KabaaLmagazine december 2023

Page 1

MAGAZINE NUMMER 22

RECEPT SNEEUWPOP UIT MARSHMALLOWS

DIY MAGISCHE SNEEUWBOL

M EEN O T E H T L E O ZO V IJGEN R K E T E J T R BABY BROE


Yo KabaaLmakers H

et nieuwe jaar is – zoals elke dag eigenlijk- een kans om jezelf opnieuw uit te vinden. Heerlijk toch, zo’n nieuw begin. Ga je in 2024 die droom achterna om te zwemmen in een bad van chocolade, beroemd te worden op TikTok of The Voice Kids winnen? Of wil je liever de baas van de wereld worden? Geloof in jezelf en begin maar snel met je droomstad uit te tekenen op pagina 13. Maak jij bij het nieuwe jaar weleens goede voornemens? Je kan die opschrijven op pagina 22. We kunnen bijvoorbeeld beter ons best doen voor het milieu! Inspiratie doe je op bij de elektrohelden op pagina 8. Zij zamelden oude spullen in om ze een nieuw leven te geven. Ook de kinderreporters waren geïnspireerd en gingen langs bij de Kringloopwinkel. Op pagina 4 lees je wat voor schatten ze daar allemaal vonden. Wil je liefst meteen aan de slag om iets een tweede leven te geven? Met die lege bokaal en wat oud speelgoed van onder je bed, kan je een magische sneeuwbol knutselen, zie pagina 14. Maar ho, wacht eens! Soms moet je, voor je die knallende nieuwe start neemt, even uitrusten en op krachten komen. Een beetje zoals in de natuur. Die lijkt vandaag grijs en stil, maar achter de schermen zijn een heleboel dieren en planten aan het uitrusten voor hun nieuw leven in de lente. KabaaLreporters Germaine en Brooklyn trokken er voor jullie op uit op pagina 16 en onderzochten welke dieren in Leuven een winterslaap houden. Germaine maakte zelfs een bijhorende quiz op pagina 18, heb jij alles juist? Voor onze nieuwe start gaan wij proberen nog meer goede vibes te verspreiden in Leuven. Wil je daarbij helpen? Geef dan aan iemand die een glimlach kan gebruiken één van de kaartjes die bij dit magazine zit. Die werden met veel liefde getekend door de leerlingen van het SLAC.

te werken aan dit wildste wens om eens mee w jou is n: me dro die er ov Oh ja, en baalleuven.be! dan iets weten via info@ka at La e? zin ga ma d en ter et sp knutselden De leerlingen van het SLAC . Ze dwarrelen door verschillende sneeuwvlokjes er? (Dit is de eerste.) dit magazine. Hoeveel tel jij

antwoord: 10

COLOFON Redactie en eindredactie: KabaaL, Brusselsestraat 61a, 3000 Leuven Verantwoordelijke uitgever: Dirk Vansina, schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken. Professor Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuven Lay out: DENKBEELDIG (Karen Demyttenaere) / Foto’s en Illustraties: Shutterstock.com Drukwerk: Antilope De Bie, Nijverheidsstraat 6, 2570 Duffel, Tel. + 32 3 491 04 00, Mail: info@antilopedebie.be KabaaLmagazine is een gratis uitgave van de stad Leuven


In dit magazine… 6-7 Recept sneeuwpop 10-11 Hoe is het om een baby broer te krijgen?

16-17 Winterslaap uitgelegd

14-15 DIY sneeuwbol

20-21 Fotoreportage op Rode Hond

2e graad SLAC voor de leuke tekeningen

Sint-Norbertusschool en juf Liesbeth

Milla, Nova en hun broertje Arno KabaaLreporters Germaine en Brooklyn

22-23 Goede voornemens?!

Kinderreporters van Link in de Kabel

Ook bedankt aan de festivalreporters op het Rode Hond, onze YOUCA student Noor, Natuurgids Stijn en iedereen die meewerkte!

DANKJEWEL KabaaLmakers om mee te werken


WIE KRINGT, DIE WINT! K

en jij de Kringwinkels al in Leuven? Tweedehandswinkels zijn goed voor de planeet én voor je portemonnee. Kinderreporters Anna, Ruth, Sabrina, Reyansh, Abdi, Aenzo, Kenaï, Hennie, Ismaïl, Berez, Finn, Jozeph, Trixie, Destiny, Estephany gingen langs. Ze vertellen wat ze vonden!

Tweede kans Op woensdagnamiddag is het er wel een beetje druk, maar het valt nog goed mee. Er lopen veel verschillende mensen rond: klein, groot, jong, oud en mensen uit verschillende landen. Het is eigenlijk wel een coole winkel met heel veel spullen en niet zo duur. Alle spullen die je hier kan kopen waren eerst van iemand anders. Maar ze werden niet meer gebruikt en kunnen daarom opnieuw verkocht worden. Zo krijgen die oude spullen een tweede kans en moeten er minder nieuwe spullen gemaakt worden.

Je vindt de Kringwinkel in de Diestsestraat 243 in Leuven. 4


Rare poppen en regenboogkleuren We zien veel kleding, spelletjes, kerstboomversiering, koffietassen,… Van alles eigenlijk! Het leukste vinden we de hoek met speelgoed en de verkleedkleren. Zoveel keuze hier! Af en toe komen we ook wel rare dingen tegen zoals poppen zonder kleren, gekke schilderijen en een pruik. Wie durft die op zetten? Wat we niet zo fijn vinden is dat er soms spullen wat gebroken of beschadigd zijn. De schoenen die ze verkopen ruiken ook nog een beetje naar voeten. Maar wij vinden de hakken wel leuk om eens uit te proberen. Wat echt tof is, is dat de kleding op kleur gesorteerd is, precies een regenboog!

Verzamelaars De verkoopster Amira is heel vriendelijk en legt ons uit dat er ook antieke dingen zijn, dat zijn spullen die al heel oud en waardevol zijn. Soms komen verzamelaars speciaal naar de kringwinkel om antiek te zoeken. Die kijken soms zelfs met een speciale lens naar schilderijen bijvoorbeeld, om te weten of het écht antiek is. Wij komen hier zeker nog eens terug om te shoppen!

5


RECEPT CHILLENDE SNEEUWPOP T

ijd om ons op te warmen met een lekkere warme chocomelk. Een gewone warme chocomelk is een beetje saai, nee? Daarom hebben wij de beste en lekkerste aanvulling. Volg ons recept en maak van jouw chocomelk de coolste van de hele buurt.

Wat heb je nodig? • • • • • • •

6

Chocomelk (warm of koud) Marshmallows Oranje smarties Mok Gezouten stokjes of chocoladestokjes (mikado’s) Chocoladesaus Een vork of lepel


Zo ga je te werk 1

Steek drie marshmallows op een stokje.

2

Breek een stokje in 4 stukjes en gebruik deze als armpjes en beentjes.

3

Snij een smartie in twee en duw het stukje smartie in de bovenste marshmallow. Dit is de neus!

4

Neem de achterkant van een vork of lepel en dop het voorzichtig in de chocoladesaus. Laat steeds een klein druppeltje vallen op de marshmallows om de oogjes en de knoopjes van de sneeuwpop te maken.

5

Vul je mok met chocolademelk en leg de sneeuwpop voorzichtig op de chocolademelk.

6

Geniet van de hipste chocomelk die je ooit hebt gedronken! Olaf, ben jij dat? 😉

7


ECHTE ELEKTROHELDEN IN LEUVEN L

eerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in de Sint-Norbertusschool zamelden op twee weken tijd zoveel mogelijk oude elektrische en elektronische apparaten in. Zo kan er een heleboel materiaal hergebruikt worden en een nieuw leven krijgen. Wij gingen langs op school om deze elektrohelden te leren kennen.

Ieder gezin in België heeft minstens 10 ongebruikte toestellen in een vergeten kast of zolder liggen. Soms belanden oude gsm’s gewoon bij het restafval. “Eh bro, dat is niet nice”, lacht juf Liesbeth van het vijfde leerjaar. Vaak werken de apparaten nog. “Kapotte apparaten bevatten héél veel grondstoffen. Dat hebben we in de klas geleerd toen we oude toestellen uit elkaar haalden.” De grondstoffen raken op in de natuur en het is veel beter als fabrikanten materiaal uit oude toestellen kunnen gebruiken om nieuwe toestellen te maken. Daarom werkt de school mee aan het project “Elektrohelden”, een inzamelactie van GoodPlanet en Recupel.

8


Maya, 10 jaar “Ik vind het leuk om te helpen als elektroheld. Van thuis heb ik een kapotte mixer, kabeltjes en een paar lampen meegenomen. Ik heb mijn familie gevraagd of zij ook apparaten hadden liggen die we konden inzamelen. Iemand heeft net zelfs een tablet meegebracht! Wat ik geleerd heb is dat je veel meer dingen kan herstellen dan je denkt. Zo kan je ze een tweede leven geven. We hebben een PlayStation ingezameld en we gaan die proberen te maken. Cool he?”

Zanna, 10 jaar “Ik wist niet dat je zoveel apparaten kon recycleren. Soms is het gemakkelijk en soms moeilijk om te herstellen. Maar straf hé, dat er zoveel verschillende stoffen in oude toestellen zitten die veel geld waard zijn? Van al die grondstoffen kunnen ze nieuwe apparaten maken.”

Kobe, 10 jaar “Ik ben vandaag bij de inzamelactie de techneut. Zo kijk ik na of er nog batterijen in de toestellen zitten om die apart te houden voor Bebat. Ik sorteer alles in de juiste manden: kapot, kan gemaakt worden of werkt nog. Ik wist niet dat je zoveel materialen nodig hebt om 1 apparaat te maken. Het leukste wat we hebben ingezameld was een tv-scherm en een iPad. Maar of die nog werken, weet ik niet!”

Sasha, 10 jaar “Ik vind het heel leuk om te helpen als elektroheld. Als we de meeste apparaten inzamelen, kunnen we de wedstrijd winnen en naar Technopolis gaan. In de klas werken we vaak rond het klimaat. Maar ook thuis doen wij ons best, want we sorteren en recycleren ons afval. Jij toch ook?”

9


NOVA EN MILLA OVER HOE HET IS OM EEN KLEIN BROERTJE TE KRIJGEN

H

oe is het om ineens een kindje erbij te krijgen in je gezin? Nova (6) en Milla (8) uit Kessel-Lo weten er alles over.

“VOOR ÉCHT KABAAL, MOET JE BIJ MIJN BABYBROER ZIJN!”

Dag Nova en Milla! Bijna twee jaar geleden hoorden jullie bijzonder nieuws. Nova: Ja! We waren naar een café gegaan en net toen we ons drankje kregen, vertelden mama en papa dat ze een verrassing hadden. Wij moesten raden wat er was. Ik dacht eerst misschien een cadeautje. Het was eigenlijk ook een cadeautje! Want mama was zwanger en er zou een baby komen. Waren jullie benieuwd naar de komst van jullie broer? Nova: We konden niet wachten. ‘s Ochtends luisterde ik altijd naar mama’s buik. Dan hoorde ik: “boem, boem.” Hij stampte altijd! Milla: Eerst wisten we niet of het een jongen of een meisje ging worden. Uiteindelijk waren we zo blij dat het een broertje was! Nova: Opeens werd ik een grote zus. Milla: En ik een dubbele grote zus! Hoe was het om jullie broertje, Arno, voor het eerst te ontmoeten? Milla: Oh, dat was leuk! We zijn naar de

Toen Arno net geboren was 10


winkel gegaan en hebben voor Arno en onszelf een cadeautje gekozen. Voor hem hebben we een schattige knuffelhond gekocht! Daarna gingen we naar het ziekenhuis, waar hij lag te slapen. Wij vonden hem zo schattig! Hij was helemaal gerimpeld en klein. Ik vond het wel een beetje jammer om naar huis te gaan. Nova: Maar gelukkig mocht hij de dag daarna al naar huis! Hebben jullie het dan meteen ook op school verteld? Milla: We mochten suikerbonen uitdelen in de klas, eigenlijk voelde dat zoals een verjaardag. Nova: Mijn klas had een tekening gemaakt met een koets en een gezichtje! Milla: Sommige vriendjes waren wel jaloers, omdat zij ook een kleine broer of zus willen. Wat is het leukste aan een babybroer krijgen? Milla: Samen spelen! Toen Arno nog kleiner was, speelden we dat hij onze vinger moest vastgrijpen. Maar het heeft wel lang geduurd voor hij dat kon!

Was er iets dat jullie minder leuk vonden? Nova: Ik kan kabaal maken, maar als je iemand zoekt die écht heel luid kabaal kan maken, dan moet je naar mijn babybroertje Arno kijken! Milla: Ik kan gelukkig altijd goed slapen, ik word er niet wakker van. Nova: Ik wel soms! Is jullie leven veel veranderd? Milla: Er is héél veel veranderd met de komst van Arno. We zijn verhuisd en er kwam een nieuwe kamer voor de baby. Ineens was er veel nieuw speelgoed en andere spullen. Ik heb samen met papa een nieuwe kinderstoel gebouwd, dat was leuk. Wat willen jullie graag leren aan Arno? Nova: Babbelen! Milla: Ik wil Arno leren fietsen. Ik doe dat graag! Dankjewel voor het leuke gesprek, Milla en Nova!

Arno NU 11


HOE ZIET JOUW DROOMSTAD ERUIT? H

oe maken we van Leuven onze droomstad? Met stiften en potloden in de hand gingen de leerlingen van SLAC Leuven aan de slag om de stad nieuw leven in te blazen. Van snoepjeshuis en boomhut mét kabelbaan tot grappig standbeeld en gigantisch kampvuur. Dit is hun resultaat! SNOEPJESBOOM

SNOEPJESHUIS MET GLIJBAAN IN SNOEPJESZWEMBAD

REUSACHTIG KAMPVUUR

MUZIKALE WOLK WAAR SNOEPJES UITVALLEN!

VORIG HUIS IN OEKRAÏNE

ZEE GROTE ROTS WAAR JE KAN IN WONEN DIE BLIKSEM AANTREKT

BOOMHUT MET ZWEMBAD, MÉT WATERGLIJBAAN EN KABELBAAN VULKAAN

12


NU JIJ! Wat kan jij niet missen in jouw droomstad? Ga los op dit papier!

Mail een foto via info@kabaalleuven.be en win een stoere KabaaLpet! 13


DIY SCHATTIGE SNEEUWBOL W

il je iemand verrassen met een cadeautje? Of knutsel je deze vakantie graag iets voor jezelf? Deze winterse sneeuwbollen zijn magisch én je hebt waarschijnlijk alles wat je nodig hebt in huis. Zo geef je spullen die je anders misschien zou weggooien een tweede kans. Lijm klaar en gaan!

Zo ga je te werk STAP 1 Lijm watjes vast aan de binnenkant van je deksel. Dit wordt de sneeuw. Tip: Heb je een diep deksel, dan kan je eerst een cirkeltje uit karton knippen en in je deksel kleven. Zo komt de sneeuw hoger.

STAP 2 Lijm je speelgoedjes vast. Je kan iets uit je eigen rommelschuifjes kiezen of eens in de kringloopwinkel kijken, zoals wij deden. Tip: Als extra decoratie kan je kleine sneeuwbolletjes rollen van kleine stukjes watjes om te verspreiden in de sneeuw.

14


Wat heb je nodig?

Knutsellijm en schaar

Versiering zoals lintjes, touw, stickers, verf, …

Lege bokaal (groot genoeg)

Watjes

Oud speelgoed

STAP 3 Draai je bokaal weer vast en versier zoals je wil: met lint, verf of nog extra watjes.

15


WIE HOUDT ER IN LEUVEN EEN WINTERSLAAP? T

erwijl het buiten kouder wordt, brengen een heleboel dieren de winter door in een diepe slaap. Ze bereiden zich voor op een nieuw leven in de lente. Maar hoe werkt dat? KabaaLreporters Brooklyn en Germaine gingen op tocht met natuurgids Stijn van Natuurpunt.

Zeg Stijn, wat is winterslaap? In de winter is het koud en is er minder eten en beschutting van planten te vinden. Daarom gaan sommige dieren in een diepe slaap om te overleven. Als het lente is, voelen de dieren dat het buiten warmer wordt en worden ze weer wakker. De lentezon is dus hun wekker! Maar niet alle dieren houden een winterslaap? Nee, zeker niet! Wij doen het als mens ook rustiger aan tijdens de winter, toch? Awel, sommige dieren houden een winterrust. Ze leggen in de herfst een voorraad eten aan en worden af en toe wakker om daarvan te eten. Vogels trekken vaak naar het zuiden om te overwinteren op een warmere plek. Gaan dieren dood tijdens hun winterslaap? Nee, hun lichaamstemperatuur zakt en hun hart gaat traag kloppen, maar ze gaan niet dood. Ze besparen energie, eten niet en moeten bijna niet naar de wc. In de herfst eten ze hun buikje rond als reserve. 16

Welke dieren in Leuven houden een winterslaap? Vleermuizen en egels bijvoorbeeld. Andere dieren gaan in winterrust zoals bevers en eekhoorns. De bever verzamelt verse blaadjes en stopt die onder het water, zodat ze langer goed blijven en hij er in de winter nog van kan smullen. Ze knagen hele bomen om voor de blaadjes! De boomstammen zien er achteraf uit als een potloodpunt. Kijk maar eens rond in het Sluispark of Dijlepark. Dan zie je zeker sporen! Wow! Waar ligt die bever in de winter dan te rusten? De bever ligt in zijn burcht of in een hol te slapen. Daar liggen ze samen en zo houden ze het warmer dan buiten. Het moet er gezellig zijn, maar wel heel vochtig! Welk dier zou je graag zijn dat een winterslaap houdt? Ik zou heel graag een veldkrekel willen zijn! Die houdt een winterrust en maakt zo’n leuk ‘prr prr’ geluid. Die krekel wordt wel maar 1 jaar oud.


WIST JE DAT? Blauwe reigers trekken vaak in de winter naar Engeland, Frankrijk en soms zelfs naar CentraalAfrika. Maar er blijven ook reigers in België om hier eten te zoeken!

Niet alle insecten gaan dood in de winter! Lieveheersbeestjes houden een winterslaap. Anderen gaan zich beter beschutten, zoals regenwormen die dieper in de grond kruipen.

Wil je meer weten over de bever en zijn winterrust? Doe dan mee aan de gezinswandeling van Natuurpunt op 23 december om 14 uur in Leuven centrum. Info en inschrijven via www.natuurpunt.be > activiteiten > Leuvense bever

17


QUIZ WIE LIGT NU TE SNURKEN? H

et is tijd om jullie kennis over winterslaap te testen. Heb je goed opgelet tijdens het lezen van het artikel? Dan gaat deze quiz een fluitje van een cent zijn voor jou! Omcirkel de dieren die een winterslaap houden.

Het is bijna winter. Blui en Putzi de grasparkieten hebben de laatste tijd veel gegeten. “Nu gaan we slapen! Tot de lente!” zegt Blui tegen Kip-Kip. “Maar… jullie doen toch geen winterslaap?” zegt Kip-Kip. “Ah nee? Maar welke dieren dan wel?” vraagt Putzi. Oplossing: Vleermuis, egel, kikker, lieveheersbeestje 18


ONTDEK JE PLEKJE

STILTEPLEK AAN DE ABDIJ VAN PARK

Waar? Abdij van Park 7, 3001 Leuven Je vindt de stilteplek in het natuurpark aan de Norbertijnerweg. Wanneer? Altijd vrij toegankelijk.

Het is hier MUISSTIL

V

oel je je verdrietig of mis je iemand? In de Abdij van Park is een speciale stilteplek gebouwd. Je kan er in alle rust in bijzondere, betonnen cocons zitten. Stilletjes in gaan staan of tussen de cocons wandelen mag ook. Daar kan je een beetje rust of troost vinden, iemand herdenken of gewoon even pauzeren. 19


SUPERSTRAFFE FOTOGRAFEN OP RODE HOND FESTIVAL T

ijdens het Rode Hond Festival konden jullie échte festivalreporters worden. Met camera’s in de hand trokken we erop uit om foto’s, TikToks en reportages te maken. Achteraf bewerkten we samen alle beelden. Pepijn bracht verschillende schoenen in beeld, terwijl Valentina tijdens het festival op safari trok. In Canva gaven ze een extra vleugje magie aan hun foto’s. Wat vind jij van hun resultaat?

Pepijn

20


Valentina

21


H

ad jij dit jaar ook goede voornemens gemaakt die je na een paar dagen alweer vergeten was? Wij ook! Om je voornemens dit jaar te proberen vol te houden, kan je ze opschrijven en in een goede-voornemens-doosje stoppen.

OEI, WELKE GOEDE VOORNEMENS? Het stappenplan daarvoor vind je hier! Leg je doosje waar je het niet kan verliezen. Kijk doorheen het jaar en zeker op het einde van 2024 of je je plannen hebt kunnen volhouden. Succes!

Vouw je eigen doosje! 1. 2. 3. 4.

22

Knip het doosje uit op de volle lijn. Vouw op alle stippellijnen. Lijm de flapjes vast aan elkaar. Versier je doosje zoals je wil!


In 2024 ga ik ...

Ik neem mij voor om ...

Vanaf dit jaar ...

Vanaf nu zal ik ...

Ik beloof mezelf ...

Mijn goed voornemen is ...

2024 wordt het jaar waarin...

Dit jaar ga ik écht ...

23


KINDERAGENDA RAARHAAR

Theater 20 en 21 januari, 17 februari OPEK www.30cc.be

WINTERSPEELTUIN Binnenspeeltuin 26 tot 30 december van 10 tot 18 uur, Brabanthal www.leuven.be/winterspeeltuin

TUNNELBOEKJES

Expo Tot en met zondag 14 januari Bib Leuven Tweebronnen www.leuven.bibliotheek.be

BOUTS (BE)ZOEKT LEUVEN Fotozoektocht Tot en met zondag 14 januari Verschillende wijken en buurten www.diericboutsfestival.be

JEF FESTIVAL

Film 10 tot en met 18 februari Cinema Zed www.jeffestival.be


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.