Lyftet 2013

Page 9

16

NOTISER

SÄFSTRÖMS ÅKERI ORDNAR DET MESTA

Hinz och Epsilon på Elmia Wood

(forts.) – Det var min första Palfinger, jag tror det var en PK 17000, den hade tre eller fyra utskjut. Jag fick kontrakt med dåvarande BPA och körde asfalt på dagarna och flyttade maskiner på nätterna. Det var bra körningar som jag höll på med i tio år. Sedan var det dags att prova något nytt, så jag sålde bilen och började köra schakt med en Mercedes på sommaren och olja åt Gulf på vintern. Sedan köpte jag en riktig tankbil och körde olja året runt fram till 1989. Det var slitigt med mycket jobb mitt i nätterna.

Flaggorna i topp inte bara för att mässan startade på Nationaldagen och att mässan slutade när Prinsessan Madeleine gifte sig med sin Chris. Flaggorna uppe även för att vi på Hinz och Epsilon var på en fantastisk mässa i Jönköping. Det börjar bli en vana med att säga att ”Shit vad bra det var!”.   Vi visade nya Epsilon hytten samt fyra olika alternativ på spakar samt en massa annat. Intresset var enormt för våra fantastiska skogskranar. Tack alla som var förbi montern och tack för alla goa och positiva samtal.   55000 ELMIA Wood besökare fick se en fantastisk monter med många fantastiska nyheter hos Epsilon, världens största skogskranstillverkare.   Lovorden duggade tätt i solen och värmen och slutsummeringen av mässan kan skrivas – vad sjukt stort intresse det är för våra grejor! Fantastiskt roligt och ett stort tack till alla besökare och ett stort tack till Hinz personalen som gjorde

Sten ville ha en stor kranbil, men det fanns ingen att köpa i Sverige. I Drammen i Norge hittade han en fyraxlad specialbyggd Scania 142:a med en Palfinger 45000. – Det var en enorm kran på den tiden. Folk undrade vad fan jag skulle köra med den? Men det var inga problem. Jag fick massor av jobb, och körde HSBs byggbodar, containers, transformatorer åt elverket i ett och ett halvt år. Efter det hade Sten en Scania med en Cormach 80 tonmeter ett par år. Det var det största man kunde ha på den tiden. – Sedan ökade vi ut med en begagnad F12:a med en Palfinger 17000 åt min grabb som började köra. Så rullade det på under nittiotalet. Sedan var det dags för ny bil 1999 och vi tittade på olika kranar till den.

detta så bra! Tack också till Sabine som förgyllde våra dagar med ditt härliga sätt att hantera besökare.

Palle kom som en överraskning

– Magnus Hinz ringde och frågade ”Varför kan du inte köpa en Palfinger?” ”Jo det kan jag väl göra” svarade jag. Så vi köpte en Palfinger 66:a till vår fyraxlade DAF. Sedan dess har vi köpt Palfinger

Moa kallar björnen för Krane. Hon såg ett foto på honom efter att vi hade varit på Elmia och började sedan skriva flera brev och rita teckningar till honom. Hon hade en önskan om att han skulle komma på hennes kalas. Det gjorde han och hade med sig fina kepsar till barnen. De hade disco och alla barnen dansade som ”Krane”, skrattade och hade kul. Innan Krane skulle gå fick han en stor kram av alla barnen.

... och Säfströms Åkeris senaste lastbil med en 110 tonmeters Palfingerkran.

hela tiden, utom 2000 då vi köpte en annan kran. Magnus var så upptagen då, så den affären missade han. Men sedan dess har vi köpt Palfinger till bilarna. Idag har vi en Scania V8, två 480 och fyra MAN. Sex av bilarna har Palfingerkranar och två ska få Palfinger i sommar. Tre har bodflak, fem är trailerdragare med skiva. Vi kör kabeltrummor, gruskrossar, transformatorer, bodar, containers, precis allt. På Arlanda har vi dessutom tillstånd att köra utan eskort inne på området. Vi lyfter flygplansmotorer och är med på byggnation och monteringsjobb.

Här en 85 tonmeters kran.

17

– Jag tycker inte det finns anledning att köpa något annat än Palfinger. Hinz har suverän service i Stockholmsområdet. De tar hem delar direkt. Att ha en bil stående är alldeles för dyrt. En före detta Scaniaförsäljare som nu jobbar hos Hinz i Kalhäll

kommer och går hos oss som en hustomte och hjälper oss direkt om något skulle behövas.

Med vänliga hälsningar, Ida Nylén som arbetar på teknisk support i Borlänge

Nu jobbar även Stens söner i firman, en på kontoret och två är chaufförer. – Vi äger firman tillsammans, själv sköter jag fakturor, moms och annat. Jag börjar trappa ner lite men inte för mycket. Jag kan ju inte sitta hemma i huset i Knivsta om dagarna, så jag kommer att gå till jobbet så länge benen bär.

Första kranchauffören Denna man är Erik Björk. Han var chaufför på den första Palfinger kranen. Han jobbade hos Djurås Cementvarufabrik mellan 1958 till 1980. Erik är idag 75 år och han har mycket roliga minnen från den tiden som chaufför.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.