Page 1

67,19

1984 - 2013


VOORWOORD

Het idee voor een boek over de historie van het Dijkpop Festival ontstond alweer een jaar of tien geleden. Met het naderende 25-jarig jubileum werden de hersenen aan het werk gezet, maar het kwam er niet van. Het bleef sluimeren en er kwamen steeds meer ideeën bij voor de invulling van het boek . Tot een paar jaar geleden toch de daad bij het woord werd gevoegd. Daarvan is dit het resultaat. En daar ben ik beretrots op! Dit boek geeft een prachtig tijdsbeeld van de periode 1984 - 2013. Van het eerste festival in het Sarto Theater tot de dertigste editie op het festivalterrein aan de Kleingouw in Andijk. Van een stuk of twintig foto’s van de eerste edities - als ik geluk had - tot 1500 à 2000 foto’s per editie de laatste jaren. Van de prachtige jaren tachtigmode tot de hedendaagse kleding en van bluesrock tot rap en van rock tot electro en dance: het komt allemaal voorbij. Het festival heeft zich in dertig jaar tijd langzaam maar zeker steeds verder ontwikkeld. Van steiger tot truss, van kuubskist tot podiumdeel, van tentzeil naar festivaltent, van handgeplakte poster tot de Apple iMac, van een begroting op een memo’tje tot boekhoudsoftware, van fotorolletje tot memorykaart en van een begroting van 2500 gulden naar eentje van 350 duizend euro. Kinderen van vrijwilligers zijn inmiddels ook weer vrijwilliger. De mensen in de regio weten niet beter dan dat het Dijkpop Festival er gewoon is. Gewoon is het uiteraard niet. Alles valt en staat met de mensen die er voor staan. Dat zijn er gelukkig heel veel. Zonder deze mensen had het festival nooit zo lang kunnen bestaan. Hopelijk zorgen zij er in de toekomst voor dat Dijkpop nog vele jaren meegaat. In de loop der tijd zijn er zo’n beetje vijfhonderd vrijwilligers de revue gepasseerd. Een heleboel van hen hielpen vele jaren achteréén. Ze dragen het Dijkpop Festival nog steeds een warm hart toe. De stichting Dijkpop voelt dat en beseft dat er zonder onze vrijwilligers helemaal geen festival zou zijn. De eerste twintig jaar van het festival heeft iedereen zelfs zijn eigen kaartje bekostigd. Dat zegt veel over de betrokkenheid van onze vrijwilligers. Ook al zal dit boek ongetwijfeld foto’s, verhalen en anekdotes missen, het is bedoeld om herinneringen op te halen. Die zijn voor iedereen natuurlijk verschillend. Ik hoop dat iedere lezer met dit boek even het Dijkpopgevoel beleeft en dat wil doorgeven aan iedereen die het wil horen. Joost Buis

5


841 bezoekers

21˚- 13˚ Het is een cruciaal jaar in de geschiedenis van Dijkpop. De drankverkoop wordt in eigen beheer genomen. Daar is de horeca in Andijk op zijn zachtst gezegd niet zo blij mee. Die ziet dit als para-commercie en zijn bang voor concurrentie. Voor deze weg wordt gekozen, omdat de inkomsten broodnodig zijn om de kosten te dekken. Mede door de drankomzet houdt de organisatie voor het eerst duizend gulden over. Bijna is de winst direct verdampt, als een bezoeker de kas grijpt en wegrent. Beveiliger Nico Haring gaat erachteraan en achterhaalt de dief. De kluis wordt vervolgens veilig bewaard in Sarto. Het scheelde overigens niet veel of Dijkpop was er in 1987 helemaal niet geweest. Door het aanhoudende slechte weer zijn er twijfels of het festival überhaupt door moet gaan. Het bestuur neemt de gok en heeft het geluk aan zijn zijde. De ochtend voor het festival kwam de organisatie erachter dat het zeildoek, dat als dak moest fungeren boven het podium met daarop veel kostbare apparatuur, niet wateraflopend was aangebracht. Als de bliksem werd deze misser hersteld en kon worden aangevangen met de vierde editie van het Dijkpop Festival. Herman Brood is rond die tijd natuurlijk al een fenomeen en het was een hele beleving om Nederlands enige rock-'n-roll ster in het Andijkse te zien.

20


2007 leuke meiden

42

20 0 5 g orefe stfan s


the pilgrims

sjako

easy meat

80

gorefest

the brando's

van dik hout


'Ik heb nog nooit zoveel

meisjes flauw zien vallen' Peter Pan Speedrock is de meest geprogrammeerde band in de geschiedenis van Dijkpop. Viermaal stonden de rockers uit Eindhoven op het podium in Andijk en daar had de band altijd plezier in. "Het is altijd te gek om op Dijkpop te komen", zegt frontman Peter van Elderen. "Het mooie aan Dijkpop is dat vrijwilligers en vooral liefhebbers het festival organiseren en verzorgen. Dat merk je aan de sfeer, iedereen die daar rondloopt heeft plezier in wat hij doet. Wij voelden ons altijd thuis." In 2000 speelde Peter Pan Speedrock voor het populaire Kane. De eerste rijen in het publiek bestonden voornamelijk uit tienermeisjes die al

de hele middag op Kane wachtten. Van Elderen weet nog goed wat er toen gebeurde. "Wij begonnen te spelen en duizenden wildebrassen kwamen naar voren rennen. Het was een modderpoel en de meisjes werden weggevaagd door die menigte. Ik heb nog nooit zoveel meisjes flauw zien vallen. Sindsdien mogen wij nooit meer vlak voor Kane spelen." In 2000, 2001 en 2002 stond Peter Pan Speedrock drie jaar op rij op Dijkpop. In 2008 werd daar een vierde optreden aan toegevoegd. "Dat wij zo vaak op Dijkpop hebben gestaan komt denk ik doordat wij destijds goed bij Dijkpop pasten. We hadden goed contact met de organisatie en de optredens verliepen goed. We hebben veel goede herinneringen aan Dijkpop."

eedrock peter pan sp

kane

ciety ec groove so

111


DUNCAN

RECLAMECAMPAGNE Dit jaar kwam er een heuse reclamecampagne aan te pas met een fotosessie met modellen, sponsoring door het Noordhollands Dagblad en rijdende trucks van de firma Bloemendaal uit Andijk met achterop de wagens de reclame-uitingen. De modellen werden in het hele land gespot. Het was voor de eerste keer dat het Dijkpop Festival een uitgebreide campagne gebruikte om de mensen op de hoogte te brengen.

esther

femke

dieter

marc

129


67,19

dijkpop is niet meer weg te denken uit het regionale festival landschap 157


163


2013 bush

201


Bestel het dijkpop jubileum boek voor â‚Ź 24,95 op www.dijkpop.nl/jubileum-boek

Sneak Preview Dijkpop Jubileum Boek  

30 jaar Dijkpop Festival 1984 - 2013

Sneak Preview Dijkpop Jubileum Boek  

30 jaar Dijkpop Festival 1984 - 2013

Advertisement