Yeti 10

Page 1

ijmkonijnen – spaghettieners – bulldozen – Tijsmanmannen – boomtrutte Verschrikkelijk tijdschrift januari 2003 - 10

Loeiklok K’nex M-kids Spy-bril Bartmanboard Enzovoard… TEST F JEZEL

Internul of cyberzot?

De 5 clown- smoezen klas

SPYetiKIDS

Flikspionspeursmeris


Verschrikkelijk bijtschrift januari 2003

El ke

za te rd ag

18 .3 0

–k an aa l2

© Lieven Van Assche

ALARM… ALARM… ALARM - STOP - BERICHT: AGENT PASMANS IS ONTVOERD DOOR DE SLECHTERIK - STOP - DE HELE WERELD IS IN GEVAAR - STOP - BEL NIET JAMES BOND - HERHALING: BEL NIET JAMES BOND - STOP ld ere SLECHTS TWEE TIENERS KUNNEN HEM REDDEN - YETI-AGENTEN DOESJKA EN SOPHIE CARMEN - HUN TRAIw de NING: LAGERE SCHOOL EN COMPUTERSPELLETJES - STOP - HUN UITRUSTING: STRAALMOTOREN OP ie d HUN BOEKENTAS - 8 MM KOGELPENNEN - PENNENZAK MET MINICAMERA - EN HET BELANGby ba RIJKSTE: SLIMME HERSENS - STOP - LAAT ZE ONMIDDELLIJK IN ACTIE KOMEN! - STOP e r ge DE WERELD HEEFT ZE NODIG!!! - OVER EN OUT nug s g BEN JIJ OOK EEN GEHEIME SPION, EEN SPY KID? keli na e GA NAAR TUIZENTFLOOT EN SSJJJJT! e en riffin G e i famil et de M y u g TV-tip: Family

P.10

2 Yeti 10

P.14

© Lieven Van Assche

P.4 ning roe att G ©M

P.6

n. e r ve ro e lv wi

P.4 P.6 P.8

P.10

P.14


OPROEP

Roep jij wel eens : «Ik ben het zat. Het zit me tot hier!» Waar erger jij je blau w aan op school of thuis?

Schrijf naar: Ye ti – Het zit me tot hier – Koning Al bert II-laan 15 – 1210 Brussel of mail na ar redactie@yetiworld.be en win een Yeti-shirt.

Wat doetop jouw jufrdageen zated? avon

na al2

Win de loeiloei klok

P.4

Wij, de Ye ti-s van ’t Pom pionnen phuisje uit Tongeren , fl TopSecret- ansen dit tijdschrift elkaar. Le in to na vernie p: deze pagitigt nen 60 se zichzelf binconden. 6 0… 59… 58…

Tel de loeiklokken in deze Yeti. Win deze wekker die beuhhh zegt en elke morgen een glaasje melk driiiiiingt. Koeienvlaai inbegrepen. Kaartje vóór 15 februari naar: Yeti – loeiklok – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel of mail naar redactie@yetiworld.be

Het z me toit hier! t

EMMY ELEKTRICITEIT

Miss Bliksembol van de maand januari is Emmy uit het Trappenhuis in Gent. «Ik ben echt heel fier. Met heel de klas vliegen we telkens op de nieuwe Yeti-boekjes. En nu win ik deze prijs. Wow! Willen jullie volgende maand terugkomen?» Plak de sticker en misschien scoor ook jij duizend elektrische bliksems.

Heb jij oo k zin om Y etiklas te z naar: Yeti ijn? Stuur – Yetiklas een fameus – Koning briefje Albert II-la an 15 – 1 210 Bruss el.

P.4 Pasmans in de boeien - Mark Tijsmans over zichzelf.

P.6 Je klas: gevangenis of pretpark? P.8 Hoe www-verslaafd ben jij? - Doe de test!

P.10

Ontdek de held op je school

P.14 5 tips voor

je klaskrant

tis: Gra atte la e t u Fo oezen sm

P.14

Yeti 10 3


10 vragen, 0 geheimen Lionel 01 «WAT IS JE GEHEIM?»

ER

IK K m e t EN FL k WIN E n echte fli ts naar fie als ee Wil jij ailicht op je r voor 15 a tuu een zw cheuren? S aar: Yeti ls en sch o o II-laan kaartj ri een ning Albert wat fe b ru a tel Ko licht - ussel en ver r Flikken is. We 210 B 15 - 1 uw geheim et aan jo h ppen verkla emand. ni

FILM Ludovic wil la ter m e t z ij n buurjongen trouwen . M a ar flikkers krijg en klop met vliegenmepp d er, zeggen z e sch e o o l. D e h e le klas pest hem op rare flikker! - hé, hard te verd - en Ludovic krijgt het uren omdat hij «anders» is. Win met je klas de vi deofilm Ma vie en rose. Stuur voor 1 5 februari een kaartje naar: Yeti - Koning Alb - Roze film ertII-laan 1 5 1210 Brusse l.

GRATIS VIDEO

Mark 10 «Jij dacht dat alle homo’s samenleven op één appartement? Nee hoor, ik denk zelfs dat een homobuurt niet bestaat. Voor jonge homo’s kan een homocafé wel een plaats zijn waar ze gemakkelijker vrienden maken. Maar ik woon in een heel gewone straat met heel veel jonge gezinnen en heel veel kinderen.»

Lionel 10 «WOON JE IN EEN HOMOBUURT?»

bij mijn vriend, maar ik blijf wel homo.»

Mark 09 «Dat is een fantastische vraag. Hoe kom je daarbij? Ik ben niet meer

Doesjka 09 «STEL DAT JE VRIEND HET UITMAAKT, BLIJF JE DAN HOMO?»

Mark 08 «Ik durf dat wel, maar ik wil dat niet. Ik vind dat iets privé. Dat twaalfjarigen zitten te kussen op een bank en te knuffelen vind ik allemaal heel fijn. Maar iemand van mijn leeftijd? Dat vind ik niet tof. Op die leeftijd heb je meestal al een huis of een appartement en kan je die dingen daar doen.»

Sofie 08 «DURF JIJ JE VRIEND KUSSEN IN HET OPENBAAR?»

PASMANS PRIVÉ

Mark 01 «Ik hou niet geheim dat ik homo ben. Toen ik zestien was heb ik het aan mijn familie verteld. Voor de media heb ik het ook nooit geheim gehouden. Ik spendeer veel tijd met tieners om erover te vertellen. Ik probeer me zo normaal mogelijk te gedragen. Als jij een vriendinnetje hebt praat je daar toch ook niet steeds over tegen iedereen.» Doesjka 02 «SPEELDE JE VROEGER MET POPPEN OF DEED JE MEISJESACHTIG?» Mark 02 «Ik heb twee zussen en twee broers. Er waren wel poppen in huis, maar het enige wat ik daarmee deed was ze verstoppen en er af en toe mee gooien om mijn zussen te pesten. Ik denk wel dat ik toen al verliefd werd op jongens. Je hebt dat zelf niet altijd door. Pff, dat is echt moeilijk om uit te leggen. (denkt na) Kan jij verliefdheid uitleggen?»

Dylan 03 «WAT VIND JE EIGENLIJK VAN HOMO`S DIE OVERDREVEN MEISJESACHTIG DOEN?» een paar en eigenlijk zijn dat heel sympathieke mensen.»

Mark 03 «Ik vind het zelf raar. Om eerlijk te zijn vind ik het…jeanetten. Maar ik ken er Sofie 04 «WERD JE VROEGER OP SCHOOL NIET UITGELACHEN DOOR DE ANDERE KINDEREN?»

Mark 04 «In de lagere school had ik daar helemaal geen last van. Maar tijdens de eerste jaren van het middelbaar pestten mijn klasgenoten me wel eens, maar niet omdat ik homo ben. Ik zat toen in een klas waarvan er zeven leerlingen al voor een tweede of derde keer dubbelden. Zij waren veel groter dan ik en bovendien had ik last van bedplassen. In de laatste jaren had ik het dan weer erg naar mijn zin op school. Toen wisten de meeste van mijn klasgenoten ook dat ik homo was.»

Sofie 05 «WAS JE OOIT AL EENS VERLIEFD OP EEN MEISJE?»

Mark 05 «Er is één meisje waar ik echt verliefd op was. Mocht ik geen homo zijn dan waren we waarschijnlijk al lang getrouwd en hadden we wel tien kinderen. Er is namelijk een tijd dat je ontkent dat je homo bent en dan begin je iets met een meisje om aan je omgeving te laten zien dat je géén homo bent. Maar na een tijdje moest ik daar toch mee ophouden want ik was niet eerlijk tegenover mezelf.»

BENT, DENK JE?»

Dylan 06 «HEB JE HET GEMAKKELIJKER OMDAT JE BEKEND Mark 06 «Misschien wel. Vooral omdat ik artistiek bezig ben. Niet dat er meer homo’s acteur worden of zo. Als artiest ben je meer met je gevoelens bezig. Wij praten sneller over onze gevoelens. In het leger bijvoorbeeld zal dat moeilijker zijn omdat dat een machowereld is.» Lionel 07 «WAT VINDEN JE COLLEGA’S ERVAN?»

Mark 07 «Mijn collega’s hebben daar helemaal geen probleem mee. In de musical Romeo en Julia denk ik dat er meer homo’s en lesbiennes acteren dan hetero’s. Het is ook niet zo dat wij daarover de hele tijd zitten te praten.»

4 Yeti 10


© Lieven Van Assche

CTEURS

DE A : Sheriff De flikken nel Sofie, , Kolo Doesjka aris Dylan, Commiss Lionel t Sergean a rk bandiet: M ns De brave ma eps- Tijs Pas… -o

IN EEN V L A M IN-DE-P IJPVLA ACHTE MMENDE RVOL SL G A IN A N G EN DYL SOFIE, DOES SSTIJL JK A BRAVE N VAN DE YE A, LIONEL BANDIE TI-KLAS OF Z TH W E E T VERGIE ZONDER BL UN IN DE OEDTEN O GENTS NDERVRAAG IN DE BOEIE E N. K M F A L IK LAMP IN KEN SCHIJN ER VAN DE TE Z YETI PR IJN VRAGEN EN STOUTE DE OG ESEN T E EN. E TIJS R T : M É É A N N MARK S VIER Y , ALIAS PAS MA ETIF L IK K EN EN NS, TIEN VRAGE N.

PASMANS 10 vragen 0 geheimen

HEEFT DE SCHOOL ERGENS EEN GEHEIME UITGANG?

Yeti 10 5


PLAN A «WHAAA!» JE DUIKT DE KLAS IN. «HUH?» IN HET MIDDEN STAAN ALLE BANKEN ALS EEN TOREN OP ELKAAR. BOEKEN EN KAFTEN VERSTOPPEN ZICH IN KARTONNEN DOZEN. DE KASTEN ZIJN ZO LEEG ALS JE HOOFD EN ALLE PRENTEN ZIJN VAN DE MUUR. NOG VOOR JE «WASDA?!» KAN ZEGGEN, SPRINGEN JE KLASGENOTEN TEVOORSCHIJN MET EEN ZAAG, EEN HAMER EN EEN BULLDOZER. HET PLAN? SAMEN DE KLAS OPNIEUW INRICHTEN. «JIIIHAA!» WELK PLAN KIES JIJ?

PLAN A

100% cactuskaal 1. Maak een lijst van dingen in de klas die je storen. Staat een kast in de weg? Heb je geen ruimte voor je boekentas of fietshelm? 2. Bedenk wat de klas mooier kan maken. Hangen saaie prenten aan de muur te vergelen? Is er geen prikbord voor berichtjes? Staan er schrale cactussen op de vensterbank? 3. Herschik de klasmeubels. Kan je de banken verschuiven voor groepswerk? Kan je met kasten werkhoeken maken? Krijg je een oude gezellige zetel door de deur van de klas? 4. Kom tot een akkoord. Wie zorgt waarvoor? Wil de directie een beetje sponsoren? Gevaar? Voer deze actie niet uit op 1 april. Het poetspersoneel denkt dat het een grap is en schuift alles terug op zijn oude plek.

6 Yeti 10

PLAN B

PLAN C

Kinga-style

Dubbele salto met applaus

1. Maak een plan van de werken. Muren schilderen, verlichting herstellen, scharnieren smeren, vals plafond verwijderen, een kanariekooi, tafels voor computers… 2. Ga na wat je in de school voor je klas kan gebruiken. Staat op het secretariaat een overbodige kast? Ligt op zolder een groot tapijt? Verstopt de kelder planken? 3. Roof je oma’s kelder leeg. Wie heeft nog oude spullen op zolder? Welke ouder, buur, leerkracht is handig genoeg om te helpen klussen? 4. Rest enkel een kalender op te maken. Wie doet wat wanneer? Gevaar? Breken, kloppen en zagen zonder handige ouders kan gevaarlijk zijn. Hoe groter het plan, hoe langer het allemaal duurt. Dat kan wel eens tegenvallen.

1. Maak van je klas een circus. Tuimel je de klas in met een salto? Kan er een dikke matras in de middengang? Liggen de jongleerballen klaar? 2. Haal popcorn aan het bureau van de meester. Trekt je juf een clownspak aan? Vervang je de banken door ballen? Speelt een orkest tijdens elke leswisseling? 3. Schuif de banken in een kring. Wie is de acrobaat van de klas? Mag je hond zijn kunstjes tonen? Staat de juf tegen de deur voor een partijtje messenwerpen? Gevaar? Zo’n gekte is leuk voor een keer. Maar leren zou wel eens saai kunnen worden als je elke dag opnieuw de drukte en het lawaai in moet.


e klas K’nex j s injij je kla latil w e Ho een p ? Teken richten of een planne r d n o o o r v g t te tuur da tje en s naar: Yeti i r rua 15 feb – Koning Alx e n – K – aan 15 bert II-l l. Win russe 1210 B K’NEXte o een gr t een Sue m s doo d, uzenra e R r e p g in ream een Sc ster of a rollerco peed een S perBall Flip t. kas

PLAN B

PLAN C

Yeti 10 7


JE SCORE: Tel je punten op, wacht op het einde van Yeti en ga op je hoofd staan voor de uitslag. 1A=3-B=2-C=1 2A=2-B=3-C=1 3A=1-B=3-C=2 4A=2-B=1-C=3 5A=3-B=2-C=1 6A=1-B=3-C=2 7A=2-B=1-C=3

WAAR GAAT JE JUF OF MEESTER OP VAKANTIE? 8 Yeti 10


JE SCHRIJFT «COM» ACHTER ELK PUNT. JE MERKT DAT JE OUDERS VERHUISD ZIJN ALS JE MET RODE OOGJES UIT JE KAMER KOMT. AL JE VRIENDEN HEBBEN EEN @ IN HUN NAAM. HOE VERSLAAFD BEN JIJ AAN INTERNET? OF HERKEN JE NIETS VAN DIT ALLES? STEEDS MEER TIENERS ZIJN INTERNET-VERSLAAFD. WE SURFEN MET ONZE OGEN DICHT. HOE ERG IS HET BIJ JOU? DOE DE TEST.

1

Hoe dikwijls kies jij surfen op internet boven een wandeling met de hond, een bezoekje aan je vriend of een spannend boek? I.a Altijd, dat kan je toch ook allemaal on-line, hé. I.b Ik verwaarloos soms de leuke dingen voor meer internettijd. I.c Dat gebeurt zelden.

2

Je hebt ruzie met je ouders en je krijgt de volgende drie weken geen zakgeld. Wat is er aan de hand? I.a Ik heb als experiment een bommetje (zeg maar atoombommetje) in de uitlaat van papa’s auto gestoken. De auto vloog 10 meter de lucht in. Foutje! I.b De telefoonrekening zat in de brievenbus. Die was driedubbel zo hoog als anders. Reden? Tja, ik ben een vaste klant van internet en dat kost. Oeps! . I c Huh? Ik ruzie met mijn ouders? No way, milky way.

3

Hoe reageer jij als je computer vast loopt? I.a No problem. Het blijft een machine. Ik zet hem af en ga iets leuks doen. We zien morgen wel verder. I.b «Woeaaargghhh! Alarm! Laat me nu niet in de steek, schatje. Kom op, je kan het. Zal ik je toetsenbord strelen of je printer verwennen? Laat me niet in de steek, please.» I.c Ik start de computer terug op en zoek het probleem.

4

Je zit tijdens het tweede lesuur met rode oogjes in de klas. Wat betekent dat? I.a Ik heb net zitten huilen tijdens een les over doodgeknuppelde zeehondjes. Snif. . I b Gewoon een vliegje in mijn oog gehad op weg naar school. I.c Niets. Ik heb vannacht tot 12.00 uur gezellig zitten chatten. Bla bla bla… Je kent dat.

5 6

Je hebt volgende week een spreekbeurt over dolfijnen en moet alles nog voorbereiden. Wat doe je? I . a Makkie. De avond voor mijn spreekbeurt tik ik even www.spreekbeurt.com/dolfijn op mijn klavier en drie seconden later print ik een kant en klare ‘dolfijne’ spreekbeurt. I .b Ik ga naar de bibliotheek, zoek informatie op internet, knip dolfijnenfoto’s uit tijdschriften en maak mijn tekst op de computer. I.c Daar heb ik helemààl geen computer voor nodig.

Een vriend(in) waar jij al een tijd een oogje op hebt, vraagt met een verliefde blik waar je woont. Love is in the air. En nu? I.a Ik geef mijn adres op een klein briefje. I.b «Mijn adres? www.ikke-online.be of zal ik dat even mailen?» I.c Ik vraag of ik haar/zijn telefoonnummer of e-mailadres mag hebben.

7

Welke uitspraak over vriend(inn)en past het best bij jou? I.a Ik heb een paar goede vriend(inn)en met wie ik alles samen doe. We lachen wat af en nu en dan sturen we elkaar grappige mailtjes. I.b Als mijn vriend(inn)en thuis aan de deur staan, gaat mijn computer onmiddellijk uit en trekken we erop uit. Lekker kattenkwaad uithalen. Hihi. I.c Oh, er zijn dagen waarop ik wel vijfentwintig vrienden heb. En dan babbelen we allemaal door elkaar. Met babbelen bedoel ik chatten of MSN’en. Yeti 10 9


ZOEK DE HELD

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17

Held nr. 1

Sophie tuutaa tuutaa

«Elke morgen komt ze met een speciaal busje naar school. Sophie zit in een rolstoel en is verlamd aan haar benen. Ze zit naast me in de klas. Alle klasgenoten helpen haar. ’s Middags spelen we ambulance. Ze verdient een standbeeld.» (Stijn) Held nr. 2

Annie van de soep

«Ik krijg van haar altijd veel balletjes als het tomatensoep is. Ze heeft zo’n ouderwets kapsel maar de soep is altijd warm. Als ik soms mijn brooddoos thuis vergeet, smeert zij speciaal voor mij ‘een dikke witte met gelei’. Mmmm! Super-Annie!» (Leen) Held nr. 3

Jacob Ab Normaal

«Mijn held is mijn broer Jacob. Hij is een mongooltje en zit bij mij op school. Elke dag lachen ze hem uit. ‘Daar heb je Ab Normaal’, roepen ze. Hij negeert ze gewoon. Hij is de vrolijkste jongen die ik ken maar heeft wel stinkvoeten.» (Mart)

10 Yeti 10

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


WIE IS JOUW GROTE HELD? BART SIMPSON, WESLEY SONCK OF MEESTER RITA? SOMMIGE HELDEN VLIEGEN OF HEBBEN SUPERPOWER. MAARRRRR… ECHTE HELDEN DOEN HET MET EEN SKATEBOARD, EEN SIGAAR OF STINKENDE SOKKEN. KIJK VERDER DAN JE NEUS BANG IS EN ONTDEK DE HELDEN OP JE SCHOOL.

6 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Held nr. 4

Kamiel de klusjesman

«Een voetbal op het dak, een lekke band of een kapotte rits. Kamiel staat altijd klaar met zijn sigaar. Hij is een held in grijze stofjas en repareert alles op school. Soms gaat-ie in de goal staan. Kamiel rules!» (Keno) Held nr. 5

Bartman

«Bart kan niet snel genoeg rekenen. Hij is dol op skaten. Eigenlijk moest hij naar een speciale school. Tijdens de speeltijd maken we samen oefeningen. Hij heeft het moeilijk maar hij houdt vol. Hij verdient een medaille en… een dikke kus.» (Juf Els)

WIN een SKATE

Sophie n Bart e lopen t n, ie kan n t snel denke n ie e n e n in ka n ze zitte tussen maar , s e kla eten gewon rlingen. Mo ol e ho le c s e gewon een speciale jouw r a in a n zij lkom ze we of zijn klas? n erlinge alle le n n a v 3% aar ee gaat n ne school. o w e g buiten

Zit Jacob AbNormaal in vakje F6? Zou Annie van de soep in K3 zitten? In welk vakje zitten de vijf helden? Stuur een kaartje naar: Yeti – held –Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel of mail naar secretariaat@ yetiworld.be en win een Bartman skateboard of een mega Diddl. Doe het zo: Fons = vakje... Annie = vakje… Jacob = vakje… Kamiel = vakje… Bart = vakje… Yeti 10 11


KINGA WORLD

DE WERELD IS KINKRANKZINNIG NOG NOOIT EEN KINGA TEGEN HET LIJF GELOPEN? GEEN KAARTJE VAN EEN KINGA IN JE BRIEVENBUS GEHAD? GISTEREN GEEN KINGA OP TV GEZIEN? DE YETIKLASSERS ZITTEN DE KINGA’S WEL OP DE HIELEN. WANT OOK DE YETIKLASSERS SPEUREN DE WERELD AF DOOR HUN KINGASCOPE. ZIJ VINDEN HET VETSTE NIEUWS EN KLEVEN ER HUN MENING BIJ. BENIEUWD OF JE MET HEN AKKOORD GAAT?

K I N G A

T I N A S T U D E N rk? Stop huiswe

.

.

rankzinnig? De wereld kink zelf of je Kijk eens naar je rf naar Su . ol scho e/k-index www.yetiworld.b es. De Yetiklas heeft In Yeti lees je niet all uws over een toffe nie g voor jou ook no eld, doping, aids en klas, een vrijheidsbe t op studiekeuze. Lees he x de -in www.yetiworld.be/k

op 3 erk.» Dat zegt 1 «Weg met huisw Vijf n. ge 1 op 2 leerlin leerkrachten en el ve zo et ni g ren no jaar geleden wa n) ge or M e (D k. er isw mensen tegen hu rs en dat oude «We begrijp Zo . en nd vi goed huiswerk soms . mee bezig zijn ij w r aa w ze zien de en t nu er het Goed dat we ov erk met de w is hu n va onzin .» nnen praten ku ht ac kr er le ) ie Soph (Maxim, Melissa,

KK - YETIKLAS KK - IK

12 Yeti 10


D E M O C R Net niet ge A T E S stenigd

T I S M O B I L I ë Onveilig Belgi

.

.

.

Een rechtban k vrouw ter do in Nigeria had een od veroorde eld omdat ze een kind getrouwd te verwachtte zonder zijn. Ze is nippertje ge red door de op het rege Amina Lawal zal niet ge ring. worden. (De stenigd Stan «Ongelooflij daard) k dat dit b ij gebeuren. Nogal logisc na kon h dat de regering va n zich laat Democrates h is gewonnen oren. dit onrecht. tegen » (Severine, Cindy)

et jaarlijks naar Bijna 1 Belg op 10 mo uis omdat hij nh de arts of het zieke d. De meeste ha ge eft he een ongeval uren thuis. De ongevallen gebe plek is werk of ste tweede gevaarlijk rd) school. (De Standaa rrassend hoog. ve n zij rs fe cij «Die en te snel dat hi ssc We denken mi uren.» (Dylan, ons niets kan gebe Wim, Dorien)

KK - YETIKLAS

KK - YETIKLA S

KK - IK

.

O R P U Babymassage

.

S

Je slaapt goed van strelen en oliemassage. Ouders kun nen leren hoe ze dat best met hun baby doen. (Het Belang van Limburg) «Mmm, als er zo’n cur sus voor lee rk rac hte n be sta at om leerlingen beter te do en leren, sturen we onze juf on middellijk daarheen.» (Wim, Dorie n, Dylan)

KK - YETIKLAS KK - IK

KK - IK

M

.

M I L I s je Arme beest

.

chten. Ze voor dierenre Gaia komt op et tegen het gebruik w vinden dat de or het testen van vo en er di n va nstift niet poo en lippe parfum, sham . (Het Belang van g is straf genoe Limburg) lijkt dat n wet en b «Nu is er ee jes is. Goed dat er ap die maar sl nrechten die de diere mensen zijn irsten, Dieudonné, (K bewaken.» s) El y, rr ie Th

WAAR PRATEN DE LEERKRACHTEN OVER TIJDENS DE SPEELTIJD?

C

.

KK - YETIKLAS KK - IK

Yeti 10 13
Cyberzot

17 – 21:

Ligt je score tussen:

CYBERZOT OF INTERNUL - DE UITSLAG:

ahum

Een dag zonder computer en jij wordt crazy. Je enige vrienden ken je via je beeldscherm. Kan jij nog wel gewoon met iemand praten zonder de bericht verzenden-knop? Jij bent verslaafd aan internet.

Snel Ik kna 300 woorden per miniuut tpynen. (Steffie) Tre gejk!

2

A SEULEMENT VALABLE APRES MINUIT

De volgende Yeti flappert tegen 7 februari je school binnen. Grijp hem snel voor hij weer buiten is.

Yetipunt

ENKEL GELDIG NA MIDDERNACHT

Vette pot Hallo, Yeti. Ik wil jullie bedanken voor de fietshelm. Ik dacht dat ze me gingen uitlachen, maar iedereen heeft de pot ook op. Ik zet nu elke keer mijn helm op als ik de fiets op kruip. De Yeti-helm is zeker geen mislukkeling. (Lesley) Ben jij een gelukkeling! En 62 000 coole fietsers samen met jou. Zet hem op!

CLUB GEZOCHT Heb jij thuis of op school een geheim kamp, een eigen clubhuis of een boomhut? Yeti wil weten waar jouw clubje samenkomt. Schrijf naar: Yeti – mijn club – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel of mail naar secretariaat@ yetiworld.be Yeti komt dan op visite en je club komt in Yeti.

Internaut

Dolle koe Laatst gingen we een hamburger eten. Het was er poepdruk en iedereen stond als een gek te bestellen. Zouden die mensen de gekke koeienziekte hebben? (Ans) Gekke koeienweken bij Mc Cowalds: uw laatste avondmaal.

Kind Ik vind Yeti een tof blad. Het is net of Yeti zelf een kind is. (Dorien) Een groot kind!

Kan jij iets speciaals of haal jij rare kunsten uit? Schrijf naar: Yeti – zonder tanden – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel of mail naar secretariaat@yetiworld.be en de fotograaf komt naar je toe.

12 – 16:

Foetsjie fiets Wil degene die mijn fiets gepikt heeft ook even mijn krantenwijk overnemen? (Loesje)

Eet meer Yeti Beste Yeti, kan je in Yeti ook eens wat leuke recepten zetten? Mijn mama verjaart binnenkort en ik weet echt niet wat koken. (Marlies) Haal de nietjes uit Yeti, scheur in reepjes, bestrooi met tenenkaas en kruid met verse Tippex.

DYLAN

- bal op voorhoofd balanceren - record: 5 minuten Wil je deze kandidaat in de volgende Yeti terugzien of wil je liever een andere kandidaat? Surf naar www.yetiworld.be , klik door naar «zonder tanden» en stem «ja» of «nee».

Je vindt de computer heel leuk en zit regelmatig voor het klavier. Voor jou is internet vooral nuttig. Soms durft het wel eens uit de hand lopen bij het chatten. Let op! De verslaving schuilt achter je scherm.

Lijsttafels Als Amerikanen met rijst gooien bij een huwelijk, gooien Chinezen dan met hot-dogs? (Sam) En met rijsttafels.

YETI!

Internul

Hoe? Op onze school hebben we een nieuw voetbalplein. Maar hoe zetten ze die bordjes met «Niet op het gras lopen» eigenlijk op een grasveld zonder zelf op het gras te lopen? (Nick) Ze zaaien die.

VA N

7 – 11:

EINDE

Als het over surfen gaat, denk jij aan golven en een plank. Heb je al ooit een computer van dichtbij gezien? Je hebt helemaal niets met al die knoppen en balkjes. Je hebt wel wat beters te doen na school. Lekker buiten spelen bijvoorbeeld.

HET

VERZAMEL DE PUNTEN EN SPAAR VOOR YETI'S GEBAKKEN LUCHT.

WAT IS HET GEHEIM VAN YETI?

YETI – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel – redactie: tel. 02 553 96 86 - e-mail: redactie@yetiworld.be, abonnementen: tel. 02 553 95 07 – fax 02 553 95 05 - e-mail: secretariaat@yetiworld.be, website: www.yetiworld.be Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De school kan het blad aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Een persoonlijk abonnement kost 7 euro. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leerkrachten, Klasse voor Ouders en Maks!. Elke leraar ontvangt een gratis pedagogische bijlage (incl. eindtermen).

Hoofdredacteur: Leo Bor mans / Eindredacteur: Dirk Neyens / Redacteurs: Bavo Wouters, Geer t Neyrinck, Els De Ridder, Ridder Roland / Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be Vormgeving: Ar tefact / Fotog r a f i e : P h o t o s p i n , P h o t o d i s c / Ve r a n t w o o r d e l i j k e u i t g e v e r : L u d y Va n B u y t e n


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.