köpet är den lilla röda stugan fortfarande en pärla för henne – och som uthyrare vill hon att gästerna ska känna likadant. – Jag gillar ju det här, men det tar också en del tid. Jag vill att det ska vara bra, nej, bättre än bra när man kommer hit och då vill jag gå igenom allt ordentligt innan nästa gäst kommer. Men det är ju för att

jag vill ha det så. Man bestämmer ju själv hur högt man vill lägga ribban. Vilka är det som hyr? – Det är ganska blandat, men det är kanske en viss typ av människor som lockas av att hitta den här typen av ställen. Hur funkar det att hyra ut via en förmedlare? – Det blev Airbnb mest av en slump, men det har funkat mycket bra för oss. Allt från kontakt, till chat och betalning. Vad är det som gör det så roligt att hyra ut? – Det är fantastiskt att tänka att vi har haft gäster från hela världen här hos oss, och att de älskar stugan lika mycket som vi gör. Jag räknade ut att vi hade 22 barn som bodde hos oss bara förra sommaren. Att höra barnskratt därifrån en sommardag är helt magiskt, jag blir alldeles varm i hjärtat. Sedan är det roligt att visa upp det vi har. Vi hade gäster här förra sommaren som skulle till Höga kusten. Men jag tipsade om våra fina, avskilda stränder och om fin natur och det slutade med att de stannade här. Den vackra naturen, havet, skogen – vi har ju allt det!

Näringslivskontoret

HE L A D EN N A S IDA Ä R EN A N N ON S

Det är kusten som höjer turismlusten När Timrå kommun vill utveckla sin besöksnäring så är det kustnära läget en nyckelfaktor. En viktig del är projektet ”Ringar på vattnet”, som avslutas vid årsskiftet. Och projektet har gett flera konkreta resultat. w ”Ringar på vattnet” genomförs i samarbete mellan Sundsvalls kommun och Timrå kommun, och syftet är att ”utveckla den turistiska infrastrukturen i anslutning till vatten och främja samt utveckla små och medelstora besöksnäringsföretag”. Projektet ska också öka tillgängligheten och servicenivån för att attrahera fler besökare både från vatten och land. Mycket fokus ligger alltså på att lyfta Medelpadskusten och när ”Ringar på vattnet” nu går in på upploppet kan Fredrik Eriksson, näringslivsutvecklare och en av två projektledare, peka på flera konkreta resultat av arbetet. – I Timrå kommun har Tynderö Fiskareförening byggt tre övernattningsstugor vid Färjas brygga. Tre stugor är inte så mycket, men den satsningen kopplar ihop med tidigare projekt på platsen som ny har bra service med restaurang, ställplatser och stugor. Utsjöbryggornas förening bygger ett välutrustat servicehus och klippbryggor i Åkeröviken på Åstön som blir ett lyft för båtturismen där. Vid Wiftstavarvs har Wifstavarvs båtklubb renoverat kajen som nu är i drift igen. Tack vara våra föreningar har detta projekt varit möjligt. Utan dem hade vi aldrig sett ett så lyckat resultat. Dessutom pågår fortfarande arbeten i Skeppshamn på Åstön, och i Sundsvalls kommun görs insatser vid Vindhem på Alnön och och vid Lörudden. Sammantaget gör satsningarna att Timrå-Sundsvallsområdet blir mer lättillgängligt för båtturism och kustnära turism.

Topp 100 blir Topp hemester

Turistbroschyren Topp 100 i Timrå blir sommaren 2020 istället Topp Hemester i Timrå. – Att välja ut exakt 100 tips i en tid när flera event och verksamheter har ställt in eller är osäkra på hur sommaren ser ut blev inte bra. Men det finns ju fortfarande mycket att uppleva i Timrå så vi valde ett annat sätt att presentera det, säger Anders Lövgren, vd på Kilo Kommunikation som producerar Topp Hemester i Timrå. Broschyren har i år mycket fokus på vandring, utflykter och upplevelser och kommer att distribueras i Timrå, Sundsvalls och Härnösands kommun. För att stimulera fler att upptäcka Timrå ingår i år också en tävling där hemestrare och andra postar bilder från olika besöksmål i kommunen på Instagram och därmed deltar i utlottning av fina priser. i TIM R Å

21


Näringslivskontoret

H E L A D E N N A SIDA ÄR EN A N N O N S

Kanonstart för fredagsfika Näringslivskontorets digitala fredagsfika har fått en toppenstart. Redan den första sändningen hade 90 deltagare. – Det är en superrolig idé och det är verkligen kul att vara en del av det här, säger artisten Martin Hanning Häggström som är värd i studion under sändningarna. w Coronapandemin är inte bara en affärsmässig utmaning. Den har också stängt ner mötesplatserna där företagare möts och nätverkar. I Timrå har Näringslivskontoret därför tills vidare ersatt de populära näringslivsfrukostarna med ett digitalt fredagsfika klockan 15 på fredagseftermiddagarna. Den 15 maj var det premiär och nu rullar satsningen på fram till och med den 26 juni då det blir sommaruppehåll. Men i höst blir det mer fredagsfika. – Vi förbereder oss för att kunna fortsätta en bra bit in på hösten. Vi vet inte när det blir fritt fram för större sammankomster och behovet av att mötas finns ju kvar, säger näringslivskoordinator Christina Eriksson, som är kontaktperson för fredagsfikat och även spindeln i nätet under sändningarna. Ett digitalt fredagsfika börjar med försnack från 14.45. Klockan 15.00 börjar ett komprimerat program där näringslivschef Christian Söderberg inleder med en personlig sammanfattning av läget

18 Den 29 maj var Timråbos vd Micael Löfqvist en av gästerna som intervjuades i fredagsfikastudion av Martin Hanning Häggström. Christina Eriksson höll koll på kommentarer och frågor i chatten medan Lasse Gustavsson från Timråföretaget Icreative skötte all teknik runt sändningen. FOTO ANDERS ELIASSON och där studiovärden Martin Hanning Häggström sedan tar vid med rappa inslag och intervjuer med aktuella personer. Efter sändningen finns sedan möjlighet att dröja sig kvar för ett lättsamt mingel. – Målet är att fredagsfikat ska fungera ungefär som en näringslivsfrukost. Det ska inte vara envägskommunikation utan en dialog där deltagarna kan reflektera, ställa frågor och tycka till, säger Christina Eriksson. Värden Martin Hanning Häggström har stor erfarenhet som konferencier och programledare, och ser uppdraget som både roligt och viktigt. – Jag är ju själv egenföretagare och vet hur svårt det är nu. Fre-

dagsfika fyller en viktig funktion. Det är en superrolig idé och det är verkligen kul att vara en del av det här. Förutom att leda sändningarna har Martin också skrivit en låt som framförs varje fredag och som blivit något av signaturmelodi för satsningen. Låten heter ”Timrå, Timrå” och vi kan avslöja att det handlar om en ny svensk text till en mycket känd sång. Låten finns inte i några andra kanaler så vill du höra hur det låter så hänger du med på Fredagsfika! Har du frågor om våra event. Kontakta näringslivskoordinator Christina Eriksson, 070-558 96 09, christina.eriksson@timra.se

FA K TA F R E D A G S F I K A – S Å F U N K A R D E T TID Fredagar till och med 26 juni ÖPPET FÖR Medarbetare, företagare och chefer.

HUR Anmäl dig via Timrå kommuns hemsida www.timra.se/fredagsfika

stycken nya företag har startats april–maj 2020

• Berglund, Elionor • Bjerkås, Rasmus (Reparation av maskiner) • Brännsand Fiske AB • Dahlgren, Markus • Dalin Hånell, Birgitta Kristin (Skogsförvaltning) • Dalin, Stefan (Skogsförvaltning) • Edlund, Andreas (Flyttjänster) • Engström, Fredrik (Blandat jordbruk) • Eriksson, Bengt Olov • Lidén, Gustav (Skogsförvaltning) • Lindholm, Gabrielle Marie • Näsman, Markus (Skogsförvaltning) • Sanli, Gülay (Redovisning och bokföring) • St Måleriteknik AB (Måleriarbeten) • Svedin, Karl-Erik Emanuel (Blandat jordbruk) • Unander, Håkan (Skogsförvaltning) • Åsman, Annika (Blandat jordbruk) • Östbom, Matilda (Lokalvård) Funderar du på att starta eget företag? Vi hjälper dig att komma igång! Kontakta Fredrik Eriksson, näringslivsutvecklare, 072-2166077 fredrik.eriksson@timra.se

Guldstegen flyttad till november Allt var förberett för Guldstegegala i slutet av maj — sedan kom coronapandemin. Galan sköts därför upp och den stora högtidsdagen för Timrås företag har flyttats, till i höst. Nytt, preliminärt datum för galan är den 19 november och platsen är fortfarande Bergeforsparken.

Har du lokaler, kontor eller mark att hyra ut? Annonsera gratis på objektvision.se

NÄRINGSLIVSKONTORET HJÄLPER FÖRETAG I TIMRÅ!

22

Christian Söderberg

Christina Eriksson

Annelie Axelsson

Maria Adolfsson

Fredrik Eriksson

christian.soderberg@ timra.se

christina.eriksson@timra.se

annelie.axelsson@timra.se

maria.adolfsson@timra.se

fredrik.eriksson@timra.se

070–235 51 51

070–558 96 09

073–059 99 48

070-558 9748

072-216 60 77

iTIMRÅ

Besöksadress: Terminalvägen 10, Timrå n 060-15 31 00 n naringslivskontoret@timra.se timra.se/naringslivarbete n https://facebook.com/NaringslivskontoretTimrakommun/


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Byggplats Timrå

Timrås nya badhus är på gång! Den 8:e april togs det första spadtaget av det nya badhuset i Timrå, som beräknas stå klart hösten 2022. Det nya badhuset kommer i sin helhet bli 3 våningsplan. Det kommer bland annat innehålla en bassäng med 8 stycken 25-metersbanor, 2 multibassänger med höj- och sänkbar botten samt en barnbassäng. Badhuset beräknas kunna ta emot 150 000 besö

kare per år, och kommer kunna erbjuda medborgarna och föreningslivet en förhöjd livskvalitet! NCC har sedan det första spadtaget togs påbörjat grundläggningsarbetet, gjutning av fundament och källare med alla moment i bottenplattan som avlopp och vatten samt el har påbörjats. Isolering, armering och gjutning av bottenplattan fortgår och det grundläggande arbetet beräknas vara färdigt i augusti.

FAKTA Öppningsdatum: Hösten 2022 Antal bassänger: En bassäng med 8 stycken 25-metersbanor, badhuset innehåller vidare 2 st multibassänger med höj- och sänkbar botten, den större bassängen är ca 17x8 m och den mindre bassängen är ca 8x8 m samt en barnbassäng Andra faciliteter: Friskvårdslokaler och relax samt även en servering/cafeteria Antal liter vatten: 1160 000 liter vatten Hur många arbetar här: 25 personer BYGGET AV BADHUSET DE SENASTE VECKORNA:

Byggplats Timrå H EL A DEN N A SIDA Ä R E N A N N O N S

i TIM R Å

23


R E P OR TAG E / T I M R Å S H I ST OR I A

Överraskningarn Det gamla golvet i sakristian hade fått ett mögelangrepp och bröts upp för att bytas ut. För att förhindra fortsatta fuktproblem behövde marknivån under golvåsarna sänkas för att skapa bättre luftgenomströmning. Då man skrapar bort ett lager av marken och kommer till mitten av sakristians golv upptäcker man ett trappsteg som leder till ett till, och ännu ett… Till slut kommer man ner till en stängd dörr… Följ med på en spännande tidsresa bakåt i Timrås historia. Vi vill ge dig tips på spännande utflyktsmål nu i sommar då vi stannar hemma och ”hemestrar”.

K

TEXT OCH FOTO ANDERS ELIASSON

yrkorna har idag inte samma dragningskraft som förr i tiden, då alla gick ”man ur huse” varenda söndag för sitt obligatoriska kyrkobesök. Men Timrå kyrka är mycket besöksvärd, och den ligger på en mycket

historisk plats. År 1796 stod den färdigbyggd, den kyrka vi ser idag, och det var känt att den byggdes på samma plats som en ännu äldre kyrka. 1400-tal trodde man länge, men det visade sig att den var ännu äldre än så. Ett mynt präglat med Johan Sverkersson, en kung i Uppsala mellan åren 1216-1222 hittades som visade att det handlade om en kyrka från 1200-talet. Myntet var det äldsta man fann vid de arkeologiska undersökningar under 2013 då kyrkans golv bröts upp på grund av mögel och svampangrepp och ersattes med ett nytt. Man fann även skelettdelar från minst 14 barn under golvet i kyrkan. Samtliga barn var under två år.

Lars Åke Boman står vid den gravsten som idag lockar besökare. Under denna sten ligger nämligen Skvaderns baneman Håkan Dahlmark som år 1874 sköt en korsning mellan en harhona och en tjädertupp på skogen i Lunde. Ja, det kanske alla vet, men det är väl lika bra att förklara vad en ”Skvader” är, för tänk om någon hittar detta nummer av Magasinet ITimrå om 200 år liggandes i en liten trälåda och läser dessa rader? Bakom graven och Lars Åkes rygg ser vi platsen för den en gång i tiden så viktiga infarten till Timrådalen. Här är vackert, och det känns inte så orimligt att tänka att denna vattenled i landet en gång i tiden var av lika stor infrastrukturell betydelse som vad idag E4:an är.

Kyrkan har restaurerats tidigare. Förra gången större ingrepp gjordes var 1949–50. Då kunde man konstatera att det under golvet till den står vid kyrkan och tittar mot Skönviksäldsta kyrkan fanns en raserad gravbacken så ser man dalgången där det gick kammare med rester av murbruk två vattendrag varav den ena, Merloinnehållandes skelett. Så nu undrar bäcken gick upp ända till Hamstasjön och man, hur gamla var dessa benrester Laggarberg berättar Lars Åke och beskritro? ver hur landhöjningen påverkat vattenDet här är intressant, för var dragen. Vid den andra bäcken, Torsdalplacerar man en kyrkobyggnad? bäcken fanns en kammargrav 400-talet. Varför står Timrås vackra kyrka På den dödes hand satt en guldring som där den står idag? Hur såg det ut i En lucka i golvet tyder på att han var en uppsatt krigare. I landskapet för 800 år sedan då den täcker trappan. graven fanns även delar av vapen av olika äldsta kyrkan byggdes. Det är just slag. Det anmärkningsvärda med denna grav var den funderingen som gör platsen värd ett besök. I att den döde hade fått smält guld hällt över brösgamla skrifter står det att den äldsta kyrkan restes tet, en betalning till färjekarlen over till de dödas på en ättehög, alltså en gravplats där kanske en rike? Åtminstone enligt romersk mytologi. stormannaätt begravts genom åren. Så hur gamDå vaknar fantasin till liv, och plötsligt kan man mal är platsen? se framför sig, vad y.som skulle vara en idealisk Vi stämmer träff med Lars Åke Boman som plats att bosätta sig på för 1600 år sedan. idag är 71 år. Han har bland annat varit kyrkvärd Då, när Lars Åke var 6 år undersöktes 14 gravar och alltid historiskt intresserad och bott i närheten av de vitklädda baskerförsedda herrarna på endast av kyrkan. Även som sexåring! fyra veckor! En av de gravarna var en rik kam– Det kom hit arkeologer sommaren 1954 och margrav från tiden omkring år 500. I närheten, det var spännande att se hur de gick omkring i sina vita rockar och svarta baskrar och grävde och där nu E4:a går, fanns tidigare två gravhögar. letade i marken. Jag var förbjuden av min mamma Klockstapeln till den gamla kyrkan byggdes på en av gravhögarna, medan kyrkan möjligen delvis att gå dit, men det brydde jag mig inte om. Där och då startade nog mitt intresse för historien som var rest på en tredje gravhög. Här i närheten har även en Vestlandskittel av brons hittats. Den var ligger under våra fötter. Du vet, det vi ser när vi 24

iTIMRÅ

importerad från Belgien, som på den tiden runt 300-talet var en romersk provins. – När ryssen kom med en stor flotta och härjade längs kusten stannade de till här 1721 och brände, ­rövade och härjade. Det är klart att de gick in genom Klingerfjärden till Timrå. Det här var rik bygd, och hade varit väldigt länge redan innan de kom. Här i Timrådalen har man gjort de rikaste guldfynden i Västernorrland berättar Lars Åke och vi sitter tysta en stund och ser ut över den vackra Timrådalens inlopp. Kanske just här slog sig de första Timråborna ner en gång. Levde och älskade, dog och begravdes. Efter en stund hörs inte längre trafiken från E4:an, och blundar man en stund ser man ett skepp med segel som sakta styr in mot land. Timrå kyrka är en vacker plats med historiska rötter. Hur var det nu med trappstegen ner i underjorden från sakristian? För fem år sedan kunde arkeologerna försiktigt öppna dörren som sattes in då den nuvarande kyrkans byggdes. Innanför dörren fanns föremål som en silversked från 1792 och glas och flaskor som troligen hört samman med nattvarden. Men här låg även en burk Icopal, en slags tjära som användes under 1900-talet, och troligen under renoveringen 1949–50 så fylldes trappan igen och glömdes bort.


nas kyrka

I en grav från 400-talet låg även ett bandolerbeslag från ett svärdsgehäng som bars över axeln Bandolerbeslaget tyder på att den döde var en romersk soldat med hög rang. Men det kan även vara ett krigsbyte. Vem var den döde i graven? En romersk militär som ingått i en försvarsstyrka anställd av rika stormän i Timrå som härskade över Timrådalen? Fynden kan idag beskådas på Länsmuseet i Härnösand.

i TIM R Å

25


R E P OR TAG E / T I M R Å S H I ST OR I A

Barnbergets mystiska mur Hit tar du dig genom att åka mot Laggarbergshållet,

fortsätta till Roken-Vänna och köra in på Gälevägen en bit tills du ser det mäktiga Barnberget. Där stannar du och promenerar mot ett berg fyllt med legender. Ta bara namnet. I en av berättelserna i folkminnet gick tre barn uppför berget, och bara två kom ner. En annan förklaring till namnet är att oönskade nyfödda barn kastades ner från berget Är det sant? Ingen vet. Alla dessa historier kanske bara härstammar från oroliga vuxna som inte ville att deras barn skulle vara uppe leka och klättra runt däruppe. För stupar oroväckande gör bergsväggarna på vissa ställen, och därför är det på sin plats för en varning. Den som ändå går stigen uppför berget får en mäktig belöning i en milsvid utsikt. Om vädret tillåter kan man se faktiskt se hela vägen ner till Hälsingland. Nedanför berget ligger den vackra Barnbergstjärnen och glittrar förföriskt. Den är i sig värd ett besök. (Dränktes barn i tjärnen för mycket länge sedan?) Njae, tveksamt, men det finns nog de som hört sin gammelfarmor berätta sådana historier. (Fake news skulle vi kanske säga idag!) Det är en plats mycket väl värd ett besök, det finns spår efter någon som grillat här, och stillheten. Om man vandrar på berget kan man mitt på berget se en stenmur som sträcker sig väldigt långt en bit strax nedanför bergsryggen. Muren väcker frågor. Vem byggde en stenmur

Tjärnen inbjuder till ett stopp. 26

iTIMRÅ

häruppe? På de flesta ställen är den rasad och mosstäkt, och därför svår att se, men följ den! Den är spännande att följa. Fortsättar man tills berget tar slut kommer man till Barnbergsstugan. Här kan man stanna till och ta sitt medhavda fika och fundera över hur lång tid det tagit att bygga en sådan mur. Det finns väldigt många teorier kring muren, byggdes den för att försvara något? Har det bott folk här som byggde den för att skydda sina kor och får från att ramla ner för berget? Eller har den någon religiös betydelse? Innan vi tittar vidare på den, går vi ner för berget och sitter en stund vid tjärnen. Här är väldigt rofyllt och härligt. På vägen hemåt träffar vi på en man som berättar att det under kriget var tyska kartritare som slagit läger däruppe. – Tyskarna fanns på olika ställen här på den tiden, det finns fortfarande de som kallar Hamstasjön för ”Tysksjön” berättar mannen. Då var det inte så bra med deras närvaro, men idag kan man mycket väl tänka sig att tystnaden, tjärnen och det mäktiga bergets utsikt skulle uppskattas av turister som till vardags trängs i stora europeiska städer. Och naturligtvis även för oss Timråbor.


Muren på Barnberget tål att fundera kring.

i TIM R Å

27


R E P OR TAG E / T I M R Å S H I ST OR I A

28

iTIMRÅ


Melltjärn – en stilla oas i väglöst land I vår jakt på svaret på gåtan kring den mystiska muren

på Barnberget nämner vi funderingarna för en man som gärna vandrar i skog och mark. Han heter Fredrik Karlsson och är en 57-årig skogsvandrare som till vardags är matte och fysiklärare i Sundsvall och dessutom ordförande i Timrå Naturskyddsförening. Jodå, han känner till muren och nämner att Barnberget besökts av medlemmarna i föreningen flera gånger. – Det blir alltid väldiga spekulationer kring vad den haft för funktion, och hur gammal den kan vara. Försvarsmur, inhägnad av boskap har nämnts, och lika många teorier som besökare. Men vet du, det finns en till mur på en plats alldeles i närheten. Den är det nog ingen som sett! Fredrik berättar vidare att ungefär 700 meter nordväst från Barnbergstjärnen ligger ännu en tjärn. Melltjärn, och att även den är värd ett besök. – Den är lite mer svåråtkomlig och därför sällan någon som går dit. Den kan vara lite svår att hitta, men jag visar den gärna. I tjärnen, som är en femtedel i storlek av Barnbergstjärnen häckar så här på försommaren smålommen. En fågel som gärna vill ha stillhet och lugn under häckningstider och därför slagit sig ner så här i väglöst land. Det där låter spännande, så vi nappar på erbjudandet och bestämmer oss för att utgå från Barnbergstjärnen där vi ses. – Jag tycker om den här platsen vi ska till. Det finns inget naturligt sätt att gå dit på, man får passera myrar, berg och oländig terräng, men stillheten är värd omaket att ta sig dit. Fredrik har med sin kamera med ett kraftigt teleobjektiv. Han riktar den gärna mot djuren i naturen, och oftast blir det fåglar. En gång fotograferade han en blå kärrhök, berättar han lite stolt. När vi kommer till den nordliga delen av tjärnen hittar vi de märkligt resta stenarna. Vi slår oss ner och förundras. Vilka byggde detta? Varför? Vi blir alltmer nyfikna och fantasin skenar iväg. Vi följer sträckningen 200 meter norrut och skrämmer upp en tjädertupp som med tunga fjädrar flaxar iväg. Att vandra i stiglöst land är en fantastisk upplevelse. Det är säkert så att några besökare på denna plats skulle tycka att den är helt ointressant, skaka på huvudet och säga att det finns ju inget att se här, medan andra ser mellanrummet i tidlöshetens lugn som infinner sig när man slår sig ner vid en Bauersk tjärn och betraktar en mur någon byggt för länge sedan. Oavsett syfte.

Om stenar kunde tala så skulle gåtan kring muren vid Melltjärn kunna lösas.

Fredrik trivs i naturen och har alltid kameran nära till hands. i TIM R Å

29


R E P OR TAG E / T I M R Å S H I ST OR I A

Platsen är lika vacker som skrämmande.

Skrämmande men stärkande vandring Att vandra är härligt! Gå i Linnés spår i sommar. På sin lappländska resa i maj 1732 kom han till Hässjö kyrka och stannade till vid Trollstenen och tecknade av trollhandens grepp om stenen. Legenden säger att ett troll blev irriterad på kyrkklockorna som ringde så högt att trollet kastade denna sten mot kyrkan för att få den att tystna. Leta på så ser du handavtrycket! Sedan kan du fortsätta mot Linnégrottan som finns på Brunäsberget. Norrstigen är namnet på den väg som ­användes redan under 1300-talet. Linnéstigen omfattar en sträcka från Gumböle till Rolandsbacke och vidare norrut. Snart kommer du till Timrås utkanter och hamnar på den mest skrämmande platsen man kan ta sig till: Kallbäckens avrättningsplats. Här finns egentligen inget att se, men känslan man kan uppleva på denna plats kan få håret på armarna att resa sig. Kanske inte mitt på dagen, men en sensommarkväll vid skymningstid känner man sig väldigt olustig när man vet

30

iTIMRÅ

vad som utspelats här. Kallbäcken användes som avrättningsplats från 1770 fram till 1866. Första gången var 1770 när Erik Michelsson och Olof Jonsson från Villola i Viksjö halshöggs för mordet på sin granne Micael Ersson. Deras huvuden sattes upp på störar och de ituhuggna kropparna spikades upp på vagnshjul för att visa vad som skulle hända om man bröt mot lagen. Den allra sista avrättningen ägde rum 1866

då 30-årige Peter Hedin halshöggs för mordet på Barbara Christina Bjelkström från Ljusdal. Det mordet utförde han på uppdrag av maken för 25 riksdaler. Totalt avrättades 88 personer på denna plats. Avrättningsplatserna lades i princip alltid på sockengränserna, så långt bort som möjligt så att inte eventuella gengångare skulle störa det levandes liv. Platsen ligger 50 meter från den gamla landsvägen Norrstigen, så att förbipasserade kunde påminnas om vad man riskerade som brottsling. Den är utmärkt med en skylt vid vägen mellan Krånge och Häggsjö vid gränsen mot Ångermanland.

Informationstavlan berättar en del av historien.


Frötuna arkeologstig Platsen där de döda vilar och nutidsmänniskan får ro. Enklast är att parkera vid Ljustorps trädgård och utgå därifrån. Stigen är lätt att gå, och inte så lång, följ vägen mot Frötunakullen och håll utkik efter stigen som leder upp mot berget. Det är lätt att hitta om man läser landskapet och tänker som våra förfäder på 500-talet gjorde: var ska vi begrava våra döda så de får den bästa utsikten? Där uppe på toppen av kullen ligger sex gravar i en lummig härlig skogsmiljö. Det är lätt att gå här och det finns bänkar att slå sig ned på och filosofera över tidens gång. Tanken man får när man betraktar landskapet svindlar något då man inser att när de första Ljustorpsborna slog sig ner här låg det en havsvik nedanför kullen.

i TIM R Å

31


R E P OR TAG E / T I M R Å S H I ST OR I A

Vraket som blev kvar

En uppfriskande tur till havet vore väl på sin plats under tidsresan. Åk mot Söråker och fortsätt Skeppshamnsleden till ett underbart naturreservat i kommunen. Tidigare var här ett skjutfält men numera är det ett välbesökt friluftsområde med olika promenadleder på de gamla militära skogs­ vägarna. Skogen har inte avverkats här på väldigt länge, just på grund av den militära verksamheten i området och därför kan den botaniskt intresserade få sitt lystmäte uppfyllt. Här finns väldig många gamla lavbehängda granar, varierande natur och ett rikt djurliv. Vid Skeppshamn finns kapellet från 1700-talet, ett litet fiskarmuseum och en härlig skärgårdsmiljö och ett mysigt sommarkafé. Men det finns något de flesta besökare missar, nämligen ”Nordstiernan”. Vid parkeringen tar 32

iTIMRÅ

du vägen till höger och går en liten bit efter den tills du ser havsviken. Där kan du slå dig ner på en sten och se henne där hon ligger, och så berättar hon sin historia som börjar… …en tidig höstmorgon i mitten av september år 1680 skulle skepparen Skott åka vidare söderut. Han hade varit i Härnösand och lastat sitt fartyg med beställda varor som inhandlats på höstmarknaden. I lastutrymmet fanns tunnor fyllda med rensad lax, torkad gädda, smör och ost och en hel del annat. Det fanns även stora mängder pengar i fartyget 1,8 ton kopparmynt låg i lasten. Nattlägret för det 20 meter långa fartyget med sin besättning på 10 man hade varit i viken vid Skeppshamn ute på Åstön. Skepparen Skott hade skickat sin unge dräng Michellsson för att leja

några mannar att med rep dra ut fartyget ut från land. När förtöjningarna var lossade tilltog emellertid vågorna, Skott beordrade därför att fartyget åter skulle in mot hamn igen. Handelsmannen och ägaren till skeppet, Hindrich Honnon ville däremot att man skulle ankra ute en bit från land för att invänta bättre vindar. Nu bar det sig inte bättre än att den unge pojke som Skott satt att sköta rodret missuppfattade sina instruktioner varpå skeppet drev in mot klipporna där det slås hål på skrovet och fartyget började ta in vatten. Lasten tömdes i panik medans skutan tog in alltmer vatten och en del av godset försvann. Ägarna till godset stämde skeppsägaren och just


På väg ut till havet stannar du till vid Skilsåker och tar en titt på de fantastiskt mäktiga gravhögarna. Här står du nu 50 meter från vägen framför Medelpads två största rösen från bronsåldern. Här på denna plats gick kustlinjen den gången de byggdes. Den största gravhögen är 44 meter lång och 11 meter bred. Vem eller vilka begravdes här? Då var det säkert de mäktigaste personerna i området. Idag är de namnlösa.

Hon sjönk för 340 år sedan, och kommer att få ligga kvar i viken vid Skeppshamn intill tidens ände. Då hon sjönk var havsnivån 2,5 meter högre, och låg längre ut då vägbanken idag är utbyggd, vilket innebär att en stor del av skeppet är täckt med utfyllnadsgrus. Man kan ju inte annat än att fundera över om det ligger någon kista med kopparmynt därunder…

därför är fartygets vidare öde och innehållsförteckningen väldokumenterad. Båten sjönk ner till havets botten, de som mindes var den låg dog, och platsen för hennes tysta grav blev en hemlighet tills en trädbit som stod upp ur vattnet för åtta år sedan skvallrade om hennes återkomst till ytan. I det rättsliga efterspelet kan man läsa om alla

varor som fanns ombord och de krav på ersättningar som gjordes, men märkligt nog nämndes inte fartygsnamnet, men såväl ägaren Honnon som fartyget var hemmahörande i Gävle, och studerar man skeppslistorna från den staden stod han som ägare till en krejare av furu vid namn ”Nordstiernan” under detta år. I nästa års skeppslista är hon borta ur rullorna.

Lämnar man vraket och går vidare kommer man in på småvägarna som leder till Lotstornet och andra sevärdheter som är ordentligt skyltade. Något som få har hittat är de ristningar på stenhällarna gjorda av Gävlefiskarna som stannade till vid Åstön för att invänta bättre vindar eller att fisken ska gå till. En vandring längs klipporna söder om Skeppshamn ger ro i själen. Gör det till ett sommarprojekt att hitta initialerna på de klottrande fiskarna. Garanterat coronasäker aktivitet!

Ola George är arkeolog och var med vid undersökningarna för fem år sedan och vet vad det är för vrak vi ser. – En krejare är ett snabbseglande fartyg med två master. Längden kunde vi vid undersökningarna av vraket mäta till 20 meter i köllinjen. I de aktre partierna har båten haft en relativt djup kölbrunn, och fartyget är flatbottnat i fören. Ungefär 170 ton kunde man lasta, och detta stämmer in på de uppgifter som även finns i skeppslistorna, så utan att säga att det med bestämdhet är ”Nordstiernan” som ligger där, så man kan nog tänka sig att det lutar åt det hållet. Vänd för att ta del av den fascinerande historien om hur Timrå fick sitt namn.

ATT SE BAKÅT är nödvändigt för att kunna se framåt har säkert någon sagt. Visste du at den första Timråbon fanns på plats redan för 6000 år sedan? En stenyxa hittad i sanden vid Laxåns utlopp i Storlaxsjön berättar detta. Om yxan, och andra av människan lämnade spår kan man läsa mera om på 400 sidor i den utmärkta boken ”Från stenyxa till hockeyklubba” skriven av Gustaf Forsell i samarbete med intresseföreningen Wifstavarfs Historia där ett stort kollektiv historiskt intresserade personer samlat in fakta och bidragit till berättelsen om vår bakgrund. Den är härligt läsvärd.

i TIM R Å

33


R E P OR TAG E / N A M NG ÅTA N

…och så fick Timrå Timrå, själva namnet, varifrån kommer det? Kärt barn har många namn brukar man säga, och Timrå utgör inget undantag.

D

TEXT & FOTO ANDERS ELIASSON

en allra första gången namnet dyker upp i skrift stavas det ”Thimeradh”. Det vet vi för att en fru Thunborg i Granlo fann ett pergament i sågspånsfyllningen på vinden i sitt hus. Hennes svärfar flyttade till Granlo från Ljustorp 1907 och sannolikt var det han som medförde pergamentet skrivet på skinn. Idag förvaras det på Landsarkivet i Härnösand. Det är skrivet på fornsvenska och därför svårläst, men översättningar berättar att det är författat år ”MDXIII på Sankt Gertrudes dag” vilket betyder den 17:e mars år 1513.

Personen som var skrivkunnig och denna dag hette Knut Eskilsson och var förutom ”Riddare av Venegarn” även lagman. Det var i kraft av det senare han fick i uppdrag av Une Nilsson i Rydh i Thimeradh socken som rest ner till Uppland för att be lagmannen göra en kopia av ett brev som redan då var 104 år gammalt. Originalet var i dåligt skick, och det var därför viktigt för Nilsson att ta sig ner till lagmannen där tomtgränserna till hans ägor slogs fast av lagmannen. I denna ”nya” kopia kan man även läsa att 1409 års tomtgränser även styrktes av 12 personer där några av dem har fantasieggande namn som: ”biwr i staffra”, ”sigwrd i biærkønne”, ”biermodher i holand”, ”ærnffasther i myklænghe”, och ”olaff skærkonungh i staffra”. Namn som möjligen ger en hint om deras roll och status i dåtidens samhälle. Så Thimeradh heter vår kommun redan

i början av 1400-talet. Men namn förändras genom tidens gång och år 1535 kan man i ett dokument läsa namnet ”Tijmradh”. Hoppar vi framåt i tiden ser vi att år 1601 besökte riksantikvarien Johannes Bureus våra trakter. Han besökte den dåvarande kyrkan och tecknade av en skulptur föreställande Sankt Göran och draken som fanns i kyrkorummet. Skulpturen innehöll även den från draken räddade kungadottern vars 34

iTIMRÅ

anlete avtecknades och teckningen fick titeln ”S. Jörens fästemö i Timbrådhs kyrkia”. När den nya kyrkan är färdig nästan tvåhundra år senare står det ”Timmerå” ovanför porten och därefter faller ett ”m” och ”e” bort och vi börjar stava som vi gör idag. Så långt själva stavningen, men vad bety-

der ortsnamnet Timrå? (Innan du läser vidare, lägg ifrån dig tidningen, koka en kopp kaffe och fundera ett tag.) Teorier finns det gott om. För att närma oss en tänkbar lösning på denna namngåta måste vi först spalta upp de fem bokstäverna. Timrå består av förledet ”Tim” och efterledet ”rå”, och vi behöver en ordentlig förklaring till bägge.

En som redan under 1700-talet funderade över detta var skriftställaren Abraham Hülphers. I en av sina skrifter tolkar han ortnamnet genom ymnigheten på timmerskog som finns i trakten. Vid den här tiden hade man med båtar fraktat järnmalmen ända från Roslagen till Åvike och Lögdö Bruk. För att smälta malmen och utvinna järnet krävdes enorma mängder med skog, så visst kan Hülphers haft rätt i sin fundering när han kopplade betydelsen av skogen för samhället Timrås tillväxt. Möjligen kände inte Hülphers då till det

fornsvenska ordet ”timber”. För långt före den industriella järnframställningens tid bidrog en bit från ett träd till något som kunde


sitt namn vilket syftar på en plats med myndighetsområde, där då ”här-” syftar på att det finns en militär makt i området. Men det har väl inte funnits i Timrå? I Sydskandinavien har det visat sig att centralorter som benämnts ”häradh” i många fall tagit sin början under romersk järnålder (från år 0 – 400-talet.) Vittnar då namnet om att Timrå har en äldre historia än vad som är känt? Besöker man Länsmuseet i Härnösand kan man se ett romerskt svärd som legat i en grav i Timrå. Fanns här en romersk styrka som anlitats för att försvara ett lokalt kungadöme? Men, allt är förstås spekulationer, och då

ingen faktiskt vet, så är en teori lika tänkbar som en annan. En person som i nutid tittat på ortnamnet Timrå är Staffan Fridell, professor i nordiska språk vid Uppsala Universitet. Han presenterar här en teori som känns poetiskt vacker. – Om man kommer med båt mot Timrå, så möter man via Klingerfjärden först Tynderö. Det äldsta skriftliga belägg för detta sockennamn är från 1535 då det benämns ”tönder Sockn”. Ett försök till förklaring av detta namn, är att vattnet i fjärden ”tindrar” (eller glittrar) då Alnön ligger utanför och skyddar havsytan från alltför stora vågor. Fjärden in mot Timrå har alltså enligt denna tanke gett namn åt socknen via ett gårds- eller bygdenamn som legat vid inloppet till fjärden ”Tyndrir”. Om vi köper den tanken kan man fortsätta tolka dagens namn Timrå som då skulle härstamma från ett fornsvenskt ”Tyndboaradh” eller ”tyndboar” alltså de som bor vid fjärden Tyndrir säger Staffan Fridell.

förknippas med vår socken. En kyrkoherde vid namn Eric Bruce i skriver i ”Bygdeboken om Medelpad” och berättar om en gammal skrift från år 1597 vilken beskriver hur handelsmännen i våra trakter fraktade skinn och pälsverk inneslutna mellan två tunna bräder som kallades just ”timber”. Ordet är då en mängdenhet vid handel av bland annat skinn. Ett ”timber” rymde 10 eller 20 skinn (beroende på sort) och forskar man vidare i ordet får man lära sig att även torkad fisk salufördes med detta mängdmått. Det här är förstås intressant när kustläget gör att vi kan frakta fisk på detta sätt inåt landet. Kan vår ort vara bygden varifrån timber skickats? Efterleden ”radh” i fornsvenskan betyder ofta bygd eller område, men samma ord har

även betydelsen ”råda över” vilket blir en bra ändelse på ett ortsnamn då ”Tim” råder över den plats han bor på. Så tänkte Riksantikvarien Hildebrand verksam under mitten av 1800-talet. Han drog då slutsatsen att ortsnamnet är bildat av mansnamnet ”Timme” och ”radh” och då kan tolkas som ”Timmes gårdsäga”. Sedan växte gården, blev till by och så var hans tolkning klar. Men kan det vara så enkelt? Om det verkligen fanns någon så mäktig gårdsägare med namnet Timme, vilken grundade en hel by, borde då inte berättelser om dennes liv och leverne dykt upp på annat håll? Det finns även språkforskare som menar

att ”radh” har släktskap med ordet ”häradh”

Den fortsatta utvecklingen av namnet borde då bli Tyndboaradh > Tymboradh > Tymmeradh > Tymmradh som sedan blir Timm-radh. De flesta stegen i den här utvecklingskedjan är väl belagda och förväntade ljudutvecklingar som då slutar i dagens Timrå. Kan det vara så? Klingerfjärden glittrar vackert och vi får alla fundera vidare. Vackert är det i alla fall. J

nnn Olika stavningar funna i olika äldre skrifter och urkunder: Thimeradh, Tijmradh, Timberådt, Timeråd, Timerådh, Timrådh, Timråd,Timmerådt,Timrådz, Thijmmerå, Timmråd, Tijmbra, Timbro, Timbrå, Timmeråå, och slutligen Timmerå innan vi stavar som vi gör idag. Vad heter vi om 200 år? i TIM R Å

35


R E P OR TAG E / VA N DR I NG SL E DE R

Deltagänget Naturen kommer att locka fler besökare än vanligt denna sommar, och i Timrå finns det mycket goda förutsättningar för lustfyllda vandringar, och särskilt smidigt är det att gå längs de vandringsleder som numera finns utmärkta på kartor. Man kan förstås vandra ensam, eller med flera. Att hänga på sig en liten ryggsäck och ta med sig matsäck betyder oftast att det aldrig kan smaka godare än att inta termoskaffet vid en porlande bäck i sällskap med sjungande fåglar. Men vart ska man gå då? Och dessa leder var finns de, och får man gå omkring överallt? Vi läste på Naturskyddsföreningens hemsida att nu kunde vi få svar på sådana frågor, och gjorde som många andra, hakade på invigning av en ny vandringsled. ­”Grönuddenslingan”. TEXT OCH FOTO ANDERS ELIASSON

P

remiärturen denna söndag lockar 46 personer och efter samlingen vid Y:et togs vägen under E4:an och en sträcka på strax över 5 kilometer startade. Mats Moberg, en av initiativtagarna tog täten och strax gick vi alla som på ett pärlband längs Indalsälvens södra fåra. Efter ett tag stannar vi upp och Mats berättar att det landskap vi vandrar i skapades genom katastrofen 1796 då Magnus Huss orsakade den största naturkatastrofen i Sverige då han skulle ordna en passage för timret att färdas vattenvägen från inlandet. Katastrofen skapade deltat som är ett av de större i sitt slag i Europa. På denna plats ser vi spår efter timmersorteringen som var slutstationen för det timmer som färdades med älven från skogarna inåt landet. – Runt Timrå fanns det tidigare 43 olika sågverk som ägde stockarna som kom flytande, och varje enskild stock var märkt med sågverkets stämpel. Här ute sorterades och bokfördes varenda stock innan de fraktades vidare till sågverken. Det vi ser i vattnet och på land är rester efter olika konstruktioner som byggdes för detta ändamål, berättar Mats och vi vandrar vidare. En som känner området väl och vandrar med

denna dag är Stig Carlsson. Ett av hans stora intressen är fågelfotografering och han ses ofta ute i deltat med ett långt teleobjektiv på kameran. Vilka fåglar kan man träffa på härute? – De vanligaste är lövsångare, gransångare, grönsångare och drillsnäppa. Titta där, säger Stig och uppmärksammar vandrarna på en knölsvan som ligger på ägg ute vid en holme. – Det är ett idealiskt område för fåglar härute, och har man tur kan man även få se en rosenfink. Den arten kom hit på 70-talet från Ryssland och trivs i den här typen av områden berättar Stig. Någon rosenfink syntes inte till idag, inte heller bäver som är vanlig. Det är klart, kommer det 50 personer och vandrar längs vattenkanten så dyker de ner på djupt vatten tills faran är över. – Men om man går lite tyst, och gärna tidigt på morgnar eller lite mot kvällen så är chanserna rätt stora för att se bäver här, säger Mats Moberg. Spåren av dem får vi nöja oss med idag. 36

iTIMRÅ

En annan som tycker om att gå, och gärna

Gunilla Ojala går gärna med stavar.

långa sträckor, är Gunilla Ojala. – Det är kul med nya vandringsleder som den här. Det finns många härliga vandringsleder, och mina favoritstigar har jag i Tynderö nära hemmet. Men jag har även gått hela S:t Olavsleden ända till Trondheim. 58 mil, fast uppdelat på olika etapper. Dagens vandring var nog i kortaste laget för Gunilla, men om man vill går det bra Stig Carlsson. att fortsätta och istället för att gå tillbaka till Y:et ta träbron över till en annan vandringsled, den som kallas ”Smackenslingan”. – Det hade även gått bra att starta vid golfbanan och gå ”Midlandaslingan”. Det finns många leder som kan kopplas ihop, och går du nu över träbron istället för till parkeringen vid Y:et kan du gå 6 kilometer till genom Smacken, den leden presenterades i vintras och då var det 153 vandrare som premiärgick, säger Mats Moberg. Naturen är alltid öppen, och när det finns

– Det är ett spännande område, för några år sedan hittade man resterna av en älgkalv ute på isen och stora tassavtryck i snön runtomkring som kunde tolkas som vargspår berättar Fredrik Karlsson från Timrå Naturskyddsförening. Några vilda djur träffar vi av naturliga skäl inte på idag, men vi stannar till vid ytterkanten av Brukshundsklubbens område och vi får höra att man ska hålla sig till leden då vandrare annars kan störa de stresstest för hundar som ibland utförs här. Snart har vi kommit halvvägs och vi är framme vid den yttersta spetsen på Grönudden. Här stannar vi till och tar med det medhavda fikat. – Det är härligt att vara ute och gå säger Carin Hansson och Staffan Tamm som bägge är medlemmar i Naturskyddsföreningen och blev nyfikna på den nya leden. – Vi är ju ute med vår hund Addi fyra gånger per dag och tycker om att vara ute i skog och mark. Det finns många fina vandringsleder och stigar. Strandpromenaden i Söråker är en favorit. Den kan man fortsätta ända bort till Fågelsången.

röjda och iordningsställda leder så kommer alltfler att lockas ut i naturen. Det är bara att gå, och kartor är uppsatta vid Y:et, golfbanan och andra ställen. Men det går även att göra gemensamma vandringar i organiserad form. Vid två tillfällen i juli arrangeras Timrå Nattvandring som leds av Mats, och till hösten blir det en herrgårdshelg med vandring som utgår från Söråkers Herrgård. Vilke är din egen favoritvandringsled? – Jag tycker om att vandra i Ljustorp. Där finns det 37 olika stigar att välja mellan, och en fantastisk natur, säger Mats Moberg Det är nu dags att gå till parkeringen igen. Sara Östman och Marie Hallström passade på att hänga med på den nya vandringsleden. Sara hade både stegräknare och app påslagna och kunde konstatera att promenaden hon och mamma Marie, samt alla andra vandrare gjorde denna dag mätte upp 5,2 kilometer. – Nu tog det lite lång tid då vi stannade och fikade och det var ingen snabbvandring direkt. Men en trevlig söndagstur i alla fall. 8454 steg! J


Utelivet leker i dessa tider.

Tre generationer på en och samma bild samt några kompisar. Birgitta, Gun-Britt, Carina, Nora, Elsa, Anna och Ellen och samtliga tyckte det var en trevlig promenad. Det tyckte även hunden Selma.

Tips och inspiration: www.vandraitimra.com i TIM R Å

37


Familjen Lenner med förnamnen Johan, Lena, Anton och Agnes trivs på vattnet.

Anders Nilsson.

Båtlivet har vaknat på Fagerviks båtklubb.

TEXT & FOTO ANDERS ELIASSON

Sommar, sol och bad – och båt! w Timrå kommun har 9 mil kustremsa, så en båt är helrätt den här tiden på året. Kanske man ska ta vattenvägen till badplatserna i sommar? Koviken på Åstön, Tolvösand i Tynderö eller Smackgrundet? Det finns många andra spännande platser, och har man båt, så finns det såklart större chanser att hitta små badvikar dit det är svårt att ta sig med bil. Vi gjorde ett litet besök i de två småbåtshamnar vi har för att se om båtsäsongen kommit igång. I Fagerviks Båtklubb backar Johan Lenner ner familjens Silverbeaver 450 och sjösätter från släpet. Nu kom sommarvärmen och en efterlängtad premiärtur för säsongen tar sin 38

iTIMRÅ

början. Medan Johan parkerar bilen tar övriga familjemedlemmar på sig flytvästarna och gör sig redo för turen. Vart bär det hän? – Idag ska vi titta på Sundsvallsbron underifrån har vi tänkt. Under sommaren kommer vi att börja inventera kustremsan längs Söråker. Det finns väldigt många fina strandhugg att göra i närheten, och det gäller att ha en rejäl fikakorg med sig. Och vad finns i den då? – Smörgåsar och jordgubbar. Det hör sommaren till, hälsar familjen Lenner med förnamnen Johan, Lena, Anton och Agnes. Vid en av Wifstavarfs Båtklubbs bryggor står Anders Nilsson i sin Wiking 28:a och

förbereder inför sommaren. ”Katharina” heter hon som kommer att föra med sig Anders längs kusten i sommar. Har han något tips på lämpliga strandhugg eller turer? – En härlig båttur blir det om man åker ut mot Holmö Brygga och tar vägen så man åker in mellan en liten passage där det är som en liten lagun. Det är ett härligt ställe. Även Åkeröviken kommer att få sig ett besök i sommar. Det har byggts ett servicehus och nya bryggor där som är nytt för i år. Det sägs vara väldigt vackert där. Dit ska jag!


KVALITETSMAGASINET ITIMRÅ - NÄR DU VILL NÅ UT TILL ALLA I TIMRÅ KOMMUN! E T T K VA L I T E T S M A G A S I N O M O S S I T I M R Å KO M M U N

E T T K VA L I T E T S M A G A S I N O M O S S I T I M R Å KO M M U N

nr 1 2020

E T T K VA L I T E T S M A G A S I N O M O S S I T I M R Å KO M M U N

nr 2 2020

Kommer 18 mars Bokningsstopp 9 mars

E T T K VA L I T E T S M A G A S I N O M O S S I T I M R Å KO M M U N

nr 3 2020

Kommer 10 juni Bokningsstopp 1 juni

nr 4 2020

Kommer 16 sep Bokningsstopp 7 september

Kommer 18 nov Bokningsstopp 9 november

BOKA

Vi hjälper dig med annonsbokning och tillverkning av annonser från idé till färdigt original. Magasinet iTimrå delas ut till alla hushåll och företag i Timrå med Postnord.

Stefan Fröberg

Linda Uhlander

Martin Rydqvist

stefan@itimra.se

linda@itimra.se

annons@itimra.se

070-376 32 41

070-914 60 60

070-251 87 35

www.itimra.se ÅRGÅNG 11 • NR 2 / 2020

MA

ETT K VA GAS LIT IN ETS OM OSS I TI M

11

RÅ TILL 000 EX AL OC LA HU . I TIM H FÖRE SHÅLL RÅ KO TAG MMUN

[ANNONSINDEX ]

ANNONS

FA K TA AILEENS TIPS VÅGA! Varje grej du gör öppnar en ny dörr och är en ny lärdom. Var kreativ! Tänk utanför boxen, hitta nya vägar. SAMARBETA! Hitta samarbeten med andra entreprenörer – det är bra både för dina affärer och din utveckling. FÖRSAKA! Acceptera att du kommer att få välja bort saker för att lyckas. SKIT I VAD FOLK TYCKER! Tror du på något så kör!

Här hittar du detta nummers alla annonsörer i bokstavsordning Byggplats Timrå................................ 19 From Timrå with love.......................... 2 Frölén Kross....................................... 9 Galleri KriB....................................... 40 Kommuninformation................... 3, 4, 5

Liberalerna......................................... 9 New Fashion..................................... 40 Näringslivskontoret......... 20, 21, 22, 23 Sibylla.............................................. 40 Swoosh............................................... 9

som inom kort lanseras på Voyd.

FOTO PRIVAT

proffsboxare” – som köptes in av C More. Den filmen gav nya uppdrag till bland annat Dplay och SVT. Hon har spelat in en konsert med artisten Tommy Nilsson och arbetar även med andra stora artister och profiler. Konserten är tillgänglig via plattformen Voyd där material streamas till betalande kunder. – Jag började samarbeta med Voyd när det var en ung startup, och ägarna Jesper Johansson och Mikael Bergström har betytt mycket för mig. Jag och Voyd har tillsammans lärt oss mycket under resan. Att starta upp som nyföretagare är en rolig utmaning, konstaterar Aileen Lilja. Glädjen över att få göra det man älskar och få bestämma hur det ska göras uppväger uppoffringarna som man ibland måste göra, och idag skulle hon aldrig vilja gå tillbaka till att vara anställd.

När hon listar sina bästa tips för att lyckas som egenföretagare är ”Våga!” nummer ett. Och på slutet kommer det rättframma: ”Skit i vad folk tycker!”. Funderar du på att starta eget företag? Vi hjälper dig att komma igång! Kontakta Fredrik Eriksson, näringslivsutvecklare, 072-216 60 77 fredrik.eriksson@timra.se

Hallå där…

Näringslivskontoret

H E L A D E N N A S I DA Ä R E N A N NONS

I Timrå går företagen före!

Selfie från en inspelning med en influenser

”Det bästa jag har gjort”

2018 startade Aileen Lilja från Timrå eget. Två år senare lever hon på sitt video- & contentproduktionsföretag och ångrar inte en sekund att hon tog steget. – Det är det bästa jag har gjort! Det har krävt uppoffringar, men det har varit värt det.

w Aileen Lilja var bara drygt 25 år när hon blev egen företagare. Hon hade då provat på flera olika branscher och varit allt från kassabiträde till regionchef på ett kosmetikaföretag. Men hon tröttnade och flyttade från Stockholm, hem till Sundsvall/Timrå för att satsa på sin dröm. – Jag frågade mig själv: varför ska jag slita röven av mig för att uppfylla någon annans dröm? Jag visste vad jag ville göra och kände att det är nu eller aldrig. Kärleken till film har funnits så länge hon kan minnas. Som barn lånade hon sin mammas digitalkamera och började experimentera. I tio-elva-årsåldern började hon klippa ihop egna filmer och sedan har det bara fortsatt. Idag gör hennes företag allt från reklamfilmer för olika företag till konsertfilmer och egna tv-produktioner. Mycket uppmärksammad blev dokumentären om Sundsvallsboxaren Otto Wallin – ”Mitt liv som

Privatuthyrning lyfter Timrå • ”Ringar

Gunilla Österholm, konsult hos Nyföretagarcentrum.

Vad gör Nyföretagarcentrum? – Vi erbjuder en oberoende, kostnadsfri och konfidentiell rådgivning för alla som funderar på att starta eget företag. Vi är ett bollplank om du vill prata affärsidé eller affärsplan och kan också ge förslag på nästa steg på din resa. Nyföretagarcentrum väljer också varje år ut ett mindre antal nyföretagare som får gratis mentorshjälp under ett år. Om jag har tänkt starta ett företag, varför ska jag vända mig till Nyföretagarcentrum? – Tips från kompisar är nog välvilliga, men Nyföretagarcentrums konsulter är utbildade och driver egna företag. Vi är proffs på det här, och rådgivningen är helt gratis – du har inget att förlora på att prova! Under perioden 2010–2019 genomförde vi 2 752 rådgivningar i SundsvallTimrå-Härnösand och under samma tid startade 1 485 nya företag där vi har varit med på ett eller annat sätt i uppstartsprocessen. Vad är starta egetbidrag? – Det är ett stöd som man kan få under en tidsbegränsad period om man är arbetslös eller riskerar att bli arbetslös och väljer att starta eget företag. Starta eget-bidraget hanteras av Arbetsförmedlingen så vänd dig direkt dit för att få mer information. Men tänk på att höra av dig i god tid – du ska söka bidraget INNAN du startar företaget!

GÅ VIDARE

Upptäck Timrås vandringsleder

på vattnet” • Lyckat fredagsfika

FYRA SIDOR NYHETER FRÅN NÄRINGSLIVS­ KONTORET Mitt i tidningen • ”Hyr ut till hemestrarna”

FYNDLÄGE Sommartider är loppistider

AGNES

SJUNGER

Söråkers Folkets Hus........................ 40 Timrå bibliotek................................... 9 Världens kvinnor............................... 13

Upptäck Timrås unika historia FINT FISKE I BERGEFORSEN • BÅTLIV

UT

TIMRÅTJEJEN HAR MUSIKEN I BLODET

• DAG JONZON • TRAILFANTASTERN A

Omslaget Agnes Söderberg har fotograferats av Anders Eliasson GES UT AV Alltid Marknadsbyrå AB Köpmangatan 10, 871 30 Härnösand Tel 0611–51 13 20 info@itimra.se • www.itimra.se ANSVARIG UTGIVARE Jakob Tjernström, jakob@alltid.net REDAKTÖR Anders Eliasson, info@timra.se

M O S S I T I M R Å KO M M U N E T T K VA L I T E T S M A G A S I N O

ÅRGÅNG 11 • NR 1 / 2020

ÅRGÅNG 10 • NR 4 / 2019

ÅrgÅn g 10•nr 3 / 2019

REDIGERING Marcus Nyberg Pawel Maronski, pawel@alltid.net

e-tjänsten Osund konkurrens? – så funkar en 1. Företagare eller medborgare anmäler via tjänsmisstänkt osund konkurrenssituation ten ”Osund konkurrens?” Anmälaren/frågestälhela proceslaren skyddas av sekretess under sen. 2. Konkurrensrådet utreder: - om det som rapporterats in stämmer, mot lager - om kommunens agerande bryter eller regler, och är. - hur stor den ekonomiska skadan Eventuellt får chefen för berörd förvaltning kommentera sin organisations agerande. 3. Konkurrensrådet svarar anmälaren/frågeställaren inom tio dagar.

Hur lång tid tar det att få svar? mål – Det ska inte dras i långbänk utan vårt har vi är att ge snabba svar – inom tio dagar kansagt. Är det är särskilt komplicerat ärende för att ske svaret blir att vi behöver lite mer tid

Miljardsatsning på vindkraft • Bli

Agnes Dahlin är en av hockeyspelarna i Timrås nyaste lag. Möt henne och de andra hockeyälskande tjejerna på sidan 18.

TILL ALLA HUSHÅLL OCH FÖRETAG I TIMRÅ KOMMUN

ANNONS

HEL A DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Länets bästa företagsklimat!

återreda ut frågan, men det ska vara snabb koppling. tror du Hur många frågor eller anmälningar att ni kommer att få? – Jag tror att det blir ganska få faktiskt. frågorna I Timrå har vi arbetat med de här som vi länge och det finns inte kvar mycket kunna gör i egen regi som privata företag skulle är sköta. Jämfört med många andra kommuner vi bra, det vet vi. här Varför är det då viktigt med en sådan tjänst? behö– Vi vill ju bli bättre! Och för att bli det det blir ver vi feedback. Dessutom tror jag att har den mindre muttrande och rykten när man att här e-tjänsten igång. Det blir väldigt enkelt ställa sin fråga och få ett rakt svar.

En liten och synnerligen exklusiv gasellflock samlades vid näringslivsfrukosten på Sundsvall Timrå Airport i november. Per Engman Nordin (Nordins Traktorer & Svets) och (Timrå Rostfria), Anders Johan Nilsson (JN Solar), representanter för samtliga kommunens gasellföretag 2019. FOTO ANDERS ELIASSON

Grattis, gaseller!

Det finns många framgångsrika företag i Timrå kommun.

Tre snabbväxare får extra mycket uppmärksamhet just nu. Timrå Rostfria, JN Solar och Nordins Traktorer & Svets har alla utsetts till gasellföretag av affärstidningen Dagens Industri. I Västernorrland fanns 28 företag med på den lista som Di presenterade under hösten, och tre av dessa är alltså hemmahörande i Timrå. Historien bakom deras tillväxt ser olika ut. Timrå Rostfria exempelvis har växt tillsammans med sin största kund, multinationella Solenis som bland annat tillverkar kemikalier och utrustning för massaindustrin. – Nu har vi haft en liten dipp i år, men över tid har vi gått väldigt starkt och ökat årsomsättningen från 4 till 16 miljoner på några år, säger Timrå Rostfrias vd Per Engman.

Vad betyder det att utses till Di Gasell? – Det gör väl att vi som ganska litet företag får synas lite mer – det är alltid trevligt!

• Miljardinvestering i vindkraftsatsning

NYA STJÄRNOR I HOCKEYRINKEN

L BLI FLER) TRÄNARE (OCH DE VIL • N Y T T TJ E J L AG • N YA

• LÖGDÖ BRUK • PATRIK ÅKERLUND NIONDEINIONDE • RESTAURANG UTAN KRUSIDULLER • • KATJA & BJÖRNEN • NILS SÖDERLIND

Nordins Traktorer & Svets har vuxit både i omsättning och antal anställda främst tack vare SCA:s stora Heliosprojekt i Timrå.

– Det har givit oss bra skjuts och det har också varit ett roligt projekt att vara med på. Det är ju inte ofta det satsas så mycket i ett projekt i vårt område, säger Anders Nordin, vd på Nordins Traktorer & Svets. När Heliosprojektet är över, är er tillväxt också över? – För tillfället snurrar det på bra, men visst kommer det att plana ut. Och det är faktiskt lite skönt också! Skönt att kunna göra annat än att bara jobba. Vad är förklaringen till JN Solars starka tillväxt? – Vi arbetar i en bransch som växer, det är naturligtvis en förklaring. Sedan är förhoppningen att vi har gjort ett bra jobb, gjort kunderna nöjda, och att det sedan har gett ringar på vattnet.

Pichano har hittat hem • Timrå

FA K TA Di GASELL Di Gasell är ett pris som sedan 2000 årligen delas ut av tidningen Dagens Industri till Sveriges snabbast växande företag. Mindre än en procent av Sveriges aktiebolag uppfyller kraven för att få kallas gasell. Ett Gasellföretag har: 1. En nettoomsättning som överstiger 10 miljoner kronor, enligt den senaste årsredovisningen. 2. Minst tio anställda, enligt den senaste årsredovisningen. 3. Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i den fyraåriga undersökningsperioden. 4. Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren. 5. Ett positivt samlat rörelseresultat för de fyra senaste räkenskapsåren. 6. I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner. 7. Sunda finanser.

uppmärksammas • #100procenttimrå

FYRA SIDOR NYHETER FRÅN NÄRINGSLIVSKONTORET

Mitt i tidningen

Mitt i tidningen • Möt Timrås ”företagsgaseller”

FRÅN BEIJING TILL BÄNGLING

ANNONS OCH LÄNSSTYRELSEN VÄSTERNORRLAND ANNONS FRÅN TIMRÅ KOMMUN FÖLJANDE FYRA SIDOR ÄR EN BERÄTTELSER NIO LÄNDER I TIMRÅ – NIO KVINNOR NIO VÄRLDENS KVINNOR FINNS

i Timrå. att visa vad som gjorts i Matronaprojeket säger Kadra Ismail om sin önskan Jag har fått min dröm uppfylld, på Söråkers Folkets Hus. Utställningen är årets sommarutställning

TIMRÅ NU SYNS MATRONORNA I FOLKAN PÅ SYSTERSKAP & KVINNOKRAFT språk och av folk, Vernissage, Boksläpp och ett vimmel första kvinnliga landsdialekter var ett faktum när länets Nio Kvinnor, hövding Berit Högman invigde utställningen många år sedan samlade Nio Berättelser, Nio Länder. För runt sitt köksbord eldsjälen Kadra Ismail en grupp kvinnor att det är nödvändigt att på eget initiativ, för att hon såg med andra om man bygga upp sin självkänsla tillsammans och studier och lyckas ska kunna förbereda sig för arbete liv. Det blev Matronaproerövra ett nytt språk och ett nytt och Timrå kommun. jektet med stöd av Länsstyrelsen

MÖT 9 KVINNOR

SOM LÄMNAT SINA HEMLÄNDER OCH NU BOR I TIMRÅ.

3 DRÖMVÄRVNINGAR TILL TIMRÅ 1. Uldon Karaeva, från Uz-

har två integrationspedaTimrå är en unik kommun som med egen erfarenhet av goger anställda i kommunen, båda i kommunen. att ha beviljats asyl och fått uppehållstillstånd

bekistan lär nyanlända hur svenska samhället fungerar.

2. Landshövding Berit Hög-

man i samspråk med Kadra Ismail, grundare av Matronaprojeket i Timrå. I förgrunden Bimala Khatri från Nepal. 3. Kanchan Sharma med dot-

2.

tern Sanna som hjälper till i familjeföretaget New Fashion på sportlovet. Kanchan är en av mentorerna i Matronaprojektet och delar med sig av sina erfarenheter efter 30 år som invandrare Timrå.

3.

1.

SANDSTRÖM TEXT: DAG JONZON FOTO: JOAKIM

FYRA SIDOR OM MATRONERNA Världens kvinnor finns i Timrå SID 37 ANNONS HEL A DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Länets bästa företagsklimat!

FA K TA UF OCH UF-FÖRETAG Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som sedan 1980 har utbildat gymnasieelever genom utbildningen UF-företagande. Syftet är att ge ungdomar möjlighet att träna och utveckla kreativitet, företagsamhet och entrepre-

Andrea på hemmaplan e ft e r s e x å r i K i n a

nörskap. UF-företag drivs i utbildningssyfte under ett knappt år och ska ge insikt i allt från skapande av affärsidé och affärsplan, till budgetarbete, drift och avveckling. I år drivs 10 523 UF-företag i Sverige, varav 332 i Västernorrlands län.

Vd Samantha Sjöberg och hennes kompisar

i Sälj UF har lyckats skaffa flera kunder

till sitt UF-företag.

FOTO ANDERS ELIASSON

Hektisk vår för Sälj UF

Gymnasieeleverna i Sälj UF skulle sälja saker som andra UF-företag producerade, men efter en stark presentation på en och näringslivsfrukost har uppdragen – möjligheterna – växt. – Nu säljer vi även annonser till turistbroschyren Topp 100 i Timrå och sponsorpaket till Guldstegen, det här jätteroligt, säger Sälj UF:s vd Samatha Sjöberg.

w När Andreas Norrbin, UF-lärare på Timrå gymnasium, frågade Samantha och hennes företagarkompisar om de ville presentera sig på näringslivsfrukosten i Timrå i januari så såg de möjligheterna. Men riktigt vilket

• NAMOS • PÄLSKL INGAR • WEB-BU TIKER • MIDLAN DA NEWS • JULBOR DSGUIDE N • TV-SUCCÉ VALDE TIMRÅ • KÖRSÅN G FÖR ALLA

genomslag de skulle få hade de inte riktigt kunnat föreställa sig. – Det var en bra möjlighet att synas, men kan det är otroligt att en grej genom skolan ge så mycket, säger Samantha Sjöberg. En av deltagarna på näringslivsfrukosten var Anders Lövgren på kommunikationsbysom rån Kilo Kommunikation i Sundsvall, fick ett mycket positivt intryck. – Jag gillade attityden! De var pigga, glada de och framåt, och inför publik så gjorde och en väldigt bra presentation av sig själva

Permobil vill växa i Timrå •Sundsvall

företaget. Kilo behövde säljare till turistbromöte schyren Topp 100 i Timrå så vi tog ett direkt och kom överens. Sedan presenterade vi oss tillsammans vid en senare näringslivsfrukost. Nu har Sälj UF påbörjat arbetet och säljer paralpå provision för sina kunders räkning

lellt med skolarbetet på teknikprogrammet. framFöretagets anställda har en hektisk vår för sig. – Den sista april går broschyren till tryck att så fram till dess kommer vi att ha mycket Samgöra, men det här är bara roligt, säger antha Sjöberg.

Timrå Airport • Driv sommarföretag

FYRA SIDOR NYHETER FRÅN NÄRINGSLIVSKONTORET Mitt i tidningen • Permobil vill växa i Timrå

FULLT BLÅS!

Kultursk olan har luft under vingarna

Björn Welins livsförän dring Hon är årets Timråbo

• DAG JONZON Y • TALLNÄSDAGEN • OBSTACLE RACE

• TONER FRÅN FÖRR I KAPELLET FÄRDIGMÅLAT • LÄRCENTRUM • ANNELIE

AXELSSON • DAG JONZON • HEMMAGJOR

SÅ BLIR NYA SIMHALLEN •

T

PRODUKTION produktion@alltid.net VD Kenneth Zetterlund, z@alltid.net

Har du frågor om tjänsten Osund konkurrens? Vänd dig till Stefan Eriksson. E-post: stefan.eriksson@timra.se Telefon: 060-16 31 85

Timrå-ambassadör • #100procenttimrå

FYRA SIDOR NYHETER FRÅN NÄRINGSLIVSKONTORET

Näringslivskontoret

en misstänkt konkurrenssituation. men – Min bild är att vi är bra redan idag, bli vi vill ju bli bättre och det kan vi bara om vi får feedback, säger Timrå kommuns upphandlingsstrateg Stefan Eriksson. konkurDen nya e-tjänsten heter ”Osund rens?” och är från och med den 19 september Här tillgänglig på Timrå kommuns hemsida. att kan vem som helst anmäla om man tycker någon av kommunens verksamheter konkurresätt, och rar med privata företag på ett oschysst alla ärenden behandlas under sekretess. av Anmälan eller frågan behandlas sedan av uppkommunens konkurrensråd som består handlingsstrateg Stefan Eriksson, ekonomichef Bo Glas, näringslivschef Christian Söderberg och Maria Adolfsson från näringslivskontoret. från Rådet kan också begära in upplysningar ska ande olika förvaltningarnas chefer. Sedan mälaren få ett svar.

FA K TA

TILL ALLA HUSHÅLL OCH FÖRETAG I TIMRÅ KOMMUN

Näringslivskontoret

Näringslivskontoret

Stefan Eriksson

Anmäl osund konkurrens direkt i vår nya e-tjänst osunt Timrå kommun ska inte konkurrera ny emed privata företag. Nu lanseras en anmäla tjänst som gör det ännu enklare att

11 000 EXEMPLAR.

11 000 EX.

HEL A DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

I Timrå går företagen före!

10 år

E T T K VA L I T E T S MAGASIN OM OSS I TIMRÅ

E T T K VA L I T E T S MAGASIN OM OSS I TIMRÅ ANNONS

Han är årets medelpa ding

PROJEKTLEDARE/ANNONSBOKNING Martin Rydquist, martin.rydquist@itimra.se 060-58 00 30 UTGIVNINGSBEVIS NR 28 968 UTDELNING Upplaga 11 000 ex. Total hushållstäckning, Timrå kommun, utdelning med Posten. TRYCK Mittmedia Print

• DAG JONZON TIMRÅCON PÅ GÅNG • PERNILLA EURENIUS

MEDARBETARE I DETTA NUMMER Anders Eliasson, Dag Jonzon

i TIM R Å

39


0:-

Värdekuponger! Värdekupong

Värdekupong

139

st

% rabatt

kr

inkl dryck & strips

Värdekupong

3

25

2 st Supermeal

Medtag kupong. T o m 15/9 2020.

SPARA PENGAR!

Pelargoner

från Målsta endast 100:-

PÅ VALFRITT PLAGG

Ord 135:-. Gäller t o m 29/6 2020.

Köpmangatan 39 • 060-57 33 30

Sörberge • 060-57 00 30

Stl från Small till 4XL. T o m 26/6 2020 vid uppvisande av kupong på ordinarie priser.

Vivstavägen 17 • 060-58 00 27

Värdekupong

25

%

RABATT

på valfri vara. Gäller t o m 15/7 2020.

Vivstavägen 17 Timrå 072-239 56 03 • www.art-by-krib.com

Söråkers Folkets Hus - KULTURHUSET I TIMRÅ

www.sorakersfolketshus.se

Konferenslokaler & möteslokaler

DAGENS

LUNCH

Våra lokaler är vackra, inbjudande och flexibla. Fullständig teknisk service och utrustning. Huset gör det möjligt att arbeta både i stor grupp eller dela upp sällskapet och arbeta i grupprum.

VARDAGAR 11-13

I lunchen ingår salladsbuffé, dryck, kaffe, smör & bröd. Varje dag serveras minst ett alternativ. Tis: Bruna bönor med fläsk. Tors: Ärtsoppa och pannkaka. Pris: 90:Avhämtning: 75:Lunchhäfte med 10 luncher: 800:Veckans meny hittar du på vår Facebooksida eller på sorakersfolketshus.se

Boka en privat visning på Bio Hjärtat Ta med kollegorna, vännerna, familjen eller dejten på en alldeles egen filmvisning. Boka på info@sorakersfolketshus.se

www.sorakersfolketshus.se

Hög servicegrad, god, vällagad mat, personlig och varm miljö. Ett mycket prisvärt alternativ. Boka er konferens eller teambuildingdag hos oss på info@sorakersfolketshus.se 060-400 73 Varmt välkomna till oss på Söråkers Folkets Hus!

Profile for Alltid Marknadsbyra

iTimrå nr 2 2020  

iTimrå nr 2 2020  

Profile for lamee