Page 1

TEST

Steintøff budsjettbil

BERLIN, TYSKLAND: En hissig turbomotor og gunstig pris

er Kias oppskrift på å erobre europeiske kunder som er sultne på en kompakt-SUV.

TEKST OG FOTO: PÅL SILBERG MOTOR@FINANSAVISEN.NO

Den nye koreanske kompakt-SUVen kommer kun med forhjulstrekk. Årsaken er at Kia Stonic skal tekkes og dekke markedet i Europa, hvor Sportage er Kias bestselger. Stonic er utviklet for å være et tøft, romslig og rimelig alternativ i kompaktsegmentet. Til nå er 92 prosent av alle de små SUVene som er solgt i Europa levert som tohjulstrekkere. 33 prosent av de større modellene har 4x4. Kundene bestemmer og de får den bilen de aller fleste vil ha. Å rendyrke kompetanse, produkter eller tjenester har mange fordeler og omtrent like mange ulemper. Usain Bolt er god til å løpe 100 meter, men han blir neppe en av verdens beste fotballspillere. Kia Stonic er skreddersydd en drivlinje. Det er ikke påtenkt hverken helelektriske- eller hybridversjoner. Motorpaletten er begrenset og de som vil ha bensinmotoren med 120 hester paret med automatgir, må vente til 2018.

Fest og fart Kia har spisset Stonic. Den skal treffe den store hopen europeere som vil ha en bil med litt høyere sittestilling. Kia har sjekket hva potensielle kunder vil ha i tillegg. De vil ha en bil som ser tøff ut. Den bør være romslig og praktisk. Den bør være morsom å kjøre. Kundene er ikke veldig opptatt av merket og de fester til lyse morgen - skal vi tro reklamesnutten Kia skal bruke for å overbevise kjøpere om at Stonic er gladbilen som vekker de gode følelsene. Fordelen med Kia-strategien er at kundene ikke kjøper en bil og tenker at egentlig burde jeg kjøpt 4x4. I Norge koster ikke Exclusive-pakken mer enn 10.000 kroner. Legg til 6.000 kroner for metallic lakk og tak i kontrastfarge så får du en komplett, velutstyrt liten SUV til rett under 300.000 kroner. Kia har giret alt mot å skape en romslig, velkjørende bil med design som vekker følelser. Stonic er bare ni centimeter lengre enn den ny VW Polomodellen. Det er ryddig plass i bagasjerommet og akkurat nok plass til to i et baksete som slettes ikke er verst utformet. Foran virker bilen litt trang, noe den ikke er. Seteputene kunne vært lengre og setene som ser sportslige ut gir ikke all verdens sidestøtte. Dashbordet byr ikke på overraskelser og betjeningen er enkel og logisk.

38 motor 28. oktober 2017

Hissig motor Under panseret har vi en 1,0-liters bensinmotor som med pustehjelp og relativt mye fór er god for 120 hester. Når vi cruiser på den tyske motorveien i 140 km/ timen nærmer forbruket seg 0,8 liter per mil. Den oppgitte toppfarten på 184 km/t går det helt greit å tangere. Motoren er hørbar når turtallet passerer cirka 4.000 o/min. Lyden er som seg hør og bør fra en motor med tre sylindre - hard og litt skurrende. Det gjør sitt til at Stonic føles hissigere enn det den er. Oppsettet av understellet bidrar i samme retning. Bilen virker ganske stiv. På bondebygda i det som før var Øst-Tyskland er det fortsatt strekninger med dårlig asfalt og brostein. Bilen får kjørt seg. Den fikser det fint, men vi føler ikke at vi svever over dumpene. Hjulstøyen er imidlertid godt dempet. Uansett fra hvilken vinkel vi studerer Kia Stonic tenker vi ikke fyttirakker dette var en oppsiktsvekkende, kul, tøff, egenartet og spenstig design. Da hadde i så fall Kia skutt skivebom. Det er neppe så mange som liker akkurat det samme som oss. Smaken er jo som baken. Stonic ser bra ut. Den er moderne og kler sine 17-tommere med glans.

20 KOMBINASJONER: Metallik lakk og tak med kontrastfarge koster 6.000 kroner. Det sorte taket får muligens bilen til å se mindre ut enn den er.

Best på garanti Kia har lykkes relativt bra med forsettet sitt mener vi, men det er også detaljer som indikerer at det nok har vært viktig å holde budsjettet. Bare ett av de to rommene i midtkonsollen har en antisklimatte, plasten utgir seg ikke for noe annet enn plast, klimaanlegget har bare en sone og cruisekontrollen er ikke adaptiv. Relativt uvesentlige detaljer for målgruppen, tror vi. Dessverre for importøren er Norge annerledeslandet. Andelen SUVer med firehjulstrekk er vesentlig høyere enn i resten av Europa. Men det er de store markedene som bestemmer. Biler som Peugeot 3008 og Honda HR-V leveres heller ikke som 4x4. En viktig bil i kompakt-SUV-segmentet blir utvilsom VW T-Roc, som vi skal kjøre senere i høst. Den er litt større en Kia Stonic og blir i løpet av 2018 tilgjengelig med «full pakke». Prisen på T-Roc er ikke fastsatt i skrivende stund. I Norge er biler dyrt og for nordmenn er bil mer status og symbol enn for europeere. Kia Stonic er 2.000 kroner billigere enn en Mazda CX-3 Optimum og 35.000 kroner dyrere enn en VW Polo Highline. Prisen virker konkurransedyktig og Kia er best på garanti.

VELLYKKET: Den koreanske kompakt SUVen er omtrent like stor som en VW Polo både innvendig og utvendig.


Kia Stonic 1,0 Exclusive Motor HK/kW/Nm 0-100 km/t Toppfart Vekt L/B/H Forbruk CO2-utslipp Bagasjerom

Bensin, 1,0 liter, tre sylindre, turbo 120 / - / 172 10,3 sekunder 184 km/t 1.110 kilo 414 / 151 / 152 cm 0,50 l/mil 115 g/km 352 / 1.155 liter

Priser Rimligste modell Denne modellen Denne med utstyr

234.900 kroner 289.000 kroner 296.000 kroner

„„ Utstyr „„ Design „„ Plass „„ Stiv „„ Ikke 4x4 „„ Plast

Design Moderne, men ikke oppsiktsvekkende design som har harmoniske linjer.

Førermiljø Setene kunne vært litt større og gitt mer sidestøtte. Oversiktlig dashbord og grei betjening.

Kjøreegenskaper Stabil i høye hastigheter. Tight og fin på svingete bveier. Markert forhjulstrekk.

Ytelser Motoren er fleksibel og har nok dreiemoment og effekt til bilen som er ganske lett.

Plass Akkurat nok plass til fire og et ryddig bagasjerom med lav lastehøyde.

Mye for pengene Konkurransedyktig, men ikke oppsiktsvekkende billig.

KONKLUSJON Vellykket Kia-satsing i et tøft segment.

HOLDER AKKURAT: Det er ikke overvettes god plass bak, men setet er rimelig behagelig.

OVERSIKTLIG: Betjeningen er grei og dashbordet enkelt.

28. oktober 2017 motor 39

Finansavisen 28.10.17 stonic  
Finansavisen 28.10.17 stonic