Yeti 109

Page 1

VERKIESBAAR GELUKSSCHRIFT APRIL/MEI 2014 - NR. 109

SLIk JE GELUk!  kINDEREN AAN DE MACHT! WELkE VIS BEN JIJ?  DE FLAIR VAN HET SECUNDAIR

KIES YETI!


ELIAS: “Jij weet niet op wie je zou stemmen tijdens de verkiezingen? Leer ALLES over stemmen en kiezen!”

p. 15

Wat zei Archimedes toen hij voor het eerst op restaurant ging? HORECA!

ILKE: “Jij moet binnenkort een beugel dragen en dat zie je niet zitten? Lisa helpt!”

p. 22

KAAT: “GOOGLE weet té veel!”

p. 7

Wat is wit en loo pt door de woestijn?

een kudde yoghurt

WIN EEN TÉ VÉTTE PÉT! Yeti is een gratis grommend blad dat maar af en toe bijt. Dankzij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming vind jij het elke maand op je bank. Behalve in december. En in mei. En in juli en augustus. Zit jij in het vijfde of het zesde leerjaar? Dan krijg je Yeti gratis en voor niks. Yeti is het stoute broertje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Alleen overheidsinstellingen kunnen adverteren in Yeti: bel 02 553 96 94. Hier woont Yeti: Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - Redactie: bel 02 553 96 86 - Abo. bel 02 553 96 88 - redactie@yeti.be - www.yeti.be - Afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041. Adem hier even rustig in tijdens het lezen. Neem wat pauze … Oké, lees nu verder. Hoofdredacteur: Pieter-Grote Smurf-Lesaffer. Eindredacteur: Wim-Knopenhakker-Vercruysse. Redacteurs: Nele-SchrijfstokBeerens, Tinne-Minnemutte-Deboes en An-Dersdaganie-De Smet. Online hulpverlening: Marjan-Lisa Schaemroodt-Gerarts Secretariaat: Ann-De Fikser-Nevens. Beeldredacteur: Jo-Fotofluisteraar-Valvekens. Vormgeving: Tim-Beeldentemmer-Sels. Fotografie: Geert-Flasher-De Taeye. Illustraties: Bart-Always Rings Twice-Schoofs, Laura-Puntenslijper-Janssens en Voor-NIX-Gaat De Zon Op. Verantwoordelijke uitgever: Micheline Scheys. Klasse en Yeti zijn teamwork. Al doet de ene al wat meer dan de andere. De hele ploeg vind je op www.klasse.be. Jij las dit helemaal? Waaauw! Held.

Krijg jij ‘s morgens je haar niet deftig in de plooi? Smeerde je zus choco op je hoofd vlak voor schooltijd? Knipte je moeder die kauwgom uit het midden van je kapsel? Stond jij op je hoofd op die pas geverfde bank? Yeti fikst dat wel even. Handig en hip in één. Uniek en exclusief. Rood en wit. Hoofd en deksel. Duik binnen op www.yeti.be, klak met je tong en WIN EEN PET.


Zita: “Mijn vader is een stoere biker. Hij heeft zelfs een tatoeage met mijn naam. De man op de poster is niet blij met het bord droge spaghetti. Dat begrijp ik. Geef mij maar scampi's in lookboter met kroketjes!”

p. 11 & 14

WELKOOOOOOM! ARNE: “Onze klas is een doehet-zelf-sfeermakerij-fabriek. Babbelen is ons grootste talent. Lachen is verplicht. Hoe krijg je trouwens een giraf in een auto??? Denk er maar even over na … Intussen vertel ik nog dat wij een klimmuur hebben op de speelplaats. En een smartboard in de klas. De meisjes zijn allemaal een meter. En de jongens een peter. Zo vangen we de kleuters van de school goed op. Met deze Yeti willen we onze zieke juf 24 warme knuffels sturen. Onze geheimen, grappen en grollen krijgt ze er gratis bij. En jullie, lezers, natuurlijk ook. Veel plezier!” “P.S. Ah ja, en dat van die giraf? Simpel: de Guy vooraan en de Raf vanachter. HAHAHAHA!” Deze maand maken de zesdeklassers van basisschool De Knipoog uit Rillaar de Yeti. Zit jij in het vijfde leerjaar en wil je volgend schooljaar zelf Yeti-klas worden? Stuur een getatoeëerd naaktslakje naar redactie@yeti.be. (Een mailtje mag ook. Misschien.)

DIEN: “HayDay heeft een verborgen level. Dat en nog meer flauwekul lees je in LAG ALLEMAAL!”

p. 23 Wat is doorschijnend en hangt in een boom? een nest jonge venstertjes

BIRTHE: “Op school moeten we als straf vaak afval verzamelen op de speelplaats. Gooi jij soms afval op de grond?”

p. 12-13

YETI GAAT OP VAKANTIE!

n auto?

t achter ee

en hang Het is geel

De volgende Yeti is meteen ook de laatste van het schooljaar. Jammer en spijtig tegelijk. Maar niet gezeurd, je krijgt er gratis zonnestralen bij! De laatste Yeti-klas is een groep heerlijke helden uit … Suriname! Lees er alles over vanaf 10 juni. Of nu meteen op www.yeti.be.

3

banaanhang

wagen


YETI-REVOLUTIE ARMOEDE probleem:

voorstel:

↘“Leven ↘ kost geld. Wie geen geld heeft voelt zich uitgesloten. Je kan heel wat leuke dingen niet meedoen: een pretpark bezoeken of eens gezellig op restaurant gaan.” ↘“Wie ↘ geen geld heeft kan ook belangrijke dingen niet betalen. De dokter bijvoorbeeld. Of de tandarts.”

■■“Iedereen moet leren hoe je met weinig geld toch leuke dingen kan doen.” ■■“Elk gezin krijgt tien gratis doktersbezoeken en vijf gratis tandartsbezoeken per jaar.” ■■“Iedereen even rijk. Verzamel al het geld in elk land en herverdeel het eerlijk.”

probleem:

voorstel:

↘“Rijke ↘ sjarels voeren oorlog om geld en macht. Of om een stukje land. Daardoor verliezen onschuldige mensen en kinderen hun huis. Of ze raken gewond. Of ze sterven. Die mensen hebben er vaak niets mee te maken en toch verliezen ze ALLES!”

■■“Dat ze die discussies eens uitvechten in een dancebattle. En achteraf samen iets gaan drinken.” ■■“We moeten alle wapens ophalen en smelten tot één groot vredesstandbeeld.” ■■“We maken van de hele wereld één groot land. Met één leider en een

regering waarin uit elk land één minister zit. De president van de wereld MOET zelf ook arm geweest zijn. Zijn enige programmapunt: vrede in de wereld.” ■■“Enkel paintballgeweren mogen nog. En jagers mogen alleen met verdovingspijltjes schieten.”

MILIEU

4

probleem:

voorstel:

↘“De ↘ aarde warmt op en er zit een gat in de ozonlaag. Toch blijven we maar afval weggooien en met de auto rondsjeezen. Fabrieksschouwen blijven rook de lucht in blazen. En binnen­kort zijn misschien alle brandstoffen op.”

■■“Gewoon meer vuilnisbakken zetten zou al veel helpen.” ■■“Een dikke trui dragen en de verwarming een pak lager.” ■■“Bij mooi weer zijn auto’s verboden.” ■■“Winkels mogen geen apart verpakte dingen meer verkopen. Minder verpakking!”

probleem:

voorstel:

↘“Kinderen ↘ die worden gepest of uitgesloten, voelen zich minder dan de anderen. Of minder goed. Sommigen zien het zelfs helemaal niet meer zitten en willen niet meer leven.”

■■“Elke school moet iemand in dienst nemen waarmee je kan gaan praten. Misschien een oma-juf of opameester. Iemand met veel tijd en goede oren.” ■■“Leraren geven een extra vak: praten. Zo leren kinderen praten over hun problemen. Maar ruziemakers leren ook hoe je ruzies uitpraat.”

■■“Iedereen is gelijk. Die slogan moet je overal tegenkomen. Op straat, op school, thuis, op televisie …” ■■“Meer controles op de speel­ plaatsen. En strengere straffen voor pesters.” ■■“Koptelefoon-therapie voor pesters. Die moeten dan de hele dag rondlopen met een koptelefoon. Zo horen ze


Problemen zijn er om opgelost te worden. De Yeti-klassers weten van aanpakken. Zo redden zij de wereld. Het ‘barrackske’* krijg je er gratis bij: “Yes we can!” *De bekendste uitspraak van Barrack Obama is “Yes, we can!” Of beter: “Geloof in jezelf!” Als jij dat luid roept, dan doe je ‘een barrackske’.

↘ ■■“Rijken moeten meer belastingen betalen. Met dat geld helpen we armen.” ■■“We moeten onze spullen beter hergebruiken. Kleren te klein? Breng ze binnen in een ruilwinkel. Je mag dan passende kleren gratis uitkiezen in ruil.” ■■“Legerkazernes ombouwen tot gratis hotels voor daklozen en arme mensen.”

■■“Steden die extra inspanningen doen voor de armen, maken elke maand kans op geld van de regering. Een bonus voor een gratis opvangtehuis, gratis voedselbedeling of de leukste geldinzamelactie.”

OORLOG ■■“Meer wapencontroles. En wie illegale wapens heeft heel streng straffen.” ■■“We roepen alle dagen van het jaar uit tot I.D.W. (Internationale Dag van de Wapenstilstand).

■■“Elektrische auto’s moeten goedkoper zijn dan andere. Zo wil iedereen ze kopen!” ■■“Een auto uitvinden die rijdt op afval. Dan doe je de koffer open en je zwiert er je vuilnis in. Tegen dat je 100 km verder bent, is het afval volledig op. Twee problemen in één klap opgelost!”

■■“Koeienvlaaien recycleren. De natte kunnen dienen als verwarming. De droge stoppen we in onze muren als isolatie.”

YES, YOU CAN’ ZELLEUF!! 1 Stem voor de voorstellen die jij goed vindt. Kleur het bolletje rood. 2 De Yeti-klassers vinden armoede, oorlog, milieu en pesten de punten waar dringend iets aan moet veranderen. Maar er zijn er nog. Welke punten zou jij nog aanpakken? Duid ze aan. ●●Dieven, terroristen, criminelen en moordenaars. ●●Veel mensen worden ongeneeslijk ziek. ●●Te veel mensen willen liever niet meer leven. ●●Jonge mensen vinden geen werk omdat ze geen ervaring hebben. Maar ook ouderen die hun job kwijt geraken vinden moeilijk iets nieuws. ●●Mensen moeten winter en zomer op straat leven. Ook gezinnen met baby’s en kleine kinderen. ●●Racisme. De ene mens haat de andere omdat die een andere kleur heeft. Of een ander geloof. Of verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht. ●● _________________________

PESTEN

_________________________ _________________________ ●●_________________________

de hele dag een stemmetje dat zegt: ‘Ik mag niemand pesten vandaag!’” ■■“Meer televisieprogramma’s, toneelstukken en liedjes over pesten. Niet enkel tijdens De Week Tegen Pesten. Het hele jaar lang!”

●●_________________________ 3 Zoek met je klasgenoten een goede oplossing voor een probleem in je dorp of stad. Schrijf een brief naar een schepen of naar de burgemeester. Vergeet niet af te sluiten met een ‘barrackske’!

5


Faalangst “Ik heb last van faalangst. Ik vergeet alles en durf er met niemand over te praten. Wat moet ik doen?” JOS SPREEKT: “Faalangst is wanneer je schrik hebt om iets niet goed te doen. Maar net door die schrik, doe je het vaak nog slechter. Je zit dus een beetje vast.”

FIKS je FAALANGST en denk: (kruis aan wat je wil denken vanaf nu) “Ik heb goed geleerd, dus zal het wel lukken.” “Er komen altijd nieuwe kansen. Een mindere toets is geen ramp.” “Ik hoef niet perfect te zijn, iedereen maakt fouten.” “Ik kan het goed als ik mezelf opvraag, dus het zal wel lukken.”

Maak het NOG ERGER en denk: (kruis aan als je dit soms denkt) “Ik kan dat niet.” “Ze gaan met mij lachen.” “Ik ga weer dichtklappen.” “Papa wordt boos als ik een slecht rapport heb.” “De leraar zal mij niet meer sympathiek vinden.” “Ik ben een loser als ik dit niet kan.”

© Thinkstock

Waarom helpt dat niet? Niemand kan de toekomst voorspellen. Bedenk dus geen trieste

EXTRA TIPS VAN JOS: ☛ Maak je hoofd leeg. Doe leuke dingen voor je gaat slapen. ☛ Praat er met je ouders over. Ze kunnen je geruststellen. ☛ Vertel het aan de leraar.

of gruwelijke gevolgen die waarschijnlijk toch nooit zullen gebeuren.

SCHUIM VOOR HET GOEDE DOEL! LINT - In basisschool De Wilg telt iedereen mee. Ook leerlingen die het thuis wat minder gemakkelijk hebben. In de leerlingenraad komen de beste ideeën samen. Jorrit (9): “Vanaf het 3de leerjaar kan je verkozen worden voor de leerlingenraad. Twee kinderen per klas. Elke maand bespreken we de ideeën van onze klasgenoten: herstellingen op de speelplaats, een freepodium.” Luna (11): “Binnenkort doen we een carwash op de speelplaats. We werken in ploegen. Jorrit wordt ‘natspuiter’. Ikzelf ‘inzeper’. Met de opbrengst zorgen we dat ook de kinderen van het opvangcentrum in de buurt, mee kunnen op openluchtklas. Of anderen die dat moeilijk kunnen betalen.” Wat doe jij om je school leuker te maken? Laat het weten via redactie@yeti.be en misschien komt jouw klas in Yeti!

6

SCHOOL PIMPER VAN DE M

AAND


uw moeder is ti-fan uw moeder is een Ye bere uitvoering so n uw moeder is ee sit by ba uw moeder is de el nk no uw uw moeder is

meisjes zijn

https://www.google.be

meisjes zijn stoer

meisjes zijn dom meisjes zijn vrouwelij k meisjes zijn zo versla afd aan shoppeeuuh!

yeti is

weet TE veel!

yeti is e en beer yeti is g rappig yeti is c ool yeti is n iet thuis

belgen zijn jongens zijn jongens zijn stoer jongens zijn dom k jongens zijn mannelij jongens zijn snel op hun tenen getrapt

belgen zijn dom belgen zijn raar belgen zijn racisten belgen zijn lelijk

Typ één letter en Google vult de rest aan. Hij verbetert zelfs je fouten. Handig! Jazeker. En snel. Maar soms ook echt smerig VIES! CAS: “Ik zoek mijn games via Google. Typ ik FIFA? Dan zet Google er ‘14’ achter. Schrijf ik per ongeluk ‘LUEKE’ games? Geen probleem. Google verbetert.” BETTE: “Ik zocht een konijn op internet. Toen typte ik ‘konijnen te ...’ en Google vulde aan met ‘koop’. Maar ook met ‘konijnen ter adoptie.’ Wat een super-idee! Bedankt Google!”

ARNE: “Ik typ op Google ‘Ik heb ruzie met mijn ouders’. ‘Wat

Hoe fiks ik dat? 1 Typ in de adresbalk: www.google.be/ webhp?complete=0 2 Je krijgt precies dezelfde zoekpagina te zien. Alleen ZONDER aanvullingen. 3 DOE de TEST!

moet ik doen?’ vult Google zelf aan. Handig, zo kom ik meteen op de juiste plek terecht”.

4 Stel deze pagina in als je ‘startpagina’.

MIES: “Als je schrijft ‘ik ben elf jaar’, dan zet Google erbij ‘en ik wil seks’. Of ‘en ik ben zwanger.’ Djeezes! Dat vind ik NIET leuk.”

5 Weet je niet hoe je dat doet? Roep luid om HUL-LEUUUUP!

ELINE: “Kijk maar eens wat er gebeurt als je ‘mens’ typt. Dan

6 Of zoek het op … jawel … Google!

krijg je mannen te zien die half naakt zijn. Die hoef ik HE-LEMAAL niet te zien.”

BERAN: “Ik wil die viezigheid weg! Google mag wél helpen zoeken. Maar niks wat met racisme of seks te maken heeft.”

DIT VIND IK ERVAN: _____________________________ _________________________________________________

7


Wat is geluk eigenlijk? Volgens de Yeti-klassers komt het hierop neer: als je ZO blij bent met iets wat je meemaakt of bereikt, dat je even alle kleine tegenslagen helemaal vergeet, DAN ben je gelukkig. HANNAH: “Toen ik hoorde dat ik op dansles een groep hoger mocht gaan, kon ik even aan niets anders meer denken.”

AMBER: “Toen mijn nicht me vroeg of ik meter wilde zijn van haar kindje, ontploften duizend geluksbommetjes in mijn hoofd!”

Jij bent de geluksdokter. Wat schrijf jij jezelf voor? Kies uit deze geneesmiddelen. IK HEET:

VRIENDEN

Samenstelling: Praten, geheimen vertellen, plezier maken, vertrouwen. NODIGE GENEESMIDDELEN:

Een goed middel tegen: Eenzaamheid en verveling. Bijwerkingen: Ruzie, roddelen, liegen, hartpijn.

verklikken,

FAMILIE

Samenstelling: Moeder, vader, goede zorgen, opvang, cadeautjes, broers, zussen. Een goed middel tegen: Alle ziektes en problemen. Bijwerkingen: Ruzie, gezaag, klusjes moeten doen, spullen moeten delen, kamer poetsen.

Naam en voornaam van de voorschrijver:

GENEESMIDDELENVOORSCHRIFT

© illustraties: Bart Schoofs

8

MUZIEK

Samenstelling: Noten, ritmes, sleutels, beats, toonladders, dansmoves, instrumenten, handjes. Een goed middel tegen: Stramme spieren, opgekropte gevoelens. Bijwerkingen: Piepende oren, doofheid, slecht kunnen slapen, burenruzie, bonkend hart, vals zingen.

(T)HUIS

Samenstelling: Eigen kamer, gezelligheid, warmte, een dak boven je hoofd, bakstenen. Een goed middel tegen: Dakloosheid, koude. Bijwerkingen: Poetsen, spinnen, stof, belastingen betalen, herstellingen kosten veel geld.


DIT IS GELUK VOOR MIJ: ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________

DIT MAAKT MIJ GELUKKIG: ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________

MIJN GELUKKIGSTE MOMENT TOT NU TOE: ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________

GELD

Samenstelling: Rekeningen, overschrijvingen, bankautomaten, watermerken, het hoofd van de koning. Een goed middel tegen: Armoede. Bijwerkingen: Ruzie, stoefen, bestolen worden, verslaving, hebberigheid, egoĂŻstisch worden.

COMPUTER, TABLET, GAMES, SMARTPHONE

Samenstelling: Computer, tablet, smartphone, games, televisie, gsm. Een goed middel tegen: Buiten spelen. Bijwerkingen: Verslaving, humeur, hoofdpijn, boos, oogpijn, agressie, zenuwachtigheid.

LIEFDE

Samenstelling: Hartjes, rood, kushandjes, knipoogjes, rozen, baby’tjes, troetelnaampjes. Een goed middel tegen: Eenzaamheid, slecht gevoel. Bijwerkingen: Stotteren, blozen, kwijlen, vlinders in de buik, zenuwen, zweethanden, liefdesverdriet.

PLEZIER

Samenstelling: Spelen, lachen, onnozel doen, jeugdbeweging, grasplein. Een goed middel tegen: Slecht humeur, enge gedachten. Bijwerkingen: Slappe lach, in de broek plassen, huilen, straf krijgen, jezelf pijn doen, ruzie maken.

DIEREN

YETI 500 BRUIS

Samenstelling: Schattige ogen, grappige stoten, zachte vacht, dapper, trouw, begrip, lange wandelingen.

Samenstelling: Fun, Y, letters, behaarde aap, tijdschrift, zotte kleuren, stickers, hulp, vragen, kinderen.

Een goed middel tegen: Verdriet, gebrek aan conditie

Een goed middel tegen: Volwassenheid.

Bijwerkingen: Geurtjes, verdriet bij verlies, ontsnapping, allergie, lawaaihinder, afgekauwde schoenen.

Bijwerkingen: Knetter geflipt worden, luid lachen, niet meer kunnen stilzitten, eigenwijs worden, gelukkig worden.

9


“IETS GOEDS DOEN VOELT ZALIG!” “We hebben meer plaats nodig om ons vuil te kunnen maken”, zegt Daan (11) uit basisschool Sint-Jan in Kerkhoven. Dit jaar is hij kinderburgemeester van Lommel. “Volwassenen vergeten soms dat kinderen graag buiten spelen. Ik trek regelmatig eens aan hun oren.” “Sinds kort ben ik kinderburgemeester van Lommel. Dat is leuk, want ik mag dan allerlei evenementen openen, geld inzamelen en later de cheques aan goede doelen overhandigen. Volwassenen luisteren ook echt naar wat ik te zeggen heb. Zo stelde ik voor om geld in te zamelen voor tyfoon Haiyan. Samen met de andere kinderen van de kinderraad, verkocht ik snoeppaketten. Als zo’n actie veel geld opbrengt, krijg ik een warm gevoel. Iets goeds doen voelt zalig.”

10

“Zodra de zon schijnt, spring ik de deur uit. Met mijn maten uit de straat, cross ik vaak door de stad. Ook bij het voetballen en in de Chiro giert de adrenaline door mijn lijf. Buitenspelen is heerlijk. Uren in de zetel tv kijken? Dat is niets voor mij. Als het regent, speel ik FIFA op de Playstation. Of dj ik samen met mijn papa op zijn nieuwe installatie. Handjeuus?!” “Of ik later zelf burgemeester word? Nee, bedankt. Dan zit ik veel te veel binnen aan een stoffig bureau en moet ik de politiek volgen. Geef mij maar iets actiefs. Buiten komen, met mensen babbelen en plezier maken. DAT heb ik nodig. Later doe ik sowieso iets waarvoor je het goed moet kunnen uitleggen. Iemand die opkomt voor anderen. Professioneel uitlegger. Of advocaat. Of wie weet … toch burgemeester?”


© Geert De Taeye


Gooi jij op de grond? NEE JA 8 kinderen = 1/3

16 kinderen = 2/3 BÉRAN:

SENNE:

“Eerlijk? Ik gooi soms iets op de grond, ja. Kleine dingen zoals het papiertje van mijn koek of fruitschillen. Eigenlijk is dat toch minder erg, niet?”

ELINE:

“We wonen naast een discotheek. Vaak vinden we lege flesjes, blikjes en zelfs bierglazen in onze tuin. Keigevaarlijk voor onze hond! Wat als hij zich verwondt? We ruimen daarom alles zelf op met handschoenen. Maar da’s toch ook niet de bedoeling?”

“Ik doe het stiekem. Dan zeg ik dat het te warm is in de auto. Zo heb ik een excuus om het raam naar beneden te doen en snel mijn kauwgom weg te gooien.”

ZITA:

JOKE: “Op het wandelpad naast mijn huis liggen overal stinkende hondendrollen. Jakkie! Poepzakjes zijn toch uitgevonden met een reden?”

“Bweik, en ik stap er dan in! Kauwgom gaat echt niet van je schoenen. Ik heb al alles geprobeerd: met een stok lospeuteren, zeep erop smeren, de hond eraan laten likken. Niks helpt!”

BIJNA ALLES VERGAAT. SOMS DUURT HET WEL HEEL LANG. Klokhuis appel =

Sigarettenpeuk =

2 JAAR

2 WEKEN

Drankblikje =

Wollen sok =

5 JAAR

Plastic frietbakje of drinkbeker =

50 JAAR

EEUWIG

es =

JAAR N E O J L I 1M

Glazen fl 12


Dit denk ik:

________________________ ________________________ ________________________

Plastic zak =

10 TOT 20 JAAR DE ZON N I R A A J 5 AR IN A J 0 1 T O T DUW DE SCHA

PET-fles

Bananenschil =

1 TOT 3 JAAR

=

Krant =

ENKELE DAGEN TOT EEN HALF JAAR

© Nix

13


Š Geert De Taeye

Uithangen en opscheuren Geert De Taeye is de flitsende huisfotograaf van Yeti. Overal waar hij komt sleurt hij lampen en statieven mee om elk hoekje van de ruimte goed uit te lichten. Zelfs wanneer hij spaghetti gaat eten met zijn vader ...


Elke week vers nieuws in je mailbox? Word Yeti-klupper! www.yeti.be

EKS-KJOES-MIE? KWA? KESKE? UH? WAZEGGU?

RAMBO -NIEUWS FLASH

© Bart Schoofs

15


“Biekoows aajm heppieeeeee!!” Gelukshamsters racen in je buik wanneer Pharrell door je radio schalt. Maar hoe gelukkig ben jij eigenlijk echt?

DOE DE TEST.

1

HOEVEEL VAN DEZE EIGENSCHAPPEN PASSEN BIJ JOU: • Glimlacher (blij) • Positief denker (optimistisch) • Groepsdier (sociaal) • Beslisser (zelfverzekerd) • Handige Harry (praktisch)

4

WAT DENK JE ALS JE NIET BENT UITGENODIGD VOOR HET VERJAARDAGSFEESTJE VAN EEN KLASGENOOT?

3

HOE VER STIJGT HET KWIK OP JOUW WOEDE-THERMOMETER WANNEER JE BOOS BENT?

A “Phuh! Loser. Ik WOU niet eens komen.”

A Tot je knieën (Beetje Boos). A Allemaal.

B Tot je navel (Euh … Boos. Echt.).

B Tussen de twee en de vier.

C Tot boven je schouders (Ra-zend!).

C Eentje, misschien?

2

WELKE ROL SPEEL JIJ IN DE KLAS?

A Rare snuiter. B Haantje-de-voorste. C Grijze muis.

B “Je kan natuurlijk niet iedereen vragen. Misschien volgende keer.” C “Zie je wel, hij/zij vindt mij niet leuk.”

5

JE KRIJGT VOOR JE VERJAARDAG NIET WAT OP JOUW VERLANGLIJSTJE STOND. HOE REAGEER JE?

A Ik denk: “Jammer, maar er zijn belangrijkere dingen.” De taart straks maakt al veel goed. B Elke keer ik eraan denk voel ik die krop in mijn keel weer. Morgen is het hopelijk over. C Het spookt de hele week door mijn hoofd. Ik ben echt diep ontgoocheld.

6

HET IS 31 JULI. HOE VOEL JIJ JE?

A Jippie! Nog een hele maand vakantietijd! B Pfff … De helft van de zomer is al voorbij. C Ik sta daar niet bij stil en leef van dag tot dag.

16

© Laura Janssens


BODEMKUISER BETTY 7-11 GRADEN

7

HOE TEVREDEN BEN JIJ MET WAT JE IN DE SPIEGEL ZIET?

A Niet. Ik kijk liever niet meer. B Dat valt best mee. Al had ik misschien liever een beetje ... C Dat zit goed. Ik ben wie ik ben. Schoonheid zit vanbinnen.

Jouw gelukstemperatuur is aan de frisse kant. Je hebt soms een zwarte kijk op jezelf en je omgeving. Je zet je in voor anderen. Misschien vergeet je zo soms een beetje je eigen geluk. Praat met vrienden of ouders over dat slechte gevoel. Denk eens na over wat jou wel gelukkig maakt. En maak daar werk van.

CLOWNVIS NORRY 12-17 GRADEN

TEL JOUW SCORE EN MEET JE GELUKSTEMPERATU­UR!

Jij hebt af en toe een dipje, maar verder huppel je door het leven. Zoals de meeste mensen eigenlijk. Je kan niet de hele tijd gelukkig zijn. Je verbergt soms je slechte gevoel voor anderen. Je weet toch dat het wel over zal gaan.

FOREL WILLIAMS 18-21 GRADEN

Jij ademt gewoon geluk! Je ziet het leven door een grote roze bril. En als je toch eens een tegenslag hebt, dan vind je dat niet erg. Het maakt je alleen maar sterker. Jij hebt de kracht om tegen de stroom in te zwemmen. Je gelukssalto’s boven het water werken aanstekelijk voor andere vissen.

17

1 A=3|B=2|C=1 2 A = 1 | B =3 | C = 2 3 A=3|B=2|C=1 4 A=2|B=3|C=1 5 A=3|B=2|C=1 6 A= 3 | B= 1 | C = 2 7 A=1|B=2|C=3


AANGAPERS!

1

YETI-KLASSERS

RODDEL 1 = De eerste dagen staart iedereen de nieuwe aan. Jorben: “Zoveel vreemde gezichten op school, al die nieuwe klasgenoten ... Het maakt mij nu al nerveus. Maar ik ga op dag één vollen bak vrienden maken, dan ben ik niet lang alleen.” Béran: “We gingen onlangs op bezoek in het middelbaar. Af en toe zag ik iemand loeren, maar ach. Eigenlijk was het gewoon kicken: ik voelde ik me echt groot tussen al die oudere leerlingen.”

2

STRAFSTUDIE!

De

Barbaarse leraren, megadikke handboeken, bloeddorstige medestudenten, gruwelijke straffen ... MOEHAHA! Sssssiddert ende beeffft! Of … blijf gewoon ‘cool-als-ijs’ bij de verhalen over het secundair. Net zoals de Yeti-klassers.

RODDEL 2 = Je krijgt straf als je een boek of je pennenzak vergeet. Jonas: “Na elk lesuur gaat de bel. Dan is de les afgelopen en heb je maar een paar minuten om al je spullen bij elkaar te zoeken en in het volgende lokaal te geraken. Stressen!” Zita: “Ik heb vrienden in het eerste jaar. Zij hebben me min of meer gerustgesteld: de leraren ontploffen enkel als je elke dag spullen vergeet. Oef!”

DOOLHOF!

3

RODDEL 3 = Je verdwaalt voortdurend in zo’n groot gebouw. Mies: “Er zijn zo veel verschillende lokalen en gangen ... Zouden ze een plattegrond uitdelen op de eerste dag? Dat lijkt me een topidee! Mijn andere tactiek? Gewoon de rest van de klas volgen.”

4

LERARENKUDDE!

RODDEL 4 = Je hebt veel leraren, maar je kan er nooit bij terecht. Luna: “Elke leraar is anders: de ene streng, de andere grappig … Veel leraren hebben, da’s gewoon superhandig. Als je dan een saaie of moeilijke les hebt, weet je dat ze na een uurtje al voorbij is.”

LASTIG PLOETEREN!

5

RODDEL 5 = Als je de verkeerde richting hebt gekozen, moet je volhouden. Dien: “Na ons bezoek aan het secundair begin ik weer te twijfelen. Ik vind zo veel richtingen interessant. En wat als ik verkeerd kies?” Mies: “Mijn ouders willen dat ik Latijn probeer. Ik weet zelf niet zo goed wat ik wil. Gelukkig kan je de eerste maanden gemakkelijk veranderen van richting. Ik ga Latijn dus een kans geven.”

18

van

Ukkie


ONTHULLEN MYSTERIE

het Secundair

6

EXAMENSTRESS! RODDEL 6 = Examens, da’s leren tot je erbij neervalt.

Elias: “De examens zijn best eng. Ik vind het nu al moeilijk om me lang te concentreren, wat zal dat in het middelbaar geven?”

SAAAAAAAAAAAI!

7

RODDEL 7 = Het zal nooit zo leuk zijn als in de lagere school!

selfie

Béran: “In het zesde leerjaar halen we keiveel grapjes uit met de juf. Zo deden Eline en ik een keer of we ruzie hadden om het in de gang ‘uit te kunnen praten’. Volgend jaar riskeer ik dat niet, anders zullen we megaveel straf hebben.” Hannah: “Mijn beste vriendin gaat naar een andere school. Zoooo jammer! Maar dan hebben we na school wel keiveel om aan elkaar te vertellen.”

VAN XL NAAR XS!

8

RODDEL 8 = Je bent weer de kleinste en hebt dus niks te zeggen. Eline: “Ik denk dat de oudere leerlingen stoer zullen doen omdat wij de jongsten zijn. Maar bij ruzies of discussies hebben wij wel het voordeel: ze geloven altijd de kleinste, hehe.”

Klaar voor het middelbaar? IK KIJK HET MEEST UIT NAAR: □ knappe oudere meisjes/jongens. □ Engelse les. □ de eerste schoolfuif. □ _____________________________________________________________ IK BEN TOCH EEN BEETJE NERVEUS VOOR: □ strengere leraren. □ die oudere leerlingen. □ het alleen naar school fietsen. □ _____________________________________________________________ DIT GA IK ECHT WEL MISSEN: □ krijsende kleuters op de speelplaats. □ een eigen, vast klaslokaal. □ onze lieve juf/meester. □ _____________________________________________________________ DIT VRAAG IK MIJ AF: □ Krijgen eerstejaars een gps om de weg te vinden op school? □ Huoden ze in het Liddembaar reneking met dyxleskie? □ Moet je in het secundair nog in een rij staan? □ _____________________________________________________________ □ Dude! Ik moet nog een jaar wachten want ik zit in het 5de!

19


© Laura Janssens © Bart Schoofs

20


SVEN NYS IS DE HELD VAN DANTE

© Geert De Taeye

“IK BIBBER VOOR ÉLKE RACE”

Amper vier was Dante uit de Yeti-klas of hij reed al bij zijn eerste poging weg met een fietsje zonder hulpwielen. Nu is hij Belgisch kampioen veldrijden. Voorlopig traint Dante met Thibau, de zoon van Sven Nys. Maar misschien rijdt hij later Sven zelf uit het wiel. “Het is gek. Dit jaar heb ik maar één wedstrijd niet gewonnen. Toch bibber ik voor elke race. Dan gaat er zo veel door mijn hoofd: “Wat als ik een slechte dag heb? Misschien val ik wel! Heb ik gisteren niet te veel pannenkoeken gegeten?” Gelukkig ben ik niet de enige. Aan de startlijn praten bijna alle renners met elkaar over hun zenuwen. Zo kalmeren we elkaar.” “Op dit moment klop ik Niels Albert in een spurtje bergop. Enfin, dat denk ik toch. Sven Nys is nog een maatje te groot. Maar hij is natuurlijk de allerbeste. Sven leeft voor het veldrij-

den en gaat ervoor in elke wedstrijd. Hij toont dat je keihard moet werken, ook al heb je veel talent. Dat vergeet ik soms.” “Eerlijk? Ik hou niet van lange trainingen. De ritjes op de weg zijn zooo saai. Geef mij maar een modderig oefenparcours met veel bergjes. Ik amuseer me rot als ik met mijn ploegmaten naar beneden mag sjezen en over balkjes kan springen. Want ook al zijn we concurrenten, we zijn allemaal kameraden. We lachen constant tijdens de trainingen en na een gewonnen wedstrijd is iedereen blij voor mij.” “Wereldkampioen worden bij de grote mannen, dat is mijn droom. Daarvoor wil ik keihard gaan. Volgend jaar kies ik voor techniek. Ik ken alle onderdelen van mijn fiets en het lijkt me leuk om ook computers of treinen uit elkaar te halen en te herstellen. Maar wat ik later ook doe: ik wil vooral plezier maken tijdens mijn job. De juf zegt nu al dat ik een clown ben, dan weet je wel genoeg zeker?”

21


Bang voor de beugel Dag Lisa, Ik heb een probleem. Ik moet een beugel dragen. Ik ben een beetje bang. Hoe voelt dat aan? Doet dat pijn? Heb je daar last van? Wat moet ik doen? Help???!

Lisa zegt: Je krijgt een beugel. Je stelt je natuurlijk heel wat vragen en je bent een beetje bang. Dat is heel logisch. Kijk gerust eens rond: je bent zeker niet de enige! Check deze weetjes en tips: • Een beugel drukt je tanden bijeen. Dat kan een beetje pijn doen. Geen ondraaglijke pijn. Wel een vervelend en raar gevoel en een soort druk op je tanden. Die druk op je tanden went en is vooral in het begin erger.

Lisa is een helpheld. Elke maand beantwoordt ze vragen van tieners in nood.

• Je ouders en je tandarts beantwoorden al je vragen. Vraag veel informatie. Stel alle vragen die je kan verzinnen. Schrijf ze op een papier en maak er echt tijd voor. Hoe beter je weet wat er zal gebeuren, hoe minder bang je zal zijn. Geen enkele vraag is een domme vraag. Blijf doorvragen tot je een antwoord hebt.

Deze tip wil ik zelf geven:

• Kijk eens wie in je klas een beugel heeft. Vraag eens hoe dat voor hem of haar was, waar je op kan letten, wat goede trucs zijn om ermee om te gaan …

________________________________________

• Vergeet vooral niet: een beugel is tijdelijk. Hoe sneller je eraan begint, hoe sneller je er weer vanaf bent.

________________________________________ ________________________________________

Praat mee op www.yeti.be!

Dit zeggen de Yeti-Kluppers cynthi_ke Ik heb nu al 5 maanden een beugel en het valt best mee! Alleen de eerste dagen had ik er echt last van. Nu vergeet ik soms dat ik een beugel heb. thomie Een beugel vind ik helemaal niet erg. Als je positief denkt ben je dus eigenlijk een beetje speciaal.

lauratje Je moet echt niet bang zijn … Tegenwoordig draagt iedereen een beugel. eclipse Het positieve is dat je leuke rekkertjes met kleurtjes mag dragen. (Mij fleurde dat een beetje op, ik weet niet of dat bij jou ook zo is).

i.s.m. kinderpsychologe Marjan Gerarts

HELP! Waar kan ik terecht met mijn probleem? VRAGEN? Ga naar www.yeti.be en klik op ‘vraag het’. Je inzending wordt in vertrouwen behandeld. Yeti zet niets op de site of in het blad wat jij niet wil.

22

PRATEN? • Bel gratis naar AWEL op nummer 102. • Surf naar www.awel.be en chat (ma.-vr. 18u tot 22u), mail of bel.


EXCLUSIEF: LAG ALLEMAAL VOND HET VERBORGEN LEVEL IN HAYDAY!

© Bart Schoofs © Bart Schoofs

HET GELUK STROOMT TOE BIJ DE STERREN!

LEVEL 28,5 : DE VARKENSGOLF, DE PANDAWEIDE EN DE KLEURSPOELING VOOR SCHAPEN GELUIDSTECHNICUS VAN ‘THE VOICE’ PER ONGELUK NAAR DE VOLGENDE RONDE “IK WAS GEWOON EEN MICROFOON AAN HET TESTEN EN PLOTSELING DRAAIDEN AL DIE STOELEN OM!”

TOM BOONEN IS IN DE WOLKEN MET ZIJN NIEUWE VALHELM!

EN ZO HOND WERP JE DUS EEN WEBSITE …

OOK KOEN WAUTERS IS HELEMAAL IN ZIJN SAS!

DAAN DW UIT SCHELLEBELLE VIA WWW.YETI.BE

WORD ZELF RODDELPERS-JOURNALIST GA NAAR WWW.YETI.BE DE LEUKSTE REACTIE VIND JE VOLGENDE MAAND HIER

23Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.