Sotku-kulttuurilehti 2017

Page 1


KUOPIO / IISALMI / VARKAUS

www.antifestival.com

Missä Sotku on?

Sotku sijaitsee Kuopion keskustassa, osoitteessa Suokatu 42/2. Hyviä maamerkkejä ovat vieressä sijaitsevat jäähalli, poliisilaitos ja valtuusto-virastotalo.

halli

Kansalaisopisto

Suok atu

SOTKU

TOR

atu

#HaeElämä #SavoniaAMK savonia.fi

Pu i s to k

Hae keväällä 2018 ja aloita opinnot syksyllä!

atu

Tanssinopettaja (ylempi AMK), taidepedagogiikka 60 op | Monimuotototeutus Kuopio

Pu i s to k

Tanssinopettaja (AMK) 240 op, 4 vuotta | Päivätoteutus Kuopio

TI Co Ar t nt e Fe s m p o r t iv al ary

Keilakuja

Kouluttaudu tanssin ammattilaiseksi Kuopiossa!

AN

19.-24.9.2017

Hae tulevaisuus

o r t in k a t u


E O T A A

R T Ä N L

V E T U L O A K U L L E , - S U O M E N S S I N O O N !

© Moe Mustafa

T S I T T

J

o toinen Sotku-lehti kolahti postiluukustasi, lue mitä kaikkea Itä-Suomen tanssin talossa tapahtuu. Jos et ole vielä käynyt Sotkulla, on korkea aika tehdä se.

Syksyn ohjelmisto tarjoaa kuopiolaisille merkittävän kattauksen suomalaista tanssi- ja teatteritaidetta. Esityspäivät kannattaa laittaa kalenteriin heti, sillä Suomen kiinnostavimmat esitykset tulevat kotikaupunkiisi.

SOTKU-LEHTI Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen ja

Nähdään Sotkulla!

Toimituskunta Mikko Roiha Taina Sivonen Asta Elijoki Miikka Kivinen Eeva Eloranta Graafinen suunnittelija Mohammed Moe Mustafa www.moemustafa.org Kannen kuva esityksestä Pesärikko / Kiteytyvä (käsittely Mohammed Moe Mustafa) Painomäärä 50.000 Jakelu Kuopion alueelle Tiedustelut itak@itak.fi / minimi@minimi.fi

Itä-Suomen tanssin Tanssiteatteri Minimi on 25-vuotias ammattitanssiteatteri. Teatterin aluekeskus (ITAK) on johdosta vastaavat Riikka Puumalainen valtakunnallinen tanssin aluekeskus, jonka toimipiste sijaitsee Sotkulla. ITAK:n toimintaalue on Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja PohjoisKarjala. ITAK tukee ammatillisen tanssitaiteen kehittymistä – myöntää osatuotantotukia, tuottaa esitysvierailuja, tapahtumia, kursseja sekä yhteisötaiteen ja soveltavan taiteen toimintaa. ITAK:n toimintaa pyörittää nelihenkinen tiimi Eeva Eloranta, Tomi Paasonen, Asta Elijoki ja Veli Pekka Kuronen, joiden lisäksi organisaatio työllistää vuosittain sata taiteellisen ja teknisen alan ammattilaista.

ja Liisa Ruuskanen sekä taiteellisena neuvonantajana Mikko Roiha. Minimin ohjelmisto rakentuu omista tanssiesityksistä, yhteistyössä tehtävistä teatteriproduktioista ja esitysvaihtoon perustuvista vierailuista toisten tanssiteattereiden kanssa sekä yhteistyöstä Ruokateatterin kanssa. Merkittävä yhteistyökumppani on Riihimäen Teatteri, jonka kanssa Minimi on tehnyt kolmivuotisen akseliteatterisopimuksen. Sotku on Tanssiteatteri Minimin kotinäyttämö, mutta yhtä kotonaan se on myös jokaisen yhteistyötahonsa kanssa. Tanssiteatteri Minimi oli vuoden teatteri 2007.

Tanssiteatteri Minimin toimittama kulttuurilehti


4

MINIMI

ELÄMÄN PALO

Cilla Back tekee Tanssiteatteri Minimiin monitaiteellisen esityksen vanhuudesta. –Hyvin iäkkäässä ihmisessä on samankaltaista herkkyyttä, totuutta ja luonnonvoimaa kuin vastasyntyneessä lapsessa. Jotakin, mikä on järkemme tavoittamattomissa. Silloin ihminen muistuttaa vaistojenvaraista eläintä, ja siitä huolimatta sielu on kirkkaampi, näkyvämpi kuin koskaan. Kaikki turha on pyyhitty pois, ja jäljellä on vain elämän ydinneste. Se on vanhuksen katseessa, hänen liikkeissään ja kosketuksessaan, sen halusin vangita ja tuoda näyttämölle, sanoo ohjaaja Cilla Back. –Nuoruutta korostavassa kulttuurissamme tämä on unohdettu, ja siksi halusin tehdä Elämän. Aluksi luulin sen käsittelevän sitä, mikä minua eniten pelottaa, mitä en voi ymmärtää, mistä en voi päästää irti; mutta minun yrityksestäni lähestyä kuolemaa tuli yhä uudelleen tutkielma elämästä, Back jatkaa. –Teos käsittelee sitä paloa, mikä näissä vanhoissa ihmisissä on vaikka heidän ruumiinsa alkaa päästää otettaan elämästä. Aivan kuin koko elämäntarina kiteytyisi heissä olennaiseen. –Yhteiskunnassa vanhus koetaan usein ”vajaana”. Minusta vanhuus on olemisen muoto, jossa ihminen on ”kokonaisimmillaan”. Ihminen tulee lopuksi omaksi itsekseen, päästää irti yksilöllisyydestään ja sulautuu johonkin universaaliin ja yhteiseen, Back sanoo.

V

uonna 2012 Back työskenteli Schauspielhaus Bochumissa Saksassa yli 80-vuotiaitten, ei-teatteritaustaisten naisten kanssa Garcia Lorcan Yermassa ja lumoutui heidän näyttämölle tuomastaan energiasta ja fyysisestä läsnäolostaan.

E

lämässä Back menee pidemmälle taiteilijoitten ja vanhusten kohtaamisessa. Musiikin, tanssin ja haastattelujen kautta Back, tanssija Riikka Puumalainen, muusikko Antti Raekallio ja elokuvataiteilija Kim Saarinen lähestyivät vanhuksia ja antoivat heille mahdollisuuden ilmaista omaa elämänkaartaan. Tarkastelussa ovat elämän suuret kysymykset –lapsuus, rakkaus, onnellisuus, pelko, elämän tarkoitus ja sen sisälle rakennettu jatkuva metamorfoosi. –Vanhukset ovat ”tietäjiä”, heissä on enemmän elämää kuin meissä, koska he ovat kokeneet koko elämänkaaren. On itsestään selvää, että vanhus on hauras, hänellä voi olla tuskia ja jokainen päivä on luopumista - mutta samalla hänen läsnäolonsa on järisyttävä, henkeäsalpaava. Lopussa elämän palo vahvenee, se syvenee, huutaa: Minä olen tässä. Minä elän, Back pohdiskelee. –Iäkkäässä ihmisessä on elämän synteesi, sen ruumiillistuma. Vanhat ihmiset kantavat meidän menneisyyttämme, meidän kaikkien tarinaa. Muistan, miten Carolyn Carlson sen minulle ilmaisi: ”our old folks create an inner landscape… of time as Being” (suom. vanhuksemme luovat sisäisen maiseman, jossa aika muuttuu… eläväksi olennoksi.) Juuri siitä Elämä kertoo, Back päättää. SOFIA AMINOFF


5 © Kim Saarinen

MINIMI

M

onitaiteellista Elämä-teosta työstäessään ohjaaja Cilla Back työryhmineen teki yhteistyötä vanhusten hoitolaitosten asukkaiden kanssa Kuopiossa ja Pohjois-Italiassa. Lisäksi Back työskenteli Ranskassa legendaarisen tanssijan ja koreografin Carolyn Carlsonin kanssa. Kerätyistä tarinoista, sanoista, äänistä, liikkeistä ja kohtaamisista muodostuva, kahden eri-ikäisen naistanssijan toteuttama näyttämöesitys ja liikkuva kuva punoutuvat visuaaliseksi kokonaisuudeksi, jota Back kuvailee eläväksi installaatioksi ja kolmiulotteiseksi elokuvaksi. Kohtaamisissa syntynyt kuvausmateriaali ei ole realistista dokumentaatiota, vaan maalauksellista ja fragmentaarista - vangittuja hetkiä. Myöhemmin leikattavaa elokuvaa esitetään vanhusten hoitolaitoksissa ja lyhytelokuvafestivaaleilla.

Cilla Back: Elämä To 5.10. klo 19.00 (ensi-ilta) Pe 6.10. klo 19.00 La 7.10. klo 14.00 To 12.10. klo 19.00 Pe 13.10. klo 19.00 La 14.10. klo 14.00 To 26.10. klo 19.00 Sotku


6

K U LT T U U R I K E I T T O

Kulttuurikeitto on tunnin mittainen lounasesitys, jossa nautitaan ensin keitto ja kahvit ja sitten katsotaan tanssiesitys.

Kiteytyvä

Ruokateatterin Liisa Ruuskanen vinkkaa uuden näytäntökauden alkuun maistuvan keittoreseptin: BATAATTIKEITTO ja SOIJASIEMENET ½ l vettä, 400 g bataattia, 400 g perunaa, pieni nippu korianteria, 2 dl kaurakermaa, ½ dl valkoista balsamicoa, 1 kanaliemikuutio, ½ tl suolaa, mustapippuria Kuori ja pilko juurekset ja keitä kypsiksi. Lisää kaurakerma, korianteri ja mausteet. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarjoile soijasiementen kanssa. SOIJASIEMENET Paahda pannulla kourallinen erilaisia siemeniä. Siirrä siemenet kuppiin ja kaada päälle reilusti soijaa ja sekoita.

K U LT T U R I K E I T TO SPECIAL!

S

yö, tanssi, piirrä! on kolmen eri alan taiteilijan poikkitaiteellinen ensiiltapäivälounas tanssin, kuvataiteen ja ruuan © Karoliina Paavilainen parissa. Hukkatilasta tunnettu keittiömestari Jyrki Tsutsunen hämmentää kaikkein mieluiten tilaisuuksissa, joissa yleisön aistit ravitaan monipuolisesti.

© Antti Ahokoivu

M

iten lamaantuminen, aggressio tai marttyyrius välittyvät leikkisän ja aisteihin virittyneen kehon kautta? Kun antaa kahden nuoren koreografin kiteyttää turhautumisen eri olomuodot fyysiseen liikkeeseen, oma turhautuminen unohtuu. Minttu Pietilän ja Kuubassa merkittävän tanssijanuran luoneen Guillermo Sarduyn Kiteytyvä-tanssiesityksen parityöskentely on fyysisesti vaativaa, mutta ennen kaikkea vauhdikasta, soljuvaa, jopa ronskia. –Turhautumisen tunne on kiinnostava tutkimuskohde, se antaa koreografialle lisätason, vaikka liike ja fyysisyys voivat kulkea omia reittejään, pohtii Tukholman Balettakademiesta valmistunut Pietilä.

–Ruoka yksinkertaisesti maistuu paremmalta kun siihen yhdistetään muutakin, Tsutsunen sanoo.

Parhaiten tanssijakoreografeille maistuvat punajuurivuohenjuustokeitto sekä tuliset ja lihaisat keitot.

Tällä kertaa Vappu Rossi piirtää ja neuvoo yleisöä kuinka piirretään liikkuva ihminen. Panu Varstala tanssii ja musisoi. Samalla Tsutsunen loihtii tilaisuuteen sesongin antimista sellaisen ruuan, jota todennäköisesti kukaan ei aiemmin ole maistanut!

TAINA SIVONEN

TAINA SIVONEN

Rossi, Tsutsunen & Varstala: Syö, tanssi, piirrä! Pe 1.9. klo 12.00 Sotku

Guillermo Sarduy ja Minttu Pietilä: Kiteytyvä (kylmäsavulohella maustettu peruna-rucolakeitto ja mallasleipä) Pe 29.9. klo 12.00 Sotku


K U LT T U U R I K E I T T O

provide

7

L

iikkeellinen sooloteos provide on tilan poetiikasta vaikuttunut tanssi ja installaatio. Teos on osa pienten paikka- ja kontekstisidonnaisten töiden sarjaa, josta Kuopiossa on aiemmin esitetty duetto Kaareutuva (2016). Helsinkiläisen koreografin ja akrobaatin Iiro Näkin työ hakee perinteisten raamien sisällä kevyesti kokeilevaa suhdetta esitystilaan ja teosmuotoon. Kulttuurikeitto-vieraana hänet nähdään peräti neljännen kerran. Miten koet keiton ja taiteen yhdistelmän, Iiro Näkki?

provide ©Alexander Salvesen

–Vaikka itse en ole keittoihmisiä, niin Kulttuurikeitto vaikuttaa konseptilta, jossa perinteistä katsojan ja teatterin suhdetta rikotaan melko maltillisesti ja hyväntuulisesti. TAINA SIVONEN

Iiro Näkki: provide (bataattikeitto ja maalaispatonki) Pe 27.10. klo 12.00 Pe 27.10. klo 19.00 provide + spesiaali-iltamat Sotku

Katkeamattomia kontinuumeja ”Liike ei ole varsinaisesti siirtymistä pisteestä toiseen, eikä aika ole siirtymistä hetkestä toiseen vaan molemmat ovat katkeamattomia kontinuumeja eli jatkumoita.”

Eino Kaila (1890-1958)

–Haluan välittää liikkeen ja musiikin dialogista syntyviä tunnetiloja, sanoo koreografi Virpi Juntti.

H

än tuo Kuopioon monitaiteellisen teoksen, jossa kolme liikkuvaa, toisinaan pysähtynyttä kehoa tulkitsevat koreografin luomia reittejä. Tanssijoiden Hanna Savolaisen ja Anne-Maarit Kinnusen mutkittelevat ja kaarevat liikkeet matkustavat esityksessä niin tilassa kuin kehossakin.

M

ukana on muusikko Mika Savolainen. Hänen suosikkinsa on tomaattikookoskeitto, mutta muuten kalaisiin keittoihin tykästynyt työryhmä kutsuu Kulttuurikeitolle, jossa katsoja voi antautua liikkeiden ja äänien vietäväksi.

TAINA SIVONEN

© Jani Salonen

Virpi Juntti: Katkeamattomia kontinuumeja (inkivääri-linssikeitto ja ruutuleipä) Pe 3.11. klo 12.00 Sotku


8

ITAK

Cecilia Moisio: Error Humanum

E

rror Humanum tuo näyttämölle teoksen, joka saa yleisön miettimään omaa suhtautumistaan epäonnistumiseen ja epäonnistumisen pelkoon. Lavalla kolme esiintyjää kuvaavat omia epäonnistumisiaan liikkuessaan sarkastisesti vauhdinhurmassa epäonnistumisesta toiseen. Mitä tapahtuu esityksessä, jossa kaikki epäonnistuu?

© Petra Tiihonen

Henna Hartikainen: Nolo olo

Cecilia Moisio: Error Humanum La 16.9. klo 19.00 Sotku

Name of perfor

H

äpeä ja nolot tilanteet ovat tuttuja meille kaikille, mutta mitä oikeastaan häpeämme?

Nolo olo haluaa jakaa tekijöidensä häpeän ja vapautua siitä kollektiivisesti. Nolo olo on stand up -komiikkaa ilman punch-line -pakkoa. Se on noloja liikkeitä ja noloja vartaloita. Noloja ilmeitä ja noloja lauluja. Noloja runoja, noloja kuteita, noloja aatteita ja noloja mielipiteitä. Se on paljon noloja tilanteita, niiden tuomio sekä juhla!

Henna Hartikainen: Nolo olo Pe 3.11. klo 19.00 (ensi-ilta) La 4.11. klo 19.00 Su 5.11. klo 17.00 Sotku


ITAK

9

Tanssija Mari Kortelainen pureutuu yhteiskunnallisesti ajankohtaiseen aiheeseen, häiriötekijöihin ja keskittymiseen, liikkeen keinoin. Inspiraatiota uuteen teokseensa hän on ammentanut niin runoudesta, Helsingin Sanomien artikkelista kuin veljensä kanssa käydyistä keskusteluista.

A

ttention Deficit Trait (työnimi) -sooloteoksen myötä tanssija Mari Kortelainen haluaa päivittää itseään taiteilijana – kuka hän on tekijänä, tanssijana ja koreografina juuri nyt. Häiriötekijöistä ja keskittymisestä kertovaan teokseen Kortelainen on saanut inspiraatiota monesta eri lähteestä. –Setäni kirjoitti runoja ja hänen vanhoista teksteistään löytyi lausahdus: ”Maailman melskeessä käärin korvani rullalle”, jonka pohjalta teoksen tematiikka alkoi muodostua, Kortelainen paljastaa.

R

unosta inspiroituneena Kortelainen alkoi lukea enemmän keskittymisestä ja häiriintymisestä ja huomasi aiheen olevan esillä myös yhteiskunnallisena ilmiönä. Kortelainen mainitsee myös keskustelut oman veljensä kanssa tärkeiksi. –Veljeni on mindfulness-opettaja, joten häneltä olen myös oppinut aiheesta paljon, Kortelainen kertoo.

T

oinen keskeinen lähtökohta teoksen tematiikan muodostumiseen oli Helsingin Sanomissa ilmestynyt artikkeli, jonka lause ”Jos annamme keskeyttää itsemme koko ajan, siirrymme fysiologiseen tilaan, jossa olemme alttiita reagoimaan kaiken maailman pieniin asioihin”, on iskostunut Kortelaisen mieleen.

© Jussi Ulkuniemi

Maailman melskeessä käärin korvani rullalle

–Haluan pureutua kyseiseen aiheeseen liikkeen kautta, sillä on mielenkiintoista mitä kaikkea tanssi voi kertoa, hän jatkaa.

K

ortelainen toivoo, että katsojat pystyisivät teoksen nähdessään antautumaan siihen tilaan, ettei sitä tarvitse katsoa pohtien ymmärtääkö teoksen. –Tärkeintä on kuunnella tunteita ja ajatuksia, joita mieleen juolahtaa. Äitini sanoi joskus hienosti, että kun lopettaa ymmärtämisen tavoittelun voi alkaa kuunnella mitä itsessä herää, Kortelainen kertoo. –Katsojia ei pidä aliarvioida, kaikki näkevät teoksen omalla tavallaan, hän lisää.

LAURA VÄÄNÄNEN

Mari Kortelainen: Attention Deficit Trait Pe 20.10. klo 19.00 La 21.10. klo 14.00 Sotku


10

ITAK

Kahden taiteilijan kohtaaminen tuhannen neliömetrin keskellä Ville Nylén on mukana Suomi-Venäjä -yhteistyöprojektissa, jossa hän työskentelee syksyllä 2017 yhdessä venäläisen tanssija-koreografi Anna Shchekleinan kanssa. Nylén kertoo odotuksistaan koskien tulevaa yhteistyötä.

O

len työskennellyt tanssitaiteilijana

Kuopion alueella vuodesta 2014. Useat teoksistani on toteutettu paikkasidonnaisesti julkisissa tiloissa ja vaihtelevien työryhmien kesken. Minua kiinnostaa työskentely taiteen ulkopuolelta tulevien ammattilaisten kanssa sekä taiteen tekijöiden ja esittäjien ihmiskuvan laajentaminen.

A

nna Shchekleina on valmistunut vuonna 2010 nykytanssin koulutusohjelmasta Jekaterinburgin taideyliopistosta. Shchekleina käyttää työssään erilaisia improvisaation menetelmiä luodakseen tarkkaa ja yksityiskohtaista ilmaisua. Luovissa prosesseissa hän leikkii tunnetuilla kuvilla maalaustaiteesta, baleteista ja historiasta sekoittaen todellisia ja epätodellisia tapahtumia toisiinsa.

O

dotan innolla tulevaa residenssijaksoa ja yhteistä työskentelyämme. Toivon eteeni yllättäviä tilanteita, taiteellisia haasteita sekä uusia avautuvia ovia. Yhteistyö eri taiteilijoiden kanssa on keskeistä meidän molempien työskentelylle.

© Antonina Pyzhianova

T

yöskentelemme syyskuussa Jekaterinburgissa noin viikon mittaisessa residenssissä, jonka päätteeksi pidämme avoimen demon. Marraskuun ajan työskentelemme Outokummussa, jossa työstämme loppuun syksyn Yksin sateessa? -festivaalilla ensi-iltansa saavan esityksen. Esitys tullaan rakentamaan Outokummun vanhan kaivoksen Tapahtuma Kiisun lähes tuhatneliöiseen karuun ja betoniseen halliin.


ITAK

11

© Riikka Kontio

–Rakastan tavata taiteilijoita eri taustoista ja taidekentiltä, syventyä heidän tapaansa luoda taidetta ja katsoa maailmaa sekä jakaa heidän kanssaan omia näkemyksiäni asioista. Näin syntyy rikas prosessi, jonka arvo tulee esiin monin tavoin, Shchekleina kertoo.

I

tselleni tämä on ensimmäinen kerta kun työskentelen pidempijaksoisesti kansainvälisessä projektissa ulkomaisten taiteilijoiden kanssa. Shchekleinalle tämä taas on ensimmäinen kerta suomalaisen taiteilijan kanssa. Molemmat myönnämme, että erityisen jännittäväksi työskentelyn tekee astuminen projektiin lähes tyhjältä pöydältä. Olemme tavanneet kerran aiemmin Joensuussa vuonna 2015 Yksin sateessa? -festivaalin yhteydessä, jossa olimme molemmat esiintymässä. Innostavaa on myös saada täyttää Outokummun valtava kaivoshalli kahden tanssijan läsnäololla: –Odotan innolla pääseväni tutkimaan valtaisaa esitystilaamme ja näkemään kuinka se tulee vaikuttamaan koreografiseen työhöni sekä minuun esiintyjänä, Shchekleina kertoo.

I

tseäni kiehtoo myös tilan karuus, kylmyys ja kovuus erityisesti pimeän sekä kylmän marraskuun aikana. Mitä tulee tapahtumaan jos tilaan luodaan jotakin värisevän herkkää, haurasta ja kaunista? Entä jos kaksi tanssijaa pyrkivät täyttämään liikkeellään jokaisen kohdan kaikista tilan tuhannesta neliömetristä?

S

hchekleina paljastaa, että jännittävintä projektissa tulee olemaan kuinka meidän taiteelliset näkemyksemme yhdistyvät, ja mitä siitä tulemme jakamaan yleisön kanssa. Itse odotan myös innolla ja mielenkiinnolla mikä projektin ulostulo tulee olemaan. VILLE NYLÉN

Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen tavoitteena on edistää itäsuomalaisten tanssitaiteilijoiden verkostoitumista kansainvälisesti. Vuonna 2017 ITAK toteuttaa yhdessä venäläisen Zonk´a Dance Companyn kanssa yhteistyöprojektin, jonka aikana venäläinen ja suomalainen tanssitaiteilija pääsevät tutustumaan toistensa metodiikkaan ja taiteelliseen ajatteluun. Hanketta tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.


12

MINIMI

A

rmi rakastuu Olaviin, karkaa kotoaan ja muuttaa eteläpohjalaiseen Larvan taloon. Tuoreen avioparin elämänmenon sanelee kuitenkin Olavin äiti Laimi ja sänkyyn sidottu Ilmi-täti. Pesärikko on paksun huumorin kyllästämä kertomus maaseudun paineesta. Se kertoo miehistä jotka eivät jaksa tunteittensa kanssa. Ja naisista, jotka tekevät omia ratkaisujaan.

Pesärikko ei vanhene

K

uulostaa ainutlaatuiselta: produktio, jossa yhdistetään kahdeksan teatterin voimat, näyttelijät tulevat kustakin teatterista. Jo esityspaikkakuntien lista on huikea: Berliini, Riihimäki, Kuopio, Jyväskylä, Kouvola, Kotka ja Turku, esityksiä yhteensä yli 100.

K

irjailija Orvokki Aution 80-luvulla ilmestynyt menestysteos saa uuden tulemisensa, kun Mikko Roiha dramatisoi, ohjaa ja lavastaa esityksen.


MINIMI

13

Rooleissa: Sara Melleri

(Tanssiteatteri Minimi / Riihimäen Teatteri)

Veli-Matti Karén (Kouvolan Teatteri)

Taina Reponen

(Jyväskylän kaupunginteatteri / Teatteri Eurooppa Neljä)

Eila Halonen

(Turun kaupunginteatteri)

Jarkko Sarjanen

(Kotkan kaupunginteatteri)

Dramatisointi, ohjaus ja lavastus Mikko Roiha Ääni- ja videosuunnittelu, graafinen suunnittelu Moe Mustafa Pukusuunnittelu Taina Sivonen © Moe Mustafa

B

erliinissäkin työskentelevä teatteriyhteistyöguru kertoo iloitsevansa projektista aivan erityisesti.

- Tämänkertainen yhteistyö on poikkeuksellinen siksi, että mukana on niin monta teatteria ja että olemme sopineet vähintään kolmen vuoden jatkumosta.

M

utta miksi Pesärikko? Mikä siinä innostaa?

- Pesärikossa koskettaa suomalaisen perheen historia ja se miten avioliittokäsitys on vuosien saatossa muuttunut. Pesärikossa on myös kyse suomalaisten perustunteesta, häpeästä. Kasvojen menettämisen pelko ajaa esityksen henkilöt välillä mahdottomiinkin tilanteisiin. Mutta kaiken yllä lepää Orvokki Aution tarkkanäköinen huumori.

M

iksi harjoitukset ja ensi-ilta ovat Berliinissä?

-Berliinissä kiinnostus pohjoismaista taidetta kohtaan kasvaa koko ajan. Sitä paitsi on kulttuurivientiä harjoitella esitys Suomen rajojen ulkopuolella. Ja kun esiintyjät pääsevät uusiin, yllättäviin työryhmiin, esitykset tulevat ihmisten luo ja esityskaaret pitenevät, hyötyvät yhteistyöstä kaikki.

TAINA SIVONEN

Orvokki Autio – Mikko Roiha: Pesärikko Pe 1.12. klo 19.00 (Kuopion ensi-ilta) La 2.12. klo 14.00 La 2.12. klo 19.00 Pe 8.12. klo 19.00 La 9.12. klo 14.00 La 9.12. klo 19.00 Sotku


14 R U O K A T E A T T E R I RUOKATEATTERI 2017:

ILLALLINEN YHDELLE... KAHDELLE... KOLMELLE Kolme ruokaa, kolme esitystä

I

llallinen yhdelle… kahdelle… kolmelle koostuu kolmesta pienoisnäytelmästä, joissa yhdistetään sirkusta, tanssia ja teatteria. Illan aikana katsojille tarjoillaan esitysten lomassa kolmen ruokalajin menu, jonka annokset liittyvät esityksen teemoihin. Esityksessä pöytäseurueilla on myös aikaa vapaaseen seurusteluun ja illanviettoon. Esityksiä on tänä vuonna Sotku-teatterissa, Kuopion Klubilla ja Riihimäen Teatterissa.

ESITYKSET SOTKUTEATTERISSA To 16.11. klo 19.00 Pe 17.11. klo 19.00 La 18.11. klo 15.00 La 18.11. klo 19.00 Ti 5.12. klo 19.00 To 14.12. klo 19.00 Pe 15.12. klo 19.00 La 16.12. klo 15.00 La 16.12. klo 19.00

ESITYKSET KUOPION KLUBILLA To 30.11. klo 19.00 Pe 1.12. klo 19.00 La 2.12. klo 15.00 La 2.12. klo 19.00 SU 31.12. klo 21.00 Uuden vuoden spesiaali!

ILLALLINEN YHDELLE

M

iten hovimestari James selviytyy Neiti Sophien syntymäpäivätarjoilusta, kun kaikki kutsuvieraat ovat jo edesmenneitä? Antti Lahti nostaa Jamesin roolissa onnittelumaljat haamujen puolesta ja taipuu monelle mutkalle tässä pienessä klassikkokomediassa, joka perustuu englantilaisen kirjailijan Lauri Wylien käsikirjoitukseen. Samaan tekstiin pohjautuu myös saksalainen lyhytelokuva Der 90. Geburtstag oder Dinner for One, joka on tullut monille tutuksi television uudenvuodenaaton klassikkona. Fyysisen komedian, nykysirkuksen ja teatterin keinoin toteutetun esityksen ohjaa sirkustaiteilija Sanna Silvennoinen. KESTO: n. 2 h 30 min. LIPUT: 65 € (sis. esityksen ja kolmen ruokalajin menun) VIINIPAKETTI MENULLE: 23 € (sis. viinit alku-, pää- ja jälkiruualle). MENU JULKAISTAAN SYYSKUUSSA 2017. HUOM! VIP-LIPPU 45 €! VIP-LIPUN HALTIJOILLA ON ERITYINEN ROOLI KOKKAUS KOLMELLE - ESITYKSESSÄ. VAIN 2 LIPPUA/NÄYTÖS! (lisätietoja: +358 50 528 0461)


R U O K A T E A T TI TE ARKI

11 15

© Petra Tiihonen

KATTAUS KAHDELLE

K

attaus kahdelle on teatraalinen swing-raportti eräistä elinikäisiin porttikieltoihin johtaneista tapahtumista ansioituneessa ravitsemusliikkessä. Omat versionsa aterian vaiheista pääsee kertomaan kaksi herkkusuuta, joiden screwball-henkisessä kohtaamisessa ei säästellä sanoja eikä peliliikkeitä. Nämä kaksi kilpailuasetelmiinsa poteroitunutta kulinaristia todistavat meille jälleen kerran, että makuasioista todellakin kannattaa kiistellä… Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa komedienne-käsikirjoittaja Johanna Keinänen

KOKKAUS KOLMELLE

K

okkaus kolmelle on Lahja-rouvan viimeinen ateria aikuisille lapsilleen. Suupalojen lomassa Lahja puhuu suunsa puhtaaksi ja paljastaa gastronomiset salaisuutensa. Lapsiaan kun Lahja ei ole ruokkinut niinkään rakkaudella vaan kasvattanut sangen merkillisillä resepteillä. Huom! Kaksi vip-katsojaa pääsee osallistumaan Kokkaus kolmelle -esitykseen. Ohjaus ja käsikirjoitus : Taru Kivinen

Liput vain ennakkoon! Ryhmämyynti (yli 10 henkeä): minimi@minimi.fi | +358 44 066 7338 Esityksistä on mahdollista räätälöidä myös yksityisnäytöksiä. Kaikki ruoka on laktoositonta ja gluteenitonta ja erityisruokavaliot huomioidaan. ELÄMYKSIÄ RUUASTA, MAKUJA TEATTERISTA!


16

MINIMI tapahtuessa sekä vahvojen harhojen että niiden jälkivaiheessa vahvan lääkityksen alainen. En siis tajunnut mistään mitään. Vuonna 2012 tajusin erittäin kirkkaasti, että kirjoitan romaania tapahtumasta, jolloin menetin täydellisesti kyvyn ymmärtää ympäristöäni ja itseäni. Niinpä aloin kirjoittaa tästä ymmärtämättömyydestä ja keksin kaikki yksityiskohdat. Hyvä romaani siitä tuli. © Stefan Bremer

H u l l u t t e l u a Kenestä näytelmä ”Hullu” kertoo? Ei ainakaan minusta. Ei taide osaa muutenkaan kertoa mistään suoraan. Sen keinot ovat epäsuoria, ovelia.

O

tetaan esimerkki. Yrität kuvailla vaikka käyntiäsi R-kioskilla sanataiteen keinoin, tähän tapaan: ”Menin ovesta sisään, sähkösummeri soi plim plom. Jonossa edessäni oli vain yksi punaniskainen, vanha mies, mutta hän tunaroi siinä kiusallisen pitkään lotto- ja veikkauskuponkeineen. Hänen niskassaan, juuri ruutupaidan kauluksen yläpuolella, oli iso luomi, josta kasvoi rehevä karvatukku. Kun lottoasia oli selvitetty, hän jäi myyjän kanssa jaarittelemaan säistä. Vitutti. Kaikki eläkeläiset pitäisi tappaa. Kun vuoroni vihdoin tuli, ja himoitsemani juuri tähän elämäni tilanteeseen välttämättömät hyödykkeet olivat jo tiskillä, huomasin että lompsa oli jäänyt kotiin. Katsoin epätoivoissani tavaroita, jotka olivat niin lähellä ja silti kauempana kuin Jupiterin kuut. Myyjän silmissä himersi mascaran takainen myötätunnon sekainen iva.” Nyt jo tyhmempikin tajuaa, että tuon tapahtumaketjun voi kuvata ziljoonalla eri tavalla. Näkökulmaa, sanoja ja sanajärjestyksiä voi vaihtaa loputtomasti. Kaiken takana oli kuitenkin todellinen, mennyt tapahtuma: eläviä olentoja vuorovaikutussuhteessa aika-avaruudessa eräänä rajallisena, peruuttamattomasti ohi kiitäneenä hetkenä. Aivan eksakti meininki siis. Hullu-näytelmän takana on myös aivan vastaavanlainen todellisten tapahtumien historiallinen kokoelma joulukuussa 2009. Kokosin näkemykseni näistä tapahtumista romaanin muotoon 2012. Olin jo tuolloin äärimmäisen epäluotettava kertoja, koska olin tapahtumien

Vuonna 2016 avasin kirjoittamani kirjan neljän vuoden tauon jälkeen ja luin sen kuin se olisi jonkun oikean kirjailijan kirjoittama, sanokaamme Dostojevskin. Dramatisoin teoksen kylmän viileästi, otin mukaan vain muutamia teatteriviihteeksi taipuvia jaksoja ja keksin kaikenlaista teemaan niveltyvää huttua lisää. Tämän jälkeen annoin Antti Laukkarisen, Kaisa Sarkkisen ja Antti Mankosen improvisoida mielin määrin matskun kimpussa. He keksivätkin kaikkea jännää, mitä itse en olisi ikinä keksinyt. Hannu Hauta-aho läpisävelsi ja tunnelmoi näin syntyneen materiaalin nostaen siitä esille uusia, yllättäviä löytöjä. Lopputulos kertoo mielen järkkymisestä, suljetusta osastosta ja paranemisesta. Olin kyllä kaikissa vaiheissa mukana, mutta en osannut kertoa omaa tarinaani. Enkä kyllä halunnutkaan. Mitä se teille kuuluu! Kerroin teatteri Telakan kavereiden avulla jonkun ja joidenkin muiden tarinan. Maailmassa on niin paljon erilaisia hulluja, että luultavasti tämä meidän keksimämme taidetarina on tapahtunut jossain, esimerkiksi Kuopiossa. JUHA HURME

Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama Hullu Sotkulla marraskuussa. Muiden kaupunkien lisäksi esitys vieraili Tampereen Teatterikesässä ja Kajaanin Runoviikoilla. Varaa liput ajoissa – Helsingissä ja Tampereella liput myytiin loppuun alta aikayksikön! Teatteri Telakan vierailuesitys. Juha Hurme: Hullu Ke 8.11. klo 19.00 To 9.11. klo 19.00 Sotku


17

© Nick Roux

YKSIN SATEESSA

Kaukaa haettua ja läheltä löydettyä Viidettätoista kertaa Pohjois-Karjalassa järjestettävä Yksin Sateessa? -festivaali luo yhteyksiä kansainvälisen tanssitaiteen ja paikallisen tanssikulttuurin välille.

S

F

F

E

ooloimprovisaatiotapahtumana vuonna 2002 alkaneesta Yksin Sateessa? -festivaalista on viime vuosina muodostunut foorumi, joka luo yhteyksiä Pohjois-Karjalan ja muun maailman välille. estivaalin ohjelmisto koostuu paikallisten tanssitaiteilijoiden uusimmista teoksista, jotka esitetään rinta rinnan kansainvälisten tanssiteosten kanssa. Viime vuosina yleisölle on esitelty muun muassa tanssitaidetta Berliinistä, Venäjältä, Tanskasta ja Itävallasta. Vuoden 2017 festivaalilla nautitaan uudesta tanssitaiteesta aina Australiasta saakka.

estivaalin juhlavuoden kunniaksi festivaali palaa temaattisesti koko tapahtuman ytimeen – itse tanssiin. Ohjelmiston teokset pohtivat tanssia ilmiönä, sen monimuotoisuutta, historiaa sekä vaikutusta yksilöön ja yhteiskuntaan.

nsi-iltansa festivaalilla saavassa Minni Hirvosen monikulttuurisessa Vallan Kahva -teoksessa nähdään, miten erilaiset kehot ja kulttuurit kommunikoivat tanssin kielen kautta. Joensuun taidemuseo Onnin elävä näyttely esittelee erilaisia tanssilajeja: voguing, hip hop,baletti, nykytanssi, kansantanssi ja somaattinen liike. Teoksessa nähdään miten täysin erilaiset tanssilliset traditiot ja liikkeelliset lähtökohdat ensin erottuvat ja sitten kommunikoivat toistensa kanssa.

A

ustralialaisen Luke Georgen Not About Face -teoksessa lakanoihin pukeutunut yleisö ei lähtökohtaisesti tiedä kuka on yleisö ja kuka esiintyjä.

F

estivaali päättyy Outokummun maagiseen vanhaan kaivokseen, jossa nähdään suomalaisen Ville Nylénin ja venäläisen Anna Shchekleinan yhteistyönä syntynyt teos. Kansainvälisen uran tehneen kuopiolaisen Sonja Jokiniemen teos Blab luo Kiisuteatteriin hybridin, jossa maalaus, veistos ja koreografia kohtaavat.

Yksin Sateessa? 20.-25.11.2017, Joensuu & Outokumpu


18 Y K S I N

SATEESSA

Tavoitteena humanistisempi maailma

T

anssipedagogi ja esitystaiteilija Minni Hirvosen luotsaama integroidun tanssin ja taiteen ryhmä Able Art Group2 koostuu kirjavasta ja monikulttuurisesta porukasta. Ryhmän ensimmäisessä yhteisessä teoksessa kuullaan ripaus kaikkien ryhmäläisten ajatuksia ja kulttuuria. –Ideana minulla tässä on integraatio. Taidetta voi ja tulee tehdä moninaisesti sekä monisyisesti ketään poissulkematta, Hirvonen selittää.

© Karoliina Kolehmainen

–Rooliini ryhmän taiteellisena johtajana kuuluu erityisesti ajatusten syöttäminen. Yritän myös kannustaa avoimeen mieleen, uskaltamiseen ja rohkeuteen, että jokainen saa ja pystyy tuomaan esille kaikkein pöhköimmätkin ideansa, Hirvonen sanoo.

V

allan kahvassa ovat mukana myös ItäSuomen yliopiston kielitieteilijä ja filosofian tohtori Heli Paulasto sekä taiteen sosiologi ja filosofian tohtori Anna Logrén, jotka tekevät tutkimustyötä Hirvosen sekä ryhmän toiminnan pohjalta. –Idea eri tyylien sekoittamisesta kiinnostaa minua todella paljon, kertoo ryhmään kuuluva ranskalainen Manon Bonal. –Ryhmä on lyhyessä ajassa muodostunut kuin perheeksi minulle, kertoo Serbiasta Joensuuhun muuttanut Biljana ”Lori” Stankovic.

täysi vapaus ilmaista itseään. Elämä on omalla tavallaan koreografiaa. Kaikki kokevat asioita, mutta eivät välttämättä pääse ilmaisemaan itseään ja tunteitaan tällä tavalla, Stankovic jatkaa.

R

yhmän keskuudessa vallitseva lämmin yhteishenki sekä luottamus tulevat varmasti välittymään myös teoksen katsojille.

–Toivon, että katsojat saavat taiteestamme ison elämyksen kohti sydäntä, inhimillisyyttä ja emootioita. Näitä pidän kaikkein tärkeimpinä asioina, kaikki muu sen jälkeen on oikeastaan ihan sama, Hirvonen toteaa. –Toivon, että tällainen konsepti kääntää ihmisten ajatukset humanistisempaan suuntaan, sillä elämme tällä hetkellä tekniikan hallitsemassa yhteiskunnassa, hän lisää. LAURA VÄÄNÄNEN

Minni Hirvonen: Vallan kahva 20.-22.11.2017, Taidekeskus Ahjo, Joensuu Esitys on osa Yksin Sateessa? –nykytanssifestivaalin ohjelmistoa

–Tuntuu hyvältä tehdä yhteistyötä ihmisten kanssa, jotka ovat näin avoimia ja lämminhenkisiä. Kaikkien kehonkieli on erilaista, mutta tässä ryhmässä vallitsee


19

© Tomas Uyttendaele

YKSIN SATEESSA

Kosketuksessa kieleen

A B

sioiden täytyy tuntua joltain. Koreografi Sonja Jokiniemi lähestyy tätä ajatusta kirjaimellisesti – tuntoaistin myötä. Hän hakee keskustelua ympäröivän maailman kanssa aistikokemusten kautta ja se kutsuu kehon liikkumaan.

lab on osa Jokiniemen pidempää taiteellista tutkimusta kielellisyyden ja esineiden parissa. Sana ”blabbing” (suom. lörpöttely, höläyttely) kuvaa ei-tietävää, spontaania ja möykkyistä puhetta. Kieli ei kuitenkaan tule teoksessa ilmi puheena tai äänenä, vaan suu kohtaa, koskettaa ja toimii asioiden kanssa mykkänä. -En työskentele aiheiden kanssa, vaan teokset ovat rykelmä aiheita ja kysymyksiä, joiden pohjalta teos syntyy, kuvailee Jokiniemi.

Sonja Jokiniemi: Blab 25.11.2017, Kiisuteatteri, Outokumpu Esitys on osa Yksin Sateessa? – nykytanssifestivaalin ohjelmistoa

B S

lab pyrkii pois kategorioista ja on yhdistelmä koreografiaa, maalausta ja veistosta. Se liikkuu kohti tuntematonta: kohti ihmisen ja esineen yhdistelmiä, halujen kuvia ja rituaaleja.

onja Jokiniemeä kiehtovat erilaiset kielet, tavat hahmottaa ja olla yhteydessä ympäröivään maailmaan. Hän kokee tärkeäksi kyseenalaistaa ja purkaa auki normaaliuden käsitettä. Tanssi tapahtuu hänen mukaansa liikkuessa, kommunikoidessa ja tehdessä havaintoja suhteessa ympäröiviin asioihin. -Tanssin esteettisyys syntyy kokemuksellisuuden kautta. FOX MARTTINEN


OKSENSITTE JUPITERIA

© Tatu Kantomaa

20 T A N S S I V I E R A I L U

Kirjeitä mereltä

© Simon Beyer-Pedersen

Jo pienenä poikana koreografi Tomi Paasosella oli

Elina Pirinen näkee taiteessa suurimman omat ”lauantaitanssit” perheen olohuoneessa. ”Samahdollisen järjen ja kauniin totuudellisen turday Night Special” oli yksi isän ja pojan yhteisistä järjettömyyden. mielikuvitusleikeistä. Paasonen tanssi, ja merikap–Olen aina halunnut olla taiteilija, sillä ihana, sitkeä taide ei tuhoa maailmaa, vaan rakentaa sitä haurailla ja väkevillä yrityksillään kaikesta vastustuksesta huolimatta, sanoo yksi kansainvälisesti kiinnostavimmista suomalaisista koreografeista. Oksensitte Jupiteria on Elina Pirisen kokeelliseen konseptiin perustuva tekstiä ja koreografiaa yhdistävä liveruno-teos, jossa sanat ottavat pääosan. Pirisen teksti muuttuu esitykseksi seitsemän tanssijan ja yhden pianistin voimin. Teos on tekijälleen eräänlainen lapsuuden loppu.

teeni-isä toimi yleisönä ja juontajana.

–Isä oli älykäs, hauska ja runollinen savolaispässi, Paasonen naurahtaa. Omaelämäkerrallisuus on toistuva teema Paasosen yli 60:ssä teoksessa. Myös Lauantaitanssit on henkilökohtainen työ, kunnianosoitus edesmenneelle isälle. 17-vuotiaana kotoaan lähtenyt Paasonen asui Hampurissa, San Franciscossa, Chicagossa ja Berliinissä, kunnes vuonna 2013 muutti Kuopioon hoitamaan sairastunutta isäänsä.

Rönön kodissa on tallessa jättimäinen mappi isän kirjoittamia kirjeitä meriltä, jotka on osoitettu Paasosen äidille. Kirjeitä luetaan kokonaisuudessaan –Se on elämän järjettömyydestä syntyvän Lauantaitanssit-esityksessä.

kohtuuttoman surun välkehtivä planeetta, Pirinen –Kauniisti tiivistää.

kirjoitettuja pieniä arkisia hetkiä Mustaltamereltä, Välimereltä ja Karibialta, Paasonen –Liike on voimakas elämän tunnullinen, kuvailee. kokemuksellinen asia, jota vain ruumis ja tanssi Paasosen mukaan Lauantaitansseissa näkyy eivät omista ja pidä sisällään. Koen usein, että kieli lapsellisuus ja suora luovuus.

menee sinne, minne ruumis ei päästä ja toisinpäin. –Se TAINA SIVONEN

on emotionaalinen, leikkisä ja ihanan vanhanaikainen teos. Vähän niin kuin pikkuvanha viisivuotias olisi sen tehnyt, Paasonen pohtii.

Elina Pirinen: Oksensitte Jupiteria Pe 22.9. klo 19.00 La 23.9. klo 19.00 Sotku Tanssiteatteri Rimpparemmin vierailu

Tomi Paasonen: Lauantaitanssit Pe 10.11. klo 19.00 La 11.11. klo 19.00 Sotku Oulun Tanssin Keskus JoJon esitysvierailu


TANSSIVIERAILU

21

SOTKU-KORTTI E S I T Y K S E T :

To i s t o n pysyvyys

Ystävä vei näyttelemistä harrastaneen Kerolan katsomaan TeaKin tanssiopiskelijoiden harjoitustöitä. Tanssista tuli intohimo. Päättötyö jäi tekemättä, Kerola työskenteli siivoojana ja käytti ylimääräiset rahansa tanssitunteihin. Sitten hän muutti Turkuun, opiskeli tanssipedagogiksi, ja myöhemmin koreografiksi. rememberme-tanssiduetossa ja sen yhteydessä esitettävässä, Antti Paalasen musiikkiin tehdyssä videossa Child in You, tarkastellaan eri maailmankatsomuksissa esiintyvää ikuisen paluun myyttiä. Sen mukaan kaikki kokemamme toistuu loputtomiin. –Kun kaikki toistuu, mihinkään ei voi suhtautua olan kohautuksella. Elämästä poistuu ohimenevyyden lieventävä asianhaara. Sanonta ”minkä taakseen jättää, sen edestään löytää” saa aivan uuden merkityksen. Sampo Kerola: rememberme Pe 24.11 klo 19.00 La 25.11. klo 19.00 Sotku Tanssiteatteri Tsuumin esitysvierailu

Sotku-kortti on uusi kulttuuriklubi tanssista ja teatterista kiinnostuneille. Sotku-kortilla näet satasella kaikki Suomen parhaat esitykset Kuopiossa. Syksyn 2017 Sotku-kortti takaa sinulle paikan kahdeksan tanssiteoksen ja kahden näytelmän Kuopion ensiesityksessä.

2 T A N S S I T U N T I A :

–Lähdin alun perin opiskelemaan ympäristöinsinööriksi. Minulla oli vakaa aikomus pelastaa maailma, Kerola kertoo puolivakavissaan.

HANKI SOTKU-KORTTI! Saat 8 tanssiesitystä, 2 teatteriesitystä, 2 tanssituntia

Su 22.10. Aikuisbaletti Su 3.12. Jooga

Tanssitaiteilija Sampo Kerolaa kiehtovat suuret teemat.

La 16.9. klo 19 ERROR HUMANUM Pe 22.9. klo 19 OKSENSITTE JUPITERIA To 5.10. klo 19 ELÄMÄ Pe 20.10. klo 19 ATTENTION DEFICIT TRAIT Pe 27.10. klo 19 PROVIDE + SPESIAALI-ILTAMAT Pe 3.11. klo 19 NOLO OLO Ke 8.11. klo 19 HULLU Pe 10.11.klo 19 LAUANTAITANSSIT Pe 24.11. klo 19 REMEMBERME Pe 1.12. klo 19 PESÄRIKKO

Esitysten jälkeen järjestettävien keskustelutilaisuuksien ja työryhmätapaamisien ansiosta sinusta tulee esittävän taiteen asiantuntija. Sotku-kortilla tutustut uusiin ihmisiin ja huolehdit vielä kunnostasikin. Ja mikä parasta, et ole yksin, Sotku-kortilla löydät seuraa ja sinusta tulee kulttuuriklubilainen! Syksyn 2017 Sotku-kortin hinta on 100€ Lue lisää osoitteesta www.sotkuteatteri.fi Oikeudet muutoksiin pidätetään.


22 I T A K TANSSI ITÄÄ – iltamat

T

ANSSI ITÄÄ on yleisön, tanssi- ja taiteilijayhteisön leppoisa ja epävirallinen kokoontumispaikka sekä keskustelufoorumi. Iltamissa paikalliset tanssi- ja esitystaiteilijat esittelevät työn alla olevia teoksiaan ja teosideoitaan. TANSSI ITÄÄ -iltamat kokovat luovan alan ammattilaiset ja yleisön samaan tilaan keskustelemaan ajankohtaisista aiheista ja luovista prosesseista. Jokainen ilta on ainutlaatuinen kokonaisuus, jonka sisältö määräytyy taiteilijayhteisön tarpeiden ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. TANSSI ITÄÄ La 26.8. klo 18.00 Pe 29.9. klo 18.00 Sotku Vapaa pääsy!

RELOAD

Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummun tanssin koulutuksen sooloja

R

ELOAD on viiden sooloteoksen ilta. Soolot ovat Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummun tanssin koulutuksen opiskelijoiden päättötöitä, jotka ovat saaneet ensi-iltansa Teatteri Kiisulla Outokummussa toukokuussa 2017. Osa esiintyjistä on jo valmistunut ammattiin ja osa opiskelee vielä viimeistä vuottaan tanssijaksi.

Soolotyöt on ohjannut Katariina Vähäkallio. Teokset on tehty yhteistyössä esitystekniikan ja äänituotannon koulutuksen kanssa. RELOAD La 2.9. klo 19.00 Sotku Liput 10 / 5 €

© Karoliina Kolehmainen

Wilma Seppälä: FLESH/SHIVER Maiju Tiuraniemi: Perfowl Essi Koivula: THIS IS RED Suvi Tuominen: Synthetic Spore Nelli Ojapalo: HER(E)


SOTKU

23

Kevätjuhla Sotkulla 1945. Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

Sotkun historia Kuopion kasarmialue tunnetaan nykyisin lähinnä kansalaisopistosta ja virastoistaan. Aikoinaan kasarmi oli vilkas elinympäristö, jossa varttui moni merkittävä suomalainen. Pian 140-vuotias Sotku sijaitsee kasarmialueen sydämessä. Ruokalaksi valmistunut rakennus on toiminut vuosien varrella sotilaskotina, kahvilana ja teatterina.

N

oin 70 vuotta sitten Kuopion kasarmialueella sijaitsevassa asunnossa kävi erikoisia yövieraita. Reticum-planeetalta tulleet reilun metrin mittaiset harmaat olennot kehottivat neljävuotiasta Heikki Juhani Grannia kokeilemaan painovoimaa. Olennot lennättivät pojan kahdensadan metrin päähän kasarmin ja kaupunginteatterin väliselle vihreälle kentälle, josta äiti hänet aamuyöllä löysi.

T

apauksesta kerrotaan Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä 1998 julkaistussa Kaja Grünthalin (nyk. Kunnas) jutussa Juhan af Grann tässä hei! Kasarmialueen historiaan liittyviä haastatteluja ja muistelmia löytyy myös Liisa Tukkimäen teoksesta Varuskuntaelämää Kuopion kasarmilla 1940- ja 1950-luvulla.

K

asarmialueella on kasvanut ja vaikuttanut useita suomalaisia merkkihenkilöitä. Viipurista Kuopioon muuttaneen presidentti Martti Ahtisaaren perhe asui kymmenen vuoden ajan asunnossa, jossa oli vain yksi huone ja keittiö. Tuleva elokuvaohjaaja Rauni Mollberg ja koomikko Pertti Pasanen kävivät armeijan 1950-luvulla Kuopiossa. Miehet näyttelivät yhdessä muun muassa prikaatin valistuskiertueella. Mollberg myös järjesti upseerikerhon juhlia.

A

lueella on poikkeuksellisen pitkä sotilashistoria. Jo 1718 siellä sijaitsi Kuopion komppanian kapteenin virkatalo. 1880-luvulla rakennettiin puiset August Bomanin suunnittelemat kasarmirakennukset, yhtenä niistä nykyinen Sotku. Vuonna 1933 Sotku, eli sotilaskoti, muutti ruokalana toimineeseen rakennukseen. Toimistotiloina ollut siipirakennus purettiin 1986. Sisällissodan aikana kasarmi oli hetken aikaa punaisten hallussa, ja sodan jälkeen nykyinen kansalaisopisto toimi punaisten vankileirinä. Sotilaskäyttö jatkui vuoteen 1963, jolloin suurin osan rakennuksista jäi tyhjilleen.

K

ulttuuritoimintaa Sotkulla on ollut pitkään. 1980-luvulla taloa käytti Kuopion ylioppilasteatteri. Kuopion kaupunginteatterin aluenäyttämönä rakennus toimi vuodesta 1984 seuraavan vuosikymmenen alkuun. Tiloissa toimi hetken aikaa myös nuorisokahvila. Tanssiteatteri Minimi muutti Sotkulle 1997, ITAK vuonna 2008. Sotku remontoitiin täysin vuosina 2007 - 2008. Lähteet: Grünthal, Kaja: Juhan af Grann tässä hei! Helsingin Sanomien kuukausiliite 1998 Löf, Risto: Kasarmin ruokalasta kulttuuritaloksi. Savon Sanomat 5.4.2008 Riekki, Helena: Kuopion kaupungin rakennushistoria (2005) Tukkimäki, Liisa: Varuskuntaelämää Kuopion kasarmilla 1940- ja 1950-luvulla (1998) Kiitokset: Intendentti Pekka Kankkunen, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo


La 26.8. klo 18.00 TANSSI ITÄÄ (vapaa pääsy) (s.22) SYYSKUU

Pe 1.9. klo 12 Kulttuurikeitto: Syö, tanssi, piirrä! (s.6) La 2.9. klo 19.00 PKKY tanssin koulutus: RELOAD (s.22) La 16.9. klo 19 Error Humanum (s.8) Pe 22.9. klo 19 Oksensitte Jupiteria (s.20) La 23.9 klo 19 Oksensitte Jupiteria (s.20) Pe 29.9. klo 12 Kulttuurikeitto: Kiteytyvä (s.6) Pe 29.9. klo 18 Tanssi itää, vapaa pääsy! (s.22) LOKAKUU

MARRASKUU

JOULUKUU

Pe 1.12. klo 19 Illallinen yhdelle… kahdelle… kolmelle *(s.14) Pe 1.12. klo 19 Pesärikko, ENSI-ILTA (s.12) La 2.12. klo 14 ja 19 Pesärikko (s.12) La 2.12. klo 15 ja 19 Illallinen yhdelle… kahdelle… kolmelle*(s.14) Ti 5.12. klo 19 Illallinen yhdelle… kahdelle… kolmelle (s.14) Pe 8.12. klo 19 Pesärikko (s.12) La 9.12. klo 14 ja 19 Pesärikko (s.12) Ma 11.12. klo 19 Savonia: Klassikkoja vuosien varrelta Ti 12.12. klo 19 Savonia: Klassikkoja vuosien varrelta To 14.12. klo 19 Illallinen yhdelle… kahdelle… kolmelle (s.14) Pe 15.12. klo 19 Illallinen yhdelle… kahdelle… kolmelle (s.14) La 16.12. klo 15 ja 19 Illallinen yhdelle… kahdelle… kolmelle (s.14) Su 31.12. klo 21 Illallinen yhdelle… kahdelle… kolmelle * (s.14)

* esitys Kuopion Klubilla (Kuninkaankatu 10, Kuopio)

Lippujen hinnat: Kulttuurikeito t 15 € (sis. keittolounas ja esitys) Pes ärik ko, Hullu 24 € peruslippu 15 € eläkeläinen 10 € opiskelija, työtön Reload 10 € peruslippu 5 € opiskelija, työtön, eläkeläinen K aik k i muut tan s s ies ity k s et 18 € peruslippu 10 € opiskelija, työtön, eläkeläinen Ruo kateatteri, Illallin en y h d elle…kah d ellle…ko lmelle 65 € (sis. esitys ja kolmen ruokalajin illallinen)

Liput netistä www.sotkuteatteri.fi Tiedustelut: 044 978 1039

Pe 3.11. klo 12 Kulttuurikeitto: Katkeamattomia kontinuumeja (s.7) Pe 3.11. klo 19 Nolo olo, ENSI-ILTA (s.8) La 4.11. klo 19 Nolo olo (s.8) Su 5.11. klo 17 Nolo olo (s.8) Ke 8.11. klo 19 Hullu (s.16) To 9.11. klo 19 Hullu (s.16) Pe 10.11. klo 19 Lauantaitanssit (s.20) La 11.11. klo 19 Lauantaitanssit (s.20) To 16.11. klo 19 Illallinen yhdelle… kahdelle… kolmelle ENSI-ILTA (s.14) Pe 17.11. klo 19 Illallinen yhdelle… kahdelle… kolmelle (s.14) La 18.11. klo 15 ja 19 Illallinen yhdelle… kahdelle… kolmelle (s.14) Pe 24.11. klo 19 rememberme (s.21) La 25.11. klo 19 rememberme (s.21) To 30.11. klo 19 Illallinen yhdelle… kahdelle… kolmelle * (s.14)

Syksy 2017

To 5.10 klo 19 Elämä, ENSI-ILTA (s.4) Pe 6.10 klo 19 Elämä (s.4) La 7.10 klo 14 Elämä (s.4) To 12.10 klo 19 Elämä (s.4) Pe 13.10 klo 19 Elämä (s. 4) La 14.10. klo 14 Elämä (s.4) Pe 20.10. klo 19 Attention Deficit Trait (s.9) La 21.10. klo 14 Attention Deficit Trait (s.9) To 26.10 klo 19 Elämä (s.4) Pe 27.10. klo 12 Kulttuurikeitto: provide (s.7) Pe 27.10 klo 19 provide + spesiaali-iltamat (s.7)

Kalenteri

ELOKUU


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.