Page 1

2011

www.ekmanresor.se


Varmt välkomna till ett nytt reseår och 2011 års katalog med resor som ger nya härliga minnen för livet! › Precis som tidigare har vi skapat ett

kreativt utbud. Med våra klassiska resor som bas har vi lyft blicken och försökt hitta nya smultronställen att dela med er. På våra resor runtom i Sverige, Norden och Europa får du ta del av både kultur och historia. Våra kunniga reseledare finns till hands under hela resan för att kunna berätta om de länder och trakter vi passerar och besöker. Framförallt finns de med för att ge er resenärer den omtanke och trivsel ni förtjänar när ni reser med oss. Vi strävar efter att vara rebelliska och våga utmana de andra reseföretagen. I årets katalog har vi valt att erbjuda en resa för alla, en resa för den aktive såväl som den med nedsatt rörlighet. Vi tar er till Bornholm, solen och konstens förtrollande ö. Här reser vi med en liftbuss vilket möjliggör resande i rullstol såväl som i vanlig passagerarstol.

Vi har också pressat våra enkelrumspriser så långt vi bara kunnat. På vissa resor har vi valt att plocka bort det helt för de första bokningarna. Vår förhoppning är att alla skall känna sig välkomna till våra resor. Det går inte att undvika att säga att vi älskar bussresor, det är ett härligt sätt att upptäcka och utforska nya platser. Med bussen kommer man närmare resmålen, reseledaren och resesällskapet. Bussen till trots är det ändå tåget som är den röda tråden i årets katalog. Det härligt spännande, avkopplande och framför allt miljövänliga transportmedlet. Allt som allt erbjuder vi nio resor med inslag av olika tågresor, från det ingenjörstekniska underverket Flåmsbanan i Norge via ett minitåg på Helgoland till världens troligtvis vackraste järnväg Glaciärexpressen.

Johan Ekman, VD

Hardangervidda, se sidan 10 Inlandsbanan, se sidan 4 Ligurien, se sidan 50 Luleå Narvik Kiruna, se sidan 6 Nordsjöns Pärlor, se sidan 17 Schweiz – Glaciärexpressen, se sidan 36 Skottland, se sidan 20 St Petersburg, se sidan 25 Österrike på nytt sätt, se sidan 34 Vi hoppas att du kan finna ditt drömresemål i vårt utbud, vare sig det är med buss, tåg eller flyg. Packa väskan och följ med oss för att samla nya underbara reseminnen! Väl mött på våra resor!

Det är vi som är EkmanResor Värmande mo rgonsol över Himalaya

lite a på Bali får jag Under min res uide vad jag bör se! tips av en lokalg son Anneli Pers och ekonomi Administration l av livet som jag de en Att resa är är på. Ingen resa ra va till gärna tar varje plats har , lik dra an n heller de derbar arm som är un de sin speciella ch g reser gärna bå Ja a. ck ptä up att få kallare breddtill h oc en rm till vä idåkning. grader för lite sk

n Glaciärexpresse 1 klass

Oscar Carh eden Affärsområdec hef Sightseeing oc h Resor Passionerad na tur- och kulturnj utare med fotograferi ng som stora int res Intresserad av psykologin kring se. va människor res rför er och turismen s påverkan på lokala näringslivet. Mö ter gärna gryninge n på Österlen, och ser solen gå ner öv er svenska fjälle n.

tälä Veronica Se och försäljning Administration hoppas kunna jag t de Resa är t. Så mycket live av ten göra res lär sig på h oc r ve ple up man fantastiskt. lt he är a res varje a människor, Man möter ny r rer och ser sake ltu ku a ny ar erf Att kunna tt. se rig ald n ma n dra upp vakna en morgo l ha till exempe gardinerna och rn utanför berget Matterho mig en dröm. fönstret, är för

I Venedigs vindlande gränd er

Elin Park Produktionschef Resa, upptäcka och utforska förgyl ler livet och berikar mig som människa. Att komma nära lokalbefolkningen, kulturen och vardagslivet gör resan det speciellt och unikt för varje tillfälle. Att resa tillsammans som på en bussresa skapar en unik chans till nya möten , nya vänner och nya synsätt.

Vid en av Mede lhavets många fina str änder

Risto leder rundvandrin g på vårt kontor.

2

Hemma hos en mayastam i djungeln, hemodlade bananer och grapefrukt. Så nära som det kan bli.

En fantastisk resa med Hurtigruten

Cecilia Cede rlöf Administration och försäljning Varma resmål med vita stränder och tur kost hav hör till favoriter na. Reser gärna till storst äder för att uppleva shoppin g, museer och folkliv. Ha r alltid kameran redo för att föreviga upplevelser oc h möten.

Risto Hartikainen Jag har varit i bussresebranschen i över 25 år, vilket vittnar om hur mycket jag vurmar för bussresor och upplevelser. Även båtresor och färjor ligger mig varm t om hjärtat och jag tar er gärn a med över Östersjön. Fins ka är mitt modersmål och min specialitet är resor till Finl and och Baltikum.

Signild Carlss on Reseproducent Jag säger precis som HC Andersen ”Att res a är att leva”. Jag lever extra my cket när resmålet är Paris och Berlin. Dessa två härliga storstäder, med sin speciella charm och historia, har en stor plats i mitt hjärta. Tänk att få njuta av ett dussin sniglar på ett parisis kt kafé eller berlinermunk i den tyska huvudstaden.

Jenny Hörnqvist Administration och försäljning Att resa iväg på en weekendresa är mitt favoritsätt att ladda batterierna. Barcelona, Nice och Köpenhamn är några av mina favoriter! Min nästa stad att besöka är Berlin med ett stort kulturliv och en härlig atmosfär! Kanske blir Berlin en ny favorit?

På väg till Frankrike

Bo MEsÁn Säljansvarig Har kört buss och producerat resor i många år. Mitt stora intresse för resor är att få ge resenären en upplevelse och ett gott minne för livet. Reser gärna till nya resmål som ger mig utmaningar. Är intresserad av allt som berör resmålet tar er gärna med till flera av våra olika resmål i Europa.


Vi har resor i alla smakriktningar Du upplever mycket med oss. En resa med oss är inte bara en transport mellan hemma och borta, det är en upplevelse för alla sinnen. Vi ger dig helheten där ett intressant program, kunniga reseledare och chaufförer gör resan till ett roligt äventyr, med omtanke och kvalitet. De flesta måltider, utflykter och inträden under hela resan är inkluderade i priset. Kataloger I år har vi valt att trycka en långresekatalog med samma innehåll oavsett om din resa startar på västkusten, ostkusten, Dalarna, Hälsingland eller södra Sverige. För att samtliga resenärer skall få samma information har vi valt att göra en nationellt anpassad katalog och komplettera med två kort-resekataloger, en för EkmanResor och en för F.O-RESOR. Vi hoppas förenkla kommunikationen till er resenärer och även länka samman vår information från hemsidorna på ett enkelt, övergripligt och smidigt sätt.

Europa Vi har välordnade resor till noggrant utvalda resmål i Europa och Norden. Till några av våra resmål har vi valt att flyga, men även här använder vi oss av en buss på plats. Våra kunniga färdledare visar välkända besöksmål, men även sådana som inte är så lätta att upptäcka på egen hand. Vi njuter av vacker natur, besöker intressanta byggnader, beundrar arkitektoniska mästerverk, lär om historien och hör om spännande människoöden.

Sverige Man behöver inte resa så långt bort för att få härliga upplevelser inom kultur, natur och historia. Vi har såväl korta som lite längre bussresor i Sverige. Alla genomsyras av kvalitet och personlig omtanke. Vi strävar efter att hitta resmål som kan vara aktuella just nu såväl som klassiska resmål. Våra resor kan även lämpa sig för studiecirklar.

Julresor Som vanligt erbjuder vi flera trevliga resor i juletid. Mysiga julmarknadsresor såväl som traditionellt jul-

firande med allt som hör därtill, förutom julstressen, presenterar vi i vårt speciella julblad som kommer ut i augusti.

Teater & Musik Luta dig tillbaka och njut av att allt är ordnat och klart. Vi har ordnat med resa, mat, eventuella hotell och besöksmål och sist men inte minst biljett till föreställningen. Allt är välplanerat och genomförs med kvalitet och omsorg.

Dagsturer Du kan få fantastiska upplevelser bara genom att resa bort över dagen! Våra dagsturer är fyllda med historia, kultur, intressanta besök och vacker natur. Det ingår mycket i våra dagsturer.

Symboler För att förenkla för er resenärer att hitta rätt resa utefter era förutsättningar har vi infört en symbolmärkning. Symbolerna indikerar hur aktiv man som deltagare förväntas eller bör vara för att tillgodo se sig mesta möjliga. Nytt för i år är också en resa anpassad för de med behov av ett lugnare tempo och kanske stöd till att röra sig.

Besök vår hemsida för att se hur din planerade resa är klassificerad Grön gubbe – Lugnt tempo med större delen av guidning och upplevelse i buss eller andra färdmedel. Vissa trappor förekommer, resan har kortare promenader. Gul gubbe – Delar av guidningen sker till fots på platser och i städer, ibland kullerstenar och trappor. Fodrar bra rörlighet i motionstempo och bekväma promenadskor för resan.

Röd gubbe – Promenader och guidningar till fots de flesta dagarna i resans program. Kräver god kondition och rörlighet då trappor, nivåskillnader och lite högre tempo förekommer för ett bra flyt under resan. Promenadskor och klädsel efter väder och säsong.

För dig med nedsatt rörlighet – ny kategori Resor speciellt utvalda för dig med nedsatt rörlighet. Vi har i årets kataloger valt att publicera ett par resor speciellt producerade och noga utvalda för att göra det möjligt att komma iväg på en resa med rullstol eller rullator. Med våra högteknologiska bussar anpassade och framtagna för rullstolar och rörelsehindrade tar vi nu steget fullt ut och skapar hela resor. I årets katalog har vi valt en rundresa på Solens Ö – Bornholm, vacker natur, närhet till havets lugn och spännande besöksmål, läs mer på sidan 19. Utöver denna resa erbjuder vi kortare dagsutflykter. Är ni en grupp kommer vi gärna med förslag och program.

Färdsätt Vi har lagt in symboler i informationsrutan på respektive resa som talar om vilket färdsätt som används. Bussen är vårt viktigaste färdsätt. Med bussen reser vi smidigt och bekvämt. Ibland har vi valt att flyga till destinationen. På plats reser vi med buss. Denna symbol finns på de resor där vi reser med båt/färja minst två timmar. Denna symbol finns på de resor där vi reser med tåg viss sträckor.

Historik EkmanResor

F.O-resor

Stockholmsföretaget Ekmanbuss, grundat av Johan Ekman – känd för sin ovillkorliga kärlek till bussar – har funnits i 21 år. Genom åren har Ekmans egen filosofi ”Flexibussitet” sakta men säkert tagit form där man ser på resandet med resenärens ögon. Detta gäller i högsta grad reseverksamheten där vi har ett brett reseutbud med allt från endagsresor och weekendresor till långresor i Sydeuropa. Mycket fokus ligger på att göra bussresan så behaglig och avkopplande som möjligt med de bästa bussarna och servicen ombord.

Västkustföretaget F.O-RESOR, grundat av Frank Olsson, har sina rötter i 50-talet. Genom åren har vi samlat på oss en gedigen erfarenhet och är idag en av Västsveriges ledande researrangörer. Sedan drygt 25 år tillbaka ger vi ut en resekatalog med resor inom ett stort geografiskt område till noggrant utvalda destinationer. Utbudet är brett, med allt från dagsturer och teaterresor till Europaresor med såväl buss som flyg. F.O-RESORS signum har alltid varit kvalitet och att en kund alltid skall vara en nöjd kund. De återkommande resenärerna är många och det är ett gott tecken på att vi har lyckats.

I Strömmagruppen ingår, förutom EkmanResor och F.O-resor, bl.a. Strömma Kanalbolaget, Cinderella­båtarna, Vaxholms Kastell med Badholmen, Stockholm Sightseeing, City Sightseeing, Nya Destination Stockholm, Paddan, Börjessons, Nya Älvsborgs Fästning, Göta Kanal-rederiet, Lindholm Shipping, bussbolagen Interbus och Ekman Buss samt egna fjällanläggningar i Hemavan/Tärnaby och Riksgränsen. Totalt omsätter bolaget 800 miljoner kronor. Mer information på www.stromma.se

3


Sverige

Inlandsbanan med Guldriket

Åmliden

Strömsund

• Tågresan med vild natur och djur • Rallarhistoria • Lappland och skogssamerna • Bolidengruvan • Jamtli i Östersund • Höga Kustenbron

Mora

Umeå

Gävle

Stockholm

Inlandsbanan sträcker sig från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr – hela 130 mil järnväg. Grundtanken med Inlandsbanan var en inre stambana som skulle stärka näringslivet i norra och mellersta Sveriges inland och började byggas kring 1907. Vi reser längs den vackraste sträckan mellan Ulriksfors och Arvidsjaur. Vi besöker också Jamtli Historieland i Östersund, Lappstaden i Arvidsjaur och vi åker över den vackra Höga Kusten-bron.

Göteborg

Dag 1 Hemorten-Mora

Franciscos berömda Golden Gate-bro. Hängbron över Ångermanälven är ett av Sveriges högsta byggnadsverk med bropelare som sträcker sig 180 meter ovan vattenytan. Resan går vidare längs kusten till Clarion Hotel Winn i Gävle. Vi avslutar dagen med middag. Ca 470 km.

Vi reser mot Mora dit vi tar oss från väst- respektive ostkusten. Rast görs för lunch och kaffe innan vi når Best Western Mora Hotel Spa. Dagen avslutas med en god middag på hotellet

Dag 2 Mora-Strömsund Efter frukost tar vi en titt på Mora innan vi fortsätter norrut mot Östersund. Jämtlandsmetropolen ligger vackert vid Storsjöns östra strand. Här besöker vi Jamtli Historieland med ett 60-tal hus i historiska miljöer. Besök gårdarna från 1700- och 1800-talen eller upplev beredskapstiden vid Per Albin-torpet. På sommaren flyttar det in folk och djur som gör hela området till en levande stadsdel. Vi fortsätter sedan vidare till Hotel Nordica i Strömsund där sköna sängar och god mat väntar. Ca 650 km.

är vi framme i Arvidsjaur och kan åter sätta oss i bussen. Vi fortsätter till den unika Lappstaden där vi kan se ett 80tal kåtor och härbren. Därefter fortsätter vi vidare till Västerbottens högsta topp Åmlidenberget (551m.ö.h). . Där ligger vårt hotell Källan Hotell & Spa. Här avnjuter vi kvällens middag. Senare under kvällen kan du ta ett dopp i någon av bassängerna, som finns både ute och inne. Ca 450 km.

Dag 4 Åmliden-Umeå I dag skall vi bekanta oss med Guldriket, den svenska gruvindustrins vagga. Vi besöker Bergrum Boliden. Här kan

du lära om jordens födelse och hur det påverkar förekomsten av guld i Skelleftefältet. Vi får ta del av Sveriges gruvhistoria. Här kan man i ett rum få uppleva hur det känns att bli utsatt för en jordbävning som mäter 5,5 på Richterskalan. På kvällen kommer vi fram till Scandic Plaza i Umeå, där middag serveras. Ca 230 km

Dag 6 Gävle-Hemorten

Dag 5 Umeå-Gävle Vi tittar på Umeå innan vi fortsätter vidare söderut mot Höga Kustens kuperade landskap, där fjället möter havet. Vi beundrar Höga Kusten-bron. Den har en av sina förebilder i San

Efter en härlig frukost tar vi plats i bussen. Snart skiljs våra vägar och vi tar farväl av varandra. Vi beräknar att vara åter i Göteborg kl. 18.00 och Stockholm kl. 11.00. Ca 560 km/174 km till Göteborg/Stockholm.

Dag 3 Strömsund-Åmliden Dags för resans höjdpunkt, en tur med Inlandsbanan. Det blir en tidig frukost innan vi sätter oss i bussen för att ta oss till rälsbussen som under dagen ska föra oss genom djupa skogar, över vidsträckta myrar och forsande vatten. Vi har valt att resa sträckan mellan Ulriksfors och Arvidsjaur, drygt 35 mil och ca 6,5 timmes resa. Tågpersonalen kan berätta om allt det märkliga och sevärda under resan. På eftermiddagen 6 dagar 5/7, 10/8 6.995:- från Göteborg 7.295:- från Stockholm

4

Vackra vyer från tågfönstret Foto: Kai-Uwe

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Logi i tvåbäddsrum med dusch/wc • 5 frukostar • 5 middagar • Inträde till Jamtli Historieland, Lappstaden och Bergrum Boliden • Resa med Inlandsbanan, Ulriksfors–Arvidsjaur • Resa över Höga Kusten-bron

I priset ingår från Stockholm • Tåg från Stockholm/Mora • Gävle/Stockholm I priset ingår från Göteborg • Förmiddagskaffe (dag 1) • Middag (dag 6) Tillägg Avbeställningsskydd 145:Reseförsäkring Enkelrum 1.500:-

boka gärna din resa online!

På/Avstigning Stenungsund Varberg Göteborg Ytterby Falkenberg Kungsbacka Kungälv Halmstad Stockholm Boende Hotell Siljan, www.hotellsiljan.se Hotel Nordica Strömsund, www.hotelnordica.se Källan Hotell & Spa, www.kallan-hotell.se Scandic Plaza Umeå, www.scandichotels.se Clarion Hotel Winn www.clarionhotelwinngavle.se


Nyhet!

Sverige

Höga Kusten

Kramfors

• Höga Kusten-bron • Thailändska paviljongen bland björkarna i Ragundadalen • Döda fallet Höga Kusten-området klassades som världsarv av UNESCO år 2000. Här finner vi vackra havsvikar, djupa skogar, enorma bergsmassiv, fantastiska dalar och underbar natur. På vår resa besöker vi Ragundadalen med den thailändska paviljongen, Skeppsmaln, ett litet fiskeläge söder om Örnsköldsvik och Lunde med dess mörka historia. Intrycken och upplevelserna är många och när vi stannar för att beskåda Höga Kustenbron infinner sig en känsla av storhet och harmoni mellan natur och mänsklig skapelse. Dag 1 Hemorten–Stockholm På förmiddagen åker vi österut mot Stockholm, längs vägen stannar vi till för lunch. Framme i huvudstaden checkar vi in på vårt hotell för att sedan åka med vår buss till Stadshusbron. Nu väntar en härlig middagskryssning på Mälaren. På båten som går tur&retur till Drottningholm njuter vi av god mat som tillagas av förstklassiga råvaror. Utsikten längs Mälarens lummiga stränder bidrar till en rogivande stämning. Tillbaka vid kajen väntar vår buss som tar oss till hotellet för en god natts sömn. Ca 470 km.

Dag 2 Stockholm–Kramfors Efter en god frukost på hotellet för resenärerna från västkusten, åker vi till Cityterminalen där resenärerna

från ostkusten ansluter. Sedan startar färden norrut mot Höga Kustenområdet. I Hälsingland gör vi ett besök på välkända Växbo Lin. Här spinner, väver och syr de sina fantastiska textilier på Sveriges enda linnespinneri. Efter visningen äter vi en vällagad lunch. Vi reser sedan vidare och på eftermiddagen når vi vårt hotell i Kramfors där vi skall bo i tre nätter. En god middag avslutar dagen. Ca 470 km.

Dag 3 Höga Kusten Efter frukost påbörjar vi vår resa i Höga Kusten-området. Under dagen hinner vi med flera intressanta besöksmål och vi får uppleva den fantastiska naturen. Höga Kusten-bron, en av världens längsta hängbroar, är självklart

Stockholm Göteborg

en av dagens höjdpunkter. Bron går över Ångermanälven och byggandet påbörjades 1993 och 4 år senare invigdes bron av Kung Carl XVI Gustaf. Vi besöker också Ragundadalen, där vi finner den thailändska paviljongen bland björkarna. Den exotiska byggnaden i vitt och guld är den enda av sitt slag utanför Thailand. Paviljongen sträcker sig 30 meter upp i luften och är en otroligt vacker byggnad att skåda. Döda fallet står näst på tur som skapades vid den största kända naturkatastrofen i Sverige. Där ett av Sveriges mäktigaste vattenfall förr brusade kan vi nu gå omkring och titta på jättegrytor och andra märkliga formationer. Tillbaka på vårt hotell äter vi middag.

Dag 4 Utflykter Vi börjar dagen med frukost på hotellet och kliver sedan in i bussen för att ta oss till Skeppsmaln. Skeppsmaln är ett fiskeläge ca 3 mil söder om Örnsköldsvik. Här kan man besöka den bemannade fyren Skagsudde, sola på klipporna och besöka sjöbodarna där vi finner försäljning av både rökt sik och surströmming. Vi besöker Fiskevistet, världens första surströmmingsmuseum, där vi får en guidad visning. Efter lunch åker vi vidare till Lunde. Här finner vi minnesmärket som restes 1981 till minne av de händelser som utspelades under 1931 då fem demonstranter fick sätta livet till när arbetarna strejkade för att förbättra levnadsstandarden. Middag serveras på hotellet.

Dag 5 Kramfors–Stockholm Efter frukost är det dags att påbörja vår resa hemåt. Längs vägen stannar vi för kaffe med smörgås och i Uppsala serveras vi en avslutningsmiddag innan vi når Stockholm tidig kväll. Här säger ostkustresenärerna farväl och resenärerna från västkusten fortsätter till sitt hotell i huvudstaden. Ca 470 km.

Dag 6 Stockholm–Hemorten

Somrig dukning hos Växbo Lin

6 dagar 1/8 6.895:- från västkusten 4 dagar 2/8 4.695:- från Stockholm

Då vi har ätit frukost och checkat ut startar färden till västkusten. Längs vägen stannar vi till för möjlighet till lunch. Vi är åter i Göteborg på eftermiddagen. Ca 470 km.

Den vackra Höga Kusten-bron

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Del i dubbelrum med dusch/wc • 3 frukostar (5 från västkusten) • Kaffe och smörgås, dag 5 • 4 luncher • 4 middagar (5 från västkusten) • Visning av Växbo Lin • Besök vid Höga kusten-bron • Entré till Thailändska paviljongen • Besök vid Döda fallet

• Utflykt till fiskeläget Skeppsmaln • Visning av Surströmmingsmuseet • Middagskryssning Stadshusbron– Drottningholm t/r, dag 1 (för resenärerna från västkusten) På/Avstigning Stenungsund Ulricehamn Ytterby Jönköping Kungälv Stockholm Göteborg Uppsala Borås

boka gärna din resa online!

Tillägg • Enkelrum 700:- från Stockholm, 1150:- från västkusten • Avbeställningsskydd 95:-/145:- • Reseförsäkring • Middagskryssning Stadshusbron– Drottningholm t/r 2/8, 500:- (för resenärerna från ostkusten) Boende Hotell Kramm www.kramm.se

5


Sverige/Norge

Luleå–Narvik–Kiruna • Polcirkeln • Historiska Malmbanan • Esrange Space Center

Narvik

Nyhet!

Kiruna Gällivare Luleå

Följ med på en tågresa där vi korsar polcirkeln, upplever en hissnande vacker utsikt och njuter av en dramatisk och häpnadsväckande natur. Resan startar på Malmbanan som har haft stor historisk betydelse ända sedan slutet på 1800-talet och avslutar med ett besök på Esrange, Rymdbolagets anläggning utanför Kiruna. Däremellan njuter vi av midnattssolens ljus och spännande upplevelser. Dag 1 Hemorten–Luleå

Dag 2 Luleå

Vi flyger från hemorten och under eftermiddagen landar våra flyg i Luleå som är residensstad i Norrbottens län. Vi checkar in på Quality Hotel Luleå och äter under kvällen en gemensam middag.

Efter frukost åker vi mot Gammelstads kyrkstad som finns med på Unescos världsarvslista. Mitt i kyrkstaden ligger den stora medeltida stenkyrkan och runt om finns mer än 400 kyrkstugor. Vi får en guidad visning därefter finns tid att på egen hand äta lunch, se mer av

kyrkstaden och se sig om i Luleå. På kvällen samlas vi åter för en gemensam middag.

Dag 3 Luleå–Gällivare Morgonen börjar med en resa på malmbanan mot Gällivare. Efter ankomst äter vi lunch på egen hand.

Flyg Göteborg/ Stockholm –Kiruna/ Luleå t/r Stockholm Göteborg

Därefter står Gällivare museum på programmet där vi besöker världens enda myggutställning. Lågfjället Dundret, 10 mil norr om Polcirkeln, står härnäst på tur. Där njuter vi av utsikten och äter en gemensam middag.

Dag 4 Gällivare–Narvik Efter en rejäl frukost beger vi oss mot vårt grannland i väst med tåg. Ombord på tåget finns möjlighet till enklare lunch. Under eftermiddagen når vi Narvik där vi bor på Quality Hotel. Vi äter en gemensam middag och kvällen spenderas på egen hand i Narvik.

Dag 5 Narvik Narvik var under andra världskriget en viktig stad för tyskarna som invaderades 9 april 1940. Vi besöker Narviks Krigsminnemuseum under förmiddagen och äter därefter lunch på egenhand i stan. Innan middagen tar vi en promenad i centrum där vi även går förbi Fredskapellet byggt 1957, på den plats där ett tidigare kapell förstördes under kriget.

Dag 6 Narvik–Kiruna Då är det dags att lämna Norge och åka tåg genom den fantastiska fjällvärden mot Kiruna. Efter lunch gör vi en spännande utflykt till Rymdbolaget Esrange Space Center. En utav anledningarna till att basen är belägen i Kiruna är att området i stort sett saknar ljusföroreningar och att man kan studera norrsken Norra Hamnen Luleå Foto: Lena Nilsson

7 dagar 13/6 13.495:- från Göteborg 12.495:- från Stockholm

Valuta: Svenska och norska kronor

6

I priset ingår • Reseledare • Flyg Göteborg/Stockholm–Luleå • Flyg Kiruna-Göteborg/Stockholm • Flygskatt • Resa med tåg Luleå–Gällivare– Narvik–Kiruna • Del i dubbelrum med dusch/wc • 6 frukostar • 6 middagar

• Inträde och guidning Krigsminnemuseet i Narvik • Rundvisning och besök på Esrange i Kiruna • Guidad visning kyrkstaden • Gällivare museum

boka gärna din resa online!

Tillägg • Enkelrumstillägg 2.395:• Avbeställningsskydd 145:• Reseförsäkring


Sverige/Norge

Skräddarsytt! EkmanResor och F.O-RESOR ingår i Strömmagruppen med ett stort utbud av aktiviteter och destinationer i hela Sverige. När du har viktiga gäster, något att fira eller bara vill göra något spännande kan vi ta fram ett skräddarsytt förslag som passar just dina behov! Några exempel: • Gökotta i Nationalstadsparken Stockholm /Solna med efterföljande picknick i gröngräset – där kanske Bellman kommer förbi och sjunger en vers… • Storstadspaket med hotell och aktiviteter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn och Helsingfors • Midsommarskidåkning i Riksgränsen – då solen aldrig går ner • Fest på Nya Älvsborgs fästning i Göteborgs hamninlopp eller Fångarna på fortet på Vaxholms Kastell i Stockholm • Middagstur på Hissingen, till Drottningholm eller Temakryssning med kända profiler och ciceroner. • Sightseeingtur med picnic-korg på Malmös kanaler Självklart kan vi även hjälpa till med buss- eller båt transporter såväl som guideuthyrning. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna…

www.ekmanresor.se 08-15 95 75

www.foresor.se 031-81 01 10

Copyright:ssc

härifrån. Vi avrundar vår resa med en gemensam middag i närheten av vårt hotell Scandic Ferrum, Kiruna city.

Dag 7 Kiruna–Hemorten

På/Avstigning Landvetter flygplats, Göteborg Arlanda Flygplats, Stockholm

Boende Quality Hotel Luleå www.choicehotels.se Grand Hotel Lapland www.grandhotellapland.se Quality Hotel Narvik www.choicehotels.no Scandic Ferrum Kiruna city www.scandic.se

Fulla av intryck reser vi efter frukost mot Kiruna flygplats för hemresa.

I Gällivare besöker vi världens enda myggmuseum

Grand Hotel Lapland Vårt hotell i Gällivare boka gärna din resa online!

7


Norge

Röros vintermarknad – från Mälardalen • Folkfest • Funäsdalen • Vackra vinterlandskap

Funäsdalen Röros

Röros marknad lockar årligen runt 75 000 besökare, 85 hästekipage och 250 utställare från hela Norden. Marknaden i Röros är mer en folkfest än en marknad, här samlas människor för att äta och dricka gott, sjunga och dansa tillsammans och skratta och samtala ihop. Marknaden arrangerades för första gången 1854, och från 1853 kan man i en kunglig resolution läsa; ”Från 1854 skall det i Røros avhållas en marknad som begynner näst sista tisdagen i februari månad och varar till påföljande fredag”. Det har det även gjorts, även om marknaden med tiden har förlängts till lördagen. I år arrangeras den 158:e marknaden.

Dag 1 Hemorten–Funäsdalen På väg upp till Funäsdalen stannar vi för lunch i Järvsö, Lills Babs hemort och paradis. På Hotell Funäsdalen gör vi oss hemmastadda i våra respektive rum och äter gemensam middag i hotellets restaurang. (Ca 580 km från Stockholm)

Järvsö

Stockholm

till hotellet för en gemensam middag. (Ca 76 km)

Dag 3 Röros och Funäsdalen För dig som önskar finns möjlighet att njuta av Funäsdalens aktivitetsutbud så som skotersafari, spa, hundspann eller varför inte en stärkande fjällpromenad. Om intresse finns kommer bussen att köra till Rörås även denna dag. Vi äter gemensam middag på hotellet. (Ca 76 km)

Dag 4 Funäsdalen–Hemorten Frukost på hotellet innan vi packar in vårt bagage och våra fynd för hemresa till Stockholm. Längs vägen stannar vi för lunch och en bensträckare. (Ca 580 km till Stockholm)

Dag 2 Röros Marknad Efter frukost kliver vi på vår buss som tar oss till Röros och vintermarknaden. Här ser vi på den ståtliga invigningen av marknaden då hästekipagen glider in i Röros. När alla slädar har kommit fram är det sång, dans, glögg och våfflor i Rörosmuseet för de som önskar. Gruvdrift och lantbruk har format landskapet i Röros till ett vackert fjällsamhälle med stort historiskt värde insprängt bland dom pittoreska timmerhusen, vilket har givit staden sin plats på UNESCO´s världsarvslista Under dagen ges vi möjlighet att se ett flertal framträdanden, äta och dricka gott och inhandla diverse saker från de många knallarna. Efter en heldag i det vackra vinterlandskapet möts vi upp igen vid vår buss som tar oss tillbaka

4 dagar 20/2, 2012 5.345:-

Valuta: Norska kronor

8

Kulturhistoriska minnesmärken ses överallt i byn Foto: Innovation Norway, Terje Rakke

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Del i dubbelrum med dusch/wc • 3 frukostar • 3 middagar • 2 luncher (dag 1, 4)

Gruvdrift och jordbruk har format en helt speciell fjällby med enastående kultur Foto: Innovation Norway, Terje Rakke

På/Avstigning Stockholm Uppsala Gävle

Anslutning: Mora Falun Rättvik

Boende Hotell Funäsdalen www.hotell-funasdalen.se

Tillägg Enkelrum 900:Avbeställningsskydd 95;. Reseförsäkring boka gärna din resa online!

Hotell Funäsdalen I fjällen är vyerna och känslan alldeles gratis. Lägg till kittlande minnen från pister, isfall, fjällvidder och skoterleder. Koppla av tillsammans i en solgrop på fjället, i jaccuzzin under stjärnhimlen eller under några längder i poolen. Skäm bort er med en skön behandling för ansiktet eller hela kroppen. Avsluta gärna dagen med en middag, med lokala ingredienser.


Norge

Röros vintermarknad – från västkusten

• Kulturarv • SPA-hotell • Invigning med hästar och slädar

Tynset

Redan 1854 arrangerades den första vintermarknaden i gruvstaden Röros. Den traditionella marknaden arrangeras för den 158:e gången 2012. Unesco har gett Röros en välförtjänt plats på sin lista över kulturarv för de vackra trähusen och naturen som formats av gruvdriften. Dag 1 Hemorten–Tynset Vi börjar tidigt på morgonen med att åka från Göteborg via Bohuskusten och Oslo upp till Savalen fjellhotell & Spa. På väg upp stannar vi för fika och möjlighet till lunch. Väl framme checkar vi in och äter en gemensam middag på hotellet under kvällen. (Ca 650 km från Göteborg).

dryck, sång, folkdans och mycket mer. Efter en heldag på marknaden möts vi vid bussen för återfärd till hotellet där vi återigen äter en gemensam middag innan det är dags för välkommen sömn. (Ca 55 km)

Röros

Oslo

Göteborg

Dag 3 Röros och Savalen

Dag 4 Tynet–Hemorten

De som önskar kan njuta av hotellets SPA-avdelning eller njuta av omgivningarna med en uppfriskande promenad. För de som önskar går bussen till Röros och marknaden även idag. På kvällen serveras lättare middag. (Ca 55 km)

Frukost och lugna morgontimmar på hotellet innan vi påbörjar vår resa mot Göteborg. Längs vägen stannar vi för avslutningsmiddag innan vi skiljs åt. Hemkomst ca 20. (Ca 650 km till Göteborg).

Dag 2 Röros Marknad Vi börjar dagen med frukost och går sedan ombord på bussen som kör oss till Röros. Vi kommer till Röros lagom till den stora invigningen av marknaden då kör hästarna med sina slädar och karlar glider in i Röros och upp till Malmplatsen. Dagen i Röros är fri att spendera som man vill. På marknaden finner vi bland annat lin, skinn och gårdsprodukter men också mat och

Röros Kyrka Foto: Innovation Norway, Terje Rakke

4 dagar 20/2, 2012 5.695:-

Valuta: Norska kronor

Med häst och släde reser marknadsbesökare från när och fjärran, ett skådespel i sig Foto: Innovation Norway, Terje Rakke

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Del i dubbelrum med dusch/wc • 3 frukostar • 4 middagar • 1 lunch (dag 3) • Kaffe och smörgås (dag 1) • Inträde till marknaden • Entré till SPA

Tillägg Enkelrum 500:Avbeställningsskydd 95:Reseförsäkring På/Avstigning Stenungsund Ytterby Kungsbacka Göteborg Kungälv Boende Savalen Fjellhotell & Spa, www.savalen.no

boka gärna din resa online!

Savalen Fjellhotell & Spa Sjön Savalen ligger i natursköna och idylliska omgivningar på 707 meters höjd över havet i de nordöstra fjällen. Med fokus på allsidiga aktiviteter och möjligheter för dig som besökare har destinationen blivit allt mer populär. Hotellets SPA anläggning om hela 800 kvadratmeter innehåller bubbelbad, massagestastioner, ångdusch samt gym och solarium.

9


Norge

Hardangervidda • Oslo • Sima Kraftverk • Flåmsbanan • Kjeåsen Vårt västra brodersland är nog ett av världens vackraste länder. En av pärlorna är Hardangervidda – en av Europas största bergsplatåer. Här finns också norra Europas största vilda renhjord. Vi bor i skidorten Geilo – som på sommar och höst är en naturpärla med frisk fjälluft och möjlighet till intressanta utflykter, som till exempel Flåmsbanan – en av de vackraste tågstäckorna i världen och Kjeåsen – en av de mest isolerade gårdarna. Under resan stiftar vi även bekantskap med Oslo.

Geilo Oslo

Stockholm –Oslo t/r Stockholm

Göteborg

Dag 1 Hemorten-Oslo Avresa från våra hemorter. Sent på eftermiddagen är vi framme i Oslo och vi tar in på hotellet därefter är det dags för middag.

Dag 2 Oslo–Geilo Vi börjar dagen med en rejäl rundtur i Oslo. Vi passerar bland annat Akers Fästning, Rådhuset och Akers Brygga. Färden fortsätter längs Karl Johan och vi ser det kungliga slottet längst upp på gatan. När vi fått lära oss mer om norrmännens huvudstad lämnar vi den bakom oss och styr mot Hönefoss. Vi följer Hallingdalen nästan fram till vårt hotell i Geilo, en av Norges mest kända vintersportorter. Geilo ligger precis på gränsen till Norges mest kända nationalpark – Hardangervidda.

Dag 3–4 I och omkring Hardangervidda Vi har två härliga utflykter framför oss. En dag färdas vi över Norges Tak – den imponerande Hardangerviddans högfjällsplatå. Turen går på en höjd av 1250 meter över havet och vi har en fin vy över Hardangerjökeln och Hallingskarvet. Vi passerar Vöringsfossen som är en av Norges mest berömda vattenfall, ner genom den branta Måbödalen fram till Eidfjord. Här besöker vi Hardangervidda Natursenter. Det är natur- och kulturhistoriskt upplevelsecenter, som har som målsättning att skapa ett nära möte mellan den

Hardangervidda

5 dagar 20/7 6.995:- från Göteborg 7.995:- från Stockholm

Valuta: Norska kronor

10

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Del i dubbelrum med dusch/wc • Kaffe med smörgås (dag 1) • 4 frukostar • 4 middagar • Avslutningsmiddag (gäller resenärer från västkusten) • Inträde Sima Kraftverk, Hardangervidda Natur Senter, Kjeåsen • Resa med Flåmsbanan

Tillägg • Enkelrum 1.450:• Avbeställningsskydd 145:• Reseförsäkring

boka gärna din resa online!

På/Avstigning Stenungsund Ytterby Kungälv Göteborg Kungsbacka Varberg Falkenberg Halmstad Stockholm


Norge Det norska landskapet är otroligt vackert

moderna människan och naturen. Detta sker bland annat med supervideografen. Med dess märkliga teknik får vi härliga naturupplevelser mellan höga fjäll och djupa fjordar. Vi känner att vi färdas i naturen samtidigt som vi njuter av filmens specialkomponerade musik. Vidare besöker vi Sima Kraftverk, en fantastisk anläggning sju hundra meter in i fjället, här får vi en intressant visning av kraftverket. Sedan är det dags för re-

sans ”höjdpunkt”, åtminstone för dem som har läst Bror Ekströms välkända bok om ”Folket på Kjeåsen”, att få se en av världens mest ensligt belägna gårdar. Idag kan vi åka buss hela vägen till, men innan dess kunde gården endast nås via en brant stig längs berget. En annan dag ska vi färdas längs Flåmsbanan, som stolt kan fira 71 år. På den 20 kilometer långa tågturen får vi uppleva något av de både vildaste

och mest storslagna Norge har att erbjuda. Vi ser bäckar som skär sig genom djupa raviner, vattenfall som kaster sig utför branta och gårdar som klamrar sig fast på branta sidor. Flåmsbanan är en av de brantaste järnvägssträckningar i världen, den har en stigning på ungefär en meter på 18. Tunnlarna som går i spiral in och ut ur berget är resultatet av ett mycket våghalsigt och kunnigt ingenjörsarbete. Efter alla dessa

upplevelser återvänder vi till hotellet och äter en gemensam middag.

Dag 5 Geilo–Hemorten Efter frukost är det dags att packa bussen och lämna Geilo. Vi gör stopp för kaffe och mat, snart är det dags att säga hej till våra nyfunna reskamrater. Vi beräknar att vara åter i Göteborg kl. 18.00 och Stockholm närmare midnatt. Ca 510 km till Göteborg.

Boende Scandic Edderkoppen www.scandichotels.se/edderkoppen Bardøla Høyfjellshotell www.bardola.no

Bardøla Høyfjellshotell Hotellet ligger idylliskt vid foten av Hallingskarvet. boka gärna din resa online!

11


Norge

Lofoten

Lofoten

Riksgränsen

Örnes

• Polcirkeln • Vidunderlig natur, pittoreska fiskelägen • Havsörnar och midnattssol • Ett stycke av Hurtigruten • Se Norge, från Bodö till Svinesund

Älvsbyn Steinkjer

Lillehammer

Hudiksvall

Oslo

Följ med och upplev det fantastiska öriket Lofoten med sina spetsiga fjälltoppar, båttur med Hurtigruten och självklart bra hotell och god mat. Underbara naturscener, midnattssol vid klart väder, allt sammantaget en minnesvärd resa.

Stockholm Göteborg

Dag 1 Hemorten–Hudiksvall Via Stenungsund, Kungälv och Göteborg reser vi österut mot Uppsala, där våra medresenärer från Stockholm ansluter. Resan går vidare till First Hotel Statt i Hudiksvall, där middag väntar. Ca 640 km från Göteborg.

Dag 2 Hudiksvall–Älvsbyn Vi äter frukost på hotellet innan vi börjar dagens resa utefter Norrlandskusten. Vi kör mot Härnösand och Höga Kustenbron, där vi stannar för att njuta av Ångermanälven och den fantastiska bron. Resan går vidare via världsarvet Höga Kusten. Vi stannar till vid Själevads kyrka, en åttakantig kyrka som utsetts till Sveriges vackraste av Året Runts läsare. Vi fortsätter via Umeå och Piteå till Älvsbyn och Storforsen Hotell, vackert beläget vid Storforsen. Gemensam middag på kvällen. Ca 600 km.

Dag 3 Älvsbyn–Riksgränsen Efter frukost reser vi i samernas land via polcirkeln till Jokkmokk. Här stannar vi för att besöka Samemuseet, en silversmed och gamla kyrkan i Jokkmokk. Resan går vidare via Gällivare till Jukkasjärvi och platsen för Ishotellet. Här finns ett islager på 3 000 ton kristallklar Torneälvsis inför uppförandet av kommande hotellbyggnad. Vi besöker Jukkasjärvi kyrka, uppförd på 1600-talet och vi hinner också med ett kort besök i Kiruna. Vi åker utefter malmbanan mot Abisko och framåt kvällen når vi Riksgränsen där vi övernattar. Ca 540 km. 9 dagar 4/7 12.995:- från Göteborg 13.995:- från Stockholm, Malmö

Valuta: Norska kronor

12

Svolvaer på sommaren Foto: Andreas Mihatsch

Dag 4 Riksgränsen–Lofoten Så snart vi ätit frukost går resan vidare mot det väntande Lofoten. Vi reser på nya vackra vägar och njuter av utsikten. På Norlandia Vestfjord Hotell i Svolvær bor vi mitt i en förunderlig blandning av torkad fisk, båtar, måsskrik och midnattssol. Här är allt på gångavstånd. Har vi tur med molntäcket kanske det kan bli en midnattssolresa mitt i natten (ingår ej i resans pris). Gemensam middag på kvällen. Ca 250 km.

Nidarosdomen Foto: J Berge/IN

berättar med inlevelse om allt vi ser. Om intresse finns försöker vår reseledare att ordna en båtutflykt (ingår ej). Kanske får vi en torsk på kroken? På kvällen samlas vi och äter middag tillsammans. Ca 150 km.

Dag 6 Lofoten–Örnes

Vi äter en rejäl frukost innan vi åker på en halvdags rundtur – genom fjordlandskap och bergskedjor som verkar sträva ända upp till himlen. Vår reseledare

Nu vänder resan söderut igen. Självklart ska vi åka genom Norge, vackrare väg finns inte. Vi packar vår buss och ger oss i väg. I Moskenes väntar färjan för en naturskön överfart till fastlandet och Bodö. Vi kör ner till Saltströmmen för att få vara med då de väldiga vattenmassorna virvlar ut eller in i fjorden var sjätte timme. Sedan går resan vidare till Örnes Hotell. Här äter vi middag och vilar ut

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Hurtigruten Örnes–Nesna • Färja Moskenes–Bodö • Del i dubbelrum med dusch/wc • Kaffe med smörgås (dag 1, gäller ej för påstigande från Stockholm) • 8 frukostar • 8 middagar

• Avslutningsmiddag (inkl lättöl/ vatten, kaffe och kaka, gäller ej för avstigande Stockholm) • Besök vid Själevads kyrka, gamla kyrkan i Jokkmokk & Jukkasjärvi kyrka • Inträde Samemuseet i Jokkmokk • Inträde till Nidarosdomen • Inträde Galleri Lofotens Hus • Inträde Lofotenkatedralen

Dag 5 Lofoten

boka gärna din resa online!

inför nästa dags äventyr. Ca 230 km.

Dag 7 Örnes–Steinkjer Vi är uppe tidigt och äter en god frukost. Hurtigrutens fartyg avgår söderut vid sjutiden. Vi blir passagerare på en av världens äldsta fartygslinjer och njuter av fjordlandskapet. Fartyget M/S Nordstjernen är ett av de äldsta och charmigaste fartygen i flottan och har trafikerat kusten sedan 1956. Resan går utefter Svartisens kant och vi passerar polcirkeln ytterligare en gång. Efter fyra timmars båtresa i lugna vatten kommer vi till Nesna, där vår buss väntar. Vi fortsätter söderut genom ett fantastiskt landskap. Vårt hotell, Quality Hotel Grand, ligger i centrala Steinkjer. • Inträde till fiskebyn Nusfjord • Inträde till Ringebu Stavkyrka • Anslutning från Stockholm inklusive tåg/bussresa Stockholm–Uppsala och tågresa Oslo–Stockholm


Norge Foto: Helle Einfeldt

Där väntar middag och vila inför nästa spännande dag. Ca 360 km.

Dag 8 Steinkjer–Lillehammer I dag ska vi åka i vikingarnas land. Vi äter frukost och reser ner till Trondheim. Här besöker vi Nidarosdomen, den fantastiska pilgrimskyrkan med St Olofs relikskrin, innan vi ger oss i kast med Dovrefjell och myskoxarnas land. Där uppe på de väldiga vidderna stannar vi en stund för lunch innan vi far vidare mot Gudbrandsdalen och Norges största sjö, Mjösa. Vi besöker Ringebu Stavkyrka och fortsätter till OS-staden Lillehammer. Vi bor på anrika First Hotel Breiseth, där middag väntar. Ca 500 km.

Dag 9 Lillehammer–Hemorten Efter resans sista frukost åker vi mot Oslofjorden och Norges huvudstad, Oslo. Här stannar vi en stund runt lunchtid för att strosa utefter Karl Johann eller Akerbrygge. Här säger vi hejdå till våra medresenärer från ostkusten som reser hemåt från Oslo. Vår resa går vidare över nya Svinesundsbron och hem till Sverige. Vi äter en gemensam middag i Bohuslän innan vi åter styr mot Göteborg, dit vi beräknar komma kl. 17.30. Ca 500 km till Göteborg.

Källa: Innovation Norge

Tillägg • Enkelrum 2.380:• Avbeställningsskydd 145:• Reseförsäkring

På/Avstigning Stenungsund Ytterby Kungälv Göteborg Stockholm

Boende First Hotel Statt, Hudiksvall www.firsthotels.com Storforsen Hotell, Älvsbyn www.storforsen-hotell.se Hotell Riksgränsen www.stromma.se Norlandia Vestfjord Hotell, Svolver www.vestfjord.norlandia.no Örnes Hotell, Örnes www.orneshotell.no

boka gärna din resa online!

Quality Hotel Grand, Steinkjer www.choicehotels.no First Hotel Breiseth, Lillehammer www.firsthotels.com Hurtigruten AS www.hurtigruten.se

13

13


Nordkap

Nordkap

Tromsö Saariselkä Kiruna

Sverige/Norge/Finland

Med buss genom Finland • Finska västkusten • Fantastiska fjordvyer • Nordkapsklippan • Inblick i samernas liv • Honningsvåg, Tromsö & Kiruna

Mora

En sagolikt vacker resa till Europas utpost mot norr. Midnattssolens, de stora viddernas, fjällens och renarnas land. Ett minnesrikt besök på Nordkaps-klippan hör till resans höjdpunkter. På denna resa bjuder vi på det bästa av Norge, kryddat med inslag från den finska västkusten och samernas spännande värld. Det blir en resa fylld av vackra vyer och storslagna scenerier – en resa som ger minnen för livet! Uppskattade du Lofoten, så följ även med oss till Nordkap. omgavs staden av en tullmur, som bokstavligen förhindrade staden från att byggas ut. När tullreglerna ändrades under 1800-talet utvidgades staden med ett flertal kvarter, vilket innebär att Rauma nu är den största ”levande” trästaden i hela Skandinavien. Rauma är framförallt känd som spetsknypplarnas stad. Vi hinner även med ett stopp i svenskstaden Vasa. Middag och sköna sängar väntar på Cumulus Oulu Hotel i Uleåborg (Oulu). Ca 650 km.

Dag 3 Uleåborg–Saariselkä

Dag 1 Hemorten–Stockholm/Åbo

Dag 2 Åbo–Uleåborg

Våra medresenärer från södra Sverige möter upp i Göteborg och vi börjar vår resa mot huvudstaden. Paus för kaffe och smörgås i trakten av Gränna. Vi passerar landskapen Östergötland, Södermanland och kommer fram till Stockholm där vi skall ta färja över till Åbo. Här ansluter våra reskamrater från Stockholm. Vi kliver ombord på Viking Lines fina fartyg och tilldelas våra hytter och samlas till gemensam middagsbuffé. Ca 470 km från Göteborg.

Vi sover ombord på fartyget men äter frukost när vi kommer iland i Åbo. Därefter tar vi plats i bussen för att ta del av det vackra landskap som vi passerar under dagen. Vi färdas längs kusten och njuter av de fantastiska vyerna. Givetvis gör vi stopp för lunch och kaffe under dagen. Vi gör ett stopp i Rauma, som 1991 var den första finska staden som placerades på UNESCO:s världsarvslista över kulturminnen. Under 1700-talet

Efter frukost åker vi vidare utmed Bottenvikens kust till Kemi, där vi svänger av mot Rovaniemi. Här kan man träffa tomten, livs levande! Finland lobbar hårt för att tomtens officiella hemadress är Rovaniemi. Här finns Santa Claus Village, där man kan se tomten i hans arbetsrum, sända post från hans postkontor mm. Här ligger Polcirkeln som vi nu passerar på vår väg norrut. Vi åker vidare i Finska Lappland till Saariselkä och vi tar in på Holiday Club Saariselkä, ett trivsamt spahotell i hjärtat av finska Lappland och därmed Europas nordligaste spa – hela 30 mil norr om Polcirkeln. Glöm inte baddräkten! Sommartid har man en fantastisk midnattsol. Vi samlas till gemensam middag. Ca 500 km.

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Båtresa med Viking Line Stockholm–Åbo • Färja Olderdalen–Lyngseidet • Färja Svensby–Breikvikeidet • Tunnelavgift på Mageröya • Del i dubbelrum/hytt • Kaffe med smörgås (dag 1 & 8) • 9 frukostar • 3 luncher (dag 8, 9, 10)

• 9 middagar • Inträde och filmvisning Samecentret Karasjok • Inträde och visning Båtsuoj Samecenter, Alta museum, Leif Wikners i Pärsåsen • Inträde, film och certifikat till Nordkappshallen • Inträde Ishavskatedralen & Sven Hörnells bildspel • Besök Santa Claus Village, Isnetoften

Nordkapsklippan Foto: Fritjof Fure

10 dagar 10/7 13.995:- från Göteborg, Stockholm 14.795:- från Malmö

Valuta: Norska kronor, Euro

14

Ouleåborg

Vilhelmina

boka gärna din resa online!

Åbo Stockholm

Göteborg Malmö

Dag 4 Saariselkä–Nordkap Efter en stärkande frukost åker vi vidare förbi Ivalo och Inari. Här ser vi också Enare Träsk. Vi passerar gränsen och åker in i Norge vid Kargasniemi och anländer till Karasjok, samernas huvudort i Norge. Här besöker vi Samecentret och ser bl a en film om samernas liv. Vi fortsätter sedan mot Nordkap, resans absoluta höjdpunkt och checkar in på Rica Hotel. Efter en god middag besöker vi Nordkapsklippan med alla dess attraktioner. På vägen dit gör vi en avstickare och får se, och hålla i, kongekrabbor. Tillsammans med turister från hela världen får vi uppleva en oförglömlig afton. Självklart hoppas vi på fint väder med midnattssol. Ca 500 km.

Dag 5 Nordkap–Alta Vi lämnar Nordkap och Mageröja. Vi följer åter den vackra Porsangerfjorden och efter kaffe och lunchstopp når vi Alta och dess museum, med 6.000 år gamla hällristningar. Här finns också en utställning om kraftverksbygget i Altaälven på 70-talet. Efter Alta gör vi ett stopp i Isnetoften, en plats med försäljning av sameslöjd. Kvällens mål är Rica Hotel i Alta. Här väntar middag och sköna sängar. Ca 380 km.

• I priset ingår från Stockholm – Tåg från Mora/Stockholm • I priset ingår från Göteborg – Förmiddagskaffe (dag 1) – Middag (dag 10) • I priset ingår från Malmö/Helsingborg – Anslutning till och från Göteborg – Förmiddagskaffe (dag 1) – Middag (dag 10)


Efter frukost finns möjlighet till några inköp vid lappkåtorna vid hotellet, innan vi åker vidare mot Tromsö. Under färden bjuds vi på vidunderliga vyer över bl a Lyngentopparna som ofta är snöklädda även i juli! Två färjeturer väntar oss innan vi kommer till Tromsö, eller Nordens Paris som stan ofta kallas. Här besöker vi den berömda Ishavskatedralen och tar vi en tur med fjällhissen upp på stadsberget. Vi bor på Quality Hotel Saga där vi äter en gemensam middag. På kvällen finns möjlighet att besöka midnattskonserten i katedralen, eller ett besök på polarmuseet (ingår ej). Ca 250 km.

Dag 7 Tromsö–Kiruna Efter frukost åker vi vidare söderut. Vackra vyer bjuds oss hela vägen! Dagens lunch (ingår ej) intar vi vid Polar Zoo. De många krigsminnesmärkena minner om de hårda strider som ägde rum år 1940. Väl nere vid Ofotenfjorden börjar vi klättringen mot svenska gränsen. Vi gör ett stopp i Björkliden med den berömda Lapporten i bakgrunden. Utmed Torne Träsk far vi vidare till Kiruna. Innan vi checkar in på Scandic Ferrum Kiruna City, tar vi en tur till Jukkasjärvi med sin kyrka och den fina altartavlan av Bror Hjort. Vi passerar också platsen för Ishotellet. Vi äter en gemensam middag på hotellet och därefter får vi uppleva det vackra bildspelet av Sven Hörnell, som nu flyttat till Kiruna. Ca 380 km.

Dag 8 Kiruna–Vilhelmina Efter tidig frukost åker vi vidare mot Jokkmokk och Arvidsjaur. I Jokkmokk

gör vi ett besök hos Jokkmokks Tenn, där vi bl a får se de skickliga gravörerna i arbete. Ett stopp vid Polcirkeln är också ett måste. I Slagnäs vid Gasa ligger Båtsuoj samecenter, där vi får en sen lunch serverad i kåtorna. Vår lokalguide berättar om det samiska livet, den samiska religionen och mycket annat från samevärlden. Vill du får du t o m smaka på nymjölkad renmjölk! Ett upplevelserikt och oförglömligt besök! Dagen blir lång, vårt slutmål är Vilhelmina och Hotell Wilhelmina, vackert beläget vid Volgsjön och Blaikfjället. Gemensam middag på kvällen. Ca 600 km.

Sverige/Norge/Finland

Dag 6 Alta–Tromsö

Dag 9 Vilhelmina–Mora Dagen inleder vi med frukost och fortsätter söderut via Dorotea, Strömsund och Östersund utmed Storsjön. Vi kör vidare och lunch serveras hos konstnären Leif Wikner i Persåsen. En konsthantverkare som arbetar enbart i trä. Anläggningen är en upplevelse kring natur, konst, kultur och hantverk och vi får en guidad visning och möjlighet till fina inköp i hans affär. Sedan åker vi vidare förbi Sveg till Mora. Vi bor på Mora Hotell & Spa, som ligger mitt i centrum. På kvällen samlas vi i restaurangen för en gemensam middag. Ca 630 km.

Dag 10 Mora–Hemorten Efter frukost tar vi farväl av våra nyfunna vänner som reser tillbaka till Stockholm med tåg. För de som skall vidare söderut går resan genom vårt sommarfagra land och kommer så småningom till Åmål där det bjuds på lunch. Framåt kvällen är vi åter hemma efter en avkopplande, intressant och trevlig resa. Ca 600 km.

Varje dag, året runt... ...kastar våra röda fartyg loss och beger sig av mot spännande resmål runt Östersjön. I Helsingfors, Åbo och Mariehamn lockar sevärdheter och nya upplevelser och ombord njuter du av livets goda i form av mat, underhållning, shopping och avkoppling. Åk över dagen eller stanna borta lite längre. Möjligheterna är många och valfriheten stor. För mer information och bokning gå in på vikingline.se eller ring 08-452 40 00.

vikingline.se

Vilhelmina Foto: Magnus Ström

Tillägg • Enkelrum 2.595:• Avbeställningsskydd 145:• Reseförsäkring

På/Avstigning Malmö/Helsingborg Göteborg med omnejd Borås Jönköping Stockholm/Viking Lines Terminal

Boende Cumulus Oulu Hotell www.cumulus.fi 10-603_gen_image_90x226.indd 1 Holiday Club Saariselkä www.holidayclubspahotels.com Rica Hotel Nordkap www.rica-hotels.com Rica Hotel Alta www.rica-hotels.com Quality Hotel Saga www.choicehotels.no

boka gärna din resa online!

Scandic Ferrum Kiruna City www.scandichotels.com Viking Line www.vikingline.se Hotel Wilhelmina www.hotellwilhelmina.se Mora Hotell & Spa www.morahotell.se

2010-11-12 12.07

Vissa av dagarna kommer chaufför och reseledare ordna enklare luncher till självkostnadspris vid bussen.

15


Danmark

Stockholm

Skagen

Skagen

Frederikshavn

Göteborg

Följ med och upplev Skagens öppna vidder och skådespelet då de båda haven Kattegatt och Skagerrak möts. Skagen har blivit ett av Danmarks mest populära turistmål tack vare konstnärerna som på 1870-talet upptäckte skönheten och det hänförande ljuset vid havet.

Tillsandede kirke

Sanddynerna vid Råbjerg Mile

Konst, ljus och natur i Skagen

Skagen och Jesperhus

Dag 1 Stockholm–Göteborg– Frederikshavn

Dag 1 Stockholm–Göteborg– Frederikshavn

Denna tur leds av naturguiden Henrik Waldenström och vänder sig särskilt till de med konst- och naturintresse. Vi beger oss mot västkusten på morgonen och i Göteborg ansluter våra medresenärer från sina respektive påstigningsorter. Tillsammans går vi ombord på Stena Lines fartyg som tar oss över till Danmark och Frederikshavn. Ombord njuter vi av deras middagsbuffé och sedan har vi tid att roa oss av båtens nöjesutbud. Vår buss tar oss till vårt hotell i Skagen. Ca 510 km med buss.

Dag 2 Utflykter Grenen är vårt första stopp för dagen. Det är på denna välkända och vackra plats som haven Skagerrak och Kattegatt möts, vilket skapar dramatiska naturscenerier. ”Sandormen-tåget” tar oss på en tur och vi får uppleva det speciella Skagenljuset. Över oss kretsar havsfåglar och utsträckande rovfåglar som är på väg mot Sverige. Vi åker sedan vidare in till själva staden Skagen. Här får vi en guidad visning på Skagenmuseet och ser fantastiska konstverk

4 dagar 18/5 Konst, ljus och natur i Skagen 6.590:- från Stockholm 6.290:- från västkusten 26/8 Skagen och Jesperhus 5.590:- från Stockholm 5.290:- från västkusten

Valuta: Danska kronor

16

av de produktiva Skagenmålarna. Återstoden av dagen tillbringar vi på egen hand i den pittoreska staden. På kvällen äter vi gemensam fiskmiddag.

Dag 3 Utflykter Efter frukosten på hotellet åker vi till ett av Danmarks märkligaste turistmål; Råbjerg Mile och ser de imponerande vandrande sanddynerna. Sedan fortsätter resan mot örnreservatet i Bindslev och den imponerande showen med jagande rovfåglar. På hemvägen passerar vi ett annat måste, nämligen den Tillsandede kirke. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 4 Frederikshavn–Göteborg– Stockholm Efter en välsmakande frukost bär det av till Frederikshavn där vi hinner med lite shopping innan vi kliver på färjan. Framme i Göteborg säger vi farväl till resenärerna från västkusten och vi övriga fortsätter mot Stockholm. En god middag avslutar resan och vi är åter i Stockholm vid 22.30-tiden. Ca 510 km med buss.

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Färja Göteborg–Frederikshavn t/r • Del i dubbelrum med dusch/wc • 3 frukostar • 1 lunch (för resenärer från ostkusten) • 3 middagar • Entré och visning av Skagenmuseet • Sandormen vid Grenen

På morgonen startar vi denna innehållsrika resa från ostkusten med att resa till Göteborg. Här möter vi upp resenärerna från västkusten. På eftermiddagen går vi ombord på Stena Lines moderna fartyg som tar oss till Frederikshavn. Då vi kliver av båten åker vi till vårt centrala hotell i Frederikshavn där vi skall bo i tre nätter. Ca 470 km med buss.

Dag 2 Utflykter Efter frukost styr vi kosan mot Skagen och Grenen. Här upplever vi det speciella ljuset och åker en tur med ”Sandormen-tåget”. Vi gör också ett besök på Skagenmuseet och ser fantastiska konstverk från de produktiva Skagenmålarna. Resten av dagen får vi fri tid bland de gula husen, den livliga hamnen, de trevliga butikerna och gallerierna. När vi är i den lilla staden äger den populära matmarknaden rum och de som önskar besöker den. På vår väg söderut stannar vi till vid Råbjerg Mile och ser de imponerande vandrande sanddynerna. Väl tillbaka på hotellet njuter vi av en god middag.

18/5 ingår även • Entré till Örnereservatet • Middag dag 4 (ostkusten) 26/8 ingår även • Entré till Quality Food Fair • Entré till Jesperhus • Lunch dag 4 (ostkusten) Tillägg • Enkelrum 900:- • Avbeställningsskydd 95:- • Reseförsäkring

boka gärna din resa online!

Dag 3 Utflykter Efter frukosten på hotellet åker vi till ett av Danmarks mest populära turistmål; blomsterparken Jesperhus. Idag är det norra Europas största blomsterpark med mer än två miljoner blommor. Förutom blomsterprakten finns här bland annat ett zoo med tropiska djur och en charmig trädgård som är baserad på sex av H.C. Andersens mest populära sagor. På eftermiddagen får vi egen tid i Frederikshavn. Här finns vackra hus, många restauranger och bra shopping. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 4 Frederikshavn–Göteborg– Stockholm Efter en välsmakande frukost är det dags att kliva på färjan som tar oss över till Göteborg. Här säger vi farväl till resenärerna från västkusten och vi övriga fortsätter mot Stockholm. En god lunch avslutar resan och vi är åter i Stockholm ca kl 19.30. Ca 470 km med buss.

På/Avstigning Stockholm Kungälv Stenungsund Södertälje Syd Ytterby Göteborg Boende 18/5 Color Hotel Skagen www.colorhotels.dk 26/8 Hotel Jutlandia www.hotel-jutlandia.dk Handkikare kan hyras för 20 kr/dag (50 kr för hela resan). Boka vid anmälan.


Göteborg

Nordsjöns pärlor

Flyg Stockholm/Helsingborg t/r

Danmark/Tyskland

– Helgoland, Husum, Friedrichstadt

Malmö

Upplev några av Nordsjöns pärlor och följ med oss till nordtyska SchleswigHelgoland Holstein. Vi bor tre nätter i Husum, en liten hamnstad vid den tyska västHusum kusten och besöker bla. Friedrichstadt, där vi gör en båttur på kanalerna och njuter av den charmiga lilla staden. Huvudmålet för vår resa är Helgoland, 70 km ut i Nordsjön. Den reser sig som en röd jätteklippa ur havet. Helgoland är befriat från tull och mervärdeskatt – här kan du handla billigt. Dag 1 Hemorten–Husum Från västkusten startar vi resan på morgonen och stannar i Halland för kaffe och fralla. Från Stockholm startar vi resan från Arlanda och möter sedan upp bussen på flygplatsen i Ängelholm/ Helsingborg. Vi hämtar även upp resenärer från södra Sverige innan resan går vidare till Danmark. Resan går över Stora Bältbron och söderut genom Jylland. Till kvällen kommer vi fram till Husum och Hotel Hinrichsen, där vi ska bo i tre nätter. Det serveras en gemensam middag på hotellet.

Dag 2 Husum Efter frukost bekantar vi oss med vatten i olika varianter. I Rendsburg tittar vi på den unika svävarfärjan och järnvägsbron över Kielkanalen. Vi fortsätter till Friedrichstadt, ”Holländarstaden”. Här gör vi en tur på kanalerna och avslutar med lunch. Under dagen besöker vi också Danevirke Museum med försvarsmurar från 650-talet. En gång i tiden var detta Danmarks gräns i söder. Vi återvänder till Husum och nu har du tillfälle att upptäcka staden på egen hand.

Dag 3 Utflykt till Helgoland Efter frukost gör vi en spännande utflykt. Vi åker till Büsum, där vi tar båten till Helgoland – Tysklands enda ö i det öppna havet. Helgoland med sina långa sandstränder och röda klippor är hänförande vackert. Tack vare Golfströmmen har ön ett behagligt klimat och är ett paradis för häckande sjöfågel. Resan dit tar ca två och en halv timme. Vi kommer i land med mindre landstigningsbåtar. Helgolands historia är stormig, ön har tillhört både Danmark

4 dagar 5/5, 4/8 Malmö 4.495:Göteborg 4.695:Stockholm 6.195:-

Valuta: Euro, Danska Kronor

Helgoland från ovan

och England, men hör sedan 1890 till Tyskland. Vi tar en tur med ett minitåg och får på det sättet upptäcka delar av ön. Det finns tillfälle att på egen hand, bekanta sig med ön och kanske frestas av varuutbudet. Med fyllda sinnen och efter en skön båtresa återvänder vi till fastlandet och vårt hotell. På kvällen äter vi en gemensam middag.

Dag 4 Husum–Hemorten

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Resa över Öresund & Stora Bältbron • Färja Puttgarden–Rödby och resa över Öresundsbron • Del i dubbelrum med dusch/wc • 3 frukostar • 1 lunch • 2 middagar • Kaffe med smörgås dag 1 (resenärer från Göteborg)

• Middag inkl. lättöl/vatten, kaffe och kaka dag 4 (resenärer från Göteborg) • Besök i Rendsburg • Kanaltur i Friedrichstadt • Båttur Büsum–Helgoland t/r • Minitåg på Helgoland • Inträde Danevirke Museum • Flyg Stockholm–Ängelholm/Helsingborg t/r (från Stockholm)

Efter frukost tar vi åter plats i bussen. Hemresan går via Puttgarden och Rödby. Efter en intressant och innehållsrika resa är vi åter i Sverige där vi tar avsked av våra kamrater från södra Sverige. Även våra medresenärer från ostkusten måste lämna oss för flyg tillbaka till Stockholm. Resenärerna från västkusten äter middag innan man beräknas vara i Göteborg vid 21-tiden.

Tillägg Enkelrum 350:-

boka gärna din resa online!

Reser du ensam? Vi bjuder på de 5 första enkelrumstilläggen. Obs! Utflykten till Helgoland är mindre lämplig för personer med rullstol eller rullator.

Avbeställningsskydd 95:Reseförsäkring Boende Hotel Hinrichsen www.hotel-hinrichsen.de Observera att hotellet har trappor till alla rum, ej hiss. På/Avstigning Göteborg med omnejd Stockholm/Mälardalen Malmö/Helsingborg

17


Norge

Hurtigruten

Ålesund

– världens vackraste sjöresa!

Trondheim

Lillehammer Bergen

• Enastående kustlandskap • Trondheim och Bergen • Sognefjorden med Naeroy- och Aurlandsfjorden

Geilo Oslo Stockholm

Någon gång i sitt liv måste man åka världens vackraste sjöresa! Höga bergsväggar, djupa fjordar och grönklädda dalar byter av varandra i detta slående landskap. Vi färdas med Hurtigruten söderut från Trondheim och följer Norges vackra kuststräcka hela vägen till Bergen. Dag 1 Hemorten–Lillehammer Vi lämnar Göteborg och far norrut genom Bohuslän. Utmed vägen stannar vi för kaffe och smörgås innan vi åker över Svinesundsbron och in i Norge. I Oslo stannar vi till för att ta med våra medresenärer från Stockholm. Det blir tid för lunch i Lilleström och sedan färdas vi längs med Norges största sjö, Mjösa, till Lillehammer. Här bor vi på Lillehammers äldsta hotell First Hotel Breiseth. Gemensam middag på kvällen. 440 km från Göteborg.

Dag 2 Lillehammer–Trondheim Efter en stärkande frukost fortsätter vår resa. Mellan de höga bergstopparna passerar vi i dalgången Gudbrandsdalen, Dalarnas dal. Norsk natur och historia blandas i denna berömda dal. Efter Dombås kommer vi upp på högfjället till trollens värld, Dovrefjäll. Tidig eftermiddag är vi i Trondheim, Norges näst äldsta stad. Vi gör en busstur genom staden där vi bl a ser Utsiktsfjellet, Nidarosdomen och Stiftsgården – Norges största träpalats. Vi besöker Ringve Musikmuseum där vi guidas genom musikens historia med sång och musik.Incheckning och middag på Quality Hotel Augustin. Efter middagen tar vi en kvällspromenad genom ”Längtans portal” över Nidelven, till den gamla delen av staden. Ca 360 km.

Dag 3 Hurtigruten: Trondheim–Ålesund Denna dag är början på resans absoluta höjdpunkt, Hurtigruten! Vi lämnar fastlandet genom Trondheimsfjorden 6 dagar 5/7, 4/8 9.195:- från Göteborg 10.795:- från Stockholm 10.195:- från Malmö



Valuta: Norska kronor

18

och vad vi har framför oss går ej att beskriva i ord. Fjordar, fjäll och kustsamhällen avlöser varandra då vi färdas söderut med vårt kryssningsfartyg. Vi lägger till i Kristiansund och Molde och efter en trerättersmiddag ombord kommer vi till Ålesund ”jugendbyn” vid midnatt. Den kvällspigge har möjlighet att ta en kort promenad bland stadens torn och spiror. På avgången i juli reser vi med M/S Nordnorge och i augusti med M/S Midnattsol.

upp till Hardangervidda och Geilo. Geilo ligger vackert beläget på Hardangervidda vid fjällryggen Hallingskarvet. Vårt hotell, Bardöla Högfjellshotell, är idylliskt beläget i hjärtat av denna kända skidort. Middag på hotellet. Ca 280 km.

Dag 6 Geilo–Hemorten Nu börjar hemresan, men vi har

Göteborg

Malmö

mycket kvar att njuta av. Färden går genom Numedalen, stavkyrkornas dal, via Kongsberg och Drammen till Oslo. Där blir det tid för lunch efter en kort rundtur. Vi säger hejdå till våra resenärer som skall vidare till Stockholm. Tillbaka i Sverige igen äter vi en gemensam middag. Åter i Göteborg vid 21-tiden. Ca 520 km till Göteborg.

Dag 4 Hurtigruten: Ålesund–Bergen Vi vaknar upp och visst är det underbart att avnjuta en frukost i denna miljö! Nu har vi ytterligare en halv dagsresa till havs, innan vi anländer Bergen. Skärgården förändras hela tiden, växtligheten blir frodigare och klimatet mildare. Vi är i de djupa fjordarnas Norge. Bergen, ”staden med de sju fjällen” som den också kallas, blev en viktig handelsstad under Hansatiden och är fortfarande en betydande sjöfartsstad. Vi bor strax utanför staden, i Sandsli, på Quality Hotel Edvard Grieg. Middag på hotellet.

Dag 5 Bergen–Geilo Efter frukost bär det av upp genom Vestlandet. En underbar tur med fjordar, fjäll och forsar till Gudvangen och Naeroyfjorden, Norges allra trängsta fjord och kanske den vackraste. Här har vi ytterligare en härlig båttur att se fram emot! Vi kliver på båten i Gudvangen och anländer några timmar senare i Flåm, vid Aurlandsfjorden. Via den vilda Aurlandsdalen kommer vi I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Resa med Hurtigruten Trondheim-Bergen (ca 28,5 tim) • Båttur Gudvangen-Flåm • Del i dubbelrum/hytt med dusch/wc • Kaffe med smörgås (dag 1) för resenärer från Göteborg • 5 frukostar • 5 middagar • Kort rundtur i Trondheim och Oslo

Foto: Trym Ivar Bersmo

• Ringve Musikmuseum • Avslutningsmiddag (inkl lättöl/vatten, kaffe och kaka) för resenärer från Göteborg Tillägg • Enkelrum 1.695:• Utsideshytt 260:• Avbeställningsskydd 145:• Reseförsäkring

boka gärna din resa online!

På/Avstigning Göteborg Stenungsund Ytterby Kungälv Uddevalla Stockholm Boende First Hotel Breiseth, www.firsthotels.com Quality Hotel Augustin, www.hotel-augustin.no Quality Hotel Edvard Grieg, www.choicehotels.no Bardöla Höyfjellshotell, www.bardola.no Hurtigruten AS, www.hurtigruten.se


Bornholm • Sol över Svaneke • Hammershus • Rönne • Handikappsanpassad

ppHandika ad anpass

Danmark

Stockholm

Göteborg

Vi är stolta att presentera en unik produkt på marknaden – en resa som passar alla förmågor. Med vår handikappanpassade buss och handikappsvänliga hotell passar resan mycket bra för rörelsebegränsade.

Ystad Rönne

Välkommen till solskensön i södra Östersjön. Hela norra Bornholm är en stor naturpark där stigar går kors och tvärs genom en enastående natur av klippor, skog och romantiska dalar. Mot väst reser sig klipporna stolt över havet. Där sjunger näktergalen och solnedgången bjuder på ett härligt skådespel. I söder sträcker sig de sammetslena kilometerlånga sandstränderna ut mot havet. Under vår rundtur kommer vi bland annat att besöka Rönne, Österlars Rundkyrka och Hammershus Ruin. Vi kommer att känna doften av nyrökt fisk och det är här på Bornholm som solen går upp allra först i hela Danmark. Dag 1 Hemorten–Rönne Avresa från våra hemorter. Vi stannar för kaffe och lunch. I Ystad tar vi snabbfärjan till Rönne. Vi beräknas vara på Bornholm ca kl 20.10 och sätter oss i bussen och tar oss till vårt hotell för fyra nätter, Vi kommer att bo på Hotel Balka Strand, 100 meter från havet, och har stor terrass och tempererad swimmingpool. Samtliga rum är välplanerade och har uteplats. Handikapprummen är väl anpassade för rullstolar.

Dag 2–4 Utflykt Tre härliga dagar med skön avkoppling, naturupplevelser och dansk gemyt ligger framför oss och som genomsyras av ett lugnt tempo. Vi besöker Rönne - öns största stad med prydliga gator och låga vackra hus klädda med vildvin och stockrosor. Store och Lille Torv är medelpunkten för handeln. Det blir också ett stopp vid Hammershus – en av de bäst bevarade medeltida försvarsanläggningarna i Norden. Vidare till Almindingen den tredje största skogen i Danmark, Österlars Rundkyrka och Due Odde, med den fina vita sanden som tidigare användes vid tillverkning av timglas. 5 dagar 8/6 6.995:-

Valuta: Danska kronor OBS! Måste bokas i god tid! Uppge vid anmälan om du reser med rullstol eller med rullator.

Danmarks riviera

Fiske, bad och friska fläktar

Får vi även fresta med picknick i Mullbärshuset. Det är en gammal tradition att röka fisk på ön, särskilt sill, makrill och lax. Det är full aktivitet i många av rökerierna med de karaktäristiska skorstenarna, och “Sol over Gudhjem” är en av de absoluta delikatesserna

– nämligen rökt sill med rå äggula, serverat på rågbröd. Vill man inte följa med på någon av våra utfärder kan man ta det lugnt på hotellet, sola eller promenera för att njuta av Bornholm.

Dag 5 Rönne–Hemorten

I priset ingår • Resa i helturistbuss • Handikappbuss finns • Båtresa t/r Ystad-Rönne • Del i dubbelrum med dusch/wc • 4 frukost • 4 middag • 1 Picknick-lunch • Förmiddagskaffe med smörgås (utresan) • Reseledare

Tillägg Enkelrum 1.450:Avbeställningsskydd 400:Reseförsäkring

På/Avstigning Stenungsund Ytterby Kungälv Göteborg Kungsbacka Varberg Falkenberg Halmstad Stockholm E 4 söderut

Boende Hotel Balka Strand www.hotelbalkastrand.dk

boka gärna din resa online!

Vårt besök på Bornholm är slut. Tidigt lastar vi vårt bagage och beger oss mot färjeläget. Vi återvänder till fastlandet och Ystad för vidare färd hemåt. Bagaget har fyllts med fina upplevelser som vi vårdar ömt.

19


Skottland

Skottland Inverness

• Sjöodjuret vid Loch Ness • Whisky • Isle of Skye • Edinburgh

Kyleakin

Glasgow

Edinburgh

Flyg Göteborg/ Stockholm –Edinburgh t/r

Kiltar, whisky, säckpipor, högland och sjöodjuret känner vi till, men Skottland har mer att erbjuda och upptäcka. Vi tar er med på en hissnande resa bland förtrollande öar, dramatiska fjällmassiv och en magisk tågresa. I högländerna ligger borgarna och slotten tätt, landskapet skiftar sedan över till hagar med boskap och små karaktärsfulla värdshus. I skymundan av all prakt kommer det kulinariska Skottland. Att göra en resa i matens tecken och smaka på kelternas kök är faktiskt en riktigt bra idé. Dag 2 Glasgow–Crianlarich– Glen Coe–Fort William

Säckpipespelande man

Dag 1 Hemorten–Glasgow Vi lämnar respektive hemort för att via Amsterdam flyga till Edinburgh. Här väntar en transferbuss som tar oss till Glasgow. Vi börjar med en guidad stadsrundtur genom en stad med medeltida bygnader som S:t Mungo katedralen, viktoriansk arkitektur från 1800-talet till framstående moderna byggnader som Glasgow Royal Concert Hall ritat av Norman Foster. Glasgow är idag, precis som på 1700-talet, en viktig knutpunkt i den finansiella sektorn och här finns fyra av Skottlands viktigaste universitet. Staden är en pulserande metropol och har året runt aktiviteter och event, vilket bidragit till att UNESCO förra året utnämnde Glasgow till musikstad. Vi äter gemensam middag på vårt hotell Premiere Inn, i centrala Glasgow. 8 dagar 27/8 15.595:-

Valuta: Brittiska pund

20

Efter frukost går vi ombord på vår buss som tar oss till den ombesjungna Loch Lomond, som förövrigt är Storbritanniens största sjö. Vår resa fortsätter i ett böljande landskap med bergiga inslag och små byar vidare genom ett dramatiskt landskap via Crianlarich. Lagom till lunch stannar vi i Kilmahog, i hjärtat av Trossachs, ett område känt för sina underbara vyer. När vi fått möjlighet att smaka på det skotska köket åker vi vidare till Glen Coe, Skottlands mest kända dal och skådeplats för den brutala massakern av klanen Macdonald år 1692. Under eftermiddagen anländer vi till Fort William, den största staden på skotska höglandet. Staden är ett viktigt centrum för bergsvandring och klättring tack vare närheten till skottarnas högsta berg, Ben Nevis. Här tillbringar vi natten på Premiere Inn Fort William Hotel. (Ca 180 km)

sträckan med det ångdrivna loket ”The Jacobite” – även känt som Hogwartsexpressen i Harry Potter-filmerna. Väl i Mallaig kliver vi ombord på färjan till Isle of Skye och går av vid Armadale. Vi fortsätter genom ett landskap som är lämpat för fotografering, bland annat de imponerande Cuillinbergen. I Dornie åker vi över ”Skye Bridge” och besöker det underbara Eilean Donan Castle, ett av de mest fotograferade slotten i Skottland. Middag och övernattning i Kyle of Lochalsh på Royal Hotel. (Ca 120 km)

Dag 4 Kyle of Lochalsh–Inverness Idag reser vi mot Inverness, längs vägen passar vi på att njuta av Loch Duich och ”the Five Sisters of Kintail”, fem berg som sägs ha varit fem systrar som väntade på att få gifta sig, men brudgummarna dök aldrig upp och systrarna förvandlades till berg för att bevara sin skönhet för evigt. Under eftermiddagen stannar vi vid Urquhart Castle. Här kan vi spana efter Nessie, som sägs hålla till i Loch Ness. Vi bor på Ben Wyvis Hotel strax nordväst om Inverness och äter gemensam middag. (Ca 150 km)

Dag 3 Fort William–Isle of Skye –Kyle of Lochalsh Vi börjar dagen med frukost och beger oss sedan till tågstationen för att åka med den berömda “West Highland Line”, vilken går från Fort William till Mallaig. På skotsk gäliska heter tågsträckan Rathad Iarainn nan Eilean – ”Iron Road to the Isles” och har flera år i rad toppat listorna över den mest spektakulära tågresan bland resemagasin. Sommartid trafikeras I priset ingår • Flygresa Edinburgh t/r • Del i dubbelrum med dusch/wc • 7 frukostar • 7 middagar • Guidad rundtur, Glasgow • Tågresa Fort Williams–Mallaig • Båtresa Mallaig– Armdale • Besök på ett whiskydestilleri • Besök Eilean Donan Castle • Buss enligt vårt program • Reseledare

Foto: Britain on view Ceilidhs är sammankomster där man kan dansa kvällen lång

Tillägg • Enkelrumstillägg 1.600:• Avbeställningsskydd 400:• Reseförskring

boka gärna din resa online!

På/Avstigning Landvetter flygplats, Göteborg Arlanda flygplats, Stockholm


Skottland Vacker utsikt över det Skotska landskapet

engelsmännen dödade omkring 1500 högländare. I staden finner vi även Cawdor Castle, byggt under 1500-talet åt klanhövdingen av Cawdor. Slottet är även känt för att vara en del av William Shakespeares berömda verk ”Macbeth”. Till kvällen anländer vi i Aberdeen där vi tar en promenad genom staden och avslutar med middag innan det är dags att sova på vårt hotell Jurys Inn Aberdeen. (Ca 180 km)

Dag 6 Aberdeen–Edinburgh Skottland är känt för whiskey

Dag 5 Inverness–Aberdeen Vi reser från Inverness på morgonen och kommer fram till staden Culloden. Här utspelades en stor strid 1746 då Boende Premiere Inn Glasgow City Centre www.premiertravelinn.com Premiere Inn Fort William Hotel www.premiertravelinn.com Royal Hotel Kyle of Lochalsh www.royal-hote-skye.com Ben Wyvis Hotel Inverness www.british-trust-hotels.com

Efter frukost riktar vi in oss mot Edinburgh, vi reser längs ”the Royal Deeside” och ”the Cairngorms”, ett fantastiskt område som visar upp Skottlands otroliga landskap med berg, klippor, floder och skogsområden. Vi stannar till vid Balmoral Castle, Drottningens som-

marresidens. Vi stannar även till i Braemar och Pitlochry, berömda för ett stort bestånd av lax som man kan se hoppa i floden. Något som Skottland även är känt för är whisky och givetvis passar vi på att besöka ett destilleri i trakten. Till kvällen anländer vi till Edinburgh för middag på vårt hotell King Malcolm Hotel i utkanten av staden. (ca 210 km)

Dag 7 Edinburgh I dag ska vi upptäcka Edinburgh. Vi ser bland annat Edinburgh Slott, varifrån skotska och engelska kungar har regerat och krönts, tronar uppe på den utslocknade vulkanen. The Royal Mile går upp till slottet och där kan man betrakta Europas äldsta höghus, ett slags medeltida Manhattan från 1400-talet. På vår rundtur kan vi skåda Holyroodhouse

Palace, som är Drottning Elisabeth II:s officiella residens i Skottland. Shoppingsugna bör inte missa ett besök på affärsgatorna Princes och Rose Street med oräkneliga pubar och restauranger. Skottlands huvudstad sägs ha fler restauranger per invånare än någon annan stad i Skottland så här finns det mycket att välja mellan. Alltifrån skotska specialiteter som haggis, pölsa på fårlunga, till modern internationell mat med råvaror från skog och hav. Gemensam middag på hotellet.

Dag 8 Edinburgh–Hemorten Efter frukost kliver vi ombord på bussen som tar oss till flygplatsen. Väl tillbaka i Sverige tackar vi för denna resa och hoppas att ni snart kommer tillbaka för fler spännande resmål och upptäckter.

Jurys Inn Aberdeen Hotel www.jurysinns.com King Malcolm Hotel Edinburgh www.kingmalcolmhotel.com

Jurys Inn Aberdeen Hotel Centralt hotell vid ett nybyggt shoppingcenter i Aberdeen. boka gärna din resa online!

21


Åland

Åland

Åland

• Kryssning till Mariehamn • Privata villaträdgårdar på Åland • Middagskryssning i Stockholm

Stockholm

Mariehamn är en liten stad med stort innehåll. Med sina knappa 11.000 invånare rymmer stadens centrum ett stort utbud på en liten yta. Här är det mesta alltid väldigt nära, shopping, restauranger, kultur och upplevelser ligger allt som oftast bara runt knuten. Vi besöker även privata trädgårdar på Åland och får uppleva en härlig kväll på Stockholms vatten.

Göteborg

Pommern i Mariehamn

Dag 3 Åland–Stockholm

Kastellholms slott på Åland

Dag 1 Hemorten–Stockholm

Dag 2 Åland

Vi börjar vår resa på morgonen med att åka buss från Göteborg mot huvudstaden. Vi anländer till Stadsgården, där resenärerna från ostkusten ansluter. Vi stiger tillsammans ombord på Viking Lines flaggskepp M/S Cinderella. Ombord avnjuter vi fartygets middagsbuffé. Resten av kvällen spenderas som man bäst vill bland skeppets alla förnöjelser. Ca 470 km från Göteborg.

På morgonen äter vi frukost ombord innan vi kliver av i Mariehamn. Efter frukosten väntar en visning av privata villaträdgårdar på Åland. Senare checkar vi in på hotell Park Alandia som har utsikt över vattnet. Efter att vi har gjort oss hemmastadda i våra respektive rum har vi eftermiddagen fri att göra vad vi mest känner för. Kanske passa på att besöka Ålands konstmu-

3 eller 4 dagar 5/7 4 dagar, 4.695:- från västkusten 3 dagar, 3.295:- från Stockholm

Valuta: Svenska kronor, euro

22

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Båtresa Stockholm–Mariehamn, Mariehamn–Kapellskär • Del i dubbelrum/hytt (insides) med dusch/wc • 2 frukostbufféer • 2 luncher • 2 middagar • Besök i privata trädgårdar • Rundtur på Åland

seum och förkovra sig i landskapets historia från forntid till nutid, eller varför inte spatsera runt i sjökvarteret och se på hur skutor och träbåtar byggs på gammeldags vis. Den som känner för det kan shoppa resväskan full med konsthantverk följt av en glass i solen. Oavsett hur man väljer att spendera dagen så ses vi framåt kvällen för en gemensam middag i hotellets restaurang.

Efter en god frukost väntar en busstur runt Åland. Vi besöker bland annat ruinerna efter försvarsfästningen på Bomarsund och Kastellholms slott, Ålands enda medeltida borg. Efter bussturen kliver vi ombord på M/S Rosella, ombord serveras lunch och två timmar senare kliver vi av i Kapellskär. Bussen kör oss till Cityterminalen där resenärerna från ostkusten kliver av. Vi reser vidare till First Hotel Amaranten i Stockholm där vi skall bo i natt. När vi har vilat en stund och fått chansen att fräscha upp oss på rummen väntar en båttur i Stockholms skärgård. Efter en helkväll med middag återvänder vi till hotellet.

Dag 4 Stockholm–Hemorten Efter en god natts sömn och lika god frukost på First Hotell Amaranten bär det av mot Göteborg. På vägen stannar vi till för en bensträckare och kaffepaus. Ca 470 km från Stockholm.

I priset ingår från Göteborg • Båttur i Stockholm • Middag dag 3 • Lunch (alla dagar) • Frukost dag 4

På/Avstigning Stenungsund Borås Ytterby Ulricehamn Kungälv Jönköping Göteborg Stockholm

Tillägg • Utsideshytt 100:• Enkelrum/hytt 420:-/700:• Avbeställningsskydd 95:• Reseförsäkring • Utsideshytt 100:-

Boende Park Alandia Hotell, Mariehamn www.vikingline.se First Hotel Amaranten, Stockholm www.firsthotels.com

boka gärna din resa online!


• Träkyrkan i Kerimäki • Operaföreställningen Tosca • Vasaborgen Olofsborg

Finland

Operaresa till Savonlinna Nyhet!

Redan 1912 arrangerades den första operafestivalen i Savonlinna och sedan 1955 har det hållits en festival här varje år i juli. Festivalen har med tiden blivit större samtidigt som intresset ökat, och har utvecklats till en internationellt erkänd festival som årligen lockar dryga 60 000 besökare. Den gamla borgen erbjuder fantastisk akustik då ljudet speglas med hjälp av de massiva stenväggarna. Olofsborg hör till Nordens bäst bevarade medeltida borgar och i folkmun har den på senare år börjat kallas ”Operaborgen”.

Rantasalmi

Helsingfors Stockholm Göteborg

Föreställning i ”Operaborgen”

Dag 2 Helsingfors–Rantasalmi Innan ankomst till Helsingfors äter vi frukost på båten för att sedan åka österut och längs den finsk/ryska gränsen vidare norrut mot Savonlinna. Vi stannar efter vägen för såväl lunch som kafferast. Vi anländer till hotellet Rinssi Eversti i Rantasalmi tidig eftermiddag. Före middagen på hotellet har vi tid att utforska Rantasalmi på egen hand. Ca 310 km från Helsingfors. Medeltida borgen Olofsborg

Dag 1 Hemorten–Stockholm Resenärerna från västkusten kommer med buss till Stockholm där resenärerna från ostkusten möter upp. Vi åker mot Stadsgårdskajen och Viking Lines terminal. Bussen åker ombord på fartyget och vi gör oss hemmastadda i våra respektive hytter. Vid middagstid äter vi gemensamt av skeppets storslagna buffé. Ca 470 km från Göteborg.

5 dagar 4/7 6.995:- från västkusten 6.695:- från Stockholm

Valuta: Euro, svenska kronor

Dag 3 Utflykt Kerimäki och Olofsborg Efter frukosten åker vi med vår buss till Kerimäki, för besök i en av världens största träkyrkor. 1847 stod kyrkan färdig efter tre års byggande under ledning av arkitekten Anders Granstedt. Han är även upphovsman till bland annat den svenska ambassaden i Helsingfors och Jakobstads Sjöfartsmuseum. Efter besöket åker vi vidare till Olofsborg för en guidad

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Del i dubbelrum/hytt (insides) med dusch/wc • 4 frukostar • 4 middagar • Besök i Kerimäki kyrka • Guidad visning samt entré till Olofsborg • Operabiljett till Tosca

visning i ”Operaborgen”. Bussen tar oss sedan tillbaka till hotellet där vi har tillfälle att fräscha upp oss och vila en stund. Middagen serveras på hotellet och sedan ger vi oss av till Olofsborg igen för att avnjuta operaföreställningen Tosca under bar himmel. Vi åker sedan tillbaka till hotellet för välbehövlig vila efter en lång dag fylld av kulturella och historiska inslag.

Dag 4 Rantasalmi–Helsingfors Vi börjar dagen med en stadig frukost och packar sedan bussen för att åka tillbaka mot Helsingfors. Vi åker tillbaka via St Michel och Lahti och stannar för lunch samt kaffe längs vägen. I Helsingfors åker vi direkt till Viking Lines väntande fartyg. Där äter vi gemensam middag och resten av kvällen spenderar vi som vi bäst behagar bland alla förnöjelser ombord. Ca 310 km med buss.

Träkyrkan i Kerimäki

Tillägg • Enkelrum/hytt 2.160:• Utsideshytt 150:• Avbeställningsskydd 145:• Reseförsäkring

Borås Ulricehamn Jönköping Södertälje Syd Stockholm

På/Avstigning Stenungsund Ytterby Kungälv Göteborg

Boende Viking Line www.vikingline.se Rinssi Eversti, Rantasalmi www.rinssieversti.fi

boka gärna din resa online!

Dag 5 Stockholm–Hemorten Tillsammans intar vi en stärkande frukost på båten och pratar om vad vi upplevt under resan. När vi anländer till Stockholm kör vår buss av båten och tillbaka till Cityterminalen där vi önskar varandra lycka och välgång samt ett lika snart som kärt återseende. Resenärerna från västkusten fortsätter sin färd hemåt. Ca 470 km från Stockholm.

23


Baltikum

Baltikum

Nytt upplägg!

Göteborg/Stockholm

Tallin

Pärnu

• Riga och Tallinn, två huvudstäder i Baltikum • Spa i Pärnu • Cesis, Lettlands äldsta stad

Riga

En kombinerad resa till hjärtat av Baltikum! Vi besöker de båda huvudstäderna Stockholm Riga och Tallinn och stannar till i Pärnu där vi får möjlighet att njuta av SPAbehandlingar till ett förmånligt pris. Idag är de båda huvudstäderna rika på historiska byggnader och har samtidigt ett stort utbud av nöje och shopping.

Riga

Spa-anläggning finner man diverse olika behandlingar samt bad, gym, simbassäng och bastu. Middag äter vi tillsammans i hotellets restaurang.

Dag 5 Pärnu–Tallinn

Tallinn Foto: Toomas Volmer

Dag 1 Hemorten–Stockholm Vi startar från västkusten och reser mot huvudstaden. Längs vägen stannar vi till för förmiddagskaffe med smörgås. Tallinks färja avgår 17.00 från Frihamnen. På båten bor vi i tvåbäddshytter med båda sängarna på golvet. Vi avnjuter en god middagsbuffé och därefter finns det tid för shopping och kanske en liten tur på dansgolvet för de som önskar.

av de sevärdheter vi stannar upp och tittar på. Rundturen görs bitvis till fots och bitvis med buss. Vi hinner även besöka Riga Ockupationsmuseum där vi får lära mer om Sovjetunionens och Tysklands respektive ockupationer av Lettland. Vi äter lunch i gamla stan och åker sedan mot Clarion Collection Hotel Valdemars. På kvällen äter vi en gemensam middag.

Dag 2 Riga

Dag 3 Riga–Cesis– Pärnu

Efter en god frukost ombord gör vi en stadsrundtur genom denna gamla hansastaden Riga, som grundades 1201. Frihetsmonumentet, Domkyrkan, Svenskporten och Stora Torget är några

Vi äter en riklig frukost på hotellet och därefter beger vi oss iväg för att mot kvällen nå kurorten Pärnu. Längs vägen besöker vi staden Cesis där vi får en guidad rundtur. Cesis har anor ända

6 dagar 15/5, 14/8 5.890:-

Valuta Lettiska lats, estniska kroon

24

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Del i dubbelrum/hytt (insides) med dusch/wc • Färja Stockholm–Riga, Tallinn–Stockholm • Förmiddagskaffe med smörgås (dag 1) • 5 frukostar • 1 lunch (dag 3) • 5 middagar (varav 2 är smörgåsbord) • Stadsrundtur i Riga, Cesis och Tallinn med reseledaren

från 1200-talet och är Lettlands äldsta stad. Innan resan fortsätter mot Pärnu äter vi en gemensam lunch i Cesis. Efter en dag full av intryck checkar vi in på Strand Spa & Conference. Här äter vi en gemensam middag och för de som vill finns möjlighet att gå ner till strandpromenaden och njuta av utsikten.

Dag 4 Pärnu Pärnu är idag mest känd som en populär bad- och kurort. Redan 1839 byggdes här den första badanläggningen, och med åren har besöksantalet bara ökat. Frukosten serveras i hotellets matsal. Sedan är dagen fri att spendera efter eget tycke. I hotellets ypperliga • Stadsrundtur med lokalguide i Cesis • Besök på Riga Ockupationsmuseet Tillägg • Enkelrum/hytt (insides) 1.280:• Enkelrum/hytt (utsides) 1.830:• Utsideshytt 250:• Avbeställningsskydd 145:• Reseförsäkring Övrigt SPA-behandlingar på hotellet i Pärnu kan bokas via oss

boka gärna din resa online!

Efter att vi har ätit oss mätta av hotellets frukostbuffé checkar vi ut från hotellet och åker mot Tallinn. I Tallinn gör vi en rundtur i staden för att sedan äta lunch på egen hand på någon av de många mysiga restaurangerna i huvudstaden. Innan vår färja till Stockholm avgår vid 18.00 har vi tid för oss själva att shoppa och se Tallinn. På vår återresa till Stockholm njuter vi av båtens stora middagsbuffé.

Dag 6 Stockholm–Hemorten Frukosten äter vi i lugn och ro när vi kryssar fram mellan Stockholms skärgårdsholmar och skär. Efter ankomst börjar resan för resenärerna från västkusten ner mot Göteborg och respektive hemorter. Efter några både lärorika och avkopplande dagar tar vi farväl och önskar varandra ett snart återseende på nästa resa. På/avstigning Stenungsund Borås Ytterby Ulricehamn Kungälv Jönköping Göteborg Stockholm Boende Clarion Collection Hotel Valdemars, Riga www.valdemars.lv Strand Spa & Conference www.strand.ee Tallink Silja, www.tallinksilja.com


• S:t Petersburg – världens vackraste stad? • Det påkostade Vinterpalatset • Känna öststatsmentaliteten

Ny version!

Ryssland

S:t Petersburg med tåg Helsingfors Stockholm

S:t Petersburg

Rysslands kulturella huvudstad har inte förlorat sin glamour sedan det gamla imperiets storhetstid. Överallt andas S:t Petersburg kultur och stadens magiska historia griper besökaren. Här finns allt för att ge en oförglömlig upplevelse! Dag 1 Hemorten–Stockholm

Dag 3 S:t Petersburg

Vi reser från Stenungsund via Kungälv mot Göteborg och österut. Efter kaffepaus och lunchstopp fortsätter vi mot vår huvudstad och möter upp våra medresenärer från Stockholm. Vi reser över Östersjön med Viking Line till Helsingfors. På kvällen äter vi en god buffé.

S:t Petersburg är en stad med otaliga sevärdheter och under en stadsrundtur med vår svensktalande guide får vi ett flertal visade för oss. Vi äter en lunch på egen hand och därefter väntar den mycket vackra Isaacskatedralen som är S:t Petersburgs största kyrka. Allt på kyrkan är överdådigt och stort. Väggarna pryds av 14 olika sorters marmor och mer än 40 olika andra halvädelstenar och mineraler. Takmålningen är över 800 kvm stor och dörrarna in till kyrkan väger över 20 ton vardera. Kortfattat är det en mycket imponerande byggnad som vi ägnar en del åt eftermiddagen åt. Vi äter en gemensam middag på hotellet.

Dag 2 Helsingfors– S:t Petersburg Efter frukost ombord ankommer vi Helsingfors där vår lokalguide möter upp för en rundtur i stan. Därefter ges tid för lunch på egen hand innan vi tar tåget mot S:t Petersburg. Vi passerar gränsövergången och når under kvällen fram till resans huvudmål. Här bor vi på Hotel Dostojevskij som är ett centralt beläget hotel med ett stort köpcentra intill hotellets byggnad. Vill man promenera in till huvudgatan Nevskij Prospekt så gör man detta på ca 10 min. Vi äter en gemensam middag på hotellet.

Dag 4 S:t Petersburg Efter frukost beger vi oss iväg till Vinterpalatset och Eremitaget. Museet ligger i den byggnad som tidigare var tsarens vinterpalats men numera innefattar verk från bland annat Rembrandt, Rubens och Da Vinci. Efter detta besök

finns det tid för att utforska staden på egen hand samt äta lunch på någon av stadens många restauranger. På kvällen åker vi till Nikolauski Palatset där vi intar kvällens middag i en av palatsets vackra salar till en föreställning med rysk folkdans och musik.

Dag 5 S:t Petersburg Dagen spenderas på egenhand i S:t Petersburg. Kanske är det någon av sevärdheterna vi sett tidigare under resan som du vill utforska lite extra? För de som önskar finns det en utflykt (Ingår ej) till Tsarskoje Selo och det imponerande Katarinapalatset. Pris 680:- Ingår: Buss, svensktalande guide, entréavgiften samt lunch Gemensam middag på kvällen.

Dag 6 S:t Petersburg– Helsingfors Vi startar dagen tidigt och åker tåg tillbaka till Helsingfors. Den finska huvudstaden består av 315 öar och några av dem får vi se när vi tar en

utflykt med en kanalbåt för att njuta av Helsingfors vackra omgivning. Vi äter en gemensam lunch innan ombordstigning på Silja Lines fartyg som tar oss tillbaka till Stockholm. Ombord äter vi en middag.

Dag 7 Stockholm–Hemorten Vi äter frukost ombord innan vi går iland i Stockholm. Här säger vi farväl till våra medresenärer som inte skall fortsätta på resan mot Göteborg. I trakten av Gränna äter vi avslutningsmiddag. Vi beräknar vara i Göteborg ca kl 18.30.

Isaacskatedralen i S:t Petersburg 7 dagar 12/5, 13/9 11.795:- från Göteborg 10.795:- från Stockholm Valuta: Euro, rubel

Obs! Ditt pass måste vara giltigt sex månader efter hemkomst. Passet skall vara oss till handa senast fem veckor före avresan.

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Färja Stockholm–Helsingfors t/r • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (4 St: Petersburg) • Logi i 2-bäddshytt med dusch/wc (2 Stockholm–Helsingfors t/r) • Kaffe och smörgås (dag 1, gäller ej påstigande fr Stockholm) • 6 frukostar • 6 middagar • Avslutningsmiddag inkl lättöl/vatten, kaffe och kaka (gäller ej avstigande Stockholm)

• 1 folkloreafton (inkl ”rysk champagne” och tilltugg) • Rundtur i S:t Petersburg • Besök i Isaacskatedralen och Vinterpalatset/ Eremitaget • Kanaltur i Helsingfors • Reseförsäkring under vistelsen i S:t Petersburg • Visum Tillägg • Enkelrum/hytt 1.990:• Utsideshytt 760:• Utflykt till Katarinapalatset inkl lunch 680:• Avbeställningsskydd 300:-

boka gärna din resa online!

På/Avstigning Stenungsund, Ytterby, Kungälv, Göteborg, Borås, Ulricehamn, Jönköping, Stockholm (vid färjeterminalen) Boende Hotel Dostojevskij www.dostoevsky-hotel.ru Viking Line www.vikingline.se SunLines OY www.sunlines.fi

25


Polen

Stockholm

”Nya” Polen runt

Göteborg

• Koncentrationslägret Auschwitz • Saltgruvan Wieliczka

Karlskrona Trelleborg

Vi tar dig med på en rundresa i Polen, vårt stora grannland i söder. Sassnitz Ett land som har upplevt både stormaktstid och krigets fasor och som har förändrats och utvecklats mycket de senaste åren. Vi upplever den charmiga huvudstaden Warszawa och den forna huvudstaden Krakow, som erbjuder såväl kultur och historia som shopping och internationell atmosfär. Bekvämt och smidigt färdas vi med Scandlines och Stena Lines fräscha kryssningsfärja.

Sturup

Gdynia Stettin Warszawa Wrocław

Kraków

människor av 28 olika nationaliteter dödades. Idag är detta ett minnesmärke över alla som inte fick uppleva freden. Här blir det en rundvandring med guide. Därefter åker vi till Krakow och tar in på Hotel Wyspianski där vi skall bo två nätter. Gemensam middag på hotellet.

Dag 4 Krakow

Warszawa. Bildkälla: Foto Polska

Dag 1 Hemorten–Stettin Via Stenungsund, Kungälv och Göteborg reser vi söderut. I Halland stannar vi för förmiddagskaffe med smörgås. Medresenärerna från Stockholm startar sin resa från Arlanda och möter sedan upp sina medresenärer på flygplatsen Sturup i Malmö. Vi hämtar även upp resenärer från södra Sverige innan Trelleborg där vi kör ombord på Scandlines fartyg som tar oss över till Sassnitz. Vi

7 dagar 20/5, 16/9 8.295:- från Västkusten 9.895:- från Stockholm

Valuta: Polska zloty

26

fortsätter nu mot Stettin och här installerar vi oss på vårt Hotel Orbis Neptun och avnjuter en gemensam middag på kvällen.

Dag 2 Stettin–Wroclaw Efter frukost fortsätter färden till staden Wroclaw, fylld av vackra byggnader. Detta är Polens fjärde största stad, belägen vid floden Odra(Oder).Under eftermiddagen finns det tid att besöka

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Färja Trelleborg-Sassnitz • Färja Gdynia-Karlskrona • Del i dubbelrum/hytt (insides) med dusch/wc • 6 frukostar • 6 middagar (varav 1 middagsbuffé inkl vin/öl) • Stadsrundtur i Warszawa och Krakow • Inträde och guidning till saltgruvan

Wroclaw och dess sevärdheter på egen hand. Vi bor och äter middag på Hotel Orbis Wroclaw.

Dag 3 Wroclaw–Krakow Efter frukost tar vi plats i bussen för färden går idag söderut mot Krakow. Innan vi kommer fram stannar vi till i Auschwitz, det största koncentrationslägret, som upprättades av nazisterna under kriget och där cirka 4 miljoner

• Inträde och guidning till Auschwitz och Birkenau I priset från västkusten ingår • Kaffe med smörgås (dag 1) I priset från Stockholm ingår • Anslutning Arlanda–Sturup t/r Tillägg • Enkelrum/hytt 1.480:• A-hytt (med fönster) 120:• Avbeställningsskydd 145:• Reseförsäkring

boka gärna din resa online!

Efter frukost åker vi till den 700 år gamla saltgruvan i Wieliczka. Vårt äventyr börjar 64 meter ner, där en fantastisk syn med konstverk, kapell och kyrka möter oss. Allt är byggt av gruvarbetarna själva och helt i salt. Vi återvänder till Krakow för en stadspromenad där vi bl a ser slottet Wawel. Krakow var tidigare Polens huvudstad. Stadens medeltidskaraktär är bevarad i original tack vare att staden klarade sig från kriget. Här finns ett av Europas äldsta universitet och Polens finaste konstsamling visas på Nationalmuseet. På Europas största torg, Rynek Glowny, ligger den vackra tyghallen från 1500-talet och Mariakyrkan med sina två torn, den ena högre än det andra. På eftermiddagen har vi några timmar på egen hand i Krakow. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5 Krakow–Warszawa Frukost på hotellet. Vi lämnar detta intressanta område bakom oss och beger oss mot Warszawa dit vi beräknar att komma under eftermiddagen. Med sina 2 miljoner invånare står Warszawa som landets symbol för framtidstron. En kunnig lokalguide tar oss med på en intressant rundtur i den vackra

På/Avstigning Stenungsund Ytterby Kungälv Göteborg Kungsbacka Varberg Falkenberg Halmstad Ängelholm/Helsingborg Hässleholm Arlanda flygplats, Stockholm


Polen Warszawa. Bildkälla: Foto Polska

staden. Vi kommer bl a att färdas längs Kungsvägen. Vi ser kulturpalatset som är en gåva från det sovjetiska folket. I gamla stan möter vi fina borgarhus med fasader i barock- och renässansstil. Det kungliga slottet, konstgallerierna och butikerna är en del av upplevelsen. Vi bor på Novotel Centrum, där middag och sköna sängar väntar (avresa 16/9 Mercure Chopin).

Boende Hotel Orbis Neptun www.orbis.pl Hotel Orbis Wroclaw www.orbis.pl Hotel Wyspianski www.hotel-wyspianski.pl Hotel Orbis Novotel Centrum www.orbis.pl Hotel Mercure Chopin www.mercure.com Stena Line, www.stenaline.se

Dag 6 Warszawa–Gdynia

Dag 7 Karlskrona–Hemorten

Morgonen är fri för egna aktiviteter. Vid lunchtid lämnar vi det vackra Warszawa, för att sätta kurs mot Gdynia. Här tar vi Stena Lines fräscha kryssningsbåt som tar oss till Karlskrona. Ombord finns ett bra nöjesutbud med nattklubb, butik, restauranger, casino mm. Vi äter en middagsbuffé inkl öl/vin och därefter är det fritt fram att roa sig ombord.

Efter frukost ombord lämnar vi Karlskrona och reser mot Malmö/ Sturup för avstigande resenärer. Efter en minnesrik resa är vi åter i Göteborg vid 14-tiden.

Wawelkatedralen i Krakow

Hotel Wyspianski i Krakow Trevligt hotell med bra och centralt läge i Krakow. boka gärna din resa online!

27


Stockholm

Europa

Centraleuropas klassiska pärlor • • • •

Judiska kvarteren i Krakow Pusztan Astronomiska klockan i Prag God mat och öl

Karlskrona Trelleborg

Gdynia

Travemünde

Nyhet!

Dresden Krakow

Prag

Under vår resa på elva dagar besöker vi Krakow, den charmiga medeltidsstaden med historiska judiska kvarter och Europas största torg. Vi reser genom ett Polen i förändring och i förnyelse, bland annat inför fotbolls-EM 2012. Vi reser vidare mot Donaudalen och når Budapest. Ungerns huvudstad bjuder på caféer, barer, shopping och ett rikt kulturliv. Här har vi tid för egna strövtåg såväl som sightseeing och folkloreafton med musik och dans. I Tjeckien finner vi Prag, en otroligt vacker stad vid Moldaus strand med en tragisk och romantisk historia. På vår resa besöker vi också Dresden – ”Nordeuropas Florens”. Dag 1 Hemorten–Gdynia Vi börjar vår resa på morgonen när vi kliver ombord på vår buss som kommer att ta oss med på resan genom centraleuropa. Under färden söderut genom Sverige stannar vi för kaffe. I Karlskrona väntar ett av Stena Lines moderna fartyg som ska föra oss över Östersjön till Gdynia i Polen. Väl ombord serveras middag i fartygets restaurang. (Ca 490 km från Stockholm, 370 km från Göteborg).

Dag 2 Gdynia–Czestochowa– Krakow Efter frukost ombord anländer vi till Gdynia. Staden har mycket att erbjuda och vi hinner se några glimtar av hamnstaden som tillsammans med Sopot och Gdansk bildar Trestadsområdet. Vi fortsätter mot Czestochowa där vi besöker klostret Jasna Góra. Hit vallfärdar flera miljoner pilgrimer från hela världen för att vörda den svarta madonnan, den berömda bilden av Maria som finns i klostret. På kvällen anländer vi till Krakow och Chopin Hotel. Vi äter en gemensam middag på en lokal restaurang. (630 km)

Dag 3 Krakow–Budapest Dagen börjar med frukost på hotellet och därefter tas vi med på sightseeing i Krakow tillsammans med en lokalguide. Vi börjar turen med en stadspromenad där vi bland annat ser slottet Wawel. 11 dagar 7/5, 27/8 13.995:-

Valuta: Euro, Polska Zloty, Ungersk Forint, Tjeckisk Krona

28

Stadens medeltidskaraktär är bevarad i original tack vare att staden klarade sig från kriget. På Europas största torg, Rynek Glówny, ligger den vackra tyghallen från 1500-talet och Mariakyrkan med sina två torn, det ena högre än det andra. Vi gör också en tur i de berömda judiska kvarteren innan vi tar plats på en restaurang för gemensam lunch. Vår resa fortsätter genom Polen och Slovakien och vi passerar städer och orter som Chyzne, Ruzomberok, Banska, Bystica och Zvolen. Gränsen passerar vi vid Sahy. När vi når Kisoros kommer vi in i Donaudalen och vidare ner till Ungerns huvudstad Budapest. Vi checkar in på vårt hotell Best Western Hotel Hungária och äter en gemensam, lite sen, middag på hotellet. (394 km)

Dag 4 Budapest och folkloreföreställning Ungerns huvudstad med sina stadshalvor Buda och Pest, väster respektive öster om Donau skall idag upptäckas. Budapest som från början bestod av tre skilda städer har spår och lämningar från romarna. Staden är indelad efter parisiskt mönster i distrikt där slottshöjden är det första av de totalt 23. Med boulevarder, caféer, teatrar och museer är Pest stadens kommersiella och kulturella centrum. Förmiddagen ägnar vi åt en stadsrundtur över Pest samt den mer historiska Buda-sidan. Eftermiddagen är fri för egna upptäcktsfärder och I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Färja Karlskrona–Gdynia • Färja Travemünde–Trelleborg • Del i dubbelrum/hytt med dusch/wc • 10 frukostar • 2 luncher • 6 middagar (2 inkl öl/vin) • Guidad sightseeing i Krakow, Budapest, Prag och Dresden

det är lätt att promenera runt i stadens centrala delar med bra shopping, bra matställen och en och annan lokal pub. Det finns även tid för den som önskar att ta ett termalbad i varm källa. (Ingår ej). Under kvällen ser vi en folkloreföreställning och äter lokala maträtter och njuter av ortens drycker. Den kanske mest välkända folkloremusikern är Márta Sebestyén, kallad folkmusikens Billy Holiday, som har hela världen som arena och som också deltagit i moderna verk.

Dag 5 Budapest Utflykt till Pusztan

Budapest

Dag 6 Budapest–Prag Efter frukost påbörjar vi resan mot Tjeckien, där vi följer Donau norrut och först passerar genom konststaden Szentendre. I staden gör vi ett besök på Marsipanmuseet, med centraleuropas kanske märkligaste utställning. Här finns till exempel Michael Jackson helt i marsipan i full skala. Vidare förbi Bratislava, Brno och slutligen till Prag. Efter en dag med vackra vyer och spännande landskap når vi vårt slutmål för dagen och Hotel City-Central Prague där vi äter gemensam middag. (530 km).

Idag gör vi en utflykt till Pusztan som är det ungerska begreppet för slättlandskap. Numer används ordet också för att beskriva de ungerska cowboys som har växt fram på dessa fält. Området som av jordbrukets utbredning minskar till yta, utgör fortfarande ett stycke unik natur. Buffelhjordar, rikt fågelliv och dreadlockshunden pulin är några exempel vid sidan om det nomadfolk som ungrarna ursprungligen levde som. Vi ser en hästuppvisning av våghalsiga och äventyrslystna Pusztans Csikos. Vi äter lunch tillsammans efter föreställningen. På kvällen finns möjlighet att upptäcka nattlivet i Budapest efter egna önskemål. Passa gärna på att leta upp en traditionell pub som serverar enklare maträtter och ungerskt öl eller kanske ett glas Tokaj.

Dag 7 Prag

• Folkloreafton i Budapest • Pusztauppvisning • Utflykt till Kutná Hora • Besök på klostret Jasna Góra • Besök Marsipanmuseet

Tillägg Enkelrum 2.350:Avbeställningsskydd 300:Reseförsäkring Musik- eller operaföreställning

boka gärna din resa online!

Efter frukost står stadsrundtur på programmet. I den gyllene staden på kullarna runt Moldaufloden trängs byggnader från olika tidsepoker: gotik, rokoko, renässans och jugend. Prag, som är en relativt liten huvudstad med korta avstånd och lämpar sig utmärkt för promenader. På den östra Moldaustranden samsas stadsdelarna Stare Mesto, Nove Mesto och Zizkov. Nove Mesto, nya stan, har praktfulla fasader och fina butiker längs breda avenyer som signalerar att stadens ekonomiska hjärta finns här. Flanera planlöst här och du når förr eller senare den avlånga Vaclavplatsen som samlat Pragbor till allt ifrån revolution till nyårsfirande. Tillbaka igen vid floden Moldau möter vi Prags varumärke, Karlsbron, med två mörka torn och känsla av tidlöshet.


Europa Budapest by night. Kanske en kvällstur på Donau?

Tvärs över vattnet reser sig slottsklippan Hradcanys med katedralspiror, torn och tinnar. Här ligger också Mala Strana, Lillsidan, med blanknötta gatstenar, barockkyrkor och fasader i mjuka pastellfärger. Tillsammans med en lokalguide får vi en överblick av staden och under eftermiddagen har vi chans att själva återbesöka våra favoritområden. Middag på egen hand.

Dag 8 Utflykt till Kutna Hora Under förmiddagen gör vi en utflykt till Kutná Hora, som ligger några mil öster om Prag. Med sin säregna arkitektur har orten utsetts till världsarv av UNESCO. Här besöker vi skelettkyrkan, även kallat benhuset i Sedlec som är en mycket speciell kyrka. År 1511 samlade en halvblind munk ben från klostrets kyrkogård till konstfulla mönster och formationer. Orten är rik på historiska byggnader och platser. Lunch och middag på egen hand och eftermiddagen fri. (20 km)

kulturstäderna Dresden, även kallad ”Nordeuropas Florens”. Staden är drygt 800 år gammal och hade sin verkliga storhetstid i början av 1700-talet. Stadens historiska centrum förstördes 1945 när de allierade angrep staden med massiva bombningar. DDR gjorde en stor insats för att få Dresdens byggnader återuppförda. Under vår rundtur ser vi bland annat den återuppbyggda kyrkan Frauenkirche. Vi ser även Hofkirche, Semperoper och Zwinger – slottet som ingen har bott i. Vi får också tid att själv upptäcka staden. Efter en dag med många intryck beger vi oss till hotellet. Kvällen är fri och middag på egen hand. (150 km)

Dag 10 Dresden–Lübeck– Travemünde

Utflykt mot tillägg Musik- eller operaföreställning, meddelas närmare avresa.

Vi får en lugn morgon med möjlighet till att se Dresden i morgonskrud innan vi beger oss till Hansastaden Lübeck. Staden anlades redan på 1100-talet och har alltid haft en rik handelstradition. Sedan dags för oss att köra ombord på vår färja i Travemünde som under natten tar oss till Sverige. Vi äter en gemensam middag ombord. (520 km)

Dag 9 Prag–Dresden

Dag 11 Trelleborg–Hemorten

Efter frukost går vår resa vidare mot Tyskland och en av de stora, gamla

Efter frukost ombord tar vi farväl av våra skånska reskamrater. På vår

På/Avstigning Stockholm Södertälje Syd Stenungsund Ytterby Kungälv Göteborg Kungsbacka Varberg Falkenberg Halmstad E 4 söderut

Boende Hotel Chopin Krakow www.chopinhotel.com Best Western Hotel Hungaria Budapest www.danubiusgroup.com/grandhotelhungaria Hotel City Central Prag www.city-central.cz Hotel Garden Cottage Dresden www.garden-cottage.de www.stenaline.se www.tt-line.se

www.ttline.com

Sjövägen ut. Dag som natt.

färd till västkusten gör vi ett uppehåll för förmiddagskaffe innan vi når våra respektive hemorter. (320 km) För re-

sande till ostkusten och Mälardalen gör vi ett lunch stopp i Gränna innan vi når våra slutdestinationer. Ca 645 km.

Best Western Hotel Hungaria Bo bekvämt och bra i rum med tv, internet och air condition. Med närhet till de flesta attraktionerna och stadens shopping är det en utmärkt bas för våra dagar i Budapest.

boka gärna din resa online!

29


Tyskland

Göteborg

Berlin

Anslutning Stockholm, Malmö, Köpenhamn

• Berlinmuren • Arkitekturen, museerna, och konsten • Alexanderplatz Sedan år 2000 är Berlin Tysklands huvudstad och efter Berlinmurens fall 1989 har staden förändrats otroligt mycket. Berlin är en mycket spännande stad där ny modern bebyggelse blandas med gamla minnesmärken och paradgator. Det går också att njuta av sjöar, parker och skogar. Berlin är ett resemål som hela tiden är under förändring. Nu har ni chansen att följa med till en av Europas mest besökta städer.

Berlin

Dag 1 Hemorten–Berlin Via Stenungsund, Kungälv och Göteborg reser vi söderut. Vi gör stopp i Halland för en fika innan vi fortsätter ner i Sverige där vi möter upp resenärerna från ostkusten. Vi fortsätter till Danmark och till sist kommer vi över till Tyskland. Vid ca 19-tiden kommer vi vara framme i Berlin och checka in på Excelsior Berlin Hotel där vi skall bo under hela vistelsen. Vi avslutar dagen med gemensam middag på hotellet. Ca 740 km från Göteborg.

Dag 2 Berlin Vi inleder första dagen i Berlin med att göra en rundtur. Vi ser bl a riksdagshuset, Brandenburger Tor och Tiergarten, den centralt belägna parken populärt kallad ”Berlins lunga”. De moderna byggnaderna vid Potsdamer Platz och de gamla preussiska praktbyggnaderna längs paradgatan Unter den Linden får vi, bland mycket annat, se på vår rundtur genom staden. Här finns något för alla. Kring Kurfürstendamm finner vi många restauranger och affärer men också kring Unter den Linden, som sträcker sig från Pariser Platz vid Brandenburger Tor fram till den nyligen restaurerade och ombyggda Alexanderplatz. De mest exklusiva butikerna ligger mellan Wittenbergplatz och Fasanenstrasse. Europa Center är ett stort shoppingcentrum med över 100 butiker och restauranger men Berlin har också ett av världens finaste och mest kända varuhus, KaDeWe. NicolaiViertel, kvarteret kring Nikolaikyrkan i

4 dagar 21/4 Malmö 4.095: Göteborg 4.295: Stockholm 5.695:1/12 Malmö 4.295: Göteborg 4.495: Stockholm 5.895:-

Valuta: Euro

30

Palatsbron, katedralen och tv-tornet Fotograf: Lehnartz GbR Lehnartz, Klaus und Dirk

det gamla öst, är väl värt ett besök. Här finns Berlins Altstadt med trånga gränder, gamla krogar och kaféer, affärer och apotek – en oas mitt i storstadens jäkt. Berlin är välkänt för sina många museer. Ett av de mest berömda är Egyptiska museet med Nefertitibysten. Vid Friedrichstrasse ligger Haus am Checkpoint Charlie, ett fascinerande museum om tiden då Berlin var delat.

Dag 3 Potsdam 21/4 Om du vill kan du följa med till Berlins närmaste granne, Potsdam. Se de storslagna äldre slotten ute i Potsdam t ex Sanssouci som Fredrik den store lät uppföra under 1700-talet och Cecilienhof som ligger lite längre bort med sin engelska stil. I sist nämnda möttes de allierade efter andra världskriget för att planera Europas framtid. Här skedde också flera spionutväxlingar.

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Färja Gedser–Rostock t/r • Resa över Öresund t/r • Del i dubbelrum med dusch/wc • 3 frukostar • 2 middagar • Stadsrundtur i Berlin • Utflykt till Potsdam och besök vid slottet Sanssouci och Cecilienhof (ej 1/12) • Julmarknad (avg 1/12)

Brandenburg Tor Fotograf: Lehnartz GbR Lehnartz, Klaus und Dirk

Belvedere, beläget på Pfingstberg i Potsdam, ger dig en historisk atmosfär, imponerande arkitektur och lite andrum från storstadspulsen. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 3 Julmarknad 1/12 I Berlin finns det över 50 traditionella julmarknader från slutet av november till slutet av december. Den mest fascinerande julmarknaden är Gendarmenmarkt som ligger på en av de vackraste platserna i stan. Det finns allt från försäljning av hantverk till skridskobanor eller varför inte njuta av en stämnings-

• Kaffe och smörgås dag 1 (resenärer från Göteborg) • Middag inkl. lättöl/vatten, kaffe och kaka dag 4 (resenärer från Göteborg) • Anslutning t/r för resenärer från ostkusten Tillägg • Enkelrum 21/4 1170:-, 1/12 1290:• Avbeställningsskydd 95:• Reseförsäkring

boka gärna din resa online!

full adventskonsert. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 4 Berlin–Hemorten Efter frukost startar vi resan hemåt. Vi lämnar Tyskland med färjan från Rostock över till Gedser. Vidare genom Danmark och så småningom är vi tillbaka i Sverige igen. Vi säger tack och farväl till resenärerna från syd- och ostkusten som fortsätter till sina hemorter. På väg mot Göteborg stannar vi för en sista middag innan vi beräknar att vara tillbaka i Göteborg vi 21-tiden. Ca 740 km till Göteborg.

På/avstigning Stenungsund Varberg Ytterby Falkenberg Kungälv Halmstad Göteborg Stockholm Kungsbacka Södertälje Syd Malmö Boende Excelsior Berlin www.grandcity-hotel-berlin-excelsior.de


Göteborg

Helsingborg

Trelleborg

• Stakpråm på kanalen • Besök i kulturstaden Dresden • Inblick hos sorberna

Travemünde

Spreewald utgörs av ca 200 flodarmar och kanaler och är skyddat av UNESCO. Här bor sorberna, en västslavisk minoritetsgrupp som dömdes till utrotning av nazisterna. Trots detta lever sorberna fullständigt kulturellt självständigt numera. Här njuter vi av en tyst och lugn färd med stakpråm som förs fram av en kapten. Vi kommer också till Dresden, en av Tysklands stora, gamla kulturstäder. Följ med och låt dig förföras!

Stakpråm i Spreewald Foto: Anneli Persson

Torget i Cottbus Foto: Anneli Persson

Stakpråm i Spreewald Foto: Andreas Kaster

Dag 1 Hemorten–Trelleborg Under dagen lämnar vi ost- respektive västkusten. Vi stannar för kaffe med smörgås längs vägen och fortsätter sedan söderut för att säga hej till våra medresenärer från södra Sverige. Därefter fortsätter bussen mot Trelleborg där vi kör ombord på TT-lines fartyg och inkvarterar oss i våra hytter. Sedan väntar en kvällsbuffé ombord (inkl vin/ öl). Båten lämnar Sverige kl. 22.00.

Dag 2 Travemünde–Cottbus Efter en tidig frukost ombord är vi redo för att fortsätta vår resa. Vi reser på Autobahn som snabbt och bekvämt tar oss söderut. Vi anländer till Potsdam där vi får tillfälle till lunch och vår reseledare visar oss runt i staden. Därefter

5 dagar 2/5, 12/9 Malmö 4.995:Göteborg 5.295:Stockholm 6.695:-

Valuta: Euro

reser vi vidare i ca 1,5 timme till dagens mål Cottbus. Vi bor på fräscha Lindner Congress Hotel med bra läge i staden. Innan den gemensamma middagen på hotellet, finns det tillfälle att se sig om i stan.

Dag 3 Utflykt Spreewald Lübbenau är turismens Mekka i området. Vår buss tar oss från vårt hotell till Vänskapens Hamn där vi ger oss ut på en romantisk båttur. Vi försöker att vara så tysta vi kan så vi kan njuta av den totala friden, det finns inga motorljud som stör. Vi färdas med stakpråm som sakta förs fram av en kapten. Vi gör stopp i Lehde där vi besöker ett folkloristiskt museum. Det ges möjlighet till lunch innan vi fortsätter till

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Båtresa Trelleborg-Travemünde • Färja Rostock-Gedser • Resa över Öresund • Del i dubbelrum/hytt med dusch/wc • 4 frukostar • 2 middagar (varav 1 inkl. öl/vin) • 1 Spreewaldafton med buffé, folklore och dans

Boblitz, där vi gör ett intressant besök på gurkfabriken Rabe. Sorberna är kända för sina gurkor. Efter krigsslutet försörjde man i princip hela landet med gurkor och andra grönsaker. Vi hinner tillbaka till vårt hotell för lite vila eller en promenad i stan innan vi återigen sätter oss i bussen för att uppleva en oförglömlig kväll. Först gör vi ett besök på ett gurkmuseum innan vår ”Spreewaldabend” på en restaurang startar. Vi bjuds på en sorbisk buffémåltid med traktens specialiteter. Det ges även tillfälle att skåda den sorbiska folkdräkten.

Dag 4 Utflykt Dresden Idag ska vi lära känna Dresden – ”Nordeuropas Florens”. Staden är

• Besök i Potsdam • Kanalfärd med stakpråm • Inträde museum i Lehde • Rundtur i Dresden • Inträde gurkfabrik • Inträde gurkmuseum • Kaffe och smörgås dag 1 (resenärer från Göteborg och Stockholm) • Middag inkl. lättöl/vatten, kaffe och kaka dag 5 (resenärer från Göteborg)

boka gärna din resa online!

Potsdam Cottbus Dresden

en verklig klenod och firade 800 års jubileum 2006! Dresden hade sin verkliga storhetstid i början av 1700-talet när den polske kungen August den Starke regerade. Dresden var då ett kulturcentrum som nämns tillsammans med andra, i konstsammanhang viktiga städer, såsom Wien, Florens och Venedig. 1945 angrep de allierade Dresden med massiva bombningar och raderade ut stadens historiska centrum. DDR gjorde en stor insats för att få Dresdens byggnader återuppförda. Vi får se Frauenkirche, som stod ruin efter murens fall 1989. Efter en gigantisk insamling kunde man 2005 öppna den återuppbyggda kyrkan. Under rundturen ser vi också Hofkirche, Semperoper och Zwinger – slottet som ingen har bott i! Vi får också tid att på egen hand upptäcka staden. Efter en dag med många intryck beger vi oss tillbaka till hotellet. Kvällen är fri. Ca 180 km.

Dag 5 Cottbus–Hemorten Efter frukost tar vi plats i bussen för resa norrut. Vi färdas genom Brandenburg till Rostock. Innan vi tar färjan över till Danmark gör vi ett kort stopp för shopping. På den svenska sidan skiljs vägarna åt. Våra resenärer från ostkusten stiger av för att hinna resa tillbaka mot Stockholm igen. Vi tar även avsked av våra medresenärer från södra Sverige. Resenärerna från västkusten äter middag och reser sedan vidare med bussen som beräknas vara tillbaka i Göteborg vid 22-tiden.

Tillägg Enkelrum 850:Avbeställningsskydd 145:Reseförsäkring Boende Lindner Congress Hotel www.lindner.de TT-Line www.ttline.com På/Avstigning Göteborg med omnejd Stockholm/Mälardalen Malmö/Helsingborg

31

Tyskland

Spreewald med Dresden

Stockholm


Tyskland

Historiska möten med 3 L

Anslutning Stockholm

Göteborg

• ”Möte” med Martin Luther • Lützen och Leipzig • Hundertewasser Schule

Trelleborg

Travemünde

Följ med på en resa där vi besöker välkända historiska platser och får uppleva platser som vi tidigare läst om i historieböckerna. Martin Luther initierade den protestantiska reformen under 1500-talet och fick en betydande roll i Tysklands historia. Under vår resa tar vi även del av byggnader och platser där stor dramatik utspelats långt tillbaka i tiden.

Dag 1 Hemorten–Trelleborg Efter att våra medresenärer från ostkusten har anlänt lämnar vi Göteborg under eftermiddagen och kör söderut. På vägen ner till Trelleborg gör vi stopp för eftermiddagsfika och möter upp våra medresenärer från Sydsverige. Väl framme i Trelleborg kör vi ombord på färjan och avnjuter en middagsbuffé ombord. Ca 300 km från Göteborg.

Dag 2 Travemünde–Pretzsch Efter färjans ankomst till Travemünde kör vi vidare ner igenom Tyskland. Vi

stoppar för en bensträckare där det finns möjlighet för en fika innan vi kommer fram till Jessen. Här möts vi upp av en lokalguide som tar oss med på lunch (bröd med ost och korv) och vinprovning. Efter Jessen tar vi oss vidare mot Lutherstadt Wittenberg där vi gör ett kort stopp på ”Hundertewasser Schule”, därefter besöker vi först Slottskyrkan för att sedan få en liten guidning i Gamla stan. Därefter åker vi vidare till Lutherstein där vi får ”möta” Martin Luther som bjuder oss på lite små godsaker. När eftermiddagen

leder mot sitt slut kör vi mot hotellet i Pretszch där vi stannar två nätter. På kvällen serveras middagen som består av en ”Luthermeny” på hotellet.

Dag 3 Utflykt Lützen och Leipzig Efter frukost beger vi oss iväg till Lützen, vars namn vi känner igen från vår historia ”Slaget vid Lützen” år 1632. Vi besöker ett museum där vi får reda på det mesta om det avgörande slaget under det 30-åriga kriget. Därefter åker vi vidare mot Leipzig där vi först får en

Pretzsch/Elbe

stadsrundtur med guidning i innerstaden. Tillbaka vid hotellet får vi en riktigt god grillbuffé till middag.

Dag 4 Pretzsch–Travemünde Vi kommer efter frukost att åka mot Torgau där vi besöker Slottet Hartenfels. Kapellet som finns här är en av de första protestantiska kyrkor i världen, invigd av självaste Martin Luther år 1544. Vi får därefter en liten rundtur genom den historiska gamla stan. Efter det kör vi tillbaka upp mot Travemünde där vi tar färjan till Trelleborg på kvällen. Middagsbuffé serveras ombord på båten.

Dag 5 Trelleborg–Hemorten Vi avnjuter en frukostbuffé ombord på färjan innan vi ankommer Trelleborg. Vår färd fortsätter mot våra hemorter och vi stannar längs vägen för kaffe och fralla. Beräknad ankomst till Göteborg vid 12-tiden. Ca 300 km.

Stadshuset och stadskyrkan Fotograf: Colorvision Uthoff, Hans R.

5 dagar 11/5 Malmö 5.295:Göteborg 5.495:Stockholm 6.995:-

Valuta: Euro

32

Slottskyrkan Wittenberg Foto: Fremdenverkehrbüro

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Färja Trelleborg–Travemünde t/r • Del i dubbelrum med dusch/wc • 4 frukostar • 1 lunch med vinprovning • 3 middagar (varav 2 inkl. öl/vin) • 1 grillbuffé • Guidad tur i Jessen, Wittenberg och Leipzig

• Besök i Slottskyrkan och Hundertwasserschule i Wittenberg • Inträde museum i Lützen • Snaps med hembakad chokladkaka • Anslutning till/från Stockholm • Kaffe och smörgås (dag 1, dag 5) för resenärer från västkusten Tillägg • Enkelrum 795:• Utsideshytt 100:• Avbeställningsskydd 145:-

boka gärna din resa online!

På/Avstigning Stenungsund Kungälv Kungsbacka Ytterby Göteborg Varberg Halmstad Falkenberg Stockholm Malmö Boende Parkhotel Pretzsch www.parkhotel-pretzsch.de/haupt.htm TT-line, www.tt-line.se


– ljusets stad

Frankrike

Paris

Flyg Göteborg/Stockholm –Paris t/r

Paris

• Eiffeltornet • Versailles • Champs-Elysées • Notre Dames Paris är en av de mest fascinerande städerna i Europa och det finns oändligt mycket att se och upptäcka. Med en överväldigande skönhet, storslagna byggnader, ett kulturarv och en underbart romantisk atmosfär lämnar det ingen oberörd. Vin och god mat hör till Parisarens vardag likväl som blicken av Eiffeltornets kuliss som den magnifika katedralen Notre Dames på Cité-ön. För de shoppingsugna finns ändlösa möjligheter över hela staden, men på paradgatan Champs Elysées och de närliggande gatorna, är fönstershopping en njutning i sig. Dag 1 Hemorten–Paris Under eftermiddagen landar vi från respektive ort i Paris, här väntar en buss som för oss till vårt centralt belägna Hotel Abrial. Vi bor i det 17e arrondissementet med gångavstånd till många sevärdheter. Det är inte mer än en halvtimmes promenad till såväl Eiffeltornet som Sacré Coeur och Triumfbågen. Lokalbuss och Metro är lättillgängligt och enkelt att använda. Tillsammans äter vi middag på hotellet.

Dag 2–4 På plats i Paris Nu har vi tre dagar att upptäcka och utforska städernas stad – Paris. Vår reseledare ger tips och förslag på utflykter och sevärdheter. Under dessa dagar ingår inte middagen men reseledaren kommer att arrangera minst två frivilliga kvällsaktiviteter. Betalas till reseledaren på plats.Första dagen i Paris börjar vi med att göra en stadsrundtur för att upptäcka Paris och lära känna den lite bättre. Vi kommer att se de största sevärdheterna som Triumfbågen, Eiffeltornet, Champs Elysées, Notre Dame och de latinska kvarteren för att nämna några.

olika epoker. Slottet har också påverkat inte bara den franska arkitekturen och konsten utan även den europeiska. Pris 25 Euro (bokas före avresa). Entré till trädgården 8 Euro betalas på plats.

Eiffeltornet Visst måste man även se Paris från ovan, det gör vi på vår utflykt till Eiffeltornet. Den ärevördiga damen föddes 1889 och är nu Paris främsta symbol. Pris 20 Euro (bokas före avresa)

Disneyland Paris på egenhand Det är lätt att ta sig till Disneyland med snabbtåget, öppet dagligen 10-21.

Dag 5 Paris–Hemorten Vi hinner med några fler upptäckter på egen hand innan det är dags utcheckning. Sedan är det dags att ta bussen till flygplatsen för hemresa till våra respektive hemorter.

Slottet Versailles Vi gör en utflykt till Versailles. Det slott som vi ser idag, som uppfördes på beställning av Ludvig XIV under 1600-talets senare del, skulle ge en skyddande plats bortom de oroligheter som pågick i Paris. Härifrån styrde och organiserade man Frankrike under

5 dagar 12/5, 22/9 6.995:-

Valuta: Euro

© Paris Tourist Office

Eiffeltornet och Alexander III:s bro © Paris Tourist Office

I priset ingår • Flyg Stockholm/Göteborg/ Köpenhamn–Paris t/r • Flygskatt • Transfer t/r flygplatsen i Paris • Del i dubbelrum med dusch/wc • 4 frukostar • 1 middag • Stadsrundtur • Reseledare • Buss enligt program

Tillägg Enkelrum 1.600:Avbeställningsskydd 400:Reseförsäkring Utflykt till Versailles Utflykt till Eiffeltornet

Boende Hotel Abrial www.abrial.fr

På/Avstigning Landvetter Flygplats, Göteborg Arlanda Flygplats, Stockholm

boka gärna din resa online!

33


Österrike

Göteborg Anslutning Stockholm

Österrike på nytt sätt

Malmö

• Tyrolerafton • Gondol upp till glaciären Kitzsteinhorn • Semmeringjärnvägen Detta lilla land som ligger mitt i Europa, gränsar till nio olika länder och är en femtedel av Sverige, men trots sin storlek har de ett invånarantal på strax över åtta miljoner. Vi kommer att besöka de mest kända städerna samt den mindre skidorten Zell am See. Vi tar oss upp på höga bergtoppar och ner i djupa dalgångar, vi åker Semmeringbahn som finns på UNESCOs världsarvlista och njuter av den Österrikiska maten. Dag 1 Hemorten–Dessau

Dag 2 Dessau–Innsbruck

Vi kör söderut och stannar för en fika innan vi hämtar upp våra medresenärer från syd- och ostkusten. Vi fortsätter sen vår resa och tar färjan över till Tyskland innan vi når Dessau för övernattning. Vi njuter av en middag tillsammans på hotellet. Ca 830 km från Göteborg.

Tidigt på morgonen åker vi vidare söderut till Innsbruck. Staden anses av många vara en av de vackraste i världen och de som besökt den en gång kommer gärna tillbaka. Innsbruck är Österrikes 5 största stad och ligger i Inndalen på nästan 600 meters höjd mellan Karwendelbergen (2334 meter) i norr och Brenner (2 247 meter) i sö-

der. Vi kommer att ha en stadsrundtur innan vi checkar in på hotellet. Vi får lite egen tid innan det blir dags för en riktig Tyrolerafton. Ca 640 km.

Dag 3 Innsbruck–Zell am See Vi njuter av en god österrikisk frukost innan vi beger oss vidare mot Zell am See. På vägen kommer vi stoppa i Kaprun och ta gondolen upp på glaciä-

Dessau

Dresden

Wien Salzburg Innsbruck

Zell am See

ren Kitzsteinhorn, 3029 moh. Där kan vi njuta av utsikten och har tid för att äta lunch på egen hand. När vi har sett de underbart vackra fjällen och naturen tar vi gondolen ner igen och beger oss till Zell am See. Vi kommer här få en rundvandring i den mycket mysiga staden med många kullerstensgator, gränder och den fina Zellersjön. På kvällen serveras gemensam middag på hotellet. Ca 150 km.

Dag 4 Zell am See–Salzburg När vi ätit upp frukosten åker vi vidare mot Salzburg. Efter lite mer än 1 timma kommer vi till Hallein där Saltgruvan finns (se nedan). Vi släpper av de som vill med ner i gruvan och övriga resenärer kan välja att stanna i området där det finns både museum och möjlighet att se hur kelterna hade det förr i tiden. De som hellre vill upptäcka Salzburg på egenhand åker med bussen och möter senare upp sina medresenärer för gemensam lunch. Efter lunch får vi en rundvandring av en lokalguide. Salzburg är nog mest känd för att vara Wolfgang Amadeus Mozart födelseort och där inspelningen av Sound of Music gjordes år 1965. Ordet Salz i stadens namn är tyska för salt. Stadens flod var huvudåder för salttransporterna förr i tiden. Det man inte får glömma är att smaka på en nybakad Mozartkula. Ca 100 km. Besök Saltgruvan i Hallein Följ med under jorden och besök en av världens äldsta gruvor som är öppen för besökare belägen utanför Salzburg.

Wien Foto: ANTO/Hackner

8 dagar 21/8 Malmö 9.995:Göteborg 10.195:Stockholm 11.595:-

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Resa över Öresund • Färja Gedser–Rostock • Färja Travemünde–Trelleborg • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc • 7 frukostar • 2 luncher • 3 middagar (1 inkl öl/vin)

• 1 Tyrolerafton (inkl 1 dryck) • Stadsrundtur i Innsbruck, Zell am See, Salzburg, Wien och Dresden • Gondol t/r Kitzsteinhorn i Kaprun • Tågbiljett Semmeringenbahn • 1 liten vinprovning • Kaffe med smörgås (dag 1, dag 8 för medresenärer från Västkusten) • Anslutning till/från Stockholm

Valuta: Euro

34

boka gärna din resa online!

Tillägg • Enkelrum 1900:• Utsideshytt • Avbeställningsskydd 145:• Reseförsäkring • Besök Saltgruvan i Hallein 200:-


Österrike Salzburg Foto: ANTO/Weinhaenpl

Gruvan har använts i över 7000 år, ända sedan kelternas tid och fram till första världskriget, sen dess har den varit ett gruvmuseum. Man åker 400 meter in med ett elektriskt tåg, tar sig sedan ner en våning med hjälp av en trärutschbana (trappor finns) för att sen åka en båttur inne i gruvan. Inne i gruvan är det enbart 10 grader så varma kläder och bra skor behövs. Pris 200 kr.

Payerbach. Där väntar bussen på att ta oss tillbaka till Semmeringen. Järnvägen byggdes år 1854 och är än idag ett bra exempel på den harmoniska blandningen av det häftiga alpinlandskapet och den eleganta byggkonsten. Semmeringjärnvägen blev inskriven på UNESCOs världsarvlista år 1998. Efter tågresan njuter vi av en trerätters lunch på Payerbacherhof. Kvällen står till egen disposition.

Dag 5 Salzburg–Wien

Dag 6 Wien–Dresden

Efter frukost beger vi oss i riktning mot Wien. I Semmeringen möter vi en lokalguide som tar med oss till Världsarvcentrumet innan vi stiger på tåget till

Vi börjar dagen med att titta närmare på Wien och vad staden har att erbjuda. De flesta förknippar Wien med klassisk musik och opera, men staden för också

På/Avstigning Stenungsund Ytterby Kungälv Göteborg Stockholm

Hotel Zum Hirschen, Zell am See www.hotel-zum-hirschen.at Mercure Salzburg City www.accorhotels.com Hotel Prinz Eugen, Wien www.austria-hotels.at L Hotel Dresden Altstadt www.leonardo-hotels.com Hotel Prinz Eugen TT-line Detta eleganta 4-stjärniga hotell www.ttline.se ligger i närheten av Slott Belvedere i södra delen av Wien

Kungsbacka Varberg Falkenberg Halmstad Malmö

Boende Parkhotel Dessau www.grandcity-hotel-dessau.de Hotell Grauer Bär, Innsbruck www.innsbruck-hotels.at

tankarna till Sachertårta, ståtliga vita Lippizanerhästar och imponerande byggnadsverk. Vi får tid på egen hand innan vi beger oss av mot Dresden. Vi checkar in på vårt hotell framåt kvällen. Ca 490 km.

Dag 8 Trelleborg–Hemorten

Dag 7 Dresden–Travemünde

Vi ankommer Trelleborg tidigt på morgonen. Vi kör upp mot Göteborg och stannar på vägen för en sista fika tillsammans. Några av våra medresenärer kommer dock lämna oss redan i södra Sverige. Beräknad ankomst till Göteborg är vid 12-tiden.

Innan vi beger oss till Travemünde får vi en liten guidning i Dresden. Dresden bär också namnet ”Nordeuropas Florens”. Staden är en verklig klenod och firade 800 års jubileum 2006! Vi åker sedan norrut i Tyskland för att nå Travemünde och färjan som tar oss till Sverige. Vi blir serverade en middagsbuffé (inkl öl/vin) ombord på båten. Ca 520 km.

Zell am See Foto: ANTO/Sochor

boka gärna din resa online!

35


Schweiz

Göteborg

Schweiz

Anslutning Stockholm Malmö

med Glaciärexpressen • Tur med Glaciärexpressen • Vackrare än i drömmen • Lyxmetropolen St. Moritz

Hannover Hildesheim

Höga berg och djupa dalar, orörd natur och mysiga städer, det är vad som väntar dig på denna resa. Vi besöker kända städer, som till exempel lyxmetropolen St. Moritz, och så åker vi såklart den mest kända järnvägen i världen, Glaciärexpressen.

Luzern Zermatt

St. Moritz

Lausanne

Dag 1 Hemorten–Hannover

Dag 2 Hannover–Luzern

Via Stenungsund, Kungälv och Göteborg börjar vår resa söderut. Vi kommer i Halland stanna för en förmiddagsfika innan vi i Malmö och Köpenhamn möter upp våra medresenärer från syd och ostkusten. Vi kör därefter ner genom Danmark innan vi tar färjan över till Tyskland och fortsätter till Hannover där vi tillbringar första natten. Vi äter en gemensam middag på hotellet. Ca 785 km från Göteborg.

Efter frukost beger vi oss vidare till det vackra alplandet Schweiz och stannar efter vägen för att äta lunch. Väl i Luzern, som är vårt första stopp, har man på ena sidan Vierwaldstättersee och på andra sidan berget Pilatus. Floden Reuss rinner igenom staden och under den kända Kapellbron som byggdes på 1300-talet som är Europas äldsta träbro. Målningarna under taket på bron gjordes under 1600-talet. Vi checkar in

på hotellet innan vi på kvällen njuter av en middag med schweizisk inspiration. Ca 765 km.

Dag 3 Luzern–Lausanne Efter frukost möter vi en lokalguide som visar oss denna otroligt fina och mysiga stad. Efter guidningen åker vi upp med gondolen till toppen av Pilatus på 2132 meter över havet där utsikten är helt fantastisk över Luzern och Vierwaldstättersee. För att komma ner igen tar vi

världens brantaste kugghjulsjärnväg. Med en höjdskillnad på 1635 meter kommer vi till slut ner till Alpnachstad där vi tar en ångbåt tillbaka över Vierwaldstättersee. Här kan man avnjuta en lunch medans man ser på de vackra omgivningarna. När vi kommer tillbaka till Luzern stad möter vi upp bussen och reser vidare till Lausanne som ligger i den fransktalande delen av Schweiz. Staden ligger vid Genèvesjön och ligger efter den så kallade Schweiziska rivieran. Här kan man se höga berg och palmer på samma gång. På vägen stoppar vi för att se det Schweiz är mest känt för, ost och choklad. Vi besöker ostfabriken La Maison du Gruyere och chokladfabriken La Maison Cailler där vi får en liten rundvandring och får reda på hur det går till att producera ost respektive choklad. Kvällen står till egen disposition. Ca 200 km.

Dag 4 Lausanne–Zermatt Efter en liten sovmorgon åker vi vidare mot den bilfria bergsbyn Zermatt på 1620 meter över havet. Vi kommer att ta bussen till Täsch för att sedan ta tåget upp till Zermatt, eftersom det är det enda sättet att komma dit. Vi blir mötta av en eldriven bagagebil som tar våra väskor till hotellet, man kan också ta en liten övernattningsväska och lämna resten i bussen som möter upp oss dagen efter. Vi tar en promenad till hotellet. Efter att vi har checkat in på hotellet blir det en rundvandring. Vi kommer att få se Matterhorn, även känt som Tobleroneberget, och vi går genom

Vierwaldstättersee Foto: SGV Luzern By-line

7 dagar 15/8 Malmö 12.795:Göteborg 12.995:Stockholm 14.495:-

Valuta: CH-francs, euro

36

36

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Resa över Öresund t/r • Färja Rödby–Puttgarden t/r • Vägskatter • Del i dubbelrum med dusch/wc • 6 frukostar • 1 avslutningslunch • 5 middagar • Stadsrundtur med lokalguide i Luzern och Zermatt

• Utflykt Pilatus med gondol, kugghjulsjärnväg, och ångbåt • Besök på ostfabriken La Maison du Gruyere och chokladfabriken La Maison Cailler • Tågbiljett Täsch–Zermatt • Tågbiljett Glaciärexpressen (1:a klass inkl lunch) • Kaffe med smörgås (dag 1 för resenärer från västkusten) • Anslutning till/från Stockholm

boka gärna din resa online!

Tillägg Enkelrum 1.160:Avbeställningsskydd 145:Reseförsäkring


Schweiz Matterhorn Foto: swiss-image.ch/Christof Sondegger

staden som bygger på en huvudgata som centrum med många gamla små trähus. Eftermiddagen är fri och gemensam middag serveras senare under kvällen på hotellet.

Dag 5 Zermatt–St.Moritz Då var det äntligen dags för den kända och otroligt vackra resan med Glaciärexpressen. Tåget avgår vid

9-tiden och vi kommer åka 1:a klass hela vägen och får lunchen serverad vid våra sittplaster. Tänk dig en resa över 291 broar, 91 tunnlar och över det 2033 m höga Oberalppasset med så mycket varierande natur. Vi ser allt ifrån städer och små byar till höga alppass och djupa dalar. Tåget startar i Zermatt och åker sedan vidare mot Visp och Brig innan vi kommer till underbara

Andermatt. Här har vi de höga bergen på varje sida om tåget. Vi fortsätter förbi Diesentis och Chur innan vi kommer fram till lyxmetropolen St. Moritz på eftermiddagen vid 17-tiden. Bussen hämtar oss på tågstationen och kör oss till hotellet. Gemensam middag på hotellet.

till Danmark för att sedan fortsätta över Öresund vidare till svensk mark. Under resans gång stannar vi för en avslutningslunch. Innan vi fortsätter mot västkusten säger vi hej då till våra medresenärer från syd- och ostkusten. Vi beräknar att vara tillbaka i Göteborg vid 20-tiden.

Dag 6 St.Moritz–Hildesheim Morgonen kommer att vara fri och man kan ta sig ut och se denna lyxmetropol på egen hand. Efter lunchtid är det dags att börja resa hemåt igen med alla olika intryck som skall sjunka in. Vi kommer att köra upp igenom Tyskland och stanna för en övernattning i Hildesheim innan vi fortsätter hemåt. Middag serveras på hotellet.

Dag 7 Hildesheim–Hemorten Nu börjar vi närma oss slutet på denna fina resa. Vi tar färjan från Tyskland

Lausanne Foto: swiss-image.ch/Christof Schuerpf

På/avstigning Stenungsund Ytterby Kungälv Göteborg Kungsbacka Varberg Falkenberg Halmstad Stockholm Malmö

Boende Mercure Hotel Atrium Hannover www.mercure.com Hotel Waldstätterhof, Luzern www.hotel-waldstaetterhof.ch Hotel Aulac, Lausanne www.aulac.ch Hotel Holiday, Zermatt www.hotelholiday.ch

Glaciärexpressen Foto: swiss-image.ch/Andrea Badrutt

Hotel Laudinella, St. Moritz www.laudinella.ch Van der Valk Hotel, Hildesheim www.vandervalk.de

Hotel Waldstätterhof, Luzern Centralt beläget hotell mitt i Luzern med gångavstånd till det mesta. boka gärna din resa online!

37


Holland

Stockholm

Holland

– från ostkusten

Trelleborg

• Blomsterprakt i Keukenhof • Kanaltur genom Amsterdam • Färgsprakande blomsterparad

Travemünde Alphen a/d Rijn

Följ med till tulpanerna och träskornas land. Under sex dagar hinner vi se och uppleva en mängd olika miljöer. Europas blomsterträdgård har massor att erbjuda! Holland är tulpanernas förlovade land och under vår resa ges tillfälle att frossa i dessa och andra vackra blommor. Vi besöker Keukenhof, världens största blomsterträdgård, och under vår vistelse går den färgsprakande blomster­ paraden av stapeln. Vi besöker ett flertal holländ­ska städer, såsom den vackra huvudstaden Amsterdam med sina kanaler och välbevarade handelshus, Delft berömt för sitt handmålade porslin och regeringsstaden Haag. Resan genom vackra Holland blir ett nöje i sig.

Dag 1 Hemorten–Trelleborg På morgonen lämnar vi Cityterminalen i Stockholm och åker söderut genom Sverige. Vi stannar för lunch längs vägen och fortsätter sedan till Trelleborg där vi går ombord på TT-lines fartyg och inkvarterar oss i våra hytter. Vi äter båtens buffé på kvällen. Fartyget lämnar Sverige kl 22.00. Ca 640 km från Stockholm.

Dag 2 Travemünde– Alphen a/d Rijn Efter en tidig frukost ombord fortsätter resan. På Autobahn tar vi oss snabbt och bekvämt västerut och når snart den holländska gränsen. Därpå går resan genom det vackra holländska landskapet och vid Nordsjövallen gör vi stopp för lunch. Vi stannar i den mysiga staden Volendam där det ges möjlighet att provsmaka de typiska pannkakorna. Efter dagens äventyr åker vi till Alphen a/d Rijn, strax söder om Amsterdam. Vårt hotell för de kommande tre nätterna är Van der Valk Avifauna. Hotellet har hiss till varje våning och vi har fri entré till den anslutande fågel­parken Avifauna. Ca 495 km.

6 dagar 13/4 7.595:-

Valuta: Euro

38

Dag 3 Blomsterbörsen, Keukenhof och Delft På morgonen åker vi till Blomster­börsen i Aalsmeer, där vi hittar världens största blomsterauktion. I den väldiga anläggningen sjuder det av liv och rörelse, precis som på en aktiebörs, när man varje dag auktionerar bort miljontals blommor. Vår chaufför tar oss sedan vidare till världskända Keukenhof. Denna fantastiska blomsterpark ligger strax utanför staden Lisse och är med sina 32 hektar världens största blomsterträdgård. I parken och dess trädgårdar kan vi beskåda lökväxter i vackra färger. Utbudet är stort men det är tulpanerna som är huvudattraktionen. Här finns 700 olika sorters tulpaner! Utöver detta finns det flera paviljonger som visar intressanta blomsterutställningar och ger råd för alla trädgårdsfantaster. Här finns även en vacker skulpturpark. Delft blir vårt nästa stopp. Delft är en gammal stad som grundades på 1000-talet och var, under lång tid, en av Nederländernas viktigaste städer. Staden kallas ibland för prinsstaden då alla medlemmar av den nederländska kungafamiljen är begravda där. Det är dock porslinet som gjort Delft världsberömt. På keramikfabriken ”de Delftse Pauw” får vi se hur det handmålade porslinet tillverkas. Därefter tittar vi närmare på Delft som har en vacker, välbevarad stadskärna.

Dag 4 Blomsterparaden, Den Haag och Amsterdam Idag äger den årliga, färgsprakande blomsterparaden rum och vi tittar givet­vis på längs paradens väg. Blomster­paraden består av ett femtiotal blomsterprydda vagnar med fantasifulla motiv. Nederländernas regeringsstad och drottningens bostadsort, Den Haag,

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Del i dubbelrum/hytt med dusch/wc (insides) • 1 lunch (dag 1) • 5 frukostar • 4 middagar (ej dag 4, 6) • Utflykt med inträde Keukenhof • Kanaltur i Amsterdam

Blomsterprakt i Keukenhof Bildkälla: Keukenhof

står sedan näst på tur. Här besöker vi Panorama Mesdag, museet med den kända rundmålningen, skapad av marinmålaren Hendrik Willem Mesdag. Detta är en enorm cylinderformad målning som med 1680 kvadratmeter är Hollands största målning och en av de största i världen. Här känns det som man befinner sig mitt i byn Scheveningen som tavlan avbildar. Resan går sedan vidare till landets huvudstad. Självklart gör vi här en båttur på kanalerna som ringlar sig genom staden, ett måste när man är i Amsterdam. Härifrån ser vi de pittoreska handelshusen som ger staden sin charmiga karaktär. Under eftermiddagen och kvällen får vi egen tid i staden innan bussen tar oss tillbaka till hotellet.

Dag 5 Alphen a/d Rijn– Travemünde

• Besök på keramikfabrik i Delft • Panorama Mesdag i Den Haag • Besök blomsterbörsen i Aalsmeer • Besök i fiskeläget Volendam

På/Avstigning Stockholm Södertälje Syd E-4 söderut

Tillägg • Enkelrum 1.790:• Utsideshytt 250:• Avbeställningsskydd 145:• Reseförsäkring

Boende TT-Line www.ttline.se Van der Valk Avifauna www.valk.com

boka gärna din resa online!

Efter frukost beger vi oss norrut genom det holländska landskapet för att sedan vika österut mot Travemünde i Tyskland. Innan vi bordar färjan äter vi en god avslutningsmiddag tillsammans. Ombord vilar vi i sköna hytter. Ca 495 km.

Dag 6 Trelleborg–Hemorten Vi äter tidig frukost ombord på färjan innan resan hemåt startar. Längs vägen stannar vi till för möjlighet till lunch i trakterna kring Jönköping och beräknas nå Stockholm vid 18-tiden. Ca 640 km från Stockholm.

38


Holland

Holland

Göteborg

– från västkusten

• Tulpaner i överflöd • Vackra kanaler i Amsterdam • Handmålat porslin i Delft • Blomsterparaden

Bad Oldesloe Sassenheim

Hannover

Följ med oss till Holland, Europas blomsterparadis. Då vi besöker landet får vi uppleva den årliga, färgsprakande blomsterparaden som lockar besökare från många olika länder. Under resan besöker vi även världens största blomsterträdgård Keukenhof, kanalernas Amsterdam, porslinsstaden Delft och regeringsstaden Den Haag. Dag 1 Hemorten–Bad Oldesloe Via Stenungsund, Kungälv och Göteborg reser vi söderut. Vi gör stopp för förmiddagsfika längs vägen. Resan går vidare genom Danmark och i Rödby tar vi färjan över till Tyskland. Övernattning och middag i Bad Oldesloe. Ca 600 km från Göteborg.

pannkakorna. Efter dagens äventyr åker vi till Sassenheim, strax sydväst om Amsterdam. Vårt hotell för de kommande tre nätterna är Hotel Casino Sassenheim. Detta fyrstjärniga hotell är beläget i hjärtat av Nederländernas blomsterregion.

Dag 2 Bad Oldesloe–Sassenheim

Dag 3 Blomsterbörsen, Keukenhof och Delft

Efter frukosten åker vi snabbt och bekvämt västerut och når snart den holländska gränsen. Färden fortsätter genom det vackra holländska landskapet och följer Nordsjövallen. Vi stannar i den mysiga staden Volendam, här finns möjlighet att provsmaka de typiska

Världens största blomsterauktion äger rum på Blomsterbörsen i Aalsmeer. Tidigt på morgonen besöker vi den stora anläggningen som sjuder av liv och rörelse. Här auktionerar man ut miljontals blommor varje dag. Den fantastiska blomsterparken Keukenhof,

med sina 32 hektar, är en fröjd för ögat. Dess vackra färgglada lökväxter skådar vi i parkens olika trädgårdar. Tulpanerna är självklart huvudattraktionen, men här finns även andra blomsorter, paviljonger som visar intressanta utställningar och råd för de trädgårdsintresserade. På eftermiddagen far vi vidare till Delft, staden som är världsberömd för sitt porslin. Vi får se hur det handmålade porslinet tillverkas på keramikfabriken ”de Delftse Pauw”. Delft var en av Nederländernas viktigaste städer under lång tid och grundades redan på 1000-talet. Staden kallas ibland för ”Prinsstaden” då alla medlemmar av den nederländska kungafamiljen är begravda här.

Dag 4 Blomsterparaden, Den Haag och Amsterdam Idag får vi uppleva en av resans höjdpunkter, den årliga, färgsprakande blomsterparaden. Paraden består av ett femtiotal blomsterprydda vagnar och bilar med fantasifulla motiv. Sedan åker vi till Den Haag, drottningens bostadsort och landets regeringsstad. Vi besöker Panorama Mesdag, museet med den kända rundmålningen, skapad av marinmålaren Hendrik Willem Mesdag. Den enorma cylinderformade målningen (1680 m²) är Hollands största målning och en av de största i världen. Tavlan avbildar Scheveningen och det känns som man befinner sig mitt i byn då man tittar på tavlan. Populära Amsterdam står näst på tur. Här gör vi en båttur på kanalerna som ringlar sig genom staden. Från vattnet ser vi de charmiga handelshusen som ger staden sin säregna karaktär. Eftermiddagen och kvällen spenderas på egen hand i staden. Bussen tar oss sedan tillbaka till vårt hotell.

Dag 5 Sassenheim–Hannover Efter frukost beger vi oss norrut genom det holländska landskapet för att sedan nå Tyskland. I Hannover övernattar vi och äter middag. Ca 400 km.

Dag 6 Hannover–Hemorten Efter frukosten styr vi kosan mot Danmark och längs vägen stannar vi till för avslutningsmiddag. Vi beräknas nå Göteborg vid 22-tiden. Ca 700 km från Hannover.

Klassiska träskor i ny tappning

6 dagar 13/4 7.595:-

Valuta: Euro

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Resa över Öresund t/r • Färja Rödby–Puttgarden t/r • Del i dubbelrum med dusch/wc • Kaffe och smörgås (dag 1) • 5 frukostar • 5 middagar (ej dag 4) • Utflykt med inträde Keukenhof • Kanaltur i Amsterdam

• Panorama Mesdag i Den Haag • Besök på blomsterbörsen i Aalsmeer • Besök på keramikfabrik i Delft • Besök i fiskeläget Volendam Tillägg • Enkelrum 1.960:• Avbeställningsskydd 145:• Reseförsäkring

boka gärna din resa online!

På/Avstigning Stenungsund Göteborg Falkenberg Ytterby Kungsbacka Halmstad Kungälv Varberg Boende Best Western Grand City Hotel Bad Oldesloe, www.grandcityhotels.com Hotel Casino Sassenheim www.hotelsassenheim.nl Mercure Hotel Atrium Hannover www.mercure.com

39


Frankrike

Stockholm

Alsace, Bourgogne, Chablis

Göteborg

Malmö

Kultur, gastronomi och vackra vyer • • • • •

Colmar med ”Lilla Venedig” Kanaler och blomsterprydda hus Vin och smakupplevelser från Alsace Beaune – Napoleons favoritviner Vin från Cóte des nuit, Cóte d’Or, Chablis

Trier

Hannover

Colmar Beaune

Njut av det goda i livet, följ med till Frankrike! På denna resa får ni inte bara smaka av utsökta viner utan även uppleva idylliska korsvirkesstäder, vinodlingar, sagolika blomsterarrangemang, historiska stadskärnor och mycket kultur. Vi bor två nätter i charmiga Colmar och två nätter i Beaune, vilket ger oss möjlighet att bli ordentligt förtjusta i dessa fantastiska områden. En resa för livsnjutare!

Dag 1 Hemorten-Hannover

Dag 2 Hannover-Colmar

Vi påbörjar vår resa mot vinlandet Frankrike. Innan sundet till Danmark stannar vi för en bensträckare och kaffe. I Köpenhamn ansluter våra reskamrater från Stockholm och via de danska öarna når vi Rödby, där vi tar färjan till Puttgarden i Tyskland. Överfarten tar knappt en timme. Vi fortsätter förbi Hamburg och kommer till Hannover. Vi blir serverade middag och därefter väntar sköna sängar på vårt hotell. Ca 700 km från Göteborg

Efter frukost tar vi plats i bussen för resa på Autobahn, som snabbt och bekvämt tar oss söderut. Vi färdas genom ett vackert kuperat landskap och passerar universitetsstaden Heidelberg, drottning Silvias födelsestad. Vi når franska gränsen och kommer snart till Colmar, som med sin härliga blandning av tysk och fransk kultur är en riktig pärla. Colmar kallas även ”Frankrikes trädgård” och ”Lilla Venedig”, här finns mycket att uppleva utöver vinet. Här njuter vi av en

god middag och en skön nattsömn. Vi bor här i två nätter. Ca 630 km.

Dag 3 Utflykt Alsace I Alsace möter oss de pittoreska små byarna i korsvirke i gröna dalar, där vinstockarna klättrar uppför sluttningarna. Vi ägnar dagen åt Vinvägen (Route du Vin) med sina mysiga byar: Ribeauville, Riquewihr, Kaysersberg, Katzentahl m fl. Tillsammans med vår reseledare bekantar vi oss med några av byarna. Under dagen gör vi en vinprovning ur Alsaces rika sortiment av druvor. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 4 Colmar-Beaune Vi lämnar Colmar och kommer efter lunch till Beaune, som är centralort för vinodlingen i Bourgogne. Detta världsberömda vindistrikt sträcker sig 60 km mellan Dijon och Chagny. Från Dijon till Beaune kallas det Côte de Nuits och söder om Beaune, Côte de Beaune. Eftermiddagen ägnar vi åt Beaune, en gammal stad med ringmur, gamla hus och pittoresk miljö. Här finns ett vinmuseum och det medeltida hospitalet ”Hôtel-Dieu”, med sina vackra mångfärgade tak. På eftermiddagen gör vi en vinprovning för att lära känna vinerna från Bourgogne. Kvällen har vi till eget förfogande i mysiga Beaune. Här finns många bra

Vi besöker flera lokala vinproducenter

8 dagar 25/9 8.995:- från Göteborg 8.895:- från Malmö 10.495:- från Stockholm 16/10 8.695:- från Göteborg 8.895 från Malmö 10.195:- från Stockholm

Valuta: Euro

40

I priset ingår • Reseledare • Resa i helturistbuss • Resa över Öresund t/r • Färja Rödby-Puttgarden t/r • Del i dubbelrum med dusch/wc • 7 frukostar • 5 middagar • Vinprovning i Alsace, Bourgogne, Chablis (ca 4 viner/tillfälle) • Inträde och guidning till Le Château du Clos de Vougeot

I priset ingår från Göteborg • Kaffe med smörgås • Avslutningsmiddag (inkl lättöl/vatten, kaffe och kaka) I priset ingår från Stockholm • Anslutning Stockholm–Köpenhamn t/r

boka gärna din resa online!

restauranger att välja mellan. I Beaune tillbringar vi två nätter. Ca 270 km.

Dag 5 Utflykt Bourgogne Vi tar det lugnt på förmiddagen. På eftermiddagen gör vi en utflykt till Côte de Beaune och Côte de Nuits. Här kan vi köpa goda viner att ta med hem. Få vindistrikt har en sådan rikedom på viner med olika karaktär som just Bourgogne. Vi besöker Le Chateau du Vougeot där vinbrödrasällskapet träffas iklädda sina speciella dräkter. Tillbaka i Beaune efter en trevlig eftermiddag äter vi middag tillsammans på vårt hotell.

Tillägg • Enkelrum 1.900:• Avbeställningsskydd 145:• Reseförsäkring


Frankrike Colmar, även kallat ”Lilla Venedig”

Dag 6 Beaune-Trier via Chablis I dag säger vi ”au revoir” till Beaune och fortsätter den ca två timmar långa färden till Chablis. Orten har givit namn åt det mest omtalade franska vita vinet, framställt av chardonnaydruvan. Vi får en intressant vinprovning med möjlighet att handla vin. Vi fortsätter mot Tysklands äldsta stad Trier, som grundades av Augustus år 16 f Kr. En god middag avslutar kvällen. Ca 500 km.

till Hannover. Här bor vi en natt innan vi påbörjar vår resa mot Sverige. Gemensam middag på kvällen. Ca 450 km.

Dag 8 Hannover-Hemorten Efter en stärkande frukost fortsätter färden norrut via Hamburg till Puttgarden och färja vidare till Sverige. Väl i Sverige stannar vi för att äta en avslutande middag. I Göteborg beräknar vi att vara vid 22-tiden. Ca 700 km.

Dag 7 Trier-Hannover Efter frukost gör vi en rundtur i Trier innan resan fortsätter norrut förbi Köln © ATOUT FRANCE/R-Cast

På/Avstigning Stenungsund Ytterby Kungälv Göteborg Kungsbacka Varberg Falkenberg Halmstad Stockholm

Boende Copthorne Hotel Hannover www.copthorne-hannover.de Hotel Novotel www.novotel.com Ibis Beaune Centre www.ibishotel.com Arcadia Hotel Trier, 25/9 arcadia-hotel.de

Foto: Alain Doire/CRT Bourgogne

NH Trier Hotel, 16/10 www.nh-hotels.com Holiday Inn Hannover Airport www.hannover-hi-hotel.de

Ibis Hotel Beaune Centre Ibis Beaune Centre ligger centralt, bara en kort promenad från Hôtel Dieu och det historiska centrat. Här finns pool.

boka gärna din resa online!

41


Azorerna

Kryssning Azorerna – med Madeira och Gibraltar

Anslutning Stockholm

Nyhet!

• Sao Miguel – ångande geisrar och enorma vulkankratrar • Angra do Heroísmo – historisk handelsstad på UNESCOs världsarvslista • Madeira – med evig grönska och blommande dalgångar Teceira Faial • Horta – färgrik och charmig hamnstad Sao Miguel Nu har ni chansen att följa med på en underbar kryssning från Göteborg ner till och runt Azorerna med ett avslut i Nice. Azorerna är känt för sina gröna och djurrika öar samtidigt som det finns mängder av vulkaner att se.

Göteborg

Falmouth Dover Zeebrugge

Nice

Gibraltar

Menorca

Madeira

mineralvatten fram. Vulkankratern Caldeira de Sete Cidades är gigantisk, 12 km i omkrets och med upp till 300 meter höga och grönlummiga kraterväggar.

Dag 12 Funchal, Madeira Funchal är huvudort på ön Madeira och klättrar nästan som en antik amfiteater från havet upp till 1200 meters höjd. Ön bjuder på hisnande bergstoppar och vilda dalgångar med en rik och evig grönska. Med sitt milda klimat året runt och sin vulkaniska berggrund har Madeira en helt unik natur.

Dag 14 Gibraltar Under förmiddagen seglar vi in i Gibraltar sund och några timmar senare lägger vi till i Gibraltar, på brittiskt territorium.

Azorerna

Dag 1 Göteborg

Dag 4 Falmouth

M/S Athena avgår från Göteborg kl.15.30 men du är välkommen ombord från kl. 13.30.

Falmouth på Cornwalls riviera har ett milt klimat med exotisk växtlighet och ligger utmärkt till för att upptäcka Cornwall. Följ med till mytomspunna Land´s End och klippön St. Michael´s Mount, som vid lågvatten kan nås till fots.

Dag 2, 5–7, 11, 13 och 15 Till havs Första dagen till havs får du information om kryssningen och de olika utflykterna. Du har gott om tid att lära känna fartygets alla bekvämligheter. Man kan njuta av M/S Athenas trevliga soldäck och swimmingpool under de sköna dagarna till havs. Du erbjuds också ett stort aktivitetsprogram.

Dag 8 Horta, Faial Faial är en vulkanisk ö och domineras av vulkanmassiver Cadeco Gordo, som har en mycket stor krater, som ligger mitt på ön. Vid midnatt seglar M/S Athena in i sundet Sao Jorge´s mellan öarna Pico och Sao Jorge.

Dag 3 Zeebrugge och Dover

Dag 9 Praia da Vitoria, Teceira

Här kan man besöka den vackra medeltidsstaden Brygge.

Praia da Vitoria är huvudort på ön Teceira. Den största kratern är tre kilometer bred och här finns rykande varma aktiva

17 dagar 12/9 fr. 18.385:-

I priset ingår • Del i insideshytt • Dricks till din hyttsteward • Dricks till din restaurangsteward • Samtliga måltider • Kvällsunderhållning • Hamnskatter och andra avgifter • Kaptenens välkomstcocktail

gejsrar. Staden Angro do Heoísmo är upptagen på UNESCO:s världsarvlista och stadens hamn var synnerligen viktig i början av 1600-talet, då fartyg fullastade med sydamerikanska skatter på väg till Spanien angjorde ön.

Dag 10 Ponta Delgada, Sao Miguel Ön kallas ”den azoriska prinsessan och den gröna ön” och är ett prunkande paradis med hortensior, rhododendron och azaleor och under hösten, då vi kommer dit, med bl.a. amaryllis och ingefärsliljor. Här finns synbara bevis på vulkanisk aktivitet i rykande och puttrande varma källor och på många ställen är jordskorpan så het att befolkningen kan gräva ner sina grytor och koka maten. På andra platser sipprar

Tillägg • Avbeställningsskydd 1.170:• Reseförsäkring • Andra kategorier av hytt • Anslutning från Stockholm 445:• Utflykter • Anslutning Nice–hemorten

Dag 16 Mahon, Menorca Menorca, som ingår i ögruppen Balearerna, ligger nordöst om betydligt större Mallorca. Menorca har en 4000årig historia och är rikt på förhistoriska lämningar. Följ med på utflykten till staden Ciutadella med praktfulla gamla byggnader och en livfull historia. Du kan även följa med till den gamla fiskarstaden Fornells med månghundraårig historia, Monte Toro med ett franciskanerkloster och den nyskapade ”gamla” fiskarbyn Binibec.

Dag 17 Nice, Frankrike Tidigt på morgonen siktar vi Frankrikes kust och lägger till i Nice. Hemresa med tåg eller flyg kan vi hjälpa till med att boka, meddela vid bokning.

Boende M/S Athena www.classicinternationalcruises.se

Valuta: Euro, pund All betalning ombord sker i SEK Arrangeras av Latitude Travel/Classic International Cruises

42

boka gärna din resa online!


Island

Upplev Island med en kryssning

– Island, Färöarna och Orkney med dramatiska Hemön • Hemön – vulkanö med dramatiska klippor • Surtsey – världens yngsta ö • Gyllene cirkeln – Geysir, Gullfoss och Thingvellir • Orkney – vikingahistoria och whisky

Isafjördur

Akureyri

Reykjavik Hemön

Naturupplevelserna är stora på denna kryssning där vi rundar Island och besöker tre hamnar på denna märkliga ö. Vi upplever naturens styrka på Hemön och besöker även Orkney och Färöarna, som delar mycket av Islands säregna och i högsta grad levande historia.

Torshavn

Kirkwall Edinburgh

Anslutning Stockholm Göteborg

Newcastle

Dag 1 Göteborg Du är välkommen från kl 16.00 och vi avseglar 2 timmar senare från Göteborg.

Dag 2,4,12 och14 Till havs Första dagen till havs får du information om kryssningen och de olika utflykterna. Du har gott om tid att lära känna fartygets alla bekvämligheter. Man kan njuta av M/S Athenas trevliga soldäck och swimmingpool under de sköna dagarna till havs. Du erbjuds också ett stort aktivitetsprogram.

Dag 3 Newcastle (upon Tyne) Den romerska kejsaren Hadrianus bestämde år 120 att en stenmur skulle byggas tvärs över den brittiska provinsen. Den 122 km långa muren startar precis utanför Newcastle upon Tyne.

Dag 4 Kirkwall, Orkneyöarna Från Kirkwall på Mainland, den största av Orkneyöarna, åker vi på en stadsrundtur, till bl.a. den över 800 år gamla St. Magnus Cathedral. Du kan även följa med ut på landsbygden till byn Skara Brae, bebodd redan för 5 500 år sedan, den 4 700 år gamla gravkammaren Maes Howe med utsökt ”klotter” av vikingarna från 1150-talet och bukten Scapa Flow, en av Storbritanniens största marina baser.

Dag 6 Hemön, Västmannaöarna På Hemöns svarta lavaklippor lever befolkningen ständigt påmind om öns vulkaniska aktiviteter. I ögruppen är

15 dagar 10/5 fr. 19.430:-

Valuta: Isländska kronor, färöiska kronor, (danska kronor), pund All betalning ombord sker i SEK

endast Hemön bebodd och i staden Vestmannaeyjar bor ögruppens hela befolkning på ca 5 000 invånare. På kvällen passerar vi tätt intill ön Surtsey, världens yngsta ö, som bildades under kraftiga vulkanutbrott 1963. Har vi tur, kan vi få se både delfiner och sälar i det fiskrika vattnet.

Dag 7 Reykjavik Islands huvudstad bjuder på ett intensivt folkliv, ett flertal museer och intressant shopping. Upplev staden på egen hand eller följ med på vår stadsrundtur. Vill du uppleva mer av Islands i allra högsta grad levande natur, följer du med på någon av våra utflykter. Den klassiska turen tar dig till gejsrarna, Gullfoss mäktiga vattenfall och slutligen till det historiska Thingvellir.

Dag 8 Isafjördur I det magiska landskapet på Islands nordvästkust, ligger det lilla samhället Isafjördur med några av Islands äldsta hus, byggda på 1700-talet. Följ med på en utflykt till bland annat ett fiskemuseum, som ligger utmed en vacker väg till det lilla samhället Bolungarvik.

Dag 9 Akureyri Akureyri på Islands nordkust har bara 15 000 invånare men är ändå en av Islands större städer. Trots den nordliga breddgraden har staden ett milt klimat och här finns en underbar botanisk trädgård där många av Islands växter är representerade.

I priset ingår • Del i insideshytt • Dricks till din hyttsteward • Dricks till din restaurangsteward • Samtliga måltider • Kvällsunderhållning • Hamnskatter och andra avgifter • Kaptenens välkomstcocktail

Gullfoss, Island

Dag 10 Seydisfjördur M/S Athena seglar den 17 km långa Seydisfjördur från havet till det lilla samhället längst inne i fjorden. Staden började byggas av norska fiskare 1848 och är känd för sin vackra träbebyggelse. Följ med på en utflykt i omgivningarna med spektakulära vattenfall och vacker natur.

Dag 11 Torshavn Under förmiddagen stiger Färöarnas ofta trolskt dimhöljda siluett upp ur havet och efter lunch ligger vi vid kaj i Torshavn. Färöarnas säregna natur och ålderdomliga traditioner lockar dig

Tillägg • Avbeställningsskydd • Reseförsäkring • Anslutning från Stockholm • Utflykter • Andra kategorier av hytt

säkerligen med på någon av utflykterna till Kirkjuböur eller Saksun. Föredrar du att stanna kvar i Torshavn kan du delta i en stadsrundtur eller på egen hand besöka något av stadens museum.

Dag 13 Rosyth/Edinburgh Alldeles norr om Edinburgh lägger M/S Athena till i Rosyths hamn. I Edinburgh finns Skottlands parlament och förnämliga museer och konstgallerier.

Dag 15 Göteborg Kl. 09.00 ligger M/S Athena åter till kaj i Frihamnen i Göteborg.

Boende M/S Atena www.classicinternationalcruises.se

Arrangeras av Latitude Travel/Classic International Cruises boka gärna din resa online!

43


Italien

Sicilien • Den charmerande staden Siracusa • Tempeldalen • Olivlundar och citronodlingar

Nyhet!

Välkommen till ön Sicilien – ett av Italiens mest intressanta områden! Tillsammans med vår reseledare får vi uppleva ett spännande resmål med intressant historia, antika ruiner, fantastiska naturupplevelser och vackra badorter. Den trekantiga ön är belägen i Medelhavet vid ”stövelspetsen” av italienska halvön. Med sitt ljuvliga klimat och sin vackra växtlighet inbjuder ön till en annorlunda naturupplevelse. Dag 4 Marsala-Palermo Efter frukost beger vi oss mot de vita saltbergen, som ligger vid kusten mellan Marsala och Trapini. Här utvinner man salt från havsvatten med hjälp av vindmöllor. Vi besöker också Erice, en medeltidsstad som tronar högt på det mäktiga berget San Giuliano. Vi promenerar här i en svunnen tid och upplever kyrkorna och de smala gränderna med den medeltida bebyggelsen. Du lockas kanske av att smaka på de typiska mandelkakorna på Zia Marias konditori? Vi kommer också att äta en underbar italiensk lunch tillsammans (ingår). Slutmålet för dagen är Palermo, huvudstaden på ön. Här tar vi in på vårt hotell och äter en gemensam måltid. Taormina

Dag 5 Palermo Dag 1 Hemorten–Siracusa Vi lämnar Sverige på morgonen och efter mellanlandning når vi Catania på Sicilien. En buss möter oss på flygplatsen och tar oss till hotellet. Vi hinner vila en stund innan vi äter en gemensam måltid. Efter maten tar vi en kvällspromenad tillsammans med reseledaren.

Dag 2 Siracusa–Piazza Armerina Efter en italiensk frukost upptäcker vi Siracusa, en charmerande stad som ligger 17 meter under havsnivån. Siracusa är en av de mest kända arkeologiska städerna på Sicilien, med både en grekisk och romersk teater. Vi fortsätter inåt landet till Piazza Armerina, där vi kan njuta av det blomstrande historiska centret med sina medeltida monument. Vi besöker Romerska villan, som är känd för sina fantastiska mosaiker. Mer än 40 rum är dekorerade med 8 dagar 5/6 13.495:-

Valuta Euro

44

praktfull och figurativ mosaik. Villan är från 300-talet, men upptäcktes först på 1950-talet. Ett oerhört intressant besök. Vi tar in på vårt hotell där vi äter en gemensam middag på kvällen.

Dag 3 Piazza Armerina–Marsala Frukost på hotellet och därefter färd till staden Agrigento. Här besöker vi Tempeldalen, en av världens viktigaste arkeologiska platser och upptagen på Unescos världsarvslista sedan 1998. Vi får se åtskilliga fantastiska byggnader varav en är intakt, Concordia-templet. Agrigento är känt för sina odlingar av mandelträd. Vi ser även olivlundar med knotiga träd samt lummiga citronodlingar. Vi tar plats i bussen för färd till Marsala, en stad mest känd för sina dessertviner. Längs vägen stannar vi för vinprovning, med möjlighet till inköp. Vi tar in på vårt hotell och äter en god middag. I priset ingår • Reseledare • Flyg till Catania t/r • Flygskatt • Resa i turistbuss • Del i dubbelrum med dusch/wc • 7 frukostar • 1 lunch • 6 middagar

I dag har vi en härlig dag framför oss! Vi kommer att ägna tid åt Palermo och Monreale. Palermo omges av berg och hav. Med sitt läge mitt i Medelhavet har Palermo historiskt varit ett nav mellan nord och syd, öst och väst. Stadsrundturen tar dig med till de mest kända platserna. Vi får bl a se San Giovanni di Eremite med sina orientaliska kupoler, katedralen Cappela Palatina med sina mosaiker samt den livliga och färgsprakande matmarknaden. Vi fortsätter till Monreale, beläget högt ovanför Palermo med vidunderlig utsikt. Staden är känd för sin katedral med bysantinsk mosaik – ett av konsthistoriens mirakler! Eftermiddagen och kvällen är till egen disposition.

Flyg Stockholm/Göteborg –Catania t/r

Palermo

Marsala

Catania Siracusa

Siciliens nordkust. Den karaktäristiska hamnen med de små fiskebåtarna lockar dig att fotografera. Staden var kuliss i filmen Cinema Paradiso. Vi besöker den medeltida katedralen, byggd på 1100-talet. Här kan du också passa på att bada och njuta av den underbara stranden. Vi fortsätter till Taormina­ området där vi ska bo. Här väntar en god middag och skön vila.

Dag 7 Taorminaområdet Efter en stärkande frukost kan de som önskar, besöka Etna, Siciliens högsta berg och Europas största aktiva vulkan. Med buss kommer vi upp till ca 1 900 meter. Därefter kan man åka upp till kratern med linbana och jeep till en kostnad av ca 500 kr/person (ingår ej). På eftermiddagen åker vi till den naturligt vackra staden Taormina. Här har vi en vidunderlig utsikt över vulkanen Etna och Joniska havet. Vi besöker den grekiska teatern. Här får du uppleva den perfekta harmonin i grekisk mening. Därefter strosar vi längs den eleganta affärsgatan Corso Umberto. Vi avnjuter en god middag på hotellet på kvällen.

Dag 8 Sicilien–Hemorten Vi njuter av en lugn förmiddag på hotellet. Med buss tar vi oss sedan till flygplatsen i Catania och vårt flyg, som tar oss till Sverige igen.

Dag 6 Palermo-Taorminaområdet Vi lämnar Palermo på morgonen och reser till den kända turistorten Cefalú på • Vinprovning i Marsala • Inträde till Arkeologiska parken i Siracusa, Romerska Villan, Tempeldalen, Arkeologiska parken i Segesta, katedralen Cappela Palatina, kyrkan San Giovanni i Palermo, katedralen i Monreale, Grekiska teatern i Taormina

boka gärna din resa online!

• Lokalguide i Siracusa, Romerska Villan, Tempeldalen, Palermo, Monreale, Etna och Taormina


Italien Vy i Taormina

Magnifika mosaiker i katedralen i Monreale Foto: De Agostini Picture Library

Tillägg • Enkelrum 1.400:• Avbeställningsskydd 400:• Reseförsäkring

Cefalú

Fiskmarknaden i Catania

På/Avstigning Landvetter flygplats i Göteborg Arlanda flygplats i Stockholm

Obs! Vi reserverar oss för ändringar av flygtider och flygskatt. Ev ändringar av flygtider kan innebära att vi måste justera programmet något. Tänk på att namnet på din flygbiljett måste överensstämma med stavningen av ditt namn i passet.

boka gärna din resa online!

45


Italien

Kalabrien • Kalabriska delikatesser • Vackra havsvyer och bergsbyar • Det genuina Italien

Nu med g direktfly Direktflyg Stockholm/Göteborg/Malmö –Lamezia Terme t/r

Lamezia Terme

Följ med på en sinnenas resa inspirerad av ”Solens Mat”! Resan går i smakernas och dofternas tecken till Kalabrien - ”tån” på den italienska stöveln. Den omges av det Joniska havet i öster och det Tyrrenska havet i väster. Kusten har vackra stränder och i inlandet ligger de klippiga Aspromonte- och Silabergen. Klimatet tidig höst är som en svensk sommar och vattnet brukar hålla en behaglig temperatur en bit in i oktober. Vi bor vid havet i den lilla byn Copanello, som utgör vår bas under vistelsen i Kalabrien.

Copanello

”Solens mat” i Kalabrien I ett av programmen gick resan till bergsbyn Serrastretta i Kalabrien, en typisk syditaliensk by. Här upptäckte Bo Hagström både den goda maten och en bortglömd världsstjärna, Dalidá. Inte mycket hade förändrats på 100 år. Brödet bakades i vedeldad ugn, påsklammet kokades i en gryta över öppen eld och farmor och mormor samsades om pastabaket. Ett möte med Slow Food*-rörelsen. På den här resan kommer vi att röra oss i samma område som Bo Hagström. Utsikt från Stilo Foto: Tom Birkeland.

I Kalabrien är allt småskaligt och familjärt arrangerat. Våra utflykter kan planeras om på grund av familjernas dagliga liv. Kalvar ska släppas ut på grönbete, tomater ska skördas, mormor måste till läkaren och plötsliga regnväder gör vägarna svårframkomliga. Detta är det riktiga livet, avslappnat och ursprungligt i sin framtoning. Utbudet är dock stort, så det finns alltid spännande alternativ i samma kalabriska anda.

middag på kvällen. Vi bor i vackert belägna bungalows (enkla stugor) som ligger alldeles vid havet. Måltiderna intas i hotellets huvudbyggnad som ligger ca 50 meter från våra bungalows. Vi avnjuter kvällens middag.

Dag 2-7 Utflykter Copanello är vår bas under vistelsen i Kalabrien. Varje dag gör vi en utflykt för att utforska den fantastiska omgivningen. Frukost och middag äter vi på hotellet varje dag.

Dag 1 Hemorten–Copanello Vi flyger med direktflyg på morgonen och landar i Lamezia där vår buss som vi förfogar över under vår vistelse möter upp. Vi kör mot hotellet och stannar till för lunch. Eftermiddagen spenderas på egen hand och vi äter en gemensam

8 dagar 11/5, 18/5, 7/9, 21/9 14.995:-

Valuta Euro Det finns möjlighet till promenad/ enklare vandringar. Ta gärna med bekväma skor!

46

Squillace och olivproducent Efter en syditaliensk frukost, beger vi oss iväg tillsammans med vår italienska guide. Målet är Squillace, en pittoresk bergsby känd för sin keramik. Här besöker vi bl a domkyrkan, en ostpro-

I priset ingår • Reseledare • Direktflyg till Lamezia t/r • Flygskatt • Resa i turistbuss • Del i dubbelrum med dusch/wc • 7 frukostar • 5 luncher • 7 middagar • Vinprovning • Besök hos flera lokala producenter (ost, glass, vin, vildsvinskött mm)

ducent och en likörfabrik. Till lunch får vi smaka av kalabriska delikatesser ute i det gröna. På eftermiddagen besöker vi en olivproducent med olivprovning. Gemensam middag avrundar dagen. Borgia & Borgo Piazza Idag beger vi oss till lantgården Borgo Piazza som ligger underskönt på en kulle och med en fantastisk vy över Joniska Havet. På vår vandring bland olivträd, ekar och tallar får vi lära oss om Medelhavets vegetation. Vi besöker gårdens lilla kyrka (uppförd till minne av familjens son). Till lunch njuter vi av en buffé med typiska kalabriska rätter från lantgårdens egna ekologiska odling och vi får lära oss om växternas läkekonst. Här kan vi även besöka gårdens fruktoch örtträdgårdar eller lära oss hur man

• Besök i bergsbyn Squillace • Besök i vindistriktet Ciró • Besök i medeltidsstaden Stilo • Borgo Piazza • Serrastretta Tillägg • Enkelrum 1.200:• Avbeställningsskydd 400:• Reseförsäkring

boka gärna din resa online!

gör en ”crostata”, en klassisk italiensk kaka gjord med gårdens egen marmelad, eller kanske önskar vi bara vila vid swimmingpoolen. Vindistriktet Ciró Idag reser vi norrut längs kusten till vindistriktet Ciró. På vägen till Ciró stannar vi till i Le Castella och beundrar slottet byggt av aragonerna. Vi fortsätter till en vildsvinsproducent ansluten till ”Slow food”, där vi äter lunch och njuter av lantgårdens delikatesser. På eftermiddagen gör vi en vinprovning hos familjen Luzzolino och besöker deras nyligen uppförda museum som berättar om dåtidens lantbruk. Det sägs att grekerna odlade vin här redan 500 år f Kr! Ciró heter Kalabriens mest berömda DOC-vin. Därefter vänder vi åter till

På/Avstigning Landvetter flygplats i Göteborg Arlanda flygplats i Stockholm Kastrup flygplats i Malmö Boende Hotel Residence Poseidon i Copanello www.hotelresidenceposeidon.it


Itaien Foto: Katarina Lanevik

hotellet och en väntande middag. Ca 250 km. Stilo På dagens program står Stilo, ”solens stad”, ett genuint medeltida samhälle i syditaliensk anda. Stilo är av bysantiskt ursprung och är enligt många Kalabriens viktigaste stad med hänsyn till konst och historia. Stadens juvel är Cattolica di Stilo, en bysantisk kyrka från 700-talet. Den gamla staden är en labyrint av trevliga gator. Efter en god lunch finns det möjlighet till bad. Ca 130 km. Serrastretta och Tiriolo Idag beger vi oss upp i bergen och vi blir rikligen belönade med många vackra vyer. Dagens första besök är

*Slow Food (”långsam mat”) är en världsomspännande rörelse som grundar sig på regionalt producerade råvaror tillredda med traditionella metoder. Gott, rent och rättvist är rörelsens ledord. Läs mer på www.slowfood.com

vinproducenten Statti, där vi får en vinprovning och rundvandring. Vi fortsätter upp till Serrastretta, där Bo Hagström firade palmsöndagen. Från denna by kommer Yolanda Cristina Gigliotti, senare känd som Dalidà, som sålde fler skivor än Frank Sinatra. Vi ser hennes monument i centrum. Vi intar en god lunch på restaurang La Vecchia Castagna, som fått utmärkelse av Slow Food*-rörelsen. Vi besöker också Tiriolo och beundrar tillverkningen av fantastiska sjalar. Ca 110 km.

Dag 8 Sorrento–Rom–Hemorten Efter frukost åker vi mot Lamezias flygplats och går ombord på de direktflyg som skall ta oss tillbaka till Sverige. Smaklökarna vattnas! Foto: Tom Birkeland

Obs! Vi reserverar oss för ändringar av flygtider och flygskatt. Ev ändringar av flygtider kan innebära att vi måste justera programmet något. Tänk på att namnet på din flygbiljett måste överensstämma med stavningen av ditt namn i passet. Hotel Resistance Poseidon Hotell med havsnära läge. Boendet är i enkla bungalows (separata hus) med dusch/wc och air condition. boka gärna din resa online!

47


Italien

Rom & Sorrento

Flyg Stockholm/Göteborg –Rom t/r Rom

• Berömda sevärdheter • Roms atmosfär på gator och torg • Vackra Neapelbukten • Vesuvius, Pompei, Capri

Sorrento Capri

Vi upplever huvudstaden Rom och den ljuvliga Sorrentohalvön. Rom, den eviga staden, med sina oskattbara konstsamlingar, kyrkor och historiska minnesmärken. Vid Neapelbukten skjuter Sorrentohalvön ut i Medelhavet och bjuder oss på Syditaliens obeskrivliga skönhet. Här växer citroner och oliver och det blommar praktfullt året runt. Runt halvön ligger många av världens största sevärdheter såsom Pompeji, Capri och Amalfikusten. som Bernini, Rafael, Canova, Rubens och Tizian. Museet, Villa Borghese, innehåller även det som har kallats världens vackraste rum. Vi kan lova dig en konstupplevelse du sent ska glömma. Dagens gemensamma program avslutas kring lunch vid Spanska Trappan. Resten av dagen står till egen disposition.

Positano Foto: Fototeca ENIT/Paola Ghirotti

Dag 1 Göteborg/Stockholm–Rom Vi lämnar Sverige på morgonen. Efter mellanlandning når vi Rom vid lunchtid. Direkt efter ankomst bekantar vi oss med ”Den Eviga Staden”. Introduktionen blir det antika Rom med Colosseum och Forum Romanum. Vi passar även på att besöka Michelangelos Moses i San Pietro in Vincoli-kyrkan. Vi bor på Hotel Albani, där vi äter gemensam middag.

Dag 2 Rom Hela förmiddagen ägnar vi åt världens minsta stat, Vatikanstaten, med sina konstsamlingar, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan. På eftermiddagen promenerar vi i världsstaden Rom med 8 dagar 19/4, 27/4, 1/9, 15/9 15.595:-

Valuta: Euro

48

dess gränder, piazzor, glassbarer, affärer och uteserveringar. Det blir naturligtvis möjlighet att slänga en slant i Fontana di Trevi, beskåda antikens bäst bevarade byggnad Pantheon samt flanera eller koppla av på Roms populära Piazza Navona. Det mesta i Rom kan man endast uppleva till fots, så tag med bekväma skor! Efter en stunds avkoppling på hotellet åker vi för att äta middag med operashow. Innan vi ger oss för dagen tar vi en rundtur och ser de berömda monumenten upplysta ”by night”.

Dag 3 Rom Denna förmiddag ägnar vi oss åt Roms populäraste museum, Galleria Borghese. Samlingarna består av mästare I priset ingår • Reseledare • Flyg till Rom t/r • Flygskatt • Resa i turistbuss • Del i dubbelrum med dusch/wc • 7 frukostar • Lätt lunch med lokala specialiteter samt vinsmakning i Frascati (dag 4) • 6 middagar (varav en middag med operashow i Rom) • Stadsvandring Rom

begravdes Pompeji av aska från vulkanen Vesuvius. Den till stora delar utgrävda stadsmiljön ger oss en obeskrivlig inblick i livet under antiken. Vi får bland annat se badanläggningar och arenor samt vandra på de kullerstensbelagda gatorna. En av de första bakugnarna kan vi också beskåda. Tillbaka till hotellet för middag på kvällen.

Dag 4 Rom–Sorrento

Dag 6 Utflykt till Capri

Efter frukost lämnar vi Rom men innan vi fortsätter söderut stannar vi i Castello Romani – med sina byar och vingårdar utanför Rom. Vi stannar vid kratersjön Lago Albano, gör ett besök i den stad där påven har sitt sommarresidens – Castel Gandolfo – samt i den kända vinstaden Frascati. Här gör vi en vinprovning av lokala specialiteter. Efter lunch åker vi på snabba motorvägar till Sorrentohalvön. På vägen ser vi fruktträd som persika och kiwi, tobaksblad och vindruvor samt världens mest berömda vulkan, Vesuvius. Vi bor på Hotel Zi Teresa, där vi äter middag. Ca 290 km.

Efter frukost tar vi oss ner till hamnen där vi med båt tar oss till Capri – Medelhavets pärla. Ön har ett vackert bergslandskap med tropisk växtlighet och hänförande utsikter. Med lokal buss beger vi oss till staden Anacapri, där vi besöker Axel Munthes otroligt vackert belägna villa. Vi besöker huvudorten Capri där vi gör en rundvandring. Naturligtvis får vi se Capris symbol - de båda klipporna i havet. Vi tar sedan båten tillbaka till fastlandet. Middag serveras på hotellet.

Dag 5 Utflykt till Pompeji och Vesuvius I dag har vi en heldagsutflykt med besök i Pompeji och Vesuvius. Vi börjar med att åka upp på vulkanen. Utsikten är storslagen över miljonstaden Neapel, öarna Capri och Ischia samt Sorrentohalvön. Bussen kommer upp till ca 1 000 meter. De som önskar fortsätta upp till kratern går till fots de resterande 200 meterna. Promenaden lönar sig – utsikten från toppen är helt enkelt hänförande! År 79 • ”Rome by night” • Öronsnäcka under vår vistelse i Rom • Inträde Vatikanmuséet, Galleri Borghese, Vesuvius, Pompeji, Villa San Michele & Villa Rufolo • Heldagstur med Pompeji och Vesuvius • Heldagstur till ön Capri med båt t/r • Heldagstur Amalfi med båt enkel väg

boka gärna din resa online!

Dag 7 Utflykt till Amalfi Idag står Amalfikusten, världens vackraste väg enligt den amerikanska resetidningen Conde Nast, på programmet. Vi tar oss på slingrande och underbart vackra vägar längs kusten till Positano. Detta var från början en fiskeby, men är numera en stor turistort med vackra hus som klättrar på sluttningen. Härifrån åker vi båt till Amalfi för att även få uppleva detta landskap från vattnet. Staden Amalfi klättrar på sluttningen med sina kyrkor, torn och hus. Längst ner ligger en liten hamn. De vita husen stöder sig delvis på varandra. På Tillägg • Enkelrum 2.050:• Avbeställningsskydd 400:• Reseförsäkring På/Avstigning Landvetter flygplats i Göteborg Arlanda flygplats i Stockholm


Itaien Capri Foto: yanta

eftermiddagen besöker vi trädgården Villa Rufolo i Ravello, som har anor från 1200-talet. Utsikten härifrån är den vackraste längs hela kusten. Åter till hotellet för middag.

Dag 8 Sorrento–Rom–Göteborg/ Stockholm Vi har lite fritid i Sorrento innan vi reser tillbaka till Rom och flygplatsen. Vi är hemma i Sverige sen kväll. Ca 290 km med buss. Boende Hotel Albani i Rom www.hotelalbani.it Hotel Zi Teresa. Sorrento www.hotelziteresa.com

Torghandel på Campo de Fiori i Rom

Axel Munthes villa, Capri Foto: Åse Bjurstam

Via Appia Foto: Vito Arcomano

Obs! Vi reserverar oss för ändringar av flygtider och flygskatt. Ev ändringar av flygtider kan innebära att vi måste justera programmet något. Tänk på att namnet på din flygbiljett måste överensstämma med stavningen av ditt namn i passet. Hotel Albani i Rom Elegant och modernt 4-stjärnigt hotell. Hotellet ligger nära Via Veneto och Termini Station. boka gärna din resa online!

49


Italien

Anslutning Stockholm

Ligurien med buss och flyg • Cinque Terre • Blomsterrivieran • Franska Rivieran

Göteborg Köpenhamn

Nyhet s flyg+bus

Dessau Flyg Stockholm/Göteborg –Italien

Följ med på en resa som tar oss till Ligurien, en underbar region i nordvästra Italien på gränsen till Frankrike. Här kommer vi att bland annat upptäcka de undangömda byarna i Cinque Terre och Blomster Rivieran som har lockat till sig många av oss nordbor. Det var här Evert Taube skrev många av sina odödliga visor och här slutade Alfred Nobel sina dagar. Denna resa kombinerar buss och flyg.

Innsbruck

Moneglia Alassio

parfymtillverkning men även njuta av den fantastiska utsikten. Vi avslutar utflykten med att åka till Frankrike och storstaden Nice. Vid förra sekelskiftet ville ”alla” åka till Nice. Framförallt noblessen och Europas kungligheter dansade under kristallkronorna i palatsen och flanerade längs La Promenade des Anglais. Under vårt besök åker vi med bussen längs den sju kilometer långa strandpromenaden. Efter alla trevliga utfärder vänder vi åter till vårt hotell där det väntar en god middag. Vi får även möjlighet att göra egna upptäckter och strövtåg i och omkring Alassio.

Dag 8 Alassio–Innsbruck

Manarola

Stranden vid Alassio

Dag 1 Hemorten–Moneglia

Manarola och börjar besöket med en vinprovning och lite gott tilltugg. Sedan kan vi för strosa i gränderna, äta en god lunch, kanske köpa en flaska av Cinque Terres vita vin och sitta ner på ett café och njuta av atmosfären. Hela Cinque Terre-området förklarades 1997 tillsammans med Portovenere som nationalpark och står på UNESCOs världsarvslista. Vi kommer även att göra en liten båttur till idylliska lilla fiskeläget Portofino, idag mer känd som en lyxort för italienarna. Tillbaka på hotellet äter vi middag och smälter dagens intryck.

Avfärd från våra hemorter. Snart har planet landat i Italien. Vi sätter oss i bussen och styr mot Mantova där det blir vinprovning. Därefter fortsätter mot Moneglia och vårt hotell på den liguriska kusten. Hotel Mondial ligger vid havet och är ett familjeägt hotell med bra service och god italiensk mat. Vi stannar i tre nätter och äter frukost och middag varje dag på hotellet.

Dag 2–3 Utflykter Cinque Terre är den cirka tolv kilometer långa kuststräckan på den italienska rivieran, mellan La Spezia och Genua. Här radar fem små fiskebyar upp sig: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. De klänger sig dramatiskt fast vid de branta bergssidorna och bjuder på ljuvliga och oförglömliga vyer. Dessa byar är mycket otillgängliga så vår utflykt denna dag sker med tåg. Vi kliver av tåget i 10 dagar 5/10 12.995:-

Valuta: Euro

50

Dag 4 Moneglia–Alassio Frukost och avresa mot Alassio på den italienska Blomster Rivieran. Alassio är en charmig liten blomsterstad vid Genuabukten. Med smala gränder och torg, med affärer kafeterior och glasscaféer. Strandpromenad med palmer och restauranger. Omtalad är Muretto – en mur där många berömdheter satt sitt I priset ingår • Reseledare • Flyg Sverige–Italien • Båtresa Rostock–Gedser, Helsingör–Helsingborg • Helturistbuss (svensk) • Del i dubbelrum med dusch/wc • 9 frukostar • 9 middagar • Utflykter till San Remo • Utflykt till Nice

namn på pränt. Ernest Hemingway var en av de första att skriva sitt namn. Varje år koras Miss Muretto en mycket populär händelse. Ett stenkast från vårt hotell finns en härlig badstrand med finkornig sand. Packa gärna ned badkläder – de kan komma väl till pass. I fyra nätter bor vi på Hotel Europa Concordia nära havet. Ett traditionsrikt familjeägt hotell med mycket bra kök.

Dag 5–7 Utflykter Under våra dagar vid Blomsterrivieran gör vi flera trevliga utflykter. En dag besöker vi San Remo - det var här Alfred Nobel spenderade sin sista tid i livet och av den anledningen skänker staden blommor till Nobelfestligheterna den 10 december varje år. En annan utflykt går först till olivoljemuseéet i Imperia och fortsätter sedan Eze Village – den lilla medeltida byn med panoramautsikt över hela franska Rivieran. Här får vi lära oss mer om • Besök i Eze Village med parfymtillverkling • Besök på olivoljemuseum • 2 vinprovningar • Tågresa Cinque Terre • Båtresa Porto Fino Tillägg • Enkelrum 1.350:• Avbeställningsskydd 400:• Reseförsäkring

boka gärna din resa online!

Med lite sorg i sinnet är det dags att lämna denna underbara del av Europa. Vi följer den liguriska kusten en bit österut innan vi vänder inåt landet. Vid Verona kan vi på håll skymta den vackra Gardasjön. Via Brennerpasset når vi vårt mål för dagen. I Tyrolens huvudstad Innsbruck väntar Hotel Grauer Bär med god middag och behaglig vila.

Dag 9 Innsbruck–Dessau Dagen börjar med en god frukost innan vi lämnar Österrike bakom oss och påbörjar vår resa norrut mot Dessau för middag och övernattning.

Dag 10 Dessau–Hemorten Frukost och avresa mot Rostock där vi tar färjan, som tar oss till Danmark. Via färjan Helsingör-Helsingborg trampar vi åter svensk mark fyllda med goda minnen. Kanske också buteljerade liguriska minnen. Vi avslutar med en god gemensam middag innan vi återvänder hem. På/Avstigning Göteborg Landvetter Stockholm Arlanda Boende Hotel Mondial Hotel Europa Concordia www.hoteleuropaeconcordia.it Hotel Grauer Bär www.grauer-baer.at


Anslutning Stockholm

Toscana med buss och flyg • Florens • Siena • San Gimignano • Vinprovning • Puccinis Lucca

Rostock Flyg Stockholm/ Göteborg –Italien

Nyhet s flyg+bus

Kiefersfelden

Följ med oss till Toscana där vi kombinerar buss och flyg. Toscana räknas som den vackraste delen i Italien, där landskapet är böljande mjukt och vinrankorna härligt knotiga. Pittoreska byar, medeltidsborgar och små städer förstärker stämningen. Under våra dagar i Toscana bor vi i Pistoia och gör utflykter till bland annat Florens, Siena och Pisa. Vi smakar på viner och helt enkelt njuter av ”La Dolce Vita”.

Pistoia

utfärder återvänder vi till hotellet för middag och vila.

striktet Chianti. Här produceras några av Italiens absolut bästa viner, självfallet kommer via att prova en del av dem när vi besöker några av de trevliga och charmiga vingårdarna. Visst får vi även tid att enbart ta det lugnt och njuta av Pistoia och dess utbud. Efter våra

Dag 4–7 Utflykter

många fantastiska renässanspalatsen och kyrkorna de lät bygga. Ponte Vecchio, guldsmedernas bro, Uffizierna, konstmuseet och Pitti-palatset är några av de byggnader som vår lokalguide kommer att berätta om under vår stadsvandring. Inte långt från Florens hittar vi Pisa. I den gamla stadskärnan besöker vi Piazza del Duomo med katedralen, kyrkogården, dopkapellet och det välkända lutande tornet och som har utsetts till ett världsarv UNESCO. Vi får heller inte missa en av de mest charmerande städerna i området; Lucca, Giacomo Puccinis födelsestad.. Den fyra kilometer långa fästningsmuren stänger ute all trafik, vilket bidrar till friden som infinner sig när man strosar runt på smala gator för att utforska medeltida palats, små gulliga torg och de många intressanta kyrkorna. Siena är ytterligare en av de städer som vi hinner med att besöka där ser vi bland annat ett av världens vackraste torg Piazza del Campo där hästkapplöpningen Pallio hålls två gånger per år. Mellan Florens och Siena ligger vindi-

Nu ska vi upptäcka det underbara Toscana, den goda maten, de fylliga röda vinerna och de historiska städerna. En av dessa är Florens som under 1400-talet var den rikaste staden i Europa. Den familj som främst bidrog till dess välstånd var familjen de Medici. Släkten bidrog bland annat till fyra påvar och två franska drottningar och styrde staden under trehundra år. Den siste i släkten dog på 1700-talet, men de lever kvar än idag i Florens i de

Olivlund Foto: Tom Birkeland

Härliga gränder i Pistoia

I priset ingår • Reseledare • Båtresa Helsingborg–Helsingör • Båtresa Gedser–Rostock • Del i dubbelrum med dusch/wc • 7 frukostar • 7 middagar • 2 vinprovningar • Utfärder enligt program • Besök i Florens, Pisa, Siena och Lucca • Transfer hotellet–flygplatsen • Flygresa Italien–Sverige

Tillägg • Enkelrum 950:• Avbeställningsskydd 400:• Reseförsäkring

Kungsbacka Varberg Falkenberg Halmstad

På/Avstigning Stockholm Södertälje Syd Stenungsund Ytterby Kungälv Göteborg

Boende Hotel Van der Valk Linstow www.vandervalk.de Hotel Gruberhof www.gruberhof.de Hotel Leon Bianco www.hotelleonbianco.it

Dag 1 Hemorten–Rostock Avresa från vår hemorter och vi sätter kosan mot syd. I Helsingborg tar vi färjan över till Helsingör och fortsätter genom Danmark till Gedser. Där väntar färjan till Rostock. Middag och övernattning på Hotel Van der Valk Linstow.

Dag 2 Rostock–Kiefersfelden Frukost och färd genom Tyskland mot Österrike.Vi anländer till Hotel Gruberhof i Kiefersfelden, som tar emot oss med god mat och sköna sängar.

Dag 3 Kiefersfelden–Pistoia Vi börjar med god frukost och utvilade sätter vi oss i bussen, som tar oss via Europabron och Brennerpasset på mycket vackra vägar till Italien. Vi anländer till Pistoia i Toscana, orten där pistolen en gång uppfanns. Vårt ”hem” under 5 nätter kommer att vara Hotel Leon Bianco. Varje dag serveras goda middagar och varje morgon buffétfrukost.

8 dagar 28/9 11.995:-

Valuta: Euro

Itaien

Göteborg

boka gärna din resa online!

Dag 8 Pistoia–Hemorten Med sorg i sinnet är det dags att lämna Toscana och bege oss till flygplatsen för att starta vår resa hem till Sverige.

51


Italien

Toscana

n Ny versio

Flyg Stockholm/Göteborg –Florens t/r

– det ljuvliga, vackra och sköna

Florens

Pisa Siena

Chianciano Terme

• Vin • Olivolja • Tryffel • La Bella Italia Välkommen med till hjärtat av Italien där landskapet är böljande mjukt, vinrankorna härligt knotiga. Pittoreska byar, medeltidsborgar och små städer förstärker stämningen. Vi bor i Chianciano Terme och från vårt hemtrevliga hotell gör vi utflykter till bland annat Florens, Siena och Pisa och gör en båtresa på sjön Trasimeno. Vi smakar på viner och besöker ett tryffelmuseum. Helt enkelt njuter av det ljuva italienska livet. Dag 1 Hemorten– Chianciano Terme Vid middagstid börjar vår resa till Toscana. På sen eftermiddag landar vi, efter en mellanlandning, i Florens. Snart sitter vi i bussen som tar oss till underbara Chianciano Terme och Albergo Rossana som kommer att vara vårt hem i sju nätter. Snart är det dags för resans första middag.

Dag 2–7 I och omkring Toscana Vi har sex härliga dagar på oss att upptäcka det underbara Toscana, den goda maten, de fylliga röda vinerna och

Det lutande tornet Foto: Tom Birkeland

8 dagar 26/4 12.995:-

Valuta: Euro

52

I priset ingår • Flygresa Florens t/r • Del i dubbelrum med dusch/wc • 7 frukostar • 7 middagar • 2 luncher • Guidad stadsvandring i Florens och Siena

• Båtresa • 3 vinprovningar • Olivoljeprovning • Besök i Tryffelmuseum • Buss i samband med utflykterna • Transfer flygplatsen–hotellet t/r • Reseledare

boka gärna din resa online!

de historiska städerna. En av dessa är Florens som under 1400-talet var den rikaste staden i Europa. Den familj som främst bidrog till dess välstånd var familjen de Medici. Släkten bidrog bland annat till fyra påvar och två franska drottningar och styrde staden under trehundra år. Den siste i släkten dog på 1700-talet men de lever kvar än idag i de många fantastiska renässanspalatsen och kyrkorna de lät bygga. Ponte Vecchio, guldsmedernas bro och Pitti-palatset är några av de byggnader som vår lokalguide kommer att berätta om under vår stadsvandring. Innan det är dags att lämna staden får vi tid att strosa på egen hand eller så kan man slå sig ned på ett café och pröva en nybryggd espresso med den där rätta creman som bara en italienare kan få till. Inte långt från Florens hittar vi Pisa. I den gamla stadskärnan besöker vi Piazza del Duomo med katedralen, kyrkogården, dopkapellet och det välkända lutande tornet och som har utsetts till ett världsarv utav UNESCO. Under vår vistelse i Toscana färdas vi också till en av de mest charmerande städerna i området; Lucca. Den fyra kilometer långa fästningsmuren stänger ute all trafik, vilket bidrar till friden som infinner sig när man strosar runt på smala gator för att utforska medeltida palats, små gulliga torg och de många intressanta kyrkorna. Siena är ytterligare en av de städer som vi hinner med

Tillägg Enkelrum 975:Avbeställningsskydd 400:Reseförsäkring


Italien Siena Foto: Tom Birkeland

att besöka där ser vi bland annat ett av världens vackraste torg, Piazza del Campo, där hästkapplöpningen Palio hålls två gånger per år. En annan dag lämnar vi tillfälligt Toscana och åker till Umbrien där vi gör en båttur på Trasimeno-sjön till Isola Maggiore, där den helige Franciskus levde som eremit från 1211. Mellan Florens och Siena ligger vindistriktet Chianti. Här produceras några av Italiens absolut bästa viner, självfallet kommer via att prova en del av dem när vi besöker några av de trevliga och charmiga vingårdarna. Vi kommer även att få tillfälle att smaka det fylliga röda Brunello vinet i samband med att vi besöker medeltidsstaden Montalcino, med sina trånga gränder, hantverks- och delikatessaffärer. Val d´Orcia området, där Montalcino är beläget, har av

På/Avstigning Landvetter, Göteborg Arlanda, Stockholm

UNESCO fått världsarvsstatus tack vare sitt vackra landskap. Samma dag ser vi också Montepulciano som omges av murar och befästningar och är en av Toscanas högst belägna städer. Vi kommer även att göra ett spännande besök på ett tryffelmuseum. Vår utgångspunkt, Chianciano Terme är en kurort med hälsosamma bad. Visst får vi även tid att enbart ta det lugnt och njuta av staden och dess utbud.

Dag 8 Chianciano Terme– Hemorten Dags att lasta väskorna i bussen som skall ta oss till flygplatsen i Florens. Via en mellanlandning kommer vi åter till Sverige, i bagaget har vi med oss minnen från en underbar del av Europa. Ponte Vecchio

Boende Albergo Rossana www.albergorossana.it

boka gärna din resa online!

53


Spanien

Costa Brava – med direktbuss

Buss Stockholm/Göteborg/Malmö –Barcelona t/r

• Sol och bad • Frihet och egna val • Helpension på orten

Lloret de Mar

På denna resa åker vi buss till Costa Brava, den vilda kusten, med klippor och branta stup. Vi bor i den charmiga byn Lloret de Mar som ligger vid havet och inbjuder till strandpromenader och självklart sol och bad. Här kan man välja att följa med på roliga och intressanta utflykter. Man kan också stanna kvar på hotellet för avkoppling eller göra egna utflykter. Resväg Omkring midnatt påbörjas resan söderut från Cityterminalen i Stockholm. Påstigning längs E-4an söderut samt upplastning från Västkusten. På morgonen kommer vi ner mot Malmö och tar Öresundsbron över till Danmark med sikte på Rödby. Vidare mot Rödby och färjan till Puttgarden i Tyskland. Nästa morgon har vi nått Frankrike och vi stannar för frukost (ingår ej). Så småningom når vi vår slutdestination Spanien. Vi beräknas komma fram runt

lunchtid i Lloret de Mar. Hemresa sker efter frukost dag 9 och vi reser genom Frankrike, Tyskland och Danmark. Beräknad ankomst i Stockholm är sen kväll påföljande dag.

Utflykter Barcelona ”Staden som aldrig sover”. Upplev vacker arkitektur, konst, caféer och ett sprudlande folkliv. Pris: € 60 Riddarafton, kvällstur Middag och tornerspel i den ”medeltida” fästningen Val Tordera. Pris: € 40 Spansk afton, kvällstur Flamencoshow och middag med dans på La Masia, en mysig katalansk bondgård. Pris: € 40 Botanisk trädgård, skinn och vin Förmiddag med besök på både botanisk trädgård, i en exklusiv skinn- och mockabutik samt på en vinbutik. Pris: € 25 Medeltidstaden Besalu Denna utflykt tar er ut på landsbygden till den medeltida staden Besalu med sina tusenåriga byggnader och monument. Pris: € 25 Vin och god mat Heldagsutflykt med två vingårdar och provsmakning. Pris: € 150

10 dagar 29/9 Pris 5.295:Barnpris 0–12 år 2.995:-

Valuta: Euro

54

I priset ingår • Resa i helturistbuss • Båtresa Helsingborg-Helsingör samt Rödby-Puttgarden t/r • Del i dubbelrum med dusch/wc • 7 frukostar • 6 luncher • 7 middagar Tillägg Enkelrum 975: Avbeställningsskydd 200: -

Reseförsäkring Anslutning Dalarna 600:- t/r Hälsingland t/r På/Avstigning Uppsala Stockholm Cityterminalen Södertälje Syd, E4:an söderut Göteborg

boka gärna din resa online!

Hotel Copacabana Bra mellanklasshotell med närhet till stranden, centrum och egen pool


Flyg Stockholm/Göteborg/Malmö –Barcelona t/r

Spanien

Costa Brava

Nyhet!

– storstad, Cava, sol och kultur • Pulserande storstad • Sol och bad • Vin och agrikultur • Gastronomi

Lloret de Mar

Följ med oss med flyg till Katalonien och Lloret de Mar, här får du möjlighet att uppleva fascinerande arkitektur, storstadspuls samt mat- och vinupplevelser! Barcelona, ”staden som aldrig sover”, har något att erbjuda för alla: otaliga museer, storslagna byggnader, mysiga uteserveringar och ett rikt shoppingutbud. Vi utgår från badorten Lloret de Mar där vi bor på ett centralt beläget hotell. Under resan gör vi utflykter med fokus på mat, dryck, kultur och natur. Vi får tillfälle att provsmaka utsökta lokalt producerade viner samtidigt som vi njuter av den spanska landsbygden. Dag 1 Hemorten–Lloret de Mar Vi lämnar Sverige under förmiddagen med flyg till Barcelona. I Kataloniens temperamentsfulla huvudstad väntar en buss som tar oss ner till hamnen. Där äter vi en härlig trerättersmåltid med goda viner. Efter en försmak av världsstaden Barcelona reser vi vidare till vår utgångspunkt Lloret de Mar. (Ca 75 km Barcelona-Lloret de Mar).

Dag 2-6 Lloret de Mar med utflykter Tillsammans med våra reskamrater som valt att resa med buss till Spanien tillbringar vi en skön och avslappnande vecka på Hotel Copacabana som ligger i centrum av Lloret de Mar, ca 400 m till stranden. Hotellet har

160 rum, alla med balkong, badrum, TV och telefon. Det finns en stor lobby, bar, terrass med pool och hiss. Under resans gång får vi tillfälle att samla intrycken och en dag ägnar vi åt egna upptäcktsfärder. Kanske stranden lockar eller varför inte en båttur till någon av grannorterna? Frukost och middag på hotellet ingår. Välkomstträff Välkomstinformation och promenad genom Lloret samt eftermiddagstur till grannorten Tossa de Mar. Marknad och Spansk afton En dag besöker vi den lokala marknaden och på kvällen blir det spansk afton. Vi bjuds på en flamencoshow och äter en katalansk måltid.

Vingården Torres Turen idag går söderut, till vindistriktet – Vilafranca del Penedes. Besök i de välkända Torresbodegorna som ägs, i femte generationen, utav Familjen Torres. En videofilm tar oss tillbaka i historien och berättar för oss om familjen och utvecklingen av dess viner och brandy. Sedan blir det en tur genom de vackra vingårdarna som avslutas med provsmakning av vin. Därefter får vi möjlighet att köpa med oss viner hem. Vi stannar för en gemensam lunch för att sedan besöka vindistriktet Sant Sadurní d’Anoia. Här provsmakar vi cava, Spaniens svar på Frankrikes champagne. Omkring 90 % av all cava tillverkas i Katalonien. Vi besöker den arkitektoniskt vackra bodegan Cavas

Codorniu. Här har man sedan 1872 tillverkat drycken. Vi får följa Cavas väg från druva till vin, resultatet blir ett härligt mousserande, fruktigt vin. Efter provsmakningen far vi naturligtvis handla med oss lite cava-viner. Efter en intressant och upplevelserik dag vänder vi tillbaka till Costa Brava.

Barcelona En av dagarna besöker vi Barcelona, en av Medelhavets vackraste hamnstäder.Barcelona har en över 2000 år lång och innehållsrik historia. Vi kommer att se några av Barcelonas stora sevärdhet: La Sagrada Familia, av den katalanske arkitekten Antoni Gaudí. Fotbollsstadion Camp Nou. Här spelades VM i fotboll 1982 och är hemmaarena för FC Barcelona. Plaza España,Barcelonas största torg som byggdes i samband med Världsutställningen 1929 Olympiastadion från 1992. La Rambla, den spanske poeten, Federico García Lorca, skrev att “detta är den enda gata i världen jag önskar inte hade något slut”, och vi kan inte annat än samtycka. Vi är tillbaka i Lloret omkring kl. 18, efter en upplevelserik dag!

Dag 7 Lloret de Mar–Hemorten Efter frukost bär det av mot flygplatsen för hemresa till respektive hemort. 7 dagar 2/10 10.995:-

Valuta: Euro

I priset ingår • Reseledare • Flygresa Barcelona t/r • Flygskatter • Buss enligt utflyktsprogrammet • Del i dubbelrum med dusch/wc • 6 frukostar • 2 luncher • 6 middagar • Stadsrundtur Barcelona • Välkomstträff med rundvandring i Lloret de Mar

• Spansk afton med dryck • 2 besök på vingårdar • 2 vinprovningar Tillägg Enkelrum 850:Avbeställningsskydd 400:Reseförsäkring

boka gärna din resa online!

På/avstigning Landvetter Flygplats, Göteborg Arlanda Flygplats, Stockholm Kastrup, Köpenhamn Boende Hotel Copacabana www.hotel-copacabana.com/en

55


Portugal

Portugal

Flyg Stockholm/Göteborg –Lissabon t/r

• Behagligt tempo och klimat • Fiskeläget Cascais • Havets läckerheter • Kusten Santa Cruz-Peniche

Porto Atalaia Lissabon

Välkommen till en resa med många intressanta upplevelser! Vi kommer till kända orter med välklingande namn som Lissabon, Porto och Coimbra. Vi upplever natursköna områden, pittoreska fiskebyar och kända vinområden. Det behagliga klimatet uppmuntrar till ett lite lugnare tempo och besök på kaféernas uteserveringar. Dag 1 Hemorten–Lissabon Vi flyger från Sverige på förmiddagen. Efter mellanlandning i Frankfurt når vi Lissabon vid 16-tiden. På flygplatsen väntar vår buss som tar oss till Fenix Hotel. Ca 10 km med buss.

Dag 2 Lissabon Idag har vi en heldag i Lissabon med lokalguide. Lissabon ligger fantastiskt vackert på kullarna vid floden Tejo, som bildar ett mäktigt innanhav vid mötet med Atlanten. Det strategiska läget med en naturlig skyddshamn, gjorde valet lätt att bosätta sig just här. Vi besöker stadsdelen Belem, som idag är Lissabons kulturcentrum. Här besöker vi klostret Jerónimos med sin fantasifulla arkitektur. Klostret är från Portugals glansperiod under 1500-talet och vi står andäktiga vid Vasco da Gamas sarkofag. Vi får också se försvarstornet Torre de Belem och Upptäckarmonumentet. Vi kommer under dagen att äta en gemensam lunch. I Lissabons gamla stadsdelar tar vi en lätt promenad. Eftermiddagen tillägnar vi den moderna delen av Lissabon – Expo 98 med modern arkitektur längs floden Tejo. Ca 30 km. Fado och folkdansshow med middag På kvällen finns möjlighet att äta middag på en fadorestaurang med folkdansuppvisning. Fado är portugisernas egen ”blues”. Pris: 500:- (meddelas vid bokning) Ingår: Fado och folkdansshow inkl trerätters middag, vin/vatten och kaffe.

8 dagar 27/5 14.495:-

Valuta Euro

56

Palacio de Pena Foto: Jose Manuel

Dag 3 Lissabon–Atalaia via Estoril, Cascais, Sintra & Mafra Efter frukost åker vi till den förnäma badorten Estoril och dess grannort Cascais, en charmig semesterort men också fortfarande ett livligt fiskeläge. Resan går vidare längs gyllene sandstränder till Europas västligaste punkt, Cabo da Roca. Sedan åker vi upp i de skogsbeklädda bergen till Sintra, som redan på 1300-talet blev de portugisiska kungarnas favorit. Vi ser det romantiska slottet Palacio de Pena trona på klipporna ovanför Sintra och vi besöker kungapalatset Palacio Nacional, uppfört i en blandning av olika stilar och med många eleganta rum. Vi fortsätter till Mafra, där vi besöker den fantastiska basilikan. Vårt

I priset ingår • Reseledare • Flyg Göteborg/Stockholm–Lissabon t/r (Lufthansa) • Flygskatt • Resa i turistbuss • Del i dubbelrum med dusch/wc • 7 frukostar • 1 lunch (dag 2)

hotell Noiva do Mar, ligger med härlig utsikt över havet i den lilla byn Atalaia. Närmaste stad är Lourinhã. Gemensam middag. Ca 150 km.

Dag 4 Kusten Santa Cruz– Peniche Efter frukost tar vi plats i bussen för att utforska region väst, längs den fantastiska kusten från Santa Cruz till Peniche. Vi möts av ett unikt och mångskiftande landskap med kullar, dalar, klippor och stränder. Kustlinjen mot Atlanten bjuder på förförande scener. Vi stannar till vid de bisarra klipporna vid Carvoeiro Cape och fortsätter till Óbidos, en charmig medeltida by. Byn är omgiven av en 13 meter hög ringmur som byggdes av morerna och

• 5 middagar • Vinprovning Loridos Winery (4 viner) • Portvinsprovning (2 portviner) • Stadsrundtur i Lissabon och Porto • Inträde till Jeronimos kloster, kungapalatset i Sintra, universitetet i Coimbra, börshandelspalatset i Porto och klostret i Batalha

boka gärna din resa online!

förstärktes sedan flera gånger. Här passar vi på att äta lunch. På eftermiddagen besöker vi Loridos Estate, en berömd vinproducent. Här provar vi fyra av gårdens viner och besöker sedan en orientalisk trädgård, Buddha Eden Garden. På kvällen intar vi god middag på hotellet. Ca 90 km.

Dag 5 Atalaia–Porto via Coimbra Efter frukost reser vi norrut till Coimbra, en historisk stad med romantiskt läge vid Mondegos branta stränder. Staden var Portugals huvudstad i över 200 år. Vi besöker den gamla delen av staden och det berömda universitetet som grundades 1290. Det blir tillfälle till lunch. Vi fortsätter norrut och kommer fram till Porto, som är Portugals näst

Tillägg • Enkelrum 2.150:• Avbeställningsskydd 400:• Reseförsäkring • Utflykt Fado och folkdansshow med middag 500:-


Portugal Santa Cruz, beach Torres Vedrasw Foto: Jose Manuel

största stad. Ända sedan romartiden har Porto varit en mycket viktig handelsstad belägen på båda sidorna av floden Douro. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. Ca 290 km.

floden Duoro, där man får se Porto från en annan vinkel (bokas på plats), eller om man hellre vill ha lite ledig tid i staden. Gemensam middag på hotellet. Ca 30 km.

Dag 6 Porto

Dag 7 Porto–Atalaia via Batalha, Nazaré & Caldas da Rainha

Vi börjar dagen med en rundtur där vi bl a tittar på den gamla katedralen och det berömda ”Palacio da Bolsa” – det gamla börshandelspalatset. Porto är centrum för handeln med portvin och i stadsdelen Vila Nova de Gaia är de ca 80 firmorna samlade. I de gamla portvinskvarteren får vi smaka den goda drycken, som fått sitt namn efter staden och hamnen. På eftermiddagen finns möjlighet att göra en utflykt på

Efter frukost reser vi vidare till Batalha, där ett viktigt slag stod mellan kastilianare och portugiser och där den portugisiske kungen uppförde en märklig kyrka efter segern. Runt detta väldiga nationalmonument växte sedan staden upp. Därefter besöker vi Portugals mest berömda fiskeläge, Nazaré. Bakom raden av serveringar längs stranden, breder fiskarnas pittoreska kvarter ut sig. Det blir tillfälle

På/Avstigning Landvetter flygplats i Göteborg Arlanda flygplats i Stockholm

Boende Fenix, Lissabon www.hfhotels.com Noiva do Mar, Atalaia Lourinhã www.noivadomar.pt Hotel Ipanema Porto www.hfhotels.com

att äta lunch innan vi fortsätter till kurorten Caldas da Rainha, omtalad för sin färggranna keramik. Vi kommer tillbaka till Noiva do Mar, där vi bodde tidigare på resan. Ikväll äter vi en sista gemensam middag på en skaldjursrestaurang (inkl. vitt vin/öl/vatten). Ca 315 km.

Dag 8 Atalaia–Lissabon– Hemorten På förmiddagen lämnar vi hotellet för färd till flygplatsen. Vid 14-tiden lämnar vi Portugal och beräknar landa i Sverige runt 22-tiden. Ca 65 km med buss.

Typiska hus i Obidos Foto: Jose Manuel

Noiva do Mar, Atalaia Lourinhã En mysig anläggning vid havet, beläget vid en lugn by Atalaia. Man bor i modernt utrustade lägenheter. Här finns en elegant restaurang med magnifik utsikt över havet. SPA-service och inomhuspool finns.

boka gärna din resa online!

57


Andalusien

Flyg Stockholm/Göteborg –Malaga t/r

Andalusien

– Nytt upplägg med övernattning i Ronda! Sevilla

• Alhambra, morernas sista fäste i Europa • Carmens och Don Juans stad • Flamenco, gitarrer och kastanjetter • Ronda

Granada Ronda

Malaga

Andalusien är Spaniens sydligaste landskap. Här ser vi snötäckta bergstoppar i Sierra Nevada, sönderbrända högplatåer och yppiga bergssluttningar med sagolikt vackra vita byar i allt det gröna. I Andalusien ligger många av de bekanta kulturstäder som vi så ofta hört talas om: Carmens Sevilla, den vackra staden Ronda, sherryns Jerez samt Granada med sitt fantastiska moriska palats Alhambra. Dag 1 Hemorten–Malaga– Granada Vi flyger från hemorten till Malaga, för transfer vidare till Granada. Granada ligger enastående vackert med de nästan alltid snöklädda topparna i Sierra Nevada som bakgrund. Staden var morernas sista fäste i Europa. Vi bor på centrala Hotel Carmen, beläget vid Granadas kommersiella och historiska centrum. På kvällen anländer våra reskamrater från Stockholm och vi äter middag tillsammans. Ca 150 km med buss.

Dag 2 Granada Vi inleder dagen med att vår lokalguide visar oss runt i det vackra Granada. Lite senare på dagen besöker vi borgen Alhambra, listat på UNESCO världsarvslista, som byggdes av morerna utifrån idén att skapa ett paradis på jorden. Här ser vi Alcazar, dvs. den moriska borgen, och den berömda lejongården med brunnen i mitten. Vi besöker också de moriska kungarnas lustslott Generalife med sina trädgårdsanläggningar och fontäner. Före kvällens middag kan vi njuta av Granada på

egen hand, t.ex. i den gamla moriska stadsdelen Albaicin.

Dag 3 Granada–Sevilla Efter frukost fortsätter vi genom det vackra landskapet med rester av moriska borgar i många byar. Vi stannar till med jämna mellanrum för att njuta av omgivningarna och sträcka på benen. Vi kommer till det romantiska Sevilla, som är Andalusiens huvudstad och även Don Juans och Carmens stad. Sevilla har ett elegant centrum som domineras av den stora katedralen, Spaniens största och den tredje största i världen. Under eftermiddagen bekantar vi oss med stadens sevärdheter. Vi ser katedralen med sitt höga torn La Giralda, en gång minaret vid en morisk moské, och den vackra borgen Alcazar som också fungerat som spanskt kungaslott och är överdådigt utsmyckad. Borgen och katedralen finns precis som Alhambra med på UNESCO världsarvslista. En del av universitetet i Sevilla utgörs av den tidigare tobaksfabriken, dit handlingen i operan Carmen är förlagd. På kvällen träffas vi i hotellets restaurang för att äta middag tillsammans. Ca 260 km.

Dag 4 Sevilla Vi stannar kvar i Sevilla och har tid att på egen hand bekanta oss med stadens olika kvarter. Vi kan flanera i stadsdelen Barrio de Santa Cruz, där handlingen i operetten Don Juan utspe-

Ronda

8 dagar 29/9 13.295:-

I priset ingår • Reseledare • Flyg Göteborg/Stockholm-Malaga t/r • Flygskatt • Resa i turistbuss i Spanien • Del i dubbelrum med dusch/wc • 7 frukostar

• 5 middagar • Rundtur i Granada • Inträde och guidning till Alhambra & Generalife • Rundtur i Sevilla med inträde till Katedralen

Valuta: Euro

58

boka gärna din resa online!

las. Nu är det ett mondänt kvarter med vitkalkade hus och blomsterprydda altaner. Längs den eleganta gågatan Calle Sierpes hittar vi många butiker och utomhuskaféer. Middag på egen hand.

Flamencoshow För den som önskar finns möjlighet att följa med på Flamencoshow. Flamenco är en gammal andalusisk sång- och danstradition som mer än någon annanstans vårdas i Sevilla. Den eldiga dansen ackompanjeras av gitarrspel, kastanjetter och handklappningar. Pris: ca 30 euro (betalas kontant på plats)

Dag 5 Sevilla För den som vill finns det möjlighet att ta en sovmorgon och sedan bege sig ut och utforska stan på egen hand. Reseledaren tipsar gärna om sevärdheter. Restaurangutbudet är stort och det finns gott om bra ställen för att äta lunch. Ett tips är att beställa in några tapas och dela på. Vi träffas för en gemensam middag under kvällen.

Dag 6 Sevilla–Ronda Efter frukost reser vi vidare mot Ronda som ligger på 750 meters höjd, spektakulärt belägen på en massiv klippformation. Detta var ett av morernas sista fästen i Europa, men staden intogs av de kristna 1485. Staden delas av en 100 meter djup klyfta som överbryg-

Tillägg • Enkelrum 2.900:• Avbeställningsskydd 400:• Reseförsäkring • Flamencoshow


Andalusien Plaza España Sevilla Foto: Duncan Walker

gas av en imponerande bro. Ernst Hemingway spenderade tid i staden Ronda som återfinns i hans roman ”Klockan klämtar för dig” som skildrar spanska inbördeskriget. Här finns även Spaniens äldsta tjurfäktningsarena, en imponerande byggnad för denna nationalsport med etiska diskussionsmöjligheter.

till Barcelona och därefter till Frankrike. År 2003 öppnades Picassomuseet i Malaga och för de som önskar finns det tid för ett besök på egen hand. Vi har även tid för shopping och ett besök på varuhuset El Corte Inglés. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 7 Ronda–Malaga

Idag är det dags att ta farväl till Spanien för denna gången. De som reser mot Göteborg lämnar hotellet och åker mot flygplatsen efter frukost. Stockholmsresenärerna får lite extra tid i stan på egen hand och lämnar Malaga under eftermiddagen.

Efter en god frukost på 750 meters höjd tar vi oss ner på de vackra vägarna mot Malaga. Staden är uppdelad i två delar på var sin sida om floden Guadalmedina. På den högra sidan hittar man den modernare delen och på den vänstra sidan finner gamla stan och Malagas historiska centrum. Pablo Picasso föddes i Malaga och flyttade sedan vidare

På/Avstigning Landvetter flygplats, Göteborg Arlanda flygplats, Stockholm

Dag 8 Malaga–Hemorten

Alhambra Granada Källa: istockphoto.com

Boende Hotel Carmen, Granada www.hotelcarmen.com Fernando III, Sevilla www.hotelfernandoiii.com Hotel Husa Reina Victoria, Ronda www.hotelhusareinavictoriaronda.com Malaga Centro, Malaga www.malagacentrohotel.com

Hotel Husa Reina Victoria Hotel Husa Reia Victoria är ett 4-stjärnigt hotell i Ronda.

boka gärna din resa online!

59


Turkiet

Istanbul

Flyg Stockholm/Göteborg –Istanbul t/r

Följ med till den färgstarka och romantiska världsstaden Istanbul! Ett möte med Orienten i gränslandet mellan Europa och Asien. Det sägs att öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två. Men det gör de i Istanbul! Här finns fantastiska historiska byggnader som Blå moskén och Hagia Sofia, men även ett pulserande nöjeslivet och shoppingen i världsklass! Dag 1 Hemorten–Istanbul På förmiddagen lämnar vi Sverige. Vi når Istanbul mot eftermiddagen/kvällen. Transfer väntar vid flygplatsen som tar oss till hotell Kent, som ligger i Gamla Stan. Från hotellet har vi gångavstånd till affärer, restauranger och caféer. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2 Utflykt Topkapi-palatset Efter frukost gör vi en rundtur som avslutas vid Topkapi-palatset. Palatsen är från sultanernas tid, och är idag museum. Skattkammaren hyser ovärderliga skatter och smycken, så som världens största smaragd och den ädelstensklädda tronen från Indien. Här

ser vi det stora haremet och audienssalen. Vi äter gemensam lunch och därefter är eftermiddagen fri.

Dag 3 Utflykt Blå moskén, Hagia Sofia, kryddbasar m.m. Idag åker vi till Sultanahmet i hjärtat av gamla Istanbul. Härifrån styrdes de bysantinska och ottomanska rikena och många av Istanbuls främsta sevärdheter ligger här. Vi börjar med att besöka Hippodromen, Konstantinopels mittpunkt. Allt utgick härifrån – vägar, politik och sport. Här kunde 60 000 personer se hästkapplöpningarna som var den tidens främsta attraktion. Vi ser också Theodosius obelisk, den tyska fontänen m fl monument innan det

10.295:-

Valuta: Turkisk lira

60

Dag 4 Båttur Bosporen Idag gör vi en avkopplande båttur på Bosporen. Vi färdas under broarna som förbinder Asien och Europa och här finns många vackra vyer när vi passerar marmorpalats, ottomanska

trävillor och moderna bostadshus. Efter båtturen åker vi till Galatatornet som byggdes år 1348 som vakttorn på den högsta punkten av Galataberget där hela Konstantinopel kunde bevakas från ovan. Idag är tornet ett landsmärke i Istanbul och en perfekt utsiktspunkt för en vy över gamla stan. På kvällen får vi uppleva en turkisk afton med middag och dryck. Vi får se magdansöser, folkdansgrupper, dansande dervisher och mycket mera.

Dag 5 Istanbul–Hemorten Efter frukost beger sig resenärerna som skall flyga till Landvetter iväg till flygplatsen för hemresa. För de som skall flyga till Arlanda avgår planet strax efter lunch.

Hagia Sofia

Vi gör en båttur på Bosporen Foto: Turkiska turistbyrån

5 dagar 26/10

är dags att besöka den blå moskén, som fått sitt namn am de 20.000 blå kakelplattorna. Vi går sedan till Hagia Sofia, ett under av arkitektur och en märklig blandning av kristendom och islam då den använts både som kyrka och moské. Efter lunch (ingår) väntar spännande besök i de färgstarka basarerna; kryddbasaren (egyptiska basaren) och Grand Bazaar. Kvällen är till egen disposition.

Istanbul

I priset ingår • Reseledare • Lokalguide på plats (svensktalande) • Flyg Göteborg/Stockholm-Istanbul t/r • Resa i turistbuss • Del i dubbelrum med dusch/wc • 3 frukostar • 2 luncher (dag 2, 3) • 1 middag (dag 1) • Turkisk afton inkl. middag, ½ flaska vin alt 2 öl och underhållning • Båttur på Bosporen

• Inträde Hagia Sofia, Topkapi-palatset, Sultanahmet, Blå moskén och Galatatornet • Besök på Kryddbasaren och Grand Bazaar Tillägg Enkelrum 1.700:Avbeställningsskydd 400:Reseförsäkring På/Avstigning Landvetter flygplats i Göteborg Arlanda flygplats i Stockholm

boka gärna din resa online!

Boende Hotel Kent www.istanbulkenthotel.com


Vi är nöjda över att kunna erbjuda mer unika resor genom vår samarbetspartner

Erlings Resor Boka din resa hos oss! Vandring i Dolomiterna, 10 dagar, 22/8 Pris 9.650:Att vandra i de magiska Dolomiterna är en upplevelse! Samsö, 4 dagar, 12/7, 16/8 Pris 5.995:Den grönklädda ön mitt i Kattegatt. Konst, kultur och dansk gemyt! Stillhetens Landskap, 8 dagar, 22/5, 24/7, 4/9 Pris 7.490:I klosterbyn Beuron i Tyskland vid Schwarzwald hoppas vi ha funnit ett lugn och en harmoni som vi vill dela med oss till fler! Kors och Tvärs i Tyskland, 4 dagar, 28/6, 1/8 Pris 3.780:Norra Tyskland är fyllt av överraskningar! Söder om Östersjön besöker vi Ratzeburg, Wismar m.m. Portoroz med Bled, 9 dagar, 13/6, 6/7, 14/9, buss/flyg Pris 9.990:En sol och badklassiker som har kommit tillbaka, med förstärkning av underbart vackra Bled! Genevesjön, 9 dagar, 4/8 Pris 9.990:Vid Genevesjön i Schweiz ligger Geneve, Lausanne och Montreux. Omgivet av alperna och sjön är det sagolikt vackert!

Steiermark i Österrike, 8 dagar, 16/7, 13/8 Pris 7.980:Med Dachsten, Schladming och Ramsau. Rhendalen, 7 dagar, 18/8, 11/9 Pris 6.950:Gröna sluttningar med vinrankor, vingårdar, riddarborgar, god mat och glada kvällar, allt detta finner du på vår resa till Rüdesheim.

61


Påstigning Påstigning Mälardalen

CT Cityterminalen

T

an gat

SJ

a Vas

en ukt iad v s erg rab Kla

Centralstationen

Dagsturer

Påstigningsplats i Stockholm

Resorna utgår från Cityterminalen. På södergående resor går det bra att kliva på i Södertälje och på vissa norrgående resor i Uppsala. Påstigningsplats framgår i informationen på respektive resa.

Påstigningen sker på Cityterminalen i Stockholm. Informationstavlor visar vilken gate som är aktuell för din resa. Leta efter resans namn samt Ekman­ Resor. Cityterminalen har två våningar så vissa gater finns en trappa upp. Det är lätt att ansluta till Cityterminalen med bussar, tåg och tunnelbana.

Flerdagarsresor – utgångspunkt Mälardalen Som ovan. Det går även bra att kliva på efter resvägen, se ruta med påstigningsorter. Bussresor som utgår från Mälardalen: • Costa Brava • Holland • Mårten Gås • St Petersburg • Åland

Flerdagarsresor – utgångspunkt Västkusten För karta över Cityterminalen besök www.cityterminalen.com

Påstigning – flerdagarsresor Resor som går söderut längs E 4 • Stockholm • Södertälje • Nyköping • Norrköping • Linköping • Mjölby • Ödeshög • Gränna • Jönköping

R40

• Borås • Göteborg

På vissa resor i katalogen startar bussen på västkusten. På dessa resor är det ej Ekmanbuss, utan ett bolag från västkusten som kör. För att göra det så smidigt som möjligt för samtliga resenärer, bokar vi en anslutning per buss, tåg eller flyg. På resorna söder­ över ansluter vi i Göteborg, Malmö, Helsingborg eller Köpenhamn. På resor norröver ansluter vi i Mora, Uppsala, Gävle, Hudiksvall eller i Östersund.

Hotell Vill du sova över en natt före eller efter resan hjälper vi dig med hotellrum. Vi samarbetar med Destination Stockholm och kan erbjuda flertalet hotell med Stockholm à la Carte som ger fria resor med SL samt entréer till museum. Runt Centralstationen och Citytermi­nalen finns flera hotell, vilka vi kan boka.

Anslutning Dalarna/ Hälsingland/Mälardalen På våra långresor går det bra att ansluta även ifrån andra delar av Sverige. Vi bokar buss, tåg och flyg efter era önskemål och efter vad som lämpar sig bäst för respektive resa. På vissa resor finns anslutningspriset publicerat. Ibland kan det bli aktuellt med en övernattning i samband med resan vilket vi bokar in åt er.

Flygresor Påstigning Arlanda flygplats.

Södertälje Syd

Uppsala: Willys, Hjalmar Brantingsgatan

• Värnamo • Ljungby • Helsingborg • Samt mellanliggande orter

OBS! Ändringar kan ske på vissa resor

F an at sg g tin an Br ar alm Hj

H

62

an gat örk Bj

F Fjärrbussterminalen

H Hållplats


Påstigning Påstigning Västkusten – flerdagarsresor Resor som går söderut • Stenungsund, busstationen • Stora Höga, Statoil i samhället • Kode, pendelhållplats • Ytterby, hållplats Preem • Kongahällagatan • Kungälv, busstationen • Eriksdal, hållplats Shell • Bohus centrum • Surte centrum • Agnesberg, hållplats E 45 • Göteborg Bussparkeringen vid Shell vid Göta Älvbron • Mölndalsbro, under bron • IKEA-motet Kållered, OK-tappen • Kungsbacka, hållplats Tingberget • Varbergs station • Falkenberg, Folkets Hus • Halmstad Arenan • Mellbystrand, Tre Laxar • Helsingborg, Knutpunkten

Dagsturer Påstigning i Ytterby, Kungälv, Bohus, Surte och Göteborg. Flerdagarsresor Som ovan men dessutom Stenungsund, Stora Höga och Kode. Det går även bra att kliva på efter resvägen, längs E 6, riksväg 40 och E 20. Se ruta med påstigningsorter. Resor med flyg Påstigning Landvetter flygplats. Parkering Göteborg Förslag på parkeringar nära påstigningsplatsen Gullbergskajen, Nordstan och Packhuskajen Operan. Man kan också parkera på Parksmart vid Centralstationen, som har långtidsparkering (måste förbeställas på telefon 031-727 53 39).

en ed tal neln ö G un tat Gö

en årt

a

Kr

M

tan

ga

are

Shell Bensinstation

än

stj

Hotell Vill du sova över en natt före eller efter avresan hjälper vi dig med hotellrum. Vi samarbetar med First Hotel G (www.firsthotels.se). Hotellet ligger på gångavstånd från Centralstationen där buss och tåg anländer, men även på gångavstånd från vår påstigningsplats.

tan

ga

w ko

ad

Resor som går österut via E 20 • Stenungsund-Göteborg, se resor söderut • Partille, Gamla Prästvägen • Lerum, Hulanmotet vid Shell • Alingsås, järnvägsstationen

Vi erbjuder hämtning med buss helt utan kostnad från våra ordinarie anslutningsorter.

St

Resor som går österut via riksväg 40 • Stenungsund-Göteborg, se resor söderut • Mölnlyckemotet, informationstavlan • Landvettermotet, hpl RV 40 • Borås, järnvägsstationen • Ulricehamn, Nyboholms Värdshus • Strängsered, Västgötarasta • Jönköping, Eurostop

Påstigning Västkusten

Påstigningsplatsen

atan

husg

Krut

Nils Ericson terminalen

Resor som går norrut • Stenungsund-Göteborg, se resor söderut

OBS! Ändringar kan ske på vissa resor

63


Våra reseledare Vi har till 2011 rekryterat nya friska fläktar till vår reseledarkår. Självklart har vi våra gamla trotjänare kvar i vårt stall. Allas erfarenheter och stora intresse berikar våra resor och vårt utbud. Våra reseledare är alla handplockade och noga utvärderade. De är kunniga men framförallt engagerade och har förmågan att göra det där ”lilla extra”. Inger Berndtson Har varit reseledare och reseproducent i mer än 25 år. Favoritresemål är Österrike, Ungern, Schweiz, Italien, Kroatien samt Norge. Tycker mycket om att dela med sig av hennes erfarenheter och kunskaper. Intressen är historia, konst, mat och vin. Utbildad socionom och har läst olika kurser i konst och historia. Talar engelska och tyska, italienska till husbehov.

Bengt Bjelvenstedt Bengt har hela Norden och stora delar av Central- och Östeuropa som specialområden. I sitt yrke inom bank- och finanssektorn och som reservofficer, har han delvis verkat i dessa områden av Europa. Intressen är geografi, historia och kultur.

EVA CARLSSON Sedan flera år auktoriserad Stockholmsguide och är intresserad av historia, kultur mm. Drivs av att få människor att trivas och känna sig väl bemötta. Reser gärna som reseledare inom Norden, men även till Spanien, där hon tidigare varit bosatt i många år.

Anna Glowacki Anna arbetar till vardags på Strömma med grupparrangemang. Brinner för skidåkning, natur, konst, mat och kultur. Favoritresmålet är Italien och då speciellt Sicilien. Talar flytande polska.

Birgitta Heimbrand Birgitta har rest för oss i många år. Reser i hela Europa, men helst till Frankrike, Italien och Ungern. Intressen är kultur, Europas historia, vin, mat, musik, konst och arkitektur. Talar flera språk.

Gunilla Håkansson Gunilla har jobbat ca 10 år utomlands. Guidar i stort sett hela Europa och Norden, men reser helst till Spanien, Frankrike, Italien och alpländerna. Intressen är kultur, historia, djur och naturupplevelser. Talar flera språk.

Eleonor Jacobson Lärare som intresserar sig för samhällsfrågor, men även kultur och historia. Favoritresmål är de baltiska länderna, men arbetsfältet sträcker sig ända från Nordkap till norra Italien.

Margareta Järnberg Bohuslänguide som även arbetat som reseledare i ett 20-tal år. Har haft många resor i Norden men även rest en del i Tyskland, Holland, Österrike och Italien. Håller sig i form genom att läsa, vandra och spela tennis.

64

Jan Schöndell

ANITA KÖniG

Jan reser gärna till Tyskland och då helst till Berlin. Reser också gärna till Spanien och Storbritannien. Är sportintresserad och lyssnar mycket på musik.

Har guidat både långresor och kortare stadsturer ända sedan slutet av 70-talet. Hon är utbildad guide och skådespelare. Bodde några år i Österrike där hon guidade svenskar på besök. Hennes största intressen är människor och mänskliga öden.

Per Lundahl Har under många år arbetat med utbildning, marknadsföring och företagsledning. Har ett stort intresse för historia och kultur, och en passion för resandet, han ser det som ett privilegium att på ett underhållande och informativt sätt, ledsaga resenärer till upplevelser för livet. Trivs med det engelska och det tyska språket, talar och skriver obehindrat.

Kicki Löwenström Utbildad reseledare, f.d. turismlärare med mångårig yrkeserfarenhet från resbranschen. Bilat från Nordkap i norr till Sicilen i söder och Skottland i väst till Grekland i öst. Resor gärna till Italien, Tyskland och Norden. Intressen: resor, kultur, konst ,vin och mat. Älskar att förmedla!

Elisabeth Magnusson Elisabeth är en av våra mycket omtyckta reseledare som arbetat länge för oss. Elisabeth tar er gärna med till flera av våra olika bussresmål i Europa.

Bertil Olsson F.d. personalchef som jobbat hos oss i 10 år. Reser över hela Norden och Baltikum. Favoritresmål är Lofoten, Jokkmokk och Höga Kusten. Uppskattar ordning och reda och klara besked.

AIRIE SJÖBERG Utbildad reseledare. Jordenruntseglare, föreläsare och författare. Besökt 55 länder. Varit guide på Grönland, arbetat med chartersegling i Medelhavet och drivit en skärgårdskrog. Intresserad av mat och vin, natur, kultur, arkitektur m.m. Motto: Livet är nu.

Agneta Sporsén F.d. rektor med ett intresse för historia, kultur, litteratur, natur, arkitektur och konst. Reser gärna till våra nordiska grannländer, men även till Tyskland, Österrike och Grekland.

Henrik Waldenström Henrik har mångårig erfarenhet av natur- och kulturresor i Europa, USA, Asien och Sverige. Jobbat både på Världsnaturfonden WWF och Strömma Turism & Sjöfart med att värna-vårdavisa Nationalstadsparken i Stockholm.

Nia Cau-Wetterholm Italienska som pratar flytande svenska. Reser gärna till Italien, Tyskland och Sverige. Intresserad av kultur, historia (särskilt antikens historia), legender, klurigt vetande och språk. Talar flera språk.

Lilian Zacharoff Lilian har rest i många år för oss. Reser gärna i Sverige, men också till Tyskland och våra nordiska grannländer. Intresserad av historia och att läsa böcker.

Ami Orlow Ami jobbar heltid som reseledare. Efter 18 år är hon fortfarande lika nyfiken på att se och lära nytt. Har bott flera år i Tyskland. Reser till hela Europa, men absoluta favoriter är alperna; Dolomiterna och Tyrolen. Intresserad av allt som berör resmålet samt konst, arkitektur och musik.

Björn Palmgren Uppvuxen i Afrika, Spanien och Portugal. Har jobbat inom flyget i 33 år, men tröttnar aldrig på att resa. Älskar att få människor på gott humör, han lovar er en och annan anekdot! Mat vin litteratur och konst är en del av hans intressen. Välkomna, vi ses!

Lena Persson Munskänkare som gärna reser till Frankrike, Ryssland och Spanien, men även till andra europeiska länder.

Catrin Åberg Resa är hennes liv. Mötet med nya kulturer och människor är Catrins största drivkraft tillsammans med sin stora passion för mat och dryck.

Sten Agri Har stor erfarenhet från hotell- och resebranschen, bl.a. egna företag. Ägnar sig numer åt att göra lite reseproduktion om Sverige för den Amerikanska marknaden samt arbeta som reseledare. Reser gärna till Norge, Finland, Baltikum och vinresor till Rhen/Moseldalarna.

Lena Björnholm Språk, musik, resor och kultur sammanfattar en stor del av Lenas liv. Lena har arbetat/studerat i Frankrike, Grekland, England och Italien och behärskar samtliga länders språk. Reser gärna till hela Skandinavien och har en förkärlek till Europa och dess kulturer. Övriga intressen är natur, sång, dans, fotografering, personlig utveckling, vin, mat m.m.


Fototävling Gillar du att fotografera? Är du flitig med kameran under dina resor? Dela bilderna med oss och dina medresenärer och delta i vår fototävling. Vi söker bilder från våra resor, bästa bidrag vinner ett presentkort om 1000 kronor. Fota, spara, redigera och välj fram till och med juli. Maila ditt bidrag med motivering och bildtext till foto@stromma.se med namn, adress, telefonnummer och din e-mail adress senast 2011-07-31. Vinnande bild presenteras på vår hemsida i samband med vår Höst och Vinterkatalog. Vi förbehåller oss rätten att publicera inkomna tävlingsbidrag med namn och bildtext på våra hemsidor www.ekmanresor.se, www.foresor.se samt på det sociala mediet Facebook och i våra trycksaker/kundutskick. Anställda i Strömma-koncernen och dess familjer får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas.

Lycka till!

www.scandlines.se vår a or Bussres ark m n till Da n tinente och kon ia gå r v ines sc a n D l jer fär jelin

Ta en skön paus på vägen. sjöväg är genväg. Scandlines ger dig en skön paus i bilkörningen, oavsett om du åker via Helsingborg till Danmark eller längre söderut, eller via Trelleborg till Tyskland. Färjorna är både en bra genväg på resan och en plats för avkoppling, god mat och shopping. Byta väg går utmärkt även på sjön. Med Scandlines får du valfrihet att ändra färdväg under semesterns gång. Din biljett gäller i hela vårt linjenät. Vill du ta en annan väg hem så tillkommer bara en eventuell mellanskillnad i biljettpriset. Välkommen ombord och trevlig resa!

65


Bra att veta

Chaufförer Det är tryggt att vara i säkra händer. Våra duktiga chaufförer är handplockade för uppgiften. De har vana och erfarenhet av att hantera en buss i alla tänkbara situationer. Trygghet skapar resglädje!

Bagage Du får ha med dig en normal resväska och ett litet handbagage, max 22 kg tillsammans, vilket inkluderar de varor som inhandlas under resan. Kontrollera att ditt bagage blir lastat i bussen. Du ansvarar själv att bagaget flyttas till och från buss och hotellrum/fartyg vid ankomst/avresa. Vi rekommenderar att du märker din väska med namn och adress, har du ingen egen bagagelapp finns det att få på bussen. Vid flygresor skickar vi bagagelappar tillsammans med flygbiljetten. Vid övernattning på färja rekommenderar vi att du packar det som behövs för natten i en separat väska/ handbagage, för att slippa ta med sig den stora resväskan till hytten. Vid flygresor se respektive flygbolags viktbestämmelser.

Barnrabatt Det är en upplevelse att resa med barn. Hos oss gör du det med generösa rabatter: 0–2 år gratis, 3–6 år 50 % rabatt, 7–15 år 25 % rabatt i extrabädd. Barnrabatten gäller ej teaterbiljett, flygresor, kryssningar samt resor med särskilda barnpriser.

Bussar Alla bussar är helturistbussar utrustade med bekväma fällbara säten, wc, säkerhetsbälten, luftkonditionering, radio, video och kylskåp. Naturligtvis använder vi oss av miljögodkända bussar och alla våra bussar är givetvis rökfria. Vi samarbetar med säkra och väletablerade bussbolag.

Vi fortsätter vårt goda samarbete med Erlings Resor i Halland. Samarbetet innebär bland annat ett större utbud och att vi tidigare kan garantera våra avgångar.

Flygresa Stavningen av ditt namn på flygbiljetten måste vara densamma som i ditt pass. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat redan när du får ditt resebevis vid bokningen. Flygbolagen tar ut en avgift för ändring av namn och stavning. Vi kan därför bli tvungna att debitera dig vid eventuella ändringar. Du

66

bör vara på flygplatsen minst två timmar före avgång. Tänk på bestämmelser gällande för handbagaget.

legitimation medföras och utanför Norden måste även giltigt pass medföras. Detta gäller även barn.

Vi reserverar oss för ändringar av flygtider, flygskatt och flygbolag. Eventuella ändringar av flygtider och flygbolag kan innebära att vi måste justera programmet något.

Platser i Bussen

Läs mer på Swedavias hemsida, www.swedavia.se.

De främsta platserna i bussen kan bokas för en extra avgift på 200 kr/plats (För dagsresor 50:-/plats) eftersom de är väldigt populära. För övrigt gäller fri placering i bussen.

Funktionshinder

Priset

Gäster med funktionshinder är naturligtvis välkomna med på våra resor. En förutsättning är dock att vi informeras om funktionshindrets art, så att vi kan hjälpa till vid valet av resa. Vi har Sveriges modernaste handikappbuss med lift och handikappanpassad toalett. Denna buss finns inte alltid tillgänglig, men fråga gärna så gör vi vårt bästa. För grupper är bussen bokningsbar och vi har förslag på flertalet turer lämpade för nedsatt rörlighet, med handikappsanpassade besöksmål. För de längre flerdagsresorna gäller att resenärer med funktionshinder själva ska kunna gå på och av bussen. Vår personal bär inte.

Försäkring Kontrollera ditt försäkringsskydd för stöld och olycksfall innan ni reser. Genom oss kan ni teckna Europeiskas reseförsäkring, marknadens mest kompletta reseförsäkring. Ring oss så skickar vi en broschyr.

Grupper Använd gärna vår katalog som idébank. Har ni andra önskemål och idéer hjälper vi gärna till att förverkliga dem. Vill ni boka en hel avgång på någon av våra resor i katalogen, precis som den ser ut? Ring oss så lämnar vi ett bra erbjudande. Vår buss och reseledare hämtar er där det passar er bäst. Ibland händer det att en grupp har önskemål om att resa utan reseledare och givetvis ordnar vi det också.

I vårt program ser du tydligt vad som ingår i resans pris. Vi har oftast halvpension – två måltider per dag - från första till sista resdagen. Dryck ingår endast om det anges i resefaktan vid respektive resa. Vi väljer våra hotell med omsorg när det gäller standard, läge, mat och service. Utflykter ingår i de flesta resor. Obs! Angivet pris är totalpris.

Raster På våra resor stannar vi regelbundet på trevliga platser för fika, mat eller för att sträcka på benen. Våra reseledare och chaufförer känner till många bra ställen.

Resepass Vårt resepass är ett bonuskort där du samlar stämplar. För varje resdag får du en stämpel av reseledaren. Samla dagar och få rabatt på nästa resa. 20 resdagar 300 kr 40 resdagar 700 kr 60 resdagar 1200 kr Resepasset är personligt och får inte överlåtas. Det är kostnadsfritt och måste medföras på varje resa. Vi kan inte stämpla det i efterhand. Passet erhålles på bussen. Resepasset gäller endast på resor i vår katalog. Har du fått ett resepass? Kom ihåg att ta med det på nästa resa!

Grupp om minst 10 personer som bokar plats på ordinarie resa i programmet och som bokas direkt hos oss samt betalas gemensamt erbjuds grupprabatt: 25 kr/person och resdag – minst 10 personer 50 kr/person och resdag – minst 20 personer

Kvarglömda Effekter Tänk på att kvarglömda effekter kan vara svårt att återfå. Vi har mycket begränsade resurser till efterlysning. Kontrollera därför mycket noggrant hotellrum, restaurang och buss innan du lämnar dessa. Kvarglömda effekter sparas i en månad. Vi tar inget ansvar för glömda saker och förbehåller sig rätten att ta ut en expeditionsavgift på 100 kr (exklusive porto/frakt) för arbetet med efterforskning och vidarefordran. Efterlysning bör ske snarast till vårt kontor.

Specialkost Önskemål om speciell mat, till exempel för vegetarisk kost, vid celiaki- eller laktosintolerens, skall meddelas vid bokning. Vi kan dock inte garantera att önskemålen infrias.

Pass/Legitimation På alla våra resor utanför Sverige måste godkänd

Valuta Det lönar sig oftast att växla till utländsk valuta i Sverige före avresan. På de flesta större orter fungerar kredit- och betalkort utmärkt.

Önskemål Önskemål om att sitta tillsammans i buss och restaurang, samt önskemål om rum nära varandra o s v, ska meddelas vid bokning. Bäst är att göra en gemensam bokning då det tydligt syns att ni är ett sällskap. Vi kan dock inte garantera att önskemålen infrias!

Öppet Köp Med öppet köp kan Du boka resa med ångerrätt på 14 dagar från bokningsdagen utan kostnad förutsatt att det är minst 40 dagar kvar till avresedagen vid bussresa. För flygresa gäller 70 dagar.

Tack för att ni läste denna sida – det kan bespara båda er och oss en mängd överraskningar!


Särskilda Resevillkor Anmälningsavgift 20% av resans totalpris skall betalas senast 14 dagar efter bokning för att resan skall vara definitiv/bindande. För dagsresor gäller att hela resan skall vara slutbetald senast 14 dagar före avresa, vid bokning mindre än två veckor före avresa gäller omgående betalning. Anmälningsavgiften dras ifrån slutbetalningen. För Teaterresor, se nedan. Anslutningar I en del paket ingår anslutningar i resans pris. Vi förbehåller oss rätten att justera priset eller upplägget beroende på faktorer som ligger utanför vår kontroll. Anslutning kan ske med buss, mindre buss, bil, tåg, flyg eller taxi. Vi förbehåller oss också rätten att samköra resor med ErlingsResor vid för lågt deltagarantal. Avbeställning utan avbeställningsskydd Vid avbeställning tidigare än 40 dagar före avresan: Återbetalas det inbetalda beloppet med avdrag för expeditionsavgift på 500: -/pers och 100.-/pers vid dagsresor. Vid avbeställning inom 40 – 20 dagar före avresan: Skall resenären erlägga 50 % av resans pris. Vid avbeställning senare än 20 dagar före avresan: Skall resenären erlägga hela resans pris. För Teaterresor gäller andra villkor, se nedan Avbeställningsskydd 50-400 kr/person beroende på resmål och betalas inom 14 dagar efter bokning. Skyddar mot kostnader i samband med avbokning om du eller någon nära anhörig skulle bli sjuk. Kan endast beställas vid bokningstillfället. Expeditionsavgift vid avbokning 300 kr/person, avbeställningsskyddet får ses som en försäkring och återbetalas ej. Läkarintyg erfordras. Avbeställningsskyddet omfattar inte flyg/tåganslutningar.

Slutlikvid Denna skall inbetalas senast det datum som finns angivet på inbetalningskortet. På flerdagsresor senast 40 dagar före avresa, dagsresor 14 dagar före avresa samt flygresor senast 60 dagar före avresa. Postens alternativt bankens kvitto gäller som vårt. Teaterresor Anmälningsavgiften för teater/musikalresor är biljettpriset. Vid avbokning av teaterresor senare än 40 dagar före avresan ska teaterbiljettens pris betalas av resenären. I händelse av att föreställningen blir inställd betalas biljettpriset tillbaka, dock ej om teaterarrangören har gått i konkurs. Vid teaterföreställningar kan rollistan ändras av olika orsaker, till exempel medverkandes sjukdom. Utflykter På utflykter som ej ingår i resans pris är minimiantal 15 personer för att de skall kunna genomföras. Vid för lågt antal kan utflykter slås samman/ändras. Vi förbehåller oss rätten att ställa in uyflykter samt att justera priset. Grupp Grupper om minst 10 personer på ordinarie resa i programmet som bokas direkt hos EkmanResor/F.ORESOR och betalas gemensamt erbjuds grupprabatt. Särskilda gruppvillkor gäller

Allmänna resevillkor Vi hänvisar till vår hemsida för de Allmänna Resevillkoren. Överlåtelse Se paragraf 4 Allmäna Resevillkor, på vår hemsida. Valutakurs Priserna i vår katalog är beräknade enlig gällande valutakurs per den 16 december 2010. Prisjustering Vi reserverar oss för eventuella prisjusteringar gällande valutaförändringar, skatter, bränslepriser eller andra pålagor utanför vår kontroll. Tryckfel Vi reserverar oss för eventuella tryckfel som uppkommit i samband med tryck av reseinformation samt på hemsidan. Vi förbehåller oss rätten att ändra hotell, färjor, resvägar och ankomst- och avresetider om det skulle visa sig vara nödvändigt. Vi reserverar oss för ändringar, vilka orsakas av händelser vi ej råder över. För övrigt gäller de Allmänna Resevillkoren framtagna av konsumentverket och resebranschens förbund som finns att tillgå på vår hemsida.

Enkelrum/hytt Resenär som reser ensam betalar ALLTID enkelrums/ hyttpris. Flyg Stavningen av ditt namn på flygbiljetten måste vara densamma som i ditt pass. Vid namnändring, ändring av stavning eller överlåtelse tar vi ut den kostnad flygbolaget tar. Vi reserverar oss för ändringar av flygtider, flygskatt och flygbolag. Inställda resor Resan kan ställas in på grund av att tillräckligt antal anmälningar ej erhållits. Detta skall meddelas resenären senast två dagar före avresa vid dagsresor och tio dagar före avresa vid flerdagarsresor. Resan kan även ställas in på grund av Force Majeure eller andra oförutsedda händelser som kan förhindra eller äventyra resans genomförande. Kontroll av färdhandlingar Det är resenärens skyldighet att kontrollera färdhandlingarna så snart de erhållits. Eventuella felaktigheter måste omgående påtalas. Reklamationer Vi hoppas att du inte skall finna anledning till klagomål. Fel och brister skall omgående anmälas till reseledaren, så att denne har möjlighet att avhjälpa felet. Anmärkningar eller reklamationer som ej kunnats åtgärda under resan bör snarast, dock inom sju dagar efter hemkomsten, framställas skriftligen till EkmanResor/F.O-Resor. Resegaranti EkmanResor Flexibussitet/F.O-Resor/Strömma Buss AB har ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet. Produktion: Strömma Buss AB och Tagg. Tryck UNI Print. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och prisändringar utanför vår kontroll. © Strömma Buss AB 2011.

67


Kalendarium 2011

Resmål

Sida

ABC Andalusien Azorerna Baltikum Berlin Bornholm Centraleuropas pärlor Costa Brava m buss Costa Brava m flyg Hardangervidda Historiska möten med 3 L Holland ostkusten Holland västkusten Hurtigruten Höga kusten Inlandsbanan Island Istanbul Kalabrien Ligurien Lofoten Luleå-Kiruna-Narvik Nordkap Nordsjöns pärlor Opera Savonlinna Paris Polen runt Portugal Rom & Sorrento Rörås ostkusten Röros västkusten Schweiz Sicilien Skagen Skottland Spreewald St. Petersburg Toscana m buss/flyg Toscana m flyg Åland Österrike

40 58 42 24 30 19 28 54 55 10 32 38 39 18 5 4 43 60 46 50 12 6 14 17 23 33 26 56 48 8 9 36 44 16 20 31 25 51 52 22 34

ÖVRIGT Bra att veta Fototävling Inledning Kategorier Särskilda resevillkor Våra reseledare

66 65 2 3 67 64

Dagar

apr

maj

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

2012

8 25 16 11 29 17 12 6 15 14 4 21 1 5 8 11 7 27 10 29 7 2 5 20 5 11 6 13 6 13 6 5 4 6 1 *2 6 5 10 15 10 5 26 8 11, 18 7, 21 10 5 9 4 7 13 9 10 4 5 4 5 4 5 12 22 7 20 16 8 27 8 19, 27 1, 15 4 4 7 15 8 5 4 18 26 8 27 5 2 12 7 12 13 8 28 8 26 4 5 8 21

Svensksundsvägen 17, 111 49 Stockholm, tel 08-15 95 75, www.ekmanresor.se, info@ekmanresor.se Ingår i STRÖMMAgruppen

feb feb

Ekman Resor  

Ekman Resor