Krant van de Aarde 2012-04/05

Page 19

Catwalk De maatschappelijke betrokkenheid van Hamnett gaat verder dan de opdruk van haar t-shirts. Ze is zich bewust van de miljoenen arbeiders in de kledingindustrie die onder erbarmelijke omstandigheden werken, en stimuleert bedrijven om duurzaam te gaan werken. Sinds de jaren 2000 is haar t-shirt collectie uit de jaren tachtig opnieuw verkrijgbaar. De slogans, die variëren van Clean up or die tot No war, bleken namelijk nog altijd actueel.

Tekeningen op straat

Bij jonge Nederlandse t-shirtmakers die duurzaam produceren, vind je volop alternatieven voor wereldverbeterende slogans. Neem Charis Felice, een jong label uit Utrecht dat wordt gerund door kunstenaar en illustratrice Charis Odor. Meestal maakt een illustrator beeld voor tijdschriften, kranten en boeken. Charis wil haar tekeningen niet alleen toevertrouwen aan papier, maar ook op straat laten zien. Op die manier wil ze consumenten inspireren tot positiviteit. Dat doet ze door hoogstpersoonlijk vrolijke illustraties op t-shirts en tassen te zeefdrukken. Én door haar kledingontwerpen van fair trade biokatoen en

bamboe te laten maken. Bijzondere t-shirts zijn ook te vinden bij onder andere Supershirt en Okimono. Alle items van Supershirt zijn gemaakt van fair trade stoffen, en bedrukt met milieuvriendelijke inkt. De ontwerpers brengen de zeefdrukken zelf aan in een atelier in Amsterdam.

Met de aankoop van een t-shirt draag je bij aan bosherstel in Maleisië Het Arnhemse label Okimono maakt t-shirts met kunstzinnige opdrukken die altijd in een gelimiteerde oplage van 100 stuks verschijnen. In de zomer brengt het merk van Gerrit Weeren een opmerkelijke collectie op de markt: de prints worden dan niet geverfd maar geborduurd in een ouderwetse kruissteek.

Schoon ondergoed

Ben je meer een fan van basic t-shirts? Die zijn er natuurlijk ook in groene uitvoeringen. Bijvoorbeeld bij de Nederlandse merken Hemp Hoodlamb (dat shirts maakt van hennep), Re-5 (waar je zelfs je versleten aankopen weer kunt inleveren), Barnhard Bodywear (waar een basic een flatteuze slimfit is) en Saint Basics. Dat laatste merk, dat dit voorjaar zelfs op de Huishoudbeurs te vinden was, heeft als missie: iedereen in schoon ondergoed. Net als de hemden, boxers en hipsters zijn de shirts van fair trade biokatoen. Daarnaast wordt een procent van alle verkoopopbrengsten gedoneerd aan onderwijsen ontwikkelingsprojecten in Bangladesh, waar de producten gemaakt worden. Maar is het niet zonde om zo’n hartverwarmend product alleen als onderkleding te dragen?

T-shirts van Charis Felice zijn gemaakt van biologisch katoen of bamboe.

Charis Felice wil haar tekeningen niet alleen toevertrouwen aan papier, maar ook op straat laten zien

T-shirts voor Oerang Oetans De kleine labels die in dit artikel aan bod komen, zijn niet de enige producenten van verantwoorde t-shirts. Bij winkels zoals H&M, Hema, C&A en Mango hangen bijvoorbeeld regelmatig shirts van (deels) biokatoen in de schappen. Een eerlijk en milieuvriendelijk gemaakt t-shirt is sinds kort ook bij Expresso te vinden. Het Nederlandse modemerk, dat fashion with a soul als motto heeft, doneert al sinds de oprichting in de jaren negentig een deel van de verkoopopbrengsten aan maatschappelijke projecten. Voor de zomer van 2012 werd een speciale minicollectie extra faire t-shirts gelanceerd. De Extra Fair lijn bestaat uit t-shirts in negen kleuren, die volgens Expresso van A tot Z duurzaam zijn. Dat wil zeggen dat binnen alle schakels van de keten aandacht is besteed aan mens en milieu. Zo is de katoen van de items helemaal biologisch en fair trade gecertificeerd. In het naaiatelier waar de t-shirts in elkaar gezet worden, controleren onafhankelijke inspecteurs de werkomstandigheden. Bovendien wordt de volledige CO2-uitstoot van de collectie gecompenseerd. En dat betekent dat je met de aankoop van een t-shirt bijdraagt aan bosherstel in Maleisië, waar de leefomgeving van Oerang Oetans door ontbossing wordt bedreigd.

Alle t-shirts van Okimono verschijnen in limited editions.

19


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.