Yeti 77

Page 1

ER - HET IS ZOMER - HET IS ZOMER - HET IS ZOMER - HET IS ZOMER - HET IS ZOMER - HET IS ZOMER - HET IS ZOMER - HET IS ZOMER - HET IS ZOME YETI 77 VERSCHRIKKELIJK TIJDSCHRIFT JUNI 2010

❂✪ ❤ ❀ ✔✈INA’S

G 24 PA

S I T A R G ER Z❤O❀M ✔✈ ❂ ✪

FRANS OP DE IPOD

SKOFFER FIKS JE REI

TROUW OP PENNENZAKKENROCK MIS JE JUF (NIET)

STIJL TEST JE VAKANTIE

FIKS JE ZOMER


MIJN PLAN

Arne ecialist is een computersp r ne ig es ed m ga “Een rvaring t. Hij moet speele die games uitvind kunnen d oe el fantasie. G hebben en heel ve langrijk.” tekenen is ook be g. Online heet ik me drie uur per da ga “Ik ? Andere m ro Waa RDES of HADES. RYTHMUS, MOO to’ of Au t j ‘Grand Thef spelers verslaan bi t een kick!” al ‘Call of Duty’ geef scape geef ik nu j oderator bi Rune m ls mes “A ga r’ ta kS r? Late r wil ik bij ‘Roc e ideeën door! Late m kt lij n de Advocaat wor testen en maken. een leuk B-plan!”

Wie? Wat?

NEN?

NER GOED KUN

GAMEDESIG WAT MOET EEN CREATIEF ZIJN GAMEN EN PROGRAMMER

© coverbeeld: gettyimages - Tim Macpherson

ANDERE PLANNEN: GIA NNI WORDT MINISTER - ELINE WORDT MODEONTWERPSTER AXEL WORDT ASTRONA UT - JENS WORDT AUTOMECANICIEN - IK WORD ......................... ........

-2-

TEKENEN EN ENGELS SPREK


Schattenjacht

ze Yeti. Zoek de vliegjes in de die vormen en 5 hebben een letter edstrijd. -w eg de code voor de Vli maak je de co Met deze geheime . en kans op leuke prijz TTENJACHT Doe mee aan DE SCHA f 1 juli naar VAN VLIEG! Surf vana je code er vo UiTmetVlieg.be en ken? Op ma ns in! Wil je meer ka waar je k tde UiTmetVlieg.be on opt. rst ve eft Vlieg schatkisten he Kraak jij de code?

Trouw op 24 juni!

Klaar om ‘ja’ te zeggen? Stap op Pennenzakken rock met je geliefde en genodi gden naar de stand van Yeti in de speeltuin. Trouwjurken en ko stuums zijn aanwezig. De burgemeester verwacht je. Ga na ar huis met een foto en ee n officieel document van de burgerlijke Yetistand.

YETI 77 - IN HOU D4!

ro . . . . . Overleef je vakantie met 2 eu ........7 Bednet en computerpret. . . ........8 Jij bent wat je speelt. . . . . . . jij? . . . 12 Welke vakantiegenieterd ben . . . . . . . 19 Fiks je reiskoffer . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 Trek je plan op reis . . . . . . .

WAAR OF NIET WAAR?*

IN STRAF GEZET OP 25 JUNI? TERUGGEVONDEN OP 1 SEPTEMBER? BRADLEY MACGEE UIT HET SCHOTSE ABBYDUSH HEEFT ZIJN LESJE WEL GELEERD. HIJ ZAL NOOIT MEER DE SNOR VAN DE MEESTER VERGELIJKEN MET DE PLUIZIGE CHIHUAHUA VAN PARIS HILTON.

-3-

bydush bestaat niet. * Het is niet waar. Ab


I TIP 1: CLUB YET van je tuin een vakantie-

Sien en Margot: “Maak park. Bouw met planken, doeken, plastic zeilen, takken, grote kartonnen dozen en buizen een vakantiedorp. Hou alles recht en stevig met wasspelden, touw en stevige plakband. Zorg zeker voor een bar aan een plonsbadje met ijskoude, gekleurde drankjes. Nodig vrienden uit en leg ze ’s nachts te slapen in een tent.”

I TIP 2: HOTEL YET van je huis een hotel.

Brent en Michiel: “Maak Bedenk een naam. Hang die in het groot aan de voordeur. In de hal leg je op een tafeltje alle sleutels naast een belletje. De eetkamer wordt een restaurant met menukaarten, kaarsjes en klassieke muziek. Het ontbijt is elke dag een buffet met verschillende soorten fruit. De badkamer krijgt elke dag een poetsbeurt en opnieuw opgevouwen handdoeken. Elke kamer krijgt een praline op het hoofdkussen. Het toiletpapier geef je elke avond een raar vouwtje. Maak een beurtrol voor wie gast, butler en kok is.”

TIP 3: PIK NIETdag picknick met de

Gianni en Margo: “Elke vrienden! Vraag aan de ouders of ze spannende zoektochten willen maken. Zo vertrek je elke keer naar een nieuwe onbekende bestemming. Tijdens de tocht kan je spullen ruilen. Zo krijg je met wat geluk in ruil voor een balpen een bak snoep. Of verdien onderweg eerlijk koffiekoeken en frisdrank door klusjes te doen bij buren en vrienden.”

TIP 4: CITY TRIPEen bezoekje hoeft

Sarah: “Hou je van de stad? geen geld te kosten. Zoek Wally in een drukke winkelstraat of op overvolle pleinen. Zeg: “Ik zoek Wally en hij draagt rode schoenen en een geel t-shirt. Er zitten drie duiven aan zijn voeten.” De anderen moeten dan uitkijken naar die Wally. Als je met je ouders naar een stad gaat, vraag dan dat ze uitkijken naar kindvriendelijke dingen.”

W TIP 5: NIEUW NIEU je kamer opnieuw

Louisa en Margot: “Richt in. Verhang posters. Verwissel bed en bureau van plaats. Ruil spulletjes met vrienden om je kamer te versieren. Of straffer: ruil je kamer met je vriend(in) en kom in je eigen huis op bezoek. Nog straffer: doe een huisruil met het hele gezin.”

IE YETI TIP 6: EXPEDITenkele vrienden naar

Judith en Axel: “Ga met een bos. Bouw een kamp. Tot hier is het eenvoudig. Nu komt het spannende deel. Gebruik je fantasie om van het bos een heel rare plek te maken. Spreek een andere taal. Maak je kamp onzichtbaar voor anderen. Zorg dat je het kamp enkel kan bereiken via een geheime weg. Maak een hoogteparcours of een sluipweg.”

-4-

NO EURO,


E I T N A K A V T A E R ,G

EXTRA GRATIS TIPS:

Hou een loterij voor kamerwissels, hou een tentoonstelling van vuile sokken, maak van je tuin een camping voor levende insecten, maak een

© gettyimages - Tim Macpherson

N – 1 488 UREN 2 MAAND – 9 WEKEN – 62 DAGE MET 0 EURO? DAT – 89 280 SECONDEN VAKANTIE N. DE YETIKLAS KAN ALLEEN EEN TIENER OVERLEVE CS EN TIPS OM EEN UIT WAREGEM GEEFT EXTRA TRU TE MAKEN. HET KOST GROTE VAKANTIE NOG GROTER 100%. YIHAA! JE NIETS EN HET YETIGEHALTE IS

museum van dode insecten, laat je door je grootouders ontvoeren, richt een reisbureau op en speel gids in je buurt, maak een skipiste op de trap,

puzzel met meubels en spullen een ruimteraket in de woonkamer, maak in bad een eendjeskraam, maak met lego en knikkers een biljarttafel.

-5-


A S I L N A A T E H G VRAA voor tieners in nood. Elke Dit is de enige echte Yeti-helprubriek gen. Bijna alle beantwoorde maand beantwoordt Lisa jouw vra www.yeti.be vragen en brieven vind je ook op

Ik wil mijn ouders weer bij elkaar Ik ben een meisje van 12 en mijn ouders zijn al lang gescheiden. Ik hoop steeds dat ze terug bij elkaar komen, maar jij weet net zo goed als ik dat dat niet kan. Ik maak vaak ruzie met mijn stiefmama. Het is echt niet meer leuk zo. Wat moet ik nu doen?

LISA SPREEKT! Je ouders zijn gescheiden en dat vind jij niet fijn. Je bent er van overtuigd dat er geen betere partner is voor je papa dan je mama en andersom. Toch heeft jouw papa er na de scheiding voor gekozen om met een andere vrouw verder te gaan. Daar kan jij jammer genoeg weinig aan veranderen. Je maakt vaak ruzie met je stiefmama. Dat is niet fijn voor je. Kan je daarover praten met je papa? Weet je mama ervan?

LISA TIPS ✸ Probeer de beslissing van je mama en je papa te begrijpen. Praat met hen over hun scheiding en over de situatie nu en hoe zij dat ervaren. ✸ Vertel hen ook over de ruzies. Verwoord je gevoelens zo duidelijk mogelijk. Probeer geen verwijten te maken. Luister ook naar wat zij te zeggen hebben. Vraag hen om te helpen je situatie beter te maken. ✸ Zoek jouw manier om je gevoelens te uiten. Praat erover, schrijf gedichten of liedjes of loop een rondje rond de blok. Het kan allemaal. Belangrijk is dat je jouw boosheid en verdriet niet inslikt en voor jezelf houdt. ✸ Ga kijken op http://www.tweehuizen.be/. Andere kinderen en jongeren schrijven op deze website wat ze denken en voelen wanneer hun ouders uiteen gaan. En wat ze dan kunnen doen.

em? echt met mijn proble HELP! Waar kan ik ter i - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brus-

-6-

a - Yet Stuur een brief naar: Lis ld je adres en telefoonr: help@yeti.be. Verme naa il ma sel of stuur een . Lisa zit met kindervertrouwelijk behandeld rdt wo f brie Je r. me num ncommissaris in de rarts en de Kinderrechte psychologe Marjan Ge

Ik mis papa als ik bij mama ben Mijn ouders zijn gescheiden en ik moet de ene week bij mama en de andere week bij papa wonen. Het is niet zo leuk bij mama. Het is heel anders bij haar dan bij papa. Ik mis papa zo en als ik dat tegen mijn mama zeg, wordt ze boos. Help mij om het leuker te maken bij mama?

LISA SPREEKT! Je ouders zijn gescheiden en jij woont nu in twee huizen. Het is een hele aanpassing om van de ene ouder naar de andere te gaan. Het is heel logisch dat jij je papa mist als je bij je mama bent. Dat begrijp ik goed. Soms zijn er maar kleine dingen nodig om veel te veranderen. Vraag aan iemand die je vertrouwt om je te helpen.

LISA TIPS ✸ Maak een lijstje van de dingen die je bij je mama mist. Schrijf er telkens naast hoe je die zou kunnen veranderen. ✸ Mis je vooral je papa? Hang een foto van je papa naast je bed. Schrijf hem af en toe een brief of telefoneer met hem. ✸ Stel je mama gerust. Zie je haar ook graag? Vertel haar dat dan. Leg haar rustig uit waarom je je papa mist. Vraag haar om samen met jou een oplossing te zoeken. ✸ Doe af en toe leuke dingen met je mama en met je papa. Dan heb je fijne herinneringen om aan terug te denken.

rden een ige brieven en mails wo saxofoonklas. (Somm ). te passen om op deze bladzijde foon op Kinder-en Jongerentele Praten? Bel gratis de 16u tot 22u, van dag e elk kan nummer 102. Bellen behalve op zondag.

beetje ingekort


E/VERSEVIS/FILMPJE-WAREGEM WIL JE DEZE KLAS IN ACTIE ZIEN? SURF NAAR WWW.YETI.B

Yeti Tours Kijk nog eens goed rond, want jouw lagere school - tijd is bijna voorbij!

1

MARGO: ANTON UIT ONZE KLAS HAD EEN ONGEVAL. Met ‘Bednet’ volgt hij les vanuit zijn bed. De webcam toont wat er in de klas gebeurt, wij zien hem ook. We scannen oefenblaadjes en tekeningen door. Hij stelt ons vragen en wij antwoorden. Of andersom! Daaag Anton!

2 JULIE: WE MAKEN ‘SCHOOLTELEVISIE’. We monteren onze eigen programma’s voor ‘Biestteevee’. Online bekijken we thuis met onze ouders wat we uitspookten. Lachen!

3 4

LOUSIA: FRANS OEFENEN WE MET ONZE IPOD. Er staan zelfs oefeningen op om onze toetsen voor te bereiden. Thuis of in de klas: oortje inpluggen en ‘allez allez allez, roulez!’

ALEXANDRA EN BAPTIST: DIT DIGITALE SCHOOLBORD IS HANDIGER DAN EEN GEWOON BORD. Zullen we online ‘een Yeti’ voor je opzoeken? We maken mindmaps en geven spreekbeurten. Ook de filmpjes zijn vet: ’t is een goeie bioscoop!

5

6 SARA: KLAAR OM TE SJEEKEN*? Elke middag maken we live radio. Op ‘Radio Biest’ hoor je de vetste commentaren en de heetste hits. Eén druk op de play-knop en de speelplaats gaat overkop. Feestjeuuh!

LORENZO EN ZIJN ‘PETEKINDJE’: IEDERE ZESDE KLASSER ZORGT EEN JAAR LANG VOOR EEN KLEUTERTJE: We lezen ze voor, troosten ze op de speelplaats, brengen hen naar het toilet. Die verantwoordelijkheid is zaaaalig.

*sjeeken: Yetiwoord voor achterwerkwiebelend feesten op muziek.

-7-


Spelen: “Ik heb 20 Barbies verzameld. Ik kan ze uren van kleren doen wisselen. De Barbie met het blondste haar en meest roze kleren laat ik de spannendste verhalen beleven.” Wow: “Verhalen bedenken vind ik leuk. Liefde, haat, jaloezie, verlangen, spanning… mijn poppen beleven het allemaal.” Oeps: “Een verhaal spelen gaat vanzelf. Ik wil het leren op papier te zetten. Dan moet ik de karakters van alle personages laten kloppen met wat ze zeggen en doen. Niet simpel, wel straf.”

ALLE JONGENS DIE GRAAG MET LEGO SPE LEN, WORDEN INGENIEURS. ALLE MEISJES DIE UREN LAN G DE MANEN VAN MY LITTLE PONY KAMMEN, WORDEN KAPSTE R. NIET. EN TOCH VERTELT JOUW LIEVELINGSSPEE LGOED IETS OVER JE TOEKOMST. DE YETIKLASSERS ROMMEL EN TUSSEN HUN SPEELGOED EN KIJKEN NAAR DE TOEKOMST.

MARGOT: SCHRIJFSTER

BAPTIST: VERKOPER

Spelen: “Met een appel vertrekken en thuiskomen met een fietsband en een ananas. Ik hou van ruiltochten.” Wow: “Ik ben een prater. Ik durf naar vreemden stappen om de weg te vragen.” Oeps: “Zomaar wat kletsen, werkt niet. Ik denk na hoe ik mensen aanspreek. Van geld beheren, weet ik nu nog niets.”

-8-

VERBIND WAT SAMEN HOORT! IK SPEEL HEEL GRAAG MET ...

computergames Lego, K’nex, Mecano schilderen, tekenen, boetseren poppen voetballen verkleedkleren rolschaatsen, fietsen tv-kijken

EN MIJN TALENT IS ... Showbeest en 100% vriend elijk Zetelatleet en 100% buh euh Doorduwer en 100% con centratie Handdy Techno en 100% focus Groepsbeest en 100% reg elvast Teamplayer en 100% dyn amiet Doorbijter en 100% stunte r Creafladder en 100% sur prise


GIANNI: JOURNALIST

Spelen: “Ik vind Skype fantastisch. Met een micro en webcam telefoneer ik gratis via de computer. Ik kom alle verhalen te weten. Ik babbel uuuuuren.” Wow: “Alles aansluiten en installeren doe ik voordat mijn pa de handleiding nog maar heeft kunnen lezen.” Oeps: “Ik ga meer dan Engels en Frans moeten leren want ik wil reportages maken van over de hele wereld. Ik reis dan met micro, camera en laptop rond.”

MARTEN: ARCHITECT Spelen: “Met K’Nex heb ik een lichtschakelaar gemaakt. Het was prutsen en proberen tot het werkte.” Wow: “Ik plan graag en techniek vind ik boeiend. Ik werk graag met mijn handen.” Oeps: “Eerst proberen en dan nadenken, dat kan je niet als architect. Ik ga leren om heel precies en nauwkeurig te plannen en te tekenen.” LOUISA: LABORANTE Spelen: “Geef me papier, schaar, lijm, verf en vooral veel boetseerklei. Ik wil fantaseren en experimenteren.” Wow: “Kunst of chemie? Dan ga ik voor het werken in een labo.” Oeps: “Opgelet voor ontploffingsgevaar. Ik ga me moeten beheersen want zomaar wat bij elkaar gooien tot het BOEM zegt, klinkt voor mij fantastisch maar mijn collega’s zullen dat vast niet leuk vinden. Ik ga leren wat de grenzen zijn van het gevaar.”

-9-


DE HELD VAN MARTEN IS DJ VAN MILK INC:

REGI

ELKE MAAND GAAT YETI OP ZOEK NAAR DE UITBLINKER IN JOUW LEVEN. VANDAAG VERTELT MARTEN UIT DE YETIKLAS NAAR WIE HIJ OPKIJKT. gi is mijn idool! WAAROMd?muz“Re iek mengen. Straf Hij is stoer en kan goe t toch nog hoe hij met zijn handen in de luch muziek draait!”

EN IK?

“Op zolder bouwde ik met mijn broer een disco. Elk weekend oefen ik met laser, stroboscoop en bollenmachine. De lichtsturing maakte ik zelf! ‘No stress’ van Milk Inc is mijn happy-plaat.”

WAT MOET EEN DJ KUNNEN? “Hij zorgt voor sfeer. een

Als de mensen niet meer dansen, speelt hij andere nummer. Tussen de liedjes zegt hij in de micro: ‘Allee, goed meedoen!’ of ‘Let’s go!’”

LATER?

“Ik word later elektricien. Na mijn werk ben ik DJ op fuiven en trouwfeesten. Grote discotheken en festivals doe ik liever niet: ik ben graag thuis bij mijn familie. De wereld rondreizen zoals Regi is niks voor mij!” Cyrus – De held van Axel heet Gella – De held van Margo D heet Justin Bieber – De held van Margot V heet Mily De held van Sarah heet Channing Tatum – De held van Gianni heet Oscar Freire Jofre heet Ben 10 van held De – her Schumac Michael heet D van Michiel van Sien heet Michael Phelps – De held van Julie N heet Demi Lovato – De held - van de Caveye – De held

-10


JOUW DROOMVAKANTIE?

DOMSTE RUZIE? MICHIEL D:

“Op tennistraining mepte iemand een bal tegen mijn borstkas. Ik was niet boos maar het deed wel pijn. Het meisje zei de hele tijd: “Sorry, hoor. Sorry, he! Gaat het? Sorry! ...” Dat werkte op mijn zenuwen en we kregen toch ruzie.”

JENS: “In België is het

veel te druk met al die auto’s. Daarom trek ik de bergen van Canada in om een blokhut te bouwen. Als je drie dagen flink doorwerkt, lukt dat wel: bomen ‘schillen’, uithollen, vullen met mos en op elkaar plaatsen. Je hebt wel een boerenpaard nodig.”

JOFRE: “Mijn broer en ik speelden met geweertjes. Hij begon al meteen te schieten. Ik wilde eerst nog een kamp bouwen. Tijdens onze ruzie schoten we op elkaars gezicht. Ik kreeg er spijt van, want hij had veel meer kogels dan ik.”

JUDITH: “Ik ga ‘chillen’ op een

zalig wit strand in Hawaï. Dan eet ik heerlijke pizza (Hawaï natuurlijk!) in mijn hangmat. Af en toe laat ik me omdraaien zodat ik overal zo bruin word als een koekje van Petit- Lu! Jammie!”

LOUISA: “Sien en ik hinkelden terwijl het hard waaide. We zagen een stokje dat niet wegwaaide en wilden het allebei pakken. Toen wisten we onze plaats niet meer in het hinkelpark. Na die ruzie spraken we dagenlang niet meer tegen elkaar …”

ALEXANDRA: “In Hollywood wil ik filmsterren ontmoeten. Ik vraag hen dan foto’s en handtekeningen. Tussendoor bedel ik voor een rol in een film. Mijn Engels moet nog wel beter, maar met ‘five little ducks’ kom ik al een heel eind.” JULIE: “Ik wil mijn

familie in Vietnam gaan opzoeken. Ik ben er al één keer geweest, maar toen was ik nog heel klein. Daarom mocht ik van mama niet duiken. Ik verbrandde in de zon en kwetste mijn teen. Deze keer reis ik zonder ongelukken!”

MIJN DROOMVAKANTIE:

MARGOT:

YETI VRAAGT WAAAAT?! YETI STELT ELKE MAAND EEN SIMPELE VRAAG AAN DE YETIKLAS … EN AAN JOU.

“Op een morgen wilden mijn tweelingzus en ik dezelfde broek aandoen. Daar kwam ruzie van. ‘’t Is al goed,’ zei Eline plots, ‘doe jij maar!’ Maar toen vond ik dat zij die broek moest aandoen. Daar hebben we dan nog eens ruzie over gemaakt.”

MIJN DOMSTE RUZIE:

-11-


WELKE VAKANTIEGENIETERD BEN JIJ? UIT WELK LICHAAMSDEEL VERWIJDER JIJ DE BATTERIJEN EN IN WELK PLEKJE PROP JE EEN TURBO-SET BIJ? STA JIJ ZO OPEN VOOR NIEUWIGHEDEN DAT HET TOCHT? DOE DE TEST EN BEPAAL HOE JIJ HET LIEFST JE ZOMER DOORBRENGT. 1. JE BENT OP CITYTRIP MET JE OUDERS IN PARIJS. PLOTS BEN JE HEN KWIJT. QUE FAIS-TU?  A. Vive ma liberté. Ik duik het eerste het beste museum in. “Bonjour, madame Mona Lisa, ça va-keus?”  B. Ik zoek op het plan de Seine. Aan de oever van die rivier wil ik wel wat zonnekloppen.  C. Ik trek een spurtje naar het station en koop een ticket naar Brussel-Zuid. Parijs is oersaai, er beweegt te weinig. 2. JE WORDT WAKKER IN EEN TENT. JE ANDERE VIJFTIEN KAMPGENOTEN SLAPEN NOG. WAT DOE JE?  A. Eerst is eerst! Ik sluip uit mijn slaapzak en spring in de beek. Ik gil iedereen wakker en ga dan eitjes bakken.  B. Ik draai me nog eens om. Voor 11 u ‘s ochtends kom ik mijn nest niet uit.  C. Ik knip mijn zaklantaarn aan en lees in ‘het Grote Overlevingsboek’. Ik sla kneepjes en tips op in mijn hoofd.

-12-

3. HET IS VIER AUGU STUS EN HET REGENT AL HEEL DE VA KANTIE. WAT DOE JE?  A. Ik werk verder in de kelder aan mijn loungebar. Mijn game-vriendjes wa gen zich samen met mij aan het wereldrecord bowling op Wii.  B. Fijn. Dat betekent dat ik vandaag voor de tweede keer boek vier van Harry Potter uitlees en aan nummer vijf beg in.  C. Ik trek mijn zwembro ek aan en loop op mijn blote sokken naar het gemeen telijk zwembad. Nat worden doe je toc h.


Slecht weer tijdens de vakantie? Ga lekker liggen voor deze prachtdocumentaire. In ‘Turtle: an incredible journey’ wordt een kleine schildpad gevolgd op zijn reis langs het pad dat zijn voorouders al eeuwen volgen. De schildpad reist van Florida, via de Golfstroom en de Noordatlantische Zee naar Afrika en weer terug. Een aanrader voor liefhebbers van films als ‘March of the Penguins’. Yeti geeft er 5 van weg. Stuur een kaartje voor 5 juli met je naam en adres naar: Yeti - Turtle - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel

PUNTEN GETELD? DAN WEET JE WAT JE BENT!

5-8 CULTUURVRETERD 9-12 STRANDLIGGERD 13-16 SPORTFRIEKERD 1. 2. 3. 4. 5.

4. JE ZIT BOVENOP EEN PAARD. VOOR JE LIGGEN NEGEN HINDERNISSEN. WAT DOE JE?  A. Ik knijp mijn ogen tot spleetjes en tik zacht met mijn hielen in de flanken van Zohra. “Juju paardje!” Ik ga voor een foutloos parcours.  B. Ik leg me plat op het paard en roep: “Zeg het maar wanneer we er zijn, Zohra!”  C. Ik concentreer me op de mensen naast de piste. Ik beeld me in dat zij cowboys zijn en ik een indiaan.

a=1 a=2 a=2 a=3 a=2

b=2 b=1 b=3 b=1 b=3

c=3 c=3 c=1 c=2 c=1

5. TUSSEN JE TENEN KRIEBELT HET STRANDZAND NAAR BOVEN. DE ZONNEBRANDOLIE SIST OP JE VEL. WAT DOE JE?  A. Ik zink op mijn knieën, glimlach gelukzalig en werp een kushandje naar mijn vrien din de zon.  B. Ik graaf me in tot de nek. Mijn kleine zus leest in ruil voor een ijsje het boek ‘Egy pte, pyramides en papyrus’ voor.  C. Ik check mijn badpak en spurt naa r het water. «Wie het laatst in Engeland is, is een bruin stukje zeewier met blaasjes!»

-13-Alweer een produktie van Lag Allemaal!

-15-


Leer het geheim van goede antwoorden zoals ‘huiswerk’ en ‘ik wil dokter worden’. Vergeet voor een keer ‘buheuh’ en ‘kweenie’.

“Binnenkort is het vakantie. Jammer, want ik kan juf Vera echt niet missen. Ik wil haar tijdens de vakantie nog blijven zien. Wat moet ik doen, Paniekman?” (Dirk)

-16-

Fout antwoord

Beter antwoord

Schitterend antwoord

Ontvoer je juf zachtjes. WikKel haAr in eEn dekentje en verstop haAr in de kofFer van de auto voOr je naAr Benidorm vertrekt. Ter plaAtse aAngekomen verf je haAr gezicht bruin en zeg je tegen je ouders dat je eEn SpaAnse vriendin hebt leren kenNen. Ze heEt JufFos Veros.

VraAg aAn je juf of je tijdens de vakantie haAr hond mag komen uitlaten, haAr auto mag wasSen en haAr voeten mag masSeren.

OrganiseEr tijdens de vakantie stiekem met de hele klas eEn jufpicknick. Zorg dat je juf niets merkt. Ga bij haAr thuis op visite en verRas haAr met zelfgebakKen wafels, eEn glaAsje prik en eEn fietstochtje.


-17-


-18-


doehetzelfrubriek

DEZE MAAND WORD JIJ DE REIZIGER DIE ELKE MAAND ZEGT YETI: DOE IETS! WANT TIENERS ZIJN FIKSERS. TURBOTRIPRIJP. WAT? NU AL KLAAR? EM AAN DE ALPEN UITLEGT WAAR ZE OP DE KAART LIGGEN. EXTRE ETI.BE TIEY REDAC STUUR JE FOTO’S NAAR

1 2 3

Vang je zomer. Verzamel in doorzichtige plastic potjes vanop elke plek die je deze zomer bezoekt de mooiste steentjes, gedroogde zeesterren, bloempjes langs de kant van de weg, restjes van die superpizza, snorharen van je lievelingspony ... en bouw in augustus een herinneringsmuur op je nachtkastje.

Maak jouw reiskoffer uniek! Stap de kringwinkel binnen en koop voor 2 euro een oude valies. Kleef een wereldkaart op de binnenkant. Duid aan waar je heen wil. Neem een pot verf, spuitbussen en stickers. Zet je naam in het groot op de koffer. Bij het uitladen van de bus spot jij als eerste jouw blinkend reisding. Laat je knuffel de wereld zien! Neem een wegwerpcamera of een digitaal fototoestel en trek je knuffel bij het Atomium, op het strand van Oostende, in de trein naar Spanje, bovenop die boomhut. Na de zomervakantie maak je zijn dagboek met zijn spannendste foto’s.

FIKS JE REISKOFFER

4

Maak een overlevingskit. Verstop in je koffer een mini-overlevingspakket met drie stuks noodrantsoen van je lievelingssnoep, mini-tubes shampoo en haargel, een foto van je beste vriend(in) met het telefoonnummer op de achterzijde, de Yetikaarten van p. 22, een kopie van je paspoort, je lievelingsliedje op cd of mp3.

5

Ontvoer je huisdier. Boor gaatjes in je koffer, zorg voor speeltjes, voedselbrokjes en vers water via een buisje. Maak een kijkvenstertje en een streel-opening. Neurie of hoest heel de tijd zodat niemand het gemiauw of geblaf opmerkt.

-19-


VRAAG HET AAN JOS DE VRAAG VAN HELEEN (11)

2. VRAAG UITLEG

WIL DE SCHOOL DAT JIJ JE JAAR OVERDOET, DAN IS DAT OMDAT ZE ERVAN OVERTUIGD IS DAT HET VOOR JOU DE BESTE OPLOSSING IS. SOMMIGE KINDEREN HEBBEN MEER TIJD NODIG OM DINGEN TE LEREN. IK STEL WEL VOOR DAT JE ZELF OOK MET JE JUF PRAAT. VRAAG MEER UITLEG.

“DE JUF HEEFT BESLIST DAT IK EEN JAARTJE BLIJF ZITTEN IN DE VIJFDE KLAS. OMDAT METEND REKENEN, TAALBESCHO UWING EN FRANS ZO MOEILIJK GAAN. MAAR IK WIL HELEMAAL NIET BLIJV EN ZITTEN ! AL MIJN VRIENDEN GAAN NAAR DE ZESDE KLAS. IK ZIT AL SINDS DE KLEUTERKLAS MET HEN SAMEN! IK BEN ZO ONGELUKKIG EN BOOS. MAG DAT WEL, IEMAND VERPLICHTEN OM EEN JAAR OVER TE DOEN?”

1. JA

- AI AI AI HELEEN. DAT IS NIET PRETTIG. WELKE JUF KLEEFT NU SUPERLIJM OP DE ZITTING VAN JE STOEL? MAAR HET ANTWOORD OP JE VRAAG IS ‘JA’. HET IS DE SCHOOL DIE BESLIST IN WELK LEERJAAR JIJ THUISHOORT. OVER DE OVERSTAP NAAR EEN VOLGEND LEERJAAR BESTAAN GEEN REGELS. JE JUF EN DE SCHOOL BEPALEN ZELF HOEVEEL PUNTEN JE MOET HALEN EN OF JE KLAAR BENT VOOR EEN VOLGEND LEERJAAR.

4. ECHTE VRIENDEN BLIJVEN VRIENDEN

t Is al goed. Blijf dan maAr staAn.

SorRy juf, maAr ik wil echt niet blijven zitTen.

3. TOT JE NEGENTIGSTE IN DE VIJFDE KLAS

OF JE DAN KEER OP KEER OP KEER OP KEER... KAN BLIJVEN ZITTEN? NEEN. JE KAN NOOIT LANGER DAN ACHT JAAR IN HET GEWOON LAGER ONDERWIJS DOORBRENGEN.

MAAK GOEIE AFSPRAKEN MET JE KLASGENOTEN NU. VRAAG HEN OM JE NIET TE LATEN VALLEN. IN DE JEUGDBEWEGING, DE SPORTCLUB OF DE TEKENACADEMIE TELLEN SCHOOLJAREN NIET, MAAR JE LEEFTIJD. TREK JE OP AAN DE MOMENTEN DAT JE HEN WEL ZAL ZIEN. MAAK NIEUWE VRIENDEN BIJ JE NIEUWE KLASGENOTEN.

-20-


-21en menin China, zoek ad st n ee g, jin embad. In Nan gemeentelijk zw t he in g in el sen afko ren? 9 bekende figu Herken jij ook

/ Cosy Oplossingen: Eindredacteur Yeti: Dirk Neyens / Victor / Verbiest / Kinky

/ Paniekman / Justin Bieber / Boma / Avatar


Helpkaarten voor op reis zeg het met yeti!

1. TOON DE KAART 2. KIJK ERNSTIG, ANGSTIG, VRAGEND OF VROLIJK 3. LAAT JE HELPEN

NOOIT MEER MET JE MOND VOL TANDEN IN DE BUITENLANDEN! DEZE KAAR TEN ZIJN VAN ONSCHATBARE WAAR DE, WANT ZE ZIJN BRUIKBAAR OP ELKE PLE K OP AARDE. KNIP ZE UIT, STEEK ZE OP ZAK EN VOEL JE ALS EEN VOLBLOED TALEN KENNER OP JE GEMAK. PRETTIGE VAKANT IE!

PARDON, IK DENK DA T MIJN TEENSLIPPER IN UW ZWEMBROEK ZIT.

IS HET NOG

STRAND? IS DIT EEN OLIEVRIJ

VER NAAR HET TOILET?

-22-

U ZIET ER BEESTIG UIT . MAG IK U KUSSEN?


IK BEN GEEN ATTRAC TIE. GELIEVE MIJ NIET TE FOTOGRAFEREN, DANK U.

KUN TU

ME RED DEN UIT D EZE ZAN DST ORM ?

SOEP. VLIEG IN MIJN N EE IT Z ER OBER,

KUNT U ME DE W EG

WIJZEN NAAR...

HEEFT U MIJN OUDERS GEZIE N?

BAAR IS? BENT U ER ZEKER VAN DAT DIT EET

AART. IKBARE K U R B N E EIG IER ZELF JE TEKEN H

-23-


Elke maAnd maAkt eEn klas in VlaAnderen Yeti. Dit is de laAtste Yetiklas van dit schoOljaAr! De zesdeklasSers uit Waregem vind je alLemaAl terug op wWw.yeti.be bij ‘foto’s’! Ben jij eEn vijfdeklasSer? en wil je volgend jaAr dolgraAg meEdoen?

WORD

YETIKLAS

Schrijf dan NU eEn leuke mail naAr redactie@yeti.be. Of stuUr eEn brief naAr Yeti, Koning Albert II-laAn 15, 1210 BrusSel. Vertel ons waArom jouw klas Echt volbloed Yeti is. VerwitTig je juf of meEster van volgend jaAr. VraAg of hij/zij akKoOrd gaAt. Vermeld je naAm, je klas, je schoOl en het adres. Wie weEt kampeErt Yeti volgend jaAr eEn paAr dagen bij jou op schoOl. SucCes

““We We gaan binnenkort op schoolreis. Ik mag niet mee van de meester omdat ik soms te druk doe in de klas. Moet ik dan als enige thuis blijven?! Is dat een reden om niet mee te mogen?”

Oneerlijk behandeld? Rechten van jongeren worden soms geschonden. Op school, in de jeugdbeweging, sportclub, ... Maak je dat ook mee? Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.

www.kinderrechten.be 02-552 98 00 kinderrechten@vlaamsparlement.be

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 9 nr. 77 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yeti.be - abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 96 85 - e-mail: info@yeti.be, website: www.yeti.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 8 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks!

-24-

Hoofdredacteur: Leo Bormans  Eindredactie: Dirk Neyens, Wouter Kersbergen  Redacteur: Bavo Wouters, Wim Vercruysse  Secretariaat: Bavo Wouters, Souadia El-Moussaoui  Vormgeving: Peter Mulders, Tim Sels, Mieke Keymis  Sites en multimedia: Michel Aerts, Toon Van de Putte  Cartoons: Nix, Schoofs  Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be  Verantwoordelijke uitgever: Jo De Ro, Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.