Yeti 13

Page 1

svallers – pop-uiers - suikerpoepies - huurhoofden - sigarenblaff Verschrikkelijk tijdschrift april 2003 - 13

+ EXTRA: JOUW MENING Doe de Crusty-test

De nieuwe Kim

Kraak de notenclub

WIN E EN SLAAP KAMER KOE

© Lieven van Assche

RODE DUIVELS

© VT4

© Eddy Wally

Ben jij populair?

?


Verschrikkelijk bijtschrift april 2003

Verhuur je voorhoofd Wil je snel veel zakgeld verdienen? Britse leerlingen verhuren hun voorhoofd voor 6,30 euro per uur aan een bedrijf. Ze zijn wandelende reclameborden. Wat zou jij op je voorhoofd laten tatoeëren? Stuur je antwoord vóór 20 mei naar: Yeti - voorhoofd - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en win een set Yeti-tattoo’s.

KINDEREN ZIJN STOM… «Ze zijn verwend, ze stinken en hebben irritante hoge piepstemmetjes», zegt Nico van het Kinderbevrijdingsfront (KBF). «Wij willen de wereld van kinderen bevrijden want ze zijn de oorzaak van alle files. Bovendien zouden we de wc niet zo vaak moeten schoonmaken.» Het Kinderbevrijdingsfront Elke woensdag - Ned 3 -15u30 Wat vind jij ervan? Zijn wij stom? Ga naar www.yetiworld.be en geef je mening in het gastenboek.

© VPRO

����� �������

P.5

WELKOM IN DE NOTENCLUB

2 Yeti 13

P.10

© Lieven van Assche

DE NIEUWE KIM CLIJSTERS


e van Assch © Lieven

© Paradiso

ALS JE OUDERS VARKENS ZIJN Hoor jij je ouders ooit knorren? In een verlaten pretpark, het rijk van een duivelse tovenares, veranderen de ouders van Chihiro in varkens. Het leven van Chihiro zal nooit meer hetzelfde zijn. Zal zij kunnen vluchten? Vanaf eind april kan je met Yeti gratis naar Spirited Away, een Japanse film vol goden en magie. W!n gratis filmtickets of een T-shirt van Chihiro. Schrijf een kaartje voor 20 mei naar: Yeti – Spirited Away – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel en vertel in welk dier jij je ouders zou veranderen als je kon toveren.

P.16

WIN DE RAGE Heb jij snelle vingers en kan je gooien, vangen en denken tegelijk? Voor dit spel – een nieuwe rage? - moet je behendig zijn. De ProJaX Battle Arena Set heeft blitse figuren, powerkaarten, open springende mijnen en een speelveld. Tel de ProjaX-en in deze Yeti en win het spel. Kaartje voor 20 mei naar: Yeti – ProJax – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel en schrijf wat jij zo al verzamelt.

Olé, olé olé, we are the champions èn de Yetiklas van de Immaculata-school uit Brugge. Wij spelen in deze Yeti met de bal en met je voeten. Aanvalleuhhhh!!!

WAAR LIGT (DE) MOL?

P.8 © Eddy Wally

*Yetiverspreking

HOE POPULAIR BEN JIJ?

EENZAAM? TEST JEZELF.

«Cool man! Als nu mijn haar maar niet omhoog komt», zegt Sandra van de O.L.V-Ham basisschool uit Mechelen. Ze plakte de Yetisticker en gaat naar huis met de dekselse bliksembol. Wil ook jij de bliksembal voelen tintelen? Stick de plakker*!

P.15

4

T ©V

Yeti 13 3


«GEK BEN IK ERVAN. ALS HET NIET REGENT BEN IK BUITEN AAN HET TENNISSEN. IK DENK DE HELE DAG DOOR AAN DE BAL. IN DE KLAS BEN IK IN MIJN ACHTERHOOFD AL AAN ’T TRAINEN. BACKHAND, FORHAND, SMASH… DE TENNISHAL IS SOMS MIJN TWEEDE THUIS.» HELENE (10) WIL GRAAG DE NIEUWE KIM CLIJSTERS WORDEN. SOMS IS HET BEST ZWAAR. IN DE PARTIJ TUSSEN HUISWERK EN TENNISTRAINING STAAT HET 30 – 40, MATCHPUNT VOOR HELENE.

Mijn kamer hangt vol met idolen: Elke Clijsters, Olivier Rochus, Xavier Malisse. Justine hangt aan de achterkant van de kast. Kim moet aan de voorkant. Ik wil later de nieuwe Kim Clijsters worden. Vechten voor elke bal maar met mijn voeten op de grond blijven. Ik heb Kim al dikwijls in het echt zien spelen. Waw! Ik wil ooit in haar schoenen staan. Dat is mijn droom. Studeren wil ik blijven doen. Als ik later op topniveau een zware blessure krijg, heb ik tenminste een diploma. Ik train zes uur per week plus een uur conditietraining. Daar komen nog selectietornooien bij en de wedstrijden. Ik maak mijn huiswerk dikwijls in de tennishal, tussen twee trainingen. Ik wil in de toptien van de wereld voor tennis, niet voor huiswerk, hihi.

Stoef stinkt harder dan zweet. Sommige meisjes zijn zo vol van zichzelf. Ze denken dat ze nu al de nieuwe Justine Henin zijn. Iedereen wil graag de beste zijn. De meisjes waar ik tegen speel zijn geen vriendinnen. In de tennisclub heb ik wel veel vriendinnen.

T O P S P O R T

Heb je talent en wil je school en topsport (tennis, voetbal, atletiek, wielrennen…) combineren? Dan kan je na het zesde leerjaar terecht in een topsportschool. Vanaf het derde jaar middelbaar krijg je er tot 12 uren per week topsport met daarnaast de gewone lessen. Je mag er ook een 20-tal dagen afwezig zijn voor het bijwonen van stages, wedstrijden, trainingen. Je vindt alle topsportscholen op http://www.bloso.be/public/topsport/topsportscholen.asp 4 Yeti 13


Foto’s Lieven van Assche

Op internaat gaan in een topsportschool? Dat zou ik kei-leuk vinden. Ik ga er hard voor trainen. Je krijgt er les van toptrainers en hebt er tot 12 uur sport per week. Daarnaast moet je nog wiskunde en talen leren. Mmmm, studeren en topsport samen is wel zwaar, denk ik. Als je op een topsportschool zit, scheelt het wel een hoop gehaast en geregel.

DE NI EUW

KIM

E

CL IJST

ERS?

Zonder druk speel ik veel beter tennis. Als ik mezelf inprent dat ik een match toch niet kan winnen, speel ik mijn beste tennis. Als er teveel druk op mij ligt, maak ik onnozele fouten of begin ik te roepen. Toen ik tegen een meisje van veertien moest spelen, zei mijn trainer dat het helemaal niet erg was om te verliezen. Wel, ik heb toen echt powertennis gespeeld.

Een smash noem ik ook wel de knaller. Mijn forehand is mijn beste slag. Als ik boos ben, knal ik mijn racket soms tegen de grond. Sommige jongens denken dat een racket een gitaar is. We halen ook zotte streken uit op de training, maar meestal is het hard werken.

Ik fantaseer soms wel eens dat ik samen met Kim en Layton ga trainen. Of ik droom dat Kim mijn coach wordt en dat ik de nummer één ben, met Nike of Adidas op mijn tennis-shirt. En dan Roland Garros, een groot tornooi, winnen. Haaaahg! (zucht)

Het kost veel geld als je aan de top wil geraken. De privé-lessen, de rackets, de bespanning, de kledij en later de reizen. Gelukkig hebben mijn ouders dat ervoor over. Tijdens tornooien zie ik soms ouders met eurotekens in hun ogen. Of mama’s die zitten te kankeren op fouten van andere kinderen. Als mijn ouders langs het plein staan te roepen, werkt dat op mijn zenuwen. Yeti 13 5


Foto’s Lieven van Assche

5--

DE MATCH VAN ZET DE RODE DUIVELS EN HET LEGER VAN ORANJE OP EEN VOETBALVELD EN HET IS OORLOG. ZET DE YETIKLAS UIT BRUGGE TEGENOVER EEN KLAS UIT ZWOLLE EN HET IS EROP OF ERONDER. DIT JAAR LEERT EN LOGEERT DE YETIKLAS EEN WEEKJE IN NEDERLAND. DE KLAS UIT ZWOLLE KOMT NAAR BRUGGE. «HET LIJKT SOMS WEL EEN MATCH BELGIË – HOLLAND», ZEGT MAARTEN . WE STAAN OP SCHERP MAAR IN PLAATS VAN TE SCOREN LEREN WE VAN ELKAAR. EN WE WISSELEN VEEL MEER UIT DAN TRUITJES. EEN VERSLAG VAN OP DE TRIBUNE.

EERSTE MINUUT: 1 - 0 Goooooooaaal! (gillen) Recht in de winkelhaak! Of is het de kruising? «De taal in Brugge en Zwolle is bijna hetzelfde», zegt Lies . «Maar zij zeggen Riane tegen hun juf. Wij zeggen meester. Voor de rest is het je of jij, geen ge.» «Zij noemen hun liefje zoeteke, bolleke of poezewoefke», lacht Mathijs . «Ik noem m’n meisie gewoon poepie, scheetje of suikerpopje.» «Zij maken net als ons soms ruzie op de speelplaats», zegt Bram . «Ze roepen dan hufter of pino naar elkaar. Wij zeggen gewoon seut, kalf of pummel. Het komt wel even hard aan.»

EINDE EERSTE HELFT: 3 - 1 Olé, olé olé, we are the champions! (zingen) Bij het belsignaal zetten de Bruggelingen zich in een nette rij. Ze kijken met verbazing naar de Zwollenaars die zonder rij, meester of juf naar de klas gaan. «Wij moeten in stilte per twee naar binnen gaan, in Zwolle is alles veel losser. Ik vind ze soms wel onbeleefd», zegt Babette . In de klas is het even wennen. «Wij zitten in groep zeven, zij in het zesde leerjaar», zegt San . «Wij gummen, zij gommen. Een stylo? Nooit van gehoord. Wij zitten aan een tafel, zij in een bank. Zij hebben speeltijd, wij pauze. En na school roepen wij doei, zij zeggen dada. Oh ja, gym is geen gum, wel turnles.»

Steeds meer Nederlandse kinderen kiezen voor Vlaamse scholen. Nederlandse ouders vinden dat wij 6 Yeti 13


«Goedemorgen Italië, Portugal, IJsland. Hier is België. Hebben jullie onze videobrief goed ontvangen? Hebben jullie het woordenboek op onze site al aangeklikt? Je hoort er de woorden in onze vier talen. Doen!» De Yetiklas in Brugge houdt contact met enkele scholen in het buitenland. Ze sturen elkaar mails, video’s, postpakketten. De site waaraan de Yetiklas samen met een Italiaanse, Portugese en IJslandse klas werkt heet www.buildingbridges.be Maak je leerkracht warm om ook met jouw klas een uitwisseling te doen. Hij/zij leest er meer over in de bijlage voor leerkrachten.

3

-

HET JAAR NA TIEN MINUTEN IN DE TWEEDE HELFT: 3 - 3 Oh, wat zijn die Belgen stil. (zingen) Een week logeren in een gastgezin is te gek. «Ik vraag aan het ontbijt om de keutels door te geven», zegt Simon . «Je had ze moeten zien kijken. Of ik de hagelslag bedoelde?» Op school lachen we met moppen over domme Belgen en gierige Hollanders. «Ik dacht dat Belgen stil en verlegen zijn», zegt Annemieke . «Nou moe, daar hebben die poepies van Brugge geen last van.» Zijn Nederlanders zuinig en maken ze veel lawaai? «Dat is een vooroordeel denk ik», zegt Justine . «Ze durven meer zeggen en praten veel vlotter. Lawaai maken ze niet, wel pokkeherrie, haha.»

NA 90 MINUTEN: 5 – 3 Holland, superslecht want hun keeper staat niet recht? (schreeuwen) «Hartstikke leuk die Yeti», zegt Merian . «Nee, zo’n lekker blad hebben wij hier niet. Wij lezen Donald Duck, Hitkrant, Idols Magazine of Zo zit dat.» Over idolen gesproken. Is er op popgebied veel verschil? «Belle Perez en Jasper Steverlinck kennen ze in Zwolle niet, Good Charlotte, U2 en Shaggy wel. Veel verschil is er niet. We kijken trouwens ook veel Nederlandse tv en zij hebben ook een TMF», zegt Jonas .

FIFA 2003 Herken je je het meest in de Bruggelingen of in de Zwollenaars? Je kan de twee klassen beter leren kennen op het internet. De Brugse zesde klas scoort op www.sip.be/bo/immaculata en groep 7 uit Zwolle gaat in de aanval op www.geertgroteschool.nl

j beter leren en hoger scoren voor rekenen en taal. Ze verkiezen ook de discipline op onze scholen. Yeti 13 7


LIGT JE SCORE TUSSEN: 20 – 24: SOCIAAL DIER Je voelt je kiplekker met veel mensen om je heen. Je maakt net als Santa’s little helper graag nieuwe vrienden en zoekt gezelschap op. Luister je ook naar wat de anderen zeggen? 13 – 19: OPEN DEUR Je staat open voor vrienden en werkt graag in kleine groepjes. Toch vind je net als Lisa soms dat er geen beter gezelschap is dan jezelf. Zoek het een beetje uit: wanneer ben je graag alleen en waar zijn vrienden goed voor? 8 – 12: EENZAME CLOWN Je bent als Crusty, liever op je eentje. Daar is niets mis mee maar denk eraan dat niemand een eiland is. Iedereen heeft af en toe gezelschap nodig. Zet af en toe eens de eerste stap.

8 Yeti 13

Tel je punten op. De uitslag vind je hiernaast.

1-A=3B=1C=2 2-A=3B=2C=1 3-A=2B=3C=1 4-A=2B=3C=1 5-A=1B=3C=2 6-A=1B=2C=3 7-A=2B=1C=3 8-A=3B=2C=1

HOU JIJ VAN GEZELSCHAP?

BEN JIJ LIEVER ALLEEN OF KAN JE NIET ZONDER VEEL MENSEN OM JE HEEN? VOEL JIJ JE ALS DIE NIET ZONDER GEZELSCHAP KAN? OF BEN JE EERDER MET ZIJN DRIE VRIENDEN IK, MEZELF EN MIJ? DOE DE TEST EN KOM ERACHTER…


1 Wat doe je het liefst op woensdagnamiddag? ➜ Uit de bol gaan op een wild verjaardagsfeestje.¢A ➜ Thuis blijven en lekker rustig op mijn kamer een boek lezen.¢B ➜ Samen met een paar vrienden lol trappen of iets leuks doen.¢C 2 Welke zin past het best bij jouw vriendenkring? ➜ Ik heb zoveel vrienden, dat ik ze niet op twee handen kan tellen.¢A ➜ Ik heb een paar echte hartsvrienden.¢B ➜ Op school ken ik wel wat tieners, maar ik heb maar één echte vriend.¢C 3 Tijdens de speeltijd ... ➜ ...blijf je bij je groepje vrienden plezier maken, maar af en toe met iemand uit een andere klas spelen kan geen kwaad.¢A ➜ ...loop je wat rond en maak je hier en daar een praatje.¢B ➜ ...speel je liever alleen.¢C 4 Je houdt het meest van ... ➜ tennis.¢A ➜ volleybal.¢B ➜ in-line skating.¢C 5 Een familiefeest vind je… ➜ ...vreselijk. Al die onnozele vragen van ooms en tantes, bah!¢A ➜ ...heel tof. Al je neefjes en nichtjes samen, heerlijk. ¢B ➜ ...leuk, zolang het maar één keer per jaar is.¢C 6 Je wil wel meewerken aan het klasfeestje op het einde van het schooljaar. Welke taak doe jij? ➜ Opruimen - dan hoef ik pas mee te doen als iedereen de klas uit is.¢A ➜ Een dansje opvoeren - zo kan ik met een klein groepje vrienden plezier maken. ¢B ➜ Ik praat alles aan elkaar en spreek met iedereen af wat we doen.¢C 7 Aan wat werk jij het liefst mee op school? ➜ Een leerlingenraad. Ik werk graag samen met een klein groepje leerlingen.¢A ➜ Een opstel schrijven voor de klaskrant. Dat kan ik thuis alleen doen.¢B ➜ Op het podium tijdens het schoolfeest. Ik sta graag in de belangstelling.¢C

© VT4

8 In de jeugdbeweging heb je iemand leren kennen. Hij/zij wil je nu voorstellen aan zijn/haar vrienden. Wat doe je? ➜ Je gaat mee – misschien krijg je een paar nieuwe vrienden bij.¢A ➜ Je staat niet direct te springen om mee te gaan, maar toch doe je het.¢B ➜ Je zoekt een uitvlucht om niet te gaan. Je speelt liever alleen met hem/haar. ¢C Yeti 13 9


DE

NOTEN CLUB OP ONTDEKKING…

DO

«WAT IK HIER ALLEMAAL GEDURFD HEB - AMAAI - DAT ZOU IK VOOR DE SPIEGEL IN DE BADKAMER NOG NIET DOEN», VERTELT SISKA ENTHOUSIAST. «IK ONTDEKTE DAT IK EEN HARP BEN EN EEN EIGEN MANIER VAN TEKENEN HEB.» WAT HEBBEN SISKA EN HAAR VRIENDEN NOG MEER ONTDEKT TIJDENS EEN WEEKJE MUSICAKLASSEN IN DE NEERPELTSE BOSSEN? POEDELZAKKEN, ZINGENDE ZAGEN, NEUSFLUITEN… WELKOM IN YETI’S NON-STOP NOTENCLUB.

«Ik volg al een tijdje muziekschool. Maar tijdens de musicaklas heb ik muziekklanken ontdekt in moderne schilderijen. Je kijkt naar die tekeningen en je fantaseert er een geluid bij. Zo op muzikale ontdekking gaan vond ik geweldig leuk.» (Wannes) «Ik leerde instrumenten kennen waarvan ik nog nooit gehoord had zoals de marimba.» (Florence)

HAPERENDE HARP

LA

Op Musicaklas gaan is meer dan muziek maken alleen. Je leert er je dromen beleven en je ontdekt je muzikaal talent. Blaas op je muis op www.musica.be By the way, het eten tijdens deze muzikale bosklas swingt uit de pan en de kamers hebben klankkasten. 10 Yeti 13

RE

«Ik lijk het meest op een harp met haar zachte en breekbare klanken. Mijn vrienden vinden ook dat ik een brave ben. Mijn lievelingsinstrument is de piano, het enige instrument waar ik een liedje kan op spelen.» ( Siska) «Ik lijk op een cello of een viool omdat die heel hoge en heel lage tonen kan spelen. Dat klopt met mijn karakter want ik kan braaf, maar ook snel boos zijn. Ik ben dol op doedelzakken. Je kan er verschillende tonen tegelijkertijd mee blazen.» (Wannes)


VALSE TONEN

SO L

«Hoewel ik graag naar muziek luister, heb ik geen geduld om zelf muziek te maken. Ik kan geen tijd maken om een instrument te leren bespelen. Die verschillende tonen, al dat oefenen. Geef mij maar iets echt actiefs zoals voetbal. Pas op, ik luister elke dag naar muziek en ik heb mijn favoriete groepen, maar het zelf doen zie ik niet zo zitten.» (Sander) «vIk rammel graag met sambaballen want die hoor ik ook in de rap en de hiphop, mijn lievelingsmuziek.» (Wan)

UURTJE NATUURTJE

FA

Florence, Wan en Siska vinden het geritsel van bladeren, de stilte van de natuur en fluitende vogeltjes prachtige geluiden. De mooiste muziek vind je in de natuur. «Mijn favoriete geluiden zijn ook terug te vinden in de natuur. Natuurklanken zijn fijn en verschillend. Maar binnenkort verhuizen wij naar een dorp waar er veel vliegtuigen passeren, ’t zal daar wel wat anders zijn.» (Wannes)

I’VE GOT THE MUSIC IN ME

MI

«Musica is helemaal anders dan de muzieklessen op school. Hier ben je vijf dagen samen bezig met kunst en muziek. De manier waarop is ook helemaal anders dan in de klas; de juf zou nooit op zulke leuke spelletjes gekomen zijn.» (Wan en Florence) «Tijdens gewone bosklassen ga je met je klas vijftien kilometer wandelen zonder echt een doel voor ogen te hebben. Nu hebben we ook gewandeld, maar regelmatig moesten we opdrachten vervullen rond muziek. Dat maakt een wandeling meteen stukken leuker.» (Siska) «Tijdens een musicaklas merk je dat iedereen muziek kan maken. Muziek is een taal die iedereen verstaat.» (Wannes)

SI

WAT BETEKENT DAT ALLEMAAL MENEER? Nieuwe ervaring

Dolle pret

Zo gek als een deur

Nieuwe ervaring

Verboden voor volwassenen

Uit volle borst

Leuk leren

Daar zit muziek in

Dit kan je in je klas doen

Jakkes!

Potje natuur

Actie... go

De poedelzak, de zingende zaag en het gorgelorgel. Nooit van gehoord? Het zijn rare instrumenten voor kakkewieten. Win zo’n vreemd instrument. Verzin een naam voor een knotsgek instrument, maak er een tekening bij en stuur je kaartje naar: Yeti – Kakkewieten – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel. Vermeld welk instrument jij wil winnen. neusfluit

mondharp

zwierslang

Yeti 13 11


MI VERSTIKKE LIM NDE STEDE De luchtvervu ili

N ng autoverkeer in steden is veel te hoog «Milim wil moet omlaag. (De Morge . Het gr van de sted ote parkings aan de n) en. ran met de tram Wie de stad in wil doe d , de bus, de t fiets of te vo dat (Justine, M et» aria-Laura ) KK - YETI-KL

AS

OG MYSELF -staOatOvieRL rkant achter

ar De Spaanse premier Azn Amerika. De rest van van n ne lan gsp rlo de oo end. (De Standaard) ed wo er Spanje is hierov t een premier voor «We begrijpen niet da ljoenen mensen mi oorlog kiest terwijl er steren.» (Maximilien, ote pr g rlo oo die en teg Justine)

KK - IK

� � � � � 12 Yeti 13

Zin om de jezelf of je school te testen op Kingakracht? Doe de K-index op www.yetiworld.be/k-index


De wereld is Kinkrankzinnig

���� �� �� �� � ����� ��

Een roddel op de speelplaats, een verhaal in de straat, een bericht in de wijkkrant, een mededeling op de regionale zender. Nieuws komt naar je toe. De Kinga’s wachten niet en speuren zelf naar wat hen boeit. Soms maakt het nieuws hen sterk en blij, soms slap en droevig. Wat doen de nieuwsberichten met jou?

MOBILITIS KOP f keer OVER DE bo tsing en vij

rdel, een Te snel, zonder go ur vloog door het open dak ffe au ch De p. citeitskabels over de ko kwam in de elektri m daar na en n ge wa n zij n va de he andweer bevrijd te hangen. De br (Het Belang van Limburg) . en twintig minut man heeft verhaaltje. Deze ijk ofl lo ge on «Een Kristof) geluk.» (Lieven,

KK - IK

PARTY CIPATIE ARM KWIJT

Een man raakte zijn Hij kan terug aa arm kwijt bij een werkongeval. n he loon. Dat weigert t werk voor de helft van zijn hij en nu is hij on tslagen. (De Morgen) «Wij vinden he t ni man nu aan he et eerlijk. Knap dat die t leren is vo job.» (Lies, Babe or een andere tte, Julie)

KK - IK Ben je benieu w nieuws dat ve d naar rder gaat dan het leven in jo Elke maand le uw straat? es klas de krante t de Yetihaar mening n en brengt da de site van Ye arover op ti. Je kan je eigen mening oo naar www.yet k kwijt. Surf index en laat iworld.be/kvan je horen.

OLYMPIC SUPERTALENT

De kranten schrijven over Yve s Goyens (12) dat hij een supertalent tafelten nis is. «Mijn geheim», zegt Yves, «is goed willen zijn , veel trainen en streng zijn voor mezelf.» (Het Belang van Limburg) «Wow, een supertalent. Oly mpic kan fier zijn.» (Maarten, Jonas)

Yeti 13 13


© Klasse

HET GEHEIM VAN... Naam: Eddy Van Wingen Bijnaam:: Meneer Eddy Beroep: Werkman op een school Specialiteit:: lekkende kranen, schakelaars plaatsen, schoolbanken herstellen, gangen schilderen Hobby:: «Ik lees dikke boeken over de eerste en tweede wereldHobby oorlog.» Talent:: Improviseren. Leerkracht met lekke fietsband, leerling met kapot fietsslot, landkaart die uit zijn houten kader is gevallen, water in de kelder… je moet het maar fixen! Power:: «Ik doe mijn werk graag. Vooral elektriciteit zit in mijn vingers. Alle kabels naar de computerklas trekken is tot hier toe mijn schoonste werk.» Grrrrr:: «Als ik merk dat er iets met opzet stuk is gemaakt.» Foutje:: «Zeg niet zomaar klusjesman tegen een werkman. Ik kan zwaaien met diploma’s, opleidingen en veel ervaring.»

WWW.STOUTE-KIDS.COM

Ben je voor of tegen? 1 Circusolifanten staan bijna de hele dag vastgeketend in een vrachtwagen. ® voor ® tegen 2 Om dieren kunstjes te leren mag je nooit geweld gebruiken. ® voor ® tegen 3 Wilde dieren vervelen zich in het circus. ® voor ® tegen 4 Tijgers en beren krijgen slaag met een zweep of met scherpe stokken. ® voor ® tegen 5 Een circus zonder dieren is even leuk. ® voor ® tegen «Die tijger draait rondjes in zijn hok», zegt Rob. «Hij is floerk* geworden en heeft ontstoken ogen.» Rob ging met de klas naar het circus. Hij zag giraffen in te kleine kooien, bloedende olifanten en depressieve leeuwen. Wat een pret in het circus! Wil je meer info en een gratis infopakket? Gaia - Paleizenstraat 90 - 1030 Brussel of info@gaia.be www.gaia.be 14 Yeti 13

© Gaia

Een Britse vader is de dolle fratsen van zijn twee tieners meer dan moe. Gewone straffen hielpen niet meer. Nu zet hij de stoute streken van zijn kinderen op het internet zodat iedereen ze kan lezen. «Misschien stoppen ze er dan mee», zegt David, de wanhopige vader. «Vorig jaar jatten ze een auto en nu is mijn dochter van school gestuurd omdat ze de directeur een bord spaghetti naar het hoofd had gemikt.» Of de twee tieners nu nog iets durven uithalen? ® waar ® niet waar

Wat voel jij als je naar school moet? Kruis 3 vakjes aan die bij jou passen. Tel dan de punten tussen haakjes. ® (1) «Yes…spelen!» ® (2) «Jihaa…vrienden» ® (3) «Pompompidom… benieuwd naar de les.» ® (4) «Aiai… weer die drukte.» ® (5) «Oh nee…toets aardrijkskunde.» ® (6) «Shit… de pestkoppen.» Minder dan 7 punten? De school geeft je geen stress. Je school is leuk, zit vol verrassingen en vrienden. Meer dan 10 punten? De school bezorgt je stress. Zijn het toetsen, het lawaai en geduw of de pesters die je schooltijd verzuren? 1 op 4 leerlingen zegt dat de school hen stress bezorgt. Wat helpt? Praat erover met een vriend, je leerkracht of je ouders. Blijft stress je verlammen? Zoek dan hulp. De kinder- en jongerentelefoon luistert naar jou: 078 15 14 13 - www.kjt.org De leerkrachten klagen trouwens ook over stress. Waar komt die precies vandaan? Kan je daarover met hen praten?


MIJN VADER IS EEN Welk beroep hebben je ouders? Lijkt een eenvoudige vraag. Het antwoord is pimpel*. Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen maar heel vaag weten waar hun ouders de kost mee verdienen (“iets met computers”, “door rond te rijden”) Vul zelf ook een antwoord in en praat erover met je ouders. Hoe ziet hun werkdag er precies uit? Wie zijn hun collega’s? Hebben ze ook speeltijd? Papa is personeelsmanager. Hij kruipt elke dag in een deftig kostuum. (Pieter) Mijn vader draagt op zijn werk een broek en een Looneytunes-das. Hij krijgt maaltijdcheques. (Jim) Mijn papa is een vogelaar. Hij kweekt vogels en verkoopt die. Hij fluit veel. veel (Steffie) Mama werk niet en krijgt elke maand 500 euro van een meneer met een snor. (Jasmin) Mijn papa is …………………………..en verdient volgens mij……. euro per maand. Mijn mama is …………………………..en verdient volgens mij……. euro per maand.

«IK NEEM MIJN WERK SOMS MEE NAAR HUIS.»

*

Floerk: Yetiwoord voor “zot” Wally: Yetiwoord voor “populair” Pimpel: Yetiwoord voor “niet simpel”

VALERY DURFT NIET

Wat maakt iemand populair in de klas? Uit een Nederlands onderzoek bij tieners blijkt dat slim en sportief zijn je niet echt populair maakt. Wie lef heeft, sociaal is en er goed uitziet is populair in de klasgroep. Ook tegendraads zijn en een eigen mening hebben maakt je Wally* bij klasgenoten, maar niet bij de juf of meester. Wanneer vind jij iemand populair in je klas? Geef een cijfer van 1 (niet populair) tot 8 (populair)

Heb jij een geheim dat je aan niemand kan vertellen? Valery is 12 jaar en woont in Peru. Rosa, haar mama, is ziek. Zij heeft aids. Valery durft het tegen niemand zeggen. Ze is bang dat de mensen uit het dorp hen zullen uitstoten. Wil je weten hoe het afloopt voor Valery? Surf naar de site van Meteor, de jeugdafdeling van Artsen Zonder Grenzen. Zin in een gratis affiche, een video, stickers? Neem een kijkje op www.azg.be/meteor

© PowerPufs

WIE IS POPULAIR?

® brutaal zijn ® slim zijn ® goed in sport zijn ® lef hebben ® sociaal zijn ® er goed uitzien ® een eigen mening hebben ® verstandig zijn

Krijg jij ook zo’n jeuk van oorlog? De leerlingen van De Appeltuin zijn al een tijd bezig met een project over oorlog. Ze verzamelen de stem van zoveel mogelijk kinderen die tegen oorlog zijn. Klik op www.kito.be

Zou jij het gek vinden om Britney te melken? Of Kylie? Je raadt het al. Kylie is een koe, net als Posh Spice en Beckham. In Engeland is het «in» om koeien naar pop- of sportsterren te vernoemen. Bij ons zoeken de boeren hun inspiratie elders. Wat dacht je van deze Oxo en Royco of Netnie en Justekes? Verzin zelf ook een stel loeiende koeiennamen. Stuur ze voor 16 mei naar: Yeti - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel en win een slaapkamerkoe.

Yeti 13 15


Stom ding Bedankt Yeti voor de keicoole fietshelm. Vroeger vonden we zo’n pot maar een stom ding. Maar de Yetihelm met die leuke stickers zetten we altijd op! (6B, Stal-Koersel) Per dag raken er gemiddeld negentien fietsers betrokken bij een ongeval. Er wordt al veel minder gelachen met iemand die een fietshelm draagt. Onlangs is er zelfs een wielrenner gestorven die mét helm nog geleefd had. Zet hem op! © Dargaud

Echte waaghalzen dragen de Yetihelm.

Gevaarlijk lui Voor onze school stoppen ouders – zelfs als er een parkeerplaats is – in het midden van de weg om hun kinderen uit te laden. Mijn vriendin is al twee keer bijna omvergereden. Gelukkig dat ze haar fietshelm droeg. (Frauke) Sommige mensen zijn te lui om vier centimeter te lopen. Waarom voeren jullie samen geen actie voor de schoolpoort? Hoe? Zo! Wat moet je doen als je iets moet doen dat je niet wil doen maar als je het niet doet ben je je allerbeste vriend kwijt? (Shana) Een echte vriend zoeken?

Honden zijn leuker dan pubers omdat … een hond zich schuldig voelt, als-ie iets verkeerds heeft gedaan. - … je een hond dingen kan aanleren. - … honden weten wat «NEE» betekent. (Raimond, buschauffeur) … ze hun poot opheffen tegen de banden van een autobus? Spykids Hier Spykid. Over. Geheime uitgang op school ontdekt. De directeur paft er sigaren. Over. Heb op de schoolzolder ingestorte banken en een slecht rapport van de meester gevonden. Over. Leraarskamer afgeluisterd. Hoorde iets over pralines, waterige koffie en stoute kinderen. (Spykid)

Oorlog Met al die oorlogen in de wereld word je nog goed in aardrijkskunde. Maar oorlog is het probleem, niet de oplossing. (Stijn) Klopt. Voer eendjes, geen oorlog. Onzeker Ik vond het artikel met Mark Tijsmans in Yeti 10 heel leuk. Op mijn school is er niemand waarmee je kan praten als je je «onzeker» voelt. Ik vind echt dat je over jezelf moet kunnen praten op school, ook als je anders bent dan de rest. (Anke)

Allerliefste yeti, Ik was ziek en verveelde mij. Ik nam mijn Yetimap en mijn «verveeligheid» was over. Thanks, Yeti! (Lien)

AANKOMST

PENNENZAKKENROCK

Donderdag 26 juni 2003 van 9 tot 17 uur – Zilvermeer – Mol. Is je klas al ingeschreven? Info op 014 82 95 04 - Yeti is er ook!

5

����� �����

��������� ������� ����� ������

�������� �� ������ �� ����� ���� ������ �������� ������

��������� ������� ����� ������

START

����� ������ �� �����������

����� ������ �� �����������

YETI – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel – redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 – fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!.

Hoofdredacteur: Leo Bormans / Eindredacteur: Dirk Neyens / Redacteurs: Bavo Wouters, Els De Ridder, Geert Neirynck, Kim Cauberghs / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be / Vormgeving: Artefact / Fotografie: Photospin, Photodisc, Hulton Deutsch / Verantwoordelijke uitgever: Ludy Van Buyten


YETI’S VRESELIJKE VRAGENLIJST: DE UITSLAG VEERTIENDUIZEND TIENERS VULDEN DIT SCHOOLJAAR YETI’S VRAGENLIJST IN. HIER LEES JE DE UITSLAG VAN DIE ENQUÊTE. BIJ ELKE VRAAG KAN JE JOUW MENING AANKRUISEN ÈN VERGELIJKEN MET DIE VAN DE ANDERE YETILEZERS. JA

(CIJFERS IN PROCENTEN)

24

1 «DE SCHOOL BEZORGT MIJ STRESS.»

Linh: «Daar heb ik geen last van. De verdeling van de taken en de toetsen is OK. Als we bijvoorbeeld schooltoneel hebben, krijgen we minder huiswerk.» Joke: «Ik heb buikpijn voor een moeilijke toets. Ik kan me dan moeilijk concentreren en vergeet wat ik gestudeerd heb. Als we te snel moeten leren, krijg ik soms hoofdpijn.»

47

23

30

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

46

49

21

25

33

26

6

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

28

21

27

30

45

49

Pieter: «In onze klas zijn er veel leerlingen tegen een klassenraad. Ze vinden dat het niet nodig is.» Jonas: «Dankzij de klassenraad hebben we nu een klasbib, meer ruimte voor sport en spel en nieuwe goalnetten. De sfeer is ook fijner in de klas.»

7

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

85

89

8

5

7

6

21

87

MEISJES

JONGENS

MEISJES

25

16

17

15

58

69

84

MEISJES

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

8

2

10

5

82

93

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

85

83

10

13

5

4

WAT DENK JIJ?

8

7 «KINDEREN MET EEN ANDERE HUIDSKLEUR WORDEN OP ONZE SCHOOL SCHEEF BEKEKEN.» Linh: «Geen last van. Ik ga hier al naar school sinds de peutertuin. Ik ben ook in België geboren. Ik heb leuke vrienden en ik amuseer me.» Jonathan: «Soms lachen ze met mijn trui ofzo, maar dat is meer plagen dan pesten.»

49

12

80

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

8

7

13

11

79

82

WAT DENK JIJ?

8 «TIJDENS DE LES GEBRUIKEN WE EEN COMPUTER.»

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

32

32

18

21

50

47 WAT DENK JIJ?

Linh: «We hebben een halve dag computerles per week. Dan leren we werken met Encarta-cd-rom en Word. We mogen bijna nooit vrij surfen. Spijtig, hé.» Jonathan: «Ik heb computerprogramma’s van Frans aan de meester gegeven. Maar ik denk niet dat hij ze gaat gebruiken.»

65

9 «IK GA GRAAG NAAR SCHOOL.»

Pieter: «Ik heb wel mijn pleziertjes in de klas.» Jonathan: «Ik probeer wel lol te brengen in de klas. Soms levert dat straf op. De juf weet dat ik een speelvogel ben, maar ik vind het niet eerlijk als ik daardoor van alles de schuld krijg.»

18

4

MEISJES

Jonathan: «Ik heb elke dag wel straf. Ik zit mijn straf meestal wel uit, want als ik er tegenin ga, wordt ze misschien nog zwaarder en dat vind ik het niet waard.» Jonas: «Als je ’s morgens je leerkracht slechtgehumeurd maakt door een foute opmerking is de hele dag naar de haaien. Je krijgt soms straf als je gewoon je mening zegt.»

WAT DENK JIJ?

68

12

JONGENS

6 «IK KRIJG VEEL STRAF OP SCHOOL.»

JONGENS

19

JONGENS

An-Sofie: «De turnleerkracht behandelt meisjes anders dan jongens. Sommige oefeningen hoeven meisjes niet te doen.» Jonathan: «Sommige leerkrachten hebben wel hun lievelingetjes, maar dat gaat niet zozeer om jongens of meisjes bevoordelen.»

Linh: «Soms ben ik wel verrast als mijn punten beter zijn dan verwacht. Het rapport is duidelijk.» Alexander: «Ja, maar je moet er wel voor kunnen studeren. Als de juf onverwachts iets vraagt wat we niet moesten leren dan is dat niet zo.»

32

63

MEISJES

WAT DENK JIJ?

5 «MIJN PUNTEN OP TOETSEN TONEN GOED WAT IK KAN EN KEN.»

8

16

JONGENS

4 «OF JE EEN JONGEN OF EEN MEISJE BENT MAAKT OP ONZE SCHOOL NIET UIT.» WAT DENK JIJ?

5

47

MEISJES

3 «IK BEN DE SCHOOL BEU.»

MEISJES

29

JONGENS

WAT DENK JIJ?

Jonathan: «Ik ben het daar he-le-maal mee eens. Vooral de strenge leerkrachten vind ik rot. Ik vind alleen de speeltijden en mijn vrienden leuk op school.» Bieke: «Ik vind school fantastisch. Ik zou het liefst hier op school blijven zitten. Ik wil niet naar de grote school. Hier is het tenminste plezant.»

87

NEE

2 «OP MIJN SCHOOL MOGEN WIJ MEE BESLISSEN.»

WAT DENK JIJ?

JONGENS

SOMS

14

16

19

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

59

71

17

15

24

14

WAT DENK JIJ?

10 «IK VIND HET SCHOOLREGLEMENT EERLIJK.»

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

67

70

19

17

14

13

An-Sofie: «Ik vind van niet. Wij mogen maar een halfuurtje voetballen tijdens de middag. Pfff!» Jonathan: «We mogen op school geen gsm hebben, maar daarover staat niets in het schoolreglement.» WAT DENK JIJ?

11 «IK KAN OP SCHOOL MET MIJN PROBLEMEN ALTIJD TERECHT BIJ EEN LEERKRACHT OF DE DIRECTIE.» Pieter: «Vaak is er op de speelplaats geen leerkracht te bekennen. Ze zitten allemaal in de leraarskamer. Ik probeer problemen eerst zelf op te lossen voor ik naar de juf ga.» Linh: «Als je moet huilen op de speelplaats, komen leerkrachten wel meteen. Maar ze sturen je dan wandelen met droge commentaar.»

45

15

40

75

15

10

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

75

76

14

16

11

8

WAT DENK JIJ?

12 «HUISWERK MOGEN ZE AFSCHAFFEN.»

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

47

43

14

17

39

40 WAT DENK JIJ?

Pieter: «Huiswerk is goed omdat we de dingen dan ’s avonds nog eens herhalen.» Linh: «Knutsel-huiswerk mogen ze niet afschaffen. De rest wel.» Jonas: «Ik doe heel veel buitenschoolse activiteiten en na een zware schooldag, heb ik mijn buik vol van taken.»

27

13 «LEERLINGEN PESTEN ELKAAR OP ONZE SCHOOL.» Jonas: «Vaak pesten ze omdat ze jaloers zijn.» Jonathan: «Ik ben groot. Daar krijg ik stomme opmerkingen over. ‘Hey, tientonner!’, roepen ze dan. Dan vind ik niet plezant.»

27

46

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

JONGENS

MEISJES

29

25

27

27

44

48

WAT DENK JIJ?

HEB JE ALLES AANGEKRUIST? HAAL DE POSTER UIT DEZE YETI EN HANG ‘M OP! TEST JE SCHOOL EN JE ZELF. TIEN TOETSEN MET TIEN VRAGEN. METEEN RESULTAAT OP WWW.YETIWORLD.BE/K-INDEX


� � � � �

����� �����


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.