Page 1

Τεύχος 11 Mάιος 2007 - Αύγουστος 2007

Παγκόσμιο Κύπελλο Χρυσό ο Παππάς στο Λίνζ

73ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πρωταγωνιστές ΝΟΙ και ΝΟΘ

Καλημέρα Ευρώπη! Στο Σχοινιά το Ευρωπαϊκό του 20081 // Kωπηλατικά νέα Issue 11.indd 1

23/7/2007 11:05:31 πμ


editorial

Μετά την επαναδραστηριοποίηση του θεσμού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το οποίο στήριξε με όλες της τις δυνάμεις η Ομοσπονδία μας, επόμενος στόχος μας ήταν η προετοιμασία ενός φακέλου για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης του στη χώρα μας. Η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου αλλά και η ανάληψη διεθνών διοργανώσεων είναι μέσα στις προτεραιότητες της ομοσπονδίας μας. Η υποβολή του φακέλου έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τις Ευρωπαϊκές ομοσπονδίες καθώς έχουμε πετύχει να προσφέρουμε χαμηλό κόστος παραμονής σε ξενοδοχεία 4 αστέρων ενώ η δεδομένη χρήση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων διασφαλίζει υψηλού επιπέδου αγωνιστικές προδιαγραφές. Στη συνεδρίαση των Ευρωπαϊκών ομοσπονδιών στο Λίντζ όπου παρευρέθη και ο δήμαρχος του Μαραθώνα κ. Σ. Ζαγάρης στηρίζοντας τη προσπάθεια μας, ανετέθη στη χώρα μας η διοργάνωση. Σήμερα μετά την ανάληψη του Πρωταθλήματος έχουμε ήδη ξεκινήσει τη προετοιμασία προκειμένου να οργανώσουμε ένα άρτιο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το οποίο θα αποτελέσει για την Ελλάδα παρακαταθήκη προκειμένου στο μέλλον να έρθουν κι άλλα μεγάλα κωπηλατικά γεγονότα . Στη προσπάθεια αυτή περιμένουμε κοντά μας όλο το κωπηλατικό κόσμο καθώς πιστεύουμε ότι αντικατοπτρίζεται η καθολική επιθυμία για ανάπτυξη των εθνικών μας ομάδων και διεθνή προβολή των εγκαταστάσεων μας. Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει ένα ισχυρό κέντρο ανάπτυξης της κωπηλασίας για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Το ευρωπαικό πρωτάθλημα του 2008 μας δίνει την ευκαιρία να το αποδείξουμε και στην πράξη . Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη.

2 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 2

Σε αυτό το τεύχος σελ. 3

Παγκόσμιο Κύπελλο

σελ. 4-5

Ευρωπαϊκό 2008

σελ. 6-7

Ναυτικός Όμιλος Νέου Φαλήρου και Πειραιά

σελ 8 - 11

73ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

σελ. 12

Γιώργος Δημητρίου

σελ. 13

Γιώργος Μουτσάτσος - Άρθρο

σελ. 14-15

Ρύθμιση Υποποδίων

σελ. 16 - 17 Επιστημονικό Θέμα σελ. 18- 19

Αποτελέσματα Αγώνων

σελ. 20

Καστοριά 2007

www.kopilasia.gr ΤΕΥΧΟΣ 11 Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΕΚΟΦΝΣ Ακτή Κουμουνδούρου 22, 185 33 Μικρολίμανο, Πειραιάς Τ210 41 18 011 - F210 41 18 088 E-mail info@kopilasia.gr - www.kopilasia.gr Δημοσιογραφική επιμέλεια: Νίκος Γκομώλης Επιμέλεια έκδοσης: Βασ. Γεωργίου Β΄11, 166 74 Γλυφάδα Τ 210 96 80 820 - F 210 96 81 647 E-mail info@ paralos.gr-www.paralos.gr

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΡΑΣ Πρόεδρος ΕΚΟΦΝΣ 23/7/2007 11:05:35 πμ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

ά

Στην 6η θέση τα διπλά

ΛΙΝΖ

Χρυσό μετάλλιο δια χειρός Παππά Η σειρά των Παγκοσμίων Κυπέλλων που διοργανώνει εδώ και χρόνια η FISA επιφυλάσσει σχεδόν μόνιμα ευχάριστες εκπλήξεις για τα ελληνικά κουπιά. Φέτος την ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο Ηλίας Παππάς που κατάφερε να κατακτήσει το μχρυσό μετάλλιο στο σκίφ ελαφρών βαρών κατά την διάρκεια του 1ου αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγινε στο Λίντζ της Αυστρίας από 1-3 Ιουνίου. Ο κωπηλάτης του ΝΟ Ιωαννίνων δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί που είχε από την προκριματική κούρσα καταφέρνοντας να τερματίσει πρώτος στον τελικό αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη θέση τους δυο Ολλανδούς που τον καταδίωκαν. Ο 25χρονος κωπηλάτης τόνισε μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου : «Από τα προκριματικά φαινόταν ότι μπορούσα να πετύχω κάτι καλό. Έτσι κι έγινε . Στον τελικό έλεγχα την κατάσταση . Το πιο σημαντικό είναι ότι οι συμμετοχές σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ανάλογες και πιο σπουδαίες από ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα . Πιστεύω ότι και στις επόμενες διοργανώσεις θα έχουμε ανάλογα αποτελέσματα»

Αναλυτικά η κατάταξη στον τελικό του σκίφ ελ βαρών έχει ως εξής: 1. Παππάς (ΕΛΛΑΔΑ) 2. Σούτερ (Ολλανδία) 3. Σνάιντέρς (Ολλανδία) 4. Σούντα (Ιαπωνία) 5. Πόντστουπκα (Σλοβακία) 6. Κόχ (Γερμανία)

7.11.95 7.12.86 7.15.88 7.16.30 7.16.51 7.21.76

Αντίθετα τα δυο άλλα ελληνικά πληρώματα που κατάφεραν να δώσουν το παρών στους τελικούς των αγωνισμάτων τους και συγκεκριμένα στο διπλό σκίφ ελ βαρών ανδρών και γυναικών δεν κατάφεραν να μπούν στην πρώτη τριάδα καταλαμβάνοντας αμφότερα την 6η θέση .Ο λόγος για τις Χρύσα Μπισκιτζή –Αλεξάνδρα Τσιάβου (7.21.47) και για τους Βασίλη Πολύμερο -Νίκο Μούγιο (6.38.03) . Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και οι δυο παραπάνω τελικοί έγινα κάτω από καταρρακτώδη βροχή. Από εκεί και πέρα στη δίκωπος άνευ ανδρών οι Θανάσης Λιόλιος, Βαγγέλης Τσουρτσούλας τερμάτισαν 1οι στο μικρό τελικό με 6.57.71 και κατετάγησαν 7οι στη γενική κατάταξη . Στη τετράκωπο άνευ των ανδρών οι Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας, Γιώργος Τσιομπανίδης, Παύλος Γαβριηλίδης ήταν 2οι στο μικρό τελικό με 6.08.53 και 8οι στη γενική. Στο διπλό σκίφ ανδρών οι Γιάννης Τσάμης και Γιάννης Χρήστου ήταν 3οι στο μικρό τελικό με 6.30.84 και 9οι στη γενική. Τέλος στην τετράκωπο άνευ ελ βαρών των ανδρών οι Απόστολος Γκουντούλας, Βαγγέλης Κουλουρίζος, Γιάννης Τσαλούχος και Νίκος Γκουντούλας πήραν την 6η θέση στο Γ΄ τελικό και 18η στη γενική.

ΛΟΥΚΕΡΝΗ

Παρουσία σε τρεις τελικούς Δυο έκτες θέσεις στους τελικούς του 3ου και τελευταίου αγώνα της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κωπηλασίας που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουλίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας ήταν ο απολογισμός των ελληνικών πληρωμάτων.

Ο λόγος για την τετράκωπος των ανδρών που αποτελούσαν οι Γιάννης Τσίλης-Γιώργος Τζιάλλας- Γιώργος Τσιομπανίδης –Παύλος Γαβριηλίδης και το διπλό σκίφ επίσης των ανδρών με τους συνονόματους Γιάννη Τσάμη και Γιάννη Χρήστου. Τα ελληνικά κουπιά είχαν ωστόσο δυναμική παρουσία στους μικρούς τελικούς της τελευταίας μέρας του παγκοσμίου Κυπέλλου. Τόσο το διπλό σκίφ ελαφρών των ανδρών με τον Βασίλη Πολύμερο και τον Δημήτρη Μούγιο , όσο και το αντίστοιχο των γυναικών με τις Χρύσα Μπισκιτζή και Αλεξάνδρα Τσιάβου κατέλαβαν την 1η θέση στους μικρούς τελικούς αποδεικνύοντας ότι άξιζαν μια θέση στους τελικούς . Στον μικρό τελικό αγωνίστηκε και η τετράκωπος άνευ ελαφρών βαρών των ανδρών μεν τους Απόστολο Γκουντούλα-Νίκο Γκουντούλα-Βαγγέλη Κουλουρίζο-Ηλία Παππά που κατέλαβε την 5η θέση. Μια μέρα νωρίτερα το ένα πλήρωμα της δικώπου άνευ των ελαφρών βαρών με τους Απόστολο Κουρκούμπα και Βαγγέλη Τσουρτσούλα πήρε την 5η θέση στον μεγάλο τελικό ενώ το άλλο με τους Θανάση Λιόλιο και Γιάννη Τσαλούχο τερμάτισαν 3οι στον μικρό τελικό. Φωτογραφίες: 1 έως 3. Ο Ηλίας Παππάς αμέσως μετά τη χρυσή κούρσα στο Λίνζ. 4. Βασίλης Πολύμερος και Δημήτρης Μούγιος στη Λουκέρνη 5. Η τετράκωπος άνευ ελ. βαρών κατά την πολύ καλή της παρουσία στη Λουκέρνη.

3 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 3

23/7/2007 11:05:35 πμ


Ο Σχοινιάς φοράει ξανά τα καλά του Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την Ολυμπιακή ρεγκάτα της Αθήνας , το Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά θα ανοίξει τις πύλες του ξανά στους κορυφαίους κωπηλάτες της Ευρώπηγς προκειμένου να φιλοξενήσει το 2ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών- γυναικών του 2008 Την απόφαση αυτή έλαβε το συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών Κωπηλασίας κατά την συνεδρίαση του στο περιθώριο του 1ου αγώνα του παγκοσμίου Κυπέλλου στο Λίντζ της Αυστρίας και μετά την παρουσίαση της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιάννη Καρρά ενώ το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης . Το 2ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κωπηλασίας (το 1ο θα διεξαχθεί φέτος στο Πόζναν της Πολωνίας) έχει προγραμματιστεί να γίνει από 19-24 Σεπτεμβρίου του 2008 και αναμένεται να συγκεντρώσει την συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων αθλητών αφού η επόμενη χρονιά περιλαμβάνει μόνο τους Ολυμπιακούς αγώνες όπου ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι πολύ περιορισμένος. Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ Γιάννης Καρράς τόνισε μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας «Πρόκειται για την μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες και το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και με την στήριξη της Πολιτείας αλλά και του Δήμου Μαραθώνα είμαστε έτοιμοι να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία αυτή τη νέα πρόκληση». Υπενθυμίζεται ότι πλην της Ολυμπιακής ρεγκάτας του 2004 , το Κωπηλάτοδρόμιο του Σχοινιά είχε φιλοξενήσει ένα χρόνο πρίν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων ενώ η ΕΚΟΦΝΣ το 1998 είχε διοργανώσει στα Ιωάννινα το παγκόσμιο Κύπελλο Εθνών (TNC).

4 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 4

23/7/2007 11:05:36 πμ


Ικανοποίηση Όσβαλντ ‘Ενας από τους ανθρώπους της FISA που όχι μόνο χάρηκε αλλά υποστήριξε με θέρμη την ελληνική υποψηφιότητα του Σχοινιά για το 2008 ήταν και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ντένις Όσβάλντ ο οποίος με τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του δεν έκρυψε την αισιοδοξίας του ότι το Ευρωπαικό πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα από τα πιο σύγχρονα προπονητικά κέντρα του κόσμου .Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΔΟΕ κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας λίγες ώρες μετά την υπογραφή του σχετικού μνημονίου της ΕΚΟΦΝΣ με την FISA και τις 25 Ευρωπαικές Ομοσπονδίες δήλωσε σχετικά . «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που θα δούμε την Ολυμπιακή εγκατάσταση του 2004 να αποκτά και πάλι ζωή. Το Κωπηλατικό Κέντρο του Σχοινιά είναι μια σπουδαία κληρονομιά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα παράσχει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις σε όλους τους αθλητές υψηλού επιπέδου που θα πάρουν μέρος στους αγώνες αλλά και σε όσους το επιλέξουν ως προπονητικό κέντρο » είπε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας της Διεθνούς Ομοσπονδίας αναγγέλλοντας την έναρξη της λειτουργίας του κι ως διεθνές προπονητικό κέντρο . Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που επιστρέφει στην διεθνή σκηνή μετά το 1973 θα ο Πρόεδρος της FISA Ντένις Όσβαλντ

φιλοξενηθεί φέτος στο Πόζναν της Πολωνίας 21-23 Σεπτεμβρίου κι αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότεροι από 500 αθλητές κι αθλήτριες. Εκείνες τις μέρες θα παρθεί η απόφαση και για την χώρα που θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό του 2009 όπου μέχρι στιγμής υπάρχουν δυο υποψηφιότητες αυτές της Λευκορωσίας και της Πορτογαλίας.

5 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 5

23/7/2007 11:05:40 πμ


100 χρόνια Πρωταγωνιστής Ο Ναυτικός Όμιλος Νέου Φαλήρου και Πειραιά , το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο ναυταθλητικό σωματείο στην Ελλάδα , εδώ και 102 έτη , αδιάλειπτα υπηρετεί τον αρχικό καταστατικό του σκοπό: «…την ανάπτυξη της προς την θάλασσαν αγάπης , την προαγωγήν και διάδοσιν των διαφόρων ναυτικών αθλημάτων…»με κύρια κι επιτυχημένη επίδοση στην κωπηλασία αλλά και την ιστιοπλοΐα. Στις τάξεις του περιλαμβάνονται Ολυμπιονίκες , Βαλκανιονίκες , Πρωταθλητές Ελλάδας. Επι δεκαετίες στις εγκαταστάσεις του Ομίλου ήταν το σημείο τερματισμού των αγώνων που γίνονταν στο Νέο Φάληρο . Πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής του Ομίλου ήταν ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουργιώτη που διατέλεσε και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ιστορική έδρα του Ομίλου που ιδρύθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1905 ήταν το περίφημο Ξύλινο Περίπτερο που , μαζί με το Θέατρο του Νέου Φαλήρου , χαρακτήρισε μορφολογικά την περιοχή στις αρχές του περασμένου αιώνα , στον μυχό του Φαληρικού κόλπου όπου και έγιναν οι Κωπηλατικοί αγώνες της Μεσολυμπιάδας του 1906. Η υπερεκατονταετής ιστορία και πορεία του ΝΟ Νέου Φαλήρου και Πειραιά κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν και είναι. Η ναζιστική κατοχή , η επταετία των συνταγματαρχών έπληξαν πολλές φορές βαριά αλλά και εξόντωσαν τον πιο παλιό , τον πιο αδικημένο αλλά και πιο μαχητικό Ναυτικό Όμιλο της χώρας. Το ξύλινο περίπτερο που παραχωρήθηκε στη ΓΓΑ το 1977 για τις ανάγκες στέγασης του εργοταξίου του ΣΕΦ , περιήλθε στην ευθύνη της ΓΓΑ και στη συνέχεια καταστράφηκε μαζί με όλο το αρχείο , τα Κύπελλα και το υλικό του Ομίλου από πυρκαγιές. Ο χώρος της Πλατείας Αλεξάνδρας που παραχώρησε στον Όμιλο η ΓΓΑ για να μην μείνει άστεγος όσο θα διαρκούσαν οι εργασίες στο ΣΕΦ αξιοποιήθηκε με αυταπάρνηση , θυσίες και προσπάθειες εκατοντάδων αθλητών , φίλων και μελών του Ομίλου και μετετράπη από σκουπιδότοπο σε σπουδαίο Ναυταθλητικό κέντρο με πρωτεργάτη τον –τότε και τώρα – Γενικό Γραμματέα του ομίλου , Πρωταθλητή της Κωπηλασίας και διατελέσαντα Γενικό Γραμματέα και έφορο υλικού της ΕΚΟΦΝΣ Δημήτρη Μακρή. Απο τον Όμιλο βγήκαν από το 1984 ως το 2000 αθλητές που διακρίθηκαν σε Πανελλήνια πρωταθλήματα (ενδεικτικά αναφέρουμε) : Μαγγέλης Δημήτριος, Σαλαπάτας Κωνσταντίνος, Τσουλουκιάν Νικόλαος, Μπανάσης Τιμολέων , Πλατιάς Δημοσθένης , Γεωργίου Παναγιώτης , Βαζακοπούλου Όλγα , Σαχατίτ Μαριλένα , Σιταρένιου Ασημίνα, Τσιγκούνη Σοφία, Δημητριάδη Μαρία , Μανώλαρου Καλλιόπη κι άλλοι. Αλλά και αθλητές που έφεραν στην ελληνική κωπηλασία γενικότερα και στον Πειραιά ειδικότερα διεθνείς διακρίσεις πρώτης τάξεως : Γαλέτσα Αικατερίνη (πρωταθλήτρια Βαλκανιονίκης , Πέμπτη σε παγκόσμιο Κύπελλο), Μακρή Κωνσταντίνα (Πρωταθλήτρια σε όλες τις κατηγορίες , χρυσή Βαλκανιονίκης , 13η σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ). Ο Ναυτικός Όμιλος παρά το ότι δεν διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνεχίζει τις προσπάθειες , αποτελεί δραστήριο μέλος της ΕΚΟΦΝΣ και κρατάει κοντά στα Ολυμπιακά ιδανικά πλειάδα νέων αθλητών. Το ΔΣ το Ομίλου ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κυριάκος Μακαρώνας Δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμμανουήλ Φουστέρης ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Θεόδωρης Μπακαούρης ΤΑΜΙΑΣ: Δημήτρης Καντήρος ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ: Παναγιώτης Βαζακόπουλος ΕΦΟΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ : Παναγιώτης Χαρμπής ΕΦΟΡΟΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ & ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ : Αναστάσιος Γεωργίου ΕΦΟΡΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ: Γεώργιος Μυλωνάς ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ : Ηλίας Σκαφίδας

Ο πρόεδρος του ΝΟΝΦΠ Κυριάκος Μακαρώνας

Issue 11.indd 6

23/7/2007 11:05:42 πμ


Oι αθλητές του ομίλου σε στιγμές διάκρισης με τα μέλοι του Δ.Σ. του Ν.Ο.Ν.Φ.Π.

Issue 11.indd 7

23/7/2007 11:05:58 πμ


“Χρυσοδάκτυλος ο ΝΟ Ιωαννίνων” Ο ΝΟ Ιωαννίνων ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Α΄ φάσης του 73ου Πανελληνίου πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε στο Σχοινιά από τις 12 ως και τις 15 Απριλίου έχοντας άξιο αντίπαλο τον ΝΟ Θεσσαλονίκης στην κατηγορία των ανδρών και τον ΟΕΑ ΝΑΒ στους εφήβους . Μιας φάσης που αν και δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς αφού όλη η πρεμιέρα των αγώνων αναβλήθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή , ολοκληρώθηκε κάτω από ιδανικές συνθήκες. Ξεκινώντας από την μεγάλη κατηγορία(ανδρών –γυναικών και ελαφρών βαρών) οι αθλητές του ΝΟΙ και του ΝΟΘ συλλόγων σχεδόν μονοπώλησαν τα χρυσά μετάλλια αφού στους είκοσι τελικούς κατέκτησαν από πέντε χρυσά μετάλλια. Στο φινάλε δε του προγράμματος στο πιο εντυπωσιακό αγώνισμα τις οκτάκωπες η βάρκα του ΝΟΘ επικράτησε αυτής του ΝΟΙ για μόλις 50΄΄ δευτερόλεπτα. Τα υπόλοιπα μετάλλια μοιράστηκαν ο Ολυμπιακός που κατέκτησε 3 χρυσά , ο ΙΟΘ και ο ΝΟ Καστοριάς που πήραν από δυο και οι Ν Ο Πόρου Τροιζηνίας, ΔΝΟ Ηγουμενίτσας και ΟΦΘ που κατέκτησαν από ένα.

Issue 11.indd 8

23/7/2007 11:06:09 πμ


Μικρή αποδείχτηκε η μόνιμη κερκίδα του Σχοινιά για να καλύψει τις ανάγκες των θεατών.

Issue 11.indd 9

23/7/2007 11:06:10 πμ


Ο οκτάκωπος του Ν.Ο.Θ. που κέρδισε το χρυσό μετάλειο στον τελευταίο αγώνισμα του προγράμματος

Ξεχώρισε ο ΟΕΑ ΝΑΒ Το πρώτο μέρος της Α΄φάσης που περιελάμβανε τους τελικούς στις κατηγορίες εφήβων νεανίδων και ανδρών-γυναικών κάτω των 23 ολοκληρώθηκε με τον ΟΕΑ ΝΑ Βόλου να αναδεικνύεται πολυνίκης και τον ΝΟ Ιωαννίνων να παίρνει κεφάλι στη βαθμολογία .Πιο συγκεκριμένα η ομάδα του Βόλου κατέκτησε 8 μετάλλια από τα οποία 4 χρυσά 3 ασημένια και ένα χάλκινο , αφήνοντας 2ο τον ΝΟ Καστοριάς που κέρδισε 2 χρυσά , 2 ασημένια κι ένα χάλκινο . Ωστόσο ο ΝΟ Ιωαννίνων ήταν αυτός που πήρε κεφάλι στη βαθμολογία ενόψει του υπολοίπου πρωταθλήματος αφού με τα πλασαρίσματά του έφτασε τους 115 βαθμούς έναντι τους 103 που συγκέντρωσε ο ΟΕΑ ΝΑΒ και τους 69 του ΝΟ Καστοριάς.

Εντυπωσίασαν κόσμος και εθελοντές Στα αξιοσημείωτα της Α΄φάση του 73ου Πανελληνίου πρωταθλήματος πρέπει να επισημάνουμε την εντυπωσιακή παρουσία του κοινού που κατέκλυσε και τις δυο μέρες των τελικών την μόνιμη εξέδρα του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά δίνοντας το δικό του χρώμα σε όλες τις κούρσες. Πολύ σημαντική και η παρουσία της νεοσύστατης ομάδας των εθελοντών της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας που πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες κατά την διάρκεια και των τεσσάρων ημερών των αγώνων. Μια προσπάθεια που σίγουρα αξίζει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον αφού το έδαφος όπως φάνηκε από αυτό το Πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι ιδιαίτερα πρόσφορο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι

μια άλλη ομάδα εθελοντών αναμένεται να αναλάβει δράση και στην Β΄φάση του πρωταθλήματος που θα γίνει στην Καστοριά.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕς ΑΝΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΝΔΡΕΣ –ΓΥΝΑΙΚΕΣ Αναλυτικά οι πρώτοι νικητές: Σκίφ ελ. Βαρών γυναικών: 1. Μπισκιτζή (Ολυμπιακός) 8.10.17, 2.Τσενολάρη (Αίολος) 8.13.97, 3. Λούζη (ΝΟΠΤ) 8.29.17 Διπλό σκίφ ελ. Βαρών γυναικών: 1. Καραμυτηλιού –Σακελλαρίου (ΙΟΘ) 7.37.16, 2. Γρηγοριάδου-Κορνηλίου (ΙΟΘ) 7.45.35, 3.Τσίντζου-Καραμπέτσα (ΟΜ. Ερετών) 7.50.63 Σκίφ ελ. Βαρών ανδρών: 1. Πολύμερος (Ολυμπιακός) 7.18.48, 2. Παππάς (ΝΟΙ) 7.26.19, 3. Μαρίνοις (ΕΝΟΑ) 7.29.29. Τετράκωπος άνευ ελ βαρών ανδρών: 1. Βασιλειάδης-Κουρκουρίκης-ΤσουκαλάςΜπογδάνης (ΝΟΘ) 6.36.88, 2. ΔημητρίουΚωτσίνης- Μοναχός- Πέτσης (ΔΝΟΗ), 3. Κωνσταντής- Γκόγκος – Πορίοκης-Ντούλας (ΝΟΙ) 7.11.46 Διπλό σκίφ ελ βαρών ανδρών: 1. Γκουντούλας Ν.- Γκουντούλάς Απ. (ΟΦΘ)6.37.60, 2. Μούγιος- Μέλλος (ΝΟΠΤ) 6.43.19, 3. Φυλακτός- Καραμυτηλιός (ΙΟΘ) 6.49.80, Τετραπλό σκίφ ελ βαρών ανδρών: 1. ΠαππάςΗ.-Λιόλιος- Λεοντάρης- Τζίμας (ΝΟΙ) 6.05.85,2. Ζήζος- Τσουρτσούλας- ΓραικόςΤσαλούχος (ΝΟΚ) 6.10.33, 3. ΜοσχονάςΙωάννου- Τσουκαλάς-Κουρκουρίκης (ΝΟΘ) 6.10.84 Τετράκωπος άνευ γυναικών : 1. Κοκκίνου- Αξιώτη- Ζαφειράκη- Σαμαρά

( ΝΟΘ) 6.57.69, 2. Χατζηιγνατιάδου – Πετροπούλου- Μοσχάκη- Σακελλαρίδου ( ΙΟΘ) 7.04.82 3. Τριανταφυλλοπούλου –Βαλάχη- Κουρκούμπα- Ακανθοπούλου (ΟΕΑ ΝΑΒ) 7.16.08, Διπλό σκίφ γυναικών: 1. Γιαζιτζίδου-Παύλου (ΝΟΚ) 7.27.50, 2. Σουλτάνη- Παρασκευάκη (ΝΑΣ) 7.33.91, 3. Τσενολάρη- Αλεξίδη (Αίολος) 7.36.03 Τετράκωπος μετά ανδρών: 1. ΚόλλιαςΔημητρίου-Τζιάλλας- Τσίλης- Ρίζος (ΝΟΙ) 6.24.79, 2. Κουλουρίζος- ΚροκίδηςΚουρκούμπας- Ντίμας-Σαλαβασίλης (ΟΕΑ ΝΑΒ) 6.27.66, 3. Κυριαζίδης- ΜπουφίδηςΠανολιάς- Γκιουζέλης- Θωμαίδης (ΝΟΘ) 6.55.02 Δίκωπος άνευ ανδρών: 1. ΤσιομπανίδηςΓαβριηλίδης (ΝΟΘ) 6.47.60, 2. ΛιόλιοςΠαππας Ν. (ΝΟΙ) 6.50.60, 3. ΤσουρτσούλαςΤσαλούχος (ΝΟΚ) 6.54.30 Διπλό σκίφ ανδρών : 1. Μούγιος-Τσάμης ( ΝΟΠΤ) 6.31.50, 2. Τζανίνης-Αλεξίδης (Ομ. Ερετών) 6.37.00, 3. Μαρίνος –Μηλωνάς (ΕΝΟΑ) 6.41.70. Σκίφ γυναικών: 1. Τσιάβου (ΔΝΟΗ) 7.47.90, 2. Μπισκιτζή (Ολυμπιακός) 7.58.40, 3. Τσίντζου (Ομ. Ερετών) 8.24.00, Δίκωπος άνευ γυναικών: 1. Κοκκίνου-Αξιώτη (ΝΟΘ) 7.48.60, 2. ΤριανταφυλλοπούλουΒαλάχη (ΟΕΑ ΝΑΒ) 8.07.90, 3. ΤσενολάρηΑλεξίδη (Αίολος) 8.20.60 Δίκωπος μετά ανδρών: 1. Τζιάλλας-ΤσίληςΡίζος (ΝΟΙ) 7.29.90, 2. Τσόχας-ΤιλέληςΤσάκος (ΝΟΒΑ) 7.30.30, 3. Νικολούζος –Ριγανάς- Βασιλας (ΝΑΟΚ) 7.35.80 Τετραπλό σκίφ γυναικών: 1. Γιαζιτζίδου-ΠαπαβασιλείουΠαπαδοπούλου-Παύλου (ΝΟΚ) 7.58.40,

10 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 10

23/7/2007 11:06:14 πμ


2. Τσιάβου-Κώνστα-Γκιζλή- Γκίκα (ΔΝΟΗ) 7.07.10, 3. Κωστούλα-Νάτση - ΝούσιαΣτεφάνου (ΝΟΙ) 7.13.40 Σκίφ ανδρών: 1. Πολύμερος (Ολυμπιακός) 7.07.70, 2. Σοφοκλέους (ΝΑΣ) 7.10.00, 3. Χρήστου (ΝΟΚ) 7.10.80 Οκτάκωπος γυναικών: 1. ΙΟΘ (Καραμυτηλιού-ΚωνσταντινίδουΠετροπούλου- Σακελλαρίδου- ΡήγαΧαυζηιγνατιάδου- Αργυριάδου- Σιδηροηλία) 7.15.60 , 2. ΝΑΣ( Παπαιωάννου – ΣουλτάνηΠαρασκευάκη – Καμπούρη- Κατσαμάνη –Παπαδοπούλου- ΚαραμαούναΜαυρομματάκη- Ροδίτη ) 7.22.20, 3. ΝΑΟΚ (Νάκα-Θεοδότου- Παναρέτου-ΚρητικούΣουρβίνου- Αργυρού- Θεοδότου Β.- ΠηγήΜάζη) 7.33.30 Τετράκωπος άνευ ανδρών: 1. Κόλλιας-Δημητρίου-Τσίλης (ΝΟΙ) 6.25.00, 2. Κουλουρίζος-Κροκίδης- ΚουρκούμπαςΠαπαχρήστος (ΟΕΑ ΝΑΒ) 6.29.90, 3. Τσιομπανίδης- Γαβριηλίδης – ΒασιλειάδηςΛιγγερίδης (ΝΟΘ) 6.48.00 Τετραπλό σκίφ ανδρών: 1. Παππάς Η. – Λιόλιος-Τζίμας- Παππάς Ν. (ΝΟΙ) 6.10.40, 2. Δουφλιάς- Τσουρτσούλας- ΧρήστουΤσαλούχος (ΝΟΠΤ) 6.20.10 ,3. Μούγιος- Τσάμης – Μέλλος- Στρατηγός (ΝΑΣ) 6.35.40 Οκτάκωπος ανδρών: 1. ΝΟΘ(Γαβριηλίδης- ΤσιομπανίδηςΒασιλειάδης- Καριώτης- ΑθανασόπουλοςΜπογδάνης-Τσουκαλάς- Μοσχονάς- Θωμαίδης ) 6.04.00, 2. ΝΟΙ (Τσίλης- ΤζιάλλαςΓεωργούλας- Κόλλιας- Λισγάρας- ΠέτρουΜανούρης- Λεοντάρης- Ρίζος ) 6.04.50, 3. ΝΟΘ (Κυριαζίδης- Στάρεβέλντ- ΔερματόπουλοςΜπουφίδης- Πανολιάς- ΚαραμαλήςΓκιουζέλης- Ιωάννου) 6.22.10

ΕΦΗΒΟΙ ΝΕΑΝΙΔΕΣ Αναλυτικά οι τρεις πρώτοι ανά τελικό Διπλό σκίφ (γ) –23 1. Τσιάβου-Κώνστα (ΔΝΟΗ) 7.36.10, 2. Κουρκούμπα-Καλαμπόκα (ΟΕΑ ΝΑΒ) 7.43.60, 3. Λούζη-Γιαννάκη (ΝΟΠΤ) 7.51.50 Δίκωπος άνευ (α) –23 : 1.Τζιάλλας-Τσίλης (ΝΟΙ)6.52.70, 2.Γκουντούλας Α.-Γκουντούλας Ν. (ΟΦΘ) 6.59.00, 3. Κουρκούμπας-Κροκίδης (ΟΕΑ ΝΑΒ) 7.09.40 Διπλό σκίφ εφήβων: 1.Σιλβέστρος-Τραυλός (ΝΑΟΚ) 6.51.50, 2. Σακελλαρίου –Κόνσολας (ΝΟΣαλ) 6.58.30, 3. Αφεντούλης –Τζάμος (ΝΕΚ) 7.06.50, Τετράκωπος μετά εφήβων: 1. ΠαπαχρήστοςΚοκόλης- Ντίμας- Καλαμπόκας- Σαλαβασίλης (ΟΕΑ ΝΑΒ) 6.41.00, 2. Δράκος-Μανούρης-

Νταλαμάγκας-Βεζάλης-Παπαλέξης (ΝΟΙ) 6.46.30, 3. Κυριαζίδης- ΔερματόπουλοςΜπουφίδης-Στάρεβέλντ-Αμουτζίδης (ΝΟΘ) 6.51.40 Τετράκωπος άνευ νεανίδων: 1. Τριαναταφυλλοπούλου-ΒαλάχηΚουτσορεβύθη- Ακανθοπούλου (ΟΕΑ ΝΑΒ) 7.18.90, 2. Καραμυτηλιού- ΚωνσταντινίδουΧατζηιγνατιάδου- Ρήγα (ΙΟΘ) 7.23.80, 3. Γιαμακίδου- Μουρατίδου- Λιγνού- Αγγελάκου (ΟΜ. Ερετών ) 7.56.10, Σκίφ νεανίδων: 1. Γιαζιτζίδου (ΝΟΚ) 8.19.42, 2. Βερβέρη (ΝΟΜ) 8.32.31, 3. Τσίνζου (Ομ. Ερετών 8.36.71. Δίκωπος άνευ εφήβων : 1. Αργυρόγιοαννης-Κουκουβάνης (ΝΟΒΑ) 7.17.30, 2. Ιωάννου-Κασιάρας (ΝΟΚ) 7.23.20, 3. Μποντόκια- Μητκάκης (ΝΟΓ) . Διπλό σκίφ νεανίδων : Κουρκούμπα-Καλαμπόκα (ΟΕΑ ΝΑΒ) 7.31.40, 2. Παπαβασιλείου-Παπαδοπούλου (ΝΟΚ) 7.36.70, 3. Κωστούλα-Νούσια (ΝΟΙ) 7.56.90 Σκίφ εφήβων : 1. Παπαχρήστος (ΟΕΑ ΝΑΒ) 7.20.60, 2. Σερδάκης (ΝΟΣ) 7.23.63, 3. Τζήμας (ΝΟΙ) 7.24.51. Διπλό σκίφ (α) –23: 1. Δούφλιας-Μέννης (ΝΟΚ) 6.36.40, 2. ΜέλλοςΤσάμης (ΝΟΠΤ) 6.39.80, 3. Γκουντούλας Α.-Γκουντούλας Ν. 6.41.30 Δίκωπος άνευ νεανίδων: 1. Χατζηιγνατιάδου-Καραμυτηλιού (ΙΟΘ) 7.08.40, 2. Τριαναταφυλλοπούλου –Βαλάχη (ΟΕΑ ΝΑΒ) 7.32.30, 3. Ζαφειράκη-Καραμπερη (ΝΟΘ) 7.37.00. Τετραπλό σκίφ νεανίδων: 1. Γιαζιτζίδου- ΠαπαβασιλείουΠαπαδοπούλου- Αναγνωστοπούλου (ΝΟΚ), 2. Αθανασίου- Νικολάου- Γκίκα-Σιάνου (ΔΝΟΗ) 7.37.80, 3. Νάκα-Θεοδότου Α.- Θεοδότου Β.Αργυρού (ΝΑΟΚ) 7.45.70 Δίκωπος μετά εφήβων: 1. Αργυρόγιαννης-Κουκουβάνης-Τσάκος (ΝΟΒΑ) 7.30.40, 2. Παπαχρήστος-ΚοκόληςΣαλαβασίλης (ΟΕΑ ΝΑΒ) 3. Ιωάννου- ΚασιάραςΤραιτσές (ΝΟΚ) 7.40.20. Τετράκωπος άνευ εφήβων: 1. Τζίμας- Μανούρης- Τσαμπούρης – Δράκος ( ΝΟΙ) 6.32.10, 2. Κυριαζίδης- ΔερματόπουλοςΜπουφίδης – Στάρεβέλτ (ΝΟΘ) 6.37.40 , 3. Ντίμας- πράππας- Τσιάρας- Καλαμπόκας (ΟΕΑ ΝΑΒ) 6.44.00 Τετραπλό σκίφ εφήβων: 1. Ψωμάς- Τσιγγούνης- Κόντης- Ζαμπέτης (ΝΑΣ) , 2. Μοναχός- Κωτσίνης – Βαγγέλης- Πέτσης (ΔΝΟΗ) 6.28.30, 3. Σακελλαρίου-ΚόνσολαςΚαρνέσης- Πέππας (ΝΟΣ) 6.28.70.

Οκτάκωπος εφήβων : 1. ΝΟΙ ( Τζίμας-Μανούρης-ΔράκοςΤσαμπούρης- Γκαλντέμης- ΖιάβραςΒεζάλης- Σκλιβανίτης- Παπαλέξης ), 2. ΝΟΘ (Κυριαζίδης- Δερματόπουλος- ΜπουφίδηςΣτάρεβέλτ- Δασκαλούδης- ΚωνσταντίνουΒουρέκας- Μιχαηλίδης- Αμουτζίδης ) 3. ΝΟΒΑ ( Αργυρόγιαννης- Κουκουβάνης- ΚρομμύδαςΚυριαζής- Θεοδώρου- Δουλαδίρης- ΜπέκαςΚολιαμήτρας- Τσάκος).

Ο συγκεντρωτικός πίνακας των μεταλλίων μετά την ολοκλήρωση της Α΄φάσης 1. ΝΟ Ιωαννίνων 8 2. ΝΟ Καστοριάς 5 3. ΝΟ Θεσσαλονίκης 5 4 ΟΕΑ.ΝΑ Βόλου 4 5. ΙΟ Θεσσαλονίκης 3 6. Ολυμπιακός 3 7. ΔΝΟ Ηγουμενίτσας 2 8. ΝΟΒ Αργοναύτες 2 9. ΝΑΣ 1 10. ΝΟ Πόρου Τροιζ. 1 11 ΟΦΘ 1 12 ΝΑΟ Καλαμαρίας 1 13 . Ομίλος Ερετών 0 14. Αίολος 0 15. ΝΑΟ Σαλαμίνας 0 16. ΝΟΑ Σούδας 0 - ΝΟ Μυτιλήνης 0 18. ΝΑΟ Κέρκυρας 0 19 ΕΝΟΑ 0 20 ΝΟΕ Καστορίας 0 - ΝΟ Γιαννιτσών 0

4 4 2 6 3 1 4 1 3 2 1 0 1 1 1 1 1 0 0 0 0

4 3 6 3 1 0 0 1 0 3 1 0 4 2 1 0 0 3 2 1 1

Ο Πίνακας των μεταλλίων στις κατηγορίες εφήβων νεανίδων και -23 1. ΟΕΑ ΝΑΒ 4 2.ΝΟ Ιωαννίνων 3 3.ΝΟΚαστοριάς 2 4.ΝΟΒΑ 2 5.ΔΝΟΗγουμενίτσας 1 6.ΙΟ Θεσσαλονίκης 1 7.ΝΑΟ Καλαμαρίας 1 -.ΝΑΣ 1 9. ΝΟ Θεσσαλονίκης 10.ΝΑΟ Σαλαμίνας 11.ΝΟ Μυτιλήνης -. ΝΑΟ Σούδας 13.Ομ. Ερετών 14.ΝΕ Καστοριάς -.ΝΑΟ Κέρκυρας -ΝΟ Γιαννιτσών -.ΝΟΠόρου Τρ. -

3 1 2 2 1 2 1 1 1 -

1 2 1 1 2 1 2 1 1 1 1

11 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 11

23/7/2007 11:06:17 πμ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Αντίο 21 χρόνια μετά Η 15η Απριλίου ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τον Γιώργο Δημητρίου αλλά και για την ελληνική κωπηλασία. Μετά από 21 χρόνια μέσα στις βάρκες ο Γιαννιώτης κωπηλάτης αποφάσισε στα 36 του χρόνια να αποσυρθεί από την ενεργό δράση , να «κρεμάσει» τα κουπιά του και να αφοσιωθεί περισσότερο στην οικογένειά του ακολουθώντας ουσιαστικά την σύζυγό του κι επίσης παλιά πρωταθλήτρια Αγγελική Γκρέμου που η μητρότητα την έκανε να φύγει νωρίτερα. Ο Γιώργος Δημητρίου ταυτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια με τον ΝΟ Ιωαννίνων στον οποία άρχισε και τελείωσε την αγωνιστική του καριέρα αλλά και με την Εθνική ομάδα στην οποία διατέλεσε ενεργό μέλος για περισσότερα από δέκα χρόνια. Ο ίδιος συγκινημένος μετά το τέλος του πανελληνίου πρωταθλήματος στο Σχοινιά κι έχοντας κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο με την οκτάκωπο δεν μπορούσε να κρύψει την συναισθηματική φόρτιση που τον διακατείχε «Είναι πολλά τα χρόνια και οι συγκινήσεις που έζησα στην κωπηλασία, αλλά τα χρόνια περνάνε και πρέπει να δώσουμε τη θέση μας στα νέα παιδιά».

Μαγικό 1999

Το μόνο απωθημένο μου οι Ολυμπιακοί αγώνες

Ο Γιώργος Δημητρίου έχει πολλά να θυμάται και να καμαρώνει γι αυτό το μεγάλο κομμάτι της ζωής του στην κωπηλασία « Εντός Ελλάδας έφτασα να έχω κατακτήσει 28 χρυσά μετάλλια στα πανελλήνια πρωταθλήματα .Ίσως είναι τα περισσότερα από κάθε αθλητή» Όσο για την Εθνική ομάδα τι να πρωτοθυμηθεί κανείς «Εκπληκτική χρονιά ήταν το 1999 που με τον Κώστα Καρυώτη καταφέραμε να περάσουμε σε όλους τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά τελικά δεν μπορέσαμε να πάρουμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες».

Απωθημένο Αυτό είναι και το μόνο «μελανό» σημείο στην σπουδαία καριέρα του όπως παραδέχεται κι ο ίδιος « Νιώθω χορτασμένος πραγματικά από την αθλητική μου πορεία . Το μόνο μου παράπονο αν μπορώ να το πω έτσι είναι ότι δεν κατάφερα να συμμετάσχω σε μια Ολυμπιάδα αν και το ήθελα πολύ. Τι να κάνουμε . Ας ελπίσουμε ότι θα το καταφέρουν τα παιδιά μου. Η ικανοποίηση θα είναι ίδια και μεγαλύτερη».

Πυροσβέστης Με τους φίλους και συναθλητές του στην Εθνική: Π. Μηλιώτη, Γ. Κουρκουρίκη, Κ. Καρυώτη

Η επόμενη μέρα στη ζωή του Γιώργου Δημητρίου επιφυλάσσει την άφιξη του δεύτερου παιδιού του που αναμένεται να του χαρίσει η Αγγελική Γκρέμου στα μέσα Αυγούστου. Ο ίδιος θεωρεί δύσκολο να ασχοληθεί από άλλο πόστο με την κωπηλασία ωστόσο δεν το αποκλείει. «Είμαι πυροσβέστης και παράλληλα ίσως ασχοληθεί και με την πτηνοτροφική μονάδα που έχουμε με τον αδελφό μου. Με την κωπηλασία δεν βλέπω να πως μπορώ να ασχοληθώ στο μέλλον, αλλά κανείς δεν ξέρει» Οι σημαντικότερες επιτυχίες του Γιώργου Δημητρίου χρονολογικά 1989 3η θέση στο Παγκόσμιο Εφήβων (2+) 1991 4η θέση στους Μεσογειακούς στα Γιάννενα(4-) 1993 3η θέση στο Παγκόσμιο Νέων (4-) 1997 5η θέση στο Παγκόσμιο πρωτ, Ανδρών (4ΧΕΒ) 2001 4η θέση στο Παγκόσμιο πρωτ Ανδρών(2+)

12 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 12

23/7/2007 11:06:18 πμ


Κινητήρια δύναμη τα Σωματεία

ά

του Γιώργου Μουτσάτσου εφόρου Αγώνων της ΕΚΟΦΝΣ

Μέσα από τα 37 χρόνια της ενασχόλησης μου με την Κωπηλασία είχα την τύχη να παρακολουθήσω την εξέλιξή της από την δεκαετία του 70 όπου η Ελληνική Κωπηλασία ήταν μακράν πίσω στον διεθνή χώρο (με φωτεινή εξαίρεση τη 2η θέση των εφήβων στο Παγκόσμι του 70 στην δίκωπο), μέχρι σήμερα όπου κάνοντας άλματα κατάφερε να έχει μία σημαντική υπόληψη στο διεθνές κωπηλατικό στερέωμα. Για να επιτευχθεί αυτό έπαιξαν σημαντικό ρόλο πολλοί άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι που με τις προσπάθειές τους καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό το χάσμα που μας χώριζε από τις προηγμένες κωπηλατικά χώρες. Τον σημαντικότερο όμως ρόλο έπαιξε το κύτταρο της Ελληνικής Κωπηλασίας που λέγεται σωματείο, μέσα από το οποίο ανδρώνεται ο αθλητής και παραδίδεται στις Εθνικές Ομάδες με την απαιτούμενη βάση για να προχωρήσει ακόμα πιο ψηλά. Οι άνθρωποι του σωματείου, προπονητές, παράγοντες, κ.λ.π. παλεύοντας με αντίξοες συνθήκες και χωρίς ουσιαστικά καμία υλική (πολλάκις ούτε και ηθική) απολαβή, φτιάχνουν την βάση για την ανάπτυξη. Εξ αιτίας αυτών, δύο βασικές αρχές σηματοδότησαν την χάραξη του σχεδιασμού της εφορείας αγώνων για την θητεία αυτή. Η 1η ήταν ότι χωρίς την ενεργή συμμετοχή των σωματείων στον σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση, τίποτα ουσιαστικό δεν μπορεί να γίνει. Η 2η ήταν ότι χωρίς να αναπτυχθεί η βάση της πυραμίδας, δεν είναι δυνατό να υπάρξει κορυφή με βάθος χρόνου. Έτσι, από την 1η μέρα, με την πλήρη συμπαράσταση του Προέδρου και του Δ.Σ., ζητήθηκαν οι απόψεις των συλλόγων και καταρτίσθηκε ένα πρόγραμμα τετραετίας, το οποίο σταδιακά όσο τα οικονομικά το επιτρέπουν υλοποιείται απρόσκοπτα Ας αναφέρουμε (με χρονολογική σειρά) τα βήματα που έγιναν: 1. Εντάχθηκαν τα αγωνίσματα των Α.Μ.Ε.Α. στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα ώστε να δοθούν τα κίνητρα για την ανάπτυξη της κατηγορίας. Σαν αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα πέντε σωματεία καλλιεργούν αυτή την κατηγορία. 2. Καθιερώθηκε αγωνιστική περίοδος ώστε να θεσμοθετηθεί περίοδος χειμερινής προετοιμασίας, αλλά και για να αποφευχθούν επιζήμιοι για τους αθλητές αγώνες σκοπιμοτήτων. 3.Αναβαθμίσθηκε το πρωτάθλημα των παλαιμάχων ώστε να συσπειρώσει τους παλαιούς αθλητές γύρω από το άθλημα με όποια οφέλη προκύψουν από αυτό. Ο σύλλογος παλαιμάχων της Καστοριάς (Παρασπουρτζούκια) και η τεράστια δουλειά που έχει κάνει είναι ένα από τα οφέλη της αναβάθμισης αυτής. 4. Καθιερώθηκε Πανελλήνια Συνάντηση Αναπτυξιακών Ηλικιών (ουσιαστικά ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για αυτή την κατηγορία) προκειμένου να δοθούν κίνητρα προσέλκυσης αλλά και συγκράτησης των νεαρών αθλητών. Ήδη η 2η (φετινή) διοργάνωση με τους περίπου 300 νεαρούς αθλητές δείχνει την επιτυχία του θεσμού. 5.Καθιερώθηκε και λειτούργησε πετυχημένα η κεντρική οργάνωση της μεγάλης φάσης του Π. Πρωταθλήματος λύνοντας πολλά προβλήματα στα σωματεία και παράλληλα σε συνδυασμό με το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο έκανε το επίπεδο οργάνωσης της φάσης αυτής να μην έχει να ζηλέψει πολλά από μεγάλες Διεθνείς διοργανώσεις. 6. Τροποποιήθηκε ο τρόπος αποζημίωσης από την ΕΚΟΦΝΣ των διασυλογικών αγώνων που διοργανώνονται από τα σωματεία, δίνοντας κίνητρα για υψηλοτέρου επιπέδου διοργανώσεις, κάτι που θα δείξει αποτελέσματα πιο έντονα μέσα στα επόμενα έτη. 7. Ενεργοποιήθηκε ο θεσμός των εθελοντών στις διοργανώσεις, κάτι που δραστηριοποιεί μεγαλύτερη μάζα γύρω από το άθλημα και πέρα από όλα τα άλλα, θα φανεί πολύτιμο στην ήδη αναληφθείσα διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008. 8. Και βέβαια, όπου ζητήθηκε, υποστηρίχθηκε η αγωνιστική παρουσία των σωματείων τόσο στο Πρωτάθλημα όσο και σε διασυλογικούς αγώνες από το υλικό της Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ που διετέθη για αγωνιστική χρήση των σωματειακών πληρωμάτων. Φυσικά ο σχεδιασμός δεν σταματά εδώ και έπεται συνέχεια, εφόσον τα οικονομικά το επιτρέψουν, με την διοργάνωση ενός Κυπέλλου Ελλάδας για την διατήρηση της ετοιμότητας των αθλητών σε όλη των αγωνιστική περίοδο, την διοργάνωση και 2ης Πανελ.Συνάντησης ανάπτυξης προς το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, κ.α. Αλλά πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι τίποτα από αυτά δεν θα είχαμε επιτύχει αν δεν υπήρχε η ενεργή συμπαράσταση του συνόλου σχεδόν των σωματείων που και ιδέες και προτάσεις δίνει, και συμμετέχει ενεργά στην υλοποίησή τους, και καλοπροαίρετα κρίνει και διορθώνει τα όποια λάθη.

13 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 13

23/7/2007 11:06:20 πμ


ΡΥΘΜΙΣΗ

ΥΠΟΠΟΔΙΩΝ

του Αθανασιάδη Αθανάσιου Προπονητή Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας

Στα υποπόδια μπορούμε να κάνουμε τρεις διαφορετικές μετρήσεις. Την γωνία των υποποδίων, το ύψος καθώς και την τοποθέτηση των υποποδίων από τον άξονα του σκαλμού. Γωνία υποποδίου Ως γωνία του υποποδίου ορίζεται η γωνία που σχηματίζεται από την οριζόντια επιφάνεια του σκάφους με την επιφάνεια του υποποδίου στην οποία εφάπτονται τα πέλματα του αθλητή. Η επιθυμητή γωνία υποποδίου είναι περίπου 42˚ μοίρες. Αυτή η γωνία επιτρέπει την άσκηση της μέγιστης βίομηχανικής δύναμης στο υποπόδιο και αποτρέπει το γλίστρημα του ποδιού στο παπούτσι. Είναι σημαντικό οι φτέρνες του αθλητή να βρίσκονται σε επαφή με το υποπόδιο κατά το άρπαγμα αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της κουπιάς. Μερικοί αθλητές των οποίων οι αρθρώσεις των αστραγάλων δεν είναι ευλύγιστοι μπορεί να έχουν δυσκολία στο να κρατούν τις φτέρνες τους σε επαφή με το υποπόδιο καθ’ όλη τη διάρκεια της κουπιάς. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η γωνία του υποποδίου να μειωθεί ώστε να μπορεί ο αθλητής να κρατά τα πόδια του σε επαφή με το υποπόδιο. Η γωνία δεν πρέπει να μειωθεί λιγότερο από 38ο μοίρες. Μία γωνία μικρότερη θα είχε ως συνέπεια τη δημιουργία τεχνικών λαθών στις φάσεις της κουπιάς. Αυτή η μικρότερη γωνία είναι λιγότερο αποδοτική και γι’ αυτόν το λόγο ο αθλητής θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ώστε σταδιακά να αυξήσει την ευλυγισία των αστραγάλων του. Καθώς η ευλυγισία αυξάνει θα πρέπει να μεγαλώνει και η γωνία μέχρι να φτάσει τις 42˚ μοίρες. Για να μετρηθεί η γωνία του υποποδίου χρειάζεται ένα ειδικό μοιρογνωμόνιο. Αφού οριζοντιωθεί το σκάφος τοποθετείται το μοιρογνωμόνιο πάνω στην επιφάνεια που ακουμπούν τα πέλματα του αθλητή και ο δείκτης θα δείξει την γωνία.

Γωνία ανοίγματος παπουτσιών Μαζί με την γωνία του υποποδίου, πρέπει να εξετασθεί και η θέση των παπουτσιών. Υπάρχει περιορισμένη πληροφόρηση για το πόσες μοίρες πρέπει να είναι αυτή η γωνία ενώ στα περισσότερα σκάφη δεν είναι προσαρμόσιμη. Παρ’ όλα αυτά συνιστάται η γωνία να μην ξεπερνά τις 25ο μοίρες. Αυτή η γωνία δεν θα ενδιέφερε αν δεν υπήρχε διαφοροποίηση από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Αυτή η γωνία υπάρχει γιατί καθώς ο κωπηλάτης πλησιάζει στη θέση αρπάγματος τα γόνατά του ανοίγουν προκειμένου να αφήσουν τον εξωτερικό του ώμο να κινηθεί ανάμεσά τους ( πλευρική κωπηλασία ). Στα σκάφη με διπλά κουπιά (τύπου σκιφ ) επειδή τα γόνατα του αθλητή είναι αρκετά κοντά στο άρπαγμα υπάρχει πολύ μικρή γωνία ανάμεσα στα παπούτσια τα οποία είναι σχεδόν παράλληλα. Πιστεύουμε ότι στην πλευρική κωπηλασία, από τη στιγμή που είναι σημαντικό να επανενώνονται τα γόνατα όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά το άρπαγμα, η καλύτερη θέση για τα παπούτσια είναι αυτή με την μικρότερη γωνία ανοίγματος.

Ύψος υποποδίου. Ύψος του υποποδίου είναι η κάθετη απόσταση από ένα σημείο στην πάνω επιφάνεια του σέλματος ( το ίδιο που χρησιμοποιείται και για την μέτρηση του ύψους σκαλμού) μέχρι και το χαμηλότερο σημείο του υποποδίου. Αυτή η μέτρηση συνδέεται με την θέση που έχουν τα γόνατα του αθλητή κατά τη φάση αρπάγματος. Καθορίζεται από τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του εκάστοτε αθλητή. Ένας αθλητής με μακριά πόδια μπορεί να έχει δυσκολία όταν το κουπί του βρίσκεται στην φάση αρπάγματος. Χαμηλώνοντας το υποπόδιο βοηθάμε τον αθλητή να παίρνει μια πολύ πιο βολική θέση. Το χαμήλωμα του ύψους του υποποδίου επιτρέπει στα γόνατα να κινούνται, κατά το άρπαγμα, περισσότερο προς τα πίσω. Θυμηθείτε ότι κατά το άρπαγμα το σκάφος δεν πρέπει να κινείται στον κατακόρυφο άξονα.

14 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 14

23/7/2007 11:06:20 πμ


Πώς μπορεί να μετρηθεί το ύψος του υποποδίου Βήμα πρώτο: Τοποθετείται ένας ευθύς πήχης κάθετα στις κουπαστές του σκάφους πάνω ακριβώς από το χαμηλότερο σημείο του υποποδίου. Μετριέται η απόσταση από το σημείο αυτό ως και την πάνω πλευρά του πήχη. Βήμα δεύτερο: Μετακινείται ο πήχης σε μια νέα θέση πάνω από το σέλμα. Μετριέται από την πάνω επιφάνεια του σέλματος μέχρι και την πάνω πλευρά του πήχη ( ίδιο σημείο που μετρήθηκε προηγουμένως). Βήμα τρίτο: Για να βρεθεί το ύψος του υποποδίου αφαιρείται από την απόσταση πήχη – υποποδίων (βήμα πρώτο ) η απόσταση σέλματος - πήχη (βήμα δεύτερο) . Η διαφορά αυτή είναι το ύψος του υποποδίου. Η απόσταση αυτή κυμαίνεται από 13 cm έως και 20 cm για γυναίκες και άνδρες. Συνήθως στις γυναίκες είναι 14 – 15cm ,ενώ για τους άνδρες είναι 16 – 18 cm. Το αποτέλεσμα της κατάλληλης ρύθμισης του ύψους του υποποδίου είναι η άνεση και η αποδοτικότητα του σώματος του αθλητή στο άρπαγμα. Άνεση, γιατί τα γόνατα του αθλητή βρίσκονται χαμηλότερα από τους ώμους στο άρπαγμα και ο αθλητής μπορεί να ταλαντώνει το πάνω μέρος του σώματος κατά το άρπαγμα ανεπηρέαστος από τα πόδια του. Αποδοτικότητα, γιατί το υποπόδιο δεν είναι πολύ χαμηλά ώστε να επιτρέπει στην βάρκα να κινείται κατακόρυφα κατά το άρπαγμα.

Τοποθέτηση υποποδίου Τοποθέτηση των υποποδίων είναι η απόσταση μεταξύ των υποποδίων και της θέσης του άξονα του σκαλμού. Η θέση αυτή επηρεάζει την γωνία αρπάγματος και την γωνία ξενερώματος. Συνήθως τα υποπόδια προσαρμόζονται με στόχο να επιτευχθεί ένα ομοιόμορφο άρπαγμα, στο πλήρωμα. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω παράδειγμα μία λάθος τοποθέτηση των υποποδίων θα δώσει διαφορετικές γωνίες αρπάγματος και ξενερώματος μεταξύ των αθλητών. Μετακινώντας τα υποπόδια και τοποθετώντας τις διαδρομές αρκετά μπροστά από την ευθεία του άξονα δεν αλλάζει το συνολικό μήκος της κουπιάς, αλλά διαφοροποιείται η σχέση μεταξύ γωνίας αρπάγματος και γωνίας ξενερώματος.

της κίνησης του κουπιού η συνολική δύναμη που ασκείται από το κουπί αλλάζει από δύναμη στρέψης σε προωθητική δύναμη και πάλι σε δύναμη στρέψης. Όταν το κουπί σχηματίζει γωνία 90˚ με την βάρκα, τότε το 100% της δύναμης που ασκεί το κουπί είναι προωθητική δύναμη. Δεν υπάρχει δύναμη στρέψης σε αυτή τη θέση και για αυτό το λόγο η θέση αυτή είναι η αποτελεσματικότερη θέση του κουπιού. Το πιο αποτελεσματικό τμήμα της κουπιάς είναι μεταξύ 25˚ γωνίας αρπάγματος και 15˚ γωνίας ξενερώματος. Η γωνία ξενερώματος είναι πολύ πιο οξεία από την γωνία αρπάγματος και συνεπώς οδηγεί στην παραγωγή μικρότερης δύναμης στρέψης στο σκάφος. Οι αθλητές μπορεί να έχουν διαφορετικές γωνίες ξενερώματος χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την πορεία του σκάφους. Υπάρχουν δύο κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται όταν προσαρμόζονται τα υποπόδια Ο πρώτος είναι ότι όλες οι γωνίες αρπάγματος πρέπει να είναι ακριβώς οι ίδιες. Τονίσθηκε ότι στο άρπαγμα το 50% της δύναμης που ασκείται είναι δύναμη στρέψης. Για αυτό το λόγο εάν οι γωνίες αρπάγματος όλων των κουπιών είναι ίδιες, η συνολική δύναμη στρέψης που ασκείται στη δεξιά πλευρά του σκάφους θα εξισορροπείται από τη συνολική δύναμη στρέψης που ασκείται στην αριστερή πλευρά του σκάφους και η βάρκα θα ακολουθεί ευθεία πορεία. Αυτό είναι σημαντικό. Ο δεύτερος κανόνας είναι ότι οι αθλητές θα πρέπει να είναι αποτελεσματικοί κατά το τελείωμα. Εάν ο αθλητής δεν είναι αρκετά δυνατός και αρκετά γρήγορος για να κάνει ένα επιτυχημένο ξενέρωμα, η γωνία ξενερώματος θα είναι πολύ μεγάλη. Επιμηκύνοντας τα υποπόδια σε συνδυασμό με τις διαδρομές, άρα και το μήκος αρπάγματος, θα μειωθεί η γωνία τελειώματος και θα γίνει το ξενέρωμα πιο αποδοτικό. Πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι όταν τροποποιείται η θέση του υποποδίου, αλλάζει η κατανομή του σωματικού βάρους του αθλητή πάνω στη βάρκα. Αυτή η προσαρμογή μπορεί να αλλάξει το κέντρο βάρους του πληρώματος και συνεπώς την ισορροπία του σκάφους. Η αποτελεσματικότερη ισορροπία αποκτάται όταν το σκάφος έχει την μεγαλύτερη δυνατή γραμμή πλεύσης. Σε πιθανές ανομοιομορφίες στο ολικό μήκος των ποδιών των αθλητών τα υποπόδια δεν τοποθετούνται σε ίση απόσταση δεξιά και αριστερά. Ανάλογα πιο πόδι είναι μεγαλύτερο, εκείνη η πλευρά βρίσκεται μακρύτερα από το σημείο μηδέν άρα και μακρύτερα από την κάθετο του άξονα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τα πόδια κατά την έκταση να τεντώνουν μαζί, και να έχουν την ίδια στιγμή, στις ίδιες γωνίες, την ίδια απόδοση. Σε σκάφη που δεν είναι δυνατή η διαφοροποίηση αυτή, θα πρέπει στο πόδι που είναι κοντύτερο να τοποθετείται ένας πάτος στο εσωτερικό του παπουτσιού ή μία λεπτή πλάκα ανάμεσα στο παπούτσι και την βάση των υποποδίων.

Η συνολική δύναμη που ασκείται από το κουπί αναλύεται στην προωθητική δύναμη και στην δύναμη στρέψης. Πρέπει να είναι κατανοητό ότι κατά την διάρκεια 15 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 15

23/7/2007 11:06:22 πμ


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΘΕΜΑ

και

Μυοσκελετικές Κακώσεις

Του Dr. Παναγιώτη Κουλουβάρη Ο ρθοπαιδικός Χειρουργός – Φυσικοθεραπευτής Μετεκπαιδευθείς στο Hospital for Special Surgery Cornel University, New York Ιατρός ΕΚΟΦΝΣ.

Το άθλημα της κωπηλασίας έχει εξαπλωθεί ταχύτατα τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο λίγες μελέτες υπάρχουν για τις κακώσεις που παρατηρούνται τόσο στην προπόνηση όσο και στους αγώνες. Από αυτή τη στήλη με μία σειρά από άρθρα θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τις πιο κοινές κακώσεις που παρατηρούνται στην κωπηλασία την αιτιολογία και παθοφυσιολογία τους καθώς και την αντιμετώπιση τους. Παράλληλα θα γίνει μία ανασκόπηση στην φυσιολογία του κωπηλάτη, του υλικού που χρησιμοποιεί και μια αδρή περιγραφή της μηχανικής του αθλήματος. Κατανοώντας την φυσιολογία του αθλήματος, την τεχνική και τις προπονητικές αρχές ο προπονητής, ο ιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής θα είναι ικανός να κάνει πρόληψη των κακώσεων και να μειώσει έτσι το διάστημα αποχής του κωπηλάτη από την προπόνηση και κατά συνεπεία από τον αγώνα. Το άθλημα της κωπηλασίας έχει πλούσια ιστορία και έχει κερδίσει πολλούς φιλάλθους τα τελευταία χρόνια. Οι πρώτοι αγώνες κωπηλασίας παρατηρούνται πριν 300 χρόνια στην Αγγλία. Αν και είναι από τα πρώτα αθληματα που εντάχθηκαν στους Ολυμπιακούς αγώνες εντούτοις δεν έχει γίνει εκτεταμένη μελέτη για τις κακώσεις που παρατηρούντιαι τόσο στην προπόνηση όσο και στον αγώνα. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι κακώσεις είναι αποτελέσμα υπερβολικής χρήσης, η αλλαγής φορτίου προπόνησης ή αλλαγής υλικού. Διαφορές στην μυική ισορροπία και ελλείμματα δύναμης έχουν επίσης ενοχοποιηθούν σαν αίτια κακώσεων. Η κωπηλασία περιλαμβάνει αερόβια και αναερόβια στοιχεία. Η συνεισφορά του αναερόβιου συστήματος εκτιμάται στο 1030% και το υπόλοιπο ανήκει στο αερόβιο. Λόγω της μεγάλης παραγωγής γαλακτικού οξέος κατά την διάρκεια των 2000 μέτρων η κωπηλασία θεωρείται ένα από τα κατ` εξοχήν

αθλήματα δύναμης. Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου μπορεί να φτάσει τα 70ml/kg/ min για τους προχωρημένους κωπηλάτες. Επίσης η κωπηλασία μακράς απόστασης έχει αποδειχθεί ωφέλιμη για την καρδιακή λειτουργία καθώς σε μελέτη βρέθηκε αύξηση του μυοκαρδίου, φυσιολογική συστολή με υψηλή ικανότητα εκτέλεσης έργου. Φάσεις κατά την κωπηλασία. Η κωπηλατική κίνηση περιλαμβάνει: το άρπαγμα, την ώθηση το τελείωμα και την επαναφορά. Άρπαγμα: τα πόδια και η σπονδυλική στήλη είναι σε πλήρη κάμψη τα άνω άκρα πλήρως σε έκταση καθώς τα κουπιά εισέρχονται στο νερό. Τα κουπιά είναι κάθετα στο νερό. Ώθηση: τα πόδια εκτείνονται και η σπονδυλική στήλη αρχίζει να εκτείνεται ελαφρά. Οι αρχάριοι κωπηλάτες διδάσκονται να χρησιμοποιούν τα πόδια τους. την σπονδυλική στήλη και τους ώμους με αυτή την σειρά για να αποφύγουν το σύνηθες λάθος να κάμπτουν τους ώμους γρήγορα για να τραβήξουν τα κουπιά. Αυτή είναι η φάση της ισχύος και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιηθούν τα πόδια για να αποδόσουν την μέγιστη δύναμη. Μόλις η σπονδυλική στήλη είναι σε έκταση τα άνω άκρα κάμπτονται και συνεχίζουν την επιτάχυνση των κουπιών μέσα στο νερό. Τελείωμα: οι αγκώνες προωθούν τα κουπιά από το νερό και οι λαβές ελαφρά χτυπούν τους κοιλιακούς ανγκάζοντας τον κωπηλάτη να στρίψει την λαβή ελαφρά προς τα κάτω για να βγάλει τα κουπιά από το νερό. Στη συνέχεια τα κουπιά έρχοντα παράλληλα με το νερό για να είναι πιο αεροδυναμικά και περάσουν μεγάλα κύματα. Επαναφορά: η φάση της ώθησης επανέρχεται καθώς τα άνω άκρα μεταφέρουν τα κουπιά μπροστά έτσι ώστε οι βραχίονες να είναι σε πλήρη έκταση η σπονδυλική στήλη να έρθει σε κάμψη και τα γόνατα σε κάμψη στο θώρακα. Διαγνωστική προσέγγιση στην κάκωση.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει εξέταση των περιφερικών και κεντρικών κακώσεων γύρω από την τραυματισμένη περιοχή. Αν υπάρχει έλλειμα ελαστικότητας ή/και δύναμης τότε καποια άλλη κίνηση θα γίνει για να αντιροπήσει αυτή την διαταραχή και η κάκωση μπορεί να προέρχεται από αυτή την περιοχή. Για παράδειγμα οι «σφιχτοί» οπίσθιοι μηριαίοι εμποδίζουν την ομαλή κάμψη ισχίου που με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κύφωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης. Πρέπει να μελετηθεί ο αθλητής τόσο στην βάρκα όσο και στο εργόμετρο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι 50% των κακώσεων παρατηρούνται έξω από την βάρκα στο σργόμετρο και στα βάρη. Έτσι όλες οι δραστηριότητες πρέπει να μελετηθούν. Σε μία μελέτη 10 ετών βρέθηκαν διαφορές στην περιοχή των κακώσεων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες αθλητές. Στον κωπηλάτη πιο συχνές κακώσεις παρατηρούνται στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, στο αντιβράχιο/καρπό και στο γόνατο ενώ στην κωπηλάτρια πιο συχνές περιοχές είναι ο θώρακας, η οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, το αντιβράχιο και ο καρπός. Μυισκελετικές κακώσεις Χαμηλή οσφυαλγία Κακώσεις στην σπονδυλική στήλη παρατηρούνται με συχνότητα 15-25% στους κωπηλάτες οι οποίες είναι και οι πιο συχνές. Αν και οι κωπηλάτες που δεν εμφανίζουν θσφυαλγία κατά την κωπηλασία έχουν και λιγότερα επεισόδια ασφυαλγίας από τον γενικό πληθυσμό, οι αθλητές που εμφανίζουν οσφυαλγία κατά την κωπηλασία θα εμφανίσουν και αργότερα υποτροπές. Παθοφυσιολογία της οσφυαλγίας Η οσφυαλγία στον κωπηλάτη έχει συνδεθεί με την υπερβολική κάμφη σε συνδυασμό με στροφικές κινήσεις της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. ΄Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η μυική ανισορροπία οπίσθίων μηριαίων και τετρακεφάλου,

16 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 16

23/7/2007 11:06:24 πμ


ασυμμετρία στους εκτείνοντες της οσφύος, ασυμμετρία στους μύες του ισχίου κυρίως στις γυναίκες και τέλος προπόνηση νωρίς το πρωί. Μηχανισμός κάκωσης Υπεβολική κάμψη της σπονδυλικής στήλης και στροφικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην οσφυική μοίρα κατά την φάση του αρπάγματος προκαλούν μεγάλη φόρτιση στην οσφύ την στιγμή που όλοι οι μύες είναι σε χαλάρωση. Οι συμπιεστικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην οσφυική μοίρα έχει βρεθεί να είναι 4.6 φορές της μάζας σώματος του κωπηλάτη. Κόπωση ιδιαίτερα με μεγάλο όγκο και υψηλής έντασης προπόνησης επειδεινώνει την μυική αδυναμία. Έχει βρεθεί στο εργόμετρο αύξηση της κάμψης της οσφυικής μοίρας κατά 75%-90% λόγω μυικής αδυναμίας. Σε άλλη μελέτη με 1632 κωπηλάτες κολλεγίων βρέθηκε ότι παράγοντες κινδύνου για οσφυαλγία είναι μεγάλος όγκος προπόνησης με πολλαπλές προπονητικές μεθόδους, η χρήση εργόμετρου πάνω από 30 λεπτά σε μία πρόπονηση, μεγάλο βάρος και ύψος αθλητή και έναρξη κωπηλασίας σε ηλικία κάτω των 16 ετών. Ερευνητές έχουν βρεί ότι η εύκαμπτη οσφυική μοίρα ευνοεί την αποφυγή οσφυαλγίας. Επίσης έχει παρατηρηθεί μικρότερη συχνότητα οσφυαλγίας σε προπονήσεις απογευματινές και αυτό έχει αποδοθεί στην καλύτερη λειτουργεία του μεσοσπονδυλίου δίσκου κατά το απόγευμα σε σχέση με το πρωί όπου έχουμε απορόφηση των υγρών από την νύχτα. Σε άλλη μελέτη βρέθηκε ότι εκπνοή και αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης κατά την φάση του αρπάγματος συσχετίστηκε με ελάττωση της φόρτισης της οσφυικής μοίρας και κατά συνεπεία ελάττωση των κρίσεων οσφυαλγίας. Ας τονιστεί εδώ όπως έχει ερευνηθεί από Έλληνα ερευνητή τον Dr. Βολιανίτη οι αναπνευστικές ασκήσεις έχουν ευεργετική επίδραση και στην απόδοση του αθλητή. Έτσι η καρδιοαναπνευστική προπόνηση βοηθά όχι μόνο την απόδοση αλλά και την σταθεροποίηση της οσφυικής μοίρας και την πρόληψη των κακώσεων. Στη συνέχεια εκτίμηση της οσφυαλγίας, αντιμετώπιση και λοιπές κακώσεις. 17 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 17

23/7/2007 11:06:24 πμ


Αποτελέσματα

Παστρικάκεια 2007 Φάληρο 20 Μαΐου

18 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 18

23/7/2007 11:06:25 πμ


19 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 19

23/7/2007 11:06:27 πμ


ΚΑΣΤΟΡΙΑ 2007

2η Πανελλήνια Συνάντηση Ανάπτυξης Το μέλλον είναι δικό τους Με πολυνίκη τον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς που κατέκτησε 2 χρυσά κι ένα ασημένιο μετάλλιο, ολοκληρώθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιουλίου η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Ανάπτυξης για κωπηλάτες και κωπηλάτριες από 12 ως 14 ετών. Και φέτος όπως και κατά την περσινή πρώτη διοργάνωση το νέο αίμα της ελληνικής κωπηλασίας έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξα στοιχεία κι άφησε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα για τις επόμενες χρονιές. Στην 2η θέση των μεταλλίων ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων με ένα χρυσό ένα ασημένιο και δυο χάλκινα ενώ από ένα χρυσό ακολούθησαν οι Αίολος, ΔΝΟ Ηγουμενίτσας και ΝΟ Γιαννιτσών. Συνολικά πήραν μέρος 27 σωματεία από όλη την Ελλάδα Αναλυτικά οι νικητές των έξι τελικών : ΔΙΠΛΟ ΣΚΙΦ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ: 1ΝΟ Καστοριάς(ΣπυρίδουΑναγνωστοπούλου), 2.ΝΟ Ιωαννίνων (Μήτση –Νταλαμάγκα), 3. ΟΕΑ ΝΑΒ (Ντίμα-Παβέλη) ΣΚΙΦ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΠΑΙΔΩΝ : 1. Κουφάκης (ΑΙΟΛΟΣ), 2. Λουλούδης (ΝΟΒΑ), 3. Καικάς (ΝΟΠΤ) ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΣΚΙΦ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ: 1. ΔΝΟΗ (Ντούρου-Σορώτου-ΚαρακίτσουΖιάκα) 2. ΝΕ Καστοριάς (Προδρομίδου-Παπαδημητρίου-Σεραφείμ-Κολιαμάνη), 3. ΝΟ Σαλ. (Παπαισιδώρου-Περάματζη –Πέτρου-Βεντούρη)

ΔΙΠΛΟ ΣΚΙΦ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΠΑΙΔΩΝ : 1. ΝΟ Καστ. (Στάμκος-Δουφλιάς), 2. ΝΕΚ (Κωστέας-Λάτσιος), 3. ΝΟΙ (Στεργιάδης-Κώστας) ΣΚΙΦ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ : 1. Διαμάντη (ΝΟΙ), 2. Κωστοπούλου (ΝΟ Αργοστ.), 3. Τσομπανή (ΝΟ Μυτ.) ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΣΚΙΦ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΠΑΙΔΩΝ : 1. ΝΟ Γιαν(Ψηλομέσης-ΚαλαιτζήςΛουκίδης-Πέσιος), 2.ΝΟΚ (Τσίπος-Λιάπης-Πέτρου-Γιαντσελίδης), 3. ΝΟΙ (Μάτζιος-Κόλλιας-Διαμανγτής-Αντώνης) Ο πίνακας των μεταλλίων : Ο Τζιάνι Ποστιλιόνε βραβεύτηκε από 1.Ν.Ο.Καστοριάς 2 1 0 “Τα Παρασπουρτζούκια” 2.Ν.Ο. Ιωαννίνων 1 1 2 3.Αίολος Μυτ. 1 0 0 -.ΔΝΟ Ηγουμενίτσας 1 0 0 -Ν.Ο.Γιαννιτσών 1 0 0 6.Ν.Ε.Καστοριάς 0 2 0 7.ΝΟΒΑ 0 1 0 -.Ν.Ο.Αργοστολίου 0 1 0 9.ΟΕΑ ΝΑΒ 0 0 1 -.ΝΟΠΤ 0 0 1 -Ν.Ο. Μυτιλήνης 0 0 1 -Ν.Α.Ο.Σαλαμίνας 0 0 1

Οι Σπυρίδου - Αναγνωστοπούλου(ΝΟΚ) νικήτριες του διπλού σκιφ αρχαρίων κορασίδων.

20 // Kωπηλατικά νέα

Issue 11.indd 20

23/7/2007 11:06:29 πμ

Kωπηλατικά Νέα 11  
Kωπηλατικά Νέα 11  

Ελληνικη Κωπηλατικη Ομοσπονδια The official magazine of Hellenic Rowing Federation

Advertisement