Yeti 21

Page 1

Yeti 21 - maart 2004


Verschrikkelijk bijtschrift maart 2004

Yeti. Op . Welkom bij , beste lezers ameblok. Goedenavond staat een recl not. van deze Yeti t. Veel kijkge de achterkant enkel nog luch Daarna is er

De staart v

an Yeti

Tine (11) opent deze Yeti met gesloten ogen. Ze heeft blauwe plekken en blinde vlekken. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Tine kreeg thuis slaag en haar stiefvader deed haar pijn. Meer dan 87% van het geweld op kinderen gebeurt binnen de familie. Sluit jij je ogen?

© Belga

De kop van Yeti

DOEN • Ken jij je rechten? Doe de test • Waar of niet waar?

0 8

0 4

WINNEN • GRATIS BOOM • Brave varkens en andere prijzen

{puberpoll}

VRAAG VAN DE MAAND

Mogen tie ners van 1 2 jaar naar een fuif gaan? ● JA ●

NEE Surf naar w ww.yetiw orld.be/po geef je gekr ll en uide mening. Je ziet onmid wat de ande dellijk ren ervan de nken.

1 2

1 4

0 6

LEZEN • Het geheim van Tine • Lekker stuk • «Auw», zei de pijnboom.

1 2


(oplossing op Tuizentfloot)

N VAN O

«WOI ZE

Peuselhappie = snack

Forfrie = gratis

Il = stout

Ruppie = geld

Gruntig = grappig

Techtig = vals

Smellen = stinken

Floerk = zot

Pimpel = niet simpel

Woehaaah = ssjjtt

Chiwawa = joepie

Knoert = kop

Breinbol = hoofd

Poinkpoink = vering

Moeffie = film

Zwuimen = zweetduimen

Wak of wally = populair

Pierenpikker = kip

Xieyu = tot ziens

Huidenstebinnen = binnenstebuiten

Zimmelen = zeuren

Toekopakabien = slag

Producenten = ouders

Airsmile = glimlach

Fix = in orde

Holtor = monster

Blufbeller = gsm

Aisem = adem

Vlijmvlammers = vuur

Slurfen = zich suf surfen

Weutje = nieuws

Grrrr = hallo

ZEG NIET… MAAR ZEG:

DS YETISCH - NEDERLAN MINI WOORDENBOEK zeggen ? ch tis in het Ye n zi e d en lg ik Kan jij de vo ut ben als dat ik sto t. e n e re u ck e a z ip als sn k e ouders e ig ir p p la u ra p g Mijn n een po de kop va

ILST!»

W A: ee at is dit? B: de n luch nieuw e Mar tballon s-s C: een atelliet Zoek voetba de op lossing l in

deze Y eti!

DAMES EN HEREN, DE YETIKLAS IS DOL OP APPELEN EN LEREN.BLINDE VLEKKEN, BLAUWE LAUWE PLEKKEN

BLAUW

«HET DEED ZO’N PIJN», ZEGT TINE. «ELKE ELKE DAG WAS EEN DAG TEVEEL. IK WOU ER EEN EIND AAN MAKEN.» TINES STIEFVADER MISHANDELT HAAR. HAAR MOEDER DOET ER NIETS AAN. OP SCHOOL VOELT TINE ZICH VEILIG MAAR DURFT ZE NIET MEE TE TURNEN. HAAR LICHAAM STAAT VOL BLAUWE PLEKKEN. «ALS ALS DE BEL GING, WERD IK BANG. WANT DAN MOEST IK WEER NAAR HUIS, NAAR HEM.» TWEE TOT DRIE LEERLINGEN PER KLAS HEBBEN TE MAKEN MET KINDERMISHANDELING. SLUIT JIJ JE OGEN?

{DOSSIER KINDERMISHANDELING}

CECILE, 12 JAAR

TINE, 11 JAAR

«Papa en mama zijn een jaar geleden uit elkaar gegaan. Op een dag stapt mama’s nieuwe vriend, mijn nieuwe papa, de keuken binnen. Hij heet Roger en heeft een groot cadeau bij. Hij geeft me drie kussen. Zijn stoppelbaard schuurt over mijn wang. Hij ruikt raar. Hij zegt dat ik een mooi meisje ben. Maar soms heeft hij alleen maar kritiek op mij. Wat moet ik eigenlijk geloven? Op een avond is mama weg. Ik kijk naar de Simpsons. Hij kruipt naast me in de zetel en streelt me overal, ook onder mijn t-shirt. Ik verzet me hevig en knijp uit alle macht mijn benen dicht. Zijn hand doet pijn. Plots geeft hij me een harde slag in mijn gezicht. Snikkend laat ik hem doen. Ik vind mezelf vies. De dag erna geeft hij me nieuwe schoenen, blauwe Nikes. Zo gaat het dikwijls.»

«Ik moet altijd de afwas doen. We zijn thuis met zes. Ik krijg altijd de schuld als er iets fout gaat. Als ik een bord of een glas breek, moet ik het van mijn zakgeld betalen. Soms krijg ik als straf geen zakgeld. Toen ik mijn broer een keer van mama’s knie zag afglijden, vroeg ik of ik daar mocht zitten. Ze zei nee, je bent te mager. Ik was toen 7 jaar. Het lijkt wel of mijn mama me haat.»

SIEN, 12 JAAR

«Ik Ik heb bij de Aldi eens een moeder gezien die haar zoontje letterlijk een schop gaf. Ze liep snel door en ik stond daar. Wat doe je dan? Ik voelde me achteraf niet prettig omdat ik eigenlijk niks deed. Ik denk wel dat ik de kinder- en jongerentelefoon zou bellen, als ik wist dat mijn buurmeisje slaag krijgt. krijgt.»»

66 % van het seksueel misbruik op kinderen gebeurt in het eigen gezin .

ROB, 10 JAAR

«Na school blijf ik altijd nog wat rondhangen. Wat moet ik anders doen? Thuis wacht niemand op me. Mama werkt altijd laat en papa zie ik alleen ’s morgens aan tafel. Als ik thuis kom staat alleen Brekkie, mijn kat, me op te wachten. Ik vertel hem over school, over mijn vrienden. Ik smeer een boterham en kijk tv. Ik ben altijd alleen in dit grote huis. Kon ik maar op school blijven.»

JEROEN, 9 JAAR

«Voor de turnles begint, staan we samen in de kleedkamer. Bij het omkleden zie ik dat Jeroen op zijn rug onder de blauwe plekken zit. In de klas heeft hij ook altijd hoofdpijn. Als ik hem vraag of hij gevallen is, draait hij zich om. Tijdens de les helpt de meester Jeroen op een klimrek. Hij grijpt hem bij zijn arm. Jeroen trekt met een snelle beweging zijn arm terug. Hij zegt niets en loopt stilletjes verder. Zou Jeroen thuis slagen krijgen?»

VICKY, 9 JAAR

«Ik kijk televisie en dan gebeurt het weer. Mama wordt heel boos. Ze trekt me aan mijn staart overeind. ‘Ruim je schooltas op’, schreeuwt ze en ze begint te slaan. Het doet pijn en ik ren naar mijn kamer. Ik kruip huilend in bed. Waarom doet mama dat toch iedere keer?» De vertrouwenscentra: Vlaams-Brabant 016 30 17 30 Antwerpen 03 230 41 90 Limburg 011 27 46 72 West-Vlaanderen 050 34 57 57 Oost-Vlaanderen 09 216 73 30 Brussel 02 477 60 60 Mailen kan naar kindinnood@az.vub.ac.be De kinder-en jongerentelefoon: 078 15 14 13 De website www.kindermishandelingleuven.be heeft alle informatie.

Wat doe je?

Herken jij deze verhalen? Is er iemand in je gezin die jou mishandelt? Laat het iemand weten. Je moet het echt vertellen. Twijfel niet en zoek direct hulp bij een vriend, een leerkracht, een huisarts… Maar soms is er niemand of durf je niet. Waarschijnlijk word je ook bedreigd: «Zeg het tegen niemand of…!» Bel naar een vertrouwenscentrum of naar de kinder- en jongerentelefoon. Zij zullen naar je luisteren en zeggen wat je kan doen. Niemand mag kinderen pijn doen.

U ULP-HU LP- H LP- HULP-H U HU LP- HULP-H U HUL P-H ULP- H U LPHULP ULP- H U LP- HULP -HU LP- H LPP-H H -HU LP- H LP- HUL U LP- HULP ULP-HULP-HULPHU P-H PHUL ➜ Het meisje op deze foto komt niet voor in het artikel. Haar gevoelens wel. (© Tobias Nilsson)

Yeti 21 5


Ben je een citroen, een druif of een mango? Laat je je liever persen, plukken of versnijden? Duik in de fruitmand en zie wat er gebeurt. Kruis aan: A - B of C.

Ja? Hoezo? Waar? Wanneer?

Hiha!

Neen, dankjewel. Ik blijf liever thuis.

Een feestje?

Je zet snel iets op papier en wacht af.

Je wacht tot het antwoord op het bord komt.

Je rekent alles tien keer na tot je het juiste antwoord hebt.

Een vervelend vraagstuk?

Soms.

Altijd.

Nooit.

Je bloost als je plots veel aandacht krijgt.

M I N I T E S T

F R U I T I G E

Natuurlijk. En morgen vertel ik je weer een andere.

Neen, maar vertel op.

C C C C

B B B B

Laat me niet lachen. De meeste moppen zijn flauw.

A A A A

Ken je de nieuwste mop?

Je bent een citroen stevig karakter, volhouder, weinig drukte in je vriendenkring, humor is niet echt je ding Vooral

6 Yeti 21

Je bent een druif: lief, nooit eenzaam, veel vrienden, soms wat meeloperig Vooral

O P

S C H O O L

❒ ❒

❒ Leerlingen uit het vijfde en zesde gaan in de andere klassen vertellen waarom fruit zo gezond is. In de schoolrefter limonades en frisdrank vervangen door vers fruitsap. Elke week een vaste fruitdag voor de hele school. Balpennen en stiften uitdelen met fruitgeur. Een miss Aardbei en mister Peer verkiezingsshow organiseren. De drankautomaat vervangen door een fruitmachine.

«Het fruitactieteam slaat toe», zegt Kristof. «We zijn in actie geschoten», zegt Sara. De hele school hangt vol posters met slogans “Blijf niet staan. Eet een banaan”, “Snoep fruit”, “Eet fruit”, “Eet meer fruit”, “Eet veel meer fruit”. «De posters maken en ophangen is fase 1 van het plan», zegt Michaël, «en fase 2 is ook al gestart». «Alle klassen hebben van ons een brief gekregen over een tekenwedstrijd die wij bedachten», zegt Leila. «Per leerjaar kiezen wij achteraf de mooiste tekening.» En fase 3? «We gaan nu een poppenkastverhaal bedenken», zegt Nicky, «dat lijkt ons de beste manier om kleuters te vertellen dat ze elke dag 1 tot 3 stukken fruit moeten eten.» En fase 4, 5, 6? Met welke ideeën wil jij in je school starten?

F R U I T

M A A N D A G

Je bent een mango sterk, grappig, een beetje slordig en verstrooid, problemen los je snel op

A B C

H�EE, R LEKKEK STU

Vooral

M E E R

DE FRUIT FREAKS F R U I T D A G

HOEVEEL STUKKEN FRUIT ZITTEN ER DAGELIJKS IN JE BOEKENTAS? EEY IJ ELKE DAG TWEE TOT DRIE STUKKEN FRUIT? GEURT JE SCHOOL OP 15 MAART EXTRA FRUITIG? BIJNA ALLE SCHOLEN IN VLAANDEREN (EN OOK HEEL WAT KANTOREN EN FABRIEKEN) MAKEN VAN DIE DAG EEN FRUITDAG. DAT MOET DAN DE START ZIJN OM ELKE MAANDAG EXTRA FRUIT TE ETEN. SCHILLEN! DE YETIKLAS UIT AALST PERS ER ALLES UIT.


DE FRUIT FREAKS

Yeti 21 7

E, M H�EKKER LESTUK

A A N D A G

F R U I T D A G

Antwoord C. Vijfde- en zesdeklassers uit Zambia maken zelf ballen van plastic zakken of afval. Een bal in de winkel kost € 40. Daar moet een Zambiaan een maand voor werken. En hoelang moeten je ouders daarvoor werken? Vraag het thuis.

1 = niet waar (wel: evenveel) / 2 = niet waar (wel: evenveel) / 3 = waar / 4 = niet waar (wel: het gezonde zit in heel de appel) / 5 = waar / 6 = waar / 7 = waar / 8 = niet waar (wel: bruin en volkorenbrood zijn gezonder) / 9 = niet waar (wel: meisjes eten gezonder) / 10 = waar / 11 = waar

D E WA A R H E I D Z I T I N D E P I T

WAAR

Bananen groeien recht aan de bomen. Rode appels zijn rijper dan groene. Van pruimen krijg je krampen. De Yetiklassers haalden kook- en andere wetenschap-

pelijke boeken uit de bib, volgden zoete links op internet en haalden alles door de fruitmixer. Wat is zo waar als een banaan en zo scheef als een peer?

1. In een kilo aardbeien zit meer suiker dan in een kilo citroenen. 2. Je lichaam heeft in de winter meer voeding nodig dan in de zomer. 3. Groenten in blik bevatten evenveel vitamines als verse groenten. 4. Het gezondste van de appel zit vlak onder de schil. 5. Sla is 95% water. 6. Een tomaat is een stuk fruit. 7. De vitamines in fruit gaan verloren in confituur. 8. Bruin brood is even gezond als wit brood. 9. Jongens eten evenveel fruit als meisjes. 10. Een kiwi is sneller rijp als die bij een appel ligt. 11. Vers fruit en rauwe wortelen eten maakt je slimmer.

NIET WAAR

2. Zoek je po wer voor je br ein? De suikers in fru it helpen je he rsenen.


KEN JIJ JE RECHTEN? YETI’S SCHEVE RECHTENTEST

«VLIEG IK ACHTER TRALIES ALS IK EEN VRACHTWAGEN VOL MET PLAYSTATIONS STEEL?» VRAAGT JEROEN. «EN MAG PAPA ZOMAAR MIJN E-MAILS LEZEN?» KINDERRECHTEN KUNNEN SOMS AARDIG KROM KLINKEN. «WIJ HEBBEN OP ONZE SCHOOL HET RECHT OP ZWIJGEN, LUISTEREN EN STILZITTEN», ZEGT SILKE. HOE GOED KEN JIJ JE RECHTEN? DOE DE TEST.

1 Heb jij als tiener rechten? ● A - Natuurlijk niet. Je moet gewoon luisteren naar je ouders. ● B - No way. Je hebt pas rechten als je 18 bent. ● C - Ja natuurlijk, kinderen hebben rechten. Dat staat in het Kinderrechtenverdrag. 2 Alle kinderen zijn gelijk. Wat betekent dat volgens jou? ● A - Euh… Alle kinderen zijn even klein en maken evenveel lawaai. ● B - Ros, lang, zwart, arm… Alle kinderen zijn anders, maar iedereen is evenveel waard. ● C - Alle kinderen hebben genoeg te eten en gaan allemaal naar school. 3 Mag je papa jouw brieven openmaken of e-mails lezen? ● A - Nee, jouw post is van jezelf. Dat is een recht. ● B - Ja, omdat hij je papa is heeft hij dat recht. ● C - Zolang je nog geen achttien bent, mag dat. 4 Je bent 12 en je ouders gaan scheiden. Wat nu? ● A - Je moet verplicht bij je oma gaan wonen en elke avond naar Mooi en Meedogenloos kijken. ● B - De rechter kan eerst luisteren naar wat jij wil. Hij beslist daarna wat er met je gebeurt. ● C - Enkel je moeder mag beslissen of je bij haar blijft of bij je vader. 5 Je krijgt thuis geen zakgeld. Mag dat zomaar? ● A - Ja, maar alleen als mijn ouders een goede reden geven. ● B - Nee, ieder kind heeft recht op minstens 5 euro per maand. ● C - Ja, mijn ouders dragen de portemonnee dus zij beslissen. 6 Je ouders zijn katholiek, maar jij wil graag moslim worden. Wat nu? ● A - Dikke pech, maar je mag niet zomaar geloven wat je wilt. ● B - Geen probleem: je mag zelf kiezen wat je wil geloven. ● C - Het mag, als je maar geen hoofddoekje gaat dragen. 7 Je hebt een clubhuis waar je na school met vrienden samenkomt. Je moeder wil dit verbieden. Mag dat? ● A - Ja, je ouders hebben het recht te bepalen met wie je omgaat. ● B - Nee, kinderen hebben het recht om samen te zijn, zolang je niemand lastig valt. ● C - Dat mag want pas vanaf je twaalfde mag je zelf je vrienden kiezen. 8 Stel, je hebt een vrachtwagen vol Playstations gestolen en de politie pakt je op. Wat dan? ● A - Miserie. De jeugdrechter zal maatregelen nemen. ● B - De rechter geeft je een gevangenisstraf. Kind of geen kind. ● C - Als je flink huilt en zegt dat je het nooit meer zal doen is er niets aan de hand. Tel je punten op. De uitslag vind je rechts. 1 2 3 4 8 Yeti 21

-

A A A A

= = = =

3 3 1 3

-

B B B B

= = = =

2 1 3 1

-

C C C C

= = = =

1 2 2 2

5 6 7 8

-

A A A A

= = = =

2 3 2 1

-

B B B B

= = = =

3 1 1 2

-

C C C C

= = = =

1 2 3 3

100% S R A A K CHT RE


De juiste oplossingen: 1=C, 2=B, 3=A, 4=B, 5=C, 6=B, 7=B, 8=A

Ligt je score tussen: 20 - 24: Jij weet niet al te veel van de rechten van het kind. Je hebt het recht om te weten wat je rechten zijn. Die vind je op www.kinderrechten.be 13 - 19: Deze score is een zilveren medaille waard. Je hebt thuis of op school zeker al iets gehoord over kinderrechten. Bijleren is nooit verkeerd, hoor. 8 - 12: Proficiat! Jij zou zo kinderrechter kunnen worden. Je bent meer dan goed op de hoogte. En vergeet niet: je rechten zijn er om voor te vechten!

MEG Hoe A… scho hard k FOO linke ol? H N n e leerk j rach b jij er i ouw rec nspr Meg t naa aa hten o a r hoe foonboe je voor k? Luist p krijg je meer kje verte stellen? I ert je in en n lle en o . Vraag spraak o n leerlin het ntde k de ernaar b p schoo gen l kan ij je gehe leerl ime acti leerkrac ht inge etips n. voor

��������

������

Yeti 21 9


«Speelplaatsen zonder papiertjes op de grond? Straten zonder stinkende auto’s? Een mooie droom», zegt Thomas. «Veel groene jongens ga je hier niet vinden», zegt Jolien. Valt de Yetiklas door de prullenmand als ze de K-test Milieu doen? Waar staat de groene vuilbak en de blauwe en de gele? Nooit van gehoord? «Krijgt de klas bonuspunten als ik mijn t-shirt van Greenpeace aan trek? Please? Please?»

«Ik gebruik kringlooppapier en ander milieuvriendelijk materiaal.» «Ik gebruik altijd de twee kanten van een blad. Als je te lang met de punt van je vulpen op je blad blijft staan heb je wel een vlek op de achterkant. Lastig.» «De juf geeft hier het goede voorbeeld. Als zij schoolmateriaal uitdeelt is dat altijd milieuvriendelijk: potloden zonder lakverf, stevige houten meetlatten, kringlooppapier...» «Ik ken geen winkel in de buurt waar ze milieuvriendelijk materiaal verkopen. Ik heb er eigenlijk nog nooit naar gevraagd. Foutje van mij?»

S E T K K I N G A MILIM-SPECIAL -SPECIAL 10 Yeti 21

«Ik ben zuinig met energie (lichten, verwarming, water…).» «In mijn kamer struikel je bijna over de buizen van de verwarming. Ik hoef mijn radiator niet op te zetten.» «Hoe pikkedonker de nacht is weet ik niet. Mijn radio heeft een blauw lampje. Leuk om ’s nachts naar te kijken. En dan komt er ook nog eens licht van de straat binnen via de spleten in de gordijnen.» «Lichten uitdoen en deuren sluiten, daar zijn wij, tieners, niet echt sterk in. Ouders kunnen daar zo over zeuren. Zij willen dat omdat dat geld uitspaart. Misschien moeten we harder ons best doen. Het is ook goed voor het milieu.»


«Ik gebruik een brooddoos in plaats van aluminiumfolie.» «Sinds de kleuterklas gebruik ik een brooddoos. Dit moet nu ondertussen mijn vierde doos zijn, denk ik. Mij zal je niet betrappen met aluminiumfolie.» «Salami met choco. Ik gruwel van door elkaar gerammelde boterhammen in mijn brooddoos.» «Boterhammen in aluminiumfolie smaken naar elektriciteit. Dat zal puur een gedacht zijn maar zo zit dat bij mij. Er gaat niets boven mijn oude trouwe brooddoos.»

U E I L I M T f e l de ju ver? opt d s? Lo ts? Staat schoolvij al je schoo op e j t s a e a z t k l d a s l n e e n p g a t D Kvo ni eel chool over de sp e verzorge ippenhok? uit met de ilieu. s e j et es t en in m r op et k Zijn e n kruiwag aterplantj ieren in h ilim. Test h het dome M I e p e L n w A MI cteur met e arzen aan leerlingen bij Kinga M.be en klik o och bent ka G N I e e n t K a dir nd dan score world met l . Hoe Rape hoog www.yeti ls je daar elf testen z j? En a je ook je ben ji groen

? Een ba t na sport la . p n j e ri m e tt m a o 1. Is je b kiwi zijn energieb n e e n naan e

«Onze school werkt aan een groene omgeving.» «Naast de grote speelplaats is er een speeltuin. Dat is de groenste plek van de school: struikjes, bomen, gras. Meer milieuvriendelijke dingen zijn hier niet, de drinkfonteintjes even niet meegerekend.» «Als er iets goeds moet gebeuren voor het milieu dan moet het van onze juf komen. Hier in de klas houden we het papierafval apart. Ik denk niet dat de school zelf daarmee bezig is. Onze juf zou het wel zien zitten dat we met ons klasje in een natuurreservaat gaan werken of zo.» zo.

«Ik werp papiertjes, verpakkingsafval of blikjes in de juiste vuilnisbak.» «De garage thuis staat vol dozen. Mijn papa heeft dat geregeld. Voor alle soorten afval is er een apart bakje. Maar waarom zou hij die kroonkurken verzamelen?» «Ik reageer als Sara op de speelplaats een papiertje gooit. Als het een zesdeklasser is zwijg ik. Ik wil geen ruzie.» «Enkele jaren geleden was er een regeling op school: elke klas moest afwisselend een week de speelplaats proper houden. Waarom doen we dat eigenlijk niet meer?» Yeti 21 11


UT: 224 BLADEN PAPIER! - OPLOSSING LEUMETEUT: 224 BLADEN PAPIER! - OPLOSSING UTEMETEUT: 224 BLADEN PAPIER! - OPLOSNG LEUTEMETEUT: 224 BLADEN PAPIER! - OPSSING LEUTEMETEUT: 224 BLADEN PAPIER! PLOSSING LEUTEMETEUT: 224 BLADEN PAR! - OPLOSSING LEUTEMETEUT: 224 BLAN PAPIER! - OPLOSSING LEUTEMETEUT: 224 ADEN PAPIER! - OPLOSSING LEUTEMETEUT: 4 BLADEN PAPIER! - OPLOSSING LEUTEMEUT: 224 BLADEN PAPIER! - OPLOSSING LEUMETEUT: 224 BLADEN PAPIER! - OPLOSSING UTEMETEUT: 224 BLADEN PAPIER! - OPLOSNG LEUTEMETEUT: 224 BLADEN PAPIER! - OPSSING LEUTEMETEUT: 224 BLADEN PAPIER!

ZWART MAAKT WITTER

Droom jij van een bende hagelwitte tanden in je tienermond? In Amerikaanse scholen krijgen leerlingen de raad om hun tanden met houtskool te poetsen. Ze krijgen het zwarte poeder gratis op school. Volgens onderzoekers is houtskool het beste witter-dan-wit middel voor je tanden. Na een barbecue kan je dus meteen je bit even schrobben. helemaal waar wat een onzin

LEN JONGLEERBAL

IJ REUZENB

GRATIS: KOMIEKE KINGAPRIJZEN DE 5 RECHTEN VAN DE LEZER

LEERKRACHT VAN HET JAAR

3. Wees lief voor de dieren . Eet meer fruit en groenten.

Wie was voor jou de beste kleuterjuf? Vond jij de directeur uit je kleutertijd een schat? Net als vorig jaar kan je «De Leerkracht van het Jaar» kiezen. Dit jaar kan je alleen leerkrachten uit de kleuterschool nomineren. Stuur voor 15 april een briefje naar: Klasse - Leerkracht van het jaar - Kon. Albert IIlaan 15 - 1210 Brussel en vertel welke kleuterleerkracht je de beste vond en waarom.

12 Yeti 21

BBE STRIP RO

1. Het recht op het lezen van wat-dan-ook: nummerplaten, bombrieven, sms’jes… 2. Het recht om waar-dan-ook te lezen: op de plee, in bed met een zaklamp, in de kast, in de gloria… 3. Het recht op ezelsoren, toiletpapieren bladwijzers, platte muggen, colavlekken… 4. Het recht om je favoriete personage te zijn: een bril als Harry Potter, een borstkas als Jerommeke, een griezel uit Kippenvel, een kuifje… 5. Het recht om niet te lezen: Waarom een boek lezen als je zelf liever schrijft? In je hoofd zitten meer verhalen dan in de grootste bibliotheek. Van 14 tot 28 maart is het jeugdboekenweek. Meer info op www.jeugdboekenweek.be

KIWI’S VOOR JE SCHOOL. Hier zijn drie gezonde tips. In deze Yeti zitten nog drie andere fruitige tips verstopt. Zet ze samen met naam en adres van je school op een kaartje. Opsturen vóór 2 april naar: Yeti - Kiwitip - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel. Misschien wint jouw school wel een maand lang gratis Zespri kiwi’s. Tip 1: Bijna een driedubbele breuk van stress? Slik een hap groenten naar binnen. Tip 2: Slapjes? Zwakjes? Met een stuk fruit voel je je zo weer fit. Tip 3: Een verkoudheid die blijft duren? Een kiwi zit boordevol vitamine c die je verkoudheid te lijf gaan.

SLANGENZAKLA M

P


ONWIJS PRIJS MET JAN SPIJS

EE

Ja, ik wil winnen en kruis maximum twee komieke Kingaprijzen aan. ■ reuzenbij ■ knuffelspin ■ jongleerballen ■ slangenzaklamp ■spaarvarken ■ strip Robbe ■ Yeti frisbee Zaag deze bon uit en stuur hem voor 29 maart naar: Yeti - Jan Spijs - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel of mail naar: secretariaat@yetiworld.be

YETIFRISB

Mijn-naam-en-adres: ………………………………………… ……………………………………………………….. …………………………… ………………………….. …………………………….. ………………………… ……….. ……………………………………………… ……….. ………………………………………………

DE KAMER VAN LOBKE (11)

Rood licht «Iedereen is welkom op mijn kamer. Behalve als het verkeerslicht op rood staat. Op mijn deur kleven foto’s van mezelf, T.A.T.U, honden en katten. Later word ik dierenarts.» Snuffel «Ik verzamel parfumflesjes. Naast mijn bed hangt een rek met tweehonderd geurtjes.» Carnaval «Mijn pépé is keizer carnaval van Aalst. Ik ben heel trots op mijn grootvader. Met dansgroep de Camillekes oefenen we elke week onze pasjes. Met carnaval treden we op in de stoet. Ik in een zilverkleurig pakje met zilveren hoedje en zilveren laarsjes: dat flasht!» Zacht hoekje «Deze zetel kan je uitplooien tot bed, gemakkelijk als een vriendin blijft logeren. In mijn zacht hoekje met kussens en dekens lees ik over dieren of los ik kruiswoordraadsels op. Aan de muur hangt mijn lievelingssouvenir: een kokosnoot-handtasje uit Ibiza.» Fluo behang «Binnenkort kleurt mijn behangpapier fluo. Middenin mijn kamer hangt een gifgroen vliegengordijn. Als ik dans hang ik de lintjes aan mijn kleerkast. Shaken!» Evanescence «De kamer van mijn oudere zus ligt een verdieping lager. Met mijn kamerdeur open kan ik meeluisteren naar haar cd’s van Evanescence.»

Meer dan 6 op 8? Je bent een kenner. Jou maken ze niets meer wijs. Meer dan 4? Veel oefenen helpt: leer de jongens en de meisjes beter kennen. Minder dan 3? Je hebt nog veel vooroordelen.)

de meeste moordenaars zijn mannen

meisjes kunnen niet zwijgen

jongens zijn lichamelijk 30% sterker dan meisjes

meisjes zijn minder goed in wiskunde

jongens zijn minder tevreden over zichzelf

meisjes krijgen meer aandacht van de leerkracht

faalangst komt het meest voor bij jongens

meisjes zijn beter in taal

juist fout Vink aan en vergelijk je score met je klasgenoten:

Wat weet jij over verschillen tussen meiden en knullen? Sommige van de volgende uitspraken zijn juist, andere zijn fout. Probeer het samen met je buur of met de hele klas.

De oplossingen: 1: juist, 2: fout, 3: fout, 4: fout, 5: juist, 6: juist, 7: fout, 8: juist

GIRLZZZ & BOYZZZ

ST} {MINITE

KNUFFELSPIN

RVARKEN A A P S F A BRA

RARE SPAARKAART N°4

oplossing zwart maakt witter: WAAR

Yeti, maandblad (verschijnt niet in mei, juli en augustus), jaargang 2 nr. 21 - afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - tijdschriften - toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot - BC 6578 YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 - fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!.

Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredacteur: Dirk Neyens / Redacteurs: Bavo Wouters, Els De Ridder, Geert Neirynck / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be / Vormgeving: Artefact, Leuven / Cartoons: Ief Claessen, Bart Schoofs, Nix / Fotografie: Photospin, Photodisc, Provektor / Verantwoordelijke uitgever: Ludy Van Buyten, Kon. Albert II-laan 15, 1210 Brussel


D E BOOMIN

ZAAK} {INSPRAAK=JOUW

HET IDEE

«HMMM, IK RUIK HIER DENNENNAALDEN», ZEGT DENNENNAALDEN WIEPKE. MICHIEL HAMERT MET ZIJN KNUISTEN OP DE PLANKEN. «HOOR JE DIE SPECHT?» ZE ZITTEN SAMEN MET JASMINE EN LUCAS IN HUN TUINHUISJE. ZE ADEMEN WOLKJES. «DIT IS ONS TUINHUISJE. WIJ HEBBEN HET ZELF ONTWORPEN.» KONIJNEN, KIPPEN, EEN KAMP, EEN VIJVERTJE, EEN GROENTETUIN… DE TRIANGEL IN BOOISCHOT IS EEN GROENE SCHOOL. HOE DOE JE DAT? VAN GRIJS NAAR GROEN IN 5 HAKKEN.

1

«We verzorg en Maarten. «M zelf onze kippen en ko aar er is te nijnen op sc weinig berg hool», zegt en het diere ruimte voor nvoer. Elke het tuingerie w oensdag he Het idee vo f bben we ee or een eigen n kl tuinhuisje is zo geboren. assenraad. »

2

HET PLAN

elen een ont«Alle klassen knuts ne. «Moet het werp», zegt Pauli Welk hout kiezen groot of klein zijn? elen? De ideeën sp we? Mag je er in , natuurlijk. Een komen van onszelf kiest dan het en jur y van leerling g annend als je ma beste voorstel. Sp » ol. ho sc op meebeslissen

3

4

WIN DE YETIBOOM Is er nog plaats voor een boom op je speelplaats? Win een Yetiboom en plant zelf je schaduw van morgen. Bespreek het eerst met je leerkracht. Stuur een kaartje naar: Yeti - Yetiboom - Koning Albert IIlaan 15 - 1210 Brussel en maak kans op een gratis boom. Hoe je een MOS-school wordt leest je leerkracht in de speciale Yetibijlage en op www.milieuzorgopschool.be

14 Yeti 21

ker», zeg is schrijnwer papa’s a p a p ijn «M ere men met and eren we m Roosje. «Sa tim en n la p het veel geje tekenen we ijg kr n papa’s a t. V s. lo p f o er ar lie vraag ls je het ma r.» a a m k ui daan, hé. A R lf. het huisje ze We verven

DE BOOM «Een boom kap je niet zo maar om, hé», zegt Lucas. «De één wou het wel, de ander niet. Uiteindelijk kiezen we in een natuurreservaat zelf een oude den die plaats moet maken voor jonge boompjes. Net als echte houthakkers ruimen we de takken en helpen we zagen.»

RS DE BOUWE t

HET TUINHUIS

5

«Het tuinhuisje ligt vlakbi j ons eigen mini-reservaa t», zegt Dinah. «Tijdens de speeltijd zitt en we gezellig samen in ons tuinhuisje.» «Of we bouwen kampen », zegt Wiepke. «We gra ven een vijvertje of werken in ons groentetuintje. We maken onze handen graag vuil. We zitten hie r eigenlijk elke dag in een natuurboek. Tja, we zijn een groene MOS-school, hé. Omda t wij dat willen!»
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.