Јагодина

Page 1Иван Андрејић

www.secretsedition.com


Јагодина - град културе, туризма и привреде Смештен у централном делу Србије, административни центар Поморавског округа , град Јагодина може да се похвали одличном инфраструктуром, привредним потенцијалима, културним манифестацијама али и бројним туристичким атракцијама . Богату туристичку понуду чине јединствени музеји, први српски аква парк, зоо врт, бројни ресторани, винарије, модерни шопинг центри... Али чини се да је најзначајнија гостољубивост њених мештана, која доприноси томе да се сваки гост у Јагодини брзо осети као да је код своје куће. Са убрзаним развојем града развијала се и привреда, па Јагодина данас може да се похвали и бројним домаћим и страним фабрикама које се налазе на њеној територији. Чини се да су речи чувеног српског комедиографа Бранислава Нушића биле потпуно тачне када је центар Поморавског округа у питању и да није без разлога његов јунак, Јованча Мицић изговорио ону чувену :

“Цео свет обиђох, али као Јагодину нигде не нађох!”

Завичајни музеј у Јагодини На територији коју данас обухвата град Јагодина, још у праисторијско доба струјао је живот о чему сведоче многи археолошки налази који се чувају у Завичајном музеју. Завичајни музеј је израстао у значајну културну институцију у граду и шире која прикупља на десетине хиљада вредних предмета природњачког, археолошког, историјског, етнолошког и уметничког карактера. Међу експонатима се посебно истичу ретки праисторијски фосили, археолошки налази из средњевековног периода али и грађа из Прве српске фабрике стакла, збирке нумизматике и ордења, старе и ретке књиге. Завичајни музеј пружа јединствену прилику туристима да на једном месту сазнају о вековним токовима живота и рада на овим просторима.Музеј наивне и маргиналне уметности Посебно место у културном миљеу Јагодине и списку објеката споменика културе заузима Музеј наиве. Музеј наиве је постао носилац очувања и афирмације сликара наиваца, не само са овог подручја, већ и целе Европе, а у скорије време и света. Стална поставка Музеја, многе монографије, каталози, велики број изложби у земљи и иностранству остаће трајна и вредна сведочанства о ликовном наслеђу Јагодине. Од познатих имена у Музеју су излагали своје радове Јанко Брашић, родоначелник Опарићке школе наиве, Јосип и Иван Генералић, Иван Рабузин, Јосип Лацковић, многи сликари Ковачићке школе наивне уметности и многи други. Поред Галерије и Музеја наивне уметности, у Јагодини постоји и ради неколико приватних галерија које дају посебан печат културном стваралаштву градаМузеј воштаних фигура У најлепшем делу Јагодине, у склопу туристичко-спортско-забавног комплекса Поток Ђурђево брдо, 28. априла 2008. године отворен је први и једини Музеј воштаних фигура у Србији, а шести у Европи. Музеј воштаних фигура у Јагодини има преко 30 експоната, од историје, цркве, политике, науке, до културе и спорта и представља прави буквар историје. У својој понуди Музеј има и разноврсне сувенире, који ће вас подсећати на вашу посету граду Јагодини и овој интересантној установи.

Зоолошки врт Отварањем првог зоолошког врта јужно од Београда, Јагодина је свакако постала један од значајних туристичких центара у Србији. Као и Аква парк и Музеј воштаних фигура такође и Зоолошки врт се налази у туристичко – спортском комплексу Јагодине. У њему се налази преко 150 различитих атрактивних животиња: бенгалски тигрови, лавови, леопарди, пуме, медведи, лавови, жирафа, зебре, камиле, кенгури, фоке и многе друге. Амбијент Зоолошког врта је прекрасно уређен и простире се на површини од око 2 хектара. Уређен је по највишим светским стандардима са обученим водичима, пешачким стазама, клупама за одмор, и великим површинама под травом и цвећем.Осим туристичких саржаја, зоолошки врт нуди и угоститељске услуге у оквиру неколико својих објеката: Ресторан „Тигар“, кафић са рођендаоницом и играоницом, киоск брзе хране и сувенирницу. Јагодина је град са изузетно квалитетном инфраструктуром и саобраћајницама који има излаз на аутопут Београд-Ниш, те је самим тим лако наћи и доћи до зоолошког врта.Градски парк Ђурђево брдо Градски парк Ђурђево брдо својим преуређивањем постао је најпосећеније излетиште у Јагодини и околини. То је својеврсна оаза зеленила и цвећа, предвиђен је за опуштање, опремљенa клупама за одмор, стазама за шетњу, дечијим забавним парком. Парк је у централном делу обогаћен прелепом летњом позорницом са амфитеатром за 1200 посетилаца. Сваке године у периоду од 1.маја. до краја августа на летњој позорници одржавају се културне манифестације, које су прилагођене свим укусима.

Грађани Јагодине су у прилици да на Летњој сцени виде како најславнија имена српског глумишта, тако и најеминентнија имена из света народне, поп и озбиљне музике. Такође, у оквиру Летње сцене одржавају се и представе за најмлађе гледаоце. Сва догађања на Летњој сцени су бесплатна. Јагодински водопад који је отворен 29. јуна, први је вештачки водопад у Србији и спада у ред највећих туристичких атракција у региону. Водопад је смештен у срцу излетишта Поток, које поред Аква парка, Зоо врта и Музеја воштаних фигура, чини саставни део јагодинског туристичког комплекса. Висина водопада је седам метара, ширина 12.Аква парк Аква парк у Јагодини је први аква парк у Србији, који је отворен јула 2007.године у најлепшем делу града у оквиру спортско туристичког комплекса. Простире се на површини од 3,5 хектара. Садржи седам базена за спортске и рекреативне активности са воденим атракцијама за децу и системом тобогана укупне дужине око 600 метара. Од тога 6 тобогана је за одрасле, а 3 за малишане. Олимпијски базен испуњава све услове за одржавање пливачких и ватерполо такмичења по прописима светске пливачке федерације. Цео аквапарк је осветљен рефлекторима што омогућава одржавање и ноћних спортских и културно-забавних манифестација. У саставу овог центра налази се и више ресторана за припрему брзе хране, као и за продају сладоледа, сокова и пива.

Верски туризам Осим културног и забавног садржаја, Јагодина је и центар верског туризма, јер осим више градских и сеоских храмова, на територији града и околине можете посетити бројне средњевековне манастире. Један од најлепших примера СрпскоВизантијског стила градње је централна црква у Јагодини - Храм посвећен Светом Петру и Павлу. У основи има уписан равнострани крст. Црква је тешко страдала у другом светском рату. Првих дана после ослобођења успело се да се све привремено доведе у ред да би се у њој могло служити. Детаљна обнова, живописање и свестрано улепшавање доживела је ова светиња тек у наше дане.

Манастир Јошаница налази се 10 километара западно од Јагодине поред села Прњавора, на лепом и равном месту између брда Чукаре и Равног гаја у подножју Црног Врха. Некада је овај предео био под шумом али сада је то веома питом крај. Храм манастира Јошанице посвећен је св. оцу Николају, а народни сабор се окупљао о Цветима, Великој Госпојини и “Младом св. Николи”. Поред овог манастира тече река Јошаница која му је и дала име. Народно предање каже да је у пећини испод брда Шареника (пећина и данас постоји), живео у старо време неки испосник по имену Јоша, по коме је не само манастир него и река носе име. Не зна се тачно када је Јошаница подигнута. По традицији Јошаница припада времену кнеза Лазара. По народном предању кнез Лазар је подигао Јошаницу да би се у њој венчао са кнегињом Милицом, по другом да би се у њој испитао, а венчао се у Раваници. Данашњи храм је после већег оштећења обновљен 1786. године са извесним каснијим дограђивањима. То је истовремено и први писани податак о манастиру Јошаница.

Културно-историјски споменици Скулптура чувеног Нушићевог светског путника који је прославио Јагодину, Јованче Мицића, која се налази на улазу у Јагодину представља не само нову туристичку атракцију, већ је својеврсна добродошлица за многе туристе који ће сигурно после посете Јагодини да кажу оно што говоре и сви грађани Јагодине: ,,Цео свет обиђох, али као Јагодину нигде не нађох,,. Осим скулптуре Јованче Мицића, Јагодина је позната по бројним споменицима културе као што је јединствени споменик српском сељаку који се налази у селу Главинци поред Јагодине, као и споменик виноградару у селу Међуреч које је познато по добрим виноградима. У самом граду можете видети један од првих споменика кнегињи Милици, али и споменике у руском гробљу, а свакако један од симбола Јагодине је и споменик незнаном јунаку који се налази у самом центру града. Посвећен је палим Јагодинцима у ратовима од 1912. До 1918. године.

Пољопривреда и сеоски туризам Јагодина се налази у централном делу Србије на подручју већег броја локалних водотокова у сливу Велике Мораве. Природни услови, клима и положај погодују развоју различитих култура. Долине река погодују развоју ратарства и повртарства, а побрђа развоју виноградарства и воћарства. Захваљујући повољним условима пољопривредна производња је један од водећих сектора у структури привредних делатности овог краја. Осим пољопривредне производње све је већи број сеоских домаћинстава које се бави руралним туризмом и у својој понуди има како аутентични смештај тако и могућност да туристи дегустирају локалне производе али и буду у природи.

Вински туризам Осим производње воћа и виноградарска производња на јагодинској територији има дугу традицију. Приметан је све већи број индивидуалних произвођача вина који су регистрацијом својих производа постали препознатљиви не само у Србији већ и на светском тржишту. Главни вински пут, који повезује најбоље винарије на територији Јагодине пролази кроз села као што су Винорача, Међуреч и Лозовик.

Привреда Јагодине Привредни развој града креира препознатљивост Јагодине као средине великих инвестиционих могућности и улагања. Са добром инфраструктуром, и константним унапређењем конкурентности привреда града Јагодине привлачи велики број иностраних инвеститора. Континуирани напредак и многобројни примери великих инвестиционих улагања на изградњи привредних објеката и запошљавању грађана најбоља су гаранција успеха.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.