Issuu on Google+

re: SOURCE PORTLAND Buckman re: SOURCE Center challenges the role of an industrial building in a city. This is a facility designed to use food-waste collected from the Buckman Neighborhood in Portland, OR, and recycle it into valuable compost for community members. Through research into food sustainability, compost methods, and on-site energy production from food waste, the building program was developed as part of a graduate thesis. The cyclical nature of the processes happening here also translated into the design - attempting to make the building part of a cycle as well; more true to sustainability’s definition. The structure, systems, and materials chosen reflect the basic principles of design for deconstruction, making them reusable, recyclable, or highly adaptable. This is a functional compost facility as well as a cooperative market, canning kitchen, cafe, and educational facility on food cycles from growth, preservation, consumption, and disposal. As industry has moved farther away from cities, the challenge of this project was bringing it back and creating a place for community and transparency - keeping food and waste localized.


CEDAR GROVE COMPOSTING

165 m

iles

MAPLE VALLEY, WASHINGTON

PORTLAND

ARLINGTON, OREGON

PORTLAND

06

140 miles

OREGON WASTE SYSTEMS: Landfill


Compost

11TH

the Reclaimed the organic farmer

RE-source

LANDFILL

MORRISON

GARBAGE CAN

the City

the the the Consumer Consumables House

the Apartment

the the Consumed Wasted

limited space for gardening in urban areas, no city-run residential compost program for single family homes or apartments, a young demographic of many renters, & a 200 person long wait list for Portland’s community gardens; these all affect residents of the Buckman neighborhood’s ability to grow, eat, and preserve their own food.

the industrial farm

exhausted soils to feed cities, whose residents are often disconnected and ignorant to the sources and health of their food.

BELMONT

the dumped and never seen again because its buried in the ground

RESIDENTIAL

access to facilities, equipment, and guidance needed to preserve seasonal produce, trade, and buy locally grown/preserved food will encourage residents to have their own “victory gardens” and participation and connection with the recycling of their own food waste. These elements work in unison with the educational components; teaching about soil health, food health, and personal health and their personal role in the full cycle.

COMPOSTING CENTER process residential food waste

PRESERVE

finished compost distribution & retail

CANNING KITCHEN

demonstration gardens a “yard” garden potted garden raised bed garden

EDUCATE

RE-source

garden retail EDUCATION

GROW

DISCARD

EAT BUY

personal canning stations demonstration & storage

NATURE’S WAY

SOCIETY’S (HUMAN) WAY

or

BUILDING PROGRAM

INDUSTRIAL

12TH

or

CO-OP MARKET & CAFE produce trading & meeting area

native plants & bioswale meeting & classrooms

Cooperative Market cafe

resource library compost & gardening installation space

07


MORRISON STREET FRONT

08

1/16” = 1’


ALDER STREET UP

DOWN

DOWN

UP

DOWN

BREAK ROOM

OPEN TO BELOW

MEETING ROOM

OPEN TO BELOW

MEETING ROOM

COFFEE DIST. OFFICES

UP

up

COMPOST STALLS up

up

ORCHARD

up

CO-OP MARKET up

GARDEN & COMPOST RETAIL

KITCHEN

CAFE bus stop

UP UP

OPEN TO BELOW

INSTALLATION SPACE

COFFEE DIST. OFFICES

MARKET OFFICE/ STORAGE

STORAGE

RECEPTION

UP UP

DOWN

OPEN TO BELOW

MORRISON STREET

DOWN

RESOURCE LIBRARY

DOWN

Coffee Distributor Offices

PLAN_FLOOR 3

DOWN

LEARNING AREA

ROOF GARDEN

UP

DEMONSTRATION GARDEN

FOOD WASTE DELIVERY & SORTING/STORING/ SHREDDING

OPEN OFFICES

DOWN

OPEN TO BELOW

DOWN UP

TOOL STORAGE

12TH STREET

CANNING KITCHEN

TOOL STORAGE

UP

bike parking up

up

11TH STREET

up

up

ROOF GARDEN

OPEN TO BELOW

PLAN_FLOOR 2

plan_floor 1

BELOW GRADE

CUT THROUGHT THE ALLEY SCALE: 1/8” = 1’

09


mechanical

direct solar access to green houses/ roof garden

vapor collection from compost

heat pump

heat sourced from compost

12TH STREET 1/16� = 1’

10


11


bike parking

up

up

up up

up

bus stop

12

up

up

up up


DO WN

GR

EE ST N H OR OU AG SE E

& CL

AS

SR

AN

OO

M CL

AS

M

SR OO

M

ME

CH

ICA

AN

L

ICA

L

DO

WN

PO

PO

DO

WN

TT E GA D R RD OO EN F

GR

EE

NH

TT E GA D R RD OO EN F

OU

SE

DO

DO

WN

UP

UP

RECLAIMED HEAVY TIMER STRUCTURE UP

SE

ME E RO TING OM

OP

EN

TO

BE

LO

W

EN

BE

LO

W

EN

TO

BE

LO

DO

W

WN

ME E RO TING OM

BR RO EAK OM

DO

WN

OP

EN

UP

LO

DO

W

WN

DO

WN

UP

OP

DO

WN

EN

OP

EN

FIC

ES

TO

EXPOSED BOLTED CONNECTIONS FOR CLEAR AND EASY DISASSEMBLY & RE-USE

BE

OF

FIC

LO

UP DO WN

DO WN

UP

UP

ES

UP

W

SO

BE

W

EN

CE

TA

RY

RAMMED EARTH -CAN BE COMPOSTED AT THE END OF LIFE SPAN, DURABLE, AND THERMALLY

UP

LL

AT IO

PA C

E

AG

E

UP UP DO

WN

RE

CE

PT

ION

OP

EN

TO

BE

LO

W

GA

DO

E

UP DO

WN

up

C Distriboffee Offic utor es

CAN

NING

TO STOR OL AGE

CE

PT

EN

BE

W

MA ST RKE OR T O AG E FFICE

C Distriboffee Offic utor es

up

SPACE CONDITIONING & OCCUPANCY CONDITIONED SPACE

P MA

RKET

SPACE THAT CAN BE CONDITIONED UN-CONDITIONED SPACE

up

ONS

bik

TRA TION

e pa

rking

GAR

up

DEN

TO STO OL RAG E

SPAC

LEAR N AREA ING

CONDI

KITC

HEN bu

ss

top

CAF

E

CO-O

up

up

CO-O

EN & C RETAIL OMPOST

HEN

up

up

E

a mix of conditioned and unconditioned spaces and a flexible building occupancy add to energy conservation. Narrow floor plates and building orientations take advantage of solar heat and natural ventilation.

GARD

KITC

up

DEM

up

up

DEN

LEAR N AREA ING

HEN

NING

up

FOOD W & SORTI ASTE DELIVER NG Y SHRED /STORING/ DING

rking

TO STO OL RAG E

BE

CAN

TO STOR OL AGE

GAR

TO

W

e pa

KITC

EN

LO

bik

TRA TION

RD

EN

HEN

up

CAF

/

GA

OP

KITC

ONS

top

TO

LO

up

DEM

ss

ION

OP

up

bu

RE

WN

up

W

FOOD W & SORTI ASTE DELIVER NG Y SHRED /STORING/ DING

E

UP

2X6” STUDS @ 24” O.C - LESS MATERIAL WASTE

LO

UP UP

PA C

RO

BE

RY

AT IO

EN

TO

RA

LL

AG

OF

EN

LIB

NS

OR

RD

OP

CE

WN

TA

ST

DO

/

OF

UR

DO

INS

CONCRETE FOUNDATION

WN

MA ST RKE OR T O AG E FFICE RO

CO D FFE OF IST. E FIC ES

UP

NS

OR

SO

BE

W

RA

WN

ST

TO

LO

LIB

DO

INS

RE

OP

UR

LO

up

TO

up

EN

WN

RE

OP

CO D FFE OF IST. E FIC ES

DO

OF

WN

EN

DO

WN

W

EN & C RETAIL OMPOST

BE

UP

OP

DO

BE

LO

GARD

TO

ME E RO TING OM

UP

OP

TO

TO

CO D FFE OF IST. E FIC ES

OP

RAINSCREEN PANEL SYSTEM - ATTACHED TO PERIMETER BEAMS EN

ME E RO TING OM

OP

BR RO EAK OM

CO D FFE OF IST. E FIC ES

UP

WN

OU

WN

DO

NH

SR

OO

WN

EE

CL

AS

SR

DO

GR

EE ST N H OR OU AG SE E

M AS

CH

GR

OO

CL ME

DO WN

DO WN DO WN

&

SPACE CONDI

P MA

RKET

UN-CON

13


FQHC: Plaquemines Parisch, Louisiana Southern Louisiana has a unique cultural and architectural history, both reflecting the extreme weather and tight-knit communities. Plaquemines Parish is one of the most under-served and devastated parishes in Louisiana with no health care facilities. That makes this FQHC a hub for the entire parish and an emergency shelter for severe weather. Challenges, like creating a type of architecture to withstand floods, strong winds, power outages, methods of collecting rainwater, shading from extreme summer heat, rain water collection, natural light & ventilation, and privacy are designed in detail. Instead of raising the building 20 ft. to be above the 100 year flood plain, the structure was designed to float on the Mississippi River. Using a floating concrete foundation and piles, the building adapts to river height and allows easy access by boat in emergency situations if flooding occurs. The hurricane precautions are fully integrated into the building so it can quickly and easily respond, and also give a sense of architectural identity back to a community full of FEMA trailers. In addition, the corridor and pod organization of the program provide nurse stations and clinic rooms with outside views, while shortening the walking distance from station to patient rooms. The goal here is creating a comfortable environment for everyone using the facility.


16


17


Office

Office Clean Utility

Office

Mamm. Dressing

Outdoor Waiting Garden Mamm. Waiting

Down

Soiled Utility

Dictation/ Charting

Nurse’s Station Exam Room

Mamm. Exam Janitor’s Closet

Exam Room

Non-stress Testing

Exam Room

Outdoor Waiting Garden

Blood Donate

Swing Exam

Exam Room Lab Waiting

Exam Room

Rainwater Catchment Crash Cart/ Storage

Office Manager

Swing Exam

Dental Storage

Nurse’s Station

Garden

Community Patio

Swing Exam

Business Manager

Office

Exam Room

Office

Rainwater Catchment

Swing Exam

Exam Room

Swing Exam

Outdoor Patio

Dental Office

Health Library

Garden Dental Waiting

Telemedecine

Soiled Utility

Dental Exam

Clean Utility Nurse’s Station

Dental Exam Reception Desk

Down Lightwell

Procedure Room

Procedure Room

Lightwell

Electrical Closet

Pharmacy Window

Exam Room

Pharmacy Processing

Exam Room

Pharmacy Office

Exam Room Garden

18

Procedure Room

Dental Workroom

Swing Exam

Exam Room Office

Garden

Down

Garden

Immunization Station

Blood Draw

Exam Room


19


High Performance: Oregon Hall Retro-fit & Enclosure Design The following projects and enclosure details represent research and testing in high perfomance building design. Using energy modeling as part of the design process several strategies were tested for performance by material specification, calculations, and research. The existing Oregon Hall on the University of Oregon campus in Eugene is a victim of “sick building syndrom.” With large floor plates, privacy partitions and non-operable perimeter windows little daylight penetrates the space and views are hard to come by. Working with department representatives housed in the building, workshops were held to discover the wants and needs of shifting building use from purely administrative to student support and activities. Through a building addition and retro-fit, Oregon Hall will become a “Student Success Center.” Merging student life and administration was the central theme of the project; exploiting that through new dynamic spaces that create light filled atriums and fluid movement of people, air, and light.


22


FRA

NKL

IN B

LVD .

NORTH - 1/16" = 1' - 0"

REET

ST AGATE

ACADEMIC ADVISING

UP

UP

STUDENT STUDY CENTER

WELCOME & MAIN RECEPTION

REGISTRAR

UP

STUDY CENTER CAFE & LOUNGE

UP

13TH AVENUE

23


Standing Seam Metal Roof Roofing Paper Tapered 6" Rigid Insulation Vapor Barrier 3" Laminated Decking

Interior Trim

2x Nailers Sheet Metal Fascia Flashing

15" Double Glulam Beam @ 8" o.c.

Gutter

1/2" Plywood Sheathing Sheet Metal w/top hem T&G Interior Wood Finish 2x Header Components 1" Steel Tube

3" Wood Finish Cladding Blueskin Moisture & Vapor Barrier 4" Rigid Insulation Perferated Metal Insect Screen

Sheet Metal Glulam Cap Welded & Fastened

Window Trim Backer Rod & Seal Window Casing

Flashing Frame Extension Wood Stop

PROJECT TWO: HIGH

PERFORMANCE ENVELOPE

KATIE FELVER

WINDOW SILL AT BRICK WALL

ARCH 571 GTF: CHRIS NEILSON

A.O6

24

SCALE 3" = 1'-0"

11.16.2010

Double Glazing

DWG 5: ROOF OVERHANG & WINDOW HEAD 1: CYCLE TWO BUILDING ENCLOSURES DETAIL PROJECT GTF: CHRISTOPHER NIELSON

SCALE: 3”= 1’ KATIE FELVER 10.20.2010


PROJECT TWO: HIGH

PERFORMANCE ENVELOPE

WINDOW HEAD & PARAPET: BRICK WALL SCALE 2" = 1'-0"

KATIE FELVER ARCH 571 GTF: CHRIS NEILSON 11.16.2010

PROJECT TWO: HIGH

PERFORMANCE ENVELOPE

KATIE FELVER

CUTAWAY AXON OF WINDOW WALL / SUN-SHADE

ARCH 571 GTF: CHRIS NEILSON

A.O7/08

SCALE 1" = 1'-0"

11.16.2010

25


BSU: Center for the Environment The Ball State University Center for the Environment is an addition to Ball State Campus. It serves as a connection between two existing buildinga, creating a continuous indoor corridor. It is an interdisciplinary building with labs, classrooms, exhibit, and a living machine. It emphasizes the connection the built environment should have with nature, by using reclaimed materials in a way that teaches everyone passing through the building. The spaces are designed to interact with one another and visitors, promoting the mixing of different disciplines and learning from others. The most prominent feature of the project is the wood curve forming spaces and housing most of the environmental components (lighting, heating/ cooling, ventilation, water heating, etc.) It also creates an interesting/opposing relationship to the orthagonal forms of buildings surrounding it. It poses the question of what “natural� means in a built form.


28


Loading Drive

UP

Arts & Journalism Building

Techniciian Office

Living Machine

Men’s Restrooms

Main Atrium

Ramp

Library

Ramp

Outdoor Banqueting Area

UP

Directors Office

UP

Exhibit/Banqueting

UP

Coat Room

Auditoium

Food Prep

Women’s Restrooms

Storage/ Delivery

Stage

Mechanical Equipment

General Office Suite

Teacher’s College Lobbhy

Bicycle Parking

29


30


31


Sketching: Mixed Media


34


35


Daylectric: Muncie Public Library Muncie Public Library’s main goal is to serve as a community hub of learning and communication. This influenced an open floor plan with emphasis on community spaces. However, as part of an electric and daylighting design project, the floor plans are also organized programmatically by type of natural light seen as important for different areas of the building. Form studies with a sky box, heliodon, and AGi32 lighting software helped measure lighting levels with each scheme, resulting in a final formal decision. Every choice, from the placement of the book stacks to the shading louvers reflect the study on electric and daylighting levels as they correlate to LEED standards for lighting levels and energy use. The end project involved a full electric and daylight design, with analysis, lighting cut sheets, lighting schedules, keys, and looping diagrams, as well as custom luminaires and a range of electric lighting techniques and case studies on lighting design.


38


39


A Table Story: The Kinetic Schizophrenic What are the feelings we attach to our belongings? This is an exploration turning the nostalgia of an object into a meaningful piece of furniture. For this project the muse was that of a 25 year old hand-stitched feather pillow. Made with care, yet flawed by the human hand, this pillow is versatile; camellion-like. Inspired by crafted seams and an ability to adapt to need, an idea for a table was born. The Kinetic Schizophrenic is multi-purposed and shifty in personality. In any capacity the design provides strong joinery and dependable support, along with the illusion of light-ness that a feather pillow embodies.


11 41 R 41

2 21

R 41

1 4

1 4 11 6

2 21 1

42

3 4

11 R 41

R 41

1 1 2 34 5. FAUX OVERHANG 10 81

6-A: TOP

6. DRAWER BOX 1 2 1 4

6-B


43


Work&Play: The Design Factory From an abandoned and abused warehouse in Indianapolis comes the Design Factory. As a coalition to turn this property into a Project School, artist lofts, design studios, and furniture manufacturing facility, the owner enivisions an extension in celebrating the arts in a new way. Artworks and artists have been admired for centuries, and one main goal of the National Design Factory is to combine appreciation and creation. This design emphasizes the industrial and artistic relationships: between the maker and admirer, the stone and the glass, and the building to its site. Careful material use, responsible design, spatial separation, and an alluring public entrance are some goals of the project. The Design Factory is “breaking the grid� of what teaching, entertaining, and making mean to an urban area.


46


47


Kfelver portfolio 2013