Page 1

NIEUWS

gemeentelijk informatieblad: verschijnt 4 keer per jaar 4de jaargang - nr. 1 - FEBRUARI 2014

2

3

8

Horizonnet Net stelt nieuwe hondenpoepmotor voor

Raad voor Lokale Economie in de kijker

Inspraakvergadering ZEG

Woord vooraf

Draag uw steentje bij tot een nette gemeente

E

en nette gemeente blijft de komende jaren een van de prioriteiten binnen ons gemeentelijk beleid. Horizon Net en de reinigingsdienst van de gemeente spannen zich elke dag in om KnokkeHeist proper te houden. De splinternieuwe hondenpoepmotor die Horizonnet onlangs aankocht, is een mooi bewijs dat we ook de komende jaren heel wat inspanningen zullen leveren om onze reputatie van nette badstad hoog te houden. Maar we vragen ook dat u de komende jaren uw steentje bijdraagt. Het gemeentebestuur start in 2014 een sensibiliseringsactie om inwoners aan te sporen restafval niet langer te dumpen in de straatafvalbakken. Uit de controle van het afval in de afvalbakken op straat blijkt namelijk dat nogal wat inwoners er huishoudelijk afval in dumpen. De nieuwe campagne moet dit misbruik tegengaan. Verderop in dit KH Nieuws leest u ook alles over het systeem van de GAS-boetes. In 2013 werden 245 GAS-dossiers opgestart, waarvan 121 inbreuken op de politieverordening netheid. Als we allemaal ons steentje bijdragen, ben ik ervan overtuigd dat het aantal in 2014 een stuk lager kan liggen en dat we Knokke-Heist verder kunnen blijven uitbouwen als gezellige, veilige en nette gemeente. Graaf Leopold Lippens Burgemeester van Knokke-Heist

‘t walletje

Derde fase ’t Walletje volledig afgewerkt Het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling Knokke-Heist (AGSO) heeft zich, in opdracht van het gemeentebestuur, geëngageerd om een duurzaam bedrijventerrein te realiseren op de derde fase van bedrijventerrein ’t Walletje. De uitbreiding van de ambachtelijke zone gebeurde in de driehoek tussen de Westkapellestraat en de Herenweg in Westkapelle. De inrichting van de derde fase omvatte de bouw van een duurzaam bedrijvencentrum (kantoorcomplex met 5 verdiepingen) en bedrijfsverzamelgebouw (loodsen). De werkzaamheden gingen in oktober 2010 van start en in december vorig jaar nam het AGSO definitief zijn intrek in het bedrijvencentrum (1ste verdieping). Binnenkort verhuist ook het gemeentelijk waterbedrijf naar het nieuwe complex.

Bedrijvencentrum

Vergaderzaal in het bedrijvencentrum

Bedrijfsverzamelgebouw

In het gloednieuwe bedrijfsverzamelgebouw ‘t Walletje voorziet het AGSO 5 kleinere loodsen om te verhuren en biedt het 7 grotere loodsen te koop aan. Voor de bezetting mikt het gemeentebedrijf op een goede mix van gevestigde waarden en starters (deze laatste kunnen gebruik maken van een huurvoordeel). Vandaag zijn er nog slechts 3 huurloodsen beschikbaar en van de kooploodsen is er nog eentje vrij. Er is ook een ondergrondse parkeergarage voorzien, die plaats biedt aan 45 voertuigen, waarvan 24 plaatsen voor bestelwagens.

Bedrijvencentrum

Het bedrijvencentrum geeft onderdak aan kantoorfuncties en vormt door zijn inplanting, hoogte en architecturaal voorkomen een referentiepunt voor het bedrijventerrein. De gelijkvloerse verdieping is voor gemeenschappelijk gebruik bestemd, met een centraal secretariaat/onthaal. Vergaderzalen kunnen gereserveerd worden van 2 tot maximaal 50 personen. De tweede en derde verdieping zijn flexibel opgevat. De inrichting kan volledig in samenspraak met de huurder ingericht worden. Het bedrijvencentrum biedt instapklare kantoren aan, in een aangename, dynamische en bedrijfsvriendelijke omgeving. De vierde en vijfde verdieping zijn te koop. Van hieruit kan men genieten van een adembenemend uitzicht.

De opening

Het bedrijvencentrum opent zijn deuren vanaf 1 april 2014. Ondernemers, zelfstandigen, vrije beroepen en syndici die op zoek zijn naar een klein kantoor, een werkplek, een vergaderzaal, videoconference kunnen bij het AGSO terecht. Zij bieden ook heel wat specifieke dienstverlening en ondersteuning aan, zoals het plannen van afspraken, mailings, kopiëren en verzenden en andere administratieve opdrachten. Bent u als startende onderneming geïnteresseerd in het huren of kopen van een loods? Bent u op zoek naar een klein kantoor, een werkplek of vergaderruimte ? Of kan u hulp gebruiken bij uw administratie? Neem contact op met: AGSO (agso@knokke-heist.be of T 050 442 500 – Nathalie Decuypere)

of neem een kijkje op www.agsoknokke-heist.be.

1


M MILIEU & NATUUR

MILIEU

Horizon Net stelt nieuwe hondenpoepmotor voor Horizon Net stelde onlangs zijn nieuwe hondenpoepmotor voor. De scooter van 125cc is voorzien van twee aparte turbines die aangedreven worden met lithium ion-batterijen en kan dagelijks 250 hondendrollen verwerken. Het voertuig heeft twee reservoirs van 10 liter en is uitgerust met een waterreservoir van 10 liter. Tijdens de voorstelling van de nieuwe hondenpoepmotor lichtten het gemeentebestuur en Horizon Net de resultaten van de voorbije netheidscampagne toe en deden ze de actiepunten voor de volgende campagne uit de doeken. Zo start in 2014 een sensibiliseringsactie om inwoners aan te sporen restafval niet langer te dumpen in de straatafvalbakken.

Strengere controles op huisvuil in openbare afvalbakjes

Uit de controle van het afval in de afvalbakken op straat blijkt dat nogal wat inwoners er huishoudelijk afval in dumpen. De nieuwe campagne moet dit misbruik tegengaan. De opening van de afvalbakken is al verkleind, maar blijkbaar deponeren heel wat mensen hun huishoudelijk afval in de vuilnisbakjes. Ze proberen zo te besparen op restafvalzakken, maar dat is verboden. De gemachtigde ambtenaren zullen daarom extra controleren rond de 650 afvalbakjes in Knokke-Heist, ook in burger. Wie betrapt wordt, riskeert een GAS-boete.

Prijzen restafvalzakken aangepast

Verder zijn er sinds 1 januari nieuwe restafvalzakken. De prijs stijgt wel tot 2 EUR voor een 60-literzak, 1,25 EUR voor een 30-literzak en 0,65 EUR voor een zak van 15 liter. Het plastic van de zakken is wel sterker en voorzien van een nieuw sluitsysteem.

MILIEU

Zelf aan de slag met snoeiafval – hoe maak ik landelijk vlechtwerk voor mijn tuin?

MILIEU

Groene halte+ in Zwinduinen en -polders

Workshop op 15 februari van 9-12 uur in de bijentuin, Paulusstraat 56 in KnokkeHeist

Het gemeentebestuur werkt aan de inrichting van een bijentuin in de Paulusstraat. Om de tuin af te schermen van de straatkant, komt er een afsluiting met pergolavlechten. Sonia Hanon van de Vlaamse Compost Organisatie verzorgt de workshop en de gemeentelijke groendienst zorgt voor voldoende werkmateriaal en een grote hoop snoeihout van wilgen. Een natuurlijke haag is een mooie en relatief goedkope vorm van tuinafsluiting. Maar, u heeft er geduld voor nodig. Moet het wat sneller gaan, of wilt u absoluut vermijden dat uw hond of kat op bezoek gaat bij de buren, dan zijn zelfgemaakte vlechtschermen een geschikt alternatief. Ze ogen niet alleen heel natuurlijk, ze brengen ook sfeer in uw tuin. Onder de deskundige leiding van Sonia kunt u onmiddellijk aan de slag. Iedereen is welkom op deze gratis workshop. Op die manier leert u hoe u zelf thuis met snoeiafval aan de slag kunt gaan en helpt u tegelijk mee aan de creatie van de bijentuin in de Paulusstraat. Meer info en inschrijvingen voor deze workshop: Stuur een e-mail naar

siska.willems@knokke-heist.be of T 050 630 198.

2

Op dinsdag 3 december (Internationale Dag voor Personen met een Beperking) stelden TreinTramBus, het Agentschap voor Natuur en Bos, Westtoer, Licht & Liefde en het gemeentebestuur van Knokke-Heist de nieuwe wandelroute ‘Zwinduinen en -polders’ open voor het publiek. Deze wandelroute is niet enkel goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar ook toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit, in het bijzonder voor blinden en slechtzienden. Aan het vlonderpad ter hoogte van de Bronlaan staat een startbord. Van daaruit kunt u de volledige route wandelen tot aan de Lekkerbek.

Groene Halte

Een Groene Haltewandelroute begint en eindigt aan een station, een bus- of tramhalte. Dit zijn de zogenaamde ‘Groene Haltes’, herkenbaar aan het Groene Haltelogo. De trein, bus of tram die stopt aan een Groene Halte heeft een frequentie van minimaal één rit per uur, ook op zaterdag, zon- en feestdagen. Tussen 2006 en 2013 ontwikkelde TreinTramBus al veertig Groene Haltetrajecten.

Groene Halte+: toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

De Groene Halte+-wandelroute ‘Zwinduinen en -polders’ is niet alleen goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar is bovendien toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Vandaar het label Groene Halte+. Het grootste deel van het traject kan zowel door blinden en slechtzienden als door rolstoelgebruikers volledig zelfstandig afgelegd worden - met behulp van de routebeschrijving en de kaart in de brochure, de grootlettertekst en eventueel de audio- en gpx-bestanden (bestand geschikt voor een gps-toestel) die u ter aanvulling zal kunnen downloaden via www.groenehalte.be.


L

lokale economie

LOKALE ECONOMIE

Raad voor Lokale Economie De vertegenwoordigers van de Raad voor Lokale Economie hebben ook dit jaar fantastische inspanningen geleverd tijdens de eindejaarsperiode om de handelscentra te verfraaien met kerstbomen en sfeervolle kerststrikken. Maar wie zijn deze handelaars die zich belangeloos inzetten voor de gemeente? En wat doen ze nog meer? De hoogste tijd om de Raad voor Lokale Economie even aan u voor te stellen.

Adviesraad

De Raad voor Lokale Economie is een adviserende raad die het gemeentebestuur adviseert bij het uit te stippelen beleid voor de plaatselijke handelaars/ondernemers en hun klanten. De doelstellingen van de Raad voor Lokale Economie zijn o.a.: • Ondernemingen de aandacht geven die ze verdienen • Zorgen voor een actieve betrokkenheid in een middenstandsvriendelijk beleid • Samen met de ondernemingen degelijk advies verstrekken aan het gemeentebestuur • Verder uitwerken van het strategische plan lokale economie • Samenhorigheid onder de handelaars aanmoedigen • Nieuwe starters in Knokke-Heist verwelkomen

37 handelaars voor 6 handelszones

Om de handelskernen makkelijk onder te verdelen, zijn er 6 verschillende handelszones: Westkapelle, Ramskapelle, Heist, Duinbergen, Knokke en het Zoute. In mei vorig

jaar werd de nieuwe Raad voor Lokale Economie verkozen. In totaal zijn 37 handelaars verkozen voor de 6 handelszones in de gemeente. De zonevertegenwoordigers werden verkozen door ondernemers uit Knokke-Heist. Zij zijn vooral bereikbaar voor handelaars binnen hun eigen zones, maar ze slaan dikwijls de handen in elkaar om samen te werken, zoals bij de kerstactie. Als handelaar kunt u steeds terecht bij deze zonevertegenwoordigers of u kunt natuurlijk ook contact opnemen met voorzitter Anne Vervarcke-Pattyn. U kunt haar telefonisch bereiken via 0475 367 061 of in haar zaak in de Paul Parmentierlaan 150, T 050 601 072.

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Wilt u als lokale handelaar/ondernemer op de hoogte blijven van het laatste nieuws dat voor u of voor uw zaak belangrijk kan zijn? Schrijf u in op de digitale nieuwsbrief lokale economie. U kunt zich inschrijven door een mailtje te sturen naar lokale.economie@knokke-heist.be met enkele contactgegevens (adres, tel, naam van de zaak, contactpersoon). En om met de woorden van voorzitter Anne Vervarcke-Pattyn af te sluiten: “Een goed middenstandsbeleid kan pas slagen met uw actieve deelname!”

zone knokke

zone duinbergen

zone heist

V.l.n.r. boven: Van Acker Virginie (Immo – Bank - Verzekeringen Van Acker) , Moeykens - Teirlinck Virginie (Beenhouwerij Deknock), Van Belleghem Hilde (Slagerij-Traiteur Vandycke), Gobert Patrick (Traiteur Gobert), Gardeyn Frederik (Bakkerijpatissier Au petit Pain d’or), Voorzitter Anne Vervarcke-Pattyn, Van Landschoot Ricardo (Hair & Body Beauty) Beneden: Luc Schatteman (Schoenwinkel Sandra), Coppens Jan (The Lighthouse), Decock Wouter (Keurslager Decock), Overstraete Dirk (Continental Tours), Jones Danny (Foto Jones). Staat niet op de foto: Lampo Véronique (Cycles Lampo)

V.l.n.r.: Bullynck Nick (Boekhouden advieskantoor), Blommaert Chris (Interactif bvba)

V.l.n.r.: Verheecke Filip (Kapsalon Krea F), Van der Stricht Anne (Apotheek Van der Stricht), Monbaliu Ann (Dierenplezier), Vanden Berghe Hilde (Argenta Heist), Martin Van den Broucke (Unizo Heist), Ghevaert Bric (Coiffure Chris), D’hondt Jean-Marie (Scoobydoe). Staat niet op de foto: Verlinde Luc (Boekhoudkantoor) en Vlietinck Jackie (Dagbladhandel)

zone ramskapelle

zone het zoute

zone westkapelle

Moyaert Bernard (Moyaertbouw)

V.l.n.r.: Uyterhaegen Philippe (Lingerie Marie-Paule), Van Hoorebeke Bernard (Agence Pallen nv), Van Acker Cathy (Poissonnerie Irma), Denys Ilse (Hotel St. Pol), Albrecht Wim (Amica Trend - Dameskleding). Staat niet op de foto: Colpaert Johan (Poltrona Frau Flagship Store)

V.l.n.r.: Desmidt Kris (2K’s Lunch), De Sloovere Peter (PDS Brandhout), Braem Anne (Kast-ID), Voorzitter Anne Vervarcke-Pattyn, Heyman Alex (Glashandel Verheye), Louagie Piet (Garage Louagie Piet). Staat niet op de foto: Lefever Kurt (Apotheek Lefever)

3


V

vrije tijd

vrije tijd

Nieuwe website Cultuurcentrum online Sinds vorige week staat de nieuwe website van het cultuurcentrum Scharpoord online. Op http://cultuur.knokke-heist. be vindt u naast algemene informatie, nieuws en alle activiteiten ook alle tekst en uitleg over het ruime vormingsaanbod,

vrije tijd

de tentoonstellingen en de ontmoetingsmogelijkheden. U kunt er bovendien ook makkelijk online tickets bestellen voor de vele voorstellingen. De nieuwe webstek van het Cultuurcentrum is een nieuwe subsite van de algemene portaalwebsite van het gemeentebestuur www.knokke-heist.be. Ook de sportdienst, de bibliotheek, de jeugddienst, deKunstAcademie en het Sociaal huis hebben een eigen subsite. Later dit jaar komt er ook nog een volledig vernieuwde toeristische website.

vrije tijd

Westpunt: nieuw ontmoetingscentrum voor senioren

Op zaterdagnamiddag 11 januari opende de Seniorenadviesraad van Knokke-Heist zijn derde ontmoetingscentrum voor senioren in de Dorpsstraat 87 te Westkapelle. De Vierbote (De Vrièrestraat 26 te Heist) opende als eerste de deuren op 9 januari 2007. In het jaar 2012 was De Vierbote 132 namiddagen open en kwamen er meer dan 5.200 personen over de vloer. Het tweede ontmoetingscentrum De St.-Joris (St.-Jorisstraat 43 te Knokke) volgde op 29 juli 2011. In het jaar 2012 was De St.-Joris 143 namiddagen open en ontving dit centrum meer dan 3.300 gasten. Met Westpunt vult de seniorenadviesraad een leemte in Westkapelle. Het nieuwe seniorenontmoetingscentrum zal open zijn op maandag-, dinsdag- en donderdagnamiddag van 13.30 uur tot 17.30 uur. Vrijwilligers zullen ervoor zorgen dat u er een drankje kunt nuttigen, een praatje kunt doen met vrienden of kennissen, een kaartje kunt leggen of rummikub kunt spelen.

Bibliotheek start vanaf 1 februari met herinneringsmails wanneer uitleentermijn dreigt te vervallen

Vanaf 1 februari 2014 stuurt de openbare bibliotheek van Knokke-Heist een herinneringsmail aan de klanten die dit wensen, 3 dagen voor het vervallen van de uitleentermijn. Opgelet: sommige mailprogramma’s beschouwen de mails van de bib ten onrechte als ‘spam’. Kijk dus in het begin steeds in uw spambox, en voeg de bib toe aan de lijst van veilige afzenders. Als de bibliotheek over uw juiste e-mailadres beschikt, dan krijgt u automatisch voor het vervallen van de uitleentermijn een mail met daarin de vervaldatum, titel en auteur van alle werken die dreigen te vervallen. Zo kunt u tijdig verlengen of binnenbrengen. Mensen zonder mail of met een foutief mailadres ontvangen geen herinnering. De vervaldatum staat echter steeds op uw uitleenticket! Voor alle info: http://bibliotheek.knokke-heist.be

vrije tijd

Geef uw mening over cultureel KnokkeHeist en win een reis naar New York of een iPad! Knokke-Heist vraagt uw mening over het cultuurcentrum Scharpoord en de Bibliotheek Knokke-Heist. Surf naar http://www.v2020.be/mening/3305 en laat uw stem horen! Door deel te nemen maakt u kans op een van de vliegreizen naar New York of een van de iPads. Bovendien redt u 1 m² bedreigd regenwoud van verdwijning door deel te nemen. Knokke-Heist stapt met deze bevraging mee in het grootschalig bezoekersonderzoek van de Vlaamse bibliotheken, gemeenschapscentra en cultuurcentra. Het onderzoek verloopt in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en loopt nog tot eind februari. 

Doe mee & win ... 4


S

SOCIAAL

Kinderopvang Surf ook naar http://jeugd.knokke-heist.be/

SOCIAAL SOCIAAL

Mama’s voor Kinderen

Naam

Vrije plaatsen 2014

Dienst onthaalgezinnen aangesloten bij vzw Kinderopvang de Duinhuisjes

Marktstraat 61, tel. 050 51 19 74 Gsm: 0476 206 416

Enkele vrije plaatsen

Vzw Kinderopvang de Duinhuisjes, kinderdagverblijf

Bremlaan 37 (‘t Bremhuisje), Tel. 050 63 37 00 Website: www.duinhuisjes.be

Bremhuisje: Enkele vrije plaatsen vanaf januari 2015

Marktstraat 61 (De Duinhummeltjes), Tel. 050 51 19 74

Duinhummeltjes: Enkele vrije plaatsen vanaf januari 2015

Clara Di Luna

Kastanjedreef 1, tel. 0479 37 40 67 Website www.claradiluna.be E-mail: clara.di.luna@hotmail.com

Enkele vrije plaatsen vanaf november 2014

Mijn Schildpadje

Piers de Raveschootlaan 54, 8300 Knokke-Heist Gsm: 0475 24 30 80 Verantwoordelijke: Valerie Noncle E-mail: valerie@mijn-schildpadje.be Website: www.mijn-schildpadje.be

Enkele vrije plaatsen vanaf april 2014

Els Rappé

Pannenstraat 288, Tel. 050 51 78 95 Website: www.juttekind.be

1 vrije plaats

‘t Sprookjeshuisje

Bremlaan 11 8300 Knokke-Heist Gsm: 0471 708 806

Nog vrije plaatsen

Li-Lo-La

Heilig Hartlaan 16 8300 Knokke-Heist Gsm: 0468 20 13 90 Website: http://li-lo-la.be E-mail: laura@li-lo-la.be

Volzet tot oktober 2014

De opvang kan enkel voor baby’s tot maximaal 6 maanden

M

ama’s voor Kinderen is een plaatselijk initiatief waar moeders die het financieel goed hebben, hun kinderspullen kunnen afgeven. Moeders die het wat moeilijker hebben, kunnen hier voor een klein prijsje kledij en speelgoed voor kinderen tot 12 jaar aankopen. De ingang van de winkel bevindt zich aan de kant van de Lippenslaan, op het einde van de parking tussen het Margaretacentrum en de bank, en is elke dinsdag open van 9 tot 11.30 en van 14 tot 16 uur.

Adres en telefoon

Meer informatie? Tel. 050 60 66 59.

sociaal

Inboedelservice van Kringwinkel ‘t Rad Wie een woning of appartement volledig of gedeeltelijk wenst te ontruimen, kan een beroep doen op de inboedelservice van Kringwinkel ’t Rad. Indien nodig zorgt de Kringwinkel voor parkeerborden en een ladderlift. De medewerkers van ‘t Rad demonteren en verpakken alles zelf. Door gebruik te maken van deze dienstverlening ondersteunt u de tewerkstelling van mensen met verminderde kansen. ’t Rad kan op zijn beurt de goederen aanbieden aan betaalbare prijzen en geeft uw goederen een tweede leven. De inboedelservice van Kringwinkel ‘t Rad neemt uw zorgen uit handen. De kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren: • de werktijd • het gebruik van een ladderlift • aanvraag parkeerverbod • kostprijs afvalverwerking Doordat Kringwinkel ‘t Rad de verkoopwaarde van uw goederen inschat en deze in de kostprijs verwerkt, betaalt u een eerlijke prijs en kan de dienst in bepaalde situaties zelfs gratis zijn. Voor alle info: Inboedelservice Kringwinkel ’t Rad, Terluchtestraat 38, 8020 Ruddervoorde

sociaal

in de bres voor de Filipijnen

Twee maanden na de doortocht van de meest verwoestende tyfoon ooit, is de nood aan hulp in de Filipijnen nog steeds enorm. Miljoenen mensen, meer bepaald op het platteland en moeilijk te bereiken regio’s, hebben nog maar weinig overheidssteun gezien. Er zal bovendien hulp nodig zijn op lange termijn om te verhinderen dat de getroffen gebieden, waar voordien al de armste mensen woonden, nog verder in de armoede geduwd worden. Want dat zou betekenen dat deze gemeenschappen bij een volgende tyfoon nog kwetsbaarder zijn. De nood is dus nog altijd gigantisch: meer dan drie miljoen mensen zijn afhankelijk van voedselhulp en 4 miljoen mensen hebben hun huis verloren.

Oxfam zorgt voor noodhulp en herstel van bestaansmiddelen

Teams van Oxfam werken op de eilanden Cebu, Leyte en Samar. Ze zorgden voor sanitair materiaal en deelden hygiënekits, dekens, voeding en kledij uit. Met de eerste fase van Oxfams noodplan zijn al meer dan 254 000 mensen geholpen. In totaal werden 100 000 liter drinkbaar water en andere noodhulp verdeeld. Verder zijn nog 19 000 hygiënekits verdeeld, 70 latrines werden gebouwd en 150 000 mensen hebben nu toegang tot drinkwater (waterreservoirs, zuiveringskits, douches,...). Meer dan 35 000 mensen werden geholpen via diverse voedselprogramma’s, zoals de campagne ‘Werk voor Voedsel’. Ook geldtransfers moeten de bevolking helpen om voedsel aan te kopen en bouwmateriaal voor hun huizen. Zo kan ook de lokale handel heropleven. Oxfam organiseert ook een vouchersysteem waarmee vissers de nodige materialen kunnen aanschaffen om hun activiteiten te hernemen. Ten slotte helpt Oxfam de boeren van Samar en Leyte bij het ruimen en herstellen van hun landbouwgrond. Wilt u ook uw steentje bijderagen? Stort uw bijdrage op BE37 0000 0000 2828 met de mededeling “9120 Filipijnen”. Of schenk Oxfam uw gedragen en nog bruikbare kledij, boeken of brocante. Hun winkel zorgt voor een groot deel van de financiering van deze projecten. Meer informatie: oxfam - kerkstraat 47 - 8301 knokke-heist - T 050 510 451

0476 37 14 29 inboedelservice@trad.be

5


P

preventie

PREVENTIE

Overzicht GAS 2013 De laatste weken wordt u in verschillende media om de oren geslagen met berichten over absurde GAS-boetes. Zo mag u in sommige gemeenten uw tapijt niet uitkloppen op straat, niet volleyballen op een voetbalplein en mag u niemand doen schrikken. Er circuleren lijsten met de meest absurde GASreglementen en het systeem krijgt in sommige gemeenten forse tegenwind te verduren. In KnokkeHeist bestaan zulke absurde GAS-boetes niet. Maar hoe gaat het er in onze gemeente aan toe en wanneer riskeert u een GAS-boete?

Aanpakken van kleine overlast

Nieuwe Gas-wet vanaf 1 januari 2014

245 GAS-dossiers in 2013

Daarnaast zijn de procedure-acties uitgebreid. In de wet zijn extra alternatieve maatregelen voorzien. Naast de bemiddeling is het nu mogelijk om de procedure van de ouderlijke betrokkenheid of de uitvoering van een gemeenschapsdienst toe te passen.

Sinds 2012 past Knokke-Heist de wet van de gemeentelijke administratieve sancties toe. Overtredingen op bepaalde artikels uit de politieverordeningen: dieren, openbare netheid, strand en zee en bestrijding van overlast kunnen met een gas-boete gesanctioneerd worden. Het laat het gemeentebestuur toe om snel, efficiënt en eenvormig op te treden tegen diverse vormen van kleine overlast zoals hondenpoep en wildplassen. En naast de politieambtenaren kunnen nu ook aangestelde gemeentelijke ambtenaren overtredingen vaststellen. In 2013 zijn er 245 dossiers behandeld. In 2012 waren dit er 224 in de periode van 26 maart tot 31 december. • 98 inbreuken op de politieverordening dieren (91 verbod strand, 5 niet aan de leiband en 1 bezit zakje/niet opruimen hondenpoep, 1 deponeren in riool) • 121 inbreuken op de politieverordening netheid (113 wildplassen, 1 sluikstort, 3 foutief gebruik openbare afvalkorf, 2 nethouden voetpad, 2 wegnemen/doorzoeken afval) • 24 inbreuken op de politieverordening overlast (verbod gebruik alcohol openbaar domein) • 2 inbreuken op de politieverordening strand en zee (voertuig op strand en verbod baden) Voor het bepalen van de sanctie houdt de sanctionerend ambtenaar rekening met de ernst van de inbreuk en de verzachtende of verzwarende omstandigheden. De gemiddelde geldboete bedroeg 60 euro. Bij minderjarigen zijn er meerdere bemiddelingsprocedures opgestart en bij positief gevolg is geen geldboete meer opgelegd.

w

Sinds 1 januari kunnen gemeenten bepaalde nieuwigheden uit de wet in hun lokaal reglement opnemen. De gemeenteraad neemt hierover een beslissing. De nieuwe wet voorziet nu de mogelijkheid een GAS-procedure toe te passen vanaf de leeftijd van 14 jaar. Gemeenten kunnen het maximumbedrag verhogen naar 350 EUR voor volwassenen en 125 EUR voor minderjarigen.

En er is nu een procedure voor onmiddellijke inning voor overtreders zonder wettelijke verblijfplaats in België. En wat de soort inbreuken betreft kunnen de gemeenten nu ook een limitatieve lijst van parkeerinbreuken opnemen in hun reglementen bv. bewonersparkeren, parkeren op laad- en loszone, verbod parkeren binnen bepaalde afstand tot kruispunt. Verder voorziet de wet nog wijzigingen binnen de categorie van de gemengde inbreuken. Dit zijn specifieke overtredingen waarbij het parket beslist of ze zelf vervolgt of het dossier doorgeeft aan de sanctionerend ambtenaar. Momenteel zijn er in Knokke-Heist nog geen wijzigingen doorgevoerd. Het gemeentebestuur houdt u verder op de hoogte van de doorgevoerde wijzigingen met betrekking tot leeftijd, bedrag, procedure en inbreuken.

Voor alle info: Preventiedienst de Vrièrestraat 26 in Heist, preventie@knokke-heist.be , tel. 050 630 473

wegwerkzaamheden

WEGWERKZAAMHEDEN

Wegwerkzaamheden Elizabetlaan

In het gedeelte tussen de Anemonenlaan en de Meeuwendreef werden de riolering en de nutsleidingen vernieuwd. De fundering voor het trottoir en fietspad zijn afgewerkt en momenteel is men bezig met het plaatsen van de betonstraatstenen voor het trottoir en fietspad. In het gedeelte van de Duinbergenlaan tot de Lentelaan zijn de nutsleidingen vernieuwd. Het trottoir en het fietspad werden al gedeeltelijk heraangelegd. Deze dienen nog over een zestigtal meter verder aangelegd en afgewerkt te worden. Onder normale weersomstandigheden zouden alle werkzaamheden aan de trottoirs en fietspaden uitgevoerd zijn tegen de krokusvakantie.

Noordstraat

De werkzaamheden omvatten de heraanleg van de Noordstraat (trottoirs, riolering en wegenis). Men zal in twee fasen werken: fase 1: tussen Westkapellestraat en Pannenstraat De riolering en de nutsleidingen werden reeds vernieuwd. De fundering voor de trottoirs en de parkeerstroken zijn aangelegd alsook de onderlaag van de rijweg. Het trottoir langs de kant van de Zeeparel werd heraangelegd en momenteel is men bezig met de heraanleg van de stoep langs de overzijde

Elizabetlaan tussen de Anemonenlaan en de Meeuwendreef

6

en de parkeerstroken. Aansluitend zal men de rijweg asfalteren (dit onder voorbehoud van goede weersomstandigheden). fase 2: tussen Pannenstraat en Knokkestraat De trottoirs en een gedeelte van de rijweg werden opgebroken. De nutsmaatschappijen zijn bezig met het uitvoeren van hun werkzaamheden. De start voor de heraanleg van de riolering en de wegenis is voorzien voor half februari 2014. Dit onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

Heraanleg Zegemeerpad en wandelpaadjes Oostwinkel

De uitvoering van deze werkzaamheden is voorzien in 2014.

Heraanleg Camille Lemonnierlaan, Emiel Verhaerenlaan, Sijsjespad, Frans Desmidtplein en Duinbergenlaan (tussen Knokkestraat en Duinendreef )

Deze dossiers zullen opgestart worden in 2014.


B beleid

beleid

Wat veranderde er in Knokke-Heist op 1 januari 2014? Op 1 januari treden er traditioneel een aantal nieuwe regels en belastingen in voege, ook in Knokke-Heist. Hieronder een overzicht van de meest opvallende veranderingen.

Nieuw, eenvoudiger reglement voor begravingen

Het gemeentebestuur heeft een nieuw en vereenvoudigd reglement uitgevaardigd voor begravingen. Hierin zijn onder meer nieuwe tarieven opgenomen voor begravingen. Die moeten de gemeente op een gelijk niveau zetten als de andere gemeenten. Eerder bleek dat onze tarieven erg laag waren, wat het gevolg had dat veel niet-inwoners verkozen om zich in onze gemeente te laten begraven. Om dit af te remmen, werden de tarieven voor niet-inwoners verdrievoudigd. Voor inwoners is de belangrijkste prijsstijging die van de grafkelders: deze prijs verdubbelt, maar is nog steeds minder dan de effectieve kostprijs voor de gemeente. Het volledig overzicht van de prijzen vindt u op http://www.knokkeheist.be/nieuws/begravingen/.

Voortaan één belastingreglement voor inname van het openbaar domein

Vanaf 2014 geldt er nog één belastingreglement voor de inname van het openbaar domein. Voortaan worden alle verschillende belastingreglementen hieromtrent namelijk samengevoegd tot één nieuw reglement. Het document omvat alle belastingen voor onderstaande situaties: • het plaatsen van terrassen • uitstallingen van koopwaren, reclameborden, folderhouders, kunstwerken, fietsverhuring en elke andere bezetting • inname van het openbaar domein naar aanleiding van het uitvoeren van bouw- of verbouwwerkzaamheden voor bouwwerken, plaatsen van stellingen en inname naar aanleiding van onveilige omstandigheden • plaatsen van strandcabines • stranduitbating en kinderparken

Prijs voor tweede strandcabine stijgt

De tarieven van de particuliere strandcabines worden verhoogd vanaf de tweede strandcabine. Het gaat om een verhoging van 50% voor elke tweede en volgende strandcabine. De prijs voor een eerste particuliere strandcabine wijzigt niet. De maatregel komt er omwille van twee redenen. Een eerste is om tegemoet te komen aan de grote vraag naar strandcabines. Een tweede reden is omdat veel mensen meerdere strandcabines bezitten en die dan tegen hoge prijzen doorverhuren. Meer informatie over deze belasting leest u op www.knokke-heist.be/nieuws/strandcabines .

50 EUR voor opzoeking stedenbouwkundige plannen

Wie een stedenbouwkundig plan wil opzoeken in het archief, betaalt hiervoor vanaf 1 januari 2014 een retributie. Aangezien er bij een opzoeking heel wat administratief werk gepaard gaat, betaalt u sinds 1 januari 50 EUR per opzoeking. In de kostprijs zijn 1 planafdruk of het plan op USB-stick inbegrepen. Wie een extra planafdruk wil, betaalt hiervoor 5 EUR. Een extra plan inscannen, doormailen of het op een eigen USB - stick plaatsen kost 3 EUR. Wilt u een overzicht van alle belastingen en retributies? U vindt de volledige lijst op http://www.knokke-heist.be/belasting-en-retributiereglementen .

7


BELEID

Meld uw klachten en meldingen ook online Uw mening is van groot belang voor het gemeentebestuur. Indien u een klacht, melding of bezwaar hebt, dan zijn wij daar graag van op de hoogte zodat we de juiste acties kunnen ondernemen om deze op een correcte manier op te lossen of te voorkomen.

U kunt dit telefonisch melden via 050 630 100, maar wist u dat u het ook eenvoudig online kunt overmaken? Surf naar www.knokke-heist.be en links bovenaan naast de kalender vindt u het E-loket. Klik daar op ‘klachten en meldingen’ en via het formulier kunt u eenvoudig al uw opmerkingen doorgeven.

Indien u een vraag hebt of info wenst, kunt u mailen naar knokke-heist@knokke-heist.be

BELEID

Stuur nu al uw vragen door voor de Informatie- en inspraakronde Zeg! Om de bevolking nauwer te betrekken bij het reilen en zeilen van de gemeente houdt het gemeentebestuur voor de elfde maal in elke deelgemeente een uitgebreide informatie– en inspraakvergadering onder het motto: Zeg! Dit jaar willen we de inspraakavonden nog meer toespitsen op uw persoonlijke noden en behoeften. Daarom kunt u deze keer op voorhand uw vragen doorgeven. Stuur uw vraag, opmerking of suggestie voor het College van burgemeester en schepenen door naar de dienst Communicatie en vermeld op welke avond u uw vraag graag zou behandeld zien. De vragen zullen verwerkt worden in de presentatie, waarin het gemeentebestuur ook de belangrijkste projecten uit de doeken doet en de hoofdaccenten voor de nabije toekomst in onze gemeente toelicht. Daarna krijgt u nogmaals de kans om vragen te stellen, problemen aan te kaarten en nuttige suggesties te geven. Het bestuur is benieuwd naar uw ideeën, inzichten en toekomstvisie. Denk dus ook eens na over hoe u Knokke-Heist de komende jaren wil zien evolueren, wat er moet gebeuren en met welke zaken de bestuursploeg zeker rekening moet houden. U kunt dit nu al schriftelijk of via e-mail doorgeven aan: Dienst Communicatie Alfred Verweeplein 1 8300 Knokke-Heist communicatie@knokke-heist.be

De inspraakronde is dus een unieke kans om daadwerkelijk mee te helpen aan het gemeentelijk beleid. Uw ideeën zullen het bestuur inspireren bij het ontwikkelen van het gemeentelijk beleid. Kom dus zeker naar een van de vier inspraakrondes. U kunt kiezen uit volgende data: Dinsdag 18 maart 2014 in zaal Ravelingen Woensdag 19 maart 2014 in cultuurcentrum Scharpoord Dinsdag 25 maart 2014 in Westkapelle in ‘t Dorp Woensdag 26 maart 2014 in ’t Zaaltje in Ramskapelle De vergaderingen starten telkens stipt om 19.30 uur. Iedereen is welkom.

BELEID

Knokke-Heist in top 5 van Vlaamse gemeenten met meest tevreden inwoners! Knokke-Heistenaars wonen graag in hun gemeente en zijn erg tevreden met het huidige bestuur en diens realisaties. Vooral het aanbod sport en cultuur en de klantvriendelijkheid van onze gemeentediensten vallen bijzonder in de smaak. De parkeermogelijkheden en betaalbaar wonen vindt de bevolking dan weer een belangrijk minpunt. De meerderheid van de Knokke-Heistenaars is overtuigd van het nut van de GAS-boetes en hebben veel vertrouwen in het financieel beheer van het bestuur. Tot slot staan onze inwoners erg wantrouwig tegenover nieuwe belastingen en retributies. Dat blijkt uit een grootschalig buurtonderzoek met maar liefst 116.000 respondenten van iVOX en Het Nieuwsblad. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 22 november en 31 december 2013 in alle Vlaamse gemeentes (behalve Herstappe). Knokke-Heist bleek er qua tevredenheidscijfers overigens koploper in de regio Brugge-Oostkust! Van alle Vlaamse gemeenten haalt Knokke-Heist zelfs de top 5! Meer info en uitgebreide resultaten leest u op http://www.knokke-heist.be/nieuws/ tevredenheid Meer info en uitgebreide resultaten leest u op http://www.knokke-heist.be/nieuws/

WEETJES

tevredenheid

Volgende gemeenteraden: Donderdag 27 februari om 19.30 uur in het stadhuis van Heist Donderdag 27 maart om 19.30 uur in het stadhuis van Heist De agenda en toelichting zijn 7 dagen vóór de gemeenteraad te bekijken op http://www.knokke-heist.be/over-knokke-heist/politiek/documenten-gemeenteraad.

Colofon: Verantwoordelijke uitgever: Graaf Leopold Lippens – Afgiftekantoor Knokke-Heist – Eindredactie: Dienst Communicatie, Stadhuis, A. Verweeplein 1, 8300 Knokke-Heist – tel. 050/630 133 – fax 050/630 159 – e-mail communicatie@knokke-heist.be - www.knokke-heist.be Concept vormgeving: Head Office – DTP en druk: Drukkerij Van Hoestenberghe

8

KH Nieuws februari