Page 1

rescandell - el bloc d'aula

LES IMATGES ALS BLOCS D'AULA 1. QUALITATS DE LES IMATGES Afegir imatges als nostres blocs ens permet: ◦ donar una nova dimensió a la resta de recursos textuals: establir realcions ◦ fer més entenedors alguns conceptes ◦ donar conitnuïtat als elements ◦ afegir una dimensió afectiva i personalitzada ◦ que siguen més atractius ◦ afegir competències de gestió de la imatge 2. QUIN FORMAT Sense entrar en gans dilemes, el format més habitual de treball serà el JPG/JPEG perquè ofereix una bona relació qualitat/espai/compatibilitat. Si es tracta de gràfics ja ens estarà bé amb el GIF. Així com els dos formats anteriors tenen propietari, el format PNG és liure i dóna bons resultats tant en imatges com en gràfics. Si en voleu saber una mica més, cliqueu aquí, o aquí. 3. DIMENSIONS I MIDES Quan parlarem de redimensionar una imatge i de la importància que això té, ens referirem als seus paràmetres de “dimensions”, és a dir, a la seua dimensió en píxels perquè estem pensant en imatge per a espais web. Quan es parla de les “mides” es fa referència a les dimensions en centímetres perquè es vol imprimir. Així, donada la proliferació d'equips que fan fotos i que cada vegada les fan de més Megues, convé que tinguem ben present la necessitat d'adequar les dimensions de les imatges a la seua destinació. Hem de tindre encompte que: • Si la nostra pantalla té una resolució de 1024x768 píxels, no té cap sentit posar en un text una imatge de 2592x1944 píxels. Així, si volem posar una imatge a un text o a un presentació que ocupe un quart de pantalla, amb 500x400 ja en tenim suficient... i l'estalvi d'espai és molt més que considerable.  Mirem la resolució amb què ara estem treballant: anem a l'escriptori i amb el botó dret seleccionem Propietats/Configuració.

1/6


rescandell - el bloc d'aula

Si no redimensionem en origen, dins del programa, encara que encongim la imatge, aquesta no perd pes. Per exemple, inserim en un document de text 4 imatges de 2Mb cadascuna i les fem petites amb els tiradors dins del mateix programa d'edició de text fins a deixar-les de la mida d'un segell. El resultat és un document que, com a mínim, pesa 8Mb.  Anem a Flickr i agafem la imatge AULA (anotem aquí les seues dimensions _____x_____ píxels i el seu pes _______ kb) i amb el botó dret la baixem al nostre escriptori a la carpeta on desem les nostres fotos. Ara, imaginem que el que ens calia era la mateixa foto, però a una mida com aquesta:

Creeu un document de text i afegiu aquesta segona foto, deseu el document i apunteu aquí el seu pes _____ kb. Ara fem el mateix, però inserint-hi la primera foto, reduïu les seues dimensions fins a deixar-les com les del document anterior al mateix editor, deseu el document i apunteu aquí el seu pes _____ kb.. Quina conclusió heu tret? 4. COM BAIXAR LES IMATGES Tal com hem vist fa un moment al Flickr, el sistema més utilitzat és a través del botó dret i “Anomena i desa la imatge” i, si ens donen opció, baixar-la des d'un enllaç. Ara, també pot passar que no ens deixe baixar-les de manera directa o que necessitem fer una captura específica de pantalla. 

Intenteu baixar la següent foto. Si la deseu a la vostra carpeta que hi trobeu?

5. D'0N BAIXAR LES IMATGES? El lloc des d'on més habitualment es baixenles imatges sol ser el cercador Google. És un sistema que comporta certs riscos perquè les imatges solen ser molt heterògenies i de baixa qualitat, ja que estan adapatades per als espais wweb, 2/6


rescandell - el bloc d'aula

pesen el mínim. Un lloc recomanable, la major galeria de fotos del món, és el Flickr. I molt millor si anem al seu apartat d'imatges que tenen els drets cedits, les Creative Commons.

6. REDIMENSIONAR LES IMATGES Així ja tenim clar que un dels aspectes cabdals és el tema de l'adquació de les imatges als espais reals que ocupen. Per fer el redimensionat, a part de programes específics de tractament de la imatge com el GIMP a través d'”Escalar imatge”. Una altra possiblitat és fer-ho amb un editor petit d'imatges comel Fastone Capture, obrint la imatge i a través de “Resize”.

3/6


rescandell - el bloc d'aula

També ho podem fer a partir del Picasa, que en le menú inferiro ens dóna l'opció d'”Exportar a carpeta” i, tot seguit, ens demana si volem canviar les dimensions de la foto.

I, finalment, podem vore allguna possibilitat més de fer-ho en línia. 1. El Thumbizy que fa una captura a partir d'una adreça i ens la deixa retocar i configurar.

4/6


rescandell - el bloc d'aula

2. El Thumbalizr que fa més o menys el mateix.

3. El Kwout ens permet tindre un enllaç a l amtge capturada iestalviar pes.

Per saber-ne més, la darrera Jornada Tècnica d'Audiovisuals 7. EDITAR LES IMATGES A ESPAIS WEB En quan als editors, recordar els que hem vist a l'apartat de redimensionar: Picasa, Gimp... N'afegirem els que són en línia, com el Picnik, entre molts d'altres que podeu vore descrits a llocs com l'article de Mosaic sobre editor de foto en línia. El Picnik permet fer les funcions més habituals de retallar, retocar colors, 5/6


rescandell - el bloc d'aula

redimensionar, afegir marcs, escrire text...

8. GUARDAR LES IMATGES A ESPAIS WEB Un del llocs de referència on guardar les imatges és l'espai web del mateix Picasa. 9. L'ÚS DIDÀCTIC DELS FOTOBLOCS Els fotoblocs són blocs amb la presència destacada de la imatge que tenen una gran difusió entre el jovent que crea xarxes de contactes que parlen sobre les seues imatges. L'espai més consolidat que ofereix servei gratuït de fotobloc és el Fotolog. Com a mostra aquí teniu el fotobloc de l'Olga Margarit. Si teniu paciència comprovareu la quantitat de bones idees per explotar un recurs així a l'aula de llengua. 10. PENJAR LES IMATGES A LES ENTRADES DEL BLOC I un cop tenim l'embed de la imatge o de l'àlbum de Picas només ens queda passar pel nostre bloc i introduir-hi l'embed.

6/6

Bloc i imatge  
Bloc i imatge  

Recursos per trebalalr la imatge al bloc.

Advertisement