Page 1

Jeff Boersema 29 Augustus 24 Januari

Stage Verslag Grafisch vormgeving

1


Voorwoord

Mijn naam is Jeff Boersema, 18 jaar oud en volg de opleiding Mediavormgeving aan het Friesland College. Van dinsdag 27 augustus tot 24 januari heb ik als mediavormgever stage mogen lopen bij Jonge Helden in Leeuwarden. In dit verslag krijgt u een kijkje in dat gene waar ik het afgelopen half jaar aan heb gewerkt. Zoals mijn gemaakte animaties, webdesign en logo’s zullen hier voorbij komen met allemaal hun eigen verhaaltje erachter. Dit half jaar heb ik meer geleerd dan ik ooit had gedacht. Vooral het omgaan met klanten, samenwerken met collega’s en het hebben van verantwoordelijkheden zijn een aantal die eruit springen. Ik wil daarom ook alle andere stagaires, de bureau manager, Mark van der Linden en de stage coördinator Ingrid Meulenkamp willen bedanken voor deze leuke en vooral leerzame ervaring

2


3


Inhoudsopgave

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 4

Voorwoord Pagina 2 Inleiding Pagina 6 Introductie

Pagina 7

Functies

Pagina 10

Het bedrijf

Pagina 11

KBS

Pagina 12

Werkzaamheden

Pagina 14

BPV

Pagina 19

Leerdoelen

Pagina 21

Conclusie

Pagina 22

Bijlagen

Pagina 24


5


Inleiding

In dit stageverslag leest u over mijn ervaringen en leermomenten die ik heb beleefd bij Jonge Helden Leeuwarden. Daarbij kunt u mijn gemaakte werk zien en vertel ik over mijn leerdoelen.

Mijn leerdoelen

Met deze stage wilde ik erachter komen of grafisch de specialisatie is die ik ging doorzetten in de volgende jaren van mijn opleiding. Daarbij wilde ik ook mijn kennis en sociale vaardigheden stevig opkrikken. Ook het gevoel voor verantwoordelijkheid en het samenwerken met andere mensen wilde ik beter kunnen

C o mmuni ca ti e

Daarnaast vertel ik ook over hoe het is om bij Jonge Helden te zitten en hoe ik ermee in aanraking kwam. Dit allemaal is een mooie terugblik op mijn tijd hier.

6

De a dli ne s Ke nni s


Introductie

Hoe kwam ik bij jonge helden? Jonge helden is een op school bevestigd leerbedrijf wat zich bezig houd met verschillende vormgeving zoals: Logo’s, magazines, posters, animaties en websites. Ik hoorde voor het eerst van het bedrijf toen we het in de lessen op school over stage hadden. Jonge helden werd als stage apart genomen omdat het eigenlijk gewoon naast ons zat en ze meerdere stagiaires aannamen. Daarbij was mijn coach de opkomende team leider zou worden bij Jonge helden en kregen we er dus ook wat meer erover te horen dan anderen. Ik besloot daarom een sollicitatie brief te sturen naar zowel Jonge Helden en andere grafische bedrijven. Dit wilde minder gladjes dan ik had verwacht. Het eerste wat mij tegen zat was dat ik nog niet wist welke richting ik wilde doen als specialisatie en/of stage. Ik besloot om toch grafisch te kiezen omdat ik hier het meeste ervaring in had en daarbij meteen kon zien of ik dit ook wel zou willen kiezen als mij specialisatie in het 3e jaar. Als tweede, veel bedrijven hadden al een stagiaire of zochten niet naar één van mbo niveau. Uiteindelijk kreeg ik van twee een berichtje terug, APH en Jonge Helden. Ik was op dit moment al weer vergeten wat APH was, maar ik mocht van beide bedrijven langs komen voor een gesprek. Jonge helden was mijn eerste keus omdat het bekend gebied was en ik het idee had dat dit het beste bij mij paste. Het gesprek had ik met Lex van der Bij en Ingrid Meulenkamp, waarbij ik mijn portfolio moest presenteren en daarnaast een aantal vragen moest beantwoorden. Ik had er een goed gevoel over en werd twee dagen later al opgebeld door Lex dat ik na de zomervakantie bij Jonge helden van start kon.

7


Beschrijving van het bedrijf Jonge helden is een leerbedrijf wat zich specialiseert in mediavormgeving, van grafische papierwerk zoals posters, magazines en logo’s tot interactieve vormgeving zoals websites en animaties. Jonge Helden bevind zich op het Friesland college en bestaat uit ongeveer 14 stagiaires die van verschillende opleidingen komen zoals Mediavormgeving, DTP en Web developers. Hiermee wordt samenwerking beloond, omdat iedereen zijn eigen kwaliteiten en vaardigheden heeft. Jonge helden doet zowel opdrachten van binnenuit de school als opdrachten van buitenaf van bedrijven of stichtingen. Omdat de producten van Jonge helden worden gemaakt door vormgevers in opleiding en de prijzen laag liggen, kunnen veel kleinere ondernemers bij ons terecht omdat hun budget vaak niet zo groot is. Eerste indruk Mijn eerste indruk was niet positief noch negatief. Want ik had niet het gevoel dat er een verschil was tussen stage en school. Dat kwam vooral omdat we natuurlijk met een grote groep stagiaires waren en daarbij iedereen ongeveer de zelfde leeftijd had. Ook mijn oude coach was nu de stage coordinator /begeleider, wat ongeveer hetzelfde aanvoelde als toen ze coach was. Om het nog eens af te maken, de eerste week kregen we ook erg schoolse opdrachten zoals het maken van een afbeelding van jezelf op een originele manier. Pas na een paar weken begon dat te veranderen, vanaf dat moment had ik een stuk meer verantwoordelijkheden en had ik echt het gevoel dat ik op stage zat.

8

Automatisering De automatisering bij Jonge helden is van het begin dat ik hier kwam tot het einde van mijn stage zelfs verbeterd. Niet zozeer door mijn invloed, maar doordat van andere stagiaires en de nieuwe leidinggevende. Bijvoorbeeld, de tijden wanneer je binnenkomt worden dagelijks bijgehouden. Oftewel, ze kunnen meteen zien wanneer je er op tijd bent en wanneer niet. Dit kwam voor mij slecht uit want ik had deze periode nog wel wat problemen met het openbaar vervoer dat zich niet altijd aan de tijden houd. Gelukkig wordt er bij Jonge Helden hier wel rekening mee gehouden. maar in mate natuurlijk. Daarbij hebben we nu ook een database. Hierin staan alle gemaakte, op pauze gezette opdrachten en opdrachten die nog aan de gang zijn. Dit is enorm handig, want iedereen kan opdrachten, bedrijven en aanpassingen toevoegen. Hiermee creĂŤren we niet alleen een duidelijke structuur, maar ook een fijnere manier van werken. Je voorkomt hier namelijk mee dat je constant allemaal bestanden naar elkaar moet opsturen of op een USB stick moet zetten. Met dit systeem kan iedereen op elk moment bij elk bestand.


9


Functies

Mijn functie bij Jonge helden Mijn functie bij Jonge helden is Mediavormgever. Dat betekent dat ik niet alleen grafische opdrachten kan aannemen, maar ook interactief en audiovisueel kan werken. Daarbij heb ik natuurlijk alle taken van een Jonge held: Het maken van concepten, contact houden met klanten, gesprekken voeren met de klant en daarmee mijn concepten te bespreken etc. Daarnaast moet ik ook samenwerken met andere Jonge Helden en mijn resultaten laten zien bij Ingrid Meulenkamp en/of Mark van der Linden. Ook is mijn functie de broodnodige gezelligheid er in te houden, zonder de dubbele puntjes.

10

Functie van mijn praktijkbegeleider De taken van mijn praktijkbegeleider zijn: Het verkrijgen van opdrachten, opdrachten verstrekken aan de jonge helden, begeleiding geven aan de jonge helden enz. Dit doet ze meestal samen met de bureau manager Mark van der Linden die ongeveer de zelfde taken heeft als de begeleider.. Daarbij houden ze ook bij hoe het gaat met de groep, wat er beter kan en blijven ze vooruitdenken hoe Jonge Helden in de toekomst nog succesvoller kunnen worden.


Het bedrijf Jonge helden bevind zich op de 2e verdieping in de B vleugel van het Friesland College. Hier hebben we 1 grote ruimte met 3 grote tafels staan. 2 zijn voor het werk achter de computer, 1 is voor het bespreken van opdrachten of gesprekken met klanten en de laatste is de tafel waar de begeleiding zit. Naast ons zitten 2 andere ruimtes met andere groepen + zit er nog een bedrijf boven ons . De sfeer is heel ‘schools’. Het is erg rumoerig en er lopen veel mensen rond. Het voelt daarmee wel erg vertrouwd omdat het ook maar een paar meter vandaan is van de Mediavormgeving ruimte met daarin allemaal bekenden en al mijn leraren die ook om de zoveel tijd een kijkje nemen bij Jonge Helden, om te kijken hoe het er aan toe gaat.

Software We gebruiken hier bij Jonge helden voornamelijk onze eigen laptops en daarbij ook onze eigen software. Voor de mensen die geen laptop hebben door omstandigheden, zijn er vier imac’s en vier windows computers beschikbaar. Als software gebruiken we voornamelijk de programma’s van Adobe zoals: Photoshop, Illustrator en Indesign. Deze drie zijn het belangrijkst voor ons en worden bij vrijwel elke opdracht toegepast. Daarbij gebruiken we ook nog wel Flash en Premier in mindere mate.

Photoshop Het programma waar ik waarschijnlijke het meest in heb gewerkt deze maanden. Voor vrijwel elke opdracht heb je photoshop nodig voor het bewerken van teks/afbeeldingen. Het werken met filters, lagen en maskers zorgt voor een enorm breed programma waarbij afbeelding bewerking en creatieve creatie centraal staan. Flash De meeste zullen waarschijnlijk niet Flash als een programma hebben staan die ze vaak hebben toegepast, maar voor mij hebben hier behoorlijk wat uurtjes in gezeten(voornamelijk bij één animatie). Flash wordt voornamelijk gebruikt voor het animeren van filmpjes of het maken van bepaalde websites. Deze websites hebben dan ook vaak extra veel animaties erin zitten(bijvoorbeeld als je ergens op klikt, komen er animaties). Illustrator Nooit echt héél veel nodig gehad, maar is één van de beste programma’s voor het maken en bewerken van simpele afbeeldingen. Vooral omdat het programma werkt met vectors, is het uiterst geschikt voor het maken van logo’s of afbeeldingen die vergroot moeten worden. Indesign Minder nodig gehad dan ik had verwacht, maar alsnog wel een aantal keren stevig in gewerkt. Wordt gebruikt voor bijna alles dat veel tekst bevat zoals: Magazines, boeken, maar ook natuurlijk verslagen en (de)briefings.

11


K B S ritische

eroeps

ituaties

Situatie 1 Bij het project voor Mbo Rebound moesten we al hun boekjes omzetten in de huisstijl die Steven en ik hadden gemaakt. Nadat dit allemaal soepeltjes was gegaan, hadden we een afspraak met Maaike van Mbo Rebound. Omdat we de boekjes nog niet hadden uitgeprint, moest dit nog in het laatste uurtje voor de afspraak. We kwamen er achter dat de printer geen inkt meer had en moesten dus erg snel een andere printer zoeken die wel werkte. Uiteindelijk waren we te laat voor de afspraak en stond dat natuurlijk niet professioneel. De volgende keer ga ik niet meer vlak van te voren nog printen, maar minstens een dag ervoor. Hiermee voorkom je dat je met lege handen bij een klant zit.

Situatie 2 Met de zelfde opdracht kregen we bij de briefing van Steven de nodige informatie om de boekjes te maken. Het enige wat onduidelijk was welk boekje nou in welk formaat moest zijn. Uiteindelijk hebben we op ĂŠĂŠn boekje na alles op A4 geproduceerd met alles erop en eraan. Op het einde toen alles klaar lag, bleek het dus dat alles A5 had moeten zijn. Oftewel, alles moest omgezet worden, wat natuurlijk nooit leuk is. Voortaan moet het vragen naar de afmetingen(helemaal wanneer er meerdere producten zijn) een pre zijn bij elke briefing. En dit dan ook weer duidelijk laten terugkomen in de debriefing. Het omzetten van zoveel documenten is niet alleen vervelend, maar kost ook nog eens heel veel tijd.

12

Situatie 3 Bij het project voor Songkids voor Kika moest ik een animatie intro maken die als intro voor hun youtube kanaal gebruikt zou worden. Toen ik de animatie af had, heb ik hem naar de klant gestuurd en vroeg ik hem of hij hem zo goed vond. De klant was tevreden over het resultaat en besloot het daar bij te laten, zonder betaling of een goede afsluiting. Het zou natuurlijk ook goed kunnen gaan en dit is natuurlijk een geval apart. Maar het kan altijd gebeuren dat mensen er met je werk van door gaan en om dit te voorkomen moet je nooit het bestand van de uiteindelijke versie weggeven.


13


Werkzaamheden

14

Planning Mijn werk probeerde ik altijd in te plannen, alleen deed ik dat in mijn hoofd en maakte ik geen planning op papier of op de computer. Naar mijn gevoel is dit ook niet nodig geweest omdat ik elke deadline heb gehaald(te laat zijn met printen niet mee geteld). In mijn hoofd kan ik altijd heel makkelijk omgaan met andere invloeden die de planning van een opdracht mochten veranderen. Dit vind ik lastig om door te werken op een planning die al klaar ligt, want die klopt negen van dWe tien keer toch niet wanneer er iets tussen komt. Alleen als ik echt in de problemen raak, hang ik een echte planning aan de muur. Maar dit was bij Jonge helden nooit nodig.

W

Loopbaan & Burgerschap

Werkzaamheden Het maken van opdrachten en hier contact mee houden zijn mijn taken. Hierbij hangt het er van af of ik alleen de opdracht heb gekregen of dat meerdere jonge helden de opdracht op zich nemen. In dat geval komt er ook een stukje samenwerking bij kijken. In dat geval worden de taken verdeeld en wordt er om de zoveel tijd afgesproken om te laten zien wat je hebt. daarop geef je dan met z’n allen feedback op. Dit bevalt mij erg goed, want zo weet je gelijk wat andere er van vinden en kom je zo sneller bij het uiteindelijke ontwerp. Het gene dat ik wat lastiger vond, was het contact en omgaan met klanten. Nu moet er gezegd worden dat ik ook niet de meest makkelijke klanten had(Iemand weigerde te betalen, iemand gaf verkeerde uitleg van wat ze wouden en een man en vrouw die niet wisten wat ze wouden), maar het blijven klanten en werken met deze klanten hoor er nou eenmaal bij. Ik denk wel dat ik met dit stuk van mijn stage het meest heb geleerd.

AANTEKEN BOEKJE

Voorkant voor het Rebound boekje


Opdracht 1: Boekjes Rebound (steven) Dit was mijn allereerste opdracht en ook toevallig ook de eerste van Jonge Helden. Als eerst moesten we vragen stellen aan de klant wat hij wilde hebben, wat de doelgroep was etc. De klant was Sjoerd, iemand met ongeveer de zelfde functie had als Ingrid alleen dan bij het leerbedrijf naast on. De bedoeling was dat we een voorkant van een boekje gingen maken én een ander boekje geheel moest ontwerpen. Doormiddel van de vragen wisten we zijn eisen en wensen (de blauwe kleur van het logo moest terug komen in het ontwerp bijvoorbeeld). Ik merkte gelijk al bij deze opdracht dat ik het lastig vond om te beginnen. Ik wist dat je moest beginnen met schetsen, dus dat deed ik. Uiteindelijk kwam er een ontwerp uit waar ik semi-tevreden over was. Dit was de voorkant van het boekje dat vandaag klaar moest zijn voor feedback van de klant. We hebben uiteindelijk van beide ontwerpen wat genomen en hier en daar wat dingen aangepast. Het tweede boekje ging mij beter af. Het gene wat moest veranderd worden waren de tabellen, maar omdat het school boekjes zijn, moest de tekst het belangrijkst blijven. Ik kon dus niet teveel gekke design het ontwerp stoppen. Ook dit heb ik weer met gebruik van schetsen gedaan, waarmee ik op een bepaalde manier kwam om de tabellen weergeven. Ook dit keer werden de twee ontwerpen vergeleken en besloten we met het ontwerp van Steven te gaan, met een aantal ideeën van mij erin verwerkt. Omdat dit mijn allereerste ‘professionele’ opdracht was heb ik hier een heleboel geleerd. Vooral hoe je te werk gaat met het maken van een ontwerp en het overleg dat je hebt met de klant(en).

Opdracht 2: Kaartjes kantine Deze opdracht kreeg ik al snel nadat ik de feedback van de vorige had gekregen. De kantine van het Friesland college gebruikt bepaalde kaartjes voor hun producten met daarop de naam, prijs, datum etc. Deze moesten ook dit jaar weer door Jonge Helden worden aangepast. Er kwam geen creativiteit bij te kijken want het was simpelweg informatie aanpassen en soms de grote van de kaartjes aanpassen. Het was wel een goede opfrisser na de zomervakantie om weer in Indesign te werken. Het contact met de klant was hierbij jammer genoeg niet heel interessant. Ik heb alleen met één jongen gepraat die de opdracht verstrekte, maar hij kon niks zeggen over de kaartjes, noch of ze goed of slecht waren. Dit hoorde ik pas wanneer hij met zijn baas had overlegt of het goed was.

Goedemorgen Sinaasappel/ Mandarijn/ Banaan

€ 1,85

Voorbeeld kaartje

Pistolet Gezond vega

€1,80

Voorbeeld kaartje

15


16


Opdracht 3: Website Elboworks (berend) Nadat we klaar waren met de opdrachten voor Rebound, kreeg ik mijn volgende opdracht. Het maken van een website ontwerp. Ik had dit nog nooit eerder gedaan en had ook geen flauw idee hoe ik moest beginnen. Ik wist wel ongeveer hoe website er uit moet zien(header, footer etc.), maar dat mensen naar mij komen om dit voor hun te doen, voelde erg raar. Vooral omdat ik geen idee had wat ik moest doen. Gelukkig was ik niet de enige die in dit schuitje zat, samen met Berend moest ik deze opdracht doen. Laat staan dat de opdracht zelf lastig was, dit waren waarschijnlijk ook de meest lastige klanten die ik deze periode heb gehad. Het duo bestond uit Ellen en Bowe, een stelletje uit St. Anaprochi die een nieuwe website voor hun kunst tentoonstellingen wilden hebben. Maar het gene wat het zulke lastige klanten maakte, was het feit dat het ware tegenpolen van elkaar waren. Ze wilde allebei, bij elke pagina, bij elke tekst en bij elke kleur iets anders, wat het voor ons erg moeilijk maakte een definitief ontwerp de maken.

Uiteindelijke logo voor Elbow

Home Over Werk Contact

Home pagina voor Elbow

Door veel te schetsen en veel andere websites te bekijken kwam ik op een ontwerp die naar mijn idee, allebei van het stel zou aanspreken en tegelijk er ook zelf tevreden over kon zijn. Daarnaast maakte Berend ook zijn eigen ontwerp. Het bleek dat mijn strakkere, donkerder getoonde site Bowe meer aansprak en Berend zijn meer artistieke, gedempte kleurenpalet juist Ellen meer aansprak. En dit ging van Oktober tot januari door, tot ze uiteindelijk met hun eigen ontwerp kwamen. Dit betekende dat het hele ontwerp veranderd moest worden. In totaal hebben we wel meer als vijf afspraken gehad met Ellen en Bowe en bij de meeste afspraken was het aan mij de taak om het woord te voeren. Ik kon dit al veel beter dan als op het begin, maar bij Ellen en Bowe heb ik het altijd moeilijk gevonden. Dit omdat Ellen niet goed kan horen en Bowe bijna alles voor haar moet herhalen, wat het heel lastig voor mij maakt wanneer er nog iemand er door heen praat. Dit heeft echter wel mijn ogen geopend hoe makkelijk en hoe lastig klanten kunnen zijn in deze sector. Ik weet nu ook van mezelf dat ik een bepaalde structuur nodig heb bij dit soort dingen, omdat het anders veel the chaotisch wordt.

17


Opdracht 4: Rebound boekjes 2 (Steven & Anthony) De mensen van Rebound waren blijkbaar erg blij met het resultaat van ons, niet alleen wouden ze al hun andere boekjes in de zelfde huisstijl hebben zoals die van ons, ook wouden ze een logo en een visitekaartje in die zelfde stijl. Omdat het een vrij grote opdracht was, werd dit een opdracht voor drie personen: Steven, Anthony en ik verdeelde de opdracht in drieën. Dit was dan ook mijn eerste opdracht bij Jonge helden waarbij ik moest samenwerken met andere

MBO

Rebound Fryslân MBO

Rebound Fryslân

Het oude logo van Rebound

stagiaires. Gelukkig kon ik het wel vinden met deze twee en ging de opdracht naar mijn gevoel goed. Het was mijn taak het logo te ontwerpen en één van de boekjes om te zetten naar de nieuwe huisstijl. Het logo ontwerpen leek mij erg leuk, maar bleek ook erg lastig te zijn. Ik besloot het kleurenpalet van de huisstijl over te nemen in het logo toe te passen. In de huisstijl waren drie tinten blauw vaak gebruikt voor de huisstijl. Dit verwerkte ik met de drie regels tekst die in het logo moesten staan’ MBO Rebound Fryslân’. Daarbij maakte ik een illustratie voor het logo met deze zelfde kleuren. Bij het gesprek liet ik zowel mijn boekje dat ik had omgezet in onze huisstijl als het gemaakte logo zien. Ook Steven en Anthony lieten in het gesprek zien wat ze hadden gemaakt. Maaike(klant) was erg onder de indruk en wou met een paar aanpassingen het bij de volgende afspraak het graag hebben. Zo moest de illustratie uit mijn logo weg en moesten de plaatjes van het boekje allemaal het zelfde blijven.

18

MBO

Rebound Fryslân MBO

Rebound Fryslân MBO

Rebound Fryslân MBO

Rebound Fryslân MBO Rebound Fryslân MBO

Rebound Fryslân

Digitale schetsen/concepten


Kerntaken BPV Kerntaak 1 Ontwerp media-uiting Werkproces 1.1 Beoordeelt opdracht en adviseert opdrachtgever

Competenties: 1.1.1 Op behoeften en verwachtingen van de klant richten 1.1.2 Analyseren 1.1.3 Vakdeskundigheid toepassen Werkproces 1.2 Maakt een plan van aanpak

Competenties: 1.5.1 Overtuigen en beĂŻnvloeden 1.5.2 Presenteren 1.5.3 Materialen & middelen inzetten 1.5.4 Met druk en tegenslag omgaan

Kerntaak 2 Realiseert media-uiting Werkproces 2.1 Bereidt realisatie voor

Competenties: 1.2.1 Samenwerken en overleggen 1.2.3 Plannen en organiseren

Competenties: 2.1.1 Vakdeskundigheid toepassen 2.1.2 Instructies en procedures opvolgen 2.1.3 Materialen en middelen inzetten

Werkproces 1.3 Maakt concept

Werkproces 2.3 Maakt de media-uiting

Competenties: 1.3.1 Onderzoeken 1.3.2 Vakdeskundigheid toepassen 1.3.3 CreĂŤren en innoveren

Comptetenties: 2.3.1 Vakdeskundigheid toepassen 2.3.2 Materialen en middelen inzetten 2.3.3 Op behoeften en verwachtingen van de klant richten 2.3.4 Kwaliteit leveren

Werkproces 1.4 Maakt ontwerp Competenties: 1.4.1 Vakdeskundigheid toepassen 1.4.2 Materialen en Middelen inzetten 1.4.3 Op behoeften en verwachtingen van de klant richten 1.4.4 Kwaliteit leveren Werkproces 1.5 Ontwerpt media-uiting

Werkproces 2.4 Beheert hard- en software Competenties: 2.4.1 Vakdeskundigheid toepassen Werkproces 2.5 Beheert database Competenties: 2.5.1 Vakdeskundigheid toepassen 2.5.2 Materialen en middelen inzetten 2.5.3 Instructies en procedures opvolgen

19


BPV-Opdracht Misschien wel de opdracht die het meest bij me is gebleven. Dat komt denk ik omdat ik voor deze opdracht het meest gedreven was hem zo goed mogelijk af te sluiten. De opdracht bestond uit het maken van een animatie intro die de stichting: Songkids voor Kika ging gebruiken voor hun Youtube kanaal. De opdracht klonk als muziek in m’n oren. Schetsen Ik begon met het schetsen van verschillende animaties en in welke volgorde de animaties zouden gaan. Ik wist dat ik wat wou gaan doen met de muziek noten uit het logo, maar ik wist nog niet goed wat ik er mee wou doe of dat de klant dit ook een goed idee vond. Bij schetsen kwam ik op verschillende animaties uit. Eentje waarbij de noten door een soort tunnel gaan waarbij je steeds dichter bij het licht komt en je uiteindelijk verblind. Aan het einde van de tunnel is het Songkids voor Kika logo. Een andere schets begon met de draaden van de S uit Songkids waarna de muzieknoten eroveer heen glijden en uiteindelijk eruit komen te zien zoals op het logo te zien is. Dit was voor mij de eerste keer dat ik ook zo te werk ging met een animatie. Normaal zou ik nu al op flash dingen proberen, maar ik denk dat deze manier stukken beter werkt. Kerntaak 1.1.1 & 1.1.2

20

Het logo van Songkids voor kika

Gesprek Uiteindelijk heb ik voor de eerste schets gekozen en daarvan een concept in flash gemaakt om te laten zien aan Albert(de contact persoon van Kika). Hiermee kon ik gelijk zien of wij twee een beetje op de zelfde lijn zaten. Albert had ik een mailtje gestuurd(die ik zo professioneel mogelijk probeerde te schrijven) dat ik de gene zal zijn die de opdracht zal uitvoeren en met hem contact zou gaan hebben. Albert zou een paar dagen later komen voor een gesprek met mij. Ik liet hem bij dit gesprek mijn ideeĂŤn zien over hoe de animatie eruit ging zien. Hij keurde dit goed en kon gelijk al wat correctie punten geven. Kerntaak 1.2.1 Echter wist hij zelf niet goed wat hij wou en wat er moest gebeuren. Het enige wat hij mee gaf was dat ik mocht doen wat ik wou, maar dat de kleuren van het logo erin terug moesten komen en dat ik iets moest doen met muziek noten. Dit had ik zelf ook al bedacht, maar hoopte dat ik ook nog een beter beeld kon krijgen wat de klant zou willen. Hij wist bijvoorbeeld niet eens wat voor bestand het moest zijn en hoe lang het ongeveer moest zijn. Daarmee had ik wel een stuk meer vrijheid vergeleken met de vorige opdrachten. Ik had drie weken de tijd om het filmpje te animeren. Ik wist niet zeker hoeveelt tijd ik ervoor nodig had om het filmpje inelkaar te zetten, omdat er veel meer bij kwam kijken dan bij de animaties die ik voor school moest maken. Ik moest bijvoorbeeld ook het filmpje omzetten naar een document dat youtube kon afspelen. Daarom plande ik het zo in, dat ik het filmpje in twee weken af moest hebben en dat ik de overige week aan tijd kon gebruiken als er problemen onstonden bij de klant of bij de techniek. Kerntaak 1.2.3 & 1.3.1


De productie-fase ging heel goed naar mijn idee, ook al heeft er misschien wel te veel tijd in gezeten. Het was heel veel schetsen, dit uitwerken in een animatie, een nieuw idee krijgen hoe deze scene beter kan zijn, opnieuw schetsen, opnieuw animeren. Ook wanneer ik niet verder kwam, was er altijd hulp beschikbaar zoals van mijn mede stagiaires, leraren en van buiten af(vrienden, broer). Hierdoor voelde het ook heel goed toen ik het na vele uren werk het af had. Ik had om de zoveel tijd Albert mijn animaties laten zien voor feedback. Dit zou het laatste ontwerp zijn en hoefde we alleen nog ĂŠĂŠn afspraak maken om samen met mij en Ingrid te praten over het geld en uiteindelijke feedback op de gehele opdracht. Echter, was Albert het hier niet mee..eens? Ik weet niet goed wat hij dacht, hij zei dat hij niet nog een keer langs wou komen en dat hij alleen nog feedback over mail wou geven voor mij. Ook zag hij het niet meer zitten om er wat voor neer te leggen, omdat hij de voltooide animatie toch al had gekregen van mij, had hij niks meer nodig. Kerntaak 1.4 Om een opdracht op deze manier af te sluiten is natuurlijk nooit leuk. Ik heb niks meer gehoord van wat ze nou eigenlijk met mijn animatie hebben gedaan en is mijn animatie in een bepaalde manier, voor niks gemaakt. Wat natuurlijk helemaal niet zo is, want ik heb hier ontzettend veel van geleerd. Van samenwerking, wat je wel en wat je niet bij klanten moet doen en een veel meer motivatie gekregen om zo door te gaan. Kerntaak 1.5.4

Feedback Albert Hoe vond u de communicatie tussen ons? De communicatie vond ik erg goed, je hebt mij/ons goed op de hoogte gehouden en geluisterd, naar de punten die wij wilden laten terug komen in het product. Hoe zou het de volgende keer beter kunnen? Als tip wil ik je meegeven dat het belangrijk is om elke stap die je maakt, laat zien aan de klant. ook al is het maar iets heel kleins, Ik denk dat je daardoor samen met de klant tot het ultieme resultaat kunt komen. Komt het uiteindelijke product overeen met uw verwachtingen? WHet Product dat is aangeleverd is volgens verwachtingen gemaakt. Ik heb bij het eerste gesprek aangegeven dat je veel vrijheid hebt gekregen in het ontwerp zelf, dit vinden wij zelf er belangrijk, dat jij ook meedenkt met ons. Wat ging er goed en wat ging er minder goed? Tips: Zorg voor een goeie voorbereiding als je een gesprek voert. Top: Je had al een voorbeeld ontwerp klaar staan, hierdoor kreeg is al meer een beeld wat jou creativiteit in het concept was,

Een fragment uit de animatie

21


Leerdoelen Ik wil deze zes maanden van stage beter leren communiceren met mijn collega´s, mijn opdrachtgevers en met de klanten.

Ik wil meer kennis opdoen over het werk als een grafisch vormgever. Hoe het is om klanten hun wensen te vervullen en het technische aspect bij te schroeven.

Ik ben erg zelfstandig met werk gerelateerde opdrachten en wil het liefst alles zelf doen zodat ik zeker weet wanneer iets gebeurt en wanneer iets niet gaat lukken. Daarbij ben ik ook geen grote prater en luister ik liever naar iemand dan dat ik zelf mijn verhaal/mening geef.

Ik moet zeggen dat ik op het begin erg zat te stressen hierom, ik had het gevoel dat ik niet genoeg kennis had om de opdrachten hier te voltooien. Maar dankzij veel doorzettingsvermogen en door veel te vragen, heb ik het gevoel dat ik een boel ben opgestoken op grafisch gebied. Ook omdat ik dankzij Ingrid een selectie aan diverse opdrachten heb gekregen, kon ik overal wat van proeven en kwam ik zo erachter wat mij het meeste lag. Grafisch vind ik leuk en animatie vind ik te gek, maar ik denk niet dat ik dit als werk zou willen doen. Dat ik dit nu weet, ben ik heel erg dankbaar voor.

Na de zes maanden dat ik hier heb gezeten heb ik dit allemaal verbeterd naar mijn idee, ik ben veel relaxter in situaties waar ik moet overleggen of moet informeren bij zowel mijn collega’s als met klanten. Waarbij ik op het begin van de stage hier nog wel moeite mee had en eigenlijk zo min mogelijk wou vertellen, merk ik nu dat ik JUIST m’n mond open doe. Vooral bij klanten wil ik nu precies weten wat ze willen en wat er moet gebeuren. Ingrid heeft mij hier uitstekend in geholpen door mij in situaties te plaatsen waar deze vaardigheid nodig was, door bijvoorbeeld mij het woord te geven bij klanten. Ik wil deze stage ervoor zorgen dat ik deadlines haal, zonder te veel te stressen. Dit door middel van prioriteiten stellen en plannen.

22

Deze maanden heb ik uiteindelijk maar één deadline gemist wat kwam door miscommunicatie tussen de klant en mij. Maar dit was maar één opdracht en hierom ben ik erg trots op mezelf dat ik zonder te veel te stressen alle deadlines heb behaald(op één na dus). Dit kwam niet zozeer dat ik zo goed heb gepland, maar omdat ik wist hoe ik mijn prioriteiten moest stellen.


Conclusie Deze laatste maanden zijn erg belangrijk voor mijn inzicht geweest, ik weet nu echt zoveel meer dan toen ik hier kwam. Ik weet nu ook dat ik geen grafisch wil gaan doen als specialisatie en dat grafisch nooit mijn werk zal worden. Maar ik denk wel dat de kennis en vooral de ervaring van grote waarde zijn. Grafische vormgeving zal altijd bestaan en het zal daarom ook handig zijn in om daar nog in te kunnen werken wanneer het nodig is, ook wanneer ik een andere specialisatie ga doen.

Ik ben erg tevreden over de begeleiding die ik heb gekregen binnen Jonge Helden. Iedereen hier heeft zijn eigen specialisaties en krijg je hierdoor ook een heel divers team. Als je ergens niet verder komt en hulp nodig hebt, is dat hier nooit een probleem. Mijn ervaring met de begeleiding vanuit het Friesland college is jammer genoeg echt heel matig.

Omdat mijn vorige coach, Ingrid Meulenkamp, niet meer de functie als coach heeft en nu als team leider bij Jonge Helden werkt, kreeg ik ook dit half jaar weer een nieuwe coach(mijn 5e coach in 2 jaar?)genaamd Rim Bleeker. Hier heb ik echter tot nu toe helemaal niks van gehoord. Het enige contact dat ik heb gehad met de begeleiding uit het Friesland college, is ĂŠĂŠn gesprek met mijn stagebegeleider Daniela Meester. Nadat, heb ik niks meer van haar gehoord tot het eindgesprek toe. Ik vind dit toch wel heel slecht dat onze coach niet eens weet wie wij zijn en ook nooit eens heeft geprobeerd contact te zoeken. Daarbij is mijn 2e stagegesprek gewoon overgeslagen en kreeg ik heel abrupt mijn uitnodiging voor het eindgesprek. Toch heb ik mijn stage met een goed gevoel afgesloten. Ik ben een stuk wijzer geworden en heb mezelf verder ontwikkeld als een persoon en als een vormgever. En dat is eigenlijk alles wat ik eruit wou halen.

23


24


25


26


27


28


29


30


31


32


33


34


35


36


37

Stage verslag pdf 4  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you