Page 1

Det var en güng en fabrik, som hette GÜteborgs remfabrik‌


… Den var, som namnet antyder, en fabrik som tillverkade rep, band och spetsar. Fabriken låg på Åvägen 15 i Gårda i Göteborg. Den 29 november, 1977, las fabriken ner och all personal gick hem. Man lämnade fabriken, som idag är ett museum. Allt står i dag kvar så som det lämnades, den där dagen, 1977.

Kontorspersonalen lämnade skrivborden och man skulle nästan kunna tro att de tänkte komma tillbaka för att arbeta vidare dagen därpå. Men de kom aldrig tillbaka.


Maskinerna lämnades trädda med tråd - och står så än i dag.När solljuset lyser in genom fönstren bildar trådarna läckra mönster.Tack vare träpaneler och betongväggar målade i varma toner, ger fabrikslokalerna ett varmt och inbjudande intryck. Åtminstone när man slipper höra maskinernas dunkande…Maskinerna var slitna men v채loljade och blankputsade.


Till och med ganska vackra till f채rg och form.


Bandmaskinerna höll på att producera olika sorters färgglada band när de helt sonika stängdes av.


Rullar med tråd satt i många maskiner. De stora rummen ekade plötsligt tomma. Och de vackra, slitna trägolven med sins spår av skor fick vila.


Utanför personaltoaletten satt en reklamaffisch för facket och ett meddelande från disponenten:

På förekommen anledning meddelas att arbetet ovillkorligen skall pågå till klockan 16.25. Före raster skall arbetet pågå tills signal ljuder. Arbetet skall omedelbart påbörjas när signal har givits. Beaktas icke ovanstående, kommer förmånen att sluta arbetet 5 minuter innan signal gives att indragas. Disponenten


En trappa upp fanns fler maskiner och en gigantisk varuhiss. Det kunde nog behövas med tanke på de enorma trådkonerna som skulle bäras upp till maskinerna.


En trådkon av den här storleken väger nog en hel del och kostar säkert en rejäl slant…


I verkstaden h채ngde sladdar och diverse attiraljer huller om buller. Men jag tror att de som huserade h채r inne, 채nd책 fann en ordning mitt i kaoset.


Och på lagret stod lådor med material på rad, med handskrivna etiketter.

Hyllmetrar med lådor av plast, kartong och trä fyllda med diverse material.


Någon höll på att packa en låda för leverans när fabriken stängdes ner.


Den här fabriken ser ut som münga fabriker gjorde i bÜrjan av 1900-talet.


Trägolv, spröjsade fönster och träpaneler på väggar och i tak.


Vem var den sista personen som låste dörren när fabriken stängdes ner?

Kanske var det disponenten med det välstädade skrivbordet..?


Var det också disponenten som glömde sin hatt på en av maskinerna..?


Fotnot: Ett år efter att fabriken stängdes ner, bildades Föreningen Göteborgs Remfabrik. Denna förening driver nu museet vilket är väl värt ett besök för alla som är intresserade av vävnadsindustrins historia.

/Katarina Holmström

Profile for Katarina Holmström

Katarina holmström bok  

Katarina holmström bok  

Advertisement