KÜHNE talajművelő- és vetőgép katalógus (2015)

Page 1

TALAJMŰVELŐÉS VETŐGÉP KATALÓGUS


A KÜHNE gépek a magyar gazdák számára minden talajművelő eszköznél többet jelentenek, hiszen a szüleik és nagyszüleik is ilyenekkel dolgoztak. A

földműves

generációk

szívóssága

a

KÜHNE

termékekkel együtt már 160 éve fordítja termőre a magyar földet. Ez a nagyszerű történet folytatódik a kibővült és megújult KÜHNE talajművelőés vetőgép családdal, amely minden eddiginél jobban igazodik a gazdák változó igényeihez. Az új fejlesztésű és optimalizált KÜHNE gépek megkönnyítik és még eredményesebbé teszik a földeken zajló kemény munkát - akár egy teljes generáción át. Kiadványunk segítségével megismerkedhet a KÜHNE élvonalbeli talajművelő- és vetőgép kínálatával, amely talán a valaha volt legjobb magyar mezőgazdasági gépcsalád. Kérjük, látogasson el a www.kuhne.hu oldalra is, illetve forduljon értékesítő csapatunkhoz, hogy mindent megtudhasson az Ön saját KÜHNE gépéről!

A magyar földnek. 1856 óta.A

KÜHNE

Mezőgazdasági

Gépgyár

zártkörű

Részvénytársaságot, hazánk egyetlen nagyüzemi vetőgépgyártó cégét Wilhelm Henrik Pabst és Krauss Frigyes alapította 1856-ban. Az általuk létrehozott manufakturális

üzemet

Kühne

Ede

fejlesztette

az iparág legismertebb hazai gyárává. Az 1997 óta magántulajdonban lévő, zártkörűen működő Részvénytársaság stratégiáját folyamatos innováció, kifogástalan minőség és vevőorientált értékesítés jellemzi.

Gyártmányválasztékunkban közép- és mélylazítók, ágy- és váltvaforgató ekék, rövidtárcsák, nehéztárcsás boronák, hengerek, kompaktorok, nehézkultivátor és gabonavetőgépek szerepelnek. Üzemünk 15 éve a Credo márkanevű autóbuszok vázgyártásának is helyet ad, telephelyünkön az autóbusz vázszerkezetek mellett számos beépülő fém alkatrész is készül, amelyek a Kravtex által forgalmazott járművekben még tovább növelik a hazai termékek arányát. Innovációs eredményeink hűen tükrözik, hogy munkagép fejlesztéseink során a változó mezőgazdasági körülményeknek és Vevőink elvárásainak megfelelő megoldásokat alkalmazunk. Produktumaink minőségét az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány feltételeinek betartásával garantáljuk. Termékeink

előállításához

gyártási

technológiák

széles

spektruma

áll

rendelkezésünkre, így munkagépeink alkatrészeinek csaknem 100%-át „házon belül”, a Kühne mosonmagyaróvári gyárában készítjük el. A részegységek tervezésétől a vevőszolgálati tevékenységig minden egyes részfolyamatot önállóan kontrollálunk, így Partnereink mindig a legjobb termékhez juthatnak.


K T L

K

TARTALOM

KÖNNYŰ TALAJLAZÍTÓK

6-7.

K T L TALAJLAZÍTÓK

8-9.

K V E VÁLTVAFORGATÓ EKÉK

10-11.

K R T RÖVIDTÁRCSÁK

12-13.

K N T

K H

NEHÉZ TÁRCSABORONÁK ÉS HENGEREK

14-15.

N K NEHÉZKULTIVÁTOR

16-17.

K F F V VETŐGÉP

18-19.


K T L

K

A KÜHNE KTL-K könnyű kivitelű talajlazítók a

KÖNNYŰ TALAJLAZÍTÓK

kisebb teljesítményű erőgépekhez készülnek. A lazítók a művelt réteg és az altalaj között megfelelő vízkapacitású kapcsolatot hoznak létre a talaj szükséges mélységű lazításával és porhanyításával. Használatuk kedvező hatással van a talaj levegő- és vízgazdálkodására.

A lazítók két fő művelőelemből épülnek fel. Elöl két sorban elhelyezett, emelőszárnyakkal és vágóéllel ellátott lazítókések találhatók, melyek feladata a talaj lazítása és megemelése. Az osztástávolság fokozatmentesen változtatható.

6. OLDAL

A második művelőelem a fokozatmentesen állítható, dupla tüskés elmunkáló. A 194/556 mm átmérőjű hengerek feladata a rögök aprítása, a szármaradványok részleges talajba keverése, a talaj részleges lezárása, valamint a munkamélység tartása.


A KÉSEK ÉS KOPÓRÉSZEK HOSSZÚ ÉLETTARTAMÁT A SPECIÁLIS ANYAGMINŐSÉG, VALAMINT ÚJSZERŰ GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA ÉS ÉL-KIKÉPZÉS BIZTOSÍTJA. A szakítócsavaros biztosítású lazítókések fordítható orrbetéttel, vágóéllel és kétoldali emelő szárnyakkal szereltek.

További előnyös tulajdonságok A lazítókések egymás mögött, 740 mm-es távolságban helyezkednek el.

KÖNNYŰ TALAJLAZÍTÓK

Fokozatmentesen állítható, dupla tüskés elmunkáló egység.

A kések túlterhelés elleni védelméről szakítócsavaros-kés biztosítás gondoskodik.

7. OLDAL


K T L A KÜHNE KTL középmély talajlazítók a mű-

TALAJLAZÍTÓK

velt réteg és az altalaj között megfelelő vízkapacitási kapcsolatot hoznak létre a talaj szükséges mélységű lazításával és porhanyításával. Használatuk kedvező hatással van a talaj levegő- és vízgazdálkodására. A lazító függesztett kialakítású munkagép, harmadik kategóriás, hárompont-függesztéssel. A berendezés vázszerkezete speciális zártszelvényből, valamint hegesztett ös�szekötőkből, könnyen szerelhető kivitelben készül. A vázszerkezethez oldható kötéssel csatlakoznak a lazítókések, valamint a hidraulikus állítású elmunkáló egység.

A berendezés első művelőeszköze a két sorban elhelyezett lazítókés sor, melyeken fordítható orrbetét, vágóél és két oldalt emelő szárnyak találhatók. A lazítókések max. 600 mm mélységig lazítják fel a talajt, és oldalirányban 430 - 500 mm-es távolságban helyezkednek el. A kések távolsága fokozatmentesen változtatható. A kések túlterhelés elleni védelméről szakítócsavaros biztosítás gondoskodik. A lazítókések egymás mögötti, nyújtott elrendezése nagy átömlési keresztmetszetet biztosít, így kisebb az eltömődés veszélye.

8. OLDAL

A lazítókések egymás mögött 800 mm-es távolságban helyezkednek el. A kések és kopórészek hosszú élettartamát a speciális anyagminőség, újszerű gyártástechnológia, valamint az optimális élkialakítás biztosítja. A második művelőelem a kétsoros, tüskés elmunkáló egység, amely hidraulikus munkahengerek segítéségével, fokozatmentesen állítható. A tüskés kialakítású hengerek feladata a rögök aprítása, a szármaradványok kis mértékű talajba keverése, a talaj részleges lezárása, valamint a munkamélység tartása.


A MÁSODIK MŰVELŐELEMSOR A HIDRAULIKUS MUNKAHENGEREK SEGÍTSÉGÉVEL FOKOZATMENTESEN ÁLLÍTHATÓ, KÉTSOROS TÜSKÉS ELMUNKÁLÓ EGYSÉG.

További előnyös tulajdonságok A növelt gerendelymagasság nagyobb átömlési keresztmetszetet biztosít.

TALAJLAZÍTÓK

A tüskés hengerek csavarozott tengelycsonkja sérülés esetén könnyen cserélhető.

A kések túlterhelés elleni védelméről szakítócsavaros kés biztosítás gondoskodik.

9. OLDAL


K V E VÁLTVAFORGATÓ EKÉK A KÜHNE KVE és KVE-V váltvaforgató ekecsalád tagjai fix- és változtatható fogásszélességű kivitelben készülnek. A fix fogásszélességű ekék 2, 3 illetve 4 eketesttel, a változtatható fogásszélességű ekék 4 illetve 5 eketesttel készülnek. A toldaton elhelyezett utolsó eketest szükség esetén leszerelhető. Az ekék laza- és középkötött talajok középmély szántására alkalmasak. Az univerzális kormánylemez-kialakításnak köszönhetően a szántás minősége érzéketlenebb a szántási sebességre, és a teljesítményszükséglet minimalizálható. Az eketestek nagy osztástávolsága, a megnövelt, mintegy 870 mmes gerendelymagasság, valamint a felszerelt beforgatólemezek jelentős tömegű szerves anyag leforgatását teszik lehetővé.

Az elforgatható ekeszártartók paralelogramma mechanizmussal kapcsolódnak egymáshoz, amely lehetővé teszi az egyszerre történő fogásszélesség-állítást. A KVE VT és VR fogásszélessége 300 és 500 mm között fokozatmentesen állítható, hidraulikus munkahenger segítségével. A különböző talajtípusok műveléséhez kínálatunkban megtalálható a réselt- és a tele kormánylemez is, melyek osztott kivitelben

10. OLDAL

készülnek, így a gyorsan kopó előrészek külön cserélhetők. Az eketestek túlterhelés ellen nyírócsapokkal biztosítottak. Az utolsó eketestek elé külön rendelhető tárcsás csoroszlya. Az eke kombinált kerékkel szerelt, amely szántás közben a munkamélység beállítására szolgál, másrészt - szállítási helyzetbe állítva - a transzportkerék szerepét tölti be. A közúti szállítás során az eke tömegének jelentős része a kombinált kerekeket terheli, ezáltal a traktor hidraulikarendszere nagymértékben tehermentesül.


VÁLTVAFORGATÓ EKÉINK EGYENSZILÁRDSÁGÚ GERENDELLYEL ÉS KOMBINÁLT KERÉKKEL KÉSZÜLNEK, AMELY A SZÁNTÁSI MÉLYSÉG SZABÁLYOZÁSA MELLETT TRANSZPORTKERÉKKÉNT IS SZOLGÁL.

KVE-4, FIX FOGÁSSZÉLESSÉGŰ VÁLTVAFORGATÓ EKE

A vázbehúzó memória-munkahenger biztosítja az átfordítás előtti munkaszélességre való visszaállást. Fordításkor az ekét először alaphelyzetbe állítja, így kisebb az eke kilengése, ezzel kímélve a traktor függesztő szerkezetét.

A fogásszélesség 300 és 500 mm között fokozatmentesen állítható a traktorból, hidraulikus munkahengerrel.

VÁLTVAFORGATÓ EKÉK

Kombinált kerék, amely munka közben a munkamélység tartását szolgálja, szállítás közben pedig a transzportkerék szerepét tölti be.

11. OLDAL


K R T RÖVIDTÁRCSÁK A KÜHNE KRT rövidtárcsa család alkalmas hántásra, szántás-elmunkálásra, magágyelőkészítésre, valamint a talajfelszín lezárására. A rövidtárcsa féligfüggesztett kialakítású munkagép. A központi vázhoz csuklókkal kapcsolódó, hidraulikusan működtethető szárnykeretek jó talajkövetést biztosítanak, így a tárcsa sekély művelésre is alkalmas. A rövidtárcsán két sorban elhelyezett, egyedi csapágyazású, 510 mm átmérőjű tárcsalevelek találhatók. A tárcsaelemek egymáshoz képest 250 mm-re helyezkednek el, melyek kúpgörgős csapágyazással és labirint-gumi porvédőrendszerrel szereltek, minimális gondozást

CSÖVES HENGER Egyszerű lehetőséget biztosít a munkagép mélységvezetésében és a talaj visszatömörítésében. A tömörítés a menetirányra merőleges. Kevésbé kötött és nedves talajokra ideális megoldás.

igényelnek. Az első és hátsó tárcsasor egymáshoz viszonyítva állítócsavar segítségével oldalirányban mintegy 100 mm-t mozgatható, biztosítva ezzel a talajfelszín egyenletes átmunkálását. A KÜHNE rövidtárcsára szór-

V-PROFILOS HENGER Erős vágó és aprító hatása miatt ideális a nehéz, rögös, nedves talajok visszatömörítésére. A profil biztosítja a talaj mélyebb rétegeiben is a tömörítést. A hengerek sávosan dolgoznak, ellenállóak a felragadással és az eltömődéssel szemben.

vavető egység építhető, így a talajmegmunkálással együtt különböző aprómagok kijuttatása is elvégezhető.

12. OLDAL

D-D HENGER Mély visszatömörítést a henger profilja és a nagy tömege szavatolja. Minden talajtípusra ideális megoldás. A központi zárt hengermagnak köszönhetően a henger nem hajlamos az eltömődésre és korlátozódik a talajba süllyedése. Alkalmas a mulcstechnológiás talajművelésre.


A SPECIÁLIS GUMIRUGÓS FELFÜGGESZTÉSNEK KÖSZÖNHETŐEN A TÁRCSALAP MIKROREZGÉST VÉGEZ, ENNEK KÖVETKEZTÉBEN A BERENDEZÉS RÖGAPRÍTÓ HATÁSA FOKOZÓDIK.

További előnyös tulajdonságok 510 mm átmérőjű, egyedi csapágyazású tárcsalevelek.

RÖVIDTÁRCSÁK

Kis fokozatokban állítható munkamélység.

Különféle hengertípusok a specifikus munkavégzéshez.

13. OLDAL


K N T

K H

NEHÉZ TÁRCSABORONÁK ÉS HENGEREK

A KÜHNE KNT nehéz tárcsaboronákkal tarlóhántás, szántáselmunkálás végezhető. A „V” elrendezésű nehéztárcsa robusztus vázszerkezete biztosítja a típusra jellemző nagy tárcsalevél-terhelést, így kötött talajok esetén is hatékonyan dolgozik.

A KNT 770 típusú nehéztárcsák 4,2 5,2 6,2 7,2 és 9,2 méter munkaszélességben készülnek. A vonószerkezeten elhelyezett, rugózott szintszabályzó egység megfelelő talajkövetést és nyugodt mozgást biztosít nagyobb művelési sebesség esetén is. A tárcsasorok egymáshoz viszonyított szögállítása és a tárcsasorok tengelyirányú állíthatósága lehetőséget biztosít a mindenkori talajállapotnak megfelelő optimális beállításra és a megfelelő, energiatakarékos üzemeltetésre.

14. OLDAL

A tárcsásboronák speciális gyártási eljárással készült, 670 mm-es átmérőjű, élezett tárcsalevelekkel készülnek, melyek lehetnek kúpos vagy gömbsüveges kialakításúak. A KNT-770 és KNT–770/3SZ tárcsasorok lemezházba épített, beálló golyóscsapágyakkal szereltek, a KNT-770/3SZH család tárcsasorai pedig kúpgörgős csapágyazásúak, speciális porvédelemmel, melyek hosszú élettartamot biztosítanak.


A „V” ELRENDEZÉSŰ NEHÉZTÁRCSA KÖTÖTT TALAJOK ESETÉN IS HATÉKONYAN DOLGOZIK.

A KÜHNE gépek palettájának új tagjai a KH hengerek, melyek alkalmasak kapcsolt géprendszerben (például a KNT 770-es, nehéz tárcsaboronákhoz csatlakoztatva) vagy önálló gépként való üzemeltetésre. Alkalmasak továbbá a tarló hengerezéssel történő lezárására, a vetés hengerezésére, valamint a tavaszi bokrosító hengerezés elvégzésére. A KH henger gépcsalád tagjainak munkaszélessége igazodik a KÜHNE 770/3 nehéztárcsákéhoz

670 mm átmérőjű tárcsalapokkal szerelt, csipkés tárcsasor a nedves, szármaradványos talaj hatékony művelésére.

Gépkapcsolatként üzemeltetve elvégzi a tárcsázott tarló azonnali lezárását, ezzel növelve a talaj vízmegtartó képességét, valamint a gépkapcsolat biztosítja a csökkentett menetszámú, költséghatékony talajművelést. A KH hengerek háromféle kivitelben készülnek, DD, Cambridge valamint Crosskill elemekkel szerelve.

Robusztus futómű 4 db, 400/60-15,5 14 pr-es gumiabronccsal.

NEHÉZ TÁRCSABORONÁK ÉS HENGEREK

Kúpgörgős csapágyazás, speciális porvédelemmel az öntvényházban.

15. OLDAL


N K

NEHÉZKULTIVÁTOR

A KÜHNE Nehézkultivátor számos, különböző talajművelési technológiához alkalmazható munkagép, amely néhány centimétertől, akár 300 mm-es mélységig alkalmas különböző talajmunkákra: tarlóhántásra, magágykészítésre, füves és nem művelt területek feltörésére, talajlazításra, valamint intenzív porhanyításra nehéz talajokon is. A nehézkultivátor négy fő egységből épül fel, amik egymástól függetlenül, mégis egy egységként működnek.

A berendezés első művelőeszköze a két sorban elhelyezett, nyújtott elrendezésű, nagy átömlési keresztmetszetet biztosító, gumirugós felfüggesztésű, 510 mm-es csipkés tárcsalapsor. A második egységben, három sorban, egymástól 270 mm-re helyezkednek el a kultivátorkapák, melyek feladata - a talajművelési feladattól függően - kettős: • lúdtalpkapás kivitelben: 170 mm-es munkamélységig a teljes talajszelvény átvágása, • csavart késes kivitelben: 300 mm mélységig a talaj lazítása és a szármaradványok részleges bekeverése.

16. OLDAL

1-2-3-4 A harmadik művelősorban a felszín egyengetéséről gondoskodó, élezett sima tárcsalevelek találhatók, melyek gumirugós felfüggesztéssel kapcsolódnak a központi mechanizmushoz. A negyedik művelőelem-sor egy hidraulikusan állítható, három részre osztott, 500 mm átmérőjű sárkaparóval ellátott D-D profilú hengersor. Feladata a talajfelszín részleges lezárása, visszatömörítés, valamint a munkamélység tartása.


A MŰVELŐELEMEK KÜLÖN-KÜLÖN IS MŰKÖDTETHETŐK, MINDIG AZ AKTUÁLIS TALAJVISZONYOKHOZ, ÉS AZ ELVÉGZENDŐ FELADATHOZ IGAZODVA. EZ TESZI AZ NK NEHÉZKULTIVÁTORT IGAZÁN SOKOLDALÚ MUNKAGÉPPÉ.

További előnyös tulajdonságok

Az 510 mm átmérőjű csipkés tárcsalapok hosszú élettartamát a speciális anyagminőség és él-kiképzés biztosítja.

NEHÉZKULTIVÁTOR

500 mm átmérőjű, három részre osztott, D-D profilú hengersor a talajfelszín lezárására.

Nagy átömlési keresztmetszetet biztosító, három sorban elhelyezett kapaegységek.

Gumirugós felfüggesztésű, élezett tárcsalevelek a talajfelszín egyengetésére.

17. OLDAL


K F F V VETŐGÉP A KÜHNE KFFV 6210 típusú vetőgépek gabonafélék,

talajfertőtlenítő

mikrogranu-

látumok és fűfélék kiadagolására, talajba juttatására és a vetett sorok egyidejű tömörítésére alkalmasak. A vetőgép féligfüggesztett rendszerű, a munkahelyzetére merőleges irányban, 3 méteres szállítási szélességben szállítható.

A vetőgépen keresztben fut végig az 1350 literes magtartály, melynek alsó részén helyezkedik el a tolóhengeres vetőszerkezet. A vetéssel egyidejű sorhengerezésnek - amelyet a tömörítőkerék-rendszer végez el - és a jó mélység-egyenletességnek köszönhetően egyenletesebb a kelés, kisebb a kifagyásveszély, amely összességében magasabb termésmennyiséget eredményez.

18. OLDAL

A dupla csapágyazású tárcsák fokozott igénybevétel mellett is hosszú élettartamot biztosítanak. A vetőtengely forgása, a bevetett terület nagysága és a magtartály szintje a traktorfülkében lévő monitoron folyamatosan ellenőrizhető.


A TÖMÖRÍTŐKERÉK-RENDSZER EGY MENETBEN ELVÉGZI A SORHENGEREZÉST. A LÁNCHAJTÓMŰ JÓL HOZZÁFÉRHETŐ, KÖZPONTI HELYEN TALÁLHATÓ.

További előnyös tulajdonságok A talajtömörítő kerékrendszerre szerelt lánckerekes hajtómû könnyen hozzáférhető, egyszerű kialakítású.

VETŐGÉP

Tolóhengeres vetőelem.

A pontos adagolás eszköze a csavarorsós kivitelű magállító.

19. OLDAL


KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. 9200 Mosonmagyaróvár, Kühne Ede tér 2., Pf. 59. Telefon: + 36 (96) 575-573 Telefax: + 36 (96) 575-592 E-mail: kereskedelem@kuhne.hu Web: www.kuhne.hu


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.