Page 1

2011. augusztus

Hidegkúti Műsor Xlll. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál (Kárpát–medence vigadalom)

2011. augusztus 25-28.

1028 Budapest, Templom utca 2–10. Tel.: +36-1/392-0860, e-mail: info@kulturkuria.hu

www.kulturkuria.hu


Ajánló augusztus 25. csütörtök 6-7. oldal 1800 A fának második élete Erdélyi Tibor, a Népművészet Mestere, népi szobrász kiállítása 1900Ünnepi megnyitó előadás Magyarok a nagyvilágban Tündérkert Táncegyüttes (Dél-Amerika – Uruguay) Kárpát Táncegyüttes (Kanada) Liszt Ferencről vidáman néhány percben Előadja a felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Színjátszóköre (Burgenland) 7. oldal augusztus 26. péntek 8-10. oldal Vendégünk: Délvidék 1930Ruzsa Magdi koncert 10. oldal augusztus 27. szombat 11-16. oldal Vendégünk: Erdély és Kárpátalja 1900Tolcsvay Béla – Béres Melinda: Az ég ígérő fa táncos daljáték (Templomkerti Esték) 15. oldal augusztus 28. vasárnap 17-21. oldal Vendégünk: Felvidék 1930Vaszary Gábor – Fényes Szabolcs: Az ördög nem alszik (Komáromi Jókai Színház) 21. oldal

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!


Köszöntő Idén augusztusban tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál. Évről-évre meghatározunk egy vezérgondolatot, amely köré a Fesztivál programja felépül. Ebben az évben a Magyarság Háza szellemiségében szerveződik a Nyári Művészeti Fesztivál. A Kárpát-medence magyarlakta területeiről érkeznek vendégeink, bemutatva a magyar kultúra sokszínűségen alapuló egységét. A művészeteken keresztül megtapasztalhatjuk majd, hogyan éli meg magyarságát egy kárpátaljai, erdélyi, felvidéki vagy délvidéki magyar ember. Vendégeink lesznek határon túli zenészek, táncegyüttesek, színházak, minden nap más-más területről hazánkból, a Kárpát-medencéből. Nem véletlen a témaválasztás, hiszen 2010. június 4-én hatályba lépett a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvény, mely megerősíti Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatuk fenntartására és ápolására. Ez előrevetítette a Magyarság Háza elgondolását, mint azt a nemes célt, hogy a kárpát-medencei magyarságnak méltó kulturális és oktatási központot emeljünk. Azt gondoltuk, hogyha a történelmi hagyományokat, a szellemiséget, a meglévő és kialakítható infrastrukturális szempontokat figyelembe vesszük, akkor a Klebelsberg kastély és a Klebelsberg Kultúrkúria együtt méltó helye lenne a MAGYARSÁG HÁZÁNAK. Ezért 2010 novemberében a Klebelsberg Kuno Napokon kezdeményezést indítottunk a Klebelsberg kastély és a Kultúrkúria, mint a Magyarság Háza közös hasznosítására. A II. kerületi Önkormányzat és polgármestere, Dr. Láng Zsolt a kezdeményezés élére állt. 2010 márciusában sajtótájékoztató keretében Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes támogatásáról biztosította azt az elképzelést, hogy a Magyarság Háza egyik helyszíne a Klebelsberg Kultúrkúria és a Klebelsberg kastély legyen. Ennek szellemében szerveztük hát meg a XIII. Pesthidegkúti Nyári Fesztivált, nem titkoltan azzal a céllal, hogy bizonyítsuk elképzeléseink helyességét. Kérem, hogy támogassák elképzeléseinket, és látogassanak el idén is oly sokan a Nyári Fesztiválra, ahogy minden évben. Böngésszék át műsorfüzetünket, és válasszák ki az érdeklődésüknek megfelelő programokat, tiszteljék meg intézményünket a jelenlétükkel. Dolhai István


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

XIII. Pesthidegkúti Nyári

Művészeti Fesztivál (Kárpát–medence vigadalom) 2011.

augusztus 25-28.

Idén a Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál vezérfonala a Kárpát-medencei magyar kultúra. Két külső helyszínen is lesznek programok, az egyik a Templomkerti Esték előadása, a másik az új Végállomás színpad könnyűzenei koncertjei.

4


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

augusztus 25.

csütörtök Magyarok a nagyvilágban Hűvösvölgyi végállomás 1000

Fesztivál beharangozó Cimborák fesztiváltársulás

Micsik Béla (Vajdaság), Kovács Marcell (Felvidék), Bella Péter (Budapest) Régi barátaink rendszeres találkozója a nyárvégi fesztivál. Otthonaik egymástól távol eső, különböző határainkon túli régióban vannak, de barátságuk erős, akárcsak vendégszeretetünk. Bella Péter kiváló fiatal muzsikus lelkesen csatlakozik hozzájuk a fesztivál idejére.

Végállomás színpad 1700 -2200

Fiatal

zenekarok bemutatkozása

Új színhellyel gazdagodik a fesztivál, egyben új színfolttal is. Fiatal zenekarok kapnak lehetőséget, hogy szórakoztassák a hüvösvölgyi buszvégállomás járókelőit. Fellépnek a Meztelen Diplomaták, a The Bras, a Khamoro Budapest Band együttes és egy határontúli együttes is Macedóniából.

5

5


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Piroska Táncegyüttes Lengyelország

Nagyszínpad 1730

A 32 éve működő lengyel tánccsoport magyar népviseletben, magyar népzenére magyar néptáncokat mutat be és népszerűsít Lengyelországban.

A fának második élete Erdélyi Tibor, a Népművészet Mestere, népi szobrász kiállítása

Nagyszalon 1800

A kiállítást megnyitja Dr. Kapitány Gábor, az MTA doktora, a szociológia kandidátusa 2011. augusztus 25-én 18 órakor. Tárlatunkon a Hidegkúton élő táncos, népi szobrász több mint 50 éves életművének keresztmetszetét mutatjuk be a használati tárgyaktól a szobrokig, a mángorlótól különböző balladák megformálásáig. „Erdélyi Tibor hozzáláncolódott a természethez, s így lett ő maga is része, egyik tényezője az őstermészetnek, kivitelezője a természet energiájának. Olyan őserővel bír, amely ha úgy kívántatik, kihajtja a fából az új hajtást is. Érzi magában a titkos erők gazdag lehetőségeit, s a faragó tapasztalatai, felgyűlt ismeretei segítségével megkönnyíti és segíti ezeknek a titkos erőknek a megnyilatkozását. Ő tehát nemcsak kutatója, hanem látója és alakítója is a természetnek.”

6


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Nagyszínpad 1900

Ünnepi megnyitó előadás

Köszöntőt mond: Dr. Láng Zsolt polgármester Magyarok a nagyvilágban Fellépnek: Tündérkert Táncegyüttes (Dél-Amerika – Uruguay) Kárpát Táncegyüttes (Kanada)

Liszt Ferencről vidáman néhány percben Előadja a Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Színjátszóköre (Burgenland) Szereplők: Liszt Ferenc zeneszerző, zongoraművész leánya, Cosima Wagner, tanú tanítványa, Lina Schmalhausen, tanú bíró, ügyész, ügyvéd Írta és rendezte: dr. Villányi Eszter Liszt hangverseny Bevezető: Eckhardt Gábor Közreműködik: Duna Szimfonikus Zenekar Vezényel: Deák András Műsor: Mefisztó keringő 2. Magyar Rapszódia Szerelmi álmok Les Préludes

7

7


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

augusztus 26. péntek

Vendégünk: Délvidék A nap játékmestere: Bartha Tóni

Tündérkert nyitó mesedélután

1400 Séta varázslatok között – vezeti Bartha Tóni

Tündérkert

1400 -1800

Tündérek hintája, mesebolygók űrállomása, kézművesek utcája – Égigérő domb és Griffmadár fennsík Paprikajancsi csúzlizdája – Sárkányok útja Sárvíz Kézműves műhely – Rokka-tanya Csudaszövő asszonyok Újszászról – Rokka-tanya A fesztivál idején a Kultúrkúria parkja, kertje, minden talpalatnyi zeg-zuga varázskertté változik. Évről évre várják a gyerekeket a régi ismerősök, de találkozhatnak, játszhatnak új és újabb csodákkal is, mint idén például a Tekergőtér, és a babacirógató a legkisebbeknek (szombat-vasárnap).

8


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Óperenciás udvar 1500

Paprikajancsi visszatér Bartha Tóni bábszínháza Bartha Tóni mesevilága, örökszép Paprikajancsi történetei méltán megigéznek kicsiket, nagyokat, gyermekjátékai (csúzlizda, űrállomás) pedig a békebeli idők nyugodt gondtalanságát idézik kedves iróniával.

Cimborák dalai

Vásárszínpad 1550 Micsik Béla – Bella Péter – Kovács Marcell

Óperenciás udvar 1600

Égvilággá dalolom A Zabszalma együttes

zenés műsora

Az erdélyi Kovács András Ferenc és a felvidéki Simkó Tibor költők megzenésített verseit hallhatjuk, melyek már a mai magyar gyermekvers-költészet klasszikus alkotásai közé tartoznak. A csupa muzsika, csupa szín, csupa varázslat rímes-ritmusos versek játékosan, utánozhatatlan nyelvi leleménnyel mutatják be a körülöttünk lévő (mese) világot, az ébredő természetet, s válnak kicsik-nagyok kedvencévé.

Nagyszínpad 1700

Kopogtató együttes

Pélmonostor – Horvátország (Délvidék) Pélmonostor rendszeres kapcsolatot ápol a Klebelsberg Kultúrkúriával. A Kopogtató együttes impozáns folklor tánc bemutatóval köszönti a hidegkútiakat.

9

9


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Ignácz Rózsa: Az igazi Ibrinkó Kálló Béla bábszínháza Óperenciás udvar 1730 Szabadka (Szerbia) Játsszák: Körmöczi Petronella és Kálló Béla Ignácz Rózsa száz éve született erdélyi írónő. Korának ünnepelt színésznője volt, kislánykorától írt, munkáját Benedek Elek mindig támogatta, segítette. Ignácz Rózsa valamennyi meséjét szép magyar nyelven, élvezetes stílusban mondta, írta, így adta tovább az utókornak gyermekkora értékes örökségét.

Blues dallamok

Vásárszínpad 1830

Pesthidegkúti együttes

Ruzsa Magdi koncert

Nagyszínpad 1930

A fiatal énekesnő Jugoszláviában, a mai Szerbiában született. Számos verseny győztese, és a mostanra magyar állampolgárként Magyarországon élő művésznő a hazai és nemzetközi koncertek ünnepelt sztárja.

10

Jegyár: 3000 Ft


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

augusztus 27. szombat

Vendégünk: Erdély és Kárpátalja A nap játékmestere: Gulyás László (Vándormuzsikus)

Hidegkút utcáin 845

Fürge Família Családi Futóverseny

Gyülekezés és regisztráció korcsoportonként a játszótér melletti kapunál 830-tól. Eredményhirdetés 930

Nagyszínpad 1000

Borsika gyermektáncegyüttes

Csíkszereda (Székelyföld) Az együttes nemcsak Magyarországon ismert, de Európa számos fesztiváljának vendége. A gyermekek lelkes őrzői, ápolói az erdélyi, moldvai, csángó folklór hagyományoknak.

Weöres Sándor : Csalóka Péter Soltis Lajos Színház

Nagyszínpad 1045

Celldömölk Fringe Fesztivál Klebelsberg díjazottja Rendezte: Ecsedi Erzsébet

11

11


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Tündérkert

1100 -1800

Tündérek hintája, mesebolygók űrállomása, kézművesek utcája – Égigérő domb és Griffmadár fennsík Paprikajancsi csúzlizdája – Sárkányok útja Sárvíz Kézműves műhely – Rokka-tanya Csudaszövő asszonyok Újszászról – Rokka-tanya Cimbora történelmi játszóház Tekergőtér – izgalmas szerkezetek, szórakoztató feladatok kicsiknek és nagyoknak Cirógató baba játszóház

Boja

Vásárszínpad 1130

Fringe Fesztivál Klebelsberg díjazottja A Boja 2010 nyarán alakult pécsi zenekar. Nevük jelentése: törődés, gazdagság. Az együttes magyar népdalokat fúzionál progresszív jazzrock elemekkel. 2011 januárjában készült el első lemezük.

Zöldszíves Játszóház A foglalkozást tartja: Orgoványi Anikó, a Környezeti Nevelés Egyesület tagja

12

Öregkút 1230-1400


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Vásártér 1330

Sramli - sör és finomságok mellett Mondschein zenekar

Fellép a pesthidegkúti nemzetiségi énekkar és tánccsoport.

Vásártér 1500

Lusta Jankó - magyar népmesék Berbencés Vándorszín

Gulyás László, vagyis a Berbencés színház színésze, rendezője, kitalálója, lelke, régi ismerősünk. Sokunknak, s főleg a gyerekeknek igazi szívbéli barátja. Tehetsége, embersége, egyedülálló művészi stílusa minden évben maradandó élménye a fesztiválnak. Új darabját mutatja be a fesztiválon.

Fűben, fában orvosság

Vinotéka 1500-1600

Előadó: Orgoványi Anikó, a Környezeti Nevelés Egyesület tagja Környezetünkben rengeteg olyan növény él, amit haszontalan gyomnak tartunk, miközben gyógyhatásuk révén egészségünket szolgálhatnák. Az előadás elsősorban ezekre a növényekre és gyógyhatásukra hívja fel a figyelmet.

Örökség Együttes

Nagyszínpad 1545

Tiszapéterfalva (Kárpátalja) A zenekar és az ifjúsági tánccsoport autentikus magyar folklór kincseiből építi fel programját.

Wass Albert : Erdők könyve Aranyszamár Bábszínház

Óperenciás udvar 1615

„Az tudtad, hogy a gombák nem csak úgy maguktól teremnek, hanem a Gombacsináló Manó készíti őket? És azt, hogy a virágokban Tündérek laknak? És azon elgondolkodtál-e, hogy vajon a Vaddisznó honnan tudja, hogy az orrával kell túrnia a földet? És azon, hogy a madarak kitől tanultak énekelni? Biztosan eszedbe sem jut, hogy egy Tündér is lehet szomorú, ha elveszít valamit – mondjuk szép kis selyempapucsát? Valószínűleg azon sem töprengtél még, hogy mi történik azzal, aki mérges gombába harap. A Boszorkányra pedig – valld be –gondolni sem mertél eddig!”

13

13


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Canarro világzene együttes

Vásárszínpad 1700

Fringe Fesztivál szakmai díjas és a Fringe Fesztivál Klebelsberg díjazottja A zenekar jelenlegi repertoárját számos stílussal gazdagította a különböző zenei stílusokból hozzá csatlakozó zenészeknek köszönhetően. Így az ismert dallamok igazán különleges hangzásban, a swing, a tango, a bossa-nova stílusával ötvözve kerülnek feldolgozásra a jazzre jellemző zenei szabadsággal. A zenekar különböző felállásaiban számos magyar fesztivál résztvevője volt már, zenéjük állandó hangja a belvárosi zenei életnek.

Eleink viselete korszerűen Takács Zsuzsa iparművész divatbemutatója

Vásártér 1800

Takács Zsuzsa iparművész ruhái az árpádkori motívumok, ornamentikák gazdag világát idézik fel néha alig felfedezhető módon, máskor látványosan és karakteresen. Ma hordható, a korszerű divat igényeinek megfelelő, hangsúlyosan romantikus viseleteinek alapfilozófiája a tradíció és a modernség harmóniájának képviselete. Célja a korszerűen és mégis tradicionálisan magyar stílusvilág kialakítása. A művész újabban sikeresen kísérletezik a par excellence magyar és világhírű, sőt világszerte kedvelt huszárviselet motívumainak mai öltözetekbe való beemelésével. Egyedi ruhadarabjai egy többéves kutató és fejlesztő munka dokumentumai.

Kaláka koncert

Vásárszínpad 1830 A Kaláka együttesről szinte mindent megírtak már. Közel harminc éves zenei és irodalmi tevékenységük alatt a magyar közönség százezreivel ismertették meg versek ezreit, külföldi útjaikra pedig magyar irodalmárok százainak hírét vitték magukkal.

14


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Tolcsvay Béla – Béres Melinda: Az ég igérő fa Templomkerti Esték 1900 Táncos daljáték két részben A most elkészült Ég ígérő fa című táncos daljáték közel 4 évig készült, alapja pedig az Égig érő fa című mese volt. A darab mesemondója, a fának a szelleme, Tolcsvay Béla, akinek a történet szerint kötelessége átadni a fiataloknak mindazt, amit tud. Helyszín a Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika kertje.

Nagyszínpad 1930

Kárpát-medence táncgála

Maros Együttes – Marosvásárhely (Székelyföld) A Maros együttes legfőbb ihletforrása a népdal és a néptánc. Ki tudná vajon e forrás titkos ereit – a térben és időben szerteágazó csermely-indázatát – fölmérni? A folklór úgy áramlik felénk az időtlenségből, ahogyan a mitológia küldi ma is hervadatlan metaforáit, az emberi szemlélet történelmi változásainak lenyomatait. Egy dallamfoszlányból, táncfigurából apáink arca és mozdulata sejlik föl a jelen színpadán, a megszólalt és táncra perdült élő hagyomány megtartó erejével. Elvész, aki mindenestől megragad a múltban, és lassú kihalásra ítélt a történelmiségben gyökértelenné tett emberi közösség. Múlt, jelen és jövendő hármas dimenziójában élünk: nemcsak az álmainkat: apáink arcát is magunkkal visszük, a múltnak minden értékteremtő energiáját. E szakadatlan folyamatosságban keressük erőnk s eszméink szerint az örök változás és változtatás kedvező módozatait.

Ebben a keresésben és kötelező emlékezésben jelent számunkra szellemi eszméltető erőt a Maros Művészegyüttes. Testvérnépek szellemvilágára nyit ablakot, ha román, avagy német dallamot énekel, sajátosságunk méltóságának jegyében szólal meg, ha csíki vagy bihari magyar balladát elevenít fel régmúlt századok homályából. Sütő András (Új Élet, 1982 június)

15

15


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

Szőttes Együttes – Pozsony (Felvidék) A Szőttes a szlovákiai magyar népművészet reprezentatív együttese. Kutatja és őrzi a hazai és egyetemes magyar, a környező népek folklór értékeit. Célja a „csak tiszta forrásból”. Gyakori szereplője a nemzetközi fesztiváloknak, így az olaszországi folklórfesztivál aranyérmese, háromszor nyerte el magyar versenyeken a „Kiváló együttes” címet. Szlovákiában a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjét vehették át.

Csillagszeműek – Budapest A magyar táncművészet egyik legrangosabb együttese Vezetőjük: Tímár Böske

2006-ban elnyerték a magyar művészet és kultúra erősítése elismeréseként a Prima Primissima Díjat. A Csillagszeműek a világ legkülönbözőbb tájain képviselik hazánkat, Európa nagyvárosaiban éppúgy, mint Brazíliában, Új-Zélandon vagy Japánban. Mindenütt hatalmas siker és elismerés kíséri útjukat. Jegyár: 1000 Ft

Kárpát-medence sokadalom

Parkoló 2100

A jelenlévő összes együttes és a közönség fergeteges mulatsága.

16


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

augusztus 28. vasárnap

Vendégünk: Felvidék

A nap játékmestere: Gulyás László (Vándormuzsikus)

Nagyszínpad 1000

Hedry Mária – Radványi Balázs: Kukamese

A Fogi Színház és a Klebelsberg Kultúrkúria közös produkciója A mesedarab a klasszikus mesék fordulataival napjaink egyik legkézenfekvőbb, a mindennapokban jelenlévő problémáját dolgozza fel kisiskolások és óvodás korú gyermekek számára.

A színhely egy szelektív hulladékgyűjtő sziget, varázslatos lakóhelye az újrahasznosulásra váró hulladékoknak, Fém Ferinek (fém hulladék), PoliEszternek (műanyag), Üvegéniának (fehér üveg), Balambérnak (színes üveg), Papír Palinak (papírhulladék) és Komposztanyónak (zöldhulladék). Vágyakozva várják „újjászületésüket”. A bölcs Komposztanyó mindig talál megoldást gondjaikra, elsimítja, ha összezördülnek. Balambér mindig be van csípve, Papír Pali tudálékos, és nem érti a törékeny Üvegénia és Fém Feri alig titkolt bánatát. Ők szerelmesek egymásba, nem akarnak elválni, és félnek az újrahasznosulástól. PoliEszter, a műanyag lány látszólag butácska, de ő fogja végül megmenteni a szigetet a veszélyes hulladéktelep lakóitól, Hipollóniától (mérgek), Elemértől (használt elem) és a sziget uralkodójától, Veszélyes Valértól. Bonyodalmak után Zöldhajú, a természet tündére segítségükre siet, és mindenki megkapja jutalmát vagy büntetését.

Zöldág terasz 1000 -1800

Bütykölde

Téma: Selyemfestés, különböző méretű selyem képek festése. Foglalkozást tartja: Szathmári Éva kézműves oktató A foglalkozás ingyenes, az anyagár mérettől és mennyiségtől függő költségét a résztvevők fizetik.

17

17


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Fair Trade bemutató

Zöldág terasz 1000 -1800

Méltányosan a termelőkkel Kávé, tea, kakaó-csoki, rizs, sőt focilabda. Hogyan kerülnek egy kosárba? Kávé közben tudjon meg többet arról, hogyan biztosíthatjuk mi, európai fogyasztók azt, hogy az afrikai, dél-amerikai termelők ne segélyre szoruljanak, hanem megéljenek abból, amit exportra termesztenek. www.fairvilag.hu

Tündérkert

1100 -1800

Tündérek hintája, mesebolygók űrállomása, kézművesek utcája – Égigérő domb és Griffmadár fennsík Paprikajancsi csúzlizdája – Sárkányok útja Sárvíz Kézműves műhely – Rokka-tanya Csudaszövő asszonyok Újszászról – Rokka-tanya Cimbora történelmi játszóház Tekergőtér – izgalmas szerkezetek, szórakoztató feladatok kicsiknek és nagyoknak Cirógató baba játszóház Fesztiválfogat Pesthidegkút utcáin

Kiskalász Együttes

Vásárszínpad 1100

A Kiskalász zenekart 2009 januárjában alapította Varga Bori és Sántha Gábor. Ez a megalakulás nagyon gyorsan ment, mert Bori megkérdezte Gábort: „Lenne kedved egy gyereklemezhez?”, mire Gábor azt válaszolta: „De jó ötlet, persze!”, így kislányuk, Pannika, valamint Bartos Erika csodás verseinek hatása alatt egymás után sorban születtek a dalok. Azután forgott a magnó és áprilisban az Alexandra kiadó gondozásában már meg is jelent a Kiskalász zenekar első, Zsákbamacska című lemeze.

Térzene Vám- és Pénzügyőr Zenekar

18

Vásártér 1200


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Vásártér 1400

Cimborák mulatsága borral, vigalommal

Micsik Béla – Bella Péter – Kovács Marcell– Gulyás László

Vásárszínpad 1430

Berbencés mesék

Mesél a Vándormuzsikus (Gulyás László)

Tánc és muzsika Óperenciás udvar 1500 Rákóczi fejedelem udvarában

Tabulatura régizene együttes Lénárd Kata: ének, oktávspinét, ritmushangszerek; Huber Henriett: tekerő, furulyák, ritmushangszerek; Rossa Levente Bors zenekarvezető: rebek, viola, fidula, barokk és népi hegedű; Bencze Balázs művészeti vezető: lantok, koboz, ciszter, vihuela, szász líra; Szabolcs Ákos: ütőhangszerek Az együttes évről évre fellép fesztiválunkon, ezúttal Rákóczi udvarába röpíti el a közönséget muzsikájukkal.

A szivárványszínű búzaszem Árgyélus Színház Óperenciás udvar 1600 Écsi Gyöngyi (Felvidék) Écsi Gyöngyi nemcsak ízes, szép beszédével nyűgözi le a hallgatóságot, hanem a legeredetibb, népi hagyományokból táplálkozó tiszta, varázslatos mesevilágával. Az előadást Kovács Marcell sokoldalú színes muzsikája teszi még élvezetesebbé gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

19

19


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Mimóka – Világutazás Méhes Csaba és a Brass in the Five

Vásártér 1700

Fringe Fesztivál szakmai díjas és a Fringe Fesztivál Klebelsberg díjazottja Egyedülálló produkció, garantált az egy órán át tartó önfeledt nevetés. Méhes Csaba zseniális játékával, mélységes humanizmusával és az ebből fakadó humorával meghódította a közönséget itthon, a tengeren túl és Európában egyaránt. A kiváló Brass in the Five együttes nagyszerű partnerének bizonyul.

Kolompos mulatság a Kolompos Együttes

zenés műsora és táncháza

Vásárszínpad 1800

A Kolompos együttes 1988-ban alakult, autentikus magyar népzenét játszanak. 1989-ben elnyerték a Népművészet Ifjú Mestere címet. 1990-től kezdve muzsikálnak gyermekeknek, óvodákban, iskolákban, gyermek táncházakban ismertetik meg a kicsikkel a népzene, néptánc és a népszokások alapjait. Mindezt szórakoztató formában teszik és nem az ismeretátadás a legfőbb céljuk, hanem a jó hangulatú, vidám, játékos mulatságokon elültetni a kicsi szívekbe a népművészet szeretetét. Valamennyi műsorukon népi hangszereken megszólaltatott élő zene hallható. Hangszereik többek között: hegedű, brácsa, ütőgardon, nagydob, citera, köcsögduda, doromb, koboz, derbuka, nádduda, harmonika, tilinkó, kolomp, csengő, kereplő, okarína, és egyéb zajkeltő eszközök.

20


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Vaszary Gábor – Fényes Szabolcs: Az ördög nem alszik Nagyszínpad 1930 A Komáromi Jókai Színház vendégjátéka (Felvidék)

Gróf Boroghy Gedeon szívesen látná két utolsó rokona, Péter és Éva egybekelését, hogy a családi vagyon szétforgácsolódás nélkül szálljon jogos örököseire. A gróf szeretné összeboronálni őket, ezért saját halálhírét kelti, s végrendeletében kiköti, hogy az örökösök kötelesek egy hónapig a kastélyban tartózkodni, közösen étkezni, egymástól csókkal elbúcsúzni. A fiatalok, akik már utazásuk során összekülönböztek, a legkülönbözőbb terveket eszelik ki, hogy a végrendelet megszegésére, s ezáltal az örökség elvesztésére kényszerítsék a másikat. Mikor kiderül, hogy Gedeon bácsi él, s a végrendelet már nem áll közéjük, kibékülnek, és örökség nélkül is hajlandók teljesíteni az öreg gróf kívánságát. Szereplők: Gróf Boroghy Gedeon .............................Dráfi Mátyás, Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész Péter, az unokaöcse .....................................Hajdú László Éva, az unokája ....................Tar Renáta, EJI-ösztöndíjas Gergely, az ügyvédje .......................................... Fabó Tibor, Jászai Mari-díjas, társulatvezető Fülöp, inas..................... Majorfalvi Bálint, EJI-ösztöndíjas Viktor..................... Tóth Tibor, igazgató, művészeti vezető Miklós ......................................................................... Ollé Erik László ............................................................. Bernáth Tamás Tibor...................................................................... Olasz István Erzsi....................................... Bandor Éva, Jászai Mari-díjas Klári..................................................................... Molnár Xénia Mici................................................................... Holocsy Katalin Jegyár: 2500 Ft

21

21


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál

A Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál új helyszínei Végállomás színpad (a régi végállomás helyén épült parkban) Augusztus 25. csütörtök 16.00-22.00 Fiatal zenekarok bemutatkozása Meztelen Diplomaták 2007 nyarán alakult solymári és hidegkúti egyetemistákból a Meztelen Diplomaták. Azóta bejárták a város klubjait és a környékbeli települések művelődési házait. The Bras együttes A „The Bras” nevű zenekart 2009-ben októberében Bartus Tamás és Havlik Márton alapította, ami azóta immár már hat tagúra gyarapodott Bencze Janka, Nagybaczoni Réka, Major Máté és Major Márton személyével. Khamoro Budapest Band a Khamoro nevű formáció 2002-ben egyszerű, baráti közösségként indult, ám végül egy zenés-táncos produkció is született az összejövetelekből... Templomkerti esték (Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika kertjében) Augusztus 27. szombat 19.30 Tolcsvay Béla – Béres Melinda: Az ég ígérő fa Két részes táncos daljáték Szereplők Mesélő – és a Fa szelleme: Tolcsvay Béla Tolcsvay Trio – Tolcsvay Béla, Czipó Tibor, Egri László Téka együttes – Havasréti Pál, Ökrös Csaba, Soós András, Tárnoki Beatrix, Lányi György Rendező, koreográfus: Varga Zoltán Belépőjegy nincs!

22

A kárpát-medencei népmesekincs egyik legrégebbike. A földre született lélek megpróbáltatásait, és az életben felvállalt megoldásait dolgozza fel ez a mű. Tévedések és kihívások, megfelelések és áldások szegélyezik a Legény útját, ahogy célja felé tör.

22


XIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál A fesztivál ideje alatt szombaton és vasárnap egész nap: Budai Komposztmesterek és Komposztfórum Magyarország Komposzt játszóház A fesztivál idején bio- és hagyományos ételek, finomságok kaphatók. Bioborok, sörös kocsi várja a szomjúhozó fesztivál közönséget. Kézműves vásár, kézműves foglalkozások. Napközben az előadásokra a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A belépőjegyes előadásokra jegyek elővételben kaphatók a Klebelsberg Kultúrkúria információs pultjánál. (Budapest, II. kerület, Templom utca 2-10. Tel. +36 1/392-0860), és Az Interticket hálózatán (www.jegy.hu) Információ: www.kulturkuria.hu Művészeti vezető: Hedry Mária

A rendezvény főtámogatója: Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat

Nemzeti Kulturális Alap

Partnerünk: Hungarofest Nonprofit Kft.

Médiatámogatónk:

PORT.hu

23

Segítőink: 1000. számú Szent Korona Cserkészcsapat Mária-Remete Cserkészcsapatért Alapítvány Római katolikus plébánia, Ófalu Jäger Kft. Rozmaring Kertészeti és Vagyonkezelő Kft. Konnexio Kft.

23


Kultúrkúria Színházbérlet 2011 ősz-tél 2011. szeptember 24. Molnár Ferenc: A doktor úr Turay Ida Színház Márton András, Mikó István, Piros Ildikó, Nemcsák Károly, Pásztor Erzsi Rendező: Huszti Péter Jegyár: 2500 Ft 2011. október 28. Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból Madách Színház Détár Enikő, Rékasi Károly Rendező: Balatoni Mónika Jegyár: 2800 Ft 2011. november 13. Tormay Cécile: Régi ház A Kecskeméti Katona József Színház és a Klebelsberg Kultúrkúria produkciója. (Klebelsberg Emléktársaság támogatásával)

Jegyár: 3000 Ft 2011. december Dario Niccodemi: Hajnalban, délben, este Szolnoki Szigligeti Színház Molnár Nicolett, Dósa Mátyás Rendező: Karczag Ferenc Jegyár: 2500 Ft 2012. január Ronald Harwood: A nagy négyes Orlai Produkciós Iroda Szacsvay László, Benedek Miklós, Molnár Piroska, Vári Éva Rendező: Gálffy László Jegyár: 3800 Ft

A bérlet ára: 13 500 Ft A műsorváltozás jogát fenntartjuk.


Mesterkoncertek és ifjú művészek koncertbérlet 2011 ősz-tél 2011. október 1. szombat 1930 Érdi Tamás szólóestje a Zene Világnapján Schumann és Liszt művek Jegyár: 2200 Ft 2011. november 4. péntek 1930 Ventoscala Kamaraest Jegyár: 1600 Ft 2011. november 27. péntek 1930 Ránki Dezső és Ránki Fülöp hangversenye Közreműködik a Musica Sonora Kamarazenekar Karmester, művészeti vezető: Illényi Péter C.M. von Weber: Oberon – nyitány A. Gyrowetz: I. (F-dúr) zongoraverseny (Ránki Fülöp) R. Schumann: a-moll zongoraverseny (Ránki Dezső) Jegyár: 3000 Ft 2011. december 17. szombat 1930 Grazioso Vonósnégyes karácsonyi hangversenye Jegyár: 1600 Ft 2012. január 13. péntek 1930 Kék Duna – Újévi koncert Közreműködik: Duna Szimfonikus Zenekar Karmester: Deák András Jegyár: 2000 Ft

A bérlet ára: 8500 Ft A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

19


Kiállítás

Kúria Tárlat

„A fának második élete” Erdélyi Tibor , a Népművészet Mestere, népi szobrász kiállítása Megtekinthető augusztus 25-től szeptember 1-ig. A kiállítást megnyitja Dr. Kapitány Gábor, az MTA doktora, a szociológia kandidátusa 2011. augusztus 25-én 18 órakor. „Erdélyi Tibor hozzáláncolódott a természethez, s így lett ő maga is része, egyik tényezője az őstermészetnek, kivitelezője a természet energiájának. Olyan őserővel bír, amely ha úgy kívántatik, kihajtja a fából az új hajtást is. Érzi magában a titkos erők gazdag lehetőségeit, s a faragó tapasztalatai, felgyűlt ismeretei segítségével megkönnyíti és segíti ezeknek a titkos erőknek a megnyilatkozását. Ő tehát nemcsak kutatója, hanem látója és alakítója is a természetnek.”

Jálics Gyula fafaragásai Megtekinthető augusztus 26-tól szeptember 14-ig. A kiállítást megnyitja Urbán Gyula író, rendező 2011. augusztus 26-án 18 órakor. „A fának lelke van. Ezt keresem benne. Vésővel ugyan, de úgy, hogy közben ne sértsem meg méltóságában.” A tárlat díjtalanul megtekinthető a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt 2011. szeptember 14-ig naponta 10 -18 óráig.

Folyosói Tárlat

Székely népmesék illusztrációi Marton Magda

26

Megtekinthető augusztus 25-től szeptember 11-ig. A grafikusnő által Kriza János Székely népmesék című kötethez készített illusztrációk tárlata. Marton Magda rendszeresen kiállító grafikus művész, munkái a Nemzeti Galériától tengerentúli magángyűjteményekig számos helyen megtalálhatók. A nagyközönség azonban elsősorban száznál is több kötet - mesekönyvek, tankönyvek illusztrátoraként ismeri.


Zöldág augusztus 27. szombat 1230

Zöldszíves Játszóház

A foglalkozást tartja: Orgoványi Anikó, a Környezeti Nevelés Egyesület tagja Mi a Zöld Szív? Zöldszíves szelíd módszerek a természet jobb megismeréséhez Vizes játékok

augusztus 27. szombat 1500

Fűben, fában orvosság

Előadó: Orgoványi Anikó, a Környezeti Nevelés Egyesület tagja Környezetünkben rengeteg olyan növény él, amit haszontalan gyomnak tartunk, miközben gyógyhatásuk révén egészségünket szolgálhatnák. Az előadás elsősorban ezekre a növényekre és gyógyhatásukra hívja fel a figyelmet.

augusztus 28. vasárnap 1000-1800

Fair Trade bemutató

Méltányosan a termelőkkel Kávé, tea, kakaó-csoki, rizs, sőt focilabda. Hogyan kerülnek egy kosárba? Kávé közben tudjon meg többet arról, hogyan biztosíthatjuk mi, európai fogyasztók azt, hogy az afrikai, dél-amerikai termelők ne segélyre szoruljanak, hanem megéljenek abból, amit exportra termesztenek. www.vedegylet.hu www.fairvilág.hu

augusztus 28. vasárnap 1000-1800

Bütykölde

A foglalkozást tartja: Szathmári Éva kézműves oktató Téma: Selyemfestés, különböző méretű selyem képek festése. A foglalkozás ingyenes, az anyagár (mérettől és mennyiségtől függő) költségét a résztvevők fizetik.

27


Előzetes Grazioso Zeneszalon

szeptember 7. szerda 1900

Vendég: Kocsis Zoltán Simon Erika: ZENE, ZENE, ZENE - KOCSIS ZOLTÁNNAL BESZÉLGET SIMON ERIKA című könyvének bemutatója.

Kóborlásaim Kelet-Afrikában dr. Vadon Gábor fotókiállítása

szeptember 12-től

Dr. Vadon Gábor fotográfus a különleges állat-és növényvilágú Tanzániában, a Ngorongoro-kráternél, Zanzibárban és a Maszáj Mara területén készített különleges felvételeit láthatják látogatóink.

Világszép Nádszálkisasszony : a Napsugár Bábszínház előadása Volt egy király. Annak két fia. Az idősebb megnősült, a kicsi még nem. Apja biztatja, keressen magához való feleséget. Ő a világ legszebb lányát szeretné párjául, aki „elvagyon az rejtve egy nádszálban”. Hősünk keresésére indul, végigjárja a népmese törvényszerűen „előírt” állomásait, hogy rátaláljon élete párjára.

28

szeptember 17. szombat 1100


Előzetes szeptember 23. péntek

Kutatók Éjszakája

Ismét Kutatók Éjszakája a Klebelsberg Kultúrkúriában! A tavalyi, nagy sikerű rendezvény után – amely a Kutató és a zene címet viselte – idén a „Lendületes kutató - a kutató és a sport” köré szerveződik a délután és az este. Ismét láthatók lesznek látványos kísérletek, a gyerekek számára újra IQ akadályversenyt rendezünk megújult és teljesen új, változatos állomásokkal, kipróbálhatnak technikai vívmányokat is. Később fiatal kutatók előadásait hallgathatjuk egy pohár üdítő vagy bor mellett, majd az estét koncertek zárják. A belépés ingyenes!

szeptember 24. szombat

Molnár Ferenc: A doktor úr

Turay Ida Színház

Fergeteges bohózat szerelemmel, cselszövéssel, féltékenységgel, természetesen nagyszerű szerepekkel és tucatnyi félreértéssel, melynek okozója Puzsér, a vajszívű tolvaj. Szereplők: Márton András, Mikó István, Piros Ildikó, Nemcsák Károly, Pásztor Erzsi Rendezte: Huszti Péter

szeptember 29-től

VIII. Ötvösművészeti Biennálé

A kortárs magyar ötvösművészet legjelentősebb országos tárlata harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Kultúrkúriában.

29


Civil oldal augusztus 6. szombat 1800

Utcabál a kútnál

Hagyományosan augusztus első szombatján vidám hangulatú batyusbálra várják a rendezők a lelkes környékbelieket és vendégeiket a Templom és az Újsor utca sarkán felújított kútnál. Beszélgetés, nótázás, tánc és tánc hajnalig a Pesthidegkúti Német Nemzetiségi Alapítvány szervezésében.

Verőfényes piaci napok

augusztus 13., 27. szombat 730-1200

Augusztusban 13-án és 27-én szombati napokon, reggel 7.30 órától 12.00 óráig várják a gazdák a vásárolni szándékozó pesthidegkútiakat a cserkészház kertjébe (II. ker Hímes u. 3.). Ebben a hónapban már kapható lesz az őszibarack, a görög- és sárgadinnye, zamatos körte és általában a magyar föld gyümölcsei, zöldségei, nem beszélve az egyéb finomságokról; a házi túróról, sajtról és a nyáron sokak számára nélkülözhetetlen sörről. Jöjjön mindenki, és érezze jól magát ezeken a délelőttökön is.

Gercsei búcsú

augusztus 14. vasárnap 1700

A Hidegkút határában lévő Gercse templom búcsúja Nagyboldogasszony ünnepéhez kapcsolódik. A délutáni szentmise utáni agapéra szívesen fogadunk süteményt, üdítőt. Szeretettel várunk mindenkit.

30


Civil oldal péntek 1800–2200

Mátyus Dezső Bridzsklub

Játék (párosverseny) minden pénteken. Csak a bridzselni tudókat várjuk. Információ: Mátyus Dezső

A részvétel ingyenes előzetes egyeztetéssel.

augusztus 1. hétfő 1630

Tere-fere Polgári Nyugdíjas Klub

Minden hónap első hétfőjén jó hangulatú beszélgetés, meghívott előadók. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Otthon Segítünk Alapítvány Az Otthon Segítünk Alapítvány II. kerületi szolgálatának szervezője szeptemberben induló rövid, ingyenes felkészítő tanfolyamra várja mindazok jelentkezését, akik szülői tapasztalattal rendelkeznek, a kisgyermekes családok támogatását és az önkéntes munkát értéknek tekintik. Bővebb információ: Husztik Anikó +36 20/512-7260

Egalitás Alapítvány Közlekedési nehézségekkel küzdő pesthidegkútiak helyi kulturális rendezvényeken való részvételét segíti az Egalitás Alapítvány, szállítás, szükség esetén helyszíni segítség biztosításával. Kérjük, éljenek a lehetőséggel, keressék Zaymusné Szanka Juditot a +36 1/274-6233 vagy a +3630-953-3415 telefonszámon. Munkatársaink résztvesznek a Pesthidegkúti Nyári Fesztiválon. Akár a helyszínre utazásban, akár a helyszínen való közlekedésben szívesen segítenek. Hívjanak, keressenek minket.

31


Nyári programok Klasszikus Balett Gyermekeknek 6 - 12 éves korig Időpontok: 2011. július 4. - július 8. hétfő - péntek: 9.00 - 17.00. A tábor ideje alatt napi 4 órában a gyermekek elsajátítják a klasszikus balett alapjait, valamint tartásjavító gimnasztikát, művészi tornát is végeznek. Az ebéd utáni pihenőben a klasszikus balett repertoár leghíresebb műveiből nézhetnek válogatásokat DVD-ről, kiegészítő feladatként pedig ugrókötéllel, karikával és labdával képességfejlesztő koreográfiákat sajátítanak el. Felszerelés: innivaló, ugrálókötél, hulla-hopp karika, tornaruha, zokni, tréning ruha. Részvétei díj: 20 000 Ft Információ és jelentkezés: Hajas Lili +36 30/399-7779 www.balerina-leszek.hu

Ismered önmagad? Ismerd meg önmagad! Önismereti foglalkozások 3 x 1,5 órában 20 éves kortól I. 2011. július 25., 27., 29. 16.15 órától 17.45 óráig II. 2011. augusztus 8., 10., 12. 16.15 órától 17.45 óráig Jelentkezési határidő: 2011. július 15. Részvételi díj: 15 000 Ft / 3 alkalom Információ és jelentkezés: Mészáros Ildikó life coach és mediátor e-mail: ildiko070408@gmail.com

32


Nyári programok Ismerkedés a hárfával Intenzív hárfaiskola kezdőknek 2 korcsoportban 9 éves kortól Időpontok: 2011. augusztus 8-12-ig 2011. augusztus 15-19-ig Zenei előképzettség nem szükséges, életkor nem számít. Gyakorlóhárfák és kották a helyszínen biztosítottak. Az egyes tanfolyamok 5 fő jelentkezése esetén indulnak el, maximális létszám: 10 fő. Tanfolyamok időpontjai gyerekeknek: 14.00 - 15.30 felnőtteknek: 16.00 - 17.30 Jelentkezési határidő: 2011. augusztus 1-ig. Részvételi díj felnőtteknek: 15 000 Ft / 5 x 1,5 óra, diákoknak: 10 000 Ft / 5 x 1,5 óra Információ és jelentkezés: Gulyás Csilla hárfaművész, hárfatanár +36 30/311-2707 www.gulyascsilla.hu

Nyári jóga tanfolyam 18 éves kortól Időpont: 2011. június 5 -augusztus 16-ig kedd 10.00-11.30 Részvételi díj: 10 000 Ft / 7 alkalom Információ és jelentkezés: Bolla Magdolna jógaoktató +36 30/402 -4657

Meridian klub - Élj 100 évig egészségesen 3-1-2 meridian torna + egészségmegőrző és megtartó praktikák egész nyáron Időpont: csütörtök 13.00-15.00 Részvételi díj: 300 Ft/alkalom Információ és jelentkezés: Kocsányi Gabriella +36 1/376-8796 +36 20/332-1630 www.egészségbiztonság.hu

33


HirdetĂŠs

35


Hirdetés Angol nyelvtanfolyamok Kezdőtől a nyelvvizsga előkészítőig Beiratkozás: szeptember 6., 8. de. 9:00-11.00 Szeptember 5., 7., du. 17.00-19.00 Időpontok: hétfő, szerda: 8:30-10:00 Hétfő: 10:15-12:30 Hétfő, szerda:18:00-19:30 Kedd, csütörtök: 8:30-10:30 Szerda:10:00-12:30 Péntek: 8:30-10:00, 10:00-11:30 Tanfolyam díja: 40 000Ft-tól

Beiratkozás és információ: Sándor Anikó Tel:+ 36 1/214 8666 vagy +36 30/231 8631 Honlap: www.lingvarium-oma.hu

Tango Harmony ha különleges élményt akar! Piazzolla és hagyományos tangó zenék, klasszikus és más műfajok. Koncert, színházi előadás önállóan vagy táncosokkal, rendezvények, esküvők zenei és műsor szolgáltatása. tangoharmony.hu www.facebook.com/tangoharmony A Tango Harmony a Hidegkúti Tangószalon házigazdája.

36


Hirdetés

Kretz Kft.

Konténeres sitt-, szemét- és törmelékszállítás 4, 6, 8, 10 m 3 - es konténerekkel, gépi földmunka, tereprendezés, sóder-, homok-, termőföldszállítás. Tel.: 06 1 376 99 26, 06 30 991 2739 Pesthidegkút vonzáskörzetében

37


Szolgáltatás Tartsa esküvőjét a Kultúrkúriában! Bérelhető termek, terek: Színházterem, Nagyszalon - Télikert, Vinotéka, Barbakán, Szabadtéri színpad További információk a termekről: Deme Zsolt +36 20/299 7700 deme.zsolt@kulturkuria.hu www.kulturkuria.hu/teremberlet

Esküvő- és

rendezvényszervezés

Pelenkázó kuckó Kellemes, békés kis sziget a kisgyermekes családok számára, melynek díszítő elemeit, üvegmozaikjait Borbás Dorka iparművész alkotta, A pelenkázó kulcsát az információs pultnál lehet elkérni.

Zsúrzsolgálat Ünnepelje gyermeke születésnapját és névnapját a Kultúrkúriában!

Bővebb információ: Tóth Kinga 392-0873 Mobil: 06-20-249-1580 www.kulturkuria.hu , kingat@kulturkuria.hu

Béreljen termet a Kultúrkúriában! Intézményünk alkalmas esküvők, előadások, koncertek, ültetett és állófogadások, konferenciák és oktatási tevékenységek lebonyolítására. Termeink kis létszámú csoportos foglalkozások elhelyezésén túl akár háromszáz fős közönség befogadására is alkalmasak. Szabadtéri program esetén amfiteátrumunk és tágas kertünk is rendezvényhelyszínül szolgálhatnak.

Bővebb információ: Tóth Kinga Tel.: +36 1/392-0873 Mobil: 06-20-249-1580 www.kulturkuria.hu, kingat@kulturkuria.hu

Ingyen internet a Kultúrkúriában! Nyitástól este 20 óráig használható.


Szolgáltatás Színház- és koncertjegy elővétel Budapest legtöbb rendezvényhelyszínének a programjára és számos vidéki rendezvényre is vásárolhat jegyet a Kultúrkúria információs pultjánál, hétköznap 730–1930, hétvégén 10 00–1800 óra között. Telefon: 06-1-392-0860. Intézményünk programjaira a helyszínen, az Interticket jegyirodáiban, a Ticket Expressznél (Andrássy út 18.), a Broadway jegyirodáiban, illetve a www. interticket.hu honlapon keresztül tud jegyet venni. Internetes jegyrendelés a jegyrendeles@kulturkuria. hu e-mail címen vagy a www.kulturkuria.hu honlap adott rendezvényhez tartozó oldalán lehetséges. II. Kerület Kártyára az 1000 Ft feletti jegyárú színházi előadásokra és koncertekre 10% kedvezményt adunk. A sorban állás elkerülése érdekében jegyét lehetőleg ne az adott rendezvény napján, hanem elővételben vásárolja meg. Egy programot megelőző utolsó órában csak az aktuális rendezvényre lehet jegyet venni, az elővétel ekkor más előadásokra szünetel. A Kultúrkúria jegypénztárában ezeket az utalványokat fogadjuk el:

Támogatóink: Budapest Főváros II. kerületi önkormányzat

Hóbagoly Könyvesbolt – Széphalom Bevásárlóközpont, Frer Cukrászda

Hidegkúti Műsor – Impresszum A Klebelsberg Kuno Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ havi kiadványa 1028 Budapest, Templom u. 2–10., tel.: 06-1-392-0860 e-mail: info@kulturkuria.hu, web: www.kulturkuria.hu felelős kiadó: Dolhai István szerkesztő: Bercsi Katalin, grafikus: Ladányi Norbert nyomda: Innova–Print. 1047 Budapest, Baross u. 92-96. Megjelenik 12 000 példányban. VPID: HU0006816562 Hirdetésfelvétel: Wenzon Gusztáv (tel.: 06-1-392-0873)


13th Summer Art Festival of Pesthidegkút

(The Carpathian Basin’s Feast) august 25-28, 2011

This year the main theme of the festival is the culture and folk art of the Carpathian Basin.

Thursday, August 25, 2011 10.00 a.m. The Cimborák Festival Brotherhood announcing the Festival at the Hűvösvölgy bus terminus 5.00 p.m. Young Band’s Debut – Terminus Stage (near Hűvösvölgy bus terminus) Guests also from Macedonia 6.00 p.m. „The Second Life of the Tree” – Opening ceremony of the exhibition of Tibor Erdélyi folk sculptor, Master of Hungarian Folk Art – Saloon Opening speech: Dr. Gábor Kapitány, academician 7.30 p.m. Opening Ceremony of the 13th Summer Art Festival of Pesthidegkút – Aphiteatrum Opening speech: dr. Zsolt Láng 2nd district mayor of Budapest Hungarians All Over The World Tündérkert Dance Ensemble (Uruguay – South America) Kárpát Dance Ensemble (Canada) Joyful Few Minutes about Ferenc Liszt Bilingual Federal Grammar School of Felsőőr and the Hungarian Cultural Association’s Dramatic Society of Burgenland (Burgenland) Liszt Concert Introductory: Gábor Eckhardt pianist Performed by the Duna Symphonic Orchestra Conductor: András Deák

Friday, August 26, 2011 Guest: Délvidék - Voivodina, Croatia Master of Ceremony: Antal Bartha

2 p.m. Fairy Garden opening Magical walk with Tóni Bartha • Miraculous space station • Griphon’s swing • Paprikajancsi’s sling-shot • Treasures of Earth: gifts made of clay, ribbon, leather, plants, making candle and jewels • Sárvíz Handicratfs Workshop • Miracle Weaver Matrons from Újszász 40


3.00 p.m. Paprikajancsi Returns – Puppet-show of Tóni Bartha 3.45 p.m. Fellow’s Songs (Béla Micsik – Péter Bella – Marci Kovács) 4.00 p.m. We Sing It From the Housetops Zabszalma Ensemble 5.00 p.m. Kopogtató Dance Ensemble – Pélmonostor – Croatia 5.30 p.m. Rózsa Ignácz: The True Ibrinkó Puppet-show of Béla Kálló – Szerbia (Voivodina) 6.30 p.m. Blues Melodies – Pesthidegkúti Band 7.30 p.m. Magdi Ruzsa Concert Tickets 3,000 HUF

Saturday, August 27, 2011 Guests: Transylvania and Sub-Carpathia Master of Ceremony: László Gulyás, the Wandering Musician

9.00 a.m. Festival Run: foot race in the streets of Ófalu. 10.00 a.m. Foot Race Award 10.00 a.m. Borsika Children Dance Ensemble Csíkszereda (Transylvania)

10.45 a.m. Sándor Weöres: Fallacious Peter Soltis Lajos Theatre, Celldömölk Directed by Erzsébet Ecsedi 11.00 a.m. - 6.00 p.m. Fun in the Fairy Garden Miraculous space station • Griphon’s swing • Paprikajancsi’s sling-shot • Treasures of Earth: gifts made of clay, ribbon, leather, plants, making candle and jewels • Sárvíz Handicratfs Workshop • Miracle Weaver Matrons from Újszász • Cimbora Historical Workshop • Tekergőtér Game Court • Cirógató Baby Court 11.30 a.m. Boja (world music) 12.30 p.m. - 2.10 p.m. Green Heart Playhouse 1.30 p.m. Beer-garden and Lively Dance-music Mondschein Ensemble 3.00 p.m. Lazy Jack –– Berbencés Theatre 3.00 p.m. Medicine in the Nature 3.45 p.m. Örökség Dance Ensemble Tiszapéterfalva (Sub-Carpathia) 4.15 p.m. Albert Wass: Book of the Forests Aranyszamár Puppet-show

41


5.00 p.m. Canarro Word Music Band 6.00 p.m. Our Forbears Wear – Up-To-Date Zsuzsa Takács Designer’s Fashion Show 6.30 p.m. Kaláka Concert 7.00 p.m. Béla Tolcsvay – Melinda Béres: The Tree Reaching Up To The Sky – musical comedy (Nights in Templomkert) 7.30 p.m. The Carpathian Basin’s Dance Gala Maros Ensemble – Marosvásárhely (Transylvania) Szőttes Ensemble – Pozsony (Felvidék) Csillagszeműek – Budapest Tickets 1000 HUF (valid to the barn dance, too) 9.00 p.m. The Carpathian Basin’s Feast – barn dance

Sunday, August 28, 2011 Guest: Felvidék - South part of Slovakia Master of Ceremony: László Gulyás, the Wandering Musician

10.00 a.m. Mária Hedry – Balázs Radványi: Dustbin musical fairy play for children Fogi Theatre and Klebelsberg Kultúrkúria 10.00 a.m. - 6.00 p.m. Fair Trade Presentation 10.00 a.m. - 6.00 p.m. Tinkering Lot – Silk-painting 10.00 a.m. - 6.00 p.m. Fun in the Fairy Garden Miraculous space station • Griphon’s swing •Paprikajancsi’s sling-shot • Treasures of Earth: gifts made of clay, ribbon, leather, plants, making candle and jewels •Sárvíz Handicratfs Workshop • Miracle Weaver Matrons from Újszász • Cimbora Historical Workshop • Tekergőtér Game Court • Cirógató Baby Court. 11.00 a.m.Kiskalász Ensemble 12.00 a.m.Popular Peacetime Prom – Vám- és Pénzügyőr Orchestra 2.00 p.m. Fellow’s Fun With Wine and Amusement (Béla Micsik – Péter Bella – Marci Kovács) 2.30 p.m. Berbence Tales – Wandering musician 3.00 p.m. In The Princely Court Of Rákóczi – dance & music Tabulatura Historical Music Band 4.00 p.m. The Iridescent Wheat Grain – Árgyélus Theatre Gyöngyi Écsi (Felvidék - south part of Slovakia) 5.00 p.m. Mimóka – World Travel – Mime Fun Csaba Méhes and the Brass in the Five 6.00 p.m. Kolompos Amusement – the dance barn of Kolompos Ensemble 42


7.30 p.m. Gábor Vaszary – Szabolcs Fényes: You Never Can be Too Careful The Jókai Theatre of Komárom (Felvidék) Tickets: 2,500 HUF During the Festival on Saturday and Sunday there are: Buda’s Compost Masters and Compostforum Hungary - Compost workshop

Organic and traditional food and sweets are available during the Festival. Organic wine, beer trolley are waiting for the visitors. Handcraft goods and workshops. Tickets can be bought at the information desk of Klebelsberg Kulturkúria and on the network of Interticket (www.jegy.hu) Artistic manager: Maria Hedry Klebelsberg Kultúrkúria www.kulturkuria.hu

Main supporter of the Festival: City Hall of 2nd district of Budapest Supporter National Cultural Fund of Hungary (NKA)

Partner Hungarofest Nonprofit Kft.

Festival Map

43


Eseménynaptár – augusztus augusztus 25. csütörtök – Magyarok a nagyvilágban Hűvösvölgyi végállomás 10 00 Fesztivál beharangozó – Cimborák fesztiváltársulás Végállomás színpad 1700 – 2200 Fiatal zenekarok bemutatkozása Klebelsberg Kultúrkúria 1730 Piroska Táncegyüttes (Lengyelország) 18 00 A fának második élete – Erdélyi Tibor népi szobrász kiállítása 19 00 Ünnepi megnyitó

5. oldal 5. oldal 6. oldal 6. oldal 7-8. oldal

augusztus 26. péntek – Vendégünk: Délvidék Klebelsberg Kultúrkúria 1400 Tündérkert nyitó mesedélután – Bartha Tóni 1500 Paprikajancsi visszatér – Bartha Tóni bábszínháza 15 45 Cimborák dalai – Micsik Béla, Bella Péter, Kovács Marci 16 00 Égvilággá dalolom – Zabszalma együttes zenés műsora (Zalaegerszeg) 1700 Kopogtató együttes – Pélmonostor – Horvátország (Délvidék) 30 17 Ignácz Rózsa: Az igazi Ibrinkó – Kálló Béla bábszínháza Szabadka (Szerbia) 1830 Blues dallamok – Pesthidegkúti együttes 30 19 Ruzsa Magdi koncert

8. oldal 9. oldal 9. oldal 9. oldal 9. oldal 10. oldal 10. oldal 10. oldal

Augusztus 27. szombat – Vendégünk: Erdély és Kárpátalja Klebelsberg Kultúrkúria 8 45 Futóverseny 10 00 Borsika gyermektáncegyüttes – Csíkszereda (Székelyföld) 10 45 Weöres Sándor: Csalóka Péter – Soltis Lajos Színház, Celldömölk 1130 Boja (világzene) 30 12 -1400 Zöldszíves Játszóház 1330 Sramli - sör és finomságok mellett – Mondschein 1500 Lusta Jankó – magyar népmesék – Berbencés 1500 -16 00 Fűben, fában orvosság 15 45 Örökség Együttes – Tiszapéterfalva (Kárpátalja) 1615 Wass Albert: Erdők könyve – Aranyszamár Bábszínház 1700 Canarro világzene együttes 18 00 Eleink viselete korszerűen – Takács Zsuzsa divatbemutatója 1830 Kaláka koncert 30 19 Kárpát-medence táncgála 2100 Kárpát-medence vigadalom – táncház Templomkert 19 00 Tolcsvay Béla – Béres Melinda: Az ég ígérő fa táncos daljáték két részben (Templomkerti Esték)

11. oldal 11. oldal 11. oldal 12. oldal 12. oldal 13. oldal 13. oldal 13. oldal 13. oldal 13. oldal 14. oldal 14. oldal 14. oldal 15. oldal 16. oldal 15. oldal

Augusztus 28. vasárnap – Vendégünk: Felvidék Klebelsberg Kultúrkúria 10 00 Hedry Mária – Radványi Balázs: Kukamese – Fogi Színház 10 00 -18 00 Bütykölde 10 00 -18 00 Fair Trade bemutató 1100 Kiskalász Együttes (Pécs) 12 00 Térzene – Vám- és Pénzügyőr Zenekar 1400 Cimborák mulatsága 1430 Berbencés mesék – Vándormuzsikus 1500 Rákóczi fejedelmi udvarában – Tabulatura 16 00 A szivárványszínű búzaszem – Árgyélus Színház – Écsi Gyöngyi (Felvidék) 1700 Mimóka – Világutazás – Méhes Csaba és a Brass in the Five 00 18 Kolompos mulatság – Kolompos Együttes 1930 Vaszary – Fényes: Az ördög nem alszik Komáromi Jókai Színház (Felvidék)

17. oldal 17. oldal 18. oldal 18. oldal 18. oldal 19. oldal 19. oldal 19. oldal 19. oldal 20. oldal 20. oldal 21. oldal

Hidegkúti műsor 2011. augusztus  

Klebelsberg Kultúrkúria

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you