APRIL ISSUE 2021 - KTIRIO

Page 1

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ • ΤΕΥΧΟΣ 4 • ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021 • 10,00 €

Α ΡΧΙ Τ Ε Κ ΤΟ ΝΙ Κ Η | ΤΕ Χ Ν ΟΛΟΓ ΙΑ | ΥΛ ΙΚ Α

"SECRET GARDEN HOUSE" ΥΠΟΣΚΑΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ "ARCH" ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

"ST. MORITZ" ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

www.ktirio.gr

ΡΗΓΜΑΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

ΤΑ ΕΙΔΗ ΞΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΕΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

years

35


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

4/2021 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ - ΕΡΓΑ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

20 ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ, ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ DAVID CHIPPERFIELD ARCHITECTS

59 ΤΑ ΕΙΔΗ ΞΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ; Η αισθητική αξία του ξύλου, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ποικιλία ειδών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα, και τις εξαιρετικές του ιδιότητες το καθιστούν ένα υλικό ιδιαίτερα δημοφιλές με πολυάριθμες εφαρμογές στον τομέα των κατασκευών. Τα διαθέσιμα είδη ξυλείας στην αγορά –σήμερα κυρίως εισαγόμενα– είναι πολλά και η επιλογή του κατάλληλου τύπου ανά εφαρμογή είναι ιδιαίτερα σημαντική.

22 ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "YABULI ENTREPRENEURS" ΣΤΟ ΓΙΑΜΠΟΥΛΙ, ΚΙΝΑ MAD 24 "IT’S ALL GREEK ON ME" ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΡΟΥΧΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ T.SQUAREARCHITECTS 26 "DEMETER CAVE HOUSE" ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ LKMK ARCHITECTS 28 "KAGAS HAIRDRESSING SALON" EKKY STUDIO ARCHITECTS ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 34 "SECRET GARDEN HOUSE" ΥΠΟΣΚΑΦΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ SCAPEARCHITECTURE 42 "ARCH" ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ VOIS ARCHITECTS 50 "ST. MORITZ" ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ SOFRONIS MARCOU ARCHITECTS

67 ΡΗΓΜΑΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ & ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ Η παρουσία ρηγματώσεων στο οπλισμένο σκυρόδεμα όχι μόνον δεν απαγορεύεται, αλλά και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των ενσωματωμένων στο σκυρόδεμα εφελκυόμενων ράβδων του οπλισμού του.

83 ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΥΠΟ Την τελευταία δεκαετία οι λαμπτήρες φωτισμού εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Η τεχνολογία των διόδων εκπομπής φωτός (LED) βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό τα τεχνικά χαρακτηριστικά που είχαν οι συμβατικοί λαμπτήρες, κυρίως σε ό,τι αφορά στην απόδοση, στην ευελιξία και στο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα στην ατμόσφαιρα. ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 92 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΓΚΟΥ ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΟ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ GKOTSIS SERAFIMIDOU ARCHITECTS 96 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ ΜΕ ΣΚΕΛΕΤΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΑΡΧΑΚΗ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 103 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

75 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΕΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΑ Η ποιότητα αέρα αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα λειτουργίας ενός κτιρίου, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία, στην ευεξία και στο επίπεδο απόδοσης στην εργασία των χρηστών. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται η έννοια της ποιότητας εσωτερικού αέρα τόσο από την πλευρά του μηχανικού, όσο και από τη διάσταση της υγείας και οι παράγοντες που τον επηρεάζουν και καθορίζουν τελικά το επίπεδο ποιότητας αέρα στο χώρο.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ. ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: "ST. MORITZ", ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, SOFRONIS MARCOU ARCHITECTS ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΣΩΦΡΟΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

www.ktirio.gr

3


35 years ΕΚΔΟΤΙΚΟ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

“...ΑΥΤΟ ΤΟ "ΝΕΟ ΚΥΜΑ" ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΟΡΘΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΑΠ’ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.”

Η πανδημία του Covid-19 επηρέασε έντονα το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας μας και προκάλεσε μια σημαντική χρονική μετατόπιση των ελπίδων και των προγραμμάτων όλων των επαγγελματιών της χώρας μας. Όμως, επιτέλους η εμφάνιση μιας ισχυρής αναπτυξιακής περιόδου της οικονομία μας, φαίνεται ότι πλησιάζει. Πέρα από τις ιδιωτικές επενδύσεις, μεγάλες επενδύσεις πρόκειται να γίνουν σε έργα υποδομής, ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το νέο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα μας για να μοχλεύσει κεφάλαια (π.χ. Jessica, EτΕΠ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Έρευνας και Ανασυγκρότησης EBRD κτλ.). Συνολικά, μέχρι το 2030 η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της κεφάλαια 72 δισ. €, τα οποία μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα αντληθούν, θα ανέλθουν συνολικά στα 100 δισ.€. Πρόκειται για μια ευκαιρία που παρουσιάζεται στη χώρα μας, ώστε να καλύψει το επενδυτικό κενό, που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Θα είναι μια σπουδαία ευκαιρία ιδιαίτερα για τους νέους μας, που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία μετά το 2008 και τους οποίους η Ελλάδα τους σπούδασε για να συμβάλλουν στην πρόοδό της αλλά είχαν την ατυχία να διαβιώνουν μέχρι σήμερα σε συνθήκες μακρόχρονης οικονομικής κρίσης. Συνθήκες που τους ωθούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε άλλες αναπτυγμένες οικονομικά χώρες της Δύσης, ενώ η Ελλάδα συσσωρεύει συνεχώς ανειδίκευτο δυναμικό από την Ανατολή και υποβαθμίζεται πολιτιστικά και τεχνολογικά, με τις ανάλογες επιπτώσεις στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής όλης της κοινωνίας. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη όσοι κατέχουν ηγετικές θέσεις να αντιδράσουν τώρα και να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να ενεργοποιήσουν την κοινωνία, ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε ένα ΟΡΑΜΑ για το μέλλον της χώρας μας και όχι μόνο για την προσωπική μας ζωή! Αυτό το "νέο κύμα" οικονομικής ανάπτυξης που έρχεται, με επίκεντρο τον κλάδο των κατασκευών, πρέπει να αξιοποιηθεί με ορθότερο τρόπο απ’ ότι στο παρελθόν και με σωστή φιλοσοφία. Πιστεύω ότι πρέπει να μπουν στην άκρη οι ψηφοθηρικές μικρότητες, οι κομματικές διχόνοιες και οι αντικοινωνικές μειονότητες που εξασθενίζουν τη χώρα μας. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι ο ορθολογικός σχεδιασμός του δημόσιου τομέα, με σεβασμό στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατία για τους ανθρώπους της εργασίας και της προσφοράς. Παράλληλα πρέπει να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες και οι παραγωγικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, με απλοποίηση των κανόνων και των σχέσεών τους με το Δημόσιο. Αυτοί δηλαδή, που με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν και τους φόρους που καταβάλουν στο Δημόσιο, να γίνουν τα "καρποφόρα δέντρα" της οικονομίας μας.

Πέτρος Παπαϊωάννου Εκδότης - Πολιτικός μηχανικός

www.ktirio.gr

7


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ |

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Η ΠΡΩΤΗ "ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ" ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ συνδέει την αρχιτεκτονική με το φυσικό τοπίο Η εταιρεία OMA με εκπρόσωπο τον αρχιτέκτονα Chris van Duijn είναι η νικήτρια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού "Chengdu Future Science and Technology City" για την ανάπτυξη του αστικού κέντρου γύρω από το νέο αεροδρόμιο ανατολικά της πόλης Τσενγκντού στη Κίνα. Η πρώτη φάση του πιλοτικού σχεδίου 4,6 km² για τη βιομηχανία καινοτομίας θα περιλαμβάνει ένα διεθνές εκπαιδευτικό πάρκο στα δυτικά και ένα σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό τύπου TOD (transit - oriented development) στα νοτιοανατολικά, ο οποίος θα ελαχιστοποιεί τις αποστάσεις μεταξύ των κατοικιών και των καταστημάτων, συνδέοντας τα με συχνούς ενδιάμεσους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε μια πανέμορφη τοποθεσία, γεμάτη από καταπράσινους λόφους, το διεθνές εκπαιδευτικό πάρκο 460.000 m² θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πολλά πανεπιστήμια, καθώς και κοιτώνες, εθνικά εργαστήρια και γραφεία καινοτομίας. Το γενικό σχέδιο και τα κτίρια θα ακολουθήσουν την τοπογραφία και τη χωρική δομή του υπάρχουσας τοποθεσίας. Τα κτίρια θα διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένες βεράντες, οι οποίες θα αποτελούν επέκταση του φυσικού τοπίου της περιοχής. Το κέντρο της πανεπιστημιούπολης θα τοποθετηθεί σε μια κοιλάδα και θα περιλαμβάνει ένα συγκρότημα κτιρίων - ορόσημο. Αυτή η κοιλάδα θα συνδέει το διεθνές πάρκο εκπαίδευσης με το σταθμό Futian του μετρό και το κολέγιο Aviation στα βορειοδυτικά. Το κτίριο των 80.000 m² θα αποτελέσει την καρδιά της εκπαιδευτικής ζωής και θα περιλαμβάνει μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, ένα φοιτητικό κέντρο, αμφιθέατρα, εργαστήρια και γραφεία. Στόχος του έργου είναι η παροχή μιας εναλλακτικής βέλτιστης λύσης στο συμβατικό σχεδιασμό ενός παραδοσιακού οδικού δικτύου με τον μεγάλο όγκο αυτοκινήτων, συνδέοντας ουσιαστικά την αρχιτεκτονική με το φυσικό τοπίο. Ο σχεδιασμός της μελέτης καθοδηγείται από τον Chris van Duijn, το συνεργάτη του Ravi Kamisetti και τον αρχιτέκτονα του έργου John Thurtle.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ "ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΞΥΠΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΟΧΗΜΑΤΑ.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ ΘΑ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ "ΕΞΥΠΝΗΣ" ΠΟΛΗΣ.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΚΥΚΛΙΚΟ ΚΟΜΒΟ.

12

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2021 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΠΙΟΥ.


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ |

ΒΡΑΒΕΙΑ

ΤΟ "ANDRÉE PUTMAN LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD" 2021 στον Robert A.M. Stern

Ο ROBERT A.M. STERN.

"TOUR CARPE DIEM", LA DEFENCE, ΠΑΡΙΣΙ. © PETER AARON (OTTO).

"BENJAMIN FRANKLIN COLLEGE" ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ YALE. © PETER AARON (OTTO).

18

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2021 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Στον Robert A.M. Stern, καθηγητή αρχιτεκτονικής και πρώην πρύτανη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale, απονέμεται το βραβείο "Andrée Putman Lifetime Achievement Award" για το 2021, από τον Créateurs Design Awards (CDA), έναν οργανισμό που τιμά τα επιτεύγματα στην αρχιτεκτονική, στον εσωτερικό και βιομηχανικό σχεδιασμό, στη δημοσιογραφία και στη φωτογραφία. "Ο κύριος Stern έχει δημιουργήσει τοπόσημα και έχει διαμορφώσει κορυφογραμμές πόλεων, ενώ μεταμορφώνει τις ζωές των ανθρώπων, εμπνέοντας μια ολόκληρη γενιά μελλοντικών επαγγελματιών. Η κληρονομιά του είναι τέτοια, που θα ζήσει για πολλές επόμενες γενιές" είπε ο Yuri Xavier, ιδρυτής των CDA Awards. Σύμφωνα με την Deborah Berke, πρύτανη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Yale, τα επιτεύγματα του Stern αφορούν σε τρεις διαφορετικούς τομείς: ως πετυχημένου αρχιτέκτονα, ως ιστορικού αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας και ως εκπαιδευτικού. Μετά την αποφοίτησή του, ο Stern ίδρυσε το δικό του γραφείο με την επωνυμία "Robert A.M. Stern Architects" το 1965. Αρχικά καθιέρωσε την παρουσία της εταιρείας του, χτίζοντας ιδιωτικές κατοικίες. Έως τη δεκαετία του 90 συνεργάστηκε με τον Walt Disney σε πολλά έργα. Ως μεταμοντέρνος αρχιτέκτονας, είναι βαθιά προσαρμοσμένος τόσο στην ποπ κουλτούρα, όσο και στην παράδοση. Για παράδειγμα, το Disney's Boardwalk Resort αντιπροσωπεύει μια ποικιλία αρχιτεκτονικών στιλ, συμπεριλαμβανομένων και στοιχείων από τη δεκαετία του 1920 –αίθουσα παγωτού, πιάνο μπαρ και καρουσέλ. Άλλα αξιοσημείωτα έργα του είναι το Μουσείο Norman Rockwell στη Μασαχουσέτη, η δημόσια βιβλιοθήκη του Jacksonville στη Φλόριντα, το μουσειακό κέντρο για το σπίτι του Mark Twain στο Κοννέκτικατ και ο οικισμός "Heart of Lake", στην Ξιαμέν της Κίνας. Επίσης σχεδίασε δύο νέα κολέγια του Yale –το Benjamin Franklin College και το Pauli Murray College–, ισορροπώντας ανάμεσα στη συμβατικότητα και στην εφευρετικότητα και συνδυάζοντας το παραδοσιακό γοτθικό - αναγεννησιακό στιλ του Yale με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις. Ο Stern έχει γράψει αρκετά βιβλία επάνω στην αρχιτεκτονική και στην πολεοδομία και έχει λάβει πολλά βραβεία για το ακαδημαϊκό και αρχιτεκτονικό του έργο, όπως το Topaz Medallion και το Vincent Scully prize. "Ο Stern είναι κάποιος που θέλει να μοιραστεί τις γνώσεις του και να προκαλέσει νέες γενιές αρχιτεκτόνων", δήλωσε ο Yuri Xavier. "Υπάρχει μια ευγένεια, καθώς και μια πραγματική αφοσίωση στην τέχνη και στη διδασκαλία του καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του."

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ.


ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ |

ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

"DEMETER CAVE HOUSE" ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ, ΘΟΛΩΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ. ΣΤΟΝ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΝΑ ΤΖΑΚΟΥΖΙ.

APXITEKTONIKH MEΛETH: LKMK ARCHITECTS ΣTATIKH MEΛETH: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ H/M MEΛETH: TECHNOMECH TEXNIKH ETAIPΕΙA KATAΣKEYHΣ & ΕΠΙΒΛΕΨΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ TOΠOΘEΣIA: ΠΥΡΓΟΣ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY: 50 m² XPONOΣ MEΛETHΣ: 2018 XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2019 ΠAPOYΣIAΣH: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΡΟΥΣ

26

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2021 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ "BOUTIQUE" ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ, ΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΓΓΙΓΜΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ.

Το "Demeter Cave House" είναι ένα σπηλαιώδες καταφύγιο, που προσφέρει άνεση, ιδιωτικότητα, χαλάρωση και υπέροχη θέα στον οικισμό του Πύργου της Σαντορίνης. Η αποκατάσταση ενός ερειπωμένου παραδοσιακού κτίσματος και η επανάχρησή του ως boutique κατοικία ενοικίασης είχαν ως σχεδιαστικό άξονα τις αξίες της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με ένα άγγιγμα πολυτέλειας. Η κάτοψη αναπτύσσεται γραμμικά, ακολουθώντας τα όρια του υπάρχοντος υπόσκαφου κτίσματος. Έτσι, δημιουργείται μία νοητή διαδρομή, που ξεκινά από το φωτεινό, ανοιχτό υπαίθριο χώρο και καταλήγει στο μυστηριώδες, κλειστό, υπόσκαφο κτίσμα. Κατά την είσοδό του, ο επισκέπτης συναντά την ιδιωτική αυλή με τζακούζι, ενώ μπορεί να δει και τη μοναδική όψη του κτιρίου, στην οποία διατηρήθηκαν τα αρχικά της ανοίγματα. Ο ενιαίος, θολωτός

εσωτερικός χώρος οργανώνεται με το χώρο της κουζίνας και το καθιστικό, ενώ στο βάθος διαμορφώνεται το υπνοδωμάτιο και βαθύτερα το μπάνιο. Το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο διαχωρίζονται από έναν τοίχο με ανοίγματα, τα οποία επιτρέπουν την είσοδο του φυσικού φωτός, ακόμη και στα πιο σκοτεινά σημεία. Παρά τη στενότητα του κτίσματος, τα ανοίγματα –σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα των τοίχων, το ανοιχτό γκρι χρώμα του πατητού τσιμεντοκονιάματος και τα ξύλινα έπιπλα και κουφώματα– συμβάλλουν στην απόδοση φωτεινών, κομψών και ευχάριστων χώρων. Συγχρόνως, η boutique κατοικία συμπληρώνεται από έναν πρόσθετο υπαίθριο χώρο χαλάρωσης στην οροφή του κτίσματος, από τη οποία μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του ιδιαίτερου φυσικού κυκλαδίτικου τοπίου, αλλά και το ηλιοβασίλεμα.


Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.

ΔΥΟ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΓΚΡΙΖΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑΜΑΤΟΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΟ.

ΚΑΤΟΨΗ Α

ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ, ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΚΡΙ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΗΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΕΠΙΠΛΑ ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΧΩΡΟ.

Β

ΤΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΦΩΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ.

***

Β

Α

www.ktirio.gr

27


ΚΤΙΡΙΑ |

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

34

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2021 ΑΠΡΙΛΙΟΣ


"SECRET GARDEN HOUSE" ΥΠΟΣΚΑΦΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ www.ktirio.gr

35


ΤΑ ΕΙΔΗ ΞΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ;

©

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΙΔΩΝ, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΕΝΑ ΥΛΙΚΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΙΔΗ ΞΥΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ –ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ– ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.

Bruce Damonte

Άρθρο των: ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι. ΜΑΝΤΑΝΗ και ΜΙΧΑΛΗ ΣΚΑΡΒΕΛΗ, καθηγητών του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό, θερμομονωτικό, με μεγάλη αισθητική αξία, διαθέσιμο σε πολλούς συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίασης, "ζεστό" με ιδιαίτερη αίσθηση στην αφή, με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, καθώς επίσης, οικολογικό και ανανεώσιμο. Γενικότερα, τόσο σε εξωτερικές, όσο και εσωτερικές εφαρμογές, σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, σε χώρους διασκέδασης και αναψυχής, το ξύλο χρησιμοποιείται πάρα πολύ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ελληνι-

κή αγορά, η κατανάλωση του ξύλου και των προϊόντων του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο, η χώρα μας είναι ελλειμματική σε ξύλο. Τα περισσότερα ελληνικά δάση στις ημέρες μας χαρακτηρίζονται ως "μη παραγωγικά" και αποδίδουν κυρίως καυσόξυλα (κατά 70%) και μικρές ποσότητες τεχνικής ξυλείας, δηλ. ξυλείας με καλή ποιότητα. Εννοείται πως με ορθή διαχείριση στα δάση οι αναλογίες είναι εφικτό να βελτιωθούν και τα δάση να www.ktirio.gr

59


ΑΡΘΡΑ |

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ είται δρυς, κερασιά, φράξος αλλά και μασίφ ξυλεία yellow poplar (λιριόδενδρο) ή limba, τα προϊόντα των οποίων είναι βαμμένα σε απομιμήσεις ειδών λ.χ. καρυδιάς, κερασιάς. Σημειωτέον, ότι παλαιά έπιπλα, κλασικής τεχνοτροπίας, που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ’60 και ’70 –αλλά και προπολεμικά– ήταν κατασκευασμένα σε μεγάλο βαθμό από ελληνική καρυδιά. Η καρυδιά (Juglans regia) χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην κατασκευή επίπλων, ωστόσο, σήμερα είναι δυσεύρετη. Διακοσμητικοί καπλαμάδες σε έπιπλα και άλλες εφαρμογές

Βιομηχανοποιημένο δάπεδο από κόκκινο κέδρο Αμερικής (Western red cedar). Τα δάπεδα πολυστρωματικού τύπου λαμινέιτ αντικαθιστούν σε σημαντικό βαθμό πλέον το μασίφ ξύλο.

Πολλές φορές πολύτιμα είδη μετατρέπονται σε πολύ λεπτά διακοσμητικά ξυλόφυλλα που λέγονται καπλαμάδες, επικολλώνται σε επιφάνειες, είτε μασίφ ξύλου είτε σε μοριοσανίδες ή ινοσανίδες. Όλα αυτά τα είδη έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ομορφιά, ποικίλα χρώματα, ωραία "νερά" (σχεδίαση) και προτιμώνται για λόγους αισθητικής και καταναλωτικού γούστου. Χρησιμοποιούνται και άλλα είδη, ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς (λ.χ. koto, ebony, palissander, wenge, sapele). Παρκέτα και πατώματα εσωτερικού χώρου

Παρκέτο σε κατοικία από λευκή δρυ, η οποία κυριαρχεί στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, και συρόμενη ταμπλαδωτή πόρτα με αδιαφανή βαφή. Δειγματολόγιο τεχνητών καπλαμάδων, σε διάφορες απομιμήσεις "νερών" ξύλου.

62

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2021 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Όλα τα είδη ξύλου που χρησιμοποιούνται σε πατώματα και σε παρκέτα (parquets), δηλ. σε εσωτερικούς χώρους, διακρίνονται από κάποια συγκεκριμένη σκληρότητα, ενώ έχουν ωραία "νερά" και αισθητική εμφάνιση. Εξαίρεση αποτελούν τα κωνοφόρα (πεύκα, έλατο), που είναι μαλακότερα είδη. Αυτά τα είδη χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο σε "ταβανοπατώματα" (διαχωριστικό πάτωμα μεταξύ κύριου χώρου και παταριού) λόγω της διαθεσιμότητάς τους σε μεγάλα μήκη. Στα παρκέτα, η λευκή δρυς (white oak) είναι το κυρίαρχο είδος της ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτό οφείλεται στη σκληρότητά του, στην ομορφιά του αλλά και στην παράδοση που υπάρχει. Το μασίφ ξύλο στα παρκέτα έχει τα τελευταία χρόνια αντικατασταθεί, σε σημαντικό βαθμό, από τα πολυστρωματικά πατώματα τύπου λαμινέιτ και από τα πολύ φθηνά βινυλικά πατώματα (PVC). Από τα λαμινέιτ, που είναι βιομηχανοποιημένα προϊόντα ξύλου, κυρίαρχα είναι τα ημιμασίφ προγυαλισμένα λαμινέιτ (η άνω στρώση είναι συμπαγές ξύλο, πάχους 3 - 7 mm). Τα υπόλοιπα είδη (πλατύφυλλα), doussie, iroko, sapele, niangon, με καλή αισθητική εμφάνιση και ανθεκτικότητα, αποτελούν ακριβότερες επιλογές. Επίσης, δασική πεύκη (σουηδικό) και ελληνική ξυλεία ελάτης και μαύρης πεύκης χρησιμοποιούνται αρκετά σε πατώματα παραδοσιακών κατοικιών με πιο φωτεινά χρώματα και ωραία φυσική αίσθηση. Στην υποδομή των πατωμάτων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ελάτη ή πεύκη. Σε όλες τις ξύλινες κατασκευές η υγρασία του ξύλου επηρεάζει καθοριστικά την ορθή κατασκευή και εμφάνιση. Στα πατώματα εσω-


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΕΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΥΛΩΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ. Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.

Άρθρο των: δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ, διπλ. πολιτικού μηχανικού, ΜSc, ΑΓΙ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, καθηγητή Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nearly Zero Energy Buildings - nZEB) αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες ενδιαφέροντος και ανάπτυξης του κατασκευαστικού τομέα, στοχεύοντας τόσο σε νεόδμητα, όσο και σε υφιστάμενα κτίρια. Για να επιτευχθεί, όμως, η δημιουργία ενός τέτοιου κτιρίου έχουν καταλυτική σημασία παράμετροι όπως το

μικρόκλιμα και το αστικό περιβάλλον πέριξ του κτιρίου, αλλά και οι συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος, κύρια πτυχή ενδιαφέροντος αποτελεί η άνεση των χρηστών και αναλυτικότερα η ποιότητα αέρα, η οπτική, η ακουστική και η θερμική άνεσή τους. Η ποιότητα αέρα αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα για την καλή λειτουργία του κτιρίου, καθώς συμβάλwww.ktirio.gr

75


Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα συνδέεται άμεσα με την παραγωγικότητα και την ποιότητα διαβίωσης των χρηστών στα κτίρια του τριτογενούς τομέα. Στις αναλύσεις η πρώτη παράμετρος που εξετάζεται είναι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO²), καθώς τα επίπεδά της επηρεάζουν τη συγκέντρωση, την ευεξία και την υγεία των χρηστών.

Επικρατούσες συνθήκες στο εσωτερικό ενός τυπικού κτιρίου γραφείων.

για τη χειμερινή περίοδο και στους 26°C και 25°C για την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ τα επίπεδα σχετικής υγρασίας αντιστοιχούν για τη χειμερινή περίοδο στο 35% και για την καλοκαιρινή στο 45%.

Ποιότητα αέρα και χρήστες Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα είχαν γίνει οι πρώτες μελέτες για την ποιότητα του αέρα. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1970 και μετά οι μελετητές και οι κατασκευαστές κτιρίων άρχισαν να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις επικρατούσες συνθήκες περιβάλλοντος, ώστε να διασφαλιστούν ικανοποιητικές συνθήκες για την υγεία, την ασφάλεια και την άνεση των χρηστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έντονη ανάγκη για εξεύρεση ενός καλού συμβιβασμού ανάμεσα

Ενδεικτικές πηγές αέριων σωματιδίων που επιδρούν στην ποιότητα αέρα εσωτερικού περιβάλλοντος σε ένα τυπικό κτίριο γραφείων.

στην επιδίωξη μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, όπως καταγράφηκε κατά την περίοδο της πετρελαϊκής κρίσης, διατηρώντας παράλληλα τουλάχιστον το ίδιο, αν όχι υψηλότερο επίπεδο ποιότητας συνθηκών στο εσωτερικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο από το 1970 μέχρι το 1990 η επίτευξη και διατήρηση των βέλτιστων συνθηκών εσωτερικού περιβάλλοντος στάθηκε επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επιστημονικής έρευνας, με την ανάδειξη του "συνδρόμου του άρρωστου κτιρίου" (sick building syndrome - SBS) σε μείζον θέμα, παράλληλα με την επιδίωξη της αύξησης της απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, αλλά και την ανάπτυξη νέων και αποδοτικότερων δομικών υλικών για τη βελτίωση των θερμοφυσικών χαρακτηριστικών του κτιριακού κελύφους.

Ως "σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου", το οποίο έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1982 ως μείζονος σημασίας πρόβλημα, ορίζεται η πρόκληση στους χρήστες ασθενειών και συμπτωμάτων παροδικού χαρακτήρα, τα οποία με την απομάκρυνση των χρηστών από το κτίριο εξασθενούν ή και εξαφανίζονται. Τα συνήθη συμπτώματα που καταγράφονται είναι η ξηρότητα και ο κνησμός στα μάτια, η ρινική συμφόρηση και η καταρροή, η ξηρότητα στο λαιμό, συμπτώματα λήθαργου ή/ και κόπωσης, ημικρανίες αλλά και κνησμός ή ερεθισμός της επιδερμίδας. Το σύνολο αυτών των συμπτωμάτων είναι κατά κύριο λόγο η απόρροια ιδιαίτερα υψηλών ή/και χαμηλών επιπέδων σχετικής υγρασίας αέρα, η παρουσία αερίων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, οι πτητικές οργανικές ενώσεις, οι www.ktirio.gr

79


ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΥΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΟΙ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΡΑΓΔΑΙΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ. Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΦΩΤΟΣ (LED) ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ.

Άρθρο της: ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΚΑΦΙΔΑ, μελετήτριας φωτισμού, υποψήφιας διδάκτορος αρχιτεκτονικής NTUA

Ο φωτισμός στην κατοικία διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο για την ευχάριστη διαμονή σε κάθε χώρο. Η κατάλληλη μεθοδολογία φωτισμού μπορεί να διαμορφώσει ένα ιδανικό περιβάλλον: φιλόξενο, χαλαρωτικό, οικείο και ρομαντικό. Την τελευταία δεκαετία το εύρος των λαμπτήρων διαφοροποιήθηκε ριζικά με την έλευση των διόδων εκπομπής φωτός (LED), την

οριστική κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως (2016) και κατόπιν με τη σταδιακή κατάργηση των λαμπτήρων αλογόνου (2018).

Λαμπτήρες φωτισμού Ο τεχνητός φωτισμός αποτέλεσε στο παρελθόν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού, καθώς η χρήση www.ktirio.gr

83


Οι "ρετρό" λαμπτήρες με ορατά νήματα χρησιμοποιούνται στον οικιακό φωτισμό και στην εστίαση, όπου η δημιουργία ατμόσφαιρας και θαλπωρής θεωρείται απαραίτητη. Pieris.Architects © Γιώργος Σφακιανάκης.

• 35 W - 42 W, • θερμοκρασία χρώματος 3.000 K - 4.000 Κ, • με κάλυκα Ε27 και • φωτεινή ροή από 2.600 lm - 5.000 lm. Η διάρκεια ζωής του λαμπτήρα εκτιμάται στις 20.000 h και δεν επιδέχεται αυξομείωση της φωτεινής ροής. Σποτ LED Οι λαμπτήρες διόδων εκπομπής φωτός αποδίδουν θερμό λευκό φως που θυμίζει το φως λαμπτήρα αλογόνου και είναι ιδανικοί για εφαρμογές φωτισμού σποτ σε χώρους φιλοξενίας. Έχουν υψηλή απόδοση, προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και περιορίζουν στο ελάχιστο το κόστος συντήρησης. Είναι συμβατοί με τα περισσότερα υφιστάμενα φωτιστικά με κάλυκα GU10 και έχουν τη δυνατότητα αυξομείωσης της φωτεινής ροής. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους είναι: • κατανάλωση 3,7 W - 6,2 W, • φωτεινή ροή 260 l m - 610 l m,

Η δυνατότητα των ταινιών LED για γραμμική ομοιόμορφη κατανομή φωτός, τις καθιστά ιδανικές για εφαρμογές με έμφαση στη λεπτομέρεια, όπως είναι οι κρυφοί φωτισμοί.

• θερμοκρασία χρώματος 2.700 K - 6.500 K, • διάρκεια ζωής περίπου στις 25.000 h. Λαμπτήρας ρετρό LED Η κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως ήταν αναγκαία, καθώς ήταν ιδιαίτερα ενεργοβόροι. Οι αντίστοιχοι λαμπτήρες διόδων εκπομπής φωτός (LED) που μπορούσαν να τους αντικαταστήσουν, καθώς και οι υφιστάμενοι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού σχεδιαστικά υστερούσαν πολύ από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως που αποτελούσαν σημείο αναφοράς στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Η δημιουργία των λαμπτήρων διόδων εκπομπής φωτός (ρετρό ή vintage) που προσέγγιζαν ως εικόνα τους λαμπτήρες πυρακτώσεως ήρθε λίγα χρόνια αργότερα και χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως σε κατοικίες, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και αναψυχής, όταν η πηγή φωτισμού είναι εμφανής.

Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι: • διάρκεια ζωής 15.000 h, • κατανάλωση 2 - 17 W, • φωτεινή ροή 250 - 2.452 lumen, • θερμοκρασία χρώματος 2.000 K, 2.500 Κ, 2.700 Κ, 3.000 Κ, 4.000 Κ, 6500Κ, • κάλυκας: Ε27, Ε14, Β22. Επίσης στη συγκεκριμένη σειρά υπάρχουν λαμπτήρες με δυνατότητα αυξομείωσης της φωτεινής ροής. Ταινίες LED Οι ταινίες LED αποτελούν ένα καινοτόμο προϊόν στο χώρο του φωτισμού, το οποίο εξελίσσεται ταχύτατα, βελτιώνοντας ολοένα και περισσότερο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Η δυνατότητα που έχει το υλικό ως προς την καμπυλότητα και τη γραμμική ομοιόμορφη κατανομή φωτός, το καθιστά ιδανικό για εφαρμογές με έμφαση στη λεπτομέρεια, όπως είναι οι κρυφοί φωτισμοί. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος προϊόντων σε www.ktirio.gr

87


ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ |

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΓΚΟΥ ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΟ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ο ΝΕΟΣ ΟΓΚΟΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΤΙΣΜΑ, ΦΕΡΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑ. ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΡΟΜΕΝΑ, ΧΩΝΕΥΤΑ, ΣΕ ΜΑΥΡΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ.

Η συνύπαρξη ενός νέου, ξένου στοιχείου με το παλαιό τοπικό στοιχείο είναι ένας ανοιχτός διάλογος. Η διάκριση και ένταση των διαφορών μέσα από την ειλικρίνεια των υλικών και των μορφών δημιουργεί μια συνεχή δυναμική αντιπαράθεση. Η σύνδεση των δυο κτισμάτων γίνεται με αόρατο τρόπο.

Ο τόπος Στο Μαρμάρι Ευβοίας, σε ένα βραχώδες και έντονα επικλινές οικόπεδο με θέα στο Νότιο Ευβοϊκό, έρχεται να "προσγειωθεί" ένα νέο λευκό κουτί, που ισορροπεί στη μια άκρη, στο πιο απότομο σημείο του οικο92 ΚΤΙΡΙΟ

4 | 2021 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

πέδου, δημιουργώντας μία χαρακτηριστική αιώρηση. Στο κτήμα βρίσκεται παλαιό πέτρινο κτίσμα που συνυπάρχει σε αρμονία με τη φυσική τοπιογραφία του οικισμού.

Το παλαιό - τοπικό Tο πέτρινο υφιστάμενο κτίσμα ανακατασκευάζεται με σεβασμό στην αρχική του δομή, διατηρώντας τις ξύλινες οροφές και την αρμολόγηση των τοίχων και δίνοντας έμφαση στο ανάγλυφο και τροποποιούνται τα υφιστάμενα ανοίγματα, με σκοπό να υποδεχτούν τις νέες λειτουργίες των χώρων. Η εσωτερικότητα του κτίσματος και τα μικρά

ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΛΙΝΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΚΤΙΣΜΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΛΕΥΚΟ ΚΟΥΤΙ "ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΤΑΙ" ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΑΝ ΞΕΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΕΙ ΣΤΗ ΜΙΑ ΑΚΡΗ. Η ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΔΙΑΚΕΝΑ (ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ) ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΙΩΡΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΟ, ΠΟΥ ΙΣΟΡΡΟΠΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΟΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.

ανοίγματα αυτo-προσδιορίζουν το υφιστάμενο κτίσμα ως τον ιδιωτικό χώρο και, σε συνέχεια αυτού, χώροι υπνοδωματίων και ιδιωτικών λουτρών εντάσσονται σε αυτό. Η ανακατασκευή περιλαμβάνει ενίσχυση με περιμετρικούς περίδεσμους στη βάση του κτίσματος, αποκατάσταση των στοιχείων της ξύλινης στέγης και προσεκτική αρμολόγηση με χρήση λευκού τσιμέντου. Τα υφιστάμενα δομικά στοιχεία, όπως οι λιθοδομές και η στέγη, διατηρούνται εμφανή. Οι επιστρώσεις των δαπέδων γίνονται με τσιμεντοκονίαμα σε ουδέτερη απόχρωση. Τα κουφώματα αλουμινίου που χρησιμο-


Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΛΑΙΜΟ.

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΓΚΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΕΙ ΣΤΗ ΜΙΑ ΑΚΡΗ, ΣΤΟ ΠΙΟ ΑΠΟΤΟΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΑΙΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ.

ΚΑΤΟΨΗ 1. Χώρος εισόδου. 2. Κυρίως υπνοδωμάτιο. 3. Λουτρό. 4. Ξενώνας.

A

5. Τραπεζαρία. 6. Κουζίνα. 7. Καθιστικό. 8. WC.

9. Αποθήκη τροφίμων. 10. Χώρος στάθμευσης.

10 3

2

4 B

B

1

5

6 8

7

9 A

ποιούνται στα νέα ανοίγματα και όλος ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός είναι σε μαύρη απόχρωση.

ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΫΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΕΚΟΥΝ, ΣΧΕΔΟΝ ΣΑΝ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΠΙΟ.

Το νέο - ξένο Το νέο κτίσμα με τις καθαρές αυστηρές γραμμές και τη λευκή, σε αντίθεση με το υφιστάμενο κτίσμα, μορφή του είναι το ξένο αντικείμενο, που έρχεται να συνομιλήσει με το παρελθόν, δημιουργώντας τους χώρους διαβίωσης στην κατοικία. Σ’ αυτήν την προσθήκη φιλοξενούνται όλες οι καθημερινές λειτουργίες διημέρευσης με το καθιστικό, την τραπεζαρία και την www.ktirio.gr

93


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΟ

SPECIAL EDITION • KTIRIO • 7,50 €

ARCHITECTS IN GREECE

Το ARCHITECTS IN GREECE είναι μια ειδική έκδοση της εταιρείας - Εκδόσεις στην αγγλική γλώσσα. Παρουσιάζει προφίλ αρχιτεκτονικών γραφείων της χώρας μας με τα σημαντικότερα έργα τους και έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή ξένους επενδυτές με το δυναμικό των αρχιτεκτόνων, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα.

+

1 THESSALONIKI

FIRMS PROJECTS www.ktirio.gr

Διαστάσεις: 23 x 30 (cm) Σελίδες: 176

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ 25 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

• urban soul project • nimand architects • ark4lab • ubu plan architects • K – Architects • deda & architects • schema 4 architects • aplusm • matheas architecture • nikiforidis – cuomo architects • kouloukouris and associates • not a number architects • makridis associates

• t.squarearchitects • officetwentyfivearchitects • normless architecture studio • nikos sgouros & associates architects • minas kosmidis architects • patsios architecture + construction • adamidis architecture • taka + partners • dm architects • leaf architects studio • malvi • formrelated

* Δεν συμπεριλαμβάνεται στη συνδρομή ΚΤΙΡΙΟ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ (7,50€) ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ.

ONLINE:

www.ktirio.gr

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ:

2310 480 340


ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ•ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ•ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΧΗΣ, ΕΛΕΝΑ ΓΙΑΜΑΛΙΔΟΥ

Ελεγκτής αντιστάθμισης

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ

Φωτιστικά σώματα

PROLIGHT

Υλικά διακόσμησης

Yffes textile brands

Συρόμενα, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου

EXALCO Α.Ε.

www.ktirio.gr

103


ΥΛΙΚΑ |

ΒΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ALUMIL A.E. ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ & ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΜΕ "ΠΡΑΣΙΝΟ" ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Στην Alumil, η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι απλώς μια επί μέρους ενότητα του ετήσιου προγραμματισμού της, αλλά αντίθετα βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της για την επόμενη δεκαετία. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων της εταιρείας με παραγωγικές διαδικασίες, οι οποίες συνεισφέρουν σε μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, προχώρησε σε επένδυση 2,8 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέας μονάδας διαλογής και επεξεργασίας σκραπ αλουμινίου στις εγκαταστάσεις της στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς. Ο διαχωρισμός του σκραπ γίνεται πλέον μηχανικά, μαγνητικά και με τη χρήση ακτινών Χ. Η συγκεκριμένη επένδυση δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να αυξήσει σε βάθος τριετίας κατά 40% το "πράσινο" αλουμίνιο το οποίο παράγει, με σκοπό να αποτελέσει το 70% της συνολικής πρώτης ύλης που εισέρχεται στην παραγωγή. www.alumil.com

CARAMONDANI HELLAS ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Την επέκταση των μονάδων εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων Σωτηρία (50 νέες κλίνες), ΚΑΤ (30 νέες κλίνες) και Ευαγγελισμός (33 νέες κλίνες) εξόπλισε πρόσφατα η εταιρεία Caramondani Hellas με υλικά ύδρευσης, κλιματισμού και στήριξης. Συγκεκριμένα η εταιρεία προμήθευσε τις νέες εγκαταστάσεις των ΜΕΘ με σωλήνες και εξαρτήματα PP-R Aquaplus και με το προμονωμένο σύστημα Aquaplus Prins του εργοστασίου Interplast. Επίσης, προμήθευσε υλικά στήριξης των εργοστασίων JCI Tyco, nVent Erico, Korff και Celo για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Η Caramondani Hellas συμμετέχει σταθερά στα σημαντικά έργα, δίνοντας αξιόπιστες λύσεις στους πελάτες της. www.caramondani.gr

ARKA SYNTHESIS Μ.Ε.Π.Ε. ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ & ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.

Η εταιρεία ARKA επιλέχθηκε από την εταιρεία Cimolai μετά από διεθνή διαγωνισμό, όσο αφορά στη μελέτη, διαμόρφωση και ανέγερση της υπερκατασκευής του εφελκυόμενου στεγάστρου του γηπέδου Opap Arena, ακολουθώντας τα πιο αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Το έργο είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς συνεργασίας των εταιρειών ΑRΚΑ Synthesis, Cimolai S.p.A. και Dimand S.A. Η διαδικασία ανέγερσης πραγματοποιήθηκε από ομάδα της ARKA με πιστοποιημένους τεχνικούς, οι οποίοι διασφάλισαν την άρτια εγκατάσταση και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύγχρονο στέγαστρο, διεθνούς κύρους, αντάξιο των απαιτήσεων των συνεργατών της ARKA και των προσδοκιών των φιλάθλων της Α.Ε.Κ. για το νέο Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού Opap Arena. www.arkasynthesis.gr

104

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2021 ΑΠΡΙΛΙΟΣ


Πλαστικό, αντιμυκητιακό χρώμα εσωτερικής χρήσης MASTER HYDROCONTROL

Συρόμενα, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου ORAMA MINIMAL FRAMES Το πρωτοποριακό συρόμενο σύστημα Orama προσφέρει μινιμαλιστική αρχιτεκτονική και άψογο αποτέλεσμα αναβαθμίζοντας το χώρο. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα υψηλής ποιότητας με έμφαση στη λεπτομέρεια, που φέρει σε ισορροπία τη σύγχρονη κομψότητα με την ενεργειακή απόδοση. Τα εξαιρετικά θερμομονωτικά αποτελέσματα (Uf=0,7 - 1,7 W/( m2·K)) ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πιο ακραίων καιρικών συνθηκών. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα ανοιχτής γωνίας για θέα 360° και προσφέρει μινιμαλιστική όψη με την πλήρη ενσωμάτωση στον τοίχο, στην οροφή και στο δάπεδο των U προφίλ, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ένα μη ορατό κούφωμα. Το πάχος της μέγιστης ορατής κατακόρυφης επιφάνειας είναι μόλις 3 cm, ενώ οι ράγες και τα ράουλα που διαθέτει είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, υψηλής αντοχής, που επιτρέπουν την ομαλή, αθόρυβη και εύκολη ολίσθηση του κουφώματος. EXALCO Α.Ε., Τ: 2410688688, www.exalco.gr

Χρώμα υψηλής ποιότητας, που χάρη στην ισοθερμική ιδιότητα και τα μικροσκοπικά υαλοσφαιρίδια που περιέχει, εξισορροπεί τη θερμοκρασία των τοίχων και αποτρέπει την υγροποίηση συσσωρευμένων υδρατμών λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Έτσι, προλαμβάνει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και αποτρέπει την εμφάνιση υγρασίας, μούχλας και μυκήτων. Παρέχει ισχυρή αντιμουχλική και αντιμικροβιακή προστασία, πιστοποιημένη από το διεθνώς αναγνωρισμένο ινστιτούτο IMSL. Λόγω της διπλής δράσης του είναι ιδανικό για χώρους με έντονη υγρασία λόγω υδρατμών, με ανεπαρκή αερισμό ή και απουσία φυσικού φωτισμού, όπως μπάνια, WC, κουζίνες, υπόγεια κ.ά. Πλένεται εύκολα με απορρυπαντικά. Λόγω της χαμηλής του γυαλάδας, καλύπτει τις ατέλειες του τοίχου, προσφέροντας ματ φινίρισμα. DRUCKFARBEN ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε. / KRAFT PAINTS, Τ: 2105519500, www.druckfarben.gr

Φωτιστικά σώματα ZERO ROUND Σχεδιασμένο από τον Enzo Panzeri για την Panzeri Ιταλίας το φωτιστικό στοχεύει στο συνδυασμό λειτουργικότητας και συγκίνησης. Ο μινιμαλισμός της δομής σε συνδυασμό με την εκπομπή εσωτερικού φωτός δίνουν την αίσθηση ότι ένα κομμάτι φως "αιωρείται" στον αέρα. Όλα τα μεγέθη είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία LED DALI / PUSH DIMMING. Οι τρεις διαθέσιμες διάμετροι το καθιστούν απολύτως κατάλληλο για πολλαπλές δημιουργικές συνθέσεις και οι εκδόσεις άσπρου, μαύρου, τιτανίου, χαλκού ή ματ ορείχαλκου εκπλήσσουν με την κομψότητα και την ομορφιά τους. PROLIGHT, Τ: 2106994403, www.prolight.gr

Απορροές μπαλκονιού και δώματος VIEGA

Εξωτερικές επενδύσεις κτιρίων NEOLITH Πρόκειται για ένα καινοτόμο υλικό με εξαιρετικές ιδιότητες, κατάλληλο για μεγάλο εύρος αρχιτεκτονικών εφαρμογών. Σημαντικό πλεονέκτημα του υλικού είναι ότι αναδεικνύει το design, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ ανθεκτικό. Η ποικιλία των χρωμάτων, η αντοχή του σε εκδορές, λεκέδες και στην ηλιακή ακτινοβολία, η απαίτηση για ελάχιστη συντήρηση, το καθιστούν ιδανική λύση για εξωτερική επένδυση κτιρίων σε αστικό περιβάλλον, όπου τα υλικά υπόκεινται σε μεγάλη καταπόνηση. STONETECH GROUP / ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΩΝΙΑΝΑΚΗ Α.Β.Ε.Ε., Τ: 2810380054, www.stonetech.gr

Απορροές ομβρίων από πολυπροπυλένιο για μπαλκόνια και δώματα του εργοστασίου Viega Γερμανίας. Διατίθενται με πλάγια και κάθετη έξοδο σε διαστάσεις από 50 mm έως 110 mm. Έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής της μεμβράνης στεγανοποίησης στο σώμα της απορροής, με ανοξείδωτο δακτύλιο που ασφαλίζει με βίδες. Μπορούν να τοποθετηθούν σε μη βατά δώματα με τη χρήση ανάστροφου καλαθιού συγκράτησης των φύλλων και σε προσβάσιμες περιοχές με τη χρήση επέκτασης με ανοξείδωτη σχάρα 100 x 100 (mm) ή 150 x 150 (mm). CARAMONDANI HELLAS, Τ: 2108034036, www.caramondani.gr

www.ktirio.gr

105


ΥΛΙΚΑ |

ΒΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

STONETECH GONIANAKIS ΤΑ ΝΕΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ NEOLITH ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2021 Τα νέα χρώματα της Neolith είναι εμπνευσμένα από τη φύση, τα δέντρα, το χώμα, τους κρυστάλλους, τον πάγο και τις ηλιόλουστες ακτές της Ανατολής. Πρόκειται για το Abu Dhabi White, το Himalaya Crystal, το Amazonico και το Layla, τις νέες προτάσεις για κομψούς, μοντέρνους, δυναμικούς, πολυτελείς και μινιμαλιστικούς χώρους. Οι επιφάνειες είναι ιδανικές για αρχιτεκτονικές εφαρμογές, διακοσμητικές επιφάνειες, επενδύσεις τοίχων, δάπεδα, πάγκους κουζίνας και μπάνιου. Οι επιφάνειες Neolith είναι ελαφριές, συμπαγείς και μη πορώδεις, ανθεκτικές στις γρατζουνιές, εύκολες στο καθάρισμα, εμφανίζουν υψηλή αντοχή στην κάμψη, παράγονται από 100% φυσικές πρώτες ύλες, είναι ανακυκλώσιμες, ανθεκτικές στην υπεριώδη ακτινοβολία και είναι κατάλληλες για χώρους με υψηλές απατήσεις υγιεινής. www.stonetechgroup.gr

TRANE HELLAS A.E. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ SCROLL ΣΥΜΠΙΕΣΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΨΥΚΤΙΚΟ ΜΕΣΟ R- 454B Η Trane εισάγει το ψυκτικό μέσο R-454 B χαμηλού GWP στο σύνολο των ψυκτών και αντλιών θερμότητας με scroll συμπιεστές. Το R-454B έχει GWP = 466, το χαμηλότερο στα ψυκτικά μέσα που διατίθενται σήμερα στους scroll συμπιεστές, προσφέροντας βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση αλλά και 76% μείωση του άμεσου αντίκτυπου θέρμανσης του πλανήτη σε σχέση με το R-410A και μείωση 30% σε σχέση με το R-32. Σκοπός της εταιρείας ήταν πάντοτε να παρέχει στους πελάτες το σωστό ψυκτικό μέσο, στο σωστό προϊόν, προσφέροντάς τους μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική λύση με σεβασμό προς το περιβάλλον και την επιχείρησή τους. www.trane.gr

ELVAL COLOUR ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ Η νέα σειρά χρωματολογίων της Elval Colour περιλαμβάνει µία πλήρη συλλογή χρωμάτων, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε αρχιτεκτονικού έργου ή εφαρμογής. Τα χρώματά της είναι εμπνευσμένα από τη φύση, την πραγματική ζωή αλλά και τη λογοτεχνία. Επίσης καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις αποχρώσεων και υφών με μια μεγάλη ποικιλία μεταλλικών χρωμάτων, ανοδιωμένων επιφανειών, πρισματικών/ dual, απομιμήσεων πέτρας, μαρμάρου, τσιμέντου και ξύλου. Εστιάζουν στην περιβαλλοντική απόδοση των κτιρίων και είναι διαθέσιμα µε διάφορες λειτουργικές επιστρώσεις, που προσδίδουν αυξημένη αντοχή έναντι της χάραξης, εξαιρετικές επιδόσεις έναντι της αλλοίωσης της απόχρωσης, ευκολότερο καθαρισμό και ιδιότητες anti-graffiti βασισμένα στην νανοτεχνολογία. Στόχος της εταιρείας είναι να ανταποκρίνεται σε κάθε επιθυμία των αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και κατασκευαστών. www.elval-colour.com 108

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2021 ΑΠΡΙΛΙΟΣ


Σταθεροποιημένος αφρός αλουμινίου για διακοσμητικές εφαρμογές ALUSION™

H Cymat Technologies Ltd με έδρα το Τορόντο του Καναδά είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία τεχνολογίας υλικών, που έχει τα αποκλειστικά παγκόσμια δικαιώματα για την παραγωγή του σταθεροποιημένου αφρού αλουμινίου "Alusion™". Πρόκειται για ένα πολύπλευρο και μοναδικό υλικό, το οποίο χαρίζει απεριόριστη σχεδιαστική ελευθερία και είναι κατάλληλο για πληθώρα διακοσμητικών εφαρμογών τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους (επενδύσεις τοίχων, χώρους εκθέσεων, κατασκευή επίπλων και φωτιστικών, ψευδοροφές κτλ.). Το υλικό, που διατίθεται με τη μορφή πετασμάτων, θυμίζει εμφανισιακά μεταλλικό σφουγγάρι και χαρίζει μια εντυπωσιακή και μοντέρνα αισθητική, όπου εφαρμόζεται. Εκτός από τη μοναδική του εμφάνιση, είναι ελαφρό και εύκολο στην εγκατάσταση, έχει ηχοαπορροφητικές ιδιότητες, είναι 100% ανακυκλώσιμο, ενώ έχει όλα τα θετικά του αλουμινίου, όπως μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής και αυξημένη αντίσταση σε διάβρωση και πυρκαγιά. Αν δεν επικαλυφθεί, θα οξειδωθεί και θα σκουρύνει με το πέρασμα του χρόνου σε εξωτερικές εφαρμογές, γεγονός όμως που δεν επηρεάζει τις φυσικές του ιδιότητες. Η εταιρεία παράγει το υλικό μέσω μιας συνεχόμενης διαδικασίας χύτευσης, κατά την οποία η πρώτη ύλη θερμαίνεται και οδηγείται σε καλούπια, μέσα στα οποία γίνεται έγχυση αερίου. Κατόπιν, οι φουσκάλες σταθεροποιούνται στο λιωμένο υλικό, παράγοντας ένα μεγάλο εύρος προϊόντων με διαφορετικό πάχος (από 12,7 mm έως 88,9 mm) και διαφορετική πυκνότητα (από 0,11 g/cm³ έως 0,55 g/cm³) σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών. Ως αποτέλεσμα, το πορώδες του υλικού κυμαίνεται από 80% έως 96%. Όπως σε όλες τις βιομηχανικές διαδικασίες χύτευσης, κατά τη διάρκεια των διαφορετικών σταδίων της παραγωγής παράγονται απόβλητα από τα υπολείμματα του υλικού. Γι’ αυτό το λόγο η εταιρεία χρησιμοποιεί μια σχετικά απλή σύσταση και διατηρεί το προϊόν καθαρό, γεγονός που επιτρέπει την ανακύκλωση των υπολειμμάτων μέσω της ίδιας της διαδικασίας, με την επιστροφή τους και πάλι στους κλιβάνους για να χυτευτούν. Για αρχιτεκτονικές εφαρμογές διατίθεται σε τρία πάχη: 12,7 mm, 25,4 mm και 43,2 mm και σε τρεις διαβαθμίσεις πυκνότητας. Καθώς αυξάνεται το πάχος, η πυκνότητα μειώνεται, δίνοντας σε κάθε παραλλαγή μια ξεχωριστή εμφάνιση. Τα πετάσματα με τη μεγαλύτερη πυκνότητα τυπικά χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές, στις οποίες απαιτείται μεγαλύτερη αντοχή σε συνδυασμό με μια εκλεπτυσμένη, φωτεινή εμφάνιση, ενώ τα πετάσματα με τη μικρότερη πυκνότητα, είναι πιο ελαφρά και χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό με εφέ φωτισμού ή για διακοσμητική επικάλυψη εσωτερικών χώρων. Η βασική χρωματική απόχρωση των πετασμάτων είναι ασημένια, αλλά μπορούν να χρωματιστούν με προσθήκη σκόνης, χαρίζοντας αμέτρητες χρωματικές επιλογές. Επιπλέον, η επιφάνειά τους μπορεί να παραμείνει αυτούσια, όπως παράγεται, ή να υποστεί επιφανειακές επεξεργασίες, που χαρίζουν προϊόντα με διαφορετική εμφάνιση, από μια συμπαγή γυαλιστερή υφή έως σε μια ημιδιαφανή εμφάνιση "αφρού νερού".

Ο ΑΦΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΕΛΑΦΡΑ ΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΕΜΦΑΝΙΣΙΑΚΑ ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ.

ΤΟ "ALUSION ΤΜ " ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. CAFE BALUARTE ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.

ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΛΙΓΕΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ Ή ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΩΝ.

www.ktirio.gr

109


ODHGOS ANAKAINISEIS 9,35x27.qxp_Layout 1 22/07/20 15:32 Page 1

Μ ΗΝ Ι ΑΙ O TE X N I KO ΠE P I O ΔI KO

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΟ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

EKΔOTHΣ - ΔIEYΘYNTHΣ Πέτρος X. Παπαϊωάννου, πολιτικός μηχ. ΣΧΕ∆ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟ∆ΟΜΙΚΗ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

ΝΕΟ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Δήμητρα Tσιώρα - Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας μηχ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δημήτρης Αραβαντινός, δρ. πολιτικός μηχ., καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων Α.Π.Θ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟI ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Aρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Άγις Μ. Παπαδόπουλος, δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Α.Π.Θ. Κλειώ Αξαρλή, δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Αρχιτεκτονικής & Τεχνολογίας Γεώργιος Πενέλης, δρ. πολιτικός μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας Δημήτρης Μπίκας, δρ. αρχιτέκτονας μηχ., ομότ. καθ. Εργ. Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων

Η ανακαίνιση των νεότερων κτιρίων, όπως και η αποκατάσταση των παλαιοτέρων, έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κόσμο των κατασκευών. Αφενός η οικονομική κρίση διεθνώς, αφετέρου η συσσώρευση παλαιού κτιριακού αποθέματος κατοικημένου ή εγκαταλειμμένου, όπως και η ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, οδήγησαν στην εκτεταμένη ενεργοποίηση των μελετών ανακαίνισης και αναβάθμισης. Στον οδηγό αυτό περιλαμβάνονται όλα τα βήματα της ανακαίνισης νεότερων κτιρίων, και ειδικά αυτών, που χρονολογούνται από τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, από το στάδιο της ανάλυσης και του προγραμματισμού, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, χωρίζοντας τα σε ενότητες ανάλογα με το δομικό στοιχείο, ή την εγκατάσταση που αναφέρονται. Συμπεριλαμβάνονται και οδηγίες για την ενεργειακή αναβάθμισή των κτιρίων. Τα αναλυτικά κείμενα συνοδεύονται από έγχρωμες φωτογραφίες, πίνακες και σχέδια λεπτομερειών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΟΥ • ΣΤΑΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ • ΟΨΕΙΣ: ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ • ΔΑΠΕΔΑ: ΕΠΙΣΚΕΥΗ Ή ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ • ΨΕΥΔΟΡΟΦΕΣ, ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ & ΒΑΦΕΣ • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΠΑΝΙΟΥ & ΚΟΥΖΙΝΑΣ • ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ • ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ • Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

112

ΚΤΙΡΙΟ 4 | 2021 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Χάρης Δημουλιάς, δρ. ηλεκτρολόγος μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Ηλεκτρικών Μηχανών Α.Π.Θ. Μαρία Στεφανίδου, γεωλόγος, δρ. πολιτικός μηχ., αναπλ. καθ. Εργ. Δομικών Υλικών Α.Π.Θ. Γεώργιος Ι. Μαντάνης, επιστήμων ξύλου, καθ. Εργ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου, Παν. Θεσσαλίας ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Τέτη Λάλου, τεχνολόγος μηχ. Ιωάννα Καραμιχαηλίδου, αρχιτέκτονας μηχ., MSc. Πωλίνα Ροΐδη, μηχανολόγος μηχ. ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Απόστολος Κ. Μιχόπουλος, δρ. μηχανολόγος μηχ. Ελευθερία Τιτόνη, αρχιτέκτονας μηχ., MSc. Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου, αρχιτέκτονας μηχ., μηχανικός πολεοδομίας, χωροταξίας & περιφερειακής ανάπτυξης Αθανασία Χάρη, πολιτικός μηχ., MSc. Αγγέλα Παϊπάη, αρχιτέκτονας μηχ., MSc. Θεόδωρος Δ. Κοντορήγας, μελετητής αρχιτεκτονικού φωτισμού MBA, MSc, PLDA, SLL

Διαστάσεις: 20,7 x 27,5 cm Σελίδες: 232

ON LINE: ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ:

Νικόλαος Μουσιόπουλος, δρ. μηχανολόγος μηχ., καθ. Εργ. Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Α.Π.Θ.

www.ktirio.gr 2310 480 340

TMHMA EΞYΠHPETHΣHΣ ΣYNΔPOMHTΩN Iωάννης Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Χάιδας, Διονυσία Χατζοπούλου ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Χρήστος Παπαϊωάννου, mechanical engineer, MSc. Λευτέρης Παχής, μηχανολόγος μηχ. Έλενα Γιαμαλίδου, διαχείριση ιστοσελίδας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Νίκος Παπαϊωάννου πολιτικός μηχ. Αντώνης Χατζόγλου Ιάκωβος Μαζαράκης

GRAPHIC DESIGN Κυριακή Παυλίδου

EKTYΠΩΣH - ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ ThessPrint A.E.

ΦΩTOΓPAΦIEΣ M. Παππούς - K. Eυαγγελίδης O.E.

ΔIANOMΗ ΑΡΓΟΣ Α.Ε.

KTIΡΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι.Κ.E. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τ.Θ. 8136, Ι. Κρανιδιώτη 2, Τ.Κ. 570 01, Θέρμη Έκδοση - Σύνταξη: τηλ.: 2310 480356, e-mail: ktirio@ktirio.gr Πωλήσεις - Συνδρομές: τηλ.: 2310 480340, e-mail: sales@ktirio.gr, φαξ: 2310 480544 Διαφήμιση: τηλ.: 2310 480540, e-mail: adv@ktirio.gr, φαξ: 2310 478547 AΘΗΝΑ: Λεωφ. Αλεξάνδρας 3, Τ.Κ. 114 73, τηλ.: 210 7234591, φαξ: 210 7239079 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Τηλεφωνήστε στο τηλ.: 2310 480340 ή μέσω διαδικτύου: www.ktirio.gr EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Για αλλαγές διευθύνσεων, παραγγελίες προηγούμενων τευχών και λοιπών εκδόσεων, προβλήματα στην παραλαβή των τευχών κτλ., τηλεφωνήστε στο τηλ.: 2310 480340 ή στείλτε e-mail στο: sales@ktirio.gr Νο 323 • www.ktirio.gr - ΑΠΡΙΛΙΟΣ '21 Κωδικός ΕΛ.ΤΑ.: 2554


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.