Yeti 92

Page 1

TRA FLUO

amenvraag

Toekomstig ex-blad maart 2012 - nr. 92

TREEMEL BUITENSP

Verliefd


© Nix

2

oss met diepe plassen, vettige modder, “Onze school in Strombeek-Bever is zoals een veldcr parcours uit. Onze juf is de coach. Wij het samen scherpe bochten, steile hellingen. We rijden Straks staan we allemaal op het mag. n zijn niet bang om uit de bocht te vliegen. Vuil worde ar!” winna een is en podium. Iedere je klas in Yeti? Stuur deze maand nog een De volgende Yeti krijg je op 23 april. Wil jij met ti.be. mail vol lettertjes en fotootjes naar redactie@ye


Directeur van de Maand

in deze yeti!

“Oranje wordt de nieuwe modekleur”, voorspelt directeur Julien Verellen uit Westlokergem. “Dat zeg ik elk jaar, maar dit jaar geef ik het voorbeeld en ben ik het zonnetje op school. Iedereen wordt goedgezind van mijn zonne-klak! Behalve mijn luizen. Die zweten als een buffel.”

JULLIE MEESTER E! IS DE BEklasST een man om

Pagina 24 JiJ SPeeLt bUiten

Pagina 22 JiJ SPReeKt VOOR Je beURt

Pagina 4 JiJ Weet beteR

Pagina 5 JiJ hebt MeeR ManieRen

Staat er vooraan in jullie ‘meester’ tegen te zeggen? Een man die de titel ‘Leraar van het Jaar’ verdient? Op 23 mei geeft Yeti een feestje voor alle beste meesters van Vlaanderen. Jullie prachtexemplaar is ook uitgenodigd als … jij hem samen met je klasgenoten nomineert. Hou het geheim! Schrijf een brief en zeg waarom jullie meester de beste is van allemaal. Vertel Yeti wat de kwaliteiten zijn van jullie bovenste beste meester. Stuur de brief vóór 16 april naar: Yeti - Leraar van het Jaar - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel. Zet in jullie brief ook duidelijk de naam van de school en welke klas jullie zijn. OF Ga vóór 16 april naar www.leraarvanhetjaar.be en laat er alle info over jullie held achter.

VRaag het aan Yeti • Voor al je vragen over ruzie, ouders en thuis, pesten, vriendschap • Voor al je vragen over je klas, je meester of juf, het leven op school • Voor al je vragen over je lichaam en verliefdheid

SURF naaR WWW.Yeti.be/VRaag

Pagina 7 JiJ bent VUiLeR

Pagina 19 JiJ bent VeRLieFD

Pagina 17 JiJ VLiegt bUiten

LOF iS in Die eieR

twee sterke rekkers, ee n po lood, een ha rdgekookt ei ttje en een strook karton. Mee r heb je niet nodig o m je lief een hart-ig half eitje te geven. houd het ei een half uur onder het p otlood gekle md. Snijd het ei tje dwars d o o r. Deel je hart .

3


© Reuters

YETIPEDIA Jij weet beter

Danny heeft de voorbije zes jaar echt zijn best gedaan. Toen Danny van de lagere school overstapte naar het secundair kwam het mooi uit dat zijn papa trucker was. Er waren vijf vrachtwagens nodig om al de goede punten van Danny te vervoeren.

In Dieselgem krijgen fietsers evenveel ruimte als brommers en auto’s. “Soms voel ik me eenzaam”, zegt de man op de fiets. “Ik voel me wel sterk als ik krom gebogen over m’n stuur tegen de wind fiets. Van dezelfde rit met de auto wordt het milieu alleen maar slechter.”

Niet alles wat in de “boekskes” staat is waar. Roddels moeten verkopen en veel mensen lezen graag onnozele dingen, zelfs als ze er geen zaken mee hebben. “We dromen van een groot nest puppy’s”, zegt Rocky. Hij is net getrouwd met Picky. Het chihuahua-koppeltje is het eerste hondenpaar dat de burgemeester van Poezelem trouwde.

Sommige mensen denken dat enkel helden in de boekskes staan. Ook dat is niet waar. Ook op internet staat veel wat niet waar is. Druk op de knop. Wat is waar Wat is niet waar

© Reuters

Als de drie basisscholen in Droogmaal samen willen gaan zwemmen in het gemeentelijke zwembad is er sprake van overdrijving. Van zwemmen komt er niets en in de kleedhokjes is het ook wringen. Volgende keer beter vooraf afspreken wie wanneer gaat zwemmen. © Reuters

© Reuters

Juf Valerie spaart krijtstof. De hele school verzamelt voor haar de verloren krijtstompjes. Valerie houdt alles bij in aparte doosjes, kleur per kleur. Eenmaal per jaar is het Regenboogdag, dan gaat juf Valerie uit haar dak en deelt ze al haar kleuren, met iedereen. Feest! Het verhaal van Rocky is het meest waar.

4

Foutje van meneer de directeur uit de basisschool in Poelegem. Hij bestelde tijdens de vakantie extra veel stookolie om warme klaslokalen te hebben. Meneer de directeur was vergeten de stop op de ketel te draaien. De hele speelplaats is een smurrie. © Reuters


© Robin De Groote

Snelle Eddy is gek op auto’s. Ik word heftig als ik het geluid van een motor hoor. Aan het geronk herken ik het type. Ik hou het meest van sportwagens. Jammer dat die zo vervuilend zijn. Later lanceer ik mijn eigen merk. Mijn sportkarren rijden dan op biobrandstof. Of ik laat ze gras eten. Zodra ik de kans krijg, haal ik grappen uit. Mijn vrienden en ik kunnen tegen een stootje. We proberen elkaar constant een loer te draaien. Onverwachte wedgies liggen altijd op de loer. Maar dat vinden we juist leuk. Dit heeft niets met pesten te maken. Het is eerder Jackass Junior. Lacheeuuh! Ik wil later een held worden voor mijn familie. Ik wil sterk en stoer genoeg zijn om iedereen altijd en overal te beschermen. Bij onze buren werd onlangs ingebroken. Ik mag er niet aan denken dat zoiets bij ons gebeurt.

EEN HELD IS ... iemand die je beschermt.

SNELLE EDDY IS IETS RAARS Als ik Snelle Eddy zie, kan ik niet anders dan lachen. Hij ziet er niet uit met zijn gekke snor, discopruik en lelijk trainingspak. Ik ga onderuit van zijn filmpjes op tv. Alles moet stoer en straf zijn. Snelle Eddy maakt foute grapjes over vrouwen. Of hij roept door zijn autoraampje naar overstekende oma’s. Dat is fel overdreven. Ik wil meer gentleman zijn dan Snelle Eddy en toch kan ik met hem lachen.

5


 Elke dag een pro per T-shir

t. Is dat modderspo or in de keuken ec ht van mij?  Van buiten spele n, word je ziek.  Modder is goed voor je hu id.  Voor en na het eten moet je je ha nden wassen.  Echte mannen/vrouwen stin ke n.  Mijn shampoo rui kt na bloemetjes .  Als iedereen vol modderar ha ngt, is iedereen ge  Liever binnen da lijk. n buiten.

aaneL S i U KR JiJ W . Wat S Zegt een

Vooral  aangevink t? Jij bent een Schoon Sch aap.

igeR. hOe VettigeR, hOe PRett eZant. Je VUiL MaKen iS PUUR PL eRige MaaR teRWiJL eR een gLibb DDeRige aaRDWORM tUSSen Je MO Ma ZiCh biLLetJeS gLiJDt, MaaKt Ma Ken? bOOS. Mag JiJ Je VUiL Ma

Vooral  aangevinkt? Jij bent een Vies Varken

! ASE PLE S, VIE KER LEK De Yetiklassers zijn echte viezeriken. Wat durf jij ook? Vink aan. “We SP VOet eeLDen een KniehObaLMatCh, MODDe Og in ee n RbaD.” (ChLOË )

“iK MOeSt VieZe SCOUtSPaP DRinKen Uit een StinKSOK.” (eMMa)

“iK StaK MiJn hOOFD in een KOM WORMen.” (MaRiO )

6

een “iK naMOieRO -D R eie e OP DOUCh(n ina) ” P. KaM


OL-tiPS P-SChO -LUChn t-O MeeRs wille de n buite zijn. haal het dak van school. Yetilezer De Yetiklas geeft raad.

thee, meesters spelen mee. • ga voor meer meesters. Juffen drinken heeft al lang genoeg binnen Die klas. de voor gene • Zet een ex-gevan gezeten. bomen opmeten. Verdeel de • Maak van wiskunde een doe-vak. Ga en na de koffiepauze. voor juf de school in tien gelijke delen. Weeg oi maken. Beeldhouwen rotzo veel enorm die en • Vraag knutselless we dat buiten doen, blijft in Ytong-blokken of gipsen maskers maken. “Als je klas schoon, juf…” boom. Geschiedenis? Spreek • natuurlessen? Zoek het konijn en voel de oudjes aan en graaf in het stadspark.

eR Met DOKt aOUD SaÏD

1. beRMSKiËn & tRaPSLeeËn · Smeer de oude skilatten van je vader in met motorolie. · Slalom van die steile berm naar beneden. · monteer go-cartwielen onder je slee. · Scheur in volle vaart van de trappen.

2. bOeRenhOCKeY

· Kneed modderballen zo groot als een tennisbal. · mep ze met een hockeystick door de benen van je tegenstander. · Heb je geen sticks? probeer elkaar te raken met kwakken modder.

“We SPeeLDen RUgbY Met een DODe KiP.” (Rani)

3. LeVenDe angRY biRDS

· Zet je knuffels op gekke plaatsen in je tuin. op het tuinhuisje, op het hoofd van je broer … · Gooi waterballonnen, eieren of een spons gevuld met melk. · Alle knuffels geraakt? Dan win je.

“iK VOLgDe ti en Dagen SPORtKa P. en KeL De LaatSte DaM g WaSten We OnS.” (eSteL)

CKtaiLSaUS Met “iK MaaKte COiK SMeeRDe MiJn R. Oe MiJn bR hiJ gebRUiKte bUiK VOL MaYWO,RiJVen MaaR.” en P. KetChU (agiM)

4. PaRaPLU-SKaten & MODDeRSURFen

· wacht op een enorm winderige dag. · Ga op je skateboard staan en trek een paraplu open. · Vlieg door de straat. Heb je geen straat? maak een modderplas in de groententuin. · Vijs de wielen van je skateboard en paraplu-surf door de modder.

7


Bij de kapol. ho sc ar na n lee al ts fie de t me jij d rij d Die ochten t? Of wel? nie Of n? aa je es oh flu je jij e Do . en ev je el stok twijf Wat doe Jij?

Ja, ik doe een fluohesje aan

etje. et bolL Kleu r h

Nee, ik doe geen fluohesje aan

Want...

want ...

“… het is verplicht op school.”

Agim

“… dan zegt mama niets van de helm die ik vergeet op te zetten.”

Mario

“... soms krijgen we punten voor fluo. Dan doe ik twee hesjes aan.”

Iris Elias Jeroen

“…ik val niet graag te veel op. Ik fiets ook nooit in het donker.” “…het moet niet van mijn ouders.”

Matteo

Chloë

“… want zo’n Rani hesje is hip. Er bestaan ook leuke fluohoezen voor over je schooltas.” Marie

“… dan lijk ik op een fluo-aapje. Wat dom zeg!” Estel

Sara

op Doe de poll met Pol www.yeti.be

8

“… meestal is het te warm, stinkt het en is het te groot of te klein.”

Ineke

“… ik zie er liever belachelijk uit, dan platgereden.” “… anders zaagt mijn ma. Maar ik doe het meteen uit om de hoek.”

“… tegenwoordig maken ze alles in fluo: schooltas, jassen… Waarom zou ik dan nog een hesje aantrekken?”

met Pol

“… mijn mama rijdt mee en let erg goed op me.”


9

© Bart Schoofs


Koerende Duif

Š Bart Schoofs

Wat voor

pel. zelschapss 1. Beste ge A. Tantrix. B. Schaak. Speed. C. Jungle 2. Beste buitenspel. A. Sporentocht. B. Kampen bouwen. C. Verstoppertje. 3. Kan je tegen je verlies? A. Ik wil in de sterkste ploeg spelen. Verliezen is niets voor mij. B. Soms win ik. Soms verlies ik. Zo is dat nu eenmaal. C. In een computerspel kan ik eindeloos opnieuw beginnen tot ik win. schapsen. e gezel ken, n is ler m m le i e l p s S 4. ik cha al als Zoals s A. Voor etjes speel. . s e spell art gam eel. Daar is e en sm sp scrabbl s ik buiten l a l a leer B. Voor vontuur. l. Dan e e p s a n e t he ik sam al als C. Voor n anderen. ik va orbij. ijd is vo lt e e p s j. . De n de ri erder. el gaat klaar i speel snel v 5. De b l a d n jd. to en speelti A. Ik s l nog scoren e d n e g l i vo B. Ik w nk al aan de Ik de

C.

6. Wat vind je van 1 april?

A. Beetje spannend . Ik probeer de gr appen van anderen te voorzien. B. Vervelend. Ik ho u niet van onverw achte grappen. C. Wow, ik draai do or. Ik maak de hele dag grappen.

7. Hoe vol is een half glas?

10

A. Halfvol? B. Ik let daar niet op. C. Haleeg?

Fluisterende Eend


11 go 7 – 11: Fladderende Flamin is, dan kan alles voor ier in je leven. Als het maar plezant Alle dagen feest! Je wil fun, lol, plez wil met iedereen vriend s dat je de rest wel eens vergeet. Je jou. Je bent zo enthousiast in alle zijn.

12 – 17: Koerende Duif voor jou ook samen zijn. Je ijk. Je hebt veel fantasie. Spelen is Je bent meestal opgewekt en vrol is voor jou ook een uitdaitten. Het hoofdkussen op je bed lacht graag en kan niet te lang stilz n. ging om een kussengevecht te doe 18 – 21: Fluisterende Eend met een hele groep. Je staat elt liever met twee of alleen dan Je houdt van een goed spel. Je spe snel wat er fout kan de turnjuf groepen indeelt. Je ziet niet te springen van vrolijkheid als vrolijk. lopen. Soms vind je het leven te

Tel je score:

Vraag 1 - A = 3 / B = 2 / C = 1 Vr aa g 2 A = 2 / B = 1 / C = 3 Vraag 3 - A = 1 / B = 2 / C = 3 Vraag 4 - A = 3 / B = 2 / C = 1 Vraag 5 - A = 3 / B = 1 / C = 2 Vraag 6 - A = 2 / B = 3 / C = 1 Vraag 7 - A = 1 / B = 2 / C = 3

go n i m a l F e d n e r e d Flad

Eend, duif of flamingo?

speelvogel ben jij ?


Yetibehang #6 Kleur je kamer elke maand anders met het YETIBEHANG

Š Corbis

"computewmuif? ik hef fe nief gefien."A S I L N A A T E H G A VRA VOOR TIENERS IN NOOD. DIT IS DE ENIGE ECHTE HELP-PLEK A JOUW VRAGEN. ELKE MAAND BEANTWOORDT LIS EN VIND JE OP WWW.YETI.BE. MEER VRAGEN EN ANTWOORD als j wil vecehniet ga maatren, vlechten ! ? r verliefdheid Vragen ove p o nu Stel ze emroodt ti.be/scha e .y w ww

e VechtersbazinnetjgensVriendendief

Dag Lisa, ik heb ve el vriendinnen maar er is 1 iemand die ik ha at. Ze pakt iedereen van mij af, zelfs familie ! Help me, alstublie ft.

LISA SPREEKT!

Dat is lastig. Je vrienden en familie zijn zo belangrijk voor je. Nu heb je het gevoel dat er iemand is die ze van je wegneemt. Maar je vrie nden kan je ook delen. Je ho eft echt niet te panikeren als je vriend een nieuwe vriend hee ft.

LISA GEEFT TIPS!

• Blijf jezelf. Doe geen gekke dingen om je vrie nden te houden.

• Blijf leuke dingen do en met je vrienden en fam ilie. Zorg dat je band met hen sterk blijft. Wat tussen jou en hen is, is tus sen jou en hen. Daar kan niemand iets aan veran deren.

obleem? terecht met mijn pr 15 - 1210 HELP ! Waar kan ik i - Koning Albert II-laan

a - Yet Stuur een brief naar: Lis Vermeld je adres en il naar: help@yeti.be. Brussel of stuur een ma andeld. f wordt vertrouwelijk beh telefoonnummer. Je brie

14

jon n meisje dat veel te Hey Lisa, ik ben ee sketbal… ba al, etb vo g aa l gr achtig doet. Ik spee club ks bo n chrijven in ee en ik wil me zelfs ins dus ik el, ve op daan). Ik sch (karate heb ik al ge t ik da gt ze r de va jn gen. Mi ben typisch een jon ? n ben! Kan jij mij helpe verkeerd geboren

LISA SPREEKT!

houd niet k een halve jongen. Ik Soms noemen ze mij oo to’s dan au en en speel liever met van roze of van shopp jij noemt. die n rte gens doen de spo met barbies. Vooral jon Dat is et. do ag gra je t duidelijk wa Dat is niet erg. Jij weet etje be . Waarom zou je niet een geweldig. Geniet er van anders mogen zijn?

LISA GEEFT TIPS!

boren bent. gend dat je verkeerd ge • Je papa zegt al pla met hem. r ove ttig bij? Praat er Voel jij je daar niet pre n. Schrijf kse bo t kun ouders waar je • Bekijk samen met je dt. vin rt spo jne een fi je in en ontdek of je het voor weet best wat goed is Jij ar. nta me com er • Nege jezelf.

nts en de Kinderrechte chologe Marjan Gerar mails worden Lisa zit met kinderpsy en ven brie ige mm ofoonklas. (So commissaris in de sax sen). op deze bladzijde te pas om rt eko ing tje bee een foon op Kinder- en Jongerentele Praten? Bel gratis de tot 22 u., u. 16 van kan elke dag nummer 102. Bellen kan altijd. rg jt.o w.k ww r naa rfen behalve op zondag. Su


15


heb ji j? Hoe z org jij er voo

Elke maand duikt Yeti in de kamer van een lezer. Lionel speelt mee in de Yeticlip ‘Gij doet raar’. Herken je hem?

Welk huisdie r

s l e n Lio r?

uw Wie is jo ? Waarom

Wat heb jij, net als Lionel, op je kamer? Vink aan.

16

Welke taal wil jij in dit leven nog leren? Waarom?

? sportheld

Ik ben een Barcelona-fan! Lionel Messi is mijn held. Hij is een super speler. Ik wil heel graag een keer het stadion Camp Nou bezoeken. Voetballen doe ik op de speelplaats. Ik vind mezelf een goede doelman, ik heb sterke reflexen en supersnelle voeten. Geen bal komt erdoor!

Jij met jouw kamer l naar in Yeti? Mai e. Zet wouter@yeti.b het in ‘Mijn kamer’ onderwerp.

Speel jij graag in team, of sport je alleen? Waarom?

niet mer. Ik kan meel heb, is een ka ijn m op l fe w Ik heb geen knufik er ooit een had. Wat ik mijn chouchou. Stel de herinneren dat r in de woonkamer. Filou is et uitkijk, vragen bij levend exemplaa dol op de Nintendo. Als ik ni elke foto en aan je buur Hij is net als ik dan ik, hah! ter r leer hem be te be j hi dt wor kennen. Ik zit bij de scouts. We ve‘Franstalige’ van andere scrschillen niet veel spelen levend outsgroepen. We bouwen onze e stratego en we Daar racen weigen go-carts. Ben jij bij een jeugdbeweging? Waarom wel/niet? bos! We gaan e dan mee in het kamp. Zonder ook tien dagen op is de zomerva dat avontuur kantie niet compleet.

Veldhockey is een ploegsport waarbij je uit je ogen moet kijken. Waar staan je maten, hoe hard kan je lopen en meppen zonder een tegenspeler te raken? Winnen is leuk, jawel. En ik scoor graag. Maar als we verliezen, knies ik niet. In gedachten ben ik dan al bij de volgende wedstrijd. Mijn zus spreken t Zazou, broer Noah wonen in Whuis Frans. Mijn g en ik Frans opg allonië en mama is rootouders altijd Fra evoed. Wij spreken in het klas. Mijn ns. Dat heeft voor thuis ook mijn klasg punten voor Fran delen in de gemakkelijkenoten vinden dat iks zijn goed, het wel heb.


WAT? Dit heb je nodig: - een omgekeerde tafel - een plastic tafellaken - een bladblazer

+ tape + nietmachine + deksel + boormachine

3

1

het Tape de randen van apt tsn on Zo . en tafellak er geen lucht.

Boor een ga t in de tafel. Daa rdoor bl aas je straks de lucht.

4

2

Vijs een chocopot-deksel in het m idden van de tafel.

t. Niet het tafellaken stev ig vas Opgelet : niet je vingers niet !

5

je eksel knip R on d h e t d els uit k ir c re e v ier klein het laken.

6

Stop de bla d blazer-b uis in het gat en z weef!

Eet een grote kom uiensoep, een blik bruine bonen en een volledige bloemkool. Jij zorgt nu zelf voor de luchtdruk. Vraag mama om een lijstje met vervelende taken. Lees het, zucht en blaas en … hop. Stop je hovercraft vol koeienvlaaien. Met het gas dat vrijkomt, kan je vliegen. Opgelet: dit gas is erg ontvlambaar! Tape een klasgenoot op je hovercraft en laat hem blazen. Geen adem meer? Steek een reserve-vriend.

© Michael Dilissen | Diederik Jeangout

Geen bladblazer bij de hand?

17


AMIN

Ik vind het leuk om raAd te geven aAn eEn vriend. Aan eEn vriend kan ik alLes uitlenen zonder me zorgen te maken.

Wat ik geEf aAn vrienden, krijg ik dubBel terug.

Vriendschap start simpel. GeEn gedoe, gewoOn eEn gevoel dat het ok is.

MET welke uitspraak GA je akkoord? Kruis aan!

lars

Aan eEn echte vriend kan ik alLes vragen. Vriendschap geEft rust want eEn vriend deElt mijn problemen.

Een vriend is veEl leuker dan eEn lief. Bij eEn vriend kan ik gaAn slapen en dat doe ik niet bij eEn lief. Met vrienden kan ik lachen, plezier maken, samen honger hebBen en samen onze buiken vol eten.

SIMON

Zonder vrienden ben ik eEnzaAm.

? cht eda g n mij

Dankzij mijn vrienden weEt ik dat ik er mag zijn en dat ik niet alLeEn ben. Mijn vrienden zitTen altijd in mijn hoOfd maAr niet altijd op de voOrgrond.

Ik vertel mijn vriend al mijn geheimen.

Ik heb vrienden omdat ik graAg plezier maAk. We gaAn bij elkaAr spelen. Vrienden maken me actiever.

Met eEn vriend kan ik ruzie maken en ik weEt dat het terug goed komt. SorRy zegGen tegen eEn vriend is altijd eErlijk.

S? E! N A DE DYETI.B iend een lief? vr e st be je t . ef he yeti hit! WWW luister dan zeker naar de

"GIJ DOET RAAR"

: DE BEELDEN

18

ti.be kijk, luister en DANS op ye

SOPHIE

DE TEKST:

Aan vrienden moet je niets beloven. Je weEt dat je elkaAr kan vertrouwen.


Wat ik geEf aAn eEn lief krijg ik niet altijd terug.

mijn gedacht?

Aan eEn lief zeg ik groOtse dingen over eEuwig en altijd, over uniek en enig. Liefde is eEn sproOkje. Als ik eEn lief heb, win ik zelfvertrouwen. Want ik ben dan de belangrijkste.

© Floris Van Laere / Klasse

Liefde start ingewikKeld. Twijfel, onzekerheid, verlangen, durven, niet durven en veEl stilte.

Een lief vraAgt tijd. Dat mag. MaAr niet als ik daArdoOr mijn vrienden moet laten valLen. Een lief mag me niet opeisen.

Gij doet zo niet meer normaal Volgens mij spreken wij echt een andere taal Gij gaat maar door over dicht bij elkaar zijn Eerlijk gezegd begrijp ik u niet helemaal

Als ik aAn mijn lief denk, voel ik kriebels in mijn buik. Een lief zit altijd in mijn hoOfd. Een lief is forever op dat moment.

Gij doet raar Uw handen zweten en gij eet bijna niet meer Gij doet raar Als ik met haar praat gade gij nogal te keer Gij doet raar Best Friends Forever, wat betekent dat nog nu? Gij doet raar Wat scheelt er toch met u?

Met mijn lief heb ik eEn stuk privÉleven dat ik niet deEl met vrienden of familie.

Gij doet zo niet meer normaal Volgens mij spreken wij echt een andere taal Gij gaat maar door over samen met hem zijn Eerlijk gezegd begrijp ik u niet helemaal

Liefde is vriendschap met eEn strik rond. Het is iets feEstelijks.

Gij doet raar Gij wilt bij hem zijn, maar dat moet toch niet altijd? Gij doet raar Ik mis u vreselijk, als choco bij ‘t ontbijt Gij doet raar Best Friends Forever, wat betekent dat nog nu? Gij doet raar Wat scheelt er toch met u?

Een jaar geleden zaten wij nog samen uren aan de chat gekluisterd Maar tegenwoordig lijkt het of gij amper naar mij luistert We lazen Yeti, lagen strike en waren kei-actief Maar da’s voorbij want mijn vriendin heeft nu een lief

Een lief verandert mijn leven. Het komt onverwachts. Plots voel ik me anders.

Gij doet zo niet meer normaal Volgens mij spreken wij echt een andere taal Gij gaat maar door over samen met haar zijn Eerlijk gezegd begrijp ik u niet helemaal

Gij doet raar Uw handen zweten en gij eet bijna niet meer Gij doet raar Als ik met haar praat gade gij nogal te keer Gij doet raar Wij waren vrienden wat betekent dat nog nu? Gij doet raar Wat scheelt er toch met u?

Die ene foto op m’n prikbord doet me aan een jaar geleden denken De tijd toen wij nog door de bossen en de velden renden We speelden voetbal, held of oorlog en 'polies en dief ' Maar da’s voorbij want mijne maat heeft nu een lief

Een lief wil ik voelen. Ik wil mijn lief begrijpen en dat is in het begin eEn beEtje zoeken. Ik wil mijn lief voOral heEl gelukKig maken doOr te tonen hoe gelukKig ik ben. EMMA

Een lief maAkt het leven spanNend. Geheime briefjes, stiekeme afspraAkjes vind ik leuk.

mikolaj

NINA

Een lief is uniek. Zo heb ik er maAr ÉÉN. ÉÉN lief is perfect. Ik vertel niet alLes aAn mijn lief want als mijn lief me niet begrijpt, kan het fout lopen.

19


Elke maand beantwoordt dokter Schaemroodt een blozende-wangenvraag. Heel voorzichtig. En op fluistertoon.

odt, Dag dokter Schaemro

Dokter, hoe voelt verliefdheid?

heb nog nooit een Ik zit in de zesde klas en ik ik ken, is verliefd of heeft een liefje gehad. Iedereen die ? et ik harder mijn best doen lief. Ben ik abnormaal? Mo n? be d lief ver ik t En hoe weet ik trouwens da Ellen (11)

Vlug, geef me een vangnet om die vlinders in mijn buik te vangen! Dan mag je ze een tijdje lenen. Hihihi. Grapje. Verliefdheid is een geweldig gevoel, maar je kan het niet bestellen. Het overvalt je plots of het groeit stapje voor stapje. Soms ben je helemaal niet verliefd. Soms sta je te beven van verliefdheid. Je kan er niet voor zorgen dat een ander verliefd wordt op jou.

ZWEVEN EN VALLEN

Verliefdheid kan heel goed voelen, maar het kan je ook onzeker en angstig maken. Verliefdheid doet je wereld op zijn kop staan. Je zintuigen werken tegen 400 per uur. Alles wordt schitterend. Als je verliefd bent, straal je dat ook uit: je bent blij als een konijn met een dikke wortel, zot als een achterdeur die klappert in de wind en zoet als een volle pot choco.

CHEMIE

Verliefd zijn kan ook verwarrend zijn. Het ene moment ben je heel gelukkig, even later verdrietig. Dat komt door een stof in je lijf. Als je verliefd bent, maken je hersenen straf spul aan: ‘dopamine’. Dat bezorgt je een geluksgevoel.

HOE WEET JE DAT JE VERLIEFD BENT? TEST JEZELF!

DOKteR beKiJK ROODt SChaeMe OP LiV tV eti.be/ W WW .Y

Je kan je niet concentreren. Je denkt de hele tijd aan hem of haar. Je krijgt kriebels als je aan hem/haar denkt, of hem/haar ziet. Je gaat blozen, verlegen en onhandig doen in zijn/haar buurt. Je krijgt weke knieën, je hebt vlinders in de buik, je handen trillen. Je wilt constant bij je lief zijn. (Drie of meer kruisjes? Je bent verliefd!) Zo. En nu een maand in de wachtkamer. Volgende keer praat ik met jullie over: Wat puist daar op je neus?

© Robin De Groote

20


OMROEPSTER EVA DAELEMAN: “IK KAN NIET MEER STOPPEN MET OMROEPEN”

PANIEK: BART PEETERS ZIT VIJF MINUTEN STIL

“MIJN VROUW HAD AL EEN AMBULANCE GEBELD”

NEGEERDE WITSE ROOKVERBOD?

© Schoofs

“IK RAAKTE OVERVERHIT TOEN IK EEN RAADSEL WOU OPLOSSEN”

THUIS

OP UITSTAP

IN DE SUPERMARKT

OP VAKANTIE

NIET GOED GENOEG BEVONDEN VOOR THE VOICE VAN VLAANDEREN

KRIS WAUTERS: “OP FAMILIEFEESTJES VINDT KOEN DIE TOETER ANDERS WEL GRAPPIG!”

MILOW: “IK HAD ME VERMOMD MAAR ZE BLEVEN MIJ MET DE RUG AANKIJKEN!”


Vraag het aan Jos Spreekbeurten

d Mijn mon zweet!

1. 2.

3.

Groetjes, Thea (11)

4.

5.

6.

Niks zo erg als met een mond vol klapper-tanden voor een publiek staan. Sla ze eerst uit. Zeg dat je sneeuwblind bent en zet een donkere zonnebril op. Je ziet je klasgenoten niet meer zitten. Zij vinden je vanaf zin één cool. Geen zin om te praten? Geef jezelf ondertitels. Zet je tekst op kaartjes. Deel ze uit, wijs om de beurt een kind aan dat iets moet voorlezen terwijl jij het uitbeeldt. Verras jezelf en je klasgenoten. Neem alles op voorhand op met een cassetterecorder of een mp3-speler. Druk op play en verberg je gezicht achter tekeningen en posters die je aan je klas toont. Beeld je in dat je publiek volledig naakt naar je luistert. Dat kalmeert. Maar probeer wel je lach in te houden. Laat je oma de spreekbeurt instuderen en breng ze mee. Steek jouw arm onder haar kleed. Zeg dat je buikspreker bent en je oma de pop. Laat je oma alles vertellen.

De goede tips van Jos

Oké, Thea. Je spreekbeurt gaat dus over eh, eenhoorns? En wat moet ik nu doen? Door de klas draven, zeg je? Hinniken? En wat ben je met dat zadel van plan?

1. 2.

Hebt ge tijdens uw lezing over de Scheld e plotsklaps last van wateroverlast, dan he bt ge waarschijnlijk in uw �oek geplast.

22

De foute tips van Jos

3. 4.

Maak kleine kaartjes met de dingen die je zeker niet mag vergeten. Vertel je leraar over je angst. Vraag hem of haar om je gerust te stellen. Hij/zij kan dat. Zeg tegen je publiek: ‘Ik doe dit niet zo graag, maar ik ga wel mijn best doen.’ Weet dat iedereen zenuwachtig of angstig is. Dat is niet eens abnormaal.

© Corbis

"Hey Jos, Als ik aan mijn spreekbeurt denk, sta ik al te trillen op mijn benen! Ik durf het niet, ik wil het niet, ik kan het niet. HELP ME JOS, PLIES."

Stel jouw vraag aan Jos op www.yeti.be/jos


Heb je eEn probleEm met eEn vetTe P? Elke maAnd leEr je hier hoe je je tienerpaniek aAnpakt. Paniekman is er voOr jou. Hij is jouw redDer in bange dagen.

HET PROBLEEM VAN VANDAAG:

IK BLOOS FWOAMP

Je voelt hoe het bloed naar je hoofd stijgt. Want daar sta je dan met knalrode kop. Warm. Benauwd. Zweten. Klamme handen en een mond vol tanden. Moet je toegeven aan deze verlamming?

Optie 1. Doe alsof je niet bloost Ook al weEt je dat je eEn roOd hoOfd hebt, zet het uit je gedachten. Focus op wat je te zegGen of te doen hebt. Als je twijfelt of dit zal lukKen, kies dan voOr optie tweE of optie drie.

Optie 2. En dan?

Zeg tegen jezelf “Et alors”*. Doe gewoOn verder. Je bent moediger dan je denkt.

Optie 3. OkE!

* "et alors" is frans voOr "so what"

© Nix

Zeg tegen de anderen “Ja, ik bloOs maAr dat is niet erg”. Je mag er zeker van zijn dat de anderen je geloven. Zeg het wel luid genoeg dat je het zelf oOk hoOrt.

23


R EN 17 UUR U U 3 1 N E S S U T – T AR WOENSDAG 28 MA

G A D L E E P S N E T I U B

Ga naar buiten. Speel buiten. Ravot je zot.

Laat via redactie@yeti.be snel weten hoe jij anderen oproept om mee te doen aan de Buitenspeeldag. De luidste oproep wint een set van drie zotte steps (waarde 500 euro). www.buitenspeeldag.be

fILmpJES VAN JOE CLAXON op www.YETI.BE/YETITV Yeti, maandblad (verschijnt niet in januari , mei, juli en augustus), jaargang 10 nr. 92 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - post: YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 96 77 fax 02 553 96 85 - info@yeti.be - www.yeti.be ❤ Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. ❤ Yeti is het stoute tienerblad naast Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! ❤ Hoofdredacteur: Leo Bormans ❤ Eindredacteur: Bavo Wouters ❤ Redacteurs: Wim Vercruysse, Wouter Kersbergen ❤ Secretariaat: Sabrina Claus❤ Vormgeving: Evelien Van Elsen, Peter Mulders ❤ Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be ❤ Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro.

© Robin De Groote

Roep klasgenoten, kinderen van de buurt, broers en zussen, neven en nichten naar buiten. Speel tikkertje, verstoppertje, voetbal, touwtjespringen. Combineer en fantaseer nieuwe spelregels bij elkaar. Bouw kampen. Klim in bomen. Fiets in groep het plein rond. Speel stoer en straf of klets gewoon wat af. Fiets, klim, klauter. Babbel of beweeg met z’n allen tussen 13 en 17 uur op woensdag 28 maart.

PEFC/07-01-01


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.