2. del šolskega časopisa ŽAREK ŠOLE (3)

Page 1

avtor prispevka: Arslan Mesić, 8.b

O grad Fužine Blizu nekdanjih fužin in ob brzicah Ljubljanice, kjer sta jez in manjša hidroelektrarna, stoji grad Fužine, znan še iz Prešernove Glose. Grad Fužine so med letoma 1528 in 1557 zgradili člani ljubljanske meščanske družine Khisl. Gradnjo je začel Vid Khisl, končal pa njegov sin Janez Khisl. Vzpon gradu Fužine je povezan z rastjo bogastva, ugleda in politične moči prvih lastnikov, ki so s premišljenimi nakupi, dedovanjem in zamenjavami zemljišč zaokrožali fužinsko gospostvo. Zadnji lastnik gradu iz družine Khisl je bil Janezov sin Jurij. Od konca 16. stoletja do začetka 19. stoletja se je nato zamenjalo več lastnikov gradu. Leta 1825 je grad na dražbi Ilirske komisije kupil Fidelis Terpinc, industrialec, politik in mecen, ki je nato ponovno oživil stavbo in gospodarske dejavnosti v okolici. Ob Ljubljanici je postavil tovarno sukna in odej ter mline ob njej predelal v žage in oljarno. Leta 1851 je ustanovil tovarno papirja, predhodnico današnje Papirnice Vevče.

Po smrti Fidelisa Terpinca (1875) je bil grad do leta 1938, ko ga je kupila delniška družba Združene papirnice Vevče, Goričane in Medvode, v lasti Terpinčevih dedičev. Med drugo svetovno vojno je v gradu bivala italijanska vojska in ga opustošila. Po letu 1945 je bil spremenjen v večstanovanjski objekt.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje Leta 1984 je bil grad oziroma grajski kompleks razglašen za kulturni spomenik in spomenik oblikovane narave. Leta 1992 je postal sedež Arhitekturnega muzeja, ki je leta 2010 postal nacionalni muzej in se preimenoval v Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

Mnogi so na Fužinah pisali svoje zgodbe, zdaj je čas, da mi mladi napišemo nove, še lepše fužinske zgodbe. Arslan Mesić, 8.b

Grad Fužine

13


MODA Modni trendi za pomlad 2024 avtorica prispevka: Lina Mustafić, 9.b

POMLAD 2024

V napovedovalnih pomladno-poletnih kolekcijah znanih oblikovalcev prevladujeta bela in črna. Poleg tega bo pomlad 2024 zaznamovalo sožitje različnih modnih stilov. Kombinirali bomo lahko klasične in športne kose z uličnim stilom. Predvsem pa se ne bo treba omejevati z modnimi pravili. Nosili bomo enostavne kroje in nevtralne barvne odtenke. V modi bodo še vedno široki kroji in “oversized” oblačila. Tako lahko pričakujemo široke enodelne obleke, srajce, hlače in puloverje, ki bodo omogočili sproščeno in udobno oblačenje.

˝SOAP˝ MANIKURA

Pomlad 2024 bo prinesla oblačila iz materialov, kot so organski bombaž in reciklirane tkanine. Predvsem pa bo v znamenju minimalizma, subtilnih odtenkov, pa tudi nosljivih trendov, kot so hlače z visokim pasom in bele obleke.

Manikura Trend nežnih odtenkov bo to pomlad prevladoval tudi pri urejanju nohtov. Najnovejši minimalistični trend je takoimenovana ˝soap˝ manikura, kar pomeni, da bo barva laka posnemala odtenek mila v nežni bež, mlečni ali rožnati barvi.

Obutev Spet bodo moderne superge vseh barv in oblik, ki jih bomo lahko kombinirali na eleganten in bolj sproščen način.

Modni dodatki Če želimo še bolj izpopolnjen videz, ne smemo pozabiti na modne dodatke. Pomembno je, da si ustvariš svoj lasten slog, ki bo poudaril tvojo osebnost. Sončna očala so vsestranska in na edinstven način dopolnjujejo videz. Poleg zaščite pred soncem pa lahko prikrijejo utrujen obraz. Nakit predstavlja pomemben del našega končnega videza. Barvne zapestnice, veliki uhani, svetleče verižice dodajo piko na i našemu videzu. Za popestritev dolgočasnega videza lahko uporabimo tudi šal, ki ga lahko nosimo kot naglavno ruto ali si ga zavežemo kot majico.

14


USTVARJAMO Obvladovanje stresa z risanjem avtorica prispevka: Ela Durmišević , 9.a Zaradi prenatrpanih urnikov, ocenjevanj in kopico domačih nalog, se marsikateri učenec spopada s stresom. Pomembno je, da prepoznamo njegove znake in se nanj ustrezno odzovemo. Dejavnosti, ki so nam blizu, nas sproščajo in prispevajo k boljšemu počutju. Ena izmed teh je lahko tudi risanje.

Znaki stresa Člani Ameriškega psihološkega društva so z raziskavo ugotovili, da kar 44 % anketiranih otrok doživlja pritisk, da se morajo v šoli dobro odrezati.

Fizični znaki

v vratu in hrbtu glavoboli, bolečine trebuhu tje, bolečine v pr za , ka is dr t, slabos bruhanje omotica e dlani, tresenje, tresenje rok, potn nočno močenje , nočne more težave s spanjem etitu spremembe v ap jecljanje , utrujenost pogosti prehladi

i Čustveni in vedenjski znak

joči se strahovi novi ali ponavlja njarjenje acijo, pogosto sa tr en nc ko s ve teža žljivost nemir in razdra socialni umik ožnost , kujanje, nezm je en ož ol zp ra slabo stev las, nadzorovanja ču je in zvijanje en eč vl , ov ht grizenje no nje s nje pesti, tapka ka is st , ca al p sesanje stopali i izbruhov vedenje v oblik o vn si re ag , za je no vedenje enčkom podob regresija ali doj je ali jokanje pretirano javkan ...

Risanje zmanjšuje tesnobo Likovno ustvarjanje je nedvomno ena izmed metod, ki pomaga omiliti negativne učinke stresa in hkrati predstavlja kanal za prosto ter svobodno izražanje čustev. Strokovnjaki trdijo, da vsebina risbe, za namene sproščanja, ni v ospredju. Pomembno je, da z risanjem izražaš svoje trenutne občutke, pomisleke, čustva, mnenja in ideje. Začetnikom svetujejo, da pred ustvarjanjem pomislijo na nekaj lepega, na osebe, stvari ali kraje, ki jih povežejo s pozitivnimi spomini. Če si se risanja lotil v navalu jeze, pa je pomembno, da pred začetkom zapreš oči in dobro pomisliš na vsa čustva, ki te prevevajo. Nato se loti ustvarjanja in se ne zadržuj. Predvsem pa si dovoli uživati v samem procesu ustvarjanja in ne skrbi za končni izdelek.

Mandale Kljub temu da za sproščanje z risanjem ne potrebuješ nobenega predznanja ali nadarjenosti, se ga marsikdo boji lotiti. Če si med njimi tudi ti, ti predlagamo barvanje mandal. Strokovnjaki namreč trdijo, da že izbira mandale in barv delujejo osvobajajoče ter pomirjujoče. Za ustvarjanje pozitivnega učinka in preganjanje stresa pa je pomembno, da med samim barvanjem ne hitimo, ne delamo ničesar na silo, ampak si za to dejavnost vzamemo čas.

1515


ŠPORT Pregled slovenskih športnih dosežkov avtor prispevka: Aleks Faćić, 8.a

Naša po površini mala zelena dežela v osrednji Evropi je nedvomno velika, ko govorimo o športnih uspehih na prebivalca. Slovenija rojeva vrhunske športnike. Ti so ponesli Slovenijo tudi v medije tujih držav. Kot se za športni narod spodobi, smo se v letu 2023 veselili številnih pokalov in kolajn.

Košev polno leto 2023

Slovensko plezanje Plezanje je v zadnjih letih eden izmed bolj popularnih in razširjenih športov v Sloveniji. To lahko kar hitro potrdimo, saj v vsakem večjem mestu v Sloveniji, najdemo plezalni center. Letos se je svetovno prvenstvo v plezanju odvijalo v Kopru. Za Slovenijo je zmagala Jana Garnbert, na kar smo izjemno ponosni.

Žoga na črti Slovenija je znana kot velesila v odbojki, kar smo letos tudi dokazali na evropskem prvenstvu. Naša moška reprezentanca je osvojila bronasto kolajno. Prvenstvo so osvojili Poljaki, sledili pa so jim naši sosedje Italijani. Ženska ekipa je na žalost okusila poraz že v drugem krogu prvenstva.

Veslanje Na Bledu, kjer se nahajajo najlepše slovenske vode, je maja 2023 potekalo evropsko prvenstvo v veslanju, ki je privabilo kar 560 udeležencev iz 33 držav, med njimi tudi peterico veslačev iz Slovenije. Zmagovalca Jan Schaeuble in Raphael Anumeda sta naredila tako veliko predstavo. S tem je bilo svetovno prvenstvo eno najbolj gledanih tekmovanje v veslanju leta 2023.

Slovenija je na svetovnem prvenstvu osvojila kar sedmo mesto, kar je zelo dober zaključek. Prvouvrščena je bila Nemčija, sledili sta ji Srbija in Kanada. Združene države Amerike, znane kot najmočnejše v košarki na svetu, niso prišle na stopničke. Priznale so premoč Kanade in osvojili četrto mesto.

S kolesom do cilja Mednarodna kolesarska dirka po Sloveniji, ki sodi v najvišji rang tekmovanja v cestnem kolesarstvu, je bila leta 2023 že 29. po vrsti. Žal se nismo veselili slovenske zmage, tako kot pri plezanju, saj je prvo stopničko osvojil Italijan Filipo Zanna. Smo pa vendarle ponosni na drugouvrščenega in izjemnega Mateja Mohoriča. Najboljši slovenski igralec, ki še vedno dominira v ligi NBA, je s 30.5 točk, 7.9 ukradenih žog in 7.8 podaj, ki končajo v košu na igro, je Luka Dončić.

PARIS 2024 26. julij - 11. avgust 2024 Za športne navdušence bo to poletje nedvomno pestro, saj se bodo v glavnem mestu Francije odvijale poletne olimpijske igre. V uredništvu že držimo pesti za naše športnike!

16


POGLED V ZVEZDE Horoskop

Notes

avtor prispevka: Danilo Stanić, 7.b

Zahodna astrologija, ki je sestavljena iz dvanajstih astroloških znamenj, izvira iz babilonske astronomije. Kasneje pa je nanjo pomembno vplivala tudi helenistična kultura. Astrološko znamenje, v katerem je nekdo rojen, naj bi vplivalo na posameznikovo osebnost, saj naj bi vsako imelo svoje posebne lastnosti. Jih prepoznaš v svojem znamenju?

OVEN (21. 3. - 19. 4.)

RAK (22. 6. - 22. 7.)

Najbolj samozavestno znamenje

Prijazno bitje, ki mu dom pomeni največ na svetu

Ovni znate še kako dobro gledati naprej in ne nazaj. Preteklim situacijam in dogodkom se preprosto izognete. O njih ne želite razpravljati, ker se vam to ne zdi pomembno.

BIK (20. 4. - 20. 5.) Objema ga praktična, previdna in spontana energija Stojite trdno na svojih nogah. Ste konservativni, včasih malo sebični, vendar disciplinirani. Ljubite udobno življenje in svojo družino. Za ljudi, ki so vam blizu ste se pripravljeni žrtvovati, znate pa biti tudi zelo trmasti in težavni.

DVOJČKA (21. 5. - 21. 6.) Najbolj družabno znamenje Dvojčki simbolizirate naglico, komunikacijo in zabavo. Sami zelo težko funkcionirate, vendar iščete družbo in nove zaposlitve. Vedno delate več stvari hkrati in se nikoli ne obremenjujete s perfekcionizmom ter z natančnostjo.

Glede na to, da ste najbolj nežno znamenje, je življenje za vas subjektivno sanjarjenje, v katerem so vse vaše želje in načrti ter odločitve filtrirani skozi čustva in vašo intuicijo.

LEV (23. 7. - 22. 8.) Kraljevsko znamenje

Za vas je srečevanje novih ljudi in komunikacija prava poslastica, saj se tudi v prostoru, polnem tujcev, več kot odlično počutite. Sposobnost prevzeti vlogo v komunikaciji je vaša prednost, ki vam velikokrat olajša pot.

DEVICA (23. 8. - 22. 9.) Analitično in premišljeno bitje, ki skozi življenje trdo dela Devica je prepričana, da njen značaj sloni na samodisciplini in njeno življenje temelji na samonadzoru. Popolna disciplina je nekaj, brez česar device težko preživi.

17


avtor prispevka: Danilo Stanić, 7.b

TEHTNICA (23. 9. - 23. 10.) Najbolj uravnoteženo bitje, ki vedno išče pravico

Notes

Tehtnica razume različne poglede in se zato pogosto težko opredeli ali odloči. Rada se izogne konfliktnim situacijam in ljubi popolnost. Tehtnica je najbolj ljubko bitje, ki ga človek, zaradi njenih lepih lastnosti, enostavno mora imeti rad.

ŠKORPIJON (23. 10. - 21. 11.) Najbolj strastno horoskopsko znamenje Nadzoru nad vsem, kar se dogaja, se škorpijoni nikoli ne boste odpovedali. Močno ste prepričani, da boste vedno ostali nad površjem ne glede na to, kaj vas čaka.

KOZOROG (22. 12. - 20. 1.) Premišljeno bitje, ki zna poskrbeti zase

Ste zelo resni in odgovorni. Nikoli se ne izognete dolžnostim, zato spadate med zanesljiva in zvesta znamenja. Hrepenite po priznanju, zato se trudite, da vedno naredite dober vtis.

VODNAR (21. 1. - 18. 2.) Plemenit posameznik, ki je vedno pripravljen na napredek Vodnar je znamenje prijateljstva, novosti in ekstravagantnosti. Ste družabni in svobodni, neobičajni ter idealistični. Poudarjate enakost in drugačnost.

STRELEC (22. 11. - 21. 12.) Obožuje pustolovščine

RIBI (19. 2. - 20. 3.) Daleč pred ostalimi, ko govorimo o notranjem dojemanju

Strelec je večni študent, ki išče razsvetljenje z novimi idejami, ljudmi in kraji. Najbolj svobodno znamenje, ki enostavno nima nobenih meja in se skozi življenje giba spontano.

Ribe ste zelo čustvene in na trenutke mogoče preveč občutljive osebe. Ste domiselni, nesebični in razumevajoči, vendar soočeni s krutostjo življenja.

18


POMAGAJMO ... Božično-humanitarni koncert avtorica prispevka: Imana Pilipović, 9.b V sredo, 20. decembra 2023, malo pred novoletnimi počitnicami, smo na Osnovni šoli Nove Fužine organizirali čudovit božično-humanitarni koncert. Več kot dvourni program je ponudil 23 izjemnih točk, predstavljenih s strani učencev od 1. do 9. razreda in učiteljev s šolskim bandom ter pevskim zborom “Fužinke“. Posebno veselje smo doživeli ob nastopu učencev glasbene šole Ariartum. Sporočilo večera je bilo globoko, poziv k strpnosti, solidarnosti ter praznovanje miru, ljubezni in medsebojnega sodelovanja. Vstopnice za dogodek so bila živila z daljšim rokom trajanja, zbrana za Zvezdo prijateljev mladine Moste-Polje. Skupaj smo zbrali kar 67 škatel hrane, ki so šle v roke tistim, ki potrebujejo pomoč. Ravnateljica je izrazila ponos nad uspehom humanitarne akcije, zahvalila se je obiskovalcem za prispevke in poudarila, kako neprecenljivo je, ko se energije združijo v dobrodelne namere.

nastop prvošolcev

hrana, zbrana za ZP M Moste-Polje

nastop dramskega krožka Pika Nogavička in počitnice

Hvala vsem, ki ste prispevali k nepozabnemu božičnohumanitarnemu koncertu. 19


GLASBENI KOTIČEK Fužinci pojemo ... avtorica fotografij: Barbara Čampa, učiteljica dodatne strokovne pomoči Učenci in tudi učitelji Osnovne šole Nove Fužine so zadnje mesece v letu 2023, pod taktirko učiteljice za glasbo Janje Srečkar, preživeli zelo ustvarjalno, predvsem pa glasbeno obarvano. Svoje stvaritve so nam predstavili na božično-humanitarnem koncertu, ki smo ga predstavili v prejšnjem prispevku.

Učenci 5. razreda so naredili slovenski prevod angleške pesmi Jingle Bells Rock

učenci 5. razreda so božično-humanitarnem koncertu zapeli slovenski prevod pesmi Jingle Bells Rock - Zvončki so

ZVONČKI SO avtorji prevoda pesmi: učenci 5. razreda in učiteljica Janja Srečkar Zvončki so, zvončki so, zvončki so tu! V času za njih zaslišimo jih. Piha, sneži, od zabave grmi; kraguljčki plešejo, tako se zdi!

Hitro zdaj, hitro zdaj pot pod noge, peljemo se okrog, visoko skačejo naše noge, to je kraguljčkov zvok!

Zvončki so, zvončki so, zvončki so tu, V času za njih zaslišimo jih! Plešemo, pojemo na ves glas, čeprav pritiska mraz! Svetel čas je, pravi čas je, vso noč naj ples živi! Čas kraguljčkov pravi čas je, da sedemo v hitre sani! 20


Glasbeno skupino Carji sestavljajo: Ema Podobnik, 4.a Pia Obreza, 4.a Petra Farič, 5.c Ana Adamič, 4.b Arne Vuk Tašner, 5.c Lana Vojin, 5.c glasbena skupina Carji na božično-humanitarnem koncertu

POPOLNE SANJE avtorji besedila pesmi: glasbena skupina Carji in učiteljica Janja Srečkar Do pozne ure vsak dan smrčim, V posteljo zajtrk dobim, Da ne bo preveč obupa, Za zajtrk je sladoledna kupa! Ko najem se, dom svoj zapustim, Nato pa urno prevoz si naročim, Konj in kača, avto, limuzina, Saj ni važno – vse zastonj dobivam! Refren: To so popolne sanje! To so popolne sanje! To so popolne sanje! V šoli izvemo: »Testov več ne bo!« Učitelji nas vsi ubogajo, Raketa iz vafljev pride skozi steno, Za sabo pušča še sladkorno peno!

Refren Na Luni lunapark je že odprt, vodič po parku je ogromen krt! Vlakci, kino, kokice, bazeni in dinozavri, z repi prepleteni! Tam zabava se šele začne, Na postajo zvezdni vlak prispe, In gremo v kraje, na novo osvojene, Tam se cedijo penice stopljene! Refren Učiteljica naenkrat me zbudi, opazim, da vse to se mi le zdi, »Učenci, glejte, neprimerno spanje!« To pa ne! To so popolne sanje! (vzdih) Refren

Z raketo gremo tja gor v nebo, nekje v vesolju luno srečamo. Na njej pa park, poln domišljije. Pred našim parkom Gardaland se skrije! 21


Učiteljski pevski zbor Fužinke sestavljajo:

učiteljski pevski zbor Fužinke na božično-humanitarnem koncertu

Damjana Korošec Janja Srečkar Dina Topčagić Janet Magerl Miša Orter Marjeta Baričevič Mojca Pintarič Nina Štrumbl Tatjana Velkova

NAJBOLJŠE NOVO LETO avtorice besedila pesmi: Fužinke Zdaj lahko si nekaj zaželiš, bodi vztrajen, veš, da to dobiš! Ne pozabi na ostale! In če srečo še deliš, je tebi več ostane! Ko v pretepu pest se izgubi, ustavi jo in štej vsaj do tri. Iskren pogovor vedno šteje ko dobro misel daš, se vsak od nas nasmeje!

učiteljski pevski zbor Fužinke so na božičnohumanitarnem koncertu predstavile svojo pesem Najboljše novo leto

Refren: To so dobre želje za najboljše novo leto! Novoletno veselje – srce naj bo ogreto! Zamere, spore, jezo pa vrzi stran! Ko k začetku ure zazvoni, pospravi maskaro in vse stvari ki ne sodijo k pouku, ker sicer pred pohvalo »Opominček bo pokuku!«

Šolski učiteljski band na božično-humanitarnem koncertu

Refren 2x

22


SPLETNI VIRI Novoletne zaobljube in kako se jih držati. (2018). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://casoris.si/novice/novoletne-zaobljube-in-kako-se-jihdrzati/. Novoletne zaobljube. (2016). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://casoris.si/novice/novoletne-zaobljube/. Mladi in novoletne zaobljube. (2018). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://www.mlad.si/mladi-in-novoletne-zaobljube/. Strokovni članek o tipih in stanjih kože. (2015). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: http://www.blogvivalavida.com/2015/05/strokovni-clanek-o-tipih-instanjih.html. Robotove sanje. (2023). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://www.kinodvor.org/film/robotove-sanje/. 2024 Movies: Upcoming Movies 2024. (2024). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://www.movieinsider.com/movies/2024 Fotografije naslovnic filmov v 5. rubriki, smo bile pridobljene 31. 1. 2024 s: https://www.imdb.com/search/title/? title_type=feature&release_date=2024-01-01,2024-12-31. Kameleon, mojster preobleke. (2016). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://old.delo.si/znanje/izobrazevanje/kabinet-cudes-kameleon-mojsterpreobleke.html. Omejc, P., Rajšp, M., Kubale, V., Račnik, J. in Golob, Z. (2019). Jemenski kameleon. Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://www.vf.unilj.si/sites/default/files/12_jemenski_kameleon.pdf Fužine so nastale v času sosesk. (2014). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://old.delo.si/novice/ljubljana/fuzine-so-nastale-v-casu-sosesk.html. Grad Fužine. (2021). Pridobljena fotografija gradu in vsebina, dne 31. 1. 2024 s: https://mao.si/grad-fuzine/. Grad Fužine. Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://sl.wikipedia.org/wiki/Grad_Fu%C5%BEine. Bodite prvi: Modni svet napovedal, da bo to glavna barva leta 2024. (2023). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://elle.metropolitan.si/moda/trend-ideja/bodite-prvi-modni-svet-napovedal-da-bo-to-glavna-barva-leta-2024/. Kuhel, Ž. (2023). Modni trendi za pomlad 2024, kot jih napoveduje umetna inteligenca. Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://www.megakuponi.si/blog/modni-trendi-za-pomlad-2024-kot-jih-napoveduje-umetna-inteligenca. Z risanjem in barvanjem nad stres in tesnobo. (2020). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://vizita.si/dusevnost/z-risanjem-in-barvanjem-nadstres-in-tesnobo.html. Znaki stresa pri otrocih in mladostnikih, ki jih ne smete spregledati. (2022). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://aktivni.metropolitan.si/psihologija/znaki-stresa-pri-otrocih-in-mladostnikih-ki-jih-ne-smete-spregledati/. Dirka Po Sloveniji – kolesarski vrhunec na slovenskih cestah. (2023). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://www.slovenia.info/sl/zgodbe/kolesarska-dirka-po-sloveniji-2023. Evropsko prvenstvo v veslanju 2023. (2023). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://www.rtvslo.si/rtv/za-medije/sporocila-za-javnost/evropskoprvenstvo-v-veslanju-2023/668634. Značilnosti astroloških znamenj in skrivnosti zodiaka. (2020). Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://www.dnevnik.si/1042928513/magazin/prosticas/horoskopsi-astroloska-znamenja-in-skrivnosti-zodiaka. Astrologija. Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://sl.wikipedia.org/wiki/Astrologija. Gunnar, M. R. (2021). Forty years of research on stress and development: What have we learned and future directions. American Psychologist, 76(9), 1372–1384. Pridobljeno 31. 1. 2024 s: https://doi.org/10.1037/amp0000893.

23


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.