Digital marknadsföring

Page 1

Digital marknadsföring Markarydsföretag i framkant c/o MARKARYD Foto: Magdalena Bäckman


INNEHÅLL

04 MUSIKHUSET I MARKARYD 08 SOCIALA MEDIER 10 C/O MARKARYD 14 KJELLSA

16

OF EKERI

18

GLESYS

20

KALBYNET

22

DIGITAL MARKNADSFÖRING

EN KUNDTIDNING FÖR MARKARYD MED OMNEJD PRODUCERAD AV KALBYNET OCH KJELLSA REKLAMSTUDIO

- T VÅ FÖ RETAG I SA MV ERKA N -


k n ä

v

T

t! r ä

positiv energi sprids så fort någon tar första steget

FÖRORD Under det gånga året har vi hittat nya vägar att umgås, shoppa och för oss företagare nya sätt att kommunicera med våra kunder. Alla har de en gemensam nämnare ”i datorn”, dvs digitalt! Många av dessa nyfunna lösningar kanske redan nu är befästa. Inom vår IT-värld är det mer regel än undantag att skriva till varandra och oftast blir engelska det dataspråk som gäller. På Kalbynet och Kjellsa värnar vi om våra kunder och möjligheten att träffas, tar snabba återkopplingar per telefon och framförallt vara kundens förlängda arm när det gäller marknadsföring i alla former. Dialogen med dig som kund ger oss energi och det är då vi trivs bäst på jobbet. Denna positiva energi finns det rejält av även i Markaryd. Företag med klara idéer om vad de vill och med modet att bygga för framtiden. Trevlig läsning!


MUSIKHUSET MARKARYD

Benny Torstensson Musikhuset Efter en lång karriär på NIBE fick Benny Torstensson chansen att förverkliga möjligheterna och drömmarna om ett musikhus i Markaryd.

H

an letade efter en lokal för musikskola och konserter och då passade ”Levi Carlssons” perfekt. Efter en kort, snabb och positiv förhandling med Anders och Emma Larsson sålde de fastigheten 2018.

Ombyggnationen påbörjades direkt med ”The Dream Team” som byggare – det vill säga 3K Bygg, Mjäryds El, Thimsfors VVS, Nila Ventilation, Vidigssons Gräv, Växtia, Klintebergs, EMP och många andra Markarydsföretag där samarbete och smarta lösningar ständigt var i centrum. Carl-Johan Herbertsson på Isrenns arkitektbyrå och samordnaren Stefan Jansson hade också stor del i det framgångsrika bygget. I maj 2019 stod bygget färdigt och under sommaren kunde kommunens musikskola flytta in i lokalerna och de första konserterna hållas med bl a Louise Hoffsten och Hasse Andersson.

4 | K Eberhart ALBYNET & KJELLSA Foto: Göran


MUSIKHUSET MARKARYD

förtroligt med BENNY Födelseort? - Markaryd. Uppväxt i musikfamilj med far som spelade trombon i Markaryds Blåsorkester och storband. Familj? - Sambo Anki. När började du på NIBE? - 1974. Och vilken tjänst fick du då? - Började som tidskrivare på lönekontoret med placering i verkstaden. Mycket lärorikt och kul. Favoritdrink? - GT med stora isbitar och citron. Gärna till Sportradion. Favoritmat? - Gillar att laga mat och att grilla en Pluma med vitlökssmör och rostade grönsaker är en höjdare. - En Special (grillad korv, bröd och

mos) på torget i Markaryd är också alltid högt upp på listan. Vad för betyg i musik fick du i skolan? - Jag fick B - det var väl nästan underkänt. Min lärare Maja Appelqvist tyckte inte att jag var så bra på Beethoven, noter och sådant där. Bästa spelningen? - De är många: första spelningen på Musikhuset kändes fantastisk, många minnesvärda Billy Boys-spelningar och givetvis Nygammalt i TV med Visknallarna inför miljonpublik för att nämna några. Vad har Benny Torstensson och Kikki Danielsson gemensamt? - Vi har en gemensam sak; Visknallarna och Wizex med Kikki spelade in våra första skivor i Starecs studio i Växjö ungefär samtidigt på 70-talet. Sedan spelade vi säkert nonstop med

Wizex när jag var med i Bob Stewens. Hon var (och är) ju en fantastisk sångerska. Var du sportintresserad i din ungdom och utövade du någon sport? - Det blev aldrig mer än vänsterytter i Markaryds IF’s juniorlag. MIF är laget i hjärtat. Vart åker du helst på semesterresa? - Det är många ställen, men södra Spanien på vinterhalvåret slår det mesta. Vad tror du Musikhuset har betytt för Markaryd? - Att ungdomar åter fått en musikalisk hemvist och möjlighet till ett fint fritidsintresse med underbara lärare. Dessutom är det kul att kunna ordna konserter med olika artister. Allra roligast är nästan att det finns så många bra lokala artister. Forts. nästa sida

BENNY TORSTENSSON HAR S P E L AT I F L E R A B A N D G E N O M Å R E N . S N A P H A N E S VA R D E T F Ö R S TA .

KALBYNET & KJELLSA | 5


MUSIKHUSET MARKARYD

Skriver du fortfarande musik? - Ja, det har faktiskt ökat. Förr var det nästan bara ”De knallar o de går” och ”Knallarnas gånglåt” med Visknallarna men nu har det kommit några stycken.

BENNY T & CO Vi gillar när det svänger!

MICKE ANDERSEN

MARKUS BARSKE

Någon ny hit på gång? - Frågan är om inte den nya låten ”En man i sina bästa år” kan bli en hit! Även om man kan tro det, så handlar den inte om mig….

PEJE JOHANSSON

VISKNALLARNA

Du håller på att spela in en ny skiva och som kommer att ges ut på vinyl, när släpps den? - Ja, det är fantastiskt spännande och kul att få ge ut en ny skiva i min ålder. Det kommer att bli en vinyl, en LP som släpps under sommaren. Hoppas pandemin släpper så vi kan ha ett riktigt releaseparty. Beatles eller Rolling Stones? Man var oftast antingen eller…jag var Beatles. - För mig var det nog Beatles, fast jag var ju nästan i eran innan dom slog igenom. Det stod mellan Elvis Presley eller Tommy Steele. På den tiden var jag Tommy Steele.

BILLY BOYS

MAGNUS & MARTIN

En ny skiva kommer att släppas inom kort. En LP-platta i vinyl....

- Ja, jag blev mycket stolt över Kulturpriset och Musikhuset har blivit över all förväntan. Framför allt är det så kul att se mer än 100 unga musikelever komma och undervisas av de fantastiska lärarna. Tänk så mycket glädje det kommer att ge. En sista fråga - hur mår du? - Jag mår mycket bra och längtar efter nya projekt och framför allt att vi snart ska kunna öppna upp för konserter igen på Musikhuset.

Min första singel köptes på Ingvars Cykel & Sport i Osby - I Want To Hold Your Hand med Beatles - kostade 3:50... tror det var 1965… Kommer du ihåg din allra första skiva du köpte? - Jag köpte min första skiva på Sebastian Waldemarssons Uraffär i Markaryd någonstans runt 1964. Jerry Williams med Twistin’ Patricia. Du vann kulturpriset i Markaryd, hur kändes det att få ett så fint pris? Musikhuset är ju ett fantastiskt projekt som kommer så många till godo. Blev det som du tänkt dig?

Foto: Göran Eberhart

B A KG R U N D Musikhusets hemsida är byggd i WordPress och med ambitionen att både vara informativ om alla musikevenemang, såväl kommande som redan genomförda, samtidigt som den känns modern och ”andas” musik rakt igenom. Även Musikskolans aktiviteter finns presenterade på sidan. Kjellsa Reklamstudio har utformat och designat sidan så att färg och form är i harmoni med logotypen. En logotype som även den är framtagen av Kjellsa Reklamstudio och där logotypens 3D-effekt skapat ett fint kännemärke på Musikhusets fasad. Kalbynet har även byggt in en funktion som möjliggör att boka biljetter direkt online. Förhoppningsvis kan den aktiveras igen när nya event går av stapeln.

6 | KALBYNET & KJELLSA

KJELL ANDERSON GRAFISK FORMGIVARE OCH ÄGARE AV KJELLSA REKLAMSTUDIO


MUSIKHUSET MARKARYD

HEMSIDA MED BILJETTBOKNING ONLINE

abcdef FÄRG BAKGRUND KOMPLEMENTTYPSNITT ANNONS

LOGOTYPE LIGGANDE

FASADEN MED LOGOTYPE

KALBYNET & KJELLSA | 7


SOCIALA MEDIER

Annons i Instagram stories

Annons i Facebook flödet

HAR DU SVÅRT ATT KOMMA IGÅNG MED DINA SOCIALA KANALER? VI HJÄLPER DIG BESTÄMMA VILKA MEDIER DU SKA FINNAS PÅ UTIFRÅN DIN MÅLGRUPP, GER DIG FÖRSLAG PÅ INLÄGG, HÄNDELSER, BILD- OCH FORMSPRÅK SAMT VILKA HASHTAGGAR SOM PASSAR ATT ANVÄNDA.

Statistik hämtad från svenskarnaochinternet.se 8 | KALBYNET & KJELLSA


SOCIALA MEDIER

Användning av sociala medier och vikten av det Att nå ut till just din målgrupp har aldrig varit lättare, oavsett om den är bred eller väldigt specifik. Ålder, geografiskt område, intressen, yrken eller kön - allt går att precisera. Vill du nå privatpersoner eller företag är det olika kanaler du ska kolla på.

D

et finns flera olika sätt för att synas på sociala medier. Först av allt, välj var du vill synas, vilka är i din målgrupp och var finns de? 15-35 år är mest på Instagram, 25 år och uppåt på Facebook och vill du nå andra företag och branschfolk så är LinkedIn ett bra alternativ. Skapa bra innehåll i de kanaler du väljer att vara på. Ditt innehåll bör handla om din bransch, intressanta nyheter, presentera projekt ni gjort, visa personalen och olika delar av företaget. Folk gillar personliga konton och inte bara business, det kan vara en svår balans men gör man det bra är man i hamn. Ett annat tips jag bjuder på är just att bjuda på information, ge råd, information och tips inom din bransch.

9/10

Då ger du intrycket av att du kan din sak och får därför kunder tack vare den kunskap du förmedlar. Skapa en marknadsplan som sträcker sig över tid. Kanske ett par veckor åt gången om du uppdaterar kontinuerligt varje dag eller månader fram om du väljer att lägga mer tid bakom varje inlägg. Detta är för att inte missa viktiga högtider där din försäljning kanske går upp och du kan anpassa dig efter den. När du då kommer dit är innehållet i dina inlägg redan klara och relevanta för den tiden och du kan bara publicera dem.

en social plattform och tryckt annons i en tidning är att du för en relativ låg annonskostnad blir synlig för utvald målgrupp och att du får direkt statistik på hur många du når ut till. Du ser hur många som sett den, klickat på en länk, var de bor och vilken ålder samt kön. Denna statistik ger dig sen viktiga pusselbitar för att hitta just din målgrupp och rikta dig direkt till dem.

VAD VÄLJE R DU AT T MARK N AD S FÖRA?

Använd hashtaggar, det kan kännas ovant i början, men ha som regel att tagga varje inlägg med minst 10 st. Här kommer fyra förslag som gör det enklare att veta vad du ska tagga. Varumärke/företagsnamn, branschord, målgrupp och geografi -var ni befinner er.

Du kan marknadsföra dina inlägg direkt från flödet eller skapa en annons. Skillnaden från en digital annons på

Vi erbjuder att gå igenom era kanaler och ger förslag på innehåll, bildspråk, färger, typsnitt och hashtags.

IDA NORDIGÅRDS GRAFISK FORMGIVARE OCH SOCIALA MEDIER ANSVARIG

I N T E R N E TA N VÄ N D A R E A N VÄ N D E R S O C I A L A M E D I E R VA R J E D A G KALBYNET & KJELLSA | 9


C/O MARKARYD

c/o Markaryd En ekonomisk förening vars syfte är att stärka attraktiviteten för Markaryds kommun som bostadsort och besöksmål och att fortsatt vara en eftertraktad kommun att investera i.

I

samarbete med Markaryds kommun, näringsliv och föreningsliv har vi ambitionen att lyfta Markaryd som en bra kommun att bo i, arbeta, besöka samt vara en attraktiv kommun att investera i. Vi strävar tillika efter att främja utvecklingen för den lokala handeln, servicen, industrin och besöksnäringen. Ni är en ekonomisk förening, hur samspelar ni med Markaryds kommun? - Jag tror att uppdelningen mellan oss och Markaryds kommun har varit bra med tanke på att den ekonomiska föreningen gör det enklare för våra medlemmar att tycka till om vårt arbete. Samtidigt blir det en tydlig gräns där c/o MARKARYD sköter besöksnäringen, därav kan man som besökare vända sig direkt till oss och få svar direkt istället för att vända sig till kommunen. I större frågor som hur vi ska gå till väga nu under pandemin har vi en väldigt bra kontakt med kommunen och diskuterar vad vi kan göra för att tillsammans hjälpa hela orten. Vi har även kontinuerlig kontakt med kommunen för att stämma av hur det ligger till inom besöksnäringen och näringslivet. / ELIN SVENSSON

10 | KALBYNET & KJELLSA


C/O MARKARYD

Fr v: Ann-Sofie Koch (Projektledare), Elin Svensson (Kommunikatör), Bengt-Göran Söderlind (Styrelseordförande), Sara Lindvall, Christel Fritiofsson, Örjan Persson, Daniel Ilich (Styrelseledamöter).

B E N G T- G Ö R A N r e f l e k t e r a r Hur föddes tanken att skapa c/o Markaryd med dess digitala plattform? - Det hela började med att Christel Fritiofsson fick en idé; hon hade köpt in det gamla stationshuset i Markaryd som börjat förfalla och riskerade att bli lite av en skamfläck i centrumbilden. Vi på kommunen hade tidigare försökt köpa loss fastigheten av samma anledning men inte kommit överens med säljaren. Efter affären kontaktade Christel kommunen och frågade om inte kommunens turistbyrå kunde inrymmas i huset, som planerades bli en restaurang och en ny mötesplats i kommunen. Då väcktes en gammal tanke hos mig om att besöksnärings-

verksamheten skulle skötas av kommunen och företagen inom besöksnäringen tillsammans. Denna ”enkla” fråga från Christel blev alltså till något mycket större.

re dessvärre inte utnyttjat. Vi kommer ta stora steg i den digitala utvecklingen framöver. Just nu planeras för ett antal nya intressanta projekt runtom i kommunen!

Vilka tror ni är de största utmaningarna för företagen i Markaryd framöver och hur ser era framtidsplaner ut? - Den största utmaningen är att stärka attraktiviteten, att locka till inflyttning av kompetent arbetskraft till näringsliv och kommun. Att ge de redan boende i kommunen intresse och möjligheter att vidareutbilda sig. Placering utmed E4:an, väg 15 och 117 ger oss redan det bra möjligheter att synas. Detta är något som man tidiga-

Vilka aktiviteter kan invånarna se fram emot efter pandemin i er regi? - Vi planerar för att mer strategiskt kunna arbeta med platsvarumärket Markaryd och fler aktiviteter som människor kommer att efterfråga både under och efter pandemin där vi utnyttjar naturen (vi har t ex 50 mil strand i vår kommun)! / BENGT-GÖRAN SÖDERLIND

C/O M AR K ARY D’ S A R BE TE KO M M E R BE TY DA M YC K ET ÄVE N PÅ S I K T S O M E TT DR IVA N DE O R GA N F Ö R FR AM T I DA V IS IO N Ä R A IDE É R . BL A UTV E C K L IN GEN AV M AR K ARYD S N YA M ÖTE S P L ATS . / DA N I EL I LI C H

KALBYNET & KJELLSA | 11


C/O MARKARYD

Starkt geografiskt läge Markaryds geografiska läge utmed E4:an ger bra möjligheter att synas och kunna attrahera företag att etablera sig, kompetent arbetskraft att flytta in och förbipasserande att stanna just här hos oss. c/o Markaryd har ambitionen att tillsammans med bl a näringslivet och kommunen arbeta med fördelarna som den geografiska placeringen ger oss. Det kan handla om t ex Pop-Up-butiker under säsong, kunskapscentrum för företagare, paketerbjudande för övernattande gäster samt en mängd aktiviteter för att hålla boende, handel och byn så levande som möjligt.

BRA OCH TILLGÄNGLIG INFRASTRUKTUR ÄR ALLTID EN ENORM KONKURRENSFÖRDEL, DOCK MÅSTE MAN IBLAND VÅGA MARKNADSFÖRA FÖRDELARNA LITE MER. /ÖRJAN PERSSON Google maps

Utifrån upplevs det som Markaryd har ett mycket bra näringslivsklimat och människor trivs med att bo och leva i kommunen. Finns det en förklaring? - Jag tror att vi som bor här är vana vid att driva saker själva. Det finns många eldsjälar som driver olika projekt. I vintras ville vi ha en isbana i Strömsnäsbruk och då fixade gymnastikläraren en rink och började spola och sedan turades föräldrar om att spola på kvällar och nätter. Man väntar inte på att ”någon annan” ska fixa något. /SARA LINDVALL ISBANAN I STRÖMSNÄSBRUK

T ILL SA M M ANS H AR M AN LYC K ATS IN VO LV E R A M Å N GA M ÄN NI S KO R , B R E T T ÖV E R Å L DR A R N A O C H DÄ R M E D S KAPAT E N STO LT H E T KR IN G ATT BO O C H V E R K A I BY N / ÖRJA N P E RS S ON

12 | KALBYNET & KJELLSA


C/O MARKARYD

I N F O R M AT I O N O M H E M S I DA N c/o MARKARYD verkar för att utveckla och marknadsföra Markaryd och www.markaryd.com är den digitala plattform som i kombination med den printade utgåvan ”Magasinet – en liten guide för stora upplevelser” på ett enkelt och beskrivande sätt beskriver Markaryds handel, turism och näringsliv. Utöver turistinformation om boende, mat och aktiviteter finns även näringslivet med företag presenterade och bra tips för dig som besökare. Hemsidan är byggd i WordPress och har även ett plugin för sökordsoptimering (SEO) installerat, ett hjälpmedel för att möjliggöra en bättre indexering vid Googlesökningar. En chatfunktion finns i form av en pop-up-ruta kopplad till messenger, uppskattat av många besökare. Hemsidan har en språkhanterare och är publicerad på tre språk: svenska, engelska och tyska. Kalbynet har även installerat en evenemangskalender som visar direkt i en kalender på sidan vad som händer i Markaryd. Alla som har ett kommande evenemang kan själva registrera in sitt evenemang som sedan publiceras efter att ha godkänts av hemsideansvarig. Genom att hemsidan är uppbyggd med hjälp av en så kallad sidobyggare underlättas uppdateringen av hemsidematerialet. Engagerade medarbetare med goda förkunskaper ser nu till att www.markaryd.com blir en förebild för hur en ort/kommun kan skapa ett attraktivt marknadsföringsverktyg genom en aktiv hemsida.

NATSUE ASAI-ELLESSON WEBBUTVECKLARE OCH DELÄGARE AV KALBYNET

KALBYNET & KJELLSA | 13


KJELLSA REKLAMSTUDIO

ATT VÄLJA RÄTT FÄRG OCH FORM PÅ ERT

MARKNADSMATERIAL

FÖRSTÅELSEN

AV

KAN

ÖKA

INNEHÅLLET

MED

HELA 73%. DÄRFÖR ÄR FÄRGEN PÅ ER LOGOTYPE ETT AV DE VIKTIGASTE VALEN ATT GÖRA, ATT TA HJÄLP AV EN ERFAREN BYRÅ ÖKAR ERA CHANSER ATT STICKA UT I MÄNGDEN OCH SPRIDA ERT BUDSKAP.

/I DA

Digital storbildsreklam för Swanson´s Travel 3 Rollups för Mec-Con Broschyr för Skipper Furniture Hemsida för Bejco

14 | KALBYNET & KJELLSA


KJELLSA REKLAMSTUDIO

Grafisk formgivning sedan 1983 1983 gick en dröm i uppfyllelse då jag tog beslutet att starta eget företag. Kan ju inte påstå att det gick lekande lätt då det fanns många fallgropar på vägen. Men viljan och kärleken till yrket övervann hindren och en spännande resa började.

H

ade en anställning på Hörlénreklam i Osby men med deras tillåtelse startade jag min verksamhet så smått i min lägenhet. Lyckades knöla in en reprokamera i garderoben och sedan fick ljusbordet stå i rummet. På den tiden hade offsettekniken tagit över efter boktryckartekniken men den digitala eran hade ännu inte sett dagens ljus. 1983 startade KJELLSA officiellt och då i bättre lämpade lokaler. Redan 1987 gjorde Macintosh sitt inträde på den grafiska marknaden och vi var bland de allra första i vår region att införskaffa en Mac-dator och en skrivare. Sett till dagens priser var de rejält dyra. Minns att skrivaren kostade ca 40.000 SEK och då var det bara svartvita utskrifter och det tog oändligt lång tid innan utskriften var klar. Kundkretsen ökade stadigt och det hände samtidigt så otroligt mycket inom den grafiska branschen. Datorer och programvaror blev hela tiden bättre och möjligheterna oändliga. Idag har ”portföljen” utökats ytterligare med sociala medier, 3D-teknik, digitala foldrar, responsiva hemsidor etc. Jämfört med 80-talet har mycket förändrats och verktygen/hjälpmedlen har gjort vårt jobb så mycket smidigare.

Men trots all ny teknik blir det inte bra om det inte finns en grafisk kunskap i botten. Färg, form, bildspråk och typsnitt är grundläggande element och det absolut viktigaste att tänka på när vi utför uppdrag till våra kunder. Vår kunskap inom grafisk formgivning sträcker sig många år tillbaka och något vi är väldigt stolta över. Men vi slår oss inte till ro med det utan yrket kräver en ständig utveckling - en utmaning som vi mer än gärna antar! Kjell Anderson

Y R K E T K R ÄV E R EN STÄ N D I G U T V E CKLIN G - E N U T M A N I N G SOM V I M E R Ä N GÄ R N A A NTA R !


OF EKERI

Digitalisering hos OF Ekeri OF Ekeri AB är marknadsledande i sin bransch och erbjuder ett brett sortiment av bland annat lastbilssläp, bilskåp och trailers. Deras slogan Easy Loading - Easy Business anspelar på produktegenskaper och kundservice. Utöver försäljning av nya produkter erbjuds också reservdelsförsäljning och uthyrning. Johan Kumpula, projektansvarig hos OF Ekeri: Du har haft en tydlig målsättning att för OF Ekeris kunder skapa en webbshop B2B (business to business) för reservdelar. Hur har den tagits emot och vilka fördelar kan du se med att jobba digitalt med så kallat after sales/service? - Som du nämner är det väldigt nyttigt att ha en klar målsättning i olika grader inför ett liknande projekt, vad är det vi vill och hur ska vi bära oss åt för att nå dit. Vi arbetar i en ganska konservativ bransch som på många olika sätt, sakta men säkert, är på väg att föryngras, därför ser vi att det är viktigt att tidigt vara på bollen gällande digitalisering, och detta gäller inte enbart vår nya e-handelsplattform utan detta arbete genomsyrar hela vårt företags arbetssätt och processer. Vi får mycket pris för vår plattform och förutom att den ökat vår försäljning bidrar den också stort till att förenkla och förtydliga kommunikationen mellan oss och våra kunder vilket också var en av våra tidiga målsättningar.

16 | KALBYNET & KJELLSA


OF EKERI

Om något annat företag skulle vara intresserad av att starta upp webbshop/kundportal vad är viktigt att tänka på och vilka egna resurser behövs? - Vi valde att vid uppstart ta hjälp av en extern partner, då Kalbynet i det här fallet som bland annat hjälpte oss att välja ut vilken plattform vi skulle använda och en grundlayout som vi senare i samråd enkelt kunde förändra tillsammans. Vi tyckte också det var en fördel med en lokal aktör där man lätt kan träffas eller nå varandra och bolla idéer. Många av de verktyg som finns i dag är relativt enkla att använda och kräver inte att du är en ren IT-guru, men man bör också komma ihåg att det kan vara ett tidskrävande arbete beroende på hur stort projektet är. OF Ekeri har mer än 5.000 följare på er Facebooksida där ni bl a lägger upp era utleveranser till

kund. Hur har ni lyckats med att nå många följare och vad är viktigt att tänka på som företagare på Facebook? - Jag tror att det är viktigt att inte glömma bort regelbundet underhåll via sociala medier, har du en intressant och bra produkt som samtidigt presenteras på ett lättsamt och tydligt sätt så har man antagligen större chanser att nå framgång via Facebook, Instagram och liknande. Sker uppdateringarna för sällan finns risk att intresset svalnar och då tappar man snabbt följare. Ni är ett sammansvetsat gäng på jobbet, vad är nyckeln till att skapa trivsel, kan det vara luften i Markaryd? - Ja, det är som bekant inte bara vi här på OF som har ett bra företagsklimat i Markaryd, detsamma verkar gälla för många andra företag i trakten, sedan om det är luften eller ej låter dock jag vara osagt.

Johan Kumpula Ansvarig Aftersales

Personligen tror jag att det är viktigt att man är lyhörd och kan prata om både med, och motgångar med kollegor och chefer, detta i kombination med en lättsam attityd och en stor skopa humor tror jag är ett bra recept för långvarig trivsel.

I N F O R M AT I O N Tillsammans med Kalbynet har en webbshop byggts upp med cirka 800 artiklar ur tillbehör- och reservdelssortimentet. Webbshopen är byggd i WooCommerce med unika kundanpassade mallar för startsida, produktöversikter samt menyuppbyggnad. Symboler har skapats för att enklare navigera till de olika produktområdena. För varje produkt så presenteras produkten med bild, mått och produktbeskrivning. Såväl det egna artikelnumret som leverantörsartikelnummer finns angivet. En koppling till kundens affärssystem har gjorts via en Sharespine integrationsplattform. Målsättningen med webbshopen är att nå ut till fler kunder samtidigt som orderadministrationen förenklas, beställningarna blir tydliga och enhetliga. Kalbynet ser en växande efterfrågan på denna typ av lösning för att förtydliga och underlätta för personalen inom orderadministrationen.

WEBBSHOP MED ÖVER 800 ARTIKLAR, BYGGD I WOOCOMMERCE MED KUNDANPASSADE LÖSNINGAR

KALBYNET & KJELLSA | 17


GLESYS

ILLUSTRATON: VISULENT

Klimatsmart datacenter i Sverige GleSYS grundades 1999 med ambitionen att sälja webbhotell- och e-postkonton med tillhörande domäner. Verksamheten utgick från en server i USA, men vi insåg snabbt värdet i att ha data och servrar på hemmaplan.

H

östen 2000 flyttades all serververksamhet till egna lokaler i Falkenberg, som idag har vuxit till ett fullfjädrat datacenter. 2013 invigdes GleSYS andra datacenter i Västberga utanför Stockholm. 2020 tog vi nästa steg i vår hållbarhetssatsning genom vårt nya datacenter i Falkenberg och därmed kan vi erbjuda klimatsmarta datacenter både i Falkenberg och i Stockholm. Ren el – en självklarhet hos GleSYS GleSYS väljer enbart el märkt med Bra Miljöval till deras datacenter och kontor. Det innebär att den garanterat är 100 % förnybar, uppfyller tuffa miljökrav samtidigt som pengar avsätts till miljöförbättrande åtgärder.

KALBYNETS WEBBHOTELL FINNS HOS GLESYS I FALKENBERG DATACENTRET ÄR BYGGT I SYFTE ATT ÅTERVINNA ALL ÖVERSKOTTSVÄRME. MEN OCKSÅ FÖRSETT MED DUBBEL STRÖMMATNING SOM STANDARD FÖR EN OPTIMAL DRIFTSÄKERHET. DATAHALLENS SKALSKYDD ÄR KLASSAT ENLIGT SKYDDSKLASS 2. EN BACKUP AV DIN HEMSIDA GÖRS I STOCKHOLM VARJE NATT OCH EN 24/7 JOUR ÖVERVAKAR ATT ALLT FUNGERAR SOM DET SKA. EN HELSVENSK LÖSNING SOM VI ÄR STOLTA ÖVER.

18 | KALBYNET & KJELLSA


GLESYS

PETTER KNUTSSON svarar Berätta lite om er pågående resa att bygga och drifta klimatsmarta datacenters. Går det att bli 100% klimatneutrala? - Med datacenterindustrins ökande påverkan på klimatet är det viktigare än någonsin för oss att vara så hållbara som möjligt. Utöver att vi använder 100% förnyelsebar energi för alla våra datacenter har vi storinvesterat i teknik för att återvinna överskottsvärmen från serverdriften. Istället för att ventilera värmen i luften överför vi den till fjärrvärmenätet för att värma bostäder istället för kråkorna. Genom återvinningen från våra datacenter i Falkenberg och Stockholm ersätter vi den värme som annars skulle skapas genom förbränning av sopor, flis, olja eller gas. Tillsammans har anläggningarna en gemensam kapacitet att minska koldioxidutsläppen med 2 430 ton – per år. Det är en starkt bidragande faktor för att uppnå vårt mål att vara helt klimatneutrala redan 2025. Förstår att det är stort säkerhetstänk kring all datautrustning. Tänker inte bara på det fysiska

såsom brand och stöld utan även på den digitala som kan sprida virus och infekterade filer. Vilken form tar de sig och går det att ligga före dataskurkarna? - När det kommer till fysisk säkerhet är det självklart att våra datacenter skyddas mot intrång med hjälp av avancerade passersystem, kameraövervakning och flera typer av larm. När det gäller digitala hot så är vårt främsta råd till våra kunder att uppdatera sina system kontinuerligt. Ett enkelt sätt att skydda sin IT-drift. En vanlig typ av av attack är så kalllade DDoS-attacker där syftet är att överbelasta en server med stora mängder trafik från robotar. För att skydda våra kunder har vi branschledande skydd som stoppar attackerna i dörren och hjälper också många kunder med brandväggar och andra lösningar för att skydda mot intrångsförsök. Kalbynet är stolta att tillsammans med er på GleSYS kunna erbjuda en helsvensk lösning för våra kunders webbhotell men vilka ser ni är fördelarna för våra kunder? - Fördelarna med att använda lokala

svenska leverantörer är flera. Dels så är det närheten, att man som kund har någon att prata med när något går fel eller man behöver hjälp. Allt fler börjar också se över var man lagrar sin data, bland annat på grund av lagstiftningar som GDPR. Vi ser en stark ökning på förfrågningar där man söker tryggheten hos en svensk leverantör och garantin att ens data stannar i Sverige. Vi upplever er personal ha hög kompetens och en god intern kommunikation med enkla och raka vägar som skapar snabb service för oss som kund. Hur har ni lyckats rekrytera och bygga upp ett trivsamt arbetsklimat? - På GleSYS är våra anställda lika viktiga som våra kunder. Glada och engagerade medarbetare är grunden i en framgångsrik organisation. För att lyckas med det bygger vårt medarbetarskap på respekt, ärlighet och en sund balans mellan arbetsliv och fritid. Det är en del av vår värdegrund och den främst bidragande orsaken till att medarbetare söker sig till oss, och att vi varje dag längtar att gå till jobbet.

VI S E R E N STA R K Ö K N IN G PÅ F Ö R F R ÅG N IN GA R DÄ R MA N S Ö K E R T RYG G H E TE N H O S E N S V E N S K L E V E R A N TÖR OCH GA R ANT I N ATT E N S DATA STA N N A R I S V E R IG E . / P E T T E R, MARK E T IN G M A N AG ER

KALBYNET & KJELLSA | 19


KALBYNET

Kalbynet tidig med datorer Redan 1996 grundades Kalbynet och har sedan dess levererat många olika kundanpassade webblösningar. Styrkan har varit kombinationen personlig service och bred kunskap inom det vi i folkmun kallar datorns värld. En som varit med från början är Sven-Åke Pettersson som fortfarande är aktiv med att sköta den löpande bokföringen i bolaget. Du startade Kalbynet tillsammans med dina söner, ni var tidiga med datorer och kunde även se ett behov av mer datakunskap ute i företagen, berätta mer! - När näringslivet, kommuner och skolor började skaffa datorer och sedan många fick sin första dator i hemmet blev det många som behövde utbildning. Vi höll kurser i ordbehandling, kalkylering, datapresentationer och blev testcenter för Datakörkortet. Hur har den sk digitaliseringen förändrats under åren? - Barn lever med telefonen i handen hela tiden och kommunikationen sker mycket via sociala medier.

För ungdomar som läser det här, något gott råd du kan ge någon som är intresserad att starta företag idag? - Hitta din passion och ha modet att våga prova. Räkna med mycket jobb men samtidigt en form av frihet med eget företag.

Natsue och Janis, ni jobbar tight tillsammans när det gäller uppbyggnad av hemsidor/e-handel samt även med olika problemlösningar och tekniska lösningar åt kunderna. Hur fördelar ni era arbetsuppgifter? Janis: I am usually doing technical part of website like installing and setting up website’s environment, turning design into working webpage, making sure all parts of website are working as they should, dealing with technical issues if something is not working. Natsue: Viktigast för mig är att försöka förstå kundens behov och önskemål, förmedla detta till vårt team i en form av strukturerad plan. Vem som gör vad bestäms ofta baserat på svårigheterna i projektet samt resursfördelningen mellan olika kundprojekt. När det gäller mer avancerade tekniska lösningar och administrationen av Kalbynets webbhotell svarar Janis med sin kompetens. 20 | KALBYNET & KJELLSA


KALBYNET

Ida Nordigårds, grafisk designer på Kjellsa Reklamstudio och den som bl a formgivit Kalbynets nya logotype samt ofta den som tar fram färgval och design på hemsidorna. Vad är viktigt att tänka på när en hemsida tas fram? - Först och främst ta reda på hur kunden vill ha det och utifrån det bygga en attraktiv layout där besökaren snabbt kan få en bild av vad företaget erbjuder. Har inte kunden redan en grafisk profil med logotype och färger jobbar vi fram det och anpassar designen efter företagsprofilen. Man ska direkt se vilket företag sidan tillhör. Du jobbar inte bara med hemsidorna utan även med att hjälpa kunder med Nyhetsbrevsutskick samt inlägg på sociala medier, berätta lite mer. - Till en del kunder jobbar vi som en extern marknadsavdelning där vi har hand om deras sociala kanaler, nyhetsbrev och blogginlägg. Vi uppdaterar också deras hemsidor löpande så de alltid är aktuella. Det är ett bra alternativ för de som inte har tiden eller lusten att sköta den biten.

V I JO B B AR S O M E TT TE A M V IL K E T G Ö R ATT V I SN A BBT K A N S E RVA VÅ R A K UN DE R SA M TIDIGT S O M V I LÄ R AV VAR AND R A O C H UTV E C K L AS . / N AT S UE

I N F O R M AT I O N K A L BY N E T Efter att under många år jobbat tillsammans med Kalbynet så valde Natsue via sitt företag ELLiT AB och Kjelle med Kjellsa Reklamstudio att 2015 ta över ägandet (50/50%). Båda var övertygade om att framtidens marknadsföring och försäljning kommer alltmer ske digitalt. Idag är samarbetet mellan Kjellsa Reklamtudio och Kalbynet helt ”sömlöst” med Natsue som projektledare och marknadsutvecklare. Janis Krievins jobbar med tekniken och Ida Nordigårds med design, grafiska delar och sociala medier. Kjelle står för övergripande grafisk formgivning av löpande produktioner åt våra kunder. K 1A L| BKYANLEBTY N& E KT J & E LKLJSEAL L| S2A1 2


KJELLSA & KALBYNET

3D-animering ersätter foto digitalt Många företag har upptäckt flexibiliteten med att arbeta med animerade bilder i 3D. Utifrån en teknisk DWG-ritning skapas en produkt så lik ett foto att endast ett vant öga kan se skillnaden. Sedan är det fritt fram att byta färger, struktur på ytan och göra materialbyte. Även hela miljöer kan byggas upp. 3D-animerade bilder fungerar utmärkt att visas digitalt men till fotografens försvar får vi erkänna att handlar det om storformat av banners/posters och reklampelare så blir en fotografs stämningsbild med rätt ljus svårslaget.

Stol animerad i 3D för en av våra kunder, Skipper Furniture.

D I G I TA L A N Y H E T S B R E V Genom utskick av digitala Nyhetsbrev nås dina kunder och andra samarbetspartners med riktad information och är ett fokuserat sätt att jobba med informativ varumärkesbyggande och marknadsföring. Beroende på bransch kan kundutskick göras mer eller mindre ofta. För de som jobbar B2B brukar en gång per månad vara det vanliga och består ofta av nyhetspresentationer, säljkampanjer, information om mässor och/eller unika fördelar med en produkt. Vi arbetar med utskick via Getanewsletter, ett molnbaserat system där vi bygger originalet och administrerar sändlistor. Efter utskick erhåller kunden en statistik på vilka email-kontakter som tagit del av nyhetsbrevet.

22 | KALBYNET & KJELLSA


KJELLSA & KALBYNET

B L Ä D D E R B A R A ” T R Y C K S A K E R ” D I G I T A LT Prislistor, företagspresentationer, produktkataloger, årsredovisningar och liknande broschyrmaterial görs numera blädderbara direkt på bildskärmen. Den grafiska designen är fortfarande i fokus vid framtagningen av attraktiva trycksaker men flera av våra kunder väljer att ladda upp materialet på hemsidan och läsa direkt. Vi använder oss av ISSUUs reklamfria läsverktyg och för den som vill finns en funktion för att ladda ner i PDF-format. (Går även att blockera nerladdning.). Man kan även komplettera med printat material från tryckeri och det finns en hel del pengar att tjäna på att vara ute i god tid. Storlek (standard/specialmått), papperskvalitet, upplaga samt hur snabbt trycksaken behöver vara klar, har stor inverkan på tryckkostnaden.

D I G I TA LA LÖS N I N GA R UTA N R E K LA M U P PSKATTAS AV VÅ R A K U N D ER

VIDEOS / BILDSPEL Digitalt ökar intresset för videos och ”rörliga” bildsekvenser i form av bildspel, zoomningseffekter och mixade video/bildmaterial. Kända videokanaler som Youtube och Vimeo kan länkas in på hemsidan. För den som önskar vara helt reklamfri så rekommenderar vi att videon laddas upp direkt på hemsidan istället. Bildspel eller mixade video/bilder har ofta sin plats på startsidan och kan snabbt ge viktig information till besökaren. Google analytics-statistiken bekräftar att de flesta som besöker en hemsida stannar på startsidan, därför är det viktigt att där fånga intresset och profilera företaget. Våra grafiker ser till att sätta ihop ett attraktivt material, fixar till bilder som behöver friläggas, att logotypen monteras in i en film och gör olika fotomontage av produkter in i en attraktiv miljö.

Rullande bildspel

Videor K3 A L| BKYANLEBTY & LS A L |L S2 A 3 2 N EKTJ E&L K JE


D I N D I G I TA L A R E K L A M BY R Å

3D ANIMERING

NYHETSBREV

ANNONSER & BANNERS

SOCIALA MEDIER ANNONSERING

B I L D R E D I G E R I N G & F OT O M O N TAG E

T E K N I S K I T- S U P P O RT

BLÄDDERBARA BROSCHYRER

TRYCKSAKER

DOMÄNREGISTRERING

UNDERHÅLL & UPPGRADERING

E-HANDEL (WEBBSHOP)

VIDEOREDIGERING

FAC E B O O K / I N S TAG R A M

V I S I T KO RT

HEMSIDA

WEBBDESIGN

GRAFISK FORMGIVNING

WEBBHOTELL

LINKEDIN

WEBBUTVECKLING

LO G O T Y P E & F Ö R E TAG S P R O F I L

Ö V E R S ÄT T N I N G

- TVÅ FÖRETAG I SAMVERKAN -

Kalbynet IT-konsult AB & Kjellsa Reklamstudio AB Södra Portgatan 28 B • 283 50 OSBY Tel. 0479 - 421 20 • service@kalbynet.se / info@kjellsa.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.