Matglede

Page 1

| 1

2 | MATGLEDE © 2022 Kagge Forlag AS BOKLAYOUT OG OMSLAGSDESIGN: Terese Moe Leiner OMSLAGSFOTO OG ALLE FOTO INNI: Sara Johannessen PAPIR: Magno natural 140 g BOKA ER SATT MED Lyon Text REPRO: JK Morris TRYKK OG INNBINDING: Livonia print, Latvia ISBN: www.kagge.no0160TordenskioldsKagge978-82-489-2811-9ForlagASgate2Oslo KILDER: Helsedirektoratet, Knut Inge Magebokavanskelig-a-holde-vekten/69644312https://www.kk.no/helse/derfor-er-det-sa-Klepp,HildeØstbyhttps://forskning.no/mat-trening-menneskekroppen/hvordan-blir-ungdom-fornoyd-med-kroppen-sin/595377

MATGLEDE | 3 WENCHE ANDERSEN LINNÉA FROKOSTER,MATGLEDEMYHRESMÅRETTER,KOSEMATOGMIDDAGER FOTO: SARA JOHANNESSEN

MATGLEDE | 9

Noen år senere hadde jeg deltatt på kokkepro grammet Camp Kulinaris, og Wenche inviterte meg inn i varmen igjen. Vi skulle lage min nye spesialitet key lime pie, og med litt mindre be kreftelsesbehov, og litt mer selvtillit på kjøkke net gikk alt mye bedre. Paien ble perfekt, og jeg greide til og med å mestre kunsten smalltalk et ter sending. Og det var i nettopp denne small talkens hete at Wenche på tampen slengte ut at jeg bare «måtte si fra» dersom vi skulle lage en kokebok sammen, «eller noe». Det største komplimentet i mitt liv, men som jeg selvfølgelig ikke greide å verken ta imot eller følge opp. Jeg er da ingen kokk, ikke bare er jeg redd for mat – jeg har også så dårlig fantasi at jeg får sammenbrudd dersom noen ber meg lage noe uten oppskrift og heller bruke hodet. (Bare sjekk finalen av Camp Kulinaris.) Det var ikke før noen år senere at jeg forsto at det er akkurat derfor vi bør lage en kokebok sammen. Wenche har kunnskap om noe vik tig, som jeg tror flere enn meg trenger. Nem lig hvordan vi får et godt forhold til mat. Hvor dan vi henter frem en viktig følelse jeg hadde glemt, og som oppstår idet man setter seg ned og spiser sammen, spør hvordan dagen har vært, nemlig: matgleden.

10 | MATGLEDE

Dette er også en bok for deg som vil ha mer matglede, finne tilbake til matgleden, eller forstå hvorfor den er så viktig.

Dettebordet.er

jakten etter oppskriften på en følelse, nemlig matgleden. Vel bekomme, håper det smaker. De fleste oppskriftene i denne boken er beregnet på 4–5 personer. Der det står at det er til 4 personer, kommer det an på hvor sulten man er, om det er voksne og barn sammen, eller voksne og ungdommer sammen, eller fire voksne som skal spise det. Derfor gjelder ofte våre «Til 4 personer» for 4–5 personer.

Hvordan vi kan hjelpe oss selv og dem rundt oss og etter oss til å få et positivt forhold til mat, og få alle til å passe rundt det samme mat

Dette er altså ikke bare en kokebok med opp skrifter på hvordan lage den perfekte gjærbakst eller vegetarvennlig alternativ til jul (selv om det i høyeste grad er det også).

Hva gjør du mens du lager mat? Hører på radio eller podkast. Snakker med kjæresten min hvis vi lager noe sammen, scroller på mobilen eller leser bok hvis jeg koker grøt alene.

Hvilket måltid i løpet av dagen liker du best? Kveldsmat. Frokost har også en høy stjerne, men ingenting slår kosen i kveldsmat.

Hva er ditt forhold til mat? Jeg er glad i mat, til tross for at jeg har vært redd for det halve livet. Jeg jobber hver dag med å finne tilbake til matgleden og løse opp i gamle vaner og frykter.

Spise alene eller sammen med andre? Jeg spiser nok helst alene. Prøver å bli flinkere til å dele flere måltider med dem jeg er glad i.

Hva er ditt beste matminne? Mammas kanelboller i barndommen, når deigen fikk heve så mye at den vokste seg ut av bollen.

12 | MATGLEDE 13 KJAPPE MED LINNÉA

Hva har du alltid i kjøleskapet? Brus, energidrikk, agurk, skinke og hvitost. Jeg bytter mellom Norvegia og Jarlsberg annenhver gang jeg kjøper en ny Hva spiser du helst til frokost? Foretrekker å sette i gang hverdagene med havregrøt, bær og sjokolade-te. I helgen ristet brød med ost og skinke.

Hva er den perfekte lørdagsmiddagen? Jeg kan sette pris på en god tartar på restaurant, men foretrekker selvfølgelig taco hjemme i sofaen. Hva spiser du aldri? Røket laks, reker og dill.

Hva er den beste snacksen du får servert? Sørlandschips med eddiksmak og smågodt (90 % sjokolade). Det slår dessert ti av ti ganger. Hvor spiser du helst måltidene dine? Stort sett i sofaen foran TV-en. Hvordan skal jeg ellers få med meg God morgen Norge? Du får spise ett siste måltid før du dør. Hva? Brødskiver med diverse pålegg. Smågodt til dessert. Hva er det viktigste du har lært om mat? At det ikke er farlig.

Hva er ditt beste matminne? Steking av lefser med bestemor og bærturer i skogen med mor. Alltid med nistemat og saft i sekken og mange gode samtaler.

Hva spiser du aldri? Snegler. Eller for mye ost – det tåler jeg ikke så godt. Ellers liker jeg det meste.

Hva er den beste snacksen du får servert? Jeg har en svakhet for melkesjokolade med salt. Og smågodt.

Du får spise ett siste måltid før du dør: Hva? Hvis jeg måtte velge: nystekt, varmt, hjemmebakt brød eller julekake med smør og brunost. Og et glass champagne. Det vil være mitt siste ønske!

Hva er ditt forhold til mat? Det har alltid vært godt. Jeg spurte ofte om hva som var til middag mens vi spiste frokost, og har alltid vært nysgjerrig på ulike smaker.

Hva spiser du helst til frokost? I hverdagene spiser jeg alltid havregrøt med honning og kanel, noen ganger eplebiter. I helgene blir det som regel egg eller eggerøre, tomater og skinke og godt brød.

Hvor spiser du helst måltidene dine? Alltid ved spisebordet, med unntak av helgefroskost på sommerstid hjemme eller på hytta – da nytes det ute i morgensolen og fulgesangen.

MATGLEDE | 13 13 KJAPPE MED WENCHE

Hva har du alltid i kjøleskapet? Egg, ost, skinke, smør, melk, juice, poteter, løk og gulrøtter. Og tomater, men de får ligge på benken.

Hva er den perfekte lørdagsmiddagen? Noe jeg har laget sammen med andre. Det kan være alt fra sjømat til hjemmelaget pizza, en god biff med godt følge, gjerne vin i glasset. Så må bordet være pent dekket.

Hvilket måltid i løpet av dagen liker du best? Helgefrokost med god tid og hjemmebrygget kaffe. Kveldsmaten er viktig i hverdagen for oppsummering av dagen, og middag når sønn og svigerdatter er hjemme.

Spise alene eller sammen med andre? Til daglig spiser jeg alene med podcast eller musikk. Men jeg trives beste med den gode samtalen rundt bordet, slik vi hadde det da sønnen min bodde hjemme og slik vi hadde det da jeg vokste opp.

Hva er det viktigste du har lært om mat? At mat er omsorg, og noe det er fint å dele med andre.

Hva gjør du mens du lager mat? Hører på musikk, eller noen ganger bare stillhet, litt avhengig av hvordan dagen har vært.

GJÆRBAKST: DUFTEN AV OMSORG | 15 GJÆRBAKST:DUFTENAVOMSORG

OPPSKRIFTERGRYTEBRØDFOCACCIA EN DEIG – MANGE MULIGHETER

Kanelsnurrer med vaniljekrem, blåbær og melisglasur

KOREANSKFISKESUPPESPLEISELAGOPPSKRIFTERAÏOLIBIBIMBAPTACOVARIANTBURRATASALATPOKEBOWLSCONESVAFLEROSTEFAT

Vaffel med avokado

OPPSKRIFTERFISKEGRATENGOVNSBAKTBLOMKÅLBLOMKÅLSUPPETOMATSUPPE

BRUN SAUS Brun 2 ss smør og 1½ ss hvetemel i en kasse rolle. Spe med ca. 4 dl kraft fra kålrulettene, litt etter litt, mens du visper godt. Kok opp og la det trekke i 8–10 minutter. Smak til med salt og pepper. Enkelte velger å steke kålrulettene så vidt i stekepanne når brun saus serveres som tilbehør. Server med kokte poteter, gulrøtter, ev. rørte tyttebær og saus.

HVIT SAUS Hell 5 dl melk og kraft i en kasserolle. Visp ut 2½ ss hvetemel i melken. Kok opp under omrøring. La sausen koke i 8–10 minutter. Smak til med 1–2 ss smør, salt, pepper og ev. revet muskatnøtt og ev. finhakket persille om du ønsker det.

MAT OG FØLELSER | 109 MAT FØLELSEROG

tips! Du kan også koke havregryn, honning og vann eller melk og servere med tilbehør som til kjøleskapsgrøt.

Gul smoothie består av ananas, mango, sitron, banan, appelsinjuice og isbiter.

OPPSKRIFTERSMULTRINGERKAKEMENNBRUNEPINNERJULEKJEKSKOKOSMAKRONERSJAKKRUTERJULEVEGETARGRYTE

162 | MATGLEDE

OPPSKRIFTEN PÅ JUL | 163

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.