Elitfönster Fönsterguiden 2023

Page 1

Elitfönster 2023
Designat för dig. Designat för framtiden.

Goda utsikter för en bra investering

Att byta fönster är en stor investering så hur i hela Lenhovda ska du välja rätt leverantör?

Låt oss ge några råd på vägen. Helt opartiska, givetvis!

Kolla hur länge företaget gjort fönster. För att kunna erbjuda generösa garantier, till exempel, behöver man ha varit i branschen länge. Så allt färskare än femtio år, är något av en chansning. Det är heller inte dumt om företaget startade inom finsnickeri, eftersom ett bra fönster har både trädetaljer och omsorgsfullt hantverk.  Se till att leverantören du väljer har bra relationer med snickare och återförsäljare. Om de är trygga med kvalitet och smidighet, kan du också vara det. Nöj dig inte med att kolla runt på internet, åk till några butiker och prata med dem som är proffs.

Slutligen, se till att företaget i fråga tänker hållbart – på alla sätt. Att fönstren ska hålla länge, men också att de arbetar strukturerat med miljöarbete. Här bör du imponeras mindre av fina ord och mer av till exempel ISO 14001-certifiering.

Om du frågar oss, får det gärna vara ett småländskt företag.

Välkommen till Elitfönster. Din objektiva expert inom fönsterfrågor.

3

Bäst i test – i test efter test

Vi är Sveriges största fönstertillverkare och vi gör Sveriges bästa fönster. De tillverkas i Småland, i våra fabriker i Vetlanda och Lenhovda. Vi är gärna med i tester och vi vinner dem oftast. Inte så konstigt, när vi gjort fönster hantverksmässigt, i snart hundra år.

En av våra egenheter är våra generösa garantier. Men det är inte svårt att lova upp till 30 års garanti på ett fönster, om du vet att det är gjort för att sitta längre än så.

Sveriges bästa fönster Läs mer om vår testvinnare med 30 års garanti på elitfönster.se

KVALITET
5 Innehåll En bra investering 2 Kvalitet 4 Ljus 6 Spröjs 8 Fönsterresan 10 PRODUKTER Jämförande översikt 12 Elitfönster Original Alu 14 Elitfönster Original Trä 16 Elitfönster Vision 18 Elitfönster Retro 20 Elitfönster MF Duo 22 Elitfönster Harmoni 24 Elitfönster Flexibel 26 Elitfönster Skjutdörr 28 Elitfönster Vikdörr 30 Fönstermodeller 32 TILLVAL & TILLBEHÖR Handtag och beslag 34 Poster och spröjs 35 Färgval och ytor 36 Skräddarsy dina fönster 38 Persienner, plisséer och myggnät 40 Smått och gott 42 Fönsterskola 44 Kvalitet och garanti 46 Miljö och hållbarhet 48 Sveriges småländskaste fönster, sedan 1924 50

Hälsofördelarna med dagsljus

Vi människor är beroende av ljus för att fungera och må bra. Ljuset påverkar vår dygnsrytm och hur vi sover, det påverkar vårt humör och våra stressnivåer. Bra ljus ger oss ett bättre liv, helt enkelt.

För oss här i Norden som tillbringar halva året i mörker är tillgången på dagsljus extra viktig. Forskning visar att dagsljus har positiva effekter på hur vi sover: det påverkar sömnens mönster, längd och kvalitet. Men ljuset påverkar också hur väl vi fungerar och presterar under dagen: dagsljus ger ökad vakenhet, mildrar depressiva tendenser, stärker koncentrationsförmågan och hjälper oss vid uppgifter som kräver hög uppmärksamhet.

Ljus är alltså livsviktigt. Och viktigt att tänka på är att elektriskt ljus inte kan ersätta dagsljus. Det är därför det är så viktigt med fönster. Med hjälp av fönster kan vi få in mycket dagsljus i våra hem, vilket får oss att må bättre. Men de ger oss även utsikt och en närhet till naturen, vilket också påverkar oss positivt. Så förutom att fönster kan ge upphov till spännande arkitektur medför det också –bokstavligen – solklara hälsofördelar.

6
LJUS
BIld: Myresjöhus

Genom att placera fönster i fler väderstreck, som här vid ett hörn, får rummet naturligt dagsljus under en längre tid.

SPRÖJS

Fixa stilen med spröjsen

Du kanske har funderat på vad listerna som går kors och tvärs över många fönster fyller för funktion? Det kallas spröjs. Idag uppfattar vi dem som gammaldags och kanske lite hemtrevliga. Men de har ett rent funktionellt ursprung.

Spröjsen har sitt ursprung i den tid när man ville ha större fönster men inte kunde göra större glasrutor. Lösningen blev då helt enkelt att sammanfoga flera rutor till en större. I början använde man bly, men när man med tiden lärde sig att tillverka större glasrutor ersattes blyet med stabilare spröjsar av trä. Ju större glasen blev, desto färre spröjsar behövdes. Numera går det att göra nästan hur stora glasrutor som helst. Ändå har spröjsarna inte spelat ut sin roll.

Idag är spröjs kanske förstahands valet till äldre hus eller nyare hus med traditionellt utseende. De fyller ingen praktisk nytta utan har en ren design­

funktion. Du kan alltså få ett helt modernt fönster att se gammalt ut. Du kan själv välja om du vill ha dina spröjs fasta, löstagbara eller mellan glasen.

Retrospröjs är en unik spröjslösning och passar, som namnet antyder, endast till produkt familjen Elitfönster Retro. Här får du invändig fast spröjs i trä och utvändig löstagbar spröjs i aluminium, däremellan är det distanser mellan glasen. En modern variant av de klassiska glasdelande, kittade spröjsen. Här får du utseendet och känslan från förr, men också kvaliteten från nästan hundra års fönstertillverkning.

8
Mellanglasspröjs möjliggör fler former.
Retrospröjs.

FÖNSTERRESAN

Vägen till dina Elitfönster

Att köpa fönster är stort, men det ska aldrig vara svårt. Denna guide är starten på din resa mot nya fönster. Oavsett om du ska bygga nytt eller byta ut ett eller alla gamla fönster i ditt hus. Som en mjuk, stadig hand tar guiden dig igenom processen för att du ska känna dig trygg inför ditt fönsterköp.

Välj vilken stil du vill ha

Olika fönster passar på olika hus. Det som passar en funkisvilla passar inte alltid en sekelskiftesvilla – och tvärtom. Elitfönster har därför ett stort produktutbud för att möta dina behov och önskemål.

Bestäm modell

Det kan kännas naturligt att välja samma typ av fönster i hela huset, men det är faktiskt ingen självklarhet. Fundera på hur du vill öppna ditt fönster. Ofta kan det skilja mellan olika rum.

Skräddarsy dina fönster med tillval och tillbehör

För oss är det viktigt att dina fönster ska bli skräddarsydda för just dig och ditt hem. Alltifrån solskydd för dina fönster i söderläge till ljudreducerande glas för fönsterna nära bilvägen kan vara aktuellt. Oavsett dina behov och önskemål har vi tillvalen för dig.

10

Få ett prisförslag

Vad kostar nya fönster är en lika vanlig som svår fråga. Och till stor del är det du själv som påverkar svaret. Val av modell, tillval och specialutformningar definierar priset i slutändan. För att få en kostnadsfri offert kan du vända dig till en återförsäljare eller din favoritsnickare.

Du kan också designa dina fönster i vårt digitala verktyg ’Bygg ditt fönster’ och därifrån skicka offertförfrågan till din närmaste återförsäljare. Läs mer på sid 43.

Mät dina fönster

Det är ju så viktigt att det blir rätt, och för oss är det viktigt att det också känns lätt. Antingen mäter du dina fönster själv, eller så tar du hjälp av en snickare.

I slutet av katalogen, på sid 44–45, hittar du vår ”fönsterskola” med en instruktioner om hur du mäter fönster.

Dags att beställa

När du bestämt dig för vilka fönster och tillbehör du vill ha är det dags att beställa och låta våra fabriker i Småland tillverka dina fönster. Du får leveransdatumet i god tid och vi levererar dina fönster enligt överenskommelse. Det enda du behöver göra är att rulla ut röda mattan (eller bara se till att vi kan lasta av på lämpligt ställe, vi är inte så noga med mattor, röda eller ej).

Pst! Saknar du något till dina fönster eller fönsterdörrar kan du i efterhand enkelt och tryggt handla originaltillbehör i Elitfönsters Tillbehörsbutik.

11

JÄMFÖRANDE ÖVERSIKT

Våra fönsterfamiljer

Jämför prestanda och egenskaper och läs vidare på följande sidor.

Elitfönster Original Alu

Elitfönster Original Trä Elitfönster Vision

Elitfönster Retro

Elitfönsters storsäljare med utvändig aluminiumbeklädnad för minimalt underhåll och lång livslängd.

Fönstret du vill ha, oavsett vilket fönster du vill ha. Elitfönsters storsäljare med en bred palett av tillval och möjligheter. Tålig aluminium på utsidan.

Trästomme

Aluminiumbeklädd utsida

3-glas

Valbara modeller:

Vridfönster

Sidhängt

Överkantshängt

Fast karm

Altandörr

U ­ värde standard: 1,1

U ­ värde med tillval, ner till: 0,8

Ljudreduktion standard: Rw 33–36 dB

Ljudreduktion tillval, upp till: Rw 46 dB

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan. 30 år mot röta.

En modern klassiker helt i trä. Ett perfekt val för den som uppskattar känslan i äkta naturmaterial.

Ett modernt fönster i klassisk tappning. Ett perfekt val för den som uppskattar trä och känslan i äkta naturmaterial.

Trästomme

3-glas

Valbara modeller:

Vridfönster

Sidhängt

Överkantshängt

Fast karm

Altandörr

U ­ värde standard: 1,2

U ­ värde med tillval, ner till: 1,0

Ljudreduktion standard: Rw 31–33 dB

Ljudreduktion tillval, upp till: Rw 38 dB

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan.

20 år mot röta.

Fönstret som maximerar utsikten. Stilrent fönster med smala fönster bågar som ger ett stort ljusinsläpp. Tålig aluminium på utsidan.

Stilrent fönster med vackra, smala fönsterbågar som ger ett stort ljusinsläpp. Tålig aluminium på utsidan ökar både kvalitet och livslängd.

Trästomme

Aluminiumbeklädd utsida

3-glas

Valbara modeller:

Vridfönster

Överkantshängt Fast karm

Fast karm med blindbåge Altandörr med Originalbåge

U ­ värde standard: 0,9

U

värde med tillval, ner till: 0,8

Ljudreduktion standard: Rw 33–35 dB

Ljudreduktion tillval, upp till: Rw 42 dB

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan.

30 år mot röta.

*Läs mer om vår testvinnare Elitfönster Original, på www.elitfönster.se/bastitest

Ett modernt, tåligt fönster med en design som påminner om hur det såg ut förr. Spröjs som efterliknar gammal stil.

Fönster i allmogestil. Perfekt för dig som vill att det ska se ut och kännas som det gjorde förr. Spröjs som efterliknar gammal stil.

Trästomme

Aluminiumbeklädd utsida

3-glas

Valbara modeller:

Sidhängt

Överkantshängt

Fast karm med blindbåge Altandörr

U ­ värde standard: 1,2

U ­ värde med tillval, ner till: 0,9

Ljudreduktion standard: Rw 32 dB

Ljudreduktion tillval, upp till: Rw 38 dB

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan samt mot röta.

12

Elitfönster MF Duo

Elitfönster Flexibel

Elitfönster Skjutdörrar

Elitfönster Vikdörrar

Vårt allra mest småländska fönster. Fönster i lite enklare konstruktion. Bra alternativ till gamla kopplade fönster.

Fönster i lite enklare konstruktion. Profilerad karm och båge invändigt samt traditionella beslag. Bra alternativ till gamla kopplade fönster.

Trästomme

2-glas

Valbara modeller:

Sidhängt Överkantshängt

Altandörr

U ­ värde standard: 1,5

Ljudreduktion

standard: Rw 30–32 dB

Ljudreduktion tillval, upp till: Rw 35 dB

10 års garanti mot kondens mellan glasen i isolerrutan. 5 år på fönstrets funktion och mot röta.

Skräddarsytt utan begränsningar. Fönster i runda och välvda former eller med vinklar.

Fönster i runda och välvda former eller med vinklar. Tillverkas efter önskemål på material, glas och U-värde. Med aluminiumbeklädd utsida eller utan.

Trästomme

Aluminiumbeklädd utsida finns som tillval

3-glas, 2+1 glas el. enkelglas

Modellexempel:

Runda, Halvrunda

Trekantiga Diagonala Åttakantiga m.fl.

U ­ värde och ljudvärde beroende på vald fönstermodell.

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan samt mot röta.

Energieffektiva lyftgliddörrar där den rörliga delen löper utvändigt.

Glider lätt mellan ute och inne. Energieffektiva lyftglid dörrar där den rörliga delen löper utvändigt.

Trästomme

Aluminiumbeklädd utsida finns som tillval

3-glas

Valbara modeller: Lyftgliddörr Lyftglidpardörr Fast karm Överljus

U ­ värde standard: 1,1

Ljudreduktion Rw 35 dB (endast trä)

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan samt mot röta.

Energieffektiva lyftgliddörrar där den rörliga delen löper utvändigt.

Med vikdörrar öppnar du enkelt upp ditt hem mot trädgården för att möta naturen och solljuset på varma vår­ och sommardagar.

Trästomme

Aluminiumbeklädd utsida finns som tillval

2-glas

Valbara modeller:

3 ­ delad

5 ­ delad

U ­ värde standard: 1,3

Ljudreduktion Rw 35 dB (endast trä)

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan samt mot röta.

13
N y he t
Original Alu vridfönster med svart täckmålad insida (NCS S 9000 ­ N) och utvändig spröjs.

Elitfönster Original Alu

Fönstret du vill ha, oavsett vilket fönster du vill ha

Med sin tidlösa design och flexibla möjligheter är Elitfönster Original Alu vårt mest populära fönster. Det är inte konstigt. Det kan nämligen vara fönstret som du vill ha, oavsett vilket fönster du vill ha. Genom anpassning och en bred palett av tillval, kan Elitfönster Original Alu vara valet för det moderna huset med riktigt stora fönster. Om du istället vill åt ett klassiskt utseende kan du välja till spröjs. Oavsett vilket skyddas träkärnan av lackad aluminium som kan fås i många färger.

Energi

U­värde 1,1, med tillval ner till 0,8

Ljudreduktion Rw 33–36 dB, med tillval, upp till Rw 46 dB

30 års garanti mot röta i trädetaljer

Denna produkt är CE-märkt och svensktillverkad i certifierad P-märkt produktionsprocess

10 års garanti på funktion och mot kondens mellan glas i isolerrutor

3-glas

Isolerruta

Aluminiumbeklätt Stomme av furu med högklassig ytbehandling. Utsida med skyddande aluminium.

Elitfönster Original Alu finns i följande modeller och som flerluft och kombination: Vridfönster Fast karm Sidhängt Överkantshängt Altandörr

Standardhandtag: Hoppe Pure

15
Trä vridfönster och altandörr.
Original

Elitfönster Original Trä

En modern klassiker helt i trä

Elitfönster Original Trä heter precis så, av en anledning. Det är originalet, fönstret vi har utvecklat under ett halvt sekel. Och det är av trä, bara trä, rakt igenom. Du som köper Elitfönster Original Trä får ett modernt fönster i alla avseenden. Men du får i lika hög grad ett helt klassiskt fönster, i naturmaterial. Där känslan och hantverket både syns och känns. Här får du hundraårig småländsk tradition av finsnickeri och smarta lösningar.

Elitfönster Original Trä finns i följande modeller och som flerluft och kombination: Vridfönster Fast karm Sidhängt Överkantshängt Altandörr

Standardhandtag: Hoppe Pure

17
Energi U­värde 1,2, med tillval ner till 1,0 Ljudreduktion Rw 31–34 dB, med tillval, upp till Rw 39 dB 20 års garanti mot röta i trädetaljer
års garanti på funktion och mot kondens mellan glas i isolerrutor
Träfönster
furu
högklassig
10
3-glas Isolerruta
Stomme av
med
ytbehandling.
Denna produkt är CE-märkt och svensktillverkad i certifierad P-märkt produktionsprocess Vision fast fönster med svart täckmålad insida (NCS S 9000-N).

Energi

U­värde 0,9, med tillval ner till 0,8

Elitfönster Vision

Fönstret som maximerar utsikten

Elitfönster Vision är gjorda med panoramautsikt i åtanke. Om din utsikt är ett konstverk, då är Elitfönster Vision den perfekta ramen runt det. Diskret, smal, sober. Elitfönster Vision har en fönsterbåge som låter utsikten spela huvudrollen. Det är småländskt hantverk av högsta kvalitet men utan att vara tillbakablickande eller nostalgiskt.

Ljudreduktion Rw 33–35 dB, med tillval, upp till Rw 42 dB

30 års garanti mot röta i trädetaljer

Denna produkt är CE-märkt och svensktillverkad i certifierad P-märkt produktionsprocess

10 års garanti på funktion och mot kondens mellan glas i isolerrutor

3-glas

Isolerruta

Aluminiumbeklätt Stomme av furu med högklassig ytbehandling. Utsida med skyddande aluminium.

Elitfönster Vision finns i följande modeller och kan göras som flerluft och kombination: Vridfönster Fast karm Överkantshängt Al tandörr med Originalbåge

Standardhandtag: Hoppe Pure Vision

19
Bild: Trivselhus
Retro 6-luftsfönster.

Elitfönster Retro Gammal stil, med modernt hantverk

Elitfönster Retro är ett fönster i allmogestil, med profilerade trädetaljer på insidan. Perfekt för dig som vill att det ska se ut och kännas som det gjorde förr. Du som vill ha ett fönster som bevarar, eller skapar, känslan av ett sekelskifthus. Man kan säga att Elitfönster Retro är ett modernt fönster för dig som egentligen inte vill ha ett modernt fönster. Här får du utseendet och känslan, men också kvaliteten från nästan hundra års fönstertillverkning.

Energi

U­värde 1,2, med tillval ner till 0,9

Ljudreduktion Rw 32 dB, med tillval, upp till Rw 38 dB

10 års garanti mot röta i trädetaljer

Denna produkt är CE-märkt och svensktillverkad i certifierad P-märkt produktionsprocess

10 års garanti på funktion och mot kondens mellan glas i isolerrutor

3-glas

Isolerruta

Aluminiumbeklätt Stomme av furu med högklassig ytbehandling. Utsida med skyddande aluminium.

Elitfönster Retro finns i följande modeller och kan göras som flerluft och kombination: Sidhängt Fast karm med blindbåge (med spröjs) Överkantshängt Altandörr

Standardbeslag: Fönsterlås 280 med vädringsbeslag

21
MF Duo 2-luftsfönster med löstagbara spröjs på utsidan.

Elitfönster MF Duo

Vårt allra mest småländska fönster

Här är ett enklare träfönster i traditionell stil. Perfekt i sommarstugan! Med Elitfönster MF Duo får du genuin känsla i träet och ett vackert, klassiskt fönster. Samtidigt är det enklare än våra andra fönster. Eftersom enkelheten syns i prisbilden, kan vi säga att Elitfönster MF Duo är vårt kanske allra mest småländska fönster.

Energi

U­värde 1,5 Ljudreduktion Rw 30–32 dB, med tillval, upp till Rw 35 dB

10 års garanti mot kondens mellan glas i isolerrutor

5 års garanti på funktion och mot röta i trädetaljer

2-glas

Isolerruta

Träfönster Stomme av furu med högklassig ytbehandling.

Elitfönster MF Duo finns i följande modeller och som flerluft : Sidhängt Överkantshängt Altandörr

Standardbeslag: Fönsterlås 280 med vädringsbeslag

23
Denna produkt är CE-märkt och svensktillverkad Harmoni altandörr med fransk balkong och kombinationsfönster med fast del och öppningsbart fönster med Kipp ­ Dreh.

Elitfönster Harmoni

Arkitekternas mångsidiga favorit

Elitmönster Harmoni är en favorit bland arkitekter och ritas gärna in i flerbostadshus av olika slag. Det har en väldigt god teknisk prestanda och möter de flesta branschkrav med bravur. Det är ett inåtgående fönster som kan fås som både 3-glas och 2+1. Elitfönster Harmoni är för projekt med högt ställda krav på prestanda och mångsidiga fönsterlösningar. Elitfönster Harmoni Eco Plus är dessutom Svanenmärkt.

Energi

U­värde 1,1–1,3, med tillval ner till 0,8

Ljudreduktion upp till Rw 49 dB

10 års garanti mot röta i trädetaljer

Denna produkt är CE-märkt och svensktillverkad i certifierad P-märkt produktionsprocess

10 års garanti på funktion och mot kondens mellan glas i isolerrutor

2+1 eller 3-glas

2­ glas isolerruta med enkelglas eller 3 ­ glas isolerruta

Aluminiumbeklätt Stomme av furu med högklassig ytbehandling. Utsida med skyddande aluminium.

Elitfönster Harmoni finns i följande modeller och kan göras som flerluft och kombination: Sidhängt Kipp ­ Dreh Fast karm Underkantshängt Altandörr, inåtgående och utåtgående

Standardhandtag: Hoppe London

25
26 Bild: OBOS

Elitfönster Flexibel Skräddarsytt utan begränsningar

Elitfönster Flexibel är våra skräddarsydda fönster. Vi gör dem som du vill ha dem. Så även om du vill ha fönster i ovanliga storlekar och former, kan du få dem hos oss. Vi har stor erfarenhet och är öppna att hjälpa dig med något helt nytt. Prata med din återförsäljare, så löser vi det.

Energi beroende på vald fönstermodell

Ljudreduktion beroende på vald fönstermodell

10 års garanti (upp till) mot röta i trädetaljer (upp till) på funktion och mot kondens mellan glas i isolerrutor

Denna produkt är CE-märkt och svensktillverkad

Isolerruta beroende på vald fönstermodell

Trä eller trä/aluminium Stomme av furu med högklassig ytbehandling. Finns även med utvändig aluminiumbeklädnad

Elitfönster Flexibel finns i följande modeller: Halvrund Runt Välvd Sned Spetsig Trekant m.fl.

27
Skjutdörr med aluminiumbeklädd utsida i basaltgrå (RAL 7012).

Elitfönster Skjutdörr

Glider lätt mellan ute och inne

Elitfönsters skjutdörrar suddar ut gränsen mellan ute och inne. De är snygga att se på och har kvalitet som håller tätt när vinterstormen yr utanför. Våra skjutdörrar glider lätt och kan även låsas i valfritt läge för vädring. De kommer med båge och karm i furu och tröskel av hårdträ. Du som vill kan få dem klädda i aluminium för ytterligare skydd – och en mer modern look.

Energi

U­värde 1,1 Ljudreduktion Rw 35 dB, (endast trä)

10 års garanti mot röta i trädetaljer

10 års garanti på funktion och mot kondens mellan glas i isolerrutor

3-glas

Isolerruta

Trä eller trä/aluminium Stomme av furu med högklassig ytbehandling. Finns även med aluminiumbeklädnad.

Elitfönster Skjutdörrar finns i följande modeller: Skjutdörr Parskjutdörr 3 ­ delad Fast karm Överljus

29
Denna produkt är CE-märkt
N y he t
5-delad vikdörr med aluminiumbeklädd utsida i svart (RAL 9005).

Elitfönster Vikdörr

Vik undan väggen och flytta ut ditt hem

Med vikdörrar från Elitfönster kan du på ett nästintill magiskt sätt öppna upp ditt hem. Du viker enkelt upp dina dörrar mot trädgården för att möta naturen och solljuset på varma vår­ och sommardagar. På samma sätt kan du en kall kväll stänga om dig och njuta av värmen inomhus. Du väljer själv om du önskar att öppna vikdörrarna åt höger eller vänster. Oavsett får du alltid en passagedörr för att smidigt kunna gå ut och in under dagar där du inte vill öppna hela vikparitet.

Energi

U­värde 1,3 Ljudreduktion Rw 35 dB, (endast trä)

10 års garanti mot röta i trädetaljer

10 års garanti på funktion och mot kondens mellan glas i isolerrutor

Trä eller trä/aluminium Karm av furu och dörrblad i Accoya, med högklassig ytbehandling. Finns även med aluminiumbeklädnad.

Elitfönster Vikdörrar finns i följande modeller: 3

delad 5

delad

31
2-glas Isolerruta Denna produkt är CE-märkt

FÖNSTERMODELLER

Rätt modell på rätt plats

Hur vill du att fönstret ska öppnas? Tänk igenom vilket behov du har i olika rum. Ett vrid fönster kan till exempel vara extra smart att ha på ovanvåningen. Och ett fast fönster är bra när du värdesätter ett lägre U-värde. Elitfönster erbjuder både utåtgående och inåtgående fönster i olika modeller med fast karm eller alternativa öppningssätt.

Vridfönster

Öppnas utåt och kan vridas runt 180 grader utanför fasaden så att båda sidorna kan putsas inifrån.

Sidhängt

En traditionell fönstertyp med gångjärn på sidan. Öppnas utåt eller inåt (Harmoni).

Fast karm

Dessa fönster kan inte öppnas. Fördelen är att det släpper in mer ljus. Men tänk på att du ändå måste komma åt att putsa.

Överkantshängt

Gångjärnen sitter i fönstrets överkant och öppnas utåt. En vanlig lösning i bland annat källare och garage.

Underkantshängt

Här sitter gångjärnen i fönstrets underkant och öppnas inåt (Harmoni). Ett smart val när det behövs ett brett och lågt fönster.

Kombination

Till exempel vridfönster och fast fönster i samma karm. Kan placeras i höjdled eller sidled.

Altandörr

Flerluftsfönster

Fönsterluft avser oftast en öppningsbar båge omsluten av karm. Exempelvis sidohängda 2­ luftsfönster har två bågar.

Inåtgående Kipp-Dreh

Kipp ­ Dreh modeller har beslag med två funktioner, vilket innebär att du kan öppna fönstret sidhängt eller i överkant för vädring.

Utåt­ eller inåtgående, enkel ­ eller pardörr. Finns som helglasad, glasad underdel eller fyllning nertill. Kan också benämnas fönsterdörr.

32
Retro 2-luftsfönster med spröjs. Utsida i Brunröd (RAL3011).

Handtag och beslag

Elitfönster erbjuder olika handtag och beslagspaket. Beroende på var ditt fönster eller din altandörr är placerad och vilken funktionalitet som behövs, finns många möjligheter. Se mer info på respektive fönsterfamiljs produktblad på elitfönster.se

Extra funktion

Vill du kunna stänga och öppna din altandörr utifrån? Eller kanske ibland använda den som en extra entré? Då kan du exempelvis välja ett beslagspaket med utvändigt handtag och låscylinder.

Kodhandtag

Kodhantaget i modern design är vårt beslagspaket för altan dörr om du vill slippa nycklar. Det monteras på insidan och är anpassat för Elitfönster Original, Harmoni och Vision originalbåge. Nyhet! Nu även i svart och med passivt handtag till dubbel dörrar.

Låsbart fönsterhandtag

Invändigt låsbart fönster handtag (säkerhetshandtag) försvårar vid inbrott och fungerar som effektivt barnlås.

Barnsäkerhet

För att skydda våra barn finns flera säker hetsbeslag. KISI2 är ett diskret beslag som kräver tvåhands fattning för att öppna. Kan monteras både på fönster och altandörrar.

34
TILLVAL
Nyhet

Poster och spröjs

Gör dina fönster vackrare, mer tidstypiska eller hemtrevligare. Hos Elitfönster har du stor valmöjlighet att hitta din egen stil. Vi kan tillverka de flesta kombinationer så att dina fönster passar till just ditt hus. Mer detaljerad information hittar du på elitfönster.se

Glasdelande post Dela upp glasytan med en eller flera glasdelande poster. En post är bredare och ger ett lite kraftigare uttryck än spröjs. Det går utmärkt att kombinera med spröjs.

Tillgängligt till: Original, Retro, MF Duo och Harmoni

Löstagbar spröjs

Sitter på fönstrets utsida och kan tas av vid fönsterputsning. Välj mellan smal eller bred spröjs. Till träfönster är spröjsen i trä eller plast, till aluminiumbeklädda fönster är även spröjsen i aluminium.

Tillgängligt till: Original, MF Duo och Harmoni

Mellanglasspröjs

Spröjs placerade mellan glasen i isolerrutan. Det gör fönstret mycket lätt att putsa eftersom de aldrig är i vägen. Det går att välja mellan bred och smal spröjs.

Retrospröjs

Invändig fast spröjs i trä och utvändig löstagbar spröjs i aluminium, samt distanslister mellan glasen i isolerrutan. Spröjstypen ger ett utseende som liknar klassiska glasdelande spröjs.

Tillgängligt till: Original, Retro, Vision, MF Duo, Harmoni, Skjutdörr och Vikdörr

Tillgängligt till: Retro

35
TILLVAL

STANDARD OCH TILLVAL

Färgval och ytor

Sätt din personliga stil på fönstret genom att välja kulör på trädetaljerna och utsidans aluminium. En kulör på utsidan av fönstret kan skapa ett nytt och spännande uttryck för hela huset. Bilderna återger inte exakta färgnyanser och kan inte användas som färgeller materialprov. För färgprov se NCS S- eller RAL-skalorna. Mer detaljerad information hittar du på elitfönster.se

Ytbehandling på trä

Standardval

Samtliga produktfamiljer har vit täckfärg NCS S 0502­Y med glans 35 som standardkulör. *Produkter med aluminiumbeklädnad erbjuds även med NCS S 0500 ­ N med glans 35 invändigt utan pristillägg.

Standardvit NCS S 0502­Y

Klarvit * NCS S 0500 ­ N

Tillval täckfärg

*Endast ordertillägg på produkter med alu-beklädnad.

Ljusgrå * NCS S 3502­Y

Tillval lasyr

Grå * NCS S 7502­ B

Laseras på fingerskarvat trä. Erbjuds ej till Vision.

Teak, lasyr

Tillval klarlack

Ek, lasyr

Lackas på solida ämne. Endast till Original Alu.

Klarlack

Vitpigmenterad klarlack

Svart * NCS S 9000 ­ N

Nötbrun, lasyr Brunsvart, lasyr

36
Valfri NCS S/RAL-kulör

Ytbehandling på aluminiumbeklädnad

Standardval

Vi har tolv standardkulörer som kan väljas utan pristillägg. Om inget annat anges är standardglans 80 (blank).

*Glans 30 (matt). **Standardkulör Retro. ***Pulverlack i anodiserat utseende (amber).

37
Silver RAL 9006 Svart * RAL 9005
Klarvit NCS S 0500 ­ N Standardvit NCS S 0502­Y
Tillval aluminiumkulör Som tillval finns valfri NCS Seller RAL-kulör.
Ren vit *, ** RAL 9010 Signalgrå RAL 7004
Olivgrön RAL 6003 Brunröd RAL 3011 Brun RAL 8017 Brun *** SW802D Basaltgrå RAL 7012 Nyhet Antracitgrå RAL 7016

TILLVAL

Skräddarsy dina fönster

Ett fönster bör inte bara vara vackert att titta ut genom, det kan också spara energi, vara insynsskyddande eller omöjligt att krossa, för att ta några exempel. Här presenterar vi ett urval av de tillval du kan göra. Antingen på alla fönster, eller bara på vissa.

Prestandatillval

Energiglas

Energiglas är ett glas med en beläggning på. Beläggningen bromsar den långvågiga värme strålningen och gör i praktiken att värmen stannar kvar i rummet. I ett isolerglas kan ett eller flera av glasen vara energiglas. Till flertalet av Elitfönsters produkter kan du som tillval, välja glas som ytterligare förbättrar fönstrets isolerings förmåga (sänker U ­ värdet) och därmed ökar energibesparingen.

Underlätta fönsterputsningen

Smutsavvisande glas underlättar putsningen av dina fönster. Glasets speciella yta gör att smutsen löses upp av solljuset och när det sedan regnar glider smutsen av. Där sol och regn kommer åt ordentligt kan det innebära att du inte behöver putsa över huvudtaget. I skyddade lägen kan glaset behöva spolas av med slang ibland, vilket fungerar lika bra som regn om bara solen kommit åt hela glasytan.

Minska solvärmen

Solskyddsglas kan både ge ett jämnare inomhusklimat och minska behovet av kylning. Elitfönsters solskyddsglas släpper in nästan lika mycket ljus som vanligt glas, men stänger ute en stor del av solvärmen.

Insynsskydd

Ibland kan det vara bra att skydda mot insyn samtidigt som ljuset kan släppas in, exempelvis i badrum eller i entréer. Elitfönster erbjuder ett flertal glasval som minskar insyn.

Bättre mobiltäckning inomhus

Elitfönster Access underlättar för bin delsen för mobiltelefoni och data över föring inomhus. Innovationen är integrerad i glaset, helt under hålls fritt, framtidssäkrat och passivt. Detta gör det möjligt att höja energieffektiviteten genom fönsterbyte utan att förlora tal ­ och dataförbindelser.

Ljudreducerande glas

Ständigt buller och bakgrundsljud från vägar kan påverka sömnen och det dagliga livet. Ljud dämpning, även kallad ljudreduktion, uppnås genom olika förändringar i produktens glasuppbyggnad, som till exempel tjockare glas eller lamellglas.

Undvik kondens

Med energieffektiva fönster uppstår ibland utvändig kondens. Kondensen beror på att fönstret är så energieffektivt att det yttre glaset inte värms upp inifrån. Mängden kondens beror på flera faktorer, såsom vegetation och takutsprång med mera. Med kondensminskande glas minskar antal dagar med utvändig kondens markant.

38
Insynsskyddande glas Ljudreducerande glas

Säkerhetstillval

Person säkerhetskrav

Personsäkerhetsglas minskar risken för personskador om glaset krossas. Boverkets Byggregler anger att glas som är oskyddade och placerade så att personer riskerar komma i kontakt med dem, ska utformas så att risken för personskador begränsas.

Stäng ute tjuven

Under 2021 anmäldes 12 500 bostadsinbrott vilket är oroväckande, men det kan också ses som en indikation på att vi behöver bli bättre på att försvåra det för tjuven och förebygga att inbrott sker i våra hem. Med Elitfönsters inbrottsklassade produkter i motståndsklass RC2, enligt SS-EN 1627, ökar säkerheten markant och du skyddar ditt hem mot påhälsning av ovälkomna gäster.

Förhindra spridning av brand

Ett brandklassat fönster har egenskaper som bidrar till att stoppa eller hämma en brand, så att nödutgångar och utrymningsvägar hålls fria så länge som möjligt. Regelverket för var brandklassade fönster behövs föreskrivs av Boverkets Byggregler (BBR). Elitfönster erbjuder marknadens bredaste sortiment med flera produktfamiljer som uppfyller EU:s lagkrav.

Fönstertillval

Ventilation och vädring

Frisk luft är viktigt för vår hälsa. Luften i en bostad behöver bytas ut kontinuerligt. En integrerad spalt ventil ger dig tillgång till frisk luft utan att öppna fönstret. Vädringslucka erbjuds med separat karm eller integrerad i fönstret.

Övriga anpassningar

Med olika anpassningar som till exempel specialstorlekar och smyg spår, får du ditt fönster precis som du vill ha det.

39
Solskyddsglas Säkerhetsglas

TILLBEHÖR

Persienner, plisséer och myggnät

Oavsett om du investerar i nya fönster eller redan har våra fönster monterade, så kan du utrusta ditt Elitfönster med tillbehör ur vårt breda sortiment. Välj bland annat mellan persienner, plisséer och myggnät. Med original tillbehör försäkrar du dig alltid om bästa möjliga passform och hög kvalitet på själva produkten. Här redovisar vi bara ett urval – vill du veta mer så kika in på elitfönster.se eller kontakta någon av våra duktiga återförsäljare.

Plisséer ger ett behagligt mjukt ljus i rummet eller full mörkläggning. Finns i vitt, svart och silverutförande på över- och underlist samt ytterligare val av kulör, struktur och ljusinsläpp för tyget. Måttbeställs för en perfekt passform till dina fönster och altandörrar. Välj mellan tre modeller:

1. Plissé TopDown Innovativ plisségardin med 2­ vägsjustering. Kan ställas i valfri position på både över­ och underlist.

2. Plissé Touch

Modernt solskydd som justeras steglöst utan synliga linor.

3. Plissé Klassisk plisségardin som kan ersätta traditionella gardiner. När plisségardinen är nerfälld hålls den på plats med diskreta magneter i fönstrets nederkant. Reglagesida höger eller vänster väljs vid beställning.

40
1

Fler färger

Alla våra plisséer och persienner finns nu även med svart eller silverfärgad över­ och underlist. Standard är vit.

Persienner är ett populärt solskydd, mycket tack vare sin enkla men effektiva konstruktion. Finns i vitt, svart och silverutförande på över- och underlist med ytterligare val av kulör för lamellerna. Måttbeställs för en perfekt passform till dina fönster och altandörrar. Välj mellan två modeller:

4. Persienn

Klassisk persienn med snyggt designad överlist som går nära glaset. Nedfälld hålls den på plats med magneter i fönstrets nederkant. Reglagesida höger eller vänster väljs vid beställning.

5. Persienn Plus

Exklusiv, modern persienn med steglös manövrering och barnsäker design utan lös draglina.

6. Myggnät

Håll mygg, flugor och andra insekter utomhus med diskreta och lättmonterade myggnät. Nätet är tillverkat i tålig och smutsavvisande plastad glasfiber och löper lätt i sidoskenor. Finns även till altandörrar.

41
2 3 6 5 4
Nyhet

Vi förenklar för dig

Svåra val vill vi göra enkla. Därför jobbar vi ständigt med att ta fram smidiga lösningar, hjälpmedel och guider för att underlätta ditt fönsterköp.

Minska värmeförlusten med upp till 70%

En av de viktigaste egenskaperna för ett fönster är att hålla kvar inomhus värmen, och det har aldrig varit mer aktuellt än nu att investera i energieffektiva kvalitets fönster.

Titta därför noga på U-värdet när du köper nya fönster. Det anger den mängd energi, eller värme, som lämnar fönstret. Ju lägre U ­ värde, desto bättre isolering. Man behöver ju inte vara smålänning för att vilja spara på värmen.

Använd Energiräknaren på vår hemsida för att se hur mycket du kan spara.

PS, Spara energi även på sommaren

”Black edition” – Helsvart insida

Vill du ha helsvart insida? Då har vi goda nyheter. Nu blir det enklare att ge dina fönster en helsvart look. Genom att beställa ’Black Edition’ får dina fönster – förutom svart täckmålning av trät – automatiskt tillvalen svart varmkant, svart handtag samt eventuell spaltventil och solskydd i svart.

Gäller endast Elitfönster Original Alu.

Välj till solskyddsglas så får du ett bättre inomhusklimat även under de varma månaderna. Elitfönsters solskyddsglas släpper in nästan lika mycket ljus som vanligt glas, men stänger ute en stor del av solvärmen. På så sätt minskar behovet av kylning med AC och du slipper dra för persienner eller gardiner för att stänga ut värme.

Missa inte vårt nya levande kund- och supportforum

Där kan du söka svaret på din fråga eller ställa en egen, direkt till våra fönsterexperter. Du hittar det på elitfonster.se

42 COMMENTCOMMENT
SMÅTT OCH GOTT Arrow-up

Välkommen till nya Elitfönster.se

Vi tar vårt jobb att göra fönsterköpet enkelt och tryggt på största allvar.

Därför har vi nu utvecklat vår webb

– säg hej till Elitfönster 2.0 – där du som fönsterköpare står i fokus. Här kan du på ett enkelt och effektivt sätt hitta både information och inspiration om allt som har med fönster att göra. Du kommer väl och besöker oss? Vår adress är såklart fortfarande elitfönster.se

Bygg ditt fönster hemma

Nu kan du själv enkelt designa dina nya fönster, precis så som du vill ha dem – direkt hemma i soffan. Testa olika färger och designer för att hitta det som passar dig och ditt hus bäst. När du är redo skickar du in underlaget till din lokala återförsäljare som inom kort återkommer med en kostnadsfri offert. Otroligt

Bråttom? Se vårt sortiment för snabb leverans

Elitfönster har ett lager med färdiga fönster och altandörrar som är redo för leverans inom bara fem dagar. Lagersortimentet består av våra mest sålda fönster Elitfönster Original Trä, Elitfönster Original Alu och MF-Duo.

Nyhet! Nu kan du även få utanpåliggande, måttanpassade spröjs!

För mer information och alla våra lagerstorlekar, se elitfönster.se

Med tilläggstjänsten Speed erbjuder vi ett av marknadens bredaste sortiment med leverans inom tre veckor. Detta gäller produktfamiljerna Elitfönster Original Alu och Original Trä, i vitmålat utförande med ett begränsat utbud av tillval. Kontakta din lokala återförsäljare för mer information.

43
Bygg ditt fönster och begär offert på elitfönster.se

FÖNSTERSKOLA

Fönsterkunskap

Oavsett om du går runt i en butik eller sitter hemma vid datorn och letar efter fönster, finns det några ord och begrepp som kan vara bra att känna till. Därför har vi samlat lite enkel och nyttig fönsterkunskap som gör dig tryggare i ditt val.

Fönsterluft

Fönsterluft avser oftast en öppningsbar båge omsluten av karm, men begreppet används även för fasta fönster. Sidohängda 1­luftsfönster har en båge, 2­luftsfönster har två bågar.

Karmpost

Delar upp karmen i två eller tre öppningsbara luft.

Glasdelande post

En fast och glasdelande post får ett 1-luftsfönster att se ut som ett 2-luftsfönster. Tillverkas i trä alternativt trä/ aluminium.

Spröjs

Spröjs är det optimala sättet att anpassa fönstren till stilen på just ditt hus. Hos Elitfönster hittar du många olika alternativ för att matcha så många stilar och tidsepoker som möjligt .

U-värde

Beteckning på fönstrets värmeisolerande förmåga. Ju lägre U ­ värde desto bättre isoleringsförmåga.

Isolerglas

Består av 2 eller 3 enkelglas som limmas ihop och sedan tillsluts lufttätt med en eller två distansprofiler. Mellanrummet mellan glasen innehåller torr luft eller Argon som hjälper till att isolera.

Argongas

En naturlig gas som finns i luften omkring oss och används bland annat för att fylla mellanrummen i isolerrutor för att förbättra glasets värmeisolerande egenskaper.

Kondens på utsidan

Uppstår tack vare att minimalt med värme tränger ut till det yttersta glaset och är alltså ett tecken på att fönstret är välisolerat. Fenomenet visar sig i regel under höst och vår då temperatur skillnaden mellan natt och dag är stor.

44
Spröjs 1: 0 2 : 0 3: 0 1:1 2 :1 3:1 2 : 2 Glasdelande post 0:1 1:0 1:1 0:2 1:2

Fönsterterminologi

Karm

Båge

Spröjs

Tvärpost

Karmpost

Luft

Glasningslist

Gångjärn

Glas

Kondens på insidan

Uppstår när varm och fuktig luft från rummet kyls ned på den kalla glasytan. Kan uppstå på grund av exempelvis byggfukt eller otillräcklig ventilation vid fönstret. Tätt hängande gardiner eller en fönsterbräda som är placerad för nära väggen är några faktorer som kan hindra luft från att cirkulera intill fönstret och därigenom orsaka kondens.

3-glas

Fönster med 3 ­ glas isolerglaskassett. Som standard är ett glas alltid energiglas och en spalt fylld med Argon. Det går att uppgradera glaskassetten för bättre U ­ värde.

2-glas

Fönster med 2­ glas isolerglaskassett, innehåller ett energiglas och spalten mellan glasen är fylld med Argon.

2+1 glas

Har två fönsterbågar med 2­ glas isolerglaskassett i innerbågen och ett enkelglas i ytterbågen. Fönsterbågarna är kopplade vilket innebär att de kan tas isär vid behov.

Mät på rätt sätt

Våra fönster anges i modulmått med intervaller på 100 mm. När du ska planera för ditt fönsterbyte, mäter du fönsterhålet i väggen utan foder/lister. Välj sedan det närmaste modulmåttet som är mindre än hålet. Det är också möjligt att specialbeställa andra storlekar än modulmått.

Modulstorleken inkluderar 20 mm drevmån på bredd och höjd dvs 10 mm runt om.

Exempel: Storlek M 5/10 innebär karmytter bredd = 480 mm och karmytterhöjd = 980 mm.

Måtten anges i ordningen bredd x höjd.

Mät alltid hålet i väggen, från vägg till vägg.

Behöver du hjälp?

Din återförsäljare kan bistå med goda råd och tips. De har även kontakt med lokala hantverkare om du vill ha hjälp med montaget av dina fönster. Det är också till återförsäljaren du vänder dig om du vill ha fönster med annorlunda form.

Du hittar våra återförsäljare på elitfönster.se. Ett antal av dem har även utställningar där du i lugn och ro kan titta och känna på våra gedigna kvalitetsfönster.

45
Höjd Bredd Vägg Karm

KVALITET OCH GARANTI

Tryggt med 30 års garanti

Elitfönster vet att ett tryggt köp är viktigt för våra kunder. Genom att lämna lång garantitid visar vi att vi har konstruerat, testat och tillverkat våra produkter för att hålla över lång tid. – Trygghet för våra kunder.  Våra produkter ska tåla väder och vind under många år och dessutom hålla värmen inne och tjuven ute. Därför ska du ställa höga krav på dina fönster.

Samtliga delar i våra fönster är noga utvalda och testade –från den stora karmen ner till minsta skruv. Tillsammans skapar de en gedigen och hållbar produkt.

Elitfönster erbjuder 10 års garanti på fönstrets funktion, 10 år mot kondens mellan glasen i isolerrutan och 30 års garanti mot röta på Elitfönster Original Alu och Vision.  Flera av våra modeller har både inbrottsförstärkt konstruktion, aluminiumbeklädd utsida och StormTiteTM –en försegling mot inträngande vind och fukt. Här nedan ser du något av allt som kännetecknar ett äkta Elitfönster.

Aluminiumbeklädd båge, bågunderstycke. Minskat underhåll.

Aluminiumbeklädd båge, bågöverstycke. Minskat underhåll.

StormTiteTM tätningslist karm/båge. Tätar mot luft, vatten och kyla.

Aluminiumbeklädd båge, bågsida. Minskat underhåll.

Toppbeslag. Förstärkt för ökat inbrottsskydd.

Stångstyrning. Förstärker och skyddar mot angrepp på spanjolett.

Skruv till slutbleck.

Vridbeslag. Underlättar fönsterputs.

Fästskruv till beslag.

Skruv till handtag.

Träskruv för infästning av karm i vägg. Ger hög hållfasthet.

Fästskruv till beslag.

Vridbeslag. Underlättar fönsterputs.

Aluminiumbeklädd karm, karmunderstycke. Minskat underhåll.

Aluminiumbeklädd karm, karmöverstycke. Minskat underhåll.

StormTiteTM tätningslist karm/båge. Tätar mot luft, vatten och kyla.

Aluminiumbeklädd karm, karmsida vänster. Minskat underhåll.

Karmöverstycke. Långvarigt rötskydd. Bågsida. Långvarigt rötskydd. Spanjolett med härdade låskolvar.

Karmsida: Långvarigt rötskydd.

10 års garanti

Fönster med isolerglas som har ytbehandlats

på fabrik har en trefaldig tio års garanti som omfattar följande:

· Rötskador i fönstrets virkesdelar*

· Kondens mellan glasen i isolerrutor

· Fönstrets/dörrens och beslagens funktion*

20 års garanti

Vi lämnar tjugo års rötskyddsgaranti på Elitfönster Original Trä.

30 års garanti

Vi lämnar trettio års rötskyddsgaranti på Elitfönster Original Alu och Elitfönster Vision.

* För 2-glasfönster gäller 5 år.

CE märkning

Våra fönster är CE-märkta och uppfyller de väsentliga hälso ­ , miljö ­ , och säkerhetskraven i relevanta direktiv för byggprodukter inom EU.

ISO certifiering

Vi är kvalitets- och miljöcertifierade av RISE.

P-märkt produktion

Produkter tillverkade i en certifierad P-märkt produktionsprocess säkerställer att produktens kvalitet och prestanda håller hög nivå. Certifikatet är utfärdat av RISE, Research Institutes of Sweden, enligt Certifieringsregel 133 ”Certifiering av produktionsprocess för produktion av byggprodukter (P märkt produktion)” mot referensverk ”Produktion

Karmunderstycke. Långvarigt rötskydd.

StormTiteTM tätningslist karm/båge. Tätar mot luft, vatten och kyla. Bågöverstycke. Långvarigt rötskydd.

Isolerglaskassett. Energibesparande.

Handtag Pure. Lång hållbarhet.

Aluminiumbeklädd karm, karmsida höger. Minskat underhåll.

Mittbeslag. Lång hållbarhet.

Aluminiumbeklädd båge, bågunderstycke. Minskat underhåll.

Aluminiumbeklädd båge, bågsida. Minskat underhåll.

Bågunderstycke. Långvarigt rötskydd. S läplist mellan båg ­ och karmunderstycke. Extra luft- och regntäthet.

Säkerhetsslutbleck.
CERTIFIERAD ISO 9001 ISO 14001 Ledningssystem för kvalitet och miljö

MILJÖ OCH HÅLLBARHET

Sveriges miljövänligaste fönster tillverkare

För oss på Elitfönster är hållbarhet först och främst vad ordet säger: Att det vi gör håller. Och våra fönster håller – länge. Det bästa fönstret ur hållbarhetssynpunkt, är det du byter efter 45 år och inte efter 20.

Sett ur miljösynpunkt är förmågan att hålla kvar inomhusvärmen en av de viktigaste egenskaperna för ett fönster. Det är här vi som fönstertillverkare kan göra vårt största och viktigaste bidrag till en bättre miljö. När du köper ett Elitfönster är det inte bara bra för din hushållsekonomi, utan också ett ställningstagande för långsiktig hushållning med naturresurserna.

Våra fönster ger mer till miljön än de tar Vårt miljöarbete slutar inte med produkten, vi tänker igenom hela processen från planta, till fabriken, hem till dig och slutligen till återvinningen.

100% cirkulär återvinning av plastdetaljer

2000 ton

glasspill/år återvinns till nytt planglas och flaskor/burkar

10 000 MWh

värme/år från eget träspill

ISO certifiering Elitfönster är miljöcertifierade av RISE. CERTIFIERAD ISO 14001 Ledningssystem för miljö

Hållbart skogsbruk

Det är naturligt att känna ansvar för skogen när man, som vi, bor i skogen. Stommen i alla våra fönster och fönsterdörrar, är av trä. Fingerskarvad, lamellimmad och kvistfri furu. Trä från ansvarsfullt skogsbruk, huvudsakligen FSC/PEFC-märkt.

Hållbara relationer

Vi jobbar nära våra leverantörer, så att vi kan göra allt för att hela kedjan ska vara miljömässigt och socialt hållbar. Leverantörerna skriver under på vår uppförandekod och lovar därigenom att de delar våra värderingar. Utanför kärnverksamheten jobbar vi med att ge barn och unga en ljusare framtid, via projekt som vi stöttar.

Hållbart inomhusklimatarbete

För att minska påverkan på klimatet, är det viktigt att våra fönster håller kvar inomhusvärmen. Genom att tänka på inomhusklimatet tänker vi på klimatet. Elitfönster leder utvecklingen av energibesparande fönster och var den första svenska tillverkaren att införa låga U ­ värden som standard.

Hållbart i alla delar

Vår målsättning är att våra produkter ska tillföra större klimatnytta under användningen än den klimatpåverkan som orsakas för att tillverka dem. Vi deklarerar alltid de material vi använder i våra fönster. Allt som påverkar kretsloppet redovisas öppet. Vi jobbar även kontinuerligt med att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö för våra medarbetare.

Miljövarudeklaration

enligt lag

Inom Elitfönster håller vi miljö- och hållbarhets arbetet högt på vår agenda och en viktig del i detta är miljövarudeklarationer (EPD:er) för vårt sortiment.

En miljövarudeklaration är ett oberoende verifierat dokument som öppet redovisar vilken miljöpåverkan en produkt har. Det gör att du som konsument kan jämföra olika tillverkares miljöpåverkan för likvärdiga produkter. Elitfönsters EPD:er omfattar hela produkternas livscykel och även energiförbrukningen under produktens användning.  Miljöpåverkan för Elitfönsters produkter ligger upp till 61% under Boverkets riktvärde för fönster.

Våra miljömärkningar

Vi kontrolleras kontinuerligt av objektiv part för att säkerställa att vårt miljöarbete ständigt utvecklas enligt ISO 14001. Dessutom deklarerar vi våra produkters material till punkt och pricka. För att göra detta tar vi hjälp av oberoende märkningar, certifikat och system.

Exempel på våra miljömärkningar* *Skillnader i märkning finns mellan olika produktvarianter. Utförlig beskrivning av garantier och märkningar finns på elitfönster.se

Sveriges småländskaste fönster, sedan 1924

Allt vi gör, gör vi på småländska. Så har det varit, i snart hundra år. 1924 startades Lenhovda Snickerifabrik av några lokala bönder. Den småländska tegen var mager, men skogen trivdes och människorna var driftiga. Då som nu.

1953 specialiserade man sig på det som var svårast: fönstertillverkning. Hantverksskickligheten och affärsmannaskapet gick hand i hand. Och har fortsatt göra det.

2024 fyller vi hundra år. 2124 fyller vi tvåhundra år. Ingen kan säga något säkert om framtiden, men det här är vårt perspektiv. De första hundra åren har gett oss en grund. De kommande hundra åren ska vi utveckla den. För en sak kan man faktiskt säga säkert om framtiden, trots allt. Människor kommer att bo i hus. Husen kommer ha fönster. Och de bästa fönstren heter Elitfönster.

Alla hus är olika. Därför är våra fönster unika. Vi tillverkar ditt fönster exakt efter där det ska sitta. Därför rekommenderar vi alltid att låta din favoritsnickare mäta och beställa åt dig. Det är klokt.

En erfaren yrkesperson kan dessutom hjälpa dig tänka på praktiska saker som på sikt påverkar funktion, skötsel och ekonomi. Är du på väg att bygga nytt har du förmodligen en dialog med både arkitekt och konstruktör kring fönstervalet, men erfarenhet är ovärderlig.

Hitta din lokala återförsäljare

Välkommen till Elitfönster hos din återförsäljare. Här får du erfaren hjälp med ditt val av fönster och tillval. Ett antal av våra återförsäljare har även utställningar där du i lugn och ro kan titta och känna på våra gedigna träfönster. Du hittar din närmaste återförsäljare på elitfönster.se

© Elitfönster AB 2023. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel. Rätten till ändringar förbehålles. Bilderna i broschyren återger inte exakta färgnyanser och kan inte användas som färg- eller materialprov. För färgprov se NCS S- eller RAL-skalorna. Tryck: V-Tab AB.

50
Printed Matter myclimate.org/01-23-534987
Ta hjälp av proffsen
52 www.elitfönster.se

Articles inside

Elitfönster – proffsens val article cover image

Elitfönster – proffsens val

1min
pages 50-52
Fönster för snabb leverans article cover image

Fönster för snabb leverans

1min
page 41
Miljö och hållbarhet article cover image

Miljö och hållbarhet

2min
pages 48-49
Svart insida article cover image

Svart insida

1min
page 37
Persienner, plisséer och myggnät article cover image

Persienner, plisséer och myggnät

2min
pages 42-43
Poster och spröjs article cover image

Poster och spröjs

1min
page 40
Handtag och beslag article cover image

Handtag och beslag

1min
page 36
TILLVAL – SKRÄDDARSY DINA FÖNSTER article cover image

TILLVAL – SKRÄDDARSY DINA FÖNSTER

3min
pages 34-35
Elitfönster Harmoni article cover image

Elitfönster Harmoni

1min
pages 26-27
Fönstermodeller article cover image

Fönstermodeller

1min
pages 32-33
Elitfönster Skjutdörrar article cover image

Elitfönster Skjutdörrar

1min
pages 30-31
Elitfönster Retro article cover image

Elitfönster Retro

1min
pages 22-23
Elitfönster MF Duo article cover image

Elitfönster MF Duo

1min
pages 24-25
Elitfönster Flexibel article cover image

Elitfönster Flexibel

1min
pages 28-29
EN BRA INVESTERING article cover image

EN BRA INVESTERING

1min
pages 2-5
Spröjskunskap article cover image

Spröjskunskap

1min
pages 8-9
Elitfönster Vision article cover image

Elitfönster Vision

1min
pages 20-21
Elitfönster Original Trä article cover image

Elitfönster Original Trä

1min
pages 18-19
Elitfönster Original Alu article cover image

Elitfönster Original Alu

1min
pages 16-17
5 steg att följa article cover image

5 steg att följa

1min
pages 12-13
Nyhet! Elitfönster Access article cover image

Nyhet! Elitfönster Access

1min
pages 6-7
Ljuskunskap article cover image

Ljuskunskap

1min
pages 10-11
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.