Page 1

Senioren Computerleercentrum Rosmalen

COMPUTER-CURSUSSEN VOOR 55-PLUSSERS in Rosmalen en omgeving

Seizoen 2013-2014


Wat is het Senioren Computerleercentrum Rosmalen.

Het Senioren Computerleercentrum Rosmalen is een samenwerkingsproject van het Woonzorgcentrum De Annenborch, de seniorenvereniging HEVO en het ouderenwerk van Divers welzijnsonderneming. Iedere 55-plusser is welkom bij het SCR, dat is aangesloten bij het landelijke SeniorWeb. Ook belangstellenden uit de omgeving van Rosmalen kunnen deelnemen aan cursussen. In het Woonzorgcentrum “De Annenborch�, De Hoef 100 te Rosmalen, starten geregeld basis- en vervolgcursussen. De cursussen worden gegeven door deskundige docenten, die gebruik maken van een zogeheten smartboard, een modern schoolbord. Daarop kan worden geschreven, waarbij de informatie wordt opgeslagen om later weer te gebruiken. Ook kan er een computer op worden aangesloten om bijvoorbeeld gezamenlijk een website te bekijken. De cursusgroepen zijn klein, maximaal zes personen, zodat er persoonlijke aandacht kan worden gegeven. Aan de cursussen zijn kosten verbonden, de hoogte is afhankelijk van het aantal dagdelen en het bijbehorende lesboek. Het SCR maakt gebruik van de cursusboeken van SeniorWeb en Visual Steps. Daarnaast zijn er inloopuren bij het SCR waarin de cursisten met de gastheren/ gastvrouwen op zoek kunnen naar antwoorden op vragen die thuis zijn ontstaan.


CURSUSAANBOD  Cursus Kennismaken met de computer. 

Cursus Windows 7 Beginners 1

 Cursus Windows 7 Beginners 2 

Basiscursus Internet en e-mail

Vervolgcursus Internet en e-mail

Cursus Beginners Word

Cursus Beginners Excel

Cursus Fotobeheer en bewerken met Picasa 1

Cursus Fotobeheer en bewerken met Picasa 2

Cursus Fotobeheer en bewerken met Photo Filtre 1

Cursus Fotobeheer en bewerken met Photo Filtre 2

Fotoboek maken en bestellen

Opstartcursus iPad

Opstartcursus Tablet Android

Cursus omgaan met de iPad 1

Cursus omgaan met de iPad 2

Cursus Omgaan met de Tablet Android 1

Cursus Omgaan met de Tablet Android 2


Voor alle cursussen geldt het volgende:  Alle cursussen omvatten 5 wekelijkse lessen van 1,5 uur,.  De opstapcursus voor iPad of tablet Android omvat 1 à 2 avonden van 1½ uur. De kosten zijn € 6.– per avond  De groepsgrootte is maximaal 6 personen.  Bij minder dan 3 deelnemers gaat de cursus niet door.  Bij meer dan 4 deelnemers zijn er 1 docent en 1 assistent aanwezig.  De kosten van de cursussen omvatten: € 30, - basistarief + de prijs van het boek dat gebruikt wordt. (geldt niet voor de opstapcursus)  Omdat wij met recent cursusmateriaal werken, worden de cursusboeken door ons besteld en in de eerste les uitgereikt.  Elke cursist ontvangt éénmalig een gratis USB-stick en enkele gratis kaartjes om gebruik te maken van de Computer Inloopuren.  Wij hanteren het principe: “Wie het eerst komt die het eerst maalt." Wij werken niet met wachtlijsten.  U wordt niet automatisch door gepland. U dient zich voor een vervolgcursus opnieuw in te schrijven.  Mensen, die zich voor een Kennismakingscursus aanmelden wordt geadviseerd zich meteen op te geven voor de cursus Windows 7 Beginners 1 in de volgende periode.  De cursussen worden gegeven in het computerlokaal bij het Woonzorgcentrum “De Annenborch”, De Hoef 100 te Rosmalen.  Er worden regelmatig voorlichtingsmiddagen gegeven (zie persberichten)  We zijn een Leercentrum van SeniorWeb en werken in de meeste cursussen met hun cursusmateriaal.


BASISCURSUSSEN Veel ouderen die bij ons komen willen kunnen e-mailen met hun kinderen of kleinkinderen en iets kunnen opzoeken op internet. Dat is een mooie aanleiding om over de drempel heen te stappen en te leren omgaan met een computer. Alvorens u inschrijft voor een kennismaking en/of beginnerscursus en u twijfelt over uw computervaardigheden, dan is er een mogelijkheid om een afspraak te maken bij de computerinloop om uw kennis te testen, om zo voor de juiste cursus in te schrijven. Degenen, die zich voor een Kennismakingscursus aanmelden wordt geadviseerd zich meteen op te geven voor de cursus Windows 7 Beginners1 in de volgende periode.

1A CURSUS KENNISMAKEN MET DE COMPUTER Deze cursus is speciaal afgestemd op senioren, die geheel onbekend zijn met de computer Aan bod komen:  Inzicht hebben in de achtergronden en gebruiksmogelijkheden van de PC.  Verkennen van de betekenis van de letter- en functietoetsen  Aan- en uitzetten, werken met de muis en het toetsenbord  Kennismaken met internet.

1 B CURSUS WINDOWS 7 BEGINNERS 1 Voor hen, die al wel met de muis en het toetsenbord overweg kunnen, maar bij wie de basiskennis voor het vlot gebruiken van de computer nog ontbreekt. Aan bod komen:  Tekstverwerken,  USB stick gebruiken  Mappen en bestanden maken,  Eenvoudig gebruik maken van e -mail.


1C CURSUS WINDOWS 7 BEGINNERS 2 Voor mensen, die beter hun opgeslagen documenten / foto’s willen beheren / terugvinden. Enige basiservaring met de computer is vereist. Aan bod komen o.a.     

Wat is Windows Bureaublad, Startmenu en Taakbalk Verkenner Bestanden en mappen Bibliotheek


INTERNET EN E- MAILEN

Internet is de naam voor een enorm netwerk van aan elkaar verbonden computers. Op die computers staan websites opgeslagen, die via de andere computers in het netwerk te bekijken zijn. Om te kunnen internetten, hebt u een computer nodig, een internetverbinding, een computermuis en een internetprogramma (ook wel browser genoemd). Het meest gebruikte internetprogramma is Internet Explorer van Microsoft.

De volgende cursussen worden door ons aangeboden: BIE

BASIS-CURSUS INTERNET EN E-MAIL.

Voor hen, die naast het hebben van de algemene computer-basiskennis zich vooral willen richten op het gebruiken van internet en e-mail. Aan bod komen:  Starten op het World Wide Web  Zoeken en vinden op internet  Werken met e-mail, het doorsturen en beantwoorden van berichten en het openen en versturen van bijlagen.

VIE

VERVOLGCURSUS INTERNET EN E-MAIL

Voor hen die de basiscursus BIE hebben gevolgd of al enige ervaring hebben met het gebruik van internet. Aan bod komen o.a.:  Werken met Internet Explorer, favorieten aanmaken  Werken met Windows Live mail, gebruikmaken van bijzondere functies.  Downloaden


Excel EX

BEGINNERSCURSUS .

Cursus Excel is een rekenprogramma, dat gebruikmaakt van een elektronisch rekenblad, een spreadsheet. Om deze cursus goed te kunnen volgen is minimaal kennis op het niveau van de cursus Windows Beginners 2 vereist. In de cursus worden de basisfuncties van Excel uitgelegd, o.a.:  Het maken van een database  Etiketten printen vanuit een Word bestand  Grafieken maken van de resultaten. Een voorbeeld is het bijhouden van de meterstanden van gas en elektriciteit over een aantal jaren, het verbruik per maand bepalen, hoogste en laagste verbruik, meer of minder verbruik t.o.v. andere jaren. Dit kan dan in een grafiek verduidelijkt worden.

Word WO

BEGINNERSCURSUS.

Microsoft Office Word is een van de meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma‘s ter wereld. Word biedt de gebruiker uitgebreide ondersteuning bij het maken van brieven en rapporten. Om deze cursus te kunnen volgen is minimaal kennis op het niveau van Windows 7 beginners 2 vereist. Er wordt behandeld:  Teksten opmaken  Effecten toepassen  Macro’s en sjablonen maken  etiketten


Foto cursussen. Met het gebruik van de digitale camera, maak je veel meer foto’s dan voorheen. Om al deze foto’s te verwerken is een hele klus. Wij geven daarom verschillende cursussen, zodat u de foto’s kunt ordenen en bewerken.

PI 1

CURSUS FOTOBEHEER EN -BEWERKEN MET PICASA 1

Men kan al omgaan met mappen- en bestandsbeheer en het op de computer zetten van foto’s vanaf het fototoestel. Aan bod komen:  Het organiseren van uw foto’s,  Het versturen van foto’s  Eenvoudige fotobewerkingshandelingen.

PI 2

CURSUS FOTOBEHEER EN -BEWERKEN MET PICASA.2

Hierin gaat men behandelen:  Het delen van foto’s met anderen m.b.v. webpagina’s  Diavoorstellingen maken met geluid  Foto’s op cd zetten  Het maken van collages

FBM CURSUS FOTOBOEK MAKEN EN BESTELLEN Voor hen die kunnen omgaan met mappen- en bestandsbeheer en het op de computer zetten van foto’s vanaf het fototoestel. Ook enige internetervaring is gewenst. Aan bod komen o.a.:  M.b.v. de site van ABELLI een digitaal fotoboek maken en bestellen.  De mogelijkheden van het programma worden verkend.


FB1

CURSUS FOTO BEWERKEN MET PHOTOFILTRE 1

Men kan al omgaan met mappen- en bestandsbeheer en het op de computer zetten van foto’s vanaf het fototoestel. Uw fototoestel + geheugenkaartje meebrengen. Aan bod komen o.a.:     

FB2

Het downloaden van een fotobewerkingsprogramma Uitsneden maken Tekst toevoegen Helderheid en contrast aanpassen Foto’s op CD zetten, etc.

CURSUS FOTO BEWERKEN MET PHOTOFILTRE 2

Degene die de cursus Foto bewerken 1 gevolgd hebben en meer complexe fotobewerkingshandelingen willen leren toepassen. In deze cursus leert U:  Foto’s op DVD zetten,  Met lagen werken,  Werken met plug-ins,  Album voor website maken.

Eigen foto’s zijn voor het volgen van de cursussen niet nodig.


IPAD EN TABLET ANDROID Als u geen ervaring met iPad of tablet Android heeft adviseren wij u om eerst een opstapcursus van 2 (avond) dagdelen te volgen .Tijdens deze cursus leert u de basishandelingen van deze apparaten. De iPad en de tablet Android zijn een moderne manier om te werken op de computer. Zij hebben een Multi-Touch-scherm, waardoor deze met de vingers is te bedienen. De iPad heeft het besturingssysteem van Apple en de tablet Android het besturingssysteem van Google. De gebruiker kan met het apparaat onder andere boeken lezen (de zogenaamde e Books), luisteren naar muziek, films kijken, video-games spelen, e-mailen en browsen op internet. Men moet de eigen iPad /Tablet meebrengen.

IP 1

OMGAAN MET DE IPAD 1

Er wordt ingegaan op:  Mailen met de iPad  Surfen met de iPad  De standaard apps op uw iPad  Apps downloaden TA

OMGAAN MET DE TABLET ANDROID 1

Aan bod komen:  E-mailen, surfen op internet  Apps downloaden en installeren  Foto’s, video, en muziek.

Na de beginnerscursus wordt er ook een vervolgcursus gegeven zowel voor de iPad als voor de tablet Android. IP 2 OMGAAN MET DE iPAD 2 TA 2 OMGAAN MET DE TABLET ANDROID 2 Bij beide cursussen wordt er dieper ingegaan op:  het downloaden van bestanden,  het werken met Dropbox  Video chatten met Skype Bij de iPad vervolgcursus wordt ook aandacht besteed aan online opslag van bestanden met iCloud.


OPSTAPCURSUS IPAD of TABLET ANDROID Deze cursus is vooral bedoeld voor die personen die geen enkele ervaring met een I-Pad of Tablet Android hebben. Er wordt ingegaan op:  Het installeren van de nieuwe iPad of tablet Android  Configureren  Belangrijke onderdelen van de iPad of tablet Android  Basishandelingen o.a. Wi-Fi installeren.

COMPUTER INLOOP Van dinsdag- t/m vrijdagochtend bieden wij de 55-plussers uit Rosmalen en omgeving de mogelijkheid om problemen, die zij tegen komen bij het thuis bezig zijn met hun computer, voor te leggen aan één van onze vrijwillige deskundigen. De Inloop is open van 09.30 uur tot 10.30 uur en van 10.30 uur tot 11.30 uur. U kunt dan met al uw vragen bij ons terecht op voornoemde dagdelen. Het team gastheren/-vrouwen krijgt op donderdag- en vrijdagmorgen extra hulp van een jonge professionele ICT-Helpdeskmedewerker, die u kan helpen bij alle hard- en softwarevragen. Voor de computerinloop moet u een afspraak maken. De kosten zijn € 2.– per uur


Aanmelden cursussen. Aanmelden voor een van onze cursussen kan via het inschrijfformulier uit dit boekje . Voor meerdere informatie kunt U bellen naar: Mevr. Ineke Veltman tel.nr. 073-5218810 b.g.g. naar Woonzorgcentrum De Annenborch, tel. 073-8519600. U wordt dan teruggebeld door een medewerker van het SCR.

Voor het reserveren bij de computerinloop. U kunt tijdens de openingsuren bellen om te vragen of er plaats is: Tel: 073-8519630. Maar u kunt ook een (evt. wekelijkse vaste) plaats reserveren door te bellen naar: Dhr. Tiny Kappen, tel. 06-12185995 of Dhr. J. Langens, tel. 073-5212272.


COLOFON. Senioren Computerleercentrum Rosmalen De Hoef 100 5242 CN Rosmalen Bankrekening : Rabobank 161020585, T.n.v. JJC van Raak Seniorenvereniging HEVO Stuurgroep: Voorzitter: Henriette Koldewee Secretaris: vacature Penningmeester: Jos van Raak Lid: Ineke Veltman Lid: vacature Lid: Paul Rambags ( namens HEVO) Lid: Marsja Nijholt (namens de Annenborch) Lid: Marion Leeijen ( namens Divers) Planning Cursussen: Mevr: Ineke Veltman Hildebrandstraat 48 5242 GE Rosmalen Tel 073-5218810 E-mail i.veltman-slegers@telfort.nl b.g.g. Woonzorgcentrum “de Annenborch” tel: 073-8519600 Reserveren “ Computerinloop “ Dhr. Tiny Kappen 06-12185995 Dhr. Sjef Langens 073-5212272

Scr info boekje voor de website  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you