Page 1

P O R T F O L I O


Kelsey N. Deem Undergraduate Portfolio

Marywood University B. Arch deem.k014@gmail.com 570.578.2732


ACADEMIC DESIGN WORK : A New Chapter : For the Town

pg : 4

Cultivate : For the Community

pg :8

Urban : For the People

pg : 16

A Fishing Retreat : For the Adventurous

pg : 20

Narrow House Crematorium : For the Stages of Life

pg : 26

Proprioception: Model 6 Gallery

pg : 32

PROFESSIONAL DESIGN WORK : Artists Studio

pg : 40

Masters Suite

pg :42

Parea Bioscience

pg : 44

Londons

pg : 46

2


01

A New Chapte r


Afte r Ho use


A N ew Chapte r PROP OSA L .

The intent for A New Chapter is to create a place where people can turn to at any stage of their life. It is not just a library. It is a gathering space for the community - for both young and old alike. The interior courtyard is visible throughout the entire building. Native plantings, and the seasons they fall subject to, help portray the different phases of life we all experience. There are two areas to grow vegetation; the circle represents totality and timelessness. The town is encouraged to use the space in a way in which will help them grow alongside these spaces. The space is capable of accommodating a small yoga class, a large seminar, and can adequately provide a home to anyone who needs it. Because the Fall Foliage Festival has been a vital part of the local community for 70 years, it was essential to incorporate that history into the building. All of the windows can be opened to allow easy entry to have indoor and outdoor vending space. John Stewardson Memorial Fellowship Competition Submission.


10

6 5

1 1

4 2

3 7

1. Interior Courtyard 2. Library 3. Lounge 4.Computer Room 5. Auditorium 6. Front Desk 7. Womens Restroom 8. Mens Restroom 9. Back Porch 10. Front Porch

SI T E P L A N .

8 9

6


02

Cu l ti vate


   

   

 

  

 

  

 

  

  � ��

   

     Â? ­€ Â?‚Â?Â

C ulti vate

Â? ­€ Â?‚Â?Â

  

† Â

‡�  

    

�ƒ„…€€�† 

 

                   



  � ��

PROP OSA L .

 





   

 





�ƒ„…€€�† 

† Â

‡�  

On this site in Beacon, NY lays home to an old brickwork factory that lies in despair. The problem we faced was whether or not there were parts to save. My  partner and I concluded that  the original as the building has had a long history in the town. As this project turned into an brick part was worth saving seeing           adaptive reuse project, it was clear to us the programs we proposed has to have a building and serving effect on the community of Beacon. Our intent was to           Cultivate knowledge and promote synergistic ecologies through collaborative involvement, which resonates generationally. Through this, we proposed a place    for people to come to learn, teach, and participate in music, art, and horticulture. Â? Â?Â?    †  ‡Â?   COTE Top Ten for Students Competition 2019‚Â? Â? ­€ Â? Â?ƒ„… €Â?† 





€

SI T E

D O CUMEN TAT ION                     





SI T E D O CUMEN TAT ION

  Â? Â?Â? Â? ­€ Â?‚Â?Â

63%



m/s



AN N UAL HU MIDI T Y



�ƒ„…€€�† 

†  63%

m/s

‡Â?   

                      63% AN N UAL HU MIDI T Y 1 00 YE AR FLO OD PL AN

SI T E D O CUMEN TAT ION

AN N UAL AV E R A G E P R E C I P. T O TAL

N

June Solstice

m/s



18

16

Dec. Solstice

1 00 YE AR AN N UAL HU MIDI T Y FLO OD PL AN

14

12

AN N UAL AVES RU ANG E ERNS P R E C I P.PAT T OTTAL

N June Solstice

18

 16

Dec. Solstice

1 0 0 YE AR F LO O D P L AN N

14

12



10

SUN PAT T E R N S AN N UAL AV E R A G E P R E C I P. T O TAL

AN N UAL AVE R A G E T E M P E R AT U R E

10

AN N UAL AV E R A G E T E M P E R AT U R E


3

1

4 5

2

8

8 6 7

1. Lobby / Shop 2. Art Gallery 3. Art Studio 4.Classroom 5. Music Studio 6. Performance Area 7. Rain Garden 8. Greenhouse

SI T E P L A N .

10


[ M 1 ] I N T EG RATI ON

[M2 ] COMMUNITY

Prioritizing the effects of climate change to pre-existing ecosystems is a primary design strategy. Circulation preserves and assists existing ecosystems through extended trails and piers elevated above constructed wetlands. Passive strategies such as solar heating and natural ventilation are used throughout to activate the site’s systems. Native edible plant life is incorporated throughout the greenhouse as a tool to integrate the community with their natural context.

Through program, this project emphasizes collaborative environments demonstrated through their adjacencies. Programmatic synergies such as the FOOD component utilize growing space within the greenhouse to serve cafe patrons with native cuisine. This is again emphasized from creative studio to vendor space to promote economic growth local to the Beacon community.

[M7] WEL L NESS The human experience and wellness of our users is integrated throughout all design strategies and systems. A waterwall emphasized as the spine and axis of the project filters, collects, and distributes naturally harvested rainwater. The experience of this wall showcases the process of this system through the fountain revealed along primary circulation. Art and music studios act as a tool to explore, develop, and practice creativity as a means to wellness. By opening the greenhouse to all other programs, Biophillic design is embraced for the user experience.

finish floor joist 4” compact gravel impermeable liner compact soil pier 18” growing medium overflow drain 6” dia. compact gravel 1’

Rain Garden Section

5’

10’


BUIL D I N G AXO N .

9

7 7 7

4 2

3 1

PROG RA M S. 1. Lobby / Shop 2. Cafe / Lounge 3. Art Studio 4.Music Studio 5. Performance Area 6. Greenhouse 7. Classrooms / Offices 8. Art Gallery 9. Solar & Water Wall

5 6

9 6 8

CONSISTENCY SU PPORT HELP UNDE RSTA ND ING

LEARNING

MEE TING

E XC HA N GI NG

CARING

C R E AT I N G I N T E RACT I O N

S H A R I N G G I V I NG

EARNING

12


1,010 FT.

Trail extension and connections

SUSTA IN A BL E STRATEG I ES

[M3]

[M7]

Cultivate utilizes both passive and active sustainable strategies to maximize the efficiency of th foundation’s energy usage. The site becomes and educational tool that can influence the communities awareness and ultimately become implemented into its future planning. The solar hot water collectors on the roof heats water running through coils in the wall helps maintain a constant building temperature. A buildings energy management system regulates thermal comfort and adjusts the buildings systems to help monitor its energy usage.

A smooth transition from the Hudson river to the trails of beacon are extended through piers leading users throughout the site and into the building.

1,010 FT.

Trail extension and connections

[M3]

The development of constructed wetlands eliminate pre existing hardscapes. Habitats are restored and protected through elevated piers, providing a safe interactive environment.

SOL AR TH E R M A L COLLECTORS.

CO I LS I N T H E R M A L M ASS.

H OT WAT E R PUM P.

SOU T H ELEVAT I ON.

33,858 SQFT. Constructed Wetlands

The development of constructed wetlands eliminate pre existing hardscapes. Habitats are restored and protected through elevated piers, providing a safe interactive environment.

33,858 SQFT. Constructed Wetlands

[


[M7]

SOUTH ELEVATION 95%

85% Rooms are daylight

46%

100%

1/32” : 1’

Floor area that has views to the outdoors

Biophillic design strategies

Floor area within 15’ of an operable window

ROOF P ITCH TOWA RD WA L L

V ENTE D A R E AS BR IN G I N B R E E Z E O F F OF TH E H U DSO N R IV E R

CISTERN

14


03

U r ba n : For t h e Pe op le


Th e Hu m an In te rc h a n ge PROG RA M. Residing in the Poconos is the small town of Blakeslee. With a slowly declining population of 4,825, it was time to provide a breath of fresh air to Blakeslee and the Poconos. We were given an urban design project for this area while working closely with John Jablowski, the township manager. He requested our participation and collaboration* on the design of Blakeslee’s new central core, which focuses on the intersection of Route 115 a`nd Route 940. The programs he proposed focused on the “Pennsylvania Experience,” which strives to educate visitors about what Pennsylvania is like. *The beginning phases of this project were a group effort and every decision made was a collaborative effort with my three other partners: Melissa Palaus, Miranda O’dell, and David Truitt.

D ESIGN IN T E N T. To establish the village of Blakeslee as an interchange between scales of transportation and circulation, connecting program, people, and the natural environment.

NEW C IT Y O F BL AKES LEE.

G E I S I N G E R W YO M I N G VA L L E Y M E D I C A L

940

BLAKESLEE

POCONO

115

S TAT E

JACK

115

RAIL Route 940

KALAHARI

Route 940

80

Route 115

S TAT E 80

H 2 0 WAT E R PA R K D&L 940

HICKORY RUN

Ro ute 115

W H I T E H AV E N

M O U N TA I N TO P

POCONOS

POCONO MOUNTA I N S

Route 115

WILKES-BARRE

N EW T RA N S P O RTATI ON M A P.

D&L TRAIL

CONTINUES TO JIM 50’

3000’

8000’ 5000’

16000’

100’

200’

400’


$

$

Cultural & Economic Development

Transit Development

$

Form Based Codes

SC H E M AT I C D ES I G N SECT IONS.

30’

5’

A.1

10’

50’

300’ 150’

30’

5’

B.2

10’

50’

300’ 150’

30’

5’ 10’

B.1

BLAKESLEE 940

115

50’

300’ 150’

30’

5’ 10’

A.2

ECOLO GY D E N S I T Y. BLAKESLEE

BLAKESLEE 115

940

115

940

50’

300’ 150’

full infrastuctrue

Existing

infrastructure with vegetation vegetation with infrastructure full vegetation

Proposal 18 BLAKESLEE 115

940


TH ELEVATION

NORTH ELEVATION

TH ELEVATION 05

Fish i n g Retreat


1’

15’

1/8

1’

15’

1/8


N

1250

1000

750

500

250

S

F i sh in g Ret rea t PROP OSA L .

Tucked away off of Route 476 lies an abandoned amusement park named Rocky Glen. Arriving at the site, one can find the foundation remains of the old rides as well as stairs and bathroom tiling. The amusement park was big hit in the early 1900s. After picking the placement. The temporary residential units would be places towards the back of the land, allowing for views of the entire lake and privacy away from the main program.

SECT I O N SECTION A. A

1’

1/8” = 1’

SECTION A

1’

SECTION A

1’

SECTION B

SECT I O N SECTION B. B SECTION B

SECTION C

SECTION C

SECT I O N SECTION C. C

15’

15’

1/8” = 1’

15’

1/8” = 1’

1’

15’

1/8” = 1’

1’

15’

1/8” = 1’

1’

15’

1/8” = 1’

1’

15’

1/8” = 1’

1’

15’

1/8” = 1’

1’

15’

1/8” = 1’


A

5

2 2 1

1

4 B.

C

1 6

2 2

1. Residential Units 2. Restrooms 3. Storage Room 4. Main Indoor Viewing Area 5. Outdoor Viewing Area 6. Dining Area PLAN

SI T E P L A N .

3

C.

B

2

A. 1’

15’

1/8” = 1’

22


03

Na r row House Crematorium


N a rrow Hou se PROP OSA L .

Life and death is an inevitable process. In the best times and the worst, together we share moments, experiences, and memories. As humans, we are geared to feed off the energy of one another. It is within this site where people reconnect with others. Every step through the site reminds you of the people around you experiencing the same sequences of life and death. The goal of Narrow House Crematorium and Research Center is to remind people that we are all humans and we all share two things, Life and Death.

DETA I L WA LL S ECTI ON.


SI T E P L A N .

ET

TH

ST

1

RE

ET

10

UP

4

ND

6

1

AV

1

E.

1 UP

RE

ND

ST

1

UP

UP

TH

UP

22

DN

ST

4

10

22

DN

ND

TH

4

1

RE

ET

10

AV

E.

1

E.

UP

AV

22

DN

DN

DN

6 DN DN

DN

UP

2

+42’-0”

UP

DN

2

+14’-0”

UP

+28’-0”

2 2

2

2 6

2 3

8 DN

+14’-0”

3

6

4

7

2

2

+28’-0”

4 2

DN

3 7

6 +0’-4”

+0’-4”

+42’-0”

UP

UP

+0’-4”

DN

DN

DN UP

UP

6

5 7

7

4

5

5

+0’-4”

7

4

7 7

4

7

TH IRD F LO O R S cale 3/32 ” = 1 ’ - 0”

S ECOND FLOO R S ca l e 3 /3 2” = 1 ’ - 0 ”

SECON D FLO O R .

1. Classrooms 2. WC 3. Janitors Closet 4. Offices 5. Medium Gathering Space

6. Small Gathering Space 7. Memorial Space 8. Lobby

T HIRD FLOOR.

1. Anatomy Labs 2. WC 3. Janitors Closet 4. Lobby 5. Medium Gathering Space

6. Small Gathering Space 7. Memorial Space

1. Seminar Rooms 2. WC 3. Janitors Closet 4. Memorial Space

FO U RTH F LO O R Sca l e 3/32 ” = 1 ’- 0 ”

FOURTH FLOOR.

26


Narrow House Crematorium & Research Center

2 2 . STR E E T E LEVAT ION.

2 2 . STR E E T S ECT I ON.


I N T ERIOR D ETAIL .

28


06

Model 6


M o del 6 Galle ry PROP OSA L .

The perception or awareness of the position and movement of the body is what we define to be proprioception. This “Sixth Sense” that we have been given helps us understand the orientation of our body in space, and allows us to move quickly and freely without having to consciously think about our position. Artists have explored what this means through many different mediums. Manuele Cerutti challenged this idea by painting objects in unusual postures and test their balance through composition, Petra Blaisse created a personal pavilion that challenged the idea of being an object in space as well as what the view and the viewer can do to enhance that. It is my goal to develop a project where the design can influence the building to have its own sense of position within its given context. Proprioception : is the sense of the relative position of one’s own parts of the body and strength of effort being employed in movement. It is sometimes described as the “sixth sense.” In humans, it is provided by proprioceptors in skeletal striated muscles and tendons.

M A NU E LE C E RU T TI .A

DI AG RA MM AT I C AXON.

P ETRA BL AI SS E .


Sculpture Garden

Offices / Storage

Free Gallery Restrooms

Locker Rm. Store

Lobby

A. Auditorium Entrance

Cafe

B.

SI T E P L A N .

32


A

A

Gallery 4

B

Gallery 6

B

Gallery 5

Gallery 3

Gallery 7

Gallery 2

Gallery 1

B

B

A

A 10ʼ

10ʼ

S ECO N D FLO OR.

20ʼ

40ʼ

THI RD FLOOR .

20ʼ

40ʼ


A

Gallery 8 B

Gallery 9

B

A

10ʼ

FOU RT H FLOOR.

20ʼ

40ʼ

10ʼ

ROOF P L AN.

20ʼ

40ʼ

34


model 6 gallery

A RC H . STR E E T E LEVAT ION.

Gallery 9 Gallery 7

Gallery 2

Gallery 5

Gallery 3

Free Gallery

Store

SECT I O N A .

Gallery 8 Gallery 7

Gallery 6

Gallery 2

Cafe

SECT I O N B.

Lobby

Store Locker Rm.

Gallery 4

Storage Storage


36


PROFESSION A L DESI G N WO RK


A rti sts’ Stu dio

After an artist from New York City purchased an old carriage house in PA it became his goal to create a studio and living space that he could use to escape the city. Through this design we were able to create enough space that the artist could store and work on his art while providing an area for relaxation on the second floor. This project included two new kitchens, a roof deck, studio space, and two full baths. This project is currently being constructed. // As an employee of PotterK Architecture on this project I helped create sections, elevations, details, and finish schedules.

SECTI O N A 6.

SECTI O N A 2 .


2

4

3

FI RST FLO O R PL AN.

40


M asters S u ite

This “L� shaped addition was exactly what this old farmhouse needed. The new living space provides room to host family and friends as well as provides the family with their own master suite. The scope of this project included a new master bedroom/bathroom, living and dining room, mud room, and half bath. This space also included additional basement area for storage. This project is currently being constructed. // As an employee of PotterK Architecture on this project I help create framing plans, elevations, sections, and details.

S ECTI O N A 3.

S ECTI O N A 4.


FI RST FLO O R P L AN.

BAC K E LEVATION.

DETAI L .

42


Parea B iosc ie n ce

This project featured the reuse of an old gym that was to be converted into a grow facility with the addition of a greenhouse. This project will be completed in multiple phases. This project is currently in construction. // As an employee of PotterK Architecture on this project I helped with sections, elevations, interior elevations, details, and finish schedules.

SECTI O N A .

SECTI O N B.


44


Lo ndons

A future addition to the Steamtown Marketplace, Londons will be a brew pub specializing in craft beer and wine. This remodel includes two new bars and two dining areas. Custom wine racks will be placed throughout the restruaunt. This site is located in the downtown area of Scranton, PA and is part of the ongoing renovations the city is experiencing. This project is still under construction and plans to open in 2020. // As an employee of PotterK Architecture on this project I took part in helping create the design for the custom wine

racks as well as picking out materials. I also helped with the interior elevations, sections, and schedules.

BAR 1 & 2 S ECTI O N .

BA R 1 SECT ION.

BA R 1 INT E RIOR ELEVAT ION.


46


Thank You Kelsey N. Deem deem.k014@gmail.com 570.578.2732


Profile for Kelsey Deem

Portfolio  

Portfolio  

Profile for kdeem94
Advertisement