Rapinat 1/2022

Page 1


2

1-22 Raision KilliNallien lippukuntalehti

SISÄLLYS PÄÄTOIMITTAJA

2 Sisällys

Lilli Penttilä

3 Rapisee, rapisee…

rapinat@rakina.fi

4 LiNen missikisat 2022 6 Tuuret-vartion siirtymävaellus

TAITTAJA Essi Laitinen rapinat@rakina.fi

7 Sinihilkat Got Talent 8 Vaeltajien kokous 10 Tarinana Seikkailijoiden kasvatustavoitteet 12 Yhteystiedot 14 Kolon käyttö 15 Tieteentekijän jäljillä 16 Tapahtumakalenteri 18 Lippukunnanjohtajan palsta 19 KilliNallinurkka 20 Supen Rapinat 22 Ansioituneet 23 Henkevä Kannen kuva: Tuuret-vartion siirtymävaellus

Painos 150 kpl 42.vuosikerta


3

Rapisee, rapisee... Kevät on melkein jo ohi ja on viimein koittanut partioparaatin ja Rapinoiden aika. Kevät on ollut taas monipuolista toimintaa täynnä ja tänä keväänä on viimein päästy suurimmista koronarajoitteistakin partiotoiminnassa. On ollut hauska seurata koloiltoja ja muuta toimintaa, vaikkei itse olekaan päässyt siihen osallistumaan. Erityisen iso kiitos kuluneesta keväästä kuuluu jokaiselle vartionjohtajalle ja akelalle! Olette vetäneet upeaa toimintaa ja mahdollistaneet vaikka ja mitä koko tämän koronan rajoittaman ajan! Nyt edessä on monipuolinen leirikesä, sillä tänä kesänä luvassa on kolme isompaa leiriä. Sitä ennen on vielä ryhmien viimeisiä kokouksia ja muutamia tapahtumia ennen kesän taukoa. Kiitos taas kaikille killinalleille kuluneesta keväästä ja aurinkoisia kesäpäiviä jokaiselle! Kesän leireillä nähdään!

Näpsä


4

6.3.2022 Raisio

LiNen missikisat 2022 LiNen (= Lippukunta Neuvosto eli kaikki lippukuntamme yli 18 vuotiaat johtajat) missikisat ovat pitkät perinteet omaava johtajiston rentoutustapahtuma. Yhteistä oikeiden missikisojen kanssa näissä mittelöissä on vain nimi ja ”kruunu”, joka vaihtaa vuosittain omistajaansa. Miss RaKiNa -tittelin omistaja ratkotaan aina edellisen vuoden missin päättämällä tavalla. Vuosien aikana on nähty mitä moninaisimpia kisailuja tittelin ratkaisemiseksi. Missititteleitä on ratkottu muun muassa lumilinnan rakentamisessa, trivial pursuitissa, kuplafutiksessa, miekkailussa ja vaahtokarkkien tunkemisessa suuhun. Jokaisella on siis yhtäläiset mahdollisuudet voittaa titteli itselleen ja päästä järjestämään seuraavan vuoden kisoista omannäköisensä kamppailu. Tämän vuoden kisailun järjesti viime vuoden Miss RaKiNa Katri. Katri oli valmistellut meille hauskan viisiottelun. Muutaman lajin kohdalla naurun remakka meinasi viedä huomion itse lajilta, mutta kaikki lajit saatiin kuitenkin suoritettua ja voittaja selville. Ensimmäisessä lajissa saimme tehtäväksemme tehdä annetuista sanomalehdistä mahdollisimman pitkälle lentävä asia viiden minuutin aikana. Jokaisella oli kolme heittomahdollisuutta, joten sai askarrella, vaikka kolme erilaista vempelettä. Kisassa nähtiin palloja, lentokoneita ja jopa yksi frisbee tyylinen ratkaisu. Pisimmälle lentävä vempain oli kuitenkin pallo, jolle oli jätetty pieni häntä. Perinteiset paperilennokit eivät tässä mittelössä pärjänneet kovin hyvin.

Toisena lajina pääsimme kaatamaan limupulloja sukkahousuissa olevan pallon avulla. Sukkahousut olivat vielä sidottu vyötärölle ja käsiä ei saanut käyttää apuna. Tämä kisa oli erittäin tasainen ja saimme jokainen varmasti monta kymmentä elinvuotta lisää, koska nauroimme niin paljon toistemme suorituksille. Kolmantena lajina pääsimme rauhoittumaan kaiken nauramisen jälkeen ja nimeämään olympiavoittajia. Kolmen minuutin aikana saimme nimetä niin monta olympiavoittajaa kuin vain ikinä keksimme. Tämä osoittautuikin yllättävän vaikeaksi tehtäväksi. Tuntui, että jokainen nimi katosi mielestä sen


5

siliän tien, kun aika alkoi. Jokainen sai kuitenkin ainakin yhden nimen oikein. Tässä lajissa nähtiin myös tiukimmat jälkipelit, kun kiistelimme, hyväksytäänkö eri maiden jääkiekko joukkueet mukaan pelkällä joukkueen nimellä ja miten käy, jos on laittanut sekä joukkueen, että yksittäisen pelaajan. Ratkaisuksi tuli, että jos on laittanut joukkueen ja pelaajan niin vain toinen hyväksytään ja myös pelkät joukkueet sallitaan. Neljäs laji viisiottelussamme oli flip-acup. Tässä kisassa pöydän reunalla ollut ylösalaisin ollut pahvimuki piti onnistua nippaamaan pöydälle oikeinpäin ja sen jälkeen juosta vielä pöydän ympäri ja istua lattialle omalle paikalleen. Kuppien flippaaminen oli niin intensiivistä puuhaa, joten tästä lajista ei jäänyt oikein muistikuvia mitä tapahtui, koska keskittyi niin kovasti vain omaan kuppiinsa. Viimeisenä lajina etsimme kololle piilotettuja pingispalloja. 50 piilotettua palloa löytyi seitsemän ihmisen voimin yllättävän nopeasti yhtä palloa lukuun ottamatta. Viimeisen pallon etsintöihin tarvitsimme Katrilta hieman vinkkiä, koska se ei tuntunut löytyvän millään. Lopulta vinkkien avulla se löytyi kengästä, jonka sisälle oli mukamas jo katsottu useamman kerran, mutta sieltä se vaan putkahti. Jännittävien kisailujen jälkeen oli aika julistaa voittaja mitalikahvien ääressä. Uudeksi missiksi valittiin allekirjoittanut, jonka tasainen suorittaminen kaikissa lajeissa siivitti melko ylivoimaiseen voittoon. Ensi vuonna luvassa siis taas jotain erilaista.

Miss RaKiNa 2022 Päivi


6

12.3.2022 Kurjenrahka

Tuuret-vartion siirtymävaellus Lähdimme kololta klo 9.20 Kurjenrahkalle, jonne kesti ajaa noin puoli tuntia. Tutkittiin kuivattua jauhelihaa ja kostutettiin se valmiiksi lounasta varten. Lähdimme kävelemään Savojärven kierrosta, joka oli 5,7 km. Aurinko paistoi kirkkaasti ja oli liukasta. Olimme kävelleet noin 1,5 km, kun tulimme ensimmäiselle tehtävälle, jossa kävelimme metsään muistiinpano -välineiden kanssa ja kirjoitimme mitä näimme. Yritimme havainnoida maastosta asioita, joiden avulla itsensä voisi paikallistaa eksymätilanteesta. Tehtävän jälkeen jatkoimme matkaa ruokapaikalle ja matkalla näimme hienon padon. Kun saavuimme ruokapaikalle, sytytimme trangiat ja risukeittimen. Ruuaksi teimme pasta bolognesea, joka oli hyvää. Jälkiruoaksi teimme herkkuwrapit, joissa oli viipaloitua banaania, suklaata ja mascarpone -kermavaahtoa. Ne oli toooosi hyviä! Meillä oli matkaa jäljellä vielä noin 3,5 km, joten jatkoimme matkaa. Loppumatkan kuljimme aika lailla yhteen putkeen, mutta välissä pysähdyimme ottamaan kuvia hauskan puun luokse ja järven vankalla jäällä. Parkkipaikan lähellä kertasimme jokamiehenoikeudet hauskan pelin avulla ja kokeilimme lumikenkiä. Lopuksi saimme seikkailijoiden päätösmerkin, minkä jälkeen lähdimme kotiin. Mukana oli Milja, Paulina, Have, Dropi, Papa ja Santsi.

Santsi


7

26.3.2022 Kuristenlahti

Sinihilkat Got Talent Retkipaikkaan saavuttiin klo 10.00 aamulla. Ensimmäisenä etsimme keppejä ja teimme helmisoittimet. Sen jälkeen leikimme lipunryöstöä. Lipunryöstö oli rankaa koska oli niin paljon lunta. Lipunryöstön jälkeen mentiin laavulle laulamaan mm. Mandoliinimiestä ja Frontside Ollieta. Sitten meidät jaettiin ryhmiin ja ryhmissä piti keksiä Frontside Ollieen sanoitukset ja sanojen piti liittyä retkeen. Sen jälkeen teimme stressilelut jotka olivat ilmapallot joiden sisällä oli riisiä. Sitten menimme tekemään ruokaa trangialla. Teimme tortilloja. Ekana paistettiin jauhelihat ja pilkottiin salaatit Sitten syötiin ja ei saatu tortilloihin TOMAATTIA koska vettä ei tullut, joten ei saatu pestyä tomaatteja. Johtajat väittivät että vettä ei tule vaikka keksimme täysin selkeän selityksen miksi vettä ei tule. Sitten teimme ryhmissä näytelmät. Näytelmän suunnittelun jälkeen etsimme sopivat rooliasut. Sen jälkeen menimme alas tekemään hodareita. Ennen hodareiden valmistumista laskimme jäämäestä. Sitten söimme hodarit ja esitimme näytelmät ja lauloimme Frontside Ollien sanoitukset. Sitten lähdimme noin kuuden aikoihin kotiin.

Amanda, Frida, Friida, Sini, Finna, Siiri & Emma


8

25.3.2022 Raisio

Vaeltajien kokous: teemana uudet maut Perjantaina 25.3. koitti vaeltajien kevään toisen oman kerran aika. Kokouksen teemaksi valikoitu toiveiden pohjalta uudet maut ja niitä totisesti illan aikana maistelimmekin. Kokouksen ennakkotehtävänä oli ostaa kaupasta jokin elintarvike, jota ei ole itse aiemmin maistanut tai jota uskoo, että muut eivät ole aiemmin maistaneet. Lisäksi luotsit olivat tehneet kolmen ruokalajin kattauksen, jossa kaikkiin ruokalajeihin liittyi raaka-aineiden arvuuttelua tai muuta spesiaalia ohjelmanumeroa. Kokous aloitettiin sokkotastingilla, jossa oli tarkoituksena maistaa silmät kiinni luotsien kokkaamaa alkuruokaa ja koittaa tunnistaa mitä raaka-aineita se piti sisällään. Tästä vaiheesta olisi tallella hauskoja keskittyneen ja pahoinvoivan näköisiä kuvia osallistujista, mutta jätetään ne kuitenkin julkaisematta. Maistelun jälkeen käytiin alkusafkan raaka-aineet läpi. Kaikki, (paitsi lippukunnanjohtajamme :D) tunnistivat pääraaka-aineen, eli punajuuren. Lisäksi hyvin tunnistettiin creme fraiche, persilja, suola ja pippuri. Muita raakaaineitakin kek- sittiin jonkin verran ja taisi joku jopa saada kaikkikin oikein. Joko itse arvaisit, mistä oli kyse? Tsekkaa vastaus kirjoituksen alalaidasta. Alkuruoan ja pääruoan välissä maisteltiin osallistujien tuomia jänniä ruokia mm. kirkkaan vihreää pestojuustoa, sitruunaruohoa ja karambolaa (hedelmä). Näistä selkeästi jatkoon ja tulevaisuudessa ehkä jonkun kauppakassiin pääsi pestojuusto.

Karambolasta opittiin, että vihreänä se on raaka ja sitruunaruoho oli yllättävän voimakkaan makuinen. Pääruoksi tarjoiltiin vegenugetteja ja ranuja. Nugettitastingiakin oli toivottu ja tällä kertaa päätettiin laittaa arvostelun kohteeksi Apetitin, Finduksen ja Hälsans kökin lihattomat nugetit. Näistä viimeisimmän ulkonäkö herätti ristiriitaisia tunteita pinnalla olevien seesaminsiementen vuoksi. Osa rakastui, osa järkyttyi, osa kutsui madoiksi. Tastingin lopputuloksena kisan voitti Finduksen kalan malliset nugetit, joiden koostumus, maku, ulkonäkö ja tuoksu iskivät yksinkertaisesti parhaiten makuhermoihin. Apetitin pyörykkä


9

tyrmättiin täysin ja matonugetti jäi pitämään keskimmäisen paikkaa. Ennen jälkiruokaa testattiin loput vaeltajien tuomat ruoat, kuten annoona (hedelmä), mokka- ja vaniljamämmi, poppamiehen nallekarkit sekä pepino (kurkun ja melonin sekoitus, hedelmä/ vihannes). Mämmi oli parempaa kuin perinteinen versio vaniljakastikkeen/ kerman kanssa, nallekarkit veivät koko suusta maku- ja tuntoaistin, annoona jäi mieleen erikoisuudestaan ja pepino oikeasti maistui kurkun ja melonin sekoitukselta. Jälkkäriksi maisteltiin kalleinta ja eksoottisinta hedelmäsalaattia ikinä, jossa oli papaijaa, passionhedelmää, granaattiomenaa, mangoa, omenapäärynää ja karambolaa. Allekirjoittanut ei olisi tunnistanut ehkä kuin granaattiomenan ja passionhedelmän, mutta näistä ei jäänyt vaeltajilta yhtään hedelmää tunnistamatta!

Korppu


10

Tarinana Seikkailijoiden kasvatustavoitteet Merimansikat ovat lähdössä ensimmäistä kertaa partiotaitokisoihin. He ovat olleet partiossa puolisen vuotta. “Mutta Petra, missä Jenni on?” Minna kysyy huolestuneena sammoltaan, kun Jenniä ei näy. “Hän tulee varmasti kohta”, Petra vastaa. Minnaa silti huolestuttaa, mitä jos koko ryhmä ei olekaan paikalla. Jenni on Petran hyvä ystävä. He ovat tavanneet partiossa ja ovat viettäneet aikaa muutenkin partion ulkopuolella. “Merimansikat! Kohta kisat alkaa ja nyt jaetaan teille yhteisiä tavaroita, joita tarvitaan päivän aikana”, Petra kailottaa. “Mutta miksi meidän pitää noita kantaa, etkö sä vaan voisi?” Riina sanoo vastaan. “Teidän kuuluu ottaa vastuuta pienistä asioista ja tämä on sopiva asia siihen. Teidän kuuluu myös huolehtia hieman omasta elinympäristöstä ja yhteisistä tavaroista. Jokainen ottaa yhden asian niin se ei paljon repussa paina. Näin teistä tulee vastuuntuntoisia, se on yksi partion päämääristä”, Petra vastaa ystävällisesti ja jakaa tavaroita Merimansikoille. “Jenni tulee! Jenni, tässä on sulle pieni ensiapulaukku. Mulla on kauha ja kuorimaveitsi. Meidän pitää kantaa niitä tämä päivä. Jokaisella on jotakin. Näin me huolehditaan yhteisistä asioista ja saadaan vastuuta. Eikö olekin kiva?” Minna sanoo Jennille kun hän vihdoin saapuu. “Oi kiva! Mä tykkään ensiavusta niin kiva saada tämä. Toivottavasti tätä ei

kuitenkaan oikeasti tarvita”, Jenni miettii ja laittaa ensiapulaukun reppuunsa. Kisa alkaa ja Merimansikat lähtevät liikkeelle. “Ruokarasti, vihdoin”, Minna huokaisee kun he saapuvat neljännelle rastille. “Mullakin on jo nälkä”, Jenni vastaa ja samalla muistaa eväänsä repussa. Merimansikat saavat rastiohjeen ja he menevät kokoamaan trangiaa. “Mä haluan sytyttää tämän”, Minna sanoo ja saa tehdä sen. “Ota noita muita tavaroita kauemmas siitä, ettei ne syty myös”, Jenni huomauttaa, kun tavaroita on liian lähellä trangiaa. Minna saa trangian palamaan ja veden kiehumaan. “Kenellä on leikkuulauta?” Minna kysyy. Kukaan ei vastaa myöntävästi. “Petra! Leikkuulauta on unohtunut, miten me nyt saadaan perunat kuorittua ja pilkottua?” Jenni sanoo huolestuen Petralle. “Miettikää, missä voisitte ne kuoria ja pilkkoa. Jokaisella pitäisi olla vastaava mukana”, Petra luo toiveikkuutta lapsiin. Merimansikat alkaa kaivamaan reppujaan entistä enemmän, vaikka puolet sisällöstä onkin jo maassa. Jenni haukkaa palan eväsleivästään, hän ei jaksa odottaa keiton valmistuvan. “Lautanen, sehän sopii tähän”, Minna keksii ja alkaa kuorimaan perunaa lautasen päällä. “Hyvä, ei haittaa jos jotain unohtuu, yleensä ongelmat ratkeaa jotenkin”, Petra vastaa.


11

Maaliin tullessa Petra kysyy Merimansikoilta, mikä heidän mielestä tänään onnistui ja mikä ei. “Me osattiin ratkasta ongelma ja käytettiin lautasia, kun leikkuulauta oli unohtunut kololle”, Minna vastaa. “Titityy -rasti kyllä meni huonosti, kun me ei tunnistettu niitä lintuja. Niitä pitäisi harjoitella joskus”, Jenni miettii. “Ensiapurastilla me onnistuttiin, kun Jenni on hyvä siinä”,

Riina sanoo. Petra pohtii itsekseen, että onpa hän tyytyväinen Merimansikoihin. He osaavat hienosti pohtia asioita ja löytävät onnistumisia ja epäonnistumisia. He ovat koko ajan enemmän itsenäisesti ajattelevia yhteisön jäseniä.

Venla


12

Yhteystiedot


13


14

Kolon käyttö


15

26.-27.3.2022 Kuristenlahti

Tieteentekijän jäljillä Woodoon retki Lähdimme kololta kymmeneltä aamulla kohti Kuristenlahtea. Olimme perillä vähän enne yhtätoista. Kaikki olivat innoissaan. Veimme tavaramme Killintuvalle. Olimme puulajin tunnistusta. Söimme nakkikeittoa, kun olimme tulleet sisälle. Sen jälkeen teimme taskulamput ja perunaparistoja. Laitoimme petimme kuntoon, kun olimme valmiita teimme matojumppaa. Menimme ulos tarkastelemaan kiviä ja leikkimään kirkonrottaa. Menimme sisälle, koska meillä alkoi vapaa-aika. Leikimme sisällä matoja. Menimme ulos, kokosimme trangiat ja teimme ruoaksi makaroonia ja jauhelihaa. Tiskasimme astiat ja teimme jäätelöä. Saimme lapun, missä luki sanoja ja niistä sanoista piti tehdä näytelmä. Harjoittelimme näytelmää, ja kun olimme valmiita esitimme sen. Leikkimisen jälkeen söimme iltapalaa, hodareita ja mehua. Hampaiden pesun jälkeen menimme katselemaan tähtiä ja näimme otavan. Sitten menimme nukkumaan. Heräsimme kello kahdeksalta. Pakkasimme tavaramme ja tulimme lippuaukiolle. Rakensimme mekaanisesti toimivia tavaroita. Leikimme ja teimme ruokanyyttejä. Meillä oli avaruus aiheista ohjelmaa. Teimme grillitikuista ja vaahtokarkeista horoskooppien tähtikuvioita ja grillasimme vaahtokarkkeja.

Woodoo vartio


16

Tapahtumakalenteri SUDENPENNUT Kesäkuu 9.-12.6.Tammileiri

SEIKKAILIJAT

Elokuu 16.8. Avoimet ovet 23.8. Syyskirkko 30.8. Sudenpentu laumojen syksyn ensimmäinen kerta

Elokuu 31.7.-8.8. Keron kutsu 16.8. Avoimet ovet 23.8. Syyskirkko vk 35 ensimmäiset vartiokerrat

TARPOJAT Toukokuu 26.5. Tarpojien lupauksenantovaellus Heinäkuu 15.-23.7. Kajo 2022 Elokuu 31.7.-8.8. Keron kutsu 16.8. Avoimet ovet 23.8. Syyskirkko vk 35 ensimmäiset vartiokerrat


17

SAMOAJAT Heinäkuu 15.-23.7. Kajo 2022 Elokuu 31.7.-8.8. Keron kutsu 16.8. Avoimet ovet 23.8. Syyskirkko

VAELTAJAT JA AIKUISET Toukokuu 20.-21.5. Vaeltajien kevätretki Heinäkuu 15.-23.7. Kajo 2022 Elokuu 31.7.-8.8. Keron kutsu 13.-14.8. Suunnittelupäivä 16.8. Avoimet ovet 23.8. Syyskirkko


18

Lippukunnanjohtajan palsta Tätä kevään lehteä lukiessasi olemme toivottavasti päässeet näiden kahdelta ikuisuudelta tuntuneen vuoden jälkeen partiolaisina kerääntymään yhdessä partioparaatiin. Sudenpennut pääsivät kokemaan partioparaatin ihka ensimmäistä kertaa ja lippujamme oli kantamassa uusia samoajia. Kiitos kaikille osallistuneille sekä taustajoukoille. Toivottavasti tästä vuodesta jatkuu katkeamaton paraatiperinne. Moni muukin perinne on tehnyt paluun. Kuristenlahdessa meitä oli hurja määrä lautapeliteemaisella kevätyöretkellä ja partioviikolla saatoit bongata Killillä ja Nallilla partiohuivit. Kuristenlahdessa on riittänyt kuhinaa vartioiden retkien täyttäessä viikonloppuja. Kevätyöretkeä varten kaivon pumppukin puhdistettiin, joten taas riittää puhdasta vettä. Toukokuussa on enää muutamat kokoukset jäljellä, mutta odottaahan kesällä isot leirit. Sudenpennut saavat ensimmäiset kesäleirikokemukset Tammileirillä ja oman lippukunnan voimin suunnataan Lappiin Keron kutsulle. Heinäkuussa Evolle kokoontuu 12000 partiolaista finnjamboree Kajolle. Elokuussa sitten avoimien ovien aikaan meillä monella on repussa monen monta uutta partiokokemusta ja tarinaa, joita voimme kertoa lauma- ja vartiokavereillemme. Toivottavasti moni on saanut tänä keväänä partiosta uutta intoa tekemiseen ja säännölliset kokoukset ovat tuoneet uusia taitoja. Mukavaa loppukevättä!

Santsi


19

KilliNallinurkka KilliNallinurkka on Rapinoiden palsta, jonka tarkoituksena on esitellä lyhyesti lippukuntamme eri-ikäisiä jäseniä. Tältä palstalta löydät muun muassa tärkeää tietoa johtajien lempiherkuista, sudenpentujen parhaista retkikokemuksista ja vartioikäisten partionimistä.

Nimi ja partionimi? Emmiina Parsama Pesti lippukunnassa? Sudenpentulauman johtaja Kerro 3 oudointa juttua, jota olet tehnyt partiossa? 1. Pukeutunut banaanipukuun keskellä Turun keskustaa 2. Testannut mäkihyppy-simulaattoria 3. Ollut retkellä, jossa takavarikoitiin karkit Oletko lähdössä Kajolle tai Tammileirille? Entä lippukunnan vaellukselle? Olen lähdössä Tammileirille johtajaksi. Mikä on ollut tähän mennessä parasta kuluvassa partiokeväässä? Tähän mennessä parasta partiokeväässä on ollut pj-kurssi ja välitehtävän suunnittelu. Lempiretkiherkku? Suklaabanaani Kumpparit vai vaelluskengät? Vaelluskengät Parasta partiossa? Parasta partiossa on kaverit ja uudet kokemukset Terveiset muille KilliNalleille? Nautitaan tästä partiokeväästä täysin voimin, kun saa taas järjestää tapahtumia!


20

Supen Rapinat Ratkaise Sudoko.


21

Ratkaise ristikko. Mikä sana tulee pystysarakkeeseen ? ______________ 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Kevään kohokohta, jonka jälkeen saa jäätelöä. Lippukunnan retkipaikka. Seikkailijoista vanhempi ikäkausi. Vartiojohtajan tuki. Retkellä tavarat pakataan. Auttaa seikkailijoiden vartio johtajia.

Väritä kuva.


22

Ansioituneet LiNen Missi 2022 Päivi Kiviperä Onnea perheenlisäyksen johdosta Sanni ja Kai Siiri 18.11.2021


23

Et ole koskaan liian vanha asettamaan uutta tavoitetta tai unelmaa. - C.S. LewisTurn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.