Kirándulj Nálunk! magazin 2023 ősz

Page 1

2023 ősz

1800 NAP

alatt a Föld körül PÉCS, életre szóló élmény! 10 dolog, amit át kell élned Győrben

Veszprém, a királynék városa Etikai kódex szülőknek

Dr. Almasi '

Kitti

i

“Érdemes bátran élni, mert a meg nem élt, meg nem próbált életlehetőség mindig jobban fáj.”

BENNED ÉL A HAGYOMÁNY!

Figurás - Néptáncos bérlet gyerekektől gyerekeknek

Találkozás a néphagyománnyal a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével

Múzeumpedagógiai foglalkozások minden évfolyamnak

Rendhagyó órák

Táncoltató ifjúsági és közösségi program

HAGYOMÁNYOK HÁZA

1011 Budapest, Corvin tér 8. (+36 1) 225 6086 szervezes@hagyomanyokhaza.hu www.hagyomanyokhaza.hu

„Az oktatás a leghatalmasabb fegyver, amit arra használhatsz, hogy megváltoztasd a világot.”

/Nelson Mandela/

Előszó

Kirándulj Nálunk! „Mondja” ezt megannyi páratlan és lenyűgöző helyszín a kiadványunkban, amelyben immár 5. éve mutatjuk be hazánk osztálykiránduló- és túrahelyszíneit kedvcsináló cikkek és tematikus ajánlók keretein belül, legyen szó kalandparkról, múzeumról, látogatóközpontról, állatkertről, erdei iskoláról, lovastanyáról vagy egyéb különleges és magával ragadó helyszínről földön, vízen és levegőben egyaránt.

A magazin egy kulturális és turisztikai helyszíngyűjtemény, amellyel szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az osztálykirándulások megszervezéséhez.

A turisztikai szolgáltatókat ezúttal is hazánk régiói szerint, rovatokban helyeztük el az átláthatóság és visszakereshetőség érdekében. 7 rovaton keresztül, 44 településhez igyekszünk kedvet csinálni.

A magazinunk gerincét a belföldi turizmus adja, azonban évről évre szeretnénk egy kicsivel többet adni. Több szeretetet, több megbecsülést és több odaadást a sorok között. Célunk, hogy magazinunk olvasásával minél több Pedagógus tudjon erőt, motivációt meríteni vagy akár töltekezni. A Pedagógusok oroszlánrészt vállalnak a jövő generációjának (ki-meg-fel) nevelésében, éppen ezért szeretnénk a hivatásukban támogatni őket, Önöket, előremutató gondolatokkal és témákkal. Ne legyenek annyira szürkék azok a hétköznapok, ne forogjon olyan gyorsan az a mókuskerék. Ha nincs Pedagógus, nincs jövő! Biztos vagyok benne, hogy ez a hivatástudat dolgozik minden áldott nap a Pedagógusokban. Az igazi hősök „szürke eminenciásként” végzik a munkájukat, látják el a hivatásukat. Ismérvük, hogy sok esetben elismerés, tisztelet, hála vagy éppen köszönet hiányában teszik mindezt. Én most szeretném megragadni az alkalmat, hogy több ezer Pedagógushoz szólhatok: KÖSZÖNÖM!

Köszönöm az alázatos munkájukat. Köszönöm, hogy őrzik a lángot a szívekben, amely megvilágítja a jövőnket.

Kérem, fogadják sok szeretettel a magazinunkat!

„Vezesd őket, utat ne tévessz, S magadhoz mindig hű maradj, Mert élen állsz, és messze látszol, Sose feledd: példa vagy!”

/Nagy László/

Észak-Magyarország 39 I Nógrád 40 I Salgótarján 42 I Eger 44 I Bogács 46 I Miskolc 50 I Aggtelek 52 I Füzér 54 I Sárospatak
Észak-Alföld 60 I Nyírbátor 62 I Hortobágy 64 I Balmazújváros 66 I Debrecen 68 I Szolnok Dél-Alföld 73 I Kiskőrös 74 I Kecskemét 76 I Szarvas 82 I Gyula 84 I Szeged 88 I Baja Budapest és környéke 6 I Kézben az osztálykirándulás 9 I Múlt és jelen, kéz a kézben 18 I Helyben közlekedünk 20 I Állati kalandok a fővárosban 22 I Mozgásban 28 I Ráckeve 30 I Nagykőrös 31 I Cegléd 32 I Gödöllő 34 I Vác 36 I Visegrád Dél-Dunántúl 91 I Szekszárd 92 I Mohács 94 I Pécs 100 I Orfű 102 I Kaposvár Nyugat-Dunántúl 107 I Keszthely 108 I Zalaegerszeg 110 I Celldömölk 112 I Sopron 118 I Szigetköz 120 I Győr 124 I Pannonhalma Közép-Dunántúl 127 I Komárom 128 I Tata 129 I Mór 130 I Székesfehérvár 132 I Veszprém 136 I Balatonfüred 140 I Szigliget 31 54 68 76 94 120 132
Tartalom

Értékteremtő

Kiadó > Kirándulj Nálunk Kft.

Felelős Kiadó > Bacsy Gergő

Főszerkesztő > Bacsy Gergő

Tervező grafikus > Baukó Krisztina

Kiemelt ügyfélkapcsolati menedzser > Bóta-Wertán Adrienn, Bacsy Gergő

Címlapfotó > Bacsy Gergő

Nyomda > VIRTUOZ Kiadó és Nyomdaipari Kft.

Terjesztés > Magyar Posta Zrt.

E-mail > info@kiranduljnalunk.hu

Honlap > www.kiranduljnalunk.hu

A kiadó a hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállal.

Tettre készen 156 I Etikai kódex szülőknek 158 I Így nevelj boldog gyereket! 160 I Fejlődés egy életen át 163 I Pedagógusok szakmai fejlődése 164 I Lexikális tudás védelmében
168 I Mit tehetek én a környezetemért? 169 I Ősszel is fitten, üdén 170 I Jó evő gyerekek 174 I 1800 nap alatt a Föld körül
Életmód
143 I Dr. Almási Kitti 146 I L. Ritók Nóra 150 I Horváth Péter 152 I Dr. Szeszler Anna 156 146 174 Magazin

Kirándulj Nálunk! Kézben az osztálykirándulás!

Hiánypótló mobilapplikációnk jelentősen megkönnyíti és leegyszerűsíti az osztálykirándulások megszervezését, ezzel időt és energiát spórolva az Osztályfőnököknek, Pedagógusoknak!

• ÁR – be tudják állítani, hogy milyen árkategória szerint keresnek Szolgáltatót

• NÉVSOR – egy helyen vezethetik és szerkeszthetik az osztálykiránduláson résztvevő diákokat

• VISSZASZÁMLÁLÓ – beállíthatják, hogy mikor lesz az osztálykirándulás, a visszaszámláló pedig mutatja, hogy mennyi idő van hátra a kirándulásig

• SZŰRŐ – részletesen szűrhetnek az osztálykirándulás elemeire kulcsszó, megye, város, szabad időpont, kategória, értékelés illetve árkategória szerint

• KERESÉS – 9 fő és több mint 100 alkategória szerint böngészhetnek a látnivalók, programok és élmények között

• KÖZVETLEN ELÉRHETŐSÉGET

találnak minden Szolgáltatóhoz (telefonszám, e-mail cím, facebook, instagram, weboldal, youtube csatorna, navigáció)

• KEDVENCEK – egy helyen tudják gyűjteni a kedvenc Szolgáltatóikat, a kedvencek menüpont alatt

• ÉRTÉKELÉS – szöveggel illetve csillaggal tudják értékelni a Szolgáltatókat

• ÁRAJÁNLAT - közvetlenül tudnak árajánlatot kérni a kiválasztott Szolgáltatóktól

• CHAT – bárhol, bármikor írhatnak egy üzenetet közvetlenül a Szolgáltatónak, ezt az üzenetet a Szolgáltató azonnal látja a mobilján (ezzel jelentősen csökken a reakcióidő)

• TEENDŐLISTA – egy helyen vezethetik, szerkeszthetik és pipálhatják az osztálykirándulással kapcsolatos feladatokat

Kirándulj Nálunk! Kézben az osztálykirándulás!

• KÖLTSÉGKALKULÁTOR – egy helyen vezethetik és szerkeszthetik az osztálykirándulással kapcsolatban felmerülő összes költséget

• IDŐ – a fent felsorolt funkciókat mind egy helyen érhetik el a mobiltelefonjukon, így időt és energiát spórolhatnak meg

Szkennelje be a QR kódot az okostelefonja kamerájával vagy QR kód olvasó applikációval az azonnali, közvetlen letöltésért.

A Kirándulj Nálunk – Zsebben az osztálykirándulás! mobilapp ingyenesen letölthető a Play Áruház illetve az App Store kínálatából.

6
érdemes
Miért
letölteni?
INGYENES MOBILAPPLIKÁCIÓ OSZTÁLYFŐNÖKÖKNEK!

Budapest és környéke

9 I Múlt és jelen, kéz a kézben

Múzeumok vonzásában

18 I Helyben közlekedünk

A régmúlt közlekedése

20 I Állati kalandok a fővárosban

„Minden állat önzetlen, s akit szeret, azért az életét is kockára teszi.”

22 I Mozgásban

Mozogni jó!

28 I Ráckeve

Útra fel! Kirándulótippek a Ráckevei Duna-ág és környékén

30 I Nagykőrös

Arany városa

31 I Cegléd

Több mint gondolnád...

32 I Gödöllő

Arbo-park, az ezerarcú erdő

34 I Vác

Élmények karnyújtásnyira

36 I Visegrád

Egy varázslatos nap a középkorban

Múlt és jelen, kéz a kézben

Amúzeumok megkerülhetetlen elemei egy jól felépített osztálykirándulásnak. A múlt és a jelen minden érzékszervünkre ható találkozását élhetjük át egy-egy múzeumlátogatás alkalmával.

A tárlatok értéket őriznek, a megtekintésük pedig értéket teremtenek. A teljesség igénye nélkül íme néhány múzeum, ahova érdemes betérnünk.

Néprajzi Múzeum

A budapesti múzeum egyike Európa legfontosabb szakmúzeumainak. A több mint 200 000 néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei- és filmfelvételeket őriz gyűjteményében. A magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékei mellett itt található az ország legnagyobb nemzetközi gyűjteménye és a kortárs kultúra kutatásának is fontos központja.

Múlt és jelen, kéz a kézben

Budapest és környéke
Forrás: neprajz.hu

Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum Magyarország első országos és máig legnagyobb múzeuma, amelyet 1802-ben alapított gróf Széchényi Ferenc. Intézményünk a nemzeti kulturális élet megkerülhetetlen és nélkülözhetetlen része.

A Magyar Nemzeti Múzeum feladata, hogy tudományos módszerekkel gyűjtse, megőrizze, kutassa és bemutassa a Kárpát-medence egykori lakóinak tárgyi emlékeit egészen napjainkig. A régió legfontosabb és leggazdagabb régészeti és történeti műkincsgyűjteménye 400 000 év történelmének és 3,5 millió műtárgyának őrzője, amelyben világhírű műtárgyak, a magyar történelem és művelődéstörténet felbecsülhetetlen értékű kincsei találhatóak. Intézményünk célja a nemzeti emlékezet őrzése, erősítése és továbbadása a jövő nemzedékei számára.

Evangélikus Országos Múzeum

A múzeum feladata, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel a lehető leghatékonyabb módon bemutassa a Kárpát-medence ágostai hitvallású magyar, német és szlovák ajkú lakosságának szerepét a magyar kultúrában és az evangélium terjesztésében. Ugyanakkor kiemelt célja, hogy megszólítsa a mai kor emberét is, és kulturális programjain keresztül hitet tegyen az élő evangéliumról.

Illúzók Múzeuma

A világszerte ismert és nagy népszerűségnek örvendő múzeum Budapesten is megnyitotta kapuit! Az Illúziók Múzeuma egy modern művészeti múzeum, a kiállítások fő célja pedig, hogy becsapják az érzékszerveket, ezáltal pedig meghökkentsék, összezavarják, ámulatba ejtsék, ugyanakkor izgalmas tudnivalókba is beavassák az ide látogatókat. Itt garantáltan semmi sem az, aminek látszik!

Minden olyan iskolásnak izgalmas programlehetőség, aki fogékony az újdonságokra és szereti az egyedi vizuális meglepetéseket: azaz mindenkinek! Ami fontos: az illúziók teljesen biztonságosak, és nem igényelnek semmiféle extra fizikai erőfeszítést. A programok nagy előnye, hogy minden évfolyam maradandó élménnyel fog távozni.

Izgalmas, interaktív és játékosan edukatív program. Teljesen biztonságos környezet, valamint garantált siker a diákok és a tanárok körében is.

10 Múlt
és jelen, kéz a kézben
Forrás: Illúziók Múzeuma Facebook oldal

EVANGÉLIKUS ORSZÁGOS MÚZEUM

Ahol a tanulás szórakozás

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény tagintézményeként működő Evangélikus Országos Múzeum színes és változatos programjai hasznos és kellemes időtöltést kínálnak minden korosztály számára. A múzeum nemcsak tárlatvezetéseket, hanem múzeumpedagógiai foglalkozásokat is kínál a diákcsoportok számára, ezért tökéletes választásnak bizonyulhat kiegészítő programként tanulmányi vagy osztálykirándulások alkalmával. Széles repertoárunk mind az állandó, mind az éppen aktuális időszaki kiállításaink tematikájához egyaránt kötődik.

Címünk:

1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.

A nyitvatartás árainkkal együtt, valamint korcsoportokra lebontott kínálatunk és a programok időtartama elérhető honlapunkon: www.eom.lutheran.hu

Felhívjuk figyelmüket, hogy csoportos látogatás esetén legyenek szívesek, mindenképpen jelentkezzenek be előzetesen, akkor is, ha vezetés vagy foglalkozás igénylése nélkül látogatnának el hozzánk. Az előzetes bejelentkezés telefonon és e-mailben is lehetséges:

Telefonszámunk:

+36 20 824 3864

E-mail címünk: eom.latogatas@lutheran.hu

Központ

Az idén 10 éves Capa Központ, Magyarország egyik vezető vizuális intézménye, megalakulása óta a fotográfus szakma és a fotográfia iránt érdeklődő nagyközönség érdekeit és igényeit hivatott szolgálni. A céljai szerint országos és európai hatókörű intézmény a jelenkor megközelítésében és eszközrendszerével népszerűsíti a fotográfia műfaját. A vizuális intézmény feladatrendszerébe tartozik hazai és nemzetközi kiállítások, szakmai rendezvények szervezése, rangos fotográfiai díj alapítása, a magyar és nemzetközi fotográfusok és fotográfiai műhelyek bemutatása.

A Sziklakórház Atombunker Múzeum

A múzeum Európa szívében, a budai Vár alatt helyezkedik el. A 2007-es nyitás óta már több mint 1.000.000 látogató tekintette meg a tárlatot. Küldetése, hogy bemutassa a háború valódi arcát és rávilágítson a béke értékére. Emléket állít azoknak a mindennapi hősöknek, akik tanúbizonyságot tettek elszántságukról és hősiességükről a huszadik század legnehezebb időszakaiban. Célja, hogy e szellemiség jegyében megőrizze és bemutassa az általuk képviselt örök érvényű értékeket. A több mint 2000 négyzetméteres múzeum tárlatvezetéssel látogatható, 60 perc alatt képzett vezetők mutatják be a földalatti létesítmény történetét és minden kiállítását a látogatóknak.

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum

A Budapesti Történeti Múzeum székhelyén, az egykori budai királyi palotában található Vármúzeum a honfoglalástól a török kor végéig gyűjti, őrzi a főváros régészeti és történeti emlékeit.

A Vármúzeum kiállításai a palotatörténet mellett Budapest történetének meghatározó eseményeit és személyiségeit is bemutatják. Hogyan alakult ki a római tartományi központ: Aquincum, majd ennek romjain a középkori Magyar Királyság fényes székhelye, s hogyan pusztult el mindez a török kori háborúk és ostromok során? Hogyan jutott el Pest, Buda és Óbuda az egyesülésig és vált Budapest Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő metropoliszává a 19-20. század fordulójára? Hogyan döntötte romba a második világháború a békeidők nagyvárosát, és hogyan formálódott Nagy-Budapest?

12 Múlt
és jelen, kéz a kézben
Capa Forrás: varmuzeum.hu Forrás: capacenter.hu u

Flippermúzeum

Minden, ami flipper! Az interaktív kiállítás a XIX. századtól egészen napjainkig mutatja be a játékgépeket. 400 négyzetméteren több mint 130 gépet próbálhatunk ki. Európa egyetlen állandó kiállítása egy varázslatos világot tár elénk, ahol a gépek csak úgy ontják magukból a fényeket, hangokat és jelzéseket. Készen álltok egy felejthetetlen időutazásra?

Cat Museum Budapest

Stresszes hétköznapok? Akkor ezt a programot nem érdemes kihagyni, kutatások szerint ugyanis a cicák dorombolása csökkenti az emberek stressz szintjét és összességében jó hatással van az egészségünkre. Másfél óra alatt egyszerre 20 fő élvezheti a cicák nyugtató dorombolását és élheti át az állati szeretetet.

Sokan nem engedhetnek meg maguknak háziállatot, de igényelnék a közelségüket. Megismerkedhetünk a felelős állattartással, tesztelhetjük a tudásunkat egy játékos kvízzel, megtekinthetjük a múzeum festmény és műtárgy kollekciót, valamint az összes cicás kiegészítőt.

Dorombolásra fel!

Petőfi Irodalmi Múzeum

A Múzeum célja a magyar irodalmi örökség minél teljesebb körű gyűjtése, feltárása, a klasszikus és kortárs magyar irodalom sokoldalú bemutatása és közvetítése.

Méltóan költőnkhöz a „Költő lenni vagy nem lenni” című új Petőfi-tárlatban radikálisan más múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várjuk a csoportokat.

A múzeum Nem (csak) Petőfi éltrajzából és személyiségéből indul ki, hanem sokkal inkább a műveiből és a múzeum izgalmas tárgyaiból. A diákok csoportokban, szabadon fedezhetik fel a tárlatot, hogy megalkossák a maguk Petőfi-montázsát a korszak képzőművészetéből, a múzeum tárgyaiból és Petőfi döbbenetesen sokhangú művészetéből inspirálódva.

Múlt és jelen, kéz a kézben
Forrás: flippermuzeum.hu

A BUDAVÁRI

PALOTANEGYED TITKAI GYEREKEKNEK

MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK

„BUDAVÁR MIÉNK!” RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEMÓRA A BUDAI VÁRBAN

A rendhagyó történelemóra keretein belül a diákok megismerkednek a budai Vár szerepével az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során. A sétán „visszavesszük” az osztrákoktól a Várat, megbeszéljük, hogyan zajlott az ostrom és megismerjük Heinrich Hentzi és Görgei Artúr életútját is. Az órán nemcsak hős férfiakról, hanem bátor nőkről is szó esik, mint például Lebstück Mária vagy Teleki Blanka.

Ajánlott korosztály:

általános iskola 5-8. osztály és középiskola

Időtartam: 90 perc

ÁLLATOK NYOMÁBAN GYEREKSÉTA A BUDAVÁRI PALOTANEGYEDBEN

Melyik gyerek ne szeretné az állatokat és a matricákat? A budai Vár terei a gyerekek számára is remek felfedeznivalókat kínálnak. A Várban sétálva állatok hadával találkozhatunk, amelyek hol kapuk mellett büszkén foglalnak helyet, hol aprócska termetükkel alig válnak észrevehetővé. Sétánk során az ő nyomukba eredve megtudhatjuk, hogy kikről kapta nevét az Oroszlános udvar és honnan figyeli egy nyuszi távcsővel a Lánchidat, mindeközben pedig mindenki elkészítheti a saját „állati lelőhelyek”-térképét is.

Ajánlott korosztály:

óvodai nagycsoport és általános iskola 1-4. osztály Időtartam: 60 perc

VÁRBELI SZTORIK!

RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEM ÓRA A BUDAVÁRI PALOTANEGYEDBEN

A rendhagyó történelemórán nemcsak az egykori királyi rezidencia viharos történetét ismerjük meg, hanem felfedezzük a Várhegy további látnivalóit is. Milyen építkezések folytak az Anjouk idejében a Várhegyen? Miről volt híres Mátyás reneszánsz udvara, és mi történt vele a török hódoltság idején? Kinek köszönhetően kezdődtek nagyszabású építkezések a visszafoglaló harcok után? Sétánk során nemcsak ezekre a kérdésekre kapunk választ, hanem az is kiderül, hogy kiről kapta nevét a Sándor-palota, és mit keres a Kockásfülű nyúl a várfalon.

Ajánlott korosztály: középiskola

Időtartam: 60 perc

SZENT ISTVÁN KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁBRÁZOLÁSOKON MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁS

A századforduló Budavári Palotájának egyik legjelentősebb helyisége újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Az 1900-as párizsi világkiállítás nagydíját elnyerő terem berendezéseit és díszítőelemeit a kor legnagyszerűbb magyar iparművészei készítették. A Hauszmann Alajos tervei alapján megvalósult díszes szoba nemcsak a korabeli közvélemény, de még Ferenc József őszinte csodálatát és elismerését is kiérdemelte.

A múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a Szent István–terem két szupraport-képe, a kandalló szobra, Aba-Novák Vilmos festménye, Havadtőy Sámuel kortárs alkotása és Szent István hermájának megtekintése, elemzése és összehasonlítása során a királyábrázolásról és a király életútjáról is beszélgetünk.

Ajánlott korosztály: általános iskola 5-8. osztály Időtartam: 60 perc

TÖVIRŐL - HEGYIRE! ISMERJÜK MEG A BUDAVÁRI

PALOTANEGYEDET

Sétánk során kőoroszlánok, lovak, és sárkányok figyelő tekintetétől kísérve felidézzük a Budavári Palota többszáz éves történetét! Kiderül, hogy miért hívjuk Oroszlános udvarnak a palota legnagyobb udvarát, kiknek köszönhetjük a Várhegyen található egykori királyi rezidenciát, kiről kapta nevét a Sándor-palota, milyen régészeti nyomokat rejtenek az utak, és még azt is felfedezzük, hogy mit fürkész távcsövével egy aprócska nyuszi.

Ajánlott korosztály: általános iskola 5-8. osztály Időtartam: 60 perc

Kapcsolattartó: András Sándor

andras.sandor@varkapitanysag.hu

+36 30 580 1781

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A múzeum abszolút a mindennapok múzeuma. Betekintést nyerhetünk a hazai kiskereskedelem, nagykereskedelem, áruvásárok, valamint a turizmus és idegenforgalom történetének kulturális kincseibe. Izgalmas történetekkel és interaktív játékokkal fedezhetjük fel ezt a világot, amely körülöleli a mindennapjainkat.

Mesemúzeum

A múzeum alapvető célja, hogy már 3-4 éves kortól felkészítse és érzelmileg megalapozza a kicsiknél az olvasástanulást és az irodalom befogadását. Hatéves kortól pedig már a beszéd és szövegértésben, nyelvi tudatosságban és a gyermekirodalom melletti elköteleződésben segítenek. Az itt alkalmazott tartalmi és módszertani sajátosságok jelentős eredményeket hozhatnak az erkölcsi és érzelmi nevelésben.

A „Magyar tündérmese világa”

című állandó kiállításban meseutat járhatnak be az ide látogatól. Átkelhetnek a meseindító üveghegyen, teljesíthetik a próbákat, leküzdhetik az akadályokat és eljuthatnak a „felekirályságba”.

A Kincseskamrában Bogó Krisztina illusztrációi is segítenek elgondolkozni azon, hogy vajon melyek a mi legféltettebb kincseink, mik a mi értékeink?

Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely

Ahol a történeteké a főszerep. A műhely a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként nyílt meg, mint a kisebbeknek szóló Mesemúzeum „nagytestvéreként”. A Háromcsőrű Kacsa a 10-14 éves korosztálynak teremt lehetőséget az történetekkel és az ifjusági irodalommal való ismerkedésre, történetalkotásra, önkifejezésre, valamint a szövegértő és alkotó készségeik fejlesztésére. A gyerekek kiszakadhatnak a szokványos iskolai közegből és játékosan tapasztalhatják meg az esztétikai érzéket is fejlesztő történetalkotás örömét. A csoportos foglalkozások ötvözik a drámapedagógia, kreatív írás irodalomtanítás területeinek módszertani szabályait. Nagy hangsúlyt fektetnek az együttműködésre így a kollektív alkotás szépségének megismerése mellett inspirálódhatnak is a gyerekek egymás gondolataiból.

Szentendrei Skanzen

A Skanzen vitrinje idén egy jelentős kinccsel gyarapodott, hiszen elnyerték a Pulszky-Társaság által alapított Év Múzeuma díjat.

A Skanzenben minden megtalálható, amitől felejthetetlen élmény lesz a többnapos osztálykirándulás, bármilyen iskolás korosztályról legyen szó: csodálatos környezet, jó levegőn változatos és izgalmas múzeumpedagógiai programok, étkezési- és szálláslehetőség.

Múzeumpedagógus szakemberek által összeállított programok keretén belül a diákok mélyrehatóbban megismerhetik a 100 évvel ezelőtt élt magyar emberek életmódját, élet körülményeit, szórakozási, kulturális lehetőségeit korhű, tárgyi környezetben.

Óbudai Múzeum

A múzeum 2010-ben nyitotta meg kapuit az oktatási intézmények előtt. Múzeumpedagógiai tevékenységünk célja, hogy a kerületi nevelési-oktatási intézményekkel együttműködve helytörténeti kiállításaink által korszerű és sokszínű pedagógiai módszerekkel, élményszerűen ismertessük meg az óvodás, iskolás korosztállyal Óbuda történetét, hagyományait, múltunk emlékeit, ezáltal is erősítve bennük az óbudai identitás érzését.

Az intézmény oktatási programja segít az iskolai tananyag elmélyülésében, a részletek megismerésében illetve a tágabb összefüggések felfedezésében.

Állandó kiállításukban a magyar történelem eseményei párhuzamosan haladnak Óbuda történelmével, így lehetőség adódik a történelem, a hon-és népismeret tárgyak múzeumi környezetben való kiegészítésére.

Aquincumi Múzeum

A történelem szerelmeseinek szinte kötelező múzuemlátogatás. A múzeum a Római Birodalom korában létezett Aquincum értékeit tárja fel és mutatja be. A 2000 éves emlék és az összefüggő római kori település mindenkit magával ragad.

Múlt és jelen, kéz a kézben

16
Forrás: obudaimuzeum.hu

Helyben közlekedünk

Önvezető autók. E-bike. Légitaxi. TGV. Elektromos roller. Így közlekedünk ma. A közlekedés fogalma régebben azonban mást takart. A következő kiállítások ezt hivatottak bemutatni kicsiknek és nagyoknak. Mozdonyok, repülők, buszok és más járművek, amelyekkel nagyszüleink, illetve dédszüleink közlekedtek.

Földalatti Vasúti Múzeum

A múzeum Európa első (1896. május 2-án átadott) földalattijának állít emléket.

A kiállításon megtekinthető a földalatti vasút három kocsija: a 19-es, az 1-es és 81-es pályaszámúak. A kocsikkal szemközti vitrinsorban tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok (tervrajzok, térképek, építési napló stb.), fényképek és modellek kapnak helyet és mutatják be a földalatti vasút történetét az építéstől egészen napjainkig. A kiállítás záró részében a metróépítésekbe pillanthatunk be. Az állandó kiállítás mellett időszaki kiállításokkal, gyereksarokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és múzeumi bolttal várjuk látogatóinkat.

Tűzoltó Skanzen

Európában csak náluk kerülnek bemutatásra a régi, magyar tűzoltógépjárművek!

Aeropark Repülőmúzeum

A múzeum ma öt kiállítóteremmel, bemutatócsarnokkal, szabadtéri kiállító területtel várja a közlekedés szerelmeseit.

A látogatók számos fényképfelvétel és korabeli tárgyi emlék segítségével kaphatnak képet a magyar főváros közösségi közlekedésének kialakulásáról és fejlődéséről az első lóvasúti vonal 1866. augusztus 1-jén történt megnyitásától egészen a megépítettés tervezett metróvonalakig. Állandó kiállítások mellett időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások várják az érdeklődőket, a legkisebbekre a gyereksarok kialakításával gondoltunk.

Repülés, élmény, időutazás, történelem. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér látogatóközponti funkciói egy helyen. Három legendás korszak a magyar polgári repülés évtizedeiből a múzeumban. Mesélő pilóták, fedélzeti mérnökök, műszaki szakemberek és légi-utaskísérők várnak rád nap mint nap az Aeroparkban kiállított történelmi gépek fedélzetén. Kóstolj bele a repülőgépvezetésbe az Aeropark szimulátoraiban: a repülőmúzeum Airbus A320neo szimulátorában te leszel a kapitány. A Mi-2-es szimulátorunkban pedig kipróbálhatod a helikoptervezetést.

Magyar Vasúttörténeti Park

Európa legnagyobb szabadtéri vasúti élményparkja 70.000 négyzetméteren, 100 vasúti járműkuriózumot mutat be kicsiknek és nagyoknak. Ha ez nem lenne elég, akkor olyan interaktív programokon vehetünk részt, mint a fordító-korongozás, kézi és motoros hajtányozás vagy éppen a kerti vasút.

Helyben közlekedünk
Városi Tömegközlekedési Múzeum
Budapest és környéke 18

DínoVerzum

A világ valaha volt legnagyobb állatai újra közöttünk? Igen! A DínóVerzum kiállításon visszarepülhetünk az őslények világába és 3.000 négyzetméteren 40 életnagyságú dinoszauruszt csodálhatunk meg. Játékos tanulás, interaktív VR-élmény, régészkedés és megannyi élmény várja az ide látogatókat.

Noé Állatotthon

Állati kalandok a fővárosban

Rex Állatsziget

Tropicarium

Cápák egy bevásárlóközpontban?

Igen!

A Tropicarium lakói cápák, aligátorok, egzotikus hüllők és kétéltűek, kis majmok, madarak és több ezer színes halfaj. A cápaakvárium alatt húzódó 12 méteres látványalagútban látogatóink karnyújtásnyira csodálhatják meg a homoki tigris-, és barna szirtcápákat. A rájasimogató akváriumban minden látogató megsimogathatja a rájákat. Az esőerdő részen, az aligátorok felett negyedóránként elered a trópusi eső.

Az Állatsziget kiváló helyszínt és lehetőséget kínál osztálykirándulások lebonyolításához. Az oktatóprogramokból összeállított csokor segítségével egyszerre tanul és játszik a gyerek.

Az egész napot nálunk tölthetik, ebédre külső kemencénkben készült kenyérlángossal készülünk.

Programjainkat korcsoportoknak megfelelő tartalommal állítottuk össze, hogy a gyerekek megismerjék a felelős állattartás alapjait.

Az alapprogram csoportra formálható, egy-egy kiemelt témára fokuszálva könnyen illeszthető az óvodai és iskolai tananyaghoz, beleértve az osztályfőnöki órát is, ahol a társadalmi szerepvállalás vagy pályaorientációs témák is fontosak.

Az Állatotthon egyik legfontosabb célkitűzése az oktatási szférában való részvétel és a társadalom szemléletváltozásának elősegítése, valamint a felelős állattartásra nevelés. Az Állatvédelmi Oktató Program részeként általános és középiskolás csoportok "kihelyezett" biológia óráikat állatotthonban tartják, illetve iskolanapokra, osztályfőnöki órákra látogatnak el állatorvosokkal. Fontosnak tartják, hogy már egész kis korban megkezdődjön a gyermekek állat- és természetszeretetre való nevelése, és hogy minden fiatal megismerkedhessen a felelős állattartás alapjaival, a kedvencként tartott állatok szükségleteivel, igényeivel.

Piczinke Póniudvar

A Piczinke Póniudvar egy falatnyi falu és állatsimogató udvar a Normafa tetején, ahol a gyerekek játékosan nyerhetnek betekintést a vidéki élet szépségeibe. Megismerkednek az állatokkal, a felelős állattartással és bizony még a pacikat is rendbe tehetik.

Az udvar hatalmas, telis- tele játékokkal: homokozó, trambulin, nyereghinták, játszótér.

Ez egy nem mindennapi kirándulás lesz. Rengeteg élmény és inger fogja érni a gyerkőcöket. Az biztos, hogy imádni fogják egytől egyig.

20 Állati kalandok a fővárosban
„Minden állat önzetlen, s akit szeret, azért az életét is kockára teszi.”
/Carol Bigley/
Budapest és környéke
Forrás: poniudvar.hu

Mozgásban

Mozogni jó. Főleg, ha közben tanulhatunk is. Szeretett és nyüzsgő fővárosunk tartogat számunkra néhány olyan interaktív és mozgásban gazdag programot, ahol a gyerekek játszva tanulhatnak és kiengedhetik a fáradt gőzt. „Andris ezt meg ne lássam még egyszer, azonnal tedd le azt a….”

Vr Vidámpark

A fiatalok legmenőbb szórakozási lehetőségét, egy igazán felejthetetlen osztálykirándulási élményt kínálnak a virtuális valóság (VR) segítségével általános- és középiskolások számára már 6 éves kortól.

Mintegy 2000 négyzetméteren, 3 szinten várják a csoportokat egész évben a Nyugati pályaudvarnál. A volt Szikra mozi épületében számtalan VR-játék és -élmény található, melyek egyrészt a világ számos pontjáról kerültek a fővárosba, másrészt saját fejlesztésűek.

Fővárosi Nagycirkusz

A szórakozás és a szórakoztatás mellett a Fővárosi Nagycirkuszban az edukációra is nagy hangsúlyt fektetnek. Az előadások után ugyanis rendhagyó tanórákat tartanak a manézsban általános- és középiskolai tanárok közreműködésével.

A rendhagyó tanórák célja az iskolában megszerzett tudás elmélyítése, az elméleti ismeretanyag gyakorlattá, élménnyé varázslása. A 45 perces foglalkozások során a diákok jobban megérthetik a már korábban tanult alapfogalmakat, valamint megismerkedhetnek új, érdekes jelenségekkel, folyamatokkal is. Tanáraink széleskörű módszertannal: az élménypedagógia, a kompetenciafejlesztés és az ismeretbővítés eszköztárával hozzák közelebb a tanulókhoz az előadás során látott produkciókat, miközben visszautalnak az előzetes információkra, és befogadhatóbbá teszik az iskolai tudásanyagot, vagy éppen új fogalmakkal ismertetik meg a tanulókat.

22
Mozgásban
Budapest és környéke Forrás: vrparkbudapest.hu

3D Gallery

A galéria, ahol szórakozhatsz, játszva tanulsz, miközben átéled a művészet csodáit, annak részévé válsz! Mert minden, ami művészet, belőled fakad!

Légy te is fotós, profi festő, művész vagy rendező! Miközben a 3d hatás, optikai illúziók és térjátékok csalfa világán keresztül szemléled saját alkotásod!

Kreáld meg az egyedi kompozíciód! Valósítsd meg saját elképzelésed, a kép adott, légy te is részese a csodának!

Minden korosztály számára, kicsiknek és nagyoknak! Mert mindenki megtalálja saját elképzelését, hisz a képet Te ihleted, a művészet Te magad vagy!

Minipolisz

A MiniPolisz különleges világában a 3-12 éves korosztály játszva ismerkedhet meg a számukra elérhetetlen „felnőttes” dolgokkal. A folyamatosan megújuló helyszíneken a kicsik egy teljes mértékben a méreteikre szabott, felépített városban egy időre belebújhatnak a felnőttek bőrébe. Kipróbálhatják magukat a nagyok áhított világában, így olyan tevékenységekben is részt vehetnek, amelyekből többnyire „tiltva” vannak. Ebben a mini világban néhány órára feje tetejére állnak a megszokott hétköznapok, és így lehet belőlük bolti eladó, pénztáros, postás, darukezelő, bankos, virágárus, autószerelő, de akár világsztárként is bizonyíthatják kreativitásukat.

Indoor Minigolf

A belváros központjában található, formabontó minigolf centrumban szintet lép a szórakozás. Sötét termeket átfonó színes formák, 3 mágikus világ, 18 lyuk, egy foszforeszkáló labda és a golfütő, amivel elüthetik nálunk az időt.

Sweet Escape

Egy felejthetetlen és izgalmas osztálykirándulás.

A gyerekprogram akár egész osztálykirándulássá változhat át! Sok-sok budapesti, és vidéki iskola egy-egy osztályának volt már helyszíne a Sweet Escape szabadulószoba, hatalmas sikerrel.

A négy különböző tematikájú, de nagyjából hasonló nehézségű pályán egyszerre akár 32 fő is játszhat (4db 8 fős csapatban, beleszámítva a csapatonkénti egy kötelező felnőttet).

A csapatok egyszerre indítása sem probléma, így igazi

24 Mozgásban
Forrás: 3D Gallery facebook oldala Forrás: szabaduloszoba.hu

Mozgásban

Campona KockaPark

A Kockaparkban az egész osztály együtt élheti át a legózás és az alkotás örömét. Ámulatba ejtő és monumentális alkotások tárnak elénk egy elképesztő látványvilágot.

Míg a kisebbek elmélyülnek a LEGO® közismert témáiban vagy a mesék birodalmában, addig a nagyobbak betekintést nyerhetnek a fantasy, a II. világháború, a filmek vagy akár a történelmi alkotások világába.

Játszóházunkban az igazi játékélményhez biztosítjuk az alapanyagot, több ezer LEGO® kockával és ötletes programokkal tesszük felejthetetlenné az eseményt, így minden résztvevő kedvére építhet, játszhat kifulladásig.

Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza, ahol a zene mindenkié! Sokszínű programkínálattal a zene számtalan élményét tárják fel látogatók előtt, legyen az egy kiállítás, egy koncert, egy közös zenélés, éneklés, táncolás, egy izgalmas zenepedagógiai foglalkozás, vagy akár egy szabadegyetemi előadás.

Madame Tussaud’s Budapest

A Madame Tussaud’s Budapest az egyik legszórakoztatóbb és leginteraktívabb osztálykirándulást kínálja. Az ide látogatók másfél óra alatt találkozhatnak a világ legnagyobb sztárjaival, a leghíresebb művészekkel, a világ legismertebb vezetőivel, Magyarország történelmének meghatározó és kiemelkedő alakjaival.

Budapest Garden

A Budapest Gardenben izgalmas osztálykirándulás ötletek teljes tárházából válogathatnak az osztályok, ráadásul az óriási zárt területen a felügyelet is egyszerűbbé válik. Sportpályák, trambulinpark, tűzoltós gyermekprogramok, buborékfoci, modern játszóterek és a profi animátorok mindent biztosítanak, amire csak szüksége lehet az osztálynak!

Elevenpark

A Játszóház több, mint 3000 négyzetméteres területével és egyedülálló játékkínálatával aktív játékra ösztönzi a gyerekeket. A játszóházakban számos gyerekprogrammal és rendezvénnyel is várják a vendégeket.

Tarzan ™ Park

A közel 2 hektáron elterülő, gondozott szabadtéri játszópark tematikus elrendezésben csoportosított újszerű játszóeszközökkel várja látogatóit. A Tarzan ™ Park egy biztonságos, különleges, érdekes óriás játszótér, ahol a gyerekek 14 játékszigeten önfeledten játszhatnak és játszva fejlődhetnek. Az egyes szigeteken a legmodernebb és legjobb fejlesztő hatással rendelkező szabadtéri mozgáseszközök találhatóak, melyek a gyermekek életkorához maximálisan alkalmazkodnak. A Tarzan ™ Park eszközei jótékony hatással vannak a hiperaktív, autista, BTMN és SNI gyermekekre is. A Tarzan™ Park célja és küldetése, hogy a családok és a gyermekcsoportok számára különleges, élménydús kikapcsolódási lehetőséget biztosítson.

26
Forrás: Campona Kockapark facebook oldala Forrás: zenehaza.hu

CSOPORTOS KEDVEZMÉNYEK

BIZTONSÁGOS SZÓRAKOZÁS KÖZEL 2 HEKTÁRON 14 JÁTÉKSZIGET Ú JPESTI VAGYONKEZELŐ ZRT.
www.tarzanpark.hu 1046 Budapest, Tábor u. 26-28.
TARZANTM védjegy, Edgar Rice Burroughs, Inc. tulajdonában és engedéllyel használva.

Ráckeve Útra fel! Kirándulótippek a Ráckevei Duna-ág és környékén

Állati kalandok

Budapest közelségében, de a vidéki tájak nyugalmával találkozhatunk a Ráckevei Duna-ág és környékén. Fedezzétek fel!

Ráckevei séta János Vitézzel

12 gyönyörű, kézzel festett házikó vár Ráckeve legszebb pontjain, melyekben Petőfi Sándor János vitéz és a költeményéhez ihletet adó Horváth Nep. János kalandos története elevenedik meg.

Ha eljössz hozzánk, kapsz egy titkos térképet és egy mindent nyitó kulcsocskát, melyet a kezdőállomáson, a Tourinform Ráckeve irodában szerezhetsz be.

Ha a János vitéz meseutat szerda, vagy szombati napra ütemezed, akkor ezen napokon helyi és környékbeli termelőkkel, árusokkal telik meg a Szegedi Kis István sétány és nyüzsgő piaccá alakul a Duna part. Az itt található Hajómalomba gyermekkel is érdemes betérni, hiszen végigkövethető, hogyan lesz a búzaszemekből őrlemény. A malom háromféle lisztet őröl, melyből a látogatók vásárolhatnak is a molnártól.

Szombatonként délelőtt sétahajójárat is indul innen, ahol a páratlan látvány idegenvezetéssel is kiegészíti a programot.

A Kis-Duna mentén két állatpark is található. Szigethalmon vadaspark és állatmentő központ várja látogatóit több hektárnyi, árnyas fákkal körülvett helyszínen, rengeteg barátságos lakóval. A parkban működik Magyarország legkisebb, személyszállításra alkalmas kisvasútja, amely az állatsimogatás-, és etetés mellett szintén „kötelező” program, ha gyermekkel érkezel.

Szigetbecsén pedig a Duna közelségében elhelyezkedő lovasudvarban és állatsimogatóban többek között kíváncsi emuk, mókás lámák, színes nagysándor papagájok és hivalkodó pávák várják látogatóikat. Akkor jártok igazán jól, ha a szomszédságban található kényelmes szálláshelyen megpihentek, így például a kenuzást is kipróbálhatjátok, vagy kerekezhettek egy jót, akár egészen a Tassi zsilipig.

Egy kis (ipar)történelem

Ki gondolta vajon annak idején, hogy egyszer majd a szigetszentmiklósi Csepel Autógyárból is turistalátványosság lesz?

Az egykori gyár területén található technikatörténeti gyűjtemény hét üzemképes tehergépjárműből, egy autóbuszalvázból, számos jármű-főegységből, jármű-makettekből, valamint a Gyár történetét bemutató korabeli dokumentumokból és fényképekből áll, melyeket az élőszavas tárlatvezetés tölt meg plusz tartalommal.

Tudtátok?

A Duna főágától Budapesten, a Kvassay-zsilipnél ágazik el a Ráckevei-Duna-ág és több mint 57 km-rel lejjebb, Tassnál torkollik újra a folyamba. A Csepel-sziget partvonala 180 km hosszú, hatszorosa a Velencei-tóénak.

Aktuális programokról, ajánlott biciklis útvonalakról, strandokról, kenutúrákról és további látnivalókról honlapunkon tájékozódhattok:

www.kisdunamente.hu

28
Ráckeve
Budapest és környéke

Nagykőrös – Arany városa

Nagykőrös egy virágzó alföldi kisváros, amely megannyi értékteremtő programmal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. De miért is virágzó? A város 2019-ben rangos nemzetközi díjat vehetett át, amely Európa legszebb, legvirágosabb városközpontjának járt.

Lássuk, mit is kínál nekünk a legnagyobb szókincsű magyar költő emlékeit és Európa egyik legszebb és legvirágosabb belvárosát magáénak tudható Nagykőrös.

Első körben érdemes felkeresni az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjteményt. Korhű ruhába öltözött muzeológusok mutatják be a költő legnagyobb hazai hagyatékát egy interaktív tárlatvezetésen keresztül.

Számos időszaki kiállítás, showroom, tudáslabirintus illetve egy Arany János ihlette szabadulószoba is várja a látogatókat.

2022-ben nyitotta meg kapuit Magyarország egyetlen autós safarai és élményparkja, ahol a Magyar Nemzeti Cirkusz és más cirkuszok munkájából kivont vadállatok töltik a megérdemelt pihenésüket. A nagykőrösi Richter Safari Park egy egyedülálló

látnivaló nemcsak az országban, de egész Közép-Európában is.

Érdemes útba ejteni továbbá a Nagykőrösi Református Templomot, melynek a tornya 62,5 méter magas, ezzel pedig Pest megye legmagasabb épülete. A „magasles” után egy nagyjából másfél óra alatt bejárható, 10 állomásból álló gyalogos tanösvényt is végigjárhatnak a természet kedvelői. Ha pedig megéheznénk a túránk végén, feltétlenül kóstoljuk meg Arany János egyik kedvenc ételét, a marcza fánkot.

Bővebb információ:

Nagykőrösi Turisztikai Pont, Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény.

Telefon: +36 20 950 95 60

e-mail: muzeum@korosikultura.hu

Budapest és környéke

Cegléd több mint gondolnád… A város mottója árulkodik arról, hogy

Cegléd rengeteg élménnyel várja látogatóit.

Cegléd Több mint gondolnád…

A közel 660 éves település számos jeles történelmi esemény tanúja volt. Mind közül a legbüszkébb arra, hogy Kossuth Lajos itt indította el 1848. szeptember 24-én alföldi toborzókörútját, melyre számos módon emlékezik a város. Az országban az egykori kormányzóval kapcsolatos emlékek legnagyobb tárházát a KOSSUTH MÚZEUM őrzi, ahol a tárlatvezetéssel egybekötött látogatás valósággal visszarepít minket a történelmi múltba.

Az épített örökségek mellett Cegléd az aktív programok tekintetében is számos lehetőséget nyújt.

Az adrenalinkedvelők Bognár Gokartnál, Magyarország leghoszszabb amatőr gokartpályáján próbálhatják ki vezetési tudásukat. A fiatal turistacsoportok kedvelt helyszíne a város zajától 7 km-re, kellemes erdős környezetben fekvő Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont területe, ahol a nyugalmat kedvelők kikapcsolódhatnak a kiváló termál adottságokkal rendelkező strandon, a kalandvágyók pedig kipróbálhatják az Aquacentrum 18 csúszdájának egyikét. A fürdő tőszomszédságában két, jól felszerelt szálláshely is várja a diákcsoportokat: Apartmanpark és Kemping, valamint a Diáktábor.

Cegléd szerencsés földrajzi fekvése miatt az ország bármely pontjából könnyedén megközelíthető autóbusszal, illetve vasúti csomópont szerepének köszönhetően vonattal egyaránt.

Szerezzenek élményt Cegléden!

Budapest és környéke

Gödöllő

Arbo-park, az ezerarcú erdő

A Mesterségek nyomában foglalkozás, amely során a gyerekek az életkoruknak megfelelően ismerkednek meg a mára már eltűnő kismesterségekkel (cipész, kovács, mézeskalácsos), és a gödöllői szecessziós művésztelep gyűjteményhez kapcsolódó foglalkozást.

Méhészettörténeti Kiállítóhely

Az ország legnagyobb területű arborétuma, "az ezerarcú erdő" egyszerre utal az itt található erdőképek és tisztások sokszínűségére, az itt élő gazdag élővilágra, illetve arra, hogy egész évben milyen sokféle élményt tud nyújtani az erdő a család minden tagja számára: csendes, elmélyedt sétára invitáló utakat, romantikus ösvényeket, önfeledt játékot, szabadtéri sütögetést, élményszerű tanulást interaktív táblákkal, erdei futókört és fitnesz eszközöket a sport szerelmeseinek.

Lehetőség van vezetett túrán is részt venni, ahol igény szerint játékos természetismereti, csapatépítő és mozgáskoordinációs feladatokkal egybekötött séta vár minden érdeklődőt.

Évente több alkalommal kerülnek megrendezésre természetismereti családi napok, tematikus rendezvények, kézműves vásárok, komplex programok.

Elérhetőség

www.arbopark.hu oldalán, a Gödöllői Arbo-park hivatalos Facebook és Instagram oldalán, e-mailben az arbopark@gmail.com, illetve telefonon a +36 20 9846 234es telefonszámon kérhetnek.

A múzeum alapja a lépből kiragadott három méhviaszsejt, a méhkas öszszetartó erejét szimbolizáló épület.

A tárgyak egy része a régi kutatóintézet gyűjteményéből, nagy része méhészek adományiból származik.

A kiállítóhely méhészeti programok sokaságával várja az érkező csoportokat, többek között tárlatvezetéssel, bemutató programokkal játékkal és akár mézkóstolással is.

A Múzeum kizárólag telefonon történő előzetes bejelentkezés alapján látogatható!

További információt a látogatásról, valamint a programokról: www.nbgk.hu/2latogatoknak/ oldalon találhat.

Gödöllői Városi Múzeum

A múzeum kiállítótereiben hét állandó kiállítás található, az időszaki kiállító teremben évente egy-két kiállítás nyílik.

A Múzeumban sok éves tapasztalatok alapján működnek a múzeumpedagógiai foglalkozások. Óvodásokat és iskoláskorúakat is szeretettel várnak. Felső tagozatos és gimnáziumi tanulók számára tananyagba illeszthető foglalkozásokat, órákat kínálunk. A foglalkozások korcsoport szerinti felosztásban megtekinthetők a www.godolloimuzeum.hu oldalon.

A jelenlegi időszaki kiállításunkhoz (Gödöllő a frontvonalban – a település a második világháborúban) szintén elérhető foglalkozás, amely során a diákok tapasztalatot szerezhetnek arról, mit jelentett a pusztító háború a mindennapokban.

Diákcsoportokat kedvezményes jeggyel várjuk. Időpontegyeztetés a k.noemi.muzeum@gmail.com email címen lehetséges.

Magyar Agrár- és Élettudományi

Egyetem Gödöllői Botanikus Kert Hazánk első agrobotanikus kertje 4,5 hektáros területen, több, mint tizenöt tematikus gyűjteménnyel várja a látogatókat. A legjelentősebbek a Liliomfa-gyűjtemény, a Bambuszgyűjtemény, a Termesztett növények gyűjteménye, az Élő kövületek gyűjteménye, valamint az Üvegházi gyűjtemények. Őshonos, közel másfél hektár kiterjedésű erdőfoltja botanikailag országos jelentőségű. A kert híressége a Gödöllői Vén Vackorfa, mely 2013-ban a hazai Év Fája verseny győztese. Becsült kora 260 év, magassága meghaladja a 18 métert.

A Kert célja a környezet- és természetvédelem minél szélesebb körű népszerűsítése. Ezt szolgálja az erdő területén kiépített, 400 méter hosszú tanösvény és erdei iskola is, ami a kertbe látogató óvodás és iskolás gyermekcsoportok környezeti nevelésének helyszíne.

A kert minden korcsoport számára kínál – magyar és angol nyelven –tematikus foglakozásokat, szakvezetéseket. Bővebb információk: www. godolloibotanikuskert.uni-mate.hu

32
Gödöllő
Budapest és környéke

Magyarország és közép-Európa legnagyobb beépített alapterületű barokk kastélyában színes és interaktív múzeumpedagógiai vezetésekkel várunk minden korosztályt!

Akár a barokk korszak, akár a Monarchia időszaka a téma, nálunk választ kaphat történe

lemmel, életmóddal, művészettel kapcsolatos kérdéseire minden érdeklődő.

Történelem, irodalom és művészettörténet tanmenetbe illeszkedő interaktív foglalkozások. Mindig a csoport igényeire szabott, izgalmas, aktív részvételre alapozott foglalkozásokkal várjuk a legkisebbektől a szépkorúakig a látogatókat.

» Barokk élet, barokk királynő

Ismertesse meg diákjaival a barokk korszak példamutató karriertörténetét: a saját ereje és tehetsége által felemelkedő, jótékony, a közösség érdekeit szem előtt tartó Grassalkovich I. Antal élettörténetét, s rajta keresztül Mária Terézia és a magyarok viszonyát, a korszak történelmét, művészetét.

» Barokk színház, barokk színjátszás; Bál a barokk színházban

Az ország első kőszínházában lehetőség van a barokk színjátszás titkainak felfedezésére speciális színháztörténeti foglalkozás keretében.

» Elemér-túra

A Kiegyezés korának színes világa, a királyi család élete herceg Egérváry Elemér szemével a legkisebbek számára.

» Főhercegi fejtörők; Királylány, királyfi; Megérkezett a király; Mesélő lakosztályok

Ismerjék meg a magyarok által oly kedvelt Erzsébet királyné, I.Ferenc József, a királyi gyermekek és a személyzet életét kedvenc pihenőkastélyukban töltött napjaikon keresztül!

» ParkoZoo; Park-Tér-Kép

Fedezze fel a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként nyilvántartott kastélypark élővilágát, műemlékeit.

» Vendégségben a királyi gyermekeknél

6-10 évesek számára lehetőség van a születésnapjukat királyi környezetben ünnepelni, miközben megismerkedhetnek a korabeli gyermekek életmódjával, gyermekdivattal és -játékokkal.

» Hololó

Milyen szerepet töltöttek be a lovak a kastély különböző korszakaiban? Ismerjék meg játékos kastélyos ,,lótörténelmünket” a Lovarda, márványistálló és nyeregkamra tereit felfedezve!

» Iskolai Közösségi Szolgálat

Lehetőség van a kastélyban teljesíteni a kötelező 50 órás szolgálatot akár saját rendezvényeinken, akár táborainkban, a múzeumpedagógus, illetve teremőr vagy ruhatáros kollégák munkáját segítve.

ELÉRHETŐSÉGEINKEN MINDERRŐL BŐVEBBEN IS TÁJÉKOZÓDHATNAK, KOROSZTÁLYOKRA ÉS FOGLALKOZÁSOKRA LEBONTVA: www.kiralyikastely.hu

muzeumpedagogia@kiralyikastely.hu

Demeter-Guba Erzsébet, múzeumpedagógiai csoportvezető +36 30 396 5476

Lovas Orsolya, múzeumpedagógus +36 70 669 5094 Villangó-Török Ivett, múzeumpedagógus +36 70 669 3320

-

Vác Élmények karnyújtásnyira

Aprogramok, a látnivalók és a kirándulóhelyek egyetlen látogatás alkalmával meggyőznek arról, hogy Vác egy csodálatos kisváros a Dunakanyar szívében.

Nem telik el úgy két egymást követő nap, hogy a város ne egy másik oldalát mutassa. Az unalmat ebben a városban nem ismerjük, mindig van olyan program, ami kedves lehet a szívednek. Érkezhetsz hozzánk autóval, tömegközlekedéssel, sőt akár kirándulóhajóval és kerékpárral is – Vác a legtöbb módon megközelíthető Budapest környéki város.

A belváros főterén sétálgatva legalább annyi program és élmény vár, mint a vízparti sétányokon. A múzeumok számtalan érdekes látnivalót és régészeti kincset tartogatnak, a kirándulóhelyek pedig bővelkednek a bámulatos panorámában és a természeti értékekben. Vác gyermekbarát, kerékpáros-barát és kutyabarát város.

Tudtad, hogy Vácon található?

• Az ország egyetlen diadalíve

• Az egyik ma is járható barokk hídja

• Az ország negyedik legnagyobb

bazilikája

• Az ország leghosszabb kiépített

Duna-korzója

• Az ország első vasútvonala

• A világszenzációnak számító váci

múmiák

+ nálunk megkóstolhatod az ország legjobb cukrászdájának remekeit is!

Barokk épületeinket és egyedülálló látnivalóinkat látva átélheted a virágzó kultúrát, a legendás váci múmiák története pedig biztosan az egyik leghátborzongatóbb, amit valaha hallottál.

Legyen az egy családi kikapcsolódás vagy egy koncert a barátokkal, Vácra mindig számíthatsz. Esetleg osztálykirándulást terveztek az osztályoddal? Akkor nem is kell tovább helyszínt keresni, városunkban a művelődés és a kikapcsolódás egyaránt adott.

Kirándulóhelyeinken a természet ezer színével csal mosolyt az arcodra, a frissítő dunai levegő édes illatát érezve pedig biztosan megérted majd, miért élmény a váci vízparton az evezés.

Ínyenceknek

Vác a cukrászdák, kávéházak, hangulatos kisvendéglők városa. A nyári időszakban is megkóstolhatjátok Vác signature kávéját, a Mária Terézia melanget, mely 14 váci vendéglátóhely összefogásával készült el a kávékülönlegesség.

A kultúra szerelmeseinek

Városnéző kirándulásodat néhány egyedülálló kiállítással fűszerezzük meg.

A Sajdik Gyűjtemény Vác főterén, a patinás Pannónia-házban mintegy 130 eredeti alkotáson keresztül mutatja be Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista eddigi életművét.

Gyerekekkel is bátran látogatható a kiállítás, hisz Gombóc Artúr plüssfigurája minden alkalommal simogatásra vágyik. Ha pedig még kicsik, akkor a számukra berendezett teremben megnézhetnek néhány mesefilmet is múzeumlátogatás közben.

Memento Mori – emlékezz a halálra. Tudtad, hogy hazánkban is láthatsz múmiát? 1994-ben a váci Fehérek templomának helyreállítási munkálatai során egy befalazott kriptát találtak, amely 262 koporsót rejtett. A koporsókban kiszáradva, természetes úton mumifikálódva, díszes halotti öltözettükben megmaradtak a holttestek. A főtéren, a Tragor Múzeum tárlatán három múmiát is láthatsz, valamint a sírokban talált temetkezési kegytárgyakat és koporsókat.

Akár kulturálódni, akár kirándulni szeretnél, Vác egy tökéletes választás. Számos kulturális kínálatunkkal színesebbé és izgalmasabbá varázsolhatod a látogatásodat, ha pedig egy családi kirándulás a cél, akkor arra is lehetőséged nyílik. A Dunaparti sétányon a piknikezés mellett a kisgyerekeket játszótér várja, a friss levegő és a természetközeli környezet pedig egy igazán meghitt idillt nyújt a látogatók számára, az iskolás csoportok pedig kiváló közösségépítő élményekkel gazdagodhatnak.

Legyen bármi is látogatásod célja, mi szeretettel várunk! Ha bármi kérdésed lenne, Tourinform irodánkban szívesen segítünk!

Vác látnivalóiról, programokról további információ:

www.visitvac.hu

34 Vác
Budapest és környéke

Visegrád Egy varázslatos nap a középkorban

Visegrád Visegrád… E szó hallatán minden magyar ember szíve megdobban, s ki-ki a maga szemüvegén keresztül, de meglátja saját Visegrádját.

Egy régi osztálykirándulás; a Fellegvár; egy lovagi torna emlékképei a Salamon-toronyból; egy sosem volt nyári szerelem a Duna holdfényt tükröző vízfodraival; egy vasárnap esti megérkezés komppal Nagymarosról; talán több is, mint másfélmillió lépés a Pilis őseink hangját visszhangozó szurdokain. Vagy csak az érzés, hogy hazataláltál. Ez az aprócska település, mely mindössze 40 perc kényelmes autóútra található Budapesttől, valójában a Dunakanyar turizmusának fellegvára, ahol évente közel kétmillió látogató fordul meg, s amely messze a legváltozatosabb programkínálattal kecsegtet, legyen szó sportolásról, kulturális kikapcsolódásról, vagy a középkori Magyarország dicsőséges pillanatait felelevenítő interaktív attrakciókról, előadásokról, fesztiválokról.

Visegrád szállodáinak száma, s minősége is messze túlmutat mindazon, amit a kevéssé figyelmes szemlélő egy 1800 fős dunakanyari település kapcsán elsőre elképzelhet. Visegrádot persze távolról, útikönyvekből, vagy elbeszélésekből lehetetlen megismerni. E város atmoszféráját úgy járja át a múlt, hogy közben egy pillanatra sem muszáj elfeledkezni a jelenről, melyben élünk. Mindezt megtapasztalni csak élőben lehetséges. Hogy mit jelent a hagyományőrzés, mely Visegrádtól elválaszthatatlan? Talán éppen ezt az állandóságot.

Canopy

Az eredetileg őserdők botanikai vizsgálatára tervezett kötélpályarendszer mára meghódította a világot. Óriási szerencse, és persze természeti adottságaink eredménye is, hogy Európa egyik legizgalmasabb canopy pályája épp itt nálunk a Pilis lábánál, Visegrádon épült ki. Kíváncsi vagy a világra a lombok tetejéről?

Bobpálya

Visegrád téli-nyári bobpályája mára igazi legenda. Aki Magyarországra látogat tettre kész turistaként, s minimum egy hetet eltölt a városban, szinte biztosan útba ejti a bobpályát is. Még nem próbáltad? Itt az idő. Méghozzá bármikor.

Visegrád Gokard és Kalandpark

A jelenleg Lepencefürdőn található gokart pályát jó szívvel ajánljuk kezdőknek ugyanúgy, mint a téma iránt elkötelezett haladó hobbistáknak. Ma már országos hírű pályáról van szó, megbízható gokartokkal, segítőkész személyzettel. A pálya mellett Kalandpark várja a legfiatalabbakat, télen pedig jégkorongozásra is alkalmas jégpálya kerül telepítésre a területen.

Lovagi Torna

A Szent György Lovagrend katonai hagyományőrző tagozatának Európaszerte elismert lovagi torna bemutatóját egész évben megtekinthetjük Visegrádon. Tavasztól őszig a Salamon-torony belső udvarának lovagi torna pályáján, a hideg időszakban pedig odalent a Palotaházban.

36 Visegrád
Budapest és környéke

Palota Ház – Mesterségek Udvara

A város egyik legújabb attrakciós tere, mely többek között olyan mesterségeknek szolgál otthonául, mint a papírmerítés, a hagyományos kovácsolás, kerámia készítés, vagy épp a kőfaragás. Az ide látogatók maguk is kipróbálhatják tudásukat, de beltéri lovagi torna bemutatókat is megtekinthetnek az év hűvösebb hónapjaiban.

Kispalotajátékok

A Kispalotajátékok programsorozat, mely a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok „kistestvére”, május elejétől június közepéig, igény esetén szeptember, október hónapokban is várja az előre bejelentkező osztályokat. Az évtizedek óta népszerű program lehetőséget ad kicsiknek és nagyoknak a középkor színes világának megismerésére.

Madas László Erdészeti Erdei Iskola

Az elsősorban iskolai osztályok fogadására berendezkedett intézmény célja, hogy a legfiatalabbak megismerkedhessenek az erdei ökoszisztémával, melynek felfedezését, törékeny csodájának tanulmányozását nem lehet elég korán kezdeni. Az Erdei iskola páratlan szépségű épületegyüttesét a magyar organikus építészet megteremtője, Makovecz Imre tervezte, akinek több épülete is látható Visegrádon.

További információ:

Visegrád és Környéke Turisztikai

és Marketing Egyesület

2025 Visegrád, Duna-parti út. 1. info@visitvisegrad.hu

+36 26 397 188

www.visitvisegrad.hu

Észak-Magyarország

39 I Nógrád

A Börzsöny "keleti kapuja"

40 I Salgótarján

Völgyek ölelésében

42 I Eger

A te történeted

44 I Bogács

Ahol nem csak a fürdőzés élmény...

46 I Miskolc

A te helyed!

50 I Aggtelek

Nemzeti értékünk

52 I Füzér

Az ezer arcú Vár községe

54 I Sárospatak

Izgalmas utazás a múltba

Nógrád

A Börzsöny „keleti kapujában” számos turisztikai és kulturális kincs közül szemezgethetünk. Lássuk!

Csurgó-forrás

A forrás, amely szerepel az országos forráskataszterben, a nógrádi vár alatt található. Vizét rendszeresen vizsgálják, és nem csak a nógrádiak fogyasztják előszeretettel, de más településekről is gyakran érkeznek ide friss forrásvizet inni.

Tájház

A Tájházban megtekinthetjük a Nógrád egykori házainak berendezését, a helyi népviseletet, és a régi szobák és konyhák berendezési tárgyait.

Nógrádi Vadaspark

A Nógrádi Vadaspark 110 hektáron terül el, egyéni tulajdonban, családi gazdálkodás keretein belül működik. A világhírű magyar vadállomány megismerésére hozták létre, ahol természetes élőhelyén szemlélhető meg a gímszarvas, a dámvad, a muflonkos és a vaddisznó.

Emlékművek

• Az 1848-as szabadságharc 100 éves évfordulójára készült emlékmű.

• Az I. világháborúban elesett nógrádi illetőségű katonák emlékműve.

• A II. világháborúban elesett nógrádi illetőségű katonák emlékműve

• Az ’56-ban elesett nógrádi illetőségű katonák emlékműve

Kirándulás

Nógrád Környékén

Nógrádon áthalad az Országos Kéktúra útvonala, így rengeteg kirándulást érdemes a környéken szervezni. A közelben található a nőtincsi Horgásztó, a Bánki-tó és a Jenői-tó is, de Királyrét, és a Csóványosi-kilátó sincs messze.

A Nógrádi Vadaspark a Börzsöny lábánál, mintegy 50 kilométerre északkeletre fekszik Budapesttől. A park 110 hektáron terül el, mely egyéni tulajdonban, családi gazdálkodás keretein belül működik. Rohanó világunkban családi gazdaságunk megteremtette a természethez visszavezető utat a Nógrádi Vadaspark képében.

Napjainkban már mindenki igénye szerint betekintést nyerhet az afrikai, ázsiai, vagy akár dél-amerikai állatok életébe, de csekély információval rendelkezünk a világhírű magyar vadállományról. Ennek a hiányosságnak a pótlására hoztuk létre a Nógrádi Vadasparkot, ahol természetes élőhelyén szemlélhetőek meg a fenséges gímszarvasok, a dámvadak viselkedése, a muflonkosok vad összecsapásai és a vaddisznó családok vidám csörtetése.

A vadállományon kívül találkozhatnak a gazdaság területén élő háziállatokkal (macskákkal, kutyákkal, lovakkal, birkákkal, szamarakkal, marhákkal) és gondtalanul élvezhetik a természet közelségéből áradó nyugalmat.

Észak-Magyarország
Előzetes telefonos bejelentkezés mindenképp szükséges! +36 30 445 64 14

Salgótarján

Salgótarján a Karancshegy és a Medvesfennsík közötti völgyekben található, Nógrád megye észak-keleti részén, a szlovákmagyar határ közelében.

A Salgótarjánhoz tartozó Salgóbánya településrész a belvárostól nagyjából 12 km-re található, ez a kis település és környéke a vidékünkre látogató turisták központja. Innen indul több turistaút is, melyeken bejárható a Medvesfennsík és környéke, valamint túrát tehetünk a Karancs-hegyre is.

Salgóbányáról gyalogosan 20 perc alatt eljuthatunk a település fölött magasodó Salgó-hegy tetején álló salgói várba. A vár romjait az 1980-as években tárták fel először régészek. A kutatások eredményeként mára sikerült rekonstruálni a vár egykori falait és egyik tornyát, így a középkori eredetű építmény ma is impozáns látványt nyújt a szemlélőnek. Az öregtorony helyén ma kilátó várja a turistákat, akik innen szemügyre vehetik a KarancsMedves vidék hegyeit, völgyeit, sőt, tiszta időben még a Magas-Tátra hófödte csúcsait is!

Salgó várától körülbelül 8 kilométerre található Somoskő vára, Somoskő falu fölé tornyosulva. A település közvetlenül a szlovák-magyar országhatár mellett helyezkedik el. Somoskő vára pedig már Szlovákia területén található. Somoskő várától 100 méterre található a somoskői bazaltorgona, amely egy világviszonylatban is egyedülálló természeti képződmény. A KarancsMedves vidék vulkanikus jellegére is szép példa a 8-9 méter magas, ívelt, sokszögű bazaltoszlopokból álló geológiai látványosság.

Somoskőből kijelölt túraútvonalon eljuthatunk Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkjára, az 520-570 méteres tengerszint feletti magasságban található Medves-fennsíkra! Legnagyobb magassága a Medves-magosa nevű ponton eléri a 671 méteres tengerszint feletti magasságot. A területet rétek, legelők, ligetes erdők tarkítják. Több éghajlati zónára jellemző növényzet figyelhető meg a fennsíkon. Madárvilága is különösen gazdag.

Ám, ha Somoskőből nyugat, délnyugat felé indulunk, egy hosszabb túra után a Karancs-hegyen találhatjuk magunkat!

Gyönyörű természeti környezetben található Eresztvény, amely Somoskőújfalu és Salgóbánya között helyezkedik el. Az itt található Látogatóközpontban szakemberek nyújtanak tájékoztatást a térség látnivalóiról, túra útvonalakról, a büfé lehetőséget biztosít a felfrissülésre, megpihenésre. A központ mellett található egy játszótér, nem messze tőle pedig egy Madárpark , ahol a gyerekek képek, interaktív játékok segítségével megismerkedhetnek a térség jellegzetes madárvilágával.

Salgóbányán a Geocsodák Házában a terület kőzeteit ismerhetik meg az idelátogatók. Salgótarján központjából indul a gumikerekű kisvonat, amellyel lehetőség van kivonatozni csodálatos természeti környezetben Eresztvénybe, valamint Salgóbányára is. A kisvonat a Tarjáni Gyermektábor mellett halad el, amely közvetlen közelében helyezkedik el a Tóstrand, valamint a tábor területén erdei kalandpálya várja a kalandra vágyókat.

Salgótarján belvárosában található a Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye Magyarország első olyan földalatti bányamúzeuma, mely egy egykor működő, valódi bányában kapott helyet! A földalatti kiállítóhelyen közel 40 méter mélyre juthatunk el, ahol működő bányagépek, élethűen berendezett bányavágatok szemléltetik a bányászok áldozatos munkáját.

40 Salgótarján
Észak-Magyarország

A legsokoldalúbb célpont a Mátra és a Cserhát ölelésében

Családbarát turisztikai hellyé válik Mátraverebély-Szentkút

Szentkút elsősorban a csodatételeiről híres forrásvizéről és Szűzanyaszobráról nevezetes. Ugyanakkor nemzetközi színvonalú hotelszobái, közösségi zarándokszállása, most épülő családi apartmanjai, újonnan létrehozott szabadtéri sportpályája és játszóterei, valamint étterme biztosítják a kényelmet, a lehetőséget, hogy a fiatalok és a családok is megismerhessék a Mátra és Cserhát ölelésében található, kivételes adottságú, erdővel és túraútvonalakkal körülvett családbarát komplexumát.

Budapesttől mindössze 100 kilométerre, a Mátra és a Cserhát hegység ölelésében található a nemrégiben nemzeti emlékhellyé nyilvánított Mátraverebély-Szentkút, amely az egyik legkedveltebb zarándokhely az év minden szakaszában. Amellett, hogy kiváló célpont elmélyülésre, melyhez segítséget nyújtanak a ferences atyák, a szentmisék, a lelkigyakorlatok és a túraútvonalak, a gyerekek és a családok aktív pihenésére is alkalmassá vált a hely.

A nemzeti kegyhely idén két játszótérrel és egy szabadtéri sportpályával bővült. Emellett Szentkút erdős részén, szeparáltan, függetlenül a kegyhely programjaitól, 16 db önálló fürdőszobás, saját konyhával és két hálószobával rendelkező apartmanházat adnak át 2023 év végén.

A Zarándok Ház 27 db saját fürdőszobás szobája mellett a csoportoknak egy 6-, valamint 14 ágyas közösségi zarándokszállás is foglalható. Így egyidejűleg már 200 fő befogadására vált alkalmassá a kegyhely. Ezen kívül épül a kemping, így a sátorozók száma szinte korlátlanul bővülhet.

A kegyhelyen található Szent Jakab étterem biztosítani tudja a családok, csoportok étkezését egész évben.

Évmilliók vonzásában - Szentkúti séta Assisi Szent Ferenccel címmel digitális tanösvény segítéségével játékosan fedezhetők fel a katolikus nemzeti kegyhely természeti és vallási csodái, köztük Magyarország egyik legnagyobb remetebarlangja és a Szent-László hasadék. De érdemes letölteni a helyi tárlatvezető applikációt is, amely segíti az eligazodást a kegyhelyen.

Eger A Te történeted

Ezeréves történelem, barokk környezet, színes programok Magyarország legendákkal teli városában. Eger az osztálykirándulások, családi nyaralások és hétvégi kirándulások egyik emblematikus helyszíne! Gyalogosan is könnyedén bejárható belvárosával, változatos szállás- és étkezési lehetőségeivel minden generációnak tökéletes választás.

Az Egri vár története Gárdonyi Géza Egri csillagok könyve nyomán lett világszerte ismert. Fedezzük fel a regény helyszínét korhű öltözetes katonák segítségével és barangoljunk a Várban felszín fölött és alatt egyaránt. A föld alatt egy hatalmas pincerendszer található, amelyben interaktív kiállítás mutatja be a vár történetét és az Egri csillagok könyvet. A Vár díjmentesen látogatható vasúti utazással iskolai csoportok részére.

Egerben számos földalatti világ nyílik meg előttünk… Az Érseki pincerendszer egy másik hatalmas földalatti hálózat, amelyet vezetéssel járhatunk körbe. A pincerendszer különlegessége, hogy régen lovaskocsikkal közlekedtek benne, ami az alagutak méreteiről is árulkodik. Lássuk, milyen Eger alulról!

Miután már mindent felfedeztük odalent, nézzünk szét fentről is! Az Oszmán Birodalom legészakibb európai emléke, a gyönyörűen felújított Minaret is megér egy látogatást. Az erkélyről elénk táruló, lélegzetelállító kilátáshoz 97 masszív lépcsőfok vezet.

Az Egri Bazilika Magyarország második legnagyobb temploma. Impozáns méreteivel mindenkit lenyűgöz, vallástól és korosztálytól függetlenül. Az épület jelenleg felújítás alatt áll, de látogatható.

A Bazilikával szemben találjuk az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem főépületét. A Líceum legmagasabb része a Csillagvizsgáló, ahol szintről-szintre járva izgalmas dolgokkal találkozhatunk. Tökéletes választás iskolai csoportoknak és családoknak! A toronyban megfejthetjük a Bermuda-háromszög rejtélyét, lövöldözhetünk levegőágyúval vagy létrehozhatunk saját villámot is a Van de Graaff-generátorral.

Itt található az egyik legnagyobb vidéki planetárium is Magyarországon, ahol a francia mérnökök által készített félgömbbe ülve több vetítés közül választhatunk. A torony csúcsán érjük el a Panoráma teraszt, ahonnan lenyűgöző kilátás tárul elénk mintegy 44 méterrel a felszín felett. A teraszon teljes 360 fokban körbe nézhetünk a város fölött.

42 Eger
Észak-Magyarország

A legfelső szinten találjuk a legizgalmasabb attrakciót, a Camera obscurát. Gyakorlatilag egy hatalmas fényképezőgép közepén állunk, ahol tükörrendszerrel a város élő képét vetítik egy asztal lapjára. Az egri Sötétkamra világszinten is különleges, hiszen ez a kontinens legrégebbi működő ilyen eszköze.

Az édesszájúak zarándokhelye a Marcipánia. A gyűjtemény közel 120 cukormasszából készült tárgyat tartalmaz, fő attrakciója pedig a Barokk szoba, ahol padlótól a tapétáig minden cukorból készült. Kopcsik Lajos, nemzetközileg is elismert, Oscar-díjas és Guinness-rekorder egri mestercukrász 3 évig dolgozott a különleges helyiség megalkotásán.

Ha jó időnk van, akár fürödhetünk is egyet! Az Egri Termálfürdő az ország egyik legszebb városi strandja, 3 bejárattal, 5 hektáros területtel, 13 medencével és rengeteg élménnyel!

Eger alapos megismeréséhez kettő vagy három nap is szükséges lehet. Az óriási kínálatban nem egyszerű kiismerni magunkat, kérjük bátran a Tourinform iroda dolgozóinak segít ségét, vagy látogassunk el a város turisztikai honlapjára, a visiteger. com-ra, ahol személyes tippeket is találhatunk. Ajánlott profi idegenve zető segítségét kérni a város felfede zéséhez – a turisztikai iroda munka társai ebben is segítséget nyújtanak.

Bogács Ahol nem csak a fürdőzés élmény…

Bogács a szabadidő eltöltésére változatos és gazdag programot kínál az ide érkezőknek. Talán nem véletlen, hogy a település neve is az ó-szláv „bogatu”, azaz gazdag szóból ered, s valóban, a táj természeti adottságai és épített környezete a mai viszonylatban is gazdagnak számít.

A település Egertől 18 km-re és Mezőkövesdtől 8 km-re található az ország egyik leghosszabb völgyében, az úgynevezett Hórvölgyben. Fekvése felszíni formák szemléltetésére kiválóan alkalmas; a település egyik legmagasabb pontjáról, a Kilátóról megcsodálhatjuk amint a Bükk hegység lankává szelídülve beleolvad az Alföld sík mezejébe. Szemünk elé tárulnak domboldalakat borító szőlőültetvények, gyümölcsösök és erdők, de szép, tiszta időben ellátunk a hegyekben megbúvó szomszédos falvakig is.

Három turistaösvény halad át Bogácson, a piros háromszöget követve a kaptárkövekig, a kereszt turistajelű fák mentén Bükkzsércre, míg a piros sáv mentén Szomolyára jutunk.

A településen békésen átcsordogáló Hór és Szoros patak nagy esőzések idején bővizűvé válik, ezért 50 évvel ezelőtt a Szoros patakot völgyzáró gáttal látták el, megakadályozva ezzel, hogy a Bükk hegységből lezúduló nagy mennyiségű csapadékvíz elöntse a falut. Az így kialakított mesterséges víztározó ma 20 hektáron terül el, kiváló kiránduló- és horgászhely.

A festői

környezetben lévő tó partján főzési lehetőség, pihenőpadok várják a természetkedvelőket.

A víz-és vízpart, a nádas gazdag élővilágának megtekintése elmélyítheti az iskolában tanult elméleti ismereteket.

Bogács a természetnek köszönheti a legnagyobb kincsét, a 72 fokos termálvizet is. Az egész évben nyitva tartó Bogácsi Gyógy-és Strandfürdő 1959-től folyamatosan fejlődik, bővül, s ma már minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódást nyújtó élményelemeket. Kül- és beltéri csúszdapark, úszómedence, nyári időben animátorok gondoskodnak a fiatal korosztály szórakozásáról. A fürdő környékén számos nyaraló, panzió, apartman, hotel épült, de magánházaknál is adnak ki szálláshelyeket, sőt a fürdő egyik szolgáltatása a különböző igényeket kielégítő szálláshelykínálat fürdőbelépővel.

A Bogácsi Turisztikai és Szolgáltató Nonprofit Kft.-nél akár egy egész osztály számára is lehet kerékpárokat kölcsönözni, és minden évszakban gyönyörű környezetben kerekezhetünk a 2021 őszén átadott Mezőkövesdtől Bükkzsércig (20 km) tartó kerékpárúton. Ezen kívül szabadtéri kondipark és műfüves kispályák állnak a sportolni vágyók rendelkezésére.

44 Bogács
Észak-Magyarország

A kőbányászatra épülő kőkultúrának évszázados hagyománya van Bogácson. A település közepén található a 13. században épült Szent Mártonról elnevezett kőből épült római katolikus műemléktemplom. Bogácsi kő szolgált alapanyagul a templom melletti II. világháborús emlékműnek, a Trianoni emlékműnek és a lengyel-magyar barátság tiszteletére II. János Pál pápa boldoggá avatása kapcsán átadott emlékműnek is. A község fennállásának 750. évfordulóján felállított emlékkőoszlop négy oldala aprólékos részletességgel mutatja be a település életképeit, jellemző tevékenységeit.

Bogács szorgos lakói évszázadokig földművelésből éltek.

A Tájház és Hagyományőrző Ház múlt századi paraszti világ eredeti használati tárgyai, viselete, életképei révén tárja elénk a 1800-as évek végétől az 1900-as évek végéig élő palóc hagyományokat őrző bogácsiak életét.

A Cserépi úti pincesor lankás domboldalán a Nemzet Színészei és az elhalálozott Nemzet Színészeinek hozzátartozói által ültetett piramistölgyek képezik a 2009-ben életre hívott Színészligetet, melyek gyökerei mélyen megkapaszkodtak már a Bükkalja lejtőjén, növekedésnek indulva hirdetik az ide látogatóknak, hogy Bogácson szeretik, tisztelik a művészetet.

Petőfi születésének 200. évében a költőfejedelem halhatatlanságát jelképező köztéri mellszobrot állíttatott a Községi Önkormányzat a bogácsi iskolával szemben, a Fiatalok terén, és a Tájház udvarán elültették a Petőfi utolsó estéjéhez kapcsolható székelykeresztúri legendás körtefa újraszaporított oltványát.

Érdemes figyelemmel kísérni Bogács eseménynaptárát, hiszen egész évben kulturális programok, hagyományőrző fesztiválok és koncertek nyújtanak változatos programot az itt üdülőknek és itt lakóknak.

További információ: www.bogacs.hu

turizmus@bogacs.hu

Telefon: +36 49/534-011

Miskolc a Te helyed!

Fedezd fel Miskolc fiatalos, élménydús arcát eltérő hangulatú városrészeiben! A Bükk lábánál fekvő nagyváros gazdag programtárral várja a fiatalabb korosztályt: Lillafüred az aktív kikapcsolódás fellegvára, a történelmi belváros a kultúra pezsgő színtere, míg Miskolctapolca a fürdőzés és a szabadidős élmények helyszíne. Ami biztos: érdekfeszítő és tartalmas élmények várnak Miskolcon!

Miskolccal érdemes több napra tervezni, hiszen annyi látnivalót kínálunk, amit nem lehet egy napba belesűríteni. A várossal való ismerkedést célszerű a történelmi belvárossal kezdeni, ahol számos szép épület, érdekes tér, különleges látnivaló vár. A felfedező sétát érdemes a beszédes nevű Villanyrendőrnél indítani, ahol a híres mentőkutya, Mancs szobra áll. A Szinva-teraszon a patak mellett hűsölhetünk, mielőtt a Szerelmesek hídja és a sétálóutca felé vennénk az irányt. A kávézókkal tarkított utcában hazánk első kőszínháza, a Miskolci Nemzeti Színház impozáns épülete fogad. Nem messze tőle egy gyönyörű szecessziós épületet, a Weidlich-palotát érdemes megcsodálni, ami a város első „plázája” volt, ma pedig az ország egyik legjobb pizzázóját rejti. Vele szemben található a Tourinform iroda és Miskolc Bolt épülete, ahol mindig hasznos tippeket adnak az utazóknak.

Kérdezd meg a helyit! Rendelj a csoport igényeire szabott idegenvezetést vagy vásárolj helyi ajándéktárgyakat! Tudj meg többet az aktuális programokról, kérj pecsétet a Kajla útlevélbe vagy tanácsot hol a legfinomabb a fagyi! Hasznos és mosolygós válaszok kapsz irodánkban!

Tourinform Miskolc 3525 Miskolc, Széchenyi u. 16. +36 46 350 425 www.hellomiskolc.hu

Az Erzsébet tér virágzó fákkal, szökőkúttal és gyönyörű épületekkel hívogat egy pihenőre. A közeli Szent István tér MISKOLC betűi ideális hely egy osztályfotó elkészítésére, hiszen csodaszép hátteret ad az Avas-hegy zöldje és a tetején álló kilátó. S ha már Avas! A város szívében emelkedő hegy több szempontból is kihagyhatatlan hely egy kirándulásból.

Kanyargós, macskaköves pincesorok vezetnek fel a hegy tetején álló kilátóhoz, aminek kávézójából vagy teraszáról ingyenesen gyönyörködhetünk a város és a környező Bükk látványában. Néhány lépésnyire a Horváth-tető szabadidőparkjában a legkisebbektől kezdve a tinédzserekig, minden korosztály jól érezheti magát a tágas és jól felszerelt játszótéren. A hegy lábánál a gótikus Avasi református templomban megcsodálhatjuk az eredeti, holland hajóácsok által készített tetőszerkezetet, ami kizárólag fából készült. Az Avasi Arborétum egy élő biológiaóra: a díjmentesen bejárható fenyőkertben szakszerű csoportvezetés is kérhető.

46 Miskolc
Észak-Magyarország

A belváros másik tüdeje a Népkert, ahol több játszótér és futópálya csábít mozgásra. A parkkal szemben álló Herman Ottó Múzeumban több interaktív kiállítás is várja a tudásra szomjazó fiatalokat. Játékos múzeumpedagógiai foglakozások keretében is megismerhetők a dínók világa, a Kárpátok ásványai vagy a

A belváros látnivalói után a miskolctapolcai városrészben érdemes kikapcsolódni. Kihagyhatatlan a pancsolás a csodálatos szépségű Barlangfürdőben. A fürdőzés előtt vagy után érdemes a télen-nyáron működő bobpályán lecsúszni vagy kipróbálni bátorságunkat a kalandtúraparkban, ahol külön gyerekpálya is várja a kicsiket. A megújult őspark csónakázótavánál vadkacsákat is etethetünk vagy megkereshetjük azokat a miniszobrokat, melyek Miskolc látnivalóival ismertetnek meg. A különleges élményre vágyó fiatalok az Avalon Park gokartpályáját vagy a Maya Játszóparkot is kipróbálhatják, ahová gumikerekes kisvonattal is el lehet jutni.

A miskolci program nem lenne lillafüredi kirándulás nélkül. A Bükk ölelő karjaiban fekvő hegyvidéki üdülőhelyünk számtalan érdekes programot kínál. Megérkezhetünk akár erdei kisvonattal is, aminek nyitott kocsijai változatos útvonalon, alagutakon, tóparton zakatolnak az erdő fái között. Garadnai végállomásánál egy játékos grund várja a gyerekeket, ahonnan egy rövidebb túrával felfedezhető a különpisztrángtelep vagy a mai is működőképes őskohó. Lillafüreden libegőzhetünk, hűsölhetünk a Szent István vagy az Anna-barlangban, megcsodálhatjuk a függőkertben az ország legmagasabb vízesését vagy vendégeskedhetünk a híres természettudós Herman Ottó Emlékházában. A legszebb lillafüredi látvány a Zsófia-kilátóból élvezhető, ahová egy rövid sétával eljuthatunk.

A gyerekek egyik kedvenc programja lehet a Miskolci Állatkert lakóinak megismerése. Az erdei környezetben fekvő állatkertben több korosztály számára csoportvezetés is kérhető. Az állatkert külön kérésre induló városi ZOO buszjárattal is megközelíthető. Állatokkal a közeli Baráthegyi Majorságban is találkozhatunk. Az abszolút gyerekbarát helyen a Diósgyőri vár lemodellezett, 400 nm-es korhű faerődje, különböző mesterségek manufaktúrái, terápiás alpakák és szálláshely is található.

48
Miskolc
LIBEGŐZÉS A FÁK FELETT • IZGALMAS TÚRAÚTVONALAK MŰFÜVES FOCIPÁLYA ÉS FOCISULI • JÁTSZÓTÉR SEGWAY ÉS HEGYI ROLLER TÚRÁK • ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉG Lillafüredi Libegőpark • 3517 Miskolc, Erzsébet sétány 77. +36-30-295-8171 • info@libegopark.hu • www.libegopark.hu BAKANCSLISTÁS KALANDOK LILLAFÜREDEN

Aggtelek Nemzeti értékünk

Magyarország észak-keleti határvidékén, az országhatár által kettéosztott egykori Gömör–Tornai-karsztvidéken található Aggteleki Nemzeti Park páratlanul gazdag természeti és kulturális örökségek tekintetében.

Kínálatunk:

• A Baradla-barlang rövid-, és középtúrái kedvezményes csoportjegygyel látogathatók.

Az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai 1995 óta szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egész évben színes programokkal várják az általános és középiskolás csoportokat!

Programjaink során a gyerekek megismerkedhetnek a barlangok rejtett világával, a karsztvidék élővilágával és a természetvédelem fontosságával.

• 2023-tól újra elérhetők a kalandtúrák, köztük a 10-35 fő közötti létszámmal induló 5 órás, 7 km-es Hosszútúra a Baradla-barlangban Aggtelektől Jósvafőig. Ez a túra 10 éves kortól vehető igénybe.

• Általános iskolás diákok számára nagy élményt nyújt a Baradlamanó túra, amely játékos formában, ismeretterjesztő jelleggel mutatja

• Alsó tagozatos gyerekeknek életre szóló élmény a Mikulástúra a Baradla-barlangban, ahol nemcsak a Mikulás fantázianevű cseppkővel, de egy igazi Mikulással is találkozhatnak, aki csomaggal kedveskedik a gyerekeknek.

• Tavasztól őszig vezetett túra keretében természetismereti játékok teszik izgalmassá Kincskereső

50
Észak-Magyarország

• Természetismereti és környezeti nevelési programok, kézműves foglalkozások, előadások vehetők igénybe a jósvafői Kúria Oktatóközpontban és terepen egyaránt.

• Minősített erdei iskolai programok, táboroztatás, témanapok, terepi foglalkozások, vezetett felszíni túrák egész évben elérhetők.

• Erdei környezetben kedvezményes diákszállás áll az iskolás csoportok rendelkezésére.

• Hucul lovas programok: ménes látogatás, lovaskocsikázás teszi változatossá az osztálykirándulás programját.

Bízunk benne, hogy minden kedves látogatónk maradandó, szép élményeket szerez nálunk.

Kellemes időtöltést kívánunk!

Aktuális programjaink megtalálhatók a turisztikai honlapunkon: anp.hu

Bővebb információ:

Információs Iroda - Aggtelek, Telefon: +36 48 503 000, Email: informacio@anpi.hu

Füzér

A település központjában található a Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központ és Várgondnokság, melyben állandó kiállítás tekinthető meg a község és a vár múltjáról, valamint a környező vidék természeti és kulturális értékeiről, hagyományairól. Az itt látható filmek Füzér Várának “ezer arcát” mutatják be, azaz a time lapse videókból megismerhetők az egyedülálló természeti értékek, virágok és növények. Itt helyet kaptak a Felső-Magyarország várai is, melyekről nemcsak fotók láthatók, rövid, színes történeteken keresztül “mesélnek” magukról.

A Füzéri Tájház Portákon két épület található, melyek a XIX. és a XX. század egy-egy időszakát mutatják be. A régebbi épület a mestergerendába vésett évszám alapján 1879-ben épült, mely egy hagyományos háromosztatú változat és a XIX. századi paraszti kultúrát valamint életmódot mutatja be. Az újabb épület a Múltidéző ház, melynek hangulata visszarepít minden ide látogatót az 1940-1970-es évekbe.

A Füzér központjában álló Szent István római katolikus templom a XIII. században, román stílusban épült, melyet Szent István király tiszteletére szenteltek. A templom oltárképe is jelezi ezt, melyen Szent István király a boldogságos Szűz Mária oltalmába ajánlja hazánkat, az országot jelképező Magyar Szent Korona felmutatásával. A templom 1998-as felújítása során románkori festmények és egy románkori ajtó is napvilágra került. Jelentős értéket képviselnek Petrasovszky Manó mennyezeti festményei, melyek szorosan kötődnek Füzér történelméhez. Csepellényi György pálos szerzetes 7 falut visszatérített a katolikus hitre, ezért 1674-ben elhurcolták majd Egerfarmoson kivégezték. A jelenetet a mennyezeti freskón láthatjuk. 2023-ban ismételten elindult a Csepellényi György boldoggá avatási eljárása melyet Füzér, Egefarmos és Sátoraljaújhely lakói, plébánosai és polgármesterei kezdeményeztek.

A Református Templomot 1785-ben építették és a mai napig a helyi református közösség istentiszteleteinek a helyszíne. Az épület legfőbb értékét a növényi és geometrikus mintákkal díszített, festett fakazettás mennyezet jelenti, melyet 1832-ben Pandák Mihály készített el. A festett kazetták a teremtett világ gazdagságát tárják elénk. Az égboltot idéző nap, hold és csillag ábrázolásokkal egyben a menny megjelenítése is megvalósul.

Váruradalmi Függőkert, Fehérlófia meseösvény

Család- és gyermekbarát helyszín található Füzér Vára egykori tavai mellett. Egy impozáns függőkert emellett egy tematizált játéktér került kialakításra. A játékkert a magyar őstörténet Fehérlófia című mondáját eleveníti meg, mesés játékelemekkel, melyek a több, mint 100 esztendős bükkös erdőben kaptak helyet. Az élményelemek között mesehinta, homokozó, akadályösvény, mókuskerék, körhinta és drótkötélpálya várja a játékkert látogatóit.

52 Füzér
Észak-Magyarország

Füzér Vára

A Füzér felett 170 méteren magasodó Várhegy tetején, a XII. század második felében épült meg Füzér Vára, amely 2016 tavaszán nyitotta meg kapuit rekonstruált formában. Azóta nyújt lehetőséget arra, hogy megismerjük és átéljük a REG-ÉLŐ vár mindennapjait. A hozzánk látogatók túlzás nélkül úgy érezhetik magukat, mintha hirtelen visszautaztak volna az időben. Nálunk egyedülálló, különleges módon a termek bejárása során mindenki használója lehet a várnak, mert a bútorok kipróbálhatók, a kiállítási tárgyak megfoghatók, kézzel tapintható minden egyes részlet. Későgótikus Várkápolna, Vörösmárvány asztal, csodaszép zöld indás falfestés és még egy újonnan megnyílt épületrész is vár a kalandozókra. 2016-ban elkészült a Felső Vár Palotaszárnya, Várkápolnája, Pinceszintje és Alsó Bástyája és az Alsó Vár.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként 2023. júniusától tovább bővült a gazdasági szárnyrész épületeivel: a Konyával és a Sütőházzal. Az új kiállítás új lehetőségeket kínál, például a korabeli főzéstudomány és receptanyag feltérképezésére játékos formában, illetve egyedi levelek megírására, melyek meg is vásárolhatók merített papírra nyomtatva, viaszpecséttel ellátva. A Porkoláb házában még a Várkapitány is szól hozzánk, és beleshetünk a vár katonáinak, a darabontoknak a szálláshelyére is. Az udvarra kínzóeszközök kerültek, hiszen a várat -többek közöttrabok tartására is használták. Azok akik bővebb ismeretekre szeretnének szert tenni a vár kapcsán, a Kutatószobát ajánjuk. Építészeti tervek, festmények fotók, videók, leltárak (inventáriumok) és képi adatbázis állnak rendelkezésre az ismeretszerzéshez.

Milyen is lehetett a Perényiek, Báthoryak, Nádasdyak vára? Igazán emlékezetes történelemóra kerekedhet a válaszok felkutatásával, hiszen Füzér Vára az a hely, ahol a régi és az új jó barátságban vannak egymással, így legyen szó akár információkban gazdag tárlatvezetésről, akár önálló vártúráról, garantált a jókedv és az élményeken keresztül való tanulás. Otthonról elérhető tartalmaink a MÚLTBAPILLANTÁST is lehetővé teszik.

Külön kiemelendő: A mohácsi csatát követően 1526-ban a Magyar Szent Koronát Füzér Fellegvárában őrizték 11 hónapon keresztül. A kincstárban ma is őrizzük a koronát, nem is akármilyen módon! De vajon hogyan jutott el a korona Szent István királytól Füzérig és hol és mikor készíthették? Páratlan értékű, kizárólag Füzér Felső Várában megtekinthető filmjeink, tovább gazdagíthatják tudásukat ebben a témában.

Az utókor számára hagyják emlékül digitális vendégkönyvünkbe tett bejegyzésüket, melyben kifejthetik: hogyan tetszett a vár és mennyire érezték jól magukat. Fedezzék fel velünk a megidézett múltat, mit -e újjáépült REG-ÉLŐ Vár nyújthat! A GINOP 7.1.1-15-2016-00022 kódszámú és Füzér Reg-Élő Vár című projekt a NÖF Nonprofit Kft. a Füzéri Várgondnokság és Füzér Község Önkormányzata konzorciumának keretében 1 624 999 200 Ft-ból valósult meg. A Füzéri Felső-vár rekonstrukciójának II. üteme megépült. A Vár lábánál kialakításra kerül a Váruradalmi Függőkert, mely a gyerekeknek és fiataloknak kalandokat rejt.

A vártúrát követően érdemes betérni a Füzér község szívében álló Nagy-Milic Natúrpark Látogatóközpont és Várgondnokság épületébe, ahol a „Megőrzött értékek világa” című állandó, SMART múzeumi kiállításunk tekinthető meg, ahol többek között interaktív oktatószoftver várja több korosztályban a fiatalokat, hogy különböző témakörökben bővítsék tudásukat.

További információ: www.fuzervara.hu

Sárospatak

A„Bodrog-parti Athénnak” is becézett Sárospatak egy több mint 800 éves múltra visszatekintő történelmi város Magyarország északkeleti részén. A város számos kulturális és történelmi kinccsel büszkélkedik, mely izgalmas lehetőséget nyújt a diákoknak a magyar történelem és kultúra megismerésére, ilyen például a Rákóczi-vár és a Sárospataki Református Kollégium.

Induljatok egy izgalmas utazásra a múltba!

Rákóczi-Vár

Tudtad, hogy a Sárospataki váregyüttes hazánk legjelentősebb késő reneszánsz emléke? Esetleg azt, hogy a mohácsi csata után kezdték építeni a Bodrog partján, de nem a Rákócziak, hanem a Perényiek? Ide látogatva megismerheted a Rákóczi család és a térség fordulatos történetét. A Sub Rosa teremben megcsodálhatod a régi bútorokat, fegyvereket. A Vörös-torony, az Olaszbástya-Kazamata, a kazamatás várfal, a külső vár bástyái, a rene-

I. Rákóczi György erdélyi fejedelem idejében, 1631-től 1648-ig működött Sárospatakon az ágyúöntő műhely. A régészeti feltárást követően, 2013-14-ben készült el a műhely rekonstrukciójának helyet adó új múzeumépület. Itt megtekinthető az ágyúöntő műhely legfontosabb egységei: a lángkemence, az öntőakna, és bemutatják az ágyúöntés folyamatait is. Az ipartörténeti szempontból különleges kiállítás látványos rekonstrukciói egyedi élményt nyújtanak.

Sárospataki Református Kollégium

Tudtad, hogy itt tanult többek között Csokonai Vitéz Mihály, Kazinczy Ferenc, Kossuth Lajos, Szemere Bertalan, Tompa Mihály, Móricz Zsigmond és Gárdonyi Géza? vagy hogy Csokonai a Múzsák székhelyeként emlegette?

A XIX. század első évtizedeiben épült a Pollack Mihály tervei alapján készült nagy könyvtárterem. A Nagykönyvtár a II. világháború során nem sérült meg, a legértékesebb könyvekből válogatott állományrész azonban az oroszok kezébe került. A különleges könyvritkaságok mintegy 85%-a 2006-ban érkezett haza. A Nagykönyvtár teljes felújításon esett át, így 2015-től teljes pompájában várja az érdeklődőket.

Szent Erzsébet Ház

A XVII. századi jezsuita iskola helyén ma egyházművészeti gyűjtemény található. A ház információs központ és látnivaló is egyben. Az Árpád-házi Szent Erzsébet előtt tisztelgő kortárs képzőművészeti kiállítás mellet időszakos tárlatoknak is otthont ad, valamint a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény XVIII-XIX. századi egyházművészeti és liturgikus tárgyait is kiállításon mutatják be – így látható az 1707-ben készült híres Rákóczicasula, a Vérehulló Mária-kegykép vagy a szerencsi plébániatemplom barokk oltárszobrai.

I. Rákóczi György ágyúöntő műhelye
Sárospatak Észak-Magyarország

Sárospataki Bazilika

Sárospatak a középkorban kedvelt birtoka volt. Itt született 1207-ben II. András királyunk lánya, Árpád-házi Szent Erzsébet. 1964-ben tárták fel a király kápolna – rotunda – alapfalait, ahol Erzsébetet megkeresztelhették. A körtemplom mellett épült fel 1492-ben a háromhajós, gótikus csarnoktemplom, amely 2008-ban basilica minor címet kapott. Itt őrzik Szent Erzsébet csont- és ruhaereklyéjét. A Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési

Programnak köszönhetően 2015-től megújult külsővel fogadja a templom az ideérkező zarándokokat és turistákat. A Bazilika bemutatását a Szent Erzsébet Házban lehet kérni.

Szeretitek a természetet? esetleg a túrázás se áll mesze tőletek?

Megyer-Hegyi Tengerszem

Sárospatak közelében található ez a különleges képződmény, amely egykoron működő malomkőbánya gödrében alakult ki. A tó mélysége 6,5 méter, a tavat körülvevő sziklák pedig 70 méter magasan ölelik körbe. A függőleges sziklafalon épült meg az ország legszebb VIA FERRATA pályája, ahol a sziklamászást biztonságos körülmények között, kötélpályák mentén gyakorolhatod. A bányaudvarban található őrlőműhelyben megtekintheted a helyi lakosok által felajánlott régi háztartási malomköveket, kipróbálhatnak többféle malom makettet és

Zöldút Turisztikai központ

Bejárnátok a várost? Élményeket két keréken, négy keréken, vízen, városban, terepen. A Zöldút Turisztikai központ élménydús városfelfedezést kínál kerékpáron, elektromos városnéző autóból, de kalandozhatok a Bodrogon is. A kérdés csak az, hogy sárkányhajóval, kajakkal, vagy kenuval szeretnétek vízre szállni? Itt mindet kipróbálhatjátok!

Szívesen bejárnátok a környéket is?

Sárazsadány - Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

A Rákóczi Múzeumban megismerheted a falusi életmódot, a Zemplént felölelő legnagyobb néprajzi gyűjteményen keresztül! Sárazsadány történelme itt újra megelevenedik, a régmúltról mesél tárlataival és múzeumpedagógiai foglalkozásaival. A kiállítást olyan tematikus bemutató házak teszik színessé, amelyek egy-egy téma köré csoportosulva mutatják be a falu történelmét, mint például: „Mesék háza: A mesék világán keresztül ismerhetik a meg a falu mesterségeit, Penna Jankó meséjét, melyet Dégh Linda gyűjtött az 1940es években.”

Karos – Honfoglalás Kori Látogató Központ

Karos határában az 1930-as években a Kárpát-medence leggazdagabb

honfoglalás kori temetőjét, vezérsírjait tárták fel, ami arra utal, hogy a korabeli magyarság első fejedelmi központja állhatott a területen. Az emlékhely a honfoglalás korát mutatja be számodra, a mai kor interaktív eszközeit is felhasználva. Itt megtekinthetsz eredeti korabeli tárgyakat, fegyvereket, kipróbálhatsz interaktív alkalmazásokat, Láthatsz lovas/íjász bemutatót, de akár megpróbálhatod őket te is!

Megpihennétek egy kicsit?

Főtér

A padokkal szegélyezett, virágokkal díszített főtér központi eleme a Tokaj Hegyalja Egyetem hófehér, reneszánsz stílusú épülete. Az 1900-as évek elején épült, de Sárospatakon már több mint 500 éve folyik egyetemi oktatás, az első egyetemet a vár építtetője, Perényi Zsigmond alapította. A téren található egy kávézó és a „Mozi Sárospatak” ahol Miután bejártátok a város izgalmas látnivalóit megpihenhetek és filmezhetek egyet közösen!

Végardó Fürdő

Ha szeretnétek egy kellemes délutánt eltölteni osztálytársaitokkal, akkor a Végardó Fürdő a tökéletes választás! A Fürdő egész évben remek sportolási és fürdő szolgáltatásokkal várja a vendégeit. A fürdőben hat termálvizes medence, 3 pályás csúszdapark, homokos pálya, kondi park, étkezési lehetőség biztosítja a kikapcsolódást.

Észak-Alföld

60 I Nyírbátor

A sárkányok földjén

61 I Hortobágy

Európa legnagyobb kiterjedésű füves pusztája

64 I Balmazújváros

Élmények a Hortobágy mellyékén

66 I Debrecen

Bakancslistás tippek Debrecen felfedezésére

68 I Szolnok

Búcsúzik a nyár!

IFJÚSÁGI PROGRAMLEHETŐSÉGEK DEBRECENBEN ÉS A FELSŐ-TISZA-VIDÉKEN

A református egyház turisztikai termékei és szolgáltatásai

Debrecen, a reformáció városa

A református kötődésű, fenntartású emlékhelyek, örökséghelyszínek, közgyűjtemények szinte megkerülhetetlen programok, amikor Debrecenben járunk. A város főterén magasodó Debreceni Református Nagytemplom, a magyar reformáció egyik szimbolikus helyszíne, Magyarország legnagyobb református temploma, amely számos, a fiatalok számára is látványos látogatóbarát kiállítással, panorámajárdával várja a látogatókat. A Nagytemplom mellett a Csonkatemplom, a Verestemplom vagy Egyetemi templom szintén megkerülhetetlen helyszínek a város felfedezése során. A Debreceni Református Kollégium Múzeuma és Szabó Magda emlékház a város két igen látványos muzeális intézménye. A Református Nagytemplom és Kollégium Nemzeti emlékhely ranggal büszkélkedhet, amely lehetővé teszi diák csoportok számára, hogy kedvezményesen utazzanak vasúton Debrecenbe. A Tiszántúli Református Egyházkerület által kezdeményezett Religio et patria, Szabadság – Hitvallás – Alkotás elnevezésű turisztikai programja a reformáció szerteágazó teológiai, történelmi, kulturális, művészeti, szellemi örökségére hívja fel az érdeklődők figyelmét. A program részeként kialakított „Debrecen a reformáció városa” túra, a magyar reformáció centrumának számító Debrecen, a „magyar Genfnek” vagy „kálvinista Rómának” is nevezett város reformációs örökségét fűzi fel egy útvonalra. Ezt a túraútvonalat vezetett formában is bejárhatják az érdeklődők, sőt diák csoportok számára vezetett városi rollertúrát is biztosítunk. A „Koronás fejedelem útján – Bocskai nyomában” túraútvonal Bocskai István, a magyar reformátusság legnagyobb uralkodójának fontosabb emlékhelyeit mutatja be Hajdú-Bihar megyében, emlékeztetve ezzel a protestáns vallásszabadság kivívásában játszott meghatározó szerepére.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: hitvallasesalkotas.hu

A varázslatos Felső-Tisza-vidék

A Felső-Tisza-vidék rendkívül ideális régió osztálykirándulások, táborok, ifjúsági programok szervezésére. Számos kulturális és aktív programlehetőséget nyújt az érdeklődők számára. A Felső-Tisza-vidék a vizek birodalma, ahol a Tisza, az ÖregTúr és a Szamos számos kikapcsolódási lehetőséget kínál. A Felső-Tisza-vidék folyói évtizedek óta a vizitúrázók népszerű úticélja, az Öreg-Túr diákok számára is rendkívül látványos és biztonságos vízitúra útvonal. Számos homokos parttal rendelkező szabadstrand található a Tisza mentén. A folyók mentén magasodó aszfaltozott árvízvédelmi töltések kiváló és ami fontos biztonságosan lebonyolítható kerékpártúra lehetőségeket kínálnak. A Felső-Tisza-vidéken számos műemlék található, amelyek közül különösen látványosak a középkori eredetű református templomok. Ezeket a templomokat a Középkori templomok útja tematikus út köti össze, amely 2017-ben elnyerte Magyarország legjobb kulturális úticélja címet. Éppen ezeknek a templomoknak köszönhető, hogy a régióban számos református egyház által fenntartott szálláshely működik. Beregdarócon található a Hét Csillag Üdülő és Konferencia Központ, Tivadarban a Ház az Élő Vízhez Ifjúsági Szálláshely, Csengersimán az Élet Vize Apartmanház, Lónyán a Lónyay Vendégház, Nyírbátorban a Forrás Kávézó és Vendégház. Mind az öt szálláshely kiválóan alkalmas ifjúsági csoportok fogadására. A szálláshelyeken étkezési és kerékpárbérlési lehetőség áll rendelkezésre, hiszen ennek a páratlan régiónak és egyházi örökségének megismerése kerékpárral kínálja a legnagyobb élményt.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: templomut.hu; oroksegtura.hu

Afestői szépségű

Nyírbátor a Nyírség szelíd lankái közt megbúvó település. A legenda szerint a Báthoriak Vid nevű őse győzte le az Ecsedi lápon tanyázó sárkányt, amely Szent István király idejében pusztított. A legendát az itt élők évszázadok óta lelkesen ápolják. Innen ered a sárkányok földjén elnevezés. A város gazdag a műemlékekben is. Hangulatos sétányaival és történelmi belvárosával várja a látogatókat.

Várostörténeti sétány

A Minorita és a Református templom között húzódó Várostörténeti sétányon életre kel a múlt. A Várostörténeti Sétányon végighaladva az alkotások megtekintése közben egy időutazásban lehet részünk. 450 méter hosszú Várostörténeti sétány fő funkciója, hogy az említett két kiemelkedően magas értékű műemlék közötti gyalogos közlekedést biztosítsa a helyiek és a turisták számára, továbbá maga is turisztikai látványossággá váljon.

Megismerhetik a nyírbátori sárkánykultusz gyökereit a Szentvér utca legendáját és a Báthoriak történetét – mindezt életnagyságú szoborillusztrációk kíséretében.

Nyírbátor A sárkányok földjén

’56-os Emlékmű

Schmidt Sándor fafaragó alkotását a Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeumának parkjában helyezték el a forradalom 50. évfordulóján. A kompozíció a magyar nép tárgyi kultúrájának szimbólumrendszeréből épül fel. Az ábrázolásban helyet kapó zászló az idők folyamán az ’56-os forradalom jelképévé vált.

Református templom

A nyírbátori református templom az ország egyik leglátogatottabb műemléke. A templom építtetője Báthori István erdélyi vajda és a kenyérmezei csata hőse, aki jelentős szerepet játszott a várkastély és a minorita templom építésében is. A templom elválaszthatatlan része a mellette álló, 1640-ben erdélyi mintára készült fa harangtorony. A tölgyfa gerendákból ácsolt, közel harminc méter magas torony Magyarország legrégebbi és legnagyobb fa haranglába. A toronyban lévő harang súlya is monumentális, 300 kilogramm. Ez a harang Magyarország tíz legerősebb harangja között van számontartva.

Minorita templom

A város ékköve és egyik legjelentősebb műemléke a minorita templom és kolostor. A kutatások szerint ennek a templomnak is Báthori István erdélyi vajda volt az építtetője, és mivel 1493-ban oda is temetkezett, a templom akkor már készen lehetett. A minorita templom egyhajós, hoszszú szentélyű és a szentélyhez észak felől csatlakozó toronnyal ellátott teremtemplom.

Sárkány Wellness és Gyógyfürdő

A gyógyfürdő mellett nyitotta meg kapuit a nagy hagyományokkal rendelkező, az átépítésnek köszönhetően európai színvonalúvá vált Strandfürdő. A strandon kellemes környezetben, a szabadban élvezhetik vendégeink a napsütést, az úszást és a csúszdázást is. Az új öltöző kapacitása 1000 fő. Vendégeink kiszolgálására három büfé és egy főzőkonyha áll készen.

60 Nyírbátor Észak-Alföld
Bővebb információ: nyirbator.hu
Forrás: nyirbator.hu

ÉLET VIZE

KÖZÖSSÉGI SZÁLLÁSHELY CSENGERSIMÁN,

5 szobávAl, 21 férőhellyel, kerékpárbérlési lehetőséggel, kerékpárosbarát szolgáltatásokkal

Folyók és középkori templomok ölelésében a Felső-Tisza-vidéken.

facebook.com/ eletvize.apartmanhaz

ApArtmAnház

és KeréKpáros túrAKözpont

Hortobágy

AHortobágy Európa legnagyobb kiterjedésű füves pusztája, hazánk egyik legjellegzetesebb tája, az ember és a természet harmonikus együttműködésének kiemelkedő példája.

A táj szépsége, természeti kincsei, végtelensége, csendje, növényés állatvilága, a hagyományőrző csikósok, gulyások és juhászok kultúrája várja az idelátogatókat különböző színes, egyedi élményt nyújtó programokkal, látnivalókkal!

Hortobágyi Nemzeti Park

Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Hortobágyi Nemzeti Park. Fölsejlik itt nomád eleink élete, kapcsolata a csodálatos természettel. 2023-ban számos fejlesztés, átalakítás folyik bemutatóhelyeinken, melyek eredményeként 2024-től egy megújult Látogatóközpont, „Hortobágy természete” című új kiállítás, kávézó, játszótér várja majd a csoportokat Hortobágyon. A felújított faluközpontban a Pásztormúzeum „A Puszta törvénye szerint” című új kiállítással nyílik meg. Bővebb információ: www.hnp.hu

Hortobágy-halastavi bemutatóterület

A Hortobágy-Halastó Közép-Európa legnagyobb madárnyugvó- és pihenőhelye. Természeti túrák során a terület leglátványosabb részeit mutatják be. A tanösvényt bejárva a látogatók a hortobágyi halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetnek meg. www.hnp.hu

Hortobágyi Vadaspark

Hortobágy Malomházán a Hortobágyi Vadaspark kiválóan alkalmas az ősi puszta vadvilágának bemutatására. Lakói között láthatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint például: farkas, vadló, keselyű, pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok: vadmacska, róka, réti sas, nyári lúd, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya, vörös vércse. www.hnp.hu

Barangolás a Tiszakürti Arborétumban

A tiszai ártéren őshonos tölgy-kőrisszil ligeterdő különleges környezetében az arborétum növény- és állatvilágával szakvezetett túrákon, játékos vetélkedőkön, kézművesfoglalkozásokon keresztül ismerkedhetnek meg, a nagyobbak pedig akár kiegészíthetik kirándulásukat egy múzeumlátogatással. www.hnp.hu

Halastavi Kisvasút

Megismerhetjük az Öreg-tavak belső gátján közlekedő Hortobágyhalastavi Kisvasútról az itteni élővilágot egy kellemes utazás során!

A kisvasút az indítóállomástól 5 kmes utazásra csábít. Útközben számos látnivaló várja az idelátogatókat. A szemfülesek láthatják az apró, ám annál gyönyörűbb jégmadarat, nagy kócsagokat, vadlúdféléket, gémféléket.

Hortobágyi Madárpark

A Kilenclyukú híd szomszédságában kellemes kikapcsolódást és hasznos ismereteket nyújt a Madárpark. A több, mint egy hektáros területen természetes növényzetével, tájjellegű pásztorépítészeti elemeivel a puszta természeti környezetének hangulatát adja át, tórendszerrel, szigetekkel, hidakkal, látogatható röpdékkel, és a gyerekek számára játszótérrel, ahol minden játék ötletes, egyedi iparművészeti alkotás.

Hortobágy

62
Észak-Alföld
Forrás: hortobagy.hu

MEGBÉKÉLÉS HÁZA

Szívesen pihenne a „Nagykunság aranya” néven ismert, gyógyvizéről híres fürdőhelyen?

Ideális választás testi és lelki feltöltődésre Berekfürdőn a Megbékélés Háza, ahol kényelmes szobákkal, teljes ellátással, szeretettel várjuk a vendégeket karnyújtásnyira a népszerű Gyógy- és Strandfürdőtől!

A Hortobágyi Nemzeti Park és a Tisza-tó szomszédságában lévő Üdülőközpontunk egy 40 férőhelyes ifjúsági szárnnyal, játszótérrel, kerékpárokkal is rendelkezik, így a Megbékélés Háza kiváló választás osztálykirándulások, ifjúsági táborok szervezése során.

A lelki nyugalom szigete.

megbekeleshaza.reformatus.hu

facebook.com/megbekeleshaza

Református Konferenciaközpont

Észak-Alföld

Balmazújváros Élmények a Hortobágy mellyékén

Csobbanás a gyógyfürdőben, történelmi hangulatok a kastélyban, népművészeti barangolás a kalaposházban, lenyűgöző madárvilág a Nagy-sziken – megannyi lehetőség a kikapcsolódásra! A Hortobágyi Nemzeti Park ölelésében található, természeti, kulturális értékekben és tradíciókban gazdag Balmazújváros tartalmas élményekkel várja a diákcsoportokat.

Felüdülés, wellness

Gyógyászati részlegével, wellness centrumával, egyedi szauna falujával egész évben teljes körű kikapcsolódást nyújt a város szívében található

Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő. Az ökofürdő fedett részlegében az élménymedencék mellett többféle szauna, gőzkabin, só-kamra található. A Szauna Falu igazi kuriózuma a több száz éves finn ezüstfenyők felhasználásával megépített Kelo szauna, de itt található Magyarország legnagyobb, akár 100 fő befogadására is alkalmas szaunaháza. A nyári forróságban pedig az úszó-, gyermek- és strandmedencék garantálják a felfrissülést.

Balmazújváros

Történelmi hangulatok

Helytörténeti, irodalmi, népművészeti értékeinket ismerhetik meg a Semsey Kastély impozáns épületében. A múzeum állandó kiállítása Balmazújváros és a Semsey család történetét, a város híres szülötteinek – köztük Soós Imre színész, Veres Péter író, politikus – életét, valamint a hortobágyi pásztorok hagyományait mutatja be. Emellett időszaki kiállításokkal, múzeumpedagógiai foglalkozással is várják az érdeklődőket. A Rádiók Múzeumában interaktív kiállítás keretében tekinthető meg a páratlan magángyűjtemény.

Néprajzi barangolások

A hagyományok útján járva érdemes felkeresni a Veres Péter Emlékházat, és az országban egyedülálló Mihalkó Kalaposházat. A 150 éves családi műhelyben a kalapkészítés rejtelmeibe, míg a Németfalu-Hagyományok Házában a helyi német közösség életébe nyerhetnek bepillantást az osztályok. A Makovecz Imre és tanítványa, Dósa Papp Tamás által tervezett Virágoskúti Rózsakert Biocsárdában a tradicionális ételek kóstolásán túl a magyar motívumvilág csodái is megtekinthetők.

64

Aktív kikapcsolódás

Különleges madár ritkaságokkal, őshonos háziállatokkal találkozhatnak a környéken a természet szerelmesei. Bemutató teremmel, szabadon megközelíthető magaslesekkel, változatos túrákkal várja a kicsiket és nagyokat a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület a Nagy-sziken. Emellett lovaglásra, kerékpáros élménygyűjtésre, sportolásra is számos lehetősége van az osztálykirándulóknak.

Gasztronómia

Étterem, biocsárda, gyorsétkezde, cukrászda, fagyizó, városi piac, gasztro rendezvény – számos lehetőség kínálkozik a helyi termékek és ízek felfedezésére, a kulináris élmények gyűjtésére. Gasztro eseményeken megkóstolhatók a jellegzetes alföldi pásztorételek, mint a gulyás vagy a slambuc. A napsütésben pedig kihagyhatatlan hűsítő élményeket ígérnek „Az Év Fagylaltja” címmel és más díjakkal elismert kézműves fagylaltok.

Élményekre fel! Szeretettel várjuk a kiránduló osztályokat Balmazújvároson!

Kérje csoportra szabott ajánlatunkat!

Tourinform Balmazújváros

4060 Balmazújváros, Debreceni u. 2.

Telefon: +3652 821 555/2-es mellék

Email: balmazujvaros@tourinform.hu

Facebook: facebook.com/ Tourinform.Balmazujvaros

Debrecen

Bakancslistás tippek Debrecen felfedezésére

1.Csodáljátok meg Debrecen belvárosát madártávlatból a Református Nagytemplom két tornya közötti panorámahídon sétálva! Útban felfelé kalandozzatok a misztikus padlástérben és nézzétek meg a 46 mázsás Rákóczi-harangot! A templom kiállításaiban láthatjátok Kossuth-székét és egy eredeti Vizsolyi bibliát is.

3.Töltekezzetek kulturális élményekkel! A Déri Múzeum Krisztus Trilógiája és egyiptomi gyűjteménye, a Református Kollégium Nagykönyvtára és iskolatörténeti kiállítása, valamint a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ művészetpedagógiai foglalkozásai kihagyhatatlanok!

4.Mozgassátok meg magatok egy könnyed sétán a Nagyerdő százéves fái között! A parkerdő izgalmas tanösvényein és erdei sétányain fedezzétek fel a természet kincseit, majd a Békás-tó partján tőkés récék társaságában beszéljétek át, ki mit látott, tapasztalt erdei kalandjai során!

2.Korzózzatok a Piac utcán, a híres debreceni vásárok egykori helyszínén! Séta közben csodáljátok meg az egyszerűségükben is látványos kereskedőházakat és patinás belvárosi palotákat, majd lazítsatok egy hangulatos szökőkút mellett vagy a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, ahol szinte tapintani lehet a történelmet!

Debrecen

5.A tudomány és a természet számtalan csodája van jelen életünkben. Ismerjétek meg ezeket játékos, élményszerű formában az Agóra Tudományos Élményközpontban, ahol izgalmas kísérletek, tudományos játékok és interaktív eszközök segítenek abban, hogy a fizika vagy a biológia is élmény legyen számotokra.

6.Másszátok meg a több mint 110 éves Nagyerdei Víztornyot és csodáljátok meg a környéket felülről! A több mint 30 méter magas kilátóból ráláthattok a szomszédos fürdőközpontra, az egyetemi campusra, és a hatalmas Nagyerdei Stadionra is, aminek kulisszatitkait egy rendhagyó stadiontúrán fedezhetitek fel.

7.Csobbanjatok egyet az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőben, ahol a vizes

kalandokat igazi trópusi környezet teszi még izgalmasabbá! Ha nyáron érkeztek, ne hagyjátok ki az Aquaticum Strandot! Hogy miért tartják ezt az ország legmodernebb strandjának? Járjatok utána!

66
Észak-Alföld

8.Fedezzétek fel az élővilág megannyi csodáját az ország első vidéki állatkertjében, ahol akár pingvinekkel is sétálhattok vagy gyűrűsfarkú makikat is etethettek! A kalandokat a szomszédos vidámparkban vagy a közeli Sziget-kék tematikus parkban folytathatjátok.

9.Mozduljatok ki a városból és élvezzétek a természet közelségét! Az ország legrégebbi keskeny nyomközű erdei kisvasútja, a Zsuzsi a város környéki Erdőspuszták mesés tájaira kalauzol benneteket. Végállomásánál, Hármashegyalján gyönyörű erdei környezet, tanösvények és kilátók kínálnak természetközeli élményeket.

10.Ruccanjatok át a Hortobágyra! Csodáljátok meg a hortobágyi csikósok lenyűgöző lovas trükkjeit, a pusztában békésen legelésző állatcsordákat és kóstoljátok meg a hagyományos pásztorételeket a Hortobágyi Nagycsárdában! A kirándulás után már nem lesz kérdés, miért lett a Hortobágy a világörökség része.

További debreceni élményekért látogassatok el weboldalunkra vagy kövessetek bennünket a közösségi médiában!

Web: visitdebrecen.com Facebook: www.facebook.com/VisitDebrecenOfficial Instagram: www.instagram.com/visit.debrecen TikTok: www.tiktok.com/@visit.debrecen

LÁTVÁNYOS KÍSÉRLETEK ISMERETTERJESZTŐ

PROGRAMOK
PLANETÁRIUM ÉS CSILLAGDA
KÜLÖNLEGES INTERAKTÍV JÁTÉKOK

Szolnok Búcsúzik a nyár!

Ha egy helyi lakosnak feltesszük a kérdést, hogy hogyan tudná „eladni”

Szolnokot valakinek, aki még sosem járt a vármegyeszékhelyen, tizenéve talán még bajban lett volna. Mostanra azonban nem győzi majd sorolni azokat az értékeket, látnivalókat, ahová ő is szívesen ellátogat majd.

Búcsúzik a nyár. Az ismert slágert idézve idén ősszel sem érheti szó a szolnoki ház elejét, a vármegyeszékhely ténylegesen igyekszik kielégíteni minden igényt, akár gyermekes családok, pihenésre vágyó párok, bringázó baráti társaságok, netán iskolai kirándulások célkeresztjébe kerül a település, mint színes, gazdag üdülési desztináció.

Szolnok a vizek, így a Tisza fővárosa is, melynek közelsége csábító. Elég csak a közkedvelt, és évről-évre fejlődő szabadstrandra gondolni, pláne a mai globális felmelegedés okozta időjárási viszonyok változása okán is. Hiszen sokszor még szeptemberben is bőven dübörög a nyár.

No, de térjünk vissza a szabadstrandunkra, ahol van játszótér, strandröpi pálya, büfé, Instainstalláció, motorcsónakázás, de a „négylábú szőrös gyerekek” részére kutyás strand is.

Maradva a folyó(k) adta lehetőségeknél az indián nyáron, egy szó, nem több: horgászturizmus. A Tisza, a Zagyva, a Millér, és azok mellékágai, ahogy a mind kiváló lehetőséget biztosítanak azoknak, akiket a zöld környezet, a madárhanggal meg-megtört csend, a sima víztükör és a horogra akadt hal látványa kapcsol ki.

Szolnok nem véletlenül a legélhetőbb városok egyike, mostanra kiválóan üzemel a nemrégiben teljesen megújult MÁV Strand, melynek legendája évtizedekre nyúlik vissza a helyi történelemkönyvekben, mindenkinek van legalább egy kedves emléke róla. A látogatók csobbanhatnak a felújított ötvenes úszómedencében, vagy az úgynevezett pipa alakú élménymedencében, mely két csúszdával, nyakmasszázzsal és hangulatos lámpákkal biztosítja a kikapcsolódást. De található még itt ülőpados meleg vizes medence, illetve a legkisebbek számára egy gyermekmedence is.

68 Szolnok
Észak-Alföld

Fesztiválokból sincsen hiány a vármegyeszékhelyen, nemhogy nyaranta, de ősszel sem! Ugyan augusztus huszadikával a legtöbb helyen véget ér a nyár, a gondtalan szórakozást felváltja a készülődés az iskolai létre, de a mi életünkben a szeptember eleje nem csupán a nebulók tanévkezdését jelenti. 1847. szeptember elsején adták át ugyanis a Pest-Szolnok vasútvonalat, mely szervesen bekapcsolta a várost az ország vérkeringésébe. E történelmi dátum előtt tisztelegünk minden évben. Ha még sosem láttatok egyenruhában muzsikáló, fergeteges showműsort csapó katonai zenészeket, itt a remek lehetőség: a Regionális Katonazenekari Fesztiválunk pont nektek való, szintén szeptember elsején.

Szent Mihály havának második hétvégéjén ismét gulyásillat lengi majd be a Tiszaligetet ki Gulyásfesztivál az igazi magyaros ízek kedvelőit a vármegyeszékhelyre, idén sem lesz ez másképp, több száz bográcsban fő majd az alföld egyik legjellegze tesebb, hagyományos magyar népi étele. Októberben pedig jön a Hal Napja, amikor még a díszkútban is csukák úszkálnak! Halászlé, hal tepertő, halkolbász, rántott hal, sült hal, halsaslik és megannyi ínycsik landó halétel, horgász- és főzőver seny, halsimogató, kecsegetelepítés (a gyerekek kedvence!) - a Tiszai Hal Napja hagyományt szeretne teremte ni, középpontjában a Tisza-mentén élők múltja, a halászat, a horgászat!

Bringával elindulni Szolnokon és környékén? Naná, a városban az elkülönült kerékpárutak az elmúlt években egy több mint 50 km hoszszú komplex hálózattá alakultak, így nem csupán az itt élők mindennapjai váltak könnyebbé, de az aktív kikapcsolódási lehetőségeket kereső vendégeink is előszeretettel kerekeznek a Tisza fővárosában. Vegyük például a holt-zagyvai kerülést, ami egy rendkívül impozáns természetjárás, vagy éppen a vadregényes kerékpárutat, mely a Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdőn vezeti át a kalandvágyó biciklistákat. Az út végén ott várja a csemetéket Magyarország legnagyobb kiterjedésű szabadtéri játszótere, valamint a Bagolyvár Vadaspark is. A jellegzetes alföldi táj és a változatos élőhelyek – a Tisza és Zagyva folyókat kísérő puhafás ligeterdők, magas ártéri keményfaligetek, ültetett erdők, erdősávok, facsoportok, puszták, legelők – szomszédságában elhelyezkedő vadaspark kiváló lehetőségeket biztosít a vidrák, lámák, kenguruk, csíkos hátú vaddisznók, szamarak, nyulak, pávák megismerésére, a közvetlen találkozásra.

Ha visszakanyarodtok a belvárosba, a Tisza partjára, sétáljatok át KözépEurópa leghosszabb, 444 m hosszú hídján, a Tiszavirág hídon a város tüdejének nevezett Tiszaligetbe. Van itt több műfüves focipálya, bitumenes- és műanyagborítású kézi- és kosárlabdapálya, de a Széchenyi városrészben szintén fel lehet lelni műfüves focipályát, egy szabadtéri BMX-grundot is, a már említett Parkerdőben pedig egy dirt track pályát is.

Ha netán szerettek gyalogolni, akkor 10-20, de még 40 km feletti túrákra is lehetőségetek nyílik, miközben izgalmas látni- és fényképeznivalókkal találkozhattok. A kirándulások mindegyike jól járható, de a városban találunk alkalmas terepet -a teljesség igénye nélkül- bowlingozni, squasholni, teniszezni, búvárkodni, falat mászni, motocrossozni, vagy éppen paintballozni is.

Ammenyiben a szabadból beltéribb helyekre vágyódtok, ne hagyjátok ki semmiképp sem a Szolnokon található, nemzetközileg is ismert és elismert, a város legkomolyabb látogatómágneseként funkcionáló RepTár Szolnoki Repülőmúzeumot. Közép-Kelet-Európa egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhelye, több mint 4 500 m2 fedett kiállítóterével, és mintegy 60 000 m2 alapterületével már mérete okán is figyelemre tarthat számot. A 4D moziban és szimulátorok segítségével kipróbálható, hogy milyen érzés katonai repülőkkel és helikopterekkel szárnyalni a levegőben, míg a fizikai képességeket próbára tevő kalandpálya mellett a legkisebbek is átélhetik a repülés örömét a tematikus játszótéren. A 3D karikába beülve pedig megtapasztalható, milyen is az űrhajósok kiképzése.

A megújult Szolnoki Művésztelep 1902-ben elsőként épült meg azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson az ország kiemelkedő képzőművészeinek optimális körülmények közötti alkotásához. Kezdettől fogva a mai napig kimagasló tehetségű képzőművészek viszik hírét a telepnek és a város szellemi életének. Az itt folyó munka magas színvonalú, a hagyomány és a minőség iránti igény kötelezi az alkotókat.

Tehát van itt látni- és tennivaló, Tiszát lehet velük rekeszteni, vigyétek hát hírét Szolnoknak, ha ti is útra keltek, hogy jó itt nálunk, szép itt nálunk, tartalmas itt nálunk!

70
Szolnok

A RepTár Közép-Kelet-Európa egyedülálló repüléstörténeti kiállítása, ahol több mint 60 000 négyzetméter területen, a legkorszerűbb interaktív eszközök segítségével ismerkedhetnek meg a diákok a repülés történetével, az élményelemeken keresztül pedig átélhetik a repülés nyújtotta izgalmakat.

Tárlatvezetés, 4D mozi, MiG-29 szimulátorpark, 3D karika, Katonai kiképzőpálya csúszópályával, vaklabirintussal és mászófallal, Fotófal, Touch asztalok, Pilótapont, Bisztró, Ajándékbolt, Díjmentes parkolás

RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

5000 Szolnok, Indóház út 4-6.

Telefon: 00 36 56 781-530

Honlap: www.reptar.hu

Facebook: facebook.com/reptarszolnok

Nyitvatartás: keddtől-vasárnapig 10.00-18.00-ig

Dél-Alföld

73 I Kiskőrös

Élmény a Kunság szívében

74 I Kecskemét

„Hírös város az Aafődön Kecskemét…”

76 I Szarvas

Szarvas egy igazi kincs

82 I Gyula

Széles kínálattal várja a kiránduló diákcsoportokat is

84 I Szeged

Tervezzük együtt a kirándulást!

88 I Baja

Miért éppen Baja?

Kiskőrös

Nem messze a szülőháztól található a János Vitéz Látogatóközpont, ahol a költő János Vitéz című elbeszélő költeményére épülő interaktív kiállítás nyújthat minden korosztály számára felejthetetlen élményt.

Az osztálykirándulások szervezőinek mindenféleképpen szeretnénk felhívni a figyelmét Kiskőrös városra és környékére.

A közel 14 ezres lakosságszámú alföldi településen született 1823. január 1-jén Petőfi Sándor, akinek szülőháza ma is a település főterén áll. A kis nádfedeles ház 2021 óta Történelmi Emlékhely. A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban pedig két állandó, nemrégiben megújult kiállítás is várja az idelátogatókat, csakúgy, mint a Petőfi-kultusz jegyében megvalósuló számtalan program.

A Szlovák Tájház is érdekes a kiránduló gyermekcsoportoknak, hiszen megismerkedhetnek a hagyományos szlovák népi kultúra mellett az egykori játékokkal is, sőt, a kemencében előzetes egyeztetés alapján autentikus környezetben akár kenyérlángos sütésére is sor kerülhet.

A Soltvadkert felé vezető Petőfi út végében lévő Old Car Museumot is érdemes felkeresni, hiszen ott veterán autókülönlegességeket lehet megcsodálni.

A település másik kivezető útja mellett Budapest felé található az Úttörténeti Múzeum országosan egyedülálló útépítőgép-gyűjteményével.

Itt is interaktív kiállítás várja a látogatókat, amelyen az út- és hídépítés történetét ismerhetik meg a látogatók.

Ha mindezek után még marad idő, érdemes elmenni a télen-nyáron nyitva tartó Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőbe, ahol a gyermekek kikapcsolódásáról tanmedence, a felnőttekéről pedig gyógyvizes medencék és úszómedence és egyéb szolgáltatások – masszázs, szauna - gondoskodnak.

Mind a városközpontban, mind a strand területén több vendéglátó egység is biztosítja, hogy ne maradjon éhes a kiránduló közösség.

Akik több napot szeretnének eltölteni Kiskőrösön, azoknak számos, kedvező áron igénybe vehető szálláshely nyújt alvás-, illetve pihenési lehetőséget. Részletekről érdeklődni lehet a kiskőrösi Tourinform irodában

Telefonszám: +36 20 230 4442

E-mail: vezetoturizmus@kunsagmedia.hu

Facebook: Kiskőrös Turizmus

Honlap: www.kiskorosturizmus.hu

Dél-Alföld

Kecskemét

Petőfi Sándoron kívül számos utazót, írót és tudóst is magával ragadott már a hazánk szívében elhelyezkedő, rohamosan fejlődő ipari, kereskedelmi és kulturális központ.

Látnivalók:

1. Cifrapalota

Az eredetileg bérpalotának készült, a Zsolnay gyár által készített külső díszek miatt a népnyelv által Cifrapalotának elnevezett épület 1996 óta a Katona József Múzeum kiállítóterme, számos kiállítás színtere.

4. Katona József Színház

A helyiek által „ékszerdoboznak” is becézett színházat az ország 1000 éves évfordulójának emlékére építették, így azt 1896-ban Jászai Mari színésznő szereplésével nyitották meg. Érdekessége még többek között, hogy számos nagyszabású film forgatási helyszíne is volt, mint pl. Az operaház fantomja.

7. Kodály Intézet

Az egykori ferences kolostor épületében kapott helyet az a Zenepedagógiai Intézet és emlékmúzeum, amelyet a városban született Kodály Zoltán zeneszerzőről és néprajzkutatóról neveztek el.

8. Planetárium

Ezernyi hangszer Kecskemét szívében! A kollekció több mint 1800 hangszert számlál. A jelentős magyar népi hangszer gyűjteményünk mellett a világ minden részéről vannak népi- kísérleti, klasszikus és történelmi hangszereink.

A 2800 m2 –en elhelyezkedő fürdőkomplexumban mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb területet, a termál medencék, élményfürdő, versenyuszoda, wellness, szaunavilág, halkozmetika vagy a gyógyszolgáltatások nyújtotta lehetőségek közül.

Amennyiben szeretnénk jobban belevetni magunkat a csillagászatba, abban az esetben minden korosztály számára kihagyhatatlan helyszín a Kecskeméti Planetárium.

Amikor a városban járunk érdemes meglátogatni a klasszicista stílusú Kecskeméti Városházát, ahol 10 évig dolgozott ügyészként Katona József, majd esett össze és halt meg annak bejáratánál.

A kecskeméti Ókollégium épületében helyet kapó múzeum fő célja, hogy az ide látogatók közelebbről megismerjék a kálvinista gyülekezetet, hagyományokat és a templom tipikus berendezési tárgyait.

74 Kecskemét
2. A Leskowsky Hangszergyűjtemény 3. Majolikás Városháza 5. Kecskeméti Fürdő 6. Ráday Múzeum
Dél-Alföld
„Hírös város az Aafődön Kecskemét…”

9. Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

Az intézmény egyik alap funkciója a magyar játékkultúrát reprezentáló dokumentumok gyűjtése.

10. Vadaskert

Szintén kihagyhatatlan pontja lehet a kirándulásunknak hazánk területileg legkisebb állatkertje. Bár először még csak az őshonos magyar háziállatokat és hazai vadakat mutatták be, ma már folyamatos az állatkert fejlesztése, aminek köszönhetően elkészült már a tigrisház, medveház, majomház és oroszlánház.

Tudtad-e?

Az egyébként sík területen fekvő alföldi városban van egy mesterséges domb, aminek a tetején található a szerelmesek fája. A legenda szerint, ha egy szerelmespár még az esküvő előtt megkerüli kézen fogva a fát, akkor boldogságban és szeretetben marad együtt örökké.

Szarvas

Egy igazi kincs

Atörténelmi Magyarország közepén ölel minket a víz és a természet. Bebarangolhatjuk hazánk legnagyobb arborétumát, megcsodálhatjuk az ország legnagyobb és egyben legkisebb épületeit, megismerhetjük a Kárpát-Medence állatvilágát, elmehetünk hajókázni vagy akár paintballozni. Minden adott, hogy felejthetetlen emlékkel térjünk haza Szarvasról.

Szarvas Paintball

Szarvasi Arborétum

Miért válasszuk Magyarország legnagyobb arborétumát?

Lássuk a számokat:

82 hektáros arborétum – 65 hektár látogatható terület – 1600 fa- és cserjefaj, melyből 1200 lomblevelű – 250 lágyszárú növényfaj – 150 madárfaj – 40 páva – 200 féle kalapos gomba – 300 fenyőfajta – 440 rovarfaj – 2 emu – 5 kertrészlet – 3 körtúra – 2500 méteres Bolza Mariette sétány – 1000 méteres Magnóliás út – 200 éves tölgyek – 150 éves mamutfenyő – 1 ökojátékpark – 1 meditációs tér – 100 féle gyógynövény a gyógynövénykertben – 1 óriás sakk – 2 kiállítás – 1 fa játszótér – 2

szabadulószoba – 1 csodaösvény – 1 hal ösvény – 1 harcsa tanösvény – 1

varázstanya – mókusok, nyulak, őzek

Szarvas

Mini Magyarország

A legnagyobbak a legkissebben. A Mini Magyarország makettpark egy csodálatos és minden képzeletet felülmúló világot tár elénk. Mesés környezetben elevenedik meg előttünk a történelem, hazánk legnagyobb arborétumában. Élményszerű, interaktív tanulás és „országjárás” a friss levegőn. A közel 100 makett mellett hazánk leghosszabb szabadtéri vasút-makett pályáján robognak el mellettünk a kisvonatok. A Mini Magyarországban 22 különböző, nagyrészben interaktív vasút- és hajómodell üzemel, melyek gombnyomásra elindulnak vagy akár pályát váltanak. Egyszerűen lélegzetelállító!

A Szarvas Paintball két különálló, több mint 7000 m2-es területen elhelyezkedő szabadtéri pályával biztosít kiváló szórakozási lehetőséget baráti társaságok, családok, osztálykirándulások illetve céges csapatépítők számára egyaránt. A felhőtlen szórakozást megbízható, modern felszerelések és az izgalmas játékmódok biztosítják.

Sárkányhajó

Az vízi programok szerelmesei kettő, 21-21 fő befogadására alkalmas hajóval és nemzetközi versenyeken tapasztalatot szerzett kormányosok segítségével barangolhatják be a Holt-Köröst. Végig együtt lesz az osztály, nem marad le senki Szarvas jellegzetes épületei által körülölelt Körös-parti szakaszáról.

76
– Körös Dragon SE
Dél-Alföld

Bolza-kastély

Az olasz eredetű Bolza család egy házasság révén telepedett le Magyarországra a 18. században. Az idő múlásával elmagyarosodtak és gazdag örökséget hagytak Szarvasra. Az örökség ékköve a Bolza-kastély. A lépcsősor pihenőjén – emlékeztetve a család olasz eredetére – felállításra került Romulusnak és Remusnak, Róma legendabeli alapítóinak szobrát, a Rómában álló farkas szobor másolatát. (Csak kívülről tekinthető meg.)

Körösvölgyi Állatpark

Miért érdemes megcsodálnunk a Kárpát-medence állatvilágát?

Mert a Körösvölgyi Állatpark a KörösMaros Nemzeti Park legnagyobb, legkomplexebb bemutatóhelye, ahol a környezeti nevelési lehetőségek széles skálája várja az osztálykirándulókat.

Mert élmény- és ingergazdag helyszín, ahol a Csáky-kastély kertjében elterülő páratlan szépségű, a Kákafoki Körös holtág által körülölelt Anna-ligetben évszázados fák között tehet sétát, tölthet el tartalmas időt a csoport. Több, mint 50 féle Kárpátmedencére jellemző állatfajjal lehet testközelből megismerkedni.

Mert interaktív tanösvényelemek gazdagítják a látnivalók sorát.

Mert két szintes, a Körös-Maros Nemzeti Park Természeti kincseit bemutató interaktív kiállítás várja a csoportokat.

Mert évente, jellemzően a jeles napokhoz kötődően számos, a belépőjegy árba foglalt hirdetett programot kínálunk.

Mert megannyi, korosztálynak megfelelő szakmai szolgáltatásból lehet válogatni, akár több napra elegendően is.

Mert a csoportok kényelmét buszparkoló, büfé, ajándék bolt, különleges játszótér, fedett kültéri pihenők is szolgálják.

Mert Szarvas és természeti környezete, számos, egyéb látnivalót, programot is kínál.

Boglár Sétahajó

A 84 éves hajó 70 embert képes befogadni. A hajón különféle programokkal, meglepetésekkel és rengeteg érdekességgel várják a vendégeket. Felszállás két helyen is lehetséges: az Arborétumban és a szarvasi közúti híd lábánál található Szent Korona kikötőben.

Történelmi Emlékút és Országközép

A Holt-Körös partján áll a történelmi Magyarország mértani közepét jelző emlékmű, mely korábban egybeesett egy akkor még működő szélmalommal. 1939-ben emlékeztetve az egykor itt állt szélmalomra – stilizált szélmalomépületet emeltek a Holt-Körös partján, a városiak által mind a mai napig szabad strandként használt területen. Az államalapítás 1000. évfordulójára emlékutat alakítottak ki. Az 1,1 km-es út az Ótemplom mögötti Szent István park közeléből indul, egy székely kapun át vezet fel a Holt-Körös körtöltésére. Ennek végén egy másik székely kapun át vezet a történelmi Magyarország közepének nevezett szélmalomhoz. A gáton 17 stációt hoztak létre. Az ide állított emlékművek Magyarország történelmének 17 jelentős állomására emlékeztetnek.

Katalin II. Sétahajó

Az 1986 óta üzemelő Katalin II. Sétahajó, Szarvason, a Dél-alföldi régió szívében egész nyáron várja az idelátogatókat. A közel egy órás út során találkozhatunk Magyarország történelmi középpontjával, az egyedi növény és fa gyűjteményéről híres szarvasi Arborétummal, valamint a mocsári ciprusok legszebb csoportja és az egyedülálló Víziszínpad egyaránt felejthetetlen élményt nyújt a pihenni és szórakozni vágyó közönségnek.

Bővebb információ: Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület +36 70 335 4137 info@korostourist.hu

77

Gyula

Gyula jelképe, a Közép-Európában egyedülállóan épen fennmaradt síkvidéki téglavára, amely már több mint 600 éve egyik legkiemelkedőbb történelmi látnivalója térségünknek. A vár életre kelti a középkort: izgalmas és látványos kiállítása mellett diákok számára feledhetetlen múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartogat: jelmezes tárlatvezetés, téglavár-építés és kódexkészítés, de akár solymászat is szerepelhet a programok között. Kiváló tárlatvezetők és modern technikai eszközök teszik a gyerekek számára is érdekessé a történelmi kiállítást; sőt, akár szabadulószoba is igénybe vehető.

A várral szemközt található és hozzá megszámlálhatatlan történelmi szállal kötődő Almásy-kastély Látogatóközpont európai szintű kiállítása felülír mindent, amit egy hagyományos kiállításokról gondoltunk. Kiállítása a 21. századi interaktív technika segítségével kínálja a felfedezés élményét arról, hogy nézett ki a személyzet napirendje, kinek mi volt a feladata – és egyáltalán hol, hogyan éltek a cselédek, az arisztokraták, de megismerkedhetünk számos a korabeli technikai megoldással is. Foglalkozások keretében a viselkedési szabályokkal, étkezési szokásokkal ismerkedhetnek a résztvevők, de kipróbálhatják a régi

játékokat vagy arcképábrázolásokat is, szabadulószoba formájában szervezhetnek vendégséget. A kastély étkezést is kínál csoportok részére, de akár gasztronómiai workshop is rendelhető a Csemegetárban.

A Várkert közvetlen szomszédságában játszóház nyílt 2023-ban, mely totyogótól tinédzserig nyújthat közös kikapcsolódást a legmodernebb technikát is bevetve. Terei bérelhe tőek, udvarán sütögetés is szervez hető, partyszoba, játékpince, célba lövő pályák, buborékfoci és egyedi ninja warrior pálya teszi feledhetet lenné a látogatást.

Városnézés séta, kerékpározás formájában is rendelhető, de kisvonatok is közlekednek, melyek esetében lehetőség van akár Szanazugig utazni, és ott a Fehér- illetve FeketeKörös összefolyásánál sétahajózáson részt venni és a szabadstrand szolgáltatásait igénybe venni. Ha már ismerkedés a várossal: akár izgalmas játék formájában, kötetlen időben is vállalkozhat rá bárki, hiszen több városjáték is foglalható, mely gondolkodtató feladatokon át vezeti végig a résztvevőket a látnivalók során, a belváros területein.

Szabadulós játék a belvárosban is akad: „Odalent”, a pincében, vagy a Kolbász Múzeum falai közt is van lehetőség a fiatalok körében igen népszerű csapatjátékra.

82 Gyula
Dél-Alföld
Széles kínálattal várja a kiránduló diákcsoportokat is

A Gyulai Várfürdő is tökéletes választás minden korosztály számára. Az AquaPalota csúszdáival egész évben szórakoztató élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, a 2022-ben átadott szabadtéri Vízi Gyermekparadicsom pedig minden eddiginél nagyobb felületen kínál színes élményelemeket. Hétvégenként az aquafitness és strandröplabda pályák is igen népszerűek.

A közös sport élményét, csapatépítést több helyszínen is megszerezhetik az osztályok: lézerharc, bowling, gokart, de jó időben akár Körösökön való evezés is elérhető a városban és környékén. Bérelhető kerékpár, számos tanösvény és túraútvonal is kínál közös elfoglaltságot, hiszen érdemes a gyönyörű természeti környezetet is felfedezni.

Remek lehetőséget biztosít erre a Városerdőn

található

Erdei Iskola, ahol a gyermekek az őshonos állatfajtákkal és növényfélékkel ismerkedhetnek, miközben megta pasztalhatják az érintetlen természet békéjét, ezáltal kiszakadhatnak a hétköznapok rohanó világából.

A várostól nem messze található Steigervald Lovastanya autentikus csikós bemutatóval és pusztai kocsikázással nyújt betekintést a magyar puszta lakóinak egykori életébe. Berendezett parasztház, kocsigyűjtemény és hagyományosan tartott alföldi háziállatok által mutatja be a valaha volt paraszti életet, s szívesen főznek egy bográcsost is az ifjúságnak.

Szintén pár kilométerre, a városhoz tartozó Gyulavári kastélya is népszerű a gyerekek körében: természeti és néprajzi környezetünk ismerhető meg a kiállításon, amit múzeumpedagógusok életkorra szabott foglalkozásokkal tesznek kézzel foghatóbbá.

Igen színes kínálatból választhatnak tehát az érkező csoportok, de a gyulai Tourinform iroda munkatársai készséggel segítenek ötletekkel vagy kapcsolatfelvételben is, az év bármely szakában!

Szeged

Tervezzük együtt a kirándulást!

A Tisza és a Maros tallakozásánál fekvő Szeged az ország harmadik legnagyobb városa, jelentősége azonban távolról sem csak méretében rejlik, hiszen az 1879-es nagy árvíz után teljes egészében újjászületett, a trianoni döntést követően pedig az Alföld legjelentősebb városává vált megyeszékhely az elmúlt években igen csábító belföldi célponttá vált. Leginkább a színes kulturális kínálat, nyüzsgő egyetemi élet, páratlan épített örökség jellemzi. A nyár legnagyobb kulturális eseménye a Szegedi Szabadtéri Játékok, de mellette gasztrofesztiválok sora, nemzetközi kajak-kenu események színesítik a kínálatot.

Kihagyhatatlan szegedi látnivalók

A Nagyárvíz szinte teljesen elpusztította Szegedet, a katasztrófa után azonban gondos tervezéssel, mérnöki rajzasztalon született újjá az egész város. A 19-20. század fordulóján egymással versengő építészeti stílusok mindegyike megjelent itt, és különbözőségük ellenére egyedülállóan harmonikus összképet teremtettek.

Szegedre érkezve, látnivalók széles tárházával találkozhatsz. Érdemes sétálva bejárni a várost, hiszen így lehet igazán átérezni a belváros egyedülálló hangulatát. A mindenki által jól ismert szegedi Dóm megtekintése kihagyhatatlan program. A csodaszép, aprólékosan kidolgozott Fogadalmi templom élő látványa mindenkit ámulatba ejt.

Belvárosi sétád során a szegedi szecessziós építészet világszinten ismert képviselőivel is találkozhatsz. Közülük a legismertebb, Magyar Ede elbűvölő munkája, a Reök-palota.

A kék vízililiomokkal és növényekkel díszített épület ma Regionális Összművészeti Központként funkcionál, érdemes betérni ide egy kiállításra vagy egy finom kávéra.

A szecessziós stílus elemeket is tartalmazó eklektikus stílusú Új Zsinagóga, a szegedi zsidó kulturális örökség jeles képviselője. A monumentális építményt a világ negyedik legnagyobb zsinagógájaként tartják számon. Elképesztő méretei mellett szépsége kívül-belül lélegzetelállító. Érdemes megnézni a frissen felújított Móra Ferenc Múzeumot és környékét is. A múzeum több kiállító épületben kínál állandó és időszakos kiállításokat.

Az állatok kedvelőinek sem kell messzire menniük. A központtól csupán pár kilométerre lévő Szegedi Vadaspark egész évben várja a látogatókat. Az állatpark lakói a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeztek, így pár óra alatt akár az egész Földet „körbejárhatod”. Sokszínű növényvilággal találkozhatsz a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertben. A hatalmas területen elhelyezkedő kertben naphosszat sétálhatsz több száz éves fák társaságában. Sőt akár pálma- vagy lepkeházba is betérhetsz, ahol izgalmas új növényfajokkal ismerkedhetsz meg.

84 Szeged
Dél-Alföld

Töltsd aktívan Szegeden a szabadidőd!

Szeged hangulatát a nyüzsgő nagyváros és a természetközeli vidék párosa jellemzi. A várost kettészelő „szőke” Tiszának köszönhetően, varázslatos növény- és állatvilággal alakult ki a partok mentén. Kipróbálhatod a kajakozást vagy a sárkányhajózást a Tiszán, a kényelmesebbek sétahajózás során nézhetik meg a Maros-torkolatot és a Boszorkányszigetet. A természetes zöld területek mellett, gondosan kiépített parkok szolgáltatják a nyugalmat a belváros szívében. A felújított Stefánia tökéletes pihenőpontja lehet városnéző sétáknak. Az újszegedi oldalon járva ellátogathatsz az Erzsébet-ligetbe, a Gergő-ligetbe vagy esetleg a Holt-Maroshoz, ahol a természet csendje vár rád.

A szegedi Fehér-tó nyüzsgő madárvilágát gyalogos túrák keretein belül tekintheted meg, amelyek bevezetnek a Kiskunsági Nemzeti Park rejtelmeibe.

A fürdőzés kedvelőinek nagyszerű kikapcsolódási lehetőség az Aquapolis Napfényfürdő, amelyet minden évszakban élvezhetünk. Vízfelülete 4400 négyzetméter, kültéri úszómedencével, beltéri termálfürdővel, óriás csúszdákkal várja vendégeit, a wellness részlegben szauna és masszázs várja a frissülni vágyókat. Diákok számára ideális körülményeket biztosít a kiskundorozsmai Sziksósfürdő strand és kemping, területén szikes fürdőtó és csónakázótó várja a vendégeket.

Szeged ezernyi élményt kínál az aktív turizmus szerelmeseinek is. Kerékpárral is könnyen bejárható az egész város és a környékbeli látnivalókhoz is kiépített kerékpárút vezet és ehhez szervezett programokat is ajánlunk. A Füvészkert is megér egy kis kerekezést, hiszen több mint 90 éves botanikai gyűjteményt csodálhatunk meg Újszegeden, benne Közép-Európa legnagyobb szabadföldi indiai lótuszállományával. Az Erzsébet-liget nem régen befejeződött felújítása révén új szabadidős lehetőségek váltak elérhetővé a városlakók és a Szegedre látogató vendégek számára. Szabadtéri edzőtermek, sportpályák, korszerű futópálya várja a sport kedvelőit.

Tematikus séták Szegeden

Szervezett sétákon való részvétellel, még jobban megismerheted Szeged rejtett kincseit. Ezen alkalmakon amellett, hogy számos érdekességet tudhatsz meg a városról, építészetéről, az itteni életről és híres személyeiről, közösségi élményben is részed lehet. Több intézmény is szervez izgalmas sétákat, így lehetőségek hatalmas tárházából válogathatsz.

A Szegedi Tourinform iroda minden hétvégén közös sétára invitálja a városba látogatókat.

A séták különböző témájúak, melyeken - többek közt – közelebbről is megismerkedhetsz a szegedi szecessziós építészettel vagy a zsidó örökséggel. A Napsugaras Tájház sétái során Alsóváros kulturális és építészeti sajátosságaiba és érdekességeibe nyerhetsz bepillantást. A Szegedi Tourisma sétáin mindig újszerű témákkal és sosem hallott tényekkel ismerkedhetsz meg. Az Élményséta által szervezett városnézések során, aktívan kapcsolódhatsz ki és maradandó élményeket szerezhetsz.

További információ: www.szegedtourism.hu

86
Szeged

Baja

Miért éppen Baja?

Miért utazna bárki Bajára? Hiszen csak egy kisváros az ország déli pontján. Ez a szemlélet az, amit jobb, ha elfelejtünk és egy új szemszögből vizsgáljuk meg a várost, hiszen tele van érdekesebbnél érdekesebb látnivalókkal, programokkal.

Azoknak, akik nem értenének egyet, felsorolunk 4 indokot, hogy miért érdemes ellátogatni Bajára.

1. Baja a vizek városa

Nem véletlenül nevezik így a várost, hiszen keresztül folyik rajta a Sugo vica és a Duna is. A víz közelsége le hetőséget nyújt a nyári fürdőzések re, a kirándulásokra, a vízi sportok kipróbálására. Két ásványvíz-jellegű kútja, valamint a közelben található gyógyvizes fürdők (Nagybaracska, Dávod-Püspökpuszta) jótékony hatását kínálja.

2. A természet közelsége

A Gemenci-erdő a víz közelségének köszönheti egyedülálló szépségét. Különleges hangulatát a jellegzetes növényvilág, a temérdek vadvíz és az egyedülálló állatvilág határozza

3. Mediterrán hangulatú város

Mintegy negyven műemlék és városképi jelentőségű épület található a közel negyvenezer lakosú városban, mely évszázadok óta a magyar, német, szerb és horvát nemzetiség otthona. Ezt a sokszínűséget őrzik a bajai épületek, hagyományok, a múzeum és kiállítóterei valamint rendezvényei is.

A velencei Szent Márk térhez hasonlítják Baja főterét. A turisták egyik legmaradandóbb emlékképe a

88
Baja
Dél-Alföld

A történelmi belváros részeként a gyönyörűen felújított homlokzatú házak aljában, napjainkban kávéházak, fagylaltozók, üzletek és kerthelyiségei várják a macskaköves korzón sétálókat. Az utcán végig haladva - amennyiben a főtér felől indulunk el - a megújult Tóth Kálmán térre jutunk. Ezen nevezettességek megismerését segíti a városnéző gumikerekű kisvonat, mely a látogatókat egészen a Halászati Skanzenig és Hajómalomig viszi, ahol lehetőség van tárlat vezetésre és kézműves programok igénylésére.

TOURINFORM Baja

6500 Baja, Szentháromság tér 11.

Telefon: +36 79 420792

E-mail: baja@tourinform.hu

Web: www.tourinform.hu www.csodalatosbaja.hu

és Szálláshelye:

A bajai Tourinform irodában magyar, német és angol nyelven adnak tájékoztatást a térség nevezetességeiről, látnivalóiról, szálláshelyeiről, vendéglátóhelyeiről és programjairól. Az irodában kedves, felkészült csapat vár minden érdeklődőt. A bajai Tourinform célja a város népszerűsítése és a turisták minél szélesebb körű segítése.

Napsugár Szálló-és Kemping féle igény kielégítésére alkalmas. Ajánljuk családoknak, osztálykirándulóknak is, hiszen a közelmúltban felújított szobák tökéletesen alkalmasak mindenki számára. Baráti társaságok is kedvező áron juthatnak kényelmes szobákhoz, a természet szerelmesei pedig a szállás saját strandrészéhez közel állíthatják fel sátraikat. Ezenkívül saját étterem is a vendégek rendelkezésére áll.

BAJAI HAJÓMALOM

A bajai öreg fák árnyékában a Duna és a Sugovica találkozásánál bújik meg a Halászati Skanzen, mely a dunai halászélet bemutatásával, interaktív kiállításokkal, elfeledett mesterségbemutatókkal, játékos foglalkozásokkal várja látogatóit.

Működő Hajómalmunk

az egykor itt élt vízimolnárok örökségét hivatott megismertetni vendégeinkkel. A dunai gasztronómiai hagyományok, sokszínű kultúránk megízlelésével igazán felfedezheti a Dél-Alföldi életérzést!

Dél-Dunántúl

91 I Szekszárd

Az egyik leglátogatottabb borvidék

92 I Mohács

A Duna közepe

94 I Pécs

Fedezzétek fel együtt Pécs rejtett kincseit!

100 I Orfű

Ezerarcú, mégis egységes

102 I Kaposvár

A Zselic lankái és a Kapos folyó ölelésében

Az ország legkisebb lélekszámú megyeszékhelye a Tolna megyében elhelyezkedő Szekszárd. Az egyik leglátogatottabb borvidékünkre, a mintegy 4500 pincéjén kívül érdemes lehet még felkeresni számos kiállítóhelyét.

Babits Mihály Emlékház

Érdemes lehet felkeresni a költő emlékházát a város központjában. Megtekinthetjük az eredeti állapotukban megőrzött bútorokat, valamint átlapozhatjuk a család fotóalbumát is.

Mézeskalács Múzeum

Édes kísértés fogad minket és biztosan nem távozunk éhesen. A kis családias hangulatú múzeumban, mint Jancsi és Juliska, betekintést nyerhetünk a mézeskalács készítésének, valamint a gyertyaöntés folyamatába.

Baka Múzeum

Világháború. Fegyverek. Valószínűleg inkább a fiús programnak ígérkezik a Baka Múzeum meglátogatása, de ki tudja, lehet a lányok is szívesen átélnék a történelmünk egy szeletét.

Bogártanya

A sárközi emberek mindennapjaiba kapunk betekintést a két műemlék épületben: hogyan éltek, dolgoztak az itt élők 100-150 évvel ezelőtt. A ház másolata egyébként a Szentendrei Skanzenben is megtekinthető. Érdemes lehet bekukkantatni az Irodalom Házába, valamint a Wosinsky Mór Megyei Múzeumba, amely életképek segítéségével mutatja be a megye történetének 800 évét.

Szekszárd

Szekszárd környéki látnivalók

Fekete Gólya Ház

A bátai múzeum célja bemutatni a védett fekete gólyát, annak szokásait, életmódját.

Őcsényi tájház

A tájházon kívül bemutatók keretein belül ismerkedhetünk meg a hímzéssel, gyöngyfűzéssel, a sárközi viselettel, a sárközi kerekkaláccsal vagy akár a barokk református templommal is.

Decsi Tájház

Itt elsősorban a fehérre meszelt falú, tornácos tájházak rejtett kincsei lelhetők fel.

Sárközi Babamúzeum

A decsi múzeumban kiállított babáknak köszönhetően több mint 150 népviselet kerül bemutatásra, amik által megismerhetjük a korabeli sárközi hétköznapokat.

Hímzésmúzeum

Leányváron, a sióagárdi pincefaluban – ami az ország egyik legnagyobb muzeális értékű pincefaluja - található egy több mint 650 darabból álló néprajzi magángyűjtemény, ahol megismerkedhetünk a sióagárdi népviselettel, csipkevarrással vagy akár a lyukhímzéssel.

Halászház

A bátai múzeum az egykor itt élt halászok mindennapjait mutatják be.

Grábóci szerb ortodox templom és kolostor

Ha Grábóc környékén járunk, kihagyhatatlan látnivaló az 1585-ben alapított kolostor, hisz ez hazánk utolsó, épen maradt kolostortemploma.

Környékbeli kirándulóhelyek

Sötétvölgy Szabadidőközpont

A Sötétvölgyi erdő Szekszárdtól

12 km-re található kirándulóhely, amely a pihenő- és tűzrakóhelyen, játszóterén és tanösvényén kívül egy horgásztóval is rendelkezik.

Hazánk legnagyobb ártéri erdeje, a nemzeti parki védettséggel rendelkező Gemenci erdő kapujában található Pörbölyi Ökoturisztikai Központ bemutatja az ártér élővilágát.

A Központ továbbá megfelelő környezet erdei iskola számára is, amelynek keretein belül a kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a diákok. A Gemenci Erdei Vasút mentén számos tanösvény közül választhatunk és izgalmas látnivalókkal gazdagodhatunk.

91 Dél-Dunántúl
Szekszárd

Mohács A Duna közepe

Miért is Mohács a Duna közepe? A Duna Európa 2. leghoszszabb folyója (az 1. a Volga) a Fekete erdőből ered, két kis patak összefolyásával. Innen halad délkeleti irányban a Fekete tengerig, pontosan 2888 kilométeren keresztül. Vajon melyik várost keresztezi az 1444. kilométernél?

Lássuk, hogy a Duna „felén” és a busókon kívül mivel vár minket Mohács.

Szent Miklós Vízi- és Taposómalom

A Csele patak valaha volt 24 malma közül a XIV. századi gyökerű Szent Miklós vízimalom az egyetlen, amely fennmaradt, működőképes és látogatható. A műemlék különlegessége, hogy zárt kerékházának köszönhetően patakja a házban folyik. A malomporta különlegessége egy, a világon egyedülálló, emberi erővel működő taposómalom-gépezet. Különleges, ritka élményben részesülhetnek azon gyermekek, akik ellátogatnak a Szent Miklós Vízi- és Taposómalomhoz. A pincében berendezett papírmalomban (előre egyeztetett módon) ehetőség van a papírmerítés megismerésére és kipróbálására.

Kanizsai Dorottya Múzeum

Az idén, fennállásának 100. születésnapját ünneplő mohácsi múzeum a messze földön híres Busójárás legrégebbi maszkjaival gazdagítva mutatja be Mohács és környéke, valamint Magyarország délszláv népeinek kultúráját. Az intézmény a magyarországi horvát, szerb és szlovén kisebbség egyetlen hazai bázismúzeuma és mint ilyen, országos gyűjtési jogkörrel rendelkezik. Az új múzeumépületben a „Népek találkozása a Mohácsi Dunánál” c. állandó tárlat mellett évente több időszaki kiállítás kínál számtalan látnivalót!

Mohács Nemzeti Emlékhely

A magyarországi történelem egyik legfontosabb helyszíne a Mohács mellett található Nemzeti Emlékhely, mely megtestesíti a nemzeti emlékezetet valóságban és jelképesen is. Az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata helyszínén, a régészeti feltárásokat követően, 1976-ban nyílt meg a Mohácsi Történelmi Emlékhely.

Busóudvar

A városközpontban létrehozott

Busóudvar komplexum célja, hogy az érdeklődők az év minden napján megismerhessék a több évszázados farsangi népszokást, ízelítőt kapjanak annak páratlan hangulatából. Egy 400 négyzetméteres, U alakú, árkádokkal szegélyezett ház ad otthont kiállításnak, mely az átélhető hagyomány otthona.

Olyan alkotóműhely, ahol ápolják az ősi népszokásokat, őrzik a népi mesterségek örökségét. Az épületben busó öltözékek és a hagyományőrzők által használt kellékek, egy berendezett sokac ház látható, a hangulatot pedig fokozza a busók máglyáját idéző fény- és hangjáték.

Sokac Ház

Az épület fő célja a mohácsi sokac tradíciók és kulturális örökség bemutatása egy interaktív elemeket felvonultató kiállítás révén.

92 Mohács
Dél-Dunántúl
Bővebb információ www.mohacs.hu

Fekete Gólya Ház, Báta

Múzeum Élmény Játék

Hallottatok már a fekete gólyáról?

Láttátok már repülni? Valószínűleg kevesen, mert nagyon ritka, különleges, rejtőzködő madár. A fehér gólyával ellentétben rejtetten él, háborítatlan, sűrű erdők, magas sziklák titokzatos madara. Csaknem négyezer kilométert repül minden tavasszal és ősszel, hogy egyik legnépesebb lakóhelyére, Báta környékére, a Gemenci erdőbe visszatérjen költeni.

A bátai Fekete Gólya Ház interaktív, számos játékos elemmel gazdagított tárlatán megismerhetjük a madarak életét, a Gemenci erdő állat- és növényvilágát. A táplálkozó- és fészkelő hely mellett nyomon követjük a fekete gólya vándorlását, elkísérjük Afrikába, ahol szintén nagyon tisztelik a “felhők madarát”.

A tárlatvezetések mellett a gyerekek magukra ölthetik a fekete gólya vagy a gázló madár táplálékául szolgáló béka jelmezét, de kipróbálhatják azt is, hogy hogyan forgatja meg fészkében tojásait a gólya. Az ismeretek megszerzését, elmélyítését segíti a foglalkoztató füzet, fekete gólya totó, lábnyomokat kereső játékunk. Az udvaron létrehozott mezítlábas ösvényen jelképesen Bátáról eljutunk a Gemenci erdőbe.

Honlap: www.feketegolyahaz.hu

E-mail: feketegolyahaz00@gmail.com; bataert@gmail.com

www.facebook.com/FeketeGolyaHaz

Telefon: +36 20 662 6105

GEMENCRE FEL!

EGY VAGY TÖBB NAPOS OSZTÁLYKIRÁNDULÁS

MAGYARORSZÁG EGYEDÜLÁLLÓ ÁRTÉRI ERDEJÉBEN

Egyéni igényekhez igazított programokkal, akciós programcsomagokkal várjuk az óvodás, általános- és középiskolás gyerekeket egész évben.

HOZD EL HOZZÁNK OSZTÁLYOD, HA SZERETNÉTEK:

 erdei vasutazni,

 erdei sétákon, erdészeink közreműködésével a terület jellegzetes állat- és növényvilágát megismerni,

 szarvast és vaddisznót megfigyelni,

 erdei kerékpártúrán részt venni,

 kenuzni a Duna mellékágán,

 sétahajózni,  tábortűz mellett szalonnát sütni,  természetes alapanyagokból maradandó emléket készíteni,  játékos vetélkedőkön keresztül a tudásotokat elmélyíteni.

Tanár- és gyerekbarát szállás, bőséges ellátás a felújított Gemenc Erdészeti Erdei Iskolában.

Információ, ajánlatkérés:

E-mail: erdiskola@gemenczrt.hu

Tel.: (74)491-483 vagy (30)243-46-13 www.gemenczrt.hu

Címünk: Ökoturisztikai Központ, 7142 Pörböly, Bajai út 100.

Pécs Fedezzétek fel együtt

Pécs rejtett kincseit!

Pécs nem csak Magyarország, hanem az egész Dél-Dunántúl egyik legizgalmasabb és legvonzóbb városa. A méltán híres történelmi és kulturális öröksége mellett rengeteg érdekességet és kalandot kínál a látogatóknak.

TOP 5 dolog Pécsen

• Széchenyi tér és Gázi Kászim pasa dzsámija

• Cella Septichora Látogatóközpont – ókeresztény sírkamrák, a Világörökség része

• Zsolnay Kulturális Negyed

• tenni egy lakatot az osztály nevében valamelyik lakatfalra örök emlékként

• mediterrán hangulat és csodás panoráma

Tippek, információk:

• a buszpályaudvar és a vasútállomás a belváros peremén található, így 10-15 perces sétával elérhetők a főbb látványosságok

• a belvárosi városnézés után jól esik a pihenés a Rózsakertben, vagy a Szent István tér szökőkútja mellett

• a Zsolnay kút eozin ökörfejeinél csillapíthatjuk szomjunkat

• érdemes a belvárost az Alagút tetejéről vagy a Kálvária-domb Nyolc Boldogság teraszáról megcsodálni

• akár egy Trónok harca vezetett sétán is részt lehet venni

Velünk élő történelem

Lépten-nyomon amerre járunk, szinte megelevenedik a belvárosban a történelem. A föld alatt bejárható ókori római kori síremlékeket bemutató Cella Septichora Látogatóközpont, Magyarország első egyetemének középkori maradványai vagy maga a török időkből megmaradt ikonikus Dzsámi is ezt bizonyítja. Sőt, Magyarország egyetlen olyan dzsámija is itt található, mely fölött ma is ott magasodik a minaret. Az emblematikus négytornyú Székesegyház homlokzatát egykoron díszítő 19. századi homokkő apostol szobrokat pedig meg is lehet érinteni.

A történelem mellett ugyanilyen jelentős szerepe van a kultúrának és a művészeteknek is Pécsen. A város egyik utcája például büszkén viseli második névként a Múzeum utca nevet. Itt található a Zsolnay, Vasarely és Csontváry Múzeum, ahol már a múzeumok udvarain is különleges alkotásokkal találunk. Írók, költők, szobrász- és festőművészek valamint számos mai zenekar is a városhoz köthető.

94
Pécs
Székesegyház
Dél-Dunántúl
Zsolnay Kulturális Negyed

#irányapte

Pályaorientációs Osztálykirándulás Programok

Kóstoljanak bele az egyetemi életbe!

Fedezzék fel Pécs városát itteni egyetemistákkal karöltve, akik megmutatják osztályuknak az igazi pécsi egyetemista életérzést!

Városvetélkedővel egybekötött túrákkal vezetjük körbe az osztályt az Egyetem campusain, és interaktív séta során választ adunk az egyetemmel és a pécsi lehetőségekkel kapcsolatos kérdésekre.

Az egyetemi programcsomag mellett igény esetén további, kedvezményes árú programokat javaslunk az osztálynak városi partnereinkkel együttműködésben.

PTE Osztálykirándulás nyereményjáték

Kiránduljanak Pécsen és készítsenek képeket vagy videókat, küldjék el nekünk és nyerjenek PTE-s ajándékcsomagot az osztálynak!

További információk az osztálykirándulással és a nyereményjátékkal kapcsolatban: pte.hu/felveteli/ palyavalasztas/ osztalykirandulas

A hungarikumként is elismert Zsolnay Kulturális Negyed területén új tartalommal, méltó módon él tovább a Zsolnay család egykor itt működő, világhírű kerámiagyárának öröksége. A gyönyörű parkok, műemlék épületek és szobrok mellett a Negyed a Zsolnay örökséget bemutató unikális kiállítások otthona is. A Zsolnay kaland nevű szabadtéri játék során lehetőség nyílik Zsolnay Vilmos bőrébe bújni és megismerni életének főbb szakaszait, valamint a Zsolnay gyár történetének jelentősebb állomásait. A diákok interaktív múzeumpedagógiai órák alkalmával élményszerűen és kreatív módon ismerhetik meg a Zsolnay Negyedet és a Zsolnay kerámiákat. A Látványmanufaktúrában nyomon követhető a kerámia gyártás folyamata, a természettudományok szerelmeseit pedig a Planetárium várja, ahol csillagászok kalauzolnak az univerzum titkaiba. Látványos fizikai kísérletek helyszíne a Labor-Interaktív varázstér illetve a legújabb technológia is kipróbálható játékos formában a VR Univerzumban.

Mecsek és természet

A Mecsek hegység közelsége is remek lehetőségeket kínál kirándulásokhoz és aktív pihenéshez. A jelölt túraútvonalakon sétálva felfedezhetjük az erdők csodáit, gyönyörű kilátópontokat és kristálytiszta patakokat. Éger-völgy, Remete-rét vagy a Tettye ideális kiindulópont ehhez. A Misina tetőn a TV-torony nyújt remek kilátást a városra és a környező tájra, innen pedig gyalogosan is könnyen megközelíthető a Pécsi Állatkert és AkváriumTerrárium. A Tettyei Mésztufa-barlang üregrendszere egy érdekes földrajzi- ismeretterjesztő séta keretében bebarangolható. A Havihegyi kápolna előtt pedig megtekinthetjük a híres mandulafát, amelyet a 2019-es évben Európa fájának is megválasztottak.

98 Pécs
A város ékköve: Zsolnay Kulturális Negyed Széchenyi tér és Zsolnay-kút Lakatfal

Aktív felfedezés és kikapcsolódás

A nyugodt felfedező séta után, jöhet egy kis adrenalin? A Mecsextrém Park igazi kalandokat ígér! Itt egy kis ízelítő a számos izgalmas játékelem közül: alpesi kötélpark, csúszópályák, erdei bob, hófánk, 3D karika. A Mecsek Discovery Center pedig lehetővé teszi, hogy megismerjük a Mecsek természeti és kulturális értékeit interaktív kiállításokon és bemutatókon keresztül.

PTE – Magyarország első egyeteme

A Pécsi Tudományegyetem -Magyarország első egyeteme- világszerte vonzza a diákokat a kiváló oktatási és kutatási lehetőségek miatt. A PTE nemcsak tudományos intézmény, hanem élettel teli multikulturális központ is, ahol a hallgatók széles választékban találhatnak szakmai és szórakoztató programokat. Ha tetszett a város, akkor pedig szeretettel visszavár Pécs! Irány a PTE!

További információk és programajánló a www.pecs.hu
oldalon található.
Vasarely Múzeum Mecsextrém Park

Orfű

Orfű a Baranya vármegyei Hegyháton, a Mecsek hegység északnyugati lábánál, Pécstől 16 km-re fekvő üdülőfalu. A völgy korábbi öt ősi települése Orfű, Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakál és Tekeres formálódott az elmúlt közel harminc év alatt – a természeti értékek lehetséges megtartásával, sőt gyarapításával – az ember beavatkozása révén ezerarcú, mégis egységes, Európa szerte ismert üdülőterületté. A több mint ezer lelket számláló település kisvárosnyi belterületén lakó-, és üdülőövezetek, tavak (az Orfűi, a Pécsi és a Herman Ottó tó), erdők, ligetek, parkok adnak helyet a nyári üdülési szezon napi 10-15 ezres vendégseregének, akik hétvégi házakban, panziókban, magánszállásokon, kempingben, ifjúsági táborban találnak szálláslehetőséget.

Az üdülés, pihenés, vízi sportok lehetősége mellett elsősorban a horgászat, vadászat, barlangászat és a környék természeti értékeinek gyalogos, kerékpáros, autós megismerése jelenthet kellemes kikapcsolódást. Érdeklődésre tartanak számot a helyi védettségű, régi lakóházak (ezek közül is főleg Tekeres faluképe), a Malommúzeum (melyben ma is őrlik a búzát, készítik a merített papírt), a természetvédelmi területek és a Mecsek hegység erdő-borította lankái.

A település (a korábbi öt kis falu) ugyanis hatalmas területen fekszik; az egyes településrészek között nagy kiterjedésű zöld területekkel. Orfűn a vendégek mellett a helyi lakosokra gondolnak, kényelmüket szolgálja a helyben elérhető családorvosi és fogorvosi ellátás, gyógyszertár, posta, bölcsőde, óvoda és alsó tagozatos iskola. Tanyagondnoki intézmény is működik. Orfű közös hivatali központ és a környék turisztikai központja. A felületes szemlélő, az átlag üdülővendég valószínűleg azt gondolja, hogy Orfű egy szép és rendezett falu, ahol öröm élni, ahol megelégedett, boldog emberek laknak. Hogy ez valóban így van-e, ahhoz a település és lakói helyzetének alaposabb ismerete, a tények és folyamatok elemzése szükséges. A település vezetése ezért kéri, hogy látogassanak el és győződjenek meg arról, hogy Orfű kellemes üdülőhely, ahol jó élni, mert jó közösség alakult ki. Békében élve a természettel és egymással.

Az osztálykirándulások leszervezéséhez megfelelő nagyságú szálláshelyek listája: Mecseki Diákszállás, Orfű Fitt Jurtatábor, Tekeresi Vendégház és Ifjúsági Szállás, Orfűi Ifjúsági és Sporttábor.

A vendégek kikapcsolódását strandok, fejlett kereskedelmi és vendéglátó hálózat, Malom-múzeum, kemencés udvar, tájház, sportpályák, lovardák, színes rendezvények, kerékpár és sétautak szolgálják.

Az elmúlt években Orfű népszerű lett a különböző sportrendezvények helyszíneként is. A közelben további üdülőhelyek is találhatóak, pl. a cseppkőbarlangjáról híres Abaliget (3 km), a meleg vizes strandjáról ismert Magyarhertlend (5 km) és Sikonda (10 km). Az üdülővendégek többsége hazánkból érkezik, de egyre több a külföldi vendég. Orfűn szinte minden adott a zavartalan kikapcsolódáshoz. A természeti adottságok mellett az infrastruktúra szinte teljes kiépítése, a folyamatban lévő és tervezett fejlesztések a települést hazánk, sőt Európa egyik legvonzóbb idegenforgalmi központjává tehetik. A gyönyörű környezetben fekvő táj különös varázsát adja, hogy az emberi létesítmények (lakóházak, nyaralók, tavak) úgy simulnak be a legelők, erdők, szántóföldek közé, mintha az idők kezdete óta a táj részei, a természet teremtményei lennének.

100 Orfű
Dél-Dunántúl
színvonalas szálláshely bőséges, tartalmas étkezés újfajta, tematikus programkínálat elbűvölőtáj 7677 Orfű, Petőfi u. 6.+36 72 534 969+36 30 411 5652, +36 30 956 4302 Cím: tel./fax: mobil: mecsekidiakszallas@gmail.comwww.orfu-diakszallas.hu e-mail: web: mindez a MECSEKI DIÁKSZÁLLÁSON Színes kaland Orfűn! ELÉRHETŐSÉGEK

Kaposvár és a Zselic

Jöjjön el és érezze Kaposvár belvárosának sajátos hangulatát, pihenjen szökőkútjainál, kávéházai teraszán, gondozott parkjainak fái alatt! Gyönyörködjön sokszínű virágaiban, élvezze fesztiváljait!

Kutassa Rippl-Rónai nyomát a város eklektikus-szecessziós épületei között!

Kaposvár megismerése kezdődjék egy Belvárosi sétával. A belváros épületei főként eklektikus stílusúak, vagy a szecesszió jegyeit viselik. Igazi békebeli promenád hangulatát árasztja a sétáló utca, amely 2010ben méltán nyerte el - a díj történetében először - a "Magyarország legszebb főtere, főutcája" címet.

Tavasztól őszig teljes virágos pompában látható a város, szökőkutak és női szobrászművészeink alkotásai mellett tölthetjük az időt. További információ, kiadvány, idegenvezetés, kerékpárbérlés, csomagmegőrzés a Tourinform irodában lehetséges (Fő utca 1.).

Azoknak a látogatóknak, akik még nem jártak városunkban, a Rippl-Rónai Emlékház (Rippli villa) megtekintését ajánljuk. Pazar környezetben töltötte itt a nyarakat a festőművész, itt készültek az ún. „kukoricás képek”. A villában több, mint 130 db eredeti festménye látható, eredeti bútorok közt.

Információ:

www.ripplronaiemlekhaz.smmi.hu

A vizes programok kedvelőinek ajánljuk figyelmükbe a Virágfürdőt, amely a Dunántúl legnagyobb egybefüggő vízfelületű élményfürdője.

Információ:

www.viragfurdo.hu

Kaposvár, a hatvanezer lakosú somogyi megyeszékhely egyidős a magyar állam létrejöttével. Hét dombra épült, a Zselic lankái és a Kapos folyó ölelésében. Különle ges hangulatú, sokoldalú város, melynek kulturális életét harmo nikusan kiegészíti a Deseda-tó és a legkevésbé fényszennyezett terület, a Zselici Tájvédelmi Körzet.

102
Kaposvár
Dél-Dunántúl

Kaposvár A belvárostól 5 km-re található a kaposváriak kedvenc helye a Deseda-tó, partján a Fekete István Látogatóközponttal. Itt minden a természetről szól! Az épületben kiállítás és programok, a tavon elektromos kishajó közlekedik. A kültéri madár-, szitakötő-, béka- és teknősmegfigyelő helyről lehetőség van meglesni a tó élővilágát. További szórakozási lehetőséget nyújt a vízijátszótér, a kerékpár- és csónakkölcsönzés és a kirándulóhajózás is.

Információ:

www.deseda.smmi.hu

Hagyományőrzés tekintetében

kihagyhatatlan a Kaposvártól 13 km távolságra található Szennai Skanzen, hazánk első, Európa Nostradíjas falumúzeuma. Hűen őrzi a Zselic és Belső-Somogy sokszínű népi kultúráját, gazdag tárgyi és szellemi örökségét.

Információ:

www.szennai.skanzen.hu

Nappali és éjszakai programokat nyújt a Zselici Csillagpark, Kaposvártól 15 km-re a Zselici Tájvédelmi Körzetben. A terület Európában először nyerte el a „legkevésbé fényszennyezett terület” címet, így éjszakánként itt figyelhető meg szabad szemmel a legtöbb csillag, és ha szerencsénk van, a tejút is jól látható. A Zselici Csillagpark nappali és éjszakai programokkal várja az idelátogatókat. A csillagvizsgálóban van planetárium, távcsőkupola, kistávcsöves észlelőterasz. Az előcsarnok állandó és időszakos kiállításoknak biztosít helyet. Lehetőség nyílik éjszakai csillagnéző, valamint nappali erdőjáró túrára is. A csillagvizsgáló környezetében található 25 méter magas kilátó páratlan kilátást nyújt a zselici tájra. A komplexum és térsége 8 túraútvonalon, gyalogosan és kerékpárral is bejárható.

Információ:

www.zselicicsillagpark.hu

Kicsiknek-nagyoknak rendkívüli élmény a Bőszénfai Szarvasfarmon egy szelfi a szarvasokkal. A szelíd szarvasok simogatása mellé egy lovaskocsis, vagy traktoros szarvasnézés is beiktatható. Mindig hatalmas sikere van, egyedülálló élmény!

Információ:

www.szarvasfarm.hu

Olyan különlegességek is látogathatók a környéken, mint a Kassaivölgy, ahol Kassai Lajos világhírű lovasíjászunk él és dolgozik. Kassai Lajos a modernkori lovasíjászat létrehozója, aki kidolgozta az ősi magyar harcművészet alapjain nyugvó sportág szabályrendszerét. A völgy minden évben otthona a nemzetközi lovasíjász versenyeknek. Tartanak itt rendhagyó történelemórákat iskolásoknak, szerveznek nyílt napokat és edzőtáborokat egész évben. A sok érdekesség mellett látható itt egy muzeális értékű, 6,5 m átmérőjű 160 éves kazah jurta is. www.lovasijaszat.hu

A Völgyben minden hónap első szombatján nyílt nap keretein belül várják az érdeklődőket.

Mindenképpen említésre méltó a Katica Tanya élményközpont Patcán.

A Katica Tanya ökotudatos és igazi élményparadicsom. A tucatnyi külés beltéri játszóalkalmatosság közül kiemelkedik Közép-Európa legnagyobb száraz, fedett, óriás csúszdaparkja és a többszintes felnőtt és gyerek játszólabirintus, amelyet több generáció együtt élvezhet.

A középkori palánkvár és Európa második legnagyobb működő hajítógépe igazi időutazásra csábítanak.

A szabadtéri kikapcsolódás kedvelői számára a pedálos gokartok, az óriáslabirintus, a kézi kompok, a pontonhíd, a vízi járgányok és az ugráló dombok nyújtanak felejthetetlen élményt. Szállás- és étkezési lehetőség is van a Tanyán.

www.katicatanya.hu

Látogasson el hozzánk! Kaposvárnak hangulata van!

Nyugat-Dunántúl

124

Ahová mindenkinek érdemes ellátogatnia...

107 I Keszthely A Balaton fővárosa 108 I Zalaegerszeg Itt megtaláljuk az élményt! 110 I Celldömölk Város Kemenesalja szívében 112 I Sopron Szeretitek kihívásokat? 118 I Szigetköz Hazánk legnagyobb szigete 120 I Győr Öt kihagyhatatlan program és látnivaló Győrben I Pannonhalma

A teljesség igénye nélkül íme egy kis kedvcsináló a Balaton fővárosához.

A Festetics Kastély

- Vadászati Kiállítás

A kiállítás gyermekek számára is izgalmas, érdekes lehet, hogy az állatokat testközelből, természetes élőhelyükön ismerhetik meg, ahol az állatok hangját is hallhatják.

Festetics Kastély

- Történelmi Modellvasút-kiállítás

A történelmi modellvasút-kiállítás az egyik legnagyobb Európában.

Keszthely A Balaton fővárosa

A 19–21. századi Magyarország, Ausztria és Németország vasútjait szemléltető óriásmodell az eredeti állomásépületek, vasúti pályák, mozdonyok, szerelvények korhű mása.

Festetics Kastély – Hintómúzeum

A Festetics Kastély szomszédságában lévő istállóház ad otthont Európa egyik legjelentősebb hintó- és szángyűjteményének. A több mint 60 járművet - hintót, szánt, harckocsit, homokfutót, automobilt- felvonultató kiállítás egész évben látogatható, tökéletes program családoknak is.

Festetics Élményközpont

- Természet Háza Látogatóközpont

A látogatóközpontban bepillantást nyerhetünk az ember és a természet harmonikus viszonyába, mely a Balaton-melléki táj egyik jellemzője.

A látogatóközpont igyekszik élményközpontúan bemutatni tárlatait, akusztikus és vizuális effekteket, interaktív látványelemeket is felhasznál.

Balatoni Múzeum

A keszthelyi Balatoni Múzeum épülete ad otthont a legátfogóbb balatoni gyűjteménynek. A több mint egy tucat állandó, és számos időszaki kiállítást bemutató, mintegy 380 ezer műtárgygyal rendelkező múzeum egész évben látogatható, interaktív, gyermekbarát, tökéletes program családoknak is.

Népviseletes Babamúzeum

Közép-Európában egyedülálló, Népviseletes Babamúzeum közel félezer, népviseletbe öltöztetett babát, továbbá hajó-, székelykapu-, és népi ház maketteket mutat be.

Nyugat-Dunántúl

Zalaegerszeg

Ha a régmúlt kincseit szeretnénk felfedezni - Egy varázsütésre a múltban találjuk magunkat, ha kilátogatunk a Göcseji Falumúzeumba. Az eredeti épületek között sétálva a göcseji tájegység különleges világát fedezhetjük fel.

Ha tudni szeretnénk, mi a fekete arany! - A skanzenből vegyük az irányt a szomszédos Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum felé. Európa második legnagyobb műszaki-technikai múzeumában megismerhetjük az olajipar és a vízbányászat történetét.

Hazánk nyugati szegletében, a dimbes-dombos göcseji táj szívében, erdőkkel körbeölelve helyezkedik el Zalaegerszeg. Számos látnivaló, megannyi szórakozási lehetőség és felfedezésre váró újdonság vár Ránk: itt megtaláljuk az élményt!

Lépjünk be a város múltjába! - A belvárosi Göcseji Múzeum Elődeink élete című várostörténeti kiállítására nem igaz a mondás miszerint „mindent a szemnek, semmit a kéznek”, hiszen humoros animációk, interaktív játékok segítségével ismerhetjük meg Zalaegerszeg évszázadokon átnyúló történetét.

Mindszenty József öröksége - Magyarország utolsó hercegprímása, Mindszenty József Zalaegerszegen volt apátplébános 25 éven keresztül. A város sokat köszönhet a világszerte ismert bíborosnak. Életútját és a kommunista diktatúra egyházi üldözöttjeinek történetét megismerhetjük a Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpontban, hazánk legújabb múzeumában.

Kalandozóknak! - A zalaegerszegi újdonságok sorát az Alsóerdei Sport- és Élménypark gazdagítja, ahol többek között 12 méter magas mászófal, kalandpálya, játszópark és gokarttal bejárható KRESZ-pálya található. Mindezt árnyat adó fákkal körbeölelt, mesés, zöld környezetben találjuk.

108 Zalaegerszeg
Nyugat-Dunántúl
Itt megtaláljuk az élményt!

Irány a város teteje! - A parktól már nincs messze a bazitai dombtetőn felépített TV-torony, melynek kilátójából nemcsak a várost és Göcsejt, de akár az Alpok csipkéit is láthatjuk. Ha gyalog közelítenénk meg a 360 fokos panorámát kínáló építményt, utunk a tündérkertnek is nevezett Azáleás-völgyön, harsogó zöld erdei ösvényen keresztül vezessen felfelé!

Alkossunk! - A Gébárti-tó partján hazánk egyetlen, egész éven át nyitva tartó alkotóházában a kézműves hagyományok és tradíciók rejtelmeiről hull le a fátyol. Időutazás? Itt lehetséges, hiszen a kiállítások sorát egy honfoglalás kori nemezjurta gyarapítja, amelybe be is léphetünk!

A belvárosban, a Göcseji Tudásközpont műhelygalériáiban megismerhetjük a helyi kézművesek sok száz éves tudását, sőt, akár a termékek készítését is kipróbálhatjuk!

Játékos felfedezés - Zalaegerszeg utcái telis-tele vannak érdekességekkel, melyeket játékosan is felfedezhetünk a Tourinform iroda nyomozós játékai segítségével. A játék mellé városnéző séta is igényelhető, amely során feltárulnak a múlt különleges, mulatságos, olykor elképesztő történetei. Az élmény garantált!

Zalaegerszeg
Irány Zalaegerszeg, mert itt tényleg jó kirándulónak lenni!

Celldömölk Város Kemenesalja szívében

Celldömölk Vas vármegyében található kisváros, mely a Kemenesaljának nevezett terület szívében helyezkedik el. Természeti és kulturális adottságai tökéletes helyszínt biztosítanak kirándulások lebonyolítására.

A város, mint egy ékszerdoboz rejt magában számtalan kincset. Egyedi turisztikai célpontja a Kemenes Vulkán Park, mely az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását tárja a látogató elé. Az ide látogatók megismerhetik Európa, valamint a világ más tájainak tűzhányóit, és első kézből kaphatnak információkat a helyi- ma már alvó- vulkanikus Ság hegyről. Az intézmény utolsó szintjéről szemlélve csodálatos panoráma tárul a néző elé, mellyel látogatásának tökéletes záró akkordot adhat.

A közelben helyezkedik el a Ság hegy múzeum, valamint a nemrégiben megnyitott Szív pince is, melyek meglátogatását erősen ajánljuk városunkba érkezőknek. A Múzeumban eltöltött idő alatt hasznos és érdekes információkat tudhatnak meg többek között az Eötvös Loránd által végzett kísérletekről is, melynek szintén a Ság hegy adott otthont.

Kíváncsi tekintetekből biztosan nem lesz hiány, melyet egy kötetlen és önfeledt programmal zárhatnak a Szív Pincében, mely nyitva áll csoportok számára is. Itt megcsodálhatják a közelben elterülő Somló hegy páratlan sziluettjét is távolból. Természetesen, a Ság hegyen tett kirándulás már önmagában is felér egy teljes programmal, mely után garantáltan kellemes fáradtság érzése árad szét a turisták testében és lelkében egyaránt. A hegyen kihelyezett ismeretterjesztő táblák segítségével könnyedén megismerhetik annak élővilágát és történelmét. A hely középpontjában megtalálható kráter pedig ismerős lehet sokak számára, hiszen a közönségkedvenc Eragon című film forgatási helyszínéül is szolgált.

Nyugat-Dunántúl
110 Celldömölk

A Vulkán Park Közvetlen közelében hamarosan új turisztikai célpont várja majd vendégeit: vasúttörténeti park és kerti vasút épül, mely vár hatóan jövő év tavaszától áll nyitva a nagyközönség előtt, így ideális helyszíne lehet a következő osztály kirándulásnak.

a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Természetesen, a város központját önmagában is megéri bebarangolni, hiszen egy idilli kisváros tárul a látogatók elé.

Felfedezhetők itt cukrászdák és fagylaltozók, melyek az év minden szakában várják az embereket, szívélyes vendégszeretettel fogadva őket.

Segítünk nektek a választásban!

Szeretitek az aktív kikapcsolódást és a kihívásokat?

A tantermek falai közül kilépve, egy aktív délelőttöt tölthettek el a Lővér kalandparkban. Innen indul a nyolc állomásból álló Boszorkány tanösvény, mely egészen a Kőhalmy Vadászati Múzeumig vezet benneteket. A tanösvényen egy térkép segítségével eredhettek a helyi legendák és boszorkány történetek nyomába, az egyes állomásokon ügyességi feladatok elvégzése után pecséteket gyűjthettek a végállomáson kapható jutalomért cserében.

A Károly kilátóhoz érve fantasztikus kilátás nyílik a kétszintes tetőteraszról. Érdemes betérni a Vadászati Múzeumba is, ahol interaktív eszközök segítségével megismerhetitek, milyen gazdag a soproni erdők növény- és állatvilága. A múzeum melletti Élményparkban pedig kipróbálhatjátok egyebek mellett a mezítlábas erdei ösvényt.

Sopron

Szeretitek a kihívásokat?

Innen körülbelül 4 km-re található az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpontot és Vadaspark. A hamisíthatatlan erdei élményt magába sűrítő bemutatóterem és a rejtett életet élő hazai vadfajokat bemutató vadaspark oktatási célok megvalósulását is szolgálja a közel két hektáros területen.

A Soproni Parkerdőben túrázva számos kilátón és tanösvényen keresztül ismerhetitek meg a természetet. Itt alakították ki az ország első tornapályáját, mely teljesen új sporteszközökkel újult meg.

Sopron talán legkülönösebb látnivalója a Bolondvárként, Bagolyvárként is elhíresült Taródi vár. Nagyrészt egyetlen ember, Taródi István 50 évi keze munkáját dícséri, aki 150 vasúti kocsira való követ és téglát épített bele a falakba.

A főépület termei interaktív eszközökkel felszereltek, amelyek az erdei életközösséget részleteiben szemléltető kiállítást és hatalmas édesvízi akváriumokat mutat be. A büfé fedett teraszát a vadasparkkal fahíd-sétány kapcsolja össze, amelyről kényelmesen megismerhetők a vadaspark állatai, mint a dám és gímszarvasok, őzek, muflonok, vaddisznók és számos apróvadfaj.

Vár benneteket a soproni 900 m hosszú bobpálya 13 kanyarral és jókedvvel!

Minden gyermek álma, hogy autóversenyző legyen- Sopron 2 gokartpályával lehetővé teszi számotokra, hogy kipróbáljátok ügyességeteket!

112
Sopron
Nyugat-Dunántúl

Ismerjük meg Sopront és környékét!

Sopron belvárosa számtalan kulturális élményt kínál, mint például az újonnan átadott Múzeumnegyed, mely közvetlenül a Tűztorony szomszédságában található. Az aktív kikapcsolódásra pedig a legideálisabb helyszín a Lőverek városrész, ahol erdei tornapályák, tanösvények, játszóterek várják a kirándulókat.

Nem csupán Sopront, hanem a környező településeket is érdemes meglátogatni, mindenki kedvére válogathat a különböző attrakciók között, legyen az falumúzeum, egy kerékpáros túra vagy a Fertőrákosi Kőfejtő témaparkja.

A soproni Tourinformba betérve minden kérdésre választ kap az érdeklődő és itt tekinthető meg a 4,5 méter mélyen található római kori fórum, a Forum Scarbantia is.

Várunk benneteket Sopronban!

Látogassatok el a www.visitsopron.com weboldalra, ahol további ötleteket gyűjthettek!

Rossz az idő? Semmi gond!

A Fő téren található Múzeumnegyed Sopron legújabb attrakciója, egyike az ország legigényesebben kialakított múzeumegyütteseinek, mely egyszerre nyújtja a modernség élményét és a múlt élvezetét minden betérőnek. Négy ikonikus műemléképület, a Storno-ház, a Tábornok-ház, a Fabricius-ház és a Tűztorony összekapcsolásával jött létre. A Sopron és történelmét az őskortól napjainkig felölelő korábbi, közkedvelt kiállítások mellett hat új tárlat és látványosság várja a látogatókat. Interaktív tereiben mesebeli históriáktól kezdve történelmi eseményeket látványosan bemutató kiállításokon át még a Szent korona másolatát is megcsodálhatjuk. A Várfalkertben szabadtéri játékok várnak benneteket!

Időutazásra hív a Macskakő Gyermekmúzeum, ahol egy izgalmas interaktív térben, korabeli ruhákba bújva, múlt századi játékokkal játszva, ókori ebédlőasztalnál étkezve, lelkes múzeumpedagógusok segítenek visszarepülni az időben.

A Bányászati múzeum Élménybányája a gyermekek birodalma, ahol mindenki kis bányászszá válhat, felöltheti a bányászsisakot, vagy a farbőrt, lecsúszhat a bányába, közlekedhet szűk és sötét vágatokban, utazhat csillében, kipróbálhatja a középkori vízkiemelő szerkezetet. Mindemellett új interaktív kiállításokkal bővült a lehetőségek tárháza.

Mesebeli kicsi ház áll a Bécsi utcában, ahol egykor pékmesterek nemzedékei készítették a kenyeret, sültek a kemencében a cipók, készültek a fagyik és sütemények. Az egykori külvárosi területeket őstermelő gazdapolgárok és kézmű-

vesek népesítették be. A pékmesterség legrégebbi épületében kapott helyet a Pék-ház, amelyre az épület homlokzatán elhelyezett perecet törő oroszlánok egykori kőcímere is utal.

Elég volt a gyaloglásból? Különleges járművekkel járhatod be a várost a Fő térről induló Soproni Kisvonattal.

A soproni Harrer Csokoládéműhelyben tárul fel a csokoládékészítés édesen titkos világa: ehhez nem kell mást tenni, mint bejelentkezni egy csokoládékóstolóra, mely során egy kisfilmet is láthattok a csokoládékészítésről és kipróbálhatjátok a csokoládé szökőkutat friss gyümölcsökkel.

Múzeumpedagógia

A Soproni Múzeum élményszerű múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínál kisiskolás, középiskolai és felsőoktatásban tanuló diákcsoportok részére állandó és aktuális időszaki kiállításaihoz. Muzeológusaink bevonásával hasznos ismeretszerzést, interaktív tanulást és kreatív alkotási lehetőséget nyújtunk rengeteg témakörben.

Fedezd fel a fertődi Esterházykastély barokk titkait! Ismerd meg a rizsporos parókák és cipellők titokzatos világát, ahol a barokk mulatságokon Joseph Haydn világhírű dallamai csendültek fel. Tárlatvezetések mellett kalandtúrák, különleges kiállítások, kézművesfoglalkozások és színháztörténeti érdekességek várnak rátok. Légy részese Esterházy „Pompakedvelő” Miklós csodavilágának!

Egy aktív nap a Fertő-tó partján

Indulhat a dínó kalandvonat, amelynek a tetején egy dinoszaurusz ül, egy szafari-vonatból és két terepszínű kocsiból áll. A pótkocsik ajtói zárhatóak és biztonsági lánccal felszereltek. Eső vagy szél esetén áttetsző fólia véd benneteket. Sopron, Fertőrákos és a Fertő-Hanság Nemzeti Park történetéről, látnivalóiról hallhattok érdekességeket az út során.

Miért repülnek V alakban a vadludak? Mekkora állat a bölömbika? Mit jelez a kút gémje? A régi magyar háziállatfajták megismertetésén túl többek között ezekre a kérdésekre is választ adnak a Fertő-Hanság Nemzeti Park tantervhez illeszkedő terepi foglalkozásai.

Sopron

A kívül-belül felújított Fertőrákosi kőfejtő felszínén vezető Sziklai benge tanösvényről letérve a színháznak is helyet adó barlangba visz az út, ahol az őscápa és ősdelfin élethű mása segítenek elképzelni, milyen volt, amikor a területet még tenger borította.

Fertőszéplakon a felújított Széchényi-kastély ad otthont a Peisonia Látogatóközpontnak, ahol a Fertő tó páratlan növény-és állatvilága, a történelem, a borkultúra, a nemzetiségek kultúrája, a főúri és paraszti építészet, a régészeti feltárások kaptak helyet a táj esszenciáját megmutató kiállításban.

A Kalandbirodalom egy szabadidőközpont játékokkal, interaktív kiállítással, mackó szobával, szabadulószobával és kilátóval Fertődön, ahol szintén tartalmasan tölthetitek el az időt!

Döcögve indul a Széchenyi Múzeumvasút Nagycenken, ahol a szolgálatot gyermek vasutasok látják el. András a gőzmozdony, Kocsipark, skanzen és egy új játszótér várja, hogy felfedezzétek!

A történelemben 30 évet visszalépve érdekes és interaktív kiállításnak nyújt helyet egy teljesen új látogatóközpont a Páneurópai piknik helyszínén. Soprontól néhány kilométerre található egy emlékhely, ahol Európa XX. századi történelmének sorfordító eseménye, a Páneurópai Piknik zajlott le 1989. augusztusában. A Páneurópai Piknik Látogatóközpont kiállításán ismerhetitek meg azt a korszakot, amelyben szüleitek és nagyszüleitek nőttek fel.

Az Emlékparkban egy „időfolyosó” idézi meg az egykori vasfüggönyt és a határáttörés pillanatát.

Még több információ a www.visitsopron.com weboldalon.

116
SOPRONBAN MINDEN ADOTT AZ ÉLMÉNYEKKEL TELI SZABADIDŐ ELTÖLTÉSÉHEZ!
Sopron

Szigetköz

Szigetköz

Hazánk legnagyobb szigetét, a Nagyés a Mosoni-Duna körülölelte Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen annak hordaléka építette fel. A vízi túrák kedvelői végigjárhatják a galériaerdők övezte Mosoni-Dunát és a vadregényes felső-szigetközi Duna-ágrendszert, ahol a változatos szakaszok felejthetetlen élményt ígérnek a kajakkal, kenuval érkezőknek. Az idelátogatók a Mosoni-Dunán sétahajóról is gyönyörködhetnek a vadregényes tájban. Mosonmagyaróvár és Győr között az EuroVelo 6 kiépített kerékpárút mentén, kellemes pihenőhelyeken a Szigetköz épített és természeti értékeiről informálódhatnak a turisták. Kedvelt a térség lovardái által a szigetvilágba szervezett túralovaglás, sétakocsikázás. Szigetközben a négycsillagos szállóktól a wellness hoteleken, magán vendégházakon keresztül egészen a sátorozó helyekig minden igényt kielégítő szálláshelyek, jó konyhájú vendéglők és sokrétű szolgáltatások csalogatják a turistákat.

Szigetköz

Győr

A kisalföldi megyeszékhely, Győr lendületes, dinamikusan fejlődő város. Egyszerre adja egy pezsgő nagyváros és egy nyugalmat árasztó kisváros élményét. Érdemes betérni a szelíd környezetben fekvő, patinás, sokszínű városba, ahol természeti, kulturális, építészeti értékek sora ötvöződik egymással. Győr úgy él a köztudatban, mint a barokk építészet ékszerdoboza, s valóban, a belvárosában található épületek nagy része műemlék vagy műemlék jellegű. Győr a folyók városa is, különleges karakterét meghatározza a Rába, a Rábca, a Mosoni-Duna és a Marcal találkozása. Győr a kultúra és a sport területén is ismert, hiszen a Győri Balett és a többszörös Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC csapata messze földön híressé tette. Győr több mint egy város, ahol minden korcsoport megtalálja a neki való programot, hiszen a város összes szegletét a sokszínűség és a nyitottság hatja át.

Mosonmagyaróvár

Mosonmagyaróvár a Mosoni-Duna és a Lajta találkozásánál fekszik. Közúton, kerékpárúton, vasúton és vízen könnyen megközelíthető. A városon át vezet a Duna menti nemzetközi kerékpárút (EuroVelo 6). A város fontos turisztikai vonzereje a gyógyvize. A négysaroktornyos óvári vár évszázadok alatt nyerte el mai formáját. Egyik tornyában raboskodott az ifjú Hunyadi Má tyás, de őrizték falai között a Szent Koronát is. 1818-ban Albert Kázmér szász-tescheni herceg, Mária Terézia Habsburg uralkodó veje, a kontinens első agrár-felsőoktatási intézményét hozta létre az épület falai között.

Ennek jogutódja a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara. A megújult magyaróvári vár földszintjén kapott helyet a Vár- és Intézménytörténeti kiállítás. A Deák téren látható az 1744-ben emelt monumentális Nepomuki Szent János-szobor, városunk egyik jelentős barokk emléke. A téren látható a Habsburgok főhercegi kastélyának egyemeletes épülete, mellette a joviális Habsburg Frigyes bronzba öntött, padon ülő szobra. A Fő utca műemlék jellegű házai közül kiemelkedik a mai Városháza, ami 1892-ben épült neoreneszánsz stílusban. A Fő utca egyik ékessége a Cselley-ház. A gótikus eredetű épületben a Mosonvármegyei Múzeum iparművészeti kiállítása, a XIX-XX. századi magyar festészet remekműveit felvonultató Gyurkovichgyűjtemény. A Magyar utcán áll a freskókkal ékesített Szt. Gotthárd plébániatemplom, mely a XVIII. században épült barokk stílusban. Az altemplomában kialakított Habsburg-kriptában, érckoporsókba zárva alussza örök álmát Frigyes főherceg és felesége, míg a pápai ajándékként idekerült katakombaszentek üvegkoporsóban nyugszanak. A Magyaróvártól Mosonba vezető út mentén áll a Mosonvármegyei Múzeum, gazdag helytörténeti gyűjteménnyel. Mosonmagyaróvár egyik attrakciója a FUTURA. A közel 300 éves volt magtár épületben egy olyan interaktív élményközpont jött létre, ahol a látogatók közelebbről megismerkedhetnek a természettudományokkal, a négy őselem bemutatásán keresztül. A város kulturális sokszínűségének tanúja az evangélikusok neoromán stílusú és a reformátusok magyaros szecesszióban fogant temploma.

118
Nyugat-Dunántúl

Öt kihagyhatatlan program és látnivaló Győrben Győr

A filmvászonra illő, barokk belváros megismeréséhez érdemes a város sétálóutcáján található Tourinform Iroda (Baross Gábor út 21.) által szervezett városfelfedező játékon részt venni. A játékban verses formájú információk alapján kell pontról pontra eljutni Győr belvárosában, az ellenőrző pontokon pecséteket szerezni, majd az utasításokat követve beérni a célba, ahol a jutalom sem marad el.

2. Pancsolás a megújult RQ Vízi Élmény és Gyógyfürdőjében!

Tudtad, hogy idén nyáron Győrben nyílt meg a világ első hét tengeri csillagos élményfürdője, aminek saját gyerekbirodalma is van?

Magyarország legmodernebb csúszdaparkja (és leghosszabb csúszdája – 195 m), legnagyobb tematikus spray parkja, 21 élmény- és gyógymedence, 11 gasztronómiai vendéglátó egység, valamint exkluzív japán szaunavilág várja az ide látogatókat 4,5 hektáron. A Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál fekvő félsziget ad otthont a csodálatos kilátással büszkélkedő létesítménynek.

3. A legjobb bábelőadások

Az országosan ismert és elismert Vaskakas Bábszínház egyaránt várja az óvodásokat és a kisiskolásokat, a fiatalokat. A Vaskakas Bábszínház szakmailag az egyik legmagasabban jegyzett magyarországi bábszínház: 2002-ben a magyar társulatok közül elsők között kapta meg a Nemzetközi Bábművész Szövetség, az UNIMA nagydiplomáját. Nézői visszajelzések alapján pedig elnyerte a családbarát szolgáltató hely bronz fokozatát.

4. Tudományos játszóház

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központban garantált a többórás remek kikapcsolódás. 74 interaktív játék, látványos és szórakoztató kísérleti bemutatók, rendhagyó természettudományos órák várják a látogatókat 0-tol 100 éves korig.

Az iskolás csoportok részére lehetőség adódóik, hogy a természettudományos óráikat itt tartsák meg, mely által sokkal érdekesebb és színesebb formában tanulhatnak játékosan.

A Xantus János Állatkert – a városközponttól kicsit távolabb – több mint 140 faj 1400 egyedének ad otthont. Számos színes programjával akár egész napos kikapcsolódást kínál kicsiknek és nagyoknak: látványetetés, elefánt tréning, pingvin séta, állatbemutatók, interaktív élmények várják a család minden tagját. Az állatkert lelkiismeretes munkát végző szakembereinek köszönhetően folyamatosan születnek különböző kisállatok Győrben, akiket a nagyközönség is megcsodálhat.

120 Győr
1. Városfelfedező játék
Nyugat-Dunántúl
5. Kisállatok az állatkertben

Pannonhalma

Ahová mindenkinek érdemes ellátogatnia...

Ahonfoglalás után Magyarország utolsó fejedelme, Géza a kalandozások harcaiban elvérzett, a pusztán szétszórt nemzete számára kezdte el építeni a béke, a nyugalom, a csend, a munka fellegvárát, és egyúttal Pannonhalma alapjait is lerakni.

Pannonhalma – történelmi mivoltából adódóan – mindig is a legnépszerűbb osztálykirándulási helyszínek között szerepelt, hiszen olyan település ez, ahová minden magyar embernek érdemes egyszer ellátogatnia élete során.

Mi az elmúlt években arra tettük a hangsúlyt, hogy városunk egyaránt helyszíne legyen az élményszerzésnek és a történelmi ismeretek bővítésének egy kirándulás alkalmával.

Ha hozzánk látogatnak, megismertethetik tanulóikkal Magyarország egyik legjelentősebb szakrális

Ha bárki valaha is járt Pannonhalmán, vagy csak olvasott róla, az tudja, hogy olyan kiemelkedő település, melynek történelméről köteteket lehetne írni.

Hazánk abban a szerencsés helyzetben van, ahol rengeteg természeti és kulturális kincs található. Ennek ellenére évről évre kihívást jelenthet megtalálni a megfelelő kirándulási célpontot.

Gyakran teszik fel maguknak a kérdést a szervező tanárok: a kultúrát vagy az élményt részesítsék előnyben? Mi pedig, akik a vendéglátói szerepet töltjük be, azt kérdezzük: miért is kellene a 21. században a kettőt külön választani?

A tapasztalataink is azt mutatják, hogy ma már szinte szükségszerű a kulturálódást valódi élménnyel párosítani.

központját, a Pannonhalmi Bencés Főapátságot: a benne található 800 éves bazilikát, hazánk egyik legjelentősebb könyvtárában barangolhatnak, gyógynövényismeretekre tehetnek szert, kilátogathatnak a környék legnépszerűbb kilátójába és lombkorona tanösvényére.

124
Pannonhalma
Nyugat-Dunántúl

pontban pedig igazi virtuális és csapatépítő játékok sokaságával tehetik élménygazdaggá tanulóik kirándulását! Kipróbálhatják elektromos rásegítésű e-bikejainkat, és igényeikre tervezett menüajánlatokból választhatnak a Porta étteremben.

Garantáljuk Önöknek, hogy Pannonhalmáról új ismeretanyaggal és páratlan, a mai generációnak szóló feltöltődéssel térhetnek haza.

Elérhetőségeink, ahol személyre szabott ajánlatokkal segítünk:

Pannonhalma Porta látogatóközpont/ Tourinform Pannonhalma

Tel.: +36 96 960 072

E-mail: pannonhalma@tourinform.hu

Facebook: Pannonhalma turizmus

Közép-Dunántúl

127 I Komárom

Határtalanul jó!

128 I Tata

Több mint egy Vár-Király!

129 I Mór

Az EZERJÓ városa

130 I Székesfehérvár

Város és természet egy helyen

132 I Veszprém

A királynék városa

136 I Balatonfüred

Múlt és jelen, amely kihat az emberiség jövőjére

140 I Szigliget

A Balaton igazi kis ékszerdoboza

Komárom, határtalanul jó!

Komárom egy város, mely a Duna két partján két ország területén helyezkedik el. A város már az ókori időkben is lakott településnek számított. Pannonia egy fontos katona is és polgári települése volt Brigetio. A területen 1992 óta folytat közösen feltárásokat az ELTE és a Komáromi Klapka György Múzeum. A ásatáson előkerült páratlan leletanyagot a 2023 tavaszán átadott új városi múzeumban, a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban lehet megtekinteni (www.brigetio.hu).

Komárom, az erődök városa. Az első erődítményt Ketel vezér fia, Alaptolma emelte a Vág-Duna találkozásánál. A jobb parton, az Öregvárral szemben, elsőként a Szent Péter-palánk épült meg 1586 nyarán. Ennek kőből emelt utódja Csillagerőd néven vált ismertté. 1850 és 1870 között újjáépítették a Csillagerődöt, 1850 és 1871 között felépítették a Homokhegyen a hatalmas Monostori erődöt, végül 1871 és 1877 között az Igmándi erődöt. A Monostori erőd (erod.hu) kiállítóterei keddtől vasárnapig, 9 és 19 óra között várják a látogatókat, míg a Szépművészeti Múzeum antik és középkori szobormásolat-gyűjteményének helyet adó, néhány éve átadott Csillagerődbe (erod.hu) csütörtöktől vasárnapig 9 és 19 óra között térhetünk be.

Mindezek mellett városunkban található az egyetlen hazai épített lovas teátrum, a Magyar Lovas Színház Komárom (www.lovasszinhazkomarom.hu), továbbá két színvonalas fürdőhellyel is rendelkezünk, így ha valaki Komáromban jár mindenképp csobbanjon egyet a Brigetio Gyógyfürdő (komthermal.hu), vagy épp a WF Szabadidőpark (wfpark. hu) medencéiben.

Komárom Duna parti város lévén megannyi természeti kincset rejt. Túrahelyszín ajánlatok a zoldkomarom.hu oldalon, illetve az iranykomarom.hu ZöldKomárom aloldalán találhatók.

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS

KALANDTÚRA

CSAPATÉPÍTÉS

TÁRLATVEZETÉS

KORABELI FEGYVERMUSTRA

Bővebb információért olvassa be a QR kódot!

MONOSTORIERŐD

Közép-Dunántúl
INTERAKTÍV PROGRAMOK
KISVONATOS VÁROSNÉZÉS

Tata Több mint egy Vár-Király!

Séta a források felett, páratlan természeti jelenség, egyedülálló látvány a láperdő faóriásai között a mélyből feltörő víz felett! 18 információs állomással rendelkezik és 1,5 km hosszú.

2. Kuny Domonkos Múzeum állandó és időszaki kiállítások

Fedezzétek fel a tatai Öreg-Várat a múzeumpedagógiai foglalkozások során! Mitológia, Antik freskók titkai, Mátyás király kora témakörök közül választva!

3.

Várják a diák csoportokat különböző tematikus, izgalmas és kreatív múzeumpedagógiai foglalkozásokra is! Díjmentes vasúti utazás vehető igénybe diákcsoportok esetén a múzeumlátogatással!

4. Geológus Kert Tata Kálvária-domb

• Földtani és kőzet kiállítás, természetvédelmi terület

• Megalodon-barlang és tűzkő lelőhely

• Botanikus kert megtekintése szakvezetéssel, előre bejelentkezéssel

5. Fellner Jakab kilátó Eredeti formájában Söréttoronyként működött, ma pedig kilátóként a város legmagasabb pontja. Gyönyörű panorámája miatt megéri a 175 lépcsőfokot.

6. Kőfaragó ház a Kálvária-domb lábánál Tata Fazekas u 60.

A tatai fazekasság történetét bemutató interaktív kiállítás, izgalmas nyitott műhelyekkel.

7. Építők Parkja Öreg-tópart sétány

Többféle korosztálynak játszótér, szabadtéri fitnesz elemek, pump treck pálya kerékpárosoknak Büfésor-étkezési lehetőségekkel, nyilvános WC

8. Felkutatók Szabadulószoba felsősöknek

Szabadulószoba várja azon osztályokat, akik elég agyafurtak, élelmesek, furfangosak és eszesek. Ne habozzatok soká, jelentkezzetek és oldjátok meg az elétek táruló rejtvények sokaságát. Játékosok száma: 2-30 fő

9.Öreg-tavi barangoló játék:

Az Öreg-tó kerülő séta 7,5 km hosszú, kb. 3 órás időtartamú távja során, egy feladatlap alapján kell megkeresni és megtalálni különböző szobrokat, feliratokat, képződményeket, miközben felfedezésre kerül az Öreg-tó természeti környezete is. Egy faladatlap 4-5 fős létszám számára ajánlott ára: 1500 Ft/feladatlap

10. Malomkert- Malomtörténeti Élménypark

az Angol-kertben, a Cseke-tó partján: Az iskolás korú csoportokat múzeum pedagógiai foglalkozásokkal várják, különböző malomszerkezetek kipróbálása a vizes élményparkban, a víz áztatta malomköveken.

Bővebb információk

és leírások a fenti látnivalókról

és Tatáról:

Tata és Környéke Turisztikai Egyesület

- Tata Tourinform Iroda

2890 Tata Bercsényi u. 1. Tel: +36 34/588-633

www.visittata.com

128 Tata
1. Fényes tanösvény meglátogatása Esterházy kastély
Közép-Dunántúl

Mór Az EZERJÓ városa

Az ezeréves Mór méltán büszke a múltjára és mondhatjuk, hogy büszke lehet jelenére is. Életerős, fejlődőképes és műemlékben gazdag város, megfűszerezve a móriak vendégszeretetével.

Lamberg kastély

A késő barokk stílusú kastélyt Fellner Jakab tervei alapján építtette Lamberg Ferenc Antal gróf 1762-1766 között. A kastély ma a Lambergkastély Művelődési Központnak ad otthont. A kastély parkját 1801-ben kibővítették, és Lamberg Fülöp utasítására egy szép angolkertet hoztak létre, a barokk park ma a város kihagyhatatlan nevezetessége.

Gyönyörű növényzete között itt található a francia juhar magyarországi legnagyobb példánya, valamint egy 6 méter átmérőjű kovácsoltvas madárház is, amelyben pávák és galambok élnek.

Állandó kiállítások:

Sváb Tájház, Barokk szoba, Helytörténeti Gyűjtemény, Wekerle Sándor kiállítás, Dr. Zimmermann Ágoston emlékszoba, Vasarely szoba.

Szent István Park Érdemes lehet ejtőzni a város központjában található Szent István Parkban, ahol egy patakkal táplált romantikus tavacska, egy kis sziget, a szigeten pedig egy lakatfal várja a látogatókat.

A gyermekeknek modern játszótér biztosítja a szórakozást.

Márton-ház

A 300 évre visszatekintő sváb parasztház igazi kuriózumnak számít. A ház tájház jellegű, mintha egy időutazásba csöppentünk volna.

A környék

Mórról tovább haladva, mindössze 8 km –re megközelíthető Csókakő. Lehetőség van túrázni turistaútvonalon, illetve kerékpárúton is. A turistaút néhol az erdőben, néhol a hegy oldalán vezet keresztül, időnként bámulatos kilátással amóri szőlőkre.

Közép-Dunántúl

Székesfehérvár

Város és természet egy helyen

Akár egy, akár több napos osztálykirándulást tervez, Székesfehérváron egy csomagban ajánlunk komplex, élménydús, tartalmas kikapcsolódást. Minden program könnyen elérhető távolságban: város, természet, játék, állatok várják a diákokat és pedagógusokat a királyok városában! A székesfehérvári Tourinform iroda TOP ajánlatai következnek pedagógusok beszámolói alapján.

Városnéző panorámabusz a belvárosból a legszebb panorámához

"Piros is, kabrió is és elfér benne az egész osztály! Imádták a gyerekek!"

(Valéria, Zalaegerszeg)

A buszpályaudvaron szálltunk fel a városnéző panorámabuszra. Van fedett része is, így mindenki kedve szerint kereshetett magának helyet. A város innen nézve is csodálatos volt és közben megismertük a történelmét is. Így nyert plusz értelmet a célpontunk, az Aranybulla emlékmű is.

Bevonjuk a gyerekeket a játékba

"Mivel a Nemzeti Emlékhelyre mentünk, ingyen utazott az osztály a vonaton. A Romkertben interaktív programok vártak." (Edina, Tatabánya)

Olyan programot kerestünk a gyerekeknek, ahol nem csak megnéznek egy jelentős emlékhelyet, hanem játékos formában megismerik azt. Székesfehérváron a Romkertnek vannak ilyen múzeumpedagógiai foglalkozásai és a Tourinform irodának szakvezetéses lehetőségei.

Természet, karnyújtásnyira

"Sosem gondoltam volna, hogy Székesfehérvárnak ilyen gyönyörű természetvédelmi területe van!”

(Erika, Budapest)

A túravezetővel a Sóstó stadionnál lévő látogatóközpontnál találkoztunk, ami már önmagában is megér egy programot. Játékok, szuvenírek, feladatok, természetfotók, egyszóval egy sor programlehetőség van az épületben. Remek játszótér, gyönyörű tavi környezet veszi körül, a túra pedig kb. egy

óra laza séta volt, árnyékban, tóparton, erdei tisztásokon, kilátóknál.

Vadak és vadmentők

„Belenéztünk a mikroszkópba és megcsodáltuk a mentett ragadozó madarakat! A szakvezető rendkívül kedves volt.” (Erika, Budapest)

A Sóstó Természetvédelmi Területe mellett van a Vadvédelmi Központ, ahová mindenképpen el akartunk menni. Nekünk, felnőtteknek is nagyon izgalmas volt, láttunk „kirakat műtétet”, laboratóriumot mikroszkóppal, ragadozó madarakat és mindenféle megmentett állatot. Alig akartak továbbmenni a gyerekek!

A kisvonat kényelméből a Bory-várig

"Nagyon aranyos a fehérvári kisvonat, voltak, akik integettek nekünk!"

(Valéria, Zalaegerszeg)

Az Országalma közelében szálltunk fel a kisvonatra. Láttunk tavakat, szobrokat, gyönyörű épületeket, majd a Bory-várhoz mentünk, ami külön élmény volt. A kisvonat visszavitt minket a kiinduló pontunkra.

130 Székesfehérvár
Közép-Dunántúl

MÁV kedvezménnyel!

KIRÁNDULJ A HADTÖRTÉNELEMBE

IRÁNY PÁKOZD, A KATONAI EMLÉKPARK!

A Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely nem csak a történelem szakkörösöknek kitűnő kirándulási célpont, de mindenki számára, aki KALANDOT, ÉLMÉNYT és KULTÚRÁT keres!

Az interaktív elemekkel bővített kiállítások felfedezése mellett tematikus foglalkozásokkal, lövészárokbemutatóval, katonai akadálypálya kihívással, Raptor lézerharccal, vagy akár hadapród programmal is kiegészíthetitek a látogatást.

Érkezzetek a Velencei-tóhoz kedvezményesen vasúton*, majd kerekezzetek, vagy hajózzatok át a tó túloldalára az osztállyal!

A merészebbek kenuval is jöhetnek!

További információ és előzetes bejelentkezés: www.kempp.hu, vagy foglalas@kempp.hu

*A MÁV kedvezmény igénybevételéhez szükséges fogadónyilatkozat kitöltésének feltétele a KEMPP belépőjegy megvásárlása. Lézerharc
Élményfoglalkozások Hadapródprogram

Veszprém A királynék városa

Ahol a múlt értékei, a jelen élményekkel teli pillanatai és a jövő közösségépítő terei tökéletes harmóniában állnak egymással.

A folyamatosan megújuló Veszprémi Állatkert, a 3D nyomtatási technológiákat bemutató Digitális Tudásközpont, a teljesen megújult veszprémi várnegyed a Művészetek Házával, a Tűztoronnyal, a 2023 őszén nyíló börtönmúzeummal, a Foton audiovizuális centrummal, a Fixir médialaborral mindmind számos érdekességet rejt a turisták és kirándulók számára.

Veszprém, a balatoni-, valamint a bakonyi térség közösen viselik 2023 évben Európa Kulturális Fővárosa címet, mely óriási megtiszteltetés és lehetőség egyben, emellett hatalmas változásokat, újításokat hozott Veszprém életébe. Elkészült a Ruttner-ház teljes megújítása, amely az évtizedes elhanyagoltság után hostelszállóként nyitott meg

újra, tökéletes helyszínt biztosítva a diákok számára az osztálykirándulásokon. Szintén az EKF-címnek köszönhetően újult meg a 25 éve üresen és elhagyatottan álló egykori gyermekkórház, mely most kulturális központként kínál számos programot, valamint bárki kipróbálhatja a falmászást vagy a szabadtéri petanque pályát.

Az év végére elkészül a digitális múzeum, a CODE, mely különleges, modern technikai újításokkal hozza el a világhírű képzőművészeti alkotásokat Veszprémbe.

Veszprém ezeréves város, történelme első magyar királyunk, István és felesége Gizella idejére nyúlik vissza. A királyi pár szobra a várnegyed sétaút végén, a Benedek-hegy „fölött” áll, háttérben a Bakony lankáival, levegőben a Balaton illatával.

A királyi pár szobra a várnegyed sétaút végén, a Benedek-hegy „fölött” áll, háttérben a Bakony lankáival, levegőben a Balaton illatával.

Aki természetközeli kirándulásra, kikapcsolódásra vágyik, annak ajánljuk a többszörösen díjnyertes, európai virágosítási versenyben arany minősítést és különdíjat szerzett Veszprémvölgyet, vagyis a Kolostorok és Kertek rendezvényteret hatalmas parkkal, modern játszótérrel, jezsuita templomrommal, futókörrel és romantikus tóval, a Laczkó-forrás, a Szerelem-sziget és a Margit-romok közelében.

Az ezeréves veszprémi várnegyed falai ezer titkot rejtenek: a Szent Mihály Székesegyház, a Szentháromság szobor, a Művészetek Háza és a Dubniczay-palota épülete őrzik a történelem jelentős eseményeinek rejtélyeit.

Ha a történelemóra után további izgalmakra vágytok, fedezzétek fel a miniszobrokat, trambulinozzatok a Zöld város új játszóterén, sétáljatok az Erzsébet-ligetben a teljesen felújított Laczkó Dezső Múzeum és a Bakonyi Ház látogatása után!

132 Veszprém
Közép-Dunántúl

Nézzétek meg a Fenyves Malomban, hogyan készül a liszt, keressétek meg az összes kavicsfogú álteknős szobrot a városban, ámuljatok el a Tethys-halagút őslényein, keressétek meg Szását a tigrist az állatkertben, nézzetek be a Hősök kapuja kiállításaira, fedezzétek fel a római kori villagazdaságot a Villa Romana Balácát! Pattanjatok fel az Óváros téren a kisvasútra és hallgassátok meg az idegenvezetést a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, a Kossuth-díjas Oberfrank Pál tolmácsolásában!

Ha kultúrára vágytok, irány a színház! Nálunk három is van: Petőfi színház, Pannon Várszínház a Hangvillában és Kabóca Bábszínház, az Agóra kulturális központ pedig a város legnagyobb lakótelepén működik, programokat kínálva egész évben.

Ne hagyjátok ki a gyönyörű, Eötvös Károly Megyei Könyvtár látogatását sem a Színházkertben, ahol a gyermekkönyvtár részleg és a ZUG névre keresztelt lovagterem is teljesen megújult.

Aztán ha zenére vágytok, csak győzzetek válogatni a programjaink és fesztiváljaink közül: Utcazene, Rozé Rizling és Jazz Napok, VeszprémFest, Gizella Napok, Szent Mihály Nap, Auer fesztivál és még sorolhatnánk.

Gasztronómiában és vendéglátásban is híresen jók vagyunk, 2023-ban három szálloda bővült ki és számos új kiskávézó, vagy étterem nyitott a szatócsbolttól a sushi bárig.

Egyetemünk is méltán híres, gazdaságtudományi, informatikai és mérnöki karon is verhetetlenek vagyunk, és akkor még nem beszéltünk a Veszprémi Egyetemi Napokról…

Büszkék vagyunk kulturális egyesületeinkre is, mint a Veszprém-Bakony Táncegyüttes, a Gizella Nőikar, a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság, Veszprém Város Vegyeskara, a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar, vagy a Mendelssohn Kamarazenekar.

És mi vagyunk a kézilabda fellegvára is, de futsal csapatunk, atlétikai egyesületeink és kiváló úszóink, olimpikonjaink is büszkék rá, hogy Veszprém színeiben sportolnak. Mi pedig rájuk vagyunk büszkék. És az egész városunkra.

Balatonfüred Zsidó Kiválóságok Háza

Múlt és jelen, amely kihat az emberiség jövőjére. Balatonfüred legrégebbi épületében, amely katolikus kápolna, majd református templom volt, később pedig zsinagógaként is működött, 400 híres zsidó származású kiválóság életével, munkásságával lehet megismerkedni. Einsteintől napjainkig a tudósok, Chagalltól Spielbergig a művészek, Hajós Alfrédtól

• Hány éves volt a Facebook feltalálója amikor megtervezte az első változatot?

• Kik találták fel a számítógépet?

• És a golyóstollat?

• Életmentő gyógyszerek…

Sorolhatnánk tovább, hogyan hatnak mai életünkre a tudósok találmányai.

• Vajon milyenek lennének napjaink maradandó fényképek, könyvek, filmek, színház, zene, szóval nagy művészek nélkül?

• És mit tudhatunk meg egy-egy kiváló sportoló életéről, küzdelméről, sorsáról?

136
Balatonfüred
Közép-Dunántúl

Balatonfüred

Egy látogatás során tanítványaink életkoruk, érdeklődésük szerint öt híres tudós, művész vagy akár sportoló kiválasztásával

tekinthetik meg a digitális kiállítást. Választásukat kártyán rögzítik, majd korszerű, érintőképernyős paravánokon nézhetik végig, igény esetén audio-gide segítségével hallgathatják is a szöveget, dal vagy filmrészletet.

Minden hírességhez kapcsolódik játék, amely alkalmas arra, hogy a legkisebbektől a nagyobbakig elmé

Egy-egy látogatásra

kb. másfél órát érdemes szánni, ennyi idő alatt a kiállítást meg tudják nézni, és sor kerülhet a végén 10-15 perces közös osztály szintű csoportos vetélkedésre is, amelyet intézményünk pedagógusa vezet.

Tapasztalataink szerint a legkülönbözőbb életkorú tanulók és pedagógusaik is motiváltak egy ilyen „múzeum” látogatására, ahol a változatos tartalom és a legkorszerűbb technika mellett, a gyönyörű régi és új épület, a babzsákok, valamint a kert is valódi élmény.

Egyéb részletekről, árakról, kedvezményekről honlapunkon, www.zsidokivalosagok.hu ill. telefonon a 06-87/782-592 számon lehet érdeklődni.

138

Szigliget

ABalaton igazi kis ékszerdoboza Szigliget, tökéletes kirándulóhely kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A községet valamikor víz vette körül. Egy 1260-ból származó oklevél szigetként említi. A 242m magas várból gyönyörű a kilátás a környékre. A vár alatt kézműves műhelyek találhatók, mellette cukrászda, kiállító terem és galéria várja az érdeklődőket.

A főtéren található a volt Esterházy kastély, amely ma az írók alkotóháza, 12 holdas parkja védett arborétum. A park végén csörgedezik a Tapolca-patak. A téren van a posta, a polgármesteri hivatal, és az orvosi rendelő. Innen tovább haladva a Kossuth utcán a strand irányába érintjük az ABC-t, iskolát, könyvtárat, foci-és kézilabdapályát. A Kossuth utcáról balra nyíló Hóvirág és Szabadság utcán, majd a Majális dombon keresztül juthatunk gyalog Szigliget egyik legszebb részén a strandra, illetve kis kerülővel a Belső-hegyen át a kikötőig.

A szigligeti strand különösen kedvelt a kisgyerekes családok körében a homokos strandjával, kisvendéglőivel. Szemben az Óvár oldala, a „Királyné-szoknyája”. Pár száz méter után a kikötővel szemben az „Aranykagyló” nyújt megkapóan szép látványt.

A hajókikötőből menetrend szerint járatok indulnak a Balaton minden pontjára. A hajókikötőhöz harmonikusan kapcsolódik a vitorláskikötő, a teniszezni vágyókat pedig a közeli teniszklub várja salakos pályáin. További sétánk a Réhelybe vezet. Itt érdekes látnivaló a XIII. században épült templom alapfalainak maradványa és a hozzá tartozó „Avasi” vagy Csonka-torony.

Szigliget Vára

Magyarország egyik leglátogatottabb vára, a szigligeti vár teljesen megújult és most még több attrakcióval várja látogatóit. Kevés olyan tája van a Balatonnak, ahol így együtt találni a vidék romantikáját a múlt emlékeivel. Kialudt vulkánok kúpjai, zamatos borokat termő domboldalak, erdők, susogó nádas, hullámzó Balaton öleli körül Szigliget várhegyét. Szikláin ott magasodik a közel 750 éves vár, melyet a pannonhalmi apátság épített 1262-ben. A történelem folyamán többször cserélt gazdát. 1563-ban került másodszor a Lengyel család tulajdonába. A törökök ellen Palonai magyar Bálint védte a várat, amely sosem hódolt a félhold előtt (egy rövid időszakot leszámítva). Az 1690-es években egy villám belevágott a lőportároló toronyba és felrobbant az erődítmény nagy része. A vár századokon át pusztult, romlott. 1991-ben alapítványt hoztak létre állagának megóvására, illetve feltárása érdekében.

Vártörténeti kiállítás

A Várgaléria épülete, amely régen Tanítóházként funkcionált ma egy vártörténeti kiállításnak ad helyet, amely átépítésére, kibővítésére és akadálymentesítésére egy nagyszabású pályázat kapcsán került sor. A kiállítás két szinten helyezkedik el, a földszint egy vártörténeti, az emelet pedig egy fegyverkiállítást foglal magába. Az egykori Tanítóház udvarán található – amelyet ma kézműves udvarként ismerhetünk – maketteken keresztül ismerkedhetnek meg mind a gyermekek és mind a felnőttek a környező várakkal (Szigliget, Csobánc, Rezi, Tátika, Hegyesd). A kiállítás belső kialakításában készült egy működő kályha-rekonstrukció a várban talált leletek felhasználásával, bútorokkal, faliképekkel, csillárral, valamint egy a vári ásatások során előkerült lőportartón ábrázolt reneszánsz korabeli életképpel. A kiállítás másik termében használati eszközöket, fegyvereket lehet megtekinteni, valamint itt került elhelyezésre egy nagyméretű monitor, ahol a vár négy pontján elhelyezett webkamerák képeit lehet megtekinteni. Ez elsősorban azoknak szól, akik nem tudnak a várba felmenni.

A Kisfaludy utcai Galéria épületben berendezett Korok fegyverei kiállítás az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye. Láthatóak benne fegyverek az őskortól egészen napjainkig, bemutatva a hadászat fejlődését, és a letűnt korok harcászati szokásait.

140
Szigliget
Közép-Dunántúl

Kamon- kő Tanösvény

Az ösvény a szigligeti templomtól indul, majd ugyanoda visszaérkezik a kék T jelzést követve. Nevét egy vulkanikus eredetű sziklavonulatról kapta. A Balaton-part legszebb településének természeti és környezeti értékeit ismerheti meg a látogató. Végigvezeti a falu hangulatos utcáin, megismerkedhet a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével, megtekinthet egy Árpád-kori templomot, az erdőbe érve pedig olvashat a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról, geológiai múltjáról. A tanösvény 6 km hosszú.

Óvári kilátó

Szigligeten, a Királyné szoknyájának nevezett kúp alakú vulkáni tanúhegy tetején található az Óvár romjai.

A romokra 2013-ban építettek egy faszerkezetes kilátót, aminél a rég leomlott őrtorony formáját igyekeztek fából rekonstruálni.

Az Óvári kilátó alsó kerengőjéről, és a felső, félsziget formájú teraszáról csodálatos balatoni panorámában gyönyörködhetünk.

A kilátó ingyen látogatható és parkolóval ellátott, amely 5 perc sétával elérhető.

A könnyed eljutás érdekében ’Óvár’ feliratú táblák segítik a turistákat, autóval a Nádas Borozó mellett lévő úton közelíthető meg.

Több, mint arborétum osztálykirándulás a Follyban

Különleges helyszín? Jókedvű közösségépítő programok?

Játékos élményszerzés? Gyerekmenü?

Igen, mindezt egy helyen: a Folly Arborétumban, Badacsonyörsön!

Mi az, amit kínálunk?

Egész napos időtöltés

Játékos oktatás a kertben

Szabadulószoba, interaktív programok

Étkezési lehetőség

Játszótér

Kiállítás

Várjuk jelentkezését az info@folly.hu e-mail címen!

További részletek: www.folly.hu

Értékteremtő

143

„Pszichológia?

Lehetőség, hogy a lélek dolgaihoz kapcsolódjunk.”

146

„Amikor ezeket írom, még nem tudni, lesz-e mindenhol elég pedagógus”

150

Szolidaritás, kitartás, türelem!

152

"Egész életemet tanítással töltöttem..."

I Dr. Almási Kitti I L. Ritók Nóra I Horváth Péter I Dr. Szeszler Anna

Dr. Almási Kitti

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus hat könyv szerzője, több tucat videó publikálója, több száz előadás megtartója és több ezer követő példaképe. Korunk meghatározó egyénisége, kis túlzással egy ország mentális egészségért próbál tenni. Szakmaisága értékteremtő. Véleménye értéknövelő. Kittivel beszélgettünk napi rutinról, népszerűségről, szorongásról, önismeretről és elengedésről.

Time management?

Pszichológus, előadó, író, édesanya. Hogyan tudja beosztani az idejét?

Könnyen, legalábbis könnyebben, mint gondolnák az emberek. A legtöbb dolog szerencsére rugalmas. A rendeléseim általában délelőtt vannak, délután a szeretteimmel tudok lenni. Fellépések, előadások inkább esténként vannak, de egyre kevesebbet vállalok, így sokat nem vesz el a családomtól. A videókat a rendelés végén szoktam felvenni, a könyveket pedig este szoktam írni, szerkeszteni, amikor már mindenki elcsendesedik. Interjúkat általában telefonon szoktam adni utazás közben, ahogyan most is. Igyekszem minden időt megragadni, hogy hasznosan és proaktívan teljen.

Több ezrek, tízezrek, százezrek hallják a hangját, olvassák az írásait, nézik a televízióban vagy egy-egy előadáson. Adnak a véleményére, szeretik az emberek. Hogyan éli ezt meg?

Miért ez a pálya?

Nem feltétlenül ezt a pályát választottam, annyit tudtam csak, hogy az embereken, illetve az embereknek szeretnék segíteni. Eredetileg ügyvéd akartam lenni, azonban a tervem egy gellert kapott. Egy külföldi út során találkoztam egy házaspárral, ahol a hölgy pszichológus, a férfi pedig pantomimművész volt. A férfi a színpadot elhagyva testbeszédet oktatott felsővezetőknek. Rengeteg könyvet jelentetett meg és gyakorlatilag ezáltal kerültem közel a pszichológiához.

A testbeszéd pszichológiája, hogyan kommunikálunk és mindezek társas hatásai. Beleszerettem ebbe az egészbe és onnantól kezdve már nem volt kérdés az utam, minden jött magától.

Mit jelentenek ezek a szavak?

Pszichológia? Lehetőség, hogy a lélek dolgaihoz kapcsolódjunk. Lehetőség, ahol egy láthatatlant mégis megközelíthetünk, megérinthetünk. Család? Béke.

Hivatástudat? Szorgalom. Pedagógia? Tartás. Szeretet? Nyugalom.

Ennek van egy nagyon megtisztelő része, ami jólesik. Ami azonban mostanában felerősödött bennem, hogy egyre nagyobb a felelősség és a néha a teher is, hogy mit miként mondok. Meglehetősen nehéz semleges tartalmat közvetíteni. Fokozottan figyelni kell, hogy akaratomon kívül ne bántsak meg valakit, ne értsenek félre, sértsek nézeteket. Éppen ezért mostanában inkább a felelősséget érzem, hogy félreértések nélkül tudjak adni az embereknek. Paprikás a hangulat az országban, jobban át kell gondolnom, hogy mit, mikor és kinek kommunikálok. Természetesen nincs ezzel gond, tudom, hogy ez a szerep ezzel jár.

143 Dr. Almási Kitti
Értékteremtő

Mi a véleménye a pedagógusokat érintő változásokról?

Abszolút mellettük állok és mélyen felháborítónak tartom a közelmúlt történéseit. Édesapám tanár- és rövid ideig iskolaigazgató is volt, így emiatt is van érzelmi kötődésem a pedagógusokhoz. Én abban nőttem fel, hogy édesapámat nagyon tisztelték a diákjai. Amikor megosztok egy-egy emléket róla, akkor többen írnak nekem, hogy mennyire szerették és milyen jó pedagógus volt. Megéltem általa azt az időszakot, amikor tisztelték, szerették a tanárokat, megbecsülték őket mindenféle szempontból és ez egy fantasztikus dolog volt. Mennyivel többet tudtak ők is ebben a megbecsültségben adni, mert nem másra ment el az energiájuk.

Fásultság, motiválatlanság, boldogtalanság. Miért ezek a jelzők jellemzik a társadalmunkat?

Ez feltehetően történelmi okokra is visszavezethető. Egy olyan társadalmi berendezkedésből jövünk, ahol nem feltétlenül az önálló gondolkodást támogatják, hanem az uniformizálást. Ebben nincs benne a kiemelkedés lehetősége. Manapság is elég szűk a mozgástér, nagyon sok olyan életterület van, ahol az emberek tehetetlenséget élnek meg. A szorongás alapja, hogy nem ők irányítják a dolgokat és csak sodródnak, megtörténnek velük az események.

Hogyan tudunk ezen túllendülni? Hogyan lehet a sérelmeken és a szorongáson felülkerekedni?

Az ember a saját mozgásterében tud elsősorban gondolkozni. Fontos, hogy megvizsgálja magát, hogyan tud önazonos maradni, még akkor is, ha sok esetben meg van kötve a keze. Legyen szó hivatásról vagy magánéletről, fontos, hogy megtaláljuk a lehetőségeket, hogyan tudunk a lehetőségeinkhez mérten önmagunk lenni. Például a pedagógusoknak annak ellenére, hogy sok esetben meg van kötve a kezük, tapasztaltam, hogy fantasztikus kreativitásuk van ahhoz, hogy megteremtsenek egy olyan légkört, amelyben önazonosan tudják gyakorolni a hivatásukat. Természetesen, ha az elkeseredettség van úrrá rajtuk, elfáradtak a küzdelemben, akkor már nem tudnak ebben kiteljesedni. Azonban azt is tapasztaltuk, hogy az elmúlt időszakban a diákokban lévő nagyon sok érzés kifejezésre jutott a tanáraik felé. Ebből is tud merítkezni, töltekezni egy-egy pedagógus, hogy rengetegen kiállnak értük, együttéreznek velük, tisztelik őket. Ha ebben az összefogásban találnak egy kis erőt egymásban és a diákjaikban, az előrevivő lehet.

Hogyan találjunk rá önmagunkra? Manapság sokan megkérdőjelezik magukat, a hivatásukat. Menjünk-e? Maradjunk-e? Elvek vagy megélhetés? Hogyan tartsunk önvizsgálatot?

Általánosságban nagyon jó dolog, ha az ember időnként készít egy számvetést. Legyen szó munkáról, párkapcsolatról, barátokról vagy bármilyen életterületről. Jó helyen vagyok? Jól érzem magam? Méltó-e hozzám? Önmagam tudok-e maradni? Ebben a számvetésben, ha valaki eljut addig, hogy pedagógus és nem is tudja másképp elképzelni magát, akkor érdemes megvizsgálni ennek függvényében a lehetőségeket. Jó helyen van-e az adott helyen? Ki kell-e lépni egy adott keretből? Másik típusú iskolában tanítana szívesebben? Milyen és mekkora mozgástere van? Fontos azonban, hogy ha valaki nem tudja másképp definiálni magát mint az aktuális hivatása, akkor elhamarkodott lehet, ha egy krízis miatt olyan irányba lép tovább, ahol nem tudja magát elképzelni hosszabb távon. Nagyon gyors kiégéshez vezethet és nem javítja az életminőséget. Az eredeti krízis talán megszűnik, de keletkezik vele egy új. Természetesen arra is van példa, hogy valaki rájön, hogy egyáltalán nem azt akarja csinálni, amit addig csinált. Azt gondolom, minden tekintetben hasznos, ha ezeket tisztázzuk magunkban. Nagyon sokan váltanak például szülés után. Összességében tehát nem hátrány, hogy ha ezt a bizonyos számvetést elkészítjük és felülvizsgáljuk önmagunkat időnként.

144
Dr. Almási Kitti

Közösségi média? Szükséges rossz? Kell ez nekünk?

Én nagyok sok előnyét is látom, de általában szidni szokták a közösségi médiát mert rengeteg hátránya van. Szorongást és illúziókat kelt, fals megítélést generál. Természetesen a covidos időszak alatt a kommunikáció megkerülhetetlen formája volt. A bezártság alatt az emberek tudtak egymásnak ötleteket adni, tartani egymásban a lelket. Párkapcsolatok tekintetében is fontos, a mai napig rengetegen találnak társra online. Az emberek egy részét nyilván befordította és nehezen mozdulnak ki az online térből, a másik részükre pedig pont ellenkezőleg hatott, kiéheztek a személyes kapcsolatokra.

Énidő? Hobbi? Kikapcsolódás?

Sport, meditáció. A kutyasétáltatás is nagyon ki tud kapcsolni. Nem igazán voltam erdőjáró ember de miattuk felfedeztem ennek az örömét és nagyon megszerettem. Vezetés közben is ki tudok kapcsolni, ilyenkor zenét hallgatok.

Milyen zenét?

Chopin-től a funky-ig szinte mindent.

Kedvelt belföldi kirándulóhely?

Nagyon szeretem a Balaton-felvidéket. Jó néhány évvel ezelőtt mentem Tapolcára előadást tartani és teljesen lenyűgözött a környék. A kedvenc városom Tata, itt születtem és nőttem fel. Megunhatatlan.

Célok? Tervek? Könyvek?

Előadások? Ez itt a reklám helye. ��

Van egy saját előadásom a MOMKultban, amelyet eddig egyszer adtam elő. Ez az Elvarratlan szálak c. előadás. Ezzel szeretnék minél több helyre eljutni. Ebből összeállt a fejemben egy könyvnyi anyag, úgyhogy az a terv, hogy ebből születik egy új kiadvány.

6 saját könyve van. Melyiket ajánlaná konkrétan a Pedagógusoknak?

Bátran élni és Ki vagy Te?. A Bátran élni a szívemhez is közel áll és nekik is ezt ajánlom szeretettel.

Elbocsátó, szép üzenet?

A könyv fő üzenete. Azért érdemes megpróbálni bátran élni, mert a meg nem élt, meg nem próbált életlehetőség mindig jobban fáj később!

145
Dr. Almási Kitti

Tanévkezdés L. Ritók Nóra

Szeptember van, indul a tanév. Mert elindul, biztosan, a változások ellenére is. Sajnos, valószínűleg nem lesz egyszerű tanévünk.

Amikor ezeket írom, még nem tudni, lesz-e mindenhol elég pedagógus. Hirdetéseket látni a közösségi médiában, és híreket olvashatunk a pályaelhagyó pedagógusokról is. Mikor írom a cikket, még lehet véleményezni a törvénymódosítási javaslatot, ami megoldásokat kínál a szakemberhiányra is, a szakmai elvárások lecsökkentésével, a pedagógusok átvezényelhetőségével, a nyugdíjasok alkalmazásával. Mire megjelenik, már túl leszünk az elfogadásán, és nagy kérdés, hogy mindez elégséges lesz-e ah hoz, hogy megnyugtató szolgálta tásokkal tudjon elindulni a tanév.

Biztosan folytatódnak majd a tiltakozások is, de az előző tanév már megmutatta, nem tud tömegesedni az elégedetlenek köre. Sem pedagógus, sem diák, sem szülői tekintetben.

Ennek okait sokan keresik. A pedagógusok részéről személyesen mindenhol megvan az indok, ki, miért nem áll a tüntetők mellé, a diákoknál azt hiszem ez csak egy szűk kör marad, zömük nem foglalkozik olyan szinten a világgal, hogy értelmezni tudják benne az oktatáshoz való jogukat és a lehetőségeiket. A szülőknél is valami hasonló lehet, itt sem indul meg a fővároson kívül mértékadó szerveződés.

Sokan magyarázzák azzal, hogy “még nem fáj eléggé”, mások valamiféle történelmi attitűddel indokolnak, “ilyenek vagyunk, kódolva van a magyarokban, hogy nem tudnak összefogni, stb.”. Megint mások folyamatában értelmezik ezt, amiben a rendszerváltás óta nem tudtuk kialakítani a demokratikus részvétel mindenki számára élhető terét. Talán azt mondhatjuk, igazából, még, ha véleményük van is, kevesen éreznek elég erőt magukban, tologatják a másikra az összefogás hiányából adódó felelősséget, várva, hogy majd mással elér a változást akarók tábora egy kritikus tömeget, amikor annak ereje behúzhat mindent és mindenkit, és egyéni veszélyeztetettség-érzés nél-

A szakszervezeti és civil szakmai szervezetek egyeztetései még folynak, talán apróbb engedmények lesznek, de alapjaiban nem engednek a döntéshozók a kérdéses és vitatot pontokban.

146 L. Ritók Nóra Tanévkezdés
Értékteremtő
Fotó:Túry Gergely

Egy biztos, ez a pont még nem érkezett el, és az iskola elindul, az új tanévben is.

Milyen útravalóval indulhatunk el, mi, pályán maradó pedagógusok?

Talán a legfontosabb lenne, hogy kimondjuk: számunkra ez hivatás. Muszáj, hogy mindenki érezze ezt, érezze a saját tudását, értékét, felelősségét. A pedagógus olyan szakma, amiben a személyes kapcsolat meghatározó, és nem utasítás-alapon működik. Ezen már túljutott a világ, és a pedagógia is. Nem lehet visszagyömöszölni egy hierarchikus, kikényszerítő, tekintélyalapú működésbe.

A tekintély szerintem a mai világban a szociális kapcsolatokon alapozódik meg. És kölcsönössé vált, az egyoldalút a gyerekek nem ismerik, vagy nem ismerik el. Ezt mi, akik tanítunk, pontosan tudjuk. Látjuk a gyerekek családi kapcsolatait is, a viszonyulásukat a szülőkhöz, nagyszülőkhöz, egyáltalán, a felnőttekhez. Más lett a tantermek világa, a globális változások hatnak, nem kerülhetjük el mi sem.

Azt viszont a viselkedéskutatók pontosan tudják, hogy egy ember nem tud kétféle hatásrendszerben harmonikusan működni. Kialakíthatjuk a számunkra és a gyerekek számára is legmegfelelőbb működési szabályrendszert a tanteremben, de ha kilépünk, és ezzel ellentétes hatásrendszerben számoltatnak el minket, az nem marad bennünk nyomtalanul. Az attitűdünket nem lehet cserélgetni, eljátszani ezt, majd az ellentétét… mert ez felőröl minket.

Mit lehet hát tenni? Hogy lehet ebben az egészben a gyerekek érdekeit képviselve, a magunk szakmaiságát érvényre juttatva dolgozni? Hogy lehet ezt a végletekig megosztott világot kizárni, és minden negatív hatás ellenére pozitív maradni? Azt hiszem, ennek a tanévnek ez az egyik legnagyobb kihívása lesz.

Aki ismeri a munkámat, talán tudja, hogy egy közösségfejlesztési fókuszú esélyteremtő munkát végző szervezet, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője vagyok, és ez a munka rengeteg tanulsággal jár. Olyan tudásokat kaphattam itt, melyet kamatoztatni tudok más területeken is.

A generációs szegénység problémáit nem lehet egyéni szinten megoldani. Muszáj olyan közösségi értékrendet kialakítani, ami egyetértések és elhatárolódások rendszere, viszonyulásoké, melyeken sokat kell dolgozni, hogy egységesedjen, és végül erőt, biztonságot adjon.

Én azt hiszem, a tantestületek sem működnek közösségként. Széthúzás van, egyéni érdekek, megúszások, árulkodások. Ha nem így lenne, akkor azt hiszem, nem jutottunk volna idáig. Az, hogy ennek mi az oka, miért alakult így, mi ebben a vezetők felelőssége, sok elemzést igényel. Én azt látom, hogy ezekben sem az egyéni hibáztatás a megoldás, mert egy vezetői attitűdöt is egy elvárás alakít, és az igazgatói kompetenciák mindig a rendszer elvárásait tükrözik. Ez ma a végrehajtásé, a csendben, kevés költséggel működésé.

Ezen nem tudunk változtatni, az igazgatók feladata a központi elvárások végigvitele, egészen a pedagógusok szintjéig. És itt van egy döccenés, ami felőröl sok pedagógust, akik nem ezt és nem így akarják.

147
L. Ritók Nóra Tanévkezdés

A megoldás szerintem bennünk van. Képesek vagyunk közösségként működni? Figyelni egymásra, és támogatni egymást abban, hogy a hivatásunk megmaradjon? Nem az állásunk, hanem a hivatás-érzésünk, belül. Tudunk-e olyan “kovász-emberek” lenni a tantestületen belül, aki pozitív kisugárzásával meggyőzi a többieket is: lehet másképp! Persze nem valamiféle hurrá-optimizmusra gondolok, hanem olyanra, amiben a kritikai gondolkodás pozitív attitűddel párosul. Mert a kettő nem zárja ki egymást.

Persze moroghatunk is tovább. Kereseghetünk, hogy “kevés vagyok én ehhez”, meg “úgysem számít, mit mondok, mit teszek, semmi sem változik”. Végezhetjük a munkát kiégetten, unottan, várva, hogy végre kicsengessenek, és lemehessünk a tanáriba, közölve, hogy “ezekkel a gyerekekkel úgysem lehet kezdeni semmit”. Vagy, hogy “én normális gyerekek oktatására vállalkoztam, nem ilyenekre”, stb. De ettől nem lesz jobb, és ennek nemcsak mi, hanem a tanítványaink is kárát látják.

A közösségnek mindig ereje van. Hangja, ami nem elhallgattatható. Bátorsága, amiből nem lesz megfélemlített közösség. Szakmaisága, ami nem eltiporható. Tömegessége, ami nem kirúgható. És vonzereje, kisugárzása, amivel támogatókat szerezhet. Ha a tantestületek ilyen közösségek lennének, változás indulhatna el. Önfejlesztés is, egyéni és közösségi szinten is.

Mindenkiben ott van ez a “kovászember”. Csak most sok minden elnyomja, nem kedvező ehhez a munkahelyi klíma. De ha egy-két ember összefog, és mindennek ellenére pozitív attitűddel vág bele a munkába, hatása lesz a többiekre is. Mindig kell, aki elindítja, és kellenek, akik mellé állnak, erősítik, hogy azok, akikben a kiégés erősebb, akik befelefordulóbbak, ők is láthassák: lehet másképp is.

Ha visszaszerezzük a tantermek szakmaiságát, ha képesek vagyunk örömet vinni a tanórákra, azt a gyerekek is megérzik. Visszahatnak ránk, és egy öngerjesztő, pozitív folyamat indul el. A szakmaisághoz és az örömmel tanításhoz jogunk van. Ezt nem veheti el tőlünk senki.

Próbáljunk meg erre fókuszálni a most induló tanévben. Függetlenítsük magunkat, amennyire bírjuk a központi elvárástól, és támogassuk egymást abban, hogy senkin ne találhassanak fogást azok, akik szerint a gyerekeknél fontosabbak a központi utasítások betartása. Ha pedig egy pályakezdő kerül hozzánk (ha még van ilyen), emlékezzünk arra, mikor mi kezdtünk dolgozni, és adjunk segítséget neki. Ne törjük le a lelkesedését, hanem támogassuk, hogy a pályán maradhasson. A mi tapasztalataink sokrétűek. Nem mindegy, milyeneket osztunk meg vele.

Magunkban kell most rendet tennünk. Nem sodródni, nem feladni, hanem kapcsolódni, szakmaiságot tartani, és egy pillanatra sem feledni azokat, akikért ezt a pályát választottuk: a gyerekeket. Mert nekik mi, pedagógusok most mindennél fontosabbak vagyunk.

Ezekkel a gondolatokkal szeretnék minden pedagógusnak hitet és reményt adni. Most, a 2023-24es tanév kezdetén, amikor erre mindannyiunknak nagy szüksége van.

148
L. Ritók Nóra Tanévkezdés

Stresszmentesítő színező

A cél nem az alkotás, hanem hogy abba a csodás állapotba kerüljünk, ami elkerülhetetlenné teszi az alkotást.

149

Kitartást! Horváth Péter

Státusztörvény. Mindannyian ismerjük a jogszabályt. Van róla véleményünk. Elemeiben rengeti meg a Pedagógustársadalmat? Egy új korszak kezdetét jelenti? Indukálja a drasztikus változásokat? Felnyitja a szemeket? Nem történik semmilyen változás? Milyen világ köszönt a Pedagógusokra az előttünk álló tanévben? Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatóját kérdeztük.

Ismerjük a törvényt, illetve a törvénymódosítást. Milyen hatásokat prognosztizál az előttünk álló tanévre vonatkozóan? Kérdezem mint Pedagógust, mint a NPK elnökét és mint intézményvezetőt.

Mennyien fogják várhatóan jelezni azt, hogy nem kívánnak a státuszban dolgozni?

(Csend majd nagy sóhaj Pétertől – a szerk.) Tulajdonképpen az egész folyamatban nagyon aktívan volt részem a NPK (Nemzeti Pedagógus Kar) tárgyalásain. Márciusban amikor az első verzió megjelent, akkor soha annyi véleményt, illetve javaslatot nem kaptunk a területi, tagozati szervektől, mint eddig bármilyen jogszabályváltozásnál vagy alkotásnál. Azt gondolom, hogy sikerült azokat a legfontosabb dolgokat érvényesíteni, amelyeket a tagság és utána az elnökség javasolt, illetve változtatásként megfogalmazott a márciusi javaslathoz képest. Mindenképpen abból indultunk ki, hogy meg kell maradnia azoknak a kedvezményeknek, amelyek korábban a közalkalmazottként jártak a pedagógusoknak.

Elsősorban azoknak, amelyek valamilyen módon kifejezték azt az elismerést, miszerint hűségesek, a pályán maradnak, illetve hosszú ideje végzik ezt a nagyon fontos közfeladatot.

A jubileumi jutalomtól kezdve egészen a szabadságadásig a legfontosabb elemek az új jogállási törvényben is benne maradtak. Fontos változás volt az is, hogy a Pedagógusoknak általános és középiskolában az óraszáma nem egy tól-ig határ, hanem egy fix óraszám lett. Kicsit fájlaljuk azt nyilván mi is, hogy ez nem 22 hanem 24 lett. A személyes véleményem, illetve azt gondolom a Kar elnökségében mindannyian így látjuk, hogy a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony, ahogy a mi pályánkon alakult, jelentős mértékben nem kedvezőbb, mint a közalkalmazotti. Talán nem is feltétlen ez volt a cél, hanem az, hogy külön kezelje a pedagógusokat egy önálló jogszabály. Azt is egyértelműen kijelenthetem, hogy nem is hátrányosabb, mint a korábbi, közalkalmazotti jogviszony. Ebből kifolyólag, akik úgy gondolják, hogy emiatt a jogszabály miatt nem maradnak a pedagógusi pályán, azt túlzónak érzem. Ha valaki viszont úgy érzi, hogy jelen pillanatban anyagilag egy jobb lehetőséget keresne magának, azt meg tudom érteni, el tudom fogadni, reméljük a bérek a jövőben jelentősen javulni fognak. Akik viszont ezen felül önmagában a státusztörvényre hivatkozik, azt nem feltétlenül van tisztában a törvénnyel. Ennek ellenére könnyen lehet, hogy a pályát emiatt fogják elhagyni. Nagyon kíváncsi vagyok én is a számokra, ez lesz a döntő. Szeptember 15-29-e között kell nyilatkozni, ennek a következményeképpen pedig október végén kell felmenteni azt a munkavállalót, aki ezt nem fogadja el. Ők egy hónapnyi felmentési idő után fognak végkielégítést kapni.

150 Horváth Péter Kitartást!
Értékteremtő

Mit gondol, arányaiban mennyien fogják elutasítani az új státuszt?

Nagyon nehéz ezt prognosztizálni és nem is vállalkozok ilyenre. A szakszervezti oldalról a leghevesebb tiltakozást folytatók azt mondják, hogy nyilatkozatok alapján több mint 5.000 pedagógus nem fogja elfogadni. Én azt gondolom, hogy biztosan lesznek, akik kérni fogják a felmentésüket, de nem ilyen arányban.

Mit gondolnak erről a Révaiban?

Én azt kértem, hogy aki erre való hivatkozással nem szeretné tovább folytatni a pályát, az lehetőség szerint jelezze még mielőtt órarendet készítünk. Nekem egyelőre nem jelezte senki a nevelőtestületből, hogy év közben emiatt felállna.

Mennyire éreznék meg, ha kiesne néhány pedagógus?

Azt gondolom, hogy bármennyi pedagógus is esne ki, annak gondot okozna a pótlása. Akár egy kollégáé is. Természetesen ez sok mindentől függ, hogy ki és mennyire pótolható. Jelen pillanatban nincs erre utaló jel, minden tantárgynál meg tudjuk oldani az oktatást a szokott színvonalon.

Globális kiesés? Ha csak pár százan felállnak?

Továbbra sem mindegy, hogy milyen tantárgyból esnek ki. Az biztos, hogy ha ez ezres nagyságrend lenne, akkor biztos, hogy év közben lehetetlen lenne őket pótolni. Az is biztos, hogy ha belülről bármilyen módon meg kell oldani a tartós helyettesítést vagy akár csoportösszevonást, akkor ez egyértelműen többletfeladatot jelent az intézmény dolgozóinak. Megnövekszik az óraszám, amely nyilván minőségi visszaesést eredményezhet.

Természetesen, akinek megnövekszik a munkaideje és tartós helyettesítést végez, annak ez most már többlettanítási díjjal rendezve lesz.

Milyen gondolatokkal támogatja a kollégákat, mit üzen nekik?

Mindenki részére, a lehetőségekhez képest a legnyugodtabb tanévet szeretném kívánni. Foglalkozhasson mindenki azzal, amiért ezt a felelősségteljes és szép pályát választotta. A gyerekek nevelésével, oktatásával és fejlesztésével. Minél kevesebbet a hátráltató tényezőkkel, zavaró körülményekkel. Bízom benne, hogy betartásra kerülnek az anyagi megbecsülést elősegítő ígéretek is. Ez növelheti a pályára jelentkezők, valamint csökkentheti a pályaelhagyók számát, amely ugyancsak a kiegyensúlyozott munkavégzéshez vezethet.

Szolidaritás, kitartás, türelem! Együtt vagyunk!

Horváth Péter Kitartást! 151

Osztálykirándulás és pályaválasztás? Dr. Szeszler Anna

Dr. Szeszler Annával, a Lauder Iskola volt igazgatójával beszélgettünk az osztálykirándulások szerepéről a pályaválasztásban.

Egész életemet tanítással töltöttem, végig tanítottam minden korosztályt, a legkisebbektől a felnőttoktatásig. Sosem akartam mást csinálni. Igyekeztem elmélyülni a formális és a tanórán kívüli oktatásban, tudatosan váltogatva a gyakorlatot és az elmélet tanítását. Hét miniszter alatt voltam köznevelési tanácstag, ahol nagyobb összefüggésekben láthattam rá az oktatásra, s ahol mindvégig a gyerek szempontjait képviseltem. A legszerencsésebbnek ugyanakkor azért tartom magam, mert részese lehettem az óvodától az érettségéig minden életkort átfogó Lauder Iskola létrehozásának, amelyet közel két évtizedig vezettem.

Az órarendben meghatározott tanórák mellett az azokon kívüli tanulás hatása kétségtelenül jelentős, ezért érdemes fokozottan figyelnünk rá. Az iskola falain kívüli közös tapasztalás, közös élmény pedagógiai programunk fontos része lehet. Ezt segíti, ha tudatosan választjuk melyik életkorban, milyen céllal, milyen típusú rövidebb-hosszabb kirándulást szervezünk. Nyilván van a tananyaghoz kötődő kitekintés. (Erre egy példa, amikor egy szülő megmutat egy papírgyárat, hogyan készül a füzet, amibe írnak a gyerekek.

Innen már csak egy lépés a szelektív hulladékgyűjtés, illetve az újrahasznosítás.) A kirándulásokon számos olyan tevékenységre van mód, melyek során a gyermekek egészen más képességei kerülnek felszínre, mint a tantárgyi órákon. Megkerülhetetlen, visszatérő szempontok közé tartozik például a mozgás, a közösségi kapcsolatok építése. Érdemes tehát jól átgondolni, hogyan ágyazódhat be pedagógiai céljaink megvalósításába egy-egy kirándulás.

A szokásos célok, tevékenységek mellett most csak egy szempontot emelnék ki, amelyik talán nem anynyira épült be a gyakorlatba: milyen szerepe, hatása lehet a kirándulásoknak a későbbi pályaválasztásra? Tudjuk, hogy már nem egy adott pályára, hanem a sokféle képességekre helyezzük a hangsúlyt, amelyek lehetővé teszik a rugalmasságot akár a pályaválasztás terén is. Az érdeklődés felkeltésére azonban nagyszerű alkalom nyílhat a kirándulásokon, lehet ez egy természetvédelmi területen való barangolás, falusi – városi sajátos programok, a lista végtelen.

Visszatérő elem a múzeumok látogatása, ami szintén nagyot változott az utóbbi években. Ha ott tanítványainknak vitrinekben elhelyezett apróbetűs feliratokat kell olvasniuk és régi tárgyakat nézniük, az már legtöbbjüket nem igazán köti le. A mai felgyorsult világban hihetetlenül sok ingernek vannak kitéve, keresik is azokat.

Egy kiállításon sem egyszerű elérni az elmélyülést, mert a gyerekek megszokták, hogy minden rövid, gyors, frappáns, mozog, színes és hangos. Ezzel a pedagógusoknak nehéz felvenni a versenyt. Persze mondhatjuk, hogy megkíséreljük lelassítani a tempót, és változatlanul a megszokott helyekre visszük az osztályt, de egyre inkább megtalálhatjuk azokat az aktívitásra is épülő kiállításokat, amelyek alkalmasak az érdeklődés felkeltésére, fokozására. Egyre több hely van, ahol aktívan vehetnek részt a gyermekek egy-egy foglalkozáson. Nyilván más egy képzőművészeti, egy tudományos vagy például egy technikai jellegű múzeum. Érdemes a témákat, területeket éppen úgy egymásra építeni, mint ahogyan a tananyag is bővül, így különböző érdeklődésű tanítványaink sokfelé és sokféle tapasztalatot szerezhetnek a kirándulások alkalmával.

152
Osztálykirándulás és pályaválasztás? Értékteremtő
Dr. Szeszler Anna
Forrás: Szeszler Anna facebook oldala

Ezen a téren hatékony lehet a szülők bevonása is. Sok helyen már bevált gyakorlat, hogy egy-egy szülő például osztályfőnöki órán beszél saját munkájáról. Ez is nagyszerű lehetőség a pályaorientációra, a való világ megismerésére. Fokozhatjuk mindezt azzal, ha sikerül látogatást szervezni a munkahelyre, vagy a munkájával összefüggő műhelybe, gyárba, gazdaságba, kutatóintézetbe, stb., stb. Az ilyen osztálykiránduláson a gyerekek sokkal többet láthatnak a valóságból, nem is beszélve az érzelmi töltetről, amit a személyes kapcsolódás vált ki. Számtalan példa van arra, hogy a látogatáson egy-egy diáknak valami „bekattan”, fokozódik az érdeklődése, amely később elmélyüléséhez vezet. Merjük bevonni a szülőket!

Nekünk bevált az un. iskolai „kirándulás bank”, amelybe évről évre összegyűjtöttük valamennyi évfolyamon a kirándulás célja mellett annak helyét, programját, szervezési teendőit, kapcsolatokat, majd röviden a tapasztalatokat, hogy tudatosan építkezhessünk, és ezek később mások számára is felhasználhatóvá váljanak. Tudjuk, hogy az osztályok összetétele, a gyerekek és a külvilág is folyamatosan változik. Nem azonosak a lehetőségek sem, ez önmagában is meghatározó tényező lehet. Ugyanakkor az iskolaépületen kívüli tevékenységeink szempontjainak tudatos átgondolása igazi pedagógiai eszköz a kezünkben. Ennek értelmében egy osztálykirándulás sokkal öszszetettebb dolog, mint megszervezni, hogy melyik vonattal hova menjünk, ott mit csinálunk, hogyan töltjük el az időt.

Vezess idén hálanaplót!

Néha elfelejtjük, miért lehetünk hálásak. Néha elfelejtjük, hogy köszönetet is mondhatnánk a sopánkodás helyett. Mi lenne, ha idén vennél egy szép kis füzetet és hálanaplót vezetnél?

Persze azt is tudjuk, hogy a tanárképzés a tanításra igyekszik felkészíteni, és egy külső program, kirándulás megszervezése és lebonyolítása, a napi 24 órás „ügyelet” a tanárok számára is összetett feladat, amelyhez sok egyéb képességre van szükségük

Tetszik, nem tetszik, nagyon rohamosan változik a környező világ. A kiránduláshoz kapcsolódó informális tanulás módszertana is változik. Ezzel lépést tartani hivatásunk számára újabb kihívás!

Hogy ne vegyük természetesnek, amink van. Mert elrohan mellettünk az élet, ha csak ábrándozunk a jövőről, a szürke hétköznapokon meg csak várunk. Hogy legyünk túl a mai napon, a következőn. Várunk…

Mikor majd jobb lesz. Több pénzünk lesz. Majd ha gyerekeink lesznek.

Majd ha felnőnek a gyerekeink és könnyebb lesz. Majd ha a párunk megváltozik.

Majd ha szabadságon leszünk. Majd ha nyugdíjasok leszünk és nem kell dolgozni.

Majd ha lejár a hitelünk, majdhamajdhamajdha...

Az, ami adatott, az most van. Nem biztos, hogy holnap is így lesz. Nem biztos, hogy mindig birtokolhatjuk. Minden nap egy ajándék.

Persze néha az is, ha túl vagyunk rajta. Az egészség, egy társ, egy jó fej barát, egy kedves idegen, egy jóleső gesztus, egy nyugodt nap, egy kirándulás, egy kis siker, egy jó beszélgetés, a frissen sült kalács, hogy épp elértük a buszt, hogy jutott időnk 10 percet olvasni...

Ha hálásak leszünk azért, amink van, az nem jelent beletörődést.

Nem jelent lemondást a vágyainkról.

Nem jelenti azt, hogy nem tehetünk, nem változtathatunk.

Azt viszont jelenti, hogy nem elégedetlenkedünk.

Meglátjuk a szépet is a nehézségek ellenére.

Szóval, van kedved egy Hálanaplót nyitni?

Dr. Szeszler Anna Osztálykirándulás és pályaválasztás?

Tettre készen

156 I Etikai kódex szülőknek

158 I Így nevelj boldog gyereket!

160 I Fejlődés egy életen át

163 I Pedagógusok szakmai fejlődése

164 I Lexikális tudás védelmében

Forrás: pexels.com

Erasmus+ mindenkinek!

A program számtalan lehetőséget tartogat a pedagógusoknak is Összefoglaló a köznevelési és szakképzési pályázattípusokról, nemzetközi lehetőségekről pedagógusok számára.

Az Erasmus+ az Európai Unió oktatást, képzést, ifjúságügyet és sportot támogató programja, amelyre pályázatot intézmények nyújthatnak be, az egyéni részvétel ezeken keresztül valósulhat meg. A köznevelés és a szakképzés terén a program fókuszában a pedagógusok, nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítő munkatársak, intézményvezetők szakmai és személyes fejlődése, a társadalmi befogadás és diverzitás, valamint az innovatív pedagógiai módszerek alkalmazása áll.

Ehhez a köznevelési-, szakképzési-, illetve a köznevelés, szakképzés területén aktív intézmények számos módon kapcsolódhatnak szakmai fejlesztési céljaik megvalósítása érdekében.

Lehetőségek és pályázattípusok az oktatás minden szintjén

A RÖVID FUTAMIDEJŰ MOBILITÁSI

PROJEKTEK célja a diákok, pedagógusok és más munkatársak intézményi igényekre épülő szakmai fejlődésének támogatása nemzetközi környezetben. A pályázattípus révén elérhető tevékenységek kiváló lehetőséget biztosítanak a nemzetközi együttműködéssel még csak ismerkedő, az Erasmus+ programba először bekapcsolódni vágyó vagy korlátozott kapacitásokkal rendelkező intézmények számára.

Az ERASMUS-AKKREDITÁCIÓ pályázattípus lényege az, hogy a sikeres pályázó szervezetek egy hosszú távra (2027 végéig) szóló akkreditációt nyernek el, amelynek birtokában magas színvonalú mobilitási projektek megvalósításán keresztül tudják támogatni oktatási céljaikat és az intézményekben dolgozók, tanulók szakmai fejlődését. Az Erasmus-akkreditációval rendelkező pályázók a saját szektorukban a program végéig egyszerűsített módon juthatnak pénzügyi támogatáshoz a mobilitási pályázati kategórián belül.

A PARTNERSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK pályázattípus elsődleges célja, hogy lehetőséget adjon a szervezetek/ intézmények számára nemzetközi együttműködésekben való részvételre, tapasztalatszerzésre. Ezáltal tovább fejleszthetik tevékenységeik minőségét, erősíthetik kapacitásaikat, partneri hálózatokat alakíthatnak ki. A közös, transznacionális szintű együttműködések során lehetőség van magas minőségű innovatív módszerek kidolgozására, adaptálásra.

A KIS LÉPTÉKŰ PARTNERSÉGEK pályázattípus – a hagyományos partnerségi projektekhez képest –kevesebb nemzetközi tapasztalattal rendelkező pályázók számára is lehetőséget biztosít az Erasmus+ programba való bekapcsolódásra. Alacsonyabb pénzügyi támogatással, rövidebb időtartammal és egyszerűsített adminisztratív előírásokkal a kisebb kapacitású és az Erasmus programban még új szervezeteket célozza.

A Tempus Közalapítvány, az Erasmus+ programot működtető Nemzeti Irodaként, ingyenes információs napok és pályázatíró szemináriumok szervezésével segíti leendő pályázóit.

Bővebb információ a pályázattípusokról, közelgő rendezvényekről és információs napokról, valamint a pályázáshoz szükséges dokumentumok elérhetők az Erasmus+ honlapon:

www.erasmusplusz.hu

A következő pályázatbeadási határidő 2023 októberében várható.

Erasmus+ mindenkinek!

Etikai kódex szülőknek

Képzeletbeli levél, amit jó lenne, ha minden szülő olvasna

Kedves Anyukák, Apukák!

Ugye szeretnétek, ha a gyerekeitekre büszkék lehetnétek?

Hát elárulom a titkot: ezért Nektek kell tennetek. Nem holnap - ma. Most! A szülő felelőssége, hogy a gyereke mit kezd az iskolában a képességeivel. Nem a pedagógus a hibás, ha a gyerek nem tud beilleszkedni. Nem a tanárt kell okolni, ha kudarcélmény a délelőtt. Nem a pedagógust kell számon kérni, ha probléma adódik. Hanem az okokról és a megoldásról kellene érdeklődni.

Akármilyen nehéz is, ne szidjátok a gyerekeiteknek a tanárt, az iskolát, a tankönyvet. Tudom, hogy nem könnyű, elfogultak vagyunk azzal szemben, akit szeretünk, de ez valójában csak a felelősség áthárítása. A sikertelenség okainak szőnyeg alá söprése.

Mondjátok meg a gyereketeknek, hogy igenis, tanulás kell a boldoguláshoz. Ha nem tetszik az oktatási rendszer, akkor is. Ha tényleg vannak benne hiányosságok, akkor is. Ha nem szimpatikus a tanár, akkor is.

Mondjátok meg, hogy a középiskolában nagyjából eldől, hogy megnyílik-e a lehetőség előttük, hogy tartalmas, értékes, értelmes munkát tudnak-e végezni életükben. Olyat, amit szeretnek is. Olyat, amivel el tudják tartani a családjukat. Olyat, ami mellett az élet szépségeit is élvezhetik.

Mondjátok meg nekik, hogy nem attól lesz férfi a fiúból, ha szemtelen a tanárával.

Nem akkor van igaza, ha kiabál a társaival.

Nem az a divatos, aki tréningruhában közlekedik - mindig.

Nem az a csinos, ha teljesen látszik a melltartó és kilóg a köldök.

Nem az a vonzó, ha az arcon vakolat van.

Nem azt fogják tisztelni, aki azzal kérkedik, hogy időről időre leissza magát.

Nem csak abból lehet barát, aki szép házban él.

Nem az a pancser, aki becsületes.

Nem az a stréber, aki érdeklődik és figyel.

Kedves Szülők! Nem kell elfogadnotok, ha dohányzik. Nem kell megengednetek, hogy ellenőrzés nélkül bármerre szörföljön a neten! Felnőttnek látszik, de higgyétek el, még nem az!

156
Etikai kódex szülőknek
Tettre készen
Írta: Pintérné Mirza Anna

Megtilthatjátok, hogy tanulás, olvasás, sport helyett videójátékkal butítsa magát éjjelig.

Nem kell megengednetek azt, amit a többi gyereknek megengednek. Kedves szülők! Figyeljetek a gyere keitekre! Figyeljetek, hogy tanul-e. Hogy a magatartására van-e panasz a suliban. Hogy elzárkózik-e előletek. Mert súlyos veszély fenyeget: eltávo lodhattok egymástól. Elveszíthetitek a befolyásotokat felettük. Veszélybe sodorhatja magát, elronthatja az életét!

Lehet, hogy segítségre van szüksé ge, csak nem kéri.

Van néhány egyszerű javaslatom arra, hogyan lehetsz a kamaszodó gyereked támasza, ha elakadást tapasztalsz az iskolában:

Beszélgess!

A legfontosabb, hogy a gyereked ne csak az elvárást érezze magával szemben, hanem a segítő szándéko dat is. Keress egy alkalmas, nyugodt pillanatot, és kérdezd meg tőle, hogy miben segíthetsz, van-e valami problémája.

Tájékozódj!

Olykor nézd meg a tankönyvét, füzetét, még ha úgy is érzi, hogy kinőtt már ebből. Vedd fel a kapcsolatot a többi szülővel is. Így Te is képben leszel, megtudod, milyen elvárásokkal kell megküzdenie a gyerekednek, a többi szülő/diák is hasonló problémákkal küzd-e, mint a Te gyereked.

Keresd fel a tanárt!

A diákok sokszor hadilábon állnak a felelősség kérdésével. Előfordul, hogy másokat, a tanárt hibáztatják – magukat mentegetik, kibúvót, kifogást keresnek. A legegyszerűbb, ha bemész egy fogadóórára, és személyesen is megismered a tanárt. Meghallgatod az ő verzióját is. És megkérdezed tőle, mit javasol, mit tegyél, miben segíthetsz a gyerekednek.

retne bizonyítani, még ha tagadja, akkor is. Ne felejtsd el megdicsérni, ha látod az igyekezetét. Hidd el, a legfontosabb nem az, hogy eredményt mutasson fel, hanem hogy lásd rajta az akaratot, az elszánást, az erőfeszítést. Értékelni kell azt is, ha legalább megpróbált felkészülni a témazáróra. Őt is bántja a sikertelenség, hidd el. Ez az első lépés. Tanulni is meg kell tanulni. Bátorítani kell, hogy ne adja fel, hiszen benne van a lehetőség! Ha ezt érzi, akkor további lendületet fog kapni Tőled, és a következő dolgozata már jobban sikerül.

Segítsetek nekik, hogy jobb életük legyen!

157

Így nevelj boldog gyereket!

Írta: Pintérné Mirza Anna

Akérdés egyszerűnek látszik, de korántsem az. Merthogy nincs egy jó válasz, egy megoldás. Ki így, ki úgy. Ki a szigorban és következetességben hisz, ki az engedékenységben. Ki lobbanékony és őszinte, mások türelmesek és nyugodtak. Miközben írok, hallom a rádióból, hogy egy színésznő ecseteli: Nálunk sosincs hangos szó, a szeretettel teli kommunikáció mindig beválik. No igen, valami álomországban.

Mégis, mitől boldogok a gyerekek? Hiszen szeretni ezerféleképp lehet, akár még rosszul is… Igyekezhetünk jó szülők lenni, de néha bizony nem sikerül.

Légy mindig kíváncsi a gyerekedre!

Beszélgess, érdeklődj, legyél igazán részese az életének. Tudd, hogy mit tanul, kik a barátai, milyen sztorik történtek a suliban, megbánt-e valamit. Ami nagyon fontos: ha valamit el szeretne mesélni, akkor hallgasd meg, tegyél félre mindent, ami elvonja a figyelmedet. Például a telefonodat.

Mutass példát!

Tanítsd meg a gyerekednek, hogy a legértékesebb dolog az együtt töltött idő. Közösen túllenni a feladatokon, együtt készülni az ünnepekre, családi kupaktanácsot tartani fontosabb döntések előtt, együtt olvasni - filmet nézni – kirándulni - közös hobbit gyakorolni.

A család legyen érzelmi háttér

Bármi történik is, a gyerekedet biztasd az érzelmei kifejezésére. Ne legyen semmi tabu! Mondja ki, ami a szívét nyomja. Nincs jó és rossz. Tanulja meg, hogy az érzéseink természetesek, nem kell őket szégyellni. Hogy mit kezdünk velük – abban viszont nagy a felelősségünk.

Összegyűjtöttünk

néhány szempontot, ami elég jó szülővé tehet:

A legjobb nevelési módszer, ha nemcsak elvársz dolgokat, hanem példázod is. Ha becsületességről beszélsz, akkor mutasd meg, hogy nehéz helyzetekben is ezt az utat választod. Ha kitartó munkát vársz el, akkor remélem, Te sem vagy lusta és halogató. Ha tiszteletet vársz, akkor Te is bánj tisztelettel másokkal. Ha hibázol, áthágtál egy szabályt, akkor ne félj belátni azt.

158 Így nevelj boldog gyereket!
A legnagyobb ajándék az együtt töltött idő
Tettre készen

Tanítsuk meg, hogy a sült galamb nem repül a szánkba

Bár a mai gyerekek jelentősen túl vannak terhelve, mégsem kommunikáljuk ezt elég jól. A magas óraszám és elvárások miatt hajlamosak vagyunk őket kímélni, velük szemben engedékenynek lenni. Pedig az élet sem csak móka és kacagás lesz. Ahhoz, hogy egzisztenciát teremthessenek maguknak, most kell elkezdeni kitartóan dolgozni, azaz tanulni. Nem szabad feladni. A szolfézst, ha unalmas, a matekot, ha nem érti, az irodalmat, mert elvont és semmire sem jó. A jó jegyekért, a szakmáért, az egyetemre való bejutásért, a nyelvvizsgáért meg kell szenvedni. Ne hagyjuk, hogy a kudarc eltántorítsa őket, inkább tanítsuk meg küzdeni!

Ne kényeztessük el a gyereket

Nem kell a gyerekeinket kiszolgálni. Igaz, hogy az iskola megterhelő számukra, de mi is dolgozunk épp eleget. Munka után pedig otthon vár a második műszak. A család otthon is legyen egység, a terheket osszuk el arányosan, kinek-kinek lehetősége és képessége szerint. A gyerekeket neveljük önállóságra! Mire leérettségizik, ismerje a háztartási gépek használatát, tudjon valamelyest főzni, legyen igénye arra, hogy

Következetesen neveljünk

Néha bizony nehéz szigorúnak lenni. Egy emberöltő óta nagyon megváltozott a gyereknevelés szemlélete. Nevezik ezt liberális nevelésnek, kötődő nevelésnek, engedékenységnek, gyengeségnek… Igaz, hogy nincs az a vasszigor, mint szüleinknagyszüleink idejében, igaz, hogy a gyerekek sokkal több választási lehetőséget kapnak, sokkal lazábbak a viszonyok, de ez nem lehet gond. Nem a szigor, hanem a következetesség a kulcs. Ha jól körülhatárolt elvárásaink vannak, akkor ahhoz ragaszkodjunk, ne essen meg a szívünk, ne másítsuk meg a szavunkat, ne tegyünk kivételt folyton.

Adjunk szabadságot a gyerekünknek!

Gondoljuk át: jut elég ideje a gyerekünknek a pihenésre? Van lehetősége örömszerző tevékenységeket folytatni kötetlenül? Mennyi ideje van, ami felett szabadon rendelkezhet? Mennyire tartjuk ellenőrzésünk alatt, pl. kopogunk-e, ha bemegyünk a szobájába? Ha túl sok a különórája, ha csak későn tud nekilátni a másnapi leckéjéhez, emiatt estig/ éjjelig tanul, nem tudja kialudni magát, akkor szervezzük át az életét és csak annyi különórára járjon, ami tényleg szükséges számára vagy nagy örömét leli benne. A gyerekek szabad, kreatív lények, akiknek szükségük van az időtlenségre, arra, hogy élvezzék a gyerekkorukat.

Senki sem születik tökéletesnek. A szüleink se voltak azok, mi is hibázunk. Ne féljünk ettől. Csak igyekezzünk belátni, amit rontottunk és legközelebb már nem beleszaladni ugyanabba a helyzetbe. Csak szeressünk nagyon és igyekezzünk elég jó szülővé válni.

159

Fejlődés egy életen át

Az írásod megmondja, elakadtál-e az életutadon

Erik Erikson (1902-1994) fejlődéspszichológus, pszichoanalitikus neve széles körben ismert és elismert. Az általa kidolgozott pszichoszociális fejlődésmodell újszerű a korábbi elképzelésekhez képest, mert alapvető tétele, hogy az ember egész életen át képes a fejlődésre, épülésre. Minden korszakban egy adott életfeladattal kell megküzdenünk, és ez a tanulási folyamat életünk végéig tart. Szenvedélyesen hitt abban, hogy ha megfelelő stratégiákat dolgozunk ki, ha tudatosan feltárjuk a múltbéli sérüléseinket, akkor azok terheit levethetjük, és életünk végéig minőségi életet élhetünk, korunktól függetlenül lehetünk pozitív gondolkodásúak, életigenlők, elégedettek.

Ha egy előző életszakasz önismereti útját nem jártuk be, és lelkileg-érzelmileg megtapadtunk valahol, akkor az az írásban is tetten érhető. Ha az írásunk nem az életkorunknak megfelelő, érettségi, kiforrottsági szinten van, akkor az a személyiségfejlődésbeli elakadás biztos jele.

Milyen feladataink vannak?

Ősbizalom (0-1 év)

Mire van szüksége egy kisbabának?

Sok-sok ölelésre, testi kontaktra. Nem tud még semmit a világról. Még azt se, hogy nem azonos az anyukájával. Azt se, hogy mi történt egy órája és mi lesz öt perc múlva. Legfőbb feladatunk bebizonyítani neki azt, hogy anyu/apu mindig ott van, ha szüksége van rájuk. Ebben a szakaszban nagyon hamar kialakul a szoros kötődés és a bizalom. Bizalom abban, hogy hisznek neki. Bizalom abban, hogy érdemes megszólítani a világot, mert az reagál rá. Az érzelmeket kifejezhetjük. Akivel így bánnak, az válhat nyitottá a világra.

Autonómia (1-3 év)

Ez a szembesülés kora. Szembesülés az elvárásokkal, a szabályokkal, saját kicsinységünkkel.

Nehéz korszak ez a gyerek számára: hirtelen nagyon sok mindet kell megtanulni. Hogy kontrollálja magát.

A testét és az érzelmeit egyaránt. Türelmet várunk tőle, engedelmességet, kedvességet, önkontrollt. Nem könnyű mindig engedelmeskedni. Itt a szülő feladata a példamutatás: hogyan lehet levezetni a feszültséget. Hogyan kezelhetjük empátiával a gondokat, hogyan lehet kompromisszumot kötni. Hogy adhatjuk ki magunkból agresszió nélkül a feszültséget, mit tegyünk, ha valamit nagyon nem akarunk.

Így válhat a korszak végére együttműködővé a gyerek. Ha nem félelemből teszi meg, amit kell, hanem mert megértette a szabály jelentőségét. Nem félelemből engedelmeskedik, hanem tiszteletből, bizalomból. Így majd nem csak a szülő jelenlétében fog megfelelően viselkedni, hanem közösségben is.

160
Tettre készen
Fejlődés egy életen át Írta: Pintérné Mirza Anna

Kezdeményezés (4-6)

Önállósodik. Véleménye van. Ötletei. Szókincse. Érvel. Mit tehetünk? Lazítani kell a kontrollon - csak egy kicsit. Hadd próbálgassa a határait. Mire képes ő, mennyire ügyes egyedül? Mennyire számítanak a vágyai? Szeretik-e akkor is, ha kicsit roszszalkodik? Megvillan a kreativitás. Szüksége van a biztonságra, a kiszámíthatóságra. A világos szabályrendszerre, de azon belül egy kis mozgástérre is. Ha meghagyják neki ezt a szabadságot, akkor elhiszi, hogy értékes. Bátorság, nyitottság, kezdeményezőkészség. Ezt nyerheti.

Teljesítőképesség (6-11 év)

Iskolakötelesség: a teljesítménykényszer kora. A kortársak között pedig tiszteletet kell kiérdemelni. Ebben az időszakban tapasztalja meg a kisiskolás, milyen elvárásoknak kell megfelelnie, mire képes ő maga, mihez van kedve, és hogyan érzi jól magát. Hogyan lehet kitartó, hogyan erősítheti az akaratát, hogyan növelheti a koncentrációt. Az érdekes tárgyak mellett ott vannak az unalmasak is. Van, ami jobban megy, van, ami kevésbé. Miben kell a segítség? A szülő most kapja az első mérhető visszajelzést arról, hogy a kortársakhoz képest milyen kvalitásokkal rendelkezik a gyermeke, akit eddig mindenki csak dicsért. Akiben a jövőt látja, és a legjobbat szánja neki. Mi az erőssége, de miben szorul egy kis támogatásra, segítségre.

valóság elkenése, a rossz jegyekért a tanár és a körülmények hibáztatása, a felelősség áthárítása ugyanúgy tévútra visz, mint a sorozatos kritika, az elégedetlenség. A lényeg az, hogy fenntartsuk a tudásszomját, a kíváncsiságát. És segítsük abban, hogy sikerélménye legyen. A többi már megy magától. Értékeljük, ha igyekszik, ha önmagához képest javul a teljesítménye. Siker az is, ha megtalálja a helyét az osztályban. Emellett pedig megtapasztalja az elmerülés, elmélyedés örömét, lehetőséget kap a kibontakozásra. Az önbizalom-építésnek egy rendkívül fontos szakasza kezdődik ezzel. Az írás pedig elkezd alakulni, formálódni saját egyéniségük, temperamentumuk szerint, egyértelmű a normától való eltérés. (8 éves fiú írása)

Identitás(12-20)

Elkezdődik a leválás a szülőkről (ha hagyják), megkezdődnek a folyamatos harcok. Az identitás keresésének ideje ez. A szülők által előirányzott értékrenddel mennyiben tud azonosulni ezentúl? Mi az, amit magáénak fog vallani a továbbiak-

szeretne követni? Hogyan találja meg önmagát anélkül, hogy másokat utánozna, alárendelődne a szülői, társadalmi, kortárs elvárásoknak? Kikhez tartozik? Kik a barátai? Mit kell tenni, hogy elfogadják? Hogyan védheti meg magát? Hogyan érdemelhet ki tiszteletet? Azt tartják, hogy a nevelés nagyjából a kamaszkorig tart. Aztán el kell engedni a gyereket. Hadd próbálkozzon, hadd szárnyaljon. Szavakba nem önthető, milyen nehéz ez. Az nem baj, hogy nem akar már a szócsövünk lenni. Ha kritikusabban kezdi szemlélni a szüleit. Ha át akarja lépni a határokat, ha szabadságra vágyik – mert közben szomjazza a kitartó, elfogadó szeretetet is. (Még ha esetleg leplezni is próbálja.) Úgy tesz, mintha…, de közben igenis számít a szavunk. Igenis számít a példamutatásunk. Ha megfelelő alapot teremtettünk eddig, ha megvan a befogadó-elfogadó közeg, az empátia, akkor vissza fog térni. Egy szinte új ember, akire rá se ismerünk. Felnőtt. Ennek a korszaknak az írásképe nagyon változó. A kamaszkori feszültség- és szorongásjegyek mellett sokszor jelenik meg az élménytöbblet iránti vágy, az egyénieskedő formák, a díszítettség, a feltűnő díszek, amik aztán a korszak végére letisztulnak.

161

Intimitás (18-kb.25 éves)

A fiatal felnőtt feladata az elköteleződés, felelősségvállalás. Megtalálni a helyünket a társadalomban, a munkánkban - mindeközben tartalmas és mély baráti viszonyokat ápolni. Kiválasztani a társunkat, akivel képesek leszünk intim, meghitt, bensőséges viszonyt kialakítani. Nagy döntéseket meghozni, elköteleződni valaki mellett. Ebben a korszakban – jó esetben – kialakul az egyéni, enyhén szabálytalan, túlzásoktól mentes, lendületes írás.

Sok krízis érhet bennünket. Aztán egy nagy törés: Kirepültek a gyerekek, mihez kezdek ezután? A korszak végére pedig: Kiüresedés, az értéktelenség érzése, félelem az öregedéstől, az életminőség romlásától, félelem a betegségektől.

Az élet második felében szaporodnak a veszteségek, elveszítünk barátokat, családtagokat, a lehetőségeink beszűkülnek. Egyre több a korlát, csökkennek a képességeink.

Alkotóképesség (kb. 65 éves korig)

Elég nagy időintervallum, sok minden belefér. Gyereknevelés, felelősségvállalás, önmegvalósítás, karrier, emancipáció, kiszámíthatóság, stagnálás, nyugalom, nőknél visszatérés a munkaerőpiacra gyerekvállalás után.

8. Integritás (időskor)

Számadás, visszatekintés. Megfelelően éltem az életemet? Mit bántam meg? Helyre tudok hozni még dolgokat? Szükség van-e még rám? Nem vagyok teher a környezetem számára? Hogy bírom ki, ha egyedül maradok? Rászorulok majd másra? Megfigyelhető, hogy az idősödő emberek jó része igényli, hogy áttekintse az életútját, igényli, hogy személyes sorsát egy magasabb rendű értelmezési keretbe illessze. A spiritualitás felé fordulás megnyugvást jelenthet, erőt adhat: értelmezi az életutat, felkészít a távozásra.

Mégis azt látjuk, hogy az öregedésnek nem velejárója az életkilátások romlása feletti kesergés, a depreszszió. Hogy lehet ez? Miben mutatkozik meg a bölcsesség?

162 Fejlődés egy életen át
Nyomot hagytunk a világban.

A pedagógusok szakmai fejlődése

A pedagógiai munka rendkívül összetett. A frissdiplomával rendelkezőket bedobják a mélyvízbe, az első évben tudatosul, mit is jelent a gyakorlatban pedagógusnak lenni. Komoly munka az első években az elméletben tanultak gyakorlati megvalósítása. Minden óra kihívás, minden órára felkészülten kell menni és mindent aztán az adott naphoz, a diákok nyitottságához, befogadó-készségéhez, fáradtságához kell igazítani.

A gyerekek teljesítménye nagyon hullámzó. Elég egy hirtelen jött melegfront, a közelgő szalagavató izgalma, az őszi szünet utáni ritmusvesztés – és máris újra kell tervezni mindent. Közben be is kell hozni a lemaradást. Emellett a pedagógusnak be kell illeszkednie az intézménybe, egy tanári kar részévé kell válnia. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ez a szakmai közeg rendkívül inspiráló. Hihetetlenül sokat lehet fejlődni tapasztalt és segítőkész közegben. A pedagógus pálya első éveiben legalább annyit tanulunk, mint a képzés ideje alatt - ez biztos. A főiskola/egyetem megadja az elméleti alapot, a megvalósítást azonban magunknak kell kitapasztalni. A pályakezdő pedagógus önreflexióját nagyban segíthetik a külső – diákoktól, vezetőtanároktól, mentortanároktól, csoporttársaktól érkező – visszajelzések és ezek közös értelmezése.

Mit tehetünk a folyamatos szakmai fejlődésért?

Milyen célok, feladatok állnak előttünk?

> a cél az eredményesség javítása legyen

> magunk vagyunk a felelősek a döntéseinkért

> folyamatban gondolkodjunk

> az egyenletes, kitartó felkészülés elengedhetetlen

> egymástól tanulhatunk a legtöbbet

> törekedjünk a változatosságra módszertani szempontból

> tudatosítsuk, hogy mi a tanítás célja (a tananyag átadásán túl)

> időről időre értékeljük a munkánkat

> lehetőség szerint használjunk digitális módszereket

> a differenciált oktatás megvalósításakor fokozottan figyeljünk arra, hogy az egyéni támogatás mellett a többségre is megfelelő figyelmet fordítsunk

> a kollégákkal való együttműködést mindig tekintsük alapnak: nem vetélytársak vagyunk

> a stresszt, a konfliktusokat higgadtan beszéljük meg mind a szülőkkel, mind a vezetőséggel (a konfliktusok feloldásában rendkívül sokat segíthetnek tapasztaltabb kollégáink)

> a jó tanítvány-tanár kapcsolat alapja legyen a motiváló légkör, a diákok tisztelete, partnernek tekintése

> a kötelező továbbképzéseken túl olvassunk, tájékozódjunk, gyűjtsünk ötleteket

> ismerjük meg a diákjainkat (családi hátterüket, hobbijaikat, iskolán kívüli elfoglaltságaikat)

> ne féljünk segítséget kérni szakmai csoportoktól, kollégáktól

> ne féljünk beismerni a hibáinkat: nem vagyunk tévedhetetlenek

> fejlesszük az empátiát

> lássuk be a korlátainkat

> osszuk be az energiáinkat, igyekezzünk betartani a határidőket, ne hagyjuk feltorlódni a dolgozatjavítást

> igyekezzünk a gyerekek teljesítményét objektíven megítélni

163
A pedagógusok szakmai fejlődése
Tettre készen
Mindenkinek lelkes, folyamatos fejlődést, kitartó munkát az elkövetkező tanévre! Írta: Pintérné Mirza Anna

A lexikális tudás védelmében

Sok a tananyag, felesleges annyit magolni – halljuk egyre gyakrabban. Van benne igazság… Változnak az igények, elvárások: az okostelefonok világában csökken a lexikális tudás szerepe, helyette egész más kompetenciákra fókuszálnak a munkaerő-kiválasztásban.

Akkor felesleges jól teljesíteni az iskolában? Ha nem is a kitűnőkből lesznek a sikeres emberek?

A tanár is szeretne az elvárásoknak megfelelni. Úgy felkészíteni a gyerekeket, ahogy a középiskolai központi felvételi követelményei megkívánják. Meg aztán az érettségin magas pontszámot érjen el, tudja a szükséges tényanyagot. Dohogunk, elégedetlenkedünk, de aztán mégiscsak tesszük a dolgunkat – lehetőségeinkhez mérten. Ki mennyire tudja frissen, érzékletesen, érdekesen tálalni a SOKAT. Az általános iskolák pedig – körzetességük okán – nagyon is vegyes képességű, szorgalmú gyerekeket fogadnak be. Egy szintre hozni őket lehetetlen. Mindent megtanítani az órákon szintén az. Influenza-járvány idején a tananyaggal rendesen haladni képtelenség. Az 5. óra után meg minden már csak küzdelem…

Nem marad más, mint a remény: hátha a gyerek délután pótolja, amit nap közben nem tett meg. Hátha otthon összeszedi magát és gyakorol. (Este, a szakkör után persze.) Hátha a szülők még leülnek vele… Így marad a lehetőség: a házi feladat. Házi feladat, a nemszeretem.

Az iskolarendszer egyelőre nem idomul a társadalmi változásokhoz. Mind a mai napig az értelmi intelligenciát méri. Azt a diákot jutalmazzuk jó érdemjegyekkel, aki szépen tudja magát kifejezni, logikus a gondolkodása és jól számol. A többi képességre kevesebb figyelem jut. A jó pedagógus azonban tudja, hogy az értékes embert nem a kitűnő bizonyítványa alapján ismerjük fel.

A többszörös intelligencia elmélete Howard Gardner nevéhez fűződik. A Harvard Egyetem pszichológia- és pedagógiaprofesszora szerint nyolc, egymástól jól elkülöníthető intelligencia létezik:

1. Nyelvi-verbális

2. Logikai-matematikai

3. Képi-térbeli

4. Testi-mozgásos

5. Zenei

6. Természeti

7. Társas (interperszonális)

8. Személyes (intraperszonális, önismereti)

Akkor hogyan viszonyuljunk a követelményrendszerhez? Én próbálom a jelenlegi helyzet pozitív oldalát nézni. A szülőknek, diákoknak elmagyarázni, hogy többről van szó, mint érdektelen, felesleges dolgok magolásáról. Mert arra igenis szükség van, hogy a fiatal megtanuljon tanulni. Nem feltétlenül az számít, hogy mit memorizál a gyerek, hanem hogy fejlesszük az önfegyelmet, felelősségérzetet, kitartást. A tanulás, olvasás ehhez egy jó eszköz.

Miért kell unalmas dolgokat tanulnunk, Tanárnő/Tanár Úr? – halljuk elég sokszor…

• Kell, mert meg kell tanulnunk feszegetni a határainkat.

• Küzdeni, kitartónak lenni.

• Gondolkodni, az információkat rendszerezni – hasznosítani. Ez nem a hallottak megismétléséről szól.

• Meg kell tanulnunk a problémákat önállóan megoldani.

• Mérlegelni, véleményt formálni, saját értékrendet kialakítani.

• Jó, ha tudunk egyet s mást a világban működő törvényszerűségekről, a testünkről, a múltban elkövetett emberi hibákról, az anyagi világon túlmutató értékekről…

164
A lexikális tudás védelmében
Tettre készen Írta: Pintérné Mirza Anna

Hozzátéve azt, hogy a tanár és a szülő közösen, együttműködve a többi intelligenciaterületre is figyelmet kell, hogy fordítson. Az iskola megadhatja a kezdő löketet, de nagyon sok múlik a pedagógus odaadásán és a szülőn is.

Világunk egyre individualizáltabb. Fontos az egyéniség, az egyediség, a véleményünk kifejezése, de nem mindegy, hogyan. A diákok érzelmi intelligenciájának a fejlesztése éppúgy társadalmi érdek, mint az esélyegyenlőség megteremtése.

Az iskola az a terep, ahol a diák közösségben tapasztalhatja meg, hogy az önkifejezésnek azok a formái elfogadhatóak, amiket megfelelően kommunikálnak. Nem az a bátor, aki „mindig (akár kíméletlenül is) megmondja a véleményét, vállalja önmagát” – ahogy azt sokszor hallani valóságshow szereplőktől. Hanem aki tud őszinte lenni, képes megfelelő bátorsággal kiállni a saját és mások igazáért egyaránt. És tud hallgatni, ha kell. Egyénieskedés helyett alkalmazkodni, közösen dolgozni, tisztelettel és alázattal megnyilvánulni, és a közösség akaratának is meghajolni. Tanórákon nagy figyelmet kell szentelni tehát a társas és személyes IQ fejlesztésének. Ez lelkiismereti feladatunk. Azt hiszem, pedagógusként akkor tehetünk legtöbbet a gyerekért, ha erősítjük benne azt, hogy nem kell mindenben jónak lennie. Nem csak a fő tárgyak jegyei alapján ítéljük meg őt. Elég, ha dolgozik, igyekszik: nem adja fel. Az életben is erre a kitartásra lesz majd szüksége.

Én minden szülőt arra biztatok, hogy ne az érdemjegyeken keresztül ítélje meg a gyereke előmenetelét, hanem adjon neki olyan lehetőségeket, amik az ő egyéni képességeihez, érdeklődéséhez igazodnak. Ki tudja, melyik úton elindulva tud majd megállapodni és milyen munka teszi majd őt elégedetté.

A tanulás, magolás nagyon is fejleszt. Azonban azt is észre kell venni, hogy egyre kevésbé ezen keresztül kellene értékelni. A diákokat más aspektusból is nézhetnénk. Nem csak a kitűnőt és a jó sportolót jutalmazni év végén. Mert bizony az iskolában tanultak jó része elfelejtődik. Az élmények, sikerek, tanulási módszerek, érdeklődési körök bevésődnek egy életre. De a törökellenes harcok helyszínei, évszámai már nem biztos. Gondoljunk csak arra, hogy mi magunk is néhány év kihagyás után – elég ehhez pár gyesen töltött év – úgy érezzük, hogy a tudásunk nem elhanyagolható része mintha kiesett volna. A szeptemberi újrakezdéshez pedig elő kell venni a régi jegyzeteinket, előhozni a passzívból ismét, ami lekerült. Ugye, hogy még mi magunk is csomó dolgot újra és újra meg kell, hogy tanuljunk? Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, nekem Puskin Anyeginja (is) folyton kiesik, annyira távol áll tőlem. Már 7 éve nem vettem elő, attól tartok, újraolvasás lesz belőle… megint!

168 I Mit tehetek én a környezetemért? 169 I Ősszel is fitten, üdén 170 I Jó evő gyerekek 174 I 1800 nap alatt a Föld körül Életmód fotó: pixabay.com

Aklímaváltozás, a környezetszennyezés már nem csak iskolai tananyag, hanem kézzel fogható veszélyforrás. Kezdhetünk komolyan aggódni, mit hagyunk örökül gyermekeinkre. Sokan mondják, hogy ááá, én egyedül mit tehetnék?

Mit tehetek én a környezetemért?

Kis fogyasztó vagyok, nem számít egy ember. Ez nem igaz. Egy ember is számít. Gondoljuk át, hogy egy kis odafigyeléssel mennyit tehetek én. Meg a családom. Összeírtunk néhány apróságot, amivel mi magunk is hozzájárulhatunk, hogy élhető maradjon a Föld. Ugye, hogy nem is nagy dolgok? Annyit tegyünk meg, amennyit tudunk.

Használj újratölthető elemeket.

Nyomtass minél kevesebbet, intézd a dolgaidat elektronikusan, ne kérj nyomtatott csekket.

Csökkentsd a húsfogyasztásodat, nem kell minden étkezésnek húsosnak lennie. Sőt, akár húsmentes napokat is beiktathatsz.

Használj minél kevesebb bőrből készült terméket: a pénztárca, táska, hátizsák, öv lehet textilből is.

Ha állati eredetű terméket vásárolsz, lehetőleg kíméletesen tartott, háztáji állatok húsát, tejét, tojását vedd meg.

Fogyassz kevesebb tejterméket.

Vásárolj kevesebbet azokból az élelmiszerekből, amiket a világ másik tájáról kell ide szállítani (pl. kesudió, avokádó, mangó, ananász stb.)

A hűtőt legalább 10 cm-re told el a faltól.

Ne pazarold az ételt, a maradékot használd fel vagy adományozd rászorulóknak (pl. országszerte sok Enni adok doboz van kihelyezve).

Használj kevesebb vizet: zuhanyozz, ne mosogass folyó vízzel, ne öblítsd a wc-det teljes tartállyal.

A kapszulás kávéfőzőhöz vásárolj újratölthető alumínium vagy műanyag kapszulát.

Vásárolj helyi termékeket, magyar zöldséget-gyümölcsöt.

Használj takarékos izzót.

Ne fűtsd nagyon melegre a lakást.

Sétálj, biciklizz, használd a tömegközlekedést.

Külföldi utazás helyett járd végig Magyarországot.

168 168 Mit tehetek én a környezetemért?
1.
2.
3. 4. 5. 6. 7. 8.
9.
13. 14. 15.
10. 11. 12.
16.
Életmód

Ősszel is fitten, üdén Életmód

Aborongós őszi napok közeledtével, a téli időjárás felé haladva, ahogy a táj csupaszodik, mi is kezdünk egyre rétegesebben öltözködni. Sokan, ha csak tehetik, a változékony időjárás elől a meleg szobába visszahúzódva várják a tavasz beköszöntét. Jellemzően lehangoltabbá, fáradékonyabbá válunk, ami bizony nem járul hozzá immunrendszerünk megerősödéséhez sem. Ebben az időszakban hajlamosabbak vagyunk a fertőzésekre is, így nő a megbetegedések száma, amit néhány egyszerű praktikával akár csökkenthetnénk is.

Tippek a hidegebb időkre

Kézmosás

Ebben az időszakban hemzsegnek igazán a kórokozók a tömegközlekedési eszközökön, iskolákban, óvodákban, munkahelyen. Egy egyszerű baráti köszönés következtében is továbbadhatjuk és megkaphatjuk a vírusokat, így amint lehetőségünk adódik, ne feledkezzünk meg a kézmosásról.

Meleg leves

Talán a legismertebb praktika, hogy a hidegebb idő beköszöntével a nyers ételeket (amik eddig hűtöttek) ilyenkor egy meleg, tartalmas hús vagy zöldséglevesre cseréljük a meghűlés elkerülése érdekében. Mindemellett fontos, hogy étkezésünkben rendszer legyen, amivel hozzájárulhatunk napi életvitelünk stabilitásához.

Ősszel is fitten, üdén

Vitamin, ásványi anyagok

A legáltalánosabb a vas és C-vitamin szükséglet.

Folyadékbevitel

Sokan lehangoltabbá válunk az ősz közeledtével, amit nem feltétlenül csak a rövidebb, sötétebb nappaloknak tudhatunk be, hanem sok esetben a nyári, bőséges folyadékfogyasztásunk hirtelen visszaesésének. Az elegendő folyadékbevitel ilyenkor is nélkülözhetetlen, a fejfájás, a fáradékonyság, rossz közérzet elkerülése érdekében. Mindemellett egy bögre forró gyömbérteával vagy meleg zöldségitallal segíthetünk megakadályozni a kórokozók megtelepedését nyálkahártyánkon.

Sport

A zord időjárás beköszöntével jóval kevesebben választják a kinti sportokat. A szervezetnek viszont ezt követően is szüksége van a friss levegőre. A körülményekhez való alkalmazkodással pl.: Ne izzadjunk! Derekunkat, tarkónkat védjük a hidegtől, mértékletességgel és rendszerességgel könnyen hozzászokhat légzőszervünk is a hidegebb levegőhöz.

Pihenés

Ugyanakkor ne feszítsük túl a határainkat se. Fontos elegendő időt szánnunk arra, hogy kipihenjük magunkat. Ellenkező esetben immunrendszerünk könnyebben legyengülhet.

Váltózuhany

Serkenthetjük vérkeringésünket, ha a zuhanyzást meleg vízzel kezdjük, majd hideg vízre váltunk, ahogy a lábainktól felfele haladunk. Ezt többször megismételve - hideg vízzel zárva a zuhanyzást – garantáltan

növelhetjük szervezetünk ellenálló képességét.

Szauna

Szintén a vérkeringésre gyakorolt hatása miatt ajánlott. Mindemellett segíti a méregtelenítést és bőrünknek is jót tesz.

Tudtad e?

Egy Dél-Szibériai óvodában alkalmazott módszer és orvosok által elfogadott tény, hogy a gyerekek egészségesebbek lesznek, ha fürdőruhában futkosnak és fürdenek a hóban.

169

Csoki, chips, üdítő, rántott hús és sült krumpli –napjainkban nem ritka, hogy nagyjából ilyen ételekre korlátozódik sok gyerek étrendje, és alapvetően egyre többet hangzik el a válogatós jelző is. Mindezzel párhuzamosan mind több nemcsak a túlsúlyos és elhízott, de akár az evészavaros kiskorú is. Az elmúlt néhány évtizedben ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek életmódjában is nagyon félrecsúszott valami, így itt az ideje változtatni ezen az irányon – hogy ne a most felnövekvő generáció legyen az első, aki kevesebb ideig és rosszabb életminőségben él, mint a szülei, és akiknek csupa stressz maga az étkezés. A jó hír, hogy sokat tehetünk értük és azért, hogy egy egészségesebb viszonyt alakíthassanak ki az egészséges életmóddal, és nyitottak legyenek az izgalmas és új ételekre.

Jó evő gyerekek

A csigától a krokodilpástétomig:

tippek a jó evő bátor gasztrofelfedezők neveléséhez

Néhány évtizeddel ezelőtt, a ’90-es években nemcsak a saját emlékeim, de a statisztikák szerint is alig volt túlsúlyos vagy elhízott gyermek – évfolyamonként talán 1-1. Ugyanígy ritkaság volt bármiféle érzékenység, allergia. És igazából a válogatósság sem volt gyakori, főleg az ezt megelőző évtizedekben, amikor egyszerűen nem volt lehetőség válogatni: a gyerekek mindig azt ették, amit a család, nem volt B, C opció és külön gyerekétel.

Aztán megtörtént a rendszerváltás, megjelent egyre több nyugati márka, amelyek között mind több és több volt a kisbabát, gyereket célzó termék. Megjelentek a gyerekmenük, megérkezett a McDonald’s és a Happy Meal, még több és több ultrafeldolgozott késztermék lepte el a

boltok polcait, minket – gyerekeket, akik pár évtizeddel később szintén lassan szülőkké válnak – pedig az egyre agresszívebb ételipari marketing ér el mindenhol.

Azonban hiába érhető el egyre több információ arról, hogy mi az egészséges életmód, és hogy mit kellene ennie a gyerekeknek, valahogy egyre inkább kicsúszik az irányítás a kezünkből, és egyre több problémája van minden generációnak az étkezéssel. A szülők küzdenek a „válogatós” gyerekekkel, akikkel nem lehet beülni egy étterembe vagy elutazni, mivel „úgysem eszik meg semmit”, és otthon is felesleges lenne főzni, mert egyrészt idő, másrészt meg már igény sincs rá. Az asztal körül állóháború alakul ki a családban.

170
Jó evő gyerekek
Életmód

Stressz helyett lehetne öröm és élmény

Pedig a kisbabák nem születnek válogatósnak – féléves kortól kb. egy, másfél éves korig mindenre is nyitottak (ha más nem, negyedik, nyolcadik kínálásra meg fogják kóstolni), az explorációs és fejlődési vágy hajtja őket. Persze ehhez szükséges egy pozitív, támogató környezet, amelyben a babát hagyjuk önállóan felfedezni, ismerkedni az izgalmas, „felnőttes” ételekkel, különböző textúrákkal, és lehetőleg a kezdetektől a kiegyensúlyozott családi étkezésekbe vonjuk be – a külön nekik gyártott pürékkel külön időpontokban történő etetés helyett. Ebben nagy segítségünkre lehet a BLW, a Baby Led Weaning, azaz a falatkás hozzátáplálás, amely bizonyítottan jó alapokat fektethet le a válogatósság megelőzésével kapcsolatosan is. Nem véletlen megy el már egyre több más nemzeti hozzátáplálási ajánlás ebbe az irányba.

Nagy evő kisbabából válogatós kisgyerek

Másfél-kétéves kor körül sokan tapasztalják, hogy az addig lelkesen kóstolgató kisbaba egyre elutasítóbb főleg az új, de akár az addig kedvelt ételekkel is. Sajnos a legtöbben ilyenkor szoktak belecsúszni abba a hibába, hogy elkezdik saját maguk néhány „gyerekkedvencre” beszűkíteni az ételrepertoárt, és beadni a derekukat az „én ezt nem szeretem”felkiáltású érzelmi viharoknak. Nem túl meglepő módon így pár hónap alatt eljutunk oda, hogy a gyerek tényleg csak ezeket fogja megenni – hiszen megtanulta, hogy egy kis sírással ezt könnyen elérheti.

Azonban ha ebben a periódusban is csak néhány alapszabályt betartunk, akkor sokkal egyszerűbben és gyorsabban fog átmenni az egyébként normális életkori sajátosságként megjelenő válogatósság, amely nem fog aztán maradandó személyiségjeggyé válni (és így velünk maradni az iskolás korra is).

DOR: Division of Responsibility in Feeding, azaz a Felelősségmegosztás a gyermektáplálásban

Az Ellyn Satter által alkotott módszer lényege, hogy mindenkinek megvan a maga felelősségi köre, amelyet fontos tiszteletben tartani. A szülőé az, hogy MIT, MIKOR és HOL kínál, a gyereké pedig az, hogy ebből elfogad-e BÁRMIT, és ha igen, MENYNYIT. Amikor ez az érzékeny rendszer felborul, akkor jelennek meg a különböző táplálási problémák, mint például a válogatósság. Gyakori példája, hogy amikor a szülő akarja meghatározni, hogy mit és mennyit egyen meg a gyerek (nyomásgyakorlás, lásd következő pont), vagy pedig a gyerek veszi át a szülői felelősségi köröket és kezdi el meghatározni, hogy mikor és mit egyen (kívánságműsor, random nasika itt, random gyümölcslé ott).

171
Jó evő gyerekek

Nincs nyomásgyakorlás, trükközés

Ahol megjeleni a nyomásgyakorlás (és ezáltal félrecsúszik a DOR), ott hosszú távon biztos, hogy valamilyen probléma elő fog jönni. Rövid távon néha hatásosnak tűnhetnek az olyan klasszikus örökölt evésminták által hozott mondatok mint az

„Addig nem állsz fel az asztaltól, amíg mindent meg nem eszel.”

„Csak akkor van édesség, ha megetted a főzeléket.”

„A jó malom mindent megőröl.”

„Naaa, csak egy falatot, a kedvemért, neked csináltam!”

„Egyél meg mindent, Afrikában éheznek.”

„Neeeeem, nincs benne cukkini.” (miközben van, azaz zöldségek elrejtése)

Sajnos ezek mind-mind a nyomásgyakorlás olyan eszközei, amelyek nem segítenek abban, hogy a gyerekek megtanuljanak hallgatni a saját belső éhség-teltségérzéseikre, és hosszú távon csak meggyűlöltetik mind az evést, mind pedig az adott erőltetett alapanyagot…a jutalomfalatok és édességek pedig felértékelődnek, azaz fordított hatást érünk csak el velük.

Példamutatás

Azaz a jó evő gyerek a jó evő felnőttekkel kezdődik. Ez viszont bőven túlmutat azon, hogy nagyrészt kiegyensúlyozottan, egészségtudatosan étkezünk, illetve az azért magától értetődő, hogy ha minket nem lát minden nap zöldséget, gyümölcsöt enni a gyerek, akkor ő sem fog. Azonban legalább olyan fontos, ha nem fontosabb a saját viszonyunk az étkezéshez, hiszen nemcsak ételt, de attitűdöt is átadunk a gyerekeknek. Ha mi magunk folyamatosan szigorú diétákon vagyunk, egy stressz és nyűg enni, akkor érdemes lehet átgondolni, hogy milyen mintákat hoztunk – és hogy milyeneket adunk mi magunk is át.

Családi étkezések és étkek

Sajnos napjainkban egyre kevesebb idő jut a közös családi étkezésekre a megterített asztalnál, pedig nemcsak az egészséges életmód kialakításában fontos, de bizony még az iskolai előmenetelt is befolyásolhatják a közös családi étkezések - jobban teljesítenek azok, akik többször esznek együtt a családjukkal. Érdemes rá időt és energiát fordítani, mert megtérül. Ahogy a franciák vallják (akik híresek a jó evő gyerekek neveléséről): legyen az étkezőasztal a legboldogabb hely a lakásban. Legyen öröm és élmény leülni a nap elején és végén együtt.

Nincs tiltás, nincs minősítés

A csoki nem rossz, a jégkrém nem bűn és a sült krumpli kecsappal sem tiltólistás. Ezek mind lehetnek részei a kiegyensúlyozott és változatos, alapvetően tápláló étrendnek – alkalmanként élvezve őket, minősítés és kommentek nélkül. Fontos, hogy ne vesszünk el a tápanyagokban és ne görcsöljünk a szuperegészséges étrenden, helyette inkább a kiegyensúlyozottságot, élvezhetőséget, fenntarthatóságot tartsuk szem előtt.

Gasztrokalandokk a Föld körül: csiga, krokodil, impala és articsóka

A mi fiunk most öt éves, akinek cseperedésével folyamatosan változott és gyarapodott a szakmai érdeklődésem és tudásom, és akinek köszönhetően elmélyedhettem a gyermektáplálás pszichológiájában is. Mi személy szerint a fentieket tartottuk szem előtt a kulináris nevelésében, így lehet, hogy tényleg minden életkorban élmény volt vele az étkezés, akár otthon, akár étteremben, akár pedig az utazásaink során Iraktól Dél-Afrikán át Belize-ig. A közös gasztrokalandok olyan élmények, amelyek egy életre összekötnek minket – a cinkos összekacsintás, hogy igen, ezt is kipróbáltuk együtt, és hogy a világ minden pontján találunk olyasmit, amit meg tudunk enni, így például:

• 1 évesen articsókát Rómában

• 1,5 évesen humuszt és falafelt Jordániában

• 3,5 évesen krokodilt, impalát és struccot Dél-Afrikában

• 4 évesen csigát Párizsban

• 4,5 évesen frissen fogott kagylópéniszt Belize-ben

Persze ezek extrémnek mondható példák, ezeknél sokkal fontosabb azt tudni és megtapasztalni, hogy tényleg keveredjünk akárhova, a fiunk (legtöbbször) ugyanolyan lelkesen fogja megenni a brokkolipesztós tésztát, a lilakáposztás rizottót, a garnélás-csicseriborsós curryt és a 80% étcsokit, mint a hamburgert, a sült krumplit vagy a jégkrémet. Sehol nem kell izgulnunk, hogy mit fog enni, hiszen egyszerű: hát azt, amit mi! A lényeg, hogy a fenti néhány alapelvre figyelve igen jó eséllyel tudunk segíteni a gyerekeknek, hogy meg tudjanak tanulni megkedvelni mindenféle ételt, alapanyagot. Hála a munkámnak (és így akár a legfrissebb kutatásoknak, akár a több száz családdal folytatott konzultációnak) nemcsak hiszem, de sziklaszilárdan tudom is, hogy az elmúlt évtizedekben félresiklott gyakorlatokat minden életkorban egy kis odafigyeléssel, energiával vissza lehet terelni arra a vágányra, ami az élménydús és élvehető közös gasztrofelfedezések felé, na meg persze a zöldségeket, gyümölcsöket lelkesen majszoló gyerekek felé visz. Erre a vonatra sosem késő felszállni, hiszen a következő generáció egészsége a tét, amire a legnagyobb hatással azok a döntések vannak, amelyeket mi hozunk meg ma.

173 Jó evő gyerekek
Sablonmentes.hu Falatkaforradalom.hu
Instagram: timeakittiokos

1800 nap alatt a Föld körül:

Mielőtt Guatemalában megfogant a fiunk, sokan azt mondták: „most utazzatok, mert később (gyerekkel) nem fogtok!”. Mi viszont nem hallgattunk rájuk, sőt: éppen a gyerekünk miatt folytattunk ugyanolyan lelkesen a világ felfedezését, és ma már Világjáró Családként ismerhetnek sokan minket, akik az elmúlt 5 év alatt már közel 50 országban jártak hármasban, amelyek által rengeteget tanultunk és taníthattunk együtt és egymásnak a világról.

Szeretünk utazni és felfedezni dolgokat. Sokan vagyunk így ezzel, mindenkinek megvan a maga nyaralása, de mi talán egy kicsit máshogy csináljuk. Mindketten elsőgenerációs értelmiségiek vagyunk, és a szüleinktől azt az útravalót kaptuk, hogy tanuljunk, mert a tanulással többek lehetünk, kinyílhat az a világ, amit ők nem ismernek.

Szerencsések voltunk, mert mindketten tudtunk és akartunk, szeretünk is tanulni. Az élet egymás mellé sodort minket és elkezdtünk közösen utazni. Utazni jó, mert az egy folyamatos tanulás, egy folyamatos fejlődés. Megszületett gyermekünk, és nem adtuk fel, mentünk tovább –pont miatta, hogy ő is minél többet láthasson és érthessen a világból, hogy minél nyitottabb lehessen a sokszínűségére.

Romolustól Zeuszig, a Bibliától a Koránig

Eljutottunk Rómába például, ahol rögtön az iskolában tanult dolgokat meséltük az egyéves fiunknak. A város maga az élő történelem és ismerős volt egy kicsit, mert tanultunk róla. A Római Birodalom az európai kultúra szerves része, és elakadt a lélegzetünk a többezer éves romokon. Meséltük fiunknak, még úgy is, hogy tudtuk, hogy egy évesen nem érti, de nem is ez a lényeg, hanem a világ iránti lelkesedés és kíváncsiság, és ezt nem lehet elég korán elkezdeni.

Egy lakóautós roadtrip során jártunk Görögországban is, ahol az Olümposz lábánál meséltünk Zeuszról és az istenekről. Akkor 3 éves fiunk sokat kérdezett és a mai napig, ha meglát egy magasabb hegyet, eszébe jut Zeusz és Herkules – ott laknak fent az istenek, mondja sokszor. Felfedezhettük Tunéziát is, ahol Karthágó romjainál ismét a Római Birodalomról meséltünk, és El Jem városában pedig gladiátorosat játszottunk az amfiteátrumban. Egyiptom sem maradhatott ki az országok közöl, ahol a piramisok mellett a fáraókról meséltünk. Ha valaki megkérdezi Poldit, hol alszanak a fáraók, egyből rávágja: a piramisokban! Micsoda hatalmas, titokzatos építmények! A mai napig csak találgatjuk az építésének a módját.

174
1800 nap alatt a Föld körül
Életmód
a kiművelt emberfők és az utazás kapcsolata

De ennél bizony sokkal bátrabbak is voltunk, hiszen elutaztunk Libanonba. Büblosz az egyik legrégebb óta lakott város, amiről a Biblia kapta a nevét. Itt beszélgettünk a föníciaiakról, a hajózásról. Eljutottunk Türoszba, ahol Európé született, akit aztán Zeusz bika képében ragadott el. Meglátogattuk a Hezbollah által kézben tartott Baalbeket, ahol az egyik legépebben maradt római templomot, Bacchus-templomát használtuk játszótérnek. Ámultunk a szépségétől, azt viszont felfogni sem tudtuk, hogy ez a helyen korábban is szakrális épületek voltak és a római templomok alapjai 5000 évesek és a piramisoknál nagyobb kövekből épültek – ma pedig egy iszlám csoport uralma alatt található. A kézzel fogható történelem!

Szavannák, fekete nők…

Jártunk együtt Dél-Afrikában egy tetősátras autóval, ahol a szavannákról, zsiráfokról, elefántokról, oroszlánokról meséltünk – biológia és földrajz testközelből. Meglepődve tapasztalta, hogy ott az emberek színe teljesen más, de kedvesek vele és mosolyognak rá. Láttunk Costa Ricában köderdőt, lajhárt, majmot, kígyót. Jártunk vulkánoknál, havas hegycsúcsokon, vízeséseknél. Hómobiloztunk együtt Csontváry cédrusainál, megnéztük utána a híres magyar festő képeit –ez a bácsi itt és erről festette ezeket a szép alkotásokat! Látott mérhetetlen szegénységet és óriási felhőkarcolókat a fényűzés központjában, Dubajban. Mentünk, megyünk vele is, mert a világ sokszínű és jó látni, tapasztalni és érezni.

Gilgames és Ábrahám

nyomában: mezopotámiai kalandok

Aztán ez még nem volt elég, vettünk egy levegőt és hármasban elutaztunk Irakba. Hogy miért? Mert ott élt Ábrahám, akit három vallás is a sajátjának tekint, mert ott van Babilon, amelynek az oroszlánjáról készült kép élénken él emlékezetünkben.

Láthattuk Mezopotámiát, találkozhattunk sumérekkel, akik még mindig egy lápos területen élnek, amiről sokan gondolják, hogy ez lehetett az Édenkert.

Megnéztük Bábel-tornyának a romjait és eljutottuk Urukba, ahol az első írásos emléket találták, ahová csak fegyveres kísérettel mehettünk be, mert a föld tele van sokezeréves agyagtáblákkal, ami tényleg ott feküdt a sárban. Kivettük, nézegettük az ékírást, aztán visszatettük. Itt élt Gilgames.

175

Ott álltunk és a szívünk mélyéig meg voltunk hatódva. Miért? Azért, mert tudtuk, hogy hol vagyunk, mert értettük a hely varázsát - azért, mert tanultunk róla. Mert voltak olyan tanárok, akik foglalkoztak velünk. Ott álltunk és az élmény beragyogta az egész életünket, hiszen nagyon régen tanultuk és még mindig velünk voltak. Az uruki hely örökségvédelmi igazgató kijött hozzánk, mert azt mondta, hogy az elmúlt 50 év legfiatalabb látogatója a fiunk.

Nicaragua, ahol az oktatás értéke igazán megcsillan

Most egy egyéves utazásban vagyunk, igazából nem is utazunk, hanem nagyrészt Nicaraguában élünk. Azért jöttünk ide, hogy megismerkedjünk egy másik kultúrával, de fő motivációnk Poldi volt. Szeretnénk, hogy megtanuljon spanyolul. Most öt éves, és kerestünk neki, ahogy itt mondják, iskolát. Nem ment annyira egyszerűen, mint ahogy gondoltuk. Sok iskolát végig jártunk. Volt olyan szituációnk, amikor az iskola igazgatójával beszéltünk, aki megkérdezte, mennyi idős a gyerek. Mondtuk neki, hogy három hét múlva lesz öt éves. Néz ránk. Az rendben van, hogy három hét múlva lesz öt éves, de most mennyi idős? Nem értettük a kérdést, erre elővette a számológépet és próbálta beütni a születési dátumot, de nem sikerült.

176
1800 nap alatt a Föld körül

Ebben az országban nem kötelező az iskola és sok szülő úgy van vele, hogy felesleges, mert ők is iskola nélkül élnek, és az teljesen rendben van. Az analfabéták aránya 20 % - papíron. Itt így élnek és ez a normális. Más szerepe és súlya van az oktatásnak. Ezt külföldiként tiszteletben kell tartani, de itt aztán rájöttünk, hogy micsoda fontos dolog nekünk a tanárok áldozatos munkája. Itt nem hallottak Gilgamesről és sokan még írni sem tudnak.

Az utazásainkat is azért tudjuk igazán élvezni, mert tanultunk róla, emlékszünk a képekre a történetekre, az eposzokra és igen, mi úgy érezzük, ettől többek vagyunk. Nekünk a tanulás és a megszerzett ismeretek adtak lehetőséget arra, hogy kinyíljon a világ, hogy eljussunk oda, ahol a tanultak megelevenedtek.

Van azonban egy fiunk, aki még az élet előtt áll, akiből a jövő nemzedék egyik tagja lesz és hamarosan kezdi az iskolát. Reméljük, hogy ő is olyan lelkesedéssel fog tanulni, ahogy mi tettük és azt is reméljük, hogy szakértő és türelmes tanítói, tanárai lesznek, akik segítik az életre felkészíteni. Ahogy tették ezt velünk is azok a tanítóink, akikre a mai napig végtelen hálával és szeretettel gondolunk vissza, és akiknek köszönhetően ezek az utak azt jelentik számunkra, amit. Az életet, a világot. Mi saját tapasztalataink alapján tudjuk megerősíteni, mennyire fontos a ’kiművelt emberfők sokasága’, és mennyire jó olyan alapokkal nekiindulni a világnak, amelyet az iskolában tudnak megadni. Tanulni és utazni jó, ahogy nyitottnak lenni a világra is.

Instagram: Világjáró Család www.vilagjarocsalad.hu

177

Elsős lettem fotózás

kültéren és beltéren egyaránt

5 beállítás • 5 db 10x15-ös kép kinyomtatva + grátisz: a képeket digitálisan is átadjuk

Képátadás: 14 napon belül A fotózás díja: 2.500 forint Időpontfoglalás • +36 30 597 44 41 • Bacsy Gergő studio@sayyes.hu

Az időpontokat
PHOTOSTUDIO
érkezési sorrendben tudjuk biztosítani.

Fedezd fel Debrecent játékosan!

Nyisd ki a bőröndöt és kövesd az utasításokat!

Több mint osztálykirándulás!

Általánosés középiskolai osztályoknak, diákcsoportoknak

Utazzatok ingyen a Nemzeti Emlékhelyeinkhez!

Bejelentkezés, ajánlott programterv, további információ: osztalykirandulas.drhe.hu

A csomag teljes ára 9.900 Ft/fő. Az ár tartalmazza a szállást egy éjszakára, a háromszori étkezést (reggeli, ebéd, vacsora) a belépőjegyeket a Nagytemplomba, a Református Kollégium Múzeumába, a Szabó Magda Emlékházba, valamint további egy szabadon választott múzeumpedagógiai foglalkozást és mindezt játékos, élményteli formában.

Szállás: Debrecen belvárosában, magas komfortfokozatú 2 ágyas szobákban.

étkezés,Szállás,élmény egyhelyen!

Kézben az o�ztálykirándulás!

INGYENES MOBILAPPLIKÁCIÓ

OSZTÁLYFŐNÖKÖKNEK!

• LÁTNIVALÓK

• PROGRAMOK

• SZÁLLÁS

• ÉTKEZÉS

• VISSZASZÁMLÁLÓ

• TEENDŐLISTA

• NÉVSOR

• KÖLTSÉGKALKULÁTOR

• RÉSZLETES KERESÉS

• KÖZVETLEN KAPCSOLATFELVÉTEL

• CHAT FUNKCIÓ

• ÉRTÉKELÉSEK

• ÁRAK, ÁRAJÁNLATKÉRÉS

• KEDVENCEK

• IDŐSPÓROLÁS

Szkennelje be a QR kódot az okostelefonja kamerájával vagy QR kód olvasó applikációval az azonnali, közvetlen letöltésért.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.