Page 1

Welk stal strooisel?

Natuurlijke gezondheid

Paarden scheren

Editie 07 | Jaargang 02 | Oktober 2012 | www.havermagazine.nl | GRATIS


Equitop Myoplast

Harry's Horse Buitdeken Thor 0gr Blue Graphite

Cowboy Magic Rosewater Shampoo

Fleck Rijzweep lederen handvat

Equitop Myoplast is een kwalitatief hoogwaardig voedingssupplement om de spieropbouw van uw paard te stimuleren.

WINTER COLLECTIE 2012 Outdoordeken met t/c voering. Naadloos op de rug, 0gr vulling. Voorzien van loopsplit en staartflap.

Rosewater Shampoo is een zeer geconcentreerde, heerlijk ruikende shampoo. Bijzonder geschikt voor paarden met een gevoelige huid.

Van massief polyamide, bekleed met gevlochten perlon. Brede gesloten, lederen flap. Antislip handvat omwonden met vaarsleder, metalen knop

____ €74,50

€64,95

____ €69,95

€58,75

____ €9,85

€8,95

____ €39,95

€33,95

Harry's Horse Rijbroek Lowrider Navy/turquoise

Indra Springschoenen

Equine America Bute-Less High Strength

Trust Baby Pelham Dubbelgebroken

Rijbroek in heupmodel van gebreid katoen met 5% elasthan; hierdoor is het draagcomfort zeer aangenaam. De rijbroek zit als een tweede huid.

Indra springschoen voor optimale bescherming van de kroonrand. Met schokwerend binnenmateriaal, elastisch klittenband en dubbele sluiting.

Dopingvrije pijnstiller op kruidenbasis

Een dubbelgebroken baby pelham van het merk Trust. Het mondstuk heeft Sweet Iron onderdelen.

____ €44,95

€38,95

____ €44,95

€39,75

____ €35,75

€31,95

____

€117,50 €99,95

Pavo NervControl

Groene Os Glucosamine Complex

Wintec 500 Dressuurzadel met CAIR®

ThinLine Utra Trifecta (half pad)

Pavo NervControl voor innerlijke rust. Helpt om spanning in het lichaam sneller te laten afvloeien

Poeder ter verbetering van gewrichtsklachten en gewrichtsontsteking, bij artrose.

Het Wintec 500 dressuur zadel, stelt nieuwe normen in op het gebied van comfort en prestatie en helpt de ruiter een perfectie positie aan te nemen.

Deze onderlegger wordt aangeraden door dierenartsen, meester zadelmakers, rugchirurgen, paardenmasseurs en trainers en ruiters in iedere tak van de ruitersport.

____ €36,95

€31,40

____ €55,95

€42,50

____

€499,00 €455,00

____

€148,95 €133,95


INHOUD:

4

VOORWOORD

11

19

We kunnen er niet meer om heen, de herfst! Wat gaat de tijd toch snel. Het is weer tijd om goed na te denken over hoe jij de winter in wilt met je paard. Zorg dat je stal fris schoon is en bekijk eens al je dekens, misschien moeten ze nog snel gewassen worden voordat je ze weer in gebruik neemt. Ga jij je paard scheren of laat je hem in zijn natuurlijke wintervacht rondlopen? Wij hebben gesproken met Jarno Hendrikx, de scheerspecialist. Je maakt met onze winactie dit keer kans op zijn boek, Scheren zonder schade. Verder kijken we naar de verschillende bodembedekkers voor in de stal. Gebruik jij stro, vlas, strokorrels of iets anders. We hebben de diverse soorten voor je op rij gezet. Ook de gezondheid van je paard bespreken we met diverse therapeuten. Al deze therapeuten werken op een natuurlijke manier om je paard te helpen optimaal gezond te blijven. Ook hebben we de nieuwste fashion voor de winter 2012/2013 vast voor jou opgezocht en enkele items voor je uitgelicht. Verder hebben we weer onze vaste rubriek van dierenkliniek Vechtdal en Duval. Maar ook hebben we weer een leuke winactie. Dus wacht niet langer en geniet weer van Haver Magazine. Veel leesplezier!

Haver Magazine komt tot leven met Layar Deze speciale zomer editie van haver magazine van iwmgmedia komt tot leven met augmented reality (AR). In deze print editie is gebruikt gemaakt van LAYAR software.

28 31 Gezondheid bij je paard . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 Hoe gaat jouw paard de winter door? . . . . . . . . . . 11 Duval, schone frisse stal . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 Rabo Talentendag . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 Dierenkliniek Vechtdal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17 Dekensoorten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19 Bodembedekkers voor in de stal . . . . . . . . . . . . . 21 Military-Boekelo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

Met deze software kun je print (of objecten) uitingen combineren met allerlei digitale uitingen via je mobiele telefoon (Iphone en android toestellen). Met andere woorden we hebben bovenop de print nog extra digitale informatie gezet die tot leven komt als je met je mobiele telefoon over het magazine heen gaat. Denk hierbij aan extra websites, youtube filmpjes, foto’s en nog veel meer. Dus pak je telefoon en zoek de extra informatie op elke pagina van Haver magazine. Zo brengen wij print en digitaal bij elkaar via LAYAR.

Wat moet je doen: 1

1. Download GRATIS de LAYAR app voor je mobiele telefoon (Iphone en Android) 2. Open de de app en hou je mobiel boven de pagina

2

3

Stal winterklaar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 Winter Fashion . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34 Win actie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 Haver Magazine is een uitgave van: IWMG Media Goorweg 6 • 7596 MS Rossum info@iwmg.nl Tel. 0541-296383 www.havermagazine.nl www.iwmgmedia.nl Heb je tips voor Haver Magazine? Mail ze dan naar: info@iwmg.nl

3. Als Layar iets heeft gevonden zal hij gaan zoeken

4

4. Hou je telefoon boven het magazine en in het magazine zal nu een filmpje gaan spelen of er zal iets anders gebeuren. Zo krijg je dus extra informatie bovenop de print editie.

Haver Magazine | 3


Je paard op een andere manier bekeken... De gezondheid van je paard is het meest belangrijke wat hij kan bezitten. Als je paard een blessure heeft wil je hem zo snel mogelijk weer in volle gezondheid zien. Haver Magazine heeft met verschillende therapeuten gesproken. Want je kunt ook op een andere manier met de gezondheid van je paard bezig zijn. Je kunt zelfs ook preventief werken met diverse soorten behandelingen. Wij waren benieuwd op welke manieren er naar je paard gekeken wordt vanuit verschillende therapievormen. Op de volgende pagina vind je verhalen over het zelf doen van een wormentest, wellicht is dit nu niet actueel maar het is een zeer belangrijk onderdeel van de gzondheid van je paard dus handig om er nu vast over na te denken. Verder hebben we gesproken met Lucie Klaassen van ‘In balans met paarden’. Zij biedt ervaringsgerichte trainingen die leiden tot inzicht en bewustwording met en door paarden. Ook komt Karin Groot Jebbink van Paard en Spier aan het woord. Zij behandelt paarden die door spierproblemen niet goed meer bewegen. Denk daarbij aan moeite met bepaalde oefeningen, lange warming-up, niet verder komen in de training, stagnatie van spieropbouw. Maar ook zijn we in contact gekomen emt JosĂŠ Gijsbers, zij verkoopt magneten die ook voor dieren kunnen worden ingezet. Ze vertelt ons over de werking hiervan en wat deze magneten voor je paard kunnen betekenen. Wellicht ga je toch eens op een andere manier naar de mogelijkheden kijken die er voor jou en je paard zijn.

4 | www.havermagazine.nl


Controle over wormen nu en in de toekomst De afgelopen 40 jaar dachten wij met zijn allen dat wij een goede oplossing voor wormbesmettingen hadden, namelijk chemische ontwormmiddelen. Sinds enkele jaren is er nu een receptplicht voor ontwormmiddelen. De overheid wil dat wij ons wormbeleid gaan veranderen en enkel nog gaan ontwormen wanneer nodig. Door wormmiddelen enkel op recept te verstrekken via een dierenarts hopen zij dit te realiseren. De aarsworm

Waarom moet ik veranderen van wormbeleid? Dat een paard wormen in zich draagt vinden veel eigenaren een vies idee. Maar een nultolerantie beleid is niet alleen niet haalbaar, het heeft ook nadelen. Uit meerdere studies blijkt dat een lage besmetting van wormen het lichaam helpt om een weerstand op te bouwen. Daarnaast is resistentie voor de bestaande ontwormmiddelen een gevaar dat steeds groter wordt. We willen deze middelen wanneer nodig, nog zo lang mogelijk kunnen gebruiken. We moeten dus naar een situatie toe waarin controle over wormen de strategie wordt in plaats van gehele wormbestrijding. Wij noemen dit Wormmanagement. Hoe kunnen we dat nu het beste aanpakken? De methode van met regelmaat preventief ontwormen is volledig achterhaald. Uit de praktijk blijkt dat 4 van de 5 paarden onnodig wordt ontwormd. Daarnaast is het vaak niet de volwassen worm maar juist de larve die de meeste schade veroorzaakt in het paard. Wat we dus moeten doen is de kans op besmetting met wormlarven verlagen. Maar hoe gaan we dat aanpakken. De bekendste methoden zijn verwijderen mest, omweiden en hooien van het weiland. Ook andere grazers zoals schapen en koeien laten grazen is een zeer effectieve methode. Maar er zijn nog andere mogelijkheden. Uit studie blijkt dat 20 % van de paarden 80 % van de eieren uitscheidt. Door deze grote ei-uitscheiders te ontwormen en de rest niet kan je een reductie van wel 95 % van de eieren op het weiland bereiken. Maar hoe weet je nu welke paarden je wel en welke je niet hoeft te ontwormen en voor welke worm? Een mestonderzoek op basis van eitelling geeft je hierop antwoorden. Dit is de meest gebruikte methode door dierenartsen en laboratoriums. De methode is zeer betrouwbaar maar de betrouwbaarheid van de uitslag is wel afhankelijk van de kwaliteit van het mestmonster. Na 4 uur ongekoeld gaat de kwaliteit van het mestmonster namelijk achteruit. Hierdoor kan je een vals negatieve uitslag ontvangen wat betekend dat er geen eieren zijn gevonden terwijl deze in eerste instantie wel in de mest aanwezig waren. Een andere belangrijke reden om meston-

derzoek uit te voeren is dat je na behandeling kan controleren of het wormmiddel gewerkt heeft. Door te controleren op de werkzaamheid van een wormmiddel kan jij dus ook nagaan of er wellicht al resistentie op jou locatie bestaat voor het wormmiddel. De meeste ideale oplossing zou dus zijn als de eigenaar zelf het mestonderzoek zou uitvoeren. Want naast kostenbesparend ben je zo gegarandeerd van een zo vers mogelijk mestmonster. Hoe gaat zo een mestonderzoek in zijn werk? Een mestonderzoek werkt via een flotatiemethode. Dat wil zeggen; wij maken een oplossing waarbij de dichtheid zo hoog is dat de mest zinkt en de wormeieren blijven drijven. Dit wordt gezeefd en spuiten wij in een speciaal microscoopglaasje, een zogenaamde telkamer. Door de hoeveelheid mest in verhouding tot een exacte hoeveelheid oplossing in een compartiment van de telkamer te brengen kunnen wij een berekening maken voor iedere gevonden wormei. Door nu alle wormeieren te tellen en te vermenigvuldigen kunnen we beoordelen of er geen, een lage, middelhoge of hoge eitelling is. Op basis hiervan kunnen we weer bepalen of we moeten ontwormen of niet. Kan ik dit ook zelf? Ja hoor, dit is de reden dat wij de wormtestkit hebben ontworpen. De kit bestaat uit een kleine koeltas met koelelement zodat je alle tijd hebt om de mest te bewaren tot dat je tijd hebt om een onderzoek te doen. In de kit vind je verder nog alle benodigdheden om zelf de mest te prepareren voor onderzoek en het boekje Wormmanagement. In dit boekje wordt je precies uitgelegd hoe je een mestmonster prepareert, je met de microscoop moet werken en hoe je de verschillende wormeieren herkent. Ook schenken wij aandacht aan onderwerpen zoals bijvoorbeeld weidemanagement, verschillende soorten wormen, veulens etc. Door rekening te houden met weersomstandigheden en de levenscyclus van de worm kan je de infectiedruk op je weide verlagen. Bijvoorbeeld met slepen van de weide met een warme brandende zon zullen veel eieren en larven uitdrogen terwijl het slepen met bewolkt en gematigde temperatuur weer juist de larven verspreidt en de kans van opname door paarden juist vergroot.

Wat kost dat, een mestonderzoek? Een wormtestkit inclusief microscoop en alle benodigdheden komt op € 195,00. Dit is voor ongeveer 30 onderzoeken. Dit betekent dus ongeveer € 6,50 per onderzoek. Na deze “starterskit” kan je de verbruiksmaterialen los kopen waardoor een onderzoek minder dan € 0,17 per onderzoek kost.

De bloedworm

Is dat nu moeilijk om zelf te doen? Mestonderzoek zelf uitvoeren is niet moeilijk. Voor mensen die nog wat onzeker zijn na aankoop van de wormtestkit of graag voor dat ze onze producten aanschaffen, eens willen oefenen, organiseren we praktijkdagen. Van te voren sturen we je het boekje wormmanagement toe. Op de praktijkdag gaan we nog wat verder in de theorie en behandelen de vragen. In de middag gaan we oefenen met verschillende mestmonsters. De praktijkdagen zijn op verschillende locaties in het land, kijk hier voor op de website. Wij werken met kleine groepen van maximaal 8-10 cursisten zodat iedereen voldoende aandacht krijgt. Voor groepen van 8-10 personen komen wij ook op locatie. In de winter hebben wij geen praktijkdagen in verband met de verminderde leg van wormeieren door de vrouwtjeswormen. Een mestonderzoek geeft dan ook geen betrouwbare uitslag. Heb je nog vragen? Kijk op onze website www.wormtest.nl of stuur een email naar info@wormtest.nl

Haver Magazine | 5


Waar komt de klacht van uw paard vandaan? Steeds meer mensen met lichamelijke of psychische problemen zoeken naast hulp bij een reguliere arts/therapeut ook hulp bij artsen/therapeuten die complementaire geneeskunde toepassen. Vooral wanneer het om chronische problemen gaat. Ook voor de dieren, zoals paarden, zijn complementaire therapieën mogelijk. Natuurgeneeskunde maakt onder andere gebruik van homeopathie, fytotherapie (kruidentherapie), massage, essentiële oliën en bach bloesem therapie. De natuurgeneeskunde gaat er vanuit dat er niet één ziek orgaan is, maar dat het hele lichaam uit balans is, waardoor ziekte een kans krijgt. Het lichaam kan uit balans raken door uiteenlopende oorzaken. Denk daarbij aan verkeerde voeding, onjuiste huisvesting, trauma uit het verleden etcetera. Daarom wordt niet alleen naar de klacht of ziekte gekeken, maar wordt ook gekeken naar de fysieke, emotionele, mentale en omgevingsaspecten, de holistische visie. Door al deze informatie in te winnen kan de oorzaak van de klacht gevonden worden. Dit resulteert erin dat niet alleen het symptoom aangepakt wordt, maar dat de oorzaak behandeld wordt, zodat het probleem zich in de toekomst niet weer voordoet. Voorkomen is beter dan genezen! De natuurgeneeskunde kan onder andere toegepast worden bij klachten van : • maag-darmkanaal (koliek, diarree) • huid (zomereczeem, schimmel) • luchtwegen (hoesten, dampigheid) • hormonen (hengstigheid) • bewegingsapparaat (hoeven, gewrichten, spieren, pezen) • gedrag (stalondeugden, angst) • conditie (uithoudingsvermogen, te mager/zwaar) Volgens de natuurgeneeskunde spelen de organen en de mentale balans een grote rol bij het ontstaan van klachten De lever, nieren, longen en darmen (uitscheidingsorganen) spelen een belangrijke rol in het lichaam. Ze ontdoen het lichaam van afvalstoffen. Het lichaam krijgt door, onder, andere medicijnen, inentingen, wormkuren, voer van mindere kwaliteit, vervuilende stoffen binnen. Deze stoffen moeten door de uitscheidingsorganen afgevoerd worden. Wanneer het lichaam overladen wordt door vervuilende stoffen, raken de organen overbelast en kunnen ze hun werk niet meer doen. Afvalstoffen hopen zich op in het lichaam en het raakt uit balans. Hierdoor krijgen allerlei ziektes en klachten de kans om zich te ontwikkelen. Eén van de gevolgen van vervuiling van het lichaam kan een huidprobleem zijn. Wanneer de uitscheidingsorganen hun werk niet meer goed kunnen uitoefenen, wordt de huid als uitscheidingsorgaan ingezet. Dit resulteert vaak in een schilferige en/of

vettige vacht en andere huidproblemen. Vervuiling zorgt er ook voor dat het immuunsysteem uit balans raakt. Hierdoor is het paard gevoeliger voor onder andere zomereczeem, schimmelinfecties, luchtwegproblemen, mok etcetera. Om het lichaam weer in balans te krijgen en de klachten aan te pakken is het nodig het lichaam te reinigen en de organen te ondersteunen. Naast het goed functioneren van de organen is het ook belangrijk dat een paard mentaal in balans is. Mentale disbalans kan er voor zorgen dat het lichaam in zijn totaliteit uit balans raakt en waardoor fysieke klachten kunnen ontstaan. Stress is een factor die in veel ziektes een rol speelt en vaak over het hoofd gezien wordt. Stress zorgt er voor dat het immuunsysteem onderdrukt wordt. Hierdoor kan een paard gevoeliger worden voor infecties of een overreactie krijgen op bepaalde stoffen, zoals de speeksel van de knutten, maar ook de conditie van een paard kan achteruit gaan. Trauma is vaak een oorzaak van problemen in het gedrag van het paard. Doordat een trauma niet goed verwerkt is kan een paard angstig, onzeker, dominant of teruggetrokken worden. Het paard is mentaal uit balans en daardoor vatbaarder voor ziektes. Het herstellen van de mentale balans is dan de eerste stap tot herstel. Aangezien een klacht dus niet op zichzelf staat en vele orgaansystemen en omgevingsfactoren een rol spelen in het ontstaan, is het belangrijk om alle aspecten van het paard door te nemen tijdens een natuurgeneeskundig consult. Wanneer de oorzaken boven water zijn, kan het behandelplan beginnen. Dit bestaat meestal uit een combinatie van maatregelen en middelen. Omdat de natuurgeneeskundige aanpak op verschillende vlakken inwerkt en geen symptomen onderdrukt, is het belangrijk dat de tijd genomen wordt voor de behandeling. Vaak bestaat een behandelplan dan ook uit een korte termijn en een lange termijn aanpak. Een stelregel is dat voor elk jaar dat een klacht aanwezig is er minimaal 1 maand behandeld moet worden. De natuurgeneeskundige middelen worden ingezet met als doel het natuurlijk zelfgenezend vermogen in het lichaam, zowel fysiek als mentaal, optimaal te ontwikkelen. De lichamelijk balans wordt hersteld en hierdoor kan het lichaam zelf het probleem oplossen en wordt de kans op terugval kleiner. De natuurgeneeskundige

middelen dienen als ondersteuning van dit proces. Ze zijn niet bedoeld om het hele verdere leven in te zetten. Naast het inzetten van natuurgeneeskundige middelen en het handhaven van maatregelen kunnen manuele therapieën zoals (sport)massage en dry needling een toegevoegde waarde hebben bij bepaalde klachten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld problemen in het bewegingsapparaat. Wanneer er problemen in gewrichten, botten of pezen zijn, gaat het paard zijn gewicht anders verdelen. Gevolg is dat spieren overbelast raken, minder functioneren en belemmerd worden in hun beweging. Alleen inzetten van de natuurgeneeskunde om het probleem van het bewegingsapparaat op te lossen, zal dan niet voldoende resultaat geven. Noodzaak is dan om ook de spieren los te maken door middel van massage en/of dry needling. Andersom kan het ook nodig zijn om bij paarden, die aangeboden worden voor paardensportmassage of dry needling, de natuurgeneeskunde in te zetten. Spierproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van organen of door stress en andere vormen van mentale disbalans. Karin Groot Jebbink behandeld, begeleid en adviseert bij veterinair natuurgeneeskunde praktijk “Paard en Hond” en paarden(sport)massage praktijk “Paard en Spier”.

Karin Groot Jebbink Veterinair natuurgeneeskundig therapeut Paardensportmasseur / dry needling therapeut Tel.: 06-15474317 www.paardenhond.nl / www.paardenspier.nl

Haver Magazine | 7


“In Balans met Paarden”

voor een fysiek en mentaal gezond paard

Alles in het leven heeft met balans te maken, balans tussen geven en ontvangen, tussen leiden en volgen, tussen respect en vertrouwen. Het paard moet zijn balans vinden om een ruiter te kunnen dragen en de ruiter moet in balans op het paard zitten om er niet af te vallen en het paard niet te hinderen.

paard en het paard gaat zich steeds beter op jou afstemmen. Daarmee wordt de vertrouwensrelatie tussen mens en paard bevorderd. Als er een goede verbinding tussen mens en paard ontstaat zal het paard zich steeds meer op de persoon in het midden gaan concentreren en op steeds kleinere hulpen gaan reageren. Een ander voordeel van het werken met een vrij lopend paard is dat hij tijdens deze training weinig stress opbouwt, omdat hij niet wordt beperkt in zijn primaire ‘vluchtreactie’. Vaak wordt bij trainingen (te) veel druk opgebouwd. Sommige paarden laten duidelijk zien als ze stress ondervinden, bij andere paarden is de stress moeilijker waarneembaar. Deze stress kan voor fysieke of mentale problemen zorgen. Alleen ontspannen paarden kunnen iets leren. Daarom is het een voorwaarde dat paarden mentaal en fysiek ontspannen zijn tijdens een training. Tijdens het loswerken laat het paard vaak vanzelf het hoofd ontspannen zakken. Naast het loswerken werk ik nog met diverse andere trainingsvormen. Grondwerk Grondwerk is het werken met een paard aan een lange lijn voor samenwerking, respect en vertrouwen. Er worden oa oefeningen gedaan die gaan over leiden en volgen. Hoe zorg je dat het paard je vertrouwt en je wil volgen, ook als er obstakels worden toegevoegd? De obstakels zijn simulaties voor situaties die je tijdens een buitenrit of wedstrijd kunt tegenkomen. Vertrouwt het paard je genoeg om je ook in een spannende situatie te volgen?

Belangrijk is om ook aan je eigen balans te werken. Bij veel mensen is er spanning in het lijf, vaak onbewust, en paarden nemen dit waar. Hoe kan ik van mijn paard verlangen dat hij rustig en ontspannen blijft als ik zelf gespannen of onzeker op mijn paard zit? Bewustwording en werken aan bewuste ontspanning en zelfvertrouwen is een heel proces, maar wel

een heel mooi proces. Voor het paard is van belang dat zo goed mogelijk wordt voorzien in zijn natuurlijke behoefte zoals toegang tot voldoende voedsel en schoon water, ruimte om vrij te bewegen en sociaal contact met soortgenoten. Een paard dat ‘goed in z’n vel’ zit zal ook tijdens de training prettiger in de omgang zijn. Als aan de basisbehoefte is voldaan, kun je gaan werken aan de communicatie. Paarden ‘communiceren’ met elkaar op basis van lichaamstaal. Daarnaast is het voor een paard, als prooidier, van levensbelang om gedrag en emoties van dieren uit de omgeving waar te nemen. Heeft die leeuw honger, of maakt hij na een stevig maal een avondwandeling? De lichaamstaal, het gedrag en zelfs de intentie van de mens hebben daarom invloed op hoe het paard op de mens reageert. Wij mensen zijn ons vaak niet bewust HOEVEEL signalen we afgeven. We maken zoveel (onbewuste) gebaren, dat het paard niet meer kan onderscheiden wanneer we wél een bewust signaal geven. Als je je eigen bewegingen leert minimaliseren, komen je signalen aan paard duidelijker over. Loswerken Met elke nieuwe klant begin ik met loswerken, om bewust te worden hoe groot de invloed van onze lichaamstaal op het paard is. Loswerken is het samenwerken met een vrij lopend paard in een ruimte van ongeveer 15 x 15 meter. Het in vrijheid samenwerken geeft je inzicht in het gedrag en de reactie van het paard op jouw bewegingen en jouw plek in de ruimte ten opzichte van het paard. Jij leert de taal van het

8 | www.havermagazine.nl

Werken aan de hand Werken aan de hand op basis van klassieke dressuur wordt ingezet om het paard te gymnastiseren en het gewicht meer op de achterhand te brengen. Hierbij worden de oefeningen zoal bv. schouderbinnenwaarts, travèrs en renvers, naast het paard aangeleerd. Dubbele lange lijnen Bij het werk aan de dubbele lange lijnen gaat het met name om het aanleren van de rijtypische houding. Het paard wordt nog niet gehinderd door het gewicht van de ruiter, maar leert wel zijn lichaam op de juiste manier buigen en bewegen zodat hij zelf goed in balans kan lopen en straks de ruiter goed kan dragen. Paardrijden in balans Bij paardrijden in balans gaat het over ontspanning, balans, meebewegen en samen bewegen. Door zonder zadel te rijden ga je het lijf en de beweging van het paard voelen en volgen en van daaruit het eigen lichaam voelen en spanning loslaten. Je leert ook te werken met lichaamsenergie, inademen en energie creëren zorgt ervoor dat het paard vooruit gaat, en uitblazen en ontspannen zorgt voor vertraging. Op deze manier leer je bewust paardrijden. Afwisseling is goed voor zowel mens als paard, dus ontspannen buiten rijden of wandelen hoort er ook bij. Zelfs af en toe helemaal NIKS DOEN is be-


langrijk! Een fijne borstelbeurt of een boek lezen in de wei zorgt ervoor dat het paard jou niet alleen maar associeert met ‘werken’. Je zult er versteld van staan hoe het paard anders op je gaat reageren als je DOEN gaat afwisselen met alleen maar met je paard samen ‘ZIJN’. Op deze manier ontstaat er een band, een partnerschap, een paard dat graag bij je wil zijn en met je wil samenwerken. Toch kent Iedereen ook wel die momenten van frustratie wanneer het paard niet wil doen wat jij wilt. Maar echt, het paard zal je nooit opzettelijk dwarsbomen. Als

er dus een misverstand is met je paard, neem dan even pauze, check of er misschien fysiek iets aan de hand is waardoor het paard gewoon niet KAN doen wat je vraagt. En vraag jezelf af, heb ik misschien niet de juiste signalen gegeven? Probeer het eens op een andere manier of vraag iemand om met je mee te kijken, maar straf het paard niet voor het feit dat hij je niet begrepen heeft. Het paard zal nooit onze taal leren, dus wij moeten leren luisteren naar het paard, zijn lichaamstaal leren begrijpen, ons verdiepen in het wezen paard

en het natuurlijk kuddegedrag. Daarmee leer je om samen te werken vanuit ontspanning, respect en vertrouwen. Als het paard uit vrije wil met jou wil samenwerken dan geeft dat een intens gevoel van verbondenheid. Dat zorgt uiteindelijk voor de meest optimale prestaties en maximaal plezier in alles wat je met je paard doet!

Lucie Klaassen

www.inbalansmetpaarden.nl

gezondheid & wellness sieraden Jose Gijsbers is de naam, Shiatsu therapeute (drukpunten therapie) die op mens en dier van toepassing is. Naast shiatsu heb ik Gezondheid wellness sieraden voor mens en dier, deze sieraden hebben een magneten werking. Deze magneten zorgen voor en stukje balans en een betere doorstroming van je bloed. Er komt meer zuurstof in de bloedbaan dus ook meer cel activiteit en meer energie. Het zelfgenezend vermogen komt op gang. Hoe?: Om iedere cel in ons lichaam zit een magnetisch veldje, door verschillende oorzaken kan deze cel in onbalans zijn en dan zie je uitstulpingen en geen mooie ronde cellen zoals hij hoort te zijn bij gezondheid. De magneet zet deze in evenwicht, maakt de cel weer mooi rond en doet dat met iedere cel in het lichaam. Voor dieren wordt dan eenmagneet gebruikt in de vorm van een hartje, door het therapeutische hartje te plaatsen op de plek waar het paard het kan gebruiken komt er een beter welbevinden van het paard. Dieren zijn hier ook heel gevoelig voor. Balans van mens en dier, dat hebben we onder andere gezien op Horse Event in Deurne. Door de magneet op het paard te plaatsen middels het klik systeem wordt er meteen beweging gemaakt bij het paard of komt er juist rust als het paard gestresst is. Een mooi voorbeeld was een paard die voor onze kraam stond en heel onrustig was, ik vroeg aan de ruiter wat er was en zij vertelde dat het paard onrustig was doordat er veel mensen waren. Ik vertelde haar dat wij magneten hebben om rust te laten terugkeren. Ik stelde haar voor met de pebble massageknuffel magneet over het paard te gaan. En ja hoor, het paard werd binnen een minuut rustig en zakte gelijk in zijn houding. De ruiter begreep er helemaal niks van en vroeg hoe dat kon, bij het gebruik van

een magneet wordt je paard ook gelijk geaard. Dit wekt dus erg prettig voor drukke, hete paarden. Zij komen tot rust tijdens bijvoorbeeld een concours of keuring zodat er meer concentratie is voor de proef. Het was heel bijzonder om te zien wat er gebeurde, het paard stond relaxed in ruststand en kwam met zijn neus tegen onze tafel aan staan. Een andere ervaring hadden we via de ruiterrace, de ruiters kwamen voor de show een magneethartje bij me halen en plaatsten deze op hun eigen onderrug. Zo was met één magneet de ruiter en het paard rustig, de magneet loopt in een lijn door naar het paard, ze wordt deze dus ook rustiger. Ruiter goed geaard paard ook! Het magneethart is een allemansvriend. Door zijn extra krachtige diepte werking verlicht hij al snel de meer hardnekkige pijnklachten die ons menselijk bestaan zo kunnen verstoren. Standaard hebben de meeste magneetsieraden een magneetkracht van 1200 Gauss. Het magneethart is veel sterker met zijn 2200 Gauss aan magneetkracht. Het magneethart is een heel handige, flexibele toepassing. Het bestaat uit twee componenten: de clip en het “hartje”. Het hartje plaatst u direct, met de zijde waarop het symbool is ingegraveerd, op de zere plek. Het is geen probleem als er kleding tussen zit omdat het magneethart het lichaam ongeveer 3,5 centimeter binnen dringt c.q.van zich af straalt. N.B. dit is overigens pijnloos en volstrekt ongevaarlijk! Het magneethart pakt klachten over het algemeen voortvarend aan. Toch is er veel variatie in tijd dat de klachten kunnen verbe-

teren. De ene persoon met knieklachten ervaart na 5 minuten al verlichting terwijl een andere persoon pas na drie dagen of zelfs drie weken verbetering voelt. Dit komt ook door het feit dat het lichaam zo zijn eigen intelligentie heeft en de voor hem belangrijkste zaken het eerst aanpakt. Een variatie op het magneethart is de magneetclip. Qua werking vergelijkbaar met het magneethart maar qua vorm rechthoekig. Ideaal dus onder een overhemd board.De magneetkracht van de clip is iets lager: 1800 Gauss. Aan therapeuten is ook gedacht! Hiervoor heeft Energetix afgelopen jaar de Pebble gelanceerd. De Pebble ligt heel prettig in de hand en kan uitstekend ingezet worden voor massage doeleinden.

Jose Gijsbers Sierraden balans en Gezondheid. Voor mens en Dier. Tevens Shiatsu therapeut tel.: 06-10771116 of 0493-321590

(advertentie)

Haver Magazine | 9


HoutHandel lenferink T IN S I L A I SPEC ERK! W T A MA Hout- en Handelsonderneming lenferink ootmarsumseweg 273 7666 nB fleringen   telefoon 0541-670602 telefax  0541-670112

CARGO - MOVER

®

Aanhangwagenverhuur Peter Benjamins Höltersweg 52 Tel.: 074-259 37 10 7556 BX Hengelo (Ov) Mob.: 06-1313 6513

www.cargo-mover.nl info@cargo-mover.nl

Marsman Trailerbouw • Vakkundige en Solide ponytrailerbouw • Leverbaar in verschillende maatvoeringen • Ook met verlengde dissel

www.houthandellenferink.nl

Tel: 0570 521 227 | www.marsman-hati.nl | info@marsman-hati.nl

“The Eventing Shop is dé specialist in Eventing producten! Uit eigen ervaring weten wij welke producten je als eventing ruiter moeilijk kunt vinden, maar die wel erg fijn, handig en vaak zelfs nodig zijn als je SGW/Eventing rijdt. Voor bijvoorbeeld een rugnummerhouder, medical card, crosshorloge of een ruime keuze aan goede crossbeschermers, bodyprotectors en crosshelmen bent U bij ons aan het juiste adres! Ook kunt U bij ons op maat gemaakte spullen in diverse kleuren bestellen. Denk hierbij aan cap covers, bodyprotectors maar zelfs ook crossbeschermers een zadeldekjes in uw eigen favoriete kleuren. U kunt altijd terecht in onze webshop www.Eventing-Shop.com en we zijn met onze stand op diverse cross wedstrijden in Nederland, België en Duitsland te vinden. Daarnaast hebben wij ook een showroom aan huis waar U op afspraak rustig de gewenste producten kunt komen bekijken en/of passen. Wij wensen u veel Eventing plezier in Boekelo en kom ook even een kijkje nemen bij onze stand!

Het Eventing Shop Team Contact: info@eventingshop.nl of gsm +31-(0)6-53258777


Hoe gaat jouw paard de winter door?

Dikke wintervacht of strak geschoren huid?

We kunnen er echt niet meer omheen. De zomer is voorbij en de herfst is begonnen. Dit is de tijd om na te denken of je je paard van de winter wilt (laten) scheren of dat je hem zijn natuurlijke vacht laat houden. Wij hebben gesproken met de scheerspecialist, Jarno Hendrikx, hij geeft ons informatie en handige tips voor als je zelf gaat scheren. winter is) en zorg voor een juiste combinatie van voeding en training.

Vroeger werden paarden gebruikt als echte werkpaarden. In de winter was er weinig werk op het land dus was het niet nodig de paarden te scheren. De paarden creeerden net als onze paarden nu een lekkere warme wintervacht. Dit is heel natuurlijk want zijn vacht isoleert de warmte door het uitzetten van zijn haren en werkt afwerend tegen de invloeden van buitenaf als regen, hagel en sneeuw. Tegenwoordig worden de paarden intensief gereden. Als je dan een paard hebt met een hele dikke wintervacht zal hij heel veel gaan zweten om zijn warmte kwijt te raken. En een paard dat dus tot op de huid door en door nat is heeft weer heel veel energie nodig om te drogen en warm te worden na het rijden. Het kan dan dus aan te raden zijn om je paard te scheren.

Het scheren van paarden gebeurt om meerdere redenen, veel paardeneigenaren vinden het mooi. Maar ook voor de gezondheid kan het scheren effectief zijn. Een paard dat geschoren is zal minder heftig zweten tijdens de training en weer sneller droog zijn. Je kunt het scheren ook vanuit hygiĂŤnisch oogpunt doen, er blijft minder modder en vuil in de vacht achter waardoor de kans op bacterieĂŤn in de huid vermindert. En als laatste is het ook handig, je bent minder tijd kwijt met het verzorgen van je paard. Het is erg belangrijk om je geschoren paard warm te houden, hij kan dit immers niet meer goed zelf reguleren. Zorg er voor dat je paard een goed passende deken op krijgt. Zet je je paard overdag lekker buiten zorg dan wel dat je een waterdichte deken gebruikt, een natgeregend paard heeft veel kans op gezondheidsproblemen! Rij je enkele keren per week en doe je dat niet zeer intensief dan kun je je afvragen of het wel verstandig is om te gaan scheren. Je moet je paard namelijk erg goed in de gaten houden en het paard loopt toch een gezondheidsrisico, hij is immers veel vatbaarder voor de kou. Het welzijn van je paard staat uiteraard ten alle tijden voorop.

Wanneer is nu het beste moment om je paard te (laten) scheren? De eerste scheerbeurt is meestal in November en dan kan je het eventueel in Januari nog een keer doen. De tweede scheerbeurt wordt vaak gedaan omdat de haren van het paard door blijven groeien maar niet alle haren even snel groeien. Je kan dan dus tussen de korte geschoren haren ook nog lange haren vinden. Omdat het niet de voorkeur geniet je paard eerst een paar weken met een dikke wintervacht te laten rondlopen wordt er dus vaak twee keer geschoren. Mocht je wedstrijden rijden of keuringen lopen hou er dan wel rekening mee dat je ongeveer 2 weken de tijd nodig hebt voordat de vacht er weer echt netjes uit ziet. Zelf scheren? Zo doe je dat. Mocht je er voor kiezen om zelf je paard te gaan scheren dan zijn een aantal voorbereidingen nodig voor een geslaagde scheerbeurt. Zorg er in eerste instantie voor dat de messen scherp zijn maar ook de luchtfilters van het apparaat, dit voorkomt oververhitting tijdens het scheren. De luchtuitvoer en -invoer moet vrij zijn van haren en de scheerkoop moet ook schoon zijn. Zorg ervoor dat het op de plak waar je gaat scheren rustig is, dus niet tijdens voertijd scheren of als er veel drukte is op stal. En net zo belangrijk zorg voor iemand die je kan helpen je paard vast te houden en hem gerust te stellen. Als je geen of weinig ervaring hebt neem dan ruim de tijd om je paard te scheren. Zet je paard nooit strak vast aan een paal of muur, als het paard wat ruimte heeft om te bewegen zal hij over het algemen rustiger zijn.

Je kan uiteraard ook proberen je paard redelijk kort in zijn vacht te houden. Een wintervacht kan je nooit helemaal voorkomen maar als je al begint met het opleggen van een dunne deken als de temperaturen dalen, in de stal je lampen langer aanhoudt (met het kunstmatig langer houden van de dagen denkt het paardenlichaam dat het nog geen

Haver Magazine | 11


Zorg er voor dat je paard schoon is voor je begint en dat je tijdens het scheren altijd dicht bij je paard staat. Als je dichtbij staat vorm je minder een bedreiging voor hem. Houd tijdens het scheren altijd een hand aan het lichaam, zo houd je contact en kun je sneller reageren als je paard een onverwachte beweging gaat maken. Ga nooit op je knieën bij je paard zitten, zo kun je niet snel genoeg wegkomen. Scheer altijd tegen de groeirichting van de haren in. Er zijn enkele uitzonderingen hierop. Begin het scheren bij de schouder. Houd het gedrag van je paard in de gaten, zo kun je er op inspelen als je paard tekenen van onvrede geeft. Raakt je paard gespannen, begin dan weer rustig op de schouder en werk zo rustig naar de plek toe waar je gebleven was. Maak niet te lange halen, werk met kleine bewegingen die je vaak herhaalt. Houd het scheerapparaat lichtjes in je hand zodat het door de vacht heen glijdt. Als er plooien in de huid zitten dan kun je die strak trekken. Is je paard nog nooit geschoren? Of weet je niet hoe hij zal reageren dan kun je je paard sederen. Dan weet je zeker dat je paard rustig is en creeer je een veilige en rustige situatie. Als laatste scheer je het hoofd. Begin hier nooit mee, ook niet als je paard gesedeerd is. Veel paarden zullen bij het scheren van het hoofd een praam nodig hebben. Veel paarden gaan zweten bij het gebruik van een praam. Als je dus met het hoofd begint is het lastiger om het lijf te scheren omdat de haren dan nat zijn van het zweet. Verder is het zo dat als je de praam los laat het paard een fractie minder doezelig is. Daardoor zal hij eerder lastig reageren bij het scheren van de rest van zijn lijf. Na het scheren krijgen sommige paarden een reactie op de huid. Dit lijkt op een schimmelinfectie en wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bevindt zich altijd op zijn lijf maar doordat je met het scheren iets van de huid beschadigd kan je paard hier

12 | www.havermagazine.nl

een reactie op krijgen. Schakel voor de zekerheid wel een dierenarts in. Welk apparaat? Voor een optimaal scheerresultaat gebruik je een scheerapparaat en een tondeuse. Voor het volledig scheren gebruik je een scheermachine, voor het toiletteren of het licht bijscheren gebruik je een tondeuse. Voor het scheren heb je de keuze uit verschillende soorten messen. Het verschil zit in de millimeters. Dit houdt in dat het aantal millimeters dat op het mes genoemd wordt overeenkomt met de lengte in millimeters van de overgebleven haren. Standaar scheer je met een 1 of 3 mm. Bij een tondeuse is de keus groter. Er zijn twee soorten tondeuses, één waarvan de kop verstelbaar is van 0,1 tot 0,3 mm. door middel van een afstelknop en een tondeuse waarbij meerdere messen geleverd kunnen worden, variërend van 0,05 tot 9,5 mm. Voor een lange levensduur van je scheerapparaat is het belangrijk goed onderhoud te plegen. Dit onderhoud bestaat onder andere uit het reinigen van de scheerkop, de luchtfilters en de

luchtuitlaat na elke scheerbeurt. Eén van de belangrijkste punten voor het behoud van je scheerapparaat is dat de luchtfilters en de luchtuitlaat vrij zijn van haren. De vuiligheid binnen in het apparaat kun je makkelijk verwijderen met behulp van een luchtcompressor. Eventueel kan het ook met een kwastje. Tevens is het belangrijk om tijdens het scheren de messen te blijven oliën, dit doe je ongeveer om de tien a 15 minuten. Wanneer je na verloop van tijd merkt dat de scheermachine niet meer genoeg toeren maakt of dat het apparaat wisselt in het toerental, is dat een teken dat de koolborstels op zijn. De koolborstels zijn te vergelijken met de bougies van een auto. Deze kosten nieuw slechts een paar euro en de scheermachine loopt weer als vanouds. Tegenwoordig zijn de machines uitgerust met permanente magneetmotoren. Deze zijn praktisch onderhoudsvrij en hebben ook geen koolborstels meer. De veerbladen zijn een zwak onderdeel van het scheerapparaat. Deze hebben een functie van het aandrijven van het scheermes. Het kan zijn dat de veerbladen enkele keren afbreken, maar ze zijn makkelijk te vervangen en kosten slechts enkele euro's. Voor een goed resultaat dienen ook de messen goed scherp te zijn. Bij veelvuldig gebruik van het apparaat is dit na ongeveer zes a zeven paarden. Wanneer je de messen van de tondeuse weer ophaalt bij de slijper vraag dan dat hij ter plekke aantoont dat de messen scherp zijn door deze

Scheerapparaat

Tondeuse

Scheren van het gehele paard

Opscheren van hoekjes, bochten zoals oren, kootholtes, 3e oor, kaak, tastharen, kuiltjes boven de ogen, de staart en eventueel het hele hoofd

Groter vermogen

Minder vermogen

Grotere scheerkop

Kleine scheerkop

Geschikt voor meerdere typen haar van dieren (ook voor koeien, schapen, lama’s etc) Zwaardere machine

Lichtere machine, geruisloos en ligt makkelijk in de hand


Jarno Hendrikx De 25 jarige Jarno Hendrikx uit Witharen (Gemeente Ommen) is een echt ‘paardenmens’. Al vanaf zijn achtste jaar rijdt hij paard, het liefst springen. Tijdens zijn opleiding aan het MBO Paardenhouderij heeft hij stage gelopen bij gerenommeerde bedrijven in binnen- en buitenland. Jarno’s paardenkennis is groot en dit kwam hem goed van pas toen hij een aantal jaren geleden begon met het scheren van paarden. Al snel had hij in de gaten dat hij hier erg handig in is en paarden zonder veel sedatie kan scheren. Dit bleef niet onopgemerkt bij zijn klanten en in no-time groeide zijn klantenkring. In de wintermaanden bedient Jarno zijn klanten van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, 7 dagen per week. Ook Denemarken heeft hem inmiddels gevonden en Jarno is hier dan ook een aantal weken per jaar om paarden te scheren. Bijna het hele jaar door geeft Jarno clinics en workshops. Zo was hij afgelopen winter te zien op de STOAS in Dronten en op de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

over een testvel (schapenvacht) heen te laten halen. Als je de scheermessen niet gebruikt voor een langere tijd dan moet je ze heel goed geolied opbergen. Anders zijn de messen in korte tijd rood verroest. Dit betekent niet dat de messen weggegooid moeten worden. Je kunt ze grondig reinigen met een staalborstel en dan laten slijpen. Dit verkort de levensduur van de messen enorm. Huid en haar... Het hele paardenlichaam wordt bedekt door de huid. De huid vervult een aantal belangrijke functies: 1. Beschermende functie voor de eronder gelegen weefsels en organen; 2. Regelende functie van de lichaamstemperatuur door de poriën te sluiten wanneer de buitentemperatuur kouder is dan het paard en de poriën te openen en te gaan zweten wanneer de buitentemperatuur warmer is dan het paard; 3. Uitscheidende functie van zweet en talg. Talg zorgt voor een beschermende laag op de huid tegen vocht van buitenaf; 4. Voelende functie doordat er in de huid een aantal zintuigen zit waaronder de tastzintuigen.

buiten. Onder in de haarzakjes zit de haarpapil. Van daaruit groeit een haar. De haren zijn schuin in de huid geplant en aan elk haarzakje zit en kleine spier bevestigd. Wanneer deze spiertjes samentrekken dan gaan de haren overeind staan. De dikte van de vacht verschilt per dier. Bij het paard worden twee soorten haren geproduceerd: - Lichaamsharen, dit zijn kortere, fijnere haren; - Langere, dikkere haren van de manen, de staart, de vetlokken en van de tastharen rond ogen, neus en mond.

Daarnaast verkoopt Jarno scheermachines en tondeuses met bijbehorende accessoires. Ook voor onderhoud, reparatie en het slijpen van de scheermessen kunt u bij hem terecht. Het idee om het boek ‘Scheren zonder schade’ te schrijven kwam doordat Jarno tijdens zijn scheercarrière erachter kwam dat er op dit gebied weinig naslagwerk is te vinden. Er zijn ongeveer 2 jaar aan voorbereidende werkzaamheden vooraf gegaan om tot deze eerste uitgave te komen. Het resultaat mag er zijn, een informatief boek met duidelijke instructies, werkwijzen, afbeeldingen en achtergrond informatie over het scheren van paarden. Ook wordt er uitgebreid ingegaan op het horseman-ship tijdens het scheren. Een prima handleiding voor een ieder die zijn eigen paard wil gaan scheren. Kijk snel verderop in het magazine om het boek Scheren zonder schade te winnen!

De huid is over het hele lichaam bedekt met haar. Ook delen zoals de neus zijn behaard met heel dun en fijn haar. De haren zitten gedeeltelijk in de haarzakjes en steken voor het grootste deel uit naar

Haver Magazine | 13


Een paard geniet van een schone frisse stal! paar minuten van uw kostbare tijd. Sinds ik nu bijna anderhalf jaar Duval stalkorrels, Duval spray en Duval veegfris gebruikt is het leven voor onze paarden op stal veel aangenamer geworden. Maar ook voor ons zelf is het aangenamer vertoeven op stal, denk maar aan de verdwenen ammoniak lucht die je in de zomermaanden helemaal flink kan ruiken en dan nog eens de vliegen die ik nu bijna niet meer tegen komt in onze stallen.

Wij houden volgens mij allemaal wel van een schoon bed, schone kleren en schone glazen, borden als wij ons drinken en eten opgediend krijgen. Wist u dat een paard ook geniet van een schone frisse stal. Helaas hoor ik nog maar al te veel van mensen die het niet zo nauw nemen met hun stal hygiëne. Meestal doen wij alles met de beste bedoelingen, maar vaak is het onwetendheid wat een vuile stal voor narigheid bij het paard of bij uw andere dieren teweeg kan brengen. Denk hierbij aan hoefproblemen en huidproblemen. Daar kan en wil Duval Power From Nature verandering in brengen. Ik begin maar met mijzelf wat ik vroeger deed voor een schone frisse stal. Twee keer in het jaar ging ik met de hoge drukspuit door onze stallen en gebruikte dan diverse agressieve schoonmaakmiddelen om de ammoniak lucht uit de stallen te laten verdwijnen. Dit deed ik net als vele andere onder ons met de beste bedoelingen. Maar het kan anders, beter makkelijker en het kost u misschien per week per box een

14 | www.havermagazine.nl

Als je één keer in de week goed uitmest kunnen de Duval stalkorrels en Duval stalspray het stalklimaat op de bodem en op de wanden u al een eind op weg helpen naar een gezonde leefomgeving voor uw paard of pony. Het doel van stalkorrels is het gezonder maken van de stalomgeving en het neutraliseren van een zuur stalklimaat. Doordat de probiotica in de stalkorrels groeien op de bodem van de stal, wordt de voedselbron van ongewenste mircro-organismen weggenomen. Deze kunnen zich daardoor niet vermenigvuldigen maar zullen verminderen en uiteindelijk afsterven. Duval Stalkorrels zijn korrels te gebruiken ter vermindering van de ammoniakconcentratie in paardenboxen. De korrels zijn gemaakt van de calciumbron oesterschelpen waaraan bicarbonaat en probiotica zijn toegevoegd. De korrels verspreiden een frisse eucalyptusgeur. Strooi de korrels op de vloer van een schoongemaakte stal. Ook de wanden zijn een belangrijke bron voor infecties. Duval Stalspray is een hoogwaardig reinigingsconcentraat met eucalyptusgeur waar speciaal geselecteerde micro-organismen aan toegevoegd zijn. Dit reinigingsproduct heeft zich in de industriële schoonmaak wereld reeds zijn sporen verdient. Geuroverlast wordt veroorzaakt door ongewenste aanwezige bacteriën, door Duval Spray te gebruiken zullen deze ongewenste bacteriën tot een minimum worden beperkt en de toegevoegde micro organisme die Duval Stalspray bevat de overhand krijgen en de onaangename geuren neutraliseren. Duval Stalspray wordt ingezet om de stalomgeving hygiënischer te maken en fris te laten ruiken. De micro organismen die aan de stalspray zijn toegevoegd hebben het vermogen ammoniak in zijn geheel af te breken waardoor de onaangename geur tot een minimum wordt beperkt. Het werkt heel gemakkelijk doe in een plantenspuit een kwart liter concentraat op 1 liter water. Even de stalwanden en deuren in-

spuiten en klaar ben je. Bedek daarna de vloer met stro of andere bodembedekker en strooi daarover nog wat stalkorrels. Ook voor de grotere staleigenaren onder ons hebben we de Duval veegfris. Dit is een veegpoeder dat ingezet wordt om stof te reduceren tijdens het vegen van de gangpaden. Het poeder verspreidt een frisse eucalyptus geur. Het product bestaat uit een drager van zaagsel waarop een vettige substantie is aangebracht. Het veegpoeder wordt over het te vegen oppervlakte verdeeld. Tijdens het vegen wordt het stof gebonden aan het product waardoor minder stof in de lucht komt. Tevens blijft een vettig laagje achter op het geveegde oppervlak. Dit laagje bindt het stof wat neerslaat. Stofdeeltjes, met name fijnstof, zijn erg schadelijk voor de longen van mens en paard. Door het gebruik van veegfris tijdens het vegen wordt de hoeveelheid stofdeeltjes in de lucht significant verminderd. Veegfris is zeer geschikt voor gebruik bij paarden die problemen hebben aan de luchtwegen en kan natuurlijk ook preventief ingezet worden. Het werkt makkelijk 2 maal per week met de hand strooien op een schone ondergrond, dus vanaf de 2e maal dat veegris wordt gebruikt werkt de oude laag ook tijdens het schoonvegen. Extra voordeel is de frisse geur van veegfris. Een goede stalhygiëne kan helpen om bepaalde gezondheidsproblemen bij uw dieren te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen!


medio oktober hoort hij of hij wordt toegelaten tot het talentenplan.

Rabo Talentendag Nederlandse topcoaches en -ruiters van de paardensport selecteerden op 28 en 29 augustus op het KNHS-centrum in Ermelo de meest talentvolle jonge ruiters en amazones uit de disciplines dressuur, springen en eventing voor het Rabo Talentenplan. “Dinsdag was de eventing dag met o.a. een clinic van Olympische amazone en Rabo talent van het jaar Elaine Pen. Op woensdag stonden de dressuur- en springtalenten centraal en zijn er clinics van Jeroen Dubbeldam, Tineke Bartels en RaboTalententeam leden Sjaak Sleiderink en Danielle Houtvast. Voor de vele winnaars van de Rabo Jeugdrubrieken in het land is er een speciaal Rabo Vip programma. Wij hebben van één van de winnaars dan het Rabo Vip programma gesproken tijdens deze dag. “Wat een verrassing, de eerste plaats in de M1/D en verblijd met de Rabobank Talentenplan prijs. Daar hoorde een wit Rabodekje en een mooie laarzentas bij. Later zou een uitnodiging volgen voor een dag op het KNHS Centrum in Ermelo. Die Rabobank Talentendag brak aan op 29 augustus j.l. We, ongeveer 60 kinderen uit heel Nederland, mochten ons melden op de VIP-tribune waar we ook behandeld werden als echte VIP’s. Als allereerste kregen we een lekkere lunch. Bovendien mochten we de hele middag pakken van het eten en drinken dat er nog stond.

Clinics Wij kregen intussen op de VIP-tribune een vragenkwartiertje met Jeroen Dubbeldam, springgoud op de Olympische spelen in Sidney 2000. Jeroen had Sjaak Sleiderink meegenomen en samen verzorgden zij nog een springclinic.Daarna volgde een crossclinic met Alice Naber en een clinic over de functionaliteit van het sportpaard door Jacques Verkerk van het KWPN. Na deze wijze lessen gingen we in groepen een Olympisch Spel spelen over het terrein in Ermelo. Het grote verschil in leeftijd 9 – 18 jaar viel hierbij wat moeilijk te overbruggen maar het was toch heel leuk om mee te doen. Terug op de tribune was er een verrassing: Adelinde Cornelissen Dressuur zilver op de Olympische spelen in Londen 2012 en ook nog eens team brons op diezelfde spelen kwam vragen beantwoorden en we mochten allemaal met haar op de foto. Hierna volgde een dressuurclinic door Daniëlle Houtvast en Tineke Bartels. Na de prijsuitreiking van het Olympisch Spel, de winnaars kregen kaarten van verschillende grote concoursen in 2013, werd deze feestelijke dag afgesloten. Het was schitterend weer en aangenaam vertoeven op de tribune. Maar alle aanwijzingen zorgden er ook voor dat je weer ambitieus werd om meteen op je paard te springen. Nogmaals een aanrader voor iedereen dus.

Charlotte Nuboer Yessin Rahmouni uit Haarlem die voor Marokko uitkwam op de recente Spelen en vele andere bekende ruiters en trainers. Onder de pony ruiters bevond zich ook Dave Olde met de goedgekeurde Welsh hengst Orchard Red Prince waarmee hij in de Z2 dressuur start. Dave heeft in Drenthe een voorselectie gereden en daarna een uitnodiging gekregen voor deze 2e selectie dag in Ermelo,

Twee weken na deze geweldige dag kreeg de Nederlandse ruitersport het treurige bericht uit Canada dat tijdens het galadiner in Calgary Sven Harmsen, de bondscoach van de pony’s junioren en Young riders, een zware hartinfarct heeft gekregen en als gevolg daarvan op 10 september op 51 jarige leeftijd is overleden. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies.

Voor iedereen Deze dag was een compleet feest. Ik wist van te voren niet wat me te wachten stond maar ik raad iedereen aan om er eens heen te gaan. Ook om gewoon te kijken. Zo selecteerden tegelijkertijd in de springring de beide bondscoaches, Rob Ehrens en Sven Harmsen talenten vanaf Z springen bij zowel de pony´s als de paarden. Zij gaven aanwijzingen waar iedereen nog wat van kon leren. Je hoorde ze keer op keer veltellen dat schakelen tussen de hindernissen erg belangrijk is. Op het dressuurterrein even verderop werden de dressuurselecties (ook vanaf Z t/m ZZ Zwaar) gehouden voor pony’s en paarden. Ook hier veel bekende gezichten, zoals de familie Bartels, Nicole Werner, Diederik en Alex van Silfhout, Patrick van der Meer,

Haver Magazine | 15


Hemparade en BioBase ®

®

De beste keuze voor paarden en pony’s. Duurzamer

Hemparade en Biobase zijn gemaakt van de houtkern van duurzaam geteelde vezelhennep. Om te voorkomen dat uw paarden en pony’s van het strooisel eten, is Biobase behandeld met natuurlijke eucalyptus olie.

Absorbeert beter

Hennephout absorbeert van nature beter dan conventionele materialen. Hierdoor worden vocht, geurtjes en ammoniak sneller opgenomen. Het gebruik van Hemparade en Biobase wordt door dierenartsen aangeraden, omdat het de aantasting van hoeven voorkomt en uitermate geschikt is voor paarden en pony’s met allergieën en/of luchtwegenaandoeningen.

• stofvrij • duurzaam product • lagere strooikosten • handige balen van circa 14 kg. • milieuvriendelijke vezelhennep • volledig composteerbaar • absorptie 500 tot 650%

Stofvrij en vochtregulerend

In tegenstelling tot houtkrul zijn Hemparade en Biobase nagenoeg stofvrij en hebben zij een groot vochtregulerend vermogen.

Arbeids- en kostenbesparend

Het verbruik van Hemparade en Biobase is aanzienlijk lager dan dat van stro of houtkrul. Dus behalve de al eerder genoemde voordelen, leveren Hemparade en Biobase ook een forse besparing in arbeidstijd en geld op.

www.hempflax.com Tel.: (+31)-(0)597-615 516 info@hempflax.com Fax: (+31)-(0)597-615 951

ze ry. on ilita k m e zo de Be op d an

st

HempFlax Postbus 142 9665 ZJ Oude Pekela

Veterinaire natuurgeneeskunde voor paard en hond

Paarden (sport) massage & dry-needling preventief en curatief tegen spierproblemen

Betaalbare trendy modellen op maat gemaakt in vrolijke stoffen en kleuren, geheel naar wens van de ruiter van deze tijd. Website: www.dressure.nl | Email: info@dressure.nl

info@paardenspier.nl | 06- 15474317 w w w.paardenspier.nl | w w w.paardenhond.nl


Wormen bij paarden Al zo lang er paarden zijn, zijn er wormen die bij het paard horen. Hoe jonger hoe paard, hoe lager de weerstand van het dier tegen een wormbesmetting. Door het opdoen van een wormbesmetting ontwikkelt het paard een zekere mate van immuniteit. Dit is een natuurlijk en gunstig proces, dat ervoor zorgt dat de meeste oudere paarden niet meer met de regelmaat van de klok ontwormd hoeven worden. Sinds 2008 zijn wormpreparaten niet meer vrij, maar uitsluitend op recept verkrijgbaar bij de dierenarts of apotheek. Deze maatregel is genomen vanwege een toenemende mate van resistentie van wormen tegen de beschikbare middelen, terwijl er de komende jaren geen nieuwe middelen meer op de markt komen. Het gezegde ‘baat het niet dan schaadt het niet’ gaat niet op voor het gebruik van wormmiddelen. Het standaard (twee)maandelijks ontwormen van paarden is niet meer van deze tijd. Het doen van mestonderzoek en het toepassen van een goed hygiënebeleid wel. Paarden worden voortaan niet meer onnodig ontwormd en ook het ontstaan van resistentie wordt vertraagd. Als eigenaar kunt u het paard helpen om de wormbesmetting gecontroleerd te laten verlopen door het toepassen van een goed stal- en weidemanagement en het laten doen van mestonderzoek. Mestonderzoek op basis van individuele of samengestelde monsters geeft een goed beeld van de wormbesmetting en of er ontwormd moet worden. Daarnaast kan ook gecontroleerd worden of een behandeling goed gewerkt heeft, of dat er misschien sprake is van resistentie tegen het wormmiddel. Soorten wormen Er zijn diverse soorten wormen die voor kunnen komen bij uw paard: • Grote strongyliden – Strongylus vulgaris De trektocht van de larven van deze worm door de bloedvaten van de darm kan koliek veroorzaken. De volwassen wormen leven in de darm. • Kleine strongyliden / rode bloedworm – Cyathostominae De larven van deze worm gaan ‘s winters in de wand van de dikke darm zitten en veroorzaken bij het massaal uit de wand komen een heftige darmontsteking met een zeer ziek paard tot gevolg. • Veulenworm – Strongyloides westeri Het veulen wordt besmet door het drinken van merriemelk of door opname van mest. Na enkele weken kan diarree ontstaan als gevolg van de aanwezigheid van volwassen wormen in de darm. • Spoelworm – Parascaris equorum

Om te voorkomen dat uw paard in contact komt met besmettelijke larven, kunt u diverse weidemaatregelen nemen.

Deze worm veroorzaak vooral bij veulens koliek door de aanwezigheid van grote hoeveelheden wormen die de dunne darm afsluiten. Na opname van larven trekken deze door lever en longen, voordat ze opgehoest en ingeslikt worden, waarna ze in de darm belanden en volwassen worden. • Lintworm – Anaplocephala perfoliata Grazende paarden kunnen zich besmetten met de lintworm. De tussengastheer van deze worm is namelijk de mosmijt, die in het grasland leeft. • Paardenhorzellarven – Gasterophilus intestinalis De paardenhorzel legt in het weideseizoen haar eitjes op de vacht van het paard, waarna deze opgelikt worden en in de maag terecht komen. De vastgehechte larven irriteren het slijmvlies van de maag.

De spoelworm, één van de soorten wormen die bij uw paard kan voorkomen.

Weidemaatregelen Het minimaal tweemaal per week verwijderen van mest uit de weide voorkomt dat uit de eitjes besmettelijke larven op het grasland komen. Bij voldoende land kan ervoor gekozen worden om de paarden elke 2-3 weken naar schoon land te verweiden. Dit is grasland waar dit weideseizoen nog een paarden hebben gelopen en dus veilig is voor wat betreft de rode bloedworm. Eventueel kan besmet land eerst worden afgegraasd door koeien of schapen, voordat er paarden op komen. Zij nemen de voor paarden besmettelijke larven op en worden daar zelf niet ziek van.

Ontwormen op basis van wormonderzoek Mestonderzoek wijst uit hoe zwaar de wormbesmetting van uw paard is, om welke wormsoort het gaat en of het verstandig is om te ontwormen. Mocht bijvoorbeeld bij herhaaldelijk onderzoek blijken dat uw paard een zeer lage besmetting heeft, geeft dat aan dat uw paard een lage uitscheider is en dat waarschijnlijk ook blijft. Jaarlijks mestonderzoek is dan voldoende. Paarden met een hogere wormbesmetting dienen vaker onderzocht te worden. Het wordt aangeraden om mestonderzoek te doen voordat de paarden naar buiten gaan, of vanaf half maart als ze jaarrond buiten lopen. Als ontwormen niet nodig is, wordt idealiter na een maand weer mestonderzoek gedaan. Als er wel ontwormd wordt, moet een maand nadat het middel is uitgewerkt, weer onderzoek gedaan worden. Het monster dat u bij uw dierenkliniek laat onderzoeken, kunt u het beste koel bewaren en het liefst dezelfde dag nog laten onderzoeken bij de dierenkliniek. Aan de hand van de uitslag krijgt u advies. De uitslag wordt weergegeven in eieren per gram mest (epg). Dierenkliniek Vechtdal stimuleert actief mestonderzoek bij paarden. Bent u geïnteresseerd? U kunt altijd contact met ons opnemen via onze website www.dierenkliniekvechtdal.nl

Dierenkliniek Vechtdal www.dierenkliniekvechtdal.nl info@dierenkliniekvechtdal.nl twitter.com/dkVechtdal facebook.com/dierenkliniekvechtdal

Haver Magazine | 17


Training en coaching met paarden. Wil je een betere band met je paard op basis van respect en vertrouwen?

Paardrijkleding met Internationale Allure

Wil je leren samenwerken in vrijheid op basis van lichaamstaal? Individuele lessen of workshops met kleine groepen. Op prachtige locatie in de Achterhoek (ook Bed & Breakfast)

www.inbalansmetpaarden.nl

Voor wie nèt even wat anders zoekt

Wij verkopen rijkleding van JPC uit Amerika, Equetech uit Engeland en Pfiff uit Duitsland.

www.amazone-exclusief.nl Capturine® Horse-Bio-Cleaning Capturine® Horse-Bio-Cleaning Bevat 35 miljoen medewerkers per liter

Bevat 35 miljoen per literen water. die urine omzettenmedewerkers in stikstof, koolzuur die urine omzetten in stikstof, koolzuur en water. Capturine® Horse-Bio-Cleaning Hierdoor komen er geen schadelijke stoffen zoals Hierdoor komen er geen schadelijke stoffen Bevat 35 miljoen medewerkers per liter ammoniak meer vrij en blijft uw stal gezond zoals en fris. die omzetten in stikstof, en water.en fris. ammoniak meer vrij enbijkomend blijftkoolzuur uw stal gezond Heturine niet onbelangrijke voordeel is dat Hierdoor komen er geen bijkomend schadelijke voordeel stoffen zoals Het nietmalen onbelangrijke is dat er vele minder vliegen op uw stal afkomen. ammoniak meer vrij en blijft uw stal en fris. er vele malen minder vliegen op uwgezond stal afkomen. Het niet onbelangrijke bijkomend voordeel is dat Capturine® Horse-Natural-Grooming Capturine® Horse-Natural-Grooming er vele malen minder vliegen op uw stal afkomen. Deze unieke reeks natuurshampoos zorgen voor een Deze unieke reeks natuurshampoos zorgen voor een zijdezachte vacht, manen en staart met een gezonde Capturine® Horse-Natural-Grooming zijdezachte vacht, manen en staart met een gezonde glans.unieke Tevens hebben wij een aantal verzorging Deze reeks natuurshampoos zorgen voor een glans. Tevens hebben wij een aantal verzorging producten die problemen, zomer-exceem, zijdezachte vacht, manen enwaar staartonder met een gezonde producten diehebben problemen, onder zomer-exceem, op natuurlijke wijze wij tot het verleden laten behoren. glans. Tevens eenwaar aantal verzorging op natuurlijke wijze tot het verleden laten behoren. producten die problemen, waar onder zomer-exceem, op natuurlijke wijze tot het verleden laten behoren.

Topprestaties, beginnen bij www.dewijshomeopathie.nl Heeft uw paard last van: • Zomereczeem • Kreupelheid • koliek • Hoesten • Peesblessures etc.

Denk dan eens aan homeopathie!

Voor meer informatie: Maaike de Wijs • Tel. 06 - 3229924 • info@dewijshomeopathie.nl


Dekens‌ Nu het weer kouder wordt trekken wij onze lekkere dikke winterjas weer aan. En ook onze paarden krijgen weer een deken op. Maar is dit eigenlijk wel zinvol? Als je bedenkt dat een paard zich het prettigst voelt bij koude temperaturen dan zou je denken dat geen enkel paard een deken op hoeft. Maar stel dat je je paard ook in de winter fanatiek traint voor de sport en hem daarom scheert dan is het noodzakelijk je paard warm te houden met een goede deken. Wij hebben de soorten dekens voor je op rij gezet: Je hebt heel veel verschillende soorten dekens, buitendekens, staldekens, regendekens, onderdekens, zomerdekens, zweetdekens, uitrijdekens en vliegendekens‌ En al deze dekens zijn dan ook nog eens te koop in de nieuwste modekleuren en printjes, met hals of zonder hals en verschillende diktes.

heeft naden en kan gaan doorlekken) en je kan je paard als het kouder wordt een onderdeken op doen. Je kan in de winter een uitrijdeken gebruiken zodat het paard niet te snel afkoelt. En uiteraard kan je nog na het rijden een zweetdeken gebruiken.

Een zomerdeken kun je op gaan doen bij de eerste koude nachten. Let wel op dat de haren van je paard plat gaan liggen waardoor de isolerende werking van de vacht zelf verloren gaat. Een winterdeken kan in de wei maar ook op stal aan gedaan worden. Je kunt ze krijgen in verschillende diktes (dan kijk je naar het gewicht van de deken). Deze dekens kunnen ook waterdicht zijn dan kan je de deken ook in de wei om doen. Het beste is dan een deken zonder naden en van een sterke stof. Je hebt ook regendekens in gevoerde als ongevoerde variant. Een regendeken is waterdicht (let dus op dat je geen waterafstotende deken aanschaft want die

Let er altijd op dat je de juiste maat aanschaft. Anders kan je paard schuurplekken krijgen of de regen kan bij de borst naar binnen komen of de deken gaat schuiven. Ook loop je het risico dat je paard dan in de deken gaat staan en zich blesseert. Om te weten welke maat je nodig hebt voor je paard moet je eerst de onderlengte meten van je paard. Dit doe je door voor op de borst van het paard te beginnen bij het borstbeen en dan horizontaal, langs de buik van het paard, tot aan de staart te meten. Er zijn ook dekens waarin de maat is aangegeven in de bovenmaat. Dan neem je de lengte vanaf de schoft tot aan de staartbasis.

Stokmaat

Bovenlengte

Onderlengte

tot 100 cm

75 cm

125 cm

101 - 110 cm

85 cm

135 cm

111 - 120 cm

95 cm

145 cm

121 - 130 cm

105 cm

155 cm

131 - 140 cm

115 cm

165 cm

141 - 151 cm

125 cm

175 cm

152 - 161 cm

135 cm

185 cm

162 - 168 cm

145 cm

195 cm

169 - 174 cm

155 cm

205 cm

175 cm of groter

165 cm

215 cm

Haver Magazine | 19


StrokorrelS een ideaal StalStrooiSel

De voordelen op een rij: • • • • •

Strokorrels gaan tot 4x langer mee dan gehakseld stro; Enorm absorptie vermogen voor vocht en nare luchtjes; Tot 75% minder mest dan bij stro en tot 40% minder mest dan bij houtkrullen; Minder werk bij het uitmesten van de stal; 100% Natuurlijk stro en volledig biologisch afbreekbaar binnen 6-8 weken

Leverbaar: • Zakgoed: 14 kg. plastic zakken • Big Bags: ca. 900 kg. • Bulk

Het alternatief voor uw huidige stalstrooisel!

Meer informatie en bestellen? www.zeolite-products.com


Stro, vlas, zaagsel, houtvezel, rubberen matten, korrels, hemparade...

Zie jij door de bomen het bos nog? Tegenwoordig zijn er meer soorten stalstrooisel dan ooit. Er worden elke keer weer nieuwe soorten uitgevonden en het één schijnt nog beter te zijn dan het ander. Op de volgende pagina’s hebben we de diverse soorten voor je op rij gezet en enkele leveranciers aan het woord gelaten.

Haver Magazine | 21


komen er geen schadelijke stoffen zoals ammoniak meer vrij en blijft uw stal gezond en fris. Het niet onbelangrijke bijkomend voordeel is dat er vele malen minder vliegen op uw stal afkomen. Het is een 100% biologisch en hierdoor onschadelijk voor mens, dier en milieu. Het is een product op basis van micro organismen, deze micro organismen zijn speciaal geselecteerd om urine om te zetten in stikstof, koolzuur en water. De microorganismen zijn in de vorm van sporen aanwezig. Om de micro-organismen te activeren, moet Horse-Bio-Cleaning verdund worden met water en in aanraking komen met voedingsstoffen (urine en mest).

Stalstrooisels zijn altijd natuurlijke producten. Onderstaand vindt je de meest voorkomende soorten: • • • • • • • • •

naal gebeurt? Dit zijn allemaal factoren die meespelen in de keuze van de stalstrooisels. Maar ook het reinigen van je stal is belangrijk. Daarom hebben we ook een leverancier die een natuurlijk schoonmaakmiddel voor je stal heeft ontwikkelt aan het woord gelaten. Hier onder kun je lezen wat de diverse stalstrooisels voor eigenschappen hebben en wat de voor- en nadelen zijn.

Stro Vlas Hemparade Zaagsel Chopped Stro Korrels Houtkrullen Gehakseld of gemalen tarwestro Gehakseld of gemalen koolzaadstro Hennepstrooisel

Elk van deze soorten heeft zijn voor en nadelen in gebruik. Vaak is het ook nog afhankelijk van persoonlijke voorkeur of van het paard. Niet elk paard kan bijvoorbeeld op stro staan omdat hij de stal leegeet en zo kans heeft op koliek. Maar ook de manier van uitmesten is van belang. Doe je dit handmatig of heb je een gote stal waar het machi-

Capturine Horse-Bio-Cleaning is ontwikkeld voor een gezonde en ammoniak vrije leefomgeving voor paard en pony. Het betreft hier een 100% natuurlijk product. Want we gebruiken de schoonmakers uit de natuur om de urine af te breken. We verdunnen het product 9 delen water en 1 deel capturine horse bio-cleaning. De micro-organisme worden door het water getransporteerd naar de stankbron en breken de urine en ander biologisch afbreekbare stoffen af. Horse-Bio-Cleaning zet urine om in stikstof, koolzuur en water. Hierdoor

(advertentie)

FLAXCORE Het andere vlas

055-5051333 www.sambed.nl

Geteeld en geproduceerd in GB

22 | www.havermagazine.nl

Voor het gebruik wordt een drukspuit gebruikt. Let op: hoe hoger de druk hoe beter de verneveling, de spuit mag geen chemische resten bevatten van eerder gebruik De box vloer en wand éénmalig helemaal behandelen. Dan een laagje strooisel aanbrengen en dit besproeien. Hierna opstrooien. Dagelijks na het verwijderen van mest en bevuilde plekken deze plekken besproeien en hierna opstrooien. Indien het om een reeds gebruikte box gaat kunnen vloer en muren regelmatig worden behandeld zodat oude geuren ook uit de muren verdwijnen. Voordelen: • breekt urine af en voorkomt vorming van ammoniak • minder kans op ademhaling, spier en hoefproblemen • makkelijk en snel in gebruik • minder last van vliegen • kostenbesparend in het gebruik van strooisel • 100% natuurlijk.

“Maar welk strooisel ga jij dan gebruiken in je schone stal?” Stro Stro zijn de stengels van graanplanten die overblijven na het maaien en dorsen van het graan. In principe is het een restproduct van de granenteelt. Tarwe- en gerstestro zijn de soorten die het meest worden gebruikt voor stalbedekking, daarnaast bestaat er ook nog rogge- en haverstro. Bij gerstestro is het van belang dat dit alleen als stalbedekking en niet als ruwvoeder gebruikt wordt vanwege de stengelige naalden van de aren van gerst. Deze kunnen bij paarden tot verstoppingskoliek leiden. Stro wordt veel gebruikt als bodembedekking in stallen. Het is relatief goodkoop en eenvoudig af te voeren. Het nadeel is dat stro slecht dead ammoniak opneemt en het bevat ten opzichte van andere strooisels ook veel stof. Dit is dus voor wijne paarden die een luchtwegaandoening hebben niet Digitaal ondertekend door ad wijne DN: cn=ad wijne, o, ou, email=ad@wijne.nl, c=NL Datum: 2012.09.18 16:32:58 +02'00'


geschikt. Paarden eten vaak van het stro, op zich kan dat geen kwaad mits het niet in overdaad gaat. Het knabbelen aan het stro kan verveling voorkomen en zorgt er voor dat het paard speeksel gaat aanmaken wat weer goed is voor zijn spijsvertering. Denk er wel aan dat je stro niet kan voeren ipv hooi of kuilvoer. Easystro Door het thermische ontsluitingsproces, waarbij temperaturen tot boven 150℃ worden bereikt en de meervoudige ontstoffingsstappen in het productieproces is het product vrij van bacteriën en schimmels. Easystro direct klaar voor gebruik, zodra u het in de box heeft gedaan. Het is een uniek, zacht product dat als het ware een zachte “matras” creëert. Je voorkomt koliekverschijnselen door paarden die van de boxbedekking eten. Door het grote vochtabsorberende vermogen zal het voor de meeste paarden te droog aanvoelen in de stal. Bij de eerste toepassing is het belangrijk dat je met een goede gelijkmatige laag begint. Wij bevelen een minimum van 10 kg/m2 aan; 3-4 zakken voor een standaard paardenbox. Als onderhoud haal je alleen de mest en erg natte plekken weg en vult wekelijks iets aan. Eigenschappen easystro: Het is een geperste kwaliteitsstro zonder toevoegingen. Thermisch ontsloten en daardoor kiemvrij. Meerdere malen ontstoft, dus prettiger voor mens én dier. Gemakkelijk te hanteren, minder werk met uitmesten. Hoog absorptievermogen; kan tot 5x zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. Verbetert het stalklimaat door binding van ammoniak. Houdt vocht goed vast, zodat de dieren altijd droog liggen. Zacht, homogeen, verend en daardoor comfortabel ligbed. Vermindert de hoeveelheid mest en bespaart zo ruimte voor mestopslag en afvoerkosten. Een

erg milieuvriendelijk product dat goed composteerbaar en bruikbaar op het land en in de tuin is. In stallen met een roostervloer heeft het een positieve invloed op de mestkorst, het is snel afbreekbaar en zakt niet naar de bodem van de mestput Vlas Vlas bestaat uit de kern van de vlasplant, deze heten de vlaslemen. Vlasvezel is een 100% natuurlijk product. Vlas zorgt voor weinig afval. Daarnaast neemt vlasvezel veel vocht op en is zo goed als stofvrij. Daarom is vlas geschikt als bodembedekking in de stal van uw paarden. Vlas is vooral geschikt voor paarden met luchtwegproblemen. Het vlas is vezel en stofvrij. Hierdoor ontstaan er geen irritaties aan luchtwegen of ogen van paarden. Vlaslemen kunnen tot 450% van het eigen volume aan vocht op-

Vlas fijn

nemen. Dit is 12 maal meer dan stro. Daarbij is vlas snel composteerbaar. In de paardenstal strooi je een dik bed met vlasstrooisel. Wanneer je de paardenstal gaat uitmesten hoef je enkel de natte plekken en de paardenmest te verwijderen. Vlas zorgt dus voor een behoorlijke arbeidsbesparing. Hemparade Hemparade en Biobase zijn gemaakt van de houtkern van milieuvriendelijk geteelde vezelhennep. Bovendien is Biobase behandeld met Eucalyptus olie om het vreten van het stalbed te voorkomen. Het natuurlijke absorptievermogen van hennephout is aanmerkelijk hoger dan dat van conventionele materialen. Daardoor worden vocht, geurtjes en ammoniak veel sneller en beter opgenomen. Hennepstrooisel voorkomt aantasting van de hoeven en is ideaal voor paarden met een allergie of luchtwegproblemen.Hemparade en Biobase zijn in tegenstelling tot houtkrul en stro nagenoeg stofvrij en werken vochtregulerend. Hemparade en Biobase leveren een besparing van arbeid op doordat het stalbed langer in de stal kan blijven liggen. Het verbruik is daardoor ook aanzienlijk lager dan van stro of houtkrul.

Hemparade

Zaagsel/houtvezel Je kunt houtvezel en zaagsel goed gebruiken voor paarden met luchtwegaandoeningen. Dit komt om-

Zaagsel

dat het in hoge mate stofvrij is. Het wordt zelfs wel door veeartsen geadviseerd. Houtkrullen bevatten geen paddestoelensporen of ongewenste plantenaandelen, die door het paard gegeten of ingeademd kunnen worden. Het verbruik van houtvezel & zaagsel is (nadat je de stal éénmalig goed gevuld hebt) circa 1 baal per paard per week. Als grondstof wordt voor houtvezel & zaagsel uitsluitend geheel onbehandeld without gebruikt. Alleen puur without is zo zacht en elastisch, dat de krullen onder de paardenhoeven niet breken of tot stof uiteen vallen. Het hout wordt vóór de verwerking onderworpen aan een speciaal droogproces. Houtvezel & zaagsel wordt daardoor sterk vochtabsorberend. (CHOPPED) STRO KORRELS Stro korrels zijn inmiddels ook een bekend natuurlijk stal strooisel, gemaakt van 100% zuivere gemalen tarwe stro. De gemalen stro wordt onder hoge temperaturen geperst tot een cilindervormige strokorrel met een diameter van 8 mm. Door de hoge temperaturen van > 110 graden tijdens het productieproces zijn strokorrels schimmel- en kiemvrij. Ze zijn makkelijk te verdelen en geven geen stof. Ook worden ze niet door de paarden gegeten. De chopped strokorrels zijn nog eens in een extra proces gebroken tot stukjes van mag 8 mm. Deze stukjes vallen nog beter uit elkaar en hebben een nog beter absorptievermogen. Een vochtopname van maarliefst 400%, dus 1 kg korrels neemt tot 4 liter water op. Verder is het 100% biologisch afbreekbaar, composteert zeer snel zodat je maar weinig mest overhoudt op je mesthoop. Je gebruikt de korrels als volgt: als je de stal voor het eerst gaat vullen dan heb je per m2 ongeveer 7-9 kg korrels nodig. Strooi de zakken uit over e stal. Daarna begiet je de korrels met ca. 10 liter (heet) water om de bovenste korrels uit elkaar te laten vallen, waardoor een bed van stromot ontstaat. Je kan de korrels eventueel ook zonder te begieten laten liggen waardoor de korrels door de hoeven en de urine ook voor een mooi bed van stromot zorgen. Je haalt eigenlijk alleen maar elke dag de mestballen weg en harkt de stal dan goed door. Vanaf de tweede week haal je dagelijks de mestballen weg en verwijder je de doornatte plekken om aansluitend de stal weer te haken.

Haver Magazine | 23


Tegen inlevering van deze advertentie ontvangt u een leuke atte

Actieprijzen geldig tot en met eind november 2012

Einste T: +3 info@

Bestel online via www.vankootentuinmaterialen.n

De nummer 1 in veranda’s en tuinkamers Adv_wonen_213x275_VanKooten.indd 1

ACTIEPRIJS 300 x 250 cm v.a.

€ 998,-

Bestel online via www.verandavillage.nl of kom langs in onze overdekte showroom.

nu met 1 set halogeen spots GRATIS

Actie Veranda Kunststof tuinkamers

-

Milieuvriendelijk ontwerp Aantrekkelijk geprijsd 15 standaard afmetingen Vlakke gootafwerking Uitgevoerd in structuurlak wit, RAL 9010 - Optioneel IR Clear beplating

400 x 250 cm € 6.370,400 x 300 cm € 7.152,400 x 350 cm € 7.680,500 x 250 cm € 7.565,500 x 300 cm € 7.834,500 x 350 cm € 8.384,600 x 250 cm € 7.767,600 x 300 cm € 8.384,600 x 350 cm € 8.965,-

300 x 250 cm 400 x 250 cm 500 x 250 cm 600 x 250 cm

€ 998,€ 1.189,€ 1.424,-

€ 1.594,700 x 250 cm € 1.764,-

300 x 300 cm 400 x 300 cm 500 x 300 cm 600 x 300 cm

Blokhut Hyacint 300 x 200 cm 28 mm vurenhout

Hoekblokhut 3055z 300 x 300 cm zijluifel 275 cm 40 mm vurenhout

€ 799,-

Voor slechts

€ 2.199,-

Profiteer nu van extra ! lage prijzen

Blokhut Yasmina 745 x 326 cm 28 mm vurenhout

Van € 2.499,Voor slechts

€ 1.899,-

300 x 350 cm 400 x 350 cm 500 x 350 cm 600 x 350 cm

€ 1.179,€ 1.414,€ 1.699,-

€ 1.919,700 x 350 cm € 2.139,-

Openingstijden: Dinsdag t/m Vrijdag Zaterdag

8:30-17:30 9:00-16:00

Buitenverblijven tegen zeer scherpe prijzen

acties

Van € 1.099,Voor slechts

€ 1.559,-

€ 1.754,700 x 300 cm € 1.949,-

A. van Leeuwenhoekstraat 14, 3291 CR Strijen T: +31 (0)78-6745736, F: +31 (0)78-6745740 info@verandavillage.nl

Blokhut

€ 1.096,€ 1.294,-

Kapschuur 1100 X 432 cm

Van € 10.999,Voor slechts

€ 9.950,-

Van € 3.499,Voor slechts

Ook voor maatwerk bent u bij ons aan het juiste adres!

Blokhut, tuinkantoor, € 2.899,trekkershut 440 x 340 cm, luifel 200 cm 58 mm vurenhout incl. dubbelglas

Tegen inlevering van deze advertentie ontvangt u een leuke attentie! Einsteinstraat 12, 3281 NJ Numansdorp T: +31 (0)186-655990, F: +31 (0)186-652112 info@vankootentuinmaterialen.nl

Openingstijden: Maandag t/m Vrijdag Zaterdag

8:30-17:30 9:00-16:00

Druk- en zetfouten en prijswijzigingen voorbehouden.

Bestel online via www.vankootentuinmaterialen.nl of kom langs in onze overdekte showroom. Adv_wonen_213x275_VanKooten.indd 1

21-09-12 11:39


Zie jij door de bomen het bos nog?

Je kunt eventueel dan de stal weer wat aanvullen met schone korrels zodat je een mooie dikke laag houdt. Het grote voordeel van de “Chopped� korrels is dat ze een groter reactief oppervlak hebben. Dit houdt in dat ze sneller vocht absorberen, hierdoor sneller uit elkaar vallen, met als resultaat dat er eerder een zacht strobed ontstaat. De chopped strokorrels zijn exclusief verkrijgbaar bij Zeoliteproducts. Houtkrullen Houtkrullen zijn een restproduct uit de houtschaverijen en wordt gebruikt als bodembedekking in stallen, waaronder paardenstallen. Het geeft stallen een frisse en schone uitstraling. Houtkrullen zijn schaafsels van zachte houtsoorten en zijn grover dan zaagsel. De houtvezels die wij leveren zijn afkomstig van gespecialiseerde fabrieken uit binnen- en buitenland die de houtkrullen zorgvuldig schoonblazen. Hierdoor zijn onze houtkrullen stofvrij. Houtkrullen nemen vocht goed op en zijn vrij van schimmelvorming. Houtkrullen zijn een goed alternatief voor stro. Het kan zijn dat uw paard te veel van het stro knabbelt. Houtvezel wordt over het algemeen niet gegeten door paarden, en biedt dus een goed alternatief voor

stro. Houd dit wel goed in de gaten. Als uw paard wel van houtkrullen eet, kan dit koliek veroorzaken. Een mogelijke oorzaak dat uw paard van de houtkrullen eet kan vezelgebrek zijn. Voer uw paard daarom wat extra hooi. Het kan ook zijn dat uw paard allergisch is voor stro en last heeft van luchtwegproblemen. De houtvezels zijn schoongeblazen en zijn stofvrij, dit in tegenstelling tot stro dat veel meer stof bevat. Gehakseld of gemalen tarwestro Gehakseld tarwestro wordt speciaal voor dit doel verkleind tot stukjes van drie tot vijf centimeter. Gehakseld stro is stofvrij en heeft een hoog absorptievermogen. Gemalen tarwestro is fijner dan gehakseld tarwestro. Het product wordt verkleind tot vijf millimeter.Het gemalen stro is stofvrij en heeft een hoog absorptievermogen. Daarbij voelt het erg zacht aan. Gehakseld of gemalen koolzaadstro Gehakseld koolzaad stro wordt speciaal voor dit doel verkleind tot stukjes van drie tot vijf centimeter.Het is stofvrij en heeft een hoog absorptievermogen. Gemalen koolzaadstro is fijner dan gehakseld koolzaadstro. Het product wordt verkleind tot vijf millimeter.Het gemalen koolzaadstro is stofvrij en heeft een hoog absorptievermogen.

Kortom, elke bodembedekker heeft zo zijn eigen specialiteiten. Over het ene valt meer te vertellen dan over een andere soort. Vaak is het ook een kwestie van uitproberen. Je merkt dan vanzelf wel wat je prettig vindt. Wellicht denk je dat je een oppotsysteem fijn vindt maar kom je er achter dat je dat toch niet prettig vindt. Je kunt ook bij je eigen fouraghandelaar/leverancier langs gaan om de verschillende mogelijkheden te bekijken en de voor en nadelen nog eens op een rij te zetten. Hou er ook rekening mee dat je ook verschillende mestvorken hebt om het werk makkelijker te maken.

De leveranciers die ons van informatie hebben voorzien voor dit artikel zijn: www.allroundbv.nl www.zeolite-products.com www.hempflax.com www.sambed.nl www.fikse.nu www.hemshealthproducts.com

Haver Magazine | 25


• Het scheren van paarden voor derden (stallen en amateurs) • Verhuur van scheermachines en tondeuses (1-365 dagen per jaar) • Leverancier scheermachines, tondeuses en overig materiaal

Voor Ruiters met een Maatje Meer

38 pagina n op Kijkoompkans tleamaarke je eigen

AmazoneXL.nl

comfortabele rijkleding voor wedstrijd en vrije tijd Dé webshop voor dames met een maatje meer.

exemp

Jarno hendrickx auteur van:

scheren zonder schade

Jarno Hendrikx

tel. 06-24890 325 www.descheerspecialist.nl

is leverancier van o.a.

the quality of living in style...

Enschedesestraat 27 | Hengelo | T: 074 - 2910800 E: info@ophofoptiek.nl | www.ophofoptiek.nl


Zilvervloot naar NIC Assen

Nagenoeg het gehele zilveren team van de Olympische Spelen in Londen komt naar het NIC Assen. Jur Vrieling, Gerco Schröder en Marc Houtzager maken hun opwachting tijdens het oudste indoor concours van Nederland. De organisatie van het concours, dat van 11 tot en met 14 oktober in de TT Hall wordt gehouden, is blij verrast dat nagenoeg de gehele Nederlandse top van de springruiters naar Assen komt.

locatie voor het oudste indoor concours hippique van het Noorden. Door de uitgekiende ligging van de TT-Hall, vlak bij de snelweg A28, afslag AssenZuid, is het concours hippique heel goed te bereiken. Tot aan de 6000 parkeerplaatsen loopt een vierbaans weg vanaf de autosnelweg A28.

Naast de genoemde zilveren medaillewinnaars, waarvan Gerco Schröder ook zilver greep bij het individuele springen, komen ook vele andere Nederlandse topruiters naar het concours hippique in de Drentse hoofdstad. De winnaar van verleden jaar Vincent Voorn mag zich opmaken om voor de twee achtereenvolgende maal de zege in de Grote Prijs van Drenthe te pakken. Maar ook Albert Zoer, Eric van der Vleuten, Leon Thijssen, Wout Jan van der Schans en Harrie Smolders zullen er op gebrand zijn de zege in de TT Hall voor zich op te eisen. Voor het publiek kennen de internationale springrubrieken, met onder meer Jos Lansink, Dirk Demeersman, Jessica Kürten, Katharina Offel, Dermott Lennon, John en Robert Whitaker en vele anderen een zeer aantrekkelijk deelnemersveld.

Tijdens het concours hippique NIC Assen is de TTHall omgetoverd tot een prachtige representatieve paardensportaccommodatie in de ruimste zin van het woord. Het gezellige promodorp met de talrijke promotiestands op het gebied van paardensport is zeker een bezoek waard. Doordat piste, inrijbak, VIP-loges, horecapunten en tribunes zodanig gunstig ten opzichte van elkaar zijn gesitueerd, is de TT-Hall de ideale locatie voor een grootschalig evenement als het NIC Assen.

Peterson, Truusje Smeding en Callista Leeuwerke. Tijdens het dressuurgala op zondagavond 14 oktober is te genieten van een bijzonder optreden van de winnares van de zilveren medaille van Londen Adelinde Cornelissen. Locatie De locatie waar NIC Assen wordt gehouden is de TT-Hall, de meest multifunctionele evenementenhal van Noord-Nederland. De TT-Hall is een perfecte

Bij de landelijke ruiters zijn vele regionale favorieten te vinden. Niet alleen Jur Vrieling, Marc Houtzager en Albert Zoer doen in de rubrieken van de landelijke ruiters mee, ook onder meer Suzanne Tepper, Julia Kayser, Angelique Hoorn en Stefanie Luning. Ook bij de dressuurklassen zijn tal van vooraanstaande deelnemers te vinden. In de ring komen ander meer Laura Zwart, Loes Corsel, Jarmilla

Haver Magazine | 27


Boekelo komende drie jaar weer het terrein voor NK Eventing Enschede is de komende drie jaar weer de plek waar het NK Eventing wordt verreden. Tijdens de perspresentatie op 27 september is hiervoor het contract getekend door algemeen directeur van de KNHS, John Bierling en de voorzitter van Military Boekelo - Enschede Robert Zandstra. Naast de Nederlandse top die altijd aanwezig is, zullen er door het NK nog meer Nederlandse combinaties starten tijdens de Military van 11 tot en met 14 oktober. Dit jaar zullen ook veel Olympische deelnemers aan de start verschijnen. De gouden en bronzen medaillewinaars en alle leden van het gouden Duitse team zullen strijden om de Grote Prijs van Enschede. Nadat het NK enkele jaren in Brabant werd verreden is dit jaar weer het Twentse landschap de plek om Nederlands kampioen te worden. “We zijn blij dat het NK weer terug is in Boekelo”, aldus voorzitter Robert Zandstra. “Wij organiseren hier jaarlijks een van de grootste paardentopsportevenement van Nederland met ieder jaar ruim 65.000 bezoekers. De Olympische parcoursbouwer Sue Benson ontwerpt hier al jaren de cross-country. Een topkwaliteit parcours verdient een NK Eventing. Dat we hier een topwedstrijd organiseren blijkt wel uit het grote aan-

28 | www.havermagazine.nl

tal internationale aanmeldingen en de hoeveelheid Olympische medaillewinnaars die weer naar Boekelo willen komen.”

ting is een logische stap in de ontwikkeling van de sport. De laatste jaren werd het NK verreden tijdens de internationale driesterrenwedstrijd in Breda. Dat was een zogenoemde korte driesterrenwedstrijd. Wij hebben als KNHS een paar jaar heel fijn samengewerkt met Breda. Het niveau van de sport is sindsdien snel en enorm gestegen en daarom is het goed om het NK Eventing binnen een sterkere internationale concurrentie te verrijden. Die stap hoger kan maar op één wedstrijd in Nederland worden gerealiseerd en dat is Military Boekelo - Enschede, de enige lange driesterrenwedstrijd in ons land.”

De KNHS is erg enthousiast over de samenwerking. “We zijn blij dat we met de Military goede afspraken hebben kunnen maken voor de komende drie jaar”, stelt Bierling. “Zeker met het oog op Rio de Janeiro in 2016 willen we onze ruiters stimuleren zich met de beste ruiters ter wereld te meten. Het opnieuw in Boekelo verrijden van het NK Even-

Olympische deelnemers Military Boekelo - Enschede is één van de grootste hippische evenementen in het naseizoen. Veel ruiters die hebben deel genomen aan de Olympische Spelen, starten ook in Boekelo. Ook een groot aantal van de Olympische medaillewinnaars zullen hun opwachting maken tijdens Military Boekelo -


Nederlandse deelnemers: Ruiter . . . . . . . . . . Paard Althea Bleekman . . . Ilonka Kluytmans . . . Florinoor Hoogland . . Raf Kooremans . . . . Alice Naber - . . . . . . Tim Lips . . . . . . . . . Andrew Heffernan . . Alice Naber - . . . . . . Jan van Beek . . . . . . Merel Blom . . . . . . . Tim Lips . . . . . . . . . Merel Blom . . . . . . . Elaine Pen . . . . . . . Althea Bleekman . . .

Billy's Lad Canna Pride Captain Henessy Cavalar Chase The Moon Lozeman Coral Estate Mitok Keyflow Millthyme Corolla Lozeman Peter Parker Rinus Sagnol Skorpio Umberto Db Vira Ziomf

Toegangskaarten Toegangskaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa op het Military-terrein gedurende de wedstrijddagen (10 t/m 14 oktober 2012). De openingstijden van de kassa`s zijn: do, vrij, zon: 08.30 - 16.00 uur; zat: 08.00 - 16.00 uur. Enschede. Als ruiter lijkt Michael Jung de grote favoriet, met tweemaal Olympisch goud op zak, maar hij is natuurlijk ook afhankelijk van zijn paard Halunka. Verder zijn al zijn ‘gouden’ teamgenoten aanwezig net als het volledige individuele podium. “Met dit deelnemersveld bewijst Military Boekelo - Enschede dat het tot de internationale topevents behoort in de CCI***-wedstrijden”, stelt Zandstra. Door het NK Eventing zullen dit jaar meer Nederlandse ruiters aan de start verschijnen. Bierling: “Wie onze bondscoach Martin Lips in Boekelo opstelt in het team is nu nog niet bekend, maar de kans dat daar leden van ons Olympisch team inzitten schat ik vrij hoog in.” Military Boekelo - Enschede Dit jaar is de 42e editie van het evenement. Op 55 hectare Twents landschap vinden topsport, business en lifestyle & fashion elkaar. Military Boekelo Enschede is tevens het grootste business event van Nederland met ieder jaar meer dan 25.000 zakelijke genodigden. Nationale en internationale ruiters verschijnen ieder jaar aan de start en rijden het 6 kilometer lange parcours. Zij staan garant voor een bijzonder weekend vol paardentopsport. De Military is van donderdag 11 t/m zondag 14 oktober. De crosscountry wordt op zaterdag verreden.

Woensdag 10 oktober gratis Donderdag 11 oktober Volwassenen € 7,00 Kinderen tot 12 jaar gratis Vrijdag 12 oktober Volwassenen € 7,00 kinderen tot 12 jaar gratis Zaterdag 13 oktober Volwassenen € 25,00 Kinderen 4 tot 12 jaar € 5,00 Kinderen tot 4 jaar gratis Zondag 14 oktober Volwassenen € 8,00 Kinderen 4 tot 12 jaar € 2,50 Kinderen tot 4 jaar gratis Passe-partouts (voor alle dagen) € 35,00

Programma: Woensdag 10 oktober 13.30 Veterinaire keuring Donderdag 11 oktober 09.00 - 16.30 Dressuur Vrijdag 12 oktober 09.00 - 16.30 Dressuur Zaterdag 13 oktober 09.00 - 16.30 Crosscountry Zondag 14 oktober 09.00 Veterinaire keuring 11.00 - 16.00 Springconcours/shows 16.00 Prijsuitreiking

Wist je dat? • Ieder jaar meer dan 65.000 bezoekers • Het grootste outdoor sportevenement van Nederland • Meer dan 1400 vrijwilligers/medewerkers werkzaam • Het evenement biedt ruimte aan 25 maatschappelijke stages • Military Boekelo - Enschede is een CCI (Concours Complet International). Dit betekent dat het een Three Day Event is met de onderdelen springen, dressuur en de crosscountry. • Military Boekelo - Enschede is een 3*** eventing wedstrijd. Dit is een bepaald niveau in deze tak van hippische sport. • Laatste tien jaar maar liefst vijf keer door ruiters gekozen tot 's werelds beste Military • Iedere editie gemiddeld 30 Olympische deelnemers aan de start. • In 2010 de gehele top 10 van de World Equestrian Games (Wereldkampioenschap) aanwezig. • Olympisch parcoursbouwer Sue Benson ontwerpt al jaren het parcours in Boekelo • Ruiter en paard worden gevolgd door GPS tracking • Military Boekelo - Enschede was afgelopen tien jaar maar liefst negen keer decor voor Nederlandse Kampioenschappen. • In 2012 wordt het NK weer in Boekelo gereden. • De crosscountry is 6 kilometer lang en telt ongeveer 25 hindernissen.

Haver Magazine | 29


NIEUW

Voedingssupplement voor paarden

Het ware alternatief voor soepele gewrichten – natuurlijk, van Pfizer. Flexi4 is een natuurlijk voedingssupplement voor paarden en bevat een innovatieve en gepatenteerde combinatie van vier natuurlijke plantenextracten: Curcuma longa 2,6% Yucca schidigera 1,8% Salix alba 1,8% en Boswellia serata 0,7%. Flexi4 is een gel, met appelsmaak, die zowel direct in de mond of gemengd met voer ingegeven kan worden. De dagdosering is afhankelijk van de prestaties en gezondheid van uw paard. Flexi4 is een dopingvrij product. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pfizer Animal Health bv of uw eigen dierenarts. Pfizer Animal Health bv. Postbus 37, 2900 AA Capelle aan den IJssel www.pfizerah.nl info@pfizerah.nl


De huishouding van je paard

Nu de meeste van onze paarden weer voor langere ijd naar binnen gaan is het wellicht verstandig eens naar de huishouding van je paard te kijken. Is de stal goed geventileerd, is de vloer nog in orde, zijn de muren nog netjes, komt er genoeg ligt naar binnen? Dit zijn allemaal belangrijke aspecten in de stal van je paard. Bij nieuwe stallen wordt er gelukkig goed rekening gehouden met het leefklimaat voor je paard. Toch zijn er helaas ook nog veel stallen waar veel aan verbeterd kan worden. Er zijn een paar belangrijke punten waar je op moet letten bij een stal voor je paard. Mocht je zelf nog een nieuwe stal laten bouwen dan is het verstandig deze punten ook door te lopen. Zorg er voor dat je de stal op zo een manier plaatst dat de ingang op een handige plek is met voldoende ruimte maar denk ook eens aan hoe de wind meestal waait. De meeste paarden staan in een box, je kunt je paard ook in een loopstal neerzetten. Een loopstal sluit goed aan bij de natuur van het paard, hij bevindt zich in een kudde en kan de hele dag door bewegen. Je kunt de paarden hooi geven op meerdere plekken zodat ze ook altijd voldoende ruwvoer krijgen zonder dat een stalgenootje ĂŠĂŠn van de anderen wegjaagt. Mocht je je paard in een box stallen zorg er dan voor dat hij wel contact heeft met andee paarden. Dat hij zijn buurpaarden kan zien door tralies en dat hij echt voldoende ruimte heeft. Vaak zie je grote paarden nog in een stal stan waarvan het plafond te laag is en het paard continu zijn hoofd laag moet houden. Dit is geen ideale situatie voor je paard. Ook de formaten van de box moeten groot genoeg zijn. als je een stal van 3x3 meter aanhoudt zit je over het algemeen goed. Voor grote paarden moet je de stal wat groter maken.

Zorg er voor dat de wanden glad zijn, meestal worden de wanden van hout gemaakt maar soms zijn de buitenwanden gemetseld. Denk er ook aan dat een paard een enkelsteenswand kan omduwen. Als hij gaat schuren en zijn gewicht in de strijdt gooit is het risico aanwezig. Let er op dat er geen kieren bij deuren en ramen zitten waar het tocht. Ook een paard vindt het niet fijn om op de tocht te staan en kan daar gezondheidsproblemen van krijgen. Wat betreft de deuren is er ook veel keus, je kunt kiezen uit een halve of hele deur, een schuifdeur of een draaideur. Met eventueel een rek zodat je paard zijn hoofd niet over de halve deur heen kan steken of juist een open deur zodat hij lekker om zich heen kan kijken als hij op stal staat. Bednek dat het ovor je paard erg saai is om de hele dag op stal te staan, zorg dus dat hij zich niet hoeft te vervelen. Hang bijvoorbeeld een speelbal op en zorg er voor dat als hij onverhoopt een hele dag op stal moet staan er genoeg ruwvoer is op meerdere momenten van de dag. Bij een draaideur meot je er wel rekening mee houden dat je meer ruimte nodig hebt op je gangpad. Het kan dus praktischer zijn om voor een schuifdeur te kiezen. Je kunt eventueel ook kiezen voor een wegdraaibare tussenwand tussen twee

stallen. Dit kan handig zijn als je een veulen verwacht op stal of als je eens een geblesseerd paard hebt. Denk er aan dat je de voerbak niet direct naast de waterbak plaatst, zo voorkom je dat het voer te nat wordt en dat er etensresten in de drinkbak achter blijven. Het meest voorkomende is dat de 2 bakken diagonaal tegenover elkaar geplaatst worden. Maak de bakken regelmatig schoon. En controleer je drinkbak goed of hij nog werkt. Zeker als het straks weer gaat vriezenm, een leiding is zo bevroren en voor je het in de gaten hebt heeft je paard geen beschikking tot vers water. Ook is het belangrijk dat er voldoende licht in de stal is, zeker voor paarden die weinig buiten komen. Voor fokmerries is het ook belangrijk om aan genoeg licht te worden blootgesteld omdat anders de cyclus na de winter niet of veel later op gang kan komen. Ook lijkt de hoeveelheid licht van invloed te zijn op de gezondheid. Dit kan door het plaatsen van lichtdoorlatende platen in het dak maar uiteraard ook door grote, open luiken zodat je paard ook naar buiten kan kijken. Als de dagen weer korter worden is het belangrijk om goede verlichting in de stal te hebben. Zorg er wel voor dat de electra goed is weggewerkt zodat je paard zich niet kan bezeren. Een stal moet in de zomer fris zijn en in de winter goede beschutting bieden. Bij en temperatuur tussen de 12 en 17 graden voelen de paarden zich het prettigst. Het mag dan niet tochten, maar de ventilatie is wel weer een noodzaak. Meestal verdwijnt de ventilatie samen met de plekken waar het tocht.

Haver Magazine | 31


Uw aquatrainer specialist

De Aquatrainer is een uniek concept voor het trainen en laten revalideren van uw paard. Door de variatie in waterhoogte en bandsnelheid worden spierkracht, coördinatie, lenigheid en het uithoudingsvermogen verbeterd.

Leen Soldaat

Horse Training Systems M. +31 (0)651515269 l.soldaat@kylix.nl - www.kylix.nl

Bekend van: • Trainingsmolens • Overkappingen • Omheiningen • Eb- & Vloedbodems • Loopbanden • Zelfherstellende hindernissen • Solariums • Dazenvallen

Het veiligst voor mens én paard


De meeste paardeneigenaren nemen dan wel de tocht weg maar zorgen er niet voor dat er een goede ventilatie aanwezig is in de stal. Verse lucht kan het beste via de zijwanden anar binnen komen en de afvoer kan via het dak gaan. Zorg er voor dat de wind niet pal de boxen in kan waaien. Voor de vloer moet een ruwe bodem gebruikt worden zodat je paard niet uitglijdt. Denk er ook aan dat de stal afloopt (ongeveer 10 centimeter) om de mest en urine af te voeren. Het is ook mogelijk om rubberen matten in je stal te plaatsen. Hier bestaan specialematten (of tegels) voor die vocht door laten. De tegels zijn vaak makkelijk schoon te houden en een bijkomend voordeel is dat rubber een isolerend vermogen heeft waardoor je gelijk de kou uit de betonnen vloeren tegen houdt. Wellicht heb je niet de mogelijkheid om je paard aan huis te stallen in een eigen stal. Dan kun je je paard stallen in een pensionstal, je paard wordt hier deels of geheel verzorgd. Vaak kan je hier zelf voor kiezen. Het kiezen van een stal is geen eenvoudige taak. Daarom helpen we je graag een handje. Bij een pensionstal kan je tegen betaling je paard stallen en laten verzorgen. Dit kan vaak in verschillende gradaties, van complete verzorging zodat je zelf niks meer hoeft te doen of juist dat je de verzorging zelf verzorgt. Als je zelf weinig tijd hebt is het ideaal als de stal voor je gedaan wordt, je paard gevoerd wordt en buiten gezet wordt voor je. Zo hou jij meer tijd over om je paard te verzorgen en aandacht te geven. Daarnaast biedt een pensionstal vaak vele voordelen als een binnen en buitenbak maar ook het feit dat er meerdere paarden op stal staan is voor jouw paard een prettige bijkomstigheid. Er zijn meerdere punten waar je op moet letten bij het maken van een keuze. Is er weidegang voor de

paarden, zo ja, hoe vaak gaan ze naar buiten? Zijn er in de winter bijvoorbeeld paddocks beschikbaar als de grond te nat is? Staat er voldoende gras in de weides? Worden ze in de zomer nog bijgevoerd als ze 24 uur per dag in de wei staan, wordt de mest weggehaald? Met hoeveel paarden staan ze bij elkaar, is de afrastering veilig en mocht er een paard uitbreken is er dan een veilige situatie of rennen ze zo de weg op. Maar ook belangrijk is hoe vaak worden de paarden gevoerd? Als ze op stal staan krijgen ze dan verdeeld over de dag meerdere porties ruwvoer? Welke krachtvoer wordt er gevoerd? Past dit wel bij jouw paard of wil je dat hij zijn eigen voer krijgt? Vaak krijgen bij een pensionstal alle paarden dezelfde brokken dus heeft jouw paard ander voer nodig bespreek dit dan vooraf. Vraag ook altijd even goed na of alle

faciliteiten bij het stalgeld inzitten. ZO kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Bij sommige stallen moet je apart betalen voor bijvoorbeeld het gebruik van een stapmolen, het binnen en buiten zetten, het stallen van je trailer etc. Kijk ook eens naar de paarden die nu al op de stal staan en hoe die er uit zien. Misschien kun je al wat pensionklanten psreken en vragen hoe de stal hun bevalt. Vaak is het ook nog wel mogelijk om onderling bepaalde afspraken te maken voor als je zelf een keer niet kunt komen. En wat natuurlijk ook belangrijk is in de overweging van het keizen van een nieuwe pensionstal is de afstand. Heb je er veel reistijd voor over of zoek je het liever wat dichter bij huis? Als je al weinig tijd hebt is het niet praktisch om ook nog eens een lange tijd moet reizen om naar je paard toe te gaan.

Haver Magazine | 33


Buitendeken Epplejeck Fun • • • • • • •

waterdicht 300 grams vulling 600 denier sterke buitenstof ripstop nylon, voorkomt doorscheuren getapete naden, voorkomt doorlekken teflon coating, vuil- en waterafstotende laag nylon voering, voorkomt schuurplekken en zorgt voor een glanzende vacht ademend voorzien van bevestigingsringen voor een halsstuk staartflap, beschermt de staart loopsplit, optimale bewegingsvrijheid

• • • •

• •

collectie 2012 • • •

dubbele, verstelbare snelsluiting op de borst kruissingels afneembare elastische beenriemen

Veiligheidshelm Uvex Uvision • • • •

elegante winterschoenen gewatteerd, super warm imitatie bontrand langs de kuit vetersluiting aan de voorkant halve ritssluiting aan de zijkant, voor een gemakkelijke instap comfortabel voetbed stevige zool

69,95

Buitendeken Eskadron • • • •

• •

zeer zachte fleece perfecte zweetopname en vochtregulering ademend, optimaal vochtdoorlatend dubbele koppelsluiting op de borst, met een borstflap er overheen voor een extra luxe uitstraling enkele afneembare staartkoord afgewerkt met high-gloss piping

34 | www.havermagazine.nl

fas

99,95

Winterlaarzen HV Polo • • • • •

win

119,95

zeer breukvast lichtgewicht hoog draagcomfort de cap is in breedte en hoogte verstelbaar comfort sluiting, met één hand te bedienen verwisselbare, anti-allergische voering gegoten constructie

Jas Eurostar Alina

84,95

• • • • • • • • • • •

wintercollectie 2012 lange modieuze damesjas 100% polyester imitatie dons vulling waterafstotend hoge kraag afneembare capuchon met imitatie bont ritssluiting met overslag van knopen verstelbaar ceintuur in de taille zakken met ritssluiting elastisch boord in de mouwen


nter

Bodywarmer Busse Donna

shion

• • • • • • •

2/2013

sportieve getailleerde dames bodywarmer 100% nylon vulling: 60% dons, 40% veren capuchon met aansnoer koordjes 2 zakken met ritssluiting binnen zakje met klittenband sluiting 2-weg ritssluiting

Reflecterend vest BR met lampjes

Thermobroek Harry’s Horse • • • • •

59,95

ritsen aan beide pijpen van onder tot boven rondgenaaid zitvlak kunstleder kniestukken waterafstotend 100% polyamide 350gr gelamineerd met fleece

• • • •

59,95

• •

reflecterend hesje met led verlichting goed zichtbaar vanaf grote afstand werk op batterijen eenvoudig met klittenband vast te maken exclusief batterijen ook verkrijgbaar in kindermaat

UITRIJDEKEN EPPLEJECK REFLECTION

169,

95

• • • • • • • •

reflecterende uitrijdeken goed zichtbaar vanaf grote afstand voorkomt afkoeling tijdens of na het rijden waterdicht fleece voering, snelle zweetopname ademend, goed vochtdoorlatend extra reflecterende strips zadeluitsparing met klittenbandsluiting

29,95 Haver Magazine | 35


Hocker 60x60 cm

Nu € 59,-

Loungebank 2,5 x 2 meter

Nu € 295,-

Loungeset met 2 stoelen en een hocker

Nu € 279,-

BaNk de Luxe

Nu € 175,-

Welcome mandje

€ 18,-

Tafel Nu

Beeld uit Bali

€ 149,-

€ 84,50 Lantaarn

€ 34,95

Bankje Nu

€ 49,-

www.lifestylewoonwinkel.nl info@lifestylewoonwinkel.nl

Wij bezorgen tegen vergoeding door heel Nederland.


Mennen! Voor jong en oud! Mennen, het is een sport voor iedereen. Jong, oud, met of zonder eigen paard. Het leuke aan deze tak van paardensport is dat je met het hele gezin op pad kan. Heb je een leuke pony staan van je zoon of dochter? Dan kan ook jij als volwassene lekker met hem rijden, maar dan wel aangespannen. Zo kan iedereen uit het gezin genieten van de hippische sport. Om te beginnen met mennen heb je een aantal dingen nodig, natuurlijk een pony of paard, een goed passend tuig en een wagen. Maar… het allerbelangrijkste is je menbewijs! Om veilig de weg op te gaan is het heel belangrijk dat je weet wat je moet doen. Dit leer je allemaal tijdens het behalen van je menbewijs. Je krijgt theorie en praktijk lessen. In de theorielessen komen de volgende aspecten aan bod; Informatie over het paard zelf, over alle benodigdheden, de verkeersregels en de technieken van het rijden. Tijdens de praktijk leer je bijvoorbeeld je paard correct vast te zetten, de verzorging, het rijden in een rijbaan maar ook in het verkeer. Je begint altijd met je menbewijs voor een enkelspan. Je menbewijs kun je bij verschillende maneges en opleidingen halen. Je kunt bijvoorbeeld bij het FNRS je menbewijs halen. Dit doe je door middel van het halen van 2 certificaten. Certificaat Mennen Enkelspan 1, in de CME1 wordt begonnen met de basiskennis. Iemand die geen ervaring heeft met paarden wordt in het eerste deel meegenomen in de wereld van het paard, hoe een paard leert en reageert en ook gezondheid en ziekte komen aan de orde. Daarnaast wordt ook begonnen met de grondbeginselen volgens het Achenbach systeem. Binnen dit certificaat zijn ook al proeven te rijden die aansluiten op het niveau van de beginnende menner. Op deze manier kan de menner zien wat goed gaat en of er nog een onderdeel extra aandacht nodig heeft. CME 1 wordt afgesloten met een theorie en praktijkexamen. Certificaat Mennen Enkelspan 2, in CME 2 wordt verder gewerkt aan de basiskennis van het paard. Hoe verder de menner komt hoe meer hij dus leert over het paard. Ook de praktijk wordt een stapje moeilijker. Van de menner wordt verwacht

dat hij an het einde van de cursus het Achenbach systeem goed beheerst, het optuigen en tuig afnemen en het in- en uitspannen moeten op de juiste manier en soepel verlopen. Verder zijn in het tweede certificaat een aantal proeven te rijden om de vaardigheid van de menner te testen. CME 2 wordt ook afgesloten met een theorie en praktijkexamen. Als beide certificaten behaald zijn dan kan je opgaan voor het FNRS Menbewijs. Het laatste stukje basiskennis komt in deze cursus aan de orde, waarna de menner wordt voorbereid om met een aanspanning deel te nemen aan het verkeer en het maken van een buitenrit. Dit is natuurlijk spannend om te doen, daarom wordt de menner goed voorbereid op de nieuwe onderdelen. Vragen als “Wat doe je als er onderweg… gebeurt” worden behandeld en ook obstakeltraining komt aan de orde. Je kan nu ook deelnemen aan vaardigheidsproeven, deze proeven helpen je je voor te bereiden op diverse situaties die buiten het manegeterrein kunnen voor komen. Ook hier zal er er afsluiting een examen afgelegd worden, dit bestaat uit een verkeers, theorie en praktijkexamen. In het mennen zijn er drie onderdelen: Dressuur, vaardigheid en het samengesteld mennen. Er kan worden gereden met een enkelspan, tweespan, tandem of vierspan van zowel met pony’s als met paarden. Ieder jaar wordt er een wedstrijdkalender gepland. Bij de dressuur, wordt er net als bij de dressuur onder het zadel, een proef gereden in de klasse B, L, M, Z en ZZ. Bij de vaardigheidswedstrijden is er een parcours uitgezet dat is afgebakend met plastic kegels. Op elke kegel ligt een bal. De menner moet zijn span door dit parcours sturen, zonder de balletjes van de kegels af te rijden. Een goede test op gehoorzaamheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner. Vaardigheidswedstrijden kunnen

gereden worden in de klasse L, M en Z. Een samengestelde wedstrijd bestaat uit drie proeven, een speciale dressuurproef, een marathon en een vaardigheidsproef. De marathon bestaat uit 3 of 5 trajecten waaronder een hindernistraject. Dit is een echte publiekstrekker, vooral de waterhindernissen zorgen voor veel spektakel! Samengestelde menwedstrijden zijn ingedeeld in de klassen 1, 2, 3 en 4. Maar je kunt ook een mendurance rijden met je combinatie. Je kunt op de website van de KNHS een Endurance startpas aanvragen. Deze kun je ook gebruiken voor de Mendurance. Voor de mendurance kunnen naar wens 1, 2 of 4 paarden op een startpas worden vermeld. Deelnemers aan de mendurance dienen lid te zijn van de kNHS Endurance vereniging om een Mendurance startpas aan te kunnen vragen en om op wedstrijden te kunnen starten. Bij de kennismakingsklasse hoef je nog geen lid te zijn. Net als in de endurance dienen paard(en) en deelnemer op een geldige startpas te staan, dit mag een startpa sonder het zadel zijn, een menstartpas of een specifieke mendurance startpas. Deze laatste is alleen geldig in de mendurance en endurance. Verder kun je ook nog lid worden van de vereniging traditioneel gerij. In Nederland zijn er ongeveer 3.000 klassieke rijtuigen en koetsen in het bezit van particulieren. Het doel van de verenigin is dit “rijdende museum” door middel van klassementsritten in het hele land voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken. Je kunt natuurlijk een rijtuig gaan bekijken in één van de musea maar het is natuurlijk veel leuker om een rijtuig te bekijken met een paard ervoor en een koetsier in traditionele kleding op de bok. Je kunt meer informatie over deze vereniging vinden op hun website: www.traditioneelgerij.nl

Haver Magazine | 37


n i Wtie! ac

Doe nu mee aan onze win actie en maak kans op één van de boeken van Jarno Hendriks, “Scheren zonder schade”. Wij mogen vijf van deze boeken weggeven. Wat moet je hier voor doen? Heel simpel ga naar onze facebook pagina en like de pagina. Bij 100 like’s verloten wij deze boeken. Waar moet je dit doen? Ga naar www.facebook.com/havermagazine en like onze pagina!

JARNO HENDRIKX

De 25 jarige Jarno Hendrikx uit Witharen (Gemeente Ommen) is een echt ‘paardenmens’. Al vanaf zijn achtste jaar rijdt hij paard, het liefst springen. Tijdens zijn opleiding aan het MBO Paardenhouderij heeft hij stage gelopen bij gerenommeerde bedrijven in binnen- en buitenland. Jarno’s paardenkennis is groot en dit kwam hem goed van pas toen hij een aantal jaren geleden begon met het scheren van paarden. Al snel had hij in de gaten dat hij hier erg handig in is en paarden zonder veel sedatie kan scheren. Dit bleef niet onopgemerkt bij zijn klanten en in no-time groeide zijn klantenkring. In de wintermaanden bedient Jarno zijn klanten van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, 7 dagen per week. Ook Denemarken heeft hem inmiddels gevonden en Jarno is hier dan ook een aantal weken per jaar om paarden te scheren.

De eerste handleiding in Nederland voor het scheren van je paard!

Wil jij Haver Magazine niet missen? Neem dan een abonnement. Wij sturen je dan tegen verzendkosten (22,-) 8 keer per jaar Haver Magazine thuis toe. Zo hoef je nooit een nummer te missen. Mail onderstaande gegevens naar info@iwmg.nl of stuur de bon op naar: IWMG, Goorweg 6, 7596 MS Rossum. Mocht je toestemming geven voor een automatische incasso dan betaal je slechts 19,-. Vergeet dan niet dit in je mail te melden en ook je rekeningnummer moet je er dan even bij zetten.

Bijna het hele jaar door geeft Jarno clinics en workshops. Zo was hij afgelopen winter te zien op de STOAS in Dronten en op de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Daarnaast verkoopt Jarno scheermachines en tondeuses met bijbe-

horende accessoires. Ook voor onderhoud, reparatie en het slijpen van de scheermessen kunt u bij hem terecht. Het idee om het boek ‘Scheren zonder schade’ te schrijven kwam doordat Jarno tijdens zijn scheercarrière erachter kwam dat er op dit gebied weinig naslagwerk is te vinden. Er zijn ongeveer 2 jaar aan voorbereidende werkzaamheden vooraf gegaan om tot deze eerste uitgave te komen. Het resultaat mag er zijn, een informatief boek met duidelijke instructies, werkwijzen, afbeeldingen en achtergrond informatie over het scheren van paarden. Ook wordt er uitgebreid ingegaan op het horseman-ship tijdens het scheren. Een prima handleiding voor een ieder die zijn eigen paard wil gaan scheren. De eerste handleiding in Nederland voor het scheren van je paard.

Stuur deze bon in naar: IWMG/Haver Magazine, Goorweg 8, 7596 MS, Rossum. Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Postcode en plaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Telefoon: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Mail: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ja, ik maak gebruik van een automatische incasso. Rekeningnummer:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Supple

voor uwmenten paard

BakBod

vergelijke

n

emS

Ja, ik neem een abonnement op Haver Magazine van € 19,- voor 8 nummers.

Weide Bem eSting nu met laYaR!

? ee OCDer m

trektocht door IJsland

Weg

l.. kwaaeem ecz ZOmer en maan Staart

VruCht editie 04

baarhe

mei 2012 g 02 |

| Jaargan

horse event WIn actIes!

iD

azine.nl

vermag | www.ha

| gratIS

editie 05

| jaargang

02 | juli 2012

| www.hav ermagazin

e.nl | graTiS

38 | www.havermagazine.nl

GRATIS 2012 | www.havermagazine.nl | Editie 06 | Jaargang 02 | September


Rutjes Paardenboxen probeert zich in hoofdzaak te richten op de verkoop van, zoals de naam al aangeeft, paardenboxen en paardenomheiningen. Voor inbouw in bestaande of nieuw gebouwde schuren leveren wij verschillende modellen voorwanden en tussenwanden.

met boven en onder een horizontale plank. In de deur is een naar twee zijden opslaand luikje aangebracht.

Ook lint- of koordrasters, equiwire en gaasomheiningen zijn in diverse soorten verkrijgbaar. Graag overleggen wij met u over de voor u meest ge-

Bijvoorbeeld ons instapmodel “Gentleman” met een fronthoogte van 230 cm. Standaard uitgevoerd met kunststofplanken, schuifdeur met afsluitbare minideur en een voeropening.

De wanden voor de paardenboxen leveren wij in standaard afmetingen van 2.50 m, 3.00 m en 3.50 m. Deze standaardmaten zijn veelal op voorraad en dus direct leverbaar. Eventuele afwijkende maten zijn geen enkel probleem, wij leveren u

In lijn met onze omheiningen leveren we fraaie Engelse poorten zowel met gebogen bovenzijde als in veldhekmodel. In onze werkplaats worden tevens poorten op maat gemaakt.

Of het luxere model “Oxford” met verlaagde voorzijde met een deurhoogte van 145 cm, een

graag elke gewenste maat. Tussenwanden zijn verkrijgbaar met planken tot een hoogte van 120 cm met daarboven spijlen of

Gerelateerd aan de paardensport kunt u bij ons ook terecht voor een heel assortiment rand arti-

schikte uitvoering.

zijwandhoogte van 220 cm en staanders met gegalvaniseerde bollen. Uitgevoerd met bamboeplanken, draaideur met vingerslot en nachtsluiting.

als volledig dichte wand. Diverse extra aanpassingen of speciale fronten voor groepshuisvesting zijn eveneens leverbaar.

kelen. U moet dan denken aan springstaanders met hindernispalen, wasplaatspalen, drainagetegels, voerbakken, drinkbakjes, paardendouches, solaria enz.

Ook leverbaar is de “Birmingham” , een toogmodel met een zeer fraaie uitstraling. De hoogte

Daarnaast hebben wij een ruim pakket aan omheiningen, zowel in gecreosoteerd hout, met

Wij staan garant voor een goede kwaliteit van materialen en service, u zult dan ook geen spijt

van het voorfront is 220 cm, de hoogte van de deur is 235 cm. Uitgevoerd met bamboeplanken

Tanalith-E geïmpregneerd hout, of in eiken of kastanjehout (post- en rail) uitgevoerd.

krijgen van uw aankopen bij Rutjes Paardenboxen.

rutjespaardenboxen.nl Boltensweg 1, 7468 PK Enter - T. 0031-547381938 - F. 0031-547381994 - M. 0031-654916616 - E. info@rutjespaardenboxen.nl


Haver Magazine Oktober 2012  
Haver Magazine Oktober 2012  

Het nieuwe oktober nummer van Haver Magazien is weer uit vol hippisch nieuws en wetenswaardigheden. Met in dit nummer oa Military Boekelo, N...

Advertisement