__MAIN_TEXT__

Page 1

En specialtidning från Länstidningen Östergötland · December 2020

Sidojobb blev starten för företag Sidan 4

Allt fler vill flytta till landsbygden Sidan 6

Uppvinning - ett nytt ord att lägga på minnet Sidan 8

Så är det dags att lämna 2020, ett år präglat av coronapandemin och restriktioner och gå vidare in i 2021 med optimism, framtidstro och glädje och det är vad vi vill förmedla med Vision 2021, den temabilaga i Länstidningen som du nu håller i din hand. Nu är det blott några veckor som återstår av det gamla året och dags att blicka framåt, känna förväntan och inspiration inför det nya som ska komma. Pandemin är inte över, men vi hoppas att 2021 blir året då världen startar om igen.

Förening värnar Vätterns vatten Sidan 10

Företaget frodas på Östgötaslätten Sista sidan


2

Vision 2021 • December 2020

VISION 2021

Vision 2021 utkommer till alla jordbrukare i ÖstergÜtland, sÜdra SÜdermanland, norra Smüland och Örebro län.

Veckans Peter Borring:

Globalist, ja visst – när det passar... I samband med det amerikanska presidentvalet für frügor som frihandel och protektionism mera fokus. Jag upplever att det funnits och finns en onyanserad Üvertro i bland annat Sverige pü hur mycket Joe Biden kommer fÜrändra USA:s politik. Även han müste i fÜrsta hand stärka och värna amerikanska arbetstillfällen och har stort behov av att markera mot geopolitisk maktfÜrskjutning till Kinas fÜrdel. Däremot kommer han fÜrmodligen ha ett mera taktfullt och mindre konfliktdrivet sätt att agera pü.

I Sverige har vi av tradition varit fÜr frihandel i breda politiska läger. Socialdemokrater och Moderater som de tidigare stÜrsta politiska krafterna har varit eniga och bland medborgare i stort har det funnits fÜrstüelse fÜr att Sverige är ett exportberoende land. Även om insikten och kunskapen om att malm, skog och bilar byggt vür välfärd bÜrjar fÜrsvinna hos den urbana medelklassmedborgaren som snarare har sina studieskulder i humanioradiscipliner än naturvetenskap – sü finns nügonstans en grundfÜrstüelse fÜr att exporten är viktig.

Allt oftare bÜrjar den globala frihandeln att ifrügasättas. De som alltid gütt i bräschen fÜr detta lutar inte sällan üt vänster och ifrügasätter global handel utifrün perspektivet att den globala handeln till stor del drivs och genomfÜrs av multinationella bolag pü fattigas bekostnad. Pü senare ür har dock frihandelshatarna fütt mera och tydligare stÜd frün de som främst utgür ifrün ett stort klimat- och miljÜengagemang.

stor del av den globala handeln har kunnat ta fart under industrialiseringen pü grund av billig fossil energi som gÜr det mÜjligt att producera nügot pü andra sidan jordklotet, frakta det hit och sälja det billigare än en lokal produkt. Otvetydigt har miljÜvännerna rätt att den billiga energin har ett annat pris i form av miljÜ- och klimatpüverkan som exporteras mellan länder. När vi kÜper billiga produkter – eller (dyra) läkemedel och växtskyddsmedel – frün Sydostasien har det oftast büde en lokal och global püverkan pü miljÜ och klimat. Inte sällan pü ett sätt som vi aldrig skulle acceptera här. Å andra sidan kan ingen sticka under stol med att den välstündsutveckling som vi sett pü sü münga hüll i världen som lyft människor ur fattigdom – även om kurvan nu fütt en hack nedüt igen – beror till stor del pü globala rÜrelser av männis-

Själv är jag mycket ambivalent till den globala handeln och ekonomin och hur allt sitter ihop idag, flÜdet av människor, varor och pengar. En

kor, varor och pengar. Hur münga länder har faktiskt tack vare turismen och mÜjligheten fÜr fler än de rikaste att ta sig till världens alla hÜrn – lyft sig ur fattigdom büde fÜr den enskilde och fÜr landet. Jag har svürt att se hur den digitala resan fullt ut ska kunna ersätta en fysisk upplevelse, en fot i medelhavet, en lukt pü en marknad i Bangkok, en Ül pü en alptopp och sü vidare. Jag ser detta som en av vüra svüraste utmaningar framÜver. Hur kan vi kraftigt minska konsumtion av icke hüllbart producerade produkter – och tjänster - frün andra sidan världen och alltjämt pü ett hüllbart sätt flytta produkter och människor Üver jordklotet som stärker büde vür ekonomi, minskar fattigdomen i världen och fortsätter skapa relationsband? Det enda jag är säker pü är att stoppa strumpor üt varandra här hemma kommer inte skapa tillräckligt med nettopengar fÜr att behülla en kollektivavtalsansluten välfärd! Mü sü gott i det frihandels- och miljÜvänliga Sverige Ünskar Peter PETER BORRING peter.borring@telia.com

samhällsdebattÜr och opinionsbildare

NSER KI V SBenny Andersson

E IC

MA

Protektionism har varit ett skällsord i Sverige och fram till rätt nyligen har den som exempelvis propagerat fÜr att man ska kÜpa

svensk mat och svenska bilar anklagats med detta som nügot negativt. I länder som haft mera av främmande soldatstÜvlar pü sin mark, som exempelvis vürt Üstra grannland, är protektionism snarare en nationalsport som uppbärs av alltifrün enskilda människor till politiker pü hÜgsta nivü.

BrĂĽnstorp, 575 91 EksjĂś Tel 0380-810 34

BEGAGNADE TRAKTORDELAR Nya startmotorer och gener. Ă„ven andra nya delar.

TRAKTORER KÖPES fÜr demont, kontant betalning. Hämtas!

Hej jord- och skogsägare! Letar du efter en partner som büde kan din bransch och tar hand om ekonomin sü du hinner med det du har i kalendern? Eller nügon som kan växtodlingsrüdgivning och SAM-ansÜkan? Hos oss hittar du helheten under samma tak.

    

TranĂĽs 0140-770 200 tranas@baks.se

SAM-ansĂśkan

växtodlingsrüdgivning

redovisning

rĂĽdgivning

baks 24.7

EksjĂś 0381-771 200 eksjo@baks.se

RÜdfärgade Reveterade Oljefärgade Vi utfÜr även: Epoxibeläggningar Handmülning Hetvattentvättning Invändig mülning i stall Även färg- och tapetbutik Uthyrning av liftar

ARNE ANDERSSONS MĂ…LERI

AR2.SE

#framtidsbyrĂĽn

–Vi är inte som alla andra. Vi är mer som du!

Vi mĂĽlar fĂśljande fasader:

www.baks.se

Tel 070-643 06 52 www.sofabskanninge.se

En present som räcker länge! Ge bort en prenumeration pü Länstidningen, ring 0141-560 03, sü hjälper vi dig.

20 000 läsare kan se din annons! Ring 0141-560 03 sü hjälper vi dig att fü ut ditt budskap!

Jordbrukaren Grundad 1926 • Produktion: Länstidningen ÖstergÜtland AB ANSVARIG UTGIVARE och TIDNINGSCHEF Gunilla NorlÊn E–post: gunilla.norlen@kurirengruppen.se REDAKTION E–post: redaktionen@lanstidningen.se Länstidningen ansvarar inte fÜr insänt, ej beställt material. Allt material i Länstidningen kan komma att lagras i digital form och publiceras pü Länstidningens hemsida. FÜrbehüll mot südan lagring och/eller publicering ska gÜras innan materialet publiceras.

MissnÜjd? Du kan anmäla publicering som du anser är felaktig till PO, Allmänhetens pressombudsman. Adress: Box 22310, 104 22 Stockholm. Tel: 08-692 46 00. Fax: 08-692 46 05. ANNONSAVDELNING. E–post: annons@lanstidningen.se Felaktiga annonser: reklamation ska gÜras inom sju dagar frün infÜring. Tidningens ansvar fÜr fel är hÜgst annonskostnaden. FÜr skada pü grund av uteblivet eller felaktigt infÜrande ansvaras inte. Reklamation godtas inte om felet framgür av korrektur kunden fütt.

Post- och besÜksadress: Drottninggatan 20 C 591 35 Motala Telefon (växel): 0141-560 03 • Telefax: 0141-560 07 • Hemsida: www.lanstidningen.se Öppettider: Mündag - fredag 09.00-16.00 TRYCKNING Jordbrukaren trycks hos Pressgrannar AB i LinkÜping, ett Svanengodkänt tryckeri. MILJÖ Svanen & Vütmarksfonden. Pressgrannar är Svanengodkänt och ingür tillsammans med bl.a. Sveaskog, Holmen, Skogssällskapet, Ragnsells, som stÜdjande fÜretag i Svensk Vütmarksfond (http://www.vatmarksfonden.com/) som arbetar med att restaurera torrlagda vütmarker i Sverige och även skapa nya. Läs mer pü www.pressgrannar.se

PRENUMERATIONER LÄNSTIDNINGEN ÖSTERGÖTLAND E–post: pren@lanstidningen.se Prenumerationspris: Helür 425:– . Halvür 230:– Kvartal 125:– Postgiro: 51 49 70–3 Utebliven tidning? Ring 0141-560 03. Postutdelning Jordbrukaren kommer med posten.


Vision 2021 • December 2020

3

Lely Center Västervik vill härmed tacka för ett fantastiskt 2020 och önska alla lantbrukare, kunder och samarbetspartners en God Jul och ett Gott Nytt År.

Lely Center Västervik • Källsåker Gård • 593 95 Västervik • www.lely.com/vastervik


4

VISION 2021

Vision 2021 • December 2020 Vision 2021 utkommer till alla jordbrukare i Östergötland, södra Södermanland, norra Småland och Örebro län.

På företaget hittar man rör i alla de storlekar.

Infrapipe som John är säljare på, har ett stort sortiment.

Bufferttankar för regnvatten finns i många olika storlekar.

Carl är säljare på Älvestadtanken. Här står han vid transportabla dieseltankar av varierande storlek.

Mats visar hur man med ett enkelt handgrepp förvandlar skottkärran till fodertråg.

En lövsil från stupröret gör att man lätt kan plocka bort skräp, så det inte kommer in i vattentanken.

Sidojobb blev starten för företag Numera säljer Älvestadtanken nya miljögodkända tankar och har stort VA-sortiment ÄLVESTAD (JB)

Sedan många år tillbaka driver Mats och Bibi Fritiofsson gården Älvestad Östergård alldeles vid Älvestad kyrka. Vid sidan om lantbruket började Mats att blästra och måla om så kallade farmartankar. De blev som nya. Detta var 1986. Gårdsgrannarna såg det och ville att Mats skulle ta hand om deras tankar också. Det blev mer och mer arbete med tankarna.

2004 började Mats att sälja tankar i Polyeten. Dieseltankarna i polyeten är miljögodkända och dubbelmantlade och kondensfria. Tanksortimentet utökades med vattentankar och tankar för Adblue, kem och gödning. Så började kunderna fråga om företaget inte hade rör och kopplingar till dessa tankar. 2018 startade Mats och Bibi tillsammans med sina söner John och Carl företaget Infrapipe. Det är ett dotterbolag till Älvestadtanken. Infrapipe har ett komplett sortiment för VA (vatten och avlopp) samt kabelskydd. Kunderna finns över hela

Sverige och i närområdet. Många köp går via hemsidorna, www.alve stadtanken.se respektive www.infrapipe.se.

Man behövde också större ytor till det utökade sortimentet. En alldeles ny byggnad uppfördes invid Åhmans/John Deere vid Kåparpsrondellen i Linköping. Den togs i bruk så sent som i påskas. I den stora byggnaden ryms både visningshall, butik, verkstad, kontorsrum och konferensrum. Allt är ljust och trevligt välkomnande och noga genomtänkt. Utanför finns ett stort lager av allehanda slag till verksamheten. – Ja, vi har det mesta hemma, så kunden kan ta sakerna med sig meddetsamma. Det uppskattas mycket. Alla, företagskunder och även privata kunder, kan komma hit och titta på sortimentet och köpa till mark och anläggningar, säger Mats. Något som de märkt har ökat, är köp av de regnvattentankar företaget har. Vid vattningsförbud är de en lösning. – Allt regnvatten från villataket rinner ner i tanken genom en lövsil och så finns det en pump som pumpar upp vattnet till bevattningen. Det är många trädgårdsintresserade som installerat en sådan tank. Vi är mycket måna om personlig service och att erbjuda hög kvalitet på våra produkter. Företaget har kontakt med tillverkare och leverantörer runt om i Europa. Mats och även John och Carl som numer ingår i företaget som säljare, hade bara positivt att säga om dessa leverantörer.

Mats, Carl och John Fritiofsson ute vid rörlagret.

– Bra produkter och bra service, sa John. – Och alla produkter är godkända för den svenska marknaden, fyllde Carl i. John har hand om försäljningen för Infrapipe och Carl har hand om Älvestadtanken . Mamma Bibi har hand om Tägneby ägg, och hjälper till på de andra företagen. Mats är som spindeln i nätet och är

med lite (läs mycket )överallt. Då företaget växer har man behövt anställa två personer. Niclas Widar är säljare på Infrapipe sedan cirka ett år tillbaka, medan Joakim Munther är nyanställd och han arbetar både på verkstad och som montör med mera. Hela tiden som som mitt besök varade, så hördes den ena mobilen efter den andra ringa, så någon brist på arbete

Förutom ljusa och fina kontorsrum har man även ett konferensrum i lokalerna.

har familjen Fritiofsson helt klart inte.

Text och bild: EVA CARLSSON


Vision 2021 • December 2020

5

Vision 2021 utkommer till alla jordbrukare i Östergötland, södra Södermanland, norra Småland och Örebro län.

Vi tillverkar och monterar BETONGELEMENT

till Villor • Lantbruksbyggnader • Industrilokaler

VISION 2021

VI KOPER DITT SKROT! Blixholmsvägen 1 602 38 Norrköping Tel: 011-165180

Skörda solenergi! RT! FRI OFFE

Solcellsbyggarna.se 070-696 49 22

Titta in på vår hemsida, följ länken ”Fri offert”

Modell HK

NORDIC 32HS 30

T! NYHE

VA-produkter I vårt VA-sortimentet finner ni mark rör, vägtrummor, fiberduk, markrännor, pumpbrunnar, avskiljare för olja/ fett, enskilda avlopp. Många av produkterna finns i lager för omgående leveranser.

Levererar färdig betong certifierad av

Kontakta oss för prislista eller offert till ert projekt. info@infrapipe.se 013-39 30 90

VIMMERBY · Tel 0492-152 55 · www.geba.se

Kvalitet & säkerhet från

Lyfthöjd 288 cm Tipplast 1200 kg Bredd 105-126 cm Höjd

220 cm

FOPS [falling object protective structure]

ISO-godkänd säkerhetsbåge ingår i priset på alla Schäffer

Skrukeby Maskin Mjölby När du behöver ett riktigt lyft! 0142-809 60 • 070-399 90 09 Se mer på: www.skrukeby.se

Vi kan lantbruk! Vi är experter inom ekonomi och juridik, vi vet också hur vardagen ser ut inom skogsbruk, jordbruk och djurhållning. Hos oss får du hjälp med nyttjanderätter, fastighetsfrågor, skogsbeskattning, EU-rådgivning och mycket annat. Kontakta oss du också! Vill du veta mer om vad vi kan erbjuda? Gå in på www.4klovern.se/jordochskog

För oss är ekonomi och juridik naturligt


6

VISION 2021

Vision 2021 • December 2020 Vision 2021 utkommer till alla jordbrukare i Östergötland, södra Södermanland, norra Småland och Örebro län.

Annicki Oscarsson, Josephine Tranheden, Erik Blomdahl och Rebecka Bäck vid en kommunal bodag på torget i Ödeshög.

Allt fler vill flytta till landsbygden En tydlig trend växer sig stark ÖDESHÖG (JB)

Det kan kännas tveksamt men man brukar ju säga att det inte finns något ont som inte också har något gott med sig. Och det tycks till och med gälla coronapandemin. I varje fall har den en positiv effekt för landsortskommuner, som strävar efter att få fler invånare.

Många som vill sälja eller köpa hus i Ödeshög med omnejd vänder sig gärna till Hans Nyberg på Ödeshögs fastighetsbyrå och ett samtal med honom bekräftar teorin att fler nu vill lämna storstaden och söka sig till mindre samhällen eller ren landsbygd. Hans säger att det finns nästan inga lediga hus. Intresset är stort och allt går åt. Gårdagens visning tar över två timmar mot den beräknade halvtimman, berättar Hans. Sjutton familjer kommer och är intresserade av att i framtiden bo permanent på Kolafalls gård. Fastigheten har enligt annonsen ett enskilt och ostört läge mellan Rök och Trehörna. Ett charmigt bostadshus på drygt hundra kvadratmeter

innehåller fyra rum och kök. Dessutom berättar Hans att man just nu gräver för bredband där. Ett ungt par ringer efteråt och säger till Hans att i Kolafall vill de bilda familj och bo. Det tycker Hans låter fint. Modern teknik har ju just i år tydligt visat att många jobb går alldeles utmärkt att klara hemifrån och det bidrar naturligtvis till det större intresset för bostäder utanför de stora orterna. Under år 2020 har Hans sett ett klart ökat intresse för att flytta ut. Det gäller både permanent boende och fritidshus. Torpen går som smör i solsken, meddelar Hans. Köparna kommer främst från Stockholmsregionen. Det är få göteborgare som söker sig hitåt, i varje fall när det gäller fritidshus. De vill hellre hitta sin fritid på västkusten. Hans påpekar också att Ödeshög ligger bra till, kommunen finns mittemellan. Mellan Jönköping och Linköping, mellan Göteborg och Stockholm och mellan Malmö och Stockholm. Den som kan arbeta hemifrån till vardags, men någon gång ska besöka sin arbetsplats, har rimlig väg. Rose-Marie Alsäter är bo-

Dagtid sköter Hans Nyberg Ödeshögs fastighetsbyrå men en kväll om året är han på kulturaftonen hos Löfska stiftelsen där han är ordförande i styrelsen. Här vid den senaste.

värd på Ödeshögsbostäder (ÖBO). Även hon ser en markant ökning av intresset från andra orter att söka bostad i Ödeshög. Folk från hela landet står i ÖBO:s fyra köer. 120 sökande köar till trerummare, 94 till tvåor, 74 till ettor och 49 vill hyra en fyrarummare. De kommer från bland annat Stockholm, Bollnäs, Solna, Sollefteå, Tyresö, Kristianstad och orter i Östergötland. Några står i två köer så det totala antalet är något lägre än 337, det vill säga summan av köerna. Josephine Tranheden, kommunikatör på kommunen, be-

Bredband och fiber är viktiga inslag i möjligheten att flytta till landsbygden.

rättar att den senaste träffen med nyinflyttade äger rum i mars, strax innan coronan sätter stopp för dylik verksamhet. Även välkomstbreven har kommit i kläm. Nu arbetar man på att göra en särskild plattform på hemsidan, Leva & Bo i Ödeshög. Erik Blomdahl är ansvarig för arbetet, som sker tillsammans med tre studenter i Linköping. Tanken är att skapa en samlad information för den som vill söka bostad här.

Kommunalrådet Annicki Oscarsson berättar att kommunen har ett bostadsförsörjningsprogram med målet att skapa nya bostäder varje år. – Huspriserna har stigit i Ödeshög och det är faktiskt positivt, säger Annicki. Det ger den som vill bygga en bostad ett större utrymme att låna pengar. Bankernas lånetak påverkas av ett kommande försäljningspris och inte av den planerade kostnaden att bygga. Hon berättar att år 2019 byggs 23

villor på landsbygden i kommunen. I en tid efter coronan kan kommunen åter bjuda in till fysiska möten. Innan dess kommer välkomstbreven att kunna återuppstå. Att fler vill flytta till landsbygden är självklart positivt för mindre kommuner. Det gäller att också hantera allt runtikring så att helheten blir bra. Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM


Vision 2021 • December 2020

7

Vision 2021 utkommer till alla jordbrukare i Östergötland, södra Södermanland, norra Småland och Örebro län.

3EKO-IXERVAGNAR fÚRALLABEHoV...

&YLLTÚMMAre för omgående leverans.

Nya & begagnade. sTömningsfläktar från 11 till 37 kw med mycket hög kapacitet s+ASTmËKTARKK1600 och KK1800

Vi utför grävarbeten! Diplomerade för avloppsanläggningar

VISION 2021

Skrukeby Maskin

Vi hjälper dig med allt inom bygg & anläggning. Här köper du även sand, grus, bergkross och matjord.

Direktförsäljning till företag, lantbruk och privatpersoner. Vi säljer i huvudsak drivmedel, eldningsolja och smörjmedel och ordnar självklart med transporten.

0142-809 60, 070-659 67 63

Telefon: 013-809 00 · www.vikingstadakeri.se Besöksadress: Fålåsavägen 11, VIKINGSTAD

KINGQUAD LT-A500XPZ 2021 Nya Suzuki KingQuad är bättre än någonsin! Den har fått helt ny ram, ny servostyrning och ny växellåda, vilket gör att den tar sig fram ännu bättre i tuff terräng och kan dra ännu tyngre släp – upp till 600 kg.

Tegelbruksv 1, Kisa · 0494 -128 50 www.kisamotorservice.se

112.375:-

För flexibla energilösningar! Flispanna, pelletspanna, vedeller halmpanna i kombination med värmepump och solenergi.

inkl moms

SOFAB Sanering & färg AB

Att synas är bra för affärerna! Boka annonsplats på 0141-560 03.

Vi kan gårdar

INSTALLATION – av kända fabrikat SERVICE – på de flesta fabrikat

Kontakta mig för ett kostnadsfritt möte

Vi servar lantbruk i hela Östergätland, Örebro, Sörmland och Småland. Alltid reservdelar i lager.

Vi utför tvättning och sanering av djurstallar och ekonomibyggnader samt målning Försäljning och service av högtryckstvättar Mobil 070-53 00 751, även 0142-400 13 www.sofabskanninge.se

Johan Carlfjord

Ring 019-28 03 50

johan.carlfjord@bjurfors.se 076-051 44 04

www.veosol.se

www.bjurfors.se · Sankt Larsgatan 24, Linköping

NY YCKELN TILL L EN LYCKAD DF FA ASTIGHETSAFFÄR Vill ni vara säkra på att ligga i marknadens framkant och ha en trygg och engagerad partner vid er fastighetsaffärr.

VÄLKOMMEN A ATT TT KONTAKTA A NÅGON A AV V VÅRA ERF FARNA ARNA MÄKLARE! M

Ann Knutsson VD, Agronom, reg. mäkl. Lund

Gustaf Magnusson Kroon

Charlotte Lindén Agronom, reg. mäklare Lund

Peter Olsson Skogsmästare, reg. mäklare Kristianstad

vVD, Agronom, reg. mäkl. Lund

Dag Magnusson Civ.ek, reg. mäklare Lund/Uddevalla

Hans Eyrich Jurist, reg. mäklare Lund

Felix Lindström Skogsmästare, reg. mäklare Kristianstad

Mikael Sjöberg Lantmästare, reg. mäklare Jönköping

Emelie Jung Reg. mäklare Lund

Daniel Johammar Reg. mäklare Uddevalla


8

VISION 2021

Vision 2021 • December 2020 Vision 2021 utkommer till alla jordbrukare i Östergötland, södra Södermanland, norra Småland och Örebro län.

Ett nytt ord att lägga på minnet Uppvinning tar återvinning till nästa nivå GAMMALKIL (JB)

Sverige är duktiga på gastronomi och innovation, så hur kan vi bli ännu bättre på att ta tillvara på allt det som jordbruket producerar så att så lite som möjligt går till spillo? Jo, genom så kallad Uppvinning. Och Löt gårdsmejeri och Kinda Gurka ligger i framkant med sin gemensamma kärnmjölkost.

I ett helt hållbart samhälle är ord som svinn, spill och restprodukter överflödiga, för där används och återanvänds alla delar av produktionskedjan. Återbruk och återvinning är två väletablerade ord och nu håller en ny term på att göra sitt intåg: uppvinning. Det går helt enkelt ut på att man tar tillvara på något som tidigare betraktats som en restprodukt och gör något nytt och bra av det. Ett lyckat och dessutom

lokalt exempel på Uppvinning är den kärnmjölkost som tagits fram av Löt gårdsmejeri och Kinda Gurka, där man blandar överblivet gurkspad med kärnmjölk och skapar den nya osten KärnO. Två restprodukter som annars slängs tas till vara och skapar en ny produkt. Bra på alla punkter: produktionseffektivt, hållbart och ekonomiskt lönsamt. – Det vi tänker framöver är att det ska gå att ta tillvara på all den kärnmjölk som annars slängs idag. En så kallad Uppvinning, som är ett nytt ord i vår vokabulär. Men det är ett bra ord för att kunna nyttja allt som mjölken har av råvara. Så jag har kommit i mål med att ta tillvara även på kärnmjölken, det har varit en dröm i hela mitt yrkesaktiva liv att kunna nyttja den. Och det är samma sak med Kinda Gurkas saltlag. Syftet är detsamma, nämligen att kunna uppvinna allt som är i vår produktion, säger Erik Garberg på Löt gårdsmejeri. – Allt det vi har producerat har levererats upp till Paul Svensson och Tareq Taylors restaurang uppe i Stockholm, och även Fotografiska som ägas av Paul Svensson. De har köpt allt vi fått fram, så redan där har vi fått en bekräftelse på att det här är en bra produkt, säger Maria Ström på Kinda Gurka. – Det är även fler som köpt den här produkten, bland annat har den serverats av Landshövdingen vid en middag på Linköpings slott, lägger Erik till.

Maria Ström, Kinda Gurka och Erik Garberg, Löt gårdsmejeri i lyckat samarbete.

Produktionen av KärnO är än så länge bara i sin linda. Osten görs bara av den kärnmjölk som produceras på Löt gårdsmejeri, och tar den slut så tar den slut. – Än så länge är det småskaligt, men vi vill lyfta det här från Löt och har startat ett eget aktiebolag med syfte att ta reda på all kärnmjölk som produceras i Sverige, säger Erik. – Tanken är att skala upp

det här, förklarar Maria. – Jag ser möjligheterna, för idag är kärnmjölken ett problem som industrin måste betala för att bli av med. Och då ser jag det som osannolikt att de skulle säga nej till att få betalt för produkten, säger Erik. Förr i tiden var det vanligt att man drack kärnmjölken, men det görs inte idag. – Industrin i Danmark har kärnmjölk till försäljning, men den är inte gjord på kärnmjölk utan på skummad mjölk. Och det beror på att det är så kort hållbarhet på produkten att det är svårt att ha ute till försäljning på marknaden under lång tid. Men med skummad mjölk separerar du grädden från mjölken, och det blir en mjölk utan fett, säger Erik.

KärnO, världens första kärnmjölksost.

Hur gjorde du själv med din kärnmjölk tidigare? – Det gick till ett bageri och till grisuppfödare, men det är svårt att bli av med kärnmjölken. Jag har även slängt kärnmjölk, eller jag körde det i min avloppsdamm som jag fermenterar mina jordar med. Men det är klart att det är mycket bättre ekonomi att få ost av produkten istället för att använda det som gödsel, säger Erik. Text och bild: TOBIAS PETTERSSON Erik Garberg på Löt gårdsmejeri tror på uppvinning. Numera gör han ost av kärnmjölk, som tidigare var en restprodukt.


Vision 2021 • December 2020

9

Vision 2021 utkommer till alla jordbrukare i ÖstergÜtland, sÜdra SÜdermanland, norra Smüland och Örebro län.

Nytt SOL-erbjudande 2020! LANTBRUKSPAKET XL

LANTBRUKSPAKET L

32 kW, ca 30 000 kWh per ĂĽr

26,9 kW, ca 25 000 kWh per ĂĽr

238 800:- +moms

213 700:- +moms

Vi har även villapaket!

Färdig anläggning inkl std montage pü stülplüt och std elinkoppling. Frakt tillkommer. Statligt stÜd 20% avgür. TRÄ & MILJÖ AB ¡ GISTAD stefan@traochmiljo.se ¡ 0708-27 34 88 www.traochmiljo.se

Biobränslepannor Satseldade- och flÜdesmatade pannor Säljare norra och mellersta Sverige

Andreas BrunĂĽker

www.jordbrukaren.se

Lantmästare

LUFT/VATTENVÄRMEPUMP & VEDELDNING 2ƞȒȥ311"+3ê/*"-2*-"+,+20&/ ǖǗ-00/,)&(&+(,--)&+$0-/&+ &-"/ǽ

+01))"/!*,1"Ćœ+1)&$")Č’Çž,)'"Č’"))"/ 3"!-++Č›Ć?61+!"(,+!"+0"/&+$Čœ, %ČĄ "))"/*,1"+ (2*2)1,/1+(Č›#01 (,+!"+0"/&+$ČœÇ˝,*3"!Č’ ")!/"(+!2(,*-)"11"/ "Ćœ+1)&$+)ĂŞ$$+&+$ Çż , %*&+0(!&11  ǿȒ 3"!"%,3Ç˝ ǞǞǚ

VISION 2021

,+20&$%1ĂŞ/"+(/Ćž#2))*"+ "+(")3"!-++-Ă­ǘǕ(, % %)3*"1"/03"!Ç˝"+%/"+"/$&Č’ ()00Çš, %ĂŞ/#/*1&!00ĂŞ(/!Ç˝ Bonus Light är "+*6 ("1 Ç˜ÇšÇ˝Ç›Ç˝ Çż -/&03ĂŞ/! Ç— 3"!-++Ç˝ Çš ǿȒ 

076-846 22 22 Andreas.brunaker@faust.dk

mail@faust.dk www.faust.dk

ǙǞ ǽǽ  

 

HS Perifal AB, Storgatan 50, 521 43 FalkĂśping Tel: 0515-171 10 Fax: 0515-155 13 www.baxi.se - info@baxi.se

Vi kÜper & säljer Halm och grovfoder Diesel och oljor Spannmül, konv & KRAV GÜdning VallfrÜ och utsäde

Svensktillverkade jordkällare. I plast.

$ ! ! "& ! #" #!"

&

&

& &

!!

&

& $ "$

!

& ' '

SandstrÜm tillverkar färdiginredda gammaldags jordkällare i modern tappning. Tillverkade i glasfiberarmerad plast. En lätt, stark och välbeprÜvad konstruktion, som hüller i flera mansüldrar. Mer information für du pü vür hemsida eller per telefon. Välkommen!

www.jordkallare.se / 0910 - 941 00 Anders eller Elisabeth nĂĽr ni pĂĽ:

Tel 013-23 44 65/66

www.sandstromwebshop.se

"$

+* )

) " *++(,. -/ ** ) %%%'!

"

'!

Att synas är bra fÜr affärerna – välkommen att annonsera i Jordbrukaren! Ring 0141-560 03 sü hjälper vi dig att fü ut ditt budskap!

Vi har utfĂśrt Ăśver 250 000 juridiska uppdrag sedan 1918

Ă–verlĂĽta gĂĽrden?

Vi kan det här med juridik. FÜr vi har gjort det fÜrut. Vi har fÜljt lantbrukare, fastighetsägare och fÜretagare pü deras resor i Üver hundra ür. Idag fortsätter den resan frün 130 orter Üver hela landet, med bred kompetens inom ekonomi, fastighetsfÜrmedling, juridik, skatt och affärsrüdgivning.

Välkommen till Areal

När LRF Konsult nu blir Ludvig & Co är det med respekt fÜr vürt arv och vür historia. Vi minns vür grundare Ludvig Nanneson och den tradition av lokal fÜrankring som gjort att vi fÜrstür vüra kunder som ingen annan. Och kan skapa värde därefter. Samtidigt blickar vi framüt mot en ny tid där vi mÜter marknaden mer enade och offensiva än nügonsin tidigare.

Vi hjälper dig med fÜrsäljning, generationsskifte, arrende, upplÜsning av samägande eller värdering. Välkommen att hÜra av dig.

Sü, välkommen till ett nytt kapitel i vür berättelse. Ett kapitel som vi fortsatt skriver tillsammans, som 1300 medarbetare och drygt 70 000 kunder.

Magnus

EKONOMI FASTIGHETSFĂ–RMEDLING JURIDIK

Mats

Johan

GĂśran

LinkĂśping | 013-24 20 00 Vadstena | 0143-134 50


10

VISION 2021

Vision 2021 • December 2020 Vision 2021 utkommer till alla jordbrukare i Östergötland, södra Södermanland, norra Småland och Örebro län.

Björn Ribers håller en ficklampa och Björn Hanell tänder elden på piren i Hästholmens hamn.

Vårdkasen i Hästholmens hamn varnar människor runt Vättern.

Rune Olsson i ARV:s styrelse talar vid vårdkasen i Hästholmens hamn.

Förening värnar Vätterns vatten Aktion Rädda Vätterns vårdkasar runt sjön påminner om faran HÄSTHOLMEN (JB)

Den 18 november 2020 är det dags igen. Två eldar planeras. En i Hästholmens hamn och en annan, den kortaste vägen tvärs över vattnet, i Hjo hamn. Några extra eldar kommer till. Vem som vill tänder en brasa, ett ljus eller en vedspis och eldar denna kväll för ett rent vatten.

På många platser är rent vatten en bristvara. Vi har ett helt innanhav att vårda. Aktion Rädda Vättern (ARV) kämpar för att vi ska få behålla vårt dricksvatten. Att Vättern är djup betyder inte att det man tillför försvinner. Det gäller både sopor från fritidsbåtar och ammunition och gifter från försvaret. I gamla tider tänder man eldar och ringer i kyrkklockor när det är fara å färde. År 2012 ringer kyrkklockor och vårdkasar tänds runt Vättern och en bra bit över 2000 människor samlas. Då framför Hawkey Franzén sin sång till Vättern ”Ej dansar tranor” för första gången offentligt till en stor publik. Sedan dess är den ofta med när ARV arrangerar. Nu blir elden i Hästholmens hamn inte på Husbacken som det är förberett. Det blåser för mycket i kväll och vädret ska man ta på allvar. Denna dag för 25 år sedan är det stora snökaoset och även vid mani-

festationen år 2012 vill vädret vara med. Då hindrar det båtar med eld att gå ut. Elden blir på piren. Björn Hanell tänder ordentlig björkved och Rune Olsson talar och framför ARV:s budskap. I Corona-tider blir det en enkel symbolhandling. Vi är tio personer inklusive eldare, talare och massmedia. ARV:s ordförande Lisa Lennartsson skulle ha varit med men väljer i stället en brinnande halmbal i Karlsborg. Hon är ändå närvarande i Hästholmen via ett telefonsamtal och en hälsning. Idag, den 18 november, fyller Försvarets materielverks (FMV) tillstånd att använda Vättern som skjutmål tio år, säger Rune. ARV kräver att det omprövas. Detta sorgliga jubileum uppmärksammar ARV i kväll genom att tända eldar som i gamla tider. I talet redogör han sedan för arbetet med att skydda sjön. Nästa steg är en skrivelse där ARV vädjar till demokratiminister Amanda Lind att initiera en granskning av FMV:s tillstånd. Vättern påverkas inte bara av militära övningar. När man år 2013 vill utöka verksamheten på Karlsborgs flygplats och dränera den sanka flygplatsen, hittas PFAS-kemikalier i marken. Forskning visar att immunförsvaret skadas och att foster påverkas av kemikalierna via mammans blod. Flera varianter miss-

Vättern stormar runt Lortaknölen utanför Hästholmens badplats.

tänks också vara cancerframkallande. Dessa industriellt tillverkade ämnen bryts inte ner i naturen och är så giftiga att två av dem är förbjudna inom EU. Ämnena är vattenlösliga och följer med regnvatten som rinner ut från flygfältet

och hamnar i Vättern. ARV:s senaste medlemsbrev börjar med att berätta att ARV har vunnit en seger i Mark- och miljödomstolen. Domen säger att regeringen ska ompröva två beslut av länsstyrelsen som båda berör de giftiga kemikalierna.

Det ena gäller länsstyrelsens tillstånd till Fortifikationsverket att dränera det vattensjuka flygfältet. Det andra handlar om tillståndet till Försvarsmakten att femdubbla flygverksamheten utan att ha påbörjat en sanering av gifterna, som läcker ut i Vättern.

Mark- och miljödomstolen går helt på Aktion Rädda Vätterns linje och uppmanar regeringen att upphäva båda besluten. Nu ligger bollen där. Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

App ska underlätta kommunikation mellan lantbrukare och maskinleverantörer Nu inleder LRF Media ett samarbete med startupföretaget Green Adviser som har utvecklat en mobil kundservicetjänst som skapar nytta för både lantbrukare och maskinleverantörer.

Under de senaste tre åren har LRF Media satsat på att utveckla och förvärva nya digitala tjänster för huvudmål-

gruppen lantbrukare och gårdsägare. Senast ut i raden samarbeten är det med startupföretaget Green Adviser. Bakom Green Adviser står

entreprenören Victor Håkansson som är utbildad lantmästare och uppväxt på en gård i Lundsbrunn i Västergötland med verksamhet inom många områden som spannmål, kött, skog och vindkraft.

– Vi har sett ett tydligt behov av att underlätta kommunikationen mellan lantbrukare och maskinleverantörer. Med vår molnbaserade tjänst med möjlighet till text, samtal och video förenklar vi kundupplevelsen för lantbrukare och experter, säger Victor Håkansson. Green Adviser erbjuder sin tjänst till maskinleverantörer mot en licensavgift och appen kommer att vara gratis att

ladda ned och använda för lantbrukare. – Med vår tjänst kan maskinleverantörerna enkelt se, lösa, mäta och utbilda sina kunder och hjälpa dem med deras problem. Det kommer att både spara tid och ge nöjdare kunder, fortsätter Victor Håkansson. LRF Media har ett tydligt fokus på digitala nyttotjänster för olika målgrupper i det

gröna näringslivet och har identifierat samma kundbehov som Green Adviser. – Vi ser att Victor och hans team har identifierat ett verkligt problem och ser fram mot att kunna vara med och verifiera och realisera, säger Johan Svensson, affärsutvecklingschef på LRF Media. Samarbetet med Green Adviser kommer inledningsvis att omfatta samarbete

kring paketering och marknadsföring mot både maskinleverantörer och lantbrukare. – Vi har redan identifierat maskin och teknik som områden där det finns stor potential att utveckla nya digitala tjänster. Det här kommer att ge oss ännu mer kunskap och uppslag till vår affärsutveckling framåt, säger Johan Svensson. Läs mer på företagets hemsida www.greenadviser.se.


Vision 2021 • December 2020

11

VISION 2021

Vision 2021 utkommer till alla jordbrukare i ÖstergÜtland, sÜdra SÜdermanland, norra Smüland och Örebro län.

Djurvagnar • Spannmülsvagnar Balvagnar • Dumpersvagnar

Du kan läsa Jordbrukaren pü nätet! Klicka bara pü Jordbrukarens framsida pü www.jordbrukaren.se

LANTBRUKSKONSULT AB Tel. 0454-502 79, 0708-85 02 79, www.lantbrukskonsult.se

NILFISK ALTO • NyfÜrsäljning • Auktoriserad service

Tänker du sälja pü auktion?

Dags fÜr ny anläggning? Akron har marknadens mest kompletta utbud av lÜsningar fÜr hantering, lagring och torkning av spannmül och biobränsle.

Planering av 2021 ĂĽrs auktioner pĂĽgĂĽr.

FÄRGBUTIK med Teknos-färger

Vi tar emot uppdrag, enstaka objekt eller hela lĂśsĂśren, stora som smĂĽ. Nu och framĂśver.

samt äkta Falu RÜdfärg Passa även pü att boka rÜdmülning infÜr säsongen 2021!

SOFAB Sanering & färg AB Butik Östanüg 1, Skänninge. Tel 0705-300 751

www.sofabskanninge.se

Kontakta din Akronrepresentant idag!

Pü grund av Covid -19 hüller vi lÜpande nätauktioner med bra resultat. Vi hoppas att läget fÜrbättras sü pass att liveauktioner kan genomfÜras. Ring Erling 070-5443117 även om du bara har frügor.

En julklapp som räcker länge!

ÖstergÜtland: Anders Olausson 070-346 11 11 SÜdermanland: Joakim Ugander 070-580 61 02 Närke:

Kent Folkesson 070-337 16 28

Läs mer pü vür hemsida

Vi har verksamhet i hela Sverige. Vi hälsar nya som gamla kunder välkomna büde säljare och kÜpare.

akron.se

Villa- & fastighetsägare! TILLÄGGSISOLERA VINDEN OCH SPARA PÅ DIN VÄRMEKOSTNAD REJÄLT!

Ge bort en prenumeration pü Länstidningen, ring 0141-560 03, sü hjälper vi dig.

‌och samtidigt Ükar du värdet pü din fastighet. Kostnadsfri besiktning av vinden. Tel 0142-570 10 • hjertqvist@mb-isolering.se

www.farmarauktion.se ¡ Tel 070-544 31 17

FÜretaget är VI STÖDJER miljÜdeklarerat MISSING PEOPLE SWEDEN och kvalitets20 certifierat.

www.mb-isolering.se

Skogs- & Jordbruksmaskiner Verkstad och fÜrsäljning

 

     

PĂĽ jakt efter fyrhjuling?

Dags fÜr djupborrad vattenbrunn? Eller härlig bergvärme? FBB är regionens mest anlitade borrentreprenÜr och hjälper hushüll i büde ÖstergÜtland och SÜrmland. Branschens bästa trygghet für du pü kÜpet. Ring 0122-10064 och berätta om ditt behov.

JAKTAKTUELLT

Vi säljer även ammunition

Välkommen till FBB! VATTENRENING

Djupborrad brunn med pumpmontage

FÜr (ännu) friskare vatten

BERGVĂ„RME

PUMPSERVICE

FĂśr villan och fritidshuset

Servar och byter pumpar

www.fbb.se www.fbb.se

www.lantbruksservice.se

VATTENBRUNNAR

Lafayette Smart-BT

PĂĽ jakt efter motorsĂĽg? Husqvarna 445 II e

Checka in pĂĽ vĂĽrt

Automower-hotell

1395:-

Vinterservice Programuppdatering

Ord pris 6.000:-

NUu N

4444990::--

EksjÜ Lantbruks Service AB Verkstad • Reservdelar • Hydraulik • Foder Skog & trädgürdsbutik

Gjuterigatan 2, EksjĂś Tel: 0381-390 00 Ă–ppet: Vardag 7-17


Vision 2021 VISION 2021

VISION 2021 December 2020

Vision 2021 utkommer till alla jordbrukare i Östergötland, södra Södermanland, norra Småland och Örebro län.

När skor för halka började finnas på marknaden var Sharpmans en av de första att saluföra dem.

Renskinn och varma filtar kan behövas under det kyliga vinterhalvåret.

På uteplatsen finns både gran och släde även en värmande brasa som inbjuder till utomhusfika.

Järnen står på rad och med van hand gräddar Carina våfflor.

En Barbourjacka från 1968 visar att kvalité håller.

Det är klart att även hunden ska få fika med övriga familjen.

Företag med visioner för framtiden Sharpmans i Hogstad är ett av många företag som frodas på östgötaslätten HOGSTAD (JB)

Vad är det i luften utmed gamla E4 som gör att där finns så många entreprenörer. Är den särskilt syrerik eller är det den ärorika historien på Östgötaslätten som gör så att idéer slår rot, gror och växer till? Ett exempel är Sharpmans i Hogstad.

För 25 år sedan köpte familjen ett konkursparti med hästgrejor och det var starten på Sharpmans familjeägda företag. Nu disponeras en yta på 1 500 kvadratmeter där överraskningarna överskuggar varandra. Förutom allt som tänkas kan finns nu även ett trevligt café med ett rikt sortiment. När affärerna för ungefär 25 år sedan tog fart reste Joakim Rydmark, VD och ägare, till England för att handla hästvaror. – Jag var ny och grön på business, men det är bara att ta tag i utmaningar, ler Joakim Satsningen var alltså rätt,

även om riktningen inte alltid varit spikrak utan det har funnits hinder på vägen. Nu har företaget hittat sin nisch. De satsar på att marknadsföra ett sortiment som är noga utvalt för att passa deras stil och viktiga ord är klassiskt och prisvärt. Förutom kläder och mode har butiken hela sitt tidigare sortiment som omfattar det mesta för husdjuren. Joakim berättar att en målsättning är att få fler att upptäcka trivseln och charmen med att shoppa utanför storstäderna.

Under det gångna året har människor varit ute i naturen som aldrig förr. ”Vi har ett stort sortiment fritidskläder och efterfrågan har varit stor”, säger Joakim Rydmark, ägare och vd för Sharpmans i Hogstad.

– Vi försöker skapa en plats där människor kan handla, koppla av, ta en fika i vårt café samt njuta av lantluften, betonar Joakim. Läget i närheten av E4:an gör att många gäster behöver en paus på resan genom Sverige. Därför vill Sharpmans skapa en miljö utomhus där hunden kan rastas medan husse och matte fikar.

Nu till jul och advent finns även en uteplats. Den har pyntats för att ge en varm julstämning. Dessutom finns renskinn att sitta på och det är, som vi vet, jättevarmt. Fler idéer finns på programmet och en är att ha marknadsstånd utanför butiken där producenter kan sälja sina närproducerade och hantverksmässiga varor – Nu börjar vi första advent

med att någon kommer och säljer granar och kransar. Vi hoppas också att fler produkter dyker upp framöver, kommenterar Joakim. Det går inte att blunda för att pandemin inneburit påfrestningar, men Joakim berättar att man klarat sig bra. – Butiken är som sagt stor och vi har ett mycket varierat sortiment, så alla i familjen

även husdjuren kan hitta något som är intressant. Vi betonar att hålla avstånd och använda handsprit. Vid vår uteplats kan man träffas säkrare och om vädret tillåter ta med sig fikat dit även under vinterhalvåret, förklarar Joakim

bland annat våfflor som går att få i en mängd olika smaker. – Vårt rekord är 150 stycken på en dag, och vi har anställt en särskild våffelbagerska. Så välkomna till vår butik, shoppa runt och som avslutning ta en liten våffelpaus, säger Joakim.

Just nu så bygger man ut caféets kök för att kunna ta emot fler gäster. Specialitet är

Text och bild: INGA BIRGITTA WIDÉN HANS BLOMBERG

Profile for Jordbrukaren

Vision 2021  

Vision 2021