La Bústia - Edició de novembre-desembre de 2023

Page 1

Des del 2007

labústia

Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023

proximitat i participació

Difusió controlada per OJD-PGD

40.000 exemplars

.cat núm. 134

desembre 19

núm 176

Martorell · Sant Andreu · Olesa · Esparreguera · Abrera · Sant Esteve · Collbató · Castellví · Gelida · Masquefa

Comencen les obres de l’Hospital de Martorell

Reclamen millores al CAP d’Olesa i un nou CUAP

info@labustia.cat

675 475 038

Chanel, premiada, estrena 4 FIRA PORRONS 128X118 MM.pdf cançó i anuncia disc

1

Toni Albiol i Feliu Grau, 14:24 padrins de la Fira dels Porrons d’Abrera

14/11/23

4ª�Fira� Gastronòmica delS�Porrons D’Abrera


2 Tema de portada

labústia Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023

Olesa reclama més recursos i personal al CAP i demana un nou CUAP com volen Martorell, Esparreguera i Abrera

Reunió de l’alcalde Jordi Parent i el regidor Marc Serradó amb directius de CatSalut, Mútua Terrassa i el CAP, a l’Ajuntament d’Olesa. Aj.

L’Ajuntament d’Olesa continua reclamant millores al CAP com un increment dels recursos i de professionals i la recuperació dels serveis que es van perdre com l’atenció fins a les 22h -tanca a les 20h-. Les reclamacions les fa el consistori en les reunions periòdiques amb els responsables del Servei Català de la Salut, que és el titular del CAP, Mútua de Terrassa i del mateix centre. En la darrera trobada, mantinguda el dimarts 24 d’octubre, hi van participar l’alcalde Jordi Parent; el regidor de Salut Pública, Marc Serradó; la directora del sector sanitari del Baix Llobregat Nord (CatSalut), Lourdes García; la responsable d’Atenció Primària de Mútua de Terrassa, Teresa Clanchet; i la directora del CAP i la cap d’Infermeria, Núria Sunyer i Núria Garcia, respectivament.

Núria Lozano, d’En Comú Podem, i Samuel Rodríguez, d’Olesa Oberta. En Comú Podem Olesa Oberta.

Un dels temes principals que s’han tractat ha estat la manca de mitjans i de personal, sobretot d’especialistes. Una altra de les demandes és la ubicació d’un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) al municipi on es puguin atendre les emergències de la zona nord de la comarca. Des del Servei Català de la Salut han explicat que la construcció d’un CUAP està condicionada al nombre d’habitats i, actualment, aquesta ràtio ja està coberta amb el de Sant Andreu. Entre d’altres, també es va demanar tenir més dades dels serveis que es presten com les queixes de la ciutadania, les llistes d’espera, les dades d’absentisme, els indicadors de patologies i les derivacions a proves diagnòstiques a Terrassa o a especialistes a Martorell.

El representant de Ciutadans a Olesa, José María Paniello, i la diputada Marina Bravo, al Parlament de Catalunya. Cs.

Núria Lozano, diputada d’En Comú Podem al Parlament, ha visitat Olesa el 3 de novembre acompanyada del regidor Samuel Rodríguez d’Olesa Oberta. La diputada ha dit que exigirà una gestió pública del CAP després que la concessió del centre està caducada i que s’ha de tornar a posar a concurs. En relació amb la reclamació per tal que el CAP passi a ser un CUAP, la diputada ha comentat que En Comú Podem ha demanat que s’estudiï la ubicació més adequada d’un CUAP al Baix Llobregat Nord. Cs també ha portat al Parlament la millora dels serveis del CAP amb atenció fins a les 22h, les urgències nocturnes, el servei d’urgències pediàtriques o reforçar l’atenció a la salut mental. També la d’impulsar la construcció d’un CUAP a Olesa

perquè doni cobertura als municipis del Baix Llobregat Nord. La diputada del partit, Marina Bravo, ha estat l’encarregada de defensar la proposta. El representant de Cs d’Olesa, José María Paniello, ha estat present en la presentació de la moció. El nou CUAP el volen 4 municipis Cal recordar que el segon CUAP del Baix Llobregat Nord, a més de l’actual de Sant Andreu, el volen els Ajuntaments d’Abrera, Esparreguera, Olesa i Martorell. L’únic municipi que ha presentat una proposta de terrenys per la seva construcció és el d’Abrera. Abans de les eleccions, els alcaldes van fer una declaració conjunta reclamant millores sanitàries i van demanar dos nous CUAP a la zona.


Tema de portada 3

Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023 labústia

Obres a l’Hospital comarcal de Martorell

Sant Andreu / Martorell / Olesa

La fase prèvia del trasllat de serveis té una durada prevista d’1 any i 10 mesos

L’Ajuntament cedirà els terrenys definitius del nou CAP que substituirà l’actual

Signatura del contracte per a l’inici de les obres. FHSJDM.

Les obres de remodelació i ampliació de l’Hospital de Martorell que es van anunciar a principi d’any han començat aquest mes de novembre. Ara són els treballs previs de trasllat de les consultes externes, extraccions i endoscòpies a les plantes baixa i semisoterrani de l’antiga Residència. Es tracta de la fase 0, prèvia a l’ampliació i que té una durada prevista d’1 any i 10 mesos. Després es passarà a la fase 1 amb l’ampliació del servei d’urgències a 19 boxs -passant dels 30 actuals als 49-, la construcció d’un quiròfan i l’espai per a 12 llits més. La fase 2 és la construcció del nou edifici de consultes externes i de l’àrea ambulatòria on es faran 27 places de l’hospital de dia i espais per a les consultes. Per a totes les obres, la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) rebrà una subvenció total de la Generalitat de 32,4 milions d’euros. En concret, s’havia previst 3,2 milions d’euros cada any durant

els pròxims 10 anys, encara que des del centre hospitalari han dit que estan estudiant com escurçar els terminis. La superfície total de l’hospital creixerà un 25% -passarà dels 13.300 als 16.500 m2i s’actuarà sobre un 90% de l’actual edifici. A més de l’augment del 63% d’urgències, també hi haurà un 15% més de llits fins als 149. L’àrea ambulatòria tindrà 24 consultes més amb un total de 56, i l’àrea quirúrgica un quiròfan i una sala de parts més. El 2 de novembre, la FHSJDM i l’adjudicatari de la licitació han formalitzat la signatura del contracte. Han assistit el gerent i el director tècnic de Construccions Successors de A. Vives, Miquel Roca i Joaquim Escrig; de la FHSJDM, el director gerent, Jordi Trelis i el director d’Infraestructures, Enginyeria i Operacions, Raúl Romera.

Àngels Delgado, nova directora infermera Àngels Delgado Alda és la nova directora infermera de la FHSJDM. L’any 1988 es va incorporar al centre com a infermera, el 1997 va ser nomenada supervisora de cirurgia i des del 2008 fins a l’actualitat ha estat cap de l’àrea quirúrgica de l’hospital.

Àngels Delgado. FHSJDM.

L’Hospital amplia els convenis amb les universitats Un total de 306 alumnes d’infermeria han fet formació a la FHSJDM procedents de convenis amb altres universitats i centres formatius, una xifra que ha augmentat en els darrers anys i que ara es consolida amb l’objectiu de donar la millor formació.

Alumnes que es formen a Martorell. FHSJDM.

L’Ajuntament de Sant Andreu cedirà a la Generalitat uns terrenys de més de 4.000 m2 per a construir el nou Centre d’Atenció Primària que substituirà l’actual CAP de l’avinguda constitució. El solar està ubicat al barri de La Plana (al carrer Penedès amb Urgell), prop de l’escola Vall Palau, del Centre Cívic de la

Plana i d’on s’instal·larà la nova escola bressol municipal. L’alcalde Marc Giribet ha fet l’anunci de la cessió dels terrenys en el Ple municipal del 26 d’octubre, després de la reunió amb CatSalut. Ha explicat el canvi d’ubicació respecte a la proposta de l’anterior govern municipal que estan al costat, al mateix barri: “no hi ha un canvi del planejament urbanístic i considerem que l’esplanada del mercat i l’aparcament de sorra són un pulmó d’aparcament i activitats i volem preservar aquesta zona”. Giribet ha dit que “el nou equipament sanitari donarà resposta a les necessitats d’una ciutat amb més de 27.000 habitants”. També s’ubicarà la base d’ambulàncies del Baix Llobregat Nord i ha remarcat que el CUAP de la Solana continuarà en funcionant una vegada entri en servei el nou CAP.

L’Hospital de Martorell incorpora un equip de mamografia d’última generació

Tracten els problemes de convivència per usuaris de la residència de salut mental d’Olesa

Nou equip de mamografia. FHSJDM.

Reunió de l’Ajuntament d’Olesa amb els veïns del barri d’Oasis. Aj.

La FHSJDM ha incorporat un equip de mamografia d’última generació amb un disseny més ergonòmic que facilita el confort i minimitza les molèsties a la pacient. A més, augmenta la capacitat de diagnosi. Jordi Trelis, director gerent del centre, ha dit que “el nou dispositiu servirà per renovar i millorar l’equipament utilitzat fins ara, fent un salt qualitatiu significatiu en el diagnòstic del càncer de mama. A partir d’ara serem 4 centres a Catalunya que disposarem de la tècnica avançada de biòpsia de mama amb contrast en un mamògraf com aquest”.

L’Ajuntament d’Olesa s’ha reunit amb veïns del barri d’Oasis d’Olesa i ha demanat a la Generalitat que prengui mesures decisives per donar resposta als problemes de civisme i convivència que hi ha al barri amb alguns de la trentena d’usuaris de la Residència de Salut Mental de la urbanització, que té règim obert. Mentrestant no arriben les actuacions des de Benestar Social o Salut de la Generalitat, el govern municipal s’ha compromès a intensificar la presència policial a la zona. La diputada d’En Comú Podem, Núria Lozano, també ha tractat la situació amb els afectats.

Terrenys que l’Ajuntament cedeix per a la construcció del nou CAP. Ràdio Sant Andreu.

Raúl López d

e

s

c

a

n

• ADIESTRADOR

s

• PERITO JUDICIAL • JUEZ CCEE

Aprofita el BLACK FRIDAY · Adiestramiento personalizado Ens trobaràs a: Avinguda Francesc Macià, 88 Olesa de Montserrat

· Formación

info@moblescasas.com Tel 93 778 60 79 @moblescasas www.moblescasas.com

www.lopienso.es

info@lopienso.es

617 444 445


4 Especial Martorell

labústia Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023

Martorell bateja els carrers del nou barri de la Sínia amb els noms dels seus Fills Predilectes L’Ajuntament de Martorell va celebrar, el passat 28 d’octubre, l’acte institucional per batejar oficialment els carrers del nou barri de La Sínia que porten els noms dels Fills Predilectes del municipi. A l’acte hi van assistir l’alcalde, Xavier Fonollosa, acompanyat dels regidors de l’equip de govern, així com els Fills Predilectes: Montserrat Campmany, Màrius García, Salvador Esteve i Josefina Cortadella. Tal com va destacar Xavier Fonollosa, tenir la distinció de Fill Predilecte “és l’ho-

nor més gran que pot tenir un martorellenc, perquè això vol dir que la teva ciutat i la teva gent et reconeixen com a persona que ha treballat incansablement pel seu poble”.

Exhibicions, tallers i escenaris secrets a la nova edició del Fem Dansa Del 2 al 5 de novembre Martorell va celebrar el festival Fem Dansa, sota el lema ‘Tot ballant per la vida’. Un festival organitzat per l’Ajuntament de Martorell i la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu principal de reforçar l’exhibició i la difusió de la dansa, a través de diverses exhibicions, tallers i classes magistrals. Sergi Corral, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, ha valorat positivament l’assistència als actes del Fem Dansa i ha explicat que la intenció d’aquest festival és “promocionar la dansa, i en con-

cret, la dansa contemporània. Hem comptat amb espectacles externs i també amb les entitats i persones del nostre municipi dedicades professionalment a aquest món. No només s’han ofert espectacles, sinó que també hi ha hagut tallers en diferents espais, des dels escenaris més previsibles, fins als més inesperats”. L’escenari més inesperat del Fem Dansa ha estat ‘l’Escenari Secret’, una activitat cultural, gratuïta i per a un número reduït d’assistents, en què es van donar a conèixer nous formats escènics, i que té la particularitat de no desvetllar els seus continguts fins a l’inici de l’espectacle. Aquest cop, la proposta ha anat a càrrec dels Stalkers Martorell, un grup de joves curadors de noves propostes culturals i arts vives.

martorelldigital.cat


Especial Martorell 5

Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023 labústia

Martorell encendrà els llums de Nadal el 24 de novembre

amb els treballadors amb discapacitat intel·lectual del Centre Especial de Treball Can Cases i la Fada Estel com a protagonistes L’Ajuntament de Martorell donarà el tret de sortida de la campanya de Nadal amb la tradicional encesa de llums que, com sempre, se celebrarà al Pont del Diable i a la rambla de les Bòbiles El Nadal representa, en la majoria de municipis, la campanya comercial més important de l’any per al petit comerç. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Martorell segueix donant suport al comerç local fomentant el Nadal en un dels moments claus de l’any per aquest sector. Des de fa unes setmanes ja s’està començant a preparar el muntatge dels llums pels carrers i places de Martorell, que s’encendran el pròxim divendres 24 de novembre. L’encesa de llums es realitzarà, com cada any, al pont del Diable i a la rambla de les Bòbiles, dos dels punts més emblemàtics de Martorell. L’acte inclourà una cantada de nadales, xocolatada i una exhibició de patinatge a la pista de gel. Cada any, Martorell fa un reconeixement a diferents col·lectius i entitats en l’encesa de llums de Nadal. El 2021, l’Ajuntament va homenatjar els professionals sanitaris i el seu paper exemplar durant l’epidèmia de la covid-19 i, el 2022, va comptar amb la col· laboració de les associacions de comerciants, amb l’objectiu de destacar la importància del petit comerç. Enguany, l’encesa de llums comptarà amb la participació dels treballadors i treballadores amb discapacitat intel·lectual del Centre Especial de Treball (CET) de Can Cases, que aquest 2023 celebra el seu 25è aniversari. Els treballadors del CET Can Cases, a més de participar en l’encesa de llums, també han estat protagonistes de la imatge gràfica de la campanya de Nadal a Martorell amb els seus dibuixos. Aquesta imatge gràfica serà la que apareixerà als cartells

repartits per tot el poble i a les bosses per fomentar la campanya comercial. Aquesta acció se suma a la que realitzen cada any, com a encarregats de fer el manipulat i el repartiment de les flors nadalenques a totes les llars de Martorell. L’Alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, explica que: “Aquest

any hem convidat els treballadors i treballadores amb discapacitat intel·lectual del Centre Especial de Treball Can Cases a l’encesa de llums com a reconeixement de la bona feina que fan. Aquests treballadors realitzen moltes de les feines de jardineria de tot el poble, i ho fan d’una manera impecable. Qui millor que ells, que ens porten cada any el Nadal a les nostres llars amb unes plantes fantàstiques, perquè donin el tret de sortida a aquest esperit nadalenc que tant ens agrada a Martorell”.

L’Ajuntament de Martorell va presentar el cartell oficial i el programa de la ‘Màgia del Nadal’ el dia 14 de novembre a la Sala de Plens, amb la participació dels treballadors i treballadores del Centre Especial de Treball Can Cases. Com cada any, l’encesa de llums serà el tret de sortida de la campanya de Nadal. Un acte que compta, tradicionalment, amb una alta participació i que anuncia als infants de Martorell l’arribada de les festes nadalenques.

L’encesa de llums tindrà també una “protagonista molt màgica”, la Fada Estel, l’encarregada de repassar i apuntar totes les joguines que demanen els infants i de vetllar per la bona conducta de tots els nens i nenes de Martorell. La Fada Estel serà, per primera vegada, l’encarregada d’encendre els llums de Nadal a Martorell. Frederic Cardús, president del Patronat de la Cavalcada de Reis de Martorell, explica que:

“Enguany hem volgut donar a conèixer el Patronat de la Cavalcada als martorellencs i martorellenques i explicar-los qui som, què fem i com ho fem. Per aquest motiu, hem volgut donar-li més protagonisme a la Fada Estel en una data tan especial com l’encesa de llums, ja que marca l’inici de la campanya nadalenca”.

martorelldigital.cat


6 Municipis

labústia Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023

Martorell

Sant Andreu / Martorell

Martorell bateja quatre carrers de La Sínia amb els noms dels Fills Predilectes i sorteja els 130 habitatges de lloguer de l’edifici Àtrium

Els instituts ensenyen japonès a alumnes de secundària

Alumnes de l’Institut Montserrat Roig de Sant Andreu amb l’alcalde Marc Giribet. Aj. L’alcalde amb els Fills Predilectes a l’acte del bateig dels quatre carrers del nou barri. Aj.

L’Ajuntament de Martorell ha celebrat el dissabte 28 d’octubre l’acte institucional per batejar oficialment els carrers del nou barri de La Sínia amb els noms dels Fills Predilectes del municipi. Es tracta de Montserrat Campmany, Màrius García, Salvador Esteve i Josefina Cortadella. L’acte ha comptat amb l’assistència de l’alcalde Xavier Fonollosa i dels regidors de l’equip de govern, així com els

homenatjats que han descobert la placa, juntament amb familiars i amics. La Sala de Plens ha acollit el dijous 19 d’octubre el sorteig de 130 pisos de protecció oficial de lloguer, d’1 a 4 habitacions i de 55 a 90 m2, de l’edifici Àtrium a La Sínia. Els sol·licitants són veïns empadronats un mínim de 3 anys a Martorell i amb una forquilla d’ingressos mínims i màxims que oscil·la de 15.120 i 41.800 euros. El lloguer és a partir dels 480 euros, amb plaça d’aparcament i traster inclosos en el preu.

Des d’aquest curs, Catalunya compta amb l’ensenyament oficial de japonès a secundària i dos instituts de la zona participen en la iniciativa. Es tracta de l’Institut Montserrat Roig de Sant Andreu i del Joan Oró de Martorell. També imparteixen classes de la llengua nipona a alumnes de segon d’ESO de centres de Figueres i Barcelona. A l’Institut Montserrat Roig de Sant Andreu són 60 els alumnes que han apostat per aquesta optativa durant el primer trimestre. La directora del centre, Yolanda Cárdenas, ha dit que “l’experiment està te-

Esparreguera

Sant Andreu

També tindrà càmeres de videovigilància com altres municipis

En marxa el Pla Sant Andreu Millora

Esparreguera / Martorell Eduard Rivas, nou president de la FMC

L’Ajuntament incrementa la neteja. Aj.

Eduard Rivas. FMC.

Sant Andreu ha posat en marxa el mes d’octubre el Pla Sant Andreu Millora amb l’objectiu de resoldre els problemes a la via pública mitjançant una remodelació dels serveis municipals. Els tres eixos principals d’aquests són la neteja, el manteniment i el civisme. Per exemple, la Policia Local manté una estreta vigilància per afrontar conductes incíviques.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha estat elegit president de la Federació de Municipis de Catalunya en la 34a Assemblea General de l’entitat Relleva Olga Arnau. L’alcalde Martorell, Xavier Fonollosa, té una vicepresidència.

Castellví Comença la instal·lació de les plaques solars

Instal·lació de plaques solars a l’escola. Aj.

La instal·lació de plaques solars als edificis públics de Castellví ja ha començat i els treballs duraran unes sis setmanes, fins a principis de desembre. Es tracta d’una actuació que permetrà posar en marxa la comunitat energètica local en règim d’autoconsum compartit, després que l’Ajuntament aconseguís a principis d’any una subvenció de 542.000 euros de la Diputació de Barcelona.

Esparreguera comptarà pròximament amb 17 càmeres de videovigilància. La instal·lació ha començat a principis de novembre i finalitzarà a mitjans de desembre, tot i que no es posaran en funcionament fins a mitjans de l’any que ve. Hi haurà 9 punts de control que se situaran a tots els accessos del municipi per detectar els vehicles que entrin o surtin i estiguin relacionats amb algun fet delictiu. Els altres 8 punts de control se situaran a les entrades i sortides de l’illa de vianants. En aquest cas, la seva funció serà la gestió del trànsit, ja que aniran amb lectura de matrícules. També hi ha càmeres de videovigilància a municipis com Martorell, Sant Andreu, Olesa, Sant Esteve, Collbató i Gelida.

nint molt bona acollida” i que és probable que el curs vinent s’estengui als alumnes de tercer d’ESO també. L’institut santandreuenc ha celebrat el dimecres 18 d’octubre un acte que ha comptat amb la presència del cònsol del Japó a Barcelona, membres de la Fundación Japón, del Departament d’Educació i de l’Ajuntament. La visita ha començat amb una classe de japonès a l’institut i després s’ha celebrat una cerimònia al Teatre Núria Espert, on s’ha fet un taller especial de ‘taiko’ (tambor japonès).

COMPRA VENDA D’OR i PLATA

AUTO REPARACIÓ

Ramon Puente

Carrer dels arbres, 37

OLESA DE MONTSERRAT ANTES C. D’ALFONS SALA

93 750 49 97 612 26 07 93

TASACIÓ SENSE COMPROMÍS

Serietat, discreció, pagament al moment

Bosch Car Service…

Qualitat, Preu i tots els Serveis

Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42 EMPENYORA LES TEVES JOIES DINERS A L’INSTANT

· Injecció de Benzina · Injecció Dièsel · Electricitat / Electrònica · Encesa · So · Pre ITV · Frens ABS, ESP · Mecànica de manteniment · Mecànica de Climatització · Aire Condicionat · Turbo-Compressors

CASA DE EMPEÑOS


Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023 labústia

Publicitat 7


8 Municipis

labústia Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023

Sant Esteve

Abrera / Sant Esteve

Sant Esteve i Champniers commemoren els 10 anys d’agermanament

Comencen les obres al Casal Social Ca n’Amat

Olesa / Esparreguera / Abrera Es farà una auditoria per les queixes a Monbus

Commemoració dels 10 anys d’agermanament. Aj.

Sant Esteve i Champniers han commemorat els dies 21 i 22 d’octubre els 10 anys d’agermanament. L’acte institucional s’ha celebrat a la Sala Domènech i Estapà. L’han presidit l’alcalde dels dos municipis, Enric Carbonell i Michäel Laville,

acompanyats per la regidora de Participació Ciutadana, Roser Brosed, la regidora de Cultura, Christiane Chaubad, i els presidents de la Comissió d’Agermanament i del Comité de Jumelage, Antoni Bassas i Marie-Claude Cardin.

Masquefa Una comitiva de Masquefa viatja a Lurate Caccivio en unes jornades d’agermanament

Masquefins a Lurate Caccivio. Aj.

Una comitiva de Masquefa ha viatjat a Lurate Caccivio per dur a terme unes jornades d’intercanvi amb la ciutat italiana. El grup l’han format representants de l’Ajuntament, de Ràdio Masquefa, de la futura Comissió de Lurate Caccivio i de les entitats locals Masquefa Trail, Club

Bàsquet Masquefa, Associació Gimnàstica Masquefa, Club Ciclista Masquefa i Vòlei Masquefa. Ha estat encapçalada per l’alcalde Roger Vázquez i el primer tinent d’alcalde, Dani Gutiérrez. L’estada ha anat des del dimecres 11 al diumenge 15 d’octubre.

Collbató Collbató inaugura una exposició sobre l’agermanament amb Cazères Sur Garonne Collbató ha inaugurat el 25 d’octubre l’exposició fotogràfica ‘Villes d’hier et d’aujourd’hui’ (‘Ciutats d’avui i ahir’, en català) sobre l’agermanament amb Cazères Sur Garonne. La mostra l’organitza el Comité de Jumelage Associació d’Agermanament. La inauguració ha comptat amb la presència de l’alcaldessa Gemma Rodríguez i representants de l’associació. Cazerès és un municipi francès agermanat amb Collbató des de fa més de 30 anys. Al setembre, dues re-

Visita de representants collbatonines a Cazères Sur Garonne. Aj.

presentants de l’entitat collbatonina, Anna Díaz i Maria Gallardo, van visitar el poble.

Esparreguera Una comitiva visita la colònia escocesa de New Lanark L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i el regidor de Cultura, Juan Jurado, han visitat la colònia industrial escocesa de New Lanark, reconeguda com a Patrimoni de la humanitat per la UNESCO i un referent de la recuperació i promoció del patrimoni industrial. Ho han fet acompanyats de membres de l’Associació per a la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn i del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. La finalitat de la visita ha estat analitzar quins dels projectes que s’han implementat en aquesta colònia industrial podrien traslladar-se a la Colònia Sedó.

Visita de la delegació esparreguerina a New Lanark. Aj.

Inici de les obres a Ca n’Amat. Aj Sant Esteve.

Les obres de reforma del Casal Social de Ca n’Amat ja estan en marxa i està previst que durin uns quatre mesos. Els alcaldes de Sant Esteve, Enric Carbonell, i d’Abrera, Jesús Naharro, acompanyats pel primer tinent d’alcalde sesrovirenc, Joan Galceran, i representants de les associacions veïnals del barri han visitat l’inici dels treballs. Ambdós municipis comparteixen la titularitat d’aquest equipament i en cofinancen l’obra, que és de 138.361,07 euros (IVA inclòs). Els treballs consisteixen en l’ampliació de l’equipament d’uns 70 m2 destinats al servei de restauració, la transformació de la cuina i la recuperació d’espai per a la terrassa exterior. D’aquesta manera, l’equipament passarà dels 240 m2 actuals als 310 m2.

Reunions dels alcaldes d’Esparreguera i Abrera i d’Olesa amb la Generalitat. Eduard Rivas / Aj.

El servei de Monbus continua acumulant queixes d’usuaris com l’incompliment d’horaris, les dificultats de comunicació amb l’empresa i l’oferta insuficient de places respecte a la demanda. Per millorar aquesta situació la Generalitat ha anunciat que es farà una auditoria per a avaluar les mancances. L’alcalde d’Olesa, Jordi Parent ha dit que “aquesta no és una resposta satisfactòria perquè no permet resoldre de manera immediata els problemes dels usuaris”. El d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha dit que “la Generalitat també comparteix la diagnosi que l’oferta i la demanda no estan ajustades”. El d’Abrera, Jesús Naharro, ha manifestat que “necessitem un servei que funcioni i que es presti a les necessitats que té la ciutadania”.

“Resulta que no era gratis”

Movem Martorell davant la pujada d’impostos a Martorell Movem Martorell sempre hem defensat aquella vella i simple màxima que diu “a cadascú segons les seves necessitats i de cadascú segons les seves capacitats”. No podem sostenir la sanitat, l’educació o els serveis públics sense pagar impostos. Però és profundament injust fer-los pagar a tothom per igual. Si els que més tenen paguessin més, no tindríem el gimnàs públic més car de la zona. Al darrer Ple el govern de Xavier Fonollosa defensava la pujada d’impostos amb dos arguments molt simplistes. 1. La resta de municipis paguen més impostos que a Martorell. Pot ser cert, però no té en compte que Martorell ingressa entre 4 i 5 milions d’euros d’Impost d’Activitats Econòmiques d’empreses com la SEAT. Per tant, quan es comparen amb altres municipis de la zona i afirmen que paguen més impostos que a Martorell, amaguen de forma deliberada que partim amb avantatge. Què passa si comparem la taxa d’atur, la capacitat d’estalvi de les famílies o el nivell d’endeutament? Que Martorell encapçala el rànquing. Segons el Portal de la Transparència, l’endeutament per habitant de Martorell és de 527’10€, mentre que a Sant Andreu de la Barca és de 351’30€ o a Olesa de Montserrat és de 322’80€. Es a dir, tot i que Martorell tenim d’entrada més ingressos, estem més endeutats que la resta. Sense anar més lluny, aquest novembre s’ha sotmés a aprovació una transferència de 100.000€ de la partida d’ajuts a la petita i mitjana empresa per destinar-los, essencialment, al pagament dels interessos bancaris de set préstecs del Banc Sabadell i vuit del BBVA.

2. “El preu de la vida s’ha encarit”. Sí, però ha pujat per tothom. La diferència és que la gent comú i corrent sabem què podem i què no ens podem permetre. Els darrers divuit mesos a Martorell hem vist a Alaska i Mario Vaquerizo gratis. A India Martínez gratis. A Rosario Flores i Pastora Soler gratis. La gent gran ha estat convidada a tres dinars gratis i ens han regalat, tant a Nadal com a la primavera, una planta, per descomptat, també gratis. Passades les eleccions, resulta que no “convidava l’alcalde”, el compte, evidentment, l’estàvem pagant nosaltres. És fals que la culpa de tot sigui de la Covid-19 o de la guerra d’Ucraïna. L’excés i les obres megalòmanes que han caracteritzat l’acció de govern de Junts per Martorell tenen un preu. L’altra cara de la moneda, allò que no diuen: Aquest 2023 han reduït la partida d’ajuts per al pagament d’impostos de 60 a 35.000€ i han retallat 135.000€ d’ajuts socials. Així funciona el govern de Martorell: construeixen edificis per inaugurar-los i guanyar eleccions, i al dia següent, ja si de cas, es pregunten com podran assumir-ne el manteniment. Aquesta pujada d’impostos no és més que una esmena a la totalitat de la política econòmica injusta, egoista i curtplacista de Junts per Martorell. Governar a cop de talonari dóna vots, però té un preu. Resulta que, al final, tot allò no era gratis.


Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023 labústia

Publicitat 9


10 Participació

labústia Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023

Protagonistes del mes S’estrena l’associació ‘Les Golfes de Gelida’

Neix ‘Encuentro’, un nou espai sociocultural d’Abrera

Dani Vera, Jordi Pi i Antonio Bracero. Associació Les Golfes.

Carol Luque i Marisol González, les fundadores de l’entitat ‘Crear i Compartir’. Sonia Ochoa.

L’associació Les Golfes de Gelida és una nova entitat cultural del municipi amb l’objectiu d’organitzar i promoure esdeveniments musicals, artístics i culturals. Els membres fundadors són Dani Vera, Jordi Pi i Antonio Bracero. L’entitat neix del programa de Ràdio Gelida amb el mateix nom: ‘Les Golfes de Gelida’. Es va emetre per primera vegada l’1 d’octubre de 2021 i, arran de les propostes de bandes emergents i entrevistes

‘Encuentro’, el nou espai sociocultural a Abrera, s’ha inaugurat el dissabte 21 d’octubre a la seu de l’entitat ‘Crear i compartir’. Es tracta d’un recinte de 140m2, obert, sense murs i amb un petit escenari. L’objectiu és que es puguin fer tallers, assajos, processos de creació, teràpies, exposicions, concerts, monòlegs i presentacions diverses. D’aquesta manera, els artistes novells i joves creadors podran mostrar el seu talent i generar nou públic. Pel que

a artistes destacats del panorama musical del país, s’ha creat l’associació. Els seus fundadors han estat treballant des de principis d’aquest 2023 amb la corresponent redacció dels estatuts de l’entitat i tota la documentació necessària per a crear-la. La primera activitat organitzada ha estat el concert de Patricia Atzur, acompanyada per Salva Criado i Gabriel Kazz, el dissabte 21 d’octubre.

DISTRIBUIDOR OFICIAL

PUNT PACK

La teva botiga d’informàtica Carrer d’Ausiàs March, 3 · Martorell 613 011 606 936 273 202

VIDEOJOCS ACCESORIS Reparació de consoles Mòbils i tablets

@BCNGAMES

Joan Maragall 27 · 08760 Martorell Tel. 93 128 40 34 · www.bcn-games.com

¿Cree usted que tiene problemas con el alcohol? ¡Quizás nosotros podamos ayudarle!

CERQUEM

PROFESSOR/A DE FORMACIÓ VIAL INCORPORACIÓ IMMEDIATA CONDICIONS INTERESSANTS Tel. de contacte: 93 773 64 62 · 617 205 133

Ràpid Montserrat Centre

93 770 36 71

GRUPO MARTORELL

Claus de cotxe, comandaments de garatge i reparació de calçat

Horario de reuniones Lunes y jueves: de 19 a 20.30h (no festivos) Sábado: de 18.30 a 20h

• Programació • Codificació • Reparació

www.alcoholicos-anonimos.org & 93 317 77 77 Plaça de les Cultures (Centre Cultural) de Martorell

Totes les marques. Ens desplacem al seu domicili

Estem al Montserrat Centre Abrera

Menú de dimecres a divendres Especialitats en canalons, pollastres i conills a l’ast Gran varietat de plats OBERT de DIMECRES a DIUMENGE de 9 a 16h C/ Calvari, 30 · Olesa de Montserrat Tel. 93 778 02 75

fa als professionals amb una trajectòria artística i creativa ja consolidada, podran presentar la seva proposta en un entorn íntim i únic. L’acte d’inauguració ha estat presentat per les seves impulsores, Carol Luque i Marisol González, i ha comptat amb les actuacions de Daniel Anglès i Víctor Arbelo, acompanyats a la guitarra per Marc Sembola, i de Carles Alarcón i Cristina Vallribera.

Especialitat en banquets de noces

@massunyolrestaurant

Obert Nadal i Sant Esteve, cap d’any, dia 1 de gener i Reis Ctra. de Martorell a Gelida, km 4 · Castellvi de Rosanes A 4 minuts de Martorell 93 775 14 64 · www.massunyol.com

OBERT PER SANT ESTEVE Menús de grups a partir de 30€ per persona Camí Can Valls, s/n · Gelida · Tel. 93 779 23 05

NOVA CARTA, PROVA-LA! PER RECOLLIR

SERVEI A DOMICILI A:

Des del 2007

Esparreguera, Abrera, Olesa, Collbató, El Bruc, Mas d’en Gall, Can Rial i Can Sedó.

De dilluns a diumenge de 19.30 a 23h.

1€

93 777 77 00

AV FRANCESC MARIMON, 94 · ESPARREGUERA

labústia proximitat i participació

Difusió controlada per OJD-PGD

.cat

Martorell · Sant Andreu · Olesa · Esparreguera · Abrera · Sant Esteve · Collbató · Castellví · Gelida · Masquefa

Tothom et veurà!

675 475 038

Informació: info@labustia.cat Publicitat: publicitat@labustia.cat


Participació 11

Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023 labústia

El dibuix de l’Eva Fernández

La Vinyeta del Peregrina

Des del 2007

labústia

Difusió controlada per OJD-PGD

.cat

proximitat i participació

Martorell · Sant Andreu · Olesa · Esparreguera · Abrera · Sant Esteve · Collbató · Castellví · Gelida · Masquefa

Felicitats!

Han guanyat una invitació per a una entrada de cine pel Yelmo del Montserrat Centre Abrera: José Francisco Muñoz, Jorge Martín, Elena Álvarez i Albert Zamora de Martorell; Isabel Guiza de Sant Andreu; Montserrat Barato, Clara Soler i Biel Valle d’Olesa; Marta Soler d’Esparreguera; i María Dolores García de Gelida.

Per publicar la felicitació cal omplir el formulari i adjuntar la fotografia a labustia.cat o a través del codi QR

Qui hagi guanyat rebrà un correu electrònic amb la invitació segons les condicions de Yelmo. Vàlides fins el 31 de desembre de 2023.

Per les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix espai de text

MONTSERRAT CENTRE ABRERA

Núria 12 de novembre, 22 anys Olesa de Montserrat

Beth 29 d’octubre, 11 anys De part de la teva família. T’estimem molt Olesa

Jose i Pilar 11 de novembre, 50 anys casats Per les Noces d’Or. De part dels vostres fills David i Sandra Terrassa

Elias 23 de novembre, 47 anys De parte de tus suegros Juanjo y Pilar Terrassa

Ramona 16 de novembre, 74 anys De la teva germana, cunyat i nebots Abrera

Participa a: labustia.cat

Editorial

L’edició dels 16 anys de La Bústia Aquest mes de novembre fa 16 anys que va sortir el primer número en paper de La Bústia i l’espai digital labustia.cat. Una vegada més, agraïm el suport dels nostres lectors, col·laboradors i anunciants que fan possible la publicació. També a l’artista olesana Eva Fernández que ha pintat el número 16 i el dibuix de l’aniversari. En aquesta edició destaquem la situació sanitària amb l’inici de les obres a l’Hospital de Martorell, les reclamacions de millores al CAP d’Olesa i d’un nou CUAP, entre altres notícies relacionades. Els protagonistes són dues entitats que han començat el seu camí recentment: l’associació ‘Les Golfes de Gelida’ i ‘Encuentro’ d’Abrera. I després d’una exitosa Funifira de Gelida, i com a aperitiu de les festes de Nadal, gaudim de les fires dels Porrons d’Abrera, de la tardor de Castellví i del Festival Amadeu Vives de Collbató. Aquests i altres continguts els trobareu a l’edició dels 16 anys de La Bústia i per ampliar la informació i les actualitzacions, als codis QR i a labustia.cat.

Connecta’t

ACOMIADA L'ANY VIATJANT AMB TGTRAVEL DX!

al teu digital de proximitat

labústia

3 dies Ofertes exclusives per Cap d’Any

proximitat i participació

labustia.cat 675 475 038

Difusió controlada per OJD-PGD

.cat

Martorell · Sant Andreu · Olesa · Esparreguera · Abrera · Sant Esteve · Collbató · Castellví · Gelida · Masquefa

VIENA Vols + Hotel 4*

MARRÀQUEIX Des de

889 €

Vols + Hotel

HOTELS DE PLATJA

BÀLTIC Des de

799 €

Vol + Creuer + Hotel

Des de

1.075 €

Pensió completa

Des de

378 €

WhatsApp: 662 609 006 · www.tgtravel.net

Edició: Servièxit Comunicació Integral (Servièxit, SL - serviexit.com). Direcció: Lluís Gutiérrez / Redacció: Carla Martínez i Lluís Gutiérrez Col·laboracions: Roger Seró, Eva Fernández, Ricardo Peregrina, Deli Miguel, Carla Gutiérrez, Joaquim Pallarès i Jesús Vila. Contactes: publicitat@labustia.cat / info@labustia.cat / 675 475 038. Impressió: Imprintsa/ Difusió: controlada per OJD-PGD / Distribució: 40.000 exemplars (37.000 exemplars bústia a bústia i 3.000 en punts i expositors) a Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat de l’anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007.


12 Municipis

labústia Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023

Martorell Un veí guanya el primer premi de la Loteria

Sant Esteve Baldo Valenti, premiat amb dues obres en una gala d’art

Olesa Dos nous premis reconeixen Bus4.me

Olesa L’exposició del pintor Pere Bernadó, un èxit

La Maria Rosa, el seu fill David i la neta Agnès. LB.

Baldo Valenti amb el premi. BV.

Carme Pros recull els premis. Bus4.me.

Pere Bernadó i Quim Moreno. La Bústia.

El primer premi del número 14.323 de la Loteria Nacional ha estat venut a Martorell i se l’ha endut un veí del municipi. Es tracta d’un client habitual de l’administració de Loteria número 4 del Pla de Martorell que compra el mateix número de la màquina expenedora. El sorteig ha estat el 2 de novembre i es considera un premi gran de la loteria de dijous. El premi és de 30.000 euros i l’afortunat cobrarà l’import net, sense impostos. En declaracions a La Bústia, la propietària de l’administració, Maria Rosa Cañameras, ha explicat que “és la primera vegada que donem un primer premi de la Loteria Nacional de dijous”. També que fa “tres anys que no tocava un premi gran en aquesta administració. N’hem donat de 12.000, 10.000, 2.000…”. I el més gran que han repartit, des del 2001 que és quan van començar a donar els certificats, ha MEDIA PAG_4 FIRA PORRONS 255X173MM v3.pdf estat d’1.311.000 euros.

El sesrovirenc Baldo Valenti ha rebut un premi en la segona gala d’art benèfic del Guardó Torres García. El pintor de Sant Esteve ha participat amb els quadres ‘Alfombra’ i ‘Euros’. El jurat ha destacat la seva originalitat. Valenti va néixer a Trapani, a l’illa italiana de Sicília, fa més de 20 anys que resideix a Sant Esteve i col·labora amb el grup d’artistes local Artviu. Pel que fa a les obres guardonades, ‘Alfombra’ està formada per fulls de paper de diferents colors que l’artista ha enrotllat un per un i els ha aplegat fins a obtenir una cromaticitat de colors i de dibuix únic. ‘Euros’ representa diversos bitllets rebregats que Valenti ha treballat escalfant un material anomenat poliestirè i do1 14/11/23 nant-li la seva15:24 forma final.

Bus4.me, empresa líder en el sector de transport a la demanda, tanca un 2023 marcat pel reconeixement al seu enginy i compromís amb la ciutadania i el medi ambient. La iniciativa ha estat reconeguda amb el guardó de la categoria ‘Transformació Digital en el Sector de Serveis’ en la 28a edició dels Reconeixements Cecot al Progrés Empresarial d’eDiversa Group. L’olesana Carme Pros, CEO de bus4.me, i Daniel Garcia, Project Manager, han recollit el guardó en la gala que s’ha celebrat el 26 d’octubre al Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès. D’altra banda, Foment del Treball, a través dels Premis Carles Ferrer Salat, ha distingit Bus4.me a la categoria de ‘Desenvolupament sostenible’. Bus4.me és un sistema de transport a la demanda nascut del grup de mobilitat GrupTG DX, integrat a Direxis.

L’Espai Paper d’Estrassa d’Olesa s’ha omplert de gom a gom per acollir el divendres 20 d’octubre la inauguració de l’exposició ‘Una altra mirada’ del pintor olesà Pere Bernadó. Ha comptat amb la presència de l’alcalde d’Olesa Jordi Parent i dels regidors Ferran Cerdeira i Domènec Paloma, així com del director de l’Espai, Quim Moreno, i de l’artista. L’obra de Bernadó amb la seva espàtula té la facultat de transportar-te a diferents indrets amb paisatges que t’acullen amb una naturalitat que sembla que els hagis visitat molts cops. La mostra està oberta fins al 19 de novembre. A més, s’han organitzat dues activitats complementàries. La primera, una visita guiada i vermut i la segona, una conversa i copa de vi amb l’artista.

Programació

4ª�Fira�Gastronòmica�delS�Porrons�D’Abrera 17,�18�i�19�DE�NOVEMBRE

Divendres 17 de novembre

Dissabte 18 de novembre

Diumenge 19 de novembre

Carrer del Rebato

Parc de Can Morral

Parc de Can Morral

12 h

-Inici de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera -Mostra i exposició de porrons històrics 12 a 22 h -Mercat de productors/es i artesans/es de proximitat 12 a 22 h -Jocs tradicionals de fusta per a la infància 12 a 15 h -Circuit de kars ecològics per a la infància 12 a 15 h -Taller infantil del camp: “Plantem!” 12 a 23 h -Servei de barra i bodega 12:30 a 13 h -Xerrada i degustació de caves a càrrec de Francesc Olivella, director de DO Penedès 13 a 16 h -Mostra gastronòmica dels restauradors d’Abrera 15 h -Concert a càrrec de "Leila Music" (pop nacional i rumba catalana) 17 a 20 h -Jocs tradicionals de fusta per a la infància 17 a 20 h -Circuit de kars ecològics per a la infància 17 h -Taller infantil del camp: “Plantem!” 17:30 a 19:30 h -Visita de la Puput Punxetes del Consorci de Turisme del Baix Llobregat 18:30 h -Showcooking a càrrec de la Pastisseria Duch "Fem torrons" 19 h a 23 h -Mostra gastronòmica dels restauradors d’Abrera 21 a 00 h -Concert a càrrec del grup musical Ruc&Roll (rock català 80' i 90')

11 h

-Inici fira

12 a 14 h

11 h

-Inici de la tractorada popular al carrer del Rebato, Av. De la Generalitat, C. de Casamada, C. Nou, C. del Mig, c. de la Font, C. Major, Ps. de l’Església, Ps. de l’Estació, C. d’Antonio Machado i Parc de Can Morral.

11 a 16 h

-Mercat de productors/es i artesans/es de proximitat

11:30 h

-Ballada i plantada de Gegants de l’Associació Cultural i Folklòrica d’Abrera i el Porronet

11 a 17 h

-Servei de barra i bodega

12:30 h

-Showcooking a càrrec d’en Feliu de Can Martinet "Fem canelons!"

19 h

20 h

-Inici de la fira -Música ambient -Exposició dels plafons històrics sobre la història dels Porrons d’Abrera -Mostra i exposició de porrons -Acte inaugural a càrrec de l’Alcalde Jesús Naharro i els padrins de la fira d’enguany: • Toni Albiol (Campió de Catalunya de Sommelier i propietari botiga Divins de Martorell) • En Feliu de Can Martinet

20:30 h

-Concurs tradicional d’aixecament i beure en porró

21:30 h

-Cremada estàtica a càrrec de la Colla de Diables de Bram de Foc d’Abrera

21:10 a 22:30 h -Degustació gastronòmica i música ambient amb

en DJ Pablo

13 a 16 h

-Taller infantil de pinta cares

13 h

-Show musical a càrrec de Maambo (DJ i percussió amb música afrolatina)

13 a 16 h

-Mostra gastronòmica dels restauradors d’Abrera

15 h

-Fins a fi de festa amenització musical a càrrec d’Andreu Presas i Sergio Hernández


Especial Abrera 13

Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023 labústia

Amb les ordenances fiscals per l’any 2024 avancem i millorem la gestió dels serveis municipals de qualitat per a la ciutadania, en una Abrera més sostenible

Les taxes de l’any vinent s’han ajustat per seguir oferint serveis actualitzats, especialitzats i de qualitat i en general qualsevol instal·lació captadora d’energies alternatives i del 90% a favor de les construccions, instal·lacions o obres que afavoreixin les condicions d’accés i habita· bilitat de les persones amb diversitat fun· cional, així com bonificacions del 50% en l’impost de la plusvàlua (IIVTNU). A l’administració local estem obligats a im· plantar una nova taxa municipal, que ha de cobrir el 100% del cost total de les ope· racions de recollida, transport i posterior tractament dels nostres residus, donant compliment a la Llei estatal 7/2022, de 8 d’abril, de residus i economia circular, que obliga a tots els municipis a aplicar-la, sota sanció al municipi per incompliment.

A Abrera construïm un futur sostenible

Les ordenances fiscals per a l’any 2024 presentades per l’Equip de Govern de l’Ajuntament d’Abrera, tenen per objectiu continuar millorant els serveis municipals, amb les persones i les famílies com a eix principal, oferint serveis actualitzats, es· pecialitzats i de qualitat. Es mantenen totes les bonificacions com la relativa a la instal· lació de plaques solars als habitatges per fer d’Abrera un municipi més sostenible. Impulsem la gestió dels residus urbans amb un nou contracte que incorporarà grans mi· llores i donarem compliment a la normativa estatal 7/2022, de 8 d’abril, de residus i eco· nomia circular, que obliga els Ajuntaments a sufragar la totalitat de les despeses del servei amb una taxa municipal. La regidora de Serveis Econòmics, Maite Novell, va presentar les ordenances fiscals per l’any 2024 en l’última sessió plenària de l’Ajuntament d’Abrera. Actualització per seguir complint amb les prioritats de la ciutadania Les ordenances fiscals pel proper any s’han actualitzat i ajustat d’acord amb l’augment dels subministres com la llum, els combustibles, els materials d’obres i arranjaments etc.; per tal de seguir complint amb les prioritats de la ciutadania i també per poder absorbir parcialment el fort increment en l’IPC (índex de preus de consum). Aquestes adaptacions a l’IPC en els impostos, s’han focalitzat prioritàriament en el sector in· dustrial sense repercutir majoritàriament en la ciutadania, per tal d’ajudar a l’Ajunta· ment a mantenir el seu nivell d’exigència en els serveis que es presten a les famílies. Així, en l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) es passa a tenir en compte la ubicació física on es practica l’activitat econòmica del sector industrial i la facturació per tal que aquests impostos tinguin un impacte en les inversions pressupostàries del municipi. I donat l’increment en l’interès de les construc-

tores d’edificar en el nostre municipi, l’equip de govern ha considerat ajustar l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO).

L’Ajuntament garanteix el seu nivell d’exigència en els serveis que es presten a les famílies: les adaptacions a l’IPC en els impostos s’han focalitzat prioritàriament en el sector industrial, sense repercutir majorità· riament en la ciutadania L’Equip de Govern segueix dirigint les seves polítiques de promoció a les energies renovables i es manté fins al 50% la bonificació en l’Impost de Béns Immobles (IBI) per a aquells habitatges en els quals s’hagin instal·lat sistemes per l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol per a l’autoconsum i s’aplicarà durant 5 anys consecutius. Aquest impost s’ha adequat en un ajust del 6,99% respecte al 2023.

Continuem impulsant les energies renovables amb bonificacions per a una Abrera més sostenible També hi ha bonificacions en l’impost de circu· lació de vehicles (IVTM), d’un 75% en vehicles de tot tipus (excepte remolcs) en funció del car· burant utilitzat i les característiques del motor que tinguin etiquetes 0 emissions i ECO. I bonificacions en l’impost de construcci· ons, instal·lacions i obres (ICIO) del 95% en la instal·lació de plaques solars, foto· voltaiques i receptors d’energies eòliques

En compliment de la nor· mativa estatal de residus que obliga els Ajunta· ments, concretem la gestió dels residus urbans amb un nou contracte millorat així com una taxa municipal La gestió de residus municipals és un dels àmbits clau de la política ambiental i mu· nicipal de l’Ajuntament d’Abrera en aquest mandat 2023-2027 per a una Abrera més Sostenible, tal i com han destacat les regidores Mercedes Álvarez i Maite Novell: Mercedes Álvarez, regidora d’Aigua, Medi Ambient, Acció Climàtica i Sostenibilitat Energètica “La introducció d’aquesta nova taxa està mo· tivada per l’entrada en vigor d’una llei esta· tal que obliga a ‘equilibrar’ els ingressos i les despeses de la recollida, gestió i tractament dels residus. Fins ara i des de fa molt de temps, aquesta despesa estava assumida al 100% per l’Ajuntament. Ens ho hem de prendre com a un repte, ja que l’Agència de residus de Catalunya penalitza els municipis que menys reciclen, com pitjor se separa, més alts són els costos del tractament i per tant més alt serà el cost que haurem d’assumir entre tots i totes”. Maite Novell regidora de Serveis Econòmics “Des de l’Ajuntament d’Abrera apostem per un nou model de contracte en la gestió i trac· tament dels residus municipals, que entrarà en vigor l’any vinent. Es tracta d’una feina acurada i estudiada al detall des de l’anterior

mandat, per tal de tenir cobert el nostre nucli urbà i barris. Renovació dels contenidors per fer-los més ergonòmics i implantació del nou servei de poda als nostres barris, com també la millora de la flota de vehicles, ampliació en els serveis de gestió i atenció en la Deixalleria Municipal i la realització de campanyes de sensibilització per a totes i tots”. “Val a dir que amb aquesta taxa, des de l’equip de govern vetllarem perquè no recaigui en exclusivitat al municipi, reclamant de forma reiterada a totes les administracions supe· riors que s’involucrin i es corresponsabilitzin en una qüestió tan global. És la nostra respon· sabilitat i així de manera valenta l’entomem, seguir dibuixant un present i un futur d’una Abrera més sostenible i creixent en el temps. El benestar de les persones i les famílies d’Abrera són la nostra prioritat”. Aquesta nova taxa de residus urbans es divideix en dues categories, la domiciliària i la comercial. La taxa domiciliària serà una quota fixa per nombre d’habitatges. I la taxa comercial serà per tipologia de residus generats segons l’activitat comercial i els metres quadrats del local. També es preveuen reduccions per ingressos i per usos de la deixalleria munici· pal fins a un màxim del 15%.

L’Ajuntament d’Abrera està obligat a implantar una nova taxa municipal, que ha de cobrir el 100% del cost total de les operacions de la recollida, transport i posterior tractament dels nostres residus, donant compliment a la Llei estatal 7/2022, de 8 d’abril, de residus i economia circular El 2024 també entrarà en vigor el nou con· tracte del servei de recollida de residus i neteja de la via pública, que ampliarà la recollida selectiva de les fraccions de resta, orgànica i voluminosos, i crea un nou servei de poda sota demanda en tot el nucli urbà i els barris. Les ordenances fiscals del 2024 van ser aprovades amb els 10 vots a favor de l’Equip de Govern del PSC, 1 vot d’abstenció d’ERC i 4 vots en contra d’Alternativa en Comú, 1 del PP i 1 de Vox, en el Ple Municipal.

Bonificacions del 50% de l’IBI en la instal·lació de plaques solars

abrera.cat


14 Societat / Cultura

labústia Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023

Les dones més grans de Castellví reben un reconeixement i l’últim padró de l’INE registra 43 persones centenàries

A dalt, fotografia de grup amb Teresa Maneu; i a sota, la d’Ángeles Gracia. Aj.

Dues dones de Castellví de Rosanes són actualment les persones més grans del municipi i entre les més grans dels 10 municipis de difusió de La Bústia. Són Teresa Meneu Palanques, nascuda l’any 1919 que ara té 104 anys, i Ángeles Gracia Furriel, nascuda el 1921 i amb 102 anys. La regidoria de Gent Gran va sol·licitar fa uns mesos al departament de Drets Socials de la Generalitat la medalla centenària a les dues veïnes. A més d’aquesta distinció, han rebut un diploma de record i un ram de flors de mans del regidor de Gent Gran, Josep Maria Mitjans; i l’alcalde, Adrià Camino. Un acte emotiu que s’ha fet el dissabte 4 de novembre a la residència d’avis i centre de dia ‘Can Sunyer, espai de

Sant Andreu El teatre Núria Espert acull el rodatge de ‘La Fúria’ El teatre Núria Espert de Sant Andreu ha acollit aquest mes de novembre el rodatge de la pel·lícula ‘La Fúria’. La directora és Gemma Blasco, qui retrata l’impacte que té en la vida d’una jove actriu haver patit una violació. La cineasta s’ha inspirat en l’experiència que va patir ella mateixa quan tenia 18 anys i en d’altres del seu entorn proper per relatar la vida de l’Àlex, una noia que és violada de la nit de Cap d’Any. El teatre, i concretament la tragèdia grega Medea, serà la vàlvula d’escapament per a la protagonista de la història, qui afronta una realitat que intenta esquivar.

Rodatge de ‘La Fúria’ a Sant Andreu. ACN.

benestar’, on viuen les dues homenatjades que han estat acompanyades també de les seves famílies i del personal del centre. Dels 10 municipis de difusió de La Bústia, 8 registren dues o més persones amb 100 o més anys. El padró oficial de 2022, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE) indica que hi ha un total de 43 persones centenàries. Sant Andreu: 11 persones (8 dones i 3 homes); Martorell: 8 (6 dones i 2 homes); Olesa: 7 (6 dones i 1 home); Esparreguera: 7 (6 dones i 1 home); Castellví: 4 dones; Gelida: 2 dones; Abrera: 2 (1 dona i 1 home); i Sant Esteve: 2 (1 dona i 1 home). Collbató i Masquefa no registraven cap persona centenària el 2022.

Esparreguera

Joaquim Sicart dissenya el cartell de la temporada 2024 de La Passió L’il·lustrador i dibuixant Joaquim Sicart ha dissenyat el cartell de la temporada 2024 de La Passió d’Esparreguera. La presentació d’aquest s’ha fet el diumenge 5 de novembre davant d’uns dos-cents assistents. Sobre el cartell, ha dit que es va focalitzar “en el simbolisme total que suposa la paraula ‘passió’, i en com aquesta passió es veu reflectida en diferents moments del drama sacre, a través dels personatges més cabdals”.

Els membres de la junta de La Passió d’Esparreguera amb l’autor del cartell de la temporada 2024.. LPE.


Cultura 15

Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023 labústia Totes les notícies de cultura

Olesa

Abrera

Chanel guanya un premi, estrena cançó i anuncia disc

Toni Albiol i Feliu Grau són els padrins de la Fira dels Porrons

Chanel amb el premi de Los40. Chanel.

L’olesana Chanel Terrero ha guanyat el premi a la Millor Col·laboració per ‘Clavaíto’ amb Abraham Mateo a la gala de ‘Los 40 Music Awards’, celebrada a Madrid el divendres 3 de novembre. Chanel ha anunciat que el 12 de gener de 2024 publicarà el seu àlbum debut. Rep per títol ‘¡Agua!’ i inclou 12 cançons, entre les quals hi ha les ja conegudes ‘Clavaíto’ i ‘SloMo’. També ‘Loka’, el nou tema amb Maikel Delacalle que ha sortit a la llum el divendres 3 de novembre, coincidint amb la gala de ‘Los 40 Music Awards’ on els artistes han estrenat la cançó. Chanel s’ha mostrat molt il·lusionada amb el llançament del seu disc i ha assegurat que “el procés creatiu ha estat una bogeria i una aventura. Però us porto el que sóc. AGUA. Dos actes. 12 cançons”.

Toni Albiol. Divins.

Feliu Grau. La Bústia.

Abrera celebra del 17 al 19 de novembre la quarta edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons. Toni Albiol, el millor sommelier de Catalunya i tercer d’Espanya 2023, de l’Enoteca Divins de Martorell; i Feliu Grau, el xef del restaurant Can Martinet d’Abrera són els padrins.

A la fira s’hi troben propostes gastronòmiques, activitats familiars i culturals, exposicions, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró. El divendres és al carrer del Rebato, mentre que durant el cap de setmana, s’ubica al parc de Can Morral.

Castellví

La Fira de la tardor, proximitat i artesania La 3a Fira de la tardor de Castellví se celebra el diumenge 19 de novembre de 10 a 14h a la plaça del poble i els carrers adjacents. Els productes de la terra i de proximitat i l’artesania són els protagonistes de la jornada.

Collbató

Nova edició del Festival Amadeu Vives La setena edició del Festival Amadeu Vives té lloc el 18 i 19 de novembre a Collbató. La proposta té com a objectiu recordar la vida i l’obra del compositor collbatoní, una de les figures més rellevants de la cultura catalana de finals del segle IXI i principis del XX. S’han programat un taller, una ruta i un concert de veu i piano.

La Funifira de Gelida, en imatges La Funifira de Gelida. La Bústia.

Castanyada i Halloween, en imatges Halloween a Olesa. La Bústia.

Sant Esteve

Rosalía i Björk ajornen el llançament d’‘Oral’

Rosalía en concert al Primavera Sound. ACN.

La sortida a la llum de la col·laboració entre la sesrovirenca Rosalía i la islandesa Björk haurà de continuar esperant. ‘Oral’, el tema conjunt amb fins benèfics, s’havia d’estrenar el 27 d’octubre, però no va poder ser i es va comunicar una nova data: el 9 de novembre. Per diferents imprevistos, s’ha tornat a reprogramar i està previst que surti el 21 de novembre. ‘Oral’ és una cançó que té com a objectiu protestar contra la piscicultura a Islàndia. És una pràctica a estancs naturals i artificials que vigila i regula la multiplicació, l’alimentació i el creixement dels peixos, en comptes de deixar que s’encarregui d’això la naturalesa. Els beneficis que s’obtinguin en aquest tema aniran destinats a la lluita contra la indústria pesquera a Islàndia.

Sant Esteve

La Maria i l’Esteve, els nous gegantons La colla de gegants de Sant Esteve ha presentat el dissabte 21 d’octubre a la Maria i l’Esteve, els dos nous gegantons del municipi. Ho ha fet amb un espectacle que ha comptat amb la col·laboració del grup de teatre l’Ull de bou. A més, l’alcalde i regidor de Cultura, Enric Carbonell, els ha donat la benvinguda i la Llegenda dels dos Campanars ha acompanyat el naixement de la bessonada de l’Angeleta i el Siset. Els noms escollits són el resultat de la votació popular que s’ha fet per Festa Major. La nova parella ha estat apadrinada per la colla gegantera de Sant Andreu de Palomar.

La Maria i l’Esteve, els nous gegantons. Aj.


16 Municipis

labústia Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023

Successos

Martorell Un incendi crema canyes, runa i piles de restes vegetals

Incendis de cotxes, robatoris de cablejat i detencions

Cotxe cremat a Masquefa. Bombers.

Cotxe cremat a Martorell. SE.

El 31 d’octubre a Masquefa ha cremat totalment un turisme en un viaducte sota un pont de la B-224. El 21 d’octubre un incendi al pàrquing del Vapor de Martorell ha afectat un total de 8 vehicles. D’aquests, 5 han cremat completament i 3 parcialment. A Martorell, el dia 31 s’ha produït un robatori de cablejat i la línia R4 de Rodalies ha funcionat de manera irregular durant més de 13 hores. Dies després, el 3 de novembre, un nou robatori de cablejat de coure ha deixat sense funcionament els trens de

Rodalies entre Martorell i Vilafranca. Els Mossos d’Esquadra han detingut un home de 25 anys com a presumpte autor de 28 robatoris amb força a l’interior de vehicles al Baix Llobregat i al Bages. Entre els municipis afectats hi ha Olesa i Abrera. També han detingut tres homes de 52, 35 i 28 anys com a presumptes autors dels delictes de suborn, tinença d’armes, receptació i robatori amb força a domicili. Les detencions han estat el 24 d’octubre després d’aturar-los a l’AP-7 a l’altura de Martorell per excés de velocitat.

Sant Esteve El Suprem condemna un expolicia per provocar la mort a un detingut durant una actuació l’any 2014 El Tribunal Suprem ha donat per bona la sentència de l’Audiència de Barcelona que condemna un exagent de la Policia Local de Sant Esteve que el 16 de juny de 2014 va provocar la mort d’un detingut. D’aquesta manera, es rebutja el recurs interposat per l’acusat, que defensava que va ser fruit d’una acció “fortuïta”. Segons

Fermí Fonollosa. Aj.

el Suprem, l’actuació va ser “desproporcionada”, ja que va traspassar els “límits” a l’hora d’immobilitzar el detingut. El policia va pressionar de manera continuada el coll de l’home, que havia entrat a robar a una empresa del polígon industrial.

Fermí Fonollosa (Martorell, 1932) ha mort el diumenge 5 de novembre a la matinada als 91 anys. Va ser pagès, ha estat vinculat al Sindicat Agrícola de Martorell i va ser un dels fundadors de l’Associació d’Amics de Sant Antoni i regidor d’ERC de 1983 a 1987. Pare de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, era pare d’una filla i un fill, i avi de quatre netes i un net. L’alcalde ha dit que “era un home senzill, just, noble de caràcter i amb un enorme sentit del deure. Molt bona gent, amic dels seus amics i amant de la terra, del seu poble i del seu país. Però per sobre de tot, estimava la seva família amb bogeria”.

Un incendi al polígon industrial la Torre, a Martorell, ha cremat uns 7.700m2 de canyes, runa i piles de restes vegetals. S’ha produït el 5 de novembre a les 12.45h. En un primer moment, els Bombers han atacat el foc perquè no afectés els 5 camions de la brigada de la neteja municipal que hi havia al lloc. En tenen les claus i els han retirat de la zona calenta. Posteriorment, han aturat la progressió del foc abans que arribés a les vies del tren i han centrat els esforços al flanc dret, on quedava un dels camions i piles de restes vegetals de la deixalleria. Amb maquinària pesada han

Masquefa Comencen les reivindicacions de SOS El Maset La plataforma SOS El Maset ha iniciat les reivindicacions contra la intenció de l’empresa Logística Carreras per ampliar la seva actual nau ubicada al polígon de Can Bonastres. Ha fet un porta a porta per tot el barri, ha posat dos punts d’informació i ha celebrat una assemblea amb els veïns, entre d’altres. A més, el 3 de novembre s’ha reunit amb l’alcalde Roger Vázquez; el 1r tinent d’alcalde Daniel Gutiérrez, la 2a tinenta d’alcalde, Isis Abad; i el regidor de Seguretat, Sergi Fabregat. Segons han explicat des de la plataforma, ha estat “una reunió de dues hores, cordial i participativa, on va haver-hi voluntat per trobar solucions, però que va acabar sense compromisos concrets per part de l’equip de govern”.

Incendi a Martorell. Bombers.

assegurat el perímetre i han remogut totes les piles de restes vegetals. No s’han hagut de lamentar ferits.

Esparreguera / Olesa Primeres mobilitzacions contra la guerra i d’ajuda a Palestina

Concentració del 5 de novembre a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay d’Olesa. Bernat de Claravall.

Amb dues concentracions a Esparreguera i dues a Olesa, col·lectius, entitats socials i veïns s’han mobilitzat per donar suport al poble de Gaza i en contra de la guerra entre Israel i Palestina. S’han fet pancartes, un minut de silenci i llegit manifestos.

Una jove d’Esparreguera mor per la caiguda d’un arbre a Madrid Una jove de 23 anys d’Esparreguera ha mort el dijous 2 de novembre per la caiguda d’un arbre al carrer Almagro de Madrid. Es tracta de Júlia Rodríguez Maeso, que estava passejant per la zona amb els seus pares quan un arbre ha caigut a causa del fort vent en el moment que passava el carrer. L’esparreguerina havia estudiat a l’escola Montserrat. Ara vivia a Madrid, feia pràctiques en una farmacèutica i estudiava un màster. Cinc persones més van resultar ferides per la caiguda de l’arbre. El psicòleg va assistir els pares de la jove i una testimoni per una crisi d’ansietat.

Tel. 902 365 954 Gestió de Cementiris www.exfun.es

Serveis Funeraris www.pomfusa.com

POMFUSA

exfun

Un bon veí industrial


Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023 labústia

Publicitat 17


18 Esports

labústia Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023

Olesa

Collbató

Martorell

Sant Esteve

Adrián Miranda debuta amb el Cádiz

Lluc Macià, campió de Catalunya de corda i de bloc

Sergi Pérez guanya la Peugeot Ral·li Cup Ibèrica

Un integrant del GIRES guanya tres medalles

Adrián Miranda debuta amb el primer equip del Cádiz. Cádiz.

Lluc Macià. @javipec.

Sergi Pérez. Aj.

David Moreno. Aj.

L’olesà Adrián Miranda, de 20 anys, ha debutat amb el primer equip del Cádiz CF. Ho ha fet en l’eliminatòria de la Copa del Rei contra el Badalona Futur, amb victòria gaditana als penals, celebrada l’1 de novembre. En el dia del seu debut, el jove central ha sortit de titular. Miranda va començar a fer esport al Futbol Sala Olesa quan era petit, però després va passar a jugar a futbol camp.

L’esportista i escalador Lluc Macià, de Collbató i del Club Excursionista Esparreguera, s’ha proclamat campió de Catalunya de corda el dissabte 21 d’octubre a la sala Golem de Blanes. A finals de setembre va ser primer en l’última prova de la Copa Catalana d’Escalada de bloc i es va proclamar campió a la general, al centre d’escalada Cal Mico de Girona.

El martorellenc Sergi Pérez, juntament amb Lorena Romero (Mollet del Vallès), s’ha proclamat campió de la Peugeot Ral·li Cup Ibèrica. Ho ha fet després de guanyar el 58è Ral·li RACC Catalunya – Costa Daurada que s’ha celebrat del 19 al 21 d’octubre a Salou. Es tractava de la darrera cita de la competició monomarca i el binomi format per Pérez i Romero, de l’equip Mavisa Sport, arribava amb opcions de lluitar pel títol. El premi és un programa l’any 2024 en un Rally2 de l’equip Sports&You.

David Moreno, en representació del GIRES de Sant Esteve, s’ha penjat tres medalles en la Copa de Catalunya de Tècniques de Progressió Vertical (TPV), un esport vinculat a l’espeleologia que es practica a l’interior d’un poliesportiu. S’ha celebrat a Sabadell el 22 d’octubre i Moreno ha aconseguit la primera posició en velocitat i la segona en tècnica i circuit. El GIRES i l’Ajuntament de Sant Esteve continuen mantenint converses per estudiar la possibilitat d’habilitar un espai al municipi on es pugui practicar aquest esport.

Martorell

Gelida

Pepe Arqué, segon d’Espanya en carcross

Josep Aranda, subcampió d’Espanya d’autocross

Sant Andreu

Totes les notícies d’esports

Un santandreuenc guanya la prova de la Copa Catalana de BMX a Sant Andreu El Circuit Municipal Santi Moreno de Sant Andreu ha acollit la penúltima prova de la Copa Catalana de BMX. Han participat més d’un centenar de corredors de totes les edats i en les diferents categories. S’ha celebrat el diumenge 5 de novembre. El santandreuenc Rubén Cañizares, del BMX Catalonia Team Club, ha estat el guanyador de la prova Open Pro 17+ masculina.

Podi de la Copa Catalana de BMX. Ràdio Sant Andreu.

Martorell

La 24a edició de la Cursa 5 km, de rècord La Sala de Plens de l’Ajuntament de Martorell ha acollit el 9 de novembre la presentació de la 24a edició de la Cursa 5 Km que es farà el 19 de novembre al municipi. La prova esportiva l’organitza el consistori i està dirigida tècnicament pel Martorell Atlètic Club. L’edició d’enguany de la cursa inclourà la modalitat dels adults -amb la prova popular dels 5 km i el Campionat de Catalunya de 5K, que té reglament de la Federació Catalana d’Atletisme- i les curses infantils.

Presentació de la Cursa 5km. Aj.

Pepe Arqué. Aj.

Josep Aranda. Aj.

El martorellenc Pepe Arqué s’ha proclamat subcampió del Campionat d’Espanya de carcross al circuit Joaquín Pastelero, a Jerez de los Caballeros, el 22 d’octubre. Arqué ha fet una valoració sobre la temporada: “Hem pogut fer una temporada neta: sense lesions ni avaries mecàniques en les quals hem pogut rendir al màxim. El resultat ha sigut subcampió”.

El gelidenc Josep Aranda s’ha proclamat subcampió del campionat d’Espanya d’autocross de la categoria carcross sèries. Ho ha fet el diumenge 22 d’octubre a Jerez de los Caballeros, a Extremadura, en l’última de les set carreres del campionat. En la sortida inicial es va haver d’ensenyar bandera vermella per un parell d’incidents entre les torres 1 i 3 sense que s’hagués donat una volta.

Diagnòsi Electricitat Aire acondicionat Imatge i so ITV

c/ Enclusa, 57, Pol. Ind. Can Comelles Esparreguera Tel. 93 772 92 71

Mecànica Pneumàtics Motos

Avança’t al Nadal Av Germans Martí, 9 - Tel 93 773 51 57 - Martorell C/ dels Arbres, 6 - Tel 93 772 95 42 - Olesa de Montserrat C.C. Montserrat Centre - Tel 93 770 45 29 - Abrera


Economia 19

Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023 labústia

Abrera / Baix Llobregat Nord

Baix Llobregat Nord

La ministra Raquel Sánchez parla de l’obertura del tram de la B-40 entre Abrera i Viladecavalls

PIMEC anuncia una nova agrupació territorial a Esparreguera

L’entrada del túnel de la B-40 a Abrera fa unes setmanes. SE.

Trobada d’alcaldies i la patronal PIMEC a Esparreguera. PIMEC.

Raquel Sánchez, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha afirmat el 23 d’octubre que el tram de la B-40 entre Abrera i Viladecavalls es posarà en servei “abans del 15 de desembre”. La ministra ha admès que l’obertura al trànsit d’aquest tram és una fita “històrica” per a una obra maltractada per les “retallades, modificacions i emergències” i de la qual el ministeri n’ha volgut “reescriure el final” accelerant les obres. Sánchez ha destacat que és una infraestructura “fonamental per a la prosperitat del país”. El passat mes de febrer, Sánchez va avançar a la Bústia que esperaven posar el tram en servei “abans de finalitzar aquest any 2023 i si pot ser, serà abans”. Quart Cinturó o B-40 Les obres van començar el 2008 i havia d’entrar en servei el 2011. Després d’anys

d’endarreriments, l’Estat va reiniciar les obres l’any 2015 i es va anunciar que aquest tram estaria en funcionament a finals de 2019. Només es va obrir el viaducte sobre el riu Llobregat entre Abrera i Olesa. La perforació del túnel d’Olesa va començar el 2016 i va finalitzar el 20 de juny de 2017 en un acte simbòlic amb el ministre de Foment d’aleshores i els alcaldes dels municipis afectats, entre els quals es trobava l’alcalde d’Abrera Jesús Naharro i l’alcaldessa d’Olesa Pilar Puimedon. Entre el 2019 i principi del 2020, l’Estat va haver d’actualitzar el projecte per adaptar les instal·lacions del túnel a la normativa vigent. El tram de la B-40 entre Olesa i Viladecavalls té una longitud de 6,2 km i les actualitzacions dels pressupostos han passat de 174 milions d’euros a 212, i ara a més de 250 milions d’euros.

LLOGUER I COMPRA VENDA D’IMMOBLES - ADVOCATS La seva agència immobiliària de confiança de proximitat

TAMBÉ ADMINISTREM COMUNITATS

Consulta’ns sense compromís Registres d’Agents Immobiliaris de Catalunya aicat 7653

93 774 27 00 & info@habitatcatalunya.com

Josep Pla, 4-6 - Martorell

Totes les notícies d’economia

Esparreguera ha acollit una trobada d’alcaldes i regidors del Baix Llobregat Nord amb el president de PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet, Joan Soler, i el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta. L’objectiu de la reunió, celebrada el divendres 10 de novembre, ha estat tractar temes com la mobilitat, els polígons industrials, la formació, el comerç i la millora de les infraestructures del territori. Així com la d’anunciar una nova agrupació territorial al nord de la comarca. Han participat els alcaldes de Sant Andreu, Marc Giribet; d’Olesa, Jordi Parent; d’Esparreguera, Eduard Rivas; d’Abrera, Jesús Naharro; i de Collbató, Gemma Rodríguez. També han assistit els regidors i regidores de Promoció Econòmica de Martorell, Rosa Cadenas; Sant Andreu, Miquel Àngel Abril;

Olesa, Domènec Paloma; Sant Esteve, Roser Brosed; Collbató, Pau Calsina; i Castellví, José Cara. D’Esparreguera també ha assistit el primer tinent d’alcalde, Juan Jurado. El president de PIMEC a la comarca, Joan Soler, ha anunciat la creació d’una agrupació territorial al Baix Llobregat Nord amb l’objectiu de “dinamitzar un espai associatiu de l’entitat amb les empreses i així fomentar la participació institucional, detectant oportunitats i proposant accions enfocades al progrés territorial”. Josep Ginesta, secretari general de PIMEC, ha insistit que “el territori faci els debats i generi els espais de treball conjunt i participació necessaris, per tal de donar resposta al futur de les polítiques de promoció que s’articularan a partir d’estratègies territorials”.


20 Publicitat

labústia Del 16 de novembre al 15 de desembre del 2023

www.cmineraolesana.cat

COMUNITAT MINERA OLESANA SUPPORTS THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS

La CMO, nominada entre 3 millors iniciatives de transició verda d’Europa El premi vol incentivar una Europa centrada en les persones, sostenible i justa.

La Comunitat Minera Olesana ha estat nominada entre les 3 millors iniciatives de transició verda de tota la Unió Europea. L’acte de lliurament dels premis se celebrarà els dies 13 i 14 de novembre a Sant Sebastià (Donostia) dintre de la “Conferència Europea de l’Economia Social“. En nom de la CMO recollirà el premi el seu president, Joan Arévalo. La Social Economy Europe, l’entitat promotora d’aquests guardons bianuals, que han comptat amb les candidatures de cooperatives de tota la Unió Europea, ha distingit a la CMO per la seva tasca

en responsabilitat social, eficiència energètica i responsabilitat mediambiental.

Juguettos Olesa Av. Francesc Macià 113 93 380 97 00

2

EN LA TEVA a UNITAT EN TOTES LES NOSTRES MARQUES PRÒPIES

Els guardons, que es convoquen cada dos anys, busquen reconèixer les empreses i les organitzacions de l’economia social que destaquin pel suport i que ofereixin a les comunitats on pertanyen i pels esforços que fan per contribuir a la societat en els reptes socials, mediambientals i tecnològics actuals. Concretament, segons Social Economy Europe, els premis volen augmentar la visibilitat de l’economia social en tota la seva diversitat, amb un enfocament europeu.

Els premis han servit també d’inspiració a altres agents de l’economia social, autoritats públiques i ciutadans que aspirin a convertir-se en empresaris socials, activistes i promotors del canvi. Cal recordar que l’any 2021, en la primera edició dels guardons, la Comunitat Minera, ja va ser reconeguda com una de les 10 millors iniciatives en termes de transició verda. Aquesta és una distinció molt important que és compartida amb tots els olesans i olesanes, socis i sòcies de la cooperativa.

Juguettos Martorell c/ Josep Pla 10-12 93 017 24 00

Promoció Black Friday del 20 al 26 de novembre de 2023.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.