Yeti 85

Page 1

Beestig Tijdschrift april 2011 - nr. 85

LACHTMERRIE


100% Elise! Ik ben 50 % chef-kok. In mijn vijf*****restaurant ontvang ik later enkel beroemde acteurs en actrices. Mijn obers huppelen met hun plateaus rond de tafels met kaarsen en zilveren glazen. Mijn specialiteit is pizza Hawaï en scampitaart met slagroom. Justin Bieber is altijd welkom en ik trakteer hem dolgraag op taart, in zijn gezicht. MOEHAHA!

20 % van mijn tijd gaat naar dictielessen. Net als Pauline van

Thuis wil ik een mooie uitspraak hebben. Ik breng later gedichtjes voor keiveel mensen. Dit jaar schreef ik nog een versje met mijn beste vriend Cupido naar een hele speciale jongen…

Ik ben 30 % ballerina. Mijn droom is om samen met mijn prins Zac Efron pirouettes en pliés te maken op de Eiffeltoren in Parijs. Net als Assepoester draag ik dan een blauwe jurk, een glinsterende ketting en glazen muiltjes. Klokslag 12 uur haast ik me naar mijn gouden koets voor mijn volgend balletoptreden. WOEHOEH!

2


HI N N N

POESSIEMAUW

Directrice van de maand

NI K K De voorpoten van je kat hebben 5 tenen

(Of je moest een kat met meer tenen hebben. Er zijn uitzonderingen op de wereld met 8 tenen. Dat noemen ze een ‘polydactyle’ kat.)

Die van de achterpoten 4

YETI 085

Was jouw kat in het oude Egypte geboren, dan werd ze vast door de Egyptenaren gebruikt om graangewassen te beschermen tegen ratten en ander ongedierte. B O ra L A tte F n! ,

HOE?

Als een kat in het oude Egypte lang leefde, werd ze vereerd door de Egyptenaren. Na de dood werd ze steevast gemummificeerd!

Katten hebben niets aan taartjes ... Het eerste kattenbakzand was gewoonweg... zand! Later ontdekte men dat klei veel beter is. Het zuigt vocht en geurtjes beter op.

“Daar heb je’r nog eentje. Paf! Recht tegen zijn poepie.”

Isaac Newton vond het kattenluik uit.

DIRECTRICE BENEDICTE: “TJ KOMEN ZE NIET METEEN NA AAH, AF EN TOE BEL GAAT, MAAR DAT LEREN AR DE RIJ ALS DE ZE WEL AF HOOR.”

zo los je de rubiks kubus op!

KK

Jouw kat kan geen zoete dingen proeven. Haar smaakpapillen kunnen geen zoete smaak opvangen.

Eerst wil je buiten, dan wil je binnen, dan wil je weer buiten. JE WEET NIET WAT JE WIL, STOMME KAT!

Jouw kat kan in het donker zien. Katten zien al met 1/6e van het licht dat mensen nodig hebben om iets te kunnen zien. Koop geen nachtkijkers voor katten, dat is weggesmeten geld!

BEROEMDE KATTENHATERS

BEROEMDE KATTENLIEFHEBBERS

Mijn ogen tranen en ik nies bijna mijn snor eraf!

‘Verschrikkelijke jeuk!’

Mijn volgende plaat gaat over kittens, hihi! Lekker!

Jos Beulaers Allesweter bij Yeti is allergisch aan katten

Piet Huysentruit Tv-kok, maakt je tv klaar op grootmoeders wijze

Adolf Hitler Opperbevelhebber van de Nazi’s in WOII.

Regi Pinxten Muziekheerser in het Antwerps Sportpaleis

Een kat op een hoge hoed is niet altijd grappig.

Je kat spint met dezelfde geluidsfrequentie als een dieselmotor. (Ook konijnen, eekhoorns, lemmingen en zelfs olifanten en gorilla’s ronken!)

Je kat kan ultrasonore geluiden horen. Knaagdieren gebruiken ultrasonore geluiden om met elkaar te praten. Je kat hoort de muizen kletsen. (Een hond kan dat niet.) Ik ga een dikke muizenkeutel op die laptop droppen

IN DEZE YETI: P. 4 - GEVAAR VAN HET MIDDELBAAR P. 6 - LISA HELPT - P. 7 - PUBER BIJT PONY P. 8 - TEST JE HUISDIER - P. 10 - SPEELONK P. 11 - VRAAG HET AAN JOS - P. 12 - PLAAT VAN DE MAAND - P. 13 - FIKS HET - P. 14 - DIEREN IN NESTEN - P. 16 - MANO MUNDO

Je kat gebruikt snorharen om te testen of ze al dan niet door een opening kan. Het sleutelbeen van je kat hangt niet vast aan haar geraamte. Het zweeft tussen de spieren. Zo kan ze zich gemakkelijk door smalle gaatjes wurmen.

Ik op de muis.

Je kat snort of spint door tijdens het in - en uitademen lucht door haar strottenhoofd te laten glijden.

Zonder Taurine, zou je kat blind worden. Taurine is een stof die vele dieren zelf aanmaken, maar je kat moet het eten. Maak je geen zorgen, het zit in kattenvoer. Taurine zit ook in energiedrankjes. Dat wil niet zeggen dat je je kat energiedrankjes mag voeren!

3


HET GEVAAR VAN MIDDdeELgroBteAschAoolR! HET ban g van ben jij

?

HET middelbaar, niet DE middelbaar !

tronk Mevrouw Buls

meneEr Gr enouilLe

FRANS

DIRECTRICE

Mevrouw Singer

HANDWERK

WAT WEET JIJ OVER HET SECUNDAIR? DE YETIKLASSERS BINNENKORT MOET JE EEN NIEUWE SCHOOL KIEZEN. MAAR . WAT DENK JIJ VAN DE VOLGENDE 6 UITSPRAKEN? GAAN DOOR HET LINT EN BEDENKEN DE ZOTSTE VERHALEN

1 Je mag tijdens de pauze niet spelen..

3 Je moet uren huiswerk maken.

“Op zo’n grote speelschool. de van e kleinst de je plaats ben Vechten is een normale zaak. Meisjes kloppen elkaars tanden uit. Jongens rammen fietsen in elkaar. Stel je voor dat je de eerste dag al verloren loopt in die lange gangen. Brrr.” (Tineke)

“Het is complete chaos. lessen. Op en taken veel De leraren geven één avond moet je dan een boekbespreking maken, een vertaling Engels, een liedje leren blazen op de blokfluit en een slechte toets laten handtekenen door je ouders. Na het eten moet je dan nog aan je lessen beginnen. Niet te doen. Waarom geven ze die opdrachten trouwens een week vooraf?.” (Wannes)

waar - niet waar

waar - niet waar

2 Je hebt zoveel leraren dat je hun namen 4 Je krijgt massa’s straf. vergeet. “Voor elk vak heb je wel een andere rring. Een verwa leraar. Dat zorgt voor extra r memeeste een en uw mevro juf noem je neer. Als een leraar ziek is, krijg je studie. Elke klas heeft ook een titularis. Hij of zij is de echte baas van je klas.” (Miguel)

waar - niet waar

4

“Ik ken iemand en die zegt dat je moet nablijven als je slechte punten hebt. Als je de les stoort, krijg je een opmerking in je agenda. En als je drie opmerkingen hebt, krijg je strafstudie. Als ze je betrappen met een kauwgom in je mond, moet je als straf de kauwgomplekken op de speelplaats afkrabben.” (Timon)

waar - niet waar

5 Ze pesten veel meer. waar - niet waar

“Ik hoor straffe verhalen over Het schijnt drugs. over En . messen en pesten hebben hten erkrac zorgle le specia er ze dat om mee te praten als je problemen hebt.” (Briek)

6 Je boekentas weegt evenveel als jezelf. waar - niet waar

“Om zeker niets te vergeten, sleur je best alles mee. Alles van elk vak elke dag. Hopelijk heb ik nog plek in mijn boekentas voor een nietjesmachine en zo’n ding om gaatjes in een blad te maken. En een set tekstmarkeerders, een atlas en woordenboeken Nederlans, Frans, Engels. Kluisjes op school kan je niet vertrouwen.» (Clara)


MeneEr Sg oOl

NEDERLANDS

DE ‘GEWONE’ STUDENT - Jij weet van aanpakken. In de klas ben je een trouwe student met veel vrienden. In je vrije tijd doe je nooit te zot en steek je uren in je hobby. Toch zal ook jij soms een schooltaak vergeten te maken. “Mjah vergeten is menselijk, niet?”

3. WIE IS JOUW IDOOL? a) Eminem b) Lady Gaga c) Steve Urkel d) Sam Gooris e) Jommeke

6. WAT WIL JE LATER GRAAG WORDEN? a) Advocaat! “WEG MET HET ONRECHT IN DE WERELD!” b) Een popster! “SPORTPALEIS ANTWERPEN, HERE I COME!” c) Sportkampioen! “LET’S KICK SOME ASS!” d) Acteur/actrice! “MY NAME IS BOND… JAMES BOND!” e) Dierenarts! “HELP DE DIEREN!”

VOORAL A?

wie ben ik later in het secundair onderwijs?

DE NERD - Wiskunde en biologie zijn je favoriete vakken. Er gaat geen dag voorbij dat je niet met je neus in de boeken zit. In de klas steek je altijd je vinger op en help je de dombo’s. Met 90 procent ben je niet tevreden. “Wie slim is, wilt altijd meer, niet?”

TEST JEZELF!

VOORAL B?

a) Huiswerk maken en gamen. b) Shoppen met vrienden en vriendinnen in de stad. c) Feesten als de beesten. “WAAR IS DA FEESTJE? HIER IS DA FEESTJE!” d) Spiekbriefjes maken. “MOEHAHA!” e) Voetballen of naar de dansles gaan.

DE TUTTEBEL - Je bent geboren voor een leven als popster. Elk weekend trek je naar de stad met je beste vrienden en vriendinnen op zoek naar de nieuwste spulletjes. Aan school veeg je je voeten. Jouw populariteit is veel belangrijker. In je slaapkamer staat een mega kleerkast en één grote spiegel. “Iedereen weet toch dat schoonheid aan de buitenkant zit, niet?”

5. HET IS WEER WEEKEND! WAT DOE JE?

VOORAL C?

BIOLOGIE

DE JOHNNY - Je bent een echte Johnny. Wanneer jij de klas binnenwandelt, valt iedereen in zwijm. In het weekend studeer je nooit. Je spreekt liever af met vrienden of vriendinnen op café. “Het leven is toch één feest, niet?”

Mevrouw Curie

VOORAL D?

2. JE HEBT DRIE D IKKE BUIZEN OP JE RAPPORT. WAT D OE JE? a) Ik begin te huilen als een baby. b) Het kan mij niet sc helen. de populairste van de Ik ben toch klas. c) Ik vervals mijn punt en zodat ik van mijn ouders naar dat feestje mag. d) Ik lach me krom. Is dit een grap? “MOEHAHA!” e) Ik denk bij mezelf : volgende keer beter.

SPORT

DE CLOWN - Jij brengt sfeer in de klas. De leraar uitlachen en spiekbriefjes verstoppen in je pennenzak zijn jouw ding. Met je domme muts op kan je meteen in het circus beginnen. Jouw favoriete dag van het jaar? 1 april, moppendag!

FYSICA

MeneEr Testoron

VOORAL E?

MeneEr Fukushami

4. WAAR KIJK JE GRAAG NAAR OP TV? a) Het nieuws b) Gossip girl c) Top gear d) Benidorm Bastard s e) Thuis en Familie

in het secundair verander je lichaamt, maar ook je boekentas.

oplossing

1. WAT NEEM JE ZEKER MEE NAAR EEN ONBEWOOND EILAND? a) Schoolboeken. b) Valiezen vol kleren en schoenen. c) Douchegel en shampoo. d) Gezelschapsspelletjes. e) Ouders en vrienden.

Zit je in de zesde klas en weet je nog niet veel over de ‘grote school’? Bel naar de gratis infolijn op 1700 en vraag naar ‘Gids voor leerlingen in het secundair’ of surf naar www.ond.vlaanderen.be/gidsvoorleerlingen

5


A S I L N A A T E H G A A VR VOOR TIENERS IN NOOD. IEK BR RU ELP TI-H YE E HT EC E IG DIT IS DE EN A JOUW VRAGEN. MEER ELKE MAAND BEANTWOORDT LIS VIND JE OP WWW.YETI.BE EN IEV BR EN EN AG VR E RD OO BEANTW

Roepende ouders Beste vriendin steelt liefje Mijn beste vriendin heeft mijn jongen afgepakt! Moet ik nu kwaad zijn op haar, op hem of op allebei? Ik weet het niet meer en ik heb zoveel verdriet nu.

LISA SPREEKT! Je beste vriendin heeft je vriendje afgepakt. Dat maakt je triest. Als je vriendje het uitmaakt, heb je net de troostende schouder nodig van je beste vriendin. Maar daar kan je nu niet terecht. Je lijdt dus eigenlijk dubbel verlies. Goede vriendinnen willen het beste voor elkaar, zijn er voor elkaar als dat nodig is en proberen elkaar geen pijn te doen. Jij bent de enige die kan zeggen of dit meisje echt je vriendin is.

Hey Lisa, ik heb problemen thuis. Mijn mama en papa hebben niet graag dat ik roep tegen hen, maar ze roepen zelf tegen mij alsof ik dat ook leuk moet vinden. Ik heb al met het CLB gesproken, maar ik weet nog steeds niet wat ik moet doen. Ik denk dat jij mij kan helpen, mijn hoofd ontploft ervan!

LISA SPREEKT! Je mama en papa mogen zich boos maken. Ze mogen achter je veren zitten, opmerkingen maken en zelfs straffen. Zeker als zij eerst afspraken maken met jou. Of als zij voldoende uitleg geven over de dingen die ze van je verwachten. Als ze AL-TIJD kwaad zijn of op je roepen, is er wel een probleem. Jij vindt het niet fijn dat ze tegen je roepen. Dat mag je ook tonen.

LISA TIPS • Zeg kalm maar duidelijk dat je het niet fijn vindt. Als dat moeilijk is, verlaat dan de kamer. • Laat je ouders afkoelen en praat er achteraf over. • Kies een goed moment. Zorg dat je met hen alleen bent en zeg rustig dat deze situatie echt niet prettig voor je is. • Vertel hen dat je geen ruzie wilt en vraag of ze willen stoppen met roepen.

LISA TIPS • Stel jezelf de volgende vragen: wat vind jij belangrijk aan vriendschap? Hoe gaan vrienden met elkaar om? Wat verwacht jij van hen? • Je hebt alle recht om je boos te voelen. Die boosheid mag je ook tonen naar je vriendin en je ex-vriendje. • Iedereen verwerkt verdriet op zijn manier. Kan wenen je opluchten? Wil je graag actie? Zou het deugd doen om te voetballen, lopen of fietsen? Helpt het om je vrienden te zien? Met een hele hoop op stap te gaan of net rustig met 1 goede vriend(in) te kletsen?

em? echt met mijn proble HELP! Waar kan ik ter i - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brus-

6

a - Yet Stuur een brief naar: Lis ld je adres en telefoonr: help@yeti.be. Verme sel of stuur een mail naa . Lisa zit met kindervertrouwelijk behandeld nummer. Je brief wordt mmissaris in de nco hte rec rarts en de Kinder psychologe Marjan Ge

rt rden een beetje ingeko ige brieven en mails wo mm (So . las onk ofo sax te passen). om op deze bladzijde foon op Kinder- en Jongerentele Praten? Bel gratis de tot 22 u., u. 16 van dag e elk nummer 102. Bellen kan kan altijd. rfen naar www.kjt.org behalve op zondag. Su


Elke maand stelt Yeti lastige vragen aan een straffe tiener. Deze maand shaket Yeti met Bjorn: dansvloerheerser, prijsbekerverzamelaar en kletskous. ‘Zit er een Michael Jackson in jou, Bjorn?’ Waar ben jij vol passie mee bezig? Waarom?

Ik danste als kleuter al voor de televisie. Mijn oma ontdekte dat talent en nam me mee naar de dansschool. Ik ben haar nog steeds dankbaar. Nu geef ik oma en opa privé-dansles. Later start ik mijn eigen dansschool ‘BDC’, de ‘Björn Dance Company’!

Je ziet me aan het werk in de videoclip ‘Hoe Mooi’ op www. yeti.be. Mijn vrienden en ik zijn fier. We werken al jaren heel hard aan onze danceskills. we hebben een supercoach en we hollen van wedstrijd naar wedstrijd. Zo’n clip draaien is een leuke afwisseling!

Ben jij een voorbeeld voor iemand? Voor wie en waarom?

‘Ballerini, ballerina’tje!’ Ach... Ze plagen me wel eens omdat ik dans. Dan doe ik ballerina-pasjes en snoer hen de mond. De tijd dat dansen een meisjessport was, is voorgoed voorbij. Sinds ‘So you think you can dance’ stromen de jongens toe. Sommigen komen omdat ze mij als voorbeeld zien. Waar kom jij tot rust? Dat is pas een fijn gevoel.

Maak jij van je passie je beroep? Wat zijn je plannen? Skaten is ook een beetje dansen. In mijn hoofd verzin ik nieuwe moves en die test ik in het klein uit op mijn slaapkamer. Vingerskaten is dikke fun. Lijm aan je vingers kleven wil al eens helpen om beter te ‘airen’!

Met welk speelgoed speel jij het liefst?

Ik dans latin, hiphop, solo, hiphop in groep, poppin’ en breakdance. Ik train een paar keer per week en mama racet met mij het land rond van wedstrijd naar wedstrijd. De sfeer op de dansschool is fantastisch. Er mag geëxperimenteerd worden en je wordt geholpen. Er zit ook een lesgever in mij. Ik kan de dingen goed uitleggen, dat is belangrijk! En nu moet ik even chillen. Bye Yeti!

7


HOEVEEL BEESTEN KAN JIJ AAN? ❍ ❍ ❍ ❍

a. Geef mij maar een compleet nest. b. Zolang ze maar niet te hard ruiken… c. Ik wil één trouwe vriend. d. Zolang ze maar niet te veel ruimte vragen...

BEN JE ALLERGISCH VOOR HET EEN OF HET ANDER? ❍ ❍ ❍ ❍

8

a. Ik nies als ik een dierenpelsje aai. b. Ik ben enkel allergisch voor pestkoppen. c. Ik wil geen dierengeur in huis. d. Mijn huid jeukt als ik een dier aai.


IK GA OP VAKANTIE EN NEEM MEE... ❍ a. De buurjongen komt mijn huisdier verzorgen. ❍ b. Ik heb het gevraagd en mijn huisdier mag mee. ❍ c. Ik regel een logeeradres voor mijn huisdier. ❍ d. Mijn huisdier gaat naar een dierenhotel.

Tel je score :

Vul in:

Vraag 1 - A=3 / B=7 / C=1 / D=5 Vraag 2 - A=1 / B=5 / C=7 / D=3 Vraag 3 - A=7 / B=1 / C=3 / D =5 Vraag 4 - A=7 / B=5 / C=3 / D =1 Vraag 5 - A=1 / B=5 / C=3 / D=7 Vraag 6 - A=5 / B=1 / C=3 / D=7 Vraag 7 - A=3 / B=1 / C=7 / D=5

Vraag 1 Vraag 2 Vraag 3 Vraag 4 Vraag 5 Vraag 6 Vraag 7 JE SOM -

.......... .......... .......... .......... .......... .......... .......... ..........

Je bent niet klaar om een huisdier te houden. Wees tevreden met de duizenden huismijten in je bed. De huismijt verdraag je eigenlijk ook niet maar die is er nu eenmaal en je ziet of voelt ze niet.

35-49: Huismijt

Je bent in staat om een waterschildpad te houden. Je ververst het water, je hebt een buur die je waterschildpad komt verzorgen als jij op vakantie bent, je weet hoe je een aquarium moet inrichten (water- en landgedeelte) en je wilt je watervriend zeker 35 jaar houden.

22-34: Waterschildpad

❍ a. Als het beest te groot wordt, geven we het weg. ❍ b. Ik heb ruimte genoeg, ik weet dat het dier groter wordt. ❍ c. Ik koop een kooi die groot genoeg is voor een volwassen dier. ❍ d. Ik weet dat die schoendoos snel te klein zal zijn.

❍ a. Mijn huisdier krijgt een spuit tegen myxomatose. ❍ b. In een boekje volg ik nauwkeurig op wanneer het volgende bezoek is gepland. ❍ c. Dieren worden niet ziek. ❍ d. Ik verzorg mijn huisdier zo goed dat het nooit naar de dokter moet.

14-21: Konijn

ZO KLEIN EN ZOOOO SCHATTIG!

a. Ach, zo erg is een schram nu ook weer niet. b. Ook van scherpe tanden ben ik niet bang. c. Ik pak mijn huisdier niet vast. d. Ik vraag de dierenarts om de nagels weg te knippen.

7-13: Kat

❍ ❍ ❍ ❍

Je bent klaar voor een konijn. Eigenlijk voor twee konijnen, want een konijn is een groepsdier. Je geeft je konijnen elke dag vers hooi, je ververst dagelijks het water en het hok, je weet wie voor je konijnen zal zorgen als je op vakantie gaat, je hebt buiten een plek voor een konijnenhok, je weet wat myxomatose is.

❍ a. Diereneten kan zo stinken. ❍ b. Een dier verzorgen kost snel 550 euro per jaar. ❍ c. Ik weet waar ik vers hooi kan halen. ❍ d. Ik ben er niet vies van om meelwormen als eten te geven.

WAAR IS DE DOKTER?

SCHERPE NAGELS?

Je bent niet allergisch voor katten? Klaar voor drie verse nesten per jaar of laat je je kat steriliseren of castreren? Je bent er niet vies van om de kattenbak te verversen. Je maakt je niet te druk om krassen aan meubels, gordijnen, kleren, jezelf. Je weet dat een kat al snel 550 euro per jaar kost aan eten, verzorging en dierenarts.

WAT GEEF JIJ JE DIER TE ETEN?

9


10


Vraag het aan Jos DAG JOS,

Ik vind mijn school te saai en te klein. We leren hier ook niet goed. Alle andere scholen hebben iets wat wij niet hebben! Ik wil liefst naar een andere school maar ik heb hier veel vrienden en vriendinnen. Wat moet ik doen? Ben ik schoolmoe? - Robert

Juf, hoe worden kindjes gemaAkt?

JOS LACHT

Saai en klein? Lijkt jouw school op een opgezette eekhoorn, hahaha? Ik denk niet dat je ‘schoolmoe’ bent. Dan zou je niet meer naar school willen, slecht presteren en ronduit ziek worden van de school. Ik denk dat jij stilaan klaar bent voor het secundair, meneir...

DE FOUTE TIPS VAN JOS • Neem een sloophamer mee naar school. Maak van je school een openluchtschool. • Beeld je in dat je een baby bent. Plots is alles razend interessant in je klas. • Draag strakke kleren en alles wordt vanzelf spannender. • Transfer! Zeg tegen je juf dat je overgekocht bent voor 12 miljoen euro door een naburige school.

DE GOEDE TIPS VAN JOS • Vertel je juf waarover je wil leren. Stel moeilijke vragen. Zeg wat jou interesseert. • Les over planeten? Breng je sterrenkijker mee naar school. Zoek extra dingen op. Toon dat je enthousiast bent en zeg dat je meer voedsel voor je hoofd wil. • Maak met je vrienden een rapport voor de school. Geef het af aan de leerlingenraad en de directeur. • Vrienden en vriendinnen zijn heel belangrijk. Ze maken mee jouw school. Droom met hen over later. Bespreek wat jullie kunnen doen om je leven leuker te maken.

Euh, eErst was er eEn kip, dan het ei en dan iets met eEn oOievaAr die verliefd werd op eEn bloemkoOl. TusSen de bloemetjes en de bijtjes. Denk ik.

*Zucht* Ik wist dat ik het je nog eEns moest uitlegGen.

Gaat je hoofd tev�l naar beneden hangen, dan moet je de batterijen van de juf vervangen.

11


PVLAANADET MAAND

Fotograaf Martin Osborne werd als kind ooit achtergelaten in een auto. Misschien was het maar voor een kwartier bij een winkelcentrum, 5 minuten bij een pompstation of 3 minuten bij de bakker, dat weet hij niet meer precies. Volgens Martin kan je dan het gevoel krijgen dat je voor de rest van je leven alleen zal zijn. Herken jij dat? Voelde jij je ooit verlaten? Met dit idee in het achterhoofd maakte Martin een hele reeks foto’s van hondjes die wachten op hun baasje. Klik naar www.martinusborne.com

12


ELKE MAAND ZEGT YETI: DOE IETS! WANT TIENERS ZIJN FIKSERS. DEZE MAAND WORD JIJ SUPER HEERSEND EN FEESTEND. WAT? NU AL KLAAR? STUUR JE FOTO’S NAAR REDAC HELD OP DE SPEELPLAATS: TIEYETI.BE.

WAT DOET JOUW DIRECTEUR TERWIJL JIJ REKENLES HEBT?

FIKS JE SPEELTIJD

Maak een speelplaatsquiz. Organiseer een schoolrally. Tel de tegels en maak zoekopdrachten.

Organiseer een zangwedstrijd.

Stel een jury samen. Fiks je eigen idool op school.

Brrrrrrrrmmm ttttttttuhuuuut boink! Haha. De speelplaats is van mij, van mij alleeeeeen!

Word Japanner.

Doe aan Taï Chi. Kom tot rust en schrik wakker van de bel.

Richt kleuters af.

Organiseer een kleutertornooi neussnuiten en veterknopen.

Word leraar.

Wandel met je handen op je rug. Schudt af en toe ‘nee nee nee’.

13


NUT?

Vlinders zijn mooi om naar te kijken. Ze dienen ook als voedsel voor andere dieren. Wie veel vlinders in de tuin heeft, heeft een tuin waar de natuur zich goed voelt.

S.O.S.

TE WEINIG BLOEMEN, PLANTEN EN STRUIKEN. TE VEEL PESTICIDE.

Vladdy De Vlinder

Deze tekening is een doorsnede! De kast is volledig dicht!

DOEN!

• Plant vlindervriendelijke struiken zoals … wel euh … de vlinderstruik bijvoorbeeld. • Laat onkruid lekker doorgroeien. Vlinders houden van brandnetels en distels. • Overtuig je moeder: “Hoe minder, hoe vlinder!” • Bouw een vlinderoverwinterhuis. • Laat bladeren op een hoopje liggen tijdens de winter.

Schors Gleufjes als opening voor de vlinders.

Gedroogd mos of bladeren

vlinderhuisje

Dieren in nesten Max. 9 mm breed Min. 2 mm breed

Bizzy de Bij NUT?

Ongeveer 10cm diep

S.O.S.

TE WEINIG ETEN. TE WEINIG SLAAPPLAATSEN.

Bijen bevruchten duizenden bloemen, planten en fruitbomen. Zonder bijen krijgt je kleine zus dus geen fruitpap meer.

14

Conservenblik

Bamboe

Hoe heet een dier dat ongeveer geel is en half vol staat met net geen zwarte strepen?

• Plant en zaai dat het een lieve lust is: bloemen, bomen, planten… • Stop stiekem bloembollen in de grond bij de buren. • Zeg tegen je moeder: “Hoe bij-er, hoe blijer.” • Pluk geen bloemen voor je lief. • Bouw een bijenhuis. Of straffer nog: een bijenhotel.

2 x bijenhotel

Boor gaatjes in een blokje hard hout.

(een BIJ-NA)

DOEN!


OEPSIE! … EEN TUIN B en: IK HE G kan je do it D ? in tu n e e g t b Je he tuin ren in de n.. O Red die te of bure n ta a, m van je o in van de tu n geniet t. o O Help e o n e g klas van een van je flat et terras O Maak h en. ro g t complee zot dat of juf zo meester natuurn e O Maak je e t e ten m ze wil star p school. project o

NUT?

Egels eten slakken, torren en kevers. Zo beschermen ze de bloemen en planten die andere dieren nodig hebben om te overleven. Goed bezig!

S.O.S.

GEVAARLIJK VERKEER. TE VEEL GIF IN ONZE TUIN. TE WEINIG ETEN. TE WEINIG OVERWINTERPLEKJES.

Leg de ingang vol met bladeren en stro.

Pricky De Egel

Maak achteraan een ventilatieschacht van 4,5cm

30cm

DOEN!

50cm

• Gooi wat hout, takken en bladeren op een hoop. De ideale overwinterplaats voor een egel. • Maak egeloversteekplaatsen tussen jouw tuin en die van de buren. Beter een gat in de haag, dan een haag… • Overtuig je moeder: “Hoe meer regels, hoe minder egels!” • Bouw een egelhuisje als super-deluxe-winterverblijf.

30cm

ingang

egelvilla

Maak een holletje in het slaapvertrek

slaapvertrek

Chris Dusso …(kuch) Duszosw … (reutel) Duswazo… (hoest) Owkeeej… Chris van ‘Dieren in Nesten’ tovert Vlaanderen om tot één groot natuurparadijs. Help mussen, bijen, vlinders, egels en vleermuizen aan een huis. In je tuin of op school.

vleermuizenkast

Hang de kast op minimum 3 meter hoogte.

Plant bomen, graaf vijvers of bouw een vijfsterren bijenhotel. Hoe? Stuur een mail naar redactie@yeti.be en win de dierenbijbel ‘Dieren in Nesten… in je tuin’. Of word een expert via www.een.be/dieren-in-nesten 25cm

DOEN!

• Plant bomen en laat struiken groot worden. • Plant nachtbloeiers als teunisbloem, nachtsilene en kamperfoelie. • Zeg tegen je moeder: “Hoe vleermuizen, hoe beter!” • Knutsel een vleermuizenkast en hang ze op een zonnige plek. • Zorg voor drinken. Leg een platte schotel met water in je tuin.

DEZE DIE REN HEB IK A L GERED : O BIJ O VLEER MUIS O VLIND ER O EGEL

WIN WIN WIN

Opening van 2cm

(Pssst… la at het wet en aan C Dusauch hris oit via w dieren-in- ww.een.be/ nesten )

Ruw oppervlak

S.O.S.

70cm

TE WEINIG BOMEN EN STRUIKEN. TE WEINIG ETEN.

NUT? Vleermuizen eten een hele nacht

insecten. Die insecten komen af op de geur van nachtbloeiers. Zonder vleermuizen zuigen er duizenden muggen meer ’s nachts ons bloed.

Batty de Vleermuis 15

OPLOSSING BREINPIJN PAGINA 2: NUMMER 4!


YET ICLAXON! ELKE MAAND HAALT YETI MET 137.000 LEZERS OP HETZELFDE MOMENT IN HEEL VLAANDEREN EEN STRAFFE TOER UIT OM DE WERELD TE VERBETEREN. KOM UIT JE KOT, DOE MEE MET DE YETICLAXON!

ZATERDAG 7 EN ZONDAG 8 MEI

MANO MUNDO

GRATIS FESTIVAL 1. Muziek

Kom op zaterdag 7 en zondag 8 mei naar het gratis festival Mano Mundo op het domein De Schorre in Boom. Geniet van muziek, eetkraampjes, circus, marktkraampjes, hangmatten, straattheater, hoedjes, zonnebrillen, ijsjes en drankjes uit de hele wereld. www.manomundo.be

2. Yeti-tipi Zoek de tent van Klasse en je vindt Yeti! Yeti zit in een grote tipi, de hele namiddag.

3. Dans!

Met Yeti beleef je het beste festival van je leven, in drie stappen, in de tipi: 1. Zie de show en doe mee met videodance, hip hop en breakdance. 2. Wil je op de foto? Loop als model langs de Yetimuur! 3. Laat zien dat je een echte fan bent en ga voor de Yetitattoo.

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 9 nr. 85 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 - YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 96 85 - info@yeti.be - www.yeti.be  Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro.  Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Hoofdredacteur: Leo Bormans  Eindredactie: Wouter Kersbergen, Bavo Wouters  Redacteurs: Wim Vercruysse, Sarah Emmerechts  Secretariaat: Souadia El-Moussaoui  Vormgeving: Peter Mulders, Tim Sels, Mieke Keymis  Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Cartoons: Nix, Schoofs  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.

PEFC/07-01-01


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.