Page 1

BANDA DE MÚSICA DE MAÓ


TOLO MERCADAL Tolo Mercadal (1979), professor de clarinet del conservatori de Maó. Primer director de l’actual banda de música de maó. Tot i que durant dos anys es va fer un curs de banda a l’escola de música, va ser al 2008 quan es va crear definitivament la banda. Va deixar de dirigir-la el setembre del 2009.

COM VA COMENÇAR LA BANDA DE MÚSICA DE MAÓ? QUINS VAN SER ELS SEUS INICIS En Ricard Ramisa, com a director de l’escola municipal de Maó, i en Tomeu Febrer, com a regidor de cultura d’aquella època, es van posar en contacte amb mi per comentar-me que feia una vintena d’anys que no hi havia banda municipal a Maó i que havien pensat en jo per començar aquest projecte i que m’encarregués de la part de direcció musical. Jo els vaig respondre que sí i els vaig plantejar un projecte pedagògic. Creia que la millor forma de començar la banda partir d’una cantera ja existent, l’escola de música, iniciant un grup des de baix. A partir de l’escola de música es forma una aula per banda. Recordo els primers assaigs que van ser complicats, perquè alguns dies érem 3 a l’aula i d’altres 12 o 30. S’intentava fer una feina de qualitat, però no era fàcil perquè quan hi ha aquests alts i baixos és difícil tenir una feina pedagògica continuada. Però quan vam aconseguir progressar, d’aquesta feina d’un any a l’aula es crea l’Associació Musical de Maó (la banda de Maó). Quan va començar la banda com la coneixem avui vam començar a fer algun concertat als estius, a l’orfeó i a alguns jaleos a les festes de Maó. Era una altra època, no era com avui. En els anys de l’aula, tota la feina musical requeia sobre el director. És molta responsabilitat buscar les partitures, organitzar i dirigir les classes, acordar concerts. Els pares dels alumnes, però, es van involucrar molt, va ser una feina d’equip.


"ES CREA UNA FAMÍLIA AMB ELS MATEIXOS INTERESSOS I IL•LUSIONS" COM CREUS QUE HA CANVIAT EN AQUESTS 10 ANYS? Ha canviat molt, ha crescut en número de músics, que ells mateixos fan la funció de secretàries, de caps de corda, d’arxivadors; el nivell i la qualitat musical és de grau mitjà de conservatori i també molts professors de conservatori ajuden a la banda. Tot això fa que ens puguem equiparar al nivell d’altres bandes de l’illa. Els fillets estan emocionats, amb moltes ganes i es crea una família amb els mateixos interessos i il•lusions.

QUÈ EN PENSES DE LA BANDA D’ARA? El més important són les ganes, esforç, ganes d’aportar, humilitat i l’esperit d’equip que fan que es pugui aconseguir el què ens proposem. Crec que gaudeixes més quan aprens. Els joves d’avui en dia són molt afortunats, també enèrgics, i han de saber combinar feines ben fetes que poden ser tècnicament més fàcils, però amb una bona qualitat de so i fraseig musical, amb altres peces de nivell tècnic més elevat.


MIQUEL LLARIO Miquel Llario, professor de trombó del conservatori de Maó i actual director de la banda de música de maó. Va començar a dirigir la banda l'octubre del 2009.

QUAN VA COMENÇAR A SER EL DIRECTOR DE LA BANDA DE MÚSICA DE MÁO? telefonar el setembre del 2009,

COM CREUS QUE HA EVOLUCIONAT LA BANDA AL LLARG D’AQUESTS ANYS?

explicant-me la seva situació actual.

La banda musicalment ha crescut

Així doncs, després de les festes de

molt, sobretot durant els primers

La banda de música de maó em va

Gracia, l’octubre del 2009 vaig començar a dirigir la banda. Tot i això, el meu primer concert va ser una mica més tard que el Nadal, ja que durant aquells primers mesos vam estar preparant dues peces “Recull popular i Ross Roy” per a un concert conjunt amb diferents músics de Menorca que es va fer amb el director Salvador Brotons.

anys de la seva creació que és quan més treball s’ha hagut de fer i s’ha notat més. Darrerament, aquests darrers tres anys, com que la banda ja té un bon nivell, l’intenció és que es mantingui i intentar augmentar-lo, tot i que és de fa de forma més poc a poc.


"COMPANYERISME, GERMANOR, TENIR UN APRENENTATGE CULTURAL MUSICAL." QUINES SÓN LES DIFICULTATS QUE S’HA POGUT TROBAR DURANT AQUESTS ANYS? Al principi, quan vaig entrar, era una banda recentment creada i li mancaven molts instruments i músics. Record que havia d’anar a cercar gent d’altres bandes per poder fer un concert amb

instruments necessaris. Avui en dia,

QUÈ CONSIDERES QUE LI POT APORTAR UNA BANDA A UN MÚSIC?

aquest problema ja està solucionat, tot

Pertànyer a una banda, no només

i que estam oberts a noves

significa anar a assajar i fer concerts.

incorporacions.

Pertànyer a una banda significa tenir

condicions, ja que eren pocs músics i faltaven veus per a completar tots els

companyerisme, fer germanor, tenir un aprenentatge cultural i alhora reforçar el seu aprenentatge musical.

QUIN CREUS QUE SERÀ EL FUTUR DE LA BANDA? Esper que tot sigui funcionant igual o millor perquè la gent s’implica amb aquesta banda i dóna el millor d’ells mateixos.


Revista 10è aniversari banda de mao  
Revista 10è aniversari banda de mao  
Advertisement