Yeti 79

Page 1

Verschrikkelijk Tijdschrift oktober 2010 - nr. 79

JE FIKSFSTHERANTIE VAK

Yeti op de boekenbeurs ! Spreekbeurt in de hel !

IEDEREEN ABNORMAAL


FLORIS “Ik ben voor 60% verslaafd aan het gevaar van de gitaar en haar snaarhaar. Elke dag worstel ik met ‘tabs’ en akkoorden die ik van het internet pluk. Zo ram ik er het hele repertoire van Metallica, Blink182 en Green Day door. In mijn wildste dromen richt ik een punkband op met mijn ‘homeboyz’. Na een verpletterende auditie bij een groot label toeren we dan door de hele wereld. (Rock on, dude!)

2

20% van mijn tijd slijt ik in één van de stuntparken in de buurt. ‘Jumps’ lukken al aardig. Ooit ‘nosemanual’ en ‘tailwhip’ ik het rubber van mijn BMX-banden. (Yeah, groovy!) Met schoolwerk maakt de meester mij maar 20% ‘happy’. Gelukkig hebben we op woensdag geen taken. De meeste andere dagen vallen ook best mee. Maar elke maandag toets Engels… That’s not so ‘plezeint’!”


H A LL O O O

OOO

YETI 079

W

NIEUWS-NIEUWS

Elke woensdag hijgt Rambo’s hete adem in je oor met beestig en ander nieuws! Als jij dat wilt tenminste, want om deze gratis nieuwsbrief van Yeti in je hondenhok te krijgen moet je wel wat doen: surf naar www.yeti.be/rambo

FAIRPLAY Minitest

r mij? Als ik sport… Ben ik sportief? Is fairplay iets voo

NO OIT SO MS ALT IJD WE ET IK NIE T

YETI NIEUWSBRIEF!

Tieners in 5 en 6 worde n goedgezind bij het kijken naar he t jeugdjournaal. Dat heeft onderzoek uit gewezen. Welke gevoelens komen bij jou naar boven tijdens Karrewiet? Vink aan ! nieuwsgierigheid enthousiasme opwinding trots

WIL, MOET EN ZÀL IK WINNEN KT ROEP IK ‘JEANNET!’ ALS IEMAND DE BAL AFPA EN MAT SPEEL IK ENKEL MET MIJN DAAN EN KREUPELE KRIS MAG IEDEREEN IN HET TEAM, OOK DWAZE PIJN DOET STOP IK MET SPELEN ALS ER IEMAND ZICH OF NIET EN ONN WAS, GEW BEN IK BLIJ ALS HET EEN GOEDE WEDSTRIJD

je (Meer over sportiviteit in je club lees

op www.klasse.be/ouders)

pagina 6: LISA SIMPSON pagina 4: iedereEn abnormaAl

pagina 7: YETI TOURS

pagina 14: chilibonen en worteltaArt

pagina 11: SPeELONK

Deze Yeti werd in Mol gemaakt door ongewoon abnormaal normale tieners van de Europese School. Schande!

pagina 8: welke europeaAn ben jij?

Zijn het geEn engeltjes?

DIRECTRICE VAN DE MAAND

“Soms wil ik alle Yeti’s voor mezelf houden. De kinderen zijn al zot genoeg. Maar wat als de Kinderrechtencommissaris te weten komt dat ik Yeti niet uitdeel? Ik mag er niet aan denken. Mag. Niet. Zo. Denken. Waaaaaaaahhhhhh!”

3


Iedereen A

Adhd,dyscalculie, dyscalculie,dyslexie… dyslexie…de deene eneleerling leerlingisiste teslim slimen ende dean a Adhd, snellerje jeweet weetwat water erfout foutloopt, loopt,hoe hoebeter beterde dehulp hulpdie dieje jekrij kri sneller Ik ben zoOoO normaAl! Dat is niet normaAl.

“Sommige woorden zie ik niet. Mijn ogen zijn sneller dan mijn hersenen.”

!de leraar LP !en HU lp Hu van rip beg • Geduld

en de klas. • Traag lezen. Woord per woord bekijken. • Leesoefeningen met lange woordenlijstjes.

“Ik schrijf te snel en te slordig. Soms kan ik mijn eigen geschrift niet lezen.”

AUSEKOER! • Commentaar en op

merkingen helpen niet. • Een speciale juf met extra schrijfoefeningen helpt. Je moet terug naar de oefening en uit het eerste leerjaar. En dan traag opbouwen. • Oefeningen op de co mputer maken.

Adhd

probleem met concentratie en stil zitten

Dyslexie

probleem met lezen en spelling

Dyscalculie

probleem met rekenen

afie Dysorthogr spelling probleem met en schrijven

Dyspraxie onhandig

Hoogbegaafd

te slim om te leren

Gilles de la Tourette

probleem met tics: geluidjes en bewegingen

4

Amdy-

woor ar worstela

Rik

snelschrijver


Abnormaal AbRoMNaal

andere zitnooit nooitstil. stil.Problemen Problemenmet metleren lerenzijn zijnniet nietleuk. leuk.Hoe Hoe ndere zit ijgt. Iedereenheeft heeftiets ietsraars raarsen endat datmaakt maaktiedereen iedereennormaal.! normaal.! jgt. Iedereen “Rustig zijn is een werkwoord voor mij. Ik wil alles snel doen. Niets mag te lang duren.”

“Wat was de vraag? Aja, ik kan me niet gemakkel ijk concentreren.”

LPden! regel !n isHE lp HE gou de • Focusse

AIDEZ-moi! • Vooraan in de klas zit

• Begrip van de leraar • Even time-out nemen (iets wegzetten of wegbrengen)

ten • Les krijgen in een kle ine groep • Veel vragen stellen

Wat een geluk dat je deze “ziekte” niet hebt: Einsteinbrein

Je wilt alles weten en je verstand staat nooit stil. Je weet alles beter dan de leraar.

Nullusfobie

Angst voor het getal 0. Je maakt een toets niet slecht omdat je dan kans hebt op een 0. Maar je durft ook niet te hard je best doen want in een 10 zit ook een 0.

All aliens

Je denkt dat de juf of de meester van een andere planeet komt. Je moet niet meer naar school tot je de juf of de meester in badpak hebt gezien. Want dan ben je pas zeker dat ze een normaal mensenlichaam hebben.

Ergofobie

Je hebt angst om te werken. Je mag geen huiswerk maken.

aat! Pr ar zal Heb jij problemen met leren? De lera es Johankner druk

Sterre dromer

t. Als je je helpen. Soms is het snel opgelos rappahoo een kan niet goed hoort of ziet voor het is s Som en. raat of een bril je help ekontd te m blee pro je juf moeilijk om jouw omt aak gem niet k wer ken. Heb je je huis het te dat je het vergeten was of omdat je kans n gee s thui je at moeilijk vond of omd en Prat ? had zin n kreeg of omdat je gee en. help je helpt. De school zal

5


A S I L N A A T E H G VRAA VOOR TIENERS IN NOOD. IEK BR RU ELP TI-H YE E HT EC E IG DIT IS DE EN A JOUW VRAGEN. BIJNA ALLE ELKE MAAND BEANTWOORDT LIS D JE OOK OP WWW.YETI.BE VIN EN IEV BR EN EN AG VR E RD BEANTWOO

Hoe word je beste vrienden? Dag Lisa, ik wil bevriend zijn met een jongen van mijn klas, maar er is een probleem: hij is helemaal anders dan ik. Ik durf wel iets te zeggen tegen hem, maar ik durf niet te vragen: “Wil je met mij spelen?” Zou je een paar tips willen geven om bevriend te raken met die jongen?

LISA SPREEKT! Wat fijn dat je die jongen zo leuk vindt. Ik vind het ook geweldig om vrienden te hebben die helemaal anders zijn dan ik.

LISA TIPS • Spreek hem aan als hij alleen is. Zeg ‘hallo’ en je naam. • Denk op voorhand na wat je zou kunnen zeggen of vragen. Vraag bijvoorbeeld wat hij vond van de wiskundeles? Bedenk iets dat je samen wil doen. Stel dit aan hem voor. • Het is normaal dat je zenuwachtig bent, maar laat dat je niet tegenhouden. • Als het klikt: geweldig. Als het niet klikt is dat ook zo. Het kan niet met iedereen klikken. Dat zegt niets over jou. Zoek verder en maak een andere keuze. • Blijf vooral jezelf. Ga geen gekke dingen doen om in de gunst te komen bij een ander.

em? echt met mijn proble HELP! Waar kan ik ter i - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brus-

6

a - Yet Stuur een brief naar: Lis ld je adres en telefoonr: help@yeti.be. Verme sel of stuur een mail naa . Lisa zit met kindervertrouwelijk behandeld nummer. Je brief wordt mmissaris in de nco hte rec rarts en de Kinder psychologe Marjan Ge

Lesbisch?! Lisa, HELP! Ik heb vandaag van mijn 2 beste vriendinnen gehoord dat ze allebei lesbisch zijn. Ik kan het dus niet geloven. Omdat ze veel samen spelen, geloof ik ook dat ze een relatie hebben... Kan jij mij helpen?

LISA SPREEKT! Wat fijn dat je twee goeie vriendinnen hebt. Je bent blijkbaar geschrokken dat ze lesbisch zijn. Wanneer twee meisjes een homoseksuele relatie hebben, worden ze lesbisch genoemd. In een lesbische relatie voelen twee meisjes zich tot elkaar aangetrokken, worden verliefd of hebben seksuele contacten met elkaar. Kinderen in groei kunnen soms heel nieuwsgierig zijn naar elkaar. Jongens naar andere jongens, en meisjes naar andere meisjes. Dat is een normale manier van verkennen. Het wil nog niet zeggen dat ze dan homo of lesbienne zijn. Of je nu heteroseksueel (meisje+jongen) of homoseksueel (jongen+jongen of meisje+meisje) bent, in grote lijnen leef je een zelfde soort leven: Je hebt vrienden en plezier, je gaat naar school of naar je werk, je wordt verliefd, zoekt een partner en krijgt kinderen.

rden een ige brieven en mails wo saxofoonklas. (Somm te passen). om op deze bladzijde foon op Kinder-en Jongerentele Praten? Bel gratis de tot 22u, 16u van dag e elk nummer 102. Bellen kan behalve op zondag.

beetje ingekort


et ours stel de gele vragen aan je buur!

KIJK NOG EENS GOED ROND, WANT JOUW LAGERE-SCHOOL-TIJD IS BIJNA VOORBIJ!

DOOR LTN. S.KAARTMANS

1 Wat steekt er donderdag in jouw brooddoos? Juliette: In de voormiddag spelen we op de speelplaats, in de namiddag mogen we het bos in. In het bos bouwen we kampen. Zo’n kamp is een plek met eigen regels en afspraken. Je komt er niet zomaar in. Wachtwoord!

6 Juliette: Elke middag eten we in de refter. Het eten wordt bereid door ‘de chef’ en zijn team koks. Donderdag is onze favoriete dag: dan eten we frietjes! Ook de leraren eten ‘s middags warm. Zij hebben hun eigen restaurantje.

2

Wat doe jij het liefst tijdens de middagpauze?

Wat is het rustigste plekje op jouw school?

Luc: Voetbal is leven. De stress uit de klas sjotten we weg. We lachen onszelf goedgezind. Meisjes voetballen zelden mee. We vinden het wel fijn als ze komen kijken. Met publiek spelen we beter, denk ik.

5 Juliette: Onze bib is een oase van rust. Het is een beetje het paradijs voor lettervreters. Ik weet mijn favoriete schrijvers meteen te vinden.

4 3 Wat doe jij met stress?

Hoeveel nationaliteiten zitten er in jouw klas?

Luc: Onze school is een Europese school. Het zit hier tjokvol kinderen van allerlei nationaliteiten. De school is afgesloten met slagbomen en we hebben twee bewaaksters aan de ingang staan. Dat lijkt in het begin vreemd, maar alles went.

Luc: We hebben een eigen zwembad. We moeten de bus niet op om te gaan zwemmen. Dat is wel handig. Of we verwend zijn? Ik weet niet hoe het er op andere scholen aan toe gaat. Ik denk daar niet over na.

Hoelang ben jij onderweg naar het zwembad?

7


ch it eck !

8


1. JE BOEKENTAS WEEGT VEEL TE ZWAAR. ● a. Ik sleur en ik zwijg. ● b. Morgen vraag ik de juf minder huiswerk te geven. weg naar huis wissel ik van Op c. ● boekentas met m’n broertje. 2. JE STAAT IN EEN LANGE RIJ BIJ DE BAKKER. ● a. Ik babbel en luister en vergeet de tijd. ● b. Help! Zucht. Tijdverlies. ● c. Ik wacht braaf m’n beurt af.

5. JE MOET DRINGEND VERTREKKEN NAAR DE SCHOOL. ● a. Ik zeg snel dag en spring op de fiets. ● b. Dat overkomt me nooit. Ik vertrek steeds op tijd. ● c. Ja, maar ligt m’n haar goed? Zou ik eerst nog dag zeggen aan m’n hamster?

VUL JE ANTWOORD IN: 1

2

3

7.WAT STEEKT ER IN JE BROODDOOS? ● a. Boterham met kaas, boterham met choco en een stukje fruit. ● b. Braadworst en aardappeltjes. ● c. Mozzarella, olijfjes en mandarijntjes. 8.LATER NOEM JIJ JE KINDEREN… ● a. Juan en Marina. ● b. Jan en Maria. ● c. Jens en Marthe.

TE L J E 1 A=1 SCORE B 2 A=3 =2 C=3 B 3 A=1 =2 C=1 B=2 C= 3 4A = 1 B 5 A=2 =2 C=3 B 6 A=2 =1 C=3 B 7 A=2 =3 C=1 B 8 A=3 =1 C=3 B=1 C= 2

3. JE KOMT THUIS VAN SCHOOL. ● a. Ik volg het schema: handen wassen, koekje eten, huiswerk maken, spelen. eet een appel en leer ondertussen Ik b. ● m’n lessen. Het huiswerk maak ik straks. zoek m’n vrienden op om wat te Ik c. ● chillen.

Nummer vraag

6.JE VINDT HET NIET EERLIJK DAT JE GROTE BROER/ZUS MEER ZAKGELD KRIJGT. ● a. Ik discussieer elke maand opnieuw met m’n ouders. ● b. Ik vraag extra bij als het nodig is. ● c. Tja, ik weet dat de wereld nu eenmaal zo in elkaar steekt.

4. JE LIEF HEEFT HET NET UITGEMAAKT. ● a. Ik ben boos en straal vuur uit m’n ogen. ● b. Ik voelde het aankomen. Ik leg me erbij neer. ● c. Ik sterf. Ik schreeuw. Ik ben verloren.

4

5

6

7

T SCEL OR JE E

8

Antwoord Punten

WiE BEN JIJ?

TOTAAL

9 16

Sympathieke Zweed

Je weet wat het lev en je te geven heeft. Je maakt er het beste van en dat doe je niet alleen voor jezelf. Je leef t graag in groep. Je zet je in voor een betere wereld.

Impulsieve Italiaan

0 8

Deftige Duitser

Je kent de regels van het afspel. Je houdt je aan de d en spraken. Je wil alles goe niet duidelijk maken. Je houdt en. zot VEEL van verrassing je Je wil vooraf weten wat te wachten staat.

17 24

9

Je Je houdt van het leven. sikent hoogtes (blij, enthou en ast) en laagtes (droevig r triest). Je gaat volop voo en vriendschap, lekker eten jes gezelligheid. Je maakt lied over de zon en je lief.


Ik heb parlaria! (spreekbeurtangst)

Vraag het aan Jos Hey Jos, Vorig jaar waren we in de klas met 12, ik moest toen een spreekbeurt doen en ik was super-nerveus. Nu zit ik in het 6de leerjaar met wel 38 kinderen! Als ik ook maar aan mijn spreekbeurt denk, sta ik al te trillen op mijn benen! Een spreekbeurt voor drie maal meer kinderen maakt me dan ook 3 keer nerveuzer. HELP ME JOS, PLIES! - Groetjes, Artuur

JOS SPREEKT · Niks zo erg als met een mond vol klapper-tanden voor een publiek staan. Sla ze eerst uit! · Maak kleine kaartjes met de dingen die je zeker niet mag vergeten. · Zeg dat u sneeuwblind bent en zet een donkere zonnebril op. U ziet uw klasgenoten niet meer zitten. Zij vinden u vanaf zin 1 cool. · Weet dat iedereen zenuwachtig of angstig is. Dat is niet eens abnormaal. · Verras uzelf en uw klasgenoten. Neem alles op voorhand op met een cassetterecorder of een Mp3-speler. Zet een masker op om uw verhaal te doen en druk op play. · Zeg tegen uw publiek: ‘Ik doe dit niet zo graag, maar ik ga wel mijn best doen.’ · Beeld u in dat uw publiek volledig naakt naar u luistert. Dat kalmeert. Maar probeer wel uw lach in te houden. · Vertel uw leraar over uw angst. Vraag hem of haar om je gerust te stellen. Hij/zij kan dat. · Laat uw oma de spreekbeurt instuderen en breng ze mee. Steek uw arm onder haar kleed. Zeg dat u buikspreker bent en uw oma de pop. Laat uw oma alles vertellen.

10

"Hebt ge tijdens uw lezing over de Schelde plotsklaps wateroverlast, dan hebt ge waarschijnlijk in uw broek geplast.”SAMIR SPEELT AL ZIJN HELE LEVEN VERSTOPPERTJE WAT DENK JIJ? KRUIS AAN!

Hij woont in Oostende. Samir speelt een spelletje met de strandwachters. Hij woont in Gaza. Samir verstopt zich uit angst voor de oorlog.

“ Ik k heb moeite met lezen. Maar  heb moeite met lezen. Maar de  meester laat mij heel vaak  de de   meester laat mij heel vaak luidop luidop voorlezen in de klas. Iedervoorlezen in de klas. IederIeder een lacht me uit. Dat is echt niet  een lacht me uit. Dat is echt niet fijn. fijn. Waarom helpt hij me niet?” Waarom helpt hij me niet?”

Oneerlijk behandeld? 12

Rechten van jongeren worden soms geschonden. Op school, in de jeugdbeweging, sportclub, ... Maak je dat ook mee? Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.

www.kinderrechten.be 02-552 98 00 kinderrechten@vlaamsparlement.be


doehetzelfrubriek IETS! WANT TIENERS ZIJN ELKE MAAND ZEGT YETI: DOE ANTIVERVEELKAMEEL. FIKSERS. DEZE MAAND WORD JIJ EEN AL KLAAR? STUUR JE NU T? EXTREEM EN ZONDER ECZEEM. WA IEYETI.BE FOTO’S NAAR REDACT

1

2

GEHEIME PLEK Iedereen heeft een geheime plek, fiks je nest! Bouw ze uit tot clubgrot zodat ook je vrienden erbij kunnen. Pimp je stadshol met elektriciteit. Sluit je pc aan, bouw je playstation in, duik onder. STUNT Fiks je ecologische valmat. Verzamel alle gevallen bladeren uit de buurt bij de hoogste glijbaan of verzamel alles op je trampoline. Duik naar benee of maak salto’s. Film je actie!

Ik wou dat ik tweE kamelen was, dan kon ik samen spelen.

Mag ik dan meEdoen? Dan zijn we met drie.

deze maand:

FIKS JE HERFSTVAKANTIE!

3 HELP JEZELF (EN ANDEREN) Verzamel twee vrienden en start een ‘klusclub’. Bied je diensten aan in team. Maak affiches met opschrift ‘Huur ons’, verzin een maffe slogan. Ga langs bij alle oma’s, opa’s, tantes en nonkels.

4 POEMPOEPIDOE Organiseer een lantaarntocht met je klasgenoten. Hol pompoenen uit. Maak soep. Snijd gruwelgezichten of het YETI-logo uit. Plaats theelichtjes en wacht op de nacht.

5 FILMFESTIVAL Organiseer een dvd-marathon. Verzamel je BFF’s en fiks je slaapfeestje tot favofilmnacht. Brouw gezonde sapjes, bak popcorn, beeld zelf de reclamefilmpjes uit.

13


CHILIBONEN&WORTELT “WORTELS ZIJN LEKKER EN GOED VOOR JE OGEN. ALS JE ZE IN JE MOND STEEKT, TENMINSTE! WAAR JE FAMILIE VANDAAN KOMT, DAT ZIJN JOUW ‘WORTELS’. DIE EET JE BEST -WOEHAH! - NIET OP. ZEG IN HET ENGELS: JE ROOTS. (LEES ‘ROETS’) HET ZIJN DIE ROOTS DIE ERVOOR ZORGEN DAT JIJ ZO EEN ‘BUITEN-PEENTJE’ BENT! ALWEER EEN GRAPJE HAHA. DAT IS DAN 50 EURO!”

VERENIGDE STATEN

Luc Ik hou van Frans brood. Dat heb ik van mijn moeder. Zij is half Frans en half Amerikaans. Vaak heb ik grote dromen en bergen fantasie. Dat is mijn American Dream! Ik eet ook graag hamburgers. Ik was liever wat Italiaanser geweest want daar houden ze van luchtige slaatjes.

Kaitlin

Ik ben nog maar enkele weken in België. Wij woonden in Schotland. Daar moest ik steeds een uniform dragen om naar school te gaan. Handig. Hier moet ik elke dag kiezen wat ik ga aandoen en dat ben ik niet gewoon. Gevolg: ochtendstress. Bij mij thuis is het elke avond om 6 uur tea-time. Very cosy.

Julio Ik ben afkomstig uit Nicaragua. Daar spreken ze Spaans. De mensen zijn er arm. Daarom zijn vrienden en familie belangrijk. Met mijn broers en zussen, halfjes en stiefjes, vormen we al een halve voetbalploeg. Soms roept iemand ‘vaca fea’, dat betekent lelijke koe. Dan zit het er tegen! Dat temperament is typisch voor zuiderse landen.

Rick Ik ben geboren in Zwitserland. Maar mijn roots liggen ook in Nederland. Van Zwitserland herinner ik me vooral de rösti! Yummie. Ik ben ook Nederlands, ik roep Haaw Doeeh! en niet Hallo en ik eet patat en geen friet. Ik had graag wat Afrikaanse wortels. Dan zou ik wat vaker lachen.

ONTDEK JE ROOTS

NIET EENS SOMS ZITTEN JE ROOTS ZO VER WEG DAT JE HET ZELFEN-ONDER-TUSS -OVER WIST. VAN WAAR ZOU JOUW DUBBEL-BET GROOTVADER ZIJN MOEDER KOMEN? (EUH... PARDON?) Ik bedenk de wildste plannen en stop niet voor ik mijn doel bereikt heb.

14

amerika

Ik hou van oerdegelijke kwaliteit. Bij mij geen half werk.

DUITSLAND

Ik ben niet snel verlegen en maak er altijd een gesjellige boel van

NEDERLAND

Ik ben één brok Ik hou van een Ik zie altijd de goede passie. Mijn warme strakke planning. Niet kant van het verhaal. vriendschap ontdooit te veel verrassingen Tegenslag is snel zelfs je wintertenen. voor mij, aub. vergeten.

SPANJE

VERENIGD KONINKRIJK

ZUID-AFRIKA


TAART ZWEDEN VERENIGD KONINKRIJK

DENK AAN JE GROTE NE LUIDE LACH, JE ONGEDUUS, JE BLONDE HAREN, JE TALENTALENT, JE LD ... WAT HEB JIJ MEEG EKREGEN VAN JOUW: PAPA . . . . . . . . . . . . . . .................. .............. MAMA . . . . . . . . . . . . . .................. .............. OMA . . . . . . . . . . . . . . .................. .............. OPA. . . . . . . . . . . . . . . .................. .............. TANTE . . . . . . . . . . . . . .................. .............. NONKEL . . . . . . . . . . . .................. .............. POSTBODE. . . . . . . . . . .................. ..............

DUITSLAND

DaRJa

RUSLAND

Russen zijn heel actieve mensen. Ik heb er soms een beetje te veel van. Ik eet het liefst gegrilde aardappelen en kaviaar. Dat is goedkoop in Rusland. Op school krijg je strenge straffen als je uniform niet in orde is. Ik ga later een Nederlander zoeken om mee te trouwen. We gaan dan in Drenthe wonen want dat vind ik een schattige dorpsnaam.

NEDERLAND SPANJE

Vicky (Victoria) Mijn Hongaarse mama vond mijn papa in Zuid-Afrika. Net zoals echte Hongaren kan ik enorm snel praten. Een zestal keer per jaar rijden we meer dan 2000 km naar mama’s geboorteland. Met het vliegtuig reizen lukt niet. Ik krijg oorpijn, word misselijk en geef over in de nek van de passagier voor me.

ZUID-AFRIKA

NIEUW-ZEELAND

FloriS Ik heb familie in Nederland en Nieuw-Zeeland. Daarom ben ik een echte doorzetter. Ik lust best maatjes en bakharing. In Nederland heb je ook kroketautomaten. De dampende garnaalkroket is het lekkerst. Ik kom in België naar school omdat mama vindt dat hier betere scholen zijn.

Ik eet het liefst vis. Voor zalm of sprot kom ik uit mijn kot.

ZWEDEN

Ik ben een dierenvriend. Ik geniet van prachtige landschappen en ongerepte natuur.

NIEUW-ZEELAND

ANTARCTICA

15


YET ICLAXON! ELKE MAAND HAALT YETI MET 137.000 LEZERS OP HETZELFDE MOMENT IN HEEL VLAANDEREN EEN STRAFFE TOER UIT OM DE WERELD TE VERBETEREN. KOM UIT JE KOT, DOE MEE MET DE YETICLAXON!

donderdag 4 november boekenbeurs Antwerpen

GRATIS strips voor YETILEZERS! 1. Doe 2. Zoek 3. Ga

Kom op donderdag 4 november naar de Boekenbeurs in Antwerpen en neem je Yeti mee. Als Yetilezer (tot 12 jaar) mag je gratis binnen. Om 12.30 uur en om 16.00 uur is er een rare actie van Yeti op de Boekenverdieping, in de rode zaal. De tekenaars van Yeti tonen er wat ze kunnen. Jij tekent mee!

Zoek op de Boekenbeurs strips van Casterman, Glénat, Oog & Blik, Standaard Uitgeverij, Pinceel, Oogachtend, Uitgeverij L en Ballon Media. Je hebt prijs als je deze Yeti toont aan de stand van Standaard Uitgeverij (stand 423) en Pinceel (stand 126)! (zolang er wat in de prijzenkast zit).

Ga tijdens de herfstvakantie naar je bibliotheek en hang rond bij de strips. Drie Yetilezers vallen in de prijzen met een gigantische stapel strips. Wie en waar is geheim. Neem je Yeti mee naar de bib zodat je meer kans maakt om gespot te worden.

Volgende maand: Jij bent de Zwarte Piet!

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 9 nr. 79 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 - YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 96 85 - info@yeti.be - www.yeti.be  Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro.  Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Hoofdredacteur: Leo Bormans  Eindredactie: Wouter Kersbergen, Bavo Wouters  Redacteur: Wim Vercruysse  Secretariaat: Souadia El-Moussaoui  Vormgeving: Peter Mulders, Tim Sels, Mieke Keymis  Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Cartoons: Nix, Schoofs  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.