Page 1

1


Üdvözlünk mindenkit a fegyverimádók és azon belül is az airsoft sport művelőinek köreiben. Ezen magazin nem teljes körű, miként nem is lehetne ilyen mennyiségű anyag és termék között, ami az airsoft világát jellemzi. Írásainkkal szélesebb képet akarunk feltárni mind a replikák, mind pedig a felszerelések terén. Tippeket szeretnénk adni bizonyos termékek hasznosságáról, és be is mutatjuk azokat, feltárva azok pozitív és negatív tulajdonságaikkal együtt. Elsősorban a szórakoztatás a cél, valamint az, hogy kis hazánkban szélesedjen az amúgy sem nagy kínálat eme szórakoztató sport írásbeli ismertetéséből. Saját vélemények és tapasztalatok olvashatóa az oldalakon, de természetesen lehetnek más vélemények is a bizonyos replikák és felszerelésekről, de mi ezekkel a tapasztalatokkal találkoztunk a tesztek során.

Jó szórakozást az olvasáshoz…

Írta és szerkesztette: Mihácsi Máté alias MuChy Kulcsár Szabolcs alias oakley devil

Megrendeléssel és kérdéssel kapcsolatban: airsoftgearhead@gmail.com –címen lehet érdekődni Elektronikus egyéb elérhetőség: Airsoftgearhead.blogspot.com blogon

Olvasó ne feledd: „Ha az ellenség lőtávon belül van, akkor elhiheted, hogy te is”

2


Mi is az Airsoft? Az airsoft vagy softair szó egy (6 vagy 8 mm átmérőjű műanyag vagy biológiailag lebomló) gömblövedéket kilövő, „alacsony” energiájú légfegyverekkel játszott hobbi-sport gyűjtőneve. Fő irányzata egyfajta szimuláció, melyben két csapat játszik egymás ellen egy terepakadályokkal szabdalt pályán. A játékok lehetnek ún. végkiállósak vagy visszaállósak, attól függően, mekkora pályán játsszák ezeket, illetve hány fő vesz bennük részt. Továbbá, hogy a játékszervező miként rendelkezik. Cél egy adott feladat teljesítése, ami lehet pl. terület elfoglalása, valamilyen céltárgy megszerzése, fontos személy útvonalon való végigkísérése stb. A gömblövedékek nem hagynak festéknyomot, így az el talált játékosnak kell a találatot jeleznie. Az airsoft tehát a résztvevők becsületességén, korrektségén alapszik – inkább komoly hobbi, mint versenysport.

Rövid története: Az airsoft-hobbi a 70-es évek közepén Japánban indult. Az ottani szigorú fegyverszabályozás miatt az airsoft légfegyverek karrierje is innentől ível felfelé. Hamarosan ázsiai hódítás következett, főleg Hong-Kong-ban. Jelenlegi főbb országok, ahol az airsoftot művelik: Japán, USA, Kanada, Hong-Kong, Anglia illetve a közelünkben Szlovénia, Szlovákia, Olaszország, Ausztria, Horvátország. Hazánkban 2004-ig egy-két helyi közösség elszigetelten űzte az airsoftot; azóta, hála az internetnek, a szervezések rendszeressé, és főleg országossá váltak.

Nyilatkozat: "Az airsoft játékosok nem képviselnek semmilyen katonai vagy félkatonai szervezetet, politikai, vallási vagy etnikai csoportot. Az airsoft a paintballhoz hasonló biztonságos, erőszakmentes stratégiai-taktikai játék, melyet törvénytisztelő állampolgárok százezrei űznek világszerte. Az airsoft nem kívánja a háborút, a fegyveres konfliktusokat dicsőíteni, nem a valóságot szimulálja - csupán egy játék. Az airsoft eszközök olyan országokban is szabadon birtokolhatók, ahol a legszigorúbb szabályozás alá esik a fegyvertartás."

Jogi Tudni valók:      

Magyarországon minden airsoft fegyver szabadon tartható és a 7.5 joule alatti légfegyver kategória tartozik. A fegyver korhatár nélkül (gyakorlatilag a tizennegyedik életévtől) birtokolható és vásárolható. (14-ik életévtől, csak felnőtt felügyeletében vásárolható.) Tizennyolcadik életévét be nem töltött személy csak nagykorú felügyelete mellett használhatja. Használni lőtéren, céllövöldében, bekerített magánterületen, a fegyverhasználatra vonatkozó biztonsági előírások betartása mellett, kizárólag sportcélra lehet. Az airsoft fegyvert a hozzá tartozó lövedékektől elkülönítve, jól zárható helyen úgy kell tárolni, hogy illetéktelen ne férjen hozzá. Szállítani csak töltetlenül, zárt tárolóeszközben, becsomagolva szabad.

3


Hírek és újdonságok:

KWA KRISS A 2012-es Shot Shown bejelentették a KRISS SUPER VECTOR géppisztolyának airsoft replikáját, melyet a KWA mutatott be a nagyérdemű előtt. GBB-s lesz a működési mechanizmusa, mely a mínusz fokokban nem teszi lehetővé a használatot.

Vega Force Company A VFC manufaktúra ebben az évben sem tétlenkedett. Megjelentette az új termék palettáját, amin az AEG-ek mellett 3 új GBB rendszerű fegyver replika is található. Ez azért is bíztató, mivel ezen gyár égisze alól nem került még ki silány minőségű árú, és így sejthető, hogy az új gázos replikák is a jó minőséget fogják képviselni.

SOCOM Gear DoubleStar 1911 Combat Pistol Kijött egy új 1911-es Colt változat, melyet 3 fajta változatban lehet rendelni. Standard, a képen látható markolattal, Golf Labda mintázattal és kompenzátorral, valamint amerikai zászló mintázatú markolattal. Ami különlegessé teszi még, hogy autentikus lesz a szán, az elsütő billentyű, valamint full fém lesz a készülék, a kompenzátorral együtt.

4


Hírek és újdonságok: Training Weapon M4-A1- SUPER MAX CUSTOM Systema A Systema manufaktúra is megújult a 2012-es évben, és a kicsit sznob hozzáállásukon változtattak. Ez abban merül ki, hogy a Magpul cég termékeivel kiegészítve dobta piacra a fent látható replikáját. Ez által a különleges alakulatok gyakorlás közben is élvezhetik a taktikai kiegészítők által kínált lehetőségeket.

G TMC Cosplay Purpose Plate Frame w Dummy Plate Az ebaiairsoft kínálatában megjelent egy érdekes mellény, mely az ázsiában oly népszerű cosplay irányzatot erősíti. Gyakorlati haszna nem a legjobb, de kinézetre annál coolabb. Ezt elnézve lassan számíthatunk több játék és filmvilágban feltűnő érdekes feltűnő felszerelésre is.

5


Egy Igazi Patrióta

Spartan Army Combat Pro 45. 1911 Colt Gas Blow Black Az 1911-es Colt fegyver család állíthatom, hogy a világ egyik legismertebb kézi lőfegyvere. Az amerikai patriotizmus eme gyöngyszeme, mindenhol rendkívüli ismertségnek örvend, mind a fegyver mániások, mind pedig a filmeknek köszönhetően. Sok ilyen replika lesz majd a későbbiekben tesztelve, de kezdjük most ezzel a klasszikusabb stílussal. Első tesztünk alanya egy pisztoly replika lesz. Azon belül is egy Spartan Imports 1911-es Colt modellről. Mint már sokszor említettem, ez a fegyver család áll a legközelebb a szívemhez, a kialakítása, a kezelőszervei, a működési elve és a kinézete miatt.

Jelen esetünkben egy full fém kialakítású modellről lesz szó. Nem a hagyományos fa berakásos első világháború óta létező modellről lesz a palettán, hanem egy modernebb verzióról, amely híven tükrözi az eredeti pisztoly jegyeit, de mégis frissebb és újabb.

A doboz első ránézésre is megragadja a tekintetet. Az elején látható maga a replika egy feltehetően kommandós kollega kezében. A fontosabb adatok tényszerűen lettek felsorolva, mint pl hogy teljesen fém a replika anyaga, a tár kapacitása 27 BB befogadására képes, valamint, hogy a célzók fluoreszkálós, éjszakai megjelölést kapott. A hátulja ezzel szemben teljesen üres.

6


Felnyitása után sem kell csalódni. A pisztoly meglepően jól van csomagolva, külön a tártól, sötét színű nikecellben. A dobozban található egy igen részletes leírás, mely tartalmazza a replika komplett bontott rajzát is, a hop-up állításhoz egy segédeszközt, magát a replikát, valamint egy tárat.

billentyű gyengébb, könnyebb fémből készült, ami krómszínezést kapott. Ez nem sikerült szépen, mivel kicsit hólyagos, és az éleknél is kicsit fogazott, ami nem a legszebb látvány. Amúgy nem kirívó és gyönyörűen elvégzi a dolgát, de ilyen szép felületek mellett, nem tudom, hogy sikerült ezt összehozniuk. A markolat nem kapott túl nagy hangsúlyt. Egyszerű a kialakítása, viszont kapott egy nagyon jó csúszás mentesítő recézést és gumiborítást, ami nagyon kényelmes fogást biztosít. Feliratokból nem állunk túl jól, mint pl a Maruiknál. A szán jobb oldalán a Spartan Armory, bal oldalán Professional Cal 45. olvasható. Az egyetlen autentikus felirata a hüvely űrnél található, ahol a belső csőre a szériaszám és a caliber lett gravírozva.

Maga a Colt, egy nagyon jól összerakott, kézbe vételnél igen meggyőző súlyú másolat. Anyagát tekintve teljes mértékben fém, mely alól csak a markolat, a tár ajak és a tár alja kivétel, ami vastag, fekete műanyag. Festése a szánon sötét matt fekete, míg a többi fém felület sötét, matt szürke. Vastag, és erős a festék réteg. Karcok egyáltalán nem látszódnak meg rajta. Egyedül az éleken látszódik meg a használat, de ez természetes. Az elsütő

Mélyen és szerintem tartósan lettek a feliratok belevésve a felületekbe. Egyhamar nem fognak onnan eltűnni. A colt kétkezes biztosítást kapott, melyet akkor lehet igénybe venni, ha a háromállású kakast, legalább első állásba. A szánt egy fém szánakasztó tartja a helyén, üres tárnál. Elkopástól nem kell tartani, mivel a szán igen vastag anyagból készült. Helyet kapott a Colton a szokásos markolatbiztosító is, ami nem engedi, hogy rámarkolás nélkül véletlenül elsüljön a replika.

7


A célzásért a szokásos célzók segítenek, melyek jól látható festést is kaptak. Az első elvileg vízszintesen mozgatható, viszont nekem még nem sikerült megmozdítani. A hátsó irányzékot viszont biztosan lehet vízszintesen állítani. A markolat alján található egy fém hurok, melybe beleakaszthatjuk a biztosító kötelet, hogyne hagyjuk el. A tár űrbe nézve láthatjuk, hogy még az is teljesen fém. A Colt hop-upjának állítása teljes mértékben megegyezik a

pl a Marui coltokéval, hangsúlyt nem fektetnék rá. Egy dolgot viszont megfigyeltem, mégpedig, hogy a helyretoló rugó, nem a leg erőteljesebb. Nem vészes, de lehet, a későbbiekben lehet, egy cserét megérdemelne.

A tár: A tár maga egy vékony profilú, szabvány colt tár. Ez a Hi-Cap-ák kivételével, mindenhol ugyan ezt a kialakítást kapta. Masszív krómborítást kapott, és szinte teljesen fém. 27 BB befogadására képes, és egy töltéssel optimális körülmények között (+20-23 fok) 2 tárat lő ki. Az alján egy műanyagvédő rész van, mely megvédi a tárat leesés esetén. A BB adogató ajak is műanyagból van, mely masszív és erős.

8


Összegzés: Az STI Colt, egy rendkívül jól összerakott, kényelmes és szép replika, melyet nem kell félteni, még a földre ejtéstől sem. Mindenképpen nagyobb az előnye pl egy Marui coltal szemben, az anyag használatban, viszont a megjelenítések rajta kb. egyenlő a nullával. Ettől függetlenül, egy nagyon meggyőző CQB fegyver. Pro: 

full fém kialakítás

legerősebb gázokkal is nyugodt szívvel elmegy

kétkezes biztosítás

súly

fém belső cső

Kontra: 

feliratok hiánya

gyenge helyretoló rugó

Markolat "üressége"

Tapasztalat 1911-es replikákról: Akinek még nem volt Colt típusú pisztolya, annak érdemes a tárkioldóra figyelmet szentelnie, mivel combtokban való tartáskor sűrűn előforduló probléma, hogy guggolásnál, és térdelésnél benyomódik a gomb és ez után egy gyengébb mozdulat után a tár kicsúszik. Füves területen, avarban meg sem halljuk a tár kipottyanását, és csak később vesszük észre a tár hiányát, ami bizony nem olcsó mulatság. Egy standard Colt tár simán 6-10 ezer ft-os árakon mozog, míg egy Hi-Capa tár (Colt formájú és ilyen kezelőszervekkel ellátott replika, modernebb köntösbe öltöztetve) még e fölött is lehet árban. Ezekért az okokért érdemes erre nagyobb figyelmet szentelni, vagy tár őrt alkalmazni, ami lényegében a pisztoly markolat alján egy kereszt irányú szövet, vagy gumi tartó, de tökéletesen megfelel egy szigetelő szalag csík is.

A kezelőszervei miatt minden kezdő játékosnak tudom ajánlani, mert kb elképesztő inkompetencia kel hozzá hogy valakinél véletlenül történjen elsütés.

9


Amitől még a Zombik is rettegnek

ACM M500 SSB Full Metal Pump-Action Shotgun Az igazi nehéz fiúk mindig legalább egy 12-es sörétes pump action shotgunnal szállnak szembe az ellenséggel. Lehet az bárki… Jelen esetünkben egy rendkívül ismert shotgun replikáról lesz szó, mely nem csak ránézésre sörétes.

Aki kicsit is kedveli a CQB-t, az szerintem már sokszor gondolkozott egy sörétes beszerzésén. A vitathatatlan előnyét szűk helyeken, már csak a kinézete és a feelingje múlja felül. Magyar játékokon nem sűrűn fordulnak elő ehhez hasonló fegyver típusok, maximum műanyag testű, springes Double Eagle és egyéb ilyen replika. Ezeken nem kevés izomerőt kell kifejteni, hogy felhúzzuk őket, ráadásul legjobb esetbe is maximum 3 BB-t tudnak kilőni egy lövéssel. Erre nyújt megoldást az AVM M500-as pump action shotgunja. Jelen

alanyunk

tárgya

az

egyik legismertebb darab a pumpás sörétes puskák világából. A yankee rendőrök is általában ilyenekkel rohangálnak. Na akkor lássuk a medvét.

Már használtan került hozzám a jószág, így a doboz tartalma hiányos volt. Amit kaptam hozzá, az néhány kukába való BB, tisztítópálca, törzskártya, valamint maga a puska volt. Használati útmutató nem volt benne. A fedlapon igényes grafikával egy króm-fa kivitelű társa látható, de hozzám a full fekete változat került. Igényesen nikecellbe van ágyazva a replika, 2 kereszt tartóval megspékelve. Ritkán csal ekkora mosolyt az ember arcára egy airsoft replika, de amikor kézbe fogtam, kb el kellett szopogatnom egy kiló citromot, hogy az önelégült mosolyt le tudjam törölni a képemről. Egy szóval tudom jellemezni, BRUTÁLIS. Igen jelentős a súlya, a test az előagyat leszámítva lötyögés mentes. Masszív és tiszteletparancsoló a kinézete. Színét tekintve matt fekete az egész, néhány króm kiegészítővel, ami a hüvely űrtakaró lemez, valamint a hátsó célzó egy része. A cső is feketének tűnik, de napfényben észre lehet venni, hogy nagyon sötétzöld színű. Ezt a megoldást pont nem értem, de nem feltűnő. Anyagát tekintve minden fém a tus és az előagy kivételével, amik, vastag műanyagból készültek, gumírozott bevonattal. Műanyag még az első irányzék is.

10


Feliratokból nem állunk jól. Egy nem egyedi szériaszámon és a bevizsgálás időpontját jelző beütésen kívül nem is találunk rajta más feliratot. A test bal oldalán figyelhetjük meg a "csőre töltöttség" állapotát jelző kis fém fület. Ha fel lett húzva a replika, akkor ez a fül kiemelkedik a testből, így meggátolván, hogyha elfelejtjük az állapotot, még egyszer ne akarjuk felrántani. Ettől függetlenül, az agy ilyenkor megáll rögzített módban, de lehet, hogy egy erősebb rántással el lehetne mozdítani, őszintén, nem akartam megkockáztatni. A fölötte lévő stift kiütése után lehet, az elsüt szerkezetet távolítani.

Előtte található az első irányzék, amit két csavar tart a helyén. Kb. az M4-esek célzó rendszerével felel meg. Fel, le lehet állítani, egy kis csavaró segítségével. Az első irányzék műanyagból van, és nem lehet állítani. Saját tapasztalatból mondom, hogy a célzásnak ennél a puskánál kb. értelme sincs, mert sörétes, de ezt a működésnél majd kifejtem.

Jobb oldalt található a hüvely űr imitációjának a takaró lemeze, ami szintén vastag krómozott fém lappból készült. Ez minden egyes felhúzásnál elmozdul (előre-hátra), és hangos csattanással jelzi, a töltést. Alatta látható a cnc-ett alumínium gáz blokk, ami az egész puska lelke. Ezt az elsütő szerkezet és a cső eltávolítása után lehet kiszedni. Az elsütő billentyű elhúzásához a megszokottnál kicsit nagyobb erőkifejtés szükséges, így elkerülendő a véletlen elsütést.

A biztonság kedvéért természetesen van a puska test tetején egy kibiztosító, ami csúszkás kialakítású. Erős, kemény kattanással jelzi, hogy a helyén van. Gyári állapotban csak egy vájat volt az éles helyzetet jelölő állásban, amit jobbnak láttam piros modell festékkel megjelölni.

11


12


A tus egy nagyon kényelmesre sikerült darab. Kellemes, gumis porítást kapott, ami kb. beletapad a felhasználó kezébe (A kosz úgy ragad rá, mintha direkt vonzaná!!!). A vége egy visszarúgást elnyelő vastag gumiborítást kapott. Ugye ez a típus nem rúg vissza, viszont igen hasznos egy megoldás, mivel a puska hosszúsága miatt sikerült már futás közben orrba vernem vele magam és e miatt semmi bajom sem történt. Itt található még meg a szíjakasztó is, ami masszív darab, de olyan kicsi furatot kapott, hogy a szabvány szíjakasztó karabinerek nem férnek bele. A külső cső, mint írtam kicsit eltér színezésében a többi alkatrésztől. Ez két imbusz kulccsal rögzül a belső csőhöz, amit minden egyes játék után meg kell húzni, mert mindig kilazulnak. Alatta helyezkedik el a puska fő kezelő szerve az agy. Springes shotgunokhoz szokottak mindig meglepődnek mennyire könnyű felhúzni. 2 újjal is könnyen megy, mivel semmilyen rugót nem kell felhúzni a gázos jellege miatt. Maga az agy az alsó csövön fut végéig, ami mellett 2 oldalt 1-1 fém lap húzódik végig. Ezek húzzák hátra az elsütő szerkezetet, és tolják a gáz block-ba a BB-et. A töltése a replikának igen cseles. Ahol az eredetibe a shelleket kell berakni, ott kell a gázt betölteni az M500-asba. A BB-et az alsó csőbe kell betölteni. Egy apró fém csapot kell elfordítani. Miután az alsó cső eleje kipattan, ezután, a hengeres végét kell kihúzni. Ezek után a 3 csövet addig kell kifele mozgatni, amíg az alsó töltő nyílás fel nem tűnik. Magozóval a leg célszerűbb tölteni, de kézzel is meg lehet oldani, már elég nehézkesen. Figyelni kell, hogy, ha az egyik betelik, fordítani kell rajta egyet, és megtölteni mind a 3 csövet. Ezek után a csövet vissza kell tolni az alsó csőbe, a kallantyút visszahajtani zárt állapotba, majd a csövet addig kell fordítani, míg bele nem kattan a megfelelő állásba. Összesen 180 BB fér bele, amit egy gáztöltéssel el is lehet lőni.

13


A BB töltési folyamata röviden:

Pro:

Működés:

  

Na, itt mutatkozik meg az, amire azt írtam, hogy brutális és CQB-n kb legyőzhetetlen. Felhúzás után 6db BB megy bele a csőbe. Arra kell figyelni, hogy ez a mennyiség csak lefele, vagy egyenesen tartva és felhúzva megy bele. Felfele tartva 3-4 BB tárazódik be. Elsütés után jókorát pukkan. Ha az egyik cső kiürült, akkor az elején egy kattanásig fordítani kell egyet, mivel 3 csőben vannak a BBk. 15m-ig kb 1 tenyérnyi a BB-k szórása, utána 5m-ként kb még 1 másfél tenyérrel nő a szórás. 40m-ig tartom maximum hatásosnak. Ami hatalmas előny, hogy nem kell a meg szokott módon célozni, csak a cél irányába kell fordítani a csövet és lőni. A felhúzás feelinges, nagy hanghatással jár és könnyű.

  

Nagy súly Full fém és jó anyag használat jó szórás és 6 BB egyszeri kilövése Jó gázhasználat Feelinges és könnyű felhúzás Egyedi

Kontra:   

Feliratok hiánya Eltérő színű és kilazuló cső Nehéz szerelhetőség alkatrészek hiánya

és

Összegzés: Aki egy egyedi és hatásos közelharc fegyvert szeretne, annak ajánlom mindenképpen. Egy nagy baja van, hogy télen nem használható a hidegben, de az ellenfél arcát látni, amikor szemben áll egy BB felhővel, megfizethetetlen.

14


Magpul PMAG 75rd Midcap Kis hazánkban és amúgy is az airsoft világában kezd hódítani a milsim és ezzel egyenesen összefüggően a realisztikus kapacitású tárak, vagy legalábbis a mid és low cap tárak. Egyszer érthető, mivel a való életben sem rendelkeznek még a modern karabélyok sem 300-400 töltény befogadására képes tárakkal (mivel szerencsétlen baka keze le is szakadna), másrészt ez által kiszűri pl a nagyon is zavaró locsolást a játékokból, mivel a játékosnak oda kell figyelnie, hogy mire és mennyit puffogtat el a véges kapacitású tárból. Azonban a legnagyobb előnyt egy mid, low, vagy real cap tár mégis abban rejti, hogy egy CQB lopakodás alkalmával, nem zörög, és így nem árulja el a helyzetünket. Erre lehet, hogy sokan legyintenek, viszont ilyen helyzetben felbecsülhetetlen.

BB kapacitású Dark Earth színű PMAG tár. Már bezacskózva is apró vigyort csal az ember arcára az odafigyelés és a precízió. Kézbe véve, kellemes tapintású műanyag fogad minket. Nem fényes, nem csúszós gagyi, hanem minőségi érzést keltő, enyhén érdesített, kellemes fogást nyújtó anyagból készült.

Ezekre a problémákra nyújt megoldást, M4-es karabélyokhoz a Magpul PMAG tárjai. Ebben a kategóriában is létezik kis millió gyártó terméke, különböző kialakítással, viszont most direkt ezekről lesz szó. A tárak kifogástalan csomagolásban érkeztek. ami szép zöld színben pompázik 2 felirattal a tetején, valamint az elején fel van tüntetve, a színe és a kapacitása. Hologramos matricával volt az alja leragasztva (nem aprózzák el). Kinyitva a dobozt, elénk tárul a tartalma, amiben szép katonásan egyenként becsomagolva megtalálható a 10db 75

ennyi, de mindenhol a 75 van feltüntetve. A BB "kioldó pöcök" masszív rugót kapott, biztos, hogy véletlenül nem fog kioldani, csak ha ténylegesen betoljuk a tárfészekbe. A tár alján lévő takaró lemezen találhatjuk meg a Magpul cég logóját. Ez egy cserélhető panel, amit a végén lévő hosszúkás "gomb" benyomásával lehet eltávolítani. Ez első leszedésnél kb. felér egy kínszenvedéssel, mert úgy kell kb. letépni róla. Miután ezt eltávolítottuk, utána helyezhetőek rá a Ranger Platek, vagy egyéb más védő panelok.

Feliratokból igen jól állunk. A tár tetején található a kötelező jogi szöveg, ami felhívja a figyelmet, hogy ez egy kiképzés céljából gyártott termék, valamint az eredeti lőszer típusának a feltüntetése. Az alján hogy 30-as kapacitású, ami természetesen az eredeti éles verziójára utal. A tár tetején a tárajak mögött található egy 80-as felirat. Ténylegesen belefér

15


Az első fegyverbe való belehelyezésénél volt bennem egy kis félsz, mivel az Element gyártótól van a tulajdonomban ugyan ilyen PMAG, ami viszont lötyög a tárfészekbe és emiatt nem is adagol rendesen (viszont JG G36 Battle Axe M4 átalakítóban gyönyörűen adagol). Első belehelyezésnél azonban minden gondom elszállt. Úgy áll a tárfészekben, mint Katiban a gyerek. Egy CA M15A4-el próbáltam, és olyan hibátlanul helyezkedik el, hogy erre még más példát mondani sem tudok (még a gyári CA tárak is kotyognak kicsit). Adagolása egyenletes, minden BB-t hibátlanul ki lehet lőni.

Összegzés: A teszteket kiválóan viselte. Lett már leejtve 4 méteres magasságról földre és betonra egyaránt, valamint nem egyszer játék közben meg is lett taposva 93 kilóval, plusz felszerelés. A rugalmas műanyag borítás kifejezetten jól bírja a strapát. A koszt nem gyűjti, így nyugodt szívvel lehet minden körülmény között használni. Egy problémával találkoztam vele, mégpedig, ha túltöltjük, akkor a rugó hajlamos kicsúszni a helyéről a tár testbe és ez által nem adagol. Ez akkor érheti a felhasználót igen kényelmetlenül, ha éppen az újonnan betöltött tár már az első lövés után nem adagol. Orvosolni úgy lehet ilyenkor a problémát, hogy a töltő nyílást szilikon spray-vel kicsit befújjuk, majd a tár testet kemény felülethez ütögetjük. Ettől függetlenül, ha odafigyelünk a töltésnél, egy nagyon megbízható tárat tisztelhetünk benne.

16


Dboys(Kalash) AKS-74U (AEG) Tervezője Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov, akit a második világháborús német StG44 karabély külseje ihletett meg. A fegyver 1949-ben lett rendszerbe állítva a szovjet fegyveres erőknél. Számtalan fegyveres konfliktusban alkalmazták, ill. alkalmazzák ma is, a világon a legnagyobb számban elterjedt gépkarabély. Vietnam dzsungeleiben például a Vietkong használta az amerikai inváziós erők gyalogsága ellen. Eme fegyver család a világon a legtöbbet gyártott és alkalmazott típus. Rendkívül sok kópiája létezik.

Népszerűségét annak köszönheti, hogy egyszerű szerkezet és könnyű kezelhetőség jellemzi. Airsoft tekintetében ennek ugye semmi alapja, de a replika kinézete és legendái miatt itt is széles tábornak örvend. Az AK-74U típusú gépkarabélyt az 1970es évekre rendszeresítette a Szovjet hadsereg, harckocsizóknak, valamint a különleges alakulat számára. Az AKS74U-t pedig 1979-től gyártják.

Most pedig lássuk magát a teszt alanyunkat.

játékon túl esett, így a dobozt nem tudom megmutatni az eredeti állapotában, valamint magán a fegyver testen is lehet majd látni a használatból eredő ütődéseket, karcokat. Kiszedve a dobozból meglepően nehéz. Feliratból, mint ahogy azt a kínai replikáktól megszokhattuk, nem túl sokat találhatunk rajta. Semmi autentikus iromány nem található a testen. Az anyaga valamilyen fémötvözet, ami egész jól állja a megpróbáltatásokat (nem egy falnak lett már odacsapva és eddig még nem rokkant bele). Mágnesezhető fém, a lángrejtő, a tokfedél, felhúzó kar, az irányzékok, az infrabak, valamint a tárakasztó. A pisztoly markolat, és a tár műanyag, de az előagy fa. Igen, nem műanyag, hanem tényleg valódi fa. Valamilyen préselt a külső felén lakkozva, de hát akkor is. :) Színe matt fekete, a karcolásokat jól tolerálja (tapasztalatból). A pisztoly markolat sötét, szinte fekete barna, míg az előagy szépen lakkozott, világos színben tündököl.

A doboz első ránézésre egy igen feltűnő piros színt kapott, a replika teljes fényképével, de már itt is látni hogy a becsukható válltámaszos verziót fogja rejteni. Néhány fontosabb felirat található meg a dobozon, de nem vitték túlzásba. A fedelet leszedve tárul elénk maga a fegyver, amely egy kettészedett nikecel ágyban kapott helyet. A csomag a replikát, egy kis csomag gagyi BB-t, rúd akkumulátort + töltőt, tisztítópálcát, egy hi-cap tárat valamint egy rövid leírást tartalmaz. Ez az a AK már rengeteg

17


hogy eltört. Ezt mindenképpen érdemes cserélni, ha valaki nagyobb igénybe vételnek akarná kitenni. Becsukva a tus fixen rögzül, lötyögés mentesen, egy fém „kampóhoz”. Kinyitásnál a kampót el kell húzni, amit egy rugó visszarak a helyére. A tus kinyitott állapotban sajnos eléggé ingatag, lötyögős, de nem oldal irányban, hanem fel le!!!...

Nagy pozitívum, hogy a fegyver bal oldalán gyárilag szerelve van egy infrabak, amire standard AK szerelékeket felrakhatunk. A tűzváltó kar nehézkesen mozgatható az elején, de miután bekopik (és látható heget hagy a fegyver festésén) könnyen mozog. Ez viszont szerviz igényes része a fegyvernek. Használattól függően, de gyakran meg kell majd húzni a rögzítő csavarokat, mer a sok használattól lötyögős lesz.

Az irányzékok erős fémből vannak. Az első irányzékot horizontálisan egy a célzóba épített nyomó „gombbal” lehet, míg vertikálisa csavarva lehet állítani. A hátsó irányzékot csak vertikálisan lehet. Az első célzó hibája, hogy a két félkör nem bírja az erősebb behatásokat. Egyet már sikerült eltörni.

A felhúzó kar könnyen hátrahúzható, és alatta a hüvely űrben található meg a hop-up állítására szolgáló fekete színű műanyag rúd, mellyel könnyen állítható. A gyári hop-up gumival a többi fórumon olvasható problémákkal ellentétben nem volt semmi gáz, de érdemes átellenőrizni. Ha a rúd akkumulátort bele helyeztük a fegyverbe, ne akarjuk teljesen hátrahúzni a reteszt, mert csúnyán belenyírhat az akkumulátor testébe. A tár be és kivételéről egy nagyon stabilan összerakott tárkioldó gondoskodik, ami szerencsére valamilyen erős, mágnesezhető fémből készült, így nem valószínű, hogy egyhamar megadja magát, a mozgató rugója, erős és kellően vastag.

Az akkumulátort úgy lehet behelyezni a fegyverbe, hogy a tokfedél hátulján lévő nyíláson kilógó, helyretoló rugóhoz rögzített gombot meg kell nyomni. Ez után a tokfedél egy zsanér mentén fölfelé nyitható. Ezt nagyon jó megoldásnak tartom, így nagyon kevés az esély hogy elhagyjuk és könnyebb is visszacsukni. A helyretoló rugóval viszont vigyázni kell, mert egy fémvezető pálcára van felhúzva és a tokfedél felnyitása után hajlamos kilőni magát.

Ahhoz képest, hogy az egész replika mennyire patent módon össze van rakva, a tusánál már elfogyhatott az anyag, vagy a kreativitás, mert itt nagyon nem remekeltek. A test hátsó részén a pisztoly markolat és a tokfedél között kb. fele távolságban található a tus becsukásáért felelős gomb. Közepes erősséggel megnyomva jól teszi a dolgát. Maga a tus és a behajtását végző zsanér viszont borzalmasan gyenge anyagból készült. Egy erősebb ütődéstől mérget vennék rá, hogy a zsanér eltörne. Nekem sok használat után sem sikerült legyilkolni, de sok helyről hallottam,

A pisztoly markolat hajlamos elengedni magát és olyankor lötyögőssé válik. Ilyenkor szerencsére elég csak az alján lévő csillag csavart meghúzni.

18


Lángrejtő: Ez gondoltam megemlítem külön. Nem spórolták belőle az anyagot. Nagyon súlyos masszív darab. Egy átalakítóval van felrakva az AK elejére, de ha azt is leszedjük, akkor a szabvány 14mm-es lángrejtők is felszerelhetőek.

A Tár Véleményem szerint a tuson kívül, ez a replika másik leggyengébb darabja. Narancssárgás színű műanyagból van. Befogadó képessége 350-380 BB. Kinézetével semmi gond nincs, viszont a tár akasztóhoz érő műanyag részével, valamint a felhúzó „fogaskerekével” annál több. Nem egy tár adta meg magát már, mert egy kicsit túltekertük a racsnit. Ezen sajnos nem lehet segíteni, valamint ahol rögzül magához a fegyverhez, igen olcsó műanyag fül van, és hajlamos eltörni. Utána pedig csak a kuka jöhet szóba. Nincs, mese többet kell belőle venni, de nem drágák szerencsére és minden Dboys és Kalash tárral kompatibilis.

19


Működés: Elsütése könnyed, és kellemes csattogó hangot hallat. 40-50m-en kellemes a szórásképe, testalakot kényelmesen el lehet találni. Sorozat közben nem mászik arrébb a biztosító kar. Nem hagy ki lövéseket, a tárból egészségesen adagol. Dobozból kivéve 340-360 FPS. Elbírja a nagyobb tuningot is, de én értelmét nem látom, mivel ez véleményem szerint inkább közelharcokra megfelelő. A gearbox szabvány ver3-as, minden előnyével és hátrányával együtt. Szétszedni maximum egy átzsírozás miatt érdemes, azonban több azonos típusú AK replikánál nem tapasztaltunk semmi fajta meghibásodást.

Összegzés: Végeredményben egy stabilan összerakott fegyver, minden tekintetben a válltámasz kivételével. Nem egy pontlövő puska, de aki jó CQB karabélyt keres és inkább a keleti blokk megszállottja, annak ez az ideális fegyver. Szép kidolgozás és megbízható működés jellemzi, mely nem utolsó szempont egy fegyver replikánál. Megállja a helyét mind modern felszerelések mellé, valamint pl egy LARP játékon egy direkt orosz alakulathoz

Pro és kontra:

Pro:         

kellemes súly strapabíró festés jó lőkép behajtható váll támasz rögzített tokfedél ár érték arány dobozból jó FPS erős lángrejtő, átalakítóval együtt infrabak

Kontra:     

lötyögős, gyenge puskatus katasztrofális tár feliratok hiánya gyenge gyári motor (a feje gyorsan kopik) lötyögős első irányzék

20


Taktikai részleg Harci alakzatok: 1. rész

A Folyosó technikái:

Bevezető részünkben a CQB (CloseQuarter Battle), azaz épületharcban használt harci alakzatokat kezdjük el boncolgatni, melyeket az airsoft világában nem gyakran szoktak alkalmazni. Azonban alkalmazásuk rendkívül megnövelheti egy épület, szoba elfoglalásának az esélyét. Egy épületbe való behatolást mindig előzzön meg egy rövid helyfeltérképezés, mellyel vegyük számba a bejáratokat és ablakokat, nyílásokat, ahonnan támadásra számíthatunk. A létszámtól függően kell elosztani a csapatot. Ha kellően nagy a létszám, akkor mindenképpen hagyjunk biztosító embereket, akik az ablakokat fedik le. 2 vagy több bejáratnál érdemes a behatolási folyamatot egyszerre megkezdeni. Egy épület elfoglalásánál a legnagyobb előnyt a meglepetés nyújthatja, hogy az ellen n számít a támadásra, így lehetőség szerint erre is kell törekedni. Behatolásnál a szűk terek miatt érdemes kis osztaggal elindítani a támadást. Ilyenkor a meglepetésen kívül a másik legfontosabb tényező a folyamatos dinamizmus megtartása. Folyamatos és megtorpanás nélkül kell szobáról szobára haladni, mivel ha megtörik a lendület, a védőknek lesz idejük feleszmélni, és onnantól kudarcba fulladhat az egész támadási terv.

Az egyik legveszélyesebb épületen belüli művelet, mivel a folyosóról több irányba is nyílhat ajtó, ezáltal a veszélyforrások hatványozottan jelentkeznek. Az első, legfontosabb dolog, hogy mindig biztosítsuk a hátunkat, elkerülve a bekerítést. Két lehetséges módja van a folyosón való mozgásnak

Az épületbe való behatolás technikai kivitelezése:

Mozgó T (Rolling T):

megtisztításának

Szerpentin (Serpentine): Keskenyebb folyosókon használatos. Az elöl középen lévő ember (1) biztosítja az első szektort. Feladata: bármely távolabb feltűnő ellenség leküzdése. A kicsit hátrébb lévő jobb (3) illetve bal (2) oldali emberek feladata fedezni a szárnyakat. Tüzelési szektoruk a közelebbi folyosón és ajtókban feltűnő ellenség. A hátul lévő (4) általában támogató fegyverrel rendelkező ember fedezi a csapat hátát, figyel nehogy hátulról meglepjék őket.

Szélesebb folyosókon jobb (1) és bal (2) oldali ember fedezi a vele szemben (ellentétes oldalon) lévő folyosót és ajtókat. A középső ember (3) feladata bármely távolabb feltűnő ellenség leküzdése. A hátul lévő (4) általában támogató fegyverrel rendelkező ember fedezi a csapat hátát, figyel nehogy hátulról meglepjék őket.

Az osztag vezetője méri fel és határozza meg a behatolás lehetséges pontjait. A behatoló osztag mögött lehetőség szerint legyen egy kintről fedezettüzet biztosító támogató egység is. A behatoló egység tagjai menjenek a behatolási ponthoz olyan közel, amilyen közel csak lehetséges. Az osztag vezetője a behatolás előtt győződjön meg attól, hogy mindenki készen áll. Ilyenkor ajánlatos a kézjelek használata, mivel ez nem jár hanggal és az ellenség nem tud felkészülni a behatolásra. A helyes behatolási metódusokat az alábbi képeken láthatjuk 4, 3, illetve 2 fős osztagoknak megfelelően. A behatoláskor figyelni kell, hogy a lőszektorok megfelelően lefedjék egymást, és hogy senki ne kerüljön a másik lővonalába illetve takarásában. Ez kivitelezésére megfelelően összeszokott, begyakorlott osztag szükséges.

21

használatos.

A


Taktikai részleg:

(1) játékos is kifordul mellé és így fedezik a folyosó közeli (low 2 vagy 3, high 1) szektorait. Ezzel egy időben a hátul maradt (2 vagy 3) és (4) számmal jelzett játékos tartva a formációt előre halad, majd az elágazást elhagyva előbb az (1) játékos, majd a (2 vagy 3) számú játékos áll vissza a formációba. ők is befordulnak balra, illetve jobbra és fedezik a folyosó távolabbi (high) szektorait. Ha minden tiszta, a csapat folytatja útját a meghatározott irányba, a megfelelő formációba.

T Elágazás megtisztítása: Az osztag, ha elágazáshoz ér mindig vegyen fel "szerpentin" alakzatot. Az elágazáshoz érve a csapat két-két fős részre szakad. Az (1) és (2) számú játékos a folyosó bal, a (3) és (4) számú pedig a jobb oldalra csoportosul. Az (1) és (3) számmal jelzett játékos a sarok felé mozog, ügyelve a helyes technikára. Leguggolva, vagy lehasalva kinéznek, majd társaiknak jelt adva jelt adva kifordulnak a folyosón balra, illetve jobbra így fedezik a folyosó közeli (low) szektorait. Ezzel egy időben a (2) és (4) számmal jelzett játékos előre halad, majd ők is befordulnak balra, illetve jobbra és fedezik a folyosó távolabbi (high) szektorait. Ha minden tiszta, a csapat folytatja útját a meghatározott irányba, visszaállva a megfelelő formációba.

Veszélyeit tekintve hasonló az épületbe való behatoláshoz. Az alábbiak betartásával viszont minimalizálhatjuk az esetleges veszélyeket.  Mindig az osztagvezető meghatározásai alapján kell végrehajtani a feladatot.  A csapat 360 fokos körben 3Dben kell, hogy figyeljen a lépcsőn fel-le illetve jobb-bal irányba.  Az osztagvezető méri fel és határozza meg a feljáróból (lépcsőről) nyíló esetleges behatolási pontok kockázatát  A lépcsőházban mozgó osztag jó ha minimum három főből áll, így valósítható meg a legjobban a szektorokra osztott figyelés.

E Elágazás megtisztítása: Az osztag, ha elágazáshoz ér mindig vegyen fel "szerpentin" alakzatot. A Csapat két-két fős részre szakad. Az szélen lévő (2 vagy 3) számú játékos fejlődjön, fel az elöl lévő (1) mellé, az elágazásnak megfelelően. Majd a (2 vagy 3) számú játékos a sarok felé mozog, ügyelve a helyes technikára. Leguggolva, vagy lehasalva kinéz, majd társaiknak jelt adva jelt adva az

22


23

Airsoft gearhead magazin  
Airsoft gearhead magazin  
Advertisement