Page 1

Sommar i

Arjeplogs Kommun

2011

Buris B책htem! V채lkommen!

Ditt gratis ex!


Känn dig varmt välkommen till Arjeplog Du har kommit till en av landets största kommuner. Det är vi stolta över. Vi har över 8700 sjöar i vår kommun och vårt fiske är välkänt bra. Det är vi också stolta över. Vår närmaste historia börjar med gruvbrytningen i Nasa Silvergruva under 30-åriga kriget. Då pekades kyrkplatserna Arjepluog, Silbojokk och Nasafjäll ut. Här inleddes industrialiseringen av övre Norrland. Och det är klart att vi är stolta över det. Men vi vet också att människor har bott här långt före det. Det vittnar ett stort antal fynd om, som idag finns på Silvermuseet.

Och vi förstår att människor har sökt sig hit. Här finns som sagt mycket

Britta Flinkfeldt Jansson, kommunalråd.

vatten. Som man lätt kunde färdas på. Prästen Petrus Laestadius skriver mycket målande om hur han rodde upp efter Hornavan när han bodde och levde här under 1800-talet. Då gick man iland för att vila efter varje mil som man hade rott.

Våra älvar är tre och de är mycket olika. I norr har vi Piteälven och naturen

runt den kan vi sammanfatta – med vissa undantag – som karg. I mitten rinner Skellefteälven. Runt centralorten kan man enkelt se att det är en reglerad älv som bidrar till välståndet i Sverige på ett direkt sätt genom att vattnet blir till elström. Längst i söder rinner Laisälven, ett biflöde till nationalälven Vindelälven. Här är förutsättningarna gynnsamma och vi kan faktiskt se orkidéer växa vid älvkanten.

Under vinterhalvåret är kommunen präglad av den biltestindustri som finns här. Nu under sommaren har vi andra förutsättningar. I våra sjöar kan du bada och vattnet är rent och klart. I fjällen finns fina möjligheter till vandring. Men jag tycker också att du ska ge dig ut för att besöka våra byar.

Arjeplogs kyrka.

I vår kommun finner du genuina människor som både anses vara interna-

tionella och ha förmågan att få folk att känna sig välkomna. Jag hoppas att det kommer att vara ditt bestående minne av oss.

Än en gång välkommen hit. Igen och igen. Britta Flinkfeldt Jansson, kommunalråd Silbojokk. Foto: Johan Fjellström

Trevlig sommar! Vi ger ut Arjeplogar’n, 12-13 nr per år Lotta skriver texterna 070-280 29 79

Jenny gör annonserna 070-256 16 19

Arjeplogar’n * Storgatan 12 * jennyolotta@gmail.com * www.arjeplogarn.se 2

Sommar 2011


ll i t n e m m o Välk

SOMMAR PÅ KRAJA 25 JUNI -21 AUGUSTI BOENDE STUGA

DE N A D U J B R E AR 1995:- för tre nätter SOMdsM stuga: 4-bäd

3-bädds stuga 795:4-bädds stuga från 895:Paketpriser från 1995:för 4-bädds stuga med 1 sovrum.

HOTELLSTUDIO INKLUSIVE FRUKOST

Hotellstudio inklusive frukost Enkelrum med pentry 795:Dubbelrum med pentry 995:Familjerum med pentry 1595:- (2 vuxna + 2 barn) ”Studion ger dig allt i ett, hotellrummets bekvämlighet samt friheten med stugboende. Möblerad uteplats, egen entré.”

CAMPING

Tältplats 135:Husvagn/husbil utan el 195:Husvagn/husbil med el 235:Flytande camping 995:-

AKTIVITETER ÅRETS NYHETER Trampbåtar och Bastuflotte POOLEN är öppen 25 Juni-21 Augusti 10-19 alla dagar. Fri entré. Barn födda -01 och senare badar i vuxnas sällskap. All badning sker på egen risk. Vid poolen finns kiosk med glass, varma mackor, fikabröd, läsk, kaffe och godis. Även badleksaker som bollar, ringar, cyklop, simglasögon finns till försäljning. !

2* % 0,/

'

TRAMPCYKLAR hyrs ut i receptionen: 30:-/40:-/h GRATIS HOPPBORG, TV-spelsrum och lekrum, lekpark,

utlåning av utespel, båtar och kanoter till uthyrning.

14-16 Juli på Kraja

DEN ÅRLIGA KUBBTURNERINGEN 5-6 augusti är i år ett tvådagarsarrangemang. Underhållning och kringarrangemang. Håll utkik efter affischering!

www.silveryran.se

KRAJARESTAURANGEN 25 juni-21 augusti

Njut en god middag i kåtan med fantastisk sjöutsikt. Vi har öppet Tisdag-Söndag 17-21. Lördagar serveras temabufféer och alla andra kvällar är det à la carte.

Kontakt, information Sommar 2011och bordsbokning på 0961-315 00 eller kom in till oss!

www.kraja.se

3


4

Sommar 2011


SOMMARMODET FINNER DU HOS OSS!

från agar 11vard g 11-14 lörda

Välkommen in till oss!

www.ninasiarjeplog.se

er artid m m So 27 juni 17

RUT M FL* DRYS * WICO

ICEMAN * STORM / LINK * FIVE SEASONS

JENSEN * ZEZE * CLARA * TIME * REPEAT

torggatan 7 • tel 10304

ETT STORT TACK

till alla företag, samt olika verksamheter inom kommuner och landsting, som tagit emot våra elever från Kyrkholmsskolan och Hornavanskolan i Arjeplog under deras PRAO och Praktikperioder under läsåret 2010-2011. Trevlig Sommar! Eva Bergarp

Sommar 2011

Laila Lundgren Sundström

Studievägledare

Lärlingskoordinator

Cathrin Söderberg

Stina Sundström

Praktiksamordnare

Skoladministratör

5


Mitt i centrum Öppet hela sommaren! Enkelrum Dubbelrum Familjerum Vandrarhems-­ rum

• Frukostbuffé • Kök för självhushåll • Konferenshall • Biljard • Pingis • Jaccuzzi • Ångbastu

Info och bokning: tel 0961 - 612 10 info@hotellyktan-arjeplog.se

Majorsgården i Adolfström På 1770-talet, i samband med Nasafjällsepoken byggdes Majorsgården i Adolfström. Det var till en början bruksförvaltaren och majoren Georg Stael von Holstein som bodde på gården, därav namnet. Han flyttade därifrån utfattig 1809, 1841 flyttade nybyggare dit och gården har sedan använts som bostad ändå in på 1950-talet. Idag är gården renoverad och återskapad till ursprungligt skick, de målade väggarna har tagits fram och gården har inretts med gamla möbler och redskap. Majorsgården anses vara ett av Norrbottens äldst bevarade boningshus och fungerar idag som hembygdsgård och museum. Under sommartid finns möjlighet till guidad visning. Foto: Kjell Johansson

Välkommen! Eva & David

Doktorsgården och Wallquist

r Öppna -03 2010-05 Vi behandlar: Hundar, katter, andra smådjur, hästar! Modern djursjukvård, röntgen, labb, specialkompetens (akupunktur, homeopati, osteopati)

Djurmottagning Mo-Fr kl. 15-19 För bästa service rekomenderar vi att du ringer och bokar tid!

Telefontid Mo-Fr kl. 12-14

Dygnet runt nödfall-tjänst! Ring alltid innan du kommer till oss.

Mobilnummer: 073-846 7596

6

Ett stenkast från Silvermuseet ligger Doktorsgården, Einar Wallquists vackra hem. Gården finns bevarad och är i princip orörd sedan 80-talet när doktorn gick ur tiden. Varje sommar anordnas guidade visningar i de delar av huset där familjen hade sitt sällskapsliv. Dr Wallquist kom hit upp som 26 åring och kom att stanna hela sitt liv i Arjeplog. Han fascinerades av sjö och fjällandskapet och inte minst av de människor som bodde här. En fascination som inspirerat också hans författar- och konstnärskap. Wallquist har skrivit drygt tjugo böcker och var också en erkänt duktig konstnär, känd för sina akvareller och personporträtt. Förutom museiman, författare och konstnär var också Doktorn utnämnd riddare, vilket han blev 1946 av Sankt Olavs Orden för sina förtjänster i Norges sak under krigen.

Sommar 2011


Far & Flyg! Fredrik flyger Dig från Adolfström med heli­kopter upp på fjället Tjäksa (1092 m högt). Njut av utsikten över Laisdalen och fjällvärlden och vandra nedåt längs rösad led som sedan ansluter till Kungsl­ eden. Upplev fjällets storhet och växtliv. Vid Laisälven går Du över Kungs­ledens längsta hängbro till Bäverholms Värdhus där Lisa serverar mat. Efteråt skjutsar Arnold Dig med båt genom Yraft-deltats Naturr­ eservat tillbaka till Adolfström.

Handelsbod•Stugby•Café Besök Adolfström – en genuin fjällby med gamla anor! Upplev en ljuvlig sommarservering med hembakat bröd. Ett oförglömligt besök i Handelsboden med sitt unika sortiment av gammalt och nytt. Njut av rödingfiske i storslagen natur. Vissa dagar har vi varmrökt fjällfisk! Varmt välkomna säger Marianne och Jan Thorfve Adolfströms Handelsbod & Stugby Tel: 0961-23041 www.adolfstrom.com

ALLT detta endast

590 kr/ person! Turen kan Du göra varje dag under sommaren om vi har fyra personer per flygning. För att slippa jäkta bör du ha minst 4 timmar på dig, vandrings­sträckan är 6 km lång.

Helicopter lift from Adolfström to Mount Tjäksa. 6 km walk downhill, part of King’s Trail, dinner at Bäverholm, boat trip via delta nature reserve back to Adolfström. Four people per trip. At least 4 hours. Book a day before!

Boka dagen före: FJÄLLFLYGARNA AB Tel 0961-230 40

BÄVERHOLMS VÄRDSHUS Tel 0961-230 18

Hur allt började Det var en gång tre tyska ingenjörer som 1973 kom till Arjeplog i sin jakt på ett väglag med extrem låg friktion. De fick då tips om att det på Hornavans is fanns en upplogad bana som underhölls av ett lokalt flygföretag. Företaget kontaktades och ingenjörerna fick lov att använda banan, de hade äntligen funnit de underlag de sökte. Ganska snart började det att snöa. Flygentreprenörerna såg hur testarna förtvivlat kämpade och försökte snöröja banan med hjälp av gummiskrapor, piasavaborstar och snöskyfflar. Flygarna erbjöd sig då att röja den med en traktordriven sopmaskin. Ganska snart ordnade de också så att testarna fick tillgång till en hangarbyggnad, eftersom de tyckte synd om dem som var tvungna att göra allt arbete ute i det fria - trots kylan. Banans kvalitéer uppfyllde testarna behov och de trivdes i flygarnas sällskap. Därför kom de tillsammans överens om att testarna skulle återkomma följande vinter, flygarna lovade då att ordna en ännu bättre bana och någon form av garage. Och så inleddes biltestverksamheten i Arjeplog.

Välkommen till Polcirkeln & Arjeplogfjällens största husvagnscamping • • • • • •

Närhet till fjällen & fisket El-ström & modern service­anläggning Tillgång till fyra TV-kanaler i varje eluttag Affär, bensin och servicehus Kontokort på bensin & diesel, dygnet runt Verkstad, skoter- & bilrepara­­tioner, reservdelar

Vi finns på Polcirkeln vid Silvervägen. Tel 0961-615 64. Boka nu! www.camppolcirkeln.com

Välkommen till oss i Gautosjö! Vackert beläget vid Gautoforsen i Laisälven 7 mil väster om Arjeplog

• Stugor 4-6 bäddar • Öring och rödingfiske • Båtuthyrning • Vandringsleder

Tel 0961-28040 Berit och Berndt Wennström

Nästa Arjeplogar’n, utgivning 28 juli manusstopp

21 juli!

Välkommen med din annons! jennyolotta@gmail.com Jenny 070-256 16 19 Lotta 070-280 29 79

Sommar 2011

7


Maria räddade skatungen undan kråkan Ur skatboet ute på Maria Wallströms gård i Korsträsk rövades en skatunge bort av en kråka. Från sitt fönster såg hon hur kråkan tappade ungen i ett dike och skyndade till undsättning. Efter att ha försökt både med att få upp den i boet och att få skatmamman att själv hämta tillbaka den, bestämde hon sig för att ta hand om den lilla fågeln. Det är inte helt lätt att veta hur man bäst tar hand om en skatunge, men med sunt förnuft och lite hjälp av information på internet har det gått över förväntan. – Det är krävande att vara skatmamma, även om fågelungen tack och lov sover på nätterna, skrattar Maria, som matar den ungefär varannan timme. Den äter fiskbitar och blött hundfoder och måste matas med pincett. Från början saknade ungen fjädrar och kunde heller inte stå på sina ben, men det har hänt en hel del under de veckor som gått sedan den räddades. Den har fått fjädrar, den står och går själv och den tränar också på att försöka lära sig att äta på egen hand. Förhoppningsvis ska ungen klara sig och så småningom kunna flyga iväg ut till sina skatkompisar igen.

Maria Wallström i Korsträsk räddade en liten skatunge från att bli tagen av kråkorna.

Ibland är naturen mer påtaglig än annars...

Rundturer med helikopter från utebasen i Tjärnberg hela sommaren.

...att se Arjeplogs fjällen från luften en sommardag, är en sån gång.

750:-

fr /person inkl. ’flygcertifikat’ över Polcirkeln. Info & bokning tel 0961 - 612 40 8

Sommar 2011


Sommar 2011

9


Loppis

på Silverlogen!

Sommarens öppettider 27 juni -13 augusti Måndag-fredag 11.00-17.00 Lunchöppet! Lördagar 11.00-14.00

Sandal Kilklack

429kr

8 km öste rom Arjeplog efter Silvervägen

28 Juni till 7 Augusti Möbler, porslin, kläder, skor, husgeråd, barngrejer, leksaker, lampor, mattor, tavlor, smycken, böcker, prydnadsaker, krukor och mycket, mycket mer!

välkommen att fynda! RENEN

Stödstrumpa Flera färger

195kr

Basketkänga

199kr

Trevlig Sommar! Trots sommar och sol, tänker vi på Höstmarknaden & Samiska veckan... Hantverkare, slöjdare, föreningar och företag! Vill ni vara med och påverka? Har ni en idé för att utveckla Höstmarknaden / Samiska veckan? Aktiviteter? Synpunkter?

Tveka inte, hör av er till: GunInger Wallström 0961-222 31 guninger@arctic-circle.se Evelina Lestander 0961-142 21 evelina.lestander2@arjeplog.se

Visste du? • renen är det enda hjortdjur där både hanen och honan har horn, kalvarna får horn redan under sin första sommar. • Vajorna kalvar ungefär en kalv per vår. • sommartid äter renen både gräs och örter, vintertid äter den olika sorters lav, exempelvis renlav och skägglav. Renen är dessutom en riktig finsmakare som inte äter vad som helst och väl väljer sitt bete.

Renen och samekulturen är starkt förknippade med varandra och historiskt sett har renens betydelse för samerna varit ovärderlig. Den som varit i närheten av en flock renar har förmodligen uppmärksammat ljuden från renarna. Dels grymtningarna men också det karaktärisktiska knäppandet. Ett ljud som uppstår när renen går. Det är ett senfäste i bakbenet som glider över ett ben och då framkallas det knäppande ljudet. Man tror att ljudet kan vara en typ av ’säkerhetsanordning’, om en ren oroas kan resten av flocken höra att frekvensen i knäppandet ökar och förstår då att de behöver skärpa sin vaksamhet, eller rentav fly.

10

• Varje år slaktas ca 2000 ton ren. • renkött innehåller bara 4 procent fett. • det finns omkring 230.000 renar i sverige. Källa: sameportalen.se

Här flyttas renar på sjön Uddjaur, i bakgrunden syns delar av vindkraftsparken på berget Uljabuoda.

Sommar 2011


Presentstugan • • • •

Souvenirer Presenter Barnkläder Leksaker Välkommen! Susanna & Ulrica

Drottninggatan 10, Tel 301 55

Tundra slöjd Gunnar Edholm

ALLT TILL DITT HEM MÅN-FRE 9.30-17.30

Kniv- och smycKEsmaKarE

Välkommen på besök i min verkstad/ateljé!

(Stängt lördagar fram till 10 september.

skomakareg. 4 i arjeplog (200 m från Torget) ny smyckeskollektion 2011: ”Kraja - Galdes – akkelis”

oftast hemma. vill du vara säker ring 0703455719. För återförsäljare – www.tundra.nu

Silvermuseet-mer än bara silver Till Arjeplog kom Einar Wallquist som ung och nybliven läkare 1922. Under sina sjukresor i vår vidsträckta fjällkommun samlade och dokumenterade lappmarksdoktorn inte bara kulturföremål utan också kunskap om befolkningen. När Wallquist pensionerades från sin läkartjänst grundade han Silvermuseet och återskapade de miljöer han lärt känna hos traktens samer och nybyggare. På så vis kom traktens historia att besvaras. Inne i museet kan besökare genom de olika utställningarna ta del av bland annat samernas liv och leverne, men även nybyggarnas vardag med jakt och fiske. I utställningen ’Spår’ skildras de förhistoriska boplatser som hittats i området och som daterats drygt 9000 år tillbaka i tiden. Mest känt är förmodligen museet för sina silverskatter, en samling av samesilver som är den största i sitt slag och omfattar föremål från medeltiden fram till 1900-tal.

Silvermuseet

över. En gemensam kulturskatt och en källa till kunskap beträffande förutsättningarna för liv och vårt kulturlandskap under tusentals år.

Silvermuseet visar traktens historia, ett museum vi är stolta

Sommar 2011

11


Trevlig Sommar!

Martins Mek

Reparationer och service • Bilar • Cyklar • Gräsklippare • Husqvarna

Inför semestern ... titta in för oljebyte, då kollar vi även bromsbelägg, mm.

Volvodelar alltid i lager. Andra märken beställer vi. Betala gärna med Volvokort. Tel 290 60. Drottninggatan 11, Hantverkshuset

• fiskeredskap • Gräsklippare • Traktorer

VÄLKOMMEN

Välkommen till Fiskeparadiset

• släpvagnar • båttrailers

rapatjärnarna 5 km från samhället Fiskepremiär fre 24 juni kl 12.00 Fiskeförbud fram till fiskepremiären

Midsommarstång, rökt fisk, kaffe till försäljning.

• båtmotorer • 4-hjulingar • tillbehör • reparationer

• Motorsågar • Röjsågar

Välkommen in till oss!

Fiskekort kan köpas i automaten på stället, hos GKs Fiske eller på Shell. Information: Rolf 0961-105 49, 070-575 60 05, Lennart 0961-105 09, 070-606 56 03.

Mitt Sommartips!

Slangen

Anna Blomgren, Arjeplog Vi har som tradition att varje år köra upp till gränsen, till Kuoletis, där åker vi bob med barnen och fikar. Sedan kör vi över till Norge och äter och strosar runt lite. Barnen tycker att det är jättespännande att åka bob i galonbyxor mitt i sommaren, i 20-gradig värme.

en serie av Anders Marklund

12

Sommar 2011


Affärsidé Starta företag Utveckla Argentis AB - är ett näringslivsbolag med uppgift att stödja och utveckla näringslivet i Arjeplogs kommun Erbjuda blivande, nya och redan etablerade företagare stöd och hjälp med att utveckla idéer och verksamheter. Arbeta aktivt för att få fler kvinnor att starta och etablera företag i kommunen. Samverka för att utveckla förutsättningarna för att bibehålla och stärka Arjeplogs unika position som ledande inom bil och komponenttestverksamheten. Även vara behjälpliga med att skapa förutsättningar för de verksamheter som uppkommer med tydliga kopplingar till biltestindustrin, exempelvis event- och övningsturism. Affärsutveckling genom att bygga nätverk och utveckla affärsförbindelser, lokalt, nationellt och internationellt. Särskild uppmärksamhet riktas mot att utveckla samarbetet med vårt grannland Norge. STEFAN OSCARSEN

VD för Argentis AB tel: 0961-144 88 Mobil: 070-693 34 03 stefan.oscarsen@argentis.se

EVA QUIST

Projektledare för företags och kompetensutveckling. tel: 0961 - 144 87 Mobil: 070-395 67 23 eva.quist@arjeplog.net

Besöksadress: Argentis AB, Drottninggatan 3, Arjeplog, Postadress: tingsbacka, 930 90 Arjeplog Näringslivsbolaget Argentis AB ägs av Boliden Mineral, Skellefteå Kraft, Företagarna i Arjeplog och Arjeplogs kommun.

Sommar 2011

13


Hört & Sett • det byggs en hel del i kommunen. Granns Järnaffär har köpt grannfastigheten, gamla skoaffären, och bygger nu ut sin butik på baksidan. Den nya avdelningen ska inrymma jakt, sport och fritidsavdelning. Något datum för invigning är ännu inte bestämt, men den kommer att stå färdig under hösten. • på torget pågår bygget av nelly’s kafé för fullt. Enligt ägaren Björn Schulz planerar de att öppna kaféet den 9 juli, om allt går som planerat.

Sofia Holmner pryder omslaget på ’Body’

• i juninumret av tidningen ’Body’ finns ingen mindre än Sofia Holmner (snart fru Finnsson) på tidningens omslag. även inne i tidningen finns Sofia med då hon tillsammans med kroppsbyggaren Younes Laroussi visar årets badmode i ett häftigt och mycket inspirerande bildreportage.

• arjeplogs kommun har beviljats projektmedel för de Lokala Naturvårdsprojekt-LONA ansökningar som har gjorts. av de 13 ansökningar som kom in från kommuner runt om i Norrbotten kom tio från Arjeplog. Alla tio projekten har också godkänts. Enligt Sara Byrsten, handläggare för LONA projekten på Länsstyrelsen, har Arjeplogs kommun lämnat in bra projektansökningar som visar att många andra än kommunen är engagerade i projekten, tex samfällighets och olika intresseföreningar. Det är en framgångsfaktor eftersom just samverkan är något som Länsstyrelsen särskilt tittat på i sin bedömning av de inkomna projekten. Att kommunen fått alla LONA projekten beviljade är till stor del kommunens utvecklingsstrategs förtjänst, Ingela Edholm Forsberg.

• sedan en tid tillbaka har vi en veterinär i Arjeplog. Det är Andreas Querengässer med Djurklinik i Långträsk som nu även finns i Arjeplog. Han har sin mottagning onsdagar på Gäddvägen 22. Se annons på sidan 6.

Veterinären Andreas Querengässer med sin sambo och veterinärsassistent Rebecca Arnold.

Nej, det var inget tillbud i Gäddviken. Det var bara ungdomar och personal från Pangea som övade kanotvältning inför sommarens paddelturer. Det är svårt och tungt att hantera en vattenfylld kanadensare som ska bogseras till land och tömmas på vatten. Hyfsad badtemperatur men lite väl dyig botten kan man tycka. Text & Foto Bernt Adolf

• norrskensglas har länge väntat på sina vägskyltar och nu har de äntligen kommit upp. Så till alla er som tänkt besöka Glashyttan i sommar, passa på och gör det. Ett hett tips! (i dubbel bemärkelse). • Vill du veta vad man kan göra i Arjeplog? Vill du ha tips på saker att göra, platser att besöka eller tips på bra fiskevatten i vår vackra kommun? Fråga dig fram, de flesta delar mer än gärna med sig av sina tips.

14

Så här flott hämtade skeppare Dennis Bissmark sina nära och kära vid Arjeplogs kyrka efter skolavslutningen.

Sommar 2011


MJUKGLASS

• Internet • Läsk • Lösviktgodis Öppet alla dagar! • Kartor • Tidningar • Kontorsmaterial

Välkommen!

Drottninggatan 12, Tel 0961-10344, Trevlig sommar! önskar Andreas Maj-Irene & Maria

Mer än Vilt & Delikatesser

välkommen med din bokning!

HANTVERK’PRESENTER’SOUVENIRER Drottninggatan 6, Arjeplog. 0961-100 01 www.viltbutiken.com

Handlar’n Jäckvik Det självklara stoppet längs Silvervägen.

Mat * Kiosk * Varmkorv * Kaffe * Tobak * Fritid * Fiskekort * Drivmedel Öppet alla dagar Mån-Tors 9-18 Fredag 9-19 Lördag 9-18 Söndag 10-18 Gäller 20 Juni till 21 Augusti

Ombud för:

Systembolaget Apotek Bussgods

Tel 0961-21050 En riktig skön sommar, Fax 0961-21058 önskar Anne-Kirsti med personal! Sommar 2011

tel 0961-303 50 fax 0961-30353

V. 26 Kör vi igång SOMMAR REAN i tältet! Missa inte Butiken i Blattnicksele – som är med i boken om SVERIGES 100 MÄRKLIGASTE SEVÄRDHETER, Skriven av Fredrik Kullberg

Nu kan du fynda - det lönar sig!

VIOLAS Blattnicksele

Tel 0952-200 93

15


Allemansrätten Naturen betyder mycket för de allra flesta av oss. I Sverige får alla vara i naturen, även på områden som någon annan äger, det kallas för Allemansrätt. Men trots allemansrätten måste vi ändock visa hänsyn i naturen, vara försiktiga och inte störa andra människor eller djur. Vi får inte heller skada naturen eller något som andra äger. Det här får du göra: Du får gå, cykla och rida och vara nästan överallt i naturen. Du får tälta en natt, bada, åka båt och gå iland men inte för nära bebyggelse. Du får också plocka blommor, bär och svamp och göra en liten eld om du är försiktig.

Utsikt vid Apmofallet.

Foto: Håkan Sundström

Mitt Sommartips!

Märta Lestander, Långviken Jag rekommenderar en utflykt till Delliknäs nybyggarläger, ligger på en bergsrygg mellan Dellikälven och Laisälven. Det går att köra bil nästan ända fram och sedan får man en lagom promenad på ca sex-sju kilometer.

Det här får du inte göra: Du får inte passera över tomter, trädgårdar, planteringar eller odlad mark. Kom ihåg att detta gäller även inne i en stad, ett samhälle eller i en by. Du får inte elda om det är mycket torrt väder eller blåser hårt. Du får inte ta eller skada träd och buskar. Du får inte ta frukt, bär, grönsaker eller något annat som växer i trädgårdar, planteringar eller på åkrar. Du får inte jaga, störa eller skada djur. Det är också förbjudet att ta fågelägg eller röra djurens bon eller ungar. Du får inte lämna kvar eller kasta något skräp.

Norr Arjeplog sommaren och hösten 2011 Biografen i Arjeplog 1-2 Juli Fika & film/föredrag kl.14.00 - 24.00

Då visas olika filmer. Bildvisning med Maria Söderberg En föreläsning på lördag kl. 15.00 om renkött En timmes film/föreddrag kostar 20kr/person. Galtis Se midnattssolen! Transport med Flinkfeldts buss upp till Galtispuoda med guide kl. 22.00 och 23.15 från torget. Pris150kr. På toppen serveras kaffe/ te & bulle. Anm. två timmar innan för att vara säker på att få plats! Vill du ha en gudiad visning av Arjeplogs samhälle? Vi hjälper dig! För mer info: www.arjeplognytt.se och www.laisvall.net Välkommen in & fika!

En del av ABF Norr arjeplogs planerade kurser till hösten Glasfusing, Bällingskosömnad, Stenslipning, Svampkurs Datakurser, Musik, Bakning, Matlagning, Samiska, Släktforskning, Scrappbooking, Koll på läkemedel m.m

Ni som spelar i band kan få gratis lokal hos ABF norr arjeplog.

Gå in på: www.norr.abf.se välj Arjeplogs kontor Anmäl dig direkt eller få information om våra kurser och cirklar. Tel. 0961-61267, 070-666 32 23, 0771-96 50 22

Öppet hus 27/8 på Nomadskolan

Då kommer vi att ha prova på aktiviteter, underhållning, utställningar. Vi bjuder på fika. Välkommen!

Glad sommar önskar ABF Norr i Arjeplog

16

Vi hyr ut billiga lokaler och förråd.

Notdragning i Mellanström Lördag 9 Juli kl. 12.00 vid kajen i kasker (OBS: tidigare publicerat datum

fel).Info. vid händelse av regn 070-3705989. 20kr för fisk + kaffe. Var miljövänlig ta med egen kopp, tallrik och bestick. VÄLKOMMEN !

Makkaurrundan Torsdag 7 juli kl.19.00

Start & mål vid Folkets Hus Info. Helge 0961-50019, Servering, Lotteri

M LOPPMARKNAD E Hantverk & Second-hand i Folkets Hus L Loppisen är i tre våningar och lokalen är totalt på ca. 800 m loppmarknad öppnar: L Årets Lördag 2 juli kl. 11.00 - 17.00 med fortsättning Servering A söndag 3 juli kl. 11.00 - 17.00 är loppisen öppen: N Därefter Onsdagar 6/7 - 17/8 kl. 18.00 - 21.00 S Vill du skänka ”saker” till loppmarknaden. så hämtar vi: 0961-50058, 070-365 99 31 eller T Ring 070-373 42 59. Behållningen går till R Folketshusföreningen. Vill du hyra en egen plats på loppisen hör av dig? Ö M VÄLKOMMEN

2

Sommar 2011


Maxflåset Ånge Brygga

3 augusti 19.00 i Ånge

Löpartävling för hela familjen. Olika klasser/sträckor att välja mellan. Pris till alla som deltar. Arr. Ånge Brygga www.angebrygga.se

Huvudsponsor

LiLAB erbjuder

all slags fotografering, bröllop, klassfest, släktträff. Kameror, nya och nästan nya. Fototillbehör. Fotokurser.

Storgatan 12 Tel 61688

Arjeplogs kommunbibliotek Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag

11.00-14.00 11.00-14.00 11.00-18.00 11.00-14.00 11.00-14.00

Sommarstängt 25-29 juli (v.30)

Sommarens öppettider 1 jun-31 aug Tel 14198 välkommen!

Ring för tidsbokning Trevlig sommar!

Storgatan 1

Mitt Sommartips! Walter Thorfve, Adolfström Gör en utflykt till Apmofallet, ligger nedanför Häikaströmmarna i Piteälven. I selet nedanför strömmen är det ypperligt harrfiske. Men det jag främst gillar där är det John Bauer liknande landskapet som ligger på södra sidan av Apmofallet. Där är det är nästan så att man kan se trollen titta fram bakom träd och stenar.

Sommar 2011

17


Arjeplogs Kommun Sommaren

2011

Juni

31/5–9/10 SILVERMUSEET Sommarutställning: Formfest – Från fjäll till hav. 14 slöjdare och konsthantverkare i Norrbotten ställer ut. Utställningen pågår 31 maj – 9 oktober 2011. 24/6 MIDSOMMAR SLAGNÄS Festival med midsommardans, ponnyridning och barnspel, Slagnäs Camping. Info: www.slagnascamping.com

30/6 ARJEPLOG TROLLING 10-årsjubileum. Öppna Lapplandsmästerskapen i trolling. 40 000 kr till det segrande laget. 2/7 Prisutdelning i hamnen kl 17.00. www.arjeplogstrollingklubb.com

Foto: Johan Fjellström

Juli 2/7 ARJEPLOG Arjeplogs historia. Guidad visning i centrala samhället med GunInger Wallström. Samling kl 14.00 vid biografen. Ingen kostnad. 2/7 LOPPIS I MARIELUND Kl 10.00 startar sommarens loppis på gården hos Kerstin Holmgren. 3/7 STAFETT ÅNGE–ARJEPLOG 19 km, löparfest med åtta sträckor. Start i Ånge Kl 11.00. Info Tore Lundqvist 070-322 70 36 eller Lasse Alnqvist 0961-530 23. www.angebrygga.se

24/6 FISKEPREMIÄR RAPATJÄRN Kl 12.00. Fint område med Grillplatser, lätt att ta sig fram med rullstol. 27/6-8/7 ARKEOLOGISK UTGRÄVNING Silvermuseet i Arjeplog utför arkeologiska utgrävningar inom den gamla kyrkoch marknadsplatsen.

2-3/7 LOPPIS MELLANSTRÖM Loppmarknad i Folkets Hus Mellanström kl 11.00 – 17.00. Servering. Därefter onsdagar kl 18.00 – 21.00 till den 17 augusti. Rose-Marie Söderberg 070-365 99 31 Christina Sundqvist 070-373 42 59

28/6 Loppis Silverlogen Kl 13.00 startar sommarens loppis på Silverlogen. Öppet varje dag kl 13.00–19.00, t o m 7 augusti. 28/6 LAISVALL Kl 13.00 Gruvstigens första skylt invigs vid det gamla gruvområdet där brytskivan står (”hjulet”). Lunch på Fjällcampen. Kl 15.30 Filmen ”Länge leve gruvan!” visas i Galleri Laisdalen.

18

Foto: Johan Fjellström 6/7 LÅNGVIKEN/STORAVAN Kl 12.00 Notdragning. Nybakat bröd. Underhållning med Martin Lestander, Jan-Ove Nilsson, Ulf Sundström m fl. Arr. PRO Arjeplog

Silbojokk

Foto: Johan Fjellström

7/7 SILBOJOKK 1635 –1770 En av Arjeplogs historiska platser, Silbojokk. Guider: Åke Lundqvist och Åsa Lindgren, arkeolog Norrbottens länsmuseum. Samling Roparudden kl 16.00. 150 kr för båtskjuts, mackor, te, kaffe & juice. 7/7 MAKAURERUNDAN MELLANSTRÖM Löpning, motionstävling för alla åldrar. Kl 19.00 Start Folkets Hus. Info Helge Lindahl tel. 0961-500 19. 8/7 Kulturdag laisälvens fiskevårdsområdesförening Kl 12.30 möts vi vid Stripavan- ca 3 km nedströms bron över Laisälven. Info Leif Elveback 076-767 48 82. 9/7 HEMVÄNDARFEST MULLHOLM Mullholmens intresseförening har hemvändarhelg. Kl 16.00 samling i Röda kvarn, Myrås. 9/7 NOTDRAGNING MELLANSTRÖM Kl 12.00 vid kajen i Kasker. Info Sigge Granström 0961-50027, Ragna Granström 070-3705989. 9/7 SLAGNÄSVECKAN Lördag 9/7 Hantverksutställning kl 11.00. Öppen t o m fredag15/7. Tisdag 12/7 Minigolftävling. Onsdag 13/7 Dragspelsklubben spelar på hembygdsområdet. Torsdag 14/7 Slagnäs kyrka, konsert kl 19.00 Fredag 15/7 Dans och middag i parken. Middag kl 17.00, föranmälan. Dans kl 19.00-23.00 Lördag 16/7 Ponnyridning på campingen. Söndag 17/7 Historien om Slagnäs. Guidad tur i buss med Erik Forsén. Varje dag gratis minigolf, tipspromenad – prisutdelning under middagen i parken. Löpartävling och fisketävling. Läs mer här: www.slagnas.se 12/7 MAJORSGÅRDEN ADOLFSTRÖM Majorsgården är öppen för visning alla dagar utom måndagar 12/7-7/8 kl 13.00.

Sommar 2011


Uddjaur 15/7 RACKSUND: VILKA ÄR SLÄKT OCH HUR? Kl 17.00-18.15 Carl-Oskar Lundström, arkivarie och släktforskare, berättar om släkter i Arjeplogs historia, framför allt de runt Uddjaure. Lokal: Skyttepaviljongen, Racksund. Pris 30 kr. Bildvisning av platser runt Uddjaur. Kl 18.00-19.30 Grillkåtan: Ta med något eget att grilla! I samarbete med Racksunds byaförening.

21–31/7 SILVERVÄGSVECKAN 21/7 och 26/7 kl 19.00, Grillkväll vid ångbåtskajen i Jäckvik. Lördag 23/7 Byafest Jäckviksgården kl 19.00. Anmälan senast 20/7 till Handlarn Jäckvik tel 0961-21050. Lördag 23/7 15.00 Musik vid Silvervägen. Sandvikens Fjällgård, fri entré. Läs mer: www.sandvikens.se Söndag 24/7 Vuoggatjålme: Helikopterlyft med vandring ner från Tjidtjak, middag, föreläsning av Ingela Bergman. 25-31/7 Försäljning, café- Jäckviksgården. 29-31/7 Spelmanstämma Tjärnberg. Fredag 29/7 kl 20.00 Allsångskväll. Lördag 30/7 kl 13.00 Allspel, upprädande kl 17.00 Spelmansbuffe kl 20.00 Underhållning, dans Söndag 31/7 kl 12.00 Avslutningskonsert

6/8 GAMLA MALMVÄGSLOPPET Cykeltävling från Slagnäs till Laisvall. Start från Slagnäs, 93 km: Motionärer kl 9.00, Övriga kl 11.00 Start från Myrås- 43 km, kl 12.00 Start från Båtsjaur- 14 km, kl 13.00

30/7 ARJEPLOGS MÄSTERSKAPET Trolling, del 2. På Hornavan.

13/8 LAISVALLBY Trollingtävling. Start kl 8.00. Slut kl 16.00 Plats: Kajen, Laisvallby. Servering & varm korv.

Augusti

14-16/7 SILVERYRAN Årets Silveryra äger rum på Kraja. Medverkar gör bland annat Stig Strand, Kevin Borg, E-type. Det blir Robinson-tävling, dragspel med allsång m fl. 16-17/7 HEMVÄNDARHELG i ARJEPLOG Lör 16/7, kl 13.00 i Silvermuset. Bildspel, bilder från arbetsstugorna, berättelser m.m. Klassträff för födda 1942 info Kurt Carlman 073-8071922. Sön 17/7 Bussresa mot Mattaure-Norra Bergnäs-Rävudden. Info & bokning av resa, Christina Sundqvist 0961-14293. 16/7 TJEGGELVAS Fisketävling. Tjeggelvasträffen. www.arjeplogstrollingklubb.com 20/7 KULTURDAG SUNDNÄS/ Långudden Startar kl 13.00 med Psalmtoppen. Aktiviteter hela eftermiddagen. Bröd säljes. Kaffeservering. Lotteri. Gammeldags ringlekar för barn. Berättelse om fornlämningar i området. Så hittar du: Kör mot Stenudden. Info Kerstin Flinkfeldt 070 369 15 77. 20-23/7 RACKSUNDs fiskefestival Fiskefestival – för hela familjen. Fikaförsäljning vid Ånge Brygga, Uddjaure, i samband med festivalen: 20/7 Onsdag kl 5.00-18.00 21/7 Torsdag kl 11.00-18.00. 22/7 Fredag kl 11.00-18.00.

Sommar 2011

6/8 LAISVALLDAGEN I anslutning till Fjällcampen: kl 11.00–19.00 Bakluckeloppis. kl 12.00–15.30 Målgång för cyklisterna i Gamla Malmvägsloppet. Prisutdelning ca kl 15.30. 16.00 Allsång med bl a Madelene Aheinen. Träskulptur med motorsåg. Tävling i luftgevärsskytte – två klasser: vuxna och barn 12-16 år. Kl 21.00 Musik. Kl 13.00–18.00 är Galleri Laisdalen öppet.

20/8 ARJEPLOGS MÄSTERSKAPET Trolling, del 4. På Hornavan. 27/8 ARJEPLOGS MÄSTERSKAPET Trolling, del 5. På Hornavan. 3/8 MAXFLÅSET, ÅNGE Kl 19.00 Löpartävling för hela familjen med pris till alla som deltar. Arrangör Ånge Brygga.www.angebrygga.se 4/8 BOTANISK VANDRING MÄRK FORSEN Kl 16.00 – 20.30 Samling vid parkeringsplatsen. Mats Nettelbladt, ordförande i Pite Lappmarks flora, guidar. På spaning efter blomster vid vackra Märkforsen. Middag med renkött över eld vid Sikselet. Pris 300 kr. I samarbete med länsstyrelsen i Norrbotten och Internationella Skogsåret. 6/8 ARJEPLOGS MÄSTERSKAPET Trolling, del 3. På Hornavan.

31/8 ARJEPLOG, SPORTHALLEN Kl 18.00 Föreningskväll. Ungdomslag möter Gott och Blandat. Föreningar är välkomna att visa upp sina verksamheter. Information: Christina Sundqvist tel. 0961-142 93, Niklas Westling tel. 0961-100 75. Arr. Arjeplog Framåt

Övriga arrangemang 2011 Mer info på www.arjeplog.se 3/9 KUNSKAPSRESAN www.silvermuseet.se 25/9 MUMINTROLLET 15.00 Medborgarhuset 2/10 NORRBOTTEN KAMMARORKESTER MED ALE MÖLLER 18.00 i Arjeplogs kyrka 3-9/10 SAMISK KULTURVECKA 7-9/10 HÖSTMARKNAD 27/10 TEATER ”BLÅVINGAR” 19.00 Medborgarhuset 26/11 JULMARKNAD MELLANSTRÖM 4/12 ARCTIC LIGHT KÖREN 18.00 Arjeplogs kyrka

Foto: Johan Fjellström

Trevlig Sommar! 19


Emma tipsar

sommarläsning för stora och små Inför varje sommar har jag stora planer på att hinna läsa allt det där som jag hitintills inte har hunnit med. Ni vet väl vad man brukar säga om goda avsikter? Det brukar sluta med att jag läser om någon favoritbok istället, lika trevligt det, men det gör att min ”ska-läsa lista” växer, varje sommar. Vare sig du tänker läsa nya böcker eller gamla favoriter, här kommer lite tips till din sommarlista. Och du, kom gärna in till Biblioteket så ska jag hjälpa dig att hitta något som passar precis dig! Emma Sundström, Arjeplogs kommunbibliotek

Jean M Auel, Stäppvandringen

Jean M Auels 6 delars svit om cro-magnon flickan Ayla är ett utmärkt val. Serien börjar med att Ayla blir omhändertagen av en grupp neandertalare. Den första boken handlar om Ayla och hennes tid hos dem, den slutar med hennes förvisning från gruppen. I de följande böckerna möter hon sitt eget folk och kärleken i mannen Jondalar.

Charlaine Harris, Död tills mörkret faller

Vampyrerna har nu marscherat in i bibliotekens hyllor och fler och fler serier blir översatta till svenska. Den här boken är den första i serien om Sookie Stackhouse och blev grunden för tv-serien True Blood.

Diana Gabaldon, Främlingen

Romantiska böcker är alltid ett säkert kort för en stunds underhållning. diana Gabaldons böcker om Claire och Jamie är en läsvärd serie. Claire skickas tillbaka i tiden, från 1940-talet till 1700-talet och möter snart Jamie. Efter ett påtvingat bröllop börjar snart kärleken spira. Böcker som kombinerar spänning, äventyr och romantik.

Jeffrey Deaver, Det tolfte kortet

Vill du läsa deckare i sommar så rekommenderas Jeffrey Deavers böcker om den förlamade och därför sängbundne kriminalteknikern Lincoln Rhyme. Böckerna är mycket spännande och den första boken har stått som förlaga till filmen med samma namn, I ’Samlarens Spår’, med Angelina Jolie och Denzel Washington.

Martin Olczak, Megakillen i dubbeltrubbel

Kanske kan en superhjälte locka? Melker får en superbra idé. Han ska bli superhjälte, vilket visar sig vara lite svårare än vad han trott. God hjälp får han dock av sin syster och sin tama kråka. Martin Olczaks böcker om Melker, eller Megakillen som hans alterego heter, är fyllda med humor och spänning.

20

Sommar 2011


GK:s FISKE Välkommen till Fiskebutiken med ett mycket brett sortiment och stor kunskap

Vi servar och reparerar alla bilmärken Välkommen!

• tROLLING • FLUGFISKE • SPINNFISKE • HAVSFISKE • FISKEKORt • KLÄDER & tILLBEHÖR

Vår verkstad är ackrediterad av SWEDAC

Ny hydrallyft för fyrhjulsinställning på fordon upp till fem ton!

6864 ISO/IEC 17020 (B)

uthYrning: båtar, kanoter, fiske-

Bil & Däckservice

utrustning, flytvästar, flytkläder

Industrivägen 6 Verkstad 0961-615 09

Storgatan 19, tel 100 89, eller 070-588 52 74

Jourtelefon Bilbärgning 070-510 55 25

Billigast Virke i Inlandet? Öppettider: Måndag till Fredag 07.00 - 17.00 Lördag 09.00 - 12.00

Råspont/Ändspont 21x120 699/m

Bastupanel Gran 15x70 6

50/m

8750/m2 Träolja Cuprinol v 5 L 229kr/st

Furugolv 28x120 Mix

+ fler fina priser i butiken.

2100m2 Byggvaruhandel med “drive in”!

Här hittar du oss  Arjeplog

Skeut

Laisvallvägen

 Arjeplog

Mot Norge Kraja

A-Trä AB Laisvallvägen 10 930 90 Arjeplog

Sommar 2011

Industriområde

Industrivägen

Silvervägen Riksväg

Återvinningen

Bensin95 tank

Skruvdragare Hitatchi DS14DSFL14,4v /inkl Bitssats (värde 199:-)

1595:-/st

Falu Röd 10 liter

349kr

Regel 45x95 A-kvalitet Regel 48x148 Mix Impregnerat Trall 28x95 Innerpanel Pernille 15x120 Mix Ytterpanel 21x95 mix

1090 1850 945 3990 399

/m /m

/m

(4

)

43/m

/m2

/m

*Priserna gäller så långt lagret räcker.Vi reserverar oss mot ev tryckfel.

Välkommen in!

0961-100 40 info@a-tra.se www.a-tra.se

21


Sommar i Arjeplogs stora och vackra församling! Arjeplogs kyrka

Slagnäs Kyrka

Gudstjänst varje söndag 11.00, ofta med sång och musik. Läs fredagens predikoturer i dagstidningarna för aktuell information.

Torsdag 14 Juli Slagnäsveckan 19.00 Konsert med Staffan och Christina Sandlund Under sommaren sker gudstjänsterna i Bergnäsuddens kyrka.

Söndag 17 Juli Kyrkans dag 11.00 Gudstjänst, guidning av kyrkan med KarlAxel Lundqvist Servering, föredrag, visning av silver och textilier - en utställning av ”klenoder” som annars inte finns tillgänglig. 18.00 Konsert med ”Mylta” från Sorsele.

Södra Bergnäs Bergnäsuddens kyrka ligger vid vägens slut, vid Storavans strand. Lördag 25 Juni Midsommardagen 11.00 Högmässa. Lördagar 2, 9, 16 och 23 Juli 18.00 Helgmålsbön i kyrkan, servering på gamla skolan. Sång och musik, medverkanse predikoturer. Söndag 31 Juli 11.00 Gudstjänst, avslutar sommaraktiviteterna.

Norra Bergnäs kapell (Piteälven) Lördag 25 Juni Kapellhelg. 18.00 Helgmålsbön. Därefter kaffe från egen matsäck och föredrag av Henning Rankvist: “Från Akkapakte till Västerås”. Söndag 26 Juni 12.00 Högmässa, servering. Gratis båtskjuts både lördag och söndag. I Norra Bergnäs finns kyrkbåt med åror och flytvästar som kan lånas för att ro över till kapellet. Sommartid hänger nyckeln vid dörren.

Vi finns där Du är! Väl mött i sommar! 22

Carin Ödquist och Kaya Ålander Foto: Eva Lena Johansson.

Västerfjälls kapell Lördag 6 Augusti Kapellhelg 14.00 Avfärd från Örnvik 16.00 Lars-Nila Lasko, ordförande i Arjeplogs Sameförening, håller föredrag. 18.00 Musik i Kapellet, Karin & Caya sjunger. Anders Mattson. Dagen avslutas med grillning vid stranden. 21.00 Återresa Söndag 7 Augusti 10.00 Avfärd från Örnvik 12.00 Högmässa, servering 14.00 Återresa Båtskjuts ordnas från Örnvik, 100 kr tur och retur Ring 0961-612 50 för anmälan!

Läs gärna församlingens predikoturer på fre­dag­arna.

Sommar 2011


SILVERVÄGSVECKAN Gränsgudstjänst vid Kungastenarna lördag 30 Juli 12.00 Gudstjänst, Arjeplogs och Saltens församlingar möts. Sognepräst Mirian Tode och anders Mattson medverkar, sång av Carin & Kaya, servering.

Jäckvikks kapell

lördag 30 Juli 18.00 Musik i kapellet, Carin & kaya sjunger.

Tjärnberg

söndag 31Juli 12.00 Spelmansstämman avslutas med Gudstjänst, förutom spelmännen medverkar också Carin & kaya.

Välkommen till en vacker sommar med Arjeplogs Församling!

Arjeplogs kyrka är öppen varje dag 1 juni – 27 augusti kl 8.00 – 20.00. Böcker & skivor till försäljning. Våra övriga kyrkor och kapell är också öppna för besök.

PSALMTOPPEN Detta år ska“Psalmernas psalm” utses, den ultimata psalmen. Den väljs ut av de psalmer som placerat sig som en av de tre populäraste vid varje träff. Att besöka de olika platser där psalmtoppen anordnas är ett utmärkt sätt att möta trevliga människor och uppleva vår vackra kommun. Onsdag 29 juni kl 13 STORBODSUND- Hos Åberg, skyltat. Servering, lotterier. Onsdag 6 juli kl 18

JÄCKVIKS KAPELL Medtag fika. Onsdag 13 juli kl 18 ADOLFSTRÖM, Majorsgården Servering. Onsdag 20 juli kl 13 SUNDNÄS - Gammelgården, medarrangör BIAK Servering. Onsdag 27 juli kl 13 BELLONÄS - Gerd & Hans Nilssons, skyltat. Servering. Onsdag 3 aug kl 13 GRANSELE - Hos Alf & Elsy Burman servering, karin & Caya medverkar med sång. Onsdag 10 aug kl 13 MYRÅS - Röda Kvarn Servering. Söndag 21 aug kl 18

ARJEPLOGS KYRKA S TO R F I N A L Besök gärna vår hemsida:

www.arjeplogsforsamling.com

Markus och hans eminenta musiker från Skellefteå medverkar

Välkomna!

Pastorsexpeditionen tel 612 50. öppet: mån, tis, tors, fre 10.00 -12.00 Under semestern kan andra tider förekomma. Sommar 2011

23


Välkommen till OKQ8

Allt för sommaren & semestern finner du hos oss! • • • • • •

Bensin, diesel, etanol Livs Biltillbehör Verkstad Video-uthyrning Och mycket mer!

Öppettider: Vardagar Lördagar Söndag

7.00 - 21.00

8.00 - 21.00

9.00 - 21.00

Även servering av korv, baguetter, sallader kaffe & te.

OKQ8 Lappvallsvägen 17, Tel 0961- 102 35 Välkommen! Mjukglass med renkött och hjortronsylt

Mitt Sommartips!

André Karlberg, Arjeplog Passa på att åka ut på skattjakt, geocaching, när du är här. Ett bra sätt att komma ut i naturen och få se platser som någon hade för avsikt att du skulle få se. Jag har själv både letat och gömt skatter här runt samhället. Min signatur som geocachare är ’Swingpjatt’, så hittar du den någonstans så vet du att det är jag som varit i farten.

Anna-Lena Forsman öppnar en viltbutik i Göteborg.

I vår kommun finns många kreativa och företagsamma kvinnor. En av dem är Anna-Lena Forsman som i dagarna åker ner till Göteborg för att sparka igång sitt senaste projekt. En viltbutik som ska heta EA Forsmans Vilthandel. – Min farfar, Ernst Arnold, hade en viltbutik i Arjeplog på 50-talet som hette just så, berättar hon. Butiken kommer att finnas i västra Göteborg i stadsdelen Majorna, vid Jägerdorfplatsen och planerad öppningsdag är 15 juli. Förberedelserna pågår för fullt för att få allt i ordning. Sortimentet kommer till största delen att bestå av renkött och norrländska råvaror. – För någon natt sedan hade jag en tokig dröm, jag drömde att jag sålde mjukglass i min nya butik och gjorde succé eftersom torkat renkött och hjortronsylt var de strössel man kunde välja på. Så nu är jag på jakt efter en mjukglassmaskin, skrattar Anna-Lena.

24

Och Mitt!

Märta Lestander, Långviken Alla gäster som kommer och hälsar på, åker vi upp till Galtispuoda med, för att visa Arjeplog. Utsikten är helt fantastisk därifrån. Ett besök på Silvermuseet är naturligtvis också ett måste.

Sommar 2011


Privata Affärer Ett stort tack till alla som uppvaktade mig med blommor och presenter på min 60-års dag. Ann-Mari Lundqvist Bärmes Köpes gjord av Elis Lestander. Hör av dig. Sture Burman 070-6689621 Tack till de Jutisbor som uppvaktade mig på min födelsedag med att bjuda på en superb middag i Vuoggatjålme. Kram till Er alla hälsar Ingamaria Thailändsk mat, buffé, catering. Jag kommer hem till dig och lagar. Även thailändsk dans. Pat Eiang 073-814 48 34 Stort Tack till Carina Flinkfeldt och Anna-Lena Lundmark som på olika sätt hjälpt och stöttat mig. Utan er hade jag inte varit där jag är i dag! Beatrice Nilsson Loppis i Racksund 17 km från Arjeplog mot Norge. Juni torsdagar mellan 18 - 20. Juli varje dag mellan 14 - 19. För mer information 073-0255229. Välkommen! Ett stort tack till Lillemor Landström, vi önskar dig allt gott som pensionär. Föräldrarna i klass 5-6L

N E E G TT N Å FE A T S 3 juli

42 Huvudsponsor

Start 11.00 i Ånge

Ånge - Arjeplog 19 km löparstafett med 8 sträckor

Info & Anmälan Tore 070-322 70 36 Lasse 0961-530 23 Arr. Ånge Brygga Samfällighetsförening www.angebrygga.se

Sommar 2011

Föreningsrutan Konstutställning med Arjeplogskonstnärer på Lyktan 6 Juli till 14 Augusti Öppet dagligen Vernissage onsdag 6 juli kl 18.00 Välkommen! Arjeplogs Konstförening

Årsmöte

IBF Argentum 91 onsdag 29 juni kl 18.00 på Cliffton (Industrivägen 8)

Välkommen!

Racksunds fiskefestival Onsdag 20 juli - Lördag 23 juli

På startkortet utlottas: Persson båt 520 + 30 hk yamaha + trailer. Fiskeutrustningar, båtmotorer mm Penningpriser till klassegrarna. För mer info, 070 600 48 92 eller 070- 684 14 84

www.arjeplogarn.se 25


Vårt tips för Sommaren!

Josefine Moregård, Mica Westerlund och Evelina Fjellman, Arjeplog Ett bra tips är den stora, fina badstranden som ligger vid Rappatjärn, tvärs över vägen. Annat som vi inte vill missa är Hamnfesten.

Mitt Sommartips!

Johnny Johansson, Arjeplog Vad du ska göra i Arjeplog? Trolla på Hornavan förstås! Jag använder mest paravaner och djupriggar och den fisk man brukar få är öring, röding och en och annan gädda. Det är bra fiske i hela Hornavan men fiske vid Milledeva brukar vara ett säkert kort.

Vi har allt för lyckade sommaraktiviteter

Välkommen till vår fräscha butik vid torget!

Grillning, bad, utflykter, bärplockning och mycket mer. Vi säljer telefonkort och lotter

Trevlig sommar önskar personalen!

26

Sommar 2011


Nytt företag till Arjeplog Vet du vad du har för rättigheter och skyldigheter som konsument? Här kommer en liten snabblektion som kanske kan reda ut begreppen något.

Öppet köp - Innebär att du får

pengarna tillbaka om du ångrar köpet och lämnar tillbaka det du köpt inom en viss tid. Brukar vanligtvis stå på kvittot. Det finns dock ingen lag som ger dig rätt till öppet köp, det är alltså inte självklart att du får återlämna en vara och få dina pengar tillbaka.

Dan Larsson jobbar för fullt med att få ordning på allt inför öppnandet av sin jakt och skytteaffär, Nila Gårdsbutik, i slutet på juli.

Dan Larsson som i 15 år haft företag i Malå flyttar nu sin verksamhet till Arjeplog. I sin affär, Nila Gårdsbutik, kommer han att sälja främst ammunition för jakt och sportskytte men även en del jakttillbehör. Butiken öppnar i slutet på juli och kommer att ligga på baksidan av Fjällgården, inne på gårdsplanen. Det är en liten affär, sett till yta och Dan kommer inte att kunna ligga på några stora varulager. – Jag har bra kontakter med mina leverantörer och kan lätt beställa hem de varor som kunderna efterfrågar. Så det är inget problem, säger han. Dan som självklart har stort eget intresse för skytte och jakt berättar att han tävlar en del pistolskytte. Han jobbar nu aktivt för att tillsammans med sin sambo, Anna-Lena Forsman, starta Arjeplogs pistolskytteklubb. Dan vill slå ett särskilt slag för det här med pistolskytte och kvinnor. Han berättar att det är en av få sporter där kvinnor och män kan tävla på lika

Sommar 2011

villkor. Det finns inga skillnader, vare sig fysiska eller psykiska, mellan könen när det gäller hur duktig en person är på att skjuta. Det har därför pratats om att helt ta bort dam och herr klasserna i pistolskytte. En utveckling som både Dan och AnnaLena välkomnar.

Bytesrätt - Innebär att du kan

lämna tillbaka något du köpt och välja en annan vara istället. Vid bytes -rätt får du inte pengarna tillbaka. Det är en vanlig uppfattning att bytesrätt är en laglig rätt för dig som konsument, men så är det alltså inte. Många mindre affärer lämnar ofta bytesrätt istället för öppet köp.

Ångerrätt - När du handlar i en affär har du ingen rätt enligt lag att ångra ditt köp. Lagen om ångerrätt gäller bara om du köper via postorder eller av en telefonförsäljare. Då har du 14 dagars ångerrätt. Rätt att klaga på en vara om det

är något fel på den har du alltid, även när det gäller reavaror. Kom bara ihåg att vissa varor reas bort just därför att det är småfel på dem, så ta reda på hur det ligger till innan du handlar.

Kom också ihåg att spara kvitt-

Dan vill få igång pistolskytteklubb i Arjeplog.

ot, det måste du ha för använda bytesrätt, öppet köp, klaga på en vara eller använda eventuell garanti. Skulle du i värsta fall ha tappat eller slarvat bort kvittot så gäller även ett kontoutdrag eller en kontokortsslip som bevis på ditt köp.

27


10 års jubileum för Trollingtävling Öppna Lapplandsmästerskapet i trolling anordnas i år för tionde gången. Det firas med rekordhöga prissummor och förhoppningsvis även rekordhögt deltagarantal, Arjeplogs Båt och Trollingklubb hoppas få så många som 80 team att ställa upp i fisketävlingen. Antalet anmälda har ökat för varje år och nu siktar klubben på att slå rekordet från ifjol, då hela 63 team deltog i tävlingen. – Ja, Hornavan är stor så än ryms vi, skrattar Håkan Sundström, Trollingklubbens ordförande. De team som ställer upp i både Öppna Lapplandsmästerskapen och i SM i Östersund, Storsjötrollingen har dessutom möjlighet att vinna titeln ”Norrlandsmästare i Trolling 2011”. Vinnande lag får förutom ära och berömmelse även 5000 kronor i prispengar samt en glasripa från Norrskensglas. Trolling har allt mer övergått till att bli en tekniksport. Trots detta gillar många trolling för att det är ett lättsamt fiske och för att det är ett bra

Trollingteam på väg ut för att fiska i stormen.

sätt att komma sig ut på sjön. För de riktiga fiskeentusiasterna är trolling allt annat än lättsamt, särskilt inte under en tävling. För dem är trolling vetenskap, de kontrollerar hela tiden sin utrustning, ser över sina spön, byter drag och ser noga till att förutsättningarna är de bästa tänkbara. Enligt Sveriges Sportfiske- och

Foto: Johan Fjellström.

Fiskevårdsförbund ökar de generella fiskeintresset bland kvinnor. Av de 48 lag som hitintills är anmälda till Öppna Lapplandsmästerskapen är det dock bara ett av lagen, Team Jeppis Trolling, från Jakobstad i Finland, som har en kvinnlig skeppare. Håkan Sundström berättar att det finns fler anmälda, ungefär en femtedel av alla deltagarna i tävlingen är kvinnor.

Hornavan

Hornavan: Areal: ca 280 km² volymen varierar pga vattenregleringen Hornavan ligger i övre delen av Medeldjup: 46 m Skellefteåälven och är Sveriges Tillrinningsområde: djupaste sjö, en fjällsjö med ett 4216 km² maxdjup på 226 meter. Den är Höjd över havet: 426 m också Sveriges femte största sjö, sett till volym. Det är de djupa vattnet och den stora ytan kombinerat med de många grynnorna, holmarna, vikarna och uddarna som är anledningarna till att sjön blivit ett så populärt fiskevatten för trollingfiskare.

28

Foto: Håkan Sundström

I en skröna berättas det om lappgubben som kom från Arjeplog till Piteå och fick se havet för allra första

gången. Han sägs då ska ha utbrustit: – Nog är havet stort, men Hornavan är större!

Sommar 2011


TROLLINGTÄVLINGAR

VUOGGATJÅLME VUOGGATJÅLME HÖJDARUPPLEVELSE VID POLCIRKELN HÖJDARUPPLEVELSE VID POLCIRKELN BODØ

BODØ

VUOGGATJÅLME ARJEPLOG

POLCIRKELN

LULEÅ

VUOGGATJÅLME ARJEPLOG

POLCIRKELN

SKELLEFTEÅ LULEÅ

Välkommen till oss! Välkommen till oss!

SKELLEFTEÅ

flyg vandring flyg bastu vandring middag bastu FRÅN middag

550 KR/PERS FRÅN 550 KR/PERS

ÖPPNA LAPPLANDS MÄSTERSKAPET torsdag 30 juni - lördag 2 juli i Skeppsviken start 7.30 * målgång 17.00 * invägning 18.00 lördag * målgång 16.00 * invägning 17.00

ARJEPLOGS MÄSTERSKAPET Alla fem deltävlingar på Hornavan juni: fredag 17 juni - lördag 18 juni Följande med start 7.00 och invägning 17.00 juli: lördag 30 juli augusti: lördag 6 aug; lördag 20 aug; lördag 27 aug

0961-107 15

WWW.VUOGGATJOLME.SE

HELAMB@VUOGGATJOLME.SE 0961-107 15

WWW.FACEBOOK.COM/VUOGGATJALME WWW.VUOGGATJOLME.SE

Vi tackar våra sponsorer!

HELAMB@VUOGGATJOLME.SE

WWW.FACEBOOK.COM/VUOGGATJALME

Arjeplogs Båt & Trollingklubb

WWW.VUOGGATJOLME.SE WWW.VUOGGATJOLME.SE

www.arjeplogstrollingklubb.com

Stygg Öring

Mitt Sommartips!

Vad har den här öringen egentligen råkat ut för? Är den född så eller har den fastnat i ett drag, nät eller liknande och därigenom fått sitt kraftiga underbett? Det undrar Mikael Widman som drog upp den här stygga öringen i Uddjaur i mitten på juni.

Magnus Sundström, Laisvallby ”Här i Laisvall finns hur mycket fint som helst men jag har ett tips på det ultimata friluftsstället. Ligger ca två mil söder om Laisvallby, vid Hästskoforsen, vi kallar det Luspen men så heter det nog egentligen inte. Där finns en fin hängbro, det är bra fiskevatten och man kan också gå upp till Dellik därifrån”.

Sommar 2011

29


Hantverk & Service • Arjeplogs Bil och Elrep Bilbärgning tel 611 20. Bilverkstad, båtmotorreparationer, byte av bilrutor, bilelektriska reparationer, startmotorer & generatorer, mm. Maskinvägen 2. Tel 105 40. Kurt Johansson. • Arjeplogs Eltjänst El-installationer, elmaterial. Installation tele- och datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror. Tel 102 40. Drottninggatan 13. • Arjeplogs Plåt & Mekan Bygg- & takplåt, hängrännor, beslag. Försäljning av stångstål och plåt. Svetsning, tillverkning mindre stål­kon­struktioner. Slagnäsvägen. Tel 614 00, 070-225 74 68. • Arjeplog Taxi Helgfri måndag-fredag 6.00 - 22.00. Tel 303 50 fax 303 53. Välkommen med er bokning. • Callins VVS-service Allt inom VVS. Värmepumpar. Jonas Callin. Tel 613 36. Mobil 070-274 00 23 • Dikks Tvätt Vi tvättar och manglar. Mattor, säng­kläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg. Drottninggatan13, Hantverks­huset. Tel/fax 105 00, 070-256 13 28. • Fixar’n & Arjeplogs Bil & Däckservice Vi fixar allt! Vi ordnar det mesta t ex grävning, bygg, el, personaluthyrning, mm. Vi säljer däck och biltillbehör. Vi har mycket i butiken. Vi utför repara­tioner och service på alla fordon. Industrivägen 6. Tel 615 09. Anders Wikström. OBS! BÄRGNING! Tel 070-510 55 25.

• Flinkfeldts Buss Bussresor av alla de slag. Flygplatstransfers. Även bussgods. Tel 104 25. office@flinkfeldtbuss.se. •Hand och fotbehandlingar Manikyr, pedikyr och spa. Nagelförläng­ning, paraffinbad för hand och fot. Elena Burman. Tel 076-828 63 10. • KULTURFÄRG INTERIÖR & FASAD Byggnadsvård med snickeri och måleri. Vi säljer linoljefärger och Kulturbeslag Bernt Adolph 070-285 13 16, www.kulturfarg.se • Martins Mek Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service. Tel 290 60. Drottninggatan 11, Hantverkshuset. • Norrlands Rör & el Vi fixar allt inom VVS och el-installationer tex luftvärme-pumpar, bergsvärme. Försäljning av vitvaror, värmepumpar, mm. EL: Michel Tel 070-510 00 59, VVS: Kristoffer Tel 070-645 36 53. • Norrbacka Företagskonsult När du behöver hjälp med företagets ekonomi, bokföring och deklarationer. Tel 296 90. Drottninggatan 8. • SF Rör AB (Stefan Flinkfeldts Rör AB) Allt inom VVS: värme och sanitet. Värmepumpar, badrumsinredningar, mm. Hantverksgatan 2. Tel 101 55. • Uffe’s Polarbygg Ny- till-och ombyggnad. Vattenskador och reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget! Tel: 220 22 eller 070-250 77 26.

Intresserad av att vara med på sidan? Kontakta oss, Jenny & Lotta 070-256 16 19 Är du med i Arjeplogar’n hittas du när någon behöver tjänster och hantverkare. 30

Sommar 2011


baguetter

Sommar 2011

31


Arjeplogs kyrka - Vackert belägen vid Hornavans strand

Även vintertid är kyrkan vacker där den ligger vid Hornavans strand. Foto: Andreas Lestander

Det var på våren 1641 som timringen av Arjeplogs Kyrka påbörjades på uppdrag av den då 15-åriga drottning Kristina. Golvet i kyrkan var från början ett stampat jordgolv. I golvet begravde man de döda, vilket man efter hand slutade med på grund av den lukt som uppstod i kyrkorummet. Inne i kyrkan byggdes ett altare och

en predikstol och först 1650 tillkom en klockstapel, vilken byggdes av i huvudsak bötespengar*. Till den nybyggda kyrkan kom många gåvor, vissa av dem finns bevarade ännu idag. En förgylld nattvardskalk i silver från självaste drottning Kristina finns att beskåda i en monter på Silvermuseet. De målade porträtt av drottningen

och hennes far, Gustav II Adolf, skänkta av en bergmästare, hänger fortfarande inne i kyrkan. På 1760 talet ansågs den gamla timrade kyrkan inte längre duga som ett Guds hus. Bygget av en ny, korsformig kyrka påbörjades därför. Invändigt byggdes väggarna av omålat timmer och utsidan kläddes med brädfodring som rödfärgades. 1896 målades kyrkan om i den vackra, lite unika rosa färg som kyrkan fortfarande har. Kyrkans egentliga namn är Sofia Magdalena kyrka, vilket den döptes till 1768 efter den dåvarande kronprinsessan. Ett namn som inte kommit till så stor användning eftersom kyrkan i alla tider kort och gott har kallats för Arjeplogs kyrka. *Förseelser som kunde ge böter var till exempel brott mot kyrkoplikten eller fylleri. Det hände också att prästen eller kyrkoherden bötfälldes för att ha sålt brännvin under gudstjänsttid. Övriga tider hade han rätt att bränna och sälja som en löneförmån.

Störst i VÄRLDEN på biltestindustri Under vintern förändras Arjeplogs kommun, då kommer tusentals biltestare från hela världen hit för att under de kal�laste vintermånaderna utveckla fordon och komponenter i en naturlig vintermiljö. Här finns gynnsamma förutsättningar för att utveckla framtidens fordon, snö, stora isytor, gleshet, kyla och inte minst duktiga, lokala entreprenörer som på olika sätt möjliggör testverksamheten. Arjeplog är störst i världen på biltest vintertid. Samtidigt på plats, vid ett och samma tillfälle, kan här finnas 2200 testfordon och 3000 ingenjörer och räknat under en hel säsong passerar drygt 9000 olika individer. Vid något tillfälle har också en australisk journalist, helt korrekt, beskrivit Arjeplog som ”The winter car testing capital of the world”.

32

Eric Gallardo, eventföretagare och Tiff Needell, sportjournalist och tv-profil.

Allt detta har förstås stor betydelse för vår kommun, det är många lokala entreprenörer som har arbete året om som en följd av biltestverksamheten. De flesta företag, affärer och hantverkare har också en klart ökad efterfrågan på varor och tjänster under vintersäsongen. Även sommartid förekommer en viss verksamhet, men den är försvinnande liten. Det är trots allt vårt exceptionella vinterklimat som utgör grunden för fordons och komponenttestverksamheten. En verksamhet som i mycket liten skala förekom

redan på 60 talet, 1973 är dock de år som räknas som det år när biltestindustriverksamheten inleddes på allvar. Biltestindustrin har sedan dess ökat lavinartat. Ökar gör också verksamheter som på olika sätt är kopplade till biltestindustrin, bland annat eventverksamheter. Framtiden för Arjeplog och biltestverksamheten ser ljus ut och utvecklingen av miljövänliga fordon och drivmedel är områden som förutspås bli lika stora som utvecklingen av låsningsfria bromsar varit.

Sommar 2011


Karta över Arjeplogs Kommun

AVStÅNDStABELL FRÅN ARJEPLOG tILL ADOLFStRÖM 75 KM ARVIDSJAUR 87 KM JÄCKVIK 60 KM LAISVALL 37 KM MELLANStRÖM 27 KM NORSKA GRÄNSEN 135 KM ÖRNVIK 82 KM POLCIRKELN 105 KM SLAGNÄS 59 KM

Mitt Tips!

Tora Lestander, Slagnäs Jag tycker att man ska göra ett besök på Hembygdsgården här i Slagnäs. Där finns fikaförsäljning, loppis i en lada och en del andra trevliga aktiviteter i sommar.

Sommar 2011

Mitt Sommartips! Peter Byrne, Arjeplog Mitt tips är att åka på utflykt till den fina rastplatsen vid Judapakte. Vid fint väder är det fantastisk utsikt däruppe, man ser bland annat östansjö, Aisjaure och Uddjaur. För att komma dit kör man väg 95 förbi östansjö, strax efter kurvan kör man upp vänster upp på berget

33


Marielund & Kerstin Holmgren För fjärde året i rad kan man nu besöka loppis i Marielund, 47 kilometer från Arjeplog. Det är den kända konstnären Kerstin Holmgren som tillsammans med Ann-Christine Holmgren erbjuder loppmarknad hemma på gården hos Kerstin. De öppnar den andra juli. De har samlat in grejer bland släkt, vänner och bekanta som de ställt upp inne i en loge. Där finns allehanda ting, allt från glas, porslin, kläder, smycken till fiskedrag och verktyg. – Förra året hade vi nog trehundrade besökare, vilket var jättekul, berättar Ann-Christine. Som loppisbesökare kanske du också välkomnas av den tama renen Anton som går lös på gården. En ren som Kerstin tog hand om när han var kalv eftersom han var så liten och ynklig och renägaren inte trodde att han skulle ha en chans att överleva annars. Det är tio år sedan och han har bott i Marielund sedan dess. Det finns en hel del andra djur att titta på och kanske klappa om man har tur. Förutom kaniner som bor under ladan, hönor och en hund finns också en kattunge på gården. Är man mer intresserad av konsthantverk än av djur så får man be om att få gå in i en av Kerstins små gårdshus där hon samlat en del av sina alster, bland annat naturtrogna keramikfigurer. Sedan i höstas har hon också börjat arbeta med konst av hönsnät. Är du intresserad av att se Kerstins skulpturer av hönsnät kan du besöka Sparbanken Nord i Arjeplog, Restaurang Vuoggatjålme eller Konstföreningens utställning på Hotell Lyktan.

34

Sommar 2011


Information från Arjeplogs kommun Välkommen till Arjeplog – Sveriges vackraste kommun Från Arjeplogs kommun vill vi hälsa dig hjärtligt välkommen till Sveriges vackraste kommun! När du besöker Arjeplog vill vi att Du ska njuta av vår unika natur samtidigt som Du medverkar till att bevara vår miljö.

Hjälp oss att hålla rent i fjäll, skogar och sjöar Lämna rastplatserna som du själv skulle vilja finna dem. Naturen är ingen soptipp!

Källsortering för besökare Att källsortera är givetvis en självklarhet även för besökare i Arjeplog. På återvinnings­gården i Arjeplog (se kartan) och miljö­ stationerna i Laisvall, Jäckvik, Slagnäs, Adolfström och Mellanström kan man gratis lämna in sorterade återvinningsmaterial som t ex papper, glas, miljöfarligt avfall, plåtburkar och hårdplast. På miljöstationerna finns containrar för papper och kärl för glas.

Återvinningsgården På Återvinningsgården i Arjeplog sker även försäljning av återvunnet material. Där kan du bl a hitta gamla cyklar, trädgårdsmöbler, vanliga möbler, dörrar, fönster och mycket mer. Försäljningen sker 9.30-12.00. Om du har för avsikt att lämna grovsopor eller annat avfall tag kontakt med Tommy Westerlund tel 0961-14174 på Återvinningsgården, då får ni tips om hur ni på bästa sätt sortera ert avfall.

Återvinningsgården, Arjeplog x

Arjeplogs Kommun tel 0961 - 14000

Miljö- och byggservice kontoret • Tekniska kontoret • Arjeplogs kommun Sommar 2011

35


Njut av Arjeplog!

foto: Jonny Johansson

36

foto: Jonny Johansson

Sommar 2011

Arjeplogarn6-11  

Sommarbroschyr

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you