På plats – Nr 1 2023

Page 1

Skickliga tekniker alltid på språng

2500

watt strömmar från ny solros

Oskarshamn Energi lyser upp Latitud 57

Solklar investering för hållbar framtid

En tidning utgiven av Oskarshamn Energi Nr 1 2023
Jämn
kamp i Energislaget

1-2-3 nu kör vi!

123 år.

Så långt sträcker sig historien om Oskarshamn Energi och aldrig förr har vi haft så mycket att berätta. Därför har vi valt att göra en nysatsning på vår uppskattade tidning, som delas ut till alla våra elnätskunder två gånger per år. Ny design, nytt papper och KrePart som ny samarbetspartner. Det som däremot inte är nytt är det sedan länge inarbetade namnet på tidningen, ”På plats”. För som lokalt energibolag betonar vi gärna värdet av att vara just på plats. Vår personal, från tekniker till kundservice, finns alltid på plats för dig, nära dig.

EFTER ATT under många

år ha varit ett förvaltande bolag påverkas Oskarshamn Energi nu av ett allt större förändringstryck. Rask teknikutveckling, ökad efterfrågan och ambitiösa klimatmål gör detta till en krävande men samtidigt rolig och spännande tid. För att möta behoven ser vi till att rekrytera, investera och organisera för att kunna röra oss snabbare och mer sömlöst inom våra olika affärsområden. I tidningen kan du exempelvis läsa om våra senaste nyanställningar: Martin, Viktor och Erik.

NÅGOT AV det bästa teknikutvecklingen har fört med sig är billigare och enklare sätt att utvinna energi ur solens strålar med hjälp av solceller. Just nu upplever vi en enorm efterfrågan från kunder som väljer Oskarshamn Energi som leverantör, för att de värdesätter en trygg, lokal partner som finns med hela vägen och som står stadigt även i framtiden. Med de utmaningar som fortfarande finns kring material och leveranskedjor ser vi stora fördelar med att kunna ge snabba svar på telefon, e-post eller genom ett fysiskt möte. Ägarna till Oskarshamns Tvätthall berättar på sidorna 10–11 om sin jättesatsning på solceller som de gjort tillsammans med oss.

NÄR JAG skriver detta är vi bara några veckor från sommarens stora folkfest, Latitud 57. På Oskarshamn Energi är vi stolta över att vara med och lysa upp detta populära arrangemang, som gör så mycket för tillsammans-känslan i vår stad. Läs mer om artisterna som gästar Brädholmen i juli på sidorna 4–5.

Mitt i förändringsarbetet och sommaryran arbetar vi fortsatt hårt med att utveckla förmånliga erbjudanden inom laddning, fjärrvärme och biogas. Är du inte redan kund hos oss vill jag uppmuntra dig att bläddra bland vårt produktutbud för att hitta ett alternativ som passar just dig. Välkommen till vår nya tidning och välkommen till Oskarshamn Energi.

2 På Plats | Nr 1 2023
VD HAR ORDET
”Våra kunder värdesätter en trygg, lokal partner som finns med hela vägen och som står stadigt även i framtiden.”

Innehåll

Laddat för festivalhelg sid 4-5

Förändringskraft gör elektrifieringen möjlig sid 6-7

Anpassar utbudet efter rörlig marknad sid 8

Solros sträcker sig mot himlen sid 9

Framtidens energi säkrad med solens strålar sid 10-11

Det visste du inte om Oskarshamn sid 13

Spännande vardag med högspänning sid 14-15

Energifylld golftävling sid 16-17

Miljövänlig värme hetare än någonsin sid 19

Energikrysset och Energitipset sid 20

3 På Plats | Nr 1 2023
Kundservice
Anna Torstensson Kundservice Sophie Dunsäter Kommunikatör/ Kundservice
Oskarshamn
10 info@oskarshamnenergi.se www.oskarshamnenergi.se
Eline Larsson Kundservice
Hantverksgatan 15,
Telefon 0491-881
Nr 1 2023
PRODUKTION KrePart AB REDAKTIONSRÅD Hans Johnsson, Sophie Dunsäter, Jonas Axelsson, Kristin Wennerström och Alexander Carlsson REDAKTÖRER Jonas Axelsson och Kristin Wennerström ANSVARIG UTGIVARE Jöns Wahlström FOTO Curt-Robert Lindqvist där inget annat anges FORMGIVNING Jens Lindström TRYCK V-TAB 2023/05 DISTRIBUTION Till Oskarshamn Energis elnätskunder Elnät Övrig tid 0491-202 70 Fjärrvärme/Biogas Övrig tid 0491-200 90 Elnät/Fjärrvärme/Biogas Vardagar 0491-881 10 MÅN, TIS, TORS, FRE ONSDAG DAG INNAN HELGDAG LUNCHSTÄNGT 08.00–16.00 08.00–11.30 08.00–11.30 11.30–12.30 Öppettider 19 9 6 14 Det är vi som svarar när du ringer Trycksak 3041 0189 SVANENMÄRKT Trycksak 3041 0189 SVANENMÄRKT Trycksak 3041 0189 SVANENMÄRKT Trycksak 3041 0189 SVANENMÄRKT Svanenmärkt trycksak, 3041 0189 Svanenmärkt trycksak, 3041 0189 Svanenmärkt trycksak, 3041 0189 16
Följ oss på sociala medier för nyheter och information @oskarshamnenergi

Laddat för festivalhelg

Lokal mat och dryck, men även närproducerad el. Dessutom finns planer på att utöka festivalen med ett nytt, grönt område med loungekänsla.

– Vi försöker tänka hållbart så långt det går, säger Christian Åberg, festivalgeneral på Latitud 57 som i år är den 7-8 juli.

Oskarshamn Energi har sedan många år tillbaka installerat elpunkter på festivalområdet och levererat elen när det vankas Latitud 57.

– Det är en del av vårt samhällsengagemang som lokalt elbolag. Precis som Oskarshamn Energi är Latitud 57 en del av Oskarshamn och det känns naturligt för oss att sponsra. Vi vill vara med och dela glädjen, säger Hans Johnsson, marknadschef på Oskarshamn Energi.

ELEN ÄR mer närproducerad än vad man kan tro. Kraftvärmeanläggningen, som färdigställdes år 2015, ligger ett stenkast bort på Norra Strandgatan.

– Det rimmar väldigt bra med vårt tankesätt, som är att försöka tänka hållbart och miljövänligt. Inte alltid lätt när artisterna kommer från hela landet och vi ska bygga upp en mindre stad för två dagar. Som festivalarrangör jobbar vi hållbart i de delar som är möjliga, säger Christian Åberg på Brädholmen Event och fortsätter:

– Elen är förstås viktig, för vad vore en festival utan ström? Samarbetet med Oskarshamn Energi är vi väldigt tacksamma för, vi jobbar allra helst med lokala aktörer och att då få närproducerad el på det här viset är förstås jättebra, säger Christian Åberg på Brädholmen Event.

Elen gör exempelvis att de stora skärmarna vid stora och lilla scenen kan ge det där lilla extra för festivalupplevelsen, att all teknik fungerar på scenerna och att hela området lyses upp på kvällen.

FÖRUTOM DEN närproducerade elen är all mat på festivalområdet så lokal det bara går. Till exempel kommer en stor del av allt kött från en och samma gård, Hökfors Gård i Ishult, Kristdala. Drycken kommer främst från Åbro bryggeri i Vimmerby.

– Vi jobbar gärna med Åbro, som verkar

i närområdet och har kapaciteten att klara av ett sådant här event. Åbro lanserar en ny ekologisk öl nu lagom till Latitud, säger Lars Andersson, som är serveringsansvarig på festivalen.

Att jobba hållbart är ett långsiktigt arbete och i år är planen att utöka festivalområdet med en stor yta till höger om entrén, för att där skapa ett grönt område med en hållbar profil. Lokala aktörer involveras vad gäller mat och dryck, som får en annan profilering än inne på det stora området.

– Tanken är att det ska bli en lugnare plats där man kan gå undan en stund för att äta en bit mat eller dricka något gott med sina vänner. Ett större loungeområde helt enkelt, säger Lars Andersson.

ÅRETS LINE-UP vad gäller artisterna blir lite annorlunda i år. Det beror delvis på att de allra största och mest folkkära artisterna redan har stått på Latituds scen, men också på att de inte är tillgängliga för festivaler just nu. I stället har Brädholmen Event satsat på det lite yngre gardet med bland annat Benjamin Ingrosso, Miss Li och Hooja.

– Vi följer upp förra årets succé med ett starkt startfält. Benjamin är superaktuell. Trots sin ringa ålder har han etablerat sig som artist, likaså Miss Li. Hon har en stor låtkatalog. Hooja kommer åt en annan målgrupp med sin musik, många känner till ”Banan Melon Kiwi & Citron”. Det blir lite annan typ av program i år, lite 2.0, säger Christian Åberg som själv ser fram emot att lyssna på Wilmer X.

– Wilmer X har varit ett favoritband sedan ungdomen och det känns fantastiskt bra att få dem till Latitud och Oskarshamn. Jag skulle faktiskt vilja se alla artister vi har bokat till sommarens festival från publikplats. Men det lär nog vara omöjligt att hinna med, säger han med ett leende.

Här intill kan du se vilka artister som är släppta till årets Latitud 57.

4 På Plats | Nr 1 2023
”Vi följer upp förra årets succé med ett starkt startfält. Benjamin är superaktuell.”
Christian Åberg

Närproducerad el är en självklarhet på festivalen Latitud 57, som i år är den 7-8 juli.

Bokade artister till Latitud 57

FREDAGEN 7 JULI

l Miss Li

l Moneybrother

l Wilmer X

l Tennessee Tears

l Högklint

l Nestor

LÖRDAGEN 8 JULI

l Benjamin Ingrosso

l Hooja

l Johnossi

l Maja Francis

l Fake

5 På Plats | Nr 1 2023
Håll utkik på www.latitud57.se för att se vilka artister som släpps framöver.

Förändringskraft gör elektrifieringen möjlig

Stabila elnät spelar en nyckelroll både i dagens och framtidens samhälle.

Oskarshamn Energi möter teknikutvecklingen och den stora efterfrågan på effekt med en snabbfotad organisation och 50 miljoner kronor extra i investeringsbudget.

Nu märker vi av elektrifieringen på ett helt annat sätt än tidigare, konstaterar Anna Axelsson som är chef för affärsområde elnät och även ekonomichef på Oskarshamn Energi.

Tillsammans med sina kollegor arbetar hon för att leva upp till den anslutningsskyldighet som Oskarshamn Energi och alla andra nätägare har. Den innebär att nätägaren är skyldig att på skäliga villkor ansluta en elektrisk anläggning till sina ledningar, oavsett om det gäller hushållsanslutningar, industrianslutningar eller anslutning av produktionsanläggningar.

– Just nu är det riktigt stora effekter som efterfrågas, det har vi inte sett förut. Därför måste vi blicka framåt och ha en plan för hur vi ska bemöta det ökade trycket och bygga ut nätet på bästa möjliga sätt för att kunna leverera effekten till kunderna. Inte bara på lokalnätsnivå, utan även överliggande nät måste ha kapacitet att ta emot eller leverera elen som behövs, förklarar Anna Axelsson.

DE FÖRFRÅGNINGAR som kommer in handlar bland annat om solcellsparker, batterilagring och snabbladdare till elbilar. Det är en ny typ av anslutningar, som tidigare mest förekommit i storstadsregionerna, men som nu även kommit till Oskarshamn.

– Vi märker att utvecklingen går betydligt snabbare än tidigare år. Därmed inte sagt att det stått stilla förut, men det är först nu som proppen har gått ur. Och det vi ser nu är bara början, säger Anna Axelsson och berättar att Oskarshamn Energi gör kontinuerliga uppföljningar för att upptäcka flaskhalsar i nätet.

Nätavgiften gör nytta. Chef affärsområde Elnät och ekonomichef Anna Axelsson konstaterar att ett stabilt elnät är en förutsättning för elektrifieringen av samhället.

– Förstärkningar behöver göras titt som tätt. Inte minst på grund av mängden mikroproduktionsanläggningar, det vill säga vanliga villor med solpaneler. Under en sommardag mitt i semestern kan det bli kritiskt när produktionen överstiger konsumtionen i nätet. Det måste vi ha en infrastruktur som klarar av.

FÖR ATT elnätet ska klara de extra påfrestningarna har Oskarshamn Energi tillfört 50 miljoner kronor extra i sin investeringsbudget de senaste två åren. Pengarna gör nytta på många olika områden, där den största delen handlar om att byta ut transformatorstationer och gräva ner ledningar. Anders Engström, teknisk chef, framhåller säkerhet som ett nyckelord i arbetet.

– Vi gör det säkrare för vår personal att jobba ute på nätet samtidigt som vi säkrar vår drift och ökar kapaciteten. Genom att gräva ner ledningarna minskar vi risken för avbrott betydligt och i mellanspänningsnätet har vi nu inte så många luftledningar kvar. I lågspänningsnätet, som går närmast ut till kund, kommer mycket att finnas kvar i luften eftersom det är väldigt dyrt att gräva ner precis allting. Men det vi inte gräver ner isoleras i stället, så att exempelvis trädpåfall inte behöver leda till strömavbrott, förklarar han.

Anders Engström

FÖR ATT effektivisera arbetet strävar Oskarshamn Energi efter att genomföra grävningar i samarbete med andra aktörer så ofta det är möjligt.

6 På Plats | Nr 1 2023
”Vi gör det säkrare för vår personal att jobba ute på nätet samtidigt som vi säkrar vår drift och ökar kapaciteten.”

– Nyligen har vi lagt ner kabel i de nordvästra delarna av vårt nät i samband med att IP Only grävt för fiber i området. Tidigare har vi också varit med i ett projekt för vatten och avlopp till Dragskär, där vi passade på att dra fram ledningar för framtiden, berättar Anders Engström.

SATSNINGARNA PÅ elnätet finansieras med hjälp av de nätavgifter kunderna betalar till Oskarshamn Energi. Hur höga avgifterna får vara är noga reglerat av myndigheterna.

– Energimarknadsinspektionen sätter en ram för hur mycket intäkter vi får ha på en fyraårsperiod, som vi sedan måste förhålla oss till. Det är en komplex uträkning som tar hänsyn till olika egenskaper hos vårt elnät, såsom antal kunder och antal kilometer ledning. Nätavgiftens storlek beror också på elpriset eftersom vi måste köpa in el för att täcka förluster i nätet. Målet är att vara kostnadseffektiva med de resurser vi har och använda vår lokalkännedom för att hitta lösningar som i slutändan gynnar våra kunder så mycket som möjligt, säger Anna Axelsson.

7
På Plats | Nr 1 2023
Oskarshamn Energis investeringar i elnätet ger ökad driftsäkerhet och kapacitet, berättar Anders Engström, teknisk chef.

Anpassar utbudet efter rörlig marknad

De värsta vågorna har lagt sig. Men elmarknaden är fortfarande oförutsägbar.

– Vårt rörliga avtal är det bästa för lokala hushåll och företag just nu, säger Kenny Lundström, chef för affärsområdet Energitjänster.

Våren 2022 beslöt Oskarshamn Energi att tillfälligt stryka fastprisavtalet från sitt utbud på elhandelssidan. Anledningen stavas kraftiga svängningar på elmarknaden och ovisshet kring prisbilden på sikt. Under en kortare period förra sommaren gick det dock åter att teckna fastprisavtal.

– Men då var det fasta priset så mycket högre än det rörliga, så ingen ville teckna avtal. Ett års bundet avtal låg runt 5 kronor per kilowattimme, medan det rörliga låg runt 2–3 kronor. När priserna är volatila blir riskpremien väldigt hög och vi som elhandelsbolag måste ta höjd för ett högre pris, vilket gör det dyrt för kunden. Därför erbjuder vi inte något fast pris i nuläget, förklarar Kenny Lundström.

FÖR ATT det åter ska bli aktuellt med fastprisavtal krävs ett stabilare pris på marknaden över tid och en mer förutsägbar prissättning. Den senaste tidens oroligheter har förändrat branschen på flera sätt.

– Det har exempelvis gjort att vi måste sätta priset oftare och arbeta tätare mot den större marknaden. För våra elkunder kan det innebära att man inte får ett avtal med priser hemskickat till sig som tidigare, utan att man får vända sig till hemsidan och Mina sidor för att se dagsaktuellt pris och teckna avtal, säger Kenny Lundström, som betonar att Oskarshamn Energi inte gynnas av höga elpriser.

– Vi tjänar inget extra på situationen som råder just nu, vilket man kanske skulle kunna

tro. Våra marginaler är desamma oavsett om priset är högt eller lågt.

ATT SPÅ hur elpriset kommer att utveckla sig framöver är svårt, för att inte säga omöjligt. Väder och vind bestämmer tillsammans med råvarutillgång och inte minst politiska beslut. Oskarshamn Energi följer utvecklingen noga och anpassar sitt utbud för att alltid kunna erbjuda förmånliga avtal.

– Vi har stor respekt för att kunder känner sig vilsna kring sitt elavtal just nu. Det är inte den enklaste marknaden att förstå sig på eftersom det är många komponenter som påverkar priset. I oroliga tider som dessa märker vi att vår närvaro och kundservice är särskilt uppskattad. Oskarshamn Energi ska vara det trygga, lokala alternativet. Det vill vi verkligen stå för och leva upp till, framhåller Kenny Lundström.

8 På Plats | Nr 1 2023
Affärsområdeschef Energitjänster Kenny Lundström konstaterar att det är fortsatt stora rörelser på elmarknaden.
”Vi har stor respekt för att kunder känner sig vilsna kring sitt elavtal just nu.”
Kenny Lundström

OSKARSHAMN ENERGI har låtit installera en solcellsblomma, så kallad Smartflower, på en grönyta i närheten av Oskarshamns resecentrum. Blomman fungerar som utsmyckning samtidigt som den producerar el och uppmärksammar företagets kompetens inom solenergi. När solen skiner vecklas solpanelerna ut, för att sedan veckla ihop sig när det blir mörkt. Helt utfälld sträcker sig konstruktionen hela fem meter över marken. Solcellsblomman är kalibrerad så att den följer solens bana över himlavalvet. Detta för att optimera utvinningen av solenergi. Pjäsen som väger 703 kilo blåser inte bort i första taget, men för att undvika skador finns två olika säkerhetspositioner som inträder vid vindar på 15 respektive 18 meter per sekund.

Framtidens energi säkrad

264 solpaneler som producerar närmare 100 000 kilowattimmar per år.

Oskarshamns Tvätthalls stora installation på anläggningens tak är den senaste investeringen för en mer hållbar framtid. Nästa steg: lastbilar som drivs enbart på el eller biogas.

Alla måste hjälpas åt för miljöns skull, säger ägaren Kent Fahl, som tillsammans med Lis Dunsäter Fahl även driver Oskarshamns Transport. Ett transportföretag som hjälper både företag och privatpersoner med allt inom transportuppdrag och spoltjänster i hela Småland. Med en supermodern fordonspark klarar företaget alla former av transporter, även farligt avfall.

Något som utmärker Oskarshamns Transport är miljötänket som genomsyrar verksamheten.

– Miljön är viktig för alla och alla måste dra sitt strå till stacken. Våra spolbilar som spolar gatorna i Oskarshamns kommun återvinner exempelvis allt vatten som de suger upp. På så vis slipper vi fylla på med färskvatten, vilket såklart är jättebra för miljön, säger Kent Fahl.

Oskarshamns tvätthall är en modern miljötvätthall för tunga fordon, öppen dygnet runt. Kunderna har ett eget tvättkort som anpassas efter behovet.

– Vi har runt 3 000 tvättar per år och lyckas återvinna runt 80 procent av allt vatten i tvätthallen. Målet är att effektivisera energibesparingen på bästa sätt och det tycker jag att vi gör, säger Lis Dunsäter Fahl.

ANLÄGGNINGEN DRAR dock en hel del ström ändå och efter mycket övervägande valde ägarna att satsa ordentligt på solceller. Valet av installatör var enkelt, efter en långvarig och god relation med Oskarshamn Energi.

– Jag litar på Oskarshamn Energi. Det har fungerat bra med dem i många år. De har även installerat solcellerna hemma hos mig. Jag tänker att jag vill anlita ett företag som är stabilt och finns kvar om 100 år, säger Kent Fahl. – Som elbolag är vi såklart tacksamma över att Oskarshamns Tvätthall ville investera i solceller och även att vi fick utföra installationen. Med 264 paneler beräknas

Lis Dunsäter Fahl och Kent Fahl på Oskarshamns Tvätthall är mycket nöjda med den stora solcellsinvesteringen på anläggningens tak, där även Oskarshamns Transport huserar. Installationen är gjord av Oskarshamn Energi. ”Den årliga produktionen beräknas bli uppemot 100 000 kilowattimmar”, säger Anna Karlsson, kundansvarig för företag på Oskarshamn Energi.

10 På Plats | Nr 1 2023

säkrad med solens strålar

den årliga produktionen bli uppemot 100 000 kilowattimmar, vilket täcker två tredjedelar av förbrukningen, säger Anna Karlsson, kundansvarig för företag på Oskarshamn Energi.

Installationen blev klar i mars och nu har Kent och Lis redan siktet inställt på nästa fas: att övergå helt till en fordonspark som drivs på hållbara drivmedel.

– NÄR DET gäller stora tunga lastbilar har det varit svårt att hitta bra alternativ och vi har verkligen tryckt på när det gäller detta hos leverantörerna. Alldeles nyligen fick vi provköra en ny modell av en el-lastbil från Scania och Be-Ge Lastbilar. Det gjorde att vi blev väldigt sugna på nästa modell som har ännu längre räckvidd. Så fort den sorten börjar byggas kommer vi att investera, helt klart. Åtminstone 20 lastbilar på sikt. Då är det bra med många solpaneler på taket!

Det innebär också att Oskarshamn Energi kan få möjlighet att installera ännu fler laddstolpar invid Oskarshamns Transport framöver. Varje laddstolpe behöver klara 315 ampere, vilket jämfört med en vanlig elbilsladdare hemma i garaget som kräver minst 16 ampere, är en ökning som är svår att greppa.

– Det är förstås en utmaning infrastrukturmässigt, men vi på Oskarshamn Energi jobbar mycket med långsiktiga lösningar. Det vi ser här är ett bra exempel på en lokal aktör som gör sitt för elektrifieringen framåt, säger Anna Karlsson.

Clean & Green står det på Oskarshamns Tvätthall och det är precis som det låter. Här passerar mängder med tunga fordon för att bli tvättade, på ett miljövänligt sätt. ”Vi lyckas bland annat återvinna runt 80 procent av allt vatten i tvätthallen”, berättar Lis Dunsäter Fahl.

Framtiden är elektrisk. Oskarshamns Transport vill elektrifiera hela sin fordonspark, även de tunga lastbilarna. Här ska chauffören Hans Calvander provköra en elektrisk lastbil som företaget är nyfikna på.

11 På Plats | Nr 1 2023

Visste du att…?

… ELBILAR HAR fler fördelar än nackdelar. Jämfört med bensinoch dieselbilar accelererar de snabbare, har en effektivare motor och är tystare. De kräver också mindre underhåll –elbilar har färre rörliga delar och behöver inte lika omfattande service. Dessutom är de billigare att köra och skatten är lägre än för bilar med förbränningsmotor. Många elbilar har i dag en räckvidd på 30-50 mil, något som gott och väl täcker körsträckan för de flesta vardagssysslor. Statistik visar nämligen på att 90 procent av svenskarna kör mindre än tio mil om dagen.

Nya ansikten på Oskarshamn Energi

33-ÅRIGA ERIC SCHULTZ från Hultsfred är ny teknisk projektledare på Oskarshamn Energi. En nyskapad tjänst för att stärka området vad gäller laddlösningar till framför allt elbilar. ”Det är en het marknad och vi får fler och fler förfrågningar. Min tjänst är en satsning på framtiden vad gäller just detta. Men jag jobbar även med andra energiprojekt så som solceller, jag gör lite av varje. Oskarshamn Energi är en väldigt trevlig arbetsplats och jag trivs jättebra”, säger han. Även Victor Petersson och Martin Johansson är nyanställda på Oskarshamn Energi, som elmontörer – läs mer om Martins vardag på sidan 14-15.

Bra med digital faktura

HOS OSKARSHAMN ENERGI

finns olika sätt att få och betala sin faktura. Vill du slå ett extra slag för miljön så väljer du ett digitalt alternativ. Oavsett vilket alternativ du väljer att betala fakturan på har du alltid till gång till dessa på Mina sidor.

procent. Så mycket höjer solceller fastighetens värde med, enligt en undersökning av Sveriges Lantbruksuniversitet. En genomsnittlig solcellsanläggning har en återbetalningstid på 10­14 år. Ju starkare effekt du installerar, desto snabbare är återbetalningstiden. Har du dessutom installerat en laddbox vid huset kan du ladda elbilen med solenergi!

Solceller till privatkunder

ÄNTLIGEN! I samarbete med E.ON erbjuder Oskarshamn Energi nu en nyckelfärdig lösning på solceller till villor och som kund till Oskarshamn Energi erhåller du dessutom 5 000 kr i rabatt.

ÄR DU INTRESSERAD? Gå in på hemsidan www.oskarshamnenergi.se, under fliken sol/solceller kan du fylla i uppgifterna om ditt tak. Sedan kontaktar vi dig och skräddarsyr ditt solcellssystem tillsammans med dig.

Laddbox med trygghetsavtal

OSKARSHAMN ENERGI erbjuder en komplett lösning för laddning av bilen. Genom ett trygghetsavtal för endast 149 kronor i månaden kan du få hjälp dygnet runt. Själva installationen av laddboxen kostar 13 385 kronor inklusive moms, grönt rotavdrag och material. Avdraget gäller privatpersoner.

12 På Plats | Nr 1 2023
Martin Johansson, elmontör Victor Petersson, elmontör Eric Schultz, teknisk projektledare Foto: Volvo Cars

Det visste du inte om Oskarshamn!

Biologisk skatt med tusentals objekt

Biologiska museet i Oskarshamn för en anonym tillvaro. Inte många känner till den biologiska skatt som gömmer sig i källarlokalen på Västra industriområdet.

Museet har störst inriktning mot växter från Sverige, men omfattar även växter från alla världsdelar och växtgrupper. Växtsamlingen består i dag av 301 000 objekt, vilket gör den till den största i Sverige utanför universitetsorterna. Det finns även en zoologisk del och ett bibliotek. Den zoologiska delen består främst av fåglar, varav det finns närmare 500 exemplar. Biblioteket omfattar cirka 6 800 skrifter och kartor.

GRUNDEN TILL växtsamlingen utgörs av läroverket i Oskarshamns herbarium. Efter att ha förvarats hos Döderhults naturskyddsförening överfördes det år 2002 till museets dåvarande lokaler

på Björngatan. Därefter har herbarier erhållits från flera andra läroverk: Eksjö, Huskvarna, Jönköping, Kalmar, Motala, Tranås, Vetlanda och Värnamo. Många enskilda växtsamlingar har skänkts eller deponerats och från Botaniska museet i Lund har ett omfattande material erhållits. Museet drivs av den ideella föreningen Biologiska sällskapet som består av cirka 100 medlemmar. Föreningen erbjuder varje år ett rikt program med naturvandringar, föreläsningar och guidade visningar. Biologiska museet har öppet en gång i månaden under vinterhalvåret. För visningar övrig tid går det bra att kontakta Biologiska sällskapet via kontaktuppgifterna på hemsidan www.bimon.se.

13 På Plats | Nr 1 2023
På Gyllings väg 9 i Oskarshamn ligger Biologiska museet med Sveriges största växtsamling utanför universitetsorterna.

Spännande vardag med högspänning

Det gäller att vara flexibel som elmontör på Oskarshamn Energi.

Mitt i det planerade bytet av ett ställverk i nya vattentornet, fick Glenn Toresson och Martin Johansson rycka ut till ett strömavbrott på Kyrkogårdsgatan.

Det är det som är charmen med det här jobbet, man vet aldrig vad som kommer hända. Vid störningar på elnätet måste alla hjälpas åt för att lösa situationen så fort som möjligt, säger Martin Johansson.

Under den varmare årstiden kan Oskarshamn Energi fokusera mycket på förbättringar i form av investeringar. Alldeles nyligen installerades ett nytt ställverk inne i vattentornet i Södertorn och området utanför fick stängas av.

– Att byta det 50 år gamla ställverket mot en modern variant handlar mycket om driftsäkerhet, men även om personsäkerhet. Det är högspänning i de här kablarna – upp till 10 000 volt. Om det skulle smälla blir det en ljusbåge upp mot taket i det nya ställverket, jämfört med ljusbåge rakt på elektrikern som var fallet förut. Ställverket är också petsäkert, det andra hade öppna kopparskenor på ovansidan, förklarar Glenn Toresson, som jobbat som elmontör på Oskarshamn Energi i nio år.

Brytaren inne på nätstationen Ugglan på Kyrkogårdsgatan hade smällt och brunnit, vilket gjorde att Glenn Toresson och Martin Johansson fick byta ut den helt innan de kunde fortsätta med arbetet vid vattenverket.

ATT SPÄNNINGEN inte ska vara på när man gör en sådan installation är en självklarhet, vilket gjorde att ledningarna till vattentornet från nätstationen Ugglan på Kyrkogårdsgatan, var tvungna att stängas av tillfälligt. Det innebar också att kunderna i området meddelades om ett planerat strömavbrott en kort tid under en dag i början av maj.

– Vad vi inte räknade med var att armen på en av brytarna hade fått varmgång och brunnit upp. Vi kallades dit för att lösa problemet och det slutade med att vi fick byta hela brytaren. Så ett enkelt strömavbrott blev en reparation. Men vi fixade det snabbt och kunderna behövde inte vara utan el särskilt länge, säger Glenn.

ELMONTÖRERNA PÅ Oskarshamn Energi är vana vid att behöva vara lösningsorienterade. Särskilt om hösten och vintern, då det blir fler strömavbrott på nätet.

Det nya ställverket inne i vattentornet är nästan färdiginstallerat på bilden och är mycket bättre både vad gäller drift- och personsäkerhet, berättar Glenn Toresson.

– Vi jobbar mycket i stan, men även i skogen där vi har luftledningar. Ibland får vi rycka ut på fyrhjuling i skogen och sedan såga ner träd som fallit över ledningarna. Det är verkligen ett beredskapsyrke och det blir många timmars övertidsarbete när det stormar, berättar Martin.

14 På Plats | Nr 1 2023
”Att byta det 50 år gamla ställverket mot en modern variant handlar mycket om driftsäkerhet.”
Glenn Toresson

Glenn Toresson och Martin Johansson är vana vid att jobba med högspänning som elmontörer på Oskarshamn Energi. I kablarna, som annars är nedgrävda, vid vattentornet i Södertorn passerar normalt sett upp till 10 000 volt, men var vid tillfället spänningslösa.

GLENN TORESSON

ÅLDER: 33 år

BOR: Oskarshamn

KOMMER FRÅN: Gunnebo utanför Västervik

FAMILJ: Mamma

Marie-Louise och halvsyster Pia

FRITIDSINTRESSEN: Tränar på gymmet, kollar på fotboll (hejar på Manchester United)

MARTIN JOHANSSON

ÅLDER: 36 år

BOR: Oskarshamn

KOMMER FRÅN: Oskarshamn

FAMILJ: Sambon Irma

FRITIDSINTRESSEN: Jakt och fiske

15 På Plats | Nr 1 2023

Energifylld golftävling

I strålande vårväder tävlade 36 par i årets upplaga av Oskarshamn Energislaget. Tävlingen blev väldigt jämn. Royne Tvingsell och Linda Magnusson tog hem segern med endast en poängs marginal.

”Vi

amatörer som spelar för att det är roligt”, säger Andnan Halilkanovic och Eric Karlsson.

16 På Plats | Nr 1 2023
Karin Hamrin med sonen Eddie. Med 45 poäng tog de hem en andraplats i Energislaget. Jöns Wahlström, gick i par med Oskarshamn Energis ekonomichef Anna Axelsson mot Richard Dunsäter och Thomas Reinholdsson. ”Vi spelar för vinst”, säger Joakim Holmström och Torsten Larsson som hamnade på delad tredjeplats i Energislaget. är två glada

OSKARSHAMN ENERGISLAGET

Klockan 9.00 den 7 maj var det dags för första utslaget i årets upplaga av Energislaget. Oskarshamn Energi är sponsor av tävlingen som hölls på Oskarshamns Golfklubbs anläggning i Skorpetorp.

Tävlingen spelades som bästboll/ poängbogey. Royne Tvingsell och Linda Magnusson segrade med 46 poäng, följt av Karin och Eddie Hamrin på en andraplats med 45 poäng. De följande tre paren hamnade på 44 poäng och sedan fick tre par 43 poäng vardera. Med andra ord en väldigt jämn och spännande tävling.

17 På Plats | Nr 1 2023
Vinnarparet Royne Tvingsell och Linda Magnusson. Mikael Wramsjö, OKG, Jimmy Hammarberg, Oskarshamn Energi, Frida Hammarberg, EB Lagerhus och Ambjörn Pernius, OKG: ”Fantastiskt fin bana!” Oskarshamn Energis vd Jöns Wahlström sänker putten. Jöns Wahlström berömde golfklubbens fina banor.
Energislaget 2023

Våra elavtal

Klimatneutral el med minimal miljöpåverkan

Rörligt pris

Rörligt elpris varierar över året och påverkas bland annat av nederbörd och nivå i vattenmagasinen. Priset kan variera mycket från månad till månad.

Fast pris

I dagsläget erbjuder vi inte fast prisavtal.

Anvisningspris

Väljer du inget avtal så betalar du vårt anvisningspris som är rörligt pris +17 öre/ kWh som kan förändras med 14 dagars varsel.

Har du ett anvisat avtal?

Om du inte tecknat ett elavtal har du ett anvisat avtal med ett tillsvidarepris. Priset är oftare högre än elpriset i ett avtal. Oavsett om du använder lite eller mycket el rekommenderar vi att du ska teckna ett elavtal.

Eftersom ett anvisat avtal inte är tidsbundet kan du när som helst säga upp det och teckna ett tidsbundet elavtal.

Vi rekommenderar att titta på din elfaktura eller logga in på Mina sidor för att försäkra dig om att du inte har ett anvisat avtal.

För prisuppgifter och allmänna avtalsvillkor gå in på www.oskarshamnenergi.se. För opartisk jämförelse gå in på www.elpriskollen.se.

Teckna avtal i förtid

I dag kan du teckna ett avtal i förtid. Har du ett avtal som löper ut framåt i tiden och vill försäkra dig om dagens priser kan du teckna ett avtal i förtid. Då är du garanterad det aktuella priset som träder i kraft när ditt nuvarande avtal löper ut. Detta kan du göra tidigast tre månader innan ditt avtal går ut.

Se aktuella priser på oskarshamnenergi.se

Kontakta gärna vår

Ring 0491-881 10

Öppettider

18 På Plats | Nr 1 2023
Januari 118,04 123,53 57,83 35,06 Februari 114,54 94,45 63,88 27,27 Mars 104,07 167,08 53,11 24,42 April 84,44 118,27 49,05 21,25 Maj 148,18 55,11 21,37 Juni 189,58 80,55 32,64 Juli 135,66 76,97 30,68 Augusti 326,38 92,82 49,14 September 256,5 131,28 44,55 Oktober 92,80 96,80 34,86 November 160,21 129,00 45,21 December 294,04 204,22 46,15 Året 175,56 90,89 34,38 Månad 2023 2022 2021 2020 Prisutveckling
elpris
rörligt
kundservice
MÅN,
ONSDAG
DAG INNAN
Mejla info@oskarshamnenergi.se l
TIS, TORS, FRE 08.00–16.00 l
08.00–11.30 l
HELGDAG 08.00–11.30
Nu är det hög tid att teckna elavtal!
Lunchstängt 11.30–12.30
Volymvägt månadsmedelpris inkl. spotpåslag (4,5 öre/kWh) och elcertifikat

Miljövänlig värme hetare än någonsin

Bekymmersfritt och kostnadseffektivt. Fjärrvärme från Oskarshamn Energi ger både minskat huvudbry och billigare räkningar.

Cirka 4 700 lägenheter, 270 villor och 43 fastigheter i Oskarshamn värms upp med fjärrvärme. Siffror som stiger för varje år. – Just nu märker vi av ett ökat intresse, säger projektledare Mikael Nilsson på Oskarshamn Energi.

Och det är lätt att förstå varför. Med minimalt underhållsbehov och en låg totalkostnad per kilowattimme är fjärrvärme både ett praktiskt och ekonomiskt fördelaktigt alternativ.

– De generella prishöjningarna i samhället har gjort fjärrvärmen mer attraktiv. Att installera en värmepump kostar 150 000–200 000 kronor, medan vi endast tar 75 000 kronor för att ansluta en villa, före rot-avdrag. Det tycker jag är billigt med tanke på allt som ingår, säger Mikael Nilsson.

FJÄRRVÄRMENÄTET I Oskarshamn utökas ständigt och det är enkelt att ansluta sig. Finns det värmeledningar i ditt område går det både fort och smidigt.

– Kontakta oss gärna och fråga hur det ser ut på din gata. Det krävs att huset har ett vattenburet värmesystem för att vi ska kunna ansluta, betonar Mikael Nilsson.

Det årliga energibehovet i fjärrvärmesystemet uppgår till cirka 145 gigawattimmar. I Oskarshamns kraftvärmeanläggning förbränns cirka 90 procent flis, 5 procent pellets och 5 procent bioolja som blir till både el och värme.

– Nästan allt består av restprodukter från den lokala skogsindustrin, vilket gör det hela till en väldigt miljövänlig process. Det är också viktigt att poängtera att vi inte använder någon palmolja i våra pannor.

SÅ ANSLUTER DU DIG!

Kontakta Oskarshamn Energi på 0491-88110 eller info@oskarshamnenergi.se. Mot en engångskostnad på 75 000 kronor får du som privatperson en nyckelfärdig fjärrvärmeanslutning. Det finns möjlighet att göra rot-avdrag med 30 procent av arbetskostnaden.

I grundkostnaden för inkoppling ingår:

l Anslutning till fjärrvärmenätet inklusive installationsarbete

l Schaktning och grovåterställning av markytan

l Servisledning

l Abonnentcentral med fjärrvärmeväxlare, styrreglering och expansionskärl

l 2 års garanti

l Driftsättning och utbildning

l Självriskeliminering (2 år under garantitiden)

Prisexempel Fjärrvärme för villa

Fast del: 5 513 kronor

Rörlig del: 11 119 kronor

Total kostnad per år: 16 631

kronor

Snittkostnad per kWh: 1,11 kronor

Exemplet gäller förbrukning av 15 000 kWh per år och är inklusive moms.

Mikael Nilsson, projektledare på Oskarshamn Energi, framhåller bolagets fjärrvärme som ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ.

”Nästan allt som förbränns är restprodukter från den lokala skogsindustrin, vilket gör det hela till en väldigt miljövänlig process.”
”Kontakta oss gärna och fråga hur det ser ut på din gata. Det krävs att huset har ett vattenburet värmesystem.”
Mikael Nilsson
19 På Plats | Nr 1 2023

Energikrysset

Vinn presentkort från Handel Oskarshamn

Orden i de gula rutorna bildar nyckelfrasen. Skicka in lösningen via e-post till info@oskarshamnenergi.se eller skicka in svarskupongen till Oskarshamn Energi, Box 564, 572 26 Oskarshamn. Lycka till!

Nyckelfrasen är:............................................................................

Namn:..............................................................................................

Adress:............................................................................................

Telefon:...........................................................................................

Energitipset

Fråga 1

Vad heter Oskarshamn Energis solcellsblomma?

1 Sunflower

2 Smartflower

3 Flowerpower

Fråga 2

Hooja kommer till Latitud 57. Vad heter deras stora hit?

Skicka in krysset via e-post info@oskarshamnenergi.se

Uppge nyckelfrasen, ditt namn, adress och telefonnummer. Skriv ”Energikrysset” i ämnesraden.

VINNARE Nr 2 2022

1. Krister Andersson 2. Annelie Poopuu 3. Mona Nordin Ett stort grattis till alla vinnare!

Tävla med Energitipset.

Vinn presentkort från

Handel Oskarshamn

Fråga 3

Hur många solpaneler har Oskarshamns tvätthall installerat?

Fråga 4

Vd Jöns Wahlström åker gärna…?

1 Banan Maräng Strössel & Choklad

2 Banan Melon Kiwi & Citron

3 Banan Tomat Gurka & Spenat

Tävla med Energitipset. Svaren hittar du i tidningen. Skicka in lösningen via e-post till info@oskarshamnenergi.se eller skicka in svaren till Oskarshamn Energi, Box 564, 572 26 Oskarshamn. Lycka till!

1 264

2 234

3 344

1 Elbil

2 Elcykel

3 Elmoped

Skicka in tipset via e-post info@oskarshamnenergi.se

Uppge svaren på frågorna, ditt namn, adress och telefonnummer. Märk ”Energitipset” i ämnesraden.

VIKA UNDAN FÄBOD LYCKAD KRAFT SITTER MAN UPP PÅ HAR ÖLAND SITT LAGET GNAGET STUVNING EN STJÄRNSMÄLL HALVAPAN DET SER VI I SÄNGEN EFTER JUNI LOCKAR I BUTIK MUNTAK BRUKAR FÖRST TA SATS PRYDER VISSA HÅR PÅ VIKINGASKEPP BAGARE PUB OCH NÄCK MALMBERG 7 PÅ BURK BALETTCARINA MATERIAL SISÅDÄR SKOGSDAM JOBBAR I VÅRDEN OCEANGUD TENNISARTHUR LANDSKAP RIKTNING LEVER PÅ SAVANN KALLAS TRE BIBELMÄN ETNISK MUSIK SVENSK BANK TÖS I TEAMET LÄGGER TRÖTT SKULPTÖR TÄNKER PÅ SIG GÅR MYCKET MAN I APRIL HÅLLER EJ TIDEN BRUKAR BIN KOLVÄTE MAN I VÄSTERBOTTEN ©Bulls
Nr 2 2022:
VINNARE
1.
Ursula Svensson 2. Carina Svensson 3. Anne-Marie Nilsson
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.