Βαδίζοντας τους δρόμους του αετού - YING SHOU QUAN

Page 1

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΕΡΒΕΝΤΗΣ

YING SHOU QUAN ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ Παραδοσιακό Eagle Claw Kung Fu - Θεωρία και Τεχνική


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΕΡΒΕΝΤΗΣ

YING SHOU QUAN / ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ Παραδοσιακό Eagle Claw Kung Fu - Θεωρία και Τεχνική

Εκδόσεις Κοντύλι Αθήνα 2012


Π Ε Ρ Ι Ε ΧΟΜΕ ΝΑ Πινακάτες Πηλίου, 370 10 Μηλιές info@kondyli.gr / www.kondyli.gr τηλ. / fax: + 30 24230 86757 Το λογότυπο Κοντύλι είναι εμπορικό σήμα κατατεθειμένο και ανήκει στην ατομική επιχείρηση Δημήτρης Νικ. Παντελής.

Προλογικό σημείωμα του δασκάλου Guo Xian He ................................................................................................. 10 ..................................................................................................................................................................................... 12 Πρόλογος ..................................................................................................................................................................................... 16 Εισαγωγή ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ISBN 978-960-9661-03-4 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Παναγιώτης Δερβέντης ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γεωργία Σολδάτου ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέπη Ζαφείρη ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Ζήτης ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ STUDIO: Χαρά Βαρσαμίδου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΕΦ. 6 : Πόπη Πάιλα © COPYRIGHT 2012: Παναγιώτης Δερβέντης Σύμφωνα με το νόμο 2121/1993 και τους σχετικούς διεθνείς κανονισμούς που ισχύουν στην Ελλάδα, απαγορεύονται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή –ολική, μερική ή περιληπτική– ή η κατά παράφραση ή διασκευή και απόδοση του περιεχομένου του παρόντος βιβλίου με οποιονδήποτε τρόπο –μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης– χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Προειδοποίηση: Η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες ενέχει κινδύνους. O αναγνώστης, πριν επιχειρήσει να εκτελέσει τις ασκήσεις που περιέχονται σ' αυτό το βιβλίο, θα πρέπει να συμβουλευθεί το γιατρό του, ώστε να εξασφαλίσει ότι είναι σε θέση να εμπλακεί με αυτή τη δραστηριότητα.

Κεφάλαιο 1: Η ιστορία του Ying Shou Quan . ............................................................................................................... 22 Κεφάλαιο 2: Βιογραφικά στοιχεία δασκάλων της γενεαλογίας του Ying Shou Quan . ............................. 24 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Κεφάλαιο 3: Αρχές και χαρακτηριστικά του Ying Shou Quan ........................................................................... 38 Κεφάλαιο 4: Θεμελιώδη στοιχεία του Ying Shou Quan . ......................................................................................... 44 4.1. Στάσεις ......................................................................................................................................................... 45 4.2. Βηματισμοί ................................................................................................................................................ 49 4.3. Βασική τεχνική των χεριών ............................................................................................................... 54 4.4. Λακτίσματα ............................................................................................................................................... 62 Κεφάλαιο 5: Καλλιεργώντας τη μαχητική δεινότητα / Quan gong . ................................................................... 64 5.1. Εσωτερική εξάσκηση / Νei gong .................................................................................................... 66 5.2. Εξωτερική εξάσκηση / Wai gong . .................................................................................................. 68 5.3. Συνασκήσεις . ............................................................................................................................................ 70 ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Κεφάλαιο 6: Οι «Δέκα Δρόμοι του Αετού» / Shi Lu Xing Quan ........................................................................ 75 Κεφάλαιο 7: Τεχνικές μάχης ............................................................................................................................................... 180 7.1. Μαχητικές εφαρμογές των «Δέκα Δρόμων» ......................................................................... 180 7.2. Τεχνικές κλειδωμάτων / Qin na .................................................................................................... 197 .................................................................................................................................................................................. 202 Γλωσσάρι Βιβλιογραφία .................................................................................................................................................................................. 205


φωτ.: Νίκος Μαυραπόστολος

16

ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ

2. Εδώ, με τον όρο «όπλα» εννοούμε αυτά που δεν χρησιμοποιούν πυρίτιδα, όπως το ξίφος, τη λόγχη, το κοντάρι κτλ. 3. IWUF: τα αρχικά της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Wushu (International Wushu Federation). Ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1990 στο Πεκίνο και αριθμεί σήμερα 119 ομοσπονδίες - μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο. 4. Σε διαφορετικές φάσεις της εξέλιξής τους στη διάρκεια της κινέζικης ιστορίας, οι πολεμικές τέχνες και η εκάστοτε μορφή τους αναφέρονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως: Jiao Di, Ji Ji, Xiang Pu, Xiang Bo, Zheng Jiao, Ma Shuo Pu, Jiao Li, Quan Fa, Quan Shu, San Shou, Bing Fa,Wu Gong, Wu Yi, Wu Shu, Guo Shu, Gong Fu (Kang, 1995). 5. Στη Δύση, η λέξη «gong fu» συνηθίζεται να γράφεται «kung fu». Πρόκειται για κατάλοιπο της συγγραφικής δραστηριότητας πριν το κινέζικο κράτος καθιερώσει την απόδοση της κινέζικης γλώσσας με λατινικούς χαρακτήρες (pin yin).

6. Xing quan σημαίνει γροθιά εν κινήσει και υποδηλώνει την εκτέλεση των τεχνικών που πραγματοποιεί κανείς βαδίζοντας και όχι παραμένοντας στην ίδια θέση.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

17


φωτ.: Νίκος Μαυραπόστολος

18

ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

19


ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Όταν ρίχνεις με το τόξο για να κερδίσεις μια απλή πέτρα, πετυχαίνεις εύκολα το στόχο. Όταν ρίχνεις με το τόξο για να κερδίσεις ένα μπρούτζινο στολίδι, γίνεσαι ανήσυχος. Και όταν ρίχνεις με το τόξο για να κερδίσεις μια χούφτα χρυσάφι, ταράζεσαι τόσο που χάνεις το στόχο. Η δεξιοτεχνία σου είναι η ίδια, μα σε επηρεάζει η αξία του επάθλου. Όσο μεγαλύτερη αξία αποκτά το εξωτερικό τόσο περισσότερο στερεύει το εσωτερικό. Zhuang Zi


Κεφάλαιο 1

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ GUO

7. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτές οι 9 τεχνικές περιλάμβαναν 3 τεχνικές για το πάνω μέρος του σώματος, 4 τεχνικές για τη μέση και 2 τεχνικές για το κάτω μέρος του σώματος.

22

ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ

8. Εάν ο Li Quan όντως υπήρξε –πράγμα πιθανό–, το λογικό συμπέρασμα είναι να έχει ζήσει στα χρόνια της δυναστείας των Qing (1644 - 1911) και όχι στα χρόνια της δυναστείας των Ming, αλλιώς δεν θα μπορούσε να έχει υπάρξει δάσκαλος του Dao Ji, όπως οι υποστηρικτές αυτής της εκδοχής τον θέλουν. Και αυτό γιατί η περίοδος της δυναστείας των Ming τελειώνει το 1644, ενώ ο Liu Shi Jun πρέπει να διδάχτηκε το σύστημα του αετού από τον Dao Ji γύρω στα 1840. Οπότε τα διακόσια χρόνια που μεσολαβούν είναι πάρα πολλά για να δικαιολογήσουν μια συνεχόμενη διαδοχή από τον Li Quan μέχρι τους μοναχούς Dao Ji και Fa Cheng και, τελικά, μέχρι τον Liu Shi Jun. 9. Ο Yue Fei αποτελεί εξέχουσα μορφή στην κινέζικη ιστορία. Έτσι, λόγω της φήμης του και των μαχητικών του ικανοτήτων, η πατρότητα μιας σειράς συστημάτων, όπως των Xing Yi Quan, Yue Jia Quan, Fan Zi Quan κ.ά., αποδίδεται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε αυτόν, χωρίς όμως οι ιστορικές πηγές να μπορούν να τεκμηριώσουν κάτι τέτοιο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ YING SHOU QUAN

23


Ο grandmaster Guo Cheng Yao.

1

ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ YING SHOU QUAN

45


Κεφάλαιο 6

Ο ι « Δ έκα Δ ρόμοι του Α ετού » / S hi Lu Xing Q uan

Πρώτος Δρόμος / Yi Lu Xing Quan

1. Zuo dan bian dai di shi / Θέση μάχης σε αριστερή μονής πλευράς στάση. ( 1 - 7 )

2. Ba fan shi tiao da / Εκτελώ τη στάση «ανεστραμμένο 8», σηκώνω και χτυπώ. ( 8 - 1 7 )

3. Zha quan / Εκτελώ γροθιές με εκρηκτική δύναμη. ( 1 8 - 2 1 )

4. Tiao bu liao quan / Πηδάω εμπρός, χτυπώ προς τα επάνω. ( 2 2 - 2 4 )

5. Che bu kao zhou / Βηματίζω προς τα πίσω, πιέζω τον αγκώνα. ( 2 5 - 2 6 )

6. Tiao da da hong shi / Σηκώνω και χτυπώ, εκτελώ τη «μεγάλη στάση». ( 2 7 - 3 6 )

7. D iao lu jin bu / Βηματίζω προς τα εμπρός, αρπάζω και με τα δύο χέρια. ( 3 7 - 4 1 ) 8. Hou tao bu chan zhou / Εκτελώ οπίσθιο σταυρωτό βηματισμό, ελέγχω περιστρέφοντας τον πήχη.

(42 - 46)

9. D iao shou shang bu / Αρπάζω και βηματίζω προς τα εμπρός. ( 4 7 - 4 9 )

10. H ui shen gua da shou shi / Γυρίζω το σώμα, αποκρούω και χτυπώ, επιστρέφω σε θέση μάχης. ( 5 0 - 5 4 )

74

ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ

ΠΡΩΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

75


1

2

1. Θέση προσοχής (κοιτάζω μπροστά). 2. Φέρνω απότομα τα χέρια σε γροθιές στη μέση (κοιτάζω αριστερά).

76

3

3. Μετακινώ το αριστερό πόδι σε ma bu και εκτελώ αριστερή γροθιά.

ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ

4

4. Γυρνώ σε αριστερή gong bu και εκτελώ δεξιά γροθιά στο στομάχι.

5

5. Φέρνω το δεξί πόδι δίπλα στο αριστερό (� bing bu). Την ίδια στιγμή μπλοκάρω (με την ωλένια πλευρά του πήχη) προς τα αριστερά με το δεξί χέρι, κλείνοντας το στήθος ελαφρώς προς τα μέσα (han xiong).

6

6. Τραβώ με το δεξί χέρι προς τα κάτω, δεξιά και πίσω, ολοκληρώνοντας το μπλοκ. Ταυτόχρονα εκτελώ αριστερή γροθιά προς τα εμπρός και πάνω (το αριστερό χέρι περνάει πάνω από το δεξί).

7

7. Καθώς ολοκληρώνω το χτύπημα με την αριστερή γροθιά στο σαγόνι του αντιπάλου (li quan = πλάγια γροθιά), πατάω το αριστερό πόδι μπροστά σε αριστερή xu bu. Η τελική θέση ( φ7 ) είναι γνωστή στις πολεμικές τέχνες ως θέση ετοιμότητας ή θέση μάχης. Στο στιλ μας ονομάζεται dan bian shi, που σημαίνει «θέση μάχης με προτεταμένη τη μία πλευρά».

8

8. Μετακινώ το αριστερό πόδι σε αριστερή gong bu και εκτελώ αριστερή γροθιά.

9

9. Φέρνω και πατάω το δεξί πόδι δίπλα στο αριστερό (bing bu) και εκτελώ δεξιά γροθιά (η δεξιά γροθιά έρχεται διαγώνια κάτω από την αριστερή).

ΠΡΩΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

77


10

10. Στρίβω τη μέση προς τ’ αριστερά και, την ίδια στιγμή, κατεβάζοντας και τις δύο γροθιές, λυγίζω και πιέζω με τον δεξιό αγκώνα προς τα κάτω.

78

11

11. Τινάζω απότομα τα χέρια μου και χτυπώ και με τις δύο γροθιές (βλ. είδος δύναμης tan, σ. 41). Τη στιγμή του χτυπήματος οι καρποί λυγίζουν ελαφρώς προς τα έξω (χτυπώ με τη ράχη της γροθιάς).

ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ

12

12. Μετακινώ το αριστερό πόδι προς τα πίσω και έρχομαι σε δεξιά gong bu. Την ίδια στιγμή, περιστρέφω τον δεξιό μου πήχη προς τα κάτω, μέσα και πάνω, μπροστά από το στήθος.

13

13. Αρπάζω μπροστά με το δεξί χέρι (zhi diao).

14

14. Τραβώ προς τα πίσω και πάνω στρέφοντας τον πήχη προς τα μέσα (πρηνισμός 21 άκρου χεριού) και εκτελώ αριστερή γροθιά (η αρπαγή έρχεται ελαφρώς πιο ψηλά από το κεφάλι). 21. Πρηνισμός: στροφή του άκρου χεριού προς τα μέσα. «Η δύναμη της κίνησης πρηνισμού είναι αυξημένη όταν ο βραχίονας βρίσκεται σε θέση έκτασης» (Weineck, 1998, σ. 132). Υπτιασμός: στροφή του άκρου χεριού προς τα έξω. «Η δύναμη της κίνησης υπτιασμού είναι μέγιστη στη θέση κάμψης του αγκώνα» (στο ίδιο, σ. 134).

15

15. Περιστρέφω τον αριστερό μου πήχη προς τα κάτω, μέσα και πάνω, μπροστά από το στήθος.

16

16. Αρπάζω μπροστά με το αριστερό χέρι (zhi diao).

17

17. Τραβώ προς τα πίσω και πάνω στρέφοντας τον πήχη προς τα μέσα (πρηνισμός άκρου χεριού) και την ίδια στιγμή εκτελώ δεξιά γροθιά (η αρπαγή καταλήγει ελαφρώς πιο ψηλά από το κεφάλι). Η παραπάνω τεχνική ονομάζεται diao da, που σημαίνει «αρπάζω και χτυπώ», και τη συναντάμε συχνά στους «Δέκα Δρόμους». Εφεξής, οι λεπτομέρειες στην περιγραφή θα παραλείπονται.

ΠΡΩΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

79


1

1

2

1: Ο Α αρπάζει με το αριστερό του χέρι τον δεξιό μου καρπό. 2: Τραβώ το δεξί μου χέρι προς τα πίσω, ενώ ταυτόχρονα αρπάζω με το αριστερό χέρι τον αριστερό του καρπό. 3: Ο Α αντιδρά προσπαθώντας να με χτυπήσει με το δεξί του χέρι. Αμύνομαι αρπάζοντας το χέρι του και αμέσως χτυπώ με τη δεξιά πα186

ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ

3

4

λάμη το πρόσωπό του, πατώντας ταυτόχρονα το γόνατό του με το δεξί μου πέλμα. 4: Πατάω μπροστά το δεξί μου πόδι, εκτελώ αριστερό βήμα (γυρίζω σε ma bu) και σπρώχνω τον Α με την αριστερή μου παλάμη.

3

1: Ο Α αρπάζει με το αριστερό του χέρι τον αριστερό μου καρπό. 2: Αμύνομαι αρπάζοντας τον καρπό του με μια κυκλική κίνηση του αριστερού μου χεριού και την ίδια στιγμή στρίβω τον κορμό μου προς τ’ αριστερά και εκτελώ δεξί βήμα περνώντας πίσω του. Αμέσως, πιέζω –κλειδώνοντας με τον δεξιό μου πήχη– τον αγκώνα του και «σπάω» την ισορροπία του με το δεξί μου γόνατο.

4

2

5

3: Ο Α στρίβει το σώμα του και λυγίζει τον αγκώνα του για να αποφύγει το κλείδωμα. Χωρίς να χάσω χρόνο, χτυπώ δεξιά γροθιά στο πρόσωπό του. 4 - 5: Ο Α αποκρούει τη γροθιά μου. Σηκώνω με το αριστερό το δεξί του χέρι και χτυπώ ευθεία δεξιά γροθιά στο διάφραγμα.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΑΧΗΣ

187


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.