Page 1

www.kozpont.ro

Maros megyei hetilap Új sorozat, X. évfolyam // 41. szám // 2016. október 13–19. // Megjelenik csütörtökön // 12 oldal // ára: 1,5 l e j

„Mintha nyugatra lenne Erdély…”

5. old. //

IN T ERJÚ

3. old. //

V ÉLEM ÉN YEM SZ ERIN T

A Népszabi esete a piaccal – és a politikával

Gyászba borult a világ – vagy pontosabban annak ballibsi része –: kiadója felfüggesztette a Népszabadság című napilap megjelentetését. Folyik is ennek kapcsán a hisztériakeltés, a sorból erdélyi magyar „jeleseink” sem maradtak ki. Nem ez az első eset, s feltehetőleg nem is az utolsó, hogy neves vagy névtelen lap, sajtóorgánum anyagilag nehéz helyzetbe, akár a csőd szélére kerül, ne adj ‘isten megszűnik. 4. old. //

TÁRSADALO M

A virágtermesztés fortélyai

Petruska András neve ismerősen csenghet a Megasztárból, de leginkább A Dal című tévéműsor idei kiadásából, ahol a Trouble in My Mind alkotása a legjobb négy szám között szerepelt, és Petruska az adás Felfedezettje-díját is elnyerte. Idén jelent meg a második, Kapunyitó címet viselő lemeze, amellyel erdélyi turnéra indult, és kedden a vásárhelyi közönség előtt játszott. Mint mondja, nagyon szeret itt fellépni, biztonságban érzi magát a számára még ismeretlen terepen. Zenészségét felelősségként éli meg, és fiatal kora ellenére igen érett, tájékozott és céltudatos.

Manapság, amikor az erdélyi fiatalok túlnyomó többsége külföldre költözik jobb megélhetés reményében, értékelendő példa látni, hogy vannak, akik itthon próbálnak meg boldogulni. A mezőpaniti Sikó Csaba időt és energiát nem sajnálva vágott bele a virágtermesztésbe néhány éve, és bár még a szakma „elején” jár, elmondása szerint megtérülő befektetésről van szó.

3. old. //

10. old. //

TÁRSADALO M

Kínában Petőfi kötelező tananyag! Október 5-én, annak ellenére, hogy a Bernády Házban is rendezvény volt, a Bolyai-téri unitárius egyház tanácstermét is zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők. Ez utóbbi helyen Szántai Lajos magyarországi művelődéstörténész tartott érdekfeszítő előadást, ahol többek között Szent Istvánról és a Szent Koronáról értkezett.

6-7. old. //

ÉPÍT ET T Ö RÖ KS ÉGÜ N K

Erdély lerombolt világa Az erdélyi Abafáját 1332-ben említik először Abafaya néven. Eredetileg valószínűleg a Beng határrészben feküdt, és egy török kori pusztítás után települt át mai helyére. A település neve egy, a középkor során keresztnévvé alakult ősi, ótörök eredetű magyar nemzetség és családnévből, az apa szót jelentő Aba névből és az erdőt jelentő, eredetileg faya szó összetételéből eredt.

S PO RT

Maradt-e esély Magyarország számára? Hétfő este 2-0-s győzelmet aratott Rigában a lettek elleni világbajnoki selejtezőn a magyar labdarúgó-válogatott. Ez volt az idei sorozatban az első győzelme – miután az első fordulóban 0-0-ás döntetlenre játszott idegenben a Feröer-szigetek ellen.


\ 2. \

| NAPTÁR |

| NÉVNAPOK

KÁR KIHAGYNI

Bemutató a Spectrum Színházban Ugo Betti Bűntény a Kecskeszigeten című drámája kerül bemutatásra október 14-én, pénteken este 7 órától a marosvásárhelyi Spectrum Színházban. A XX. századi olasz mű Kincses Elemér rendezésében egyfajta szerelmi kriminek mondható, amely az alábbi kérdéseket veti fel: meddig terjed a bűn, mi és milyen mélységben adhat feloldozást, feloldható-e, megfejthető-e a szerelemre és egymásra áhítozó férfi és nő örök harca? Jegyvásárlás a www.biletmaster.ro oldalon, a helyszínen naponta 10 és 14 óra között, illetve az előadás kezdete előtt kapható. Telefonos helyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon naponta 10 és 14 óra között. Az előadást 15én, szombaton szintén 19 órakor megismétlik.

Híres operakórusművek Híres operakórusművek címmel tartanak rendkívüli vokálszimfonikus hangversenyt szeptember 13-án, csütörtökön 19 órakor a Kultúrpalota nagytermében. Vezényel Werner Seitzer németországi karmester, zongorán játszik Horia Maxim, közreműködik a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vegyes kara és szimfonikus zenekara. Műsoron: Schumann-, Mozart-, Verdi-, Mascagni-, Smetana-, Beethoven-, Weber-, Wagner-művek. A koncertre a 2-es számú bérletek érvényesek.

A Telekiek és a kultúra Ezzel a címmel szervez konferenciát a Teleki Téka Alapítvány október 15-én, szombaton a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében. A reggel 9.30-kor kezdődő egész napos ülésszakon a Téka munkatársai és más meghívottak mellett előadást tart Deé Nagy Anikó

(a könyvtár egykori osztályvezetője), Monok István (Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, főigazgató), V. Ecsedy Judit (Országos Széchényi Könyvtár, könyvtörténész), Verók Attila (Eger, Esterházy Károly Egyetem, dékánhelyettes), Egyed Emese (Babes-Bolyai Tudományegyetem, profeszszor).

Északi filmek fesztiválja Október 14. és 16. között a K’Arte Egyesület az OrtoProfil, a norvég és a svéd nagykövetség, valamint a Clorofilm és az Independenta Film támogatásával e két országban gyártott filmeket mutatnak be a Művész moziban. Pénteken 18.30- tól lesz a Pioneer, 20.30-tól vetítik a The Hunt (Vadászat) című filmet. Szombaton 17 órától kezdődik a vetítés a Let the Scream Be Heard (Halljuk a sikolyt) dokumentumfilmmel, majd 18.30-tól a Szükségállapot, utána 20.30-tól a Közösség című filmet láthatják az érdeklődők. Vasárnap a Kerékpározók a gépkocsisok ellen című dokumentumfilm látható 17 órától, majd az Underdog svéd–norvég dráma, 20.30tól az Egy ágon meditáló galamb című filmmel zárul a vetítéssorozat. A belépés díjtalan. A filmekről bővebben a www.k-arte.ro honlapon olvashatnak.

Gálaműsor az 1956-os forradalom emlékére Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács október 17én, hétfőn 18 órától a Kultúrpalotában az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak! címmel gálaműsort szervez. Fellépnek: Kilyén Ilka, Ritziu Ilka Krisztina,

Alapítási év: 2006. Megjelenik csütörtökön. Kiadó: Medical Publicity Kft. ISSN 2069 – 900X

Lapigazgató: Gergely Zoltán Szerkesztő: Pál Piroska Főmunkatárs: Szentgyörgyi László Munkatársak: Czimbalmos Ferenc-Attila Molnár Tibor Nagy-Bodó Tibor Nemes Gyula Keresztrejtvény-szerkesztő: Hideg András

Kilyén László, a Fagyöngy citerazenekar, a Musica Humana kórus, valamint Varró Huba és társulata erdélyi verbunkokkal és legényesekkel. A belépés díjtalan.

Az örmény kultúra napjai Október 15–16-án, hatodik alkalommal szervezi meg az örmény kultúra napjait a Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület, melynek témája: Örmények a közösség szolgálatában. A részletes program az október 6-i lapszámunkban tekinthető meg.

Gyűjtők vására A Maros Megyei Bélyeggyűjtők Egyesülete október 15-én, szombaton reggel 7 és 13 óra között tartja a gyűjtők vásárát a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Ifjúsági Házban. Az érdeklődők bélyegekből, régi pénzekből, jelvényekből, térképekből és más régiségekből válogathatnak.

Időszakos kiállítás nyílik Október 14-én, pénteken 18 órakor nyílik meg a Teleki-Bolyai Könyvtár legújabb időszakos kiállítása, melynek címe Ex Archivo Telekiana. A Teleki Nemzetségi Levéltár története. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárával közösen szervezett kiállítás rollupokon nyújt betekintést a nagy múltú nemesi család iratanyagába. A kiállítás január 31-ig látogatható. Tibád József a Bernádyban Tibád József marosvásárhelyi származású, Németországban élő fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Bernády Ház emeleti galériájában. A kiállítás anyaga 40 természetfotó, amelyek a németországi Fekete- erdőben készültek.

I M PR E S S ZUM A megjelent írások nem feltétlenül a szerkesztőség véleményét tükrözik! // Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a beérkezett levelek és másféle írások közléséről döntsön. // Kéziratokat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza!

| Központ hetilap | 2016 / 41. | október 13–19. |

Lapunk előfizethető Maros megye összes postahivatalában (katalógusszám: 15429), vagy a szerkesztőség Rózsák tere 16. szám alatti székhelyén . Telefon: E-mail: Honlap:

0265-250.994 kozpont@kozpont.ro www. kozpont.ro

Október 13. Október 14. Október 15. Október 16. Október 17. Október 18. Október 19.

HOROSZKÓP

| Ede, Kálmán, Teofil Helén, Lívia, Ilma Teréz, Aranka, Vilma Gál, Aranka, Margit Hedvig, Leó, Rudolf Lukács, Ignác, Ambrus Nándor, Friderika

|

KOS: Ezen a héten felpörögnek az események ön körül! Nagyon jók az elképzelései, így nem is kell másra hallgatnia. Élvezettel lát neki a teendői elvégzésének, és minden energiájával kizárólag erre összpontosít. BIKA: Olyan barátok veszik körül, akikkel könnyedén meg tudja beszélni azokat a gondjait, amelyekkel éppen most küzd. Hallgassa meg a tanácsaikat, hiszen így a pozitív szemlélet önre is átragadhat! IKREK: Most a megszokottnál is jobban kell gazdálkodnia a javaival! Ezekben a napokban szinte csak úgy kifolyik a pénz a kezéből. Ügyeljen rá, hogy mindig csak annyit tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges. RÁK: Ezen a héten semmi oka a panaszra az anyagiakat illetően. Ha azonban el szeretné adni a lakását, akkor mindenképpen várjon még vele, nehogy esetleg kár érje! Most kizárólag a saját képességeire és igényeire alapozzon! OROSZLÁN: Ezen a héten igyekezzen minden energiáját és idejét magára koncentrálni! Pihenjen vagy sportoljon, így jó kondícióba hozhatja magát! A közelmúltban eléggé igénybe vették a véget nem érő teendők, egy kis megújulás már pont időszerű lenne. SZŰZ: Ez a hét olyan új energiákkal látja el, melyeket kiválóan tud hasznosítani az életminősége javítására. Fontos megbeszéléseket alakíthat így a saját elvárásai szerint. Hosszú távú anyagi elkötelezettséget, kölcsönt vagy ingatlant érintő ügyek esetében azonban kérje ki egy független szakember véleményét! MÉRLEG: Óvatosan bánjon most a nagylelkű szívességekkel, hiszen könnyen lehet, hogy egy óriási terhet vesz így a vállára, amitől hosszú ideig nem tud majd szabadulni! Sőt, ha nem figyel oda, akkor idővel még követelőzővé is válhat. SKORPIÓ: Amennyiben az otthonában változtatásokat szeretne, most tanácsosabb, ha egyelőre csak a tervezgetésnél marad. Ezen a héten ugyanis váratlan kiadások várhatók, és mivel ezekre nem számított, érthető, ha szokásosnál idegesebb. NYILAS: Ezen a héten ne mulassza el az otthonában a vízrendszeren működő elektromos berendezések ellenőrzését! Szükség esetén hívjon ki szakembert is, és ne halogassa a javításokat. BAK: A váratlan, előre be nem jelentkezett vendégeknek most jobb, ha nem nyit ajtót. Ide tartoznak főképp a szomszédok, de a testvérek és az ő családtagjaik is. Ezen a héten jobb a fokozott óvatosság! VÍZÖNTŐ: Ezen a héten igazán megengedhet magának egy kis luxust! Lepje meg magát valami kedves ajándékkal, kényeztesse testét-lelkét, hiszen igazán megérdemli. Most nem fontos az, ami ön körül zajlik, csakis arra figyeljen, ami igazán fontos önnek. HALAK: Ez a hét kiválóan alkalmas rá, hogy megvalósítsa az álmait! Bár egy kicsit óvatos bizalmi kérdésekben, tartsa észben, hogy egy olyan ember áll ön mögött teljes vállszélességgel, akire mindig számíthat. |


| TÁRSADALO M / V ÉLEM ÉN Y |

Kínában Petőfi kötelező tananyag!

Úgy tűnik, ma Marosvásárhelyen a rendezvényszervezők között semmiféle kapcsolat, egyeztetés nem létezik. Gyakran előfordul az, hogy két vagy akár ennél több esemény is egy időben zajlik. Bár az is igaz, hogy az emberek más és más érdeklődési körhöz tartoznak, mégis előfordulhat, hogy lenne, akit két előadás is érdekelne. Október 5-én, annak ellenére, hogy a Bernády Házban is rendezvény volt, a Bolyai-téri unitárius egyház tanácstermét is zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők. Ez utóbbi helyen Szántai Lajos magyarországi művelődéstörténész tartott érdekfeszítő előadást. Aki ismeri Szántai Lajos tevékenységét, megszokhatta, hogy előadásain sokszor szembemegy a hivatalos történelemoktatással. Célja a magyarság „felébresztése”, „felvilágosítása” a „valódi” magyarságtörténet megismertetése. Múlt heti marosvásárhelyi előadásának első részében Szent Istvánról és a Szent Koronáról beszélt.

„Nem tudunk tényeket, nem ismerjük az alapokat!”

„Sajnos mindent elhiszünk, ami piros, fehér, zöldben van tálalva. A mai Szent István kép az István, a király rockoperának köszönhető, amit többféle módon játszanak, hogy minél szerethetőbb legyen. Hivatalos egyházszakadásra 1054ben került sor, tehát Koppány nem mondhatott ilyent, hogy: ‹Bizánc jelét magamra vettem›. Ilyen lehetetlenségeket hiszünk és csodálkozunk, hogy ide jutottunk. Sajnos nem ismerünk tényeket, az alapokat és mindent elhiszünk, ami szépen van tálalva, mert amit hivatalból hallunk, az nagyon gyatra" – állítja a történész. Szántai szerint az augusztus 20-i televíziós terefere műsorok sem arról szólnak, amiről kellene. „Fel kellene tenni a kérdést: van-e a kereszténység történetében a Magyar Királyságon kívül más apostoli királyság? Nincs. Tehát ilyen sincs, hogy: ‹Fogadd el Rómát, holnap tied az ország›, mert az apostolt nem lehet téríteni, ő maga a térítő! Az apostol király felett e világi szinten semmiféle hatalom nem rendelkezik, még a római pápa sem! Eszmélni kellene már, nem valami olyanra várni, amit a politikai élettől soha nem kapunk meg. Az utóbbi 26 év alatt a politika nem rendezett szinte semmit ezen a téren, akkor miért hisszük azt, hogy valaha is fog? Önállóvá kell válni, és meg kell erősödni belülről lelkiek|

ben, hitben, becsületben, tisztességben!” A történész szerint a magyar népet nem idegen hittérítők térítették meg, hiszen Árpád magyarjai ereklyetartó mellkeresztekkel temetkeztek, a Pannonhalmi Apátság már Géza fejedelem idején állt, és Gellért is már kész püspökséget kapott. Buda várát a hunok építették újjá

A Magyar Szent Koronával kapcsolatban is érdekes dolgokat tudott meg a hallgatóság. Azt például, hogy a nyitott koronák azt szimbolizálják, hogy fölöttük rendelkezhetik más hatalom. A magyar korona ezekkel szemben zárt, ami azt jelenti, hogy viselője fölött sem világi sem egyházi hatalom nem diszponálhat. A továbbiakban Szántai Lajos arról beszélt, hogy miként ismerik a magyarok történelmét a keleti kutatók. A kínaiaktól tudjuk például, hogy Budát a hunok alapították. „Attila hun fejedelem parancsba adta, hogy azt a nagyon régi hatalmi központot, amit ő is megörökölt a Duna partján, ameddig ő hadjáratokban vesz részt, az otthon tartózkodó testvére, Buda építse újra. Attila meghagyása az volt, hogy az ő nevéről nevezzék el, mégis ma is Buda váraként ismerik. Nem azért van ez így, mert nem vették komolyan a fejedelem utasítását, hanem azért mert Buda királyfit – aki a vallásalapító Buddháról kapta a nevét – is tisztelték. Úgy tekintettek rá, mint olyanra, aki azon a

szellemi szinten áll, amit a keleti népek ›buddhának‹, azaz megvilágosodottnak neveznek. Ez már nem személynév, hanem méltóság!" „Atilla fia Csaba, Csaba fia Ed, Ed fia Ögyek, Ögyek fia Előd, Előd fia Álmos, Álmos fia Árpád”

Körösi Csoma Sándort a hazája iránti szeretete arra késztette, hogy az ázsiai rokonság felkutatására induljon. Át akart kelni Tibeten, mert hírét vette annak, hogy a tibeti szent iratok a magyar nép múltjára vonatkozó adatokat tartalmaznak. Sajnos azonban nem jutott el oda soha. A kínai történetírás szerint Kína legelső császári dinasztiája (Hsziadinasztia) hun eredetű volt. A hun-magyarokkal való rokonságot a kínaiak ma is tartják. Kínában Petőfi kötelező tananyag, a magyar irodalomnak pedig kultusza van, amit komolyan is vesznek. Ők a magyarságot a hunok leszármazottjainak tartják! „Számomra az a lényeges, amit őseink saját maguk eredetéről számon tartottak. Minden magyar krónika elmondja, hogy a magyarok első királya Atilla – Nimród leszármazottja – volt. Atilla fia Csaba, Csaba fia Ed, Ed fia Ögyek, Ögyek fia Előd, Előd fia Álmos, Álmos fia Árpád. Gyakorlatilag Atilla halála után az ötödik nemzedéket képviselő magyarok visszajöttek Pannóniába. Izgalmas, hogy népünket perzsa, arab és nyugat-európai keresztény források is ugyanazon népneveken em-

/ 3. /

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A Népszabi esete a piaccal – és a politikával

Gyászba borult a világ – vagy pontosabban annak ballibsi része –: kiadója felfüggesztette a Népszabadság című napilap megjelentetését. Folyik is ennek kapcsán a hisztériakeltés, a sorból erdélyi magyar „jeSzentgyörgyi László leseink” sem maradtak ki. Idézzük az esettel kapcsolatban kiadott közleményt: „A jelenlegi üzleti modell működtetésével a Népszabadság a teljes cégcsoport eredményeit negatívan befolyásolja, és ez várhatóan hosszú távon így maradna, amennyiben működése nem kerül teljesen új alapokra. A cégcsoport és több mint ezer munkavállaló hosszú távú jövője, valamint a cégcsoport kiadványai a szerkesztőségeken, az olvasókon és a gazdasági sikerességen múlik. A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 %-kal, azaz 100.000 példányt meghaladó mértékben csökkent. Ennek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és az idei évben ez idáig szintén jelentős veszteséget halmozott fel.” Nem ez az első eset, s feltehetőleg nem is az utolsó, hogy neves vagy névtelen lap, sajtóorgánum anyagilag nehéz helyzetbe, akár a csőd szélére kerül, ne adj ‘isten megszűnik. S akkor mi van? Vége a világnak, oda a demokrácia, netán a sajtószabadság? Egyeseknek úgy tűnhet… Attól függően, hogy éppen olvasója-e a szóban forgó lapnak vagy sem, híve-e az általa hirdetett eszméknek vagy sem. Hogy mi áll a lap körül mesterségesen gerjesztett botrány mögött, azt pontosan talán soha nem tudhatjuk meg. Politika, üzlet és média összefonódása tagadhatatlan, az illető területeken felhalmozott hatalom, befolyás tetszés szerint konvertálható. Így van ez világszerte. Milyen lap is (volt) a Népszabadság? Életképtelen! Igen, a ballibsi kormányzatok alatt agyondicsért, sőt fetisizált piac szigorúan beárazta, a lényeg: fabatkát sem ér. Legalábbis a piac szerint. Maga az MSZP sem tarthatta sokra, ha 2015-ben simán megvált tőle. A Népszabadság a Szabad Nép jogutódja, a névváltoztatás után a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának napilapja volt. S ekként, ezzel a névvel nem lett volna szabad a rendszerváltás után fennmaradnia. Dehát, ami késik, nem múlik. Kádár népe elfogyóban, a jelen állás szerint, ha nem a politika, akkor a biológia mondja ki a végítéletet az újság, s az általa képviselt eszmeiség felett. Merthogy lassan elfogy a potenciális olvasótábor. Egyelőre sehol az a milliárdos baloldali vállalkozó, aki megmentené a Népszabadságot. Hogy mi lesz a történet vége, egyelőre nem tudható. Az újság esetleges végleges eltűnésével az erdélyi magyar olvasó nem veszít semmit, legfennebb Markó Béla, akinek eggyel kevesebb magyarországi fórum áll majd rendelkezésére, ahol kifejtheti nézeteit. Már pusztán ezért is nyereség lenne a Népszabadság végleges megszűnése. Véleményem szerint. legetik, azaz szkítáknak, hunoknak vagy magyaroknak. Az biztos, hogy a magyar állam már létezett Szent István előtt is, csak hát vannak, akik azáltal is valahogy rövidíteni szeretnék a magyar történelmet, hogy ezt a dátumot minél inkább eltolják. Mert ha mi Szent István korától lettünk államalapító

nép, akkor feltevődik a kérdés, hogy mik voltunk annak előtte: ráadásul a középkori források – Szent Istvánról három legenda maradt fenn – egyike sem beszél Szent István államalapító tettéről” – fogalmazta meg még Szántai Lajos történész. Nemes Gyula

Központ hetilap | 2016 / 41. | október 13–19. |


\ 4. \

Magyar mozis újdonságok, filmtörténeti ínyencségek az Alter-Native-on

Nemcsak rövidfilmeket csemegézhetünk a 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, izgalmas hosszúfilm-kavalkáddal is készül a szemlére a szervező MADISZ. November 2-a és 6-a között elmélyülhetünk a legfrissebb magyar filmes alkotások legjavában, időt szentelhetünk az 1956-os forradalom évfordulójának, és magyar filmtörténeti emlékeket is feleleveníthetünk. Az Alter-Native Filmfesztivál kezdőnapja idén egybeesik az ’56-os forradalom leverésének hatvanadik évfordulójával, így a szervezők a szerdai programot az ’56-os események előtti tisztelgés jegyében állították össze. Megtekinthető lesz Gárdos Péter: Szamárköhögés című 1986-os filmje, amely 1956. októberének utolsó hetébe röpít viszsza, és két filmtörténeti különlegesség: Fábri Zoltán: Hannibál tanár úr című 1956os tragikomédiája, amelyet 2000-ben a magyar filmkritikusok titkos szavazással az évszázad 12 legjobb magyar filmje közé választottak és Makk Károly: Szerelem című költői szépségű műve, minden idők egyik legszebb magyar alkotása. A film felújított változatát 2016-ban újra bemutatták a 69. cannes-i fesztiválon, a Cannes Classics elnevezésű programban. Szintén az első nap kerül vetítésre Horváth Lili első nagyjátékfilmje A szerdai gyerek, az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West elnevezésű versenyprogramjának legjobb filmje, illetve a filmkritikusokból álló Fedeora zsűri ex aquo díjazottja. A magyar-német koprodukcióban készült alkotás egy felnőtté válás története, melyben egy olyan lánynak kell anyává érnie, aki édesanyja nélkül nőtt fel. Csütörtök a zsűritagok napja, a műsorban szereplő 2016-os szerb-magyar koprodukció, a Minotaurusz rendezője, a szabadkai Tolnai Szabolcs, illetve Az itt élő lelkek nagy része című 2015-ös magyar film alkotói, Igor & Ivan Buharov is tagjai a fesztivál zsűrijének. A hab a tortára természetesen a szombati napon kerül. Ekkor láthatják a nézők Fekete Ibolya: Anyám és más futóbolondok a családból című 2015-ös magyar – német – bolgár koprodukcióban készült alkotását. A négygenerációs történet az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek kezdetéig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencvennégy évet él és huszonhétszer költözik életében. A film az erdélyi közönség nagy kedvence, minden eddigi alkalommal telt ház előtt vetítették. Hajdu Szabolcs új filmje, az Ernelláék Farkaséknál a Karlovy Varyban idén szervezett 51. nemzetközi filmfesztivál versenykategóriájának fődíjas, Kristály Glóbusszal kitüntetett alkotása. 2016-os filmjét Hajdu Szabolcs saját lakásában forgatta családjával és tanítványaival. Vasárnap Kern András: Gondolj rám című 2016-os alkotása zárja a magyar filmek sorát. A fesztivál részletes programja és a filmek rövid ismertetője a www.alternativeiff.ro oldalon olvasható. | Központ hetilap | 2016 / 41. | október 13–19. |

| TÁRSADALO M |

A virágtermesztés fortélyai

A siker kulcsa: türelem, kitartás és elhivatottság a szakma iránt

Manapság, amikor az erdélyi fiatalok túlnyomó többsége külföldre költözik jobb megélhetés reményében, igazán értékelendő példa látni, hogy vannak, akik itthon próbálnak meg boldogulni, ki-ki a maga módján. A mezőpaniti Sikó Csaba időt és energiát nem sajnálva vágott bele a virágtermesztésbe néhány éve, és bár még a szakma „elején” jár, elmondása szerint visszatérülő befektetésről van szó. „Pár éve foglalkozom szezonális virágok termesztésével, ami magába foglalja a tavaszi (kankalin, jácint, árvácska, boglárka), nyári (muskátli, büdöske, kővirág) és az őszi virágokat. Nehéz megmondani, hogy honnan jött a késztetés, de talán onnan, hogy az évek során nagyon sokat dolgoztam be más kertészetekbe, és láttam benne a lehetőséget” – árulta el a fiatal vállalkozó. A kezdet

„Az indulás, ahogy az lenni szokott, nem bizonyult akadálymentesnek, hiszen mindent önerőből oldottam meg, nem igényeltem pályázati támogatásokat. Első lépésként kibéreltem egy területet a faluban, melynek összterülete 350 négyzetméter, amiből 250 fóliasátor, a többi pedig szabadtermesztés alatt van.” Elmondta, hogy a 30 méter hosszú és 8,5 széles fóliasátor hozzávetőlegesen 9.000 lejbe került, nem számítva bele a rengeteg időt és energiát. Folyamatos fejlődés

„Azáltal, hogy több kertészetbe is besegítettem, volt lehetőségem elsajátítani a szakmát, olyan gyakorlati tudást és tapasztalatot szerezni, ami nagyon sokat segít a munkámban. Persze volt olyan virágállomány, amely nem sikerült, de nem adtam fel, hiszen, ahogy mondani szokás, lassú víz, partot mos.” Napi „24 órás” szolgálat

Bár egyelőre még mellékjö-

vedelemként van jelen az életében, hiszen hobbiból kezdte el, arra a kérdésre, hogy meglehet-e élni belőle, azt a választ kaptuk, hogy igen, csak igazán szeretni kell, hiszen nagyon időigényes. „Olyan, mint egy gyerek, nem lehet olyan, hogy ma nincs kedvem, és kihagyom az öntözést, ami jelenleg kézzel történik, s ami körülbelül 3 órát vesz igénybe, de tervezem, hogy automatizálom.” Míg a meleg időszakban a kánikula miatt igényelnek állandó törődést, télen majd gondolni kell a fűtésre, hiszen ahhoz, hogy a tavaszi virágok piacképesek legyenek, néha még éjszaka is fel kell kelni és fűteni. Kialakult vásárlói kör

„Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen megvannak a

visszatérő vásárlóim, akiket a több éve folyamatosan megrendezett vásárokon ismertem meg, amikor még nem saját magamnak, hanem másnak dolgoztam” – árulta el, aki ezen kívül Marosvásárhelyen két napi piacon szokott árusítani (Kövesdombi piac, Cuza Voda), de amennyiben lehetősége van rá, jelen van a különböző kiállításokon is. Az értékesítést az egységes piaci normák szerint próbálja kialakítani, jelenleg nagyon készül a Mindenszentek előtti felhajtásra a krizantémmal, ami 5 és 15 lej között van, reményei szerint helyett kap Marosvásárhely központjában ő is. Közben pedig folyamatosan próbál felzárkózni a gyors és szinte minden héten megújuló technológiai rendszerekhez és azok beszerzéséhez. Timár Tímea |


Petruska: „Mintha nyugatra lenne Erdély…”

| IN T ERJÚ |

/ 5. /

Petruska András neve ismerősen csenghet a Megasztárból, de leginkább A Dal című tévéműsor idei kiadásából, ahol a Trouble in My Mind alkotása a legjobb négy szám között szerepelt, és Petruska az adás Felfedezettje-díját is elnyerte. Idén jelent meg a második, Kapunyitó címet viselő lemeze, amellyel erdélyi turnéra indult, és kedden a vásárhelyi közönség előtt játszott. Mint mondja, nagyon szeret itt fellépni, biztonságban érzi magát a számára még ismeretlen terepen. Zenészségét felelősségként éli meg, és fiatal kora ellenére igen érett, tájékozott és céltudatos.

– 9 éves korodtól gitározol, ám mégis bölcsészkart végeztél. Miként lehet, hogy nem konzervatóriumban kötöttél ki? – Nincs zenész felmenő a családban, így nem volt számomra olyan minta, ami követhető lett volna. Majdnem születésem óta zenei karrierre vágytam, de érettségi környékén nem álltam az érdekérvényesítés azon szintjén, hogy tudatosan ezzel foglalkozzak, másrészt jobbnak láttam, ha a polgári mintákat követem, és jelentkezem szociológia szakra. Volt idő, amikor azt éreztem, hogy elvesztegetett évek voltak, de az ott kapott tudást később a dalszövegekben jól tudtam kamatoztatni. Aztán tanultam is a zenészetet, mert 21 éves koromban felvettek a Kőbányai Zenei Stúdióba, és gyakorlatilag ott kerültem be a véráramba, ott tanítottak meg kapcsolatokat kiépíteni, magyarán behálózni magam a magyar zenei világba.

– Emészthető, dúdolható formában komoly problémákat feszegetsz dalaidban. Tudatos döntés volt ötvözni a könnyedebb, közérthetőbb dallamvilágot a súlyosabb tartalommal? – Világéletemben popzenésznek tartottam magam, azaz ami a Beatles által megteremtett világot jelenti meg, nem a mai fősodort. Aztán, hogy milyen kérdéseket feszegetek? Ez vagyok én. Nem tudok sem okosabb, sem butább lenni. Foglalkoztatnak bizonyos kérdések, ezeket terápiás jelleggel, vagy szociális érzékenység okán kiírom magamból, és általában innen, a tartalommal kezdődik a dal élete, és utána kerül rá valamilyen zene.

– Hirtelen jött a népszerűség, az elismertség az életedbe. Meg kellett tanulnod ezt kezelni? – A 2010-es Megasztáros

|

szereplés hirtelen és szerencsésen alakult, mert akkor indult a tulajdonképpeni karrierem. Ez helyezett fel a zenei térképre. Aztán megfordultam fesztiválokon, klubokban, kialakítottam a saját utam. Rá hat évre jött A Dalban való szereplés. Bár a Megasztárt „csodaként” fogtam fel, A Dalban elért sikert már úgy éltem meg, hogy ez visszajelzés a befektetett energiának. Nagyon örülök neki, de úgy érzem, megérdemelt sikerek. Hogy ezek mennyire változtatják meg az életem, sokkal inkább arról szól, hogy én magammal milyen viszonyban vagyok. Harminc éves koromra olyan állapotot értem el, hogy a pozitív, de a negatív kritika sem tudott igazán kibillenteni.

– Eddig megjelent mindkét lemezed konceptalbum. A videómegosztók korában, amikor egy-egy dalt hallgatunk meg, és nem teljes albumokat, tudatosan választottad ezt a történetmesélést? – Ma, amikor már tényleg csak dalok vannak, és szinte ritkaság a magyar zenei iparban, hogy egy előadónak lemeze legyen, felmerült bennem a kérdés, hogy ez mint művészi egység még releváns-e. És azt gondolom, hogy igen, de nagyobb felelősséggel jár. Hogy egy album az legyen, amit a neve jelöl, és ne dalok gyűjteménye, ahhoz összefüggőnek kell benne lennie, ami megmutatkozhat a szellemiségében, vagy a témaválasztásában. Szerencsésnek mondhatom magam, mert mindkét nagylemez születésekor egy adott kérdés erőteljesen motivált, ami az egész korszak daltermését befolyásolta. Utólag született a koncepció, amiből egy koherens művészi egység lett.

– Több helyütt említetted, hogy a Kapunyitó albumod az Y-generációt foglalkoztató problémákról szól. Melyek

ezek a problémák és mi a tied? – Ha valaki szerint ez objektív korrajz, azt megtiszteltetésként értékelem. Úgy vélem, hogy a kérdések, amelyek engem foglalkoztatnak, jó eséllyel a sors- és kortársaimnál is előkerülnek. Közismert, hogy a szüleink teljesen más rendszerben nevelkedtek, aminek az örökségét tudattalanul is magunkon viseljük, másrészről meg ott van a Z-generáció, amit elutasítunk. Az albumot a harmincadik születésnapom eljövetele inspirálta. Huszonhét éves korom környékén úgy éreztem, hogy még mindig ugyanazok a visszahúzó erők irányítják az életemet, amik kisgyerekkoromban megvoltak: időnként ugyanaz a szorongó ember vagyok, és a megfelelési kényszer dominál, ahelyett, hogy a magamhoz való utat keresném. Ez az érzés a harmincadik születésnapom előestéjén is előjött belőlem, és akkor elég idősnek láttam már magam ahhoz, hogy megijedjek attól, hogy talán nem tudok már ezen változtatni. Ez szült valamiféle pánikot, és erről szól az album. A dalok során visszamegyek a „tiszta” gyerekkorba, aztán az első szorongó élményeket begyűjtő időszakba, a felnőtté váláson át utazom egész addig, hogy harmincéves vagyok, és nem

egészen így képzeltem el az életem tíz évvel korábban. Szembenézéssel folytatódik a lemez, aminek az üzenete, hogy ha nem is ideális minden, lehet dolgozni rajta. A kapunyitási pánikból egy nyíló kapu lesz, ahova játékossággal, kalandvággyal lépek be. És így érzem most is magam, kezdem ismerni és elfogadni önmagam.

– Több interjúban olvastam, hogy kedvenceid közé tartozik Paul Simon, Sting, Tom Waits, a Beatles. Lehetsz-e te mondjuk Magyarország Tom Waits-je, vagy Stingje? Egyáltalán a mostani, gyakran a külsőségekre épülő, és rövidéletű előadói sikerek korában lehet ilyen korszakalkotót létrehozni? Van rá igény a piacon? – A tapasztalatom, hogy annyira felgyorsult az információáramlás, hogy már a legendáknak sincs idejük megszületni. Nem lesz még egy Beatles a zenetörténetben, ahogy nem lesz még egy Illés vagy egy Cseh Tamás sem. Nem tudom, számomra ebből mi jut, valamint nem is látom értelmét erre gyúrni. Építem magam, a jelenben vagyok, és remélem, marad 2-3 olyan dal, ami megmarad egy életre, akár a közönség részéről, akár az én lelkemben. – Egy interjúban azt nyilatkoztad, hogy „zenésznek

lenni felelősség, nem ködösítés”. Kifejtenéd ezt? – A személy, aki mások figyelmét élvezi, felelősségteljesen kell feszegesse a kérdéseket. Számomra nem csak a szórakoztatás a cél, és kutya kötelességem, hogy ne ködösítsek. Többen mondták nekem, hogy azért vettek gitárt a kezükbe, mert láttak engem játszani. Ez borzasztó nagy felelősség. Nehéz dolgom lesz a harmadik lemezemmel…

– Észlelsz-e különbséget az erdélyi, illetve a magyarországi közönség között? Itt is együtt éneklik veled a dalaid? – Rendkívül kellemes tapasztalat Erdély. Nagyon lehet látni, hogy egy országhatár elválasztja Magyarországtól, és nem negatív értelemben. Sok szempontból azt érzem, hogy amikor ide jövök, nyugatabbra jövök. Tetszik az emberek rugalmassága, a szervezők hozzáállása, biztonságban érzem magam ismeretlen terepen, és ez nem föltétlenül igaz a magyarországi klubéletre. Ami pedig a közönséget illeti, volt olyan személy, aki azt mondta, hogy hat éve várja, hogy élőben hallgasson, és a régi dalokat is együtt énekelték velem. Ez elképesztő és nagyon jól esik a proaktivitás. Pál Piroska

Központ hetilap | 2016 / 41. | október 13–19. |


| ÉPÍT ET T Ö RÖ KS ÉGÜ N K |

\ 6. \

Erdély lerombolt világa (Folytatás előző lapszámunkból. Befejező rész)

Az erdélyi Abafáját 1332-ben említik először Abafaya néven. Eredetileg valószínűleg a Beng határrészben feküdt, és egy török kori pusztítás után települt át mai helyére. A település neve egy, a középkor során keresztnévvé alakult ősi, ótörök eredetű magyar nemzetség és családnévből, az apa szót jelentő Aba névből és az erdőt jelentő, eredetileg faya szó összetételéből eredt. Így a település eredeti neve apa erdeje, vagy az Aba család, nemzetség erdeje lehetett. Ezen a héten befejezésképpen még az abafájai kastélyról és az itt található középkori templomról írunk. A falu egykori birtokosai

Már a XIV. században írásos forrásokban említett település még az oszmán dúlás előtt az egyik település határrészben lehetett, és az oszmán dúlás után újraépített falu alakult ki a ma ismert helyén. A falut még a XVI. században Tompa Mihály, majd Abafáji Gyulai Pál birtokolta. Abafáji Gyulai Pál Páduában, Bolognában végezte egyetemeit, és igen nagy műveltségű humanistaként Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király bizalmas embere, alkancellára, fejedelmi titkára, majd tanácsosa volt, aki követte Báthoryt Lengyelországba.

Huszár Péter élete példázza a három darabra hullt királyi Magyarország nemességének problémáit

A falut a dunántúli származású, Veszprémben és Pápán szolgált, és végül Pápán főkapitányként tevékenykedő Brenhidai Huszár Péter kapta birtokul. Huszár Péter egész élete, harcai és kivált halála jól példázza a

két, a Habsburg és az Oszmán Birodalom közé szorult, és a három darabra hullt királyi Magyarország nemességének összes problémáját. Sorsa rámutat azokra a napjainkig fennmaradó, a lélek legmélyéig ható szakadékokra, amelyek az oszmán birodalmi haderő támadásai nyomán széthullott, központi irányítás nélkül maradt magyar politikai és katonai elitben kialakult.

Huszár Péter Erdélybe helyezi át székhelyét

Huszár Péter kiemelkedő katonai sikereket ért el veszprémi és pápai katonaként. Párbajhős volt, és nem érdemtelenül lett pápai főkapitány. A Győr-Oszmán ostromakor Huszár Péter súlyos sebben feküdt, és ekkor helyettese feladta az oszmán hadaknak Pápa várát, illetve ugyanebben az időben Győr vára is megadta magát az oszmán hadaknak. Ennek nyomán, mint megannyi dunántúli végeken hatalmas katonai sikereket elért, magyar érzelmű és osz-

| Központ hetilap | 2016 / 41. | október 13–19. |

mánellenes katonatiszt, ő is Erdélybe helyezte át székhelyét, és 1594-ben Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem szolgálatába lépett. Majd 1601-ben a kolozsvári országgyűlésen a lemondatott és elűzött Báthory Zsigmond visszahívása ellen szavazott. A fejedelemhez hű erdélyi országgyűlés ezért Habsburg pártinak nevezte, és Déva várába, tömlöcbe vetette, ahonnan Basta császári hadvezér szabadította ki, majd a lugosi és a karánsebesi bánnak nevezte ki, és Lugos várának kapitányává tette. Székely Mózes erdélyi fejedelem katonái között harcol Huszár Péter István nevű fia is

A kor összes problémáját jól jellemzi, hogy míg Huszár Péter Habsburg pártisága miatt Déva várában raboskodott, addig a bécsi udvar ugyanebben az időben a Habsburg-ellenessége miatt megfosztotta Huszár Pétert dunántúli birtokaitól. 1603-ban a császáriak ellen felkelő, az oszmánok által támogatott Székely Mó-

zes erdélyi fejedelem elfoglalja a várat. Jellemző, hogy Székely Mózes erdélyi fejedelem katonái között ott harcolt ekkor Huszár Péter István nevű fia is!

A Huszár család és Erdély története teljesen összeforr

kastélyt is. A Huszár család kiemelkedő tagja volt Huszár Mátyás is, I. Rákóczi György erdélyi fejedelem főispánja, udvarszékhelyi főkapitány. Huszár Mátyás lányának unokája, Huszár Mátyásnak dédunokája volt a Zágonban született, és Rákóczi György fejedelemmel Törökországban bujdosó és Rodostóban elhunyt Mikes Kelemen, a magyar széppróza megteremtője, a rokokó irodalmi stílusának magyarországi zászlóvivője. Huszár család és Erdély története teljesen összeforrt az elmúlt évszázadok során, a család főispánokat, vezető arisztokratákat, politikusokat, művészeket adott Erdélynek és a magyarságnak, és a család egyik utolsó férfi tagja volt, az 1957-ben a romániai kommunista állam kirakatperben elítélt, és 1958-ban Temesváron kivégzett Báró Huszár József.

Magát Abafija községet a Huszár család birtokolta továbbra is, és ők alakították ki a település kiemelkedő jelentőségű, az idő vasfoga által igen csak kikezdett

A család az erdélyi négyszáz éves története során Abafáján, a Huszár kastély környezetében és másutt is

Huszár Pétert megölik. A hadi szokásoknak megfelelően véréből isznak…

A vár megadta magát és a belső várba bezárkózó, a kor egyik leghíresebb bajvívóját, a törökverő Huszár Pétert, az erdélyi hadakkal akkor szövetséges tatárok elragadták. A tatárok az akkori hadi szokásaiknak megfelelően Huszár Pétert megölték, a véréből ittak, fejét pedig elküldték a szultánnak, a fejbőrét pedig kitömték és hadijelvényként őrizték.

Erdély lerombolt világa

|


| ÉPÍT ET T Ö RÖ KS ÉGÜ N K |

a birtokaikon, egy igen szép virágokkal, veteményesekkel, lugassal rendelkező kertet alakított ki, amely egész Erdélyben híres volt. Valószínűleg erre a kertre emlékezett meg Mikes Kelemen a Törökországi levelekben, és itt az abafáji kastélyban élt Erdély egyik híres költője, Dsida Jenő is, aki az 1928-1930 között a Huszár László gyerekeinek nevelője volt. A kastélyban az utolsó társadalmi esemény 1943-ban történt. Báró Huszár Mária és Czékus Zoltán főhadnagy esküvőjét követően a második világháború elérte és elsodorta a kastélyt fenntartó társadalmi rendet és a Huszár család jelentős részét is, akik döntően Kanadában, Ausztráliában, Argentínában találták meg az új helyüket és életüket. Nélkülük, és az általuk képviselt társadalmi-gazdasági rend nélkül a kastély látványosan pusztulásnak indult, amit felerősített Abafája település lakossági öszszetételének egyre gyorsuló és napjainkig tartó változása is. Ideje lenne ezt a fizikai és társadalmi eróziót megállítani és kihasználva az új, az egész régióra kiterjedő európai rendet kihasználva, az európai pályázatok pénzügyi támogatásával és a fiatalabb generációval összefogva újraépíteni Erdély XX. |

/ 7. /

században lerombolt világát.

A település középkori temploma és az 1419-ből származó okirat tanúsága

Amint azt már részben említettük, Abafája ma közigazgatásilag Szászrégenhez tartozó település. Az abafájai római katolikus plébánia papja 1332-ben fizette a pápai tizedet. A bejegyzés szerint a falu neve Abafaya formában szerepelt. Írott források szerint: „Cristianus de Abafaya solvit X. Banales antiquos”. Egy 1419-es okirat szerint a templom és a falu a kolozsmonostori bencésapátság birtoka volt. Egy 1435-ös keltezésű okirat említést tesz a Maros folyó melletti kolostorról, Boldog Mária néven. Az 1790-es feljegyzés szerint Abafáján egy bencés apátság is volt, amelynek alapfal maradványai a XVIII. században még láthatóak voltak. A templom az árpádkori, a román és gótikus építészeti stílus átmeneti korszakának emléke

Keresztes Gyula, a Maros megye középkori templomainak ismertetése helységenként című munkájá-

ban ír arról, hogy a templom alaprajzát tekintve árpádkori, a román és gótikus építészeti stílus átmeneti korszakának emléke. A XIIIXIV. században épült, mai hosszát későbbi hozzáépítésekkel nyerte el. A hajó két szoba nagyságú volt, amelyhez félköríves diadalívvel kapcsolták a szintén félköríves záródású szentélyt, amelynek kerületét egy lapos keresztboltozatos – úgynevezett csehsüveges – szakasszal növelték meg. Hasonló szentélyű templom látható a közeli Marosfelfaluban is, ahol az árpádkori kistemplom romokban hever. A szentély falában elhelyezett, kőből faragott szentségtartó fülke a gótika jegyeit tükrözi

Abafáján a vastag terméskő-fallal épített régi rész falait kétlépcsős támpillérekkel erősítették meg, ugyanúgy az északi oldalon álló sekrestyét is. A templom belsejében, a szentély északi falában elhelyezett, kőből faragott szentségtartó fülke, a gótika jegyeit tükrözi. A hajó keleti végében, a diadalívhez illesztve, két kis mellékoltárt is állítottak. A templomhajó északi oldalához kapcsoltak később

egy bővített részt is, ahol egy nagy mellékoltárt helyeztek el. A templomhajó keresztboltozatos, csehsüveges megoldással, boltövekkel három egyenlő részre osztva. A déli oldalon a régi bejárati ajtót befalazták.

A bejárati a gótikára emlékeztet

Szintén a fent említett szerző közléséből derül ki az is, hogy a régi templomot nyugati irányban bővítették, a torony építésével egyidőben. A hajórész tulajdonképpen az orgonakarzat területével lett hosszabb, és arányosan illeszkedik a régi templomhoz. A templomszélességgel közel azonos szélességű a torony, de a hajó méretéhez viszonyítva túlzottan nagy alapterületű, ugyanakkor magasság mérsékelt. A háromszintes tornyot nyolcsíkú sisak fedi. Az alsó szinten félköríves szabadnyílások helyezkednek el. A harmadik szint nyílásai mind a négy oldalon, félköríves záródású ikerablakok, amelyek fölé az egyik sarkára állított, négyszögű nyílást is vágtak. A bejárati ajtó kőkeretes, egyenes záródású kiváltó gerendával, ami a gótikára emlékeztet.

Amikor elkezdődik az egykori római katolikus templomok visszafoglalása A reformáció után a templom az új hitre tért hívek használatába került. A XVII. században a Habsburg uralom kezdeményezte és segítette rekatolizálását. Ez volt az a korszak, amikor elkezdődött az egykori római katolikus templomok visszafoglalása. Az abafájai templom 1752-ben, a helybeli báró Huszár család segítségével, újra a római katolikusok tulajdonába került. A szentély csúcsíves tabernakuluma sértetlenül maradt fenn, úgyszintén a főoltár ismeretlen mester által festett nagy képe. A szentély falán egy ember nagyságú Corpus, a fakeresztre feszített Krisztus látható. Ez a feszület műértékű tárgy, hasonlókat a ferencesek állítottak fel templomaikban a XVI-XVII. században. Prof. dr. Sümegi Pál tanszékvezető egyetemi tanár, és Nagy-Bodó Tibor

* A rendelkezésünkre bocsátott dokumentációért külön köszönet Keresztes Pál mérnöknek, valamint a régi és a mai képekért Demján László műemlékvédő építésznek

Központ hetilap | 2016 / 41. | október 13–19. |


Makivásárhely

\ 8. \

Múlt héten egy, sokak által csak kalózpapagájnak ismert arapapagájjal és tizenegy gyűrűsfarkú makival bővült a Marosvásárhelyi Állatkert állatállománya. „A nagyméretű papagájt egy marosvásárhelyi lakos adományozta az állatkertnek. Az egyedülálló szépségéről híres madárfajnak sikerült hamar beilleszkednie az új családba: magokat, gyümölcsöket és zöldségeket csemegézik, és a trópusi pavilonban tekinthető meg. A papagáj mellett a Madagaszkáron őshonos, kihalófélben levő makifaj is újdonságnak számít, a közelmúltban ugyanis egy 11 tagú gyűrűsfarkú maki-család került hozzánk Magyarországról. Ők jelenleg még elkülönítve várják az ilyenkor szükséges megfigyelési idő leteltét, de nemsokára átkerülnek a majomházba, ahol a látogatók is megtekinthetik őket” – számolt be a sajtónak Claudiu Maior, aki ezek szerint már nemcsak polgármesteri tanácsadó, kátyúfelelős és körforgalom-reklámarc, hanem állatkerti szóvivő is. Íme, néhány érdekesség Julien király rokonairól:

► A gyűrűsfarkú maki vagy más néven katta (Lemur catta) az emlősök osztályába, a főemlősök rendjébe és a

makifélék családjába tartozó faj. A közhiedelemmel ellentétben a maki (hétköznapi elnevezéssel makimajom)

A Carit San Medical Járóbeteg-rendelő

| HUMOR |

nem majom, csak félmajom, ahogy egyes vásárhelyi tanácsosok se hülyék, csak félhülyék ► Csoportokban élnek, egy csoportot átlagosan 1224 egyed alkot, melyben a nőstények a dominánsak, akik rokonságban állnak egymással, mivel a nőstény utódok a szülői csoportban maradnak, a hímek azonban 35 éves korukban elhagyják a csoportot, melyben a világra jöttek, ahogy például Szilágyi Zsolt vagy Toró T. Tibor is elhagyta volt a csoportját egy idő után. A szaporodási időn kívül gyakran fiúcsapatokat alkotnak, ezek közül a legismertebbek a Backstreet Boys, a Take That, a Happy Gang és a Titán ► Ragadozóik a fosszák, a ragadozó madarak, de veszélyesek lehetnek rájuk a kutyák is. A fossza (madagaszkári cibetmacskaféle)

nem mindig zabálja meg a makit, például amikor épp jól van lakva, nem bántja, olyankor csak kifossza. (A fosszákról bizonyára mindenki hallott, a világ legdrágább kávéjával, a Kopi Luwakkal kapcsolatban, amely úgy „készül”, hogy a fossza lelegeli a kávécserjékről a kávészemeket, majd félig megemésztve kifossza.) ► Különféle növényi részekkel, levelekkel, virágokkal, gyümölcsökkel, fakéreggel és növényi nedvekkel táplálkoznak. Alkalmanként ízeltlábúakat is fogyasztanak, de nem vetik meg a dzsemes kenyeret és a túrós makarónit sem ► Élettartamuk a természetben átlagosan 15-16 év, fogságban azonban elérhetik a 33 évet is, ezért egy állatkerti maki, aki csak egy fokkal is értelmesebb egy helyettes főtanfelügyelőnél, sose fogja

kérvényezni a feltételes szabadnégylábra bocsátását ► Egy, az amerikai Duke Egyetem Főemlős Központjában végzett kísérlet során a makik egy érintőképernyős monitoron egymás után különböző képeket láttak, amiket utána a megjelenés szerinti sorrendbe kellett rendezniük. A feladatot ügyesen végrehajtották, de csak akkor, ha valamilyen édességet remélhettek a jó megoldásért. Sőt, egymás orra elől is elhappolták a nyereményt: az a maki, amelyik hamarabb elkészült, odament a társa számítógépéhez, és befejezte annak megkezdett megoldását, hogy ő kaphassa meg a nyereményt. Ez a viselkedésforma más főemlősöknél sem ritka, hasonlót lehetett megfigyelni az RMDSZ vásárhelyi rangsoroló ülésén, szeptemberben. Molnár Tibor

Migránslottó

a következő orvosi szakellátással áll az önök rendelkezésére:

• Fizioterápia és gyógytorna • Kardiológia • Bőrgyógyászat • Nőgyógyászat • Hematológia • Munkaorvos • Füll-orr-gégészet • Ortopédia

• Gyerekgyógyászat • Tüdőgyógyászat • Pszichiátria • Urológia • Belgyógyászat-Ultrahang • Ideggyógyászat • Szemészet • Sebészet

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 07.00–20:00 Marosvásárhely, Mihai Viteazul utca 42. szám Tel.: 0265.269.172, 0265.266.249 Mobilszám: 0730-619-401 E-mail: contact@caritsanmed.ro Laborvizsgálatok: Aurel Filimon utca 15. Tel.: 0265-250-874 vagy 0730-619-404 facebook.com/caritsan

www.caritsanmed.ro

ON-LINE PROGRAMÁLÁSOK | Központ hetilap | 2016 / 41. | október 13–19. |

Hosszas tökölődés után az EU végre megoldást talált a migránsproblémára: annak szellemében, amit Ferenc pápóca mondott nemrég – hogy a „menekültek” valójában ajándékok –, családoknál helyezik el a migránsokat Európa-szerte, akiket egyenként fognak kisorsolni, és a mázlistáknak karácsonyra szerválják őket, a fa alá, díszcsomagolásban. Lévén egyfajta szerencsejáték, nem minősül kötelező betelepítésnek, így a nemrég lezajlott magyarországi kvótanépszavazás eredménye, illetve az esetleges alkotmánymódosítás ebből a szempontból totál irreleváns. Továbbá, mivel minden EU-tagországra kiterjesztik, nem kizárt, hogy mi vásárhelyiek is kapunk néhány szimpi szírt, afgánt, pakisztánt és elefántcsontpartit a nyakunkba. Az ajándék-jövevények mellé egy ún. „INTEGRÁLÁSI ÚTMUTATÓT” is mellékelnek, ebből szemléztünk: ☻ Köztudott, hogy az iszlám tiltja a sertéshúsfogyasztást, ezért ne kínálja a migránst sonkával, disznófősajttal, csülkös töltött káposztával, füstölt kolbászszal, véres-májas hurkával, töpörtyűvel meg ilyesmikkel. Disznóvágásra viszont magával viheti, mert az öldöklést csipázzák ☻ A muszlimnak tilos továbbá alkoholt innia, úgyhogy piával se kínálja, és ne is pálinkázzon a jelenlétében. Sört ihat, mert a sör nem ital, főleg a Heineken ☻ Saját nemi épségük érdekében a család nőtagjai, a kislányokat is beleértve ne flangáljanak a migráns előtt hiányos öltözékben,

zuhanyozáskor mindig zárják magukra a fürdőszoba ajtaját hét lakattal, és ne napozzanak a kertben bikiniben. Továbbá, amikor a család férfitagjai nem tartózkodnak otthon, az a legbiztosabb, ha feleségük, lányaik erényövet és szájkosarat viselnek ☻ A migráns megérkezése után már nem az a hosszú élet titka, hogy egészségesen táplálkozik, sokat mozog, nem cigizik és nem iszik (sokat), hanem az, ha nem mond neki Mohamedes vicceket ☻ Még a migráns megérkezése előtt távolítson el a lakásból mindent, ami sérthetné a muszlim vendég

vallásos érzékenységét: Bibliát, feszületet, házi oltárt, Istent említő házi áldást satöbbit (a karácsonyfáról se feledkezzen meg). Mindenre figyeljen, mert még egy, a horgászdobozban lapuló gumi-imádkozósáska műcsaliból is balhé kerekedhet ☻ A migráns mihamarabbi integrálódása érdekében szervezzenek közös családi programokat, például vigyék magukkal kávézóba, focimeccsre, rockkoncertre, de indulás előtt azért mindig motozzák meg, hogy nincs-e a kis huncutnál kés, balta, offenzív gránát vagy Kalasnyikov mt |


| FIGYELŐ |

/ 9. /

A múltjuk Spárta, a jövőjük a sziúk sorsa

„Hanyatló nép, amelynek a múltja Spárta, a jövője a sziúk sorsa. Hanyatló nép, amely az elkövetkező száz évet ördögűzéssel és sorban állással fogja tölteni, közben a szárnyaló győztesektől kapott kis pálinkát vedelve kisded játékait űzheti, bámulhatja a vonuló felkoszorúzfelhőket, hatja az ablakait, és onnan még egyszer üdvözölheti a sokrétűségében és mélyértelműségében oly impozáns egész nyugatot.” Fenti sorokat 1950-ben írta Gottfried Benn, a 20. századi német irodalom egyik legnagyobb alakja, akinek neve csak azért nem cseng olyan ismerősen, mint mondjuk Thomas Manné vagy Brechté, mert Hitler hatalomra jutása után, inkább a belső száműzetést vállalva, nem emigrált, és emiatt pont hatvan évvel a halála után sokan még ma is mindent megtesznek az elhallgatására. A rövid szövegrészletben a mély nemzeti önismerettel rendelkező Benn látnoki erővel jósolja meg a mai németség két legfontosabb jellemvonását, az önfeladást és a megfelelni akarást, persze elsősorban a győztes nyugati hatalmaknak való megfelelni akarást. Hogy a németek önfeladásukkal és megfe-

lelni akarásukkal, az erőszakosan átnevelt és a fehér ember életmódjára kényszerített sziúk sorsára jutottak, az lépten-nyomon tetten érhető mind a kisemberek mentalitásában, mind a német nagypolitika jellegében és olykor különös, szinte érthetetlen megnyilvánulásaiban. Személyes emlékeim között kutatva, az önfeladás iskolapéldájaként azt az evangélikus lelkészt említhetném, akivel itt Magyarországon futottam össze, és aki arra a kérdésemre, hogy német-e, azt válaszolta: sajnos igen. Az eszébe se jutott, hogy vallása és hivatása okán legalább Lutherra büszke lehetne. De a beteges megfelelni akarásról is vannak különös élményeim. Amikor az egyik német ismerősöm hivatalos útra ment Bratislavába, és arra panaszkodott, milyen nehéz kiejteni a szlovák főváros nevét, javasoltam neki, hogy ott van a német elnevezés, a Pressburg, használja azt, mi is Pozsonyt mondunk. Mire rémülten tiltakozni kezdett, és rosszallását fejezte ki, amiért ilyen nacionalista kilengésre biztatom. A német nagypolitika, a hatalmon lévő politikai erők mindenáron való megfelelni akarása, önfeladása immár közel hét évtizede történelmi tény. A demagóg

általánosításokat elkerülendő lássunk két egészen konkrét, ráadásul vadonatúj példát, 2016-ból! Júniusban hozott határozatában a Bundestag népirtásnak minősítette az Oszmán Birodalomnak az örmények ellen elkövetett vérengzéseit. A határozat ugyanakkor beismerte a Német Birodalom bűnrészességét is. A jelenlegi politikai helyzetben Németország számára rendkívül kényes döntés egy Törökországot elítélő határozat. Ezt a Bundestagban is jól tudják. Éppen ezért az elmarasztaló határozat mellé becsomagolták az önfeladás receptjét: Jó, jó, hibát követtetek el, de sebaj, mi is benne voltunk. Csak az a bökkenő, hogy a Német Birodalom bűnrészességére az 1916-os örmény népirtásban semmiféle érdemi adatot nem találni. Legfeljebb arról lehet szó, hogy a két ország egy oldalon harcolt a világháborúban, és Németország valószínűleg fegyverrel látta el hadban álló szövetségesét. Ám hogy ennek mi köze a huszadik század második legnagyobb népirtásához, az rejtély. Nem sokkal később a szövetségi kormány, a törökök elítélése után lépéshátrányba került baloldali frakciók nyomására, népir-

tásnak minősítette a több tízezer herero és nama lemészárlását is az egykori Német Délnyugat-Afrikában. Az 1990 óta független Namíbia 1884-től 1915-ig Német Délnyugat-Afrika néven német gyarmat volt. A németek 1904-ben leverték az őslakó hererók és namák felkelését, és a lázadó törzseket internálótáborokba kényszerítették. Itt haltak meg a legtöbben az éhínség és a pusztító járványok következtében. Az álszámáról a dozatok különböző források eltérő adatokat közölnek, ezek szerint hatvan-nyolcvanezer bennszülött, illetve kétezer német telepes és katona vesztette életét. Ennek a határozatnak az elfogadásában nagyon is kilóg a lóláb: a baloldal az egyre mélyülő migrációs válság enyhítésére újabb terepet talált az önfeladás szükségességének bizonyítására. Különben miért hozakodott volna elő az események után száztizenkét évvel, éppen 2016 júniusában DélnyugatAfrikával? Nyilván azért, hogy újból figyelmeztesse a németeket: van még bűnötök elég, ne nagyon ugráljatok. Bár a Gottfried Benn említette, sokrétűségében és mélyértelműségében oly impozáns nyugat a mai napig nem bánta meg, és soha nem is fogja megbánni

az afrikai, ázsiai vagy amerikai őslakosok ellen elkövetett, hasonlíthatatlanul nagyobb bűneit. Gottfried Benn jóslata száz évre vonatkozott, amiből majdnem hetven eltelt, és lassanként már azon lehet elmélkedni, vajon mi lesz a folytatásban. Néhány szociográfiai, demográfiai adaton, társadalmi jelenségen érdemes elgondolkodni. Hivatalos statisztikai adatok szerint az ezer lakosra jutó születések számában az EU leggazdagabb országa, Németország a tagállamok között már hosszú ideje az utolsó helyen áll. Németország lakóinak száma jelenleg nyolcvankétmillió. Ennek 21 százaléka bevándorló, illetve rendelkezik bevándorló felmenőkkel. 1950-ben ez a szám gyakorlatilag nulla volt. Mikor az idei riói olimpián a magyar birkózó, Lőrincz Viktor bírói csalással elvesztette bronzmeccsét, a győztesnek kihozott német– török Denis Kudla örömében kirohant szurkolóihoz, akik egy fekete-piros-sárga német nemzeti lobogót terítettek a vállára, középen a kétfejű sas helyett a fehér török félholddal és csillaggal. Vajon milyen következtetésekre jutna mindezekből Gottfried Benn? Ircsik Vilmos A szerző író, műfordító

sikerrel: nincs a világon olyan ellenőr, aki kiszűrné a „korrekt” sorszámozású – valójában „tréfli” – bankjegyeket, emiatt mondható „kósernek” a dollár szerte a világon, egyaránt kifogástalan garanciával az afrikai, ázsiai és európai banktisztviselők, valamint az állami ellenőrök és pénzváltó bódésok megítélése szerint is. Túlnyomórészt ebben a valutában kapják az útiköltségüket a Kelet felől érkező migránsok is. Ki kételkedhet ezek után az „isteninek” nevezett megbízhatóságban? A kérdés első felét Lánczi András a Heti Válasz tavaly január 13-i számában megjelent írásában olvastam. Izgalmas dilemmát vetett fel az amerikai dollár és az európai fizetőeszköz, vagyis az euró – mondjuk úgy – filozófiája közötti különbségről. Az illusztrációként be-

mutatott egydolláros „zöldhasú” hátoldalán olvasható In God We Trust jelmondat szembeállítása az öreg kontinens frusztráltságát tükröző, semmit (sem) mondó, játékszerű bankjegyeivel, mindent elárul a mi uniónkról. Lánczi írásában azonban volt egy tévedés, amelynek pontosítása rámutathat a papír fizetőeszközök és a fedezetük – vagy annak hiánya – közötti általános, időnként valóban világrengető különbségre. Az „Istenben bízunk” szöveg nem az 1860-as években került a papírdollárra, amint azt Lánczi András is írja. Tehát: 1864–65-ben a kettő-, ötés tízcentes, majd a fél- és egydolláros érmékre verték rá e feliratot, a papírpénzekre csak 1957 óta nyomtatják ezt a hitvallást. Az 1901 utáni dollárbankókon

azonban már ez volt olvasható, természetesen angolul: „Nyugta ezüstről. Igazolásul, hogy ez a letét az Egyesült Államok kincstárában mind a magán-, mind a közadósságok törvényes fizetési eszköze. A felmutatója kérésére egy dollár ezüstben fizetendő.” A tízes és a nagyobb címletű dollárbankókon az ígérvény ezüst helyett aranyra vonatkozott. A papírpénz nemesfémre való beválthatósága 1971. augusztus 15ig volt érvényben, a szövetségi jegybank 1913-ban történt magánkézbe adása óta a dollár kibocsátásának és a kamatszabályozásnak a jogát egy bankároligarchákból álló kartell gyakorolja az állam(ok) helyett. A nemesfém és a papírpénz közötti különbség lényegére mutat rá a régi német elnevezés: a bankjegyet

Geldscheinnek hívják, ami azt jelenti: látszatpénz. A nemesfém érmében lehetett bízni. A washingtoni pénzügyminisztérium által nyilvántartott külső és belső államadósság az Amerikai Egyesült Államokban 2014 nyarán elérte a tizenháromezermilliárd dollárt, ami az éves nemzeti össztermék (GDP) nyolcvannyolc százaléka. Az arany unciánkénti árfolyama 1934-ben harmincöt dollár volt, jelenleg ezernégyszáz dollár körül mozog, pénzügyi szakértők szerint az év végére elérheti az ezernyolcszáz-kétezer dollárt is. Nem árt, ha a papírpénzzel gazdálkodó emberek nemcsak a gondviselésben bíznak, de szárazon tartják a puskaport is.

Látszatpénz

In God We Trust. Vagyis: Bízzunk Istenben! – fordíthatjuk magyarra. Vagy inkább bízzunk a zöldhasú amerikai dollárban? Amelynek papíralapú, aranyfedezet nélküli erejébe helyezi bizalmát öt kontinens több mint százötven országának kormánya, és több milliárd főnyi lakossága? A Kossuth rádió Vasárnapi Újság című reggeli műsorában Boros Imre közgazdász – emlékezetem szerint – százhúsz százalék körülire becsülte az Amerikai Egyesült Államok költségvetési hiányát. Ezt a deficitet nem lehet nyomdai termékkel kiegyenlíteni, még ha akár tízhúsz féle magas műszaki technikájú védjellel is ellátják a papírbankót hamisítás ellen. Jegyezzük meg, hogy nagy

|

Ludwig Emil

Központ hetilap | 2016 / 41. | október 13–19. |


\ 10. \

| S PO RT |

Maradt-e esély Magyarország számára?

Hétfő este 2-0-s győzelmet aratott Rigában a lettek elleni világbajnoki selejtezőn a magyar labdarúgó-válogatott. Ez volt az idei sorozatban az első győzelme – miután az első fordulóban 0-0-ás döntetlenre játszott idegenben a Feröer-szigetek ellen, majd pénteken este 3-2 arányban maradt alul Budapesten Svájccal szemben –, így három forduló után a 3. helyen áll a B csoportban, a svájciak és a portugálok mögött. A sikeres Eb-részvételt követően a 2018-as vb selejtezőin két találkozóból mindössze egyetlen pontot szerzett a csapat úgy, hogy a Svájc elleni összecsapás nagy egyéni hibákon bukott el, előtte Feröer ellen lehangoló játékkal ért el gól nélküli döntetlent, egy Lettországgal szembeni vereség már a Storck-féle válogatott szétesését jelenthette volna.

Kétszer fordítottak, de vesztettek Svájc ellen A találkozó második játékrészének 52. percében Lang Ádám sajnálatos védői hibája után Seferovic szerezte meg a vezetést a svájciaknak, de sokáig nem örülhettek, hiszen 2 perccel később Szalai Ádám egyenlített. A 66. percben Svájc Rodriguez révén ismét megszerezte a vezetést, de ebben az esetben sem volt náluk sokáig az előny, ugyanis Szalai négy perccel később újra egyenlített. A 89. percben azonban egy partdobás után Fiola Attila szerzett öngólt, így Svájc nyerte a találkozót. Mivel Portugália igencsak gyártotta a gólokat Andorra ellen, Cristiano Ronaldo négy perc alatt kétszer is betalált a miniállam hálójába (a találkozón négy gólt szerzett a Real gólgyárosa), Feröer-szigetek megmutatta, hogy nem csak Magyarország ellen tud jól játszani, Lettország vendégeként győzött 2-0-ra a második fordulóban, így kulcsfontosságú volt a győzelem Rigában.

El lettek verve a hazaiak Rigában Bernd Storck szövetségi kapitány ígéretéhez híven jelentősen változtatott a Lettország elleni kezdőcsapatán, hiszen a svájciak elleni felállításhoz képest négy új kezdőjátékos lépett pályára, sőt a taktikát is megváltoztatta. Gulácsi kapus előtt Bese Barnabás a svájciak ellen folytonosan hibázó Fiolát váltotta a hátvédsor jobboldalán, Korhut Mihály pedig balhátvéd poszton került be az együttesbe, Kádár Tamás a védelem közepén lelte magát, így a Svájc elleni első gól vétője, Lang Ádám a kispadon kapott helyet. Stiebert Gyurcsó Ádám váltotta a középpálya baloldalán, Nikolics pedig Szalai Ádám mellett lett kezdő, Kleinheisler kárára, így a német

kapitány a hagyományosnak tűnő 4-4-2-es felállítást használta. Az elszántan futballozó magyarok Gyurcsó révén szerezték meg a vezetést a 10. percben, aki Nikolics jobb oldali beadását értékesítette, majd a 77. percben egy szöglet után Szalai beállította a 0-2-es végeredményt.

Storcknak újra kijöttek a húzásai Akárcsak a tavaly novemberben a Norvégia elleni budapesti Eb-pótselejtezőn, ahol a gólt szerző Priskint használta kezdőként nevesebb csatártársai előtt, a lettek elleni mérkőzésen az első gólt ezúttal a kezdőcsapatba jelölt Nikolics passzából a Svájc ellen kimaradt Gyurcsó Ádám lőtte, aki a mezőny legjobbja volt, de Lettország ellen kezdőként pályára lépő Bese és Korhut is jól focizott Rigában. Mellettük Szalai két találkozón három gólt szerzett, most a győzelem is összejött a fejese után. Bernd Storck szövetségi kapitány bátorságát bizonyítja, hogy újoncot is avatott a csereként beállt Vida Máté személyében. A lettek ellen Gera Zoltán 95. alkalommal öltötte magára a címeres mezt, így már harmadik az örökrangsorban, míg a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs 85. fellépésével utolérte a legendás Puskás Ferencet a hetedik pozícióban.

Mit mondott Storck a lettek elleni találkozó után? Bernd Storck az M4 Sportnak így összegzett: ,,Természetesen fontos volt, hogy a Svájc elleni mérkőzés után megnyerjük ezt a találkozót. Nagy nyomás volt rajtunk, örülünk, hogy sikerült elviselni és győzni. Megpróbáltunk focizni, domináltunk. Egyik-másik helyzetnél szerencsénk is volt. Gulácsi szerepe többször is felértékelődött. A legfontosabb, hogy magunkhoz tudtuk ragadni a kezdeményezést, a széleken próbáltunk támadni. Most egy kis szünet következik, Andorra ellen nyernünk kell. A téli szünet előtt az is, meg a mostani siker is fontos volt. Megmutattuk, hogy képesek vagyunk harmonikusan futballozni” – összegezett Storck.

| Központ hetilap | 2016 / 41. | október 13–19. |

Egykori kapitányok véleménye Storckról meg a magyar csapatról

A magyar labdarúgó-válogatott két korábbi szövetségi kapitánya, a 75 éves dr. Mezey György – aki 1983–1986 között és 1988-ban volt a felnőtt magyar labdarúgó-válogatottat szövetségi kapitánya – , és Egervári Sándor – ő 2010– 2013 között volt felnőtt magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya – , a minap Marosvásárhelyen járt, ahol többedmagukkal A magyar foci címmel szervezett közönségtalálkozón vettek részt, amelyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete és a Cseh Gábor által vezetett Pro XXI Sport- és Kulturális Alapítvány szervezett. A beszélgető esten Szucher Ervin újságíró, a moderátor szerepében több, érdekes kérdést tett fel a két, egykori szövetségi kapitánynak, akik készségesen válaszoltak. A magyar csapat sikeres Európa-bajnoki szerepléséről, illetve a német Bernd Storck munkájáról a következőket válaszolta a két egykori szövetségi kapitány:

Dr. Mezey György Storck szerencsés húzásait emelte ki ,,Storcknak remek megérzései voltak, hiszen a selejtezők során olyan személyeket billentett hátsón, akiket már rég kellett volna, így megfrissítette a válogatottat. Ugyanakkor szerintem túl is futott egy picit, hisz ebben a magyar válogatottban nincs benne ekkora ünnepséget kiváltó lehetőség, viszont voltak neki szerencsés húzásai is ezen az EB-n. Nagyszerű mérkőzést játszott a csapat Ausztria ellen, szerencsés találkozót produkált Portugália ellen, aztán váratlan húzásainak is köszönhetően bevitte az együttest a nyolcaddöntőbe” – értékelt dr. Mezey. ,,Na de kérdem én, ha van a csapatban egy Böde, egy Nikolics, egy Németh Krisztián, akkor, hogy került be a keretbe Priskin, akit berakott a norvégok elleni pótselejtezőn, ahol ő belőtte élete gólját, amivel kijutottunk az Eb-re? Ki merte volna pont akkor Norvégiában épp Priskint betenni a csapatba? Szerintem

Bernd Storck véletlen, szerencsés és jó érzékekkel megtett húzásai voltak...” –mondta el dr. Mezey György, aki azt is megemlítette, hogy Dárdai Pál nem szövetségi kapitánynak javasolta Storckot, hanem bármi más funkciójú személynek az MLSZ keretén belül – ő egyébként az évekig Ausztriában légióskodó Szabics Imrét ajánlotta –, így mindenkit meglepett, hogy szövetségi kapitány lett, de senki nem látta Dárdai Paliban, hogy zseniálisan edzette ideig-óráig a magyar válogatottat.

Egervári Sándor Dárdait is dicséri ,,Dárdai egy igazi tehetséges edző és karizmatikus egyéniség, aki szerintem lendületbe hozta ezt a csapatot, közel került a játékosokhoz, akik nagyon jól viszonyultak hozzá, így biztonságosabb csapatjáték felé terelte a keretet, így azt mondhatom, hogy Dárdai is tett egy lapáttal az idei jó eredményekhez. Az Eb alatt a jelenlegi kapitánynak, Bernd Storcknak is voltak nagyon jó, meglepő döntései, jól felkészítette a csapatot mind fizikailag, mind mentálisan. Azt mondom, hogy az utóbbi évek legjobb teljesítményét nyújtotta ez a magyar válogatott. Szerencsére 3-4 hétig is folyamatosan edzhette a játékosokat az Eb előtt, amely lehetőség nekünk, korábbi szövetségi kaptányoknak egykoron nem adatott meg. Nekem annak idején mindig 4-5 nap lehetőségem volt, hogy felkészítsem a csapatot a mérkőzésekre, tornákra, így a technikai, taktikai felkészülést nehezen lehetett pontra tenni” – összegezett Egervári. Hogy áll a tabella jelenleg? Tulajdonképpen a három pont megszerzése volt a legfontosabb a magyaroknak a lettek ellen, amivel egy kis nyugalmat szerzett magának

az együttes, mellette pedig megőrizte kevés esélyét a világbajnoki részvételre: három forduló után a 9 pontos Svájc (7-3-as gólarány) és a 6 pontos Portugália (12-2) után a harmadik helyen áll Magyarország a B csoportban (4-3) – igaz, a szintén 4 pontos Feröer-szigeteket (2-6) csak jobb gólaránnyal előzi meg. A csoportelső automatikus résztvevője lesz az oroszországi világbajnokságnak, a csoport második helyezettje pótselejtezőn vehet részt.

Kik az esélyesek a csoportból? Elméletileg Svájcnak a továbbjutáshoz a csoport jelenlegi alsó hármasát (Feröer-szigetek, Lettország, Andorra) kell oda-vissza legyőznie, és vagy Portugália, vagy Magyarország ellen egy döntetlent elérnie, akkor már biztos csoportgyőztes lehet – ez a legreálisabb forgatókönyv. Portugália azért van lépéselőnyben, mert játékosai egy hatost rúgtak Feröeren, Magyarország pedig ugyanott elvesztett két pontot, habár a portugálok erősebbek is, mint a magyarok. A következő forduló találkozóin novemberben a Magyarország–Andorra, Portugália–Lettország és a Svájc– Feröer-szigetek összecsapásokon a papírforma szerint elméletileg nyernek a hazaiak, ezért valószínűbb, hogy a március 25-i Portugália–Magyarország mérkőzés kimenetele után lehet beszélni a magyarok továbbjutási esélyeiről. Ha győznek az Európa-bajnok portugálok, akkor reálisan csak a csoportharmadik hely lehet a cél, ami elméletileg a realitást tükrözné. A csoportbeli alakulatok erősségét tekintve kevés az esély arra, hogy keresztbeverésekre kelljen majd számítani, ugyanis a B-csoport szinte biztosan kettészakad. Czimbalmos Ferenc Attila |


| S PO RT |

VB-selejtezők, B csoport: Vissza a Földre!

Mintha csak ezt sugallná a magyar válogatott szereplése. A világbajnoki selejtezők B csoportjában, a második és harmadik fordulóban nyújtott teljesítménye alapján (összességében is) csak az lehet elégedett, aki nagyon elnéző, vagy aki már beletörődött, hogy a világbajnoki szereplés esélye a nullához közeledik. Az ugyan igaz, hogy „matematikailag” még semmi sincs veszve, ám az eddig megszerzett 4 pont nagyon kevésnek tűnik ahhoz, hogy a Bernd Storck által felkészített együttes valóban kijusson a VB-re. Két, szakmailag érdekes és tanulságos mérkőzést láthattunk, amely igazolta a valós erőviszonyokat, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy a balszerencse a mi oldalunkon állt. A Svájc ellen 2-3 arányban elveszített mérkőzésen a magyar csapat küzdeni akarásával nem volt gond. A mérkőzés egyes szakaszaiban úgy tűnt, hogy a svájci csapattal partiban vagyunk, és hogy akár a győzelem is kivitelezhető. Az, hogy a svájci csapat góljaira kétszer is reagálni tudtunk, hogy a játékosok „összeszedték magukat”, mindenképpen ígéretes. Azt azonban újból szomorúan tapasztaltuk, hogy a mérkőzés 89. percében kapott gól amatőr védelmi hibából született, és így az egy pontot sem tudtuk itthon tartani. Hiába volt Stieber hatékony játéka és Szalai igyekezete, a súlyos védelmi hibák és a fegyelmezetlenség miatt a csapat vereséget szenvedett egy verhető svájci együttestől. Bár igaz, hogy a játékvezető nem adott meg egy jogos tizenegyest, és a svájciak második gólja leshelyzetből született, a vereség fő oka nem ebben keresendő. A taktikai hiányosságok, vagy ha úgy tetszik, az el-

képzelés nélküli és esetlegességre épülő játék megbosszulta magát, mint sok más alkalommal. A Lettország elleni mérkőzésen Storck mester több helyen is változtatott a csapaton és a taktikán. A határozottabb, taktikailag fegyelmezettebb játék meg is hozta az eredményt. A magyar válogatott Gyurcsó és Szalai találatával 2-0 arányban legyőzte idegenben Lettországot egy olyan mérkőzésen, ahol egy pillanatig sem volt kétséges Dzsudzsákék győzelme. Bár a lett csapatnak is akadt néhány nagy lehetősége, a magyar válogatott a mérkőzés nagy részében mezőnyfölényben volt, és megérdemelten szerezte meg a három pontot. Itt viszont csendben meg kell jegyeznünk, hogy Lettország jóval szerényebb játékerőt képvisel, mint Svájc, és a három pont megszerzése kötelező. Ám a Svájc, illetve Feröer elleni mérkőzéseken veszített pontok a végelszámolásnál sokat jelentenek majd. Ez méginkább érthetővé válik annak fényében, hogy Svájc 3 mérkőzésből eddig már 9 pontot szerzett, és Portugália 6-6 gólt „rámolt be” Andorrának, illetve a Feröer-nek. A harmadik hely pedig ugye nem „partiképes”? A VB-selejtező B csoportjában lezajlott 2. és 3. forduló eredményei: Magyarország – Svájc 2-3; Portugália – Andorra 6-0; Lettország – Feröer 0-1; Lettország – Magyarország 0-2; Feröer – Portugália 6-0; Andorra – Svájc 1-2. A csoport jelenlegi állása: 1. Svájc 9p; 2. Portugália 6p; 3. Magyarország 4p; 4. Feröer 4p; 5. Lettország 3p; 6. Andorra 0p. Demeter Attila

/ 11. /

Románia is harmadik csoportjában

Cristoph Daum Románia labdarúgó-válogatottja magabiztosan szerzett három ponttal távozott Örményországból, ahol pénteken Jerevánban 5-0-ra (gólszerzők: B. Stancu 4. – büntetőből, Adi Popa 10., R. Marin 12., Stanciu 29. és Chipciu 59.) nyert a világbajnoki selejtezőkben, viszont jó játékát nem tudta megismételni Astanában, ahol kedden este egy gólnélküli döntetlent ért el Kazahsztánban. Cristoph Daum együttese mindkét találkozón támadó felfogásban játszott sok helyzetet kialakítva, ami bizakodásra ad okot a csoport hátralévő találkozóira nézve. Az E-csoport találkozóin a következő eredmények születtek: Lengyelország–Örményország 2-1 és Dánia–Montenegró 0-1. A csoportot egyelőre a 7 pontos Montenegró (7-1-es gólaránnyal) és Lengyelország (7-5) vezeti, őket követi Románia 5 ponttal.

Múlt heti rejtvényünk helyes megfejtése: – A legjobb vendég! Már háromszor felköltöttem, s mindig kifizette a számlát.

|

Központ hetilap | 2016 / 41. | október 13–19. |


\ 12. \

| KÁV É M ELLÉ |

Online pornó: öl, butít és nyomorba dönt?

A pornográfia és a pénzen megvásárolt gyönyör folyamatos aktualitása miatt mindig is jelen volt az emberiség történelmében. Azonban az internet szélessávú elterjedésével olyan kapuk nyíltak meg, amelyek azelőtt még sohasem. Könnyen, gyorsan, de legfőképpen ingyen lehet olyan szexuális élményekhez jutni, amely során még az utcára sem kell kilépni, az igazi emberi tekintettel sem kell találkozni, mégis valóra válik minden elképzelhető fantázia. Nincs félelem mögötte, a lebukás esélye pedig igencsak csekély. Bár a pszichiátria még nem ismerte el az internetpornót önálló függőségi ágként, hivatalos neve hiperszexuális szindróma lenne. A segítő szakmában dolgozóktól egyre gyakrabban lehet hallani, hogy olyan páciensek keresik fel, akik betegesen függővé váltak, ami negatívan hátráltatja őket az élet minden területén.

Világjelenség. Mi történik?

kezdetben ilyen problémákkal csak a számítógép programozó és informatikus szakemberek küzdöttek. Ők tapasztalhatták meg először, hogy ez valami másféle öröm, mint a hagyományos „pornóélmény”, olyasmi, aminek lehetetlen ellenállni. Az ámokfutásra késztető erő a szexuális újdonság

jesen unalmassá és érdektelenné válik.

Gary Wilson Pornóra kattanva című könyvében részletesen kifejti, hogy a netes pornó jelentős változásokat idéz elő az agyban, beleszól a dopamin-rendszerbe, aminek hatására az agy jutalomrendszere elhangolódik. Az agykutatás jelenleg azt mutatja, hogy azok lesznek testileg-lelkileg a legegészségesebbek, akiknek a jutalomközpontja a társas kapcsolatokra hangolódott, vagyis azt élik meg jutalmazónak, ha szeretteikkel lehetnek. Azonban az internetpornó során az agy olyanfajta jutalomra kapcsol át, amely eltávolít a társas érintkezéstől, és az „összetartozás támaszt nyújtó érzés helyett gyakran magányt és szégyenérzetet hagy maga után”. A szélessávú internet elterjedése (2006) magával hozta az internetpornó függőség elterjedését is, hiszen

Ennek elemi erejű hatása minden emlősnél megfigyelhető, aminek bizonyítására egy kísérletet végeztek el, amelynek során egy hím patkányt összezártak egy fogékony nősténnyel. Először vadul párosodni kezdtek, aztán a hím fokozatosan ráunt a nőstényre, mindaddig, amíg a nőstényt ki nem cserélték egy újabbra. A cserélgetés a hímet további aktusokra ösztönözte, a folyamatot pedig addig lehetett ismételgetni, amíg a teljes kimerültség állapotába nem jutott. Az internetes pornó pontosan ezt az élményt nyújtja, a változatosság élményét, ráadásul mindenféle kockázat nélkül, olyasmiket láthatunk, amit a valóságban nem szeretnénk, vagy nem is mernénk kipróbálni. Ebben a koordináta rendszerben pedig a „hagyományos” szexualitás – amely jó esetben két ember szeretetteljes, bizalmi kapcsolatán alapszik – tel-

Definíció hiányában nehéz meghatározni, hogy pontosan mikor is tekintünk valakit függőnek, de mindenképpen erről beszélünk, ha valaki az élet egyéb területein sem képes már helyt állni. „Akkor értem el a mélypontot – vall egy függő Garry Wilson könyvében – amikor egyetlen nap leforgása alatt elbuktam a gyógyszerész záróvizsgám, és elvesztettem a barátnőmet – a pornó és a halogatás miatt.” A szerző szerint a leszokás első lépése az internetes pornó tökéletes megvonása, ami elindíthatja az agy lassú visszahangolódását a normál kerékvágásba. A terápia azért sokkal nehezebb ezen személyek esetében, mint más függőségeknél, mert nem mondha-

Alig egy hete érte támadás Párizsban a hírességet, de máris ízléstelen vicc tárgyává tette az esetet egy amerikai jelmezbolt. Múlt hétfőre virradóra támadták meg rendőrnek öltözött fegyveres rablók Kim Kardashiant egy párizsi luxushotelben, ahol megkötözték és a fürdőszobába zárták a sztárt, majd több millió dollár értékű ékszerrel távoztak. A saját leírása szerint megfizethető árú Halloween-jelmezeket árusító

Costumeish nevű oldal egészen elképesztő reakciót talált ki az esetre: "Párizsi Ékszerrablás-áldozat" néven árul jelmezt. A 69,99 dollárba kerülő szett egy fehér köntösből, egy hosszú fekete parókából, egy "4 millió dolláros" műanyaggyűrűből, egy nagy napszemüvegből, egy szájpecekből és egy 60 centis kötélből áll. A leírásban ezt írják az egyébként csak az URL-ben megnevezett Kardashianról: „Egész életét az amerikai dekadencia, fiatalság és hedo-

nizmus promotálásának szentelte, de ez a csillogó életmód utolérte őt egy párizsi éjszakán, amikor fegyveres férfiak megkötözték, majd elvették az ékszereit és a lelki nyugalmát.” Az értékelések közt szinte csak 1, illetve 5 csillagos vélemények vannak, néhányan kárörvendenek és őrülten viccesnek tartják, de többségben gusztustalannak gondolják az akciót, és a jelmez azonnali visszavonására hívják fel az oldalt. Forrás: hvg.hu

Van kiút…

tó, hogy teljesen hagyjanak fel a szexszel, mint ahogy az alkoholistáknál javasolt a teljes absztinencia. Továbbá az sem mondható el, hogy ne használja a számítógépet, mert sokak számára ez a fő munkaeszköz, mégis ragaszkodni kell a szigorúan előírt szabályokhoz. A partner bevonása igen hatékony eszköz, vele is fontos megértetni, hogy nem ő a felelős, a függők ugyanis gyakran érvelnek úgy, hogy épp a partner miatt alakult ki, mondjuk a fizikai vonzerejük csökkenési miatt. Ez azonban nem igaz, a felelősség mindig a függőt terheli. Mi vár ránk a „távoli” jövőben?

A pornóoldalak már most érzékelhető hatást gyakorolnak a valóságos kapcsolatokra, így az emberiség könnyen elindulhat azon az úton, amelyik tovább erősítheti a valódi kapcsolat

Megkötözött Kim Kardashian-jelmezt is árulnak Halloweenra

| Központ hetilap | 2016 / 41. | október 13–19. |

nélküli, személytelen és magányos szexet. Már ma is találkozhatunk olyan fejlesztésekkel, amelyek Skype-on kötik össze a feleket úgy, hogy egy gombnyomással okozhatnak örömet egymásnak. De a japánok kifejlesztettek olyan guminőt, „akit” becsukott szemmel már teljesen élethűnek érzékelnek, hiszen bőre van és még testmeleg is. Szakemberek sokkoló dolgokról számolnak be: a társkeresők már egy-két ismerkedő randevú után szexet akarnak, tizenéves kisfiúk panaszkodnak arról, hogy nem tudnak ejakulálni, és huszonéves fiatalok szoronganak extrém módon egy hagyományos randevú előtt. Mindeközben a pornóoldalakon nem kell beszélni, udvarolni, nem szükséges jó benyomást tenni a másikra, nem kell elviselni az elutasítást. Timár Tímea

|

Központ hetilap 2016/41  

Maros megyei magyar nyelvű hetilap

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you