Page 1

KONTY HÍR www.kontyfa.hu www.kontyfaradio.hu

I .

É V F O L Y A M

3 .

S Z Á M

2 0 1 1 .

D E C E M B E R

7 .

Üdv. Kontyfa Lakók! Nem sokára elérkezik az év vége, ideje számot vetni azzal, mit sikerült elérni idén. Lássuk, mi rádiósok miről számolhatunk be: Csapatunk új tagokkal bővült (köszönjük Kiss Tamás tanár úr!), a tanév elejétől végre rendszeresen tudunk állandó időben jelentkezni a rádióműsorral, a honlapunkon folyamatosan friss híreket, információkat olvashattok (bár az új rádióműsorok még nem kerültek fel, türelmeteket kérjük, szponzorokat szereztünk, többek közt ennek is köszönhető az, hogy be tudtuk indítani a suliújságot. Amit a kezetekben tartotok, az ünnepi duplaszám. Tudok egy újpalotai iskolát, ahol épp most szűnt meg az iskolaújság finanszírozási problémák miatt, így azt gondolom, büszkék lehetünk magunkra, hogy mi ilyen körülmények között is be tudtuk indítani a lapot. Ezt ez úton is köszönjük a szponzorainknak. Azt gondolom, jó érzéssel zárhatjuk ezt az évet és reménykedhetünk a folytatásban. Mindenkinek Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánok!

Zsoca

Hirdetések Ünnep, oly szép a gyertya, ha ég. A szeretet asztalánál ott ülünk mindannyian. Hó és hideg, de a szándék meleg. A kevés is több lesz, ha a szíved adod bele.

Termelői méz eladó.

Charlotte Carpenter Írták: Balogh Zsolt (Zsoca) Holcz Csaba Nagy Krisztián (Titi) Németh Franciska (Frenszi) Varga Regina (Gina)

Átadó egy használt, de még jó állapotban lévő iskolai hátizsák (alsós, fiús) Ugyanott használt, de használható NIKE lábszárvédő (1-2.osztályos fiú, vagy nagyobb óvodás)

Jelige: DIRIBÁ

Nyitva Nyitva tartás: tartás: Téli Téli időszak: időszak: 10.01-05.31. 10.01-05.31. H H -- P P :: 7-22 7-22 óráig óráig Szo Szo -- V V :: 7-18 7-18 óráig óráig

Edda Ne feledd, ha a karácsony hiányzik a szívedből, akkor a fa alatt sem találsz rá!

n ye tő g In ihe v el

Érd.: Pálla Róbert tanárúrnál

Fit Fit Forma Forma Stúdió Stúdió

1042 1042 Budapest, Budapest, Király Király u. u. 13. 13. E-mail: E-mail: info@fitformaujpest.hu info@fitformaujpest.hu


2.

OLDAL

A diótörő 3D Mary karácsonyra kap egy diótörő játékfigurát a keresztapjától, ami az álmában megelevenedik és egy fantáziavilágba kíséri el… A világhírű orosz zeneszerző, Csajkovszkij azonos című balettjén alapuló Diótörő története első alkalommal elevenedik meg 3D-ben. A Diótörő legújabb adaptációja 1920 karácsonyán, Bécsben játszódik. A kis Mary egy különleges diótörő játékfigurát kap ajándékba keresztapjától. A kislány boldogan fekszik le aludni, de álmában megelevenedik a Diótörő és más játékai is. Kezdetét veszi egy varázslatos utazás a fantázia világába. A fabáburól kiderül, hogy elvarázsolt herceg, s a kis Mary vele összefogva veszi fel a küzdelmet a gonosz Patkánykirállyal és alattvalóival. Amikor a Diótörőt túszul ejtik a gonosz patkányok, Mary kis játékaival mentőakciót indít kiszabadításáért.

M O Z I A J Á N L Ó

Csajkovszkij híres színpadi műve, A diótörő sokadik feldolgozása.

Egy csodálatosan szép karácsonyi film egy kellemes családi mozizáshoz.

Programok Karácsonyi LONG ROAD koncert Deja vu - Music Club, XI. kerület, Fehérvári út 120.

2011. december 9-én újra lesz Csomópont tehetségkutató Verseny. December 7-én, szerdán 14:30-kor lesz a verseny első fordulója a Kontyfában!

Kézműves Karácsonyi Vásár az aulában December 15.-én, csütörtökön délután Várjuk azok jelentkezését, akik szívesen árulnák portékáikat! Jelentkezni lehet: Szuvák Gabriellánál (A/104-es terem) Minden érdeklődőt és vásárlót várunk szeretettel!

A

K O N T Y F A R A D I O . H U

H O N L A P O N

2011. december 23. 19h-2h A karácsony az év egy különleges időszaka, éppen ezért imádott zenekarunk ismét kiáll elénk, hogy az eddiginél is jobb és élvezetesebb műsorral kápráztasson el minket. Legyünk minél többen, mutassuk, meg a bandának, hogy elég kitartóak vagyunk ahhoz, hogy az ARMY tagjai legyünk! Két előzenekar kezdi meg az estét, utánuk a Long Road teszi teljessé a mulatságot! Előzenekar: Hard 'N' Heavy (Balatonszemes) Jegyek szokás szerint Nahinál és Vadernél! Jegyár elővételben: 700 Ft Az első 100 elővételes jegyhez meglepetés is tartozik!

December 23-ig Adventi Vásár van a Karácsony Benő Parkban, ahol a felállított színpadon hétvégenként előadások, koncertek várják az érdeklődőket.

S Z Í N E S B E N

O L V A S H A T Ó !


I.

ÉVFOLYAM

3.

SZÁM

7.

OLDAL

Mikulás Itt van a hideg tél, de kellemes ajándékok várnak minden gyermekre. Azok a finom csokik, meg a mogyorók!.. Érdekes, de régen Magyarországon a mondák szerint a ma ismert Mikulás helyett egy félelmetes szörny járt a házak között és ij esztgette a gyerekeket. Aztán változott ez a kép és a Coca-Cola is sokat segített ebben. Ismerősek a reklámok ahol mikulások serege indul teherautókkal? Haddon Sundblom egy amerikai művész készítette el a mai Mikulás portrékat, méghozzá a Coca-Cola Company részére. Sok tervet eldobott, mire rájött, hogy a szomszédjában lakó öregúrnak tökéletes Mikulás kinézete van. Így az a piros kabátos, nagy fehér szakállú Télapó, akit ma ismerünk, tulajdonképpen a Coca Cola rajzolójának szomszédja. A Télapó, vagy Mikulás kultusz megteremtője egy Miklós nevű püspök volt, aki segített a rászorulókon. Ajándékait titokban, éjszaka hozta. Az idők során minden jó gyereket megajándékozott. Minden ország máshogy szólítja Mikulást: Amerikában és Kanadában: Santa Claus Angliában: Father Christmas Baszkföldön: Olentzero Brazíliában, Peruban és Spanyolországban: Papá Noel Dániában: Sinter Klaas Finnországban: Joulu Pukki Franciaországban: Père Noël Hollandiában: Kerstman, Sinterklaas, Horvátországban: Sveti Nikola, Božić Bata Japánban: Santa-szan Kínában: Sengtan Laozsen Lengyelországban: Mikołaj Magyarországon: Mikulás, Télapó Marokkóban: Black Peter Németországban: Nikolaus Norvégiában: Julenissen Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale Oroszországban: Gyed Moroz Romániában: Moş Nicolae Szlovéniában: Sveti Miklavž, Božiček Svédországban: Jultomten

A rekord idejű Földkerülés közben Télapó még át is öltözik. Nyugaton bojtos sapkát, rövid piros kabátot, vastag övet és egy nagy puttonyt hord. Manók kísérik, kövér testalkatú, nem hord szemüveget és rövid a szakálla. Ajándékát zokniba teszi és a kéményen át mászik be. Az orosz télapó viszont kucsmát visel, van vándorbotja, kabátja, hosszú öve és vékony, köldökig érő szakálla. Hópelyhecske kíséri, az ablakba teszi az ajándékot és vékony testalkatú. A lényeg, hogy mind legyetek jók, mert a virgács nem olyan finom, mint egy csoki! Holcz Csaba

A

K O N T Y F A R A D I O . H U

H O N L A P O N

S Z Í N E S B E N

O L V A S H A T Ó !


Gesztenye csoda

Banános-túrós

Tésztához: 6 tojás sárgáját 6 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 1 dl étolajat, 6 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 2 evőkanál kakaóport, és a 6 tojás felvert habját.

56 db négyzet alakú háztartási

15 dkg finom krémtúró

keksz

15 dkg túró

2 banán

3 dl tej

10 dkg margarin

3 evőkanál cukor

15 dkg porcukor

1 cs vanília puding por

2 cs vaníliás cukor Elkészítés: A túrót, a vaníliás

Krémhez:

cukrot és a porcukrot össze-

2 csomag gesztenye massza ( összesen:50 dkg )

keverjük. A tejet cukorral és

20 dkg margarin

a pudingporral összefőzzük,

15 dkg cukor

ha meghűlt akkor hozzákever-

kb. fél rumaroma

jük a rámát és a két krémet

A tésztát előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük. Én

finoman simára összedolgozzuk. Az őzgerinc sütőt kibéleljük

egy 30 x 22 cm-es tepsiben sütöttem.

folpackal. A kekszeket szorosan egymás mellé rakjuk az alján és

A cukrot a margarinnal, rumaromával és végül a gesztenye

az oldalán. 5 sor lesz belőle. Tegyünk rá a kekszekre két centi

masszával jól összekeverjük! Majd az 1 csomag vanília pudingot

vastagságú krémet és erre tesszük a krém közepére egymás

3 dl tejben megfőzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a gesztenye

után a két banánt, ha a végén kilógna azt levágjuk. A banánt is

krémhez. A kész krémet a kihűlt tésztára kenjük. A krém

betakarjuk 2 cm vastagon túrókrémmel és két sor keksszel

tetejére 1 csomag tejszínhabport kell elkészíteni a zacskón

betakarjuk. Letakarjuk a folpakkal és a hűtőbe tesszük egy éjsza-

lévő leírás szerint, és a gesztenyekrémre rákenni. Erre én

kára, másnap finom sütit kapunk. Kiborítjuk a formából.

még csokidarát szórtam.

Egy keksz egy szelet, így tálaljuk.

MÉRLEG: Karácsonyi előkészületek: Rengeteg meghívást kapsz a karácsony előtti napokban. Egymást követik a baráti találkozók, és a partyzás is aktuálissá válik. Amikor eljön az ünnep, akkor szinte megkönnyebbülten lélegzel fel. Használd az ünnepeket pihenésre és érzelmi feltöltődésre! SKORPIÓ: Karácsonyi előkészületek: Kedvességed beragyogja az ünnepi készülődést. Nyoma sincs piszkálódó hajlamodnak, kivételesen nem provokálsz veszekedéseket. Nyugodtan látsz neki az ajándékvásárlásnak, és így valóban a legjobb darabokat találod meg. NYILAS: Karácsonyi előkészületek: Szinte az utolsó percig dolgozol az ünnepek előtt. Egymást érhetik a partyk, családi, baráti vacsorák. Ne ess abba a hibába, hogy egyáltalán nem hagysz átmenetet a hétköznapok és az ünnep között. Időben hangolódj rá a karácsonyra! BAK: Karácsonyi előkészületek: Az életöröm határozza meg a karácsonyi előkészületeidet. A készülődés minden percét élvezed. Az ajándékok is visszatükrözik a jókedvedet, mindenkinek megtalálod a legjobb meglepetést. Végre nem fulladsz bele a karácsonyi készülődésbe. VIZÖNTŐ: Karácsonyi előkészületek: A legszívesebben egyedül vezényelnéd le a karácsonyi előkészületeket. Sokat vállalsz magadra, szeretnéd megkímélni párodat a fárasztó ajándékvásárlástól. Mégis jobban jártok, ha közösen vágtok neki: a közös időtöltés közelebb hoz egymáshoz! HALAK: Karácsonyi előkészületek: Nehéz ünnepi hangulatba hoznod magad. Túl sok a teher a munkahelyeden. Az időd is kevés, hogy igényesen tudj készülni az ünnepre. Valahogy mégis sor kerül mindenre. Kigondolod az ünnepi menüt és az ajándéklistának is a végére érsz. Azért pihenésre is jusson időd!

HOROSZKÓP KOS: Karácsonyi előkészületek: Mindent az utolsó pillanatra hagysz, így a karácsonyi ajándékvásárlásnak kapkodás lesz a vége. Ne ess abba a hibába, hogy bármit megveszel, ami az utadba kerül! BIKA:Karácsonyi előkészületek: Mindennek megadod a módját, időben eltervezed a karácsonyi menüsort és a dekorációt. IKREK: Karácsonyi előkészületek: Túl sok programod jön össze a karácsony előtti napokban. A barátaiddal is találkoznál, de még vásárolnivalód is van bőven. Figyelj az egyensúlyra: otthon is vedd ki a részed az ünnepi előkészületekből! Ne ess abba a hibába, hogy mindenkinek könyveket veszel! RÁK: Karácsonyi előkészületek: Annyira elfoglalt vagy az év utolsó hónapjában, hogy észre sem veszed és máris beköszönt az ünnep. Némi bűntudatot is érzel, hiszen máskor alaposabban szoktál készülődni. Segíthet, ha időben összeírod a tennivalóidat. SZŰZ: Karácsonyi előkészületek: Szerencsére nem vagy egyedül a karácsonyi előkészületekkel. A közös készülődés a családtagokkal meghitt hangulatot teremt. Különösen kedvesedtől kaphatsz nagyon sok segítséget. A legjobb, ha az ünnepi menüt is együtt állítjátok össze. OROSZLÁN: Karácsonyi előkészületek: Mindenből a legjobbat szeretnéd nyújtani családtagjaidnak, tökéletes ajándékokat szeretnél találni. Ha nem jársz sikerrel, akkor nagyon elkeseredsz. Vedd elő a kreativitásodat: a jó ötletek kihúzhatnak a bajból. Nem az érték, hanem a személyes jelleg a fontos!

Kontyfa újság 3. duplaszám 1. rész  

Kontyfa újság 3. duplaszám 1. rész

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you