Page 1

Τεύχος 22 Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2010

Π Α Γ ΚΟ Σ Μ ΙΟ Ι K ω π η λ ατικά νέα 1


editorial

Μία ακόμη αγωνιστική χρονιά ολοκληρώθηκε και η Ελληνική κωπηλασία βρίσκεται στα υψηλότερα σκαλιά των Παγκοσμίων και Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Μετά τις μεγάλες επιτυχίες στα παγκόσμια Πρωταθλήματα Εφήβων/Νεανίδων και Νέων ήρθε η σειρά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο οποίο με δύο χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλια επιβεβαιώσαμε για μια ακόμα φορά τη πολύ δυνατή παρουσία μας. Ακολούθησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών στη μακρινή Λίμνη Καραπίρο της Νέας Ζηλανδίας όπου με ένα ασημένιο και δυο χάλκινα μετάλλια η ομάδα μας βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο της Παγκόσμιας Κωπηλασίας. Όλα όμως αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται τόσο στη πολύ σκληρή και απόλυτα προγραμματισμένη δουλειά των αθλητών μας οι οποίοι είναι οι και οι βασικοί πρωταγωνιστές, όσο και των προπονητών μας κ.κ. Α. Παλαιοπάνο, Χ. Βλασταρίδη, Α. Αθανασιάδη και Κ. Κοντομανώλη που με επικεφαλής τον κ. Τζιάννι Ποστιλιόνε είναι συνέχεια μαζί τους επιτηρώντας όχι μόνο το προπονητικό αλλά και υποστηρικτικό έργο στα μακρόχρονα προπονητικά κοινόβια. Ένας ακόμα άνθρωπος που έχει συντελέσει τα μέγιστα στις επιτυχίες των αθλητών μας είναι ο ιατρός της ομάδος κος Ιωάννης Χριστογιάννης που με τις οδηγίες του εξασφάλισε την πολύ καλή υγεία των αθλητών μας. Σε λίγες ημέρες μία Νέα Χρονιά αρχίζει, στην οποία δεσπόζει η προσεχής πρόκριση πληρωμάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι η ελληνική κωπηλασία να έχει πολλές συμμετοχές και επιτυχίες σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Καλή Χρονιά και Ευτυχισμένο το 2011!!!

www.kopilasia.gr ΤΕΥΧΟΣ 22 Ιδιοκτήτης - Εκδότης: ΕΚΟΦΝΣ Ακτή Κουμουνδούρου 22, 185 33 Μικρολίμανο, Πειραιάς Τ 210 41 18 011 - F 210 41 18 088 E-mail info@kopilasia.gr - www.kopilasia.gr Δημοσιογραφική επιμέλεια: Νίκος Γκομώλης Επιμέλεια έκδοσης: Λεωφ. Κορωπίου - Μαρκοπούλου 49, Κορωπί, Αττική 194 00 T: 210 9680820, F: 211 7408860 E-mail info@ paralos.gr - www.paralos.gr Φωτογραφικό υλικό: Aρχείο ΕΚΟΦΝΣ φωτο Τσουρτσούλας ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

2 Kωπηλατικά νέα


ΘΕΡΜΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΠΙΤΣΑΞΗ

«Παράδειγμα για όλους η Κωπηλασία»

Π

αράδειγμα προς μίμηση για τον αθλητισμό της χώρας χαρακτήρισε την Ελληνική Κωπηλασία ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής συγχαίροντας τους πρωταγωνιστές του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Νέας Ζηλανδίας αλλά και τους μεταλλιούχους της Ολυμπιάδας νεότητας της Σιγκαπούρης στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της ΕΚΟΦΝΣ Γιάννη Καρρά , στη ΓΓΑ.

πληρωμάτων και μια σοβαρή παρουσία». Εκτός από τις κατηγορίες των ανδρών/γυναικών, ακολουθεί μία πολλά υποσχόμενη γενιά, όπως εξήγησε ο Γιάννης Καρράς: «Πίσω από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης κατηγορίας, μια νέα γενιά έρχεται να συμπληρώσει τα κενά και ν' αποτελέσει νέα δυναμική στο μέλλον του αθλήματος. Για να μπορέσει αυτή η νέα γενιά των κωπηλατών να συνεχίσει χρειάζεται στήριξη».

Ο πρόεδρος της κωπηλατικής Ομοσπονδίας ευχαρίστησε τον Πάνο Μπιτσαξή για τη στήριξη που παρέχει η Πολιτεία στο άθλημα, ενώ με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού εξήρε το έργο της ομοσπονδίας για τις μεγάλες επιτυχίες που έχει χαρίσει στην Ελλάδα.

Τα φλέγοντα θέματα των κινήτρων των αθλητών από την Πολιτεία και τη στελέχωση των Εθνικών ομάδων από προπονητές- με αναφορά στην κατάχρηση που παρατηρήθηκε τα περασμένα χρόνια στο σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ: «Έξι χρονιές συνέχεια παίρνουμε σταθερά τα ίδια χρήματα από την Πολιτεία. Παρά τις παρούσες σήμερα οικονομικά συνθήκες. Τα αποτελέσματα της ελληνικής κωπηλασίας δικαιώνουν, όμως και το τελευταίο ευρώ που έχουμε λάβει. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ένταξη του αθλήματός μας στην πρώτη κατηγορία, ώστε να μην έχουμε μείωση τουλάχιστον του προϋπολογισμού. Χρειάζεται να δίνονται κίνητρα στους αθλητές, επίσης κίνητρα για εργαζόμενους αθλητές. Προκρίθηκε ως λύση να πρέπει να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών. Αν συμβαίνει αυτό, όμως δεν θα έχουν ασφάλεια. Πότε θα πάρει σύνταξη ο αθλητής; Θα έχει χάσει παραδείγματος χάρη οχτώ συντάξιμα χρόνια. Όταν τελειώσουν, ναι τότε θα πρέπει να πάνε να εργαστούν όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες. Μπορεί να έγινε κατάχρηση των διευκολύνσεων που έδινε η Πολιτεία. Ένα άλλο θέμα αφορά τους προπονητές, χωρίς τους οποίους η στελέχωση των εθνικών ομάδων θα ήταν αδύνατη. Αν η Πολιτεία θέλει παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα πρέπει να δοθούν χρήματα για μια τόσο κρίσιμη χρονιά, όπως είναι αυτή για την Ολυμπιακή προετοιμασία. Σήμερα με ενημέρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ότι δεν θα δοθούν χρήματα για Ολυμπιακή προετοιμασία».

Βασικό θέμα αποτέλεσε αυτό των κινήτρων των αθλητών, με τον Πάνο Μπιτσαξή να τάσσεται «υπέρ της δίκαιης ανταπόδοσης των προσπαθειών των αθλητών που κουράζονται και κερδίζουν, αλλά κατά της κατάχρησης των προνομίων που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια». Ο γγ Αθλητισμού υποσχέθηκε «έναν διάλογο που εμπλέκει πολλές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Η απαξίωση των προνομίων ήταν αποτέλεσμα τακτικής πολλών που έπαιρναν τους... μισθούς στο σπίτι τους. Πρέπει να συμφωνήσουν πολλά υπουργεία.» Το φλέγον θέμα της οικονομικής ενίσχυσης για την ολυμπιακή προετοιμασία απασχόλησε επίσης με τη θέση της ΓΓΑ να είναι: «Οι αθλητές που έχουν καλή πιθανότητα διάκρισης θα ενισχυθούν. Όχι όμως να χάνονται τα χρήματα στον γενικό κουβά των παροχών. Θα υπάρξει πρόνοια από τη ΓΓΑ, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες και την ΕΟΕ». Χαρακτηριστικά, ο Πάνος Μπιτσαξής ανέφερε: «Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο, ότι το κονδύλι δεν επιτέλεσε το σκοπό για τον οποίο δόθηκε. Θα δοθούν χρήματα μόνο για αθλητές που έχουν σοβαρές πιθανότητες να διακριθούν. Η διάκριση κρίνεται ανά αγώνισμα. Η χρήση των χρημάτων πρέπει να είναι παραγωγική, με λιγότερα να κάνουμε περισσότερα, δεν ξέρω αν την εποχή των παχέων αγελάδων ήταν καλύτερη. Η ορθολογική διαχείριση των χρημάτων δίνει καρπούς και αποτελέσματα».

Στη συνέχεια ο Πάνος Μπιτσαξής έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής προσπάθειας «Η κωπηλασία είναι μία από τις μεγάλες ελπίδες του ελληνικού αθλητισμού. Μας έδωσε φέτος πολύ μεγάλες αθλητικές συγκινήσεις με τις τεράστιες επιτυχίες, αλλά και το εύρος του αγωνιστικού πάθους στους υγρούς στίβους όλου του κόσμου, με αποκορύφωμα στη Νέα Ζηλανδία. Με ελάχιστη κρατική υποστήριξη, με λίγα μέσα δίνουν το παράδειγμα πως ο ελληνικός αθλητισμός μπορεί να κρατηθεί όρθιος και κρατιούνται όρθιοι μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε». Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, Γιάννης Καρράς, απαρίθμησε τις επιτυχίες -που είναι πολλές- της ελληνικής κωπηλασίας σε όλες τις διοργανώσεις το 2010 και στη συνέχεια δήλωσε: «Ευχαριστώ πολύ τον γγ Αθλητισμού, Πάνο Μπιτσαξή για τα καλά του λόγια. Το 2010 ήταν μια χρονιά στην οποία συνεχίστηκε η σταθερά ανοδική παρουσία του αθλήματός μας. Με όλες αυτές τις διακρίσεις αποδεικνύεται η ανάπτυξη των πληρωμάτων μας. Υπάρχει μια σταθερότητα στην απόδοση των

Καρράς «Διαρκώς ψηλότεροι στόχοι» Ο Γιάννης Καρράς εξέφρασε την αισιοδοξία του για δυνατότητα πρόκρισης τεσσάρων πληρωμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012: «Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας είχαμε μία δυναμική παρουσία της ομάδας παράλληλα με μια προσπάθεια να υπάρξει το μίνιμουμ κόστος. Οι στόχοι μας γίνονται διαρκώς υψηλότεροι. Το σημαντικό είναι πως χουμε φτάσει πολύ ψηλά με ασήμαντο προϋπολογισμό εν συγκρίσει με τους αντιπάλους μας. Θα μπορέσουμε να προκρίνουμε τουλάχιστον 4 πληρώματα μέσα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Για την επίτευξη των στόχων αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η συνέχιση της προπόνησης, στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο, υπό καλές συνθήκες». Ο Γιάννης Καρράς συνέχισε: «Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πάνο Μπιτζσαξή γιατί πέρα των προσπαθειών που έχει κάνει, η πόρτα του γραφείου του ήταν πάντα ανοιχτή και το τηλέφωνο του πάντα ανοιχτό. Λυπάμαι που K ω π η λ ατικά νέα 3


έκανα χρήση σε ακατάλληλες ώρες, ακόμη κι όταν βρισκόταν με την οικογένειά του. Έδωσε λύσεις σε θέματα που εμείς αδυνατούσαμε να προσεγγίσαμε. Επισκέφτηκε το κωπηλατοδρόμιο και συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τους αθλητές. Είναι σημαντικό να αισθανόμαστε την παρουσία του κοντά μας. Τώρα θα γίνει και μεγαλύτερη αξιοποίηση με το καγιάκ. Με την παρέμβασή του στα τηλεοπτικά μέσα, έκανε προσπάθεια να παρουσιαστούν κα τα αθλήματα που δεν είναι τόσο διαδεδομένα. Κι αυτό θα μας βοηθήσει πολύ στην περαιτέρω ανάπτυξή μας. Βοήθησε στη διεξαγωγή των Βαλκανικών Αγώνων, ώστε ν' αποκεντρώσουμε τη διοργάνωση, να γίνει στη λίμνη της Καστοριάς. Τέλος βοήθησε με την παρουσία ιατρικής ομάδας στο Σχοινιά, κάτι που γεμίζει ασφάλεια τους αθλητές μας. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από το συμβούλιο της ΕΚΟΦΝΣ».

«Κάνουμε λιγότερα από όσα πρέπει» Ο Πάνος Μπιτσαξής απάντησε στο πρόεδρο της ελληνικής κωπηλατικής ομοσπονδίας: «Ευχαριστώ για τα καλά του λόγια τον πρόεδρο. Αισθάνομαι πως κάνω απλώς το χρέος μου για την κωπηλασία και για ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό. Αυτές είναι στοιχειώδεις υποχρεώσεις του γενικού γραμματέα. Είναι υποχρέωσή μου προς την κωπηλασία και προς τον λεγόμενο μικρότερο αθλητισμό. Ο ελληνικός αθλητισμός πάλλεται μέσα σ' αυτές τις ομοσπονδίες. Όταν υπάρχει πάθος και παράγοντες που διαθέτουν με ανιδιοτέλεια το χρόνο τους.

4 Kωπηλατικά νέα

Εχω την αίσθηση ότι κάνουμε λιγότερα απ' ό,τι πρέπει. Βεβαίως δεν είναι μικρό άθλημα η κωπηλασία. Είναι πολύ μεγάλο και υπάρχουν και άλλα τέτοια αθλήματα, τα οποία προσπαθώ να έχω εδώ, όπως είδαμε πρόσφατα και την ιστιοπλοΐα. Έχουμε παγκόσμια χρυσά μετάλλια από τη μία και από την άλλη αφιερώνουμε το χρόνο μας αν θα προκριθεί μια ελληνική ομάδα στους 32 του UEFA. Και φέτος προσπαθήσαμε να στηρίξουμε την ΕΚΟΦΝΣ, όχι μόνο με την ένταξή της στα αθλήματα πρώτης κατηγορίας, αλλά και με άλλους τρόπους. Με χρηματοδότηση σε όρια που να μην έχει μείωση, αλλά και να δείξουμε την αγάπη μας προς τους αθλητές που πασχίζουν πραγματικά με την προσπάθειά τους. Η κωπηλασία προϋποθέτει κοινοβιακή ζωή, οι αθλητές ξυπνούν τα άγρια χαράματα, σ' ένα περιβάλλον που δεν ήταν και το καλύτερο μέχρι σήμερα. Τώρα προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Αν γίνει τελικά το κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας, με ξενώνες για φιλοξενία ομάδων και αναπτυχθεί το άθλημα και στην κεντρική Ελλάδα θα έχουμε συμπληρώσει ένα τρίπτυχο ανάπτυξης σε Ήπειρο, Κάρλα και Αθήνα. Τα επίπεδα οργάνωσης της χώρας μας σ΄ αυτή την κατεύθυνση είναι όμως περιορισμένα. Μόνο μία βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης είναι εφικτή τώρα». Ο Πάνος Μπιτσαξής πρόσθεσε: «Για τα θέματα των προνομίων των αθλητών και των διευκολύνσεων συμμερίζομαι πολλές από τις σκέψεις τους. Όμως επί πολλά έτη γινόταν κατάχρηση των προνομίων από πολλούς. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να βαραίνει τους σημερινούς αθλητές που θέλουν να κάνουν χρήση των προνομίων. Γι΄ αυτό θα υπάρξει διάλογος. Πάντως ο αθλητισμός φέτος παρά τα όσα διαβάζουμε ότι... καταρρέει, όχι μόνο δεν καταρρέει, αλλά ακμάζει και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να κινηθεί η ανάπτυξη προς τη σωστή κατεύθυνση».


Τσιάβου «Ζητάμε για το μέλλον»

Ποστιλιόνε «Είμαι υπερήφανος»

Η Αλεξάνδρα Τσιάβου που αναδείχτηκε κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς στην Ελλάδα για δεύτερη χρονιά δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν ουσιαστικά πράγματα, με ανταπόκριση στις πραγματικές ανάγκες που έχουμε ως αθλητές. Είναι κρίμα η κατάχρηση να βαραίνει εμάς και τους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν μιλάω μόνο για στόχους πρωταθλητισμού αλλά και αθλητισμού. Ως δασκάλα έχω επαφές με μικρότερα παιδιά και λαμβάνω μία αρνητική διάθεση προς τον αθλητισμό, γιατί τα παιδιά δεν βρίσκουν ηθικά κίνητρα και βοήθεια από την Πολιτεία για να πάνε προς τα εκεί. Ένα άλλο θέμα που θέλω να θίξω και δεν αφορά εμένα προσωπικά αλλά συναθλητές μου που εκπροσωπώ είναι το θέμα της αποκατάστασης των αθλητών που ασχολούνται 'επαγγελματικά' με αυτό που κάνουν. Το 90% ίσως και μεγαλύτερο ποσοστό είναι παιδιά που δεν ξέρουν αύριο αν η Πολιτεία θα τους έχει μία θέση γι' αυτούς ως επιβράβευση. Όλοι λαμβάνουμε το στρες όλου του κόσμου μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης κι αρχίζουμε να αγχωνόμαστε μήπως σπαταλάμε τα χρόνια μας και πρέπει να κυνηγήσουμε αλλιώς την τύχη μας». Απευθυνόμενη προς τον Πάνο Μπιτσαξή, η Αλεξάνδρα Τσιάβου είπε: «Η υποστήριξή σας και ο λόγος σας ότι θα μας βοηθήσετε, πως είστε στο πλευρό μας όσο μπορείτε, μας δίνει κουράγιο. Λέμε...μας συμπαθεί ο γγ Αθλητισμού εμάς. Όμως, ποτέ κανείς δεν παύει να ζητά, έτσι κι εμείς».

Υπερήφανος που είναι μέλος αυτής της Εθνικής ομάδας δήλωσε τέλος ο Τζιάνι Ποστιλιόνε «Έχουμε πει ήδη πολλά και δεν είναι σωστό να μας ακούει να κλαίμε για την κατάσταση ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού. Είναι όμως πως οι κωπηλάτες δεν έχουν την ίδια ευκαιρία μπροστά στα ΜΜΕ και εκμεταλλεύονται τη σημερινή ευκαιρία που τους δίνεται. Οι Έλληνες κωπηλάτες είναι πολύ πιο γνωστοί παγκοσμίως απ' ό,τι είναι στην ίδια τη χώρα τους. Κάνουμε θαύματα γιατί με πολύ λίγα χρήματα οι επιτυχίες είναι τεράστιες. Η Ελλάδα ήταν 3η στη γενική κατάταξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Εφήβων φέτος. Όταν λέω στους ξένους το μπάτζετ μας, δεν με πιστεύουν, γιατί οι άλλες χώρες ξοδεύουν δεκαπλάσια από εμάς. Και οι επιτυχίες έρχονται χάρη στους κωπηλάτες μας που αποδέχονται τις συνθήκες, συμβιβάζονται με τα χρήματα που έχουμε να διαθέσουμε και π.χ. δεν θα ζητήσουν ξενοδοχείο 4ων αστέρων. Και όλοι οι αθλητές, τόσο αυτοί που βρίσκονται εδώ όσο και οι υπόλοιποι έχουν πολύ υψηλό το πνεύμα της θυσίας, το ίδιο ισχύει και για τους προπονητές. Η κωπηλασία είναι δείγμα για το πώς πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν οι Έλληνες τη συγκεκριμένη περίοδο, δηλαδή, όπως οι κωπηλάτες μέσα από ομαδική δουλειά και αυτοθυσία. Ξέρουμε βέβαια πόσο υψηλή είναι η ευθύνη των υπουργών. Οι κωπηλάτες δεν ζητούν περισσότερα χρήματα για την τσέπη τους, αλλά ένα μέλλον. Κάθε υπουργός δεν μπορεί να αρνηθεί το μέλλον σε κωπηλάτες που παλεύουν για τη δόξα. Πείτε τους ναι, χωρίς... ναι μεν αλλά, γιατί το μόνο που ζητούν είναι αυτό. Είμαι υπερήφανος να βρίσκομαι σ’ αυτή την ομάδα των αθλητών και των προπονητών. Θα πρέπει, όμως να προσέξουμε να μην καταστραφεί το σύστημα που έχουμε δημιουργήσει αυτά τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πρωταθλητές σε όλες τις κατηγορίες, υπάρχουν πρωταθλητές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, όχι μόνο του Λονδίνου κι αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν πολλά από εσάς».

Ο Νίκος Γκουντούλας, τόνισε απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα Αθλητισμού: «Θέλω κι εγώ να σας ευχαριστήσω. Έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε υπερήφανοι που απαρτίζουμε αυτή τη μικρή, αλλά διακεκριμένη ομάδα, σε διάρκεια και μετάλλια. Πέρα από επιδόσεις και νούμερα, ο αθλητισμός είναι και κομμάτι του Πολιτισμού μας και έχει ανάγκη από τη στήριξή σας. Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε στο πλευρό μας».

K ω π η λ ατικά νέα 5


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ – Γ ΥΝΑΙΚΩΝ

Ψηλά η γαλανόλευκη

και στη Νέα Ζηλανδία

Μ

ετά την Ευρώπη και την Ασία η γαλανόλευκη κυματίζει ψηλά και στον ουρανό ακόμη μιας ηπείρου, αυτή της Ωκεανίας. Σημαιοφόροι τα ελληνικά πληρώματα που κατέκτησαν τρία μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην λίμνη Καραπίρο της Νέας Ζηλανδίας από 31 Οκτωβρίου ως και 7 Νοεμβρίου.

Τέσσερις βάρκες είχε επιλέξει το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής ομάδας για να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με τις πολλές ιδιαιτερότητες αφού πραγματοποιήθηκε πολύ αργά και σε μια πολύ μακρινή από την Ευρώπη χώρα και δικαιώθηκε πανηγυρικά αφού οι τρείς ανέβηκαν στο βάθρο κατακτώντας ένα ασημένιο και δυο χάλκινα ενώ η τέταρτη κατάφερε, αν και με νέους σε ηλικία αθλητές, να περάσει στον μικρό τελικό και να καταλάβει την 9η θέση. Κι όλα αυτά κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες που δυσκόλεψαν ιδιαίτερα κυρίως τα ευρωπαϊκά πληρώματα. Ωστόσο ήταν ένα πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε με ρεκόρ προσέλευσης θεατών αφού αυτοί ξεπέρασαν τους 66.000 συνολικά για όλες τις μέρες των αγώνων ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη για τους επερχόμενους διοργανωτές.

διοργάνωση η χώρα μας ήρθε από την τετράκωπο άνευ των ανδρών και ήταν η μεγάλη έκπληξη της ελληνικής αποστολής. Οι Γιάννης Τσίλης-Στέργιος Παπαχρήστος-Νίκος Γκουντούλας και Απόστολος Γκουντούλας όντας νέα βάρκα ταξίδεψαν στη Νέα Ζηλανδία με στόχο την είσοδό τους στον τελικό. «Κάναμε μια πολύ καλή κούρσα. Το ξεκίνημά μας δεν ήταν το καλύτερο αλλά προσπαθήσαμε να ανακάμψουμε και να ωθήσουμε τους εαυτούς μας. Νιώθαμε ότι ο κόσμος μας παρότρυνε» είπε ο Γιάννης Τσίλης. Περνώντας όμως στις κορυφαίες έξι βάρκες του αγωνίσματος είδαν ότι οι δυνατότητές τους αγγίζουν το βάθρο. Και πράγματι παρά τον έντονο κυματισμό ξεκίνησαν από την 4η θέση, στα 1500 πέρασαν 3οι και στα τελευταία μέτρα με εκπληκτικό σπρίντ κατάφεραν να ‘κλέψουν’ το ασημένιο μετάλλιο από τους Βρετανούς που τελικά τερμάτισαν 4οι αφού το χάλκινο πήραν οι Νεοζηλανδοί. «Ήταν υπέροχα. Κάναμε ένα πολύ δύσκολο και ένα από τους πιο αγχωτικούς αγώνες που έχουμε δώσει. Ωστόσο είχαμε κάνει πολύ καλή προετοιμασία και ήμασταν αποφασισμένοι» δήλωσε ο Νίκος Γκουντούλας ενώ ο αδελφός του Απόστολος συμπλήρωσε «Κάναμε ένα πολύ καλό αγώνα και αν γνωρίζετε από Αθήνα θα ξέρετε ότι είμαστε μαθημένοι στα κύματα».

Ασημένια έκπληξη

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Γάλλοι με χρόνο 6.45.38, το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε σε 6.47.15 ενώ η βάρκα της Βρετανίας σε 6.48.38.

Το ένα και μοναδικό ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στη

Το δεύτερο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα ήρθε από το διπλό

6 Kωπηλατικά νέα


σκιφ ελ βαρών των γυναικών με την Αλεξάνδρα Τσιάβου και την Χριστίνα Γιαζιτζίδου να ανεβαίνουν για δεύτερη χρονιά στο βάθρο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κατακτώντας την Τρίτη θέση. Οι δυο Ελληνίδες πρωταθλήτριες δεν ξεκίνησαν καλά αφού λόγω του δυνατού ανέμου βρέθηκαν στην τελευταία θέση και κατάφεραν να αναρριχηθούν 4ες μέχρι τα μισά της κούρσας, στη συνέχεα όμως κατάφεραν να ανακάμψουν και να φτάσουν στην Τρίτη θέση που διατήρησαν ως το τέλος. «Είχαμε μια πολύ κακή εκκίνηση γιατί χάσαμε την κατεύθυνσή μας και προσπαθήσαμε να την διορθώσουμε γρήγορα. Αυτό μας κούρασε. Στην συνέχεια προσπαθήσαμε να επικεντρωθούμε στην δική μας προσπάθεια χωρίς να κοιτάζουμε τις αντιπάλους μας. Είμαστε χαρούμενες για το μετάλλιο που μας αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον. Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε» είπε η Χριστίνα Γιαζιτζίδου λίγο μετά τον τερματισμό. Το χρυσό πήρε η βάρκα του Καναδά με 8.06.20, δεύτερο τερμάτισε το πλήρωμα της Γερμανίας με χρόνο 8.07.33 ενώ η ελληνική βάρκα έπεσε στον τερματισμό σε 8.09.14. Την τριπλέτα των μεταλλίων συμπλήρωσε η δίκωπος άνευ των ανδρών με τον νέο πατέρα Γιάννη Χρήστου και τον Γιώργο Τζιάλλα να σφραγίζουν την πολύ καλή χρονιά που έκαναν φέτος (νίκες σε παγκόσμιο Κύπελλο και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα) και να κατακτούν το χάλκινο μετάλλιο.

Φινάλε με χάλκινο η δίκωπος Το ελληνικό πλήρωμα μπροστά σε 10.000 θεατές, ξεκίνησε πολύ δυνατά στον τελικό και διεκδικούσε την 2η θέση μέχρι περίπου τα μέσα του αγώνα. Στη συνέχεια όμως τα πληρώματα της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας ξέφυγαν ενώ ταυτόχρονο η ελληνική βάρκα εξασφάλιζε την 3η θέση παίρνοντας διαφορά από την 4η Ιταλία. «Προσπαθήσαμε να διατηρηθούμε στο ίδιο επίπεδο με τη Βρετανία και την Ν. Ζηλανδία και επιδιώξαμε να τους επιτεθούμε στο πρώτο μέρος του αγώνα αλλά ήταν πολύ δυνατοί για μας. Στη συνέχεια καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη Τρίτη θέση πολύ νωρίς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το χάλκινο μετάλλιο γιατί σε αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα οι εκπλήξεις ήταν πάρα πολλές. Θέλω να αφιερώσω αυτή την επιτυχία στον μόλις 20 ημερών γιο μου και την σύζυγό μου» είπε ο Γιάννης Χρήστου που με την επιστροφή του στην Ελλάδα θα δει και για πρώτη φορά τον γιό του αφού η σύζυγός του γέννησε μια μέρα μετά την αναχώρηση της Εθνικής για τη Νέα Ζηλανδία. Πρώτη στον τελικό που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ήταν η Ν. Ζηλανδία με 6.30.16 δεύτερη η Μ. Βρετανία με 6.30.48 και Τρίτη η ελληνική βάρκα με 6.36.00 ενώ η Ιταλία ακολούθησε με 6.42.49 .

K ω π η λ ατικά νέα 7


Σούπερ οι μικροί

Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές:

Πολύ καλή παρουσία στον μικρό τελικό του διπλού σκίφ ελ βαρών είχαν οι Παναγιώτης Μαγδανής και Λευτέρης Κόνσολας που τερμάτισαν στην 3η θέση και κατέλαβαν την 9η στη γενική κατάταξη κάνοντας πράξη τις προσδοκίες των ομοσπονδιακών προπονητών που είδαν ένα νέο σε ηλικία και εμπειρία πλήρωμα να στέκεται περίφημα ανάμεσα σε μεγαλύτερους και πολύ πιο έμπειρους αντιπάλους και να αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑΖΙΤΖΙΔΟΥ(χάλκινο στο διπλό σκίφ ελ βαρών): «Ήταν ένας πολύ δύσκολος τελικός λόγω των καιρικών συνθηκών. Κάποια στιγμή βρεθήκαμε ακόμη και τελευταίες στην κούρσα αλλά τελικά καταφέραμε να ανακάμψουμε και να ανέβουμε στο βάθρο. Ήμασταν έτοιμες να κατακτήσουμε ακόμη ένα μετάλλιο. Πλέον μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω των προκρίσεων που θα επιδιώξουμε για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνο και γίνεται ακόμη δυσκολότερη γιατί η σεζόν είναι πολύ μικρή. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο να ξεκουραστούμε και θα πρέπει να μπούμε κατευθείαν σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι θα καταφέρουμε να μπούμε στους “8” του Παγκοσμίου του 2011 για να πάμε στους Ολυμπιακούς αγώνες».

Οι δυο έλληνες πρωταθλητές τερμάτισαν σε 6.46.91. Πρώτη ήταν η Γερμανία με 6.45.57, δεύτερη η Γαλλία με 6.46.34 ενώ οι δυο Έλληνες τερμάτισαν σε 6.46.91.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ (ασημένιο στην τετράκωπο): «Είμαστε μια καινούργια βάρκα και ουσιαστικά προετοιμαζόμαστε για να διεκδικήσουμε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες. Όταν ξεκίνησε το παγκόσμιο 8 Kωπηλατικά νέα


κυνηγούσαμε ένα τελικό. Όταν μπήκαμε στον τελικό είχαμε στόχο το χάλκινο μετάλλιο αφού και οι αντίπαλοί μας ήταν πολύ υψηλού επιπέδου. Τελικά καταφέραμε να πάρουμε το ασημένιο κι όλα αυτά γιατί πιστεύω ότι είμαστε καλό πλήρωμα και πάνω από όλα έχουμε καλή ατμόσφαιρα μέσα στη βάρκα, είμαστε πάνω από όλα φίλοι. Ωστόσο θέλουμε να φτάσουμε ακόμη πιο ψηλά. Σίγουρα του χρόνου θα είναι πιο δύσκολα αλλά θα παλέψουμε να κάνουμε το καλύτερο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΑΛΛΑΣ (χάλκινο στη δίκωπο): «Ήταν πολύ δύσκολη χρονιά για την κωπηλασία. Έτσι δημιουργήσαμε ένα πλήρωμα εγώ κι ο Γιάννης που πήγε πάρα πολύ γρήγορα κι έτσι μπήκαμε στους διεθνείς αγώνες προκειμένου να διεκδικήσουμε κάποιες καλές θέσεις. Έτσι ήρθαν τα μετάλλια και στις διεθνείς διοργανώσεις, το Ευρωπαϊκό, το Παγκόσμιο Κύπελλο και τώρα το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον με ανάλογες επιτυχίες».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΗΣ (ασημένιο στην τετράκωπο): «Ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και μας δίνει σπουδαία ώθηση αλλά αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα που πέρασε δεν ήταν ο μεγάλος μας στόχος. Το μεγάλο στοίχημα για μας είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα που έρχεται αφού εκεί θα παλέψουμε για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες. Για το μετάλλιο ξέραμε ότι θα πάμε καλά από τον ημιτελικό. Επειδή είμαστε καινούργιο πλήρωμα κανείς δεν ήξερε πως θα είμαστε στον επόμενο αγώνα. Αλλά και γι αυτό το λόγο μέρα με τη μέρα παρουσιάζαμε μεγάλη βελτίωση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ(χάλκινο στη δίκωπο): «Αυτή η περίοδος είναι από τις πιο σημαντικές της ζωής μου καθώς πριν από λίγες μέρες έγινα πατέρας και αμέσως μετά ήρθε και το μετάλλιο. Ανυπομονώ να γυρίσω πίσω (σ.σ στην Καστοριά) να δω το γιο μου. Το μυαλό μου ήταν συνέχεια στο μωρό αλλά την ώρα του αγώνα ήταν επικεντρωμένο στην κούρσα. Τελειώσαμε με επιτυχία μια πολύ δύσκολη και μακρά σεζόν. Κερδίσαμε σε τρεις διοργανώσεις τρία μετάλλια και πλέον κοιτάμε το μέλλον. Στο χέρι μας είναι να έρθουν κι άλλες επιτυχίες. Όσο προπονούμαστε καλά και οι μεταξύ μας

K ω π η λ ατικά νέα 9


τελ ι κός πίνακας των μεταλλίων

10 Kωπηλατικά νέα

Χώρα

ΧΡΥΣΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ

ΧΑΛΚΙΝΑ συνολο

rank

1. GBR - Ηνωμένο Βασίλειο

5

5

1

11

1

2. GER - Γερμανία

5

1

3

9

3

3. NZL - Νέα Ζημανδία

3

3

4

10

2

4. FRA - Γαλλία

3

2

1

6

6

5. CAN - Καναδάς

2

1

1

4

7

6. AUS - Αυστραλία

1

4

3

8

4

7. ITA - Ιταλία

1

4

2

7

5

8. UKR - Ουκρανία

1

2

-

3

9

9. USA - Η. Π. Αμερικής

1

1

2

4

7

10. CRO - Κροατία

1

-

-

1

12

10. CZE - Τσεχία

1

-

-

1

12

10. HKG - Χονγκ Κονγκ, Κίνα

1

-

-

1

12

10. NED - Ολλανδία

1

-

-

1

12

10. SWE - Σουηδία

1

-

-

1

12

15. GRE - Ελλάδα

-

1

2

3

9

16. BLR - Λευκορωσία

-

1

-

1

12

16. BRA - Βραζιλία

-

1

-

1

12

16. SVK - Σλοβακία

-

1

-

1

12

19. CHN - Λ. Δ. Κίνας

-

-

2

2

11

20. DEN - Δανία

-

-

1

1

12

20. HUN - Ουγγαρία

-

-

1

1

12

20. POL - Πολωνία

-

-

1

1

12

20. POR - Πορτογαλία

-

-

1

1

12

20. ROU - Ρουμανία

-

-

1

1

12

20. RUS - Ρωσία

-

-

1

1

12


σχέσεις είναι καλές το σκάφος θα τρέχει γρήγορα».

Ομοσπονδιακοί προπονητές:

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ (9η θέση στο διπλό σκίφ ελ βαρών): «Σίγουρα η εμπειρία μετράει σε τέτοιες διοργανώσεις αλλά αυτό που πετύχαμε κι εμείς ήταν πολύ σπουδαίο. Δεν περιμέναμε να πάμε τόσο καλά γιατί στα προηγούμενα Κύπελλα που πηγαίναμε βγαίναμε συνεχώς 10οι, τώρα πήραμε ακόμη καλύτερη θέση και μάλιστα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και περιμένουμε του χρόνου να πάμε πολύ καλύτερα».

ΤΟΛΗΣ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΟΣ: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Τα πληρώματα μας έδειξαν την μέγιστη αγωνιστικότητά τους και έβαλαν με τις επιτυχίες τους παρακαταθήκη για ακόμη μεγαλύτερες νίκες και βέβαια προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς αγώνες».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΓΔΑΝΗΣ (9η θέση στο διπλό σκίφ ελ βαρών): «Πλέον θα δουλεύουμε σαν πλήρωμα και στο μυαλό μας έχουμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες από το επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι βρίσκεται μέσα στις δυνατότητές μας και θα το παλέψουμε».

ΣΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: «Ακόμη και για τους Νεοζηλανδούς οι συνθήκες που επικράτησαν στην λίμνη των αγώνων ήταν δύσκολες και πρωτόγνωρες. Αν ήταν λίγο καλύτερες οι συνθήκες ίσως να είχαμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Και τώρα όμως είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτά τα αποτελέσματα που φέραμε». ΧΡΟΝΗΣ ΒΛΑΣΤΑΡΙΔΗΣ: «Η ελληνική κωπηλασία φέτος δεν είχε μόνο τις σημερινές επιτυχίες. Ήρθαν και πολλά μετάλλια στα Παγκόσμια πρωταθλήματα των μικρότερων κατηγοριών και οι επιτυχίες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας ήρθαν σαν επιστέγασμα όλων των προσπαθειών. Ακόμη δεν έχουμε πιάσει ταβάνι και τα παιδιά το αποδεικνύουν αυτό σε κάθε αγώνα». K ω π η λ ατικά νέα 11


ΤΖΙΑΝΙ ΠΟΣΤΙΛΙΟΝΕ

«Να επιβιώσουμε από την οικονομική κρίση»

T

ον απολογισμό της Ελλάδας κατά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας έκανε ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ Τζιάνι Ποστιλιόνε λίγες μέρες μετά την επιστροφή της ελληνικής ομάδας από τη χώρα του νοτίου ημισφαιρίου. Ο Ιταλός Ομοσπονδιακός μιλώντας στα «Κωπηλατικά Νέα» αναφέρθηκε στα τρία μετάλλια της ελληνικής ομάδας αλλά και την ελπιδοφόρα εμφάνιση στην διοργάνωση των Βενιαμίν της ομάδας Μαγδανή και Κόνσολα ενώ έκλεισε με την ευχή να βγεί το άθλημα αλώβητο από την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας. Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Τζιάνι Ποστιλιόνε:

Αρχικά θα ήθελα την άποψή σας για την διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Ν. Ζηλανδία: To παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Νέα Ζηλανδία αποτέλεσε ορόσημο για τους διεθνείς κωπηλατικούς αγώνες. Ήταν η πρώτη φορά που οι τελικοί διήρκεσαν τρεις μέρες. Ήταν μια νέα εφαρμογή που μελετήθηκε κυρίως προς όφελος των Μέσων Ενημέρωσης που ενδιαφέρονται περισσότερο για τους τελικούς και όχι για το πολύωρο και αργό πρόγραμμα πρόκρισης των ενδιάμεσων ημερών. Οι Νεοζηλανδοί εξάλλου προσέφεραν μια πρωτόγνωρη βοήθεια στις συμμετέχουσες χώρες με την συμπαράσταση πρώην αθλητών προκειμένου να λύσουν τα τυχόν προβλήματα που θα παρουσιάζονταν και να βοηθήσουν την καλύτερη προσαρμογή στις τοπικές συνήθειες. Η Οργανωτική επιτροπή ζήτησε από τους εθελοντές κωπηλάτες να κάνουν μία λίστα με τις χώρες που θα τους ενδιέφεραν. Ο άνθρωπος που ανέλαβε την δική μας αποστολή ήταν ο Νίλ Χάμιλτον και μας είχε ως πρώτη του επιλογή λόγω της φιλίας που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα σε Έλληνες και Νεοζηλανδούς κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο αλλά και για την σπουδαία φιλοξενία που έζησε επισκεπτόμενος σε μικρή ηλικία για πρώτη φορά την Ελλάδα. Η αποστολή μας πράγματι βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τις υπηρεσίες του. Κάναμε ένα πολύ καλό Παγκόσμιο πρωτάθλημα, δεν ξέρω για τις άλλες αποστολές. Ξέρω μόνο ότι ήταν δύσκολο να προετοιμάσεις ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα μέσα στο Νοέμβριο όταν συνήθως γίνεται Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. Ένα πρωτάθλημα τόσο αργά μπορεί να δημιουργήσει προπονητικά προβλήματα στους κωπηλάτες αλλά πιστεύω ότι κάναμε ισορροπημένη προετοιμασία και η ομάδα ήταν πραγματικά σε πολύ καλή κατάσταση.

12 Kωπηλατικά νέα

Αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες . Θεωρείτε ότι επηρέασαν τα ελληνικά πληρώματα; Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν πάντα σε μεγάλο βαθμό την κωπηλασία αφού είναι ένα άθλημα που γίνεται σε ανοιχτούς χώρους. Ο καλός κωπηλάτης πρέπει να είναι δυνατός και καλά προπονημένος αλλά πρέπει επίσης και να είναι προετοιμασμένος να κωπηλατήσει και στα κύματα. Οι Έλληνες κωπηλάτες έχουν την δυνατότητα να δείξουν τις ικανότητές τους και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Όταν ο άνεμος έρχεται από το πλάι όπως συνέβη τους τελικούς της Παρασκευής σε μερικές διαδρομές τα κύματα ήταν περισσότερα από ότι σε άλλες δημιουργώντας άνισες συνθήκες αγώνα κάτι που συνέβη στο διπλό ελαφρών βαρών των δικών μας κοριτσιών. Το Σάββατο και την Κυριακή επίσης ήταν δύσκολες οι συνθήκες αλλά ήταν το ίδιο δύσκολες για όλους. Πως σχολιάζετε τα δυο χάλκινα μετάλλιο στο διπλό των γυναικών και την δίκωπο των Ανδρών; Όπως είπα το διπλό των κοριτσιών αγωνίστηκε την Παρασκευή σε άνισες συνθήκες έναντι των αντιπάλων του και για εκείνη την μέρα ήταν το μοναδικό πλήρωμα που κέρδισε στη διαδρομή 5 που αγωνίστηκε. Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει το χρυσό όπως πέρυσι αλλά μια κακή διαδρομή τους στέρησε αυτό το αποτέλεσμα. Για να είμαι ειλικρινής αυτά τα δυο κορίτσια μπορούν να κερδίσουν μετάλλιο και σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Η κατάσταση στην δίκωπο άνευ είναι εντελώς διαφορετική. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ίδιες για όλους, το πλήρωμά μας προσπάθησε να αντεπιτεθεί στις δυο πρώτες βάρκες μέχρι τα 1000μ. αλλά είχαν κατώτερη ταχύτητα λόγω έλλειψης προπόνησης. Θα πρέπει να βελτιωθούν την επόμενη χρονιά και να παίξουν ένα διαφορετικό ρόλο για το μετάλλιο. Το χάλκινο μετάλλιο τους άξιζε.

Περιμένατε το ασημένιο μετάλλιο από την τετράκωπο; Όταν τα πληρώματα μου μετέχουν σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν περιμένω ποτέ μετάλλιο αφού είναι πολλοί εκείνοι οι παράγοντες που επηρεάζουν ένα τελικό αποτέλεσμα. Όταν περιμένουμε ένα μετάλλιο, ο αθλητής καταλαβαίνει ότι είναι το λιγότερο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει και εάν κατά την διάρκεια των γύρων των αγώνων καταλάβει ότι ένα μετάλλιο δεν είναι πιθανό να έρθει πιστεύει ότι χάθηκε ο χαμηλότερος στόχος τους.


Η τετράκωπος μας πέτυχε ένα καλό αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό της Πορτογαλίας που πήρε το ασημένιο. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια αντίστοιχη επιτυχία και στο Παγκόσμιο αλλά προσωπικά προετοίμασα το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για μια πρόκριση στον τελικό ή μια κορυφαία θέση στον Β΄Τελικό. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν το λιγότερο δυνατό για αυτούς και παράλληλα είναι ένα σημείο από το οποίο μπορούν να ξεκινήσουν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Είναι όπως το άλμα εις ύψος, όταν ξεκινάς δεν μπορείς να βάλεις τον πήχη στο ύψος του Παγκοσμίου ρεκόρ, ξεκινάς από ένα χαμηλότερο επίπεδο και προχωράς βήμα - βήμα. Οι αθλητές μας είχαν μια καλή προσαρμογή σε πολύ ασυνήθιστη διαφορά ώρας και βρέθηκαν στην καλύτερη τους κατάσταση στους τελικούς. Δεν νομίζω ότι η μικρότερή μου προσδοκία τους επηρέασε αρνητικά, ίσως αν περίμενα μετάλλιο από την αρχή να αντιδρούσαν διαφορετικά φτάνοντας στον τελικό μέσα από τους επαναληπτικούς.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τους Μαγδανή Κόνσολα για το μέλλον. Πως σχολιάζετε την παρουσία τους στη Νεα Ζηλανδία;

απόδοσής τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ασφαλώς δεν είναι τόσο γρήγοροι όσοι ο Πολύμερος και ο Μούγιος αλλά έχουν πολύ ισχυρό κίνητρο να βελτιωθούν και βλέπω το μέλλον να διαγράφεται σπουδαίο γι αυτούς. Ο στόχος τους για την επόμενη χρονιά είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Ποιοι είναι οι επόμενοι σημαντικοί στόχοι για την Εθνική ομάδα; Να επιβιώσουμε στην οικονομική κρίση που περνάει η Ελλάδα. Αυτά τα χρόνια η Κωπηλατική Ομοσπονδία δημιούργησε ένα πολύ οικονομικό σύστημα παραγωγής μεταλλίων. Άλλα κράτη, κοντά σε μας, ξόδεψαν εκατομμύρια ευρώ για να κατακτήσουν λιγότερα μετάλλια. Το εθνικό σύστημα της Ελλάδας μοιάζει με την πορσελάνη της Λιμόζ. Αν προσπαθήσεις να την πιέσεις πολύ δεν μπορείς να την κάνεις μικρότερη, μπορείς μόνο να την σπάσεις. Οι επόμενοι προπονητικοί μας στόχοι είναι η Εθνική ρεγκάτα Αξιολόγησης στις αρχές Ιανουαρίου στο Σχινιά και η διεθνής Ρεγκάτα του Έσσεν στη Γερμανία τον ερχόμενο Μάιο.

Οι δυο αθλητές του διπλού είναι πολύ νέοι (μόλις 20 και 22 ετών) και είμαι πολύ ικανοποιημένος από την 9η θέση που κατέλαβαν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, μόλις 1’’50 πίσω από τους Γερμανούς μεταλλιούχους φέτος στη Λουκέρνη. Θα έλεγα ότι έπιασαν το μάξιμουμ της

K ω π η λ ατικά νέα 13


ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΣΑΤ 2010

Η Αλεξάνδρα Τσίαβου κορυφαία αθλήτρια για δεύτερη χρονιά

Τ

ην τιμητική της είχε η ελληνική κωπηλασία στα Αθλητικά Βραβεία του ΠΣΑΤ που πραγματοποιήθηκαν για 57η συνεχή χρονιά στο ΣΕΦ και ανέδειξαν του κορυφαίους αθλητές αθλήτριες και ομάδες για το 2010. Τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας για το 2010 κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Αλεξάνδρα Τσιάβου, για τις επιτυχίες τους στην 1η Ολυμπιάδα Νεότητας στη Σιγκαπούρη βραβεύτηκαν τα δυο ελληνικά πληρώματα των Ναστόπουλου-Λαμπρίδη και Νταλαμάγκα-Διαμαντη ενώ για τα 125 χρόνια προσφοράς του στον αθλητισμό τιμήθηκε ο Όμιλος Ερετών. Η Αλεξάνδρα Τσιάβου συγκέντρωσε 624 ψήφους έναντι 611 που πήρε η πρωταθλήτρια του τζούντο Ιουλιέτα Μπουκουβάλα και 479 που συγκέντρωσε η πρωταθλήτρια της Γυμναστικής Βάσω Μιλούση. «Μερικές φορές νομίζω ότι μας ξεχνάτε» είπε η Παγκόσμια πρωταθλήτρια από την Ηγουμενίτσα απευθυνόμενη προς τον δημοσιογράφο παρουσιαστή της εκδήλωσης την στιγμή που παραλάμβανε το βραβείο από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό και συμπλήρωσε. «Κάνουμε πολλές προσπάθειες και μας αξίζει αυτή η διάκριση» ενώ στη συνέχεια στη σκηνή της βράβευσης ανέβηκε και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου η οποία 14 Kωπηλατικά νέα

με την σειρά της δήλωσε την χαρά της για τη βράβευση της συναθλήτριάς της αφού «σαν πλήρωμα βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα». Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 472 αθλητικοί συντάκτες. Η Λυδία Νταλαμάνγκα και η Ελένη Διαμάντη παρέλαβαν τα βραβεία τους από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πυλάβιο και δήλωσαν ότι ανάλογες πρωτοβουλίες τους δίνουν δύναμη για να συνεχίσουν ενώ οι Μιχάλης Ναστόπουλος και Απόστολος Λαμπρίδης παρέλαβαν τις πλακέτες τους από τον Αντιπρόεδρο του ΠΣΑΤ Κώστα Μυλωνά και δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τους γονείς τους και τους προπονητές τους για την βοήθειά τους. Τέλος ο πρόεδρος του Ομίλου Ερετών κ. Μπακιρτζής παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα έκανε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους νέους να πλαισιώσουν τον όμιλο και να αθληθούν. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι κορυφαίος αθλητής του 2010 αναδείχθηκε ο πρωταθλητής της Γυμναστικής Λευτέρης Κοσμίδης, κορυφαία ομάδα η γυναικεία ομάδα πόλο της Βουλιαγμένης και καλύτερος προπονητής-τρια η τεχνικός της Βουλιαγμένης Αλεξία Καμμένου.


KOE

“Αθλητική κυψέλη” με εθελοντικό πνεύμα Ο Κωπηλατικός Όμιλος Ελλάδος ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1984 από μια ομάδα φίλων της κωπηλασίας με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Δημήτριο Σακκά ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΚΟΕ για 23 χρόνια. Ο ΚΟΕ δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια των αθλημάτων της κωπηλασίας και του κάνοε – καγιάκ και είναι μέλος των αντίστοιχων Ομοσπονδιών της Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ. και της Ε.Ο.Κ.Κ. Από την ίδρυση του και έως και σήμερα ο ΚΟΕ έχει μυήσει μεγάλο αριθμό παιδιών στο άθλημα της κωπηλασίας και έχει αναδείξει πρωταθλητές όπως ο Γιάννης Καραμπάς χρυσός πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης. Σήμερα, παρά τα προβλήματα στέγασης των αθλητικών του εγκαταστάσεων που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ο ΚΟΕ κατάφερε να ανακάμψει και να έχει αρκετές διακρίσεις από αθλητές σε όλες τις κατηγορίες, με κορυφαίες διακρίσεις για το 2010 τα δύο χάλκινα μετάλλια που κατέκτησε η αθλήτρια του Παυλάτου Αναστασία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών Ελαφρών βαρών. Εκτός όμως από το αθλητικό πνεύμα και την ευγενή άμιλλα ο Κωπηλατικός Όμιλος Ελλάδος καλλιεργεί και τον εθελοντισμό διότι όλη η λειτουργία του στηρίζεται αποκλειστικά από εθελοντές. Τα τελευταία χρόνια σταθερός συμπαραστάτης και αρωγός είναι ο ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ενώ το Δ.Σ. του ομίλου αναζητά συνεχώς νέους χορηγούς, όπως η PIZZA HUT η οποία το 2010 μας προσέφερε τις αθλητικές εμφανίσεις.

K ω π η λ ατικά νέα 15


ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Η παράδοση συνεχίστη Χρήστου - Τζιάλλας

Μαγδάνης - Πάπας

Τ

ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε από 10-12 Σεπτεμβρίου στο Μοντεμόρ Ο Βέλο της Πορτογαλίας αποτέλεσε για την φετινή χρονιά την ουσιαστική πρόβα τζενεράλε για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας που θα ακολουθούσε. Ωστόσο τα ελληνικά κουπιά έκαναν και πάλι το καθήκον τους κατακτώντας τρία μετάλλια εκ των οποίων δυο χρυσά κι ένα ασημένιο τηρώντας την παράδοση που θέλει τους Έλληνες κωπηλάτες να ανεβαίνουν στο βάθρο των νικητών σε όλα τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών. Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε το πλήρωμα της δικώπου άνευ των ανδρών ο Γιώργος Τζιάλλας και ο Γιάννης Χρήστου κατακτώντας την 1η θέση με χρόνο 6.30.34. Αρκετά πιο πίσω στην 2η θέση τερμάτισαν οι Ιταλοί Καρμποντσίνι-Μορνάτι με 6.33.35 και τρίτοι ήταν οι Σέρβοι 16 Kωπηλατικά νέα

Μαργιάνοβιτς και Στόλιτς με 6.36.85. Το ελληνικό πλήρωμα μπήκε από το ξεκίνημα επικεφαλής της κούρσας θέση που κράτησε ως το φινάλε. Τον τίτλο που κατέκτησαν πέρσι στο Μπρέστ της Λευκορωσίας στην αντίστοιχη διοργάνωση υπερασπίστηκαν η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου στον τελικό του διπλού σκίφ ελ.βαρών για να αναδειχθούν πρωταθλήτριες Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η ελληνική βάρκα ξέφυγε από το ξεκίνημα και πέρασε με διαφορά ασφαλείας τα 500, τα 1000 και τα 1500μ. για να τερματίσει σε 6.58.18, το μοναδικό πλήρωμα που τερμάτισε κάτω από τα 7 λεπτά ενώ η δεύτερη βάρκα της Πολωνίας τερμάτισε σε 7.06.16 και η 3η της Γερμανίας σε 7.08.29. Το τρίτο μετάλλιο στην διοργάνωση ήρθε από την τετράκωπο άνευ των ανδρών όπου οι Στέργιος Παπαχρήστος - Γιάννης Τσίλης - Νίκος


ηκε με τρια μετάλλια

Χρήστου - Τζιάλλας

και Απόστολος Γκουντούλας έκαναν ένα εκπληκτικό ντεμαράζ στα τελευταία 500μ. κι από την 5η θέση τερμάτισαν στην 2η κλέβοντας το ασημένιο μετάλλιο από την βάρκα της Τσεχίας για μόλις ένα δευτερόλεπτο αφού τερμάτισαν σε 5.54.08 ενώ οι Τσέχοι σε 5.54.09. Πρώτη ήταν η βάρκα της Γερμανίας με 5.52.54. Στον μικρό τελικό του διπλού σκίφ των γυναικών η Τριανταφυλλιά Καλαμποκά και η Κατερίνα Νικολαίδου πήραν την 1η θέση και την 7η στη γενική του αγωνίσματος ενώ στον μικρό τελικό του διπλού σκίφ ελ βαρών των ανδρών οι Παναγιώτης Μαγδάνης και Ηλίας Παππάς τερμάτισαν 2οι και πήραν την 8η θέση στην γενική. Στον πίνακα των μεταλλίων η Ελλάδα βρίσκεται στην 2η θέση πίσω από την Γερμανία.

τελ ι κός πίνακας των μεταλλίων 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 9. 9. 12. 12. 12. 15. 16.

Χώρα GER - Γερμανία GRE - Ελλάδα ROU - Ρουμανία POL - Πολωνία CZE - Τσεχία UKR - Ουκρανία FRA - Γαλλία BLR - Λευκορωσία CRO - Κροατία ITA - Ιταλία SWE - Σουηδία EST - Εσθονία NED - Ολλανδία POR - Πορτογαλία SUI - Ελβετία SRB - Σερβία

ΧΡΥΣΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ 5 2 2 1 2 - 1 4 1 1 1 - 1 - 1 - - 1 - 1 - 1 - 1 - 1 - 1 - - - -

ΧΑΛΚΙΝΑ συνολο 3 10 - 3 - 2 - 5 2 4 2 3 1 2 - 1 1 2 1 2 1 2 - 1 - 1 - 1 2 2 1 1

rank 1 4 6 2 3 4 6 12 6 6 6 12 12 12 6 12

K ω π η λ ατικά νέα 17


Ο Λ Υ Μ Π Ι Α Κ Ο Ι

Α Γ Ω Ν Ε Σ

Ν Ε Ο Τ Η Τ Α Σ

Τα ελληνικά κουπιά άνοιξαν τον λογαριασμό στη Σιγκαπούρη

Ο

ελληνικός αθλητισμός άνοιξε λογαριασμό στην 1η Ολυμπιάδα Νεότητας που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου στην Σιγκαπούρη κατακτώντας χάριν της κωπηλασίας τα δυο πρώτα του μετάλλια στο νέο παγκόσμιο θεσμό που δημιούργησε η ΔΟΕ. Ένα αργυρό και ένα χάλκινο άνοιξαν το χορό των μεταλλίων για τη γαλανόλευκη αποστολή. Ο ρυθμός του Ζορμπά ξεσήκωσε τους φιλάθλους στην Μαρίνα Ρεζερβουάρ της Σιγκαπούρης. 18 Kωπηλατικά νέα

Είναι σπουδαίο πράγμα να κατακτάς αργυρό μετάλλιο και να είσαι στεναχωρημένος. Δείχνει πως είσαι αθλητής μεγάλης κλάσης. Ο Μιχάλης Ναστόπουλος και ο Τόλης Λαμπρίδης τερμάτισαν δεύτεροι στον τελικό στη δίκωπο (άνευ πηδαλιούχου) 3.06.85 πίσω από τους Σλοβένους Γκέρις και Ντομάνικο (3.05.65) και μόνο που δεν έκλαιγαν. Οι Αυστραλοί Κότσραν και Γουότς ήταν τρίτοι με 3.07.52. Οι Έλληνες παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατηγορία τους ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και έβαλαν υποθήκη για ακόμη


μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον. Η ελληνική σημαία κυμάτισε στον ιστό και μπορεί να μην ακούστηκε ο ελληνικός ύμνος αλλά οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να βάλουν τον Ζορμπά και να ξεσηκώσουν τους φιλάθλους στην αναμονή μέχρι την απονομή των αγοριών. Γιαννιώτες και οι δύο, όπως και τα χάλκινα κορίτσια μας, τα οποία συνέχισαν την παράδοση που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας στην κωπηλασία. Στη διάρκεια της κούρσας πρόσεχαν τους Αυστραλούς που θεωρούνταν επίσης οι διεκδικητές του χρυσού μεταλλίου και δεν αντιλήφθηκαν το φοβερό φίνις των Σλοβένων στην ακριανή διαδρομή. Όταν το κατάλαβαν προσπάθησαν να επιταχύνουν αλλά ήταν αργά. Όμως κάθε πάθημα αποτελεί και μάθημα. Το θέμα είναι πως σε λίγα χρόνια όλη η Ελλάδα και η Ευρώπη θα μιλάει γι αυτούς αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό και το ίδιο πάθος. «Πιστέψαμε στη διάκριση και η ψυχολογία μας ήταν σε υψηλά επίπεδα μετά την επιτυχία μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων. Οι αγώνες

στη Σιγκαπούρη ήταν δύσκολοι από πλευράς συναγωνισμού αλλά τα καταφέραμε. Ήταν μια αλησμόνητη εμπειρία, όλα ήταν τέλεια» είπαν στο τέλος από κοινού οι δυο νέοι Ολυμπιονίκες.

Γκραν γκινιολ στα κορίτσια με τα αποτελέσματα Στον τελικό των κοριτσιών, πάλι στη δίκωπο, η Ελένη Διαμαντή και η Λυδία Νταλαμάγκα, Γιαννιώτισσες κι αυτές, πήραν άξια το χάλκινο μετάλλιο. Στον τερματισμό δεν πανηγύρισαν αμέσως, γιατί ο φωτεινός πίνακας τις έδειχνε τέταρτες, με τις Αυστραλέζες πρώτες και τις Βρετανίδες και Ιταλίδες στα μετάλλια. Όμως το φώτο-φίνις έδειξε πως οι Βρετανίδες Χάουαρντ και Γκάμον ήταν πρώτες με 3.28.60, οι Αυστραλέζες Μπάσερ και Αλντερσιρ δεύτερες με 3.29.34 οι Ελληνίδες τρίτες με 3.29.37 και οι Ιταλίδες Κολέτι και Κολόμπο τέταρτες, με 3.30.05. Τα πανηγύρια άρχισαν για το ελληνικό πλήρωμα που μέσα σε δευτερόλεπτα, από τη λύπη πέρασε στη χαρά. K ω π η λ ατικά νέα 19


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ

Καρέ μεταλλίων στην Τσεχία

Η

ελληνική κωπηλασία ανήκει στις μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου χάρτη αλλά και στις χώρες με την ταχύτερη ανάπτυξη από τις μικρές κατηγορίες. Κι αυτό φάνηκε για μια ακόμη φορά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων που ολοκληρώθηκε στις 8 Αυγούστου στο Ρατσιτσε της Τσεχίας όπου τα ελληνικά κουπιά κατέκτησαν τέσσερα μετάλλια στη διοργάνωση. Την αρχή έκαναν οι αδελφές Σπυρίδου Κασσιανή και Ανδριάνα που τερμάτισαν στην 2η θέση του τελικού στην δίκωπο άνευ και κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο. Το πρώτο της Ελλάδας στην συγκεκριμένη διοργάνωση αλλά και το πιο σημαντικό των δυο κοριτσιών στην σύντομη καριέρα τους στην κωπηλασία και βέβαια σε διεθνές επίπεδο. Την επομένη στο αντίστοιχο αγώνισμα των εφήβων οι Απόστολος Λαμπρίδης και Μιχάλης Ναστόπουλος κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 6.50.39 αφήνοντας 2ο το γερμανικό πλήρωμα με 6.51.41 και 3ο το πλήρωμα από το Αζερμπαιτζάν με 6.56.06. «Ήταν ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα. Στη συνέχεια οι μυς πονούσαν από την προσπάθεια αλλά είχαμε προπονηθεί πολύ σκληρά και ξέραμε ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε» είπε αμέσως μετά την κούρσα ο Μιχάλης Ναστόπουλος. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε και ο Διονύσης Αγγελόπουλος που τερμάτισε 2ος στο σκίφ εφήβων και κατέκτησε το 2ο ασημένιο της Ελλάδας στη διοργάνωση με χρόνο 7.05.18. Το χρυσό κέρδισε ο Γερμανός Φέλιξ Μπάχ με 7.01.33 και το χάλκινο ο Αμερικανός Άντριου Κάμπελ με 7.09.36. Το τέταρτο μετάλλιο της Ελλάδας ήταν το χάλκινο που κατέκτησε στο σκίφ νεανίδων η Κατερίνα Νικολαίδου με χρόνο 7.57.28. Πρώτη ήταν η Γερμανίδα Σίβερς με 7.50.40 και 2η η Οπρέα από τη Ρουμανία με 7.52.87. Τα δυο πληρώματα του διπλού σκίφ των εφήβων με τους Αντώνη - Γιάνναρη και των νεανίδων με τις Διαμαντή - Νταλαμάγκα κατέκτησαν αμφότερα την 5η θέση στους τελικούς των αγωνισμάτων τους. Τέλος το τετραπλό σκίφ των εφήβων με τους Δάφνη - Αριστιάδη - Κούρτη και Λουλούδη πήραν την 4η θέση στον μικρό τελικό.

20 Kωπηλατικά νέα


ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σάρωσε τα μετάλλια η Ελλάδα στην Καστοριά

Μ

ε συγκομιδή είκοσι μετάλλια εκ των οποίων 9 χρυσά, άλλα τόσα ασημένια και 2 χάλκινα έκλεισαν τα ελληνικά κουπιά την αποστολή τους στους Βαλκανικούς αγώνες κωπηλασίας που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην λίμνη της Καστοριάς. Μια αποστολή που σχεδόν εκτελέστηκε στο σύνολό της αφού στόχος των Ελλήνων αθλητών ήταν να κατακτήσουν μετάλλια και στα 20 αγωνίσματα που πήραν μέρος και να εκτοπίσουν την Ρουμανία από την πρώτη θέση της βαθμολογίας που κατέχει τα τελευταία χρόνια στο θεσμό. Με το καλημέρα της διοργάνωσης και παρά την συνεχή βροχόπτωση οι Έλληνες αθλητές κατέκτησαν 11 μετάλλια εκ των οποίων πέντε χρυσά, πέντε ασημένια και ένα χάλκινο Κατά την δεύτερη και τελευταία μέρα η Ελληνική ομάδα κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια, 4 ασημένια και ένα χάλκινο στα εννέα από τα δέκα αγωνίσματα του προγράμματος που πήρε μέρος. Ωστόσο για ένα μόλις βαθμό διαφορά οι Ρουμάνοι κράτησαν τα σκήπτρα, ένιωσαν όμως για τα καλά πίσω τους την ανάσα της Ελλάδας που ήταν αχτύπητη στους άνδρες αλλά δεν μπόρεσε να χτυπήσει τους Ρουμάνους στις γυναίκες. Μετά το τέλος των αγώνων την σημαία των Βαλκανικών παρέλαβαν οι Τούρκοι εκπρόσωποι που έχουν αναλάβει την διοργάνωση του 2011. «Οι αγώνες στέφθηκαν με απόλυτη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία» τόνισε ο πρόεδρος της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς ενώ για την παρουσία των Ελλήνων αθλητών κι αθλητριών τόνισε «Όλα τα παιδιά πήγαν πολύ καλά. Για μόλις ένα βαθμό χάσαμε την πρώτη θέση στη γενική κι αυτό τα λέει όλα. Είμαστε σε σταθερή τροχιά ανόδου σε όλα τα επίπεδα».

Οι Νικητές του Σαββάτου Τετράκωπος νεανίδων: 1. Ρουμανία 7.12.85 2. Βλάχου-Τσιόλα-Σπυρίδου Κ-Σπυρίδου Α (ΕΛΛΑΔΑ) 7.25.91, 3. Βουλγαρία 7.52.36 Σκίφ παίδων: 1. Δάφνης Αλέξανδρος (ΕΛΛΑΔΑ) 7.44.86, 2. Βουλγαρία 7.56.68, 3. Ρουμανία 7.56.86 Διπλό σκίφ παίδων: 1. Μαγκλάρας-Αντώνης (ΕΛΛΑΔΑ) 7.02.94, 2. Ρουμανία 7.11.22, 3. Σερβία 7.13.75 Τετράκωπος άνευ εφήβων: 1. Ρουμανία 6.39.22, 2. Σερβία 6.47.04, 3. Γιώτης-Υφαντής-Τσιάλιος-Κούρος (ΕΛΛΑΔΑ) 6.51.53 Τετραπλό σκίφ νεανίδων: 1. Ρουμανία 7.03.05, 2. Χατζηιγνατιάδου-Κουμπλή-Νταλαμάγκα-Διαμάντη (ΕΛΛΑΔΑ) 7.06.69, 3. Βουλγαρία 7.23.30 Δίκωπος άνευ εφήβων: 1. Ναστόπουλος-Λαμπρίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 6.51.06, 2. Ρουμανία 6.55.96, 3. Βουλγαρία 7.00.41

K ω π η λ ατικά νέα 21


22 Kωπηλατικά νέα


Σκίφ εφήβων: 1. Αγγελόπουλος (ΕΛΛΑΔΑ) 7.17.07, 2. Ρουμανία 7.24.88, 3. Σερβία 7.27.68 Διπλό σκίφ εφήβων: 1. Ρουμανία 6.38.86, 2. Πατρινός-Γιάνναρος (ΕΛΛΑΔΑ) 6.42.94, 3. Σερβία 6.56..74 Σκίφ κορασίδων: 1. Ρουμανία 8.45.80, 2. Αγγελοπούλου (ΕΛΛΑΔΑ) 8.57.28, 3. Βουλγαρία 9.15.98 Διπλό σκίφ κορασίδων: 1. Ρουμανία 8.03.57, 2. Φίτσιου-Σκαρπαθιωτάκη (ΕΛΛΑΔΑ) 8.31.37, 3. Τουρκία 8.42.35 Οκτάκωπος παίδων: 1. Κάκος-Χειμάριος-Κραίτσης-Κωνσταντάς-ΑθανασίουΤριανταφύλλου-Βαγενάς-Ζιάκας-Κρούτια (ΕΛΛΑΔΑ) 6.35.88, 2. Ρουμανία 6.39.04, 3. Τουρκία 6.47.16

Αναλυτικά οι τρείς πρώτοι των δέκα τελικών της Κυριακής Τετράκωπος παίδων: 1. Τουρκία 6.03.18, 2. Αναστασίου-Τριαναταφύλλου-Βαγιενάς-Ζιάκας (ΕΛΛΑΔΑ) 6.35.12, 3. Σερβία 6.36.23 Τετραπλό σκίφ κορασίδων: 1. Ρουμανία 6.52.15, 2. Κολτσίδα-Φίτσιου-Κουμπλή-Αγγελοπούλου (ΕΛΛΑΔΑ) 7.01.46, 3. Τουρκία 7.22.16 Οχτάκωπος γυναικών: 1. Ρουμανία 6.49.89, 2. Βουλγαρία 7.47.08 Δίκωπος άνευ παίδων: 1. Κούρος-Χειμάριος (ΕΛΛΑΔΑ) 6.50.66, 2. Ρουμανία 6.54.47, 3. Τουρκία 7.03.19 Τετραπλό σκίφ εφήβων: 1. Ρουμανία 6.00.48, 2. Βιδάλης-Αγγελόπουλος-Πατρινός-Γιάνναρος (ΕΛΛΑΔΑ) 6.04.77, 3. Σερβία 6.18.20 K ω π η λ ατικά νέα 23


Δίκωπος άνευ νεανίδων: 1. Ρουμανία 7.31.44, 2. Σπυρίδου Κ.-Σπυρίδου Α (ΕΛΛΑΔΑ) 7.41.03, 3. Βουλγαρία 8.56.44 Σκιφ νεανίδων: 1. Κατερίνα Νικολαίδου (ΕΛΛΑΔΑ) 7.58.24, 2. Ρουμανία 8.01.75, 3. Βουλγαρία 8.22.58 Τετραπλό σκίφ παίδων: 1. Αγγελόπουλος-Δάφνης-Μαγκλάρας-Αντώνης (ΕΛΛΑΔΑ) 6.08.75, 2. Ρουμανία 6.16.29, 3. Τουρκία 6.25.92

Διπλό σκίφ νεανίδων: 1. Νταλαμάγκα-Διαμάντη (ΕΛΛΑΔΑ) 7.16.21, 2. Ρουμανία 7.20.08, 3. Τουρκία 7.39.07 Οκτάκωπος εφήβων: 1. Ρουμανία 5.53.00, 2. Σερβία 5.55.98, 3. Κωνσταντάς-Κουρκουρίδας-Υφαντής-Γιώτης-ΤσιαλιόςΚούρος-Ναστόπουλος-Λαμπρίδης-Κρούτια (ΕΛΛΑΔΑ) 6.11.92

Οι βαθμολογίες Η γενική βαθμολογία: 1. Ρουμανία 95, 2. ΕΛΛΑΔΑ 94, 3. Σερβία 42, 4. Τουρκία 40, -. Βουλγαρία 40, -. Σκόπια 6.

24 Kωπηλατικά νέα

Ο τελικός πίνακας των μεταλλίων Η βαθμολογία των ανδρών: 1. ΕΛΛΑΔΑ 62, 2. Ρουμανία 55, 3. Σερβία 34, 4. Τουρκία 28, 5. Βουλγαρία 23, 6. Σκόπια 3.

Η βαθμολογία των γυναικών: 1. Ρουμανία 40, 2. ΕΛΛΑΔΑ 32, 3. Βουλγαρία 17, 4. Τουρκία 12, 5. Σερβία 8, 6. Σκόπια 3

Χώρα

ΧΡΥΣΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ

1. Ρουμανία 2. Ελλάδα 3. Τουρκία 4. Βουλγαρία 5. Σερβία

11 9 1 - -

8 9 - 2 2

ΧΑΛΚΙΝΑ

1 2 6 6 5


F I S A

N E W S

Τα επερχόμενα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Στο Βαρέζε της Ιταλίας θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας ανδρών-γυναικών του 2012 όπως αποφάσισε η Γενική συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών στο περιθώριο της αντίστοιχης διοργάνωσης που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Πορτογαλία. Συνυποψήφια πόλη για την διοργάνωση των συγκεκριμένων αγώνων ήταν και το Ρατσίτσε της Τσεχίας που πέρυσι διοργάνωσε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 23 και φέτος το Παγκόσμιο πρωτάθλημα των εφήβων. Ωστόσο απέσυρε την υποψηφιότητα του ανοίγοντας το δρόμο προς την ιταλική πόλη που έχει φιλοξενήσει

κατά το παρελθόν εθνικά πρωταθλήματα και διεθνείς ρεγκάτες. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό του 2011 θα διεξαχθεί στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας. Η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών αποφάσισε ακόμη την διεξαγωγή για πρώτη φορά Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εφήβων, το οποίο θα ξεκινήσει από το 2011 και την πρώτη διοργάνωση θα φιλοξενήσει η πολωνική πόλη Κρούζιτσα. Το επόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012 θα διοργανώσει η Σλοβενία στην πόλη Μπλέντ.

“ Έφυγε” ο Άντι Χόλμς O δις χρυσός Ολυμπιονίκης της Μεγάλης Βρετανίας Άντι Χόλμς έφυγε από την ζωή σε ηλικία 51 ετών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χόλμς πέθανε χτυπημένος από τη νόσο του Γουέιλ μια βακτηριακή λοίμωξη γνωστή και ως λεπτοσπείρωση η οποία προέρχεται από μολυσμένο νερό ποταμών ή λιμνών που περιέχει περιττώματα μολυσμένων ζώων. “Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα. Το χτύπημα είναι βαρύ γιατί επί πέντε χρόνια κωπηλατούσαμε μαζί” τόνισε ο σερ Στιβ Ρεντγκρέιβ αθλητής σύμβολο της Βρετανικής κωπηλασίας και συμπλήρωσε. “Ήταν ένας ήσυχος αθλητής. Είχε βρετανικό δίπλωμα και όταν βρισκόμασταν σε αγώνες διάβαζε συνεχώς γαλλικά βιβλία που κρατούσε μόνο για τον εαυτό του. Είχε συνδέσει το όνομά του με τις επιτυχίες της βρετανικής κωπηλασίας που ξεκίνησαν γύρω στο 80”. Ο Χόλμς ήταν μέλος της τετρακώπου με πηδαλιούχο που μαζί με τον Ρεντγκρέιβ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα στη Σεούλ ανέβηκε και πάλι στο ψηλότερο βάθρο με την δίκωπο άνευ. Τα τελευταία δυο χρόνια ασχολούνταν με την προπονητική.

K ω π η λ ατικά νέα 25


O μαραθώνιος του Ομίλου Ερετών Νικητής αναδείχθηκε το πλήρωμα του Ομίλου Ερετών, στη 2η θέση τερμάτισε αυτό του ΝΟ Θεσσαλονίκης ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε το δεύτερο πλήρωμα του διοργανωτή Ομίλου.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: 1ος Όμιλος Ερετών - 1ο πλήρωμα (Κομνηνάκης Μιχάλης, Παπαλεξίου Ευάγγελος, Τζανίνης Βασίλης, Μαντζαβινάτος Ευάγγελος) 2ος Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (Στάραβελντ Νικόλαος, Καραμαλής Ελευθέριος, Τσιομπανίδης Ιωάννης, Κεφάλας Αναστάσιος) 3ος Όμιλος Ερετών - 2ο πλήρωμα (Γιαννατζής Άγγελος, Τσελέντης Διονύσης, Αρβανίτης Γιώργος, Κούκουρας Μιχάλης) 4ος Όμιλος Ερετών - 3ο πλήρωμα (Τσενεμπής Γιάννης, Μπούφης Πέτρος, Λυμπέριος Σωτήρης, Κούνουπας Παναγιώτης) Κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου ο ετήσιος Μαραθώνιος Αγώνας "Στη μνήμη Νικ. Παπακώστα" σε απόσταση 8.000 μέτρων.

Στην απονομή παραβρέθηκαν από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Καρράς και ο Έφορος Αγώνων κ. Γιώργος Μουτσάτσος, καθώς και πολλά μέλη, φίλοι και γονείς των αθλητών.

Διασυλλογικοί του ΝΟΑ

στη μνήμη «Α. Τρίτση»

Διασυλλογικούς αγώνες στη μνήμη του Αντώνη Τρίτση διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Αργοστολίου στις 3 Οκτωβρίου με την συμμετοχή έξι σωματείων και περίπου 100 αθλητών κι αθλητριών.

που κέρδισαν τη μερίδα του Λέοντος κατά τις κούρσες των 14 αγωνισμάτων που περιελάμβανε το πρόγραμμα κατακτώντας 26 μετάλλια εκ των οποίων, 10 χρυσά, 9 αργυρά και 7 χάλκινα.

Στο φιλόξενο Αργοστόλι βρέθηκαν αθλητές από τον ΝΑΟ Σαλαμίνας, τον ΟΝΑ Τροιζηνίας, τον ΝΟ Πόρου Τροιζηνίας, τον ΝΑΣ, τον ΚΟΕ ενώ δυναμικό παρών έδωσαν και οι κωπηλάτες του διοργανωτή ΝΟΑ.

Με το τέλος των αγώνων στις εγκαταστάσεις του Ομίλου προσφέρθηκαν γεύματα στους συμμετέχοντες από τους διοργανωτές.

Οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Αργοστολίου ήταν και αυτοί

26 Kωπηλατικά νέα


Ρεγγάτα ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ 'Ναυμαχίες' από τα παλιά στο ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο

Για τις 29 Αυγούστου είχε οριστεί το ραντεβού των παλαιμάχων της κωπηλασίας για τον ετήσιο αγώνα που φέτος φιλοξενήθηκε στο ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά και πρόσφερε για μια ακόμη χρονιά όμορφες στιγμές. Πάνω από 50 'αιώνιοι κωπηλάτες' έδειξαν ότι μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει η τέχνη όμως της κωπηλασίας παραμένει ανεξίτηλη στο πετσί του

και κατάφεραν να αποσπάσουν το θερμό χειροκρότημα όσων βρέθηκαν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Σχοινιά. Το κλού της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε με την μεικτή οκτάκωπο όπου δημιουργήθηκε κοσμοσυρροή αφού στην εκκίνηση εμφανίστηκαν πέντε πληρώματα και έγινε μεγάλη μάχη για την τελική επικράτηση.

Για την ιστορία και μόνο να αναφέρουμε τους νικητές: Διπλό σκίφ (Α-43): 1. Σιάντης-Γεωργόπουλος 2. Κωνσταντάρας-Βογιατζής 3. Κουκουρας-Χατζηχριστοφας Τετραπλό σκίφ (Γ-43): 1. ΚυριακοπούλουΧατζηπαρτάλη-Βενιέρη-Μαρακη Διπλό σκίφ (Α+44): 1. Χαμπιλός-Κουκουβές 2. Γκέκας-Βοζιανος 3. Βλαχοδήμος-Παρασκευόπουλος Σκιφ (Α-43): 1. Λαλούμης

2. Κωστακάκης 3. Κάπος Διπλό σκίφ (Γ-43): 1. Μηταλίδου-Κωνσταντινίδου 2. Κυριακοπούλου-Βενιέρη Τετράκωπος άνευ (Α-43): 1. Μελαχροινάκης-ΦουκαλαςΧριστοδούλου-Τριανταφύλλου Τετράκωπος άνευ (Α+44): 1. Κεχαγιάς-Γκιόκας-ΓκέκαςΒοζιανος 2. Παπαγιάννης-ΖαλαμητσοςΣαμαρας-Σαλαγιάννης

Οκτάκωπος (Α+44): 1. Γάτος-ΧρηστομάνοςΚλειτσογιάννης-ΠελιχοςΡέππος-Χριστομάνος Ν-Κοτρώτσος Δ.-Κοτρώτσος Κ.-Ρέππου 2. Βογιατζής-ΚωνσταντάραςΛαλουμης-ΜελαχροινακηςΦουκαλας-ΧριστοδούλουΤριανταφύλλου-ΤσουραπαςΠαπαγεωργίου 3. Σιάντης-ΓεωργόπουλοςΜασιάκος-Δουας-ΚωστακάκηςΜπακαρης-Πουλιος-Κυπαρίσσης-

Μητρούδης 4. Χατζηχριστόφας-ΚουκουραςΝτμιτρίεβ-Δραγάσης-ΚάποςΧατζηπαρτάλη-ΜαράκηΚουκουβές-Βενιέρη 5. Μαυρίδης-ΜητρούδηςΜωυσίδης-ΠουλιόπουλοςΚεφαλάς-Σιώζος-ΣαλπιγγίδηςΧριστίδης-Μηταλίδου Σκίφ (Α+44): 1. Γκιόκας 2. Χαμπιλός 3. Μπακαρης

K ω π η λ ατικά νέα 27


Enhanced circulation from engineered gradient compression assists in reducing lactic acid build-up

A precision fit based on your body mass index (BMI) algorithm

To focus muscle power and dramatically reduce muscle vibration

Moisture management wicking draws moisture away from your skin keeping you dry

Optimises your body temperature in warm or cool conditions

Antibacterial and antimicrobial treatments discourage growth of bacteria and help prevent odour

UPF 50+

Bodensee-Oberschwaben Achter (German Rowing League)

Whether you’re an elite athlete, or a weekend warrior, SKINS provide immediate results and help you perform at your best. What are SKINS?

How do SKINS work?

Who’s wearing SKINS?

SKINS are ground breaking, body-moulded, gradient compression performance equipment for active people. Whether training or competing, SKINS enable you to perform at a higher rate for longer and recover faster.

The secret is in the revolutionary BioAcceleration Technology. Developed by leading sports physicians, it combines; gradient compression to reduce lactic acid build-up and enhance circulation; key muscle wrapping to focus muscle power; body temperature optimisation to keep you comfortable in warm or cool conditions. SKINS is the only gradient compression equipment that uses your Body Mass Index (BMI) for a precision fit.

SKINS are worn by the who’s who of domestic and international sport. You’ll find a full list as well as more information at skins.net

SKINS is the official supplier of compression & therapeutic wear to:

PANTONE 186 FONT: DICOT MEDIUM

Recommended and endorsed by

ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΑ ΝΕΑ Τεύχος 22  

ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΑ ΝΕΑ Τεύχος 22

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you