Page 1

Nummer 1 Januari 2013

Laiy Crossmediaal concept vtwonen & IKEA Bezoek Bright Night Een inspirerende avond in Pakhuis de Zwijger

San Francisco, de favoriete stad van stewardess Elly

LAIY 1


inhoud 7 UPDATE nieuwtjes op het gebied van digitale media

LOVE TO TRAVEL

8 10

Interview Elly Delhi, stad van uitersten

HOME SWEET HOME

11 12 14 16

Crossmediaal concept 1 IKEA New Years Cheers App Crossmediaal concept 2 vtwonen WOM actie ‘Het Hangende HEMA Huisje’ Woontrends 2013

MUST SEE: FILMS & SERIES

17 I18

Films & series Infographic Serie In Therapie

Personal Branding

20 Communicatieplan 21 Curriculum vitae 22 STREETWARE foto’s genomen in Amsterdam & Utrecht

AND MORE...

28 Bezoek Bright Night 30 The Multiverse 32 Gastcollege’s 34 PRINTSCREENS 38

LAIY 2

Bronvermelding

LAIY 3


Editorial

v

Voor u ligt het eerste nummer van de LAIY! Onderwerpen als Reizen, Wonen en Film & Series komen volop aan bod. De vormgeving van dit magazine is zorgvuldig tot stand gekomen. Het moodbord waarop dit magazine geinspireerd is, is hieronder te zien. In dit eerste nummer vindt u een interview met Elly de Haan. Elly werkt al 21 jaar als stewardess bij de luchtvaartmaatschappij KLM. Voor het eerste interview leek het mij leuk om iemand te interview die mij interesseerd en inspireerd. Dat ik voor Elly heb gekozen is omdat ik van jongs af aan het beroep van stewardess al als een droombaan zie. Het lijkt mij geweldig om voor mijn werk de hele wereld over te reizen. Het interview met Elly kunt u lezen op pagina 8. Verder komen in dit magazine onder andere twee voorbeelden van een crossmediaal concept aan bod. Ook heb ik een inspirerende avond gehad bij Bright Night in Pakhuis de Zwijger. Ik wens u veel leesplezier! Liefs, Laiyana Carrilho

LAIY 4

LAIY 5


Colofon

Update

Nice to follow.. Voeg toe aan je followlist: LaiyanaCarrilho. Deze blogster blogt over onderwerpen als reizen, wonen en films. Ook te volgen op Twitter en Pinterest.

Hoofdredacteur Laiyana Carrilho

Contact email: laiyana_c@hotmail.com tel. nr: 06-00000000 Twitter: @LaiyanaCarrilho

Blog: http://www.shopzeker. com/laiyana/

Mogelijke gemaakt door: Esther Bouw

Twitter: https://twitter.com/ LaiyanaCarrilho

Fieke Sluijs

Pinterest: http://pinterest. com/laiyana/

1 boek, 1.000 voorlezende mensen Auteur van het boek Brand Expedition, Martijn Arets, is in een Volkswagenbusje 20 grote merken afgereisd in Europa om het management te interviewen. Nu wil hij met dit boek het wereldrecord verbreken om met zoveel mogelijk mensen een boek voor te lezen. Ook ik heb meegedaan aan dit leuke initiatief. Bekijk het filmpje hier! http://www.youtube.com/watch?v=5gWk4xC_blY

‘Toevallig fotodagboek’ Met de app Room-for-thought krijg je elke dag op een willekeurig moment een melding om een foto te maken. Zodra de app wordt geopend krijg je drie seconde de tijd om een foto te maken. Op deze manier werk jij 365 dagen lang aan je eigen toevallig fotodagboek. Download de app nu in de Appstore.

LAIY 6

LAIY 7


Interview Elly

eiland Conakry geweest. Daar hebben wij zelf vis gevangen en geroosterd op de barbecue.’ Per dag dat Elly weg is krijgt zij daggeld om eten van te kopen of leuke dingen van te doen.

O

p woensdag 9 januari tref ik Elly de Haan in een atelier in Oud-West in Amsterdam. Hier volgt zij wekelijks een sieradencursus. Elly (43) werkt al 21 jaar als stewardess voor de luchtvaartmaatschappij KLM. Zij vliegt naar zowel bestemmingen continentaal als intercontinentaal.

Elly wilde van jongs af aan al veel reizen. Voordat zij begon te werken als stewardess heeft zij lange tijd in de horeca en bij een provinciale VVV gewerkt. Aspecten als met mensen werken en service gericht werk spraken haar aan. Het wereldje van een stewardess, met veel verre reizen, nieuwe mensen leren kennen en veel plezier maken was een droomplaatje voor Elly. Dit heeft haar uiteindelijk bewogen te gaan werken als stewardess. Wel heeft deze keuze grote invloed gehad op de rest van haar leven. ‘Het is erg moeilijk om afspraken te maken met familie of vrienden. Door het onregelmatige leven komt het vaak voor dat ik verjaardagen of feestdagen moet missen. Ook is mijn dag- en nachtritme veranderd door de tijdsverschillen.’ Wel geeft Elly aan dat deze lifestyle went en dat zij niet anders meer zou willen.

Het werk aan boord

Omdat Elly purser is aan boord is zij voornamelijk bezig met het coördineren van werkzaamheden en PR met de passagiers aan boord. Mensen die al vaker gevlogen hebben met KLM begroet zij persoonlijk. De hoofdtaak van een stewardess is het garanderen van de veiligheid aan boord. Twee keer per jaar moet hier dan ook examen in gedaan worden. Vooraf aan een vlucht houdt Elly een briefing waarbij de collega’s elkaar leren kennen. Tijdens de briefing worden vliegveiligheidsvragen gesteld en wordt de werkmethodiek besproken, zodat iedereen weet waar die staat en wat zijn taken zijn. Ook is het zo dat je je altijd fit moet voelen aan boord. ‘Als je je niet fit voelt moet je je ziekmelden omdat je altijd verantwoordelijk bent voor de veiligheid. Als stewardess moet het in het aard zitten om altijd mensen te willen helpen en het aanspreekpunt te willen zijn.’ Maar dit kost Elly nooit energie, zij vindt het alleen maar leuk om LAIY 8 het mensen naar de zin te maken.

Verliefd op de piloot!

‘Mijn motto is: Pluk de dag!’ Flexibiliteit is erg belangrijk voor het werk als stewardess. Elke vlucht vlieg je met nieuwe mensen. Wat Elly erg bijzonder vindt is dat alle collega’s met elkaar omgaan alsof zij elkaar al jaren kennen. Tijdens de reis en verblijf doen zij veel dingen samen en staat iedereen voor elkaar klaar. ‘Zelfs de grootste problemen worden met elkaar gedeeld, misschien juist wel omdat we elkaar niet kennen’.

24 uur stop, en dan?

Op de bestemmingen buiten Europa hebben de stewardessen en piloten minimaal 24 uur tussen aankomst en vertrek. Elly zorgt ervoor dat ze zich bij elke bestemming aanpast aan de cultuur en de normen en waarden van het land. Ook vanuit KLM wordt er advies gegeven over gebruiken en gewoontes in een land. ‘Elke reis is verschillend. De uren tussen aankomst en vertrek ben ik vrij en kan ik zelf bepalen wat ik ga doen.’ Veelal gaat Elly alleen of met collega’s de stad bezoeken of een tour maken in de omgeving. In veel landen heeft Elly vaste eettentjes waar zij naar toe gaat en waar zij zelfs herkend wordt. Na al die jaren vliegt Elly nog steeds met alle plezier en voelen sommige vluchten als een korte vakantie. ‘Een keer toen ik een stop had in Milaan stond er een auto klaar bij het hotel en heb ik met collega’s een tour gemaakt naar het Gardameer, zo’n dag voelt gewoon als vakantie!’ Ook in Afrika heeft Elly verschillende tochten gemaakt: ‘Ik ben een keer met collega’s met een bootje naar het

Ook maakt Elly een van de vele cliché waar; zij is getrouwd met een piloot! Tijdens een van haar velen vluchten ontmoette zij die leuke piloot. En het was liefde op het eerste gezicht. Tijdens een vlucht van Curaçao naar Quito had de bemanning te kampen met technische problemen. Hierdoor waren de bemanningsleden en de passagiers genoodzaakt een nacht langer te blijven staan op het vliegveld van Curaçao. Tijdens deze avond is de vonk overgeslagen tussen Elly en Evert, wie zij die dag voor het eerst ontmoet had. Deze avond was het begin van een inmiddels 13 jaar durende gelukkige relatie.

Love to travel Bijzondere ervaringen

‘Wat ik erg bijzonder vond was het lopen over de Chinese muur. Deze droom had ik al voordat ik stewardess was en deze droom is door mijn werk uitgekomen’ Elly wilt heel graag nog een keer naar het rode plein in Moskou. Ook zou zij nog graag naar Alaska willen maar hier vliegt KLM helaas niet heen. Naast leuke en mooie ervaringen maakt Elly ook wel eens heftige dingen mee tijdens haar werk. ‘Ik ben een keer in Beiroet geweest na de burgeroorlog. Het is heftig om in een gebied te komen dat net aan het herstellen is van de oorlog en te zien hoe de mensen daar leven. Ook komt het voor dat ik soms het hotel niet kon verlaten doordat het niet veilig is op straat.’ Door de dingen die zij heeft gezien en heeft meegemaakt leeft zij met het motto: Pluk de dag!

Favoriete bestemming: San Francisco San Francisco is een van de populairste toeristische steden ter wereld en staat bekend om haar steile heuvels, de frisse zomers en de mist. De favoriete plekken van Elly in San Francisco zijn:

2.

Union square: een parkachtig plein omringt met vele leuke winketjes, een theater en hotels.

1.

Pier 39: Een winkelgebied met leuke winkeltjes, restaurantjes, straatmuzikanten en straattheater. Daarnaast staat Pier 39 bekend om de vele zeehonden die daar aan wal liggen.

3.

Mama’s: staat al 50 jaar bekend om het lekkerste ontbijt van San Francisco.

LAIY 9


Love to travel

Home Sweet Home

Delhi, stad van uitersten

Crossmediaal concept: IKEA New Years Cheers App

D

E

e hoofdstad van India, Delhi, is een grote stad met veel indrukken, hectiek, tegenstrijdigheden geuren en kleuren. Absoluut een aanrader om een keer te bezoeken. Mocht je naar Delhi gaan bezoek dan vooral de volgende plekken:

Akshardham Tempel:

Dit is het grootste hindoe-tempel complex in Delhi. Rondom de tempel zijn verschillende attracties gebouwd, als een sound & light show en een boottocht waarmee je binnen 10 minuten door 10.000 jaar van Indiase cultuur reist.

Dilli Haat:

Dilli Haat is een bazaar waar typische Indiaase producten verkrijgbaar zijn. Ook is het mogelijk om hier heerlijk te eten in een van de vele eettentjes.

en crossmediaal concept is het verspreiden van dezelfde informatie via verschillende kanalen. Bij een crossmediaal concept ligt de focus vaak op een kanaal. Het verschil met een transmediaal concept is dat er bij een transmediaal concept verschillende informatie over verschillende kanalen verspreidt wordt. Een voorbeeld van een transmediaal concept is terug te vinden op pagina 18. Hieronder zullen de twee crossmediale concepten vtwonen en IKEA Cheers App worden uitgewerkt. (Bron: http://www.web-impact.nl/ nieuws/van-crossmedia-naar-transmedia/)

: Old Delhi is het oude gedeelte van Delhi. Dit deel van de stad is een wigwar van straatjes met vele soorten winkeltjes. Gelijksoortige winkeltjes zijn bij elkaar gevestigd, als sieraden, specerijen, tempel offers en meer. Erg leuk maar hectisch door de vele geluiden, mensen, geuren en indrukken.

In 2011 lanceerde IKEA vlak voor nieuwjaar de New Year Cheers App voor de Iphone. Met deze app kan er een virtueel glas gekozen worden waarmee geproost kan worden. Dit glas kan gevuld worden met een drankje naar keuze en vervolgens kan er geproost worden met een andere Iphone-bezitter. Op het moment dat er geproost wordt, zal er automatisch een foto worden genomen. Deze foto kan gedeeld worden op verschillende social media kanalen.

Na alle indrukken kan even winkelen in een wat luxer gebied een verademing zijn. In het gebied South Extension zijn de luxere winkels gevestigd als Levi’s, Tommy Hilfiger en Nike. De winkel Fab India is een aanrader om te bezoeken.

Facebook: Als de foto gedeeld wordt op Facebook verschijnt er een post op Facebook met wie je getoost hebt. Aan de post worden de twee foto’s toegevoegd die gemaakt zijn tijdens de toost.

Old Delhi

South Extension:

Twitter: Als de foto wordt gedeeld op Twitter wordt er een twitterbericht verstuurd die vermeld met welke persoon je net hebt getoost. Aan het twitterbericht wordt een link toegevoegd zodat de foto bekeken kan worden. IKEA photo gallery: De foto die gemaakt is tijdens het proosten wordt geüpload naar de IKEA photo gallery. In deze fotogalerij zijn de foto’s te bekijken van andere mensen tijdens de toost. Google maps: Als laatste is het mogelijk om je plaatst van toosten te delen met mensen via Google maps

‘‘celebration leg jouw

moment’ vast!

Mensen worden aangezet deze app te downloaden omdat het een leuke app is voor de heb. Het gebruiken van deze app levert je een leuke foto op van jouw ‘celebration moment’. Dit moment kan dicht gedeeld kan worden met vrienden, familie en kennissen via verschillende social media kanalen.

Lotus Tempel:

De Lotus Tempel is al vanaf een afstand te zien en is gebouwd in de vorm van een lotusbloem. Deze tempel staat open voor elke godsdienst.

LAIY 10

LAIY 11


Home Sweet Home

Crossmediaal concept: vt wonen

Social Media

V

1.

twonen is een woontijdschrift van uitgeverij Sanoma Media dat maandelijks verschijnt. Het tijdschrift wordt gelezen door mannen en vrouwen tussen de 25 en 55 jaar die graag een mooi en fijn huis hebben en daar tijd en geld aan besteden. (vtwonen) vtwonen is een crossmediaal concept omdat het op verschillende media kanalen actief is. vtwonen maakt gebruik van de volgende kanalen:

Twitter: vtwonen plaatst zo’n twee tweets per dag. Het tijdschrift heeft 13.090 volgers en 2.220 geplaatste tweets. De kwaliteiten van Twitter zijn het snel beantwoorden van vragen, kunnen reageren op tweets en volgers op de hoogte houden van nieuwtjes rondom vtwonen.

2.

Facebook: 14.181 mensen op Facebook vinden vtwonen leuk. Doordat vtwonen foto’s upload via Instagram is het mogelijk om vanaf de Facebook pagina direct de Instagram pagina van vtwonen te bezoeken. Ook wordt er regelmatig een bericht gepost met daarin een link naar de website. De voordelen voor vtwonen voor het gebruik van Facebook is dat vtwonen door de vele likes een groot bereik heeft. Daarnaast heeft vtwonen door middel van Facebook direct interactie met de potentiële kopers van het tijdschrift.

Tijdschrift:

Het vtwonen tijdschrift is het hoofdkanaal binnen het vtwonen concept. De vtwonen is elke maand opgedeeld in de vier categorieën Now!, Your Space, Studio Styling en Do&Shop.

Website:

Via de website van vtwonen is het mogelijk om te bladeren door de eerste pagina’s van het nieuwste nummer van vtwonen. Ook kan de bezoeker van de website zich abonneren op de vtwonen. Op de homepage zijn de meeste recente twitterberichten van vtwonen te lezen. Door te klikken op het pictogram van Twitter of Facebook kom je direct op deze social media pagina van vtwonen terecht. De bezoeker van de website kan zich op de homepage inschrijven voor de nieuwsbrief van vtwonen. De website is een kanaal waar alle informatie te vinden is over vtwonen. Ook is de website verbonden met alle Social Media kanalen waar vtwonen op actief is.

LAIY 12

: vtwonen is actief op de social media kanalen Twitter, Facebook, Pinterest en Instagram.

3.

App:

De vtwonen Guide bevat adrestips voor hotels, restaurants, shoppen en uitgaan. De app is te downloaden in de App store voor €3,59. Het voordeel van de app is dat de vtwonen een lifestyle creëert rondom het tijdschrift.

Woonbeurs:

vtwonen organiseert jaarlijks samen met zeven andere Sanoma tijdschriften de Woonbeurs in de Rai. Op de beurs wordt er een vtwonen huis opgebouwd, geheel in de stijl van vtwonen. De bezoeker wordt terwijl hij door het huis loopt ondergedompeld in de vtwonen wereld. Het voordeel van de Woonbeurs is dat lezers van de vtwonen het leuk vinden om het vtwonen huis te bezoeken en daarna direct de mogelijkheid heeft om spullen uit het huis te kopen in de vtwonen winkel.

Pinterest: vtwonen is zeer actief op Pinterest. Het tijdschrift heeft 36 verschillende borden met in totaal 796 pins. Op Pinterest heeft vtwonen 4.315 volgers. Via de Pinterest pagina is het mogelijk om door te klikken naar de website en de Twitter pagina. Voor vtwonen zijn foto’s erg belangrijk om een sfeerimpressie van een woning te kunnen geven. Op Pinterest kunnen deze foto’s gemakkelijk geupload en gedeeld worden. Door foto’s te uploaden van de vtwonen website is het voor mensen op Pinterest mogelijk om via de foto door te klikken naar de website. Pinterest wordt gebruikt wordt om aan te geven wat mensen willen hebben. vtwonen kan hierop inspelen door foto’s te plaatsen met een link naar de webshop

4.

Instagram: vtwonen heeft momenteel 2.577 volgers op Instagram en heeft 143 foto’s gedeeld. Met een klik op de knop kunnen de foto’s worden geliked, gepint of er kan een tweet over gepost worden. De voordelen van Instagram zijn dat vtwonen de volgers op de hoogte kan houden van ontwikkelingen en nieuwtjes. Ook is het eenvoudig om direct interactie te hebben met de volgers.

LAIY 13


Home Sweet Home

WOM actie: Het hangende HEMA Huisje

V

oorafgaand aan de introductiecampagne van het HEMA Huisje zal er een WOM actie gehouden worden om aandacht te genereren. De actie die georganiseerd zal worden heet ‘Het Hangende HEMA Huisje’. Deze actie zal plaatsvinden in de binnenstad van een grote Nederlandse stad. Voor deze actie zullen er twee stoelen en een tafel aan de zijkant van een gebouw bevestigd worden. Aan de zijkant van de tafel worden twee wanden geplaatst met een schuin dak daarboven. Zo ontstaat er een huisje waar mensen langs kunnen lopen en naar binnen kunnen kijken. Op de stoelen zullen twee mensen plaatsnemen die ingehuurd zijn voor het uitvoeren van de WOM actie. Deze mensen zijn het aanspreekpunt voor voorbijgangers. Zo kunnen zij voorbijgangers op de hoogte brengen van alle informatie rondom het HEMA huisje. Op de

tafel staan verschillende spelletjes als menserger-je-niet en kaarten. Voorbijgangers hebben de mogelijkheid om samen met de mensen van de actie een spelletje te spelen. Ook staan er stukjes tompouce op tafel met daarop het logo van het HEMA huisje. Voorbijgangers kunnen op de foto terwijl zij een spelletje aan het spelen zijn in het HEMA Huisje of terwijl ze een tompouce aan het eten zijn. De voorbijganger kan een vriend op Facebook een waardebon voor een tompouce cadeau doen door de foto die gemaakt is op het prikbord van een Facebook vriend te plaatsen. Deze foto geld als waardebon en kan bij elk HEMA filiaal worden ingeleverd. De foto zal ook verschijnen op het prikbord van de voorbijganger zelf.

Testresultaten Om eracter te komen of ‘Het Hangende HEMA Huisje’ een succes zou worden is er een kleine enquete van vier vragen afgenomen bij 15 personen. In de onderstaande tabel zijn de resultaten weergegeven. Wat is u eerste reactie op de WOM actie?

Wat zou u doen als u de WOM actie ziet?

Zou u een foto van de actie doorsturen op Facebook? Ja: 65%

Zou u bij een toegestuurde foto de waardebon inleveren? Ja: 85%

Leuk: 40%

Doorlopen: 30%

Grappig: 40%

Van een afstandje kijken: 35%

Nee: 20%

Nee: 5%

Stom: 20%

Meedoen: 35%

Misschien: 15%

Misschien: 10%

Uit de resultaten blijkt dat als het lukt de mensen te motiveren te komen kijken bij de actie, de actie een succes zal zijn. Mensen betrekken bij de WOM actie kan bereikt worden door middel van een actief promotieteam.

Succesfactoren De WOM actie is geinspireerd op een actie van ING in Barcelona. Deze actie was een groot succes en heeft veel ‘buzz’ gecreerd. De actie heeft zelfs de prijs zilver international creative awards Epica gewonnen. Een andere succesfactor van dit concept is dat er iets gratis wordt weggegeven. Er wordt dan gebruik gemaakt van wederkerigheid, als mensen iets gratis krijgen zijn zij geniegd iets terug te doen. In dit geval bijvoorbeeld een foto delen via Facebook.

Faalfactoren

‘Deel de actie op Facebook een geef een gratis tompouce weg aan een vriend of vriendin!’

Een faalfactor van de WOM actie is dat de actie afhankelijk is van het weer. Daarnaast kan de WOM actie alleen kans van slagen hebben als de actie wordt gehouden op een dag dat het druk is in de stad.

LAIY 14

LAIY 15


Must see: films & series

Home Sweet Home

Woontrends 2013 Een nieuw jaar, dus ook nieuwe trends. Ook op het gebied van wonen. 2013 zal in het teken staan van het mixen van verschillende stijlen. Vintage meubilair zal worden gecombineerd met moderne elementen en design zal worden gecombineerd met betaalbare woonartikelen. Naast het mixen en matchen komen de stijlen Love Luxury en Black Out! in 2013 duidelijk naar voren.

Love Luxury

Bij deze woontrend spelen warme kleuren een belangrijke rol. Aardkleuren worden gecombineerd met goud, zilver of koper. Bij deze woonstyle hoort meubilair gestoffeerd met fluweel, zijde, linnen of wol. Woonaccessoires als spiegels, zilverwerk en zijden kussens maken het geheel compleet.

Films

& series

PENOZA Het tweede seizoen van de Nederlandse serie Penoza wordt momenteel uitgezonden op KRO. De serie neemt je mee in de Nederlandse onderwereld waar alles draait om macht, drugs en geweld. De man, broer en een goede vriend van Carmen Walraden hebben samen ‘de Winkel’ waar wiet verhandeld wordt. Wanneer de man van Carmen wordt neergeschoten blijkt de organisatie groter dan zij wist en wordt zij lastig gevallen door schuldeisers van haar overleden man.

Nu in de bioscoop, Alles is Familie! Iedereen binnen de familie de Roover is op een punt gekomen in zijn leven dat het maken van belangrijke keuzen onvermijdelijk is. Winnie en haar man Rutmer willen een baby maar Rutmer heeft lui zaad, zijn broer Charlie weet niet wat hij wilt met zijn leven en de ouders van de broers gaan tijdelijk uit elkaar om te daten met anderen. Een film met een onverwachte wending en een van de weinige romantische komedies waar echt bij gelachen kan worden.

The Hypnotist Wanneer de oud hypnotiseur Erik Bark gevraagd wordt te helpen bij het oplossen van een familie moord kan hij niets anders dan instemmen. Na het hypnotiseren van de enige overlevende van het familiedrama wordt Erik getroffen door verschillende gewelddadige gebeurtenissen. Een bloedstollende triller naar het gelijknamige boek van Lars Kepler.

‘2013 staat in Bij deze woontrend nemen verschillende tinten zwart de overhand. Deze kleuren worden gecom- het telken van bineerd met donkerrode, paarse en metallic wooncombineren van accessoires om het geheel te breken. Belangrijke materialen bij deze trend zijn zwart leer, donker stijlen’ bruin hout, bont, satijn en suede. Black Out!

Serie: Homeland Wanneer de vermiste Amerikaanse militair Nicholas Brody naar 8 jaar wordt bevrijd uit de macht van Al-Qaida wordt hij in zijn vaderland ontvangen als een held. Wanneer Carrie Mathison van de CIA bericht krijgt dat er een krijgsgevangene overgelopen is naar Al-Qaida is zij er direct van overtuigd dat het hier gaat om de krijggevangene Nicholas Brody. Helaas geloven haar collega’s niet in zijn schuld en moet Carrie er alles aan doen om haar vermoedens over Brody te bevestigen.

LAIY 16

LAIY 17


Inforgraphic In Therapie

Must see: films & series

I

n Therapie is een voorbeeld van een transmediaal concept. ‘Transmedia storytelling betekent het vertellen van een verhaal via verschillende mediatypen. Ieder platform draagt iets bij aan de verhaallijn maar kan ook stand alone worden bekeken. Het publiek kan participeren in de verhaallijn en hiermee invloed uitoefenen.’ (Transmedia workshop, 2010)

LAIY 18

LAIY 19


Personal Branding

Communicatieplan

Curriculum Vitae

A

fgelopen periode heb ik gebruik gemaakt van verschillende sociale media kanalen. Ik heb gekozen voor de social media kanalen die aansluiten bij mijn personal brand. Hieronder zal ik toelichten voor welke social media kanalen ik heb gekozen en waarom.

Pinterest:

Op Pinterest is het mogelijk om verschillende moodboards aan te maken. Per moodboard kunnen er afbeeldingen of artikelen worden opgeslagen over dit onderwerp. Pinterest is momenteel het snelst groeiende social media kanaal. De foto’s die ik op mijn blog plaatst pin ik op een van mijn moodboard op Pinterest. Hierdoor kunnen bezoekers van mijn Pinterest pagina via deze afbeeldingen op mijn blog terecht komen. Daarnaast plaats ik afbeeldingen op mijn blog die aansluiten bij mijn personal brand en mij inspireren. Ik ben te vinden op Pinterest onder de naam Laiyana.

Twitter:

Via Twitter is het mogelijk om kleine berichtjes van 140 woorden online te plaatsen. Het is mogelijk om interessante mensen te volgen. Daarnaast kunnen mensen ervoor kiezen om mij te volgen. Bovenaan mijn Twitterprofiel staat een link naar mijn blog zodat het voor de bezoekers van mijn Twitterpagina direct mogelijk is om mijn blog te bezoeken. Ik gebruik Twitter om te twitteren over onderwerpen gerelateerd aan mijn opleiding. Daarnaast twitter ik over onderwerpen die mij interesseren of over leuke activiteiten. Ik ben te vinden op Twitter via: https://twitter. com/LaiyanaCarrilho

Blog:

Via www.shopzeker.com heb ik een blog waar ik artikelen op kan plaatsen. Op mijn blog plaats ik artikelen die aansluiten bij mijn personal brand. De onderwerpen waarover ik blog zijn onder te verdelen in de categorieën: Love to travel, Must see: films en series en Home Sweet Home. Deze categorieën komen overeen met drie moodboard op mijn Pinterest pagina en categorieën in mijn magazine. De link naar mijn blog is: www. shopzeker.com/laiyana

LAIY 20

LAIY 21


Street style photo’s

Deze modeliefhebbers kwamen wij tegen in de binnenstad van Amsterdam & Utrecht Fotograaf: Faith Aldenhuysen

LAIY 22

LAIY 23


LAIY 24

LAIY 25


LAIY 26

LAIY 27


And more...

Bezoek Bright Night @ Pakhuis de Zwijger

O

p donderdag 13 december ben ik met Emelie, Monica en Joycelynn naar de 21e editie van Bright Night geweest. Omdat ik nog nooit van Bright Night had gehoord had ik geen idee wat ik kon verwachten. Wel wist ik dat Bright een crossmediaal merk is dat continue opzoek is naar vernieuwing. Nieuwe producten of ontwikkelingen in de digitale technologie, design, architectuur, style, wetenschap en kunst en cultuur worden door Bright onder de aandacht gebracht. Zes keer per jaar organiseert Bright een Bright Night in Pakhuis de Zwijger. Tijdens deze avond is het nieuwe magazine voor het eerst te koop. Ik was in de gelegenheid om deze Bright Night te bezoeken. Ik vond het bezoeken van de Bright Night erg leuk. De sfeer was er relaxt en nonchalant. Ik had het idee dat veel van de mensen in de zaal elkaar kende en vaker dit soort avonden bezochten. Tijdens de avond zijn er drie

Producten van Bright Night: Bright Iphone wallet Iernest – Floortje Donia & Hans van Veen De Bright Iphone wallet is een hoesje voor de Iphone 4/4S en 5. Dit hoesje biedt naast ruimte voor je Iphone ook ruimte voor 3 pasjes. Het hoesje is van leer en handgemaakt.

producten gepresenteerd. Het product wat mij erg aansprak is de app Prss. Deze app biedt de mogelijkheid om op de Ipad een magazine te ontwikkelen. In de zaal waar de Bright Night plaatsvond was een Bright pop-up store neergezet. Hier was het mogelijk om het nieuwe magazine en verschillende artikelen uit de webshop aan te schaffen. Wat ik erg slim vond was dat er links van het podium een scherm was ophangen waar rechtstreeks de tweets met #brightnight op verschenen. Dit had als gevolg dat mensen in de zaal actief aan het twitteren waren over de Bright Night.

Mini- Velo – Elian Veltman Elian Veltman maakt fietsen die hij zelf ontwerpt en volledig op maat maakt voor zijn klanten. Eerder al had hij een bakfiets ontwikkeld die technisch gezien erg goed in elkaar zat. Tijdens deze Bright Night stond zijn nieuwe ontwerp, de Mini-Velo centraal.

TRVL – Jochem Wijnands & Michel Elings Jochem Wijnands en Michel Elings zijn de bedenkers en de ontwerpers van de app TRVL. TRVL is een magazine voor op de Ipad dat sinds september 2010 wekelijks met een nieuwe uitgave komt. Elke editie behandeld een specifieke reisbestemming. Momenteel zijn de makers van de app TRVL bezig om een nieuwe app te ontwikkelen genaamd Prss. Deze gratis app geeft iedereen de mogelijkheid om op de Ipad een magazine te ontwikkelen.

LAIY 28

LAIY 29


And more...

2.

The Multiverse

Physical Virtuality Echte materie in een virtuele tijd en ruimte. Een voorbeeld van Phycial Virtuality is het ontwerpen van je eigen Nike schoen via de website. Deze schoen kan na het ontwerpen worden besteld.

1.

Physical World (tijd lineair, fysieke materie, fysieke ruimte) Een evenment als Mysteryland. Dit evenement speelt zich af in de echte tijd, op een fysieke plek met tastbare materie.

T

he Multiverse theory is een theorie ontwikkeld door Joe Pine. Het is een model dat onderverdeeld is in drie lijnen met aan de uiteinden de waarden: space- no space, time- no time en matter- not matter. Door het invullen van het model ontstaan er acht verschillende beleveniswerelden. Space, time en matter is in de fysieke wereld, no space, no time en no matter is in de digitale wereld. Elke beleveniswereld zal worden toegelicht met een voorbeeld.

Warped Reality( tijd niet-lineair, fysieke materie, fysieke ruimte) Echte materie en ruimte, maar in een niet-lineaire tijd. Een voorbeeld van Warped Reality is het Openluchtmuseum in Arnhem. Als je door dit museum loopt is het alsof je jaren terug gaat in de tijd. De tijd is dus niet-lineair maar de ruimte en materie zijn wel fysiek.

6.

Virtual World (tijd niet-lineair, virtuele materie, virtuele ruimte) Een geheel virtuele wereld. Een voorbeeld van Virtual Word is het computerspel The Sims. Tijdens het spelen van dit spel bevindt de speler zich in een geheel virtuele wereld.

3.

Mirror World (tijd lineair, virtuele materie, virtuele ruimte) De tijd is lineair maar in een virtuele ruimte, met virtuele materie. Een voorbeeld van Mirror World is de website FBO tracking. Op deze website is het mogelijk om te zien wanneer een vliegtuig vertrekt en aankomt. Daarnaast is het mogelijk om het vliegtuig gedurende de reis live te volgen.

4,

Augmented Virtuality (tijd lineair, fysieke materie, virtuele ruimte) De ruimte is virtueel, maar materie en tijd zijn echt. Er worden bij Augmented Virtuality fysieke aspecten aan een virtuele ruimte toegevoegd. Een voorbeeld van Augmented Virtuality is het spelletje Pong voor op de Ipad. Dit spelletje speel je met twee personen. Het doel is om het virtuele balletje in het goal van de tegenstander te krijgen. Bij dit voorbeeld is er sprake van fysieke materie omdat het voorwerp waarmee het balletje tegengehouden kan worden fysiek is.

LAIY 30

5.

7.

Augmented Reality (tijd lineair, virtuele materie, fysieke ruimte) Je bevindt je in een echte ruimte in het hier-en-nu. Maar je laat materie zien die er in werkelijkheid niet is (virtuele materie). Een voorbeeld van Augmented Reality is een promotie van National Geographic in een winkelcentrum. National Geographic bouwde een hightech 3D installatie waarbij het winkelend publiek zichzelf kon zien op een groot scherm. Kijkend naar het scherm komen verschillende dieren als dinosauriĂŤrs en dolfijnen voorbij. Ook wordt het publiek meegenomen in extreme weersituaties als een hevige onweersbui. National Geographic laat met behulp van Augmented Reality het publiek de merkbeleving ervaren.

8.

Alternate Reality De tijd is niet-lineair, met virtuele materie maar in een fysieke ruimte. Een voorbeeld va Alternate Reality is een campagne van Audi ter promotie van de nieuwe A3. Bij de promotie van de nieuwe A3 werd een autoroof in scene gezet. Deelnemers konden online meedoen aan een game om erachter te komen door wie de auto gestolen was.

LAIY 31


And more... Gastcollege Michiel Bakker

Gastcollege’s

Op dinsdag 4 december heb ik een gastcollege bijgewoond van Michiel Bakker. Michiel Bakker is CRO consultant bij Zanoxm4n. Hij heeft ons meer verteld over het onderwerp Conversion Rate Optimation (CRO), ofwel hoe het aantal succesvolle conversies op een website geoptimaliseerd kan worden. CRO bestaat uit de volgende vier stappen: 1. Kijk wat de bezoekers doen 2. Zie waar het fout gaat 3. Bedenk een aanpassing 4. A/B test, vergelijk de oude en de nieuwe versie 5. Resultaat Er zijn verschillende manieren om een bezoeker op je website te verleiden iets te kopen of te lezen. De wederkerigheid (gunfactor) is erg belangrijk. Probeer iets gratis aan te bieden op je website. Als je iets gratis aanbiedt willen mensen iets terug doen door bijvoorbeeld iets bij je te kopen. Een andere manier is het creëren van schaarste. Als een product schaars is willen mensen het graag hebben en zijn ze bereid er meer voor te betalen.

Gastcollege Martijn Arets Op dinsdag 13 november heb ik een gastcollege bijgewoond van Martijn Arets. Martijn Arets is de auteur van het boek Brand Expedition. Het boek Brand Expedition gaat over een reis die Martijn Arets heeft gemaakt. Tijdens deze reis heeft hij met een volkswagen busje door Europa gereisd om het management te spreken van 20 wereldbekende merken. Hij heeft merken gesproken als Lego, Mini, Skype en The Body Shop. Ik vond het gastcollege van Martijn Arets erg leuk. Martijn heeft vele voorbeelden laten zien van hoe je met weinig middelen en weinig geld veel kan bereiken. Ook heeft hij laten zien dat je mensen veel voor je kan laten doen als je het maar op de juiste manier aanpakt.

Ik vond het gastcollege van Michiel Bakker erg leuk en interessant. Hij heeft op een duidelijke manier verteld over het onderwerp CRO. Ook heeft hij veel leuke voorbeelden genoemd zodat het onderwerp tot de verbeelding sprak. Het gastcollege werd op een leuke manier interactief doordat we moesten raden welke versie van een website het meest succesvol was.

Gastcollege Wesley Kelder

Op dinsdag 20 november heb ik een gastcollege bijgewoond van Wesley Kelder. Wesley Kelder werkt als SEO adviseur bij Zanox-m4n. Tijdens het gastcollege heeft hij ons meer verteld over het onderwerp Search Engine Optimization (SEO), ofwel het optimaliseren van de zoekresultaten in een zoekmachine. Bij SEO is het allereerst van belang om onderzoek te doen naar de volgende punten: - Welke toegevoegde waarde kan ik bieden? - Onderzoek je markt/keywords. - Weet wie jou bezoekers zijn/worden. Na het onderzoek doen is het van belang om verschillende keuzes te maken: - Stel de hoofdkeywords vast - Maak een plan hoe je deze keywords gaat targetten - Schrijf SEO krachtige teksten

LAIY 32

Documentaire “R.I.P. a Remix Manifesto”

Gastcollege Rene Boonstra

Op dinsdag 11 december werd de documentaire “R.I.P. a Remix Manifesto” vertoont. De documentaire toont de zware consequenties van de huidige auteursrechten voor particulieren, kunstenaars en wetenschappers. Centraal in de documentaire staat de artiest Girl Talk. Zijn nummers bestaan uit bewerkte fragmenten van bestaande nummers. Omdat hij de nummers gebruikt zonder auteursrechten te hebben kan hij alleen maar illegaal optreden.

Op 19 december heb ik een gastcollege bekeken van Rene Boonstra. Rene is docent aan de opleiding Communicatie bij Inholland Rotterdam. Het gastcollege ging over het onderwerp Transmedia Strategy. De volgende punten zijn van belang bij een goed concept. - Onderscheidend - Uithoudingsvermogen - Communiceerbaar - Betekenisvol - Authentiek Bij transmedia concepten worden verschillende kanalen ingezet op het punt waar de kanalen goed in zijn. Tijdens het college zijn de kenmerken van transmedia storytelling uitgelegd aan de hand van bijhorende filmpjes.

Ik vond het een interessante documentaire. Uit de documentaire kwam naar voren dat mensen alles kunnen verliezen doordat zij een paar nummers hebben gedownload. Hier had ik geen weet van. Ik ben het er mee eens dat de auteursrechten aangepast zouden moeten worden zodat kennis gebruikt zou kunnen worden om elkaar te inspireren en aan te vullen.

Ik vond het een interessant gastcollege doordat er voorbeelden werden gebruikt die de theorie verduidelijkten.

LAIY 33


Printscreens

LAIY 34

LAIY 35


LAIY 36

LAIY 37


Bronvermelding teksten en beeldtaal Gucci reclame: http://fashion.telegraph.co.uk/news-features/TMG9369519/Blake-Lively-is-twice-as-nice-for-GucciPremiere-advert.html Union Square: http://weheartit.com/entry/35278297?group=A&imgres=union+square+san+francisco Nespresso reclame: http://www.adforum.com/creative-work/ad/player/6700019 ecoline afbeelding: http://pinterest.com/pin/204350901813394359/ toevallig fotodagboek: http://www.dutchcowgirls.nl/online/6101 Wordpress logo: http://iampearce.com/services/ Twitter logo: http://nickbaines.wordpress.com/2009/10/17/blogging-and-the-black-dog/twitter-logo-1-2/

Mysterland: http://birgittavanlangeveld.wordpress.com/2010/07/26/cultuur-op-kaplaarzen/mysteryland/ Nike ID: http://www.jungleminds.nl/blog-en-boeken/blog/artikel/maak-van-je-klant-een-designer/ FBO Tracking: http://www.fbotracking.com/ The Sims: http://www.giantbomb.com/the-sims/62-282/all-images/52-157229/the_sims2_089_1680/51-10421/ ING wint Epica Awards: http://archive.epica-awards.com/pages/results/2010/agency00038.html Transmedia workshop: http://www.slideshare.net/Hillevanderkaa/transmedia-workshop#btnNext vtwonen: http://www.sanomamedia.nl/merken/artikel/vtwonen/print/merk-profiel/#unresolved

Pinterest logo: http://business.pinterest.com/logos-and-marketing-guidelines/

The Multiverse: http://www.frankwatching.com/archive/2008/04/09/the-multiverse-the-universe-augmented-reality-andbeyond-verplichte-inspiratiekost-voor-e-marketeers/

kussen &-teken: http://www.witzandgrijs.nl/nl/sale/

IKEA New Year’s Cheers App: http://www.brandactivation.nl/node?page=17

Iphone wallet: http://pdfcast.net/iernest-iphone-wallets-design-woo.html

San Francisco skyline: http://wallpaperweb.org/wallpaper/buildings/city-lights-of-san-francisco-california_19295.htm

mini velo: http://www.tumblr.com/tagged/minivelo?language=nl_NL

Barcode: http://catherinelongmovietrailer.blogspot.nl/2011/02/magazine-research.html

TRVL: http://talkingnewmedia.blogspot.nl/2012/12/team-behind-trvl-ipad-magazine-gets.html

Reclame Moet & Chandon: http://johanssonweb.org/photo/albums/modeling-brand-ambassador/moet-chandon/2011moet-chandon-champagne-campaign/scarlett-johansson-moet-chandon-2011-08.jpg

vtwonen afbeelding: http://pinterest.com/pin/124412008425775595/ Woontrends 2013: http://woonmag.nl/woontrends-2013 Alles is Familie: http://www.biosagenda.nl/film_alles-is-familie_23244.html Penoza: http://www.trefplaats.nl/alg_artikel.asp?Bericht=1687&Titel=nde Homeland: http://www.deltamania.nl/wp-content/uploads/2012/11/homeland.jpg The Hypnotist: http://www.film1.nl/films/40976-The-Hypnotist.html Boek Brand Expedition: http://www.bol.com/nl/p/brand-expedition/1001004010630822/ Michiel Bakker: https://twitter.com/michielbakker Zanox: http://www.molblog.nl/bericht/de-zanox-expertday-een-roundup/ RIP!: http://bramdewinter.wordpress.com/2009/11/25/rip-a-remix-manifesto/ San Francisco: http://www.7usa8.com/en/journey_list.aspx?ClassID=13 Google before you tweet: http://pinterest.com/pin/107242034847096275/ Audi Game: http://www.frankwatching.com/archive/2010/03/26/checklist-voor-succesvolle-alternate-reality-game/ Augmented Reality: http://www.brandactivation.nl/en/node/1161 Openluchtmuseum: http://www.snellevliet.nl/groepsreizen/toertochten/Gelderland http://www.openluchtmuseum.nl/pid/17/wie_zijn_wij

LAIY 38

LAIY 39


LAIY 40

INHCI Magazine Laiyana Carrilho  

Creative Industry Esther Bouw

Advertisement